Lista dobrih knjiga 2014.

Page 1

Knjižničari preporučuju…

LISTA DOBRIH KNJIGA za djecu, mlade i roditelje objavljenih u 2014. godini PREMA PREPORUCI Komisije za knjižnične usluge za djecu i mladež Hrvatskog knjižničarskog društva


Hrvatsko knjižničarsko društvo Sekcija za narodne knjižnice Komisija za knjižnične usluge za djecu i mladež

LISTA DOBRIH KNJIGA za djecu, mlade i roditelje objavljenih u 2014. godini prema preporuci Komisije za knjižnične usluge za djecu i mladež Hrvatskog knjižničarskog društva Tko je birao? - knjižničari koji rade s djecom i mladima, članovi Komisije za knjižnične usluge za djecu i mladež Hrvatskoga knjižničarskog društva uz pomoć kolega/kolegica – dječjih knjižničara Zašto ova lista? - preporuka dobrih naslova smjerokaz je u lakšem snalaženju u knjižnoj produkciji - ponuditi mladim čitateljima kvalitetnu i zanimljivu literaturu da bi uistinu uživali u dobroj knjizi i čitanju - informacija knjižničarima o kvalitetnoj produkciji u Hrvatskoj za prošlu godinu - pomoć pri odabiru i nabavci kvalitetnih naslova za knjižnice Zašto knjižničari biraju? - jer prate produkciju knjiga za djecu i mlade - svakodnevno preporučuju djeci i mladima kvalitetne naslove - sudjeluju u promociji dobre literature Kako knjižničari biraju? Odabir se temelji na procjeni kvalitete ilustracije, teksta, jezika i opreme, te primjerenosti i zanimljivosti sadržaja. Preporučeni su oni naslovi koji su dobili najviše glasova članova Komisije. Što sadrži lista? Dobre knjige za djecu od najranije dobi do knjiga namijenjenih mladima, domaćih i stranih autora, te popularno-znanstvenu literaturu za djecu, mlade i roditelje. Anotacije: KGZ i dr. Fotografija s naslovnice Hrvatsko čitateljsko društvo Fotografski natječaj „Smješak…čitajte!“ 2014. (www.hcd.hr) Oblikovanje: Komisija za knjižnične usluge za djecu i mladež HKD


SLIKOVNICE ZA NAJMLAĐE


APSLEY, Brenda. Zabavne životinje : možeš li pronaći mog dvojnika? Zagreb : Lusio, 2014. I drugi naslov iste autorice Životinjski prijatelji : tko još ima perje? U ovoj slikovnici nalaze se fotografije raznih malih i velikih životinja. Otvarajući preklopne stranice i okrećući kotačić pomoću kojeg se mijenjaju slike, maleni će se zabaviti i upoznati neke zanimljive životinje.

BOROVAC, Ivanka. Kakav je psić? Zagreb : Miš, 2014. I drugi naslovi iste autorice: Kako spavaju pilići?; Kakve su mačkice?, ilustratorica Branka Nikolić. Slikovnica s vedrim, veselim stihovima o malenom psiću, namijenjena je najmlađim čitateljima.

JEZIKOLOMKE. Rijeka : Leo-commerce, 2014. Ova poučna slikovnica pomoći će djeci upoznati jezikolomke i pridonijeti otklanjanju poteškoća pri izgovoru.

MILER, Zdeněk. Krtekov tjedan. Zagreb : Ibis grafika, 2014. Kako maleni krt, životinjica koja uglavnom živi pod zemljom, provodi svoje vrijeme od ponedjeljka do nedjelje može se doznati u ovoj slikovnici tvrdih listova. Obilje veselih ilustracija s likom simpatičnog Krteka, podsjetit će nešto starije generacije koje se sjećaju poznatog češkog animiranog filma.


SLIKOVNICE HRVATSKIH AUTORA


DRAGIČEVIĆ, Josipa. Lina u šeširu. Zagreb : Sipar, 2014. (ilustrator Tomislav Zlatić) Radoznala i nestašna djevojčica Lina, obožava cirkus. Iskrada se iz kuće i tamo odlazi sama i tada započinje prava pustolovina... Lina završava u mađioničarskom šeširu, gdje upoznaje tri simpatična bijela zeca, s kojima se dobro zabavlja sve do trenutka kada se njena znatiželja iscrpi i pustolovina postaje opasna. Strah i suze kratko traju, jer u pravi čas stižu roditelji i spas.

LUKAS MIDŽIĆ, Hana. Opet! Basnoslovke : razgovori, snovi, pjesmice i upadice. Zagreb : vlastita naklada, 2014. Autorska slikovnica sadrži razgovore, snove, pjesmice i upadice. Basnoslovko, naslovni lik iz prethodne slikovnice, ovoga puta ima posebnu ulogu jer je koautor tekstova. Pjesmice se kroz likove raznih životinja dotiču snova i želja u kojima se djeca mogu prepoznati i o njima razgovarati ili im se nasmijati.

PERVAN, Jelena. Hrkalo i Kamilica. Varaždin : Evenio, 2014. (ilustratorica Jelena Brezovec) I drugi naslov iste autorice: Hrkalo i Drijemalo. Ilustrirana slikovnica za predškolce i mlađe osnovnoškolce nastavak je priče o medi Hrkalu koji je svoju popularnost stekao baš po najglasnijem "hrku" u šumi. U ovoj slikovnici Hrkalo će zakazati u onome u čemu je najbolji. Više ne može spavati, ne može hrkati te je bezvoljan i tužan. Problem nastaje kada ga odluče posjetiti članovi Hrkozbora koji svake godine nagrađuju najglasnije hrkače na svijetu. Priča nosi pouku da je ljubav životna vrijednost važnija od slave.

PETERLIK HUSEINOVIĆ, Andrea. Jan Vjetroviti. Zagreb : Kašmir promet, 2014. Ovo je zanimljiva slikovnica o jednom dragom i veselom, ali pomalo zbunjenom dječaku Janu. Jan se, poput mnoge druge djece, u svakodnevnom životu susreće s mnogobrojnim pritiscima odraslih... Piši! Uči! Slušaj! Pazi! Teškoće ga snalaze u učenju, nemiran je, a samo jedna lijepa riječ...i čuda su moguća! Slikovnica je jednostavno i lijepo ilustrirana i poticajna, za odrasle i djecu.


ŠKRINJARIĆ, Sunčana: Gospođica Neću. Zagreb : Mozaik knjiga, 2014. (ilustratorica Nikolina Novosel) Mina je učenica prvog razreda osnovne škole koja se ne razlikuje od drugih, osim što ima nezgodnu naviku - uvijek i na svakom mjestu govori Neću! Uistinu, ima situacija kada je potrebno reći »neću«, ali Mina je u tome pretjerala…

VONČINA, Pika. 4 priče iz zečje zemlje. Zagreb : Mala zvona, 2014. Autorka slikovnica sadrži četiri prekrasno ilustrirane priče o zečjoj obitelji, a svaka je priča smještena u jedno godišnje doba. Brižna mama zečica i tata zec koji svake večeri čitaju svojoj djeci priče prije spavanja, brinu se o tri sina, najstarijem Ferdi, Hugu koji voli glazbu i najmlađem Euzebiju Zimogroznom, koji obožava pisati priče. Uz zanimljivosti iz svijeta prirode, priče donose pouke o obiteljskim odnosima, povjerenju i različitostima koje treba poštovati.


SLIKOVNICE STRANIH AUTORA


ANDERSEN, Hans Christian. Djevojčica sa šibicama. Zagreb: Mozaik knjiga, 2014. (ilustratorica Marsela Hajdinjak, Nagrada Grigor Vitez 2014. za ilustracije) Ovo je još jedno lijepo izdanje slavne Andersenove priče za najmlađe uz koje su odrasle mnoge generacije. Iako tumačena kao tužna priča, može se interpretirati i kao priča sa sretnim završetkom, jer djevojčica „na drugom svijetu“ susreće baku koja joj silno nedostaje. Vrlo nadahnute ilustracije osmislila je i oslikala višestruko nagrađivana ilustratorica Marsela Hajdinjak.

LALLEMAND, Orianne. Vuk koji je htio biti druge boje. Zagreb : Algoritam, 2014. I drugi naslovi iste autorice: Vuk koji je htio obići svijet; Vuk koji je tražio ljubav. Priča prati vuka kojem se nije sviđala crna boja njegova krzna. Kroz duhovite preobrazbe u različite boje, vuk će naučiti važnu životnu lekciju o samopoštovanju i neprocjenjivosti vlastitih razlikovnih značajki u odnosu na druge. Problemska slikovnica francuske autorice u maniri pozitivne psihologije potiče izgradnju samosvijesti i samopouzdanja.

MARINKOVIĆ, S.; Pavlić D. Ana i Filip istražuju na rijeci. Zagreb : Naklada Nika, 2014. Ana i Filip, radoznali junaci ovih knjiga, žele upoznati svijet koji ih okružuje. Kreću u uzbudljivo istraživanje zanimljivih mjesta: šuma, rijeka, mora, sela i gradova...


MOSER, Erwin. Mano i Dado : knjiga jesenskih i zimskih pustolovina. Zagreb: Planet Zoe, 2014. I drugi naslov istog autora: Mano i Dado : knjiga proljetnih i ljetnih pustolovina. Ponajbolji austrijski ilustrator i književnik za djecu i mlade u novom prijevodu na hrvatski jezik predstavlja dvije autorske zbirke kratkih priča o dva pustolovna prijatelja miša. U 12 tzv. mišopustolovina opisane su njihove zgode kroz koje djeca mogu mnogo naučiti o godišnjim dobima. Jesenske i zimske priče duhovite su i domišljate crtice o svakodnevici Mana i Dade namijenjene djeci od dvije do šest godina, te su pogodne za uvježbavanje početnog čitanja.

NORDQVIST, Sven. Pettson ima loš dan. Zagreb : Planet Zoe, 2014. I drugi naslovi istog autora: Torta za Findusa; Uljez u dvorištu. Stigla je jesen i loše vrijeme, a s njima i starčićeva potištenost, te nevoljkost u obavljanju svakodnevnih poslova. Mačak Findus će se pokazati kao izuzetno dovitljiv i privržen prijatelj, pa će Pettsona u nizu pokušaja trgnuti iz lošeg raspoloženja. Privlačnost nagrađivane serije priča proizlazi iz spajanja naočigled nespojivog - mirnog, povučenog starčića i njegova ljubimca, luckastog mačka, ali i izbalansiranog upotpunjavanja teksta i ilustracija koje su također u oprečnom odnosu - dinamika priča je umjerena, dok u ilustracijama sve vrvi detaljima, pokretom i bojama.

PEROCI, Ela. Maca papučarica. Zagreb : Mozaik knjiga, 2014. (ilustratorica Marsela Hajdinjak, Nagrada Grigor Vitez 2014. za ilustracije) Svima dobro poznata priča o Maci već generacijama poučava djecu o urednosti. Ovo je izdanje dobilo novo ruho, nove ilustracije za koje je autorica M. Hajdinjak nagrađena.


KNJIGE ZA DJECU HRVATSKIH AUTORA


ČUMANDRA, Igor. Žemlja je okrugla. Zagreb : Hrvatsko društvo književnika za djecu i mlade, 2014. Kratka zbirka pjesama sa sedam proznih sličica i pet zagonetki. Pjesme su građene na rimi, igri, humoru i poletu. U proznim sličicama miriše nam proljeće, dodiruje nas zima i vjetar, upoznajemo dobrog kralja i svjedoci smo uzbune u kokošinjcu.

FERENČIĆ Martinčić, Ivanka. Matilda i zagonetne žabe. Zagreb : Naklada Nika, 2014. Matilda je radoznala djevojčica, koja voli lutke i matematiku, svog mačka Puka i knjige. Stoga vrlo često odlazi u knjižnicu gdje radi njena mama. No, jednoga dana odlazak u knjižnicu pretvorit će se u vrlo uzbudljivu pustolovinu.

KNIŽEK, Igor. Moj pustolovni planet. Zagreb : Alfa, 2014. (Nagrada Grigor Vitez 2014. za tekst) Zbirka sedam bajki u kojima autor, osim klasične poetike, unosi svoju inačicu o istinskim vrijednostima u životu. U svim bajkama likovi doživljavaju moralnu preobrazbu jer se s puta lagodnoga života, pohlepe, nepovjerenja, sebičnosti i svega onoga što nije dobro, vraćaju na put koji je okrenut prema drugome čovjeku. Poštujući druge postajemo bolji, a time svijet činimo ljepšim, pravednijim i bogatijim.

KOBASIĆ-BUŽIMKIĆ, Sanja. Čarobne cipele. Zagreb : Hrvatsko društvo književnika za djecu i mlade, 2014. Kroz priče u ovoj zbirci autorica naglašava važnost poštivanja onih koji su drugačiji. Razgovori cvijeća, mirisi prirode i život zvjezdica na nebu,u stvari govore o prvim ljubavima i prijateljstvima te o odnosima unutar obitelji.


KOPJAR, Mladen. Poštanski Marko. Zagreb : Mozaik knjiga, 2014. Većinu kratkih priča pripovijeda dječak Marko na duhovit i veseo način. Priča svoje zgode i nezgode u doživljajima s rodbinom, s ljetovanja, o blagdanima, o svojim strahovima i o drugim, svima poznatim situacijama. Kako je Marko postao gusar dobroga srca i poštanski Marko, kako je naučio čekati da mu izrastu zubi mudrosti samo su neke od avantura koje događaju u dalekim 8ili bliskim?) zemljama. Priče su to koje obiluju maštom, u kojoj stvarno postaje nestvarno, a nestvarno stvarno.

LONČAR, Nena. Šest guba čarolija i jedan užas na kvadrat. Zagreb : Hrvatsko društvo književnika za djecu i mlade, 2014. (Književna nagrada „Zvonko“ za 2014. godinu - najbolji neobjavljeni prozni rukopis za djecu i mlade) Djevojčica Ira ima jedanaest godina i obožava čarobnjaštvo. Ono se nalazi na samom vrhu njezinih najdražih stvari, ali ipak ima nešto što ju jako ljuti zašto u čarobiranju glavni uvijek moraju biti dečki? Kako bi dokazala da i djevojčice mogu biti odlične čarobnice, Ira odlučuje u podrumu svoje kuće otvoriti ljetnu školu čarobnjaštva. Nakon šest uspješnih čarolija presudan je jedan užas, i to na kvadrat!

MARKOVIĆ, Vanja. Ponoć u parku 52. Pula : Sa(n)jam knjige u Istri, 2014. Ekološka priča o spasu zapuštenog i zaboravljenog gradskog parka uključuje jednoga dječaka, njegova neposlušnog psa i Čuvare, bića koja nadgledaju ciklus života. Nova je to slikovnica pulskih autora u Biblioteci Monte Librić, u kojoj se naglašava da je lijep i pravedan svijet moguć.

MIHELČIĆ, Nada. Medalja za hrabrost. Zagreb : Hrvatsko društvo književnika za djecu i mlade, 2014. Nada Mihelčić ponovo se dokazala kao izvrsna spisateljica i dobra poznavateljica djece. Ova knjiga sadrži četiri zanimljive i nenametljivo poučne priče. Kućni ljubimaci u svakodnevnom žitovu su važni, jer uz njih ljudi postaju bolji i brižniji prijatelji.


PLEJIĆ Premec, Irena. Doživljaji dobre curice Jakice. Zagreb : Algoritam, 2014. Jasmina, od milja - Jakica, ima šest i pol godina i mora ići na testiranje za školu. S prijateljicama Majom i Zlaticom smišlja kako se dobro pokazati tetama koje će je ispitivati. Ali što ako budu pitale..., kako zapamtiti koje je lijevo, a koje desno? Tako počinju zgode dobre curice Jakice u kojima se nižu pričice iz svakodnevnog života gradskog djeteta koje radoznalo promatra i tumači svijet oko sebe.

POLAK, Sanja. Mala Ema straha nema. Zagreb : Mozaik knjiga, 2014. Zbirka poučnih, duhovitih, kratkih i zanimljivih priča u kojima je glavni lik mala Ema koje se sama suočava sa svojim strahovima i uspješno ih pobjeđuje!

PROSENJAK, Božidar. Svjetlo koje se ne gasi. Zagreb : Alfa, 2014. Zbirka je to autobiografskih crtica ispričanih na jednostavan, razumljiv i topao način. Kroz priče o nesputanom odrastanju na selu, o ljepoti i bogatstvu odnosa unutar obitelji iščitava se važnost pravih životnih vrijednosti. Slojevite priče o dobroti i svjetlosti koje su prožete s povezanošću s rodnim krajem i prirodom mogu čitati svi članovi obitelji.


KNJIGE ZA DJECU STRANIH AUTORA


HOLLY, Black. Magisterium : željezni ispit. Zagreb : Egmont, 2014. Glavni je lik fantastičnoga serijala za mlade "Magisterium" Callum Hunt, problematičan i neprilagođen 14-godišnjak s invaliditetom. Ne vole ga profesori ni susjedi, nema prijatelja. U prvom dijelu serijala Callum dobiva poziv na Željezni ispit čiji prolaz omogućava upis na Magisterium, akademiju za čarobnjake. Njegov otac, čarobnjak Alastair Hunt, smatra da magija donosi zlo i sve poduzima da njegov sin ne bi prođe ispit. Calluma upisuje Magisterium i otkriva da je svijet magije vrlo uzbudljiv, pun tajni i izazova. Ondje prvi put u životu stječe prave prijatelje, ali se susreće i s mračnim tajnama iz svoje prošlosti.

KINNEY, Jeff. Gregov dnevnik : sumorna stvarnost. Zagreb : Algoritam, 2014. Ovo je peta knjiga iz niza 'Gregov dnevnik’ prema kojima su snimljena i dva humoristična filma. Neke situacije u kojima se nađe Greg zakonom bi trebalo zabraniti situacije, na primjer pranje donjeg rublja i to ne svoje vlastitog, pa nije teško imati razumijevanja za Grega, ali što je tu je! Služavka Isabella trebala bi pomoći, ali sve ostaje na riječima. Uz to Greg se posvadio s Rowleyjem i svoj muci se ne nazire kraj…

PEIRCE, Lincoln. Natko Veliki: Nitko kao Natko. Zagreb : EPH Media, 2014. Ljubitelji duhovitog serijala "Gregov dnevnik" Jeffa Kinneyja mogu uživati u nenamjernim nestašlucima novog junaka. Riječ je o serijalu "Natko Veliki" čiji je pisac i crtač stripova Lincoln Peirce, dospio na listu najprodavanijih naslova New York Timesa. Knjige o Natku prevedene su na 19 jezika u 17 zemalja. Natko je učenik šestog razreda koji zna da je rođen za nešto veliko, ali još uvijek ne zna što je to. Premda se trudi postati slavan ne ide mu baš od ruke pa se nevolje nižu jedna za drugom. Usprkos tome on ostaje i ustraje… Knjiga je napisana u stripovskoj maniri, s mnogo crteža i "oblačića", što pridonosi privlačnosti i olakšava čitanje. Slijede i nastavci...

PASTIS, Stephan. Timi promašaj : pogreške se događaju. Zagreb : Profil knjiga, 2014. Timi je smiješan dječak čija je logika zaključivanja vrlo neobična. On je osnivač, predsjednik i izvršni direktor detektivske agencije koju je smjestio u majčin ormar. Timi sanja o detektivskoj budućnosti, živi s mamom, ima prijatelja, djevojčicu koja mu se smješka i još jednu čije ime ne smije izgovoriti, ne voli baš školu...


SIEGER, Ingo. Zmajić Kokos i blato u džungli. Zagreb : Planet Zoe, 2014. I drugi naslovi istog autora: Zmajić Kokos i njegove pustolovine; Zmajić Kokos ide u školu; Zmajić Kokos u svemiru. Serija slikovnica o zmajiću Kokosu za sada ima četiri naslova. Duhovite su to i zanimljive priče o avaturama zmajića Kokosa i njegovih prijatelja. Zmajić je domišljat, hrabar i znatiželjan, a takvima kao on stalno se događaju neobične pustolovine. U ovoj knjizi zmajić, dikobrazica Matilda i zmajožder Oskar pronalaze pergament s neobičnim znakovima koji upućuju na skriveno blago. Odluče se za potragu, a nakon niza napetosti i smijeha, sve se sretno završava. Zmajić Kokos i njegov autor (ujedno i ilustrator), svjetski su poznati, a 2003. autor je nagrađen nagradom Bad Iburger Kinderliteraturpreis "Schlossgeschichten". Ingo Siegner jedan je od utemeljitelja uglednog udruženja "Lesestart Hannover", osnovanoga s ciljem promicanja ranog čitanja u obitelji, jaslicama i vrtićima u suradnji s knjižnicama i drugim obrazovnim ustanovama.

STILTON, Geronimo. Moje ime je Stilton, Geronimo Stilton. Kastav : Extrade, 2014. I ostali naslovi istog autora u seriji Geronimo Stilton. Geronimo Stilton je autor i ime serijala vrlo popularnih dječjih knjiga koje su prodane u više od 80 milijuna primjeraka i objavljene u više od 40 država, a prema knjigama je napravljena i animirana TV serija i mjuzikl. Glavni lik Geronimo je miš, rođen u Mišogradu, novinar je najpopularnijih novina. Ima mlađu sestru Teu, nećaka benjamina i bratića Miška s kojima, iz epizode u epizodu, upada u niz vrlo zanimljivih pustolovina. U ovoj epizodi Geronimo zapošljava novu suradnicu Rozu pink i tu kreću nove pustolovine u kojima odlaze do Sjevernog pola na proslavu Nove godine...


POPULARNA ZNANOST ZA DJECU


BAGIĆ LJUBIČIĆ, Jasna. Mali fizičar. Zagreb : Školska knjiga, 2014. Knjiga sadrži jednostavne i zabavne pokuse iz fizike koji pokrivaju različita područja. Opis svakoga od 20 pokusa obuhvaća zadatak, popis potrebnoga pribora, postupak izvođenja pokusa popraćen ilustracijama, odgovor što se doznalo pokusom i njegovo objašnjenje u dvije varijante (za nižu i višu razinu znanja) te dodatni zadatak, odnosno pokus za one koji vole istraživati. Knjiga je namijenjena djeci od sedam do dvanaest godina, a mogu je koristiti i odrasli za rad s predškolcima i učenicima do šestog razreda osnovne škole.

D'ALBA, Paulo. Origami za male ruke. Zagreb : Znanje, 2014. Priručnik o origamiju, tradicionalnoj japanskoj vještini kreiranja modela od papira, namijenjen je djeci (i roditeljima koji će priskakati u pomoć). Sadrži ilustrirane upute za izradu 22 figure različitog stupnja složenosti. Uz svaki model naveden je i stupanj složenosti, od jedan do četiri. Navedeni su i prijedlozi za igru s nekima od uradaka.

LITTON, Jonathan. Veličanstvena matematika. Zagreb : Profil knjiga, 2014. Na zabavan način, uz interaktivne prozorčiće objašnjeno je kako se matematika nalazi u svim područjima našega svakodnevnog života. Dosadne činjenice pretvarene su u svijet otkrića i pomažu bolje razumjeti svijet koji nas okružuje.

RISMONDO, Vladimir. Zgode iz Mihine sobe. Zagreb : Muzej suvremene umjetnosti, 2014. Autor teksta je povjesničar umjetnosti, teoretičar i slikar. Kroz priče o obitelji dvanaestogodišnjeg Mihe, njegove mlađe sestre, roditelja i slijepog mačka uvodi čitatelje u područje vizualnih umjetnosti. Na djeci blizak, zabavan i jednostavan način, autor objašnjava pedesetak temeljnih pojmova iz teorije umjetnosti. Prateće ilustracije odlikuju se pismenim i privlačnim „likovnim tekstom“.


RUKOTVORINE : domišljate, vesele, zabavne, korisne. Rijeka : Leo commerce, 2014. Knjiga se sastoji od četiri cjeline koje se odnose na izradu papirnih rukotvorina (likovi životinja, cvijeće, čestitke), nakita (narukvice, ogrlice, trake, prstenje), pletenje (izrada jastučnice, šala, kape, torbica) i uratke nastale recikliranjem (narukvica od dugmadi, čudovište od čarape, cvijet od plastične boce i dr.). Svaka cjelina sadrži pregled potrebnoga pribora i prikaz tehnika izrade, a izrada svakog od ukupno 48 predstavljenih projekata objašnjava se korak po korak. Ovo su projekti na kojima roditelji i djeca mogu raditi zajedno.

SIKIRICA, Milan. 77 kuhinjskih pokusa : za djecu i mlade od 7 do 77 godina. Zagreb : Školska knjiga, 2014. Ovo je zbirka pokusa iz fizike i kemije koji su izvodivi priborom i "kemikalijama" dostupnim u svakoj kuhinji. Osim uputa o izvođenju pokusa koje su ilustrirane i navedene postupno, za svaki se pokus daje i znanstveno utemeljeno objašnjenje. Knjiga je namijenjena djeci od sedam godina nadalje, odnosno svima koji žele iskoristiti svoje stvaralačke i istraživačke sposobnosti kako bi na zabavan i neposredan način spoznavali prirodne pojave i zakonitosti.

ŠIMUNIĆ, Roberta. Upoznaj Hrvatsku : vodič za djecu. Zagreb : FoMa, 2014. Vodič donosi općenite geografsko-povijesne podatke, ali i manje poznate crtice iz kulture, religije, prirodoslovlja, etnografije, kao i brojne hrvatske legende. U predstavljanju gradova koristi se regionalni pristup, a uz svaku regiju (Istočna, Središnja i sjeverna, Gorska Hrvatska, Hrvatsko primorje, Dalmacija i Dalmatinski otoci) navedene su opće karakteristike tog prostora. Vodič sadrži zanimljive interaktivne dijelove (kvizovi, zagonetke, labirint igre) kojima se može testirati usvojeno znanje.

TO NE MOŽE BITI ISTINA : <činjenice koje će vas zadiviti>. Zagreb : Profil knjiga, 2014. Knjiga sadrži 88 članaka podijeljenih u tematske cjeline svemir i Sunčev sustav, Zemlja, oblici života i tehnološka dostignuća. Svaki članak sadrži ilustrirane osnovne podatke i zanimljivosti u vezi s temom koju obrađuje. Podaci se također i međusobno uspoređuju, što djeci pomaže u uočavanju odnosa u svijetu koji ih okružuje.


KNJIGE ZA MLADE HRVATSKIH AUTORA


BABIĆ Višnjić, Snježana. Puhni u jedra!. Zagreb : Hrvatsko društvo književnika za djecu i mlade, 2014. Dječak Niki upravo je završio sedmi razred s ne baš najboljim uspjehom, njegov otac ostao je bez posla, mama svojim nije nezadovoljna i sve to stvara napete odnose u obitelji. Izgledalo je da Nikija čeka dugo, naporno ljeto u kojem će utjehu pronaći jedino u uzbudljivom svijetu računalnih igrica. Kada se u kvartu dogodi pljačka banke, sve se mijenja. Ljeto postaje posebno zanimljivo kad se u kvart doseli djevojčica Sara.

GULJAŠEVIĆ, Ivana. Neprilagođena. Zagreb : Igubuka, 2014. Maja završava osnovnu školu i zadala si je važan cilj koji želi ostvariti do kraja školske godine - pronaći najbolju prijateljicu, onu pravu, a ne s "fejsa". Ona vjeruje da ako do kraja osnovne škole ne stekneš prijatelja za cijeli život, nećeš nikada. Razlog zašto već nema najbolju prijateljicu leži u čestim seljenjima njezine obitelji. Nakon odluke Maja predano kreće u svoju misiju, ali njezina potraga ne napreduje onako kako je zamislila.

KOPJAR, Mladen. Suze za pingvine : Nikolin književni laboratorij. Zagreb : Hrvatsko društvo književnika za djecu i mlade, 2014. Novi roman nagrađivanoga pisca na duhovit način donosi suvremenu priču o odrastanju, zaljubljivanju, školskim zgodama, ali i literarnim ostvarenjima tinejdžera Nikole koja bi mu trebala pomoći u osvajanju djevojke u koju je zaljubljen. Pripovijedanje karakterizira lakoća prenošenja nemirnog unutrašnjeg svijeta glavnog lika, svakodnevnih obiteljskih i školskih situacija iz kojih autor uspješno gradi humoristične scene.

MIHELČIĆ, Nada. Edbin. Zagreb : Naklada Semafora, 2014. Višestruko nagrađivana autorica knjiga za djecu i mlade napisala je priču o odrastanju i ljubavi. Glavni je lik srednjoškolac Edbin koji živi u disfunkcionalnoj obitelji s roditeljima i sestrom. Materijalno su osigurani no nedostaje emocija u njihovim međusobnim odnosima. Edbin ipak uspijeva spoznati da život ima i drugu stranu, otkriva prijateljstvo i ljubav, koji su mu do tada bili nepoznanica. Uvijek britka i duhovita, autorica Nada Mihelčić pruža nam još jednu zanimljivu priču o sazrijevanju za tinejdžere.


MRKELA, Mirjana. Mea, mlađa sestra. Zagreb : Hrvatsko društvo književnika za djecu i mlade, 2014. Glavna junakinja je Zadranka Lidija, učenica osmog razreda. Odlična je matematičarka, no unatoč tome zabrinuta hoće li upisati u željenu srednju školu. Živi s roditeljima i rodbinom, u istoj kući gdje se i očekuje veliki događaj, rođenje njene sestrice. Kao i u prošlom romanu Mirjane Mrkele (Dragi Olivere) obiteljski odnosi su središnja tema ovog romana. Lidijino odrastanje i suočavanje s malim i velikim brigama. Roman je pisan iskreno, s uvjerljivim likovima s kojima će se tinejdžeri lako identificirati.

RADAN, Jelena. Zeda : Rejna Zum u Zemlji djece. Zagreb : Algoritam, 2014. U središtu priče je radoznala dvanaestogodišnja djevojčica, koja pronalazi tajnu knjigu i s roditeljima kreće na putovanje u potpuno drugačiji svijet, Zedu - Zemlju djece, u kome vladaju potpuno drugačija pravila ponašanja. Fantastično i svakodnevno isprepliću se do posljednje stranice, uz pregršt duhovitosti i pustolovina, nakon kojih se ipak najljepše vratiti kući. Priča je to i o prijateljstvu, ali i o različitostima, o zajedničkim interesima, ali i o mnogim stereotipima, ali ipak ponajviše je to pohvala dječjoj mudrosti.

RUNDEK, Melita. Izgubljena u ormaru. Zagreb : Alfa, 2014. Srednjoškolka Mirna nije kao većina njezinih vršnjaka. Nadarena je za umjetnost, nije joj važno da je trendovski odjevena i što drugi misle o tome. Kada prijateljici Maji povjeri svoju tajnu koja ju muči, ona ju uvjeri da sve probleme ovoga svijeta najbolje rješava dobar šoping. Kupovina jednog retroprsluka mijenja iz temelja Mirnin pogled na svijet mode, kupovine, izgleda, popularnosti među vršnjacima... Autorica u romanu govori o potrošačkom mentalitetu, u kojem je najvažnije kako izgledaš i osjećaj da si "in" te o utjecaju takva stila života na mlade.

TIHI-STEPANIĆ, Jasminka. Baš kao Harry Potter. Zagreb : Alfa, 2014. U zbirci kratkih priča glavni likovi su tinejdžeri, dječaci ili djevojčice koji pričaju svoje dogodovštine iz škole, obitelji , odnosima s prijateljima i simpatijama. To su tople priče o odrastanju u suvremenom društvu u kojima se nenametljivo govori o pravim ljudskim vrijednostima, poštenju, marljivosti, osjećaju za druge i drugačije, o njegovanju prijateljstva. Likovi u tim pričama katkad su naivni i lakovjerni, ponekad skloni prevari, no svi ipak imaju hrabrosti priznati svoje pogreške roditeljima.


KNJIGE ZA MLADE STRANIH AUTORA


DOYLE, A. C. Sherlock Holmes : cjelovito ilustrirano izdanje. Zagreb : Školska knjiga, 2014. Ovo izdanje, jedinstveno zbog pratećih trodimenzionalnih ilustracija, sadrži dvije priče o Sherlocku Holmesu, slavnom detektivu izuzetnih sposobnosti. U priči "Skandal u Češkoj" Sherlock Holmes bavi se aferom koja je zaprijetila češkom kraljevstvu i suočava se s nesvakidašnje britkim umom žene koja je na njega ostavila neizbrisiv dojam. Druga priča, "Pustolovina plavoga dragulja“, počinje pronalaskom otrcana šešira, a daljnji tok događaja pokazuje Holmesove raskošne detektivske sposobnosti.

HOOVER, Colleen. Bez nade. Zagreb : Algoritam, 2014. Promiskuitetna tinejdžerica Sky školuje se kod kuće te ima zabranu pristupa mobitelima i Internetu. Uspijeva nagovariti majku da zadnji razred srednje škole pohađa redovno i tada susreće Deana, mladića s također veoma negativnom reputacijom koji ju zastrašuje, podsjeća na događaje iz vlastite prošlosti, ali istovremeno i neobično privlači. Ubrzo nakon početka veze otkrit će se razlog tog osjećaja i prava priroda njihovog poznanstva, čime će Sky biti prisiljena suočiti se s mračnom istinom od koje je cijeli život bježala…

NESBO, Jo. Doktor Proktor i kraj svijeta. Zagreb : Fokus komunikacije, 2014. Doktor Proktor i smak svijeta urnebesni je nastavak senzacionalnog dječjeg serijala o zgodama i nezgodama smotanog profesora Proktora, bistre Lise i dražesnog Mrve. Mrva, Lisa i Doktor Proktor imaju i previše svojeg posla da bi tratili vrijeme gledajući televiziju i zato uopće i nisu obraćali pažnju na to nekakvo pjevačko natjecanje koje kao da je opčinilo sve njihove sugrađane. Kad se odrasli i ozbiljni ljudi padnu pod utjecaj TV zvijezda, protjeraju kralja i objave rat susjednoj državi jasno je da se situacija potpuno otela kontroli. A tada stvar mogu spasiti samo najveći. No, sigurnost čovječanstva u Mrvinim je rukama!

VIDMAR, Janja. Pink. Zagreb : Algoritam, 2014. Priča o glavnoj junakinji Janci i njezinoj obitelji započinje na dan kada Janca postaje Titova pionirka. Priča vraća čitatelje u doba socijalizma i početka raspada Jugoslavije. Prožete suptilnim humorom, nizaju se dogodovštine koje ocrtavaju duh vremena - kupovina Levi's traperica, kave i čokolade u obližnjoj Austriji, kao i one svojstvene pubertetu - šminkanje, izlasci, odjeća i otkrivanje seksualnosti. Roman je osvojio nagradu Večernica za najbolje slovensko djelo napisano za mlade 2008. godine. Knjiga je za mlade ali i za starije koji će se sa smiješkom na licu prisjetiti svojih dana odrastanja.


POPULARNA ZNANOST ZA MLADE


KOETHE, Rainer. Zagonetna priroda : zapanjujuće činjenice iz biljnog i životinjskog svijeta. Zagreb : Mozaik knjiga, 2014. Uz fotografije i objašnjenja čitatelji će saznati brojne zanimljivosti iz životinjskog i biljnog svijeta. Osobita pažnja posvećena je raznim načinima i mogućnostima komunikacije, kreativnosti u izgradnji nastambi, borbi za preživljavanje, strategijama razmnožavanja i brige za potomstvo… Na kraju je opsežno kazalo.

KUČINIĆ, Mladen. Leptiri oko nas : priručnik za učenike i studente. Zagreb : Školska knjiga, 2014. Leptiri kao i ostale skupine kukaca, ali i životinja uopće, također pripadaju među ugrožene vrste. Njihov nestanak s jedne strane uvjetuje prekomjeran utjecaj čovjeka na prirodna staništa na kojima žive i njihovu devastaciju, a s druge prestanak tradicionalih poljodjelstvenih aktivnosti u koje pripadaju košnja i održavanje livada. Svi ti procesi dovode do nestanaka staništa na kojima žive leptiri, ali nažalost do nestanaka i njih samih s tih područja. Ova knjiga za svrhu ima prikazati neke od najpoznatijih, najčešćih, ali i najzanimljivijih danjih leptira koji dolaze u fauni Hrvatske. Osim poučavanja, autor želi upozoriti da taj svijet vrlo lako može nestati i tada da ćemo imati livade bez leptira, kukaca i cvijeća. Zaštitom leptira, ujedno štitimo i nas same, odnosno postojnost jednog kvalitetnijeg i zdravijeg života u suživotu sa svime što nas okružuje.

SIKIRICA, Milan. 77 kuhinjskih pokusa : za djecu i mlade od 7 do 77 godina. Zagreb : Školska knjiga, 2014. Ovo je zbirka pokusa iz fizike i kemije koji su izvodivi priborom i "kemikalijama" dostupnim u svakoj kuhinji. Osim uputa o izvođenju pokusa koje su ilustrirane i navedene postupno, za svaki se pokus daje i znanstveno utemeljeno objašnjenje. Knjiga je namijenjena djeci od sedam godina nadalje, odnosno svima koji žele iskoristiti svoje stvaralačke i istraživačke sposobnosti kako bi na zabavan i neposredan način spoznavali prirodne pojave i zakonitosti.


STANTIĆ RAŠIN, Irena; Basara, Latinka. A da se to dogodi tebi. Zagreb : Liliput, 2014. Autorice knjige (profesorica psihologije i književnica) ovim savjetnikom za mlade spajaju priče i stručnih opservacije tinejdžerskih problema. Kroz 20 tematskih priča osmoškolke Mirne opisane su različite situacije i problemi s kojima se mladi u svom odrastanju suočavaju te kako ih doživljavaju i rješavaju. U stručnim komentarima poslije svake priče pružaju se odgovarajuća objašnjenja i poticaji za uspješno prevladavanje poteškoća i samoosnaživanje. Nezadovoljstvo izgledom i krivi ideali ljepote, manjak samopouzdanja, prve ljubavi, školski problemi, vršnjačko izrugivanje i isključivanje, predrasude, ovisnosti, nepravda, mogućnosti i opasnosti interneta teme su koje će, osim mladima, biti korisna i njihovim roditeljima te nastavnicima.

ŠAFAREK, Goran. Životinje Hrvatske : najveća ilustrirana zbirka hrvatske faune. Zagreb : Mozaik knjiga, 2014. U ovom popularno-znanstvenom priručniku obrađene su najčešće, ali i rijetko viđene životinje koje žive unutar hrvatskih granica. Knjiga je podijeljena u 20 poglavlja (uvod + 19 staništa). U uvodu su objašnjena neka opća obilježja: pojam i sistematika životinja, stanište, zoogeografija, ugroženost i sl. Drugi dio opisuje vrste životinja, ali ne s obzirom na uobičajenu znanstvenu podjelu (sistematiku), već ih obrađuje po biogeografsko-stanišnom principu, tj. po karakterističnim područjima na kojima obitavaju. Kroz 19 staništa / poglavlja (rijeke, močvare, nizinske i planinske šume, ribnjaci i jezera, travnjaci, kamenjari, krško podzemlje, mediteranska staništa, pelagijal, morsko dno ...) obrađeno je više stotina životinjskih vrsta. Uz najčešće, opisane su i rijetko viđene životinje, a naglasak je na našim endemima te ugroženim vrstama.


STRUト君A LITERATURA ZA RODITELJE


Poštovani roditelji! Svaka knjiga iz koje možete pročitati neki dobar savjet za bolji odgoj vašeg djeteta je dobra knjiga. Stoga ovaj popis donosi sve naše prijedloge, bez selekcije i redukcije. Uživajte u roditeljstvu uz stručnu literaturu za roditelje!

BIDDULPH, Steve. Odgoj djevojčica : [kako pomoći našim kćerima da odrastu u bistre, tople, snažne i sretne žene]. Zagreb : EPH Media, 2014. Autor, psiholog, u ovoj knjizi upućuje roditelje kako će odgojiti vedre, snažne, samosvjesne djevojke sa zdravim stavovima o svijetu koji ih okružuje. U prvom dijelu knjige obrađuje pet faza odrastanja djevojčica – od rođenja do osamnaeste godine objašnjavajući razvojne potrebe u svakoj od njih nudeći istovremeno odgojne savjete. Drugi dio knjige odnosi se na rizike i izazove odrastanja: veze i odnose, vršnjačko zlostavljanje i nasilje (bullying), poremećaje u prehrani, pritiske društvenih mreža te alkohol i drogu.

BULAT, Rebeka. Bebarije : važnost poticanja intelektualnog i emocionalnog razvoja od najranije dobi : sadrži 100 igara i aktivnosti utemeljenih na modernim saznanjima o ranom dječjem razvoju. Split : Harfa, 2014. Knjiga utemeljena na Mensinom NTC sustavu učenja namijenjena je prije svega roditeljima, ali i odgojiteljima te svima ostalima uključenima u brigu o djeci od samog rođenja. NTC sustav učenja usmjeren je na rani razvoj djetetovih kognitivnih sposobnosti, a posebice veliku pozornost pridaje djetetovu razvoju do pete godine života. Emocionalno-socijalna komponenta, koja je u temelju izgradnje djetetovih kognitivnih sposobnosti, ovisi o roditelju. Knjiga vodi roditelje kroz faze u djetetovu razvoju sugerirajući svakodnevne aktivnosti koje se mogu provoditi kroz spontano druženje s djetetom. Uz zanimljive i kreativne igre koje se mogu realizirati uz jednostavne, svakodnevne materijale, roditelji i dijete grade kvalitetnu osnovu za budućnost.

CAVE, Simone; Fertleman, Caroline. Pametno dijete : 100 ideja za igru koje će potaknuti razvoj vašeg djeteta. Zagreb : Mozaik knjiga, 2014. Igra roditelja i djeteta iznimno je važna. Igrajući se s djetetom, roditelj nenametljivo poučava dijete kako funkcioniraju odnosi, kako riješiti konflikte, odnosno doći do različitih rješenja nekog problema, kako biti kreativan, opušten, veseo i radostan. Igra roditelja i djeteta jako utječe na njihovu bliskost, povezanost i povjerenje, a naročito na razvoj djetetovog mozga i govora. Roditeljskim uključivanjem u igru dijete dobiva poruku da je roditelj zainteresiran za to što ono radi, njihov odnos jača. Emocionalna povezanost, odnosno


privrženost između njih dobiva nov sadržaj, jačaju osjećaji bliskosti i povjerenja. Dijete i roditelj imaju novo iskustvo zajedničkog igranja, provođenja kvalitetnog i posvećenog vremena u kojem prevladavaju osjećaji zadovoljstva, radosti i međusobnog užitka. Knjiga je podijeljena u tri dijela prema dobi i razvoju djeteta i nudi 100 ideja za igru s djecom.

DENSMORE, Ann. Vaš uspješan predškolac : 10 vještina potrebnih djeci da bi postala samopouzdana i društveno angažirana. Zagreb : Veble commerce, 2014. Autorice, znanstvenice i praktičarke iz područja pedagogije, psihologije, govorne i jezične patologije te pedijatrijske neurologije u ovoj knjizi nude savjete i strategije za socijalizaciju predškolaca. Polaze od činjenice da većina društveno uspješne djece ostvaruje bolji uspjeh u svakoj razvojnoj fazi. Prvo poglavlje pruža uvod u poznavanje rada mozga i načina na koji se stječu nove informacije te uči ponašanje. U sljedećim poglavljima riječ je o strategijama koje se temelje na igri, a omogućuju odgajanje društveno uspješne djece: druželjubive, jezično vješte, sretne i optimistične, snažnog moralnog karaktera, stabilne, fleksibilne, organizirane, sposobne za vodstvo, društveno angažirane i strastvene u učenju.

FRIEDMAN, Jenny Lynn. Činimo dobro zajedno : 101 jednostavan i važan projekt rada za opće dobro za obitelj, škole i lokalne zajednice. Zagreb : Naklada Kosinj, 2014. U knjizi je opisan 101 način kako se obitelji mogu aktivno uključiti u rad za opće dobro. Aktivnosti u ovom priručniku obuhvaćaju projekte za zaštitu okoliša, smanjenje siromaštva, pomoć bolesnim, starim i hendikepiranim osobama, projekte za poticanje obrazovanja i pismenosti, prikupljanje materijalnih i novčanih sredstava za potrebite, projekte za promicanje mira i pravednosti, pružanje podrške vojnicima, pomoć životinjama kao i projekte za izgradnju osjećaja zajedništva, prijateljstva i podrške onima kojima je ona potrebna.

KANDARE ŠOLJAGA, Ana. Tinejdžeri : praktični vodič za roditelje. Zagreb : Znanje, 2014. Priručnik obuhvaća savjete za ostvarivanje kvalitetnijeg odnosa, bolje razumijevanje karakteristika, potreba i ponašanja tinejdžera. Sadrži korisne smjernice za brojne uobičajene situacije i probleme pri odgoju djeteta ove dobi (ljubav, seksualnost, nasilje, laži, internet, kućne obaveze, prijatelji, stres, droga, razvod roditelja, izgled, novac...), ali i o glavnim psihičkim poremećajima koji se najčešće tada javljaju (poremećaji hranjenja, raspoloženja, anksioznosti, panike...).


LEUS, Tatjana. Najčešće roditeljske zablude : 49 zamki u odgoju i kako ih izbjeći. Zagreb : Planet Zoe, 2014. Međusobni odnos roditelja ima veliki utjecaj na dijete u razvoju jer dijete svu svoju pažnju usmjeruje na svoje najbliže. Tako i sav budući doživljaj vanjskog svijeta ovisi o tome kakve odnose među roditeljima dijete promatra. Stoga roditelji trebaju biti svjesni svojih riječi i postupaka. Svatko želi da njegovo dijete razvije što više vrijednih i važnih osobina koje će mu koristiti u životu ali je jako važno razlikovati načine stjecanja tih osobina i pravilno ih prenijeti svom potomku. Pri tome uvijek treba biti svjestan djetetovih sposobnosti, sklonosti i mogućnosti.

LOHF, Sabine. Dođi, igrajmo se vani! : budimo aktivni u igri s djecom. Split : Harfa, 2014. Praktični priručnik prepun je razvojnih igara i aktivnosti za zabavu i učenje na otvorenome. Boravak i igra u prirodi važni su za razvoj djeteta. Priroda je mjesto gdje djeca mogu istraživati i učiti o biljkama, životinjama i prirodnim pojavama. Istodobno su djeca vani, na svježem zraku i stalno aktivni. Uza sve ono što priroda ima na raspolaganju, poput trave, grančica, sjemenki, suhog lišća, kamenčića, cvjetova i plodova, potrebno je još nekoliko jednostavnih materijala što se mogu naći u svakoj kući u kojoj živi dijete - papir, ljepilo, flomasteri, karton, plastelin, konac… i pred djetetom se otvara beskrajni svijet igre, mašte, kreativnosti, učenja i druženja. Aktivnosti opisane i prikazane u knjizi podijeljene su prema godišnjim dobima.

NJEGA i zdravlje nedonoščadi : sve što je potrebno znati o prijevremeno rođenoj djeci od rođenja do prve godine. Zagreb : Mozaik knjiga, 2014. Najistaknutiji američki stručnjaci u ovoj knjizi objašnjavaju kako roditelji mogu pomoći svom nedonoščetu u rastu i razvoju, u bolnici i kod kuće sve do prve godine. Jedinstvene značajke i potrebe nedonoščadi, kako se riješiti brige i strahova koji su uobičajeni kod roditelja ranije rođene djece, kako se povezivati sa svojim novorođenčetom tijekom dugoga boravka u bolnici, dojiti ga i hraniti samo su neke od brojnih nedoumica koje priječe da se roditelji osjećaju opušteno i sigurno u svojoj novoj, roditeljskoj ulozi.


PITAMIC, Maja. Pokaži mi kako se to radi : Montessori aktivnosti za vas i vaše dijete. Zagreb : Mozaik knjiga, 2014. Praktičan priručnik namijenjen je roditeljima s djecom od dvije do pet godina, čije se aktivnosti temelje na Montessori metodi učenja. Poseban naglasak je na okolini u kojoj djeca uče, koja mora biti usmjerena na njih za uspješan razvoj samopouzdanja. Detaljno razrađene igre i vježbe u kojima zajedno uživaju roditelji i djeca, obuhvaćaju široku lepezu aktivnosti, od učenja osnovnih životnih vještina, razvoja osjetila, preko razumijevanja brojeva i slaganja jednostavnih rečenica, sve do znanstvenih vještina.

REČIĆ, Mijo. Kako odgajati odgovorno dijete : priručnik za roditelje. Osijek : vlastita naklada, 2014. Ističući obitelj kao prvu i najvažniju školu života, autor smatra da očuvanje integriteta, jačanje samopoštovanja i razvijanje odgovornosti u djece pridonosi prevenciji nepoželjnih ponašanja, posebice nasilničkog ponašanja. Samopoštovanje, kao način života u obitelji, nužan uvjet za društveno, emocionalno i mentalno zdravlje čovjeka u djetinjstvu, mladosti i odrasloj dobi. Knjiga je namijenjena roditeljima, odgajateljima i učiteljima kao polazna osnova preventivnog odgojnog djelovanja, na koju će se nadograđivati vještine stečene na roditeljskim sastancima odnosno pedagoškim radionicama.

REČIĆ, Mijo. Kako odgajati odgovornog tinejdžera : priručnik za roditelje. Osijek : vlastita naklada, 2014. Tema knjige razmatra se kroz poglavlja: Odgoj-temeljna uloga obitelji, Pretpostavke uspješnoga obiteljskog odgoja, Obitelj kao činitelj tinejdžerove odgovornosti, Škola kao činitelj tinejdžerove odgovornosti, Sredina kao činitelj tinejdžerove odgovornosti, Upitan odgoj- mogući su i problemi i Moje dijete je tinejdžer- kako mu pomoći. Knjiga je namijenjena roditeljima , odgajateljima i učiteljima kao polazna osnova preventivnog odgojnog djelovanja, na koju će se nadograđivati vještine stečene na roditeljskim sastancima odnosno pedagoškim radionicama.


SARIĆ ČEDIĆ, Jasmina. 50 savjeta za zdravlje djece. Zagreb : 24 sata, 2014. Ovaj priručnik vodi roditelje kroz sve procese djetetova odrastanja, njegovo fizičko, mentalno i emotivno sazrijevanje uz niz konkretnih i korisnih savjeta. Povišena temperatura, infekcija uha i grla, viroze... sve su to česte situacije tijekom djetinjstva pa informacije o tome što napraviti u ovakvim i sličnim situacijama mogu biti vrlo korisne. U priručniku se nalaaze i savjete o mnogo ozbiljnijim medicinskim stanjima te niz uputstava za psihičko i emotivno zdravlje vašeg djeteta.

TOUGH, Paul. Kako djeca uspijevaju : borbenost, radoznalost i snaga karaktera. Zagreb : Profil knjiga, 2014. Nasuprot donedavno vladajućoj "kognitivnoj hipotezi" prema kojoj uspjeh ljudi ovisi ponajprije o kognitivnim vještinama (mjerljivima IQ testovima), autor ove knjige, novinar i publicist, piše da se tijekom posljednjih deset godina razvilo drukčije shvaćanje. Više se ne smatra da je najvažnije „uliti“ maksimalnu količinu podataka djetetu tijekom prvih godina života, već je važno omogućiti djetetu da stekne skup vrijednosti u koje ubrajamo ustrajnost, samokontrolu, radoznalost, pažljivost, odlučnost i samopouzdanje. Dakle, treba razvijati karakterne osobin.

TSABARY, Shefali. Svjesni roditelj. Čakovec : Dvostruka Duga, 2014. Ova popularno-stručno pisana knjiga rezultat je autoričinih znanja, profesionalne prakse i osobnog roditeljskog iskustva. Sedamnaest poglavlja sadrži manje cjeline za promišljanje i meditaciju. Autorica opisuje neke od primjera narušenih obiteljskih odnosa u kojima je više usmjerena na roditelje. Odrasle potiče na preispitivanje vlastitog nasljeđa, obrazaca usvojeno ponašanja, na razračunavanje s emocionalnim balastima, traumama, kompleksima, kako bi se mogao potpunije posvetiti svome djetetu i pomoći mu da postane zdrav i uravnotežen pojedinac.

VAŠE dijete od prvog plača do polaska u školu : vodič za roditelje. Zagreb : V.B.Z., 2014. Knjiga se bavi zdravljem i razvojem djeteta od rođenja do otprilike šeste godine. Vodič nudi praktične savjete primjerice, kako stvoriti optimalnu okolinu za odgoj djeteta, što napraviti kod nekih zdravstvenih problema ili stvaranja loših navika.


Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.