Page 1

EXTREME YOUTUBE MUZIEK FAN VIDEOS

WE BROADCAST YOUR VIDEOS

ESMEE JUSTIN

de meest extreme video’s die gekeken moeten worden

Denters versus Bieber

column bespreekt

VINYL

Hoe tik je een platenspeler op de kop

# 02 - Ned. €4,50 JANUARI 2012

STUDENT EN LIFESTYLE Input lezer

DOUBLE DASH


REVIEW En daar is hij dan, YouZine 2.0. Een nieuw nummer met nieuwe onderwerpen en daarmee een nieuwe kijk op deze week. Ook deze week zijn er weer genoeg filmpjes om je tijd mee door te komen, maar dan op enigszins nuttige wijze. Je weet ondertussen al dat er elke dag zoveel content online komt, dat je dagenlang bezig bent om dat allemaal te bekijken. Maar de filmpjes die je niet mag missen, zitten natuurlijk in dit blad. Vorige week hebben we alle clichés van de feestdagen besproken en heel hard kunnen lachen om de zoveelste speciale kerstboom. Waarschijnlijk heb je lang niet alle filmpjes van Tiny en Lau gezien, omdat ze nogal op elkaar lijken. Misschien was je wel helemaal geobsedeerd door de kerstboomraket en heb je deze op oudejaarsavond nagebouwd. Of heb jij de tips voor goedkoop shoppen wel toegepast. Het is de bedoeling dat jij YouZine leest en beleeft op de manier die jou past. Youtube is namelijk geen medium dat je alleen kunt bekijken. Je moet er helemaal induiken, om eruit te halen, wat jou aanspreekt of pleziert. Van elk onderwerp zijn minstens drie filmpjes en alle drie laten ze een andere kant zien. En misschien ben jij niet opzoek naar dat evenement, maar wil je een bepaalde artiest of acteur uitpluizen. Je kunt dan via gekoppelde filmpjes meer van de muziek, artiest of gerelateerde onderwerpen bekijken. Het blijft niet bij één filmpje, er zit een spinnenweb van filmpjes omheen. Naast dit papieren magazine, hebben we ook een eigen applicatie ontwikkeld. Met deze applicatie hoef je niet elke QR code te scannen, maar kunnen je de filmpjes bekijken die we per artikel hebben samengesteld. Je download de applicatie en bekijkt dan per artikel welke filmpjes je wel of niet interessant vindt. Als je het filmpje dan bekijkt, kun je gelijk je positieve of negatieve ervaring delen. Zo kun jij weer andere mensen verblijden met dat ene filmpje. Youzine app

02 | advertentie voor onderwijsdoeleinden


TREED Hoofdredacteur: NATHAN ROOS

BINNEN IN Vormgeving Print: DAAN NOLTE & MARK DE VRIEZE

DE WERELD Vormgeving Mobiel: MICHELLE TEN HAGEN

VAN YOUTUBE

Tekstredactie: TOM JANSEN, HISKE MIDAVAINE & JASPER HOEKSTRA

MET YOUZINE Beeldredactie: JASPER WELSING

sluit

Review| 03 Fotografie: Hiske Midavaine


Advertentie: NOKIA Bron: ESA/NASA | NOKIA | GOOGLE


van de

HOOFDREDACTEUR

Als er per minuut meer dan 48 uur aan video’s wordt geupload op YouTube, dan moet je origineel zijn. Zo ook in de muziekindustrie. Een normale videoclip werkt dan alleen nog als je echt een belachelijk grote hoeveelheid hysterische fans hebt, zoals Justin Bieber. Maar je kan natuurlijk ook een belachelijk bijzondere en vooral originele videoclip maken, die ook de kijkers bereikt die eigenlijk niet van plan waren om jouw nummer te luisteren. Twee goede voorbeelden hiervoor zijn de nieuwe videoclip van Duck Sauce en die van de Swedish House Mafia. De eerste heeft met het nummer Big Bad Wolf zo’n ontzettend rare - maar in mijn ogen geweldige - videoclip gemaakt, dat de video op allerlei verschillende fora, websites en zelfs in kranten en magazines terecht is gekomen. Resultaat, meer dan 1,1 miljoen views in iets meer dan 2 maanden. De andere video, die van de Swedish House Mafia, is juist weer zo bijzonder en origineel grof, dat ook hier iedereen over begon te praten. Kan dit wel, al die blote strippers, pistool schoten en bloed in een muziek video van 3,39 minuten. Ja, dat kan. Resultaat: bijna 1 miljoen views in minder dan een maand. Stoppen we hier, of gaan we verder? Wij gaan sowieso verder. Want wij houden van YouTube.

Nathan Roos

Videoclip Big Bad Wolf

Videoclip Swedish House Mafia


EXTREME YOUTUBE

OUD naar NIEUW

FEESTDAGEN VIDEOS

WE BROADCAST YOUR VIDEOS feesten en een klein beetje studenten

DE STUDENT EN LIFESTYLE TINY schelden in rotterdam

LAU YOUR INPUT

KERST GEVOEL 2011

het kerst gevoel van dit jaar

kerst colomn

GUIDO WEIJERS hij is zijn ballen kwijt

ZANGER RINUS

# 01 - Ned. €4,50 DECEMBER 2011

“negers gaan niet op wintersport”

de extreemste videos die gekeken moeten worden

16

Bron: You-Tube

Youtube helden: Justin & Esmee

Justin Bieber en Esmee Denters zijn bekend geworden door filmpjes op Youtube te plaatsen. Hoe hebben zij dit voor elkaar gekregen, of is het gewoon geluk.

8

Thema

12

Student & Lifestyle

Een overzicht en informatie over de meest opvallende of bekende geluid- en beelddragers.

24

De echte muziekfan draait zijn muziek af op een platenspeler.

Extreme Youtube

Muziek kan heel wat teweeg brengen bij zowel artiest als fan. Dat de uiting daarvan nogal verschillend is, zien we in deze vijf filmpjes.

27

Column

28

Input lezer

Wij nemen jullie mee in de wereld van vinyl. Waarom hebben wij de keuze gemaakt voor een echte platenspeler? DoubleDash heeft deze week de ruimte voor de lezer benut door te schrijven over de eigenzinnige coverband.

Colofon Uitgever: Wilbert van der Heijden Druk: Xerox Utrecht Hoofdredactie: Nathan Roos Redactie: Jasper hoekstra, Tom Jansen & Hiske Midavaine Beeldredactie: Jasper Welsing Vormgevers: Daan Nolte & Mark de Vrieze Applicatie: Michelle ten hagen Brief aan de redactie: info@you-zine.nl www.you-zine.nl info@you-zine.nl

Download de gratis YouApp Wat is een magazine als YouZine zonder speciale app. Natuurlijk hebben we al geprobeerd alle filmpjes zo goed mogelijk via QR codes aan jou te laten zien, maar we kunnen natuurlijk geen honderden codes in ons blad kwijt. Vandaar dat er de speciale YouApp is. Hiermee kun je gemakkelijk door het aanbod van filmpjes heen scrollen en tegelijk een korte beschrijving lezen van wat in het blad zelf staat. Alle filmpjes die wij wel belangrijk vinden, maar niet allemaal konden publiceren, vind je hier dan ook terug.

Abonnementsprijzen: Nederland € 4,50 YouZine Nederland B.V. © 2012

of download op www.you-zine.nl


OUD NAAR NIEUW

De tijd vliegt Vrijwel iedereen houdt van muziek. We houden niet allemaal van dezelfde muziek en dat is maar goed ook, want anders werd het zo’n saaie bedoeling. Tegenwoordig kunnen we ook vrijwel elk moment van de dag genieten van de muziek waar we van houden. We zetten de radio aan, zoeken wat muziek op Youtube, luisteren muziek via onze smartphone of een ander apparaat waar we muziek mee afspelen. Keuze genoeg! Een groot deel van de muziek waar we naar luisteren is digitaal. Vaak in mp3 vorm, en voor de liefhebber een niet gecomprimeerd .flac of .wav bestand. Het is zo gewoon geworden dat we bijna zouden vergeten dat het allemaal analoog begon. We kennen a l l em a a l n onogg

wel de LP en de cassette bandjes. Die worden alleen niet meer zo vaak gebruikt. Een cassette bandje voor in die oude auto of nog een keer een LP opzetten, ‘omdat die zo lekker klinkt’. Veel meer is het niet. Maar de cassette bandjes en de LP zijn niet het begin van de muziekdragers. Daar ging nog wel wat aan vooraf. Ook zijn er nog genoeg muziekdragers tussen de mp3-spelers van nu en de cassette bandjes van toen die niet veel indruk hebben achter gelaten. Denk bijvoorbeeld eens aan de 8-track of de Minidisk. Het kan zelfs nog recenter met de muziek DVD. Het is nooit geworden wat er op voorhand van werd verwacht. Dat de mp3 er niet van de ene op de andere dag is gekomen snappen we allemaal wel, maar hoe het allemaal begon zal niet iedereen weten. Gelukkig is YouZine er om jullie in sneltreinvaart wat bij te leren over de geschiedenis van de muziekdrager. Van fonograaf tot Youtube, je vindt het allemaal in dit overzicht. Tekst door: Jasper Hoekstra

08 | Oud naar nieuw


Tijdlijn periode 1898 - 2005 1898

1906

1927

1928

1948

TELEVISIE

RADIO GRAMMAFOON JUKEBOX

VINYL

CASETTE

Vinyl

In 1948 werd de eerste langspeelplaat (ook wel LP genoemd) geïntroduceerd door Colombia Record Company. Het grote voordeel van de LP ten opzichte van haar voorgangers was dat er meer muziek op kon. Er kon nu 45 minuten aan muziek op een plaat opgenomen worden als deze op 33 1/3 tpm werd gedraaid. Het begon allemaal met de 10”/25cm plaat en werd later ook in andere formaten als 12”/30cm en 7”/17,5cm uitgegeven. De 12” versie werd uiteindelijk het meest populair en wordt zelfs vandaag de dag nog verkocht, maar dan vaker als verzamelobject dan als echte muziekdrager.

Casette

In de jaren 60 kwam de cassette op als muziekdrager. Eerst de Compact Cassette die in 1963 werd geïntroduceerd en in 1965 kwam de 8-track cartridge. Beide zijn op magnetisch tape gebaseerd. Allemaal leuk en aardig, maar echt draagbaar was het allemaal nog niet. Daar kwam in 1979 verandering in. Toen werd namelijk door Sony de Walkman geïntroduceerd.

| 09 advertentie voor onderwijsdoeleinden


1964

1979

1982

1991

WALKMAN

CD / DISKMAN

MINIDISK

CD / Diskman

Minidisk

De Compact Disk of beter bekend als CD werd in 1982 geïntroduceerd door Philips en Sony welke ook elk met een eigen Compact Disksysteem op de markt komt. Helaas was het systeem zelf nog niet zo compact en draagbaar. Daar kwam in 1984 verandering in. Dat was het jaar dat Sony met de Discman kwam. De eerste versies waren niet echt geschikt om aan je broek te hangen tijdens het hardlopen, maar hij was wel makkelijk mee te nemen en je kon hem overal gebruiken. Ook de Discman is eigenlijk geen Discman, maar een portable CD-speler. Er zullen alleen weinig mensen zijn die meteen weten wat je bedoelt met een portable CD-speler.

In 1991 was daar de Minidisk van Sony. Het voordeel van deze portable speler was dat hij compacter en lichter was dan de “Discman”. Een heel groot succes is de Minidisk echter nooit geworden. Er zijn voorbespeelde schijfjes op de markt gekomen voor de Minidisk. Dat is nooit in grote aantallen geweest. Het apparaat is vooral gebruikt om muziek zelf mee op te nemen. Je kon er ongeveer vier CD’s op kwijt. Later kwam de Hi-MD waar je wel 45 CD’s op kon zetten. Helaas voor Sony werd het nooit een groot succes.

10 | Oud naar nieuw Illustraties: Jasper Welsing


1995

1994

1999

2005

INTERNET RADIO

DVD

MP3

YOUTUBE

MP3 Youtube

Het grote voordeel van de mp3speler ten opzichte van de Minidisk was dat het met digitale bestanden werkte. Je zet het bestand dat op je computer staat op je mp3-speler en klaar is Kees. Het is niet alleen makkelijker, maar ook een stuk sneller. Het werd helemaal makkelijk met Napster waar je toen (1999 - 2001) gratis en later tegen betaling, muziek van kon downloaden. Toen in 2001 de eerste iPod op de markt kwam ging het helemaal snel. Eerst moest je het doen met 64MB of 128MB waar je net een CD aan muziek op kwijt kon. De iPod bracht daar verandering in met zijn harde schijf van 5GB. Het nadeel was dat hij duur en in verhouding tot andere mp3-spelers redelijk groot was.

Muziek naar smaak

Iedereen die kan horen luistert er naar en iedereen heeft zo zijn eigen voorkeur. Tegenwoordig hebben vrijwel alle jongeren wel een mp3 speler. Je favoriete muziek altijd bij je hebben is niet

van alle tijden. Vroeger waren er dan ook geen portable muziekspelers. In 1877 werd een van de eerste muziekdragers uitgevonden: de Fonograaf. De Fonograaf produceerde muziek door middel van

Tegenwoordig hoeven we niet eens de muziek op ons iPod’s of andere mp3-spelers te zetten. We gaan gewoon naar Youtube en zoeken daar de muziek op die we willen horen. En vinden we het nummer zo leuk dat we het eigenlijk toch wel op de mp3-speler of smartphone willen hebben, dan downloaden we de muziek toch gewoon van Youtube. Youtube is in eerste instantie ontwikkeld om de gewone mens een platform te geven om zijn video’s met de wereld te delen. Nu is een groot deel gevuld met “video’s” met muziek van vrijwel iedere bekende artiest. Waar het eerst de gebruikers zelf waren die deze video’s op Youtube zetten, zijn het tegenwoordig bedrijven die officiële clips op Yo u t u b e plaatsen van onze een cilinder waar de muziek favoriete (of ander geluid) op werd artiesten. vastgelegd. In 1898 werd de fonograaf vervangen door de grammofoonplaat die op haar beurt pas 50 jaar later (1948) plaats maakte voor de bij iedereen wel bekende LP.

| 11


Student lifestyle Platenbeurs

Handel in Vinyl

Heb je eindelijk een platenspeler gekocht, dan moet je natuurlijk ook je collectie lp’s starten. Er zijn een hoop plekken waar je mooie en goede lp’s kunt vinden. Op internet kan je veel platensites vinden waar ze collectors items en gewone lp’s verkopen.

Er bestaan ook nog genoeg winkels waar je tweedehands- en nieuwe platen kan kopen. In Utrecht heb je bijvoorbeeld Plato en de Plaatboef. De Plaatboef heeft een hele verzameling tweedehands platen. De eigenaar koopt tweedehands platen in van particulieren en hij heeft ook nieuwe platen. Er komen veel jonge mensen, vooral studenten, platen kopen. Vooral pop, rock, blues en jazz verkopen goed, vertelt de eigenaar. Momenteel heeft de eigenaar een collectors item van de Rolling Stones in het bezit, het album “Their Satanic Majesties Request” met originele 3D hoes. Ook bestaan er platenbeurzen waar je platen kan kopen. In de jaarbeurs is tweemaal per jaar de Mega Platen en CD Beurs. Dit

12 | Student Lifestyle

is een mekka voor muziekliefhebbers met verzamelingen, exposities en signeersessies. Hier ontmoet je ook weer andere vinylliefhebbers en kan je natuurlijk je collectie uitbreiden. Platen zoeken kan een erg leuke hobby zijn maar ook erg verslavend. De mooie hoezen zijn zo verleidelijk en je koopt er al gauw veel. Als je tussen al dat vinyl in een winkel of op een beurs staat kan je haast niet begrijpen waarom vroeger al die moeizaam bij elkaar gespaarde lp’s de deur uit zijn gedaan na de intrede van de CD. Gelukkig is er nu een nieuw tijdperk aangebroken voor de mooie ronde zwarte schijven. Een tweede leven!


Tips!

Hoe tik ik een platenspeler op de kop?

1.

Let er op dat je een verzorgde speler koopt: Als een speler goed is onderhouden weet je zeker dat hij het goed doet. Let er vooral op dat de arm van de speler het goed doet.

2. Ga op zoek in tweedehands winkels en

Internetpagina platenbeurs

op internet: In veel tweedehands winkels en kringloopzaken kom je spelers tegen, vaak voor een leuke prijs. Het nadeel hiervan is wel dat je vaak niet kan testen. Als je via internet koop kan je vaak wel testen.

3.

Zorg dat je ook een versterker en luidsprekers bij je platenspeler hebt: Zonder versterker heb je geen geluid en zonder luidsprekers natuurlijk ook niet! Als je zorgt voor goede spullen dan is het geluid uiteindelijk ook mooier.

4.

Let er op dat de naald niet beschadigd is of koop een nieuwe! Belangrijk is dat de naald niet beschadigd is, maar ook hier zijn weer adressen voor om deze te bestellen. De naald zorgt immers voor het geluid.

Fotografie: Hiske Midavaine, Jasper Welsing & Mark de Vrieze

| 13 advertentie voor onderwijsdoeleinden


Fotografie: Hiske Midavaine

Internetpagina grote platenbeurs

We leven nu in 2012. We willen alles snel, makkelijk en digitaal hebben. Muziek downloaden we en af en toe kopen we een cd van een artiest die we erg goed vinden. Wie wil er dan nog een platenspeler waarbij je halverwege het album de plaat moet omdraaien en er hoogstens 6 nummers per kant staan? Juist, heel veel mensen dus. De platenspeler is hip, vooral onder jongere generaties die de lp nooit hebben meegemaakt. Uit onderzoek van Nielsen Entertainment blijkt dat de verkoop van langspeelplaten de afgelopen jaren is geëxplodeerd. Om deze platen te kunnen draaien heb je natuurlijk een platenspeler nodig. Maar welke heb je nodig en waar kan je die kopen? Het uitzoeken van een platenspeler vergt nogal wat tijd, zeker als je niet precies weet waar je naar op zoek bent. Nadat de

platenspeler in 1877 was geïntroduceerd kwamen er steeds betere spelers op de markt. Vooral de spelers vanaf de jaren ’60 zijn erg goed om nu nog te gebruiken. Een merk dat erg bekend is geworden is Bang en Olufsen, een Deens merk dat vanaf de jaren ’60 een begrip is geworden voor platenspelers. Ook Philips, Sony en Akai zijn merken die al jaren goed bekend staan voor platenspelers. Dit geldt nu nog steeds. Het is vooral een gevoel wat betreft een platenspeler kopen. Natuurlijk moet hij er wel verzorgd uit zien en netjes onderhouden zijn en onderling zijn er ook nog verschillen. Bij sommige spelers kan je de toerensnelheid, naalddruk of andere instellingen handmatig aanpassen. Belangrijk is dat de naald niet beschadigd is, maar ook hier zijn weer adressen voor om deze te bestellen. De naald zorgt immers voor het geluid. Als laatste moet je nog zorgen voor goede luidsprekers. Ook hier zijn weer veel keuzes mogelijk. Tekst door: Hiske Midavaine

14 | advertentie voor onderwijsdoeleinden


Fotografie:Jasper Welsing & Hiske Midavaine


Naam: Geboren op: Woonplaats: Muzikaliteit: Label:

16 | Bekend van Bron: www.officialpsds.com

Justin Drew Bieber 1 maart 1994 London, Ontario (Canada) Atlanta (VS) Zang, piano, drums, gitaar Island, RBMG


BEKEND VAN

‘Opeens heb je het, je wordt Youtube-zanger’ Wie droomt er niet van, of misschien beter gezegd, wie droomde er niet van, om beroemd te worden. Wij zullen deze neiging ondertussen wel opgegeven hebben, maar op jongere leeftijd zullen we er vaak aan gedacht hebben. Deze droom wordt vaak door onze ouders genegeerd. Zij vinden dat we maar normaal moeten doen, beroemd zijn is niet voor iedereen weggelegd. Justin Bieber heeft dat heel anders ervaren. Zijn moeder was de drijvende kracht achter het uploaden van zijn Youtube-filmpjes. Hiermee zette zij Justin wereldwijd op de kaart. Ook Esmee Denters heeft haar muzikale carrière te danken aan Youtube.

Een lokaal optreden van Justin Bieber

Recensie kerstalbum

Justin Drew Bieber is op 1 maart 1994 geboren in Londen, Ontario (Canada). Hij is groot gebracht door zijn moeder Patricia Mallette. De ouders van Justin zijn gescheiden, maar hij heeft met beide nog wel contact.

onder ogen. Hij liet Justin Bieber overvliegen naar Atlanta (Verenigde Staten) om Ushers mening te vragen. Dit leidde tot een door Justin getekend platencontract bij Island Records in oktober 2008.

Patricia Mallette plaatste filmpjes van lokale optredens van Justin op Youtube. Zo konden vrienden en familie, die niet bij het optreden aanwezig waren, toch meegenieten. Van het een kwam het ander, meer en meer filmpjes waren online te bewonderen. Daardoor kwamen de kwaliteiten ook Scooter Braun, een medewerker van Ushers platenlabel,

De eerste single van Justin Bieber, One time, kwam uit in 2009. Deze belandde op nummer 74 van de Single Top 100. Zijn eerste album kwam uit op 13 november 2009 en belandde op de 52e positie van de top 100. Hierna zijn er nog drie albums uitgebracht, waarvan een verzamelalbum en een kerstalbum. Een vierde album wordt binnenkort verwacht. pagina 20

| 17


‘En dan sta je samen met Justin Timberlake te zingen’ Esmee Denters begint op 25 augustus 2006 haar eigen Youtube-kanaal. Op dit kanaal plaatst zij filmpjes waarin zij bekende nummers covert, maar ook enkele nummers die zij zelf geschreven heeft. Mensen over de hele wereld reageren op deze filmpjes, waarna enkele platenmaatschappijen Esmee Denters proberen te strikken. Esmee kiest uiteindelijk voor het label van Justin Timberlake.

Youtube-kanaal van Esmee Denters

Nummer van Daphne Denters

Esmee Denters wordt geboren op 28 september 1988 in Arnhem. Haar ouders Hank Denters en Fenny Boonstra zijn later gescheiden. De oudere zus van Esmee is musicalactrice. Na de Havo is Esmee begonnen aan de HBO opleiding MWD in Nijmegen, deze onderbrak ze echter voor de aanbieding van Justin Timberlake. Esmee is van jongs af aan al bezig met muziek en vooral met zingen. Dit doet ze niet altijd alleen, maar ook graag samen met haar zus. Muziek speelt dan ook een zeer belangrijke rol in het dagelijks leven van Esmee. Het eerste nummer dat Esmee Denters online zet is Waterfals.

18 | Bekend van

Haar moeder wist hier in eerste instantie niets vanaf en is dan ook verrast wanneer Esmee het haar vertelt. Haar zus Daphne volgt haar voorbeeld en zet ook een nummer online. Het succes van Esmee is gelukkig nooit een probleem geweest voor de relatie tussen Esmee en Daphne. Esmee vindt het in het begin wel moeilijk om ermee om te gaan, vooral omdat Daphne keihard moet werken voor een plek in de musicalwereld en zij er door een filmpje als het ware zo inrolt. Haar eerste single, Outta Here, lekt in maart 2009 uit op internet. In april 2009 kwam de single officieel uit. pagina 20


Naam: Geboren op: Muzikaliteit: Label:

Esmee Denters 28 september 1988 Arnhem (Nederland) Zang Tennman Records (van Justin Timberlake)

Bron: GOOGLE

| 19 advertentie voor onderwijsdoeleinden


VERSUS

Justin gaat verder

Justin Bieber is ondertussen wereldwijd beroemd, neem bijvoorbeeld de 16 miljoen volgers op twitter, waarmee hij de op één na meest gevolgde persoonlijkheid is. Maar beroemd zijn heeft ook een negatieve kant. Vroeger kon hij rustig over straat, tegenwoordig moet hij de jonge vrouwelijke fans van zich afslaan. Daarnaast heeft hij zijn eigen leraar om, tussen zijn optredens en voorbereidingen door, toch met school bezig te kunnen zijn. Zijn vrienden moet hij soms speciaal laten overvliegen, omdat hij ze anders gewoon niet ziet. Omgaan met de aandacht van de tienermeisjes kan hij ook. Hij houdt ze goed op afstand en zal geen spontane uiting van aandacht geven, behalve wanneer dit in zijn show past. Bij zijn performance van het nummer “One less

lonely girl,” nodigt hij een fan van het publiek uit en zingt het nummer, terwijl zij op een kruk naast hem mag zitten. Deze geregisseerde aandachtmomenten maken Justin tot een betrokken beroemdheid. Hij is zich er wel van bewust, dat te veel aandacht ten koste gaat van zijn eigen privacy. De bekendheid brengt nog altijd meer voordelen dan nadelen met zich mee. Allereerst opent het deuren, die vroeger gesloten bleven. Justin heeft bijvoorbeeld een optreden mogen doen voor Barack Obama. Dat vond hij erg gaaf. Ook verdient hij als tiener al zo veel geld, waardoor hij dingen kan verwezenlijken, die bij de gemiddelde tiener niet in zijn stoutste dromen zouden opkomen. Of Justin misschien nog een duet met Esmee Denters zou willen zingen? Dat lijkt hem wel wat. Flirten met Esmee is immers ook al gelukt.

Justin flirt met Esmee

Esmee en Justin in hetzelfde hotel

Esmee pakt haar kans

Maar de sterrenwereld is niet alleen maar rozengeur en maneschijn. Esmee wordt uitgenodigd bij een concert van Justin Timberlake in Chicago en zingt daar een nummer. Een maand daarna is Esmee de eerste artiest die tekent bij het label van Justin Timberlake. Haar contact met Justin opent nieuwe deuren, bijvoorbeeld de kans om bij Oprah in haar show aan te schuiven. De drukte die het sterrenbestaan met zich meebrengt, zorgt er wel voor, dat Esmee zichzelf op de eerste plek moet zetten. Hierdoor lijkt de ruimte voor een vriendje en daarmee een relatie nog ver weg. Het zou haar ook alleen maar afleiden. En al lijkt dat allemaal lastig en vervelend, Esmee heeft het over voor ‘de kans van haar leven’ en die zal ze niet zonder slag of stoot aan haar voorbij laten gaan.

20 | Bekend van

Tekst door Tom Jansen

Eerste nummer van Esmee Denters op Youtube


INTERVIEW MET EEN FAN Een Belieber

YouZine neemt een kijkje in het leven van de grote schare fans van Justin Bieber. Lotte Verspoor is 14 jaar en een groot fan. Hoe leerde je de muziek van Justin Bieber kennen? “Toen ik nog in groep 7 zat had een vriendin de Hitkrant mee naar school. We waren jongens aan het keuren en Justin kreeg gelijk een 10. Toen we thuis kwamen zochten we zijn muziek op Youtube op, het nummer One Time. We waren direct verliefd en verkocht. Mijn beste vriendin is de beste mede Belieber die ik ken.“ Een Belieber, wat is dat? “Een Belieber is een heel grote Justin Bieber fan. Als je echt gek van hem bent dan heb je Bieberfever. Dat houdt in dat je helemaal gek van hem bent, dat je van al zijn nummers houdt en dat je naar elk concert probeert te gaan. Je fantaseert over hem.” Tussendoor slaakt Lotte een diepe zucht. “Je hoopt dat je hem ooit ontmoet en je wil met hem trouwen. Dat maakt je tot Belieber.” Hoe ziet jouw kamer er uit? “Helemaal in Justin Bieber stijl natuurlijk! Ik heb zo’n vijftig poster hangen. De muren zijn niet meer zichtbaar en ik ben ook al met het plafond en de vloer begonnen. Ook heb ik een kussen van mijn nicht gekregen, dat zij zelf heeft gemaakt. Als

Fotografie: Hiske Midavaine

ik wakker word kijk ik in de mooie bruine ogen van Justin. Lekkerder wakker worden kan toch bijna niet?” Wat vind je er van dat hij een relatie met Selena Gomez heeft? “Ik haat haar! Ik heb haar poster op mijn dartboard gehangen en allemaal pinnen naar haar gegooid. Ik zou graag Justins vriendin zijn en met hem willen trouwen. Mijn ouders worden er soms een beetje gek van.”

Youtube-kanaal van Justin Bieber

Kijk je vaak op Youtube? “Elke dag! Ik kijk interviews over Justin, videoclips en onbekende filmpjes die hij vroeger gemaakt heeft, toen hij nog niet bekend was.” Je laatste reactie over Justin? “Im the biggest belieber with bieber fever ever!”

Tekst door Hiske Midavaine

Fotografie: Hiske Midavaine

| 21


Bron: Philips


extreme

you tube

Sommige mensen gaan gewoon net even wat verder als hun favoriete band op de tv is. En dat filmen we dan en zetten het gelijk op Youtube natuurlijk!

1 Bron: Youtube

Comfortably numb solo

Hou je wel van een leuk gitaar muziekje? Dan wordt het niet veel beter dan dit. Gitaar spelen zoals gitaar spelen bedoeld is.

24 | Extreme youtube


HvH rellen

2 Bron: Youtube

3

Dat een strandfeest niet altijd gezellig en leuk is werd wel bewezen in Hoek van Holland. Het taal gebruik blijft echter wel onveranderd.

Editors fan

Bron: Youtube

4

Een artiest zien optreden die passie voor zijn muziek heeft is mooi om te zien. Maar een fan zien die zo intens van de muziek geniet heeft ook wel wat.

Related Hikakin

Bron: Youtube

35

Bij een muziek instrument denk je niet meteen aan een mond. Toch kan deze jonge aardig wat muziek produceren met zijn mond.

One man band

Bron: Youtube

Een muziek band vorm je meestal met meerdere mensen. Iemand op de drums, de gitaar en zang, maar zoals deze man laat zien kan je dat ook allemaal in je eentje doen.


Youtube reacties Naast alle filmpjes die we al hebben laten zien in dit blad kijken wij ook naar de reacties van de filmpjes online en deze zijn vaak hilarisch om te lezen. Scan de QR codes van het filmpje en lees vervolgens de reacties om te zien of jij het hier mee eens bent! dat is niet mijn oma vriend mrnoname5999 ‘Egt zielig voor diehet vrouw’
 kijk hoeveel mensen leuk vinden man :) oerbon mocroowSWAG Oma gaat los op Marokkaanse muziek Bron: Youtube

Marokkaanse muziek is niet echt het genre dat wij graag en dagelijks luisteren. Vooral het toontje staat ons niet erg aan. Maar dat een oma los kan gaan op deze muziek, hadden we dan ook weer niet verwacht.

‘hoe zou het vandaag bij !zeluister de zin hahahahahahahahahah zijn?’
TheCliffieBoy op 0:7 Hamkaaa whahahaha die oma gaat helemal LOS vriend mocroowSWAG

you think he shit because he smashes his instrument ColouroftheBear

Pete Townshend smashes his guitar at Jones Beach

I’m a guitar and I find this extremely offensive. Beatleman98 Bron: Youtube

Velen van ons gebruiken een gitaar om op te spelen. Anderen onder ons weten er ook andere voorwerpen van te maken. Zonde van je gitaar, maar wel een leuk tafereel om te bekijken.

i would love to take that broken guitar and smash it around again! MrCitruspers Now that is the master at work! watch and learn kids, watch and learn. Nesgamer1991

can’t stop watching 7mfa7

Somebody That I Used to Know Walk off the Earth

‘AnThe annoying guy in theorange middle isChristmas amazing! But i am not card.’
RomanKittyGirl jealous, because he looks like jesus. TheFitzify Bron: Youtube

Heb je wel eens met vijf man een gitaar bespeeld? Het bewijs dat het mogelijk is, vind je in dit filmpje. De samenwerking van de bespelers en zangers maken het plaatje compleet. Geniet er maar van.

26 | Youtube reacties

SOCKS!’
 All‘ROCET of them are pretty badass! randombadger899 xXDragonTribalXx magic salad! I‘the didn’t knowfloating Erik Cantona used to play fingeryeeeeeeeeeeeeeeeeey!’
shaparriuxy chords in a cover-band! lelemax23


Column ‘Vinyl is hot’

Ik haal de lp van de Beatles uit de hoes en leg hem op de pick-up. Op de hoes staan de bekende gezichten uit de jaren 60. Met het hendeltje zet ik voorzichtig de naald op de groef. Ik hoor wat gekraak en de muziek begint te spelen. Wat een mooi geluid, zo ‘echt’ en heel mooie diepe klanken. Ja, het vinyl is weer terug! Steeds meer mensen grijpen terug naar deze oude vorm van muziek draaien. Was de vinylplaat in de jaren ’90 dood verklaard, nu is hij terug. Naast de muziek van vroeger wordt nu ook nieuwe muziek op plaat uitgebracht. In eerste instantie was ik hier geen voorstander van, maar nu ik een aantal ‘nieuwe’ in mijn collectie heb ben ik anders van mening. Er zijn vooral veel hobbyisten te vinden die platen zoeken met een beperkte oplage, een speciale uitgave of een collectors item van vroeger. Maar natuurlijk heb je ook de gewone lp’s. Bakken vol staren je aan als je op de markt komt of bij de

kringloopwinkel binnen stapt. Afgedankte platen die niemand meer wil hebben. Tussen de vele slechte lp’s van de markt kan je wel eens geluk hebben. Zelf koop ik mijn platen vooral bij de plaatselijke platenwinkel. Heerlijk vind ik dat. De winkel verkoopt ook cd’s en dvd’s, maar voor de nieuwe- en tweedehands lp’s moet je het mooie gedeelte van de winkel verlaten en een kleine smalle trap op klimmen. Eenmaal boven gekomen ruikt het muf, de geur van oud vinyl en vergane glorie. Ooit in de hoogtij dagen van het vinyl waren de platen geliefd en werden ze veel gedraaid, nu staan ze voor een koopje in overvolle bakken. Alleen al door de platenhoezen ben ik verliefd. Na een tijdje zoeken vind ik een mooie plaat van de Beatles. Terwijl ik de plaat bekijk op krassen vraag ik mezelf af van wie deze plaat ooit geweest moet zijn. Hoe vaak zou hij wel niet gedraaid zijn? Er zit een hele geschiedenis achter de plaat. Dat vind ik fijn, een stukje nostalgie. Eenmaal thuis draai ik de plaat en ik geniet. Het is een andere manier van luisteren dan de muziek uit je laptop, je gaat er echt voor zitten om een plaatje te draaien. En is dat niet uiteindelijk de essentie van de muziek? Bewust genieten van mooi geluid.

Tekst door Hiske Midavaine

Column | 27 Fotografie: Hiske Midavaine


INPUT LEZER

DOUBLE DASH ‘‘Het is de droom voor elke coverband: spelen voor uitverkochte zalen en een eigen videoclip opnemen. De Rock’n Roll coverband DoubleDash kan het zeggen, dat het hen is gelukt’’ De band bestaat uit een 6-mans formatie die uit het oude vissersstadje Harderwijk komt. Een heerlijke mix van authentieke Rock’nRoll tot aan muziek van het heden, maakt de avond met DoubleDash tot een knallend spektakel. Wat een top show weten deze podiumbeesten er elke keer

Teaser Promo jaaruitgave: december 2011

28 | Input lezer

weer van te maken. Muzikaal technisch van topniveau, maar vooral in de presentatie weet deze band elke keer weer immense indruk te maken. Nummers van onder andere The Beatles, Elvis Presley, Chuck Berry en Ray Charles worden met een DoubleDash overgoten sausje geïntroduceerd. De enorme uitstraling van deze band weet de complete zaal in no-time in beweging te krijgen. Vorig jaar meldde de band zich aan bij de Clash of the Coverbands als één van de 1400 bands. Daaruit werd een strenge selectie gemaakt van driehonderd bands voor deelname. Driehonderd strijdende bands die hun kwaliteiten kunnen laten zien in een afvalrace van 6 rondes. Elke ronde strijden er 9 bands tegen elkaar en gaan er 3 bands door naar de volgende ronde. DoubleDash schopte het – in de 3e ronde van de DRU Cultuurfabriek te Ulft – tot jury’s


Fotografie: www.doubledash.nl

Hoogtepunt : ‘The Clash of the Coverbands’ best gekozen band. De vakkundige jury noemt de Harderwijkse band een ideale mix van muzikale inhoud, presentatie en onderlinge chemie. Frontman Jair de Haan – beter bekend als Johnny Rebel, vertelt: “We moeten het echt hebben van onze live-optredens. Dan ontstaat er een enorme dosis energie, wat uitstraalt op het publiek. Zij geven ons de drive om ons spel tot een hoger niveau te brengen.” De felbegeerde publieks prijs werd in de 4e ronde afgelopen optreden in

Poppodium Metropool in Hengelo, uitgereikt aan DoubleDash. De ongeveer 600 aanwezigen dansten en schreeuwden zich schor met swingende nummers. Ook het mixen van bekende dance-hits en een zinderende solo van drummer Mark de Vrieze – ook wel Muppet Animal genoemd, naar de hyperactieve drummer van de gelijknamige serie – viel in goede aarde bij de goedgevulde zaal. Deze overwinning betekend dat DoubleDash zich nu mag rekenen tot één van de 18 beste coverbands van de Benelux.

DoubleDash Website page

Zaterdag 10 maart 2012 speelt de 6-mans formatie de halve finale van de Benelux in poppodium de Vorstin in Hilversum. “Als het aan ons ligt trekken wij ook het volgende optreden alles uit de kast, desnoods geblinddoekt’’ schreeuwt Muppet Animal achter zijn drumstel vandaan. Check voor meer info: www.doubledash.nl of voor tickets bezoek de website: www.theclashofthecoverbands.com

| 29 Bron: www.doubledash.nl


What’s next De technologie gaat snel, in 2012 waarschijnlijk nog sneller. Door al deze veranderingen is er op filmgebied ook veel veranderd. Keken we vroeger nog met zijn allen op woensdagmiddag een uurtje televisie, nu zitten we in de bioscoop met 3Dbrillen op. De actie komt op ons af, we willen meegevoerd worden in het verhaal en deelnemen. Maar eigenlijk willen we nog meer. We willen het verhaal beleven. Met de bioscoopfilm “Last Call” bijvoorbeeld, lukt dit al aardig. In deze film is er interactie mogelijk tussen de protagonist,

30 | Preview

de held, en een bioscoopbezoeker. Tijdens de film worden bezoekers gebeld door de protagonist, die hulp nodig heeft. De antwoorden van de bezoeker bepalen het lot van de protagonist en de uitkomst van de film. Is dit de toekomst van de bioscopen? Of gaan we over op 4D waarbij we ‘echte’ effecten merken zoals water in je gezicht en wind door je haren. Dit en meer lees je allemaal volgende week!


Fotografie: Hiske Midavaine & Jasper Welsing

FILMS ?! Vanaf 19 januari is de film “The Girl with the Dragon Tattoo” in de bioscopen te zien. De film is gebaseerd op de trilogie van Stieg Larsson. Déjà vu? Ja inderdaad, de drie films zijn in 2009 al uitgebracht door de Zweedse regisseur Niels Arden Oplev. Hollywood regisseur David Fincher, bekend van onder meer “Se7en”, “Fightclub” en “The Social Network” bleek deze films niet goed genoeg te vinden en heeft nu zijn eigen versie gemaakt. De film heeft dezelfde verhaallijn maar licht meer het verhaal van Lisbeth Salander uit. Benieuwd hoe topregisseur Fincher een nieuwe draai aan de bekende Millennium reeks heeft gegeven? Bekijk dan alvast de trailer!

Scan deze link om je aan te melden als semiprofessional filmmaker. Wij willen namelijk jouw input voor onze pijler Input Lezer.

| 31 advertentie voor onderwijsdoeleinden


Bron: www.PSDgraphics.com

YouZine 2.0  

De tweede editie van het tijdschrift YouZine.

YouZine 2.0  

De tweede editie van het tijdschrift YouZine.

Advertisement