Page 1

versie 02 september 2013

Projectplan Vroesenpark

Voorwoord Sinds 3 jaar ben ik, na veel zeuren van mijn kinderen, eigenaar van een hond, Monthy. Een van de plezierige nieuwe activiteiten van ons gezin is het uitlaten van onze hond. Als ik aan de wandel ben met Monthy, ontdek ik dat er veel conflicterende belangen zijn tussen de hondenbezitter en de niet-hondenbezitter. Op de spaarzame plekken in de stad waar de honden los mogen lopen moet ik constant op mijn hoede zijn. Op de hoede voor het drukke voorbijrazende verkeer, of mijn hond in het park geen joggers of skaters in de weg loopt en of mijn hond niet te dicht in de buurt komt van mensen die angstig zijn. Hondenoverlast staat bij iedere gemeente in de top-5 van irritaties. Deze negatieve mix maakt dat steeds minder hondenbezitters zich op hun gemak voelen bij het uitlaten van hun hond. Het niet of moeilijk kwijtraken van hun energie heeft een negatief effect op het gedrag van de hond. Dit is niet alleen het probleem van de hondenbezitter, maar ook van de niet- hondenbezitter. Moeten we de honden dan maar verbannen uit de stad? Waarom hebben mensen eigenlijk honden? Voor de gezelligheid of omdat ze zich eenzaam voelen! Maar ook zijn veel honden werkzaam om ons leven wat gemakkelijker te maken. Ze helpen bijvoorbeeld (visueel) gehandicapten, helpen bij de opsporing van slachtoffers, assisteren de politie bij rellen. Hoe krijgen we partijen weer tot elkaar? Van tegen- werken naar samenwerken? Waar ligt hun gezamenlijk belang? Nadenkend over deze vraagstukken kreeg ik een geweldig idee:

Speeltuin Bello Rotterdam Noord

1/12


Speeltuin Bello. Bello is een openbare ontmoetingsplek in de wijk voor zowel hondenbezitters als niet-hondenbezitters. Een tuin waar honden veilig kunnen uitrazen en snuffelen. Waar buurtbewoners elkaar ontmoeten om een babbeltje te maken, Waar wij middels educatie eigenaren ‘opvoeden’ tot (nog) betere baasjes. Bello is een win-win situatie voor de hond, zijn baasje, de buurvrouw zonder hond en de gemeente. Op dit moment kennen we enkele hondenlosloopgebieden of poepveldjes. Maar Bello wordt veel mooier, leuker, gezelliger, aantrekkelijker, en vooral veiliger. Hondenspeeltoestellen, een zandgraafkuil, hondenkamtafel, een paviljoen, een waterfontein, wanneer mogelijk hondendagopvang en alles omheind, zodat de honden niet weg kunnen lopen. Speeltuin Bello voorziet in een grote behoefte. Dit blijkt uit eigen onderzoek en uit de vele warme reacties die we voor dit initiatief ontvangen. Via de sociale media: “‘Eindelijk.. fantastisch initiatief, wat een geweldig idee, wanneer is het klaar, ...kan dat bij ons ook, waarom is het er nog niet, .. ik weet wel een mooie plek...” Zo luiden de reacties. Het Speeltuin Bello concept is veel meer dan alleen maar een speeltuin maken. Speeltuin Bello gaat vooral over mensen (hondenbezitter en niet hondenbezitter) en hoe deze samen brengen. Veel leesplezier! Mocht u aanvullende vragen hebben? We zijn uiteraard altijd bereid het projectplan mondeling te komen toelichten. Gerard Sangers, 30 april 2013

Speeltuin Bello Rotterdam Noord

2/12


Speeltuin Bello In ongeveer 25% van de Nederlandse gezinnen woont een hond. Veel van hun wonen in onze dichtbevolkte (binnen) steden. Zij hebben een grote behoefte aan veilige, schone, leuke, goed op de wandelroute liggende losloopgebieden. Daarnaast is hondenpoep nog steeds ergernis nummer 1. Speeltuin Bello heeft als doel het realiseren van hondenspeeltuinen (Speeltuin Bello) in Nederland. Speeltuin Bello is een kwalitatief zeer hoogwaardige hondenspeel- tuin. Een ontmoetingsplek voor de hondenbezitter én niet-hondenbezitter. Speeltuin Bello is openbaar toegankelijk. Het is een plek voor de hond om lekker los te kunnen rennen in de drukke stad. Het is een plek waar je als bewoner kunt rekenen op aanspraak als je je eenzaam voelt. We willen verspreid over Nederland daar waar baasjes behoefte hebben aan hondenspeeltuinen deze gaan realiseren. Maar alvorens een Speeltuin aan te leggen willen we een goed beeld hebben van de behoefte en het draagvlak. Met een tijdelijke Speeltuin Bello trekken we door woonwijken. We strijken neer en blijven 2 maanden. Honden en baasjes kunnen op deze wijze kennismaken met ons concept. Als we in die periode voldoende draagvlak kunnen opbouwen dan gaan we met bewoners en gemeente in gesprek voor de realisatie van een permanente Speeltuin Bello. Door deze werkwijze krijgen we een goed beeld van de behoefte voor een Speeltuin Bello, kunnen we ons vrijwilligers netwerk in de buurt opbouwen en blijft het investerings risico beperkt en overzichtelijk. Het belangrijkste is wellicht nog wel dat de aanpak gewoon een feestje is, we eenvoudig en snel kunnen beginnen met doen in plaats van eindeloos vergaderen. Aan Speeltuin Bello wordt een evenementen programma gekoppeld zoals hondentraining, fotoshoot, trimcursus, filmavond, frisbee toernooi, kynologische verenigings bijeenkomsten, demonstraties etc. Onze eerste test lokatie in Rotterdam Hoogvliet is een groot succes. Veel achtergrond informatie over deze periode is te vinden op de site van Speeltuin Bello www.speeltuinbello.nl of op de facebook pagina www.facebook.com/speeltuinbello.

Gebiedsactivering Speeltuin Bello kan worden ingezet om reuring in gebied te creeren. Het kan gaan om buurten waar een sterke behoeft is aan sociale activiteiten of in een gebied waar ontwikkelingen zijn stil gevallen.

Speeltuin Bello Rotterdam Noord

3/12


Lokatie De lokatie is gelegen aan de Gordelweg hoek Vroesenpad, op het terrein van de voormalige gemeentewerf. We mogen het terrein van de gemeente twee maanden lang gebruiken.

Speeltuin Bello Rotterdam Noord

4/12


Exploitatie tijdelijke Speeltuin Bello Vroesenpark berekend over 2 maanden

Kosten Interieur aanpassingen bouwkeet € 500,Speeltoestellen € 500,Aanpassingen hekwerk € 200,Houtsnippers, hooi, tapijt € 250,Zand 90m3 voor zandbak € 1.000,Afvoer houtsnippers/hooi € 150,Groen voorziening € 500,Huur Aggregaat € 1.000,Stroomkosten (brandstof)/water € 700,Gas € 2.500,Terrasbranders € 300,Huur tenten, paviljoen, sloop stadsbus € 1.500,Toilet voorziening € 1.000,Thermo en regenkleding 5 personen € 700,Promotie € 1.000,Verzekering € 700,leges kosten € 50,Inkoop koffie, thee, limonade € 1.000,Reiskostenvergoeding € 300,Opening € 1.000,Afbetaling investerings lening € 2.700,Capturine/Belloozakjes € 300,Vergoeding beheerders/voorbereiding/maketing Onvoorzien € 500,Totaal

€16.620

€ 45.000,-*

€ 58.970,-

Schatting inkomsten entree gelden verkoop (koffie,fris,soep hondensnoepjes) verkoop overig Sponsoring

€ 4.000,€ 2.500,€ 200,€ 3.000,-

Totaal winst/verlies

€ 9.700,€ -6.920

Speeltuin Bello Rotterdam Noord

€ -49.270,-

5/12


Het tekort van afgerond € 7.000,- willen we bijeen brengen middels crowdfunding Wervingsbedrag crowdfunding € 7.000,Wervings kosten (5%) € 350,Totaal te werven afgerond € 7.500,Alle bedragen zijn incl de BTW Geschat aantal bezoekers: 80/dag Openingstijden: 10.00 uur tot 20.00 uur maandag gesloten * Vergoeding aan beheerders/voorbereiding/marketing Deze kosten worden in de pilotfase niet door berekend. De initiatiefnemers zien dit als hun bijdrage tijdens deze fase. De kosten zijn wel inzichtelijk gemaakt omdat zonder extra opbrengsten geen (tijdelijke) hondenspeeltuin mogelijk is. Bestemming gelden bij over Funding Mocht met de crowdfunding meer geld bijeen komen dan de benodigde €7.500,-, of we meer opbrengsten halen uit de verkoop dan worden deze middelen ingezet voor de laatste pilot lokatie (deelgemeente Overschie) en de oprichting van permanente speeltuinen voor Hoogvliet, Vroesenpark en Overschie

Programma Onderdeel van de 2 maanden wordt een “evenementen” programma. Dit doen we om nieuwe mensen naar de Bello te trekken, inzicht te krijgen in het draagvlak, vrijwilligers te werven, omzet te verhogen. De eerste week is er nog geen programma, we zijn nieuw. Vanaf week twee beginnen we met de activiteiten. Wij denken aan terugkerende thema dagen zo dat mensen op vaste momenten terugkomen. Onderstaande programma pooster geeft een indicatie van het programma waar we aan denken. De data zijn fictief.

Speeltuin Bello Rotterdam Noord

6/12


Speeltuin Bello Rotterdam Noord

7/12


Toelichting evenementen Hondenbrigade Demonstratie van de hondenbrigade Presentatie van stadstoezicht Stadstoezicht geeft een toelichting op het hondenbeleid en wetgeving Fotoshoot Een hondenfotograaf maakt portretten van honden en hun baasje Puppy middag Een speciale middag voor de puppies Gedragstherapeut op locatie spreekuur / miniconsult voor een klein bedrag (bijv. 5 euro) Frisbee workshop We willen de leverancier van hondenfrisbees uitnodigen om frisbee les te geven aan honden. Na 2 uur hondenles houden wij een groot frisbee toernooi. Na de intructieles moeten borden het principe van het spel uitleggen. Het is de bedoeling dat de hondeneigenaren zelf de spellen leren zonder veel begeleiding vanuit het Bello team

Aansprakelijkheid Hondeneigenaren blijven in alle gevallen zelf verantwoordelijk voor het gedrag van hun honden. Wij sluiten een bedrijfsaansprakelijkheid verzekering af ook voor de vrijwilligers. Door middel van borden worden de spelregels van Speeltuin Bello gecommuniceerd.

Fasering

Speeltuin Bello Rotterdam Noord

8/12


Team Speeltuin Bello komt naar de locatie

De tijdelijke Speeltuin Bello wordt opgebouwd

Speeltuin Bello Rotterdam Noord

9/12


Twee maanden lang is het feest voor de hond en zijn baasje

Daarna ruimen we de boel op

of we bouwen een permanente Speeltuin Bello

Onderhoud en schoon opleveren Er worden afspraken gemaakt over het legen van een poepcontainer. Na het evenement leveren we het terrein weer schoon op.

Speeltuin Bello Rotterdam Noord

10/12


Bijlage: Bouwkeet: Wij hebben een bouwkeet om droog te kunnen zitten en ons materiaal op te slaan. In deze bouwkeet kunnen we koffie en thee bereiden.

HKB heeft inmiddels goede ervaringen met de bouwkeet. Zie http://hkblabla.wordpress.com/?s=bouwkeet.

Hekwerk: Voor het hekwerk denken we aan een variant op het schapennet. Dit is een oprolbaar net/hek. Het is 50 meter lang 1.10 meter hoog, en snel op te bouwen/af te breken. Op lokatie vroesenpark is een spijlenhekwerk rondom aanwezig van 2.00 meter hoog. We gebruiken het schapennet als beveiliging zodat de kleinere honden niet vast of door de spijlen kunnen

Ondergronden De lokatie in het Vroesenpark wordt gekenmerkt door een betonnen verharding. We gaan rondom de speeltoestellen diverse ondergronden testen, Zoals tapijt, houtsnippers, herfst bladeren, zand en hooi

Stroomvoorziening Op de lokatie is geen stroomvoorziening aanwezig. In het uiterste geval moeten we hiervoor een aggregaat huren.

Speeltuin Bello Rotterdam Noord

11/12


Raming offline promotiekosten Speeltuin Bello Vroesenpark Voor de opening 2500 flyers (9,8 x 10 cm, 4/4 bedrukt): € 46,00 Termo- en Regen Kleding: ● Baseballpetjes: € 11,00 p. stuk (bedrijfs-kleding.nl) ● Regenjas: € 75,00 p. stuk FC achterzijde bedrukt ● Bodywarmer met veel kleine zakken € 39,00 p. stuk (tshirtsandmore.nl) FC achterzijde bedrukt ● Thermobroek €50,Beachvlaggen € 120 per stuk Ballonnen 1000 stuks met logo in 1 kleur: € 150,00 (IGO Post) 100 draagstaafjes (voor kids op opening) € 3,00 Voor de looptijd vroesenpark 2500 flyers (9,8 x 10 cm, 4/4 bedrukt): € 46,00 Zakjes hondensnoepjes: 500 stikkers € 28,00 (Printcarrier) of labels laten bedrukken 500 papieren zakjes € 20,00 (schatting)

Speeltuin Bello Rotterdam Noord

12/12

Projectplan Speeltuin Bello Vroesenpark  

Projectplan voor de tijdelijke Speeltuin Bello in het Vroesenpark te Rotterdam. Dit projectplan maakt onderdeel uit van de crowdfunding camp...

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you