Page 1

Gyémántszerszámok

SANKYO - a gyémántszerszámgyártás úttörője

Gyémántszerszámok Más, mint a többi...


SZÁRAZ VÁGÁS Felhasználási útmutató

150 mm - 300 mm

  



      

 

  



     

BETONTÉGLA

 

  



PALA





  

 

 

KLINKERTÉGLA





   

KÖNNYÍTETT BETON



    

 

    

ESTRICH BETON

 



    

 

    



   

 

 

 

VASBETON



KÖVES BETON

KÖZEP. KEMÉNY TÉGLA TŰZÁLLÓ TÉGLA

  



  

 

TE SM-GEW

SM-T/D/Y SM-G/GE

SM-C

SC-B SC/DB

SC-B SC/DB

DDE

LW-SP

Nem megfelelő

RS-NE , RS

SE-FE RZ-FE SD-E RD, TI-R SE-KB RB RK SE-KF/KG/KR SM-T/D/Y SM-G/GE RI SE- x / x H

Elfogadható

SD-FE

Megfelelő

LW-SA

Javasolt

LW-/SA

tárcsákhoz

SPARTAN

LW-AS

300,350 mm SPARTAN

115 mm - 230 mm LW-CP/SP LW-GH

SANKYO

VIZES VÁGÁS

    

 

GRÁNIT

 



  

 

 

 

KVARCIT



  

 

 

PALAKŐ

 

 

 

HOMOKKŐ

 



    

 

    

MÁRVÁNY

 

 

ASZFALT

  

       



    

NAGYON ABRAZÍV TÉGLA



    

 

    

FRISSEN KÖTÖTT BETON



    

 

    

ABRAZÍV BETON



    

 

    

TETŐCSERÉP

 

CSEMPE (PORCELÁN)





 

CSEMPE (KERÁMIA)



 

 

   

CSEMPE (GLAZÚROZOTT)



 

 

   

ÜVEG

    

MŰANYAG

      



  

   

          


A Sankyo öröksége A gyémánt vágótárcsagyártás úttörőjeként számon tartott

1965-ben Japánban alapított vállalat 1995

áprilisától a Hitachi cégcsoport tagja. A Sankyo napjainkban is innovatív vállalat hírnevének örvend, és csúcsminőségű gyémánt vágótárcsák széles körű választékát kínálja. A Sankyo megbízható japán gyártó, amely több mint 45 éves tapasztalattal rendelkezik a gyémánt

Termék és teljesítmény A Sankyo olyan egyedülálló és újszerű termékeket gyárt, mint például az SD „szuper száraz vágó”, amely a világ első szárazon vágó vágótárcsája, vagy például a soron következő SD-utód, az SD-Sprinter, amelynek - teljesítményét illetően - nem létezik riválisa. A Sankyo-termékekkel hallatlan precizitással, mondhatjuk, tökéletesen vágható az anyagok széles választéka, mint például a tégla, a terméskő, a beton, a gránit, a márvány, a különféle csempék, stb.

vágótechnológia területén. Termelőüzemei Nabari és Ebina japán városokban működnek, ahol közel 200 szakembert foglalkoztatnak.

Sankyo Europe A Sankyo Europe 1994-es megalapítása, valamint az SD Sprinter kifejlesztése és bevezetése a Sankyonak az európai gyémánt szerszámgyártás élvonalába kerülését jelentette. A Sankyo hollandiai elosztója a japán hatékonyság mintaképe. A központ naponta több mint 25 országot lát el a Sankyo változatos gyémánt termékeivel.

A Sankyo a népszerű szinterelő technológia megújítójaként is ismert. A lézeres hegesztés helyett a Sankyo kifejlesztette a szinterelést, amely egy csúcstechnológiájú tömörítési technikát foglal magába. A Sankyo szinterelt vágótárcsák sikerének kulcsa a kiváló teljesítmény, a megbízhatóság, a biztonság és az alkalmazás lehetőségeinek sokfélesége. A technológiára és innovációra fókuszálás a Sankyot nem gátolja abban, hogy elsőbbséget biztosítson a fogyasztói igényeknek. Bármely kliens-specifikus követelmény esetén, legyen az akár sürgős szállítás, akár műszaki segítség, a Sankyo mindig haladéktalanul kielégíti a vásárlók szükségleteit.


A Sankyo tervező- és fejlesztőközpontja:

Minőségbiztosítási rendszer

újító és intelligens A Sankyo 1997 óta rendelkezik ISO 9000 QMS A Sankyo

Japánban kiválóan felszerelt tervező-

minőségbiztosítási tanúsítvánnyal (száma:JCQA-0276).

és fejlesztőközponttal rendelkezik, ahol rendkívül jól

Emellett 2002-ben bevezette a TPM-t (Total Productive

képzett mérnökök, szakemberek – fémipari dolgozók,

Management System), amely a japán minőségellenőrző

műszaki tervezők, gyártásvezetők – egész csapata

rendszerek közül a leghatékonyabbnak bizonyult, és

dolgozik a Sankyo termékskálájának állandó újításain.

amelynek célja a legmagasabb minőségstandardok

Egyik legnagyobb tőkéjüknek adatbázisuk számít,

elérése és fenntartása. Ezen technológiai folyamatok-

amely a gyémánt vágótárcsagyártás értékes tapaszta-

kal összhangban a Sankyo tevékenységének minden

latait is magába foglalja.

frontján – az innovációtól a termelésen keresztül a szállításig – kiváló minőséget garantál.

A gyémántszemcsékre és keverékekre vonatkozó részletes információkból álló adatbázis mindenkor

Sankyo: mindkét világ legjava

hozzáférhető a Sankyo vevőköre számára. Tudja-e, hogy ez az adatbázis például 1350 alapada-

Sankyoval dolgozni egyet jelent a japán techni-

tot tartalmaz az anyagprofilokról, és mindez könnyen

ka iránti elkötelezettség és az Európa-orientált üzleti

hozzáférhető, és haladéktalanul az Ön rendelkezésére

kultúra egyidejű biztosításával, magyarán a Sankyo Ön-

áll?

nek mindkét világból a legjobbat nyújtja. A Sankyonak köszönhetően Ön abszolút csúcsminőségű gyémánt

Biztonság és ellenőrzés

vágótárcsával dolgozhat, a tapasztalt, kiváló szakértelmű, telm mű, technikai tec chn hnik ikai ai ttudású udás ud ású ú szakemberek szak sz a em embe bere ek tanácsokat ad-

A Sankyo-termékek megfelelnek a tö törv törvény rv vén é y ál álta által t l el e előírt őírt

nak, javaslatokat javaslattoka katt tesznek, tesz te szne ne ek, és és ha h Ön Ön Sankyo-terméket Sank Sa nkyo-terméket

minden

rendel, biztosít biztosítják í já ák a gy gyor gyors orss ki kisz kiszállítást. szál sz á líítá ál tást ást.

követelménynek. A gyémánt mán ántt vágótárcsák vágó vá gótárcsá sák k

pusztán csak statikus körülmények között özö ött ttörténő örrté ténő nő ttesze zes telése a Sankyo számára nem bizonyult yult kielégítőnek. A biztonság növelése érdekében a vállalat lla lala l t egy köztiszteletben álló japán intézettel együtt 2002-ben 002 0 -b ben e kifejleszkif ifej ejle esz sztett egy dinamikus vizsgálati módszert. ert r.

4


Amit a gyémánt vágótárcsákról tudni kell Gyémánt A gyémánt az a legkeményebb anyag, amellyel vághatunk, csiszolhatunk vagy fúrhatunk. Az általunk forgalmazott gyémántszerszámok kiváló vágási tulajdonságai miatt szinte kizárólag szintetikus, azaz mesterséges gyémántból készülnek.

A szegmens A tárcsákra rögzített úgynevezett szegmensek különböző fémporokból és gyémántszemcsékből állnak. Az alkalmazási terület függvényében három különböző módszerrel rögzítik a szegmenseket az acéllemezre: szinterezéssel, lézerrel hegesztik fel, vagy keményforrasztással. A gyémántszerszámok vágási teljesítménye független a szegmensek rögzítésétől, mivel a gyémánt és a kötés minőségétől függ.

A szegmensek formája A szemgensek formáját a vágandó anyag határozza meg. Minél sűrűbb, folyamatosabb a vágótárcsa szegmenseinek fogazása, annál tökéletesebb és tisztább a vágási él. A szegmenses gyémánttárcsáknak jó a hűtése, illetve a puha anyagokban nagy vágási mélységgel rendelkeznek. Általános szabály: száraz vágásnál MAX: 2 cm a vágási mélység, vizesnél MAX: 8 cm a vágási mélység. Folyamatos élű • •

Tiszta vágási él Speciális fal- és padlóburkoló lapokhoz (porcelán, kerámia)

Turbó, „nútozott” élű • Tiszta vágási él • Nagyobb vágásmélység • Általános építőipari anyagok vegyes vágására Szegmentált • • •

Tiszta vágási él Nagy vágási mélység Kemény anyagokhoz

A kötés A gyémánt szegmensen belüli kötésére fémporkeveréket használnak. Bronz vagy réz hozzáadásával puha kötés, volframkarbamid, vagy keményfém hozzáadásával kemény kötés jön létre. A kötést mindig a megmunkálandó anyag keménységének megfelelően kell kiválasztani: kemény kötés szükséges az abrazív anyagokhoz, puha a kemény anyagokhoz.

Száraz és vizes vágás A tárcsákat alkalmazhatjuk száraz vagy vizes vágásra is. A száraz tárcsák nagyobb hőterhelésnek vannak kitéve, de az erre alkalmas gépekkel vizesen is lehet velük vágni, ami a tárcsa élettartamát meghosszabbítja.

A vágótárcsa kiválasztása I. Vágandó anyag szerint 1. Általános építőipari anyagok Az általános építőipari anyagokat optimálisan az univerzális, vegyes felhasználásra ajánlott tárcsákkal vághatjuk. Az univerzális tárcsákat úgy képezik ki, hogy különböző anyagokat lehessen vele egymás után vágni, mely fel is élezi a tárcsát. Sokszor elkövetik a hibát, hogy vegyes felhasználásra ajánlott tárcsával huzamosabb ideig csak egyféle anyagot vágnak, így bizonyos idő után a tárcsa lassulni kezd, és fel kell élezni. Élezés: Az élezés élezőkővel történik, de a leginkább ajánlott e célra a korundszemcsés köszörűkő. Esetenként élezés szükséges az anyagok közti váltásnál. Az univerzális tárcsák – a javasoltakon túl – minden anyaghoz használhatóak, de a koptató (abrazív) anyagban rövidebb ideig, kemény anyagban pedig élezni kell őket és sűrűbb hűtési szüneteket tartani. Így ezekben az anyagokban inkább speciális tárcsák használatát javasoljuk. 5


2. Abrazív anyagok Abrazív anyagoknak nevezzük az olyan koptató anyagokat, mint az aszfalt, a puha tégla, samott-tégla, vagy a frissbeton, ezek vágásához speciálisan kifejlesztett tárcsákat kell használni. Ezek a gyémánt vágótárcsák a kemény anyagokat nem vágják. E tárcsák előnye a nagyon hosszú használhatóság. 3. Kemény anyagok A kemény anyagok vágására ugyancsak speciális tárcsát használjanak. Ezek a tárcsák vágják az általános építőipari és az abrazív anyagokat is, de ilyen anyagok vágásakor észrevehetően rövidebb ideig használhatóak, a kemény anyagokban viszont gazdaságos felhasználást, hosszú használati időt várhatunk el tőlük.

II. Profi vagy hobbi kategóriába tartozó tárcsát válasszunk? A munka mennyiségétől, nehézségi fokától és a vágandó anyagok ismeretében dönthetjük el, hogy professzionális, vagy hobbi kategóriába tartozó gyémánt vágótárcsát válasszunk. A profi termékek jellemzője a gyorsabb vágás, nagyobb vágási mélység, hosszabb élettartam, magas minőség, magasabb beszerzési ár, ám az egy vágásra jutó ár jóval kedvezőbb. A hobbi kategóriába tartozó gyémánt vágótárcsákat szűkebb területen használhatjuk, mint a profi tárcsákat, ám barkácsoláshoz, kisebb munkákhoz, otthoni javításokhoz kiváló és gazdaságos választási lehetőséget biztosítanak.

III. Vágási minőség függvényében A vágás minősége alapvetően a szegmensek formájától függ, amit már az előző oldalon részletesen leírtunk. A folyamatos élű gyémántbevonatú tárcsák kiváló vágási élt biztosítanak, nem „törnek”, nem vágnak „harapva”, ezért tökéletesek kerámiák (csempék, járólapok, burkolólapok) esztétikus vágására. A turbó élű gyémánttárcsák előnye – a szegmensesekkel szemben – lapok, cserepek, 2–3 cm-es vastagságú anyagok vágásánál jelentkezik, mivel a vágási él minősége a turbó élű tárcsák esetében jobb, nem „harapva” vágnak. A szegmenses tárcsák viszont nagyobb vágási mélységet, jobb hűtést biztosítanak, vastagabb anyagokban nélkülözhetetlenek, és így a legolcsóbb és a leghosszabb élettartamú gyémánt vágótárcsák.

A rossz tárcsahasználatból adódó hibák Az alábbiakban azt mutatjuk be, hogy a gyémánt vágótárcsáknak milyen hibái vannak, melyek a tárcsák helytelen használatából adódnak. Alapvetően a felhasználó által elkövetett hibák között a következő öt a leggyakoribb: 1. Rossz tárcsaválasztás 2. Rosszul beállított fordulatszám 3. Nem elégséges hűtés 4. Nagy vágásmélység vagy előtolás 5. Helytelen tárcsavezetés A vágótárcsa nem vág A kiválasztott vágótárcsa túl kemény a vágandó anyaghoz (pl. univerzális tárcsa kemény a klinkertéglában, aszfalttárcsa a vasbetonban). Válasszon megfelelő tárcsát az alkalmazási táblázat segítségével. Nem megfelelő a gép teljesítménye: laza az ékszíja, túl kicsi a feszültség, kicsi a motorteljesítmény. Ellenőrizni kell az ékszíj feszességét, a gép feszültségét, a motor teljesítményét. A kemény vagy mázas anyagokban való tartós vágás miatt a tárcsa életlenné vált. Ilyenkor a vágótárcsával néhányszor vágjon bele abrazív anyagba, és így az feléleződik. Ha viszont a tárcsa állandóan életlenné válik, akkor túl kemény a vágandó anyaghoz. A szegmensek magassága még látható, de a tárcsa már nem vág. Ez amiatt van, mert egyes abrazív anyagokhoz való tárcsafajták igénylik, hogy a szegmens alsó kis része gyémántmentes legyen. Sajnos ez a jelenség ezeknél a tárcsáknál természetes, ilyenkor a tárcsa cseréjét javasoljuk. A túl magas fordulatszám kiveszi a tárcsa élét. Olyan gépet használjon a tárcsához, mely megfelel a megengedett fordulatszámának. 6


Ha túlzott nyomást gyakorol a vágandó anyagra, az is tönkreteheti a tárcsa élét. Győződjön meg róla, mi a megfelelő, de nem túlzott nyomás a tárcsára, és használja annak megfelelően. A porotontéglába nem, vagy nem megfelelően vág a tárcsa. Mivel a hazánkban kapható porotontéglák nem egyenletes keménységűek, a gyémánttárcsák sem nyújtanak azonos teljesítményt. A tárcsa felélezésére van szükség. Ha anyagot vált, nem megfelelő a vágási teljesítmény. Célszerű felélezni a tárcsát. A vágótárcsa túl gyorsan kopik Az alkalmazási táblázat segítségével válasszon megfelelő tárcsát az abrazív anyagokhoz. Tisztítsa meg a vízrendszert és ellenőrizze, hogy a vízpumpa jól működik-e. Ellenőrizze a gép csapágyát és tengelyét, mielőtt új tárcsát tesz fel rá, mert a magassági ütés meggyorsítja a tárcsa kopását. Előfordul, hogy nem elegendő a meghajtóerő a hibás ékszíjfeszesség, áramfeszültség, vagy helytelen fordulatszám miatt. Ilyenkor érdemes megvizsgálni az ékszíjat, állítani a feszességén, vagy kicserélni, ha teljesen megkopott. Ugyancsak célszerű az áramerősséget ellenőrizni és átvizsgálni a hosszabbító kábelt, hogy alkalmas-e a feladatra. A túl nagy vágási sebesség is okozhatja a tárcsa túlzott kopását. Ilyenkor kézenfekvő a megoldás: az előtolás sebességének csökkentése. Ha a gép nem merőleges az anyagra, akkor ellenőrizni kell a felfogótengelyt és a feszítő alátétet, hogy a gépen a tárcsa helyesen álljon. Ha túl kicsi a vágótárcsa fordulatszáma, és szükséges, cserélje ki a gépet, amellyel a vágást végzi, vagy változtasson a fordulatszámon. A szegmensek egyenetlenül kopnak Leggyakrabban annak tudható be, hogy nem megfelelő a hűtővíz mennyisége a tárcsa mindkét oldalán. Ilyenkor célszerű ellenőrizni a gép körfutását, megtisztítani a hűtővízrendszert és figyelni rá, hogy a víz a vágótárcsa elülső szélére folyjon. Nem árt azt is ellenőrizni, hogy a vízpumpa egyenletesen és megfelelő mennyiségben szállítja-e a vizet. Ha rossz a gépcsapágy, elhasználódott a vágótengely, sérült a feszítőfelület, vagy a szegmensek életlenné válnak, a tárcsa egyenetlenül kopik. Ilyen esetben szükség estén ki kell cserélni a csapágyat, vagy a tengelyt, amely elhasználódott. Figyeljen arra, hogy ne távolítsa el a kiegészítő furat csapját, ha azt a feszítő alátéttel együtt tartalmazta a csomag! „Alávágás” Alávágásnak nevezzük, ha az acél alaplemez gyorsabban kopik, mint a szegmens, különösen a szegmens és az acél alaplemez csatlakozásánál. Növelni kell a hűtőfolyadék mennyiségét, különösképpen jelentkezik ez a sok homokot tartalmazó abrazív anyagok vágása esetén. Bereped az alaplemez Előfordul, hogy a vágótárcsa kötése túl kemény a vágandó anyaghoz, ilyenkor puhább kötésű tárcsát célszerű választani. Esetenként a túl nagy nyomás, a tárcsa beékelődése vagy elcsavarodása elgörbítheti, vagy elhajlíthatja a tárcsát. A tartós extrém feszültségnek, vagy kifáradásnak kitett alaplemez berepedhet. A szerszámot egyenletes nyomással vezesse az anyagba, és közben kerülje a beékelődéseket, irányváltásokat. Ha nem kielégítő a vízhűtés, akkor a vágótárcsa túlmelegedhet, ezért gondoskodni kell a kielégítő vízhűtésről. Száraz vágótárcsa használata esetén gondoskodjon a megfelelő léghűtésről, és tartsa be a meghatározott hűtési szüneteket. Ha túl nagy a fordulatszám, ellenőrizze azt, változtasson a fordulatszámon, vagy használjon más gépet a vágási munkához. A vágótárcsának nincs feszültsége • • • •

Vizsgálja meg a gép beállításait, melyre a tárcsa fel lett szerelve. Bizonyosodjon meg róla, hogy a tárcsa alkalmas-e a vágandó anyag vágására. Rögzítse az anyagot, amíg vág, hogy az ne csússzon el, így elhajlítva, vagy eldeformálva a vágótárcsát. Megfelelő méretű tárcsához megfelelő méretű feszítő alátétet – feszítőflansot – használjon. 7


Különösen a betonvágó tárcsáknál fontos, hogy ellenőrizze, a gép fordulatszáma megfelel-e a tárcsán szereplő fordulatszámnak. Ellenőrizze, hogy a vágótárcsa megfelelően van-e a tengelyre felszerelve. A feszítő alátéthez mindaddig feszesen kell nyomni a tárcsát, amíg a külső feszítő alátétet és a feszítőanyát feszesen meg nem húzta. A szegmensek kitörnek Ha az anyag vágás közben elcsúszik, a szegmensek beékelődés vagy elcsavarodás miatt kitörnek, ezért fontos a vágandó anyag megfelelő rögzítése. A vágótárcsa életlenné válik, s ebből adódóan a szegmens kitörik vagy elfárad, ha a kötése túl kemény a vágandó anyaghoz. Ilyen esetben tanulmányozza az alkalmazási táblázatot, és válasszon a vágandó felületnek megfelelő tárcsát. Az szorítóalátétek elhasználódásának következményeként azok nem rögzítik megfelelően a tárcsát, így az elhajlik. Ebben az esetben cserélje ki a szorítóalátéteket. Az elkopott csapágy és/vagy tengely hibájából a tárcsa magassági ütése szegmensek kitöréséhez vezet, ezért cserélje az elkopott tengelyt / csapágyat. A tárcsa túlmelegszik, ami az acél alaplemez kékes elszíneződéséről vehető észre, leginkább a kitört szegmens területén. Célszerű ellenőrizni a hűtési rendszert. Ha szárazon vág, válasszon kisebb vágásmélységet, és üresjáratban gyakrabban hűtse a vágótárcsát. A szállításkor vagy a vágás elkezdésénél a tárcsa szegmensét megütik, ezért kell a lehetséges ütődéseket elkerülni, a vágás kezdetekor pedig lassan kell az anyagba vezetni a vágótárcsát. Körfutási hiba A kötés túl kemény a vágandó anyaghoz, ezért a kemény kötés túl hosszú ideig tartja bent a gyémántot, ami által a tárcsa életlenné válik, és nem vág, csak nyom, ami egyenetlen kopást eredményez. Célszerű puhább kötést választani, mellyel a tárcsa gyorsabban kopik, így téve hamarabb szabaddá a gyémántokat. Kopási barázdák jelennek meg a meghajtó tengelyben a nem megfelelően rögzített tárcsa miatt. Célszerű cserélni az elkopott vágótengelyt! A meghajtó tengely kopása körfutási hibákat és a tárcsa egyenetlen kopását okozza. Ez gyakran előfordul a betonvágóknál a hiányos csapágykenés miatt. Cseréljen csapágyat, és kopás vagy ütés esetén a tengelyt is cserélje ki! A szegmensek elrepednek Ismét egy, a nem megfelelő kötés választásából eredő hiba, amely akkor keletkezik, ha a tárcsa túl kemény a vágandó felülethez. Teendője csupán annyi, hogy válasszon puhább kötésű vágótárcsát. Lehetséges, hogy túl nagy a vágás sebessége, ilyenkor csökkentse az előtolás sebességét. A tárcsa túlmelegszik Az elégtelen hűtés következménye. Megoldása egyszerű, biztosítani kell a víz és levegő rendes áramlását. Ha száraz tárcsát használ, kisebb vágási mélységben (2-5 cm) lépcsőzetes vágással használja. Ha helytelen tárcsát használ a vágandó anyaghoz, akkor az alkalmazási táblázatból válassza ki a megfelelőt. Túl nagy vágósebesség esetén csökkentse az előtolási sebességet. Nem kör alakú furat A meghajtó tengely erős elhasználódottságából adódhat. Nézze meg, hogy a tárcsa rendesen illeszkedik-e a tengelyre a feszítőalátét rögzítése előtt. A feszítő alátét nincs rendesen meghúzva és emiatt mozog a szerszám a tengelyen. Rendesen meg kell húzni a feszítő alátétet, hatlap fejű anyával, nem szárnyas anyával! Jó munkát kívánunk! 8


A cikkszám értelmezése: Sankyo megjelölése

A tárcsa neve

s

SD-FE

A kódszámok és azok mm-ben számított értelmezése

A külső átmérő inch-ben ( tizedespontot, vesszőt nem tartalmazhat ) 45 35 85-90mm 4 100-105mm 45 110-115mm 5 125mm 6 150mm 7 175-180mm 8 200-205mm 9 230mm 10 250mm 12 305mm 14 355mm 16 400mm 18 450mm 20 500mm

A furatátmérő kódja 2 1 0 2 5 3 6 7 M

15mm 20mm 22,23mm 25,4mm 30mm 60mm 70mm M14

FLANSCH TÁRCSÁK Azok a gyémánttárcsák, melyeknél a furat átmérője 60-70 mm-es, egy alumíniumtányérral vannak ellátva. A tényleges felfogatási furatátmérő 22,23 mm-es, így értelemszerűen sarokcsiszolókhoz használható. Ezek a gyémánttárcsák 230 mm-es külső átmérőjűek. FIGYELEM! Sima korongok házilag történő felflancholásánál semmilyen garanciát nem vállalunk! A munkavégzés folyamán előfordulnak olyan speciális feladatok, amikor a vágást közvetlenül valami mellett kell végezni. A hagyományos gyémánttárcsák ilyen esetekben nem használhatóak, hiszen a sarokcsiszoló tengelye, melyre a tárcsát felfogatjuk, kilóg a tárcsa síkjából. A SANKYO az ilyen feladatokra is kínál megoldást. A szintezőtárcsáiban található alumíniumtányérnak köszönhetően a vágás vonala kívül esik a sarokcsiszoló tengelyhosszánál, így kényelmesen vághatunk közvetlenül különböző tereptárgyak mellett is.

Jelmagyarázat: száraz vágásra is használható

sarokcsiszoló

asztali vágógép

csak vizesen használható

kézi darabológép

önjáró fugavágógép

9


Típus

Ø mm

Cikkszám

Méretek* D x T x X

Furatátmérő

115 mm 125 mm 150 mm 180 mm 230 mm 230 mm

sSD-FE452 sSD-FE52 sSDE-FE62 sSD-FE72 sSD-FE92 sSD-FE97

115 x 2.2 x 8 125 x 2.2 x 8 150 x 2.4 x 8 180 x 2.4 x 8 230 x 2.8 x 8 230 x 2.8 x 8

22,23 22,23 22,23 22,23 22,23 70,00

305 mm 305 mm 305 mm

sSD-FE120 sSD-FE122 sSD-FE125

305 x 3.0 x 8 305 x 3.0 x 8 305 x 3.0 x 8

20,0 22,23 25,4

Felhasználás

ÉPÍTKEZÉSI ANYAGOK TURBÓ

SD-FE

beton, vasbeton, gránit, terméskő, tégla, tetőcserép, csempe

105 mm 115 mm 125 mm 150 mm 180 mm 204 mm 230 mm 230 mm

sSD-E42 sSD-E452 sSD-E52 sSD-E62 sSD-E72 sSD-E82 sSD-E92 sSD-E97

105 x 2.2 x 6 115 x 2.2 x 6 125 x 2.2 x 6 150 x 2.2 x 6 180 x 2.4 x 6 204 x 2.4 x 6 230 x 2.6 x 6 230 x 2.6 x 6

22,23 22,23 22,23 22,23 22,23 22,23 22,23 70,0

250 mm 250 mm

sSD-E102 sSD-E105

250 x 2.6 x 6 250 x 2.6 x 6

22,23 25,4

305 mm 305 mm 305 mm

sSD-E120 sSD-E122 sSD-E125

305 x 2.6 x 6 305 x 2.6 x 6 305 x 2.6 x 6

25,4 22,23 25,4

ÉPÍTKEZÉSI ANYAGOK TURBÓ

SD-E

beton, vasbeton, gránit, terméskő, tégla, tetőcserép

105 mm 115 mm 125 mm 150 mm 180 mm 203 mm 230 mm 230 mm

sRD-42 sRD-452 sRD-52 sRD-62 sRD-72 sRD-82 sRD-92 sRD-97

105 x 2.0 x 6 115 x 2.0 x 6 125 x 2.0 x 6 150 x 2.0 x 6 180 x 2.2 x 6 203 x 2.2 x 6 230 x 2.4 x 6 230 x 2.4 x 6

22,23 22,23 22,23 22,23 22,23 22,23 22,23 70,0

250 mm 250 mm 250 mm

sRD-102 sRD-105 sRD-103

250 x 2.4 x 6 250 x 2.4 x 6 250 x 2.4 x 6

22,23 25,4 30,0

305 mm 355 mm 355 mm

sRD-120 sRD-145 sRD-143

305 x 2.6 x 6 355 x 2.8 x 6 355 x 2.8 x 6

20,0 25,4 30,0

beton, gránit, terméskő, tégla, tetőcserép 10

* D - átmérő, T - vastagság, X - szegmensmagasság

ÉPÍTKEZÉSI ANYAGOK TURBÓ

RD


Típus

Méretek* D x T x X

Furatátmérő

sRK-42 sRK-452 sRK-52 sRK-62 sRK-72 sRK-82 sRK-92 sRK-97

105 x 2.0 x 6 115 x 2.0 x 6 125 x 2.0 x 6 150 x 2.0 x 6 180 x 2.2 x 6 203 x 2.2 x 6 230 x 2.4 x 6 230 x 2.4 x 6

22,23 22,23 22,23 22,23 22,23 22,23 22,23 70,0

230 mm 230 mm

sTI-R92 sTI-R97

230 x 2.0 x 10 230 x 2,0 x 10

22,23 70,0

115 mm 125 mm 230 mm

sRZFE-452 sRZFE-52 sRZFE-92

113 x 2.0 x 5 125 x 2.0 x 5 230 x 2,2 x 5

22,23 22,23 22,23

115 mm 125 mm 180 mm 203 mm 230 mm 230 mm

sRI-452 sRI-52 sRI-72 sRI-82 sRI-92 sRI-97

115 x 2.0 x 6 125 x 2.0 x 6 180 x 2.2 x 6 203 x 2.2 x 6 230 x 2.4 x 6 230 x 2.4 x 6

22,23 22,23 22,23 22,23 22,23 70,0

Ø mm

Cikkszám

Felhasználás

105 mm 115 mm 125 mm 150 mm 180 mm 203 mm 230 mm 230 mm

ÉPÍTKEZÉSI ANYAGOK TURBÓ

RK

tégla, beton, terméskő, tetőcserép

ÉPÍTKEZÉSI ANYAGOK TURBÓ

TI-9R Titan R

beton, gránit

ÉPÍTKEZÉSI ANYAGOK TURBÓ

RZFE

gránit, terméskő

ÉPÍTKEZÉSI ANYAGOK TURBÓ

RI

gránit, terméskő, pala * D - átmérő, T - vastagság, X - szegmensmagasság

11


Típus

Ø mm

Cikkszám

Méretek* D x T x X

Furatátmérő

115 mm 125 mm 150 mm 180 mm 230 mm 230 mm

sSE-KF452 sSE-KF52 sSE-KF62 sSE-KF72 sSE-KF922 sSE-KF97

115 x 1.8 x 6 125 x 2.0 x 6 150 x 2.0 x 6 180 x 2.0 x 6 230 x 2.2 x 6 230 x 2.2 x 6

22,23 22,23 22,23 22,23 22,23 70,0

352 mm 352 mm 352 mm

sLW-CP140 sLW-CP145 sLW-CP143

352 x 3.0 x 8 352 x 3.0 x 8 352 x 3.0 x 8

20,0 25,4 30,0

308 mm 308 mm 355 mm

sLW-BH120 sLW-BH125

308 x 2.8 x 10 308 x 2.8 x 10 sLW-BH145 355 x 3.0 x 10

20,0 25,4 25,4

308 mm 308 mm 308 mm 358 mm 358 mm

sLW-GH120 sLW-GH122 sLW-GH125 sLW-GH140 sLW-GH145

20,0 22,23 25,4 20,0 25,4

Felhasználás

ÉPÍTKEZÉSI ANYAGOK SZEGMENTÁLT

SE-KF

beton, tégla, tetőcserép

ÉPÍTKEZÉSI ANYAGOK SZEGMENTÁLT

LW-CP

minden típusú beton, tégla, gránit

ÉPÍTKEZÉSI ANYAGOK SZEGMENTÁLT

LW-BH

öregbeton, vasbeton, tégla

308 x 3.0 x 8 308 x 3.0 x 8 308 x 3.0 x 8 358 x 3.2 x 11 358 x 3.2 x 11

ÉPÍTKEZÉSI ANYAGOK SZEGMENTÁLT

LW-GH

csömöszölt beton, vasbeton, tégla 12

* D - átmérő, T - vastagság, X - szegmensmagasság


Cikkszám

Méretek* D x T x X

Furatátmérő

115 mm 125 mm 150 mm 175 mm 230 mm 230 mm

sLW-SR452 sLW-SR52 sLW-SR62 sLW-SR72 sLW-SR92 sLW-SR97

115 x 2.5 x 10 125 x 2.5 x 10 150 x 2.5 x 10 180 x 2.5 x 10 230 x 2.5 x 10 230 x 2.5 x 10

22,23 22,23 22,23 22,23 22,23 70,0

300 mm 350 mm 400 mm

sLW-SR125 sLW-SR145 sLW-SR165

300 x 2.5 x 10 355 x 3,2 x 10 400 x 3,5 x 10

25,4 25,4 25,4

115 mm 125 mm 150 mm 180 mm 230 mm 230 mm

sLW-SP452 sLW-SP52 sLW-SP62 sLW-SP72 sLW-SP92 sLW-SP97

115 x 2.2 x 10 125 x 2.2 x 10 150 x 2.5 x 10 180 x 2.5 x 10 230 x 2.5 x 10 230 x 2.5 x 10

22,23 22,23 22,23 22,23 22,23 70,0

300 mm 300 mm 300 mm 350 mm 350 mm 350 mm 400 mm 400 mm 450 mm 450 mm 450 mm 500 mm 500 mm

sLW-SP120 sLW-SP125 sLW-SP123 sLW-SP140 sLW-SP145 sLW-SP143 sLW-SP165 sLW-SP163 sLW-SP185 sLW-SP183 sLW-SP186 sLW-SP205 sLW-SP203

300 x 3.2 x 10 300 x 3.2 x 10 300 x 3.2 x 10 350 x 3.2 x 10 350 x 3.2 x 10 350 x 3.2 x 10 400 x 3.5 x 10 400 x 3.5 x 10 450 x 4.0 x 10 450 x 4.0 x 10 450 x 4.0 x 10 500 x 4.0 x 10 500 x 4.0 x 10

20,0 25,4 30,0 20,0 25,4 30,0 25,4 30,0 25,4 30,0 60,0 25,4 30,0

ÉPÍTKEZÉSI ANYAGOK SZEGMENTÁLT

115 x 2,0 x 10 125 x 2,1 x 10 230 x 2,5 x 10 300 x 3,0 x 10

22,23 22,23 22,23 20,0

ÉPÍTKEZÉSI ANYAGOK SZEGMENTÁLT

Típus

Ø mm

Felhasználás

ÉPÍTKEZÉSI ANYAGOK SZEGMENTÁLT

LW-SR Spartan

általános építőipari anyagok

LW-SP

terméskő, keménytégla, klinkertégla, beton, vasbeton

SEL 115 mm 125 mm 230 mm 300 mm

sSEL-452 sSEL-52 sSEL-92 sSEL-120

építőanyagok * D - átmérő, T - vastagság, X - szegmensmagasság

13


Típus

Ø mm

Cikkszám

Méretek* D x T x X

Furatátmérő

115 mm 125 mm 150 mm 180 mm

sSE-F452 sSE-F52 sSE-F62 sSE-F72

115 x 2.0 x 6 125 x 2.0 x 6 150 x 2,0 x 6 180 x 2.2 x 6

22,23 22,23 22,23 22,23

115 mm 125 mm 150 mm 180 mm 230 mm 230 mm

sSE- x 452 sSE- x 52 sSE- x 62 sSE- x 72 sSE- x 92 sSE- x 97

115 x 1.8 x 6 125 x 2.0 x 6 150 x 2.0 x 6 180 x 2.0 x 6 230 x 2.2 x 6 230 x 2.2 x 6

22,23 22,23 22,23 22,23 22,23 70,0

115 mm 125 mm 150 mm 175 mm

sSE-V452 sSE-V52 sSE-V62 sSE-V72

115 x 4 x 6 125 x 4 x 6 150 x 4 x 6 175 x 4 x 6

22,23 22,23 22,23 22,23

115 mm 125 mm 150 mm 175 mm

sSE-VD452 sSE-VD52 sSE-VD62 sSE-VD72

115 x 4 x 6 125 x 4 x 6 150 x 4 x 6 175 x 4 x 6

22,23 22,23 22,23 22,23

Felhasználás

ÉPÍTKEZÉSI ANYAGOK SZEGMENTÁLT

SE-F

gránit, terméskő

ÉPÍTKEZÉSI ANYAGOK SZEGMENTÁLT

SE- X

gránit, terméskő

ÍVVÁGÓK

SE-V ívvágó

gránit, beton

ÍVVÁGÓK

SE-VD

gránit, beton 14

* D - átmérő, T - vastagság, X - szegmensmagasság


Típus

Ø mm

Cikkszám

Méretek* D x T x X

Furatátmérő

100 mm 100 mm 125 mm 125 mm 100 mm 100 mm 125 mm 125 mm 100 mm 100 mm

sSD-PW-C42 sSD-PW-C4M sSD-PW-C52 sSD-PW-C5M sSD-PW-M42 sSD-PW-M4M sSD-PW-M52 sSD-PW-M5M sSD-PW-UC42 sSD-PW-UC4M

100 x 4.5 x 20 100 x 4.5 x 20 125 x 4.5 x 20 125 x 4.5 x 20 100 x 4.5 x 20 100 x 4.5 x 20 125 x 4.5 x 20 125 x 4.5 x 20 100 x 4.5 x 20 100 x 4.5 x 20

22,23 M14 22,23 M14 22,23 M14 22,23 M14 22,23 M14

110 mm 110 mm 175 mm

sSW-C451 sSW-C452 sSW-C72

110 x 4.0 x 14 110 x 4.0 x 14 175 x 4.5 x 18

15,0 22,23 22,23

Felhasználás

CSISZOLÓ TÁNYÉROK

SD-PW

beton, gránit, terméskő

A CE egy gazdaságosabb változat 110 mm

sSW-CE451

110 x 3.0 x 14

15,0

100 mm 110 mm 110 mm 125 mm 175 mm

sDD-C42 sDD-C451 sDD-C452 sDD-C52 sDD-C72

100 x 4.5 x 7 110 x 4.5 x 7 110 x 4.5 x 7 125 x 4.5 x 7 175 x 4.5 x 7

22,23 15,0 22,23 22,23 22,23

90 x 10 x 3

M14

100 x 8 100 x 8 125 x 8 125 x 8 175 x 8

22,23 M14 22,23 M14 22,23

CSISZOLÓ TÁNYÉROK

SWC/CE

beton, gránit, terméskő

CSISZOLÓ TÁNYÉROK

DD

beton, terméskő

V fugázó, réselő sV35M

100 mm 100 mm 125 mm 125 mm 175 mm

sCWHG42 sCWHG4M sCWHG52 sCWHG5M sCWHG72

CSISZOLÓ TÁNYÉROK

90 mm

beton, tégla

CSISZOLÓ TÁNYÉROK

CW-HG

beton, gránit, terméskő * D - átmérő, T - vastagság, X - szegmensmagasság

15


Típus

Ø mm

Cikkszám

Méretek* D x T x X

Furatátmérő

125 mm

sTP-P52

125 x 6.0 x 6

22,23

125 mm

sTP-V52

125 x 3.3 x 6

22,23

300 mm 300 mm 300 mm

sLW-AS1220 sLW-AS1222 sLW-AS1225

300 x 2.7 x 7 300 x 2.7 x 7 300 x 2.7 x 7

20,0 22,23 25,4

115 mm 125 mm 150 mm 180 mm 230 mm 230 mm

sLW-SA4,522 sLW-SA522 sLW-SA622 sLW-SA722 sLW-SA922 sLW-SA970

115 x 2.2 x 10 125 x 2.2 x 10 150 x 2.5 x 10 180 x 2.5 x 10 230 x 2.5 x 10 230 x 2.5 x 10

22,23 22,23 22,23 22,23 22,23 70,0

300 mm 300 mm 300 mm 350 mm 350 mm 350 mm 400 mm 400 mm 450 mm 450 mm 450 mm 500 mm 500 mm

sLW-SA1220 sLW-SA1225 sLW-SA1230 sLW-SA1420 sLW-SA1425 sLW-SA1430 sLW-SA1625 sLW-SA1630 sLW-SA1825 sLW-SA1830 sLW-SA1860 sLW-SA2025 sLW-SA2030

300 x 3.2 x 10 300 x 3.2 x 10 300 x 3.2 x 10 350 x 3.2 x 10 350 x 3.2 x 10 350 x 3.2 x 10 400 x 3.5 x 10 400 x 3.5 x 10 450 x 4.0 x 10 450 x 4.0 x 10 450 x 4.0 x 10 500 x 4.0 x 10 500 x 4.0 x 10

20,0 25,4 30,0 20,0 25,4 30,0 25,4 30,0 25,4 30,0 60,0 25,4 30,0

Felhasználás

CSISZOLÓ TÁNYÉROK

TP-P

dilatációvágó, nútvágó, hézagvágó

CSISZOLÓ TÁNYÉROK

TP-V

dilatációvágó, nútvágó, hézagvágó

ABRAZÍV ANYAGOK

LW-AS

aszfalt, abrazív anyagok

ABRAZÍV ANYAGOK

LW-SA

frissbeton, sejtbeton, habbeton, aszfalt, cementréteg, tégla, mészhomoktégla 16

* D - átmérő, T - vastagság, X - szegmensmagasság


Cikkszám

110 mm 125 mm 150 mm 180 mm 180 mm 204 mm 204 mm 204 mm 230 mm 230 mm 230 mm

sSC-452 sSC-52 sSC-62 sSC-72 sSC-73 sSC-82 sSC-85 sSC-83 sSC-92 sSC-95 sSC-93

110 x 1.4 x 5 125 x 1.4 x 5 150 x 1.4 x 5 180 x 1.6 x 5 180 x 1.6 x 5 204 x 1.6 x 5 204 x 1.6 x 5 204 x 1.6 x 5 230 x 2.0 x 5 230 x 2.0 x 5 230 x 2.0 x 5

22,23 22,23 22,23 22,23 30,0 22,23 25,4 30,0 22,23 25,4 30,0

250 mm 250 mm 305 mm 305 mm 305 mm

sSC-105 sSC-103 sSC-120 sSC-125 sSC-123

250 x 2.0 x 5 250 x 2.0 x 5 305 x 2.0 x 5 305 x 2.0 x 5 305 x 2.0 x 5

25,4 30,0 20,0 25,4 30,0

115 mm 125 mm

sSC-DB452 sSC-DB52

115 x 1.4 x 5 125 x 1.4 x 5

22,23 22,23

BURKOLÓ ANYAGOK TURBÓ

Méretek* D x T x X

Ø mm

BURKOLÓ ANYAGOK TURBÓ

Típus

Furatátmérő

Felhasználás

BURKOLÓ ANYAGOK TURBÓ

SC

kerámia, porcelán

BURKOLÓ ANYAGOK TURBÓ

SC-DB

nagyon kemény csempe, kerámia, porcelán

RS 85mm 85mm 113 mm 125 mm 230 mm 230 mm

sRS-351 sRS-352 sRS-452 sRS-52 sRS-92 sRS-97

113 x 1.0 x 5 125 x 1.0 x 5 230 x 2.0 x 6 230 x 2.0 x 6

15,0 22,23 22,23 22,23 22,23 70,0

110 125 180 230 230

sDDE-452 sDDE-52 sDDE-72 sDDE-92 sDDE-97

110 x 1.9 x 3 125 x 1.9 x 3 180 x 2.5 x 3 230 x 2.5 x 3 230 x 2.5 x 3

22,23 22,23 22,23 22,23 70,0

gránit, kerámia, kemény anyagok

DDE

márvány, poliészter * D - átmérő, T - vastagság, X - szegmensmagasság

17


Típus

Ø mm

Cikkszám

Méretek* D x T x X

Furatátmérő

Felhasználás

115 mm 125 mm

sRSNE-452 sRSNE-52

113 x 0.9 x 5 125 x 0.9 x 5

22,23 22,23

85 mm

sSM-G351

85 x 0.9 x 4

15,0

85 mm

sSM-G352

85 x 0.9 x 4

22,23

110 mm

sSM-G452

110 x 1.0 x 4

22,23

125 mm

sSM-G52

125 x 1.0 x 4

22,23

110 mm

sSM-GE452

110 x 1.0 x 4

22,23

125 mm

sSM-GE52

125 x 1.0 x 4

22,23

150 mm

sSM-GE62

150 x 1.0 x 4

22,23

150 mm

sSM-GE65

150 x 1.0 x 4

25,4

180 mm

sSM-GE72

180 x 1.2 x 4

22,23

180 mm

sSM-GE75

180 x 1.2 x 4

25,4

201 mm

sSM-GE85

201 x 1.4 x 5

25,4

201 mm

sSM-GE83

201 x 1.4 x 5

30,0

230 mm

sSM-GE92

230 x 1.6 x 5

22,23

230 mm

sSM-GE95

230 x 1.6 x 5

25,4

250 mm

sSM-GE105

250 x 1.6 x 5

25,4

305 mm

sSM-GE125

305 x 1.8 x 6

25,4

305 mm

sSM-GE123

305 x 1.8 x 6

30,0

355 mm

sSM-GE145

355 x 1.8 x 6

25,4

305 mm

sSM-GEW125

305 x 2.4 x 6

25,4

355 mm

sSM-GEW145

355 x 2.4 x 6

25,4

BURKOLÓ ANYAGOK TURBÓ

DRY TILE PRO-MASTER

csempe, gress, porcelán, kerámia

BURKOLÓ ANYAGOK FOLYAMATOS ÉLŰ

SM-G

csempe, üvegmozaik

BURKOLÓ ANYAGOK FOLYAMATOS ÉLŰ

SM-GE

csempe, üvegmozaik

BURKOLÓ ANYAGOK FOLYAMATOS ÉLŰ

SM-GEW

csempe, üvegmozaik 18

* D - átmérő, T - vastagság, X - szegmensmagasság


Típus

Ø mm

Cikkszám

Méretek* D x T x X

Furatátmérő

100 mm 110 mm 125 mm 150 mm

sSM-Y42 sSM-Y452 sSM-Y52 sSM-Y62

100 x 1.4 x 5 110 x 1.4 x 5 125 x 1.4 x 5 150 x 1.4 x 5

22,23 22,23 22,23 22,23

150 mm

sSM-Y65

150 x 1.4 x 5

25,4

180 mm

sSM-Y72

180 x 1.6 x 5

22,23

180 mm

sSM-Y75

180 x 1.6 x 5

25,4

180 mm

sSM-Y73

180 x 1.6 x 5

30,0

201 mm

sSM-Y82

201 x 1.6 x 5

22,23

201 mm

sSM-Y85

201 x 1.6 x 5

25,4

201 mm

sSM-Y83

201 x 1.6 x 5

30,0

230 mm

sSM-Y92

230 x 1.6 x 5

22,23

230 mm

sSM-Y95

230 x 1.6 x 5

25,4

230 mm

sSM-Y93

230 x 1.6 x 5

30,0

250 mm

sSM-Y102

250 x 1.6 x 5

22,23

250 mm

sSM-Y105

250 x 1.6 x 5

25,4

250 mm

sSM-Y103

250 x 1.6 x 5

30,0

305 mm

sSM-Y125

305 x 2.0 x 6

25,4

305 mm

sSM-Y123

305 x 2.0 x 6

30,0

355 mm

sSM-Y145

355 x 2.0 x 6

25,4

355 mm

sSM-Y143

355 x 2.0 x 6

30,0

Felhasználás

BURKOLÓ ANYAGOK FOLYAMATOS ÉLŰ

SM-Y

csempék

Típus

Ø mm

Cikkszám

Felhasználás

sCW-5-DUST

Más gyártók gépeihez is alkalmazható!

PORELSZÍVÓ FELTÉT

alkalmazható a 4; 4,5 és 5 inches csiszolótányérokhoz

Más gyártók gépeihez is alkalmazható!

PORELSZÍVÓ FELTÉT

univerzális porelszívó feltét csiszoló korongokhoz

univerzális porelszívó feltét vágótárcsákhoz alkalmazható a 4; 4,5 és 5 inches vágótárcsákhoz

* D - átmérő, T - vastagság, X - szegmensmagasság

sDB-045-050

19


PORMENTES VÁGÁS ÉS CSISZOLÁS

20


HITACHI GYÉMÁNTTÁRCSÁK

SZINKÓD

MÉRETEK

BIZTONSÁGI TANÁCSADÁS

MINŐSÉGI OSZTÁLY

MAX . SEBESSÉG CIKKSZÁM

MA X . KERÜLETI SEBESSÉG ALKALMAZÁSI TERÜLET FORGÁSIRÁNY

HASZNÁLATI MÓD BIZTONSÁGI TANÁCSADÁS

VONALKÓD

EURÓPAI SZABVÁNY

A választék Miután a nagy tapasztalattal rendelkező és az innováció területén élen járó Sankyo Diamond Tools a Hitachi teljes tulajdonú leányvállalata lett, a Hitachi szakemberei összeállítottak egy átfogó gyémánttárcsa-választékot a felhasználói igényeknek megfelelően, ami kiegészíti a Sankyo termékskáláját, és megoldást kínál azoknak, akik nem a prémium kategóriás tárcsákat keresik. Felhasználási terület A tárcsák színkódjelölésének köszönhetően a többszöri használat, erős kopás után is tudni fogja, hogy az adott tárcsát milyen feladatra, milyen alkalmazási területre gyártották. Minőségi osztály A tárcsákat három minőségi osztályba soroltuk, melyeket a gyémántok száma jelöl. A cél az, hogy a felhasználók megtalálják az egyensúlyt a magas minőség és az ár között.

Színkód általános építőipari anyagokhoz kemény anyagokhoz, mint pl. beton, kemény tégla, gránit puha anyagokhoz, mint pl. falazat, mészkő, aszfalt burkolóanyagokhoz

Minőség jelölése

Magas minőség

Közepes minőség

Általános minőség

Minden Hitachi gyémánttárcsa megfelel az ISO 13236 szabvány minőségi előírásainak. 21


Típus

Ø mm

Cikkszám

Szegmensmagasság

Tengelyméret

Felhasználás

115 125 150 180 230 300 300 350

752 811 752 812 752 813 752 814 752 815 752 816 752 817 752 819

10 10 10 10 10 10 10 10

22,2 22,2 22,2 22,2 22,2 20 22,2 20

ÁLTALÁNOS FELHASZNÁLÁS

SZEGMENTÁLT - ÁLTALÁNOS FELHASZNÁLÁSRA

SZEGMENTÁLT - ÁLTALÁNOS FELHASZNÁLÁSRA-GAZDASÁGOS 115 125 150 180

752 801 752 802 752 804 752 805

7 7 7 7

22,2 22,2 22,2 22,2

általános felhasználású gyémánttárcsa

ÁLTALÁNOS FELHASZNÁLÁS

általános felhasználású gyémánttárcsa

115 125 150 180 230 300 300 350 350

752 851 752 852 752 853 752 854 752 855 752 856 752 857 752 859 752 860

10 10 10 10 10 10 10 10 10

22,2 22,2 22,2 22,2 22,2 20 22,2 20 25,4

6 6 6 6

22,2 22,2 22,2 22,2

BETON, GRÁNIT, KŐ

SZEGMENTÁLT - KEMÉNY ANYAGOKHOZ

beton, gránit, kő, kemény tégla

115 125 180 230

beton, gránit, kő, kemény tégla 22

752 841 752 842 752 844 752 845

BETON, GRÁNIT, KŐ

TURBÓ - KEMÉNY ANYAGOKHOZ


Típus

Ø mm

Cikkszám

Szegmensmagasság

Tengelyméret

Felhasználás

115 125 150 180 230

752 821 752 822 752 823 752 824 752 825

6 6 6 6 6

22,2 22,2 22,2 22,2 22,2

BETON, GRÁNIT, KŐ

TURBÓ - KEMÉNY ANYAGOKHOZ - GAZDASÁGOS

beton, gránit, kő

115 125 150 180 230 300 300 350 350

752 861 752 862 752 863 752 864 752 865 752 866 752 867 752 869 752 870

10 10 10 10 10 10 10 10 10

22,2 22,2 22,2 22,2 22,2 20 22,2 20 25,4

ÉPÍTKEZÉS, ÚTÉPÍTÉS

SZEGMENTÁLT - ABRAZÍV ANYAGOKHOZ

abrazív anyagok, aszfalt, tégla, mészkő

110 125

752886 752887

5 5

22,2 22,2

ÉPÍTKEZÉS

FOLYAMATOSELŰ - KEMÉNY ANYAGOKHOZ

kerámia, csempe, természetes kövek

110 125

752 871 752 872

4,5 4,5

22,2 22,2

ÉPÍTKEZÉS

CSISZOLÓTÁNYÉR - KEMÉNY ANYAGOKHOZ

kerámia, csempe, természetes kövek

115 125 175

752 876 752 877 752 878

5 5 5

22,2 22,2 22,2

ÉPÍTKEZÉS

CSISZOLÓTÁNYÉR - KEMÉNY ANYAGOKHOZ

kerámia, csempe, természetes kövek 23


Alkalmas gyors és precíz csap- és átmenőfuratok készítésére csöveknek porcelánban (5-ös osztály), kerámiában, csempében, kemény kövekben, mázas csempében, mozaiklapban, cementben, üvegben és edzett üvegben.

Hitachi gyémántfúrók minden típusú és keménységű burkolóanyag egyszerű fúrásához Domború fúrófej • A domborított szinterelt fejjel könnyen kezdheti a furat készítését, és gyorsan végezhet vele • Nagyon pontosan lehet pozicionálni, nem szükséges előfúrni, fúrás közben nem mászik el a fúró. Spirál és árok a hűtővízhez • A fúrófejhez a hűtővizet egy fordított spirál juttatja el • Egy hasított fúrófej és az árok juttatja el a hűtőfolyadékot a furatba, hogy biztosítsa a gyémántfej hosszú élettartamát. Vezetőképes fúrómag • A fúrómag tökéletesen vezeti a fúrót, és megakadályozza annak az elvándorlását a műveletvégzés alatt. A forgácspép eltávolítása • A forgács könnyen és gyorsan eltávolítható, nincs időveszteség, ha egyszerre több furatot kell készíteni. Alkalmas valamennyi akkumulátoros fúrógépbe • A Hitachi gyémántfúrók teljesítményét nem befolyásolják a különböző munkahelyzetek • Nincs előre meghatározott fúrási sebesség a gyémántfúrók használatához. Hitachi minőség • A keményen hegesztett gyémántnak köszönhetően minimális a sérülés veszélye • Akkor is kicsi a törés lehetősége, ha nem pont 90 fokban tartjuk a fúrót a munkadarabhoz képest • A Hitachi gyémántfúrók a legszívósabb és legkeményebb acélból készülnek.

Egy alapszortiment, amely szinte mindenre jó

A készlet a legalapvetőbb gyémántfúrókat tartalmazza 5 és 35mm közötti átmérőkben

24

Átmérő 5 6 7 8 10 12 15 20 25 30 35 Vízadagoló 35 mm-es átmérőig Vizes fúrókészlet: 1 adagolóból és 5, 6, 8 és 10 mm-es átmerőjű fúrókból

Cikkszám 780701 780702 780703 780704 780705 780706 780707 780708 780709 780710 780711 780715 780712


Hűtés a szakszerű fúráshoz A gyémántfúrót hűteni kell, ezért a Hitachi kifejlesztett egy speciális hűtővíztartályt, amely automatikusan adagolja a hűtéshez szükséges vizet, valamint jelöli a furat helyes pozícióját. Ez az univerzális vízcsepegtető használható minden méretű Hitachi gyémántfúróhoz.

A Hitachi gyémántfúrók használatához ajánlott legjobb módszer: Az újonnan szabadalmaztatott Hitachi kerámiafúró egy különleges gyémántfejjel rendelkezik, amely megbírkózik a legkeményebb burkolóanyaggal is. Olyan gyakran előforduló hibák előzhetőek meg a használatával, mint a fúróhegy elvándorlása, a burkolóanyag repedése, esetleg törése. 1. Miután megjelölte a furat pontos helyzetét, töltse meg a tartályt vízzel, használja a kis vákumtalpat és tapassza a csempére (3. ábra). 2. Használjon akkumulátoros fúrógépet, melynek fordulata legalább 1400 ford/perc. A fordulatszám növelése pozitívan hat a művelet végeredményére és a gyémántfúró élettartamára. 3. A vízzel feltöltött tartály alján lévő csúszkát nyissa meg. A fúró összegyűjti a vizet és az egyedülálló, száliránnyal ellentétesen futó spirállal szállítja azt a gyémánthoz. 4. Helyezze a fúrót megközelítőleg 10 º -os szögben (5. ábra), és kezdjen fúrni, így egy Smile-t ( félkört ) karcol a csempébe oda, ahova a furatot kívánja (6. ábra). 5. Ezután a fúrót forgás közben állítsa egyenesbe, hogy már teljes kört karcoljon. Ne gyakoroljon erős nyomást a fúróra, miközben dolgozik (7. ábra). A csempén maradt pépszerű forgács és a kivágott darab egyszerűen és gyorsan, nyom nélkül eltávolítható.

A Hitachi gyémántfúrókkal egyszerűen és gyorsan készíthet tökéletes furatot a kemény burkolóanyagban, lehet az a falon, a padlón, kint vagy bent. 25


Megszámolta valaha, hogy hány furatot kell készítenie egy átlagos méretű házban?

A Hitachi gyémántfúrókkal egyszerűen és gyorsan készíthet tökéletes furatot a kemény burkolóanyagban, lehet az a falon, a padlón, kint vagy bent.

Elég sokat! Fúrni kell a tartozékok rögzítéséhez, és fúrni a gépészeti csővezetékeknek. Így gyakran előfordul, hogy a drága burkolóanyagot kell megfúrni, ami nem is olyan egyszerű, különösen, ha az kerámia vagy üveg. A fúróhegy el tud vándorolni, a csempe megrepedhet, vagy akár el is törhet. A Hitachi gyémántfúróval Ön egyszerűen és könnyen fúrhat kerámiát, nem számít, hogy kemény. Könnyen tud a kívánt helyre fúrni, és egyszerűen tudja a fúrót egyenesen tartani. Tapasztalni fogja, hogy milyen egyszerű a használata; nem vándorol el, és a végeredmény egy szabályos furat. A gyémántfúró üreges szerkezete miatt a pépes forgács könnyen eltávolítható. A gyémántfúró a legalkalmasabb szerszám a gyors és biztonságos fúráshoz akkumulátoros fúrógépek és csavarbehajtók használatával is. A magas minőségű anyagok garantálják a rendkívül hosszú élettartamot. Anyagkeménység

Normál

Porcelán

I

II

III

Üveg

I

II

III

I

II

III

Kerámia

I

II

III

Csempe

I

II

III

Mozaiklap

I

II

Agglomerátum

I

II

I

II

Beton

26

Félkemény Kemény

Lágy

III

Extra kemény

IV

V

IV

V

IV

V

• Rögzítő furatok / csapfuratok készítése szaniter termékeknek, mint szappantartók, tükrök, fogkefetartók, törülközőtartók stb. részére • Rögzítő furatok / csapfuratok készítése csempében mosdókagylók, zuhanykabinok és radiátorok rögzítéséhez • Furatok készítése víz- és gázcsöveknek a radiátorokhoz, a kádhoz, a zuhanyzóhoz, a mosó- és szárítógéphez, csaptelepeknek, a wc-hez • A kertben a fix és a mozgatható csöveknek, a víz - és az elektromos vezetékeknek, a csapokhoz és a kapcsolókhoz, aljzatokhoz.

A megoldás A Hitachi gyémántfúrók működése egészen egyedülálló és messze a legpraktikusabb megoldás a meglévő fúrási technológiák közül. A burkolóanyagok fúrásának ez a leghatékonyabb módszere.


A tárcsák színe

Felhasználási útmutató

Korlátozottan alkalmas

Puha

Általános

Kemény Szegmentált

Alkalmas

Kemény Turbó

Kiválóan alkalmas

Burkolóanyag

HITACHI

tárcsákhoz

Nem alkalmas ASZFALT











BAZALT









VASBETON







BETON







HABKŐ







CSEMPE





CEMENT BEVONAT





GÁZBETON























PUHA TÉGLA

TERMÉSKŐ

MÉSZHOMOKKŐ

KLINKERTÉGLA







KVARCIT





PALA



















FRISSBETON

TŰZÁLLÓ TÉGLA



FALI CSEMPE



CSERÉP ÜVEG GRÁNIT

MÁRVÁNY KÖZEPESEN KEMÉNY TÉGLA KERÁMIA CSEMPE TRAVERTIN



  



  

     27


GYÁRTÓ: Hitachi Koki CO., Ltd. Shinagawa Intercity Tower A, 21st floor 15-1, Konan 2-chome, Minato-ku, Tokyo, 108-6020, Japan Tel.: 03-(5783)0631 Fax: 03-(5783)0713 www.hitachi-koki.com

FORGALMAZÓ: Hitachi Power Tools Hungary Kft. 1106 Budapest, Bogáncsvirág u. 5-7. Tel: (1) 264-3433 Fax: (1) 264 3429 www.hitachi-powertools.hu

Az Ön márkakereskedője:

SANKY

Sankyo gyémántszerszámok  

Hitachi gyemantszerszamok