Lista dobrih knjiga 2015.

Page 1

Knjižničari preporučuju…

LISTA DOBRIH KNJIGA za djecu, mlade i roditelje objavljenih u 2015. godini PREMA PREPORUCI Komisije za knjižnične usluge za djecu i mladež Hrvatskog knjižničarskog društva


Hrvatsko knjižničarsko društvo Sekcija za narodne knjižnice Komisija za knjižnične usluge za djecu i mladež

LISTA DOBRIH KNJIGA za djecu, mlade i roditelje objavljenih u 2015. godini

prema preporuci Komisije za knjižnične usluge za djecu i mladež Hrvatskog knjižničarskog društva

Tko je birao? − knjižničari koji rade s djecom i mladima, članovi Komisije za knjižnične usluge za djecu i mladež Hrvatskoga knjižničarskog društva uz pomoć dječjih knjižničara Zašto ova lista? − preporuka dobrih naslova i smjerokaz lakšem snalaženju u knjižnoj produkciji − ponuditi mladim čitateljima kvalitetnu i zanimljivu literaturu kako bi oni uistinu uživali u dobroj knjizi i čitanju − informacija knjižničarima: što je kvalitetno objavljeno u prošloj godini u Hrvatskoj, a pojedine knjižnice još nisu nabavile Zašto knjižničari biraju? - prate produkciju knjiga za djecu i mlade - svakodnevno preporučuju djeci i mladima kvalitetne naslove - sudjeluju u promociji dobre literature Kako knjižničari biraju? Odabir se temelji na procjeni kvalitete ilustracije, teksta, jezika i opreme, te primjerenosti i zanimljivosti sadržaja. Preporučeni su oni naslovi koji su dobili najviše glasova članova Komisije. Što sadrži lista? Dobre knjige za djecu od najranije dobi do knjiga namijenjenih mladima, domaćih i stranih autora, te popularno-znanstvenu literaturu za djecu, mlade i roditelje.

Anotacije: KGZ i dr. Fotografija preuzeta s http://www.zagrebinfo.hr/wp-content/uploads/2014/08/knjiga.jpg

Oblikovanje: Komisija za knjižnične usluge za djecu i mladež HKD


SLIKOVNICE ZA NAJMLAĐE


METSOLA, Aino-Maija. Boje : sa skrivenim iznenađenjima na svakoj stranici. Zagreb: Planetopija, 2015. I drugi naslov iste autorice: Brojevi: sa skrivenim iznenađenjima na svakoj stranici. Autorica je ilustratorica i dizajnerica (što je vidljivo već na prvi pogled), a svoje zanimanje za boju pretočila je u ilustracije izrađene u raznim tehnikama. Ova vizualno privlačna slikovnica sadrži "prozorčiće" s iznenađenjima i malim zadacima, na svakoj stranici. Na vrlo zanimljiv i zabavan način najmlađi će se upoznati s bojama.

MOJE PRVE RIJEČI. Zagreb : Mozaik knjiga, 2015. I drugi naslovi iz biblioteke Učenje i zabava!: Moje prve boje; Moji prvi brojevi; Moji prvi oblici.

Malena knjižica tvrdih listova puna je šarenih i privlačnih ilustracija uz pomoć kojih djeca mogu na zabavan način naučiti prepoznavati predmete iz svoje bliže okoline, kao što su igračke, odjeća, predmeti iz kuhinje, sobe... i dr.

STELLMACHER, Hermien. Zeko Vjeko pere zube. Zagreb: Mozaik knjiga, 2015. I drugi naslovi iste autorice: Zeko Vjeko odlazi sam na spavanje, Zeko Vjeko više ne treba dudu; Zeko Vjeko više ne treba pelene. Uživajte u ovoj šaljivoj slikovnici koja će vašem djetetu pomoći da nauči prati zube.


SLIKOVNICE HRVATSKIH AUTORA


GJURKOVIĆ, Tatjana. Kad je ljut, zeko se ozlijedi. Varaždin: Evenio, 2015. (ilustracije Jelena Brezovec) I drugi naslovi iste autorice: Kad je ljut, nilski konjić grize; Kad je ljuta, macu boli trbuh; Kad je ljuta, vjeverica ne sluša. Kroz jednostavnu priču djecu se uči kako prepoznati vlastite emocije i riješiti problem ili zadovoljiti potrebu koja stoji iza ljutnje. Slikovnica ima i dodatak sa savjetima za roditelje koji će im pomoći da bolje razumiju ponašanje svoga djeteta te da mu pomognu da na prihvatljiv način izrazi svoje osjećaje.

GULJAŠEVIĆ, I. Drveni neboder. Zagreb : Igubuka, 2015. (nagrada Grigor Vitez za ilustracije) Neboderi su zanimljiva mjesta na kojima se isprepliću životi različitih osoba. Ni u životinjskom svijetu nije ništa drugačije. U drvenom neboderu, od podruma do posljednjeg kata, žive krt, jež, vjeverica te obitelji kosova, vrabaca, svraka, vrana( Po svojim životnim ritmovima i navikama posve su različiti, međutim njihov suživot je skladan i tolerantan. Autorska slikovnica nagrađivane spisateljice, ilustratorice i animatorice proizašla je iz uspješnog animiranog filma koji se prikazivao na domaćim i međunarodnim festivalima.

HORVAT, Nada. Mica Šminkerica i njezini šeširi. Zagreb: Sipar, 2015. (ilustracije Dubravka Kolanović) I drugi naslov iste autorice Mica Skupljačica perja (ilustracije Ana Jakić Divković) Nova slikovnica Nade Horvat donosi priču o modno osviještenoj, ali i modom opsjednutoj mački. Mica Šminkerica obožava nositi šešire, a da “bez šešira mačka nije odjevena” njezina je najčešća uzrečica. Na kraju, ljubav liječi Micu od ispraznosti, pa je više ne brinu i ne muče modni uzusi. Iako kroz mačje oči, ova problemska slikovnica dotiče se suvremenih boljki međuljudskih odnosa, u kojima se površno i izvanjsko nameće kao bitno, kao ono što donosi potpuno ispunjenje i na temelju čega se donosi mišljenje o drugim ljudima, dok se unutrašnja ljepota često previđa.


KIRIN, Miroslav. Zimska potraga. Zagreb: Mala zvona, 2015. (ilustracije Mingsheng Pi) Može li lijepo postati dosadno? Očito može, sudeći po ovoj poetičnoj i začudnoj slikovnici koju je oslikao kineski umjetnik Mingsheng Pi, vrlo jednostavnim potezima, ali dojmljivo i poetično, dočaravajući atmosferu i pokret. Životinje iz slikovnice uživaju u ljetu i lijepom vremenu, ali istovremeno žude za bjelinom, snijegom i drugačijim aktivnostima. Fabularnoj potrazi za bjelinom odgovara čistoća teksta prozaika i pjesnika Miroslava Kirina, kratke i jednostavne rečenice koje uz dojmljive minimalističke ilustracije stvaraju skladnu cjelinu.

KUMAN, Bruno. Nosorogov oglas. Zagreb: Igubuka, 2015. (nagrada Grigor Vitez za ilustracije) Pronaći partnera za savršeno usklađen suživot nije nimalo lako. U to se uvjerio i nosorog koji je dao oglas u novine kako bi pronašao nekoga tko bi se brinuo o njegovoj higijeni budući je uživao u igranju u blatnim lokvama, kupanju u kaljuži i trčanju po prašini. Nakon niza neodgovarajućih kandidata pojavila se ptičica. Duhovito sročenu priču o simbiozi prate razigrane ilustracije Ivane Guljašević. Slikovnici je prethodio uspješan animirani film koji se prikazivao na domaćim i stranim festivalima.

KUŠEC, K. Prozirna Lili. Varaždin, Evenio, 2015. (ilustracije Jelena Brezovec) Prozirna Lili priča je o djevojčici koja nestaje, namijenjena je zbližavanju roditelja i djece ukoliko i sami shvaćaju da imaju premalo vremena za zajedničke trenutke. Roditelje podsjeća da nema važnije stvari od njihove vlastite djece, potiče ih da im posvećuju više pažnje i da im čitaju. Djecu uči da negativne emocije, a posebno usamljenost, tugu i odbačenost trebaju naučiti izraziti – pisanjem, crtanjem ili razgovorom s roditeljima.


MARJANOVIĆ, Stanislav. Ribalica i druge tajnovite riječi. Zagreb: Sipar, 2015. (autorska slikovnica; nagrada Ovca u kutiji, nagrada stručnog žirija) Poznati dječji pisac i ilustrator ovaj put se majstorski poigrao riječima i crtežom te stvorio maštovitu i duhovitu slikovnicu u kojoj mogu uživati i djeca i odrasli. Riječi, koje su sastavljene od slova, mogu mnogo toga otkriti, ali i sakriti. Sa slovima od kojih su sastavljene riječi uvijek se možemo poigrati i premetati ih na razne načine i tako ćemo dobiti potpuno nove riječi. Autor otkriva što je sve skriveno u naoko potpuno običnim riječima i izražava to crtežom.

NAZANSKY, Boris. Uspavanke za pospanke. Mozaik knjiga: 2015. (ilustracije Željka Mezić) Zbirka sadrži petnaest veselo ilustriranih uspavanki. Svaka od njih kratka je i jednostavna pjesmica, posvećena nekoj životinji (mačkici, zečiću, labudu...). Pjesmice su prikladne kao rituali, djeluju umirujuće na djecu i pomažu im da lakše zaspu.

PAĐEN-FARKAŠ, Dubravka. Tajna. Zagreb: Sipar, 2015. (ilustracije Dražen Jerabek) (nagrada Grigor Vitez za ilustraciju za stariju dob djece) Tajna je jednostavna priča o dječaku koji je promijenio svijet. Maleni dječak živio je u jednome sivom gradu bez boja, no svojom jakom željom uspio je obojiti cvijet, prijatelje, a potom i cijeli grad. On je svoju Tajnu nastajanja boja podijelio s prijateljima, a oni je više nisu mogli sakrivati. Boje su se pokazale u punom sjaju i svi su na kraju bili sretni.


PONGRAŠIĆ, Z. Najsporiji kralj na svijetu. Zagreb : Knjiga u centru, 2015. (ilustracije Bob Živković) (nagrada Ovca u kutiji)

Što se dogodi kada se kralj jednoga pužjeg kraljevstva uvrijedi zbog priče o tome da je kralj drugog kraljevstva sporiji od njega? Rat? Ma ne, nešto puno domišljatije: pužja utrka koja će dokazati koji je od dvojice kraljeva sporiji.

ŠESTO, Silvija. Željko i tri rode. Zagreb: Semafora, 2015. (ilustracije Andrea Živko) Dječak Željko nema brata ni sestre pa mu je ponekad dosadno. Voli se igrati, čitati i bojiti, ali sve bi bilo ljepše da ima braću. Jednog dana roditelji ga iznenade prekrasnom viješću: njihova obitelj dobit će novog člana. Željko je oduševljen i svima govori veliku novost. Njegova najboljeg prijatelja zanima hoće li dobiti bracu ili seku. Željku to nije bilo bitno iako su mu čak i rode u snu obećale da će mu otkriti.

VAĐIĆ, N. Crvena Jabučica. Zagreb : Hrvatsko društvo književnika za djecu i mlade, 2015. (ilustracije Ana Kadoić) Slikovnica na temu posvajanja nagrađena je na natječaju "Piširiši" u kategorijama za tekst i ilustracije. Priču o nastajanju obitelji priča djevojčica, zvana Crvena Jabučica. Ona govori o tome da su ona i njezina obitelj posebni, jer su ju Mama i Tata tražili po cijeloj zemlji, ispunjavali su mnoštvo papira, pisali molbe, strpljivo čekali i bivali sve tužniji. A onda je jednoga dana zazvonio telefon pa su Mama i Tata u najljepšim odijelima i s darovima pojurili po svoju djevojčicu. A kada danas kažu: "Jabučice naša crvena", djevojčica zna da to na jeziku ljubavi znači: "Svim te srcem volimo!"


VELINA, Mihaela. Brojamica. Mozaik knjiga: 2015. (ilustracije Tomislav Torjanac) Vesela slikovnica djecu najmlađeg uzrasta, uz pomoć jednoga vragolastog mačka, uvodi u svijet brojeva.

VONČINA, P. Putovanje tete Hilde. Zagreb : Mala zvona, 2015. (autorska slikovnica) U novoj slikovnici višestruko nagrađivane spisateljice i ilustratorice riječ je o koki Hildi koja je poželjela pronaći i vidjeti zagonetnu rijeku Limpopo. Putovanje je domišljato predočeno razglednicama koje svojim prijateljicama u kokošinjac šalje neumorna istraživačica, pa s Hildom posredno putuju i one. Svaka razglednica prikazuje raznovrsnost proputovanih predjela, njihovih stanovnika i navika, stoga su uz poruke o poticanju na istraživanje i usvajanje novih znanja neizostavne i one o prihvaćanju različitosti.


SLIKOVNICE STRANIH AUTORA


ANTONINI, Gabriele. Zagrli me sad: priča za vesele zagrljance. Zagreb: Naša djeca, 2015. Priča je o Grljenku, razigranom čudovištu koji voli grliti svakoga, uživa u tome jer su poslije grljenja svi sretniji. No, kod svojeg najboljeg prijatelja, Hihotića, se rasplakao. Hihotić je imao novog prijatelja za grljenje! Grljenkov plač je bio toliko glasan da je privukao druga čudovišta koja su se skupila oko njega i dala mu najveći zagrljanac koji je ikada dobio u životu. Grljenko je bio presretan i tada je shvatio da i on voli kad ga se grli.

BEDFORD, David. Sjeverni medo i plivanje u moru. Zagreb: Znanje, 2015. I drugi naslovi nakladničke cjeline Velika zbirka priča: Zečić i hu hu; Kokoši ne kukuriču!; Kratkovidna žirafa; Kljunko, pačić izgubljena glasa; Malo pila i tajna sna; Miki i Tilda... Sjeverni medo Alfi još nije svladao vještinu plivanja izvan malog bazena, ali novi prijatelji će ga ohrabriti i potaknuti da zapliva u moru. Ilustrirana slikovnica za najmlađe na kraju priče sadrži dodatak s uputama za obradu priče i razgovor s djecom, namijenjen roditeljima i odgajateljima.

BELHASSEN, Nathalie. Gospođica Škarica. Zagreb: ArTresor naklada, 2015.

Gospođica Škarica u papirnatom svijetu živi jer je i sama od papira. I njezina kućica i cvijeće i rublje i životinje od papira su. Kada doživi uzbudljive papirnate pustolovine spozna da joj nešto važno nedostaje. Netko s kime bi mogla razgovarati i podijeliti snove o svim lijepim stvarima koje će zajedno izrezivati.


BERK, Ari. Noćni pjev. Zagreb : ArTresor naklada, 2015. Poetična priča američkoga pisca prati malog šišmiša Kira u njegovoj prvoj samostalnoj potrazi za hranom. Ova se problemska slikovnica bavi odrastanjem i prirodnim procesom odvajanja od roditelja, što ponekad može biti zastrašujuće iskustvo. Prenošenje poruka neporecive važnosti roditeljske ljubavi i zaštite, ali i jednako neophodnog poticanja na upoznavanje i istraživanje svijeta oko nas, postignuto je kroz izuzetan sklad tekstualnog i likovnog izričaja ove istovremeno i umjetničke slikovnice.

BERNER Rotraut, Susanne. Iznenađenje za Karla: razvojne priče za glasno čitanje. Zagreb : Planet Zoe, 2015. Autorska zbirka priča nagrađivane njemačke spisateljice i ilustratorice odiše toplim i zabavnim zgodama o zečiću Karlu i njegovoj obitelji. Kraća forma, duhovitost, simpatičan glavni lik s kojim se djeca mogu poistovjetiti i razigrane ilustracije čine ove priče prikladnim za čitanje u raznim prigodama (prije spavanja, na putovanjima, pri posjetu liječniku, u vrtiću...). U ovoj zbirci sadržane su tri priče o posjetu gradu, neobičnoj proslavi rođendana i napetom iščekivanju Djeda Božićnjaka.

CABRERA, Aleix. Jana i higijena. Zagreb: Neretva, 2015. I drugi naslovi istog autora: Mara i sport; Niko i prehrana; Roko i zdravlje. Slikovnica iz serijala Zdrave navike govori o važnosti održavanja osobne higijene. Jana pripada malenim stanovnicima šume zvanim Šumići. Voli igru skrivanje u lišću, penjanje, ali ne voli kupanje. Zbog nebrige o osobnoj higijeni, Janu počnu izbjegavati Šumići i šumske životinje. Na kraju slikovnice nalazi se kratki edukativni tekst o higijeni i važnosti njezina održavanja te niz zanimljivosti o povijesti sapuna, šampona, zubne paste... zanimljivih ne samo djeci već i odraslim osobama.


DONALDSON, Julia. Superglista. Zagreb : Profil knjiga, 2015. I drugi naslov iste autorice: Što je bubamara čula Slikovnica o Superglisti koja je super dužine i super siline tematski se bavi međusobnim pomaganjem. Malenog žapca spašava ispod kotača, a bubu iz bunara. A kada se ona nađe u velikoj opasnosti te zamalo postane slastan gavranov zalogaj, svi joj pomažu da se spasi. Tako joj se odužuju za njezinu dobrotu.

HOWARTH, Heidi. Zašto se bojim? Zagreb: Neretva, 2015. I drugi naslovi autorice: Što me čini hrabrim?; Što me čini sretnim?; Što me čini tužnim? Naslov je iz serije slikovnica o osjećajima. Zašto se bojim? govori o strahu i pomoći će malenima, pomaže im razumjeti da biti uplašen, ne znači i biti slab, te da se svi nečega bojimo i to je potpuno prirodno i normalno. Zapravo i dobro, jer smo tada oprezniji pred nekim stvarnim opasnostima. Naš mali Leopard iz ove priče saznaje da strah ponekad i pomaže te nas čini sigurnijima.

KLINTING, Lars. Kastor peče kolač. Zagreb : Planet Zoe, 2015. I drugi naslovi istog autora: Kastor u radionici; Kastor vrtlari Tri slikovnice su o simpatičnom dabru koji se kroz niz raznih situacija upoznaje s novim vještinama objavljene su na hrvatskome jeziku dvadeset godina nakon prvoga švedskog izdanja. Posebnost autorskoga niza jest da se čitatelja kroz opisanu aktivnost vodi detaljno te korak po korak, uz posebno izdvojene ilustracije i nazive materijala, alatki i raznih predmeta koje dabar koristi. U ovoj slikovnici Kastor uz pomoć prijatelja priprema rođendanski kolač iz stare knjige bakinih recepata, za izradu kojega se detaljne upute nalaze na kraju priče.


NORDQVIST, Sven. Lov na lisicu. Zagreb: Planet Zoe, 2015. Findusov i Pettsonov plan lova na lisicu prerast će u pravi spektakl, baš kao i svaka njihova dosadašnja pustolovina. Bit će tu petardi, duhova, raketa. A sve je započinje posjetom susjeda Gustavssona koji se požalio da mu je gladna lisica ukrala kokoš. Dovitljivi dvojac pokušat će osmisliti miroljubiv i lukav plan kako nepozvanog posjetitelja preplašiti i odvratiti od svojih kokoši. Novim naslovom iz serijala o omiljenim likovima švedski pisac nastavlja zabavljati i nasmijavati sve poklonike Petssona i Findusa, ali i one koji će to tek postati.

PARRY, Jo. Moji novi prijatelji: lijepa priča o prihvaćanju drugih. Zagreb: Naša djeca, 2015. Poučna slikovnica je o prihvaćanju svoje i tuđe različitosti i o tome kako se gradi prijateljstvo. Priča započinje danom koji svi s uzbuđenjem očekuju - prvi dan škole. Svi se vesele učenju prvih slova i brojki, ali i upoznavanju novih prijatelja i prijateljica te druženju s učiteljicom. No, ipak neće sve ići tako glatko...

TAN, Shaun. Crveno stablo. Zagreb: ArTresor, 2015. Misaona, nadrealistička slikovnica više govori ilustracijama nego tekstom. Priča je to o životu, o danima u kojima mislimo da nas ništa ne nosi, a onda se sve uskomeša u nekoj prijetećoj tmini pa imamo osjećaj da nas snalaze samo nevolje i zlo. Ponekad se osjećamo da nas nitko ne razumije i da smo sami... Tada tražimo smisao, razloge i čekamo, čekamo... Ponekad se nešto dogodi, ponekad ne, a najčešće prekrasne ljepote samo prođu pored tebe. A ako imamo sreće neke zapazimo na kraju dana. Neke su bile pred nosom i mirno čekale...


TUWIN, Julian. Lokomotiva. Zagreb : Ibis grafika, 2015. Vlak je središnji motiv najpoznatije i najprevođenije pjesme za djecu poljskog pjesnika koji je podjednako uspješno pisao za djecu i odrasle. Na duhovit i vedar način opjevani su lokomotiva, njeni vagoni, putnici i teret, a dopadljive ilustracije nadovezuju se na komičnu notu teksta tvoreći umjetnički zaokruženu tekstualno-slikovnu cjelinu. Izraženija prisutnost onomatopeje i rime nadograđuju dinamiku razigranog teksta tako da se kretanje cijele kompozicije vlaka gotovo može osjetiti.

VELIKA knjiga priča za laku noć. Zagreb: Planetopija, 2015. Zbirka sadrži osam toplih priča namijenjenih najmlađima. Glavni likovi su životinje s kojima se maleni čitatelji mogu lako poistovjetiti i prepoznati. Šarmantne priče o zgodama male vidre koja se voljela držati za ruku, dinosaura Dina koji je stalno kasnio, čudovišta zvanog Vremenska Nepogoda o čijem je raspoloženju ovisilo vrijeme pogodne su zajedničko čitanje prije spavanja. Na kraju knjige nalaze se ideje za dodatne aktivnosti s djecom.


KNJIGE ZA DJECU HRVATSKIH AUTORA


BABIĆ Višnjić, Snježana. Krugovi na vodi. Zagreb: Alfa, 2015. (Književna nagrada “Grigor Vitez” za tekst) Roman je to u kojem se isprepliće prošlost i sadašnjost. Neugodan događaj dovodi djevojčicu Janu u naše vrijeme, ispod mosta na kojem dječak Ivor peca. Janinu majku su optužili da je vještica i to je motiv koji spaja priče jer se Ivorova baka sjeća priče o djevojčici koja se skrivala ispod mosta nakon što su joj majku spalili. Poslije saznaje da Jana nije ta djevojčica, no ona ostaje nekoliko dana s Ivorom u tom za nju, čudnom svijetu, dok u njezinom prolazi tek jedna noć.

BARAN, Tomislav. Zabundane priče. Zagreb: Školska knjiga, 2015. Autor je svojih dvanaest priča za djecu ovoga puta "zabundao" u zimsko ruho, ali unatoč zimi u kojoj se priče zbivaju, one su maštovite i pune topline pa nas ostavljaju u svijetlom i ugodnom raspoloženju. Priče su to o svakidašnjici i životu u kojima predmeti i prirodne pojave dobivaju ljudske osobine te odišu humanim i odgojnim vrijednostima. Ove maštovite priče svakako će nas zagrijati u dugim i hladnim zimskim danima.

BARETIĆ, R., ŠUNK, D. Muka malog vuka. Zagreb : Naklada Semafora, 2015. Duhovita priča u stihovima aludira na priču o Crvenkapici i o zločestom vuku, zbog kojeg se svi boje vukova. Mali Vučko sin je vuka iz Crvenkapice i od malih nogu živi sam s mamom. Za razliku od oca on je dobar vuk koji ne želi nikom ništa nažao učiniti. Vuk je to od kojeg straha nema, jer jedino što je oca naslijedio je ime. Jedino je to teško dokazati, pogotovo nepovjerljivoj Crvenkapici.


DRŽAJ, D. Tajna zaboravljenog kraljevstva. Zagreb: Algoritam, 2015. "Ova priča govori o ratnicima, o časti, o odanosti i hrabrosti, o onome od čega su sazdane sve velike i srcu najdraže priče. Ali ona prije svega govori o prijateljstvu, i to o onakvom prijateljstvu za koje se umire, za koje se žrtvuje, za koje se ide i na kraj svijeta." Lin i Tim, djevojčica i dječak, iako karakterno različiti veliki su prijatelji koji zajedno odrastaju, maštaju, luduju i doživljavaju brojne pustolovine. Ovaj romanu pršti od slobodne i neobuzdane dječje prirode, koja je danas u svakodnevici gradskoga života često zatomljena.

GAVRAN, Miro. Ljeto za pamćenje. Zagreb: Mozaik knjiga, 2015. (Književna nagrada “Mato Lovrak”) Duhovit i zabavan roman koji započinje odlukom dječaka Luke da napiše roman o svojoj obitelji. Djed ga moli da njega izuzme jer ne želi da se otkrije što on misli o susjedima, prijateljima, rođacima. Ni mami se ne sviđa ideja jer smatra da nisu obitelj koja bi mogla podnijeti umjetnika. I tatina primjedba ga je zaboljela... Poslije djedove četrdeset pete obljetnice mature, roman se počeo sam od sebe ispisivati. Nizali su se događaji u kojima je djed bio glavni lik. Što se to djedu dogodilo? Ljubav! Luki je bila dodijeljena uloga špijuna, no nije dugo izdržao u svojoj ulozi. Nije ni bilo potrebno. I on se zaljubio.

GOVEDIĆ, Nataša. ZMAJIR I BOJA KOJE NEMA, Zagreb: Algoritam, 2015. Drugi nastavak nagrađenog romana "Mrežir" u kojem su korjeniti zmajevi prva stvorenja Mrežira koja mrze školu. Ni dabru Miriću se ne ide u školu, a kad nestane svi se pitaju da li je to zbog škole. Učiteljica Kalanka je oprezna i sumnja da je u zatočeništvu kod vrana. U isto vrijeme istražuje porijeklo novih stijena koje bi mogle imati posebne moći. Možda je Mrežir pod nekom čarolijom! Uz knjigu se nalazi CD s glazbom koja prati pojedine dijelove romana.


KNIŽEK, Igor. Tragači skrivenih priča. Zagreb: Alfa, 2015. Knjiga za sve generacije nudi jednu od najstarijih, najpoznatijih i najdugovječnijih književnih vrsta, a to je bajka. Mladi autor Igor Knižek već se predstavio javnosti s dvije od ukupno sedam bajki koliko ih se nalazi u ovoj knjizi. "Priča o dva brata" i "Drvosječa Tvrtko i fazan iz nebeskog vrta" bile su objavljene kao slikovnice. One imaju karakteristike klasične narodne bajke, gdje je u prvom planu borba dobra i zla. U ostalih pet priča naglasak je na emocijama i karakterima glavnih likova. Snaga ljubavi, plemenitost, požrtvovnost i poštenje odlike su koje krase glavne likove, a trebalo bi da krase i nas "tragače" - čitatelje.

KOVAČEVIĆ, Hrvoje. Prijatelji Šumskog Sokola. Zagreb: Hrvatsko društvo književnika za djecu i mlade, 2015. Šumski Sokol je veseli dječak koji živi u malenoj kući pokraj šume. S ocem drvosječom mnogo vremena provodi u šumi, gdje se sprijateljio s raznim šumskim životinjama. Kada stigne jesen, Sokola čeka velika promjena u životu, kreće u školu. Ubrzo shvaća da je druženje s djecom potpuno drugačije od druženja sa životinjama. Kako je Šumski Sokol stekao nove prijatelje, može se saznati u ovoj duhovitoj priči o prijateljstvu, hrabrosti i lažima.

MADUNIĆ Barišić, Nives. Lunapark. Zagreb: Mozaik knjiga, 2015. Pred detektivom Melkiorom, kudravim terijerom, novi je zadatak. Hoće li ga riješiti uspješno kao i u Tajni čokoladnih bombona? Naravno, pomogao je djevojčici Tari, a sad se tražilo da se odrekne prijateljstva s njom jer nijedan detektiv koji drži do sebe ne smije biti nečiji kućni ljubimac. Je li to bilo zbog nekih lutalica, lunaparka i djevojčice Ajše? Melkior osjeća da mora biti posebno oprezan. I bio je, a opet je zapeo te poziva u pomoć Merlina, iskusnoga detektiva i čarobnjaka, glavnoga ravnatelja njihove tajne organizacije.


MEŠTROVIĆ, Sretna. Dnevnik mrava Radoslava. Zagreb: Algoritam, 2015. Pripovijedajući priču o svakodnevnim događajima mrava Radoslava autorica dočarava dane djetinjstva i zorno prikazuje kako je to biti dijete. Zaigrano, maštovito, sretno dijete kojemu su igra, prijateljstvo, ljubav i zabava važniji od svega. Osebujnim stilom, punim ritma i zvukovnih asocijacija roman oslikava radost odrastanja i govori o životnim mudrostima i vrijednostima kojih se nikada ne bismo smjeli odreći.

PERŠIĆ, Margareta. Srce na štapu. Zagreb: Naklada Semafora, 2015. (Književna nagrada “Grigor Vitez” - pohvala za ilustracije) Slikovnica je namijenjena djeci uzrasta od 6 do 11 godina. U priči je glavni protagonist dječak koji je često ljutit i osoran jer se ne zna drugačije izražavati. Odlučan je krenuti na prvo samostalno putovanje u obližnji park koji mu se u samoći učini velikim i strašnim. Roditelji mu za to putovanje daju naprtnjaču u kojoj se nalazi samo jabuka, kolač i svirala kao simboli prirode, doma, sigurnosti i umjetnosti... Ova priča djeluje afirmativno na podsvjesnoj razini čitatelja jer se koristi arhetipovima poput svake prave bajke i na taj način terapeutski djeluje. Uz to je upotpunjena ilustracijama prenesenim iz domene lutaka koje su same poveznica između svijete odraslih i svijeta djece.

ŠĆAVINA, Tomica. Krotitelj oblaka. Zagreb: Sipar, 2015. (Književna nagrada “Grigor Vitez” - pohvala tekst i ilustracije) Ne tako davno živjeli su Kroti, narod koji je poznavao tajnu kroćenja oblaka. Živjeli su unutar planine i svake godine prvog dana zime obilazili su gradove i sela tražeći djecu koju bi mogli usvojiti i odgojiti u krotitelje oblaka. Tako su našli i Petra, koji je bio siroče. Za kroćenje oblaka trebalo je isključiti osjećaje, a on nikako nije mogao biti bezosjećajan. Petar je kršio sve Učiteljeve naredbe i upute iz krotiteljskih knjiga.


SIMIĆ, Roman. Baba Jaga i div Zaborav. Zagreb: Profil knjiga, 2015. (ilustracije Manuel Šumberac) Baba Jaga je poznati lik iz narodnih i mitskih priča. Uglavnom prijeti i plaši djecu, ali koji puta i pomaže junacima u njihovim pothvatima. U ovoj priči ona treba riješiti određene zadatke. Naime, napao ju je Div Zaborav i odnio tri haljine koje predstavljaju njezinu mladost, zrelost i starost. U rješavanju zadataka pomaže joj stara lutka. Priča je na više razina simbolična i svatko je može iščitati na svoj način.


KNJIGE ZA DJECU STRANIH AUTORA


BINIOU, Athina. Pirulito i Rozalija : suvremena bajka o ljubavi i različitosti. Zagreb : ArTresor, 2015. Bogato ilustrirana priča govori o različitostima i talentima. Na vrlo topao način priča o ljubavi dvoje plamenaca, prijateljstvu plamenaca i mlade žene bez glasa, o nebrojenim ljepotama i radostima života. A više od svega govori o najvećem bogatstvu na svijetu, ljubavi.

KASPARAVIČIUS, Kęstutis. Mačkica iz snova. Zagreb: Ibis Grafika, 2015. I drugi naslov istog autora: Medvedovanje ili Veliko božićno putovanje medvjeđe obitelji oko svijeta Mačkica Bela živjela je u Zemlji Snova u kojoj ničega nije nedostajalo. Nije se trebalo žuriti jer nikamo nisi mogao zakasniti. Ponekad bi se i vrijeme zaustavilo. Svaki dan je počinjao jutrom, a završavao uvečer. Čak je u njoj i glazba mirisala baš kao i tišina. Samo, nitko u njoj nije sanjao dok bi spavao. A onda je mačkica Bela zaspala pa se iznenada probudila u kutiji s pijeskom. Ustala se i šapicom otresla haljinicu. Sa zaprepaštenjem je neobičnu došljakinju gledala djevojčica Janica koja je bila na ljuljački. Budući da nikada nije vidjela djevojčicu mačkicu, zaključila je da sanja.

NORDQVIST, S. Lov na lisicu. Zagreb : Planet Zoe, 2015. Findusov i Pettsonov plan lova lisice prerast će u pravi spektakl, baš kao i svaka njihova dosadašnja pustolovina. Bit će tu petardi, duhova, raketa. A sve započinje posjetom susjeda Gustavssona koji se požalio da mu je gladna lisica ukrala kokoš. Domišljati dvojac pokušava osmisliti miroljubiv i lukav plan kako nepozvanog posjetitelja preplašiti i odvratiti od svojih kokoši. Novim naslovom iz serijala o omiljenim likovima švedski pisac nastavlja zabavljati i nasmijavati sve poklonike Petssona i Findusa, ali i one koji će to tek postati.


PASTIS, Stephan. Timi Promašaj : Pogledajte što ste učinili Ovo je nastavak humorističnoga serijala s Timi Promašajem, dječakom osnivačem i izvršnim direktorom najbolje detektivske agencije. U ovoj epizodi okupiran je novim slučajem - školskim natjecanjem u traženju ukradenoga globusa. No, netko radi smicalice i u pitanju je namještaljka, a Timi uz pomoć svojih pomagača (sjevernog medvjeda Totalka, ekscentrične pratete Šupljače i dr.), pronalazi način i pobjeđuje nepravdu. Šaljivi i humorističan roman upotpunjen je strip crtežima.

PIATIKOWSKA, Renata. PRIČE ZA PREDŠKOLCE, Zagreb : Srednja Europa, 2015. Zbirka nagrađivane poljske spisateljice sadrži dvadeset kratkih, simpatičnih priča namijenjenih djeci predškolskog uzrasta. Tomica, glavni lik, prepričava svoje doživljaje s obitelji i prijateljima kod kuće, u igri, vrtiću, proslavi blagdana, kada je bolestan... Tematska šarolikost i duhovitost tekstova pokazuju maštovitost autorice i njezinu sposobnost da uroni u dječji svijet, prikaže sveukupnost dječje maštovitosti, neiskvarenost te zaigranost u svakodnevnim situacijama.

PICHON, Liz. Tom Gates: moj savršeni svijet. Zagreb: Školska knjiga, 2015. I drugi naslov istog autora: Tom Gates: Odlični izgovori (i druge dobre fore) „Tom Gates ide u 5. razred i u svoj dnevnik bilježi sve zgode i nezgode koje mu se svakodnevno zbivaju kod kuće i u školi. Sve svoje zapise uvijek ilustrira crtežima koji nisu uvijek zabavni njegovim profesorima. Tom voli glazbu, njegov najdraži bend su 3FACE, ali ima i svoj bend Psi Zombiji s najboljim prijateljem Derekom. Obožava jesti karamel-vafle i izvoditi sitne podvale svojoj starijoj sestri Deliji za koju je napisao i prvi hit Delija je munjena.“


RUNDELL, Katherine. Krovolovci: pustolovina s pariških krovova. Zagreb: Znanje, 2015. Sophie je kao malo dijete pronašao učenjak Charles u kovčegu za violončelo usred La Manchea. Zamotana u notni zapis Beethovenove simfonije i s čarobnim osmjehom osvojila je njegovo srce i odlučio ju je zadržati. Sophie uz Charlesa odrasta okružena glazbom, književnošću i ljubavlju. Usprkos tome, Nacionalni ured za odgoj djece stvara im probleme svojim strogim zahtjevima, te odlučuju da je bolje za nju da ide u sirotište. Vremenom se kod Sophie počinje javljati želja da pronađe majku te zajedno s Charlesom kreće u potragu. Jedini trag koji imaju odvodi ih u Pariz, odnosno na pariške krovove.

STARK, Ulf. Luđaci i bezveznjaci. Zagreb: Naklada Ljevak, 2015. „Simone je dvanaestogodišnja djevojčica koja se seli u novi grad i mijenja školu zbog maminog novog dečka. Iz protesta šiša kosu na kratko i tada započne cijeli niz nesporazuma i nevolja. Kad se Simone pojavi u novom razredu učiteljica pomisli da je ona dječak Simon. Simone prihvati zabunu i tada započinju nevolje koje nikako da prestanu. Različite stvari krenu po zlu – poput izgubljenih pasa, pataka koje se nađu u učionici, ukradenih torbi… Simone neprestano upada u nevolje iako joj to (uglavnom) nije namjera.“

WALLIAMS, David. Zla zubarica. Zagreb: Mozaik knjiga, 2015. I drugi naslov istog autora: Banditska bakica. Duhovit roman u kojem se dječak Alfie sukobljava sa zlom Zubaricom najavljen je kao priča strave i užasa. Grad je poharala zubokradica koja ispod dječjih jastuka umjesto novčića Zubić vile, ostavlja mrtvog puža golaća, živog pauka, stotine uholaža koje gmižu pod jastukom... Pobijediti zubaricu koja je ujedno i vještica, Alfie uspijeva uz pomoć svog oca, drage socijalne radnice Winnie, prodavača Raja i školske prijateljice Gabi.


YOURCENAR, Marguerite. Kako se spasio Wang-Fo. Zagreb : Mala zvona, 2015. Ovo je jedan od malobrojnih tekstova što ih je za djecu napisala slavna francuska spisateljica Marguerite Yourcenar. Priča je inspirirana i prožeta starim kineskim motivima u kojima se postavljaju neka od osnovnih pitanja ljudske egzistencije i umjetničkog stvaralaštva. Posebno su vrijedne ilustracije Mingshenga Pija koji je na Centralnoj akademiji lijepih umjetnosti u Pekingu diplomirao tradicionalno kinesko slikarstvo i kaligrafiju.


KNJIGE ZA MLADE HRVATSKIH AUTORA


BANIČEVIĆ, Morea. Demon školske knjižnice. Zagreb: Algoritam, 2015. (Književna nagrada “Sfera 2016”) Napeti avanturističko-fantastični roman za mlade riječke autorice priča je o četiri dječaka i dvije djevojčice koji provode svoje dane uobičajeno, sve dok jedan od dječaka ne dobije zadaću u kojoj mora opisati lik iz zadane knjige. Dječak u knjizi nailazi na olovkom ispisanu poruku koja se zagonetno pojavljuje čim ju obriše. Kako bi riješili zagonetku, oni se suočavaju s demonima i nadnaravnim bićima u svijetu za koji nisu ni sanjali da postoji, a istovremeno i sa svojim strahovima i strepnjama.

LONČAR, Nena. Bio sam pas i opet sam. Zagreb: Hrvatsko društvo književnika za djecu i mlade, 2015. (Književna nagrada Zvonko) Duhoviti, ironični roman o potrazi jednog psa lutalice za "svojim čovjekom". Pas Van Dog priča o svom teškom pasjem životu. Van Dog je u svojoj potrazi oprezan, trudi se ničim posebno ne isticati da ne skreće pažnju na sebe. Nakon nekoliko ružnih situacija osamljen i tužan nastavlja potragu za svojim "dvonogom" i kad već gubi nadu događa se čudo! Nailazi na dvoje "dvonogih" koji mu pružaju dom.

MATANOVIĆ, Julijana. Rečeno-učinjeno. Zagreb: Mozaik knjiga, 2015. Autorica je obradila aktualne teme s kojima se tinejdžeri susreću, a čitatelji lako poistovjećuju. Tinka, učenica šestog razreda, pripovijeda o mnogim promjenama u njezinu životu te događanjima kod kuće i u školi. Zbunjena je novim osjećajima koje je ima prema jednom dječaku, a on se sviđa i njezinim prijateljicama. Njihovi međusobni odnosi nisu više tako iskreno srdačni kao prije. Usprkos svemu Tinka svojom upornošću i optimizmom nadvladava sve novonastale životne situacije.


MEANDŽIJA, Bojana. Trči! Ne čekaj me... Zagreb: Alfa, 2015. (Književna nagrada “Grigor Vitez” – pohvala) Autorica je roman je napisala sa šesnaest godina u vlažnim prostorijama atomskoga skloništa za vrijeme Domovinskoga rata. Iskreno, djetinje i dramatično štivo teče bez zapinjanja i bez mržnje iz priče trinaestogodišnje djevojčice Bojane koja se na svoj rođendan pita tko joj je oduzeo pravo na sreću. Sve započinje 1991. kada krajem školske godine odlazi baki na selo. Odrasli oko nje su zamišljeni i tužni, a i bakin osmijeh je drugačiji. Bojana se poslije praznika vraća u grad u kojem sve češće nestaje struje, čuju se pucnji i eksplozije, a život se seli u skloništa. Četiri godine života u skloništu donose strah, nadu, plač i osmijehe, rođendane, prvi pozivi za ples... Teško je izgubiti djetinjstvo, ali nešto neizrecivo u ljudima daje im snagu za novi dan.

MIHELČIĆ, Nada. Draga mama. Zagreb: Naklada Ljevak, 2015. Kako je to odrasti u obitelji u kojoj su uloge ispremiješane, može ispričati tinejdžerica Viktorija koja je ponekad svojoj majci mama. U današnjem svijetu često i roditelji znaju biti nezreli i nerealni, trčeći za lažnim vrijednostima i neostvarenim snovima, usprkos tome što im se obitelji raspadaju. Viktorijina mama trči za srećom za koju misli da će joj se otvoriti izvan njezine obitelji, supruga i kćeri. Viktorija je zrela, odlučna, pametna gimnazijalka jasnih stavova i ne želi otići s majkom. I otac joj daje pouku:" Nikad ne uzimaj sreću zdravo za gotovo... ni nesreću."

SMOLEC, Sonja. Moja sestra Sarah. Zagreb: Hrvatsko društvo književnika za djecu i mlade, 2015. U Zagrebu živi naoko tipična, a ustvari pomalo neobična židovska obitelj: otac, nastavnik u osnovnoj školi, majka liječnica, djed koji živi u svijetu uspomena na suprugu i djevojčica Sofija. Djed svoje vrijeme gotovo potpuno posvećuje Sofiji koju kroz igru uči o obiteljskoj povijesti i običajima. Njezin se svijet mijenja kada jednoga dana na tavanu nađe staru škrinju, a u škrinji izrezak iz novina, rodni list i lančić s privjeskom kakav i ona nosi. Nekoliko dana nakon toga kroz staro ogledalo ona dozove svoju blizanku Sarah čija je duša ostala zarobljena u međusvijetu jer nije našla vodiča da ju odvede na drugu stranu...


ŠERMENT, Norma. GLAZBENA KUTIJICA, Zagreb : Algoritam, 2015. Glavna junakinja novog romana nagrađivane spisateljice za mladež dvanaestogodišnja je Nika koja se sa svojom majkom doselila u novi kvart. Nakon što se upozna s vršnjakinjom Petrom, započinje pustolovina - u njenu stanu pronalaze glazbenu kutijicu, neobičan predmet oslikan egipatskim hijeroglifima. Naknadno postaju svjesne njezinih neslućenih magijskih moći jer kutijica može učiniti da nestanu nepoželjne osobe i stvari, istovremeno prizivajući druge iz stranih svjetova u zamjenu za one nestale. U ovom fantastično-pustolovnom romanu isprepliću se egipatska mitologija, proročanstva i magija sa suvremenom stvarnošću.


KNJIGE ZA MLADE STRANIH AUTORA


ARNOLD, David. Mosquitoland : zemlja komaraca. Zagreb : EPH Media, 2015. Mary Iris Malone zbog problematičnog ponašanja biva pozvana u ured ravnatelja na razgovor. Dok prilazi zatvorenim vratima ureda čuje razgovor oca i ravnatelja o tome kako joj je majka bolesna o čemu do tog trenutka nije ništa znala. Okreće se zabrinuto razmišljajući o trotjednom izostanku majčinih pisama, odlazi kući, pakira ruksak, uzima novac iz skrivenog skrovišta svoje pomajke i započinje 1524 kilometara dugačko putovanje do svoje bolesne majke na kojem će upoznati neke nove ljude i ispričati svoju priču...

FORMAN, G. Kamo je otišla. Zagreb : Znanje, 2015. Nastavak romana za mlade "Ako ostanem" prati život Mie i Adama tri godine nakon teške prometne nesreće u kojoj je Mia izgubila cijelu obitelj. Sama Mia jedva uspijeva preživjeti, ali to je značilo kraj njezine i Adamove priče. Mia prekida sve veze i bez objašnjenja odlazi studirati na Julliard. Tri godine poslije Adam je velika rock-zvijezda zahvaljujući pjesmama koje su nastale iz boli i bijesa nakon Miina odlaska. Nakon godina razdvojenosti slučajan susret u New Yorku probudit će duboko potisnute emocije i izvući na površinu mnoga pitanja na koja Adam već dugo čeka odgovor.

GREEN, John. Gradovi na papiru. Zagreb : Fokus komunikacije, 2015. Stidljivi Quentin Jacobson oduvijek je zaljubljen u pustolovnu i lijepu susjedu i vršnjakinju Margo. Jedne noći Margo pokuca Quentinu na prozor i povede ga u avanturu, nakon čega nestane. Quentin kreće u potragu s Benom, Radarom i Lacey, slijedeći mrvice koje je Margo ostavila iza sebe i pronalazi čak i više nego je tražio…


PULLMAN, Philip. Grimmove bajke za male i velike. Zagreb: Vuković & Runjić, 2015. Knjiga sadrži prijevod pedeset i tri priče iz Grimmovih bajki za male i velike, prvi puta objavljenih 1812. godine, engleskog pisca Philipa Pullmana. Od bajke Kralj žabac ili željezni Henrik, do najpoznatijih poput Matovilke, Ivice i Marice, Pepeljuge, Crvenkapice, Trnoružice i Zlatnog ključa. Svaku bajku prati Pullmanova bilješka, koja osim njegovog osobnog komentara uključuje i izvornog pripovijedača ili koje sve verzije priče postoje. Samim pričama prethodi Pullmanov pogled na rad i popis literature.

ROWELL, Rainbow. Eleanor i Park. Zagreb: Znanje, 2015. Eleanor ima 16 godina, crvenokosa je i nova u školi. Iako dolazi iz obitelji s petero djece, teško se uklapa u novu sredinu. Čak se i za mjesto u školskom autobusu mora izboriti jer djeca imaju svoja pravila i svoja mjesta. Sjeda pored Parka kojemu je majka Koreanka i koji trenira taekwondo. Park u autobusu čita stripove, Eleanor ih preko Parkova ramena također čita sve dok joj jednoga dana Park ne pruži strip. To je bio početak jednoga novoga prijateljstva i više od toga…

STARK, Ulf. Luđaci i bezveznjaci. Zagreb: Naklada Ljevak, 2015. „Simone je dvanaestogodišnja djevojčica koja se seli u novi grad i mijenja školu zbog maminog novog dečka. Iz protesta šiša kosu na kratko i tada započne cijeli niz nesporazuma i nevolja. Kad se Simone pojavi u novom razredu učiteljica pomisli da je ona dječak Simon. Simone prihvati zabunu i tada započinju nevolje koje nikako da prestanu. Različite stvari krenu po zlu – poput izgubljenih pasa, pataka koje se nađu u učionici, ukradenih torbi… Simone neprestano upada u nevolje iako joj to (uglavnom) nije namjera.“


WAGENEN, M. van. Kako sam postala popularna: dnevnik. Zagreb : Profil knjiga, 2015. Maya živi u Teksasu na samoj granici s Meksikom, kreće u 8. razred i samu sebe opisuje kao smetenu, pogrbljenu, nezgrapnu, a u školskoj hijerarhiji smješta se među "društvene otpadnike". Pronalaskom "Priručnika za tinejdžerice" iz 1951. godine, odluči provesti društveni eksperiment tijekom jedne školske godine: svaki mjesec slijedit će po jedan savjet iz priručnika, bilježiti reakcije i misli kako bi provjerila vrijede li savjeti o popularnosti od prije pola stoljeća i danas. Najviše od svega nada se da će joj vođenje dnevnika pomoći ostvariti snove o spisateljskoj budućnosti.


POPULARNA ZNANOST ZA DJECU


CHALINE, Eric. 50 izuma koji su promijenili povijest, Zagreb: Školska knjiga, 2015. Pregled izuma iz područja industrije, poljoprivrede, medija, znanosti, računalstva, transporta, energije i kućanstva započinje parnim strojem iz prve industrijske revolucije - Jacquardov tkalački stan iz 1801. godine, a završava Motorolinim StarTac-om iz 1996.godine. Za svaki izum opisuje se društveni i tehnološki kontekst nastanka, što uključuje i podatke o izumitelju, navode se principi rada i ključna obilježja te daje kronološki pregled njegova razvoja kroz povijest. U dodatku su preporuke za daljnje čitanje i korisne web stranice.

DJEČJA enciklopedija : sjajni odgovori na zanimljiva pitanja o svijetu oko nas! Zagreb : Naša djeca, 2015. Knjiga je sastavljena od poglavlja koja se odnose na svemir, Zemlju, živi svijet, povijest, znanost i ljudsko tijelo. Na početku svakoga poglavlja istaknuta su pitanja. Na svako od pitanja odgovara se u posebnom članku, a jednostavni i razumljivi odgovori odnosno članci sastoje se od uvoda i ilustriranih podataka. Rješavanjem kratkoga kviza uz svaki odgovor može se provjeriti zapamćeno. Snalaženje u tekstu olakšava indeks pojmova.

ENCIKLOPEDIJA znanja. Zagreb : Znanje, 2015. Enciklopedija se sastoji od šest poglavlja koja se odnose na svemir, planet Zemlju, prirodu, ljudsko tijelo, znanost, i povijest. Poglavlja su podijeljena u tematske cjeline i 129 članaka s uvodom, a tekst s osnovnim podacima i zanimljivostima popraćen je ilustracijama (fotografije, crteži, karte, grafikoni, lente…). U dodatku su sistematizirani podaci u obliku preglednih tablica, grafikona i karata za svako od poglavlja, rječnik pojmova i kazalo.


HOFFMAN, Mary. Velika knjiga o osjećajima. Zagreb: Mozaik knjiga, 2015. „Neki misle da su osjećaji privatna stvar i da o njima ne bi trebalo govoriti. Drugi kažu da je dobro dati na znanje kako se osjećaš – tada se možda može učiniti nešto kako bi ti bilo bolje“, poručuju autori knjige koja sadrži kratke opise i duhovite ilustracije raznih osjećaja. Djeca tako mogu istražiti kada i zašto se osjećaju sretno, tužno, uzbuđeno, dosadno, zainteresirano, ljutito, uzrujano, spokojno, luckasto, usamljeno, uplašeno, sigurno, neugodno, stidljivo, samouvjereno, zabrinuto, ljubomorno ili zadovoljno. Mogu pročitati kako podijeliti svoje osjećaje s drugima i razgovarati o osjećajima. Prema izboru Booktrusta ovo je najbolja knjiga u 2013. godini.

KREATIVNA radionica: od papira, drva, kartona, gline, oblutaka, balona… Rijeka: Naklada Uliks, 2015. Upute o izradi igračaka, ukrasa i suvenira grupirane su u poglavlja koja se odnose na njihovu izradu uporabom prirodnih materijala - pijeska, snijega, grančica, cvijeća, lišća, slame, jaja, pera, tikvica, sjemenki gline, oblutaka i balona. Tu je još i poglavlje sa savjetima kako razne priručne materijale (čepovi, plastični noževi i vilice, gumice, kuhače, kvačice, karton, žica, klupko vune, pera, dugmad…) reciklirati u ukrasne i uporabne predmete.

MILLS, Andrea. Točno ili netočno. Zagreb: Profil knjiga, 2015. Knjiga sadrži 86 članaka grupiranih u tematske cjeline koje se odnose na ljudsko tijelo, prirodu, znanost i tehnologiju, svemir, Zemlju te povijest i kulturu. Svaki članak sadrži kratak uvod i ilustrirane osnovne podatke i zanimljivosti u vezi s temom koju obrađuje. Svaka tematska cjelina završava člankom koji sadržava zanimljive statističke podatke. Na kraju su odgovori na pitanja koja se u knjizi postavljaju. Snalaženje u tekstu olakšava kazalo.


NIETO Martinez, Carla. Priručnik za male znanstvenike. Zagreb : Mozaik knjiga, 2015. Priručnik za male znanstvenike namijenjen djeci sadrži 83 jednostavna zabavna pokusa iz područja fizike, kemije, biologije i prirode, izvediva uglavnom s materijalima koji se mogu naći u svakom kućanstvu. Za svaki pokus navode se cilj i potreban pribor te uvjeti izvođenja (odnose se na sigurnost, pomoć odraslih te mjesto izvođenja) a potom se korak po korak slikom i tekstom prikazuje njegovo izvođenje te daje objašnjenje rezultata. Postoji rječnik.

SLIKOTVORINE : domišljate, vesele, zabavne, korisne. Rijeka : Leo-commerce, 2015. Knjiga sadrži ilustrirane upute u kojima se korak po korak opisuje stvaranje slika, crteža, ukrasa i uporabnih predmeta (razglednice, omoti, čestitke, straničnici, oslikane majice, okviri za slike, pleteni mobili, igračke, omotači za lončanice…), tehnikama otiskivanja, crtaćim i slikarskim tehnikama, šivanjem i tkanjem. Posebna tematska cjelina posvećena je sažetom opisu i objašnjenju ovih tehnika, kao i priboru koji zahtijevaju.

ŠIMUNIĆ, Roberta. Upoznaj prirodne ljepote Hrvatske: zeleni vodič za djecu. Zagreb: FoMa, 2015. Vodič donosi osnovne prirodno-geografske značajke devetnaest zakonom zaštićenih lokaliteta na području Hrvatske (osam nacionalnih parkova i jedanaest parkova prirode). Činjenica da je Hrvatska među ekološki najočuvanijim prostorima u Europi govori u prilog potrebi ovakve vrste vodiča kojim se radi na podizanju svijesti očuvanja prirode kod djece. U uvodnom dijelu izneseni su opći podaci o zaštiti prirode u Hrvatskoj, kategorijama zaštite te pravilima ponašanja u prirodi. Vodič je prilagođen djeci predškolskog i nižeg školskog uzrasta, a uz zanimljive pitalice u sklopu teksta može se upotpuniti usvojeno znanje.


VELIKA KNJIGA O UMJETNOSTI : Crtaj! Slikaj! Stvaraj!, Zagreb : Profil knjiga, 2015. „Nikada nije bilo jednostavnije i zabavnije stvarati vlastita umjetnička djela. Uz pomoć ove knjige otkrij kako koristiti pastelne boje, flomastere, kredu, drvene bojice, vodene i akrilne boje. Pritom nauči koristiti slikarske postupke kao što su struganje (grataž), trljanje (frotaž), miješana tehnika i još mnogošto. Slijedi upute korak po korak. Očekuju te i stranice za vježbanje na kojima možeš crtati i bojiti pastelnim bojama, drvenim bojicama ili flomasterima!“

Wilkinson, Philip. Povijest glazbe u 50 glazbala, Zagreb : Školska knjiga, 2015. U knjizi se daje pregled 50 glazbala koja su postala dijelom orkestra. Prvi je prikazani instrument lutnja iz približno1300. godine, a pregled završava sintesajzerom iz 1965. godine. Za svako glazbalo opisuje se društveni i tehnološki kontekst nastanka, što uključuje i podatke o graditelju glazbala, slavnim skladateljima i virtuoznim glazbenicima, navode se tip i vrsta glazbala, principi rada i ključna obilježja, prikazuje razvoj i usavršavanje te uloga u razvoju glazbe kao i utjecaj na zapadnjačku glazbu. U dodatku su preporuke za daljnje čitanje i korisne web stranice.

CUXART, Bernadette. Oblikovanje plastelinom : životinje. Zagreb : Begen, 2015. Edukativna knjiga za male kipare, prvi koraci za djecu i usvajanje osnovnih tehnika. Što vam sve od pribora treba za oblikovanje plastelinom, jednostavni i lagani zadaci objašnjeni su korak po korak. Oblikovanje plastelina koristan je i vrlo ugodan način provođenja vremena s djecom.


POPULARNA ZNANOST ZA MLADE


CHALINE, Eric. 50 izuma koji su promijenili povijest, Zagreb: Školska knjiga, 2015. Pregled izuma iz područja industrije, poljoprivrede, medija, znanosti, računalstva, transporta, energije i kućanstva započinje parnim strojem iz prve industrijske revolucije - Jacquardov tkalački stan iz 1801. godine, a završava Motorolinim StarTac-om iz 1996.godine. Za svaki izum opisuje se društveni i tehnološki kontekst nastanka, što uključuje i podatke o izumitelju, navode se principi rada i ključna obilježja te daje kronološki pregled njegova razvoja kroz povijest. U dodatku su preporuke za daljnje čitanje i korisne web stranice.

ENCIKLOPEDIJA znanja. Zagreb : Znanje, 2015. Enciklopedija se sastoji od šest poglavlja koja se odnose na svemir, planet Zemlju, prirodu, ljudsko tijelo, znanost, i povijest. Poglavlja su podijeljena u tematske cjeline i 129 članaka s uvodom, a tekst s osnovnim podacima i zanimljivostima popraćen je ilustracijama (fotografije, crteži, karte, grafikoni, lente…). U dodatku su sistematizirani podaci u obliku preglednih tablica, grafikona i karata za svako od poglavlja, rječnik pojmova i kazalo.

KREATIVNA radionica: od papira, drva, kartona, gline, oblutaka, balona… Rijeka: Naklada Uliks, 2015. Upute o izradi igračaka, ukrasa i suvenira grupirane su u poglavlja koja se odnose na njihovu izradu uporabom prirodnih materijala - pijeska, snijega, grančica, cvijeća, lišća, slame, jaja, pera, tikvica, sjemenki gline, oblutaka i balona. Tu je još i poglavlje sa savjetima kako razne priručne materijale (čepovi, plastični noževi i vilice, gumice, kuhače, kvačice, karton, žica, klupko vune, pera, dugmad…) reciklirati u ukrasne i uporabne predmete.


MEIER, Katie. Vodič kroz život za djevojke: priručnik o odrastanju, iskrenosti i o tome kako da ti tinejdžerske godine budu fenomenalne. Zagreb: Opus Gradna, 2015. „Sveobuhvatan priručnik o odrastanju koji daje odgovore na sva pitanja mladih djevojaka. Podijeljen je u tri velike tematske cjeline: um, tijelo i duša. Istina o promjenama i vodič o tome kako učiniti tinejdžerske godine nezaboravnima. Otvoren i iskren razgovor o ljubavi, seksu i seksualnosti, dečkima i još koječemu drugome.“

MILLS, Andrea. Točno ili netočno. Zagreb: Profil knjiga, 2015. Knjiga sadrži 86 članaka grupiranih u tematske cjeline koje se odnose na ljudsko tijelo, prirodu, znanost i tehnologiju, svemir, Zemlju te povijest i kulturu. Svaki članak sadrži kratak uvod i ilustrirane osnovne podatke i zanimljivosti u vezi s temom koju obrađuje. Svaka tematska cjelina završava člankom koji sadržava zanimljive statističke podatke. Na kraju su odgovori na pitanja koja se u knjizi postavljaju. Snalaženje u tekstu olakšava kazalo.

RIPLEY’S Vjerovali ili ne!: šokantna stvarnost. Zagreb: Mozaik knjiga, 2015. U knjizi je predstavljen izbor iz Ripleyjeve zbirke podataka o neobičnim i nevjerojatnim činjenicama, ljudima i događajima. Knjiga je podijeljena u poglavlja: Vjerujte!, Svijet, Životinje, Sport, Tijelo, Pop kultura, Prijevoz, Pothvati, Umjetnost, Hrana, Da ne povjeruješ. Snalaženju u tekstu pomaže kazalo. Začetnik prikupljanja ovakvih podataka, Robert Ripley, još je 1918. godine počeo s njihovim objavljivanjem u stripu "Vjerovali li ne!". Podatke je prikupljao na putovanjima, a poticao je i čitatelje da mu ih šalju. Do sada je objavljen niz izdanja "Vjerovali ili ne!", a u Ripleyjev svijet se može uključiti i preko službenog portala www.ripleys.com, Facebooka, Twittera, Pinteresta i Instagrama.


TAFT, Casey. Mama, tata, ja sam vegan: vodič za razumijevanje vegana u obitelji. Čakovec: Dvostruka duga; Zagreb: Udruga Prijatelji životinja, 2015. Knjiga o veganstvu i veganima, namijenjena svima onima koji to nisu, a žele saznati nešto više o tome i poboljšati svoju komunikaciju s veganima. U knjizi su predstavljeni najčešći razlozi za veganstvo, uobičajene zablude, dokazi za i protiv, objašnjeno je čemu valja posvetiti pozornost u veganskoj prehrani tijekom života, kako komunicirati s veganom u obitelji, smanjiti napetosti i spriječiti svađe između vegana i nevegana, kako razgovarati s djecom o veganstvu te moći bolje razumjeti. Na kraju knjige se nalaze korisne informacije o tome što vegani jedu, odijevaju i čemu teže, primjeri zamjena za namirnice životinjskog porijekla te preporučene web-stranice i literatura.

Wilkinson, Philip. POVIJEST GLAZBE U 50 GLAZBALA, Zagreb : Školska knjiga, 2015. U knjizi se daje pregled 50 glazbala koja su postala dijelom orkestra. Prvi je prikazani instrument lutnja iz približno1300. godine, a pregled završava sintesajzerom iz 1965. godine. Za svako glazbalo opisuje se društveni i tehnološki kontekst nastanka, što uključuje i podatke o graditelju glazbala, slavnim skladateljima i virtuoznim glazbenicima, navode se tip i vrsta glazbala, principi rada i ključna obilježja, prikazuje razvoj i usavršavanje te uloga u razvoju glazbe kao i utjecaj na zapadnjačku glazbu. U dodatku su preporuke za daljnje čitanje i korisne web stranice.


STRUÄŒNA LITERATURA ZA RODITELJE


Poštovani roditelji, svaka knjiga iz koje možete iščitati neki dobar savjet za bolji odgoj vašeg djeteta je dobra knjiga. Stoga ovaj popis donosi sve naše prijedloge, bez selekcije i redukcije. Uživajte u roditeljstvu uz stručnu literaturu za roditelje!

AROS, Claudio. Inteligencija mog djeteta : otkrijte i unaprijedite talente koji ga čine jedinstvenim. Rijeka : Dušević & Kršovnik, 2015. Autor u knjizi propituje pojam i mjerenje inteligencije te predstavlja teoriju višestrukih inteligencija. Zastupajući tezu da se razvoj inteligencije može pospješiti, nudi roditeljima djece od 4 do 9 godina da kroz igru procijene i potaknu njihove različite inteligencije. U zasebnim poglavljima daje zadatke, igre i aktivnosti koje će roditeljima pomoći upoznavanju i unapređivanju logičke, matematičke, jezične, vizualno prostorne, tjelesne, glazbene, unutarnje, socijalne i druge (prirodoslovne, duhovne i moralne) inteligencije njihove djece. Zadaci koji se nalaze u knjizi izdvojeni su još i na posebne plastificirane listove u boji i pripojeni knjizi kao dodatak.

BAUREIS, Helga. Djeca bolje uče uz kineziologiju : savjeti i vježbe za lakše učenje i bolju koncentraciju. Split : Harfa, 2015. U knjizi su prikazane direktne i indirektne veze između razine fizičke aktivnosti, zdravlja i kognitivnih funkcija kod školske djece. Mnogobrojna istraživanja pokazala su da fizička aktivnost poboljšava zdravlje, a time i kognitivne funkcije te prevenira potencijalne kronične bolesti. Knjiga obiluje primjerima vježbi i savjeta o prehrani koje potiču lakše učenje, a namijenjena je roditeljima i odgojnoobrazovnim djelatnicima u radu s djecom, osobito onom koja imaju određene smetnje u procesu učenja (govor, hiperaktivnost, deficit pažnje, poremećaji u ponašanju…).

BRENIFIER, Oscar. Ljubav i prijateljstvo. Zagreb : Meandarmedia, 2015. Slikovnica za djecu starije vrtićke dobi koja opisuje različite, čak oprečne stavove o ljubavi. Jedni vjeruju da ljubav nije baš za svakoga jer djeca su premalena, a roditelji preveliki da bi bili zaljubljeni. Drugi smatraju da zbog ljubavi gubimo glavu, da zbog nje ne možemo živjeti i da je bolje biti sam. Jedni obožavaju nekog junaka ili zvijezdu, žele ih oponašati te sanjaju da će jednoga dana i sami to postati. Drugi vjeruju da junaci i zvijezde nisu stvarnost i da treba biti svoj, a ne kopirati druge. Jedni misle da se više od svega na svijetu mogu voljeti ideje dok drugi smatraju da se voljeti mogu samo ljudska bića...


FEDELI, Daniele. Hiperaktivno dijete : sindrom "malog Ivice". Zagreb : Trsat, 2015. Na početku teksta objašnjeno je kako se manifestira nedostatak pažnje i hiperaktivnost, a u nastavku nalaze se savjeti koje autor ove knjižice namjenjuje prvenstveno roditeljima: kako odgajati hiperaktivno dijete, kako organizirati njegovo vrijeme, kako postići kontrolu problematičnog impulzivnog i odsutnog ponašanja te kako hiperaktivnom djetetu pružiti adekvatnu pomoć i podršku.

FORSSEN Ehrlin, Carl-Johan. Zeko koji želi zaspati : novi način uspavljivanja djece. Zagreb : Fokus komunikacije, 2015. Kao što i sam podnaslov govori pred vama je inovativna priča za laku noć, koja se služi određenim psihološkim metodama koje sugestivno djeluju na dječju podsvijest i pomažu da brže i lakše zaspe. U priči pratimo zeca Zokija koji je umoran ali ne može zaspati i odlazi s mamom zečicom po pomoć. Dobiva razne dobre savjete i tako biva sve umorniji i umorniji, te se jedva vrati kući, gdje odmah zaspe i mirno prespava cijelu noć. Velika pomoć za roditelje koji imaju problema s uspavljivanjem svog djeteta.

HUETHER, Gerald. Svako je dijete darovito. Split : Harfa, 2015. Priručnik sadrži savjete kako rano prepoznati glazbene, stvaralačke i intelektualne sposobnosti djece te teškoće pri njegovanju i razvoju ovih potencijala u odgojno-obrazovnom sustavu koji često zbog zadanih okvira programa nije to u mogućnosti. Autorice navode koje darovitosti djeca donose sa sobom na svijet, kako pružiti pravilnu podršku za njihov razvoj te što se događa kada darovitost djeteta ostane zanemarena ili se pruže pogrešni poticaji.

Kako uspavati dijete : sve što trebate znati kako biste lakše uspavali dijete i cijeloj obitelji omogućili zdrav i okrepljujući san. Zagreb: Mozaik knjiga, 2015. Knjiga je djelo skupine pedijatara, ujedno i članova obitelji Sears koji su na temelju dugogodišnjeg iskustva na području pedijatrije sastavili ovaj opsežan savjetnik o uspavljivanju djeteta. Knjiga je podijeljena u trinaest poglavlja od kojih su prva četiri osnovna jer upoznaju roditelje kako dojenčad spava, kako prepoznati potrebe djeteta te ih upućuju kako da sastave vlastiti plan spavanja za svoje dijete. Preostala poglavlja puna su raznih praktičnih savjeta i odgovora na svakodnevna roditeljska pitanja te metoda dnevnog uspavljivanja i uživanja u spavanju uz dijete.


KELIĆ, Maja. Ovladavanje čitanjem : priručnik za logopede, učitelje i roditelje. Jastrebarsko : Naklada Slap, 2015. „Ovaj priručnik pisan je iz perspektive logopeda, iz koje se čitanju pristupa kao jezičnoj vještini. Iznimno je važan rad od najranije dobi, kako bi se i ona, a i sve druge vještine koje u njoj imaju temelj, u potpunosti razvile. Upravo je ova knjiga jedinstven primjerak sredstva za rad i razvoj na, u današnjem svijetu neophodnoj, vještini čitanja, stoga je preporučujemo roditeljima i svima koji rade s djecom... priče i zadatci u ovoj knjizi primjer su prema kojem svaki roditelj, učitelj ili logoped može djetetu osmisliti i sastaviti nove zadatke, stoga se ne treba zaustaviti samo na postojećima.“

MEAZZINI, Paolo. Pobijedite sramežljivost. Zagreb : Trsat, 2015. Paolo Meazzini, redoviti profesor kliničke psihologije na Sveučilištu Udine, autor je tridesetak knjiga a u ovoj progovara na svima pristupačan način raskrinkavajući sramežljivost koristeći se najnovijim spoznajama. Što je sramežljivost, koliko je naslijeđena a koliko naučena, što se događa u tijelu, a što u umu sramežljive osobe, koje su vještine potrebne da bi se pobijedila sramežljivost i kako ih vježbati.

MILJEVIĆ-Riđički, Renata. Životna prilagođenost majki i kognitivna uspješnost njihove djece. Jastrebarsko : Naklada Slap, 2015. „Posljednjih godina sve je veći broj djece koja odrastaju samo s majkom. To je posljedica rastućeg broja razvoda, sve manjeg broja sklopljenih brakova te sve većeg broja djece rođene izvan braka. Taj je trend prisutan u većini zapadnih zemalja. Ova knjiga govori o povezanosti životne prilagođenosti majki i kognitivne uspješnosti njihove djece. Jedno od pitanja na koje nastoji odgovoriti je: Kako će se odrastanje samo s majkom odraziti na kognitivni razvoj djeteta?“


PASCOLETTI, Carlo. Put do dobrog roditelja : kako odgajati dijete do polaska u školu. Zagreb : Trsat, 2015.

Kroz podjelu teksta na pet cjelina, autor prikazuje odgojne modele i odgojne planove roditelja u ranom djetinjstvu: prenatalni i neonatalni odgoj, odgoj u prve tri godine života, odgoj od treće do šeste godine. Središte interesa usmjereno je na najvažnije oblike odgoja emocionalnu edukaciju i usvajanje društvenih pravila. U Dodatku je skala za individualnu procjenu subjektivnog stanja.

PEŠEC, Mirjana. Sva lica osjećaja : vodič za bolje razumijevanje dječjih osjećaja. Zagreb : Golden marketing - Tehnička knjiga, 2015. Učenje o osjećajima za djecu je jednako važno kao i učenje drugih vještina. Roditelji zbog užurbanog tempa života ne prepoznaju osjećaje svoje djece. Zato je ovaj priručnik namijenjen roditeljima da im pomogne u odgoju, posebice u razdoblju između vrtića i škole, kako bi naučili prepoznati poruke koje im djeca iskazuju kroz emocije. Pomaganje djeci u prepoznavanju, imenovanju i izražavanju osjećaja dugotrajan je proces kojem treba pristupiti s puno pažnje i strpljenja da bi ona razvila emocionalnu inteligenciju.

RADE, Renata. Mala djeca s komunikacijskim teškoćama. Zagreb : FoMa, 2015. Sve češće se susrećemo s malom djecom koja kasne u jezičnogovornom razvoju, koja imaju poteškoća u socijalnoj komunikaciji, te imaju poteškoća u doživljavanju svijeta oko sebe. Udubljena u neki svoj svijet takva djeca zahtijevaju drugačiji pristup poticanja govornog razvoja. Govorno motoričke aktivnosti, igre i vježbe iz ovog priručnika prikladne su za djecu do tri godine kod poremećaja iz spektra autizma, komunikacijski poteškoća i motoričkih aktivnosti.


RAVNIĆ, Morena. Uhvati pokret : bilješke iz dnevnika odgajateljice refleksivne praktičarke. Rijeka : Sveučilište : Učiteljski fakultet : Centar za istraživanje djetinjstva, 2015. Priručnik nastao na dnevničkim bilješkama odgajateljice refleksivne praktičarke koja je zajedno s djecom pomno osmišljavala aktivnosti te sve nastale trenutke bilježila fotoaparatom, a fotografije popratila dječjim komentarima, savjetima, vlastitim sumnjama i strahovima. Motiv priručnika je pokret na koji autorica potiče djecu da ga dožive kroz različite situacije (izvođenje pokreta tijelom, ples pokreta, pokret uhvaćen sjenom, crtanje i modeliranje pokreta…). Priručnik je namijenjen odgajateljima, studentima, stručnim suradnicima, ali i roditeljima.

SCHAEFER, Claudia. Poticanje djece prema odgojnoj metodi Marije Montessori : priručnik za odgojitelje i roditelje. Zagreb : Golden marketing – Tehnička knjiga, 2015. U prvom dijelu ovoga priručnika riječ je o tome kako se razvijaju i uče mala djeca te kakve su im potrebe i interesi. Drugi dio knjige sadrži ideje kako oblikovati djeci primjerenu okolinu u jaslicama i predškolskim ustanovama, navodi se poželjan profil odgajatelja i oprema prostora, daju kriteriji za izbor vježbi i materijala te navode primjeri vježbi. Obuhvaćene su vježbe svakodnevnog života (za osamostaljivanje, socijalno i emocionalno učenje), vježbe za kretanje i koordinaciju oko-ruka, poticanje osjetila, govorno jezični razvoj i likovno izražavanje, zatim vježbe opuštanja i tišine te glazbeni poticaji.

SIEGEL, Daniel J. Razvoj dječjeg mozga : 12 revolucionarnih strategija integriranog pristupa za poticanje razvoja zdravoga dječjeg uma, preživljavanje svakodnevnih roditeljskih borbi i za poticanje cjelokupnog rasta i razvoja obitelji. Split : Harfa, 2015. Neuropsihijatar i stručnjakinja u pitanjima roditeljstva nude revolucionaran pristup odgoju djeteta uz pomoć dvanaest ključnih strategija, objašnjavaju nova znanstvena otkrića o tome kako je dječji mozak umrežen te kako se razvija. Kod male je djece čest slučaj da desni dio mozga, zadužen za emocije, preuzima kontrolu nad logikom lijevoga dijela mozga, pa stoga nije čudo da se djeca tuku ili dure. Kada se ta otkrića primijene na svakodnevni život s djetetom, onda se svaka eksplozija, svađa ili strah može pretvoriti u priliku za integriranje i zdrav razvoj dječjega mozga.


TAJSL Dragičević, Ivančica. Budi dobar kao Jan : učiteljičin dnevnik o učeniku s Downovim sindromom. Zagreb : Školska knjiga, 2015. Budi dobar kao Jan dnevničke su bilješke učiteljice o radu s učenikom s Downovim sindromom. Od prvog dana autorica zapisuje zbivanja - od priprema za Janovo uključivanje u školu, preko svladavanja individualiziranog programa u raznim nastavnim predmetima, sve do poticanja i razvoja vršnjačkih odnosa. Tijekom četiri godine Janova školovanja njegova učiteljica opisuje kreativne i konstruktivne postupke koji pridonose samoostvarenju svakog učenika u razredu. Budi dobar kao Jan autentično je, iskreno i emotivno štivo koje će poslužiti kao putokaz učiteljima, roditeljima i svim prosvjetnim djelatnicima spremnim graditi inkluzivnu školu.

ULAZAK u svijet škole : vodič za roditelje. Velika Gorica : Centar za djecu, mlade i obitelji, 2015. Priručnik za roditelje sadrži informacije o razvojnim karakteristikama djeteta prije polaska u školu (tjelesni, motorički, spoznajni, govorno jezični i komunikacijski te emocionalni i socijalni razvoj), savjete kako i čime poticati pojedine razvojne aspekte važne za polazak u školu i uspjeh u školovanju. Stoga se nude igre i aktivnosti za poticanje dječjeg razvoja, popis preporučenih slikovnica, popis preporučene multimedije i aplikacija te popis preporučenih časopisa za djecu. Priručnik sadrži također informacije o zakonskim odredbama koje se odnose na upis u školu, te savjete za ponašanje prema djetetu kada već krene u školu.

ZUCARO, Luisella. Pobijedite dječje strahove. Zagreb : Trsat, 2015. Mali priručnik u dva poglavlja obrađuje tematiku dječjeg straha s teorijskog i praktičnog aspekta. U prvom dijelu autorica iz kognitivnobihevioralne perspektive daje savjete kako prepoznati strah i anksioznost kod djece, uzroke njihove pojave te tehnike i metode pristupa i intervencije. Drugi dio odnosi se također na tehnike koje mogu voditi do rješenja problema i suočavanja sa strahom, ali kroz opuštenu igru ili priču.


Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.