HJH Nyhetsbrev desember 2012

Page 1

- Hjem til Israel hjhome.org • Nyhetsbrev Nr.11

• Desember 2012

To ganger er hennes hjem blitt ødelagt

Hverdag i grenseland.

TEKST: ELI FINSVEEN BILDE: VARDA GOLDSTEIN

Det er vanskelig å skrive dette nyhetsbrevet, mens raketter faller over byer og landsbyer i Sør-Israel og IDF presisjonsbomber i Gaza. Vil det eskalere eller gå tilbake til en slags normalitet? Hva har hendt fra nå til du sitter med dette? Det er skremmende å se ødelagte hjem. På planlagt prosjektbesøk i oktober i kibbutz Kfar Aza, like ved grensen mot Gaza fikk jeg oppleve resultatet av rakettangrepene dagen før. På vei inn i kibbutzen passerte vi en murer som var i gang med på reparere et hus, der hele hjørnet i annen etasje var skutt av. Veggene hadde spor av et branntilløp også. Vi gikk gjennom et stille og frodig boligområde – der håndverkere skiftet ruter i mange hus etter gårsdagens bombardement. Min vertinne, Varda, kunne fortelle at hennes svigerdatter var gått i barnehagen med minsten, da det smalt. Da hun kom hjem, var sengen der barnet lå en time før, full av glass­ skår fra vinduet. Slike opplevelser har grense­boerne daglig. Mange plages ved tanken på hva som kan skje neste gang. Heldigvis var jenta som bor her i sikkerhet I det huset som

det var gått verst ut over, drev familien og ryddet opp. En rakett hadde gått inn gjennom taket og den lille leiligheten var et kaos av murpuss, glasskår og eiendeler. De var ganske motløse og forskremte for det var andre gang på fire år de opplevde dette, selv om de nå bodde i et annet hus. En voksen datter, som Pappas kontor er blitt fullstedig rasert forrige gang fikk murbrokkene over seg, kjempet fortsatt med traumer. Ingen hadde omkommet i Kfar Aza denne gangen, men mens jeg skriver kommer meldingene om flere drepte i Kiryat Malachi. Angsten eter sjelen. «Vi som bor i området kommer til å bli boende her», sier Varda. «Så tenk om vi bare kunne leve i fred med hverandre som naboer.»

FAKTA Pr. 14.november har det siden januar 2012 blitt skutt 858 raketter og granater inn i Israel fra Gaza, sammenlignet med 676 i hele 2011, 357 i 2010, og 317 etter operasjon Cast Lead i 2009


Nå trengs det forbønn og økonomisk støtte. TEKST: ELI FINSVEEN

Rakettene fra Gaza når Jerusalem og Tel Aviv området. Tilfluktsrommene er tatt i bruk også der. Både israelerne og vi har fryktet dette, nå har vi alle fått visshet og dette må vi gjøre noe med. De ber nå bl.a. om økonomisk hjelp til å rehabilitere bomberommene. De trenger et malingsstrøk, fornyelse av elektrisk anlegg, ventilasjon og sanitæranlegg. HJHs givere har gjennom årene støttet rehabiliteringen av bomberom i kibbutzer og tettsteder inntil 4,5 km fra Gaza-grensen. Det er beboerne der meget takknemlige for. Dere har vært med på å redde liv og holde motet oppe. Nå ber man om hjelp på vegne av nye grupper lengre inne i landet. Selah, Israel Crisis Management, har hatt alle disponible frivillige og ansatte ute. Stadig rammes familier, noen er såret eller drept, hjem er ødelagt – folk med lite eller intet nettverk trenger plutselig støtte og omsorg. Selah er der for dem, og hjelper dem med praktiske gjøremål og

Disse bomberommene redder nå liv i Sha’ar HaNegev, Foto: Harald Husveg omtanke. Noen som lytter og gir en hånd å holde i når angsten tar tak. Selah holder kontakten til alt er normalisert. Og alle de, som tidligere har vært utsatt for dramatiske hendelser, får ofte traumene tilbake, i slike pressede situasjoner. Selah ringte til mer enn 1.400 mennesker som tidligere har vært i kontakt med organisasjonen, for å høre hvordan de har det. Noen klarer seg fint, mens andre nå trenger et hjembesøk. Særlig for de eldre har dette vært vanskelige tider. Hvis man er dårlig til beins og bor i 4. etasje – er 15 sekunder alt for lite til å nå ned til bomberommet. Da hjelper det å ha en kontaktperson å ringe til, når man føler seg avmektig.

Natasha fra Selah er utrettelig i sin omsorg for unge og gamle, Foto: Selah

HJHs givere er bekymrede og urolige disse dager. Vi kan bidra med penger og be for Israel og jødene – og ta kontakt med dem vi kanskje kjenner der nede, så de merker at vi er med dem i denne vanskelige tiden.

Vi tenner åtte lys i kveld Mirakeloljen som bare skulle vart i ett døgn, brant i åtte: Gjennom Channukas åtte dager, tennes det lys hver dag – et mer hver dag enn dagen før – til slutt åtte lys, til minne om de åtte dagene oljen man fant i tempelet. Channuka feirer Makkabeernes seier over assyrerne, og gjeninnvielsen av tempelet i Jerusalem i 166 f.v.t. Når lysene er tent blir man inspirert til modighet og styrke til å stå for det man tror på. Channukiaene, de spesielle åtte-armede lyse­ stakene man benytter seg av til Channuka, skal tennes i vindu eller til og med utendørs når kvelden kommer, for å fortelle om mirakelet som skjedde. I Israel går mange på «Channukiavandring» og ser på alle lysene som står tent i vinduene i skumringstimen.


Kjære giver! I skrivende stund er det på ny en alvorlig konflikt mellom Israel og terroristregimet på Gaza-stripen. Det er hevet over en hver tvil hvem som bærer ansvaret for denne tragiske situasjonen, nemlig Hamas. Hvor den vil ende, vites ikke i dag, men det som er sikkert er at den omfattende terroren fra Hamas og andre islamister på Gaza-stripen er totalt uakseptabel for Israel, akkurat som slik terrorisme er uakseptabel for et hvert annet land, og Israel har utvist enorm tålmodighet før de ble tvunget til å reagere. Det har de onde visst, og de har stadig tøyd grensene, oppmuntret av en rekke nye islamistregimer i regionen. Det er tragisk, tragisk for Israel og tragisk for befolkningen på Gaza-stripen. Det er trolig ikke siste gang en slik utålelig situasjon vil oppstå. Så lenge det både smugles inn iranske raketter som når både Tel Aviv og Jerusalem, og så lenge mindre langtrekkende raketter både smugles inn til og produseres lokalt i området, vil terroristene slå til på ny. Heldigvis har Israel ikke opphevet kontrollen på det som bringes inn ad lovlig vei til området, hadde de gjort det, slik en rekke politikere bl.a. i Norge propaganderer for, kan vi bare tenke hvilken mengde iranske raketter som hadde kommet inn og så terrorisert hele regionen. Det er Irans ønske; å utslette Midt-Østens eneste reelle demokrati og verden eneste jødiske stat. En stor andel av den mest utsatte befolkningen er helt eller relativt nyinnvandrede til Israel, og vi må gjøre det som står i vår makt til å gi dem trygghet. Hjelp Jødene Hjem har flere prosjekter som kommer

sivilbefolkningen her til gode. For det første så samler vi inn midler for å bygge og oppruste tilfluktsrom for sivilbefolkningen, dernest så støtter vi Selah, Israel Crisis Management som alltid rykker ut og hjelper familier som er rammet av terror eller andre ulykker. I disse dager har de hendene mer enn fulle for å nå over alle dem som er rammet av terroristenes raketter. De gjør en fantastisk innsats, og selv etter en våpenhvile vil det være behov for deres innsats i mange år.

AV ØYVIND BERNATEK, STYRETS LEDER

I disse mørke timene er det gledelig å se den store gaveinngangen til vårt arbeid, og dere skal vite at den hjelpen dere gir betyr enormt mye for dem som får den, både rent konkret, men også på det psykologiske plan. Det betyr enormt mye å vite at det finnes noen i andre land som bryr seg om en på en slik flott måte som det dere gjør. Jeg håper dere vil gjøre det dere kan, både for å hjelpe nå i den akutte situasjonen og ved å forbli langsiktige partnere med Hjelp Jødene Hjem i det arbeide som gjøres blant immigranter både på vei til og i Israel. Gavene dere gir, gjør at terroristene ikke oppnår sitt mål; å skremme den jødiske befolkningen vekk fra Israel, slik at terroristene kan ta over landet og innføre et islamiststyre der. Å ha tro på det rettferdige, betyr ikke bare å tro at rettferdigheten vil skje fyllest av seg selv; det krever at vi gjør det vi kan for at så skal skje, og det er akkurat det dere gjør. Det er å hedre skaperverket, og da vil Israel ikke forgå!

Tue, 20 Nov 2012 Dear Friends, I spoke yesterday with friends in Kfar Aza. The Kibbutz suffered over 80 Rockets around their territory. Children have been evacuated. I could not help but remember a ceremony we held with a group from HJH a few years ago, when we dedicated renovated shelters that Were done with your support. Who knows how many lives were saved in the last chain of events when Israel has seen around 1500 Rockets raining over our heads in just 6 days!!

Styret og administrasjonen sender dere varme ønsker om en riktig god jul og god Channuka! Takker for alt dere har bidratt med i 2012.

God bless you all! Yankele

SKATTEFRADRAG Hvis du ikke har oppgitt ditt personnummer (11 siffer) tidligere, må du kontakte oss – dersom du ønsker skattefradrag. Minstefradraget er kr 500 pr. organisasjon. Samlet fradrag er maksimalt kr 12.000. Vær oppmerksom på at bankene kun arbeider to dager i romjulen, så skal du være sikker på å få din gave for desember med, bør pengene sendes i god tid før jul.


Terrortrussel og verdighet

TEKST OG FOTO: ØYVIND BERNATEK

Nyankomne immigranter i samtale med ansatte på mottaksenteret

Kontrastene er store i Israel. Da besøkte vi Ibim i oktober, den tidligere studentlandsbyen som nå er ombygd til et absorpsjonssenter for jøder fra Etiopia fikk vi vite at det var varslet mulig rakettangrep fra terroristene i Gaza, og vi fikk instrukser om hva vi skulle gjøre hvis selve alarmen gikk. Da ville vi ha ca 15 sekunder på oss til å komme i sikkerhet. Ikke mye tid, men slik er det. Livet i Ibim gikk for oss bemerkelsesverdig rolig, og vi merket ikke noe mer eller hørt noen sirene. Det gjorde de derimot ikke så langt unna da nærmere 50 raketter ble sendt fra Gaza. Dessverre ble tre alvorlig såret, men hadde det ikke vært for alle sikkerhetstiltakene Israel har gjennomført, ville utfallet ha vært langt verre.

Daglig leder Moshe i munter samtale med en representant for Keren Hayesod

Mor og datter er gla for å ha kommet vel fram til IBIM

Holbergs plass 4, 0166 Oslo Telefon: 22 36 21 70 Telefax: 22 36 33 74 Levert av Mailbroking

E-Post: post@hjhome.org Internett: www.hjhome.org Post- og bankgiro: 3000 21 42828

Disse truslene stopper ingen etiopisk jøde fra å ville komme til Israel og bosette seg der. Det er flott å få være en del av dette prosjektet. Vi videreformidler en stor takk til alle våre givere fordi dere er med på å virkeliggjøre de etiopiske jødenes største drøm og håp i livet; å få komme tilbake til fedrenes land, til Israel og til Zion.

Bak HJH står: Det norske Baptistsamfunn, Det Norske Misjonsforbund, Den Evangelisk Lutherske Frikirke, Fellesinn­sam­lingen for Israel/Magbit, Den Norske Israelsmisjon, Norge-Israelforeningene, Med Israel For Fred, Ordet og Israel, Det Mosaiske Trossamfund, De Frie Evangeliske Forsam­ linger, Komiteen for jødene i ex-Sovjet.