Page 1

Hiihtosuunnistuksen SM-kilpailut Iisalmessa 23.-24.2.2019

www.iisalmenvisa.com


Sisällysluettelo SM-kisojen suojelijan tervehdys

1

Järjestelytoimikunnan puheenjohtajan puheenvuoro

3

Kaupungin edustajan puheenvuoro

5

Seuran puheenjohtajan tervehdys

7

Suomen Suunnistuliiton tervehdys

9

Tapahtuman turvallisuussuunnitelma

11

Kilpailukutsu

19

Kilpailuohje

23

Aikataulu

23

Kilpailuorganisaatio

24

Yleiskartta

27

Opaskartta

31

Sarjat ja matkat, henkilökohtainen kilpailu

33

Sarjat ja matkat, viesti

35

Vaihto- ja maalialueen kartta

36


Jarmo Ronkainen Kaupunginjohtaja Iisalmen kaupunki

SM-kisojen suojelijan tervehdys Tervetuloa hiihtosuunnistuksen SM-kisoihin Iisalmen Paloisvuorelle! Iisalmen Visa on jälleen SM-kisojen järjestäjätahona. Tällä kertaa Visa on saanut järjestettäväkseen sprinttimatkojen hiihtosuunnistuksen SM-kisat 23.-24.2.2019 Iisalmeen. Kilpailupaikkana on Paloisvuoren monipuolinen ja luonnonkaunis ulkoilualue. Iisalmen Visalla on pitkät perinteet urheilutapahtuminen järjestämisessä ja heillä on hyvin organisoitu talkookoneisto. On ilo saada suuri joukko urheilijoita kilpailemaan SM-mitaleista. Toivomme myös isoa kannustusjoukkoa ladun varteen! Iisalmi on elämisen laatua arvostavien ihmisten ja yritysten kaupunki. Kansainväliseen menestykseen kasvaneiden yhtiöiden ja suurenmoisten pienyritysten kokemuksista, osaamisesta ja asenneilmastosta on muodostunut paikallinen perintömme - vahva yhteistyö. Urheilutapahtuminen järjestäminen on juuri tuota vahvaa yhteistyötä eri toimijoiden kanssa! Onnistumisen kierre näkyy myös haluna panostaa tulevaisuuteen ja tuleviin sukupolviin laadukkaalla varhaiskasvatuksella, opetuksella, koulutuksella sekä oppimis- ja harrastusympäristöillä. Meillä on totuttu tekemään ihmeitä ja uskallamme tavoitella niitä tulevaisuudessakin – tekemällä, ei odottamalla. Tervetuloa kisailemaan Iisalmeen! Täällä ei odoteta ihmeitä – niitä tehdään yhdessä.

1


2


Mervi Vidgrén Järjestelytoimikunnan puheenjohtaja

Järjestelytoimikunnan puheenjohtajan puheenvuoro Unohtumattomia kokemuksia Järjestelytoimikunnan puheenjohtajan työ on ollut kuin ruusuilla tanssimista, sillä Iisalmen Visan suunnistusjaostossa on osaamista, kunnianhimoa ja vahva yhteistyötahto. Näillä eväillä olemme kilpailunjohtaja Matti Kumpulaisen hellässä huomassa järjestämässä Iisalmen Paloisvuoren maastossa SM-hiihtosuunnistuksen sprinttikisat. Toivottavasti jokaiselle kilpailijalle, huoltajalle, yhteistyötahoille ja hiihtosuunnistuksen ystäville jää unohtumattomia muistoja ja mukavia kohtaamisia. Paloisvuoren maastoihin ratamestarit ovat hikeä säästämättä rakentaneet vaativat ja vaihtelevat ladut. Ainakaan alkutalven perusteella lumen puutteesta ei ole ollut huolta ja siten talvinen maasto tarjoaa huippupuitteensa kisojen läpiviemiseen. Paloisvuoren rinteissä kuntoaan on rakentanut iisalmelaisten ylpeyden aihe lumilautailija Rene Rinnekangas, jonka mahtavia suorituksia maailman parhaimpien lumilautailijoiden joukossa seuraamme henkeä pidätellen. Kilpaurheilu vaatii sekä fyysisiä että henkistä voimavaroja. On otettava tosissaan, mutta samalla hyvä tekemisen meininki ja rentous vie huipulle. Viikonlopun SM-kisoissa Iisalmessa kisailee eri ikäisiä hiihtosuunnistajia. On hienoa jatkossakin seurata miten kilpailijamme menestyvät tulevaisuudessa niin kotimaassa kuin maailmalla. Onnea kaikille osallistujille! Haluan kiittää Iisalmen kaupunkia erinomaisesta yhteistyöstä. Samoin kiitos yhteistyötahoille ja sponsoreille tuestanne kisojen järjestämiseksi. Tässäkin pätee vanha sanonta; yhdessä olemme enemmän. Oli mukavaa tekemisen meininkiä tolkkujen ihmisten kanssa. Kiitos siis vielä kerran kaikille ja tehdään kisoistamme onnistunut tapahtuma!

3


4


Pekka Partanen Kulttuuri- ja vapaa-aikajohtaja Iisalmen kaupunki

Kaupungin edustajan puheenvuoro Paloisvuori - Liikuttavan hieno alue Hiihtosuunnistuksen SM-kisojen pitopaikka Paloisvuori on iisalmelaisten ympärivuotinen liikunta- ja luontokohde. ”Paloski” sijaitsee lähellä kaupungin keskustaa. Olemme kehittäneet Paloisvuoren palveluja liikunta- ja virkistysalueena pitkäjänteisesti. Alue on ollut liikkumisen näkökulmasta yksi tärkeimmistä kehittämiskohteistamme, yhdessä Kankaan liikuntapuiston kanssa. Paloisvuoren alueen palvelut ovat kasvattaneet koko ajan kävijämääriä ja lisänneet myös alueen käyttäjien turvallisuutta. Seuraavaksi uusimme alueen opasteet ja laadimme uuden kehittämissuunnitelman. Sen avulla kehitämme aluetta lisää ja pidämme Paloisvuoren hyvässä kunnossa myös tulevaisuuden liikkujia ja urheilua varten. Tervetuloa Paloisvuorelle!

5


6


Tommi Lähteinen Puheenjohtaja Iisalmen Visa ry

Seuran puheenjohtajan tervehdys Jos metsähän haluat mennä nyt Hyvä urheiluväki ja erityisesti Te lukuisat Iisalmeen saapuneet suunnistuksen ystävät! Talvi on syvimmillään ja paksu lumivaippa on kattanut tänä vuonna poikkeuksellisesti koko maan. Vain muutaman viikon päästä on kevät jo taittanut talven selän, mutta nyt on aika nauttia mahtavista talviurheilumahdollisuuksista. Otolliset ovat olosuhteet myös vuoden 2019 hiihtosuunnistuksen SM-kilpailuille täällä ihanassa Iisalmessa! Olemme Iisalmen Visassa erittäin kiitollisia ja ylpeitä meitä kohtaan osoitetusta luottamuksesta saada jälleen kerran järjestää SM–tason kilpailut Iisalmessa. Nyt järjestettävät hiihtosuunnistuksen SM-kilpailut ovat itse asiassa jo kolmannettatoista Iisalmen Visan järjestämät SM–kilpailut 2000 –luvulla! Rutiinia, kokemusta ja osaamista hyvien kilpailujen järjestämisestä seurassamme on siis yllin kyllin. Tänäkin talvena kisaorganisaatiomme on toteuttanut huikeat puitteet hiihtosuunnistuksen kilpailulle Paloisvuoren ulkoilualueelle. Suurkiitokset tästä kuuluu Teille kaikille visalaisille, jotka olette tehneet tämän mahdolliseksi silkasta rakkaudesta urheiluun! Kiitokset kuuluvat myös Iisalmen kaupungille, jonka tarjoama apu kilpailujen järjestelyihin on vuodesta toiseen korvaamaton – unohtamatta niitä lukuisia tukijoitamme, joiden ansiosta kilpailuiden järjestäminen on myös seuran talouden näkökulmasta kestävällä pohjalla. Jos metsähän haluat mennä nyt - olit sitten kilpailija, huoltaja tai muuten vaan liikunnan ystävä - niin takuulla yllätyt! Edessämme on mielenkiintoistakin mielenkiintoisempi yhdistelmä hyvin perisuomalaisia aktiviteetteja: hiihtoa, suunnistusta, lunta ja luontoa. Uskon, että edessämme on jälleen yhdet hienosti onnistuneet arvokilpailut ja joukko hyvillä mielin kotiin palaavia urheilijoita!

7


8


Mika Ilomäki Toimitusjohtaja Suomen Suunnistusliitto

Suomen Suunnistusliiton tervehdys Menestystä kisoihin! Iisalmen Visa järjestää hiihtosuunnistuksen SM-sprintti- ja SM-sprinttiviestit 2324.2.2019 Iisalmessa. Mukana starttiviivalla on hienosti 460 suunnistajaa lauantain sprintissä ja sunnuntaina 161 sprinttijoukkuetta. Nuorille ja pääsarjalaisille lauantain sprintti toimii viimeisenä näyttökilpailuna maaliskuussa Ruotsissa kilpailtaville aikuisten sekä 20-vuotiaiden nuorten MM-kisoille sekä 17v. -nuorten EM-kisoille. Eli viimeiset kisapaikat ovat Iisalmessa jaossa ja vauhtia urilla varmasti riittää! Kulunut talvi on ollut olosuhteiden puolesta vähintäänkin kohtuullinen. Eteläistä Suomea myöten on löytynyt hyvät hiihto-olosuhteet, joskin juuri ennen Iisalmen kisoja kevät näyttää jo tekevän tuloaan. Isoimmat osallistujaseurat kisoissa ovat Ounasvaaran Hiihtoseura sekä Valkeakosken Haka. Isoin osanottomäärä on puolestaan H70-sarjassa. Kisat tarvitsevat osallistujia ja kiitos näille aktiivisimmille seuroille sekä veteraanien innokkuudelle vaalia hienoa hiihtosuunnistuksen perinnettä. Hiihtosuunnistuskilpailujen järjestäminen on aina iso ja vaativa urakka. Iisalmen Visan talkooväelle iso kiitos vastuunkannosta lajimme puolesta. Suunnistusliiton puolesta toivotan onnea ja menestystä jokaiselle osallistujalle hiihtosuunnistuksen SM-sprinttiviikonloppuun.

9


Hae tulevaisuus Hae opiskelemaan Savoniaan Muotoilun koulutus Liiketalouden ala Luonnonvara-ala Matkailu- ja ravitsemisala Musiikki ja tanssi Tekniikan ala Sosiaali- ja terveysala

Hae 20.3.–3.4.2019 savonia.fi #HaeTulevaisuus

#SavoniaAMK

KUOPIO / IISALMI / VARKAUS

10


Pelastus- ja turvallisuussuunnitelma HIIHTOSUUNNISTUS SM-SPRINTTI JA -SPRINTTIVIESTI RITVA PARTANEN Tapahtuman nimi, luonne ja vastuulliset järjestäjät Iisalmen Visa järjestää 23. – 24.2.2019 hiihtosuunnistuksen sprintin ja sprinttiviestin SM-kilpailut Paloisvuorella, Uotilanniementie 33, 74130 Iisalmi. Paloisvuoren ulkoilualueella käytävän kilpailusuorituksen ihanneaika on 10 - 15 min. Osanottajamäärä, yleisö ja sivulliset Lauantaina kilpailtavassa SM-sprintissä on arviolta noin 500 osallistujaa. Heidän mukanaan on huoltajia. Sunnuntaina SM-sprinttiviestiin odotetaan noin 400 osanottajaa. Kilpailun toteutuksesta on erilliset kilpailuohjeet. Kilpailussa noudatetaan sprinttisuunnistuksen ohjeita sekä kilpailunjohtajan laatimia kilpailuohjeita. Yleisö koostuu huoltajista. Tapahtuma-alueella tulee olemaan myös sivullisia ulkoilijoita. Kilpailuorganisaatiossa työskentelee noin 150 talkoolaista. Vakuutukset Urheilijan on huolehdittava itse, että hänellä on Sporttiturva-vakuutus tai muu vastaava vakuutus, joka kattaa hiihtosuunnistuksen yhteydessä aiheutuneet vahingot. Suunnistusliitto on hankkinut yhteisen Tuplaturva-vakuutuksen, joka pitää sisällään talkoolaisten tapaturmavakuutuksen sekä toiminnan vastuuvakuutuksen. Ensiapu ja lääkäripäivystys sekä hätätoimintaohjeet Hätänumero 112 Hätätoimintaohjeet onnettomuuksissa ja tapaturmissa (liite 2) on nähtävillä ilmoitustaululla. Kilpailujen ensiavusta huolehtii vapaaehtoisista koottu ryhmä, jonka jäsenet ovat joko sopimuspalomiehiä tai sairaanhoidon ammattilaisia. Ryhmän vahvuudessa ei ole lääkäriä. Iisalmen sairaalan yhteispäivystys, Riistakatu 21, puh. (017) 272 2346 Tiedotus, viestintä ja etukäteisohjeet Turvallisuuteen liittyvistä asioista tiedottaa tarvittaessa kilpailunjohtaja Matti Kumpulainen p. 040 524 7672. Pelastus- ja turvallisuussuunnitelma on esillä kilpailukeskuksen infossa. Kilpailukeskuksen osoite ja saapumisohjeet on julkaistu kilpailukutsussa. Kilpailuohjeet julkaistaan etukäteen Iisalmen Visan nettisivuilla www.iisalmenvisa.com ja ne ovat esillä kilpailujen aikana ilmoitustaululla.

11


Lupa- ja ilmoitusasiat Tapahtumasta on tehty ilmoitus poliisille ja sen liitteenä on ollut pelastusviranomaisen tarkistama pelastus- ja turvallisuussuunnitelma, sekä liikenteenohjaussuunnitelma. Iisalmen kaupungilta on anottu lupa Paloisvuoren ulkoilualueen käyttöön kilpailuja varten. Iisalmen kaupungille on tehty tapahtuman liikenteenohjaussuunnitelma ja siltä on myös anottu lupaa käyttää Paloisvuoren ulkoilualuetta. Iisalmen kaupungin tekninen toimiala myöntää Iisalmen Visa ry:lle luvan käyttää Paloisvuoren liikuntakeskusta ja ulkoilualuetta 22. – 24.2.2019 hiihtosuunnistuksen SM-sprinttikilpailujen pitopaikkana seuraavin ehdoin: - Luvansaaja vastaa kaikesta alueella järjestämäänsä toimintaan liittyvästä - Aluetta saa käyttää vain anottuun tarkoitukseen - Uotilanniementiellä tulee säilyä läpikulkumahdollisuus ja alueen pelastustiet on pidettävä vapaina - Luvansaaja saa asettaa katuverkolle opasteita, jotka ohjaavat tapahtumapaikalle - Asetetut ilmoitukset, opasteet yms. on poistettava välittömästi tapahtuman päätyttyä - Alue on siivottava ja ennallistettava tapahtuman päätyttyä Elintarvikehuoneistosta on tehty ilmoitus elintarvikevalvontaviranomaiselle. Johtaminen, järjestyksenpito, vastuun- ja työnjako Kilpailunjohtaja vastaa kilpailun läpiviemiseen liittyvistä asioista. Liikenteestä ja turvallisuudesta vastaavan alaisuudessa järjestystä ylläpitävät kilpailukeskuksessa järjestysmiehet ja pysäköintipaikoilla ja väylillä liikenteenohjaajat. Kilpailukeskuksessa ei ole yövartiointia. Suorituspaikat ja reitit Paloisvuoren kilpailukeskuksen kartta on liitteenä (liite 1). Liikenteenohjaajat ja toimitsijat opastavat tarvittaessa pelastushenkilökunnan mahdolliselle onnettomuuspaikalle. Paloisvuoren kahvilarakennuksen edessä on liikennemerkein määrätty paikka pelastusajoneuvoille. Kilpailujen aikana ensiapuryhmällä on käytössään moottorikelkka sekä ahkio. Kilpailujen aikana liikkumista Paloisvuoren alueella ei ole rajoitettu. Liikenteenohjaus ja pysäköinti Kilpailupaikalle saavutaan pääasiassa henkilöautoilla. Pysäköinti on järjestetty liikenteenohjaussuunnitelman mukaisesti. Liikenteenohjaajilla ja järjestysmiehillä on keltaiset varoitusliivit tai järjestyksenvalvojaliivit. Kuulutukset Turvallisuussuunnitelma toimitetaan kuulutusryhmälle ennen tapahtumaa. Myös kuuluttaja ohjeistetaan hätätoimintatilanteen varalta.

12


Tilapäisrakenteet ja sähköistys Kilpailukeskukseen ei tehdä muita tilapäisrakenteita kuin mainosaitoja ja kilpailujen läpivientiin liittyviä puusta tehtyjä telineitä. Paikalle tuodaan kontteja, jotka toimivat infona sekä pukeutumistilana. Palkintojenjakolava rakennetaan lavetin päälle. Paloisvuoren ulkoilukeskuksessa on varauduttu ulkoilmatapahtumien järjestämiseen, joten saatavilla on voimavirtapistorasioita ja kattava sähköistys. Ennakoitavat vaaratilanteet ja niihin varautuminen Kilpailualue on niin laaja, ettei yleisömäärää tarvitse rajoittaa Järjestyshäiriöt: Suunnistuskilpailuissa ei ole yleensä esiintynyt järjestyshäiriöitä. Alkoholin myyntiä järjestäjien toimesta ei ole. Järjestyksenvalvojat ja liikenteenohjaajat puuttuvat tapahtuma-alueella mahdollisiin järjestyshäiriöihin. Lippuniemen seurakuntakoti on varattu kilpailun aikana ns. lämpimäksi tilaksi. Seurakuntakodissa on koko ajan yksi järjestyksenvalvoja. Sairauskohtaukset: Ehkäisykeinoja sairauskohtauksien varalta ei ole. Ensiapuvalmiutta pidetään yllä niin lievien kuin vakavienkin sairauskohtauksien varalta. Tapaturmat: Kompastumiset, liukastumiset, penkkien, pöytien, aitojen tai muiden rakenteiden kaatumiset, ihmisten törmäämiset toisiinsa jne., ja normaalit tapaturmat ovat alueella mahdollisia. Näiden seurauksena syntyvät vammat ovat seurauksiltaan useimmiten lieviä. Kilpailutilanteessa voi tulla törmäyksiä tai kaatumisia. Ratasuunnitellussa pyritään minimoimaan ns. vastaan hiihto. Ruokamyrkytys: Tunnistetaan elintarvikkeiden käsittelyyn, säilytykseen ja kuljetukseen liittyvät riskitekijät ja varmistetaan näiden tekijöiden hallinta jokaiselta ruokahuollossa ja kioskitoiminnassa olevalta henkilöltä. Ruokahuollon vastuuhenkilöllä on hygieniapassi ja hän huolehtii hygieniasta valvomalla riittävällä tiedottamisella. Tulipalo: Myyntipisteissä, joissa nestekaasukeitin on ensisammutusvälineinä jauhesammutin ja sammutuspeitto. Paloisvuoren ulkoilukeskuksessa on laavu, joka on ulkoilijoiden vapaassa käytössä. Kilpailujen aikana mahdolliset VIP-vieraat saavat lämmitellä laavulla. Laavulle ei sijoiteta erikseen ensisammutusvälineitä. Seurakuntakodilla on oma pelastussuunnitelma ja ensisammutusvälineistö. Liikenne- ja liikenteenohjaus Liikenteenohjaajat huolehtivat ajoneuvojen pysäköimisestä siten, ettei niistä aiheudu haittaa liikenteen sujumiselle tai asukkaille tai vaaratilanteita, jotka altistavat liikenneonnettomuuksille. Pelastus- ja hälytysajoneuvojen esteetön pääsy kilpailukeskukseen turvataan. Kilpailijan on noudatettava kilpailusuorituksen aikana liikennesääntöjä. Liikenne hiihtourilla on oikeanpuolista. Kilpailijan on kehotuksesta väistettävä takaa tulevaa nopeampaa kilpailijaa, jos käytettävissä on yksikaistainen ura. Urasto ei ylitä teitä tai katuja, joilla on moottoriajoneuvoliikennettä, ja radat on laadittu siten, etteivät kilpailijat hyödynnä teitä tai katuja kilpailusuorituksen aikana.

13


Luonnononnettomuudet ja myrskytuulet, sekä niihin varautuminen Paloisvuoren kilpailukeskuksessa käytetään joitakin telttoja ja katoksia. Nämä tullaan kiinnittämään huolellisesti maahan tai tukirakenteisiin mahdollisen myrskyn vuoksi. Mikäli olosuhteet kilpailujen aikana muuttuvat siten, että osallistujat joutuvat välittömän hengen tai terveyden vaaran uhan alle, harkitaan kilpailujen keskeyttämistä. Hygienia-asiat, ruokailu ja WC-tilat Paloisvuoren kahviossa pidetään kioskia ja ulkona on makkaran myyntiä. Ruokailu tapahtuu sisätiloissa Lippuniemen seurakuntakodissa kertakäyttöastioista. Seurakuntakodissa on tilava laitoskeittiö ja pöytäpaikkoja 120 hengelle. Kilpailukeskuksessa on bajamajoja. Roska-astioita lisätään kisojen ajaksi. Toimitsijat huolehtivat alueen ja hygieniatilojen siisteydestä sekä hygieniavälineiden riittävyydestä. Toiminta tapaturman tai onnettomuuden jälkeen - Ilmoitus välittömästi lähimmälle toimitsijalle - Tarvittaessa hätäilmoitus numeroon 112 - Ensiapu- tai pelastustoimenpiteet aloittaa ensimmäinen paikalle tuleva - Pelastuslaitoksen yksiköiden tai poliisien opastus tapahtuu järjestäjien toimesta Tapahtuman keskeyttäminen ja evakuointi Välitöntä toimintaa vaativissa onnettomuustilanteissa tai tilanteissa, joissa on välitön uhka tapahtumaan osallistuvien hengelle tai terveydelle, kilpailunjohtajat ja liikenteestä ja turvallisuudesta vastaavat tekevät päätöksen tapahtuman keskeyttämisestä. He tekevät päätöksen tapahtuman jatkamisesta riskin poistuttua. Evakuointipäätös annetaan välittömästi tiedoksi puhelimitse vastuuhenkilöille, jotka huolehtivat tiedon välittämisen alaisilleen. Tapahtumaan osallistujia ohjeistetaan kuulutuksella, sekä järjestäjien toimesta. Osallistujia ohjeistetaan pysymään rauhallisena ja heille kerrotaan evakuoinnin syy. Järjestäjät ohjaavat tapahtumaan osallistujat turvallisiin ja nopeimpiin poistumissuuntiin. Hätäkokoontumispaikkana toimii Paloisvuoren liikuntakeskuksen kahvilan parkkipaikka turvallisuussuunnitelman mukaisesti. Lippuniemen hätäkokoontumispaikka on sen parkkialue.

14


15


16


#byiisalmi #osaamisenpaikka iisalmi.fi /byiisalmi 17


KOULUTUS TEKEE HY VÄ Ä. L ÄPI EL ÄMÄN.

JATKUVA HAKU AMMATILLISEEN KOULUTUKSEEN YMPÄRI VUODEN! Puuttuuko sinulta ammatillinen tutkinto tai haluatko laajentaa aikaisempaa osaamistasi suorittamalla tutkinnon toiselta alalta?

Hae jatkuvassa haussa! Jatkuvan haun kautta voit hakea opiskelemaan ammatillista perustutkintoa, ammattitutkintoa, erikoisammattitutkintoa tai lisäkoulutusta milloin vain haluat.

TUTUSTU JA HAE KOULUTUKSIIN OSOITTEESSA:

www.sakky.fi/koulutushaku

IDEOITA JA INNOSTUSTA TULEVAISUUTEEN: WWW.SAKKY.FI Social icon

Square Only use blue and/or white. For more details check out our Brand Guidelines.

18


Kilpailukutsu Iisalmen Visan järjestämiin hiihtosuunnistuksen SM-sprintti- ja SM-sprinttiviestikilpailuihin 23.-24.2.2019 Iisalmessa. Lauantaina 23.2. henkilökohtainen sprinttikilpailu (karsinta ja loppukilpailu) Sunnuntaina 24.2. parisprinttiviesti (4–6 osuutta) Henkilökohtainen sprinttikilpailu: H15, H17, H20, H21, H35, H40, H45, H50, H55, H60, H65, H70, H75, H80, H85, D15, D17, D20, D21, D35, D40, D45, D50, D55, D60, D65, D70, D75, D80 ja D85, rajoittamaton osanotto kaikissa sarjoissa. Osallistumisoikeus kilpailuun on vuonna 2005 ja aikaisemmin syntyneillä. Sarjat H21 ja D21 SM-loppukilpailuun pääsee karsinnan perusteella sarjassa H21 30 parasta kilpailijaa ja sarjassa D21 30 parasta kilpailijaa, jotka ovat suorittaneet karsinnan hyväksytysti. Arvioitu voittoaika:12-15 min Kilpailu on katsastuskilpailu Ruotsissa 19.-24.3.2019 pidettäviin MM-kilpailuihin. Karsintaan osallistumattomilla ei ole oikeutta osallistua B-finaaliin. Muut sarjat Matkat: Sääntöjen mukaiset sprinttimatkat Kaikki karsinnan hyväksytysti suorittaneet pääsevät loppukilpailuun. Viestikilpailun sarjat: H17, H20, H21, H80-, H100-, H120-, H140-, D17, D20, D21, D80-, D100-, D120-, D140-. Osallistumisoikeus kilpailuun on vuonna 2005 ja aikaisemmin syntyneillä. Sarjoissa H17, H20, H21, H80-, H100-, H120, D17, D20, D21, D80- ja D100- on 6 osuutta, joukkueessa on 2 henkilöä, jotka suunnistavat osuudet vuorotellen. Sarjoissa H140-, D120- ja D140- on 4 osuutta, joukkueessa on 2 henkilöä, jotka suunnistavat osuudet vuorotellen. Sarjojen H80-, H100-, H120- ja H140- osanottajien tulee kuulua sarjaan H35 tai sitä vanhempaan sarjaan, sarjojen D80-, D100-, D120- ja D140- osanottajien tulee kuulua sarjaan D35 tai sitä vanhempaan sarjaan. Sarjojen H80-, H100-, H120-, H140-, D80-, D100-, D120- ja D140- sarjatunnuksella mainittu vuosimäärä on osanottajien yhteisiän minimimäärä, joka lasketaan osanottajien syntymävuosien mukaan. Ilmoittautuminen: SSL:n IRMA-palvelun kautta, viimeistään to 14.2.2019 klo 24.00 mennessä. Kilpailuun ei oteta jälki-ilmoittautuneita. Osanottomaksut: Henkilökohtaisessa sprinttikilpailussa 36,25 €, sprinttiviestissä 81,70 € (2 henkilöä/4 osuutta) sekä 83,80 € (2 henkilöä/6 osuutta).

19


Kilpailukutsu Leimaustapa: Käytössä on EmiTag-leimausjärjestelmä. Muista ilmoittaa EmiTagin numero IRMA:n kautta. Jos sitä ei ole tehty, järjestäjä varaa kilpailijalle automaattisesti EmiTagin-vuokrakortin. Vuokra on 7 € ja se maksetaan käteisellä kilpailun infoon korttia noudettaessa. Kartta: Tulostekartta 2/2019, mittakaava 1:5000, käyräväli 5 m, koko A4. Ensimmäinen lähtö: Lauantaina kaikissa sarjoissa karsinnat klo 10.00 alkaen ja A-finaalit klo 14.00 alkaen, B-finaali 13.30 Sunnuntaina viestit porrastetusti klo 10.00 alkaen. Lähtö: Väliaikalähtöön matkaa, karsinta 800 m, finaali 500m. Sunnuntaina viestin lähdöt ovat kilpailukeskuksessa. Viestin hiihtojärjestys: Hiihtojärjestykset on ilmoitettava mielellään ilmoittautumisen yhteydessä tai viimeistään la 23.2. klo 18.00 IRMA-palveluun. Varusteiden vaihto: Kilpailukeskuksessa on 5 kpl lämpimiä kontteja. Huom! Kontteja ei ole tarkoitettu varusteiden säilyttämiseen eikä pidempiaikaiseen oleskeluun. Peseytyminen: Sankariniemen urheilukentän pukutilat molempina päivinä (2,5 km) ja lauantaina Iisalmen uimahalli klo 19.00 saakka (4 km). Uimahalliin pääsee kilpailunumeroa näyttämällä. Paikoitus: 200-400 m Ei parkkimaksua. Välinehuolto: Ulkotiloissa Toimihenkilöt: Kilpailunvalvoja Kari Saastamoinen Kiuruveden Urheilijat Ratavalvoja Hannu Heiskanen Sonkajärven Pahka Ratamestariryhmän johtaja Lassi Väänänen Kilpailunjohtaja Matti Kumpulainen 044-3273030 Tiedottaja Leena Kukkonen 050-5350945 sp. leena1.kukkonen@gmail.com Kilpailukeskuksessa kahvi- ja makkaranmyynti. Lämmin ruoka Lippuniemen srk- talolla, jonne matka parkkipaikalta 400 m. Seurakuntatalo on erinomainen taukopaikka karsinnan ja finaalin välissä. Majoitus: Katso seuran kotisivuilta www.iisalmenvisa.com Kilpailukeskus: Paloisvuoren ulkoilualue Uotilanniementie 33, 74130 IISALMI Opastus: Eteläisen pohjolankadun kiertoliittymästä pe 22.2.klo 18.00 alkaen. Tervetuloa Iisalmeen! Iisalmen Visa ry

20


21


22


Kilpailuohje 23.2.2019 Hiihtosuunnistuksen SM-Sprintti 24.2.2019 Hiihtosuunnistuksen SM-Sprinttiviesti IISALMESSA Lauantaina 23.2. henkilökohtainen sprinttikilpailu (karsinta ja finaali) Sunnuntaina 24.2. parisprinttiviesti (4 - 6 osuutta)

OHJELMA Perjantai 22.2. 18.00-20.00 Info avoinna kilpailukeskuksessa Lauantai 23.2. 7.30 9.30 10.00 12.00 13.30 14.00 16.00 16.00 16.30 17.00

Kilpailukeskus avautuu Kilpailujen avaus: Kilpailujen suojelija, kaupunginjohtaja Jarmo Ronkainen Karsinnan ensimmäiset lähdöt Karsinnan maali sulkeutuu B-finaali sarjoissa H21/D21 A-finaalin ensimmäiset lähdöt A-finaalien maali sulkeutuu Kaisanet Hisu, karsinnassa keskeyttäneille ja hylätyille Palkintojen jako Kilpailukeskus sulkeutuu

Sunnuntai 24.2. 7.30 9.30 10.00 11.30 12.30 13.00 13.15 14.00 15.00 15.30 16.00

23

Kilpailukeskus avautuu Kisahartaus, vt. Kirkkoherra Martti Sallinen Viestin 1. lähtö Viestin 2. lähtö 1. lähdön palkintojen jako Viestin 3. lähtö Karttojen palautus 2. lähdön palkintojen jako Viestin maali sulkeutuu 3. lähdön palkintojen jako Kilpailukeskus sulkeutuu


KILPAILUORGANISAATIO Kilpailunjohtaja: Matti Kumpulainen, p.044-3273030 (ukkomatti46@gmail.com) Ratamestarit:

Lassi Väänänen, Ritva Partanen ja Jyrki Ruutala

Tiedottaja: Leena Kukkonen, p. 050-5350945 Kilpailutoimisto:

Riitta Winberg, p. 040-7247925

Kilpailun valvoja: Kari Saastamoinen, KiurU Ratavalvoja: Hannu Heiskanen, SonPa Tulospalvelu:

Lähtö/Vaihto:

Harri Hakkarainen ja Veijo Vainikainen Kari Kuokka ja Hannu Viitala

Käsiajanotto: Paavo Karvonen Pysäköinti: Pekka Koljonen Ensiapu: Tomi Karvonen Ravintola: Anja Pehkonen Rakennusryhmä: Martti Huusko Kuulutus: Pekka Kirvesmies Kutsuvieraat:

Ari Mähönen

Palkinnot: Pertti Laajalahti Talous: Pekka Lappalainen Kisakuvaaja: Pekka Lappalainen Tuomarineuvosto: pj. Heikki Peltonen, Itä-Päijänteen Rasti Päivi Lassila, RasTiimi Kimmo Määttä, OH

24


25


26


SÄÄNNÖT JA VASTUU Kilpailuissa noudatetaan SSL:n lajisääntöjä, hiihtosuunnistuksen SM-kilpailuiden erillisohjeita 2019 ja järjestäjien antamia ohjeita. Osallistuminen omalla vastuulla.

YLEISKARTTA

27


OPASTUS Eteläisen Pohjolankadun kiertoliittymästä pe 22.2. klo: 18.00 alkaen. Kilpailukeskuksen osoite: Uotilanniementie 33, 74130 IISALMI PYSÄKÖINTI Kilpailija-, lehdistö- ja kutsuvieraspysäköinti on kisakeskuksen läheisyydessä olevalla palloilukentällä. Matkaa kilpailukeskukseen 200-400 m. Pysäköinti suoritetaan pysäköinnin ohjaajien opastuksella. Ei pysäköintimaksua. KILPAILUKANSLIA - INFO Infon aukioloajat: Pe klo: La klo: Su klo:

18.00 - 20.00 7.30 - 18.00 7.30 - 16.00

EMITAG LEIMAUSKORTIT Kilpailussa käytetään EmiTag-leimausta. Vuokrattavat EmiTagit saa Infosta. EmiTagin vuokra on 7 €, joka maksetaan käteisellä noudettaessa. Vuokrattu EmiTag on palautettava viimeistään viestikilpailun päättymisen jälkeen. Palauttamatta jääneestä EmiTagista veloitetaan 110 €. Lainakortilla viestiin osallistuja ilmoittaa kortin numeron itse viestin ilmoittautumistietoihin lauantaina klo 18.00 mennessä. Hiihtojärjestyksen ilmoituksen voi tehdä myös kilpailukeskuksen infon koneella. Mikäli järjestäjät joutuvat kirjaamaan joukkueen hiihtojärjestyksen, korvaus siitä on 5 €/joukkue. Kilpailija on itse vastuussa elektronisen kortin toimivuudesta, joten se on hyvä testata mallirastilla opaspaalun läheisyydessä. EmiTagin jännitteen voi mittauttaa infossa. Pidä ennen mittausta EmiTagia ulkona noin 15 minuutin ajan. Suositusjännite on 2.95 V. Kilpailun järjestäjä ei tarkista kilpailukortin oikeellisuutta ennen lähtöä. Jos kilpailija käyttää muuta kuin järjestäjälle ilmoitettua tai järjestäjien antamaa kilpailukorttia, suoritus hylätään (suunnistuksen lajisääntö 11.518). Suunnistusliiton päätöksellä kilpailija saa käyttää kahta EmiTag kilpailukorttia, joista vain toinen on ilmoitettu tulospalveluun! Alla olevaa liiton kilpailupäällikön antamaa ohjetta tulee ehdottomasti noudattaa!

28


”Jos käytät kahta kilpailukorttia, irrota maaliin tultuasi ranteesta se kortti, joka on merkitty lähtölistaan. Ojenna se järjestäjälle luettavaksi ja pidä samalla toinen kilpailukortti selkäsi takana, jottei se sotke lukutapahtumaa ja tuloslaskentaa.” Maalin lähistölle ei saa mennä seuraamaan kilpailua EmiTag mukana. Tulospalveluun tulee virheellisiä tuloksia. Kielletty suoja-alue on rajattu aidalla. KILPAILUNUMEROT Kilpailunumerot ovat saatavilla kilpailuinfon vierestä teltan naruilta. Omat hakaneulat kiinnitykseen. Karsinnassa ja loppukilpailussa kaikki kilpailijat käyttävät samaa numeroa. Pariviestissä parittomat osuudet käyttävät oranssipohjaista- ja parilliset osuudet vihreäpohjaista numeroa. Numero kiinnitetään OIKEAAN reiteen. KIELLETYT ALUEET Kilpailualueella saa liikkua vain kilpailusuorituksen aikana. Kilpailumaastoon saa mennä hiihtelemään sunnuntaina klo: 15.00 jälkeen. KARTTA Tulostekartta 02/2019, mittakaava 1:5000. Kartan koko A4. Käyräväli 5 m. Koodit ovat rastin järjestysnumeron perässä (esim. 3-182). Kilpailualueen vanha kartta on nähtävissä kilpailukeskuksessa. Kartat kerätään maalissa/vaihdossa laatikoihin. Kartat palautetaan sunnuntaina alkaen klo: 13.15 infon edestä karttalaatikoista ja -ämpäreistä. Jos haluat kartan jälkikäteen postitse, niin voit käydä infossa täyttämässä kirjekuoreen osoitteesi ja merkitä kuoren taakse tiedon siitä, minkä sarjan ja viestissä, minkä joukkueen kartta/kartat kuoreen laitetaan. Korkeintaan neljä (4) karttaa samaan kuoreen. Palvelumaksu on 3 €/kuori. MAASTO Kilpailukeskus on Paloisvuoren länsipuolella, laskettelurinteen juurella. Paloisvuori on paikoin jyrkkä ja louhikkoinen, joten mahdollisia oikoja kannattaa harkita. Radat kiertävät pohjoiseen, itään ja etelään. Urilla on liikennettä kumpaankin suuntaan, joten varokaa vastaantulijoita. Olkaa erityisen varovaisia rinnealueen vauhdikkaissa laskuissa. URAVERKOSTO Leveää luistelu-uraa noin 13 km Kapeaa luistelu-uraa noin 2 km Kelkkauraa (katkoviivauraa) noin 13 km Lisäksi tampattuja alueita stadionilla, laskettelurinteessä ja hiihtomaassa

29


RASTIT JA LEIMAUS HUOM! Tämän ja edellisten talvien ongelma hiihtosuunnistuksessa on ollut toimimattomat rastileimasimet. Niiden vuoksi on tullut runsaasti aiheettomia hylkäyksiä. Tämän epäkohdan korjaamiseksi, Suunnistusliiton kehoituksesta rasteilla on kaksi leimasinta. Leimasimien etäisyys toisistaan on vähintään 2,0 metriä. Leimasimet on sijoitettu samalle puolen uraa. Leimasintolppia on siis kaksi, mutta vain toisessa on rastilippu! Kilpailijan kannalta ei ole väliä kummasta leimasimesta hyväksytyn leiman saa. Rastit ovat läpihiihdettäviä. Rastilippu (vain toisessa tolpassa), koodilappu ja EmiTag rastileimasin ovat kiinnitetty tolppaan. EmiTag rekisteröi rastilla käynnin noin puolen metrin etäisyydeltä, jonka jälkeen EmiTag-ranneke vilkkuu 10 sekunnin ajan onnistuneen leimauksen merkiksi. Leimaukseen siis riittää EmiTagin vienti rastileimasimen vierestä. Rastileimasinta ei tarvitse koskettaa. Myös EmiTagin alhainen jännite (suositus 2.95) voi aiheuttaa hylkäyksen, joten varmistakaa EmiTagin kunto. Kilpailijalla saa olla mukanaan kaksi EmiTag-kilpailukorttia, joista vain toinen on ilmoitettu tulospalveluun. Leimatkaa huolellisesti, näin varmistatte hyväksytyn suorituksen. MALLIRASTI Mallirasti sijaitsee opaspaalun luona. HUOM! Testaa EmiTagin toimivuus. MAALI Maalialue on Paloisvuoren stadionalueella. Viimeiseltä rastilta johtaa kaksi viitoitettua kaistaa maaliin. Viitoitukselta ei saa poiketa. Kilpailussa ei käytetä maalileimausta. EmiTag rekisteröi kilpailijan saapumisen maaliin langattomasti maalilinjalla. Maaliin tulon jälkeen siirrytään leimatarkastukseen. Leimantarkastukseen pääsee yksi kilpailija kerrallaan, jotta EmiTag kortin purkaminen onnistuu ongelmitta. Leimantarkastuksen ympärillä on aidattu alue jonka sisälle kilpailuun osallistumaton henkilö ei saa mennä, jos EmiTag on mukana. Suoja-alueen noudattamista seurataan tulospalvelussa. Itkumuuri on leimantarkistuksen yhteydessä. Karsinnan maali suljetaan lauantaina klo: 12.00 ja loppukilpailun maali klo: 16.00. Viestin maali suljetaan sunnuntaina klo: 15.00. OHJEET KESKEYTTÄNEITÄ VARTEN Keskeyttäneiden on tultava maalin läpi tai jos se ei ole mahdollista, niin keskeyttäjien on ilmoittauduttava maalissa EmiTagin tarkastuspisteessä ja samalla luovutettava karttansa. SUKSIEN VOITELU Suksien voitelu ulkotiloissa. Parkkipaikan kilpailukeskuksen puoleisessa reunassa on suksien huoltoalue, jossa on virtapistokkeita.

30


OPASKARTTA PESUPAIKOILLE

1 Uimahalli, Joukolankatu 15 (la klo 19) 2 Sankkuri, Asevelikatu 2 (la/su)

PUKEUTUMINEN JA PESU Kilpailukeskuksessa on pukeutumista varten neljä lämmitettävää konttia. Konteissa ei saa säilyttää varusteita. Iisalmen uimahalliin pääsee lauantaina klo: 19.00 saakka. Kilpailunumero käy pääsymaksuksi. Sankariniemen stadion pukutilat avoinna la klo: 14.00-18.00 ja su klo: 11.00-17.00. WC:t Kahvilarakennuksessa yksi WC. Bajamajat sijaitsee pukeutumiskonttien- ja parkkipaikan läheisyydessä. Lähtöpaikoilla ei ole wc:tä. ENSIAPU Ensiapupiste on kilpailukeskuksessa. TULOKSET Livetulospalvelu osoitteesta: https://online4.tulospalvelu.fi/tulokset/fi/ Tulostaulut opaspaalun vieressä. Kilpailun jälkeen tulokset löytyvät osoitteesta: www.iisalmenvisa.com

31


PALKINNOT Palkinnot jaetaan kahvion ulkopuolella olevalla juhlalavalla, kuuluttajan johdolla. Kaikissa sarjoissa jaetaan mitalien ja pronssilevykkeiden lisäksi kunniapalkinnot 3 parhaalle. Lauantaina:

klo: 16.30

kaikki sarjat

Sunnuntaina: klo: 12.30 1. lähtöryhmä klo: 14.00 2. lähtöryhmä klo: 15.30 3. lähtöryhmä Kolmelle parhaalle jaetaan mitalit. Mitalien lisäksi pronssilevykkeillä palkitaan seuraavasti: Henkilökohtaiset sarjat: H/D21 - H/D15 sijat 4 - 6 Sprinttiviesti sarjat: H/D21 - H/D17 sijat 4 - 6 MUKSULA Muksula on Lippuniemen seurakuntakodilla. Osoite Kiviahonkatu 18. Varaus ennakkoon. RAVINTOLA Kisakeskuksessa on kahvila ja grilli. Ruokailu Lippuniemen seurakuntakodilla, Kiviahonkatu 18, jonne matkaa parkkipaikalta 400m. Opastus opaspaalulta. Ruokalista La Jauhelihakeitto Su Kanakeitto Hinta 8,00 €, sisältää juustovoileivän, juoman ja jälkiruoan. Kahvia saa Lippuniemessä ja kisapaikalla Kahvi Pulla Voileivät Makkara

1,00 € 1,50 € 2,00 € 1.50 €

Seurakuntakoti on hyvä taukopaikka viettää aikaa karsinnan ja finaalin välillä, seuraten hiihdon MM-kisoja. SÄÄVARAUS Lunta on maastossa riittävästi. Lämpötilaa seurataan stadionalueella olevasta mittauspisteestä. Pakkasraja -20 astetta.

32


HENKILÖKOHTAINEN KILPAILU H/D21 ja H/D20 sarjoissa on katsastus Ruotsissa 19-24.3.2019 pidettäviin MM-kilpailuihin ja H/D 17 sarjoissa on katsastus Ruotsissa 19-24.3.2019 pidettäviin EM-kilpailuihin. SARJAT JA MATKAT / KARSINTA

SARJAT JA MATKAT / FINAALI

33


Sarjat H21 ja D21 SM-loppukilpailuun pääsee karsinnan perusteella 30 parasta kilpailijaa, jotka ovat suorittaneet karsinnan hyväksytysti. Karsinnan lähtöjärjestys määräytyy liiton rankin 13.2. mukaan. Jos useampi kilpailija sijoittuu karsinnassa sijalle 30, he kaikki pääsevät A-finaaliin. A-finaalin lähtöjärjestys muodostuu karsinnan tuloksista käännetyssä järjestyksessä. Loppukilpailusta karsiutuneille ja karsinnassa keskeyttäneille ja hylätyille järjestetään B-finaali kansallisena kilpailuna sarjoissa H21 ja D21. Karsintaan osallistumattomilla ei ole oikeutta osallistua B-finaaliin. Lähtöpaikka on sama kuin A-finaalissa. Muut sarjat: Kaikki karsinnan hyväksytysti suorittaneet pääsevät loppukilpailuun. Finaalin lähtöjärjestys määräytyy karsinnan tuloksista käännetyssä järjestyksessä. Karsinnassa keskeyttäneille ja hylätyille ei ole B-finaalia. Heille järjestetään Kaisanet-Hisu, finaalin päättymisen jälkeen klo: 15.30. Lähtöpaikka sama kuin A-finaalissa. Radan voi valita jääneistä finaalin radoista/kartoista. VERRYTTELY Karsinnan verryttelyalue on lähtöön menevän reitin varrella. Finaalin verryttelyalue on kilpailukeskuksesta länteen menevä hiihtolatu. Myös lähdön lähellä on pienehkö alue verryttelyyn. Verryttelyalue on merkitty yleiskarttaan. Lähtöpaikalle voi mennä hiihtäen tien penkalle ajettua uraa pitkin tai kävellen. LÄHTÖ (sprintti) Karsinnan lähdön oranssinen viitoitus alkaa opaspaalulta. Opaspaalu on infon vieressä. Karsinnan lähtöön matkaa 800 m. Finaalin lähdön sinen viitoitus alkaa opaspaalulta. Matkaa lähtöön on noin 600 m. Viestin lähdöstä erillinen ohje alempana. Lähtöviitoituksilta ei saa poiketa urille kisamaaston puolelle. Lähtökaavio 4 min ennen lähtöä kilpailija kutsutaan lähtökarsinaan, samalla tarkistetaan kilpailunumero. 3 min ennen lähtöä nollataan EmiTag 2 min ennen lähtöä siirrytään mallikartoille 1 min ennen lähtöä kilpailija siirtyy oman sarjansa karttalaatikon viereen, kartan saa ottaa ja laittaa karttatelineeseen 15 sekuntia ennen lähtöä komennolla ”KARTAT”. Lähtö tapahtuu lähtökellon piippauksesta. Huom! Lähdöt tapahtuvat karttalaatikon vierestä. Lähdön toimitsijat valvovat, ettei ”hivuttautumista” tapahdu. Lähtöpaikalta ei ole järjestetty varusteiden kuljetusta kilpailukeskukseen. VIESTIN HIIHTOJÄRJESTYS Viestijoukkueen hiihtojärjestys on ilmoitettava kilpailukansliaan viimeistään lauantaina klo 18.00 ellei sitä ole tehty jo IRMA-palvelussa.

34


VIESTIN VERRYTTELYALUE Verryttelyalue on lähtö- / maalialueella. SUKSIEN HUOLTO JA SUKSIEN VAIHTAMINEN VIESTIN AIKANA Suksien voitelu ja vaihtaminen on sallittua maali/vaihtostadionilla viestin aikana. Varavälineet voi tuoda ”Kilpailijat sisään” portin lähellä olevaan aitaukseen. Huoltajat ei saa tulla kilpailualueelle. VIESTIN LÄHTÖ Viestin lähdöt ovat porrastetusti seuraavat: Klo 10.00 H100- D100- D80- H140Klo 11.30 H20 D21 H120- H17 Klo 13.00 H21 H80- D17 D20 VIESTIN SARJAT JA MATKAT

35

D140D120-


TOIMINTA VIESTIN LÄHDÖSSÄ Ensimmäisen osuuden viestinviejät siirtyvät lähtöalueelle ”Kilpailijat sisään” portin kautta noin 10 minuuttia ennen lähtöä. Huolehtikaa, että EmiTag- korttinne nollataan tässä yhteydessä. 5 min ennen lähtöä alkaa kilpailijoitten ryhmittyminen lähtöriveihin kuulutuksen ja toimitsi joiden opastuksella. 2 min

ennen lähtöä jaetaan kartat karttatelineelle väärinpäin.

30 sek. ennen lähtöä saa kilpailija kuuluttajan komennosta kääntää kartan ja asettaa sen telineeseen. Lähtöön aikaa 10 sekuntia... 5-4-3-2-1-NYT Olkaa rauhallisia ja varovaisia viestin lähtötohinassa. Varmistakaa, että teillä on oikea karttanne.

36


VIESTIN VAIHTO Toisen osuuden viestinviejät siirtyvät vaihdon odotusalueelle ”Kilpailijat sisään” portin kautta, jossa tapahtuu EmiTagin nollaus. Vaihtoon saapuva kilpailija Viimeiseltä rastilta on viitoitus vaihtoon. HUOM! vasen kaista on vaihtoon menijöille, kaksi oikean puolen kaistaa on maalikaistoja. Vaihto tapahtuu merkityllä vaihtoalueella kädellä koskettamalla lähtevää kilpailijaa. Vaihdon jälkeen kilpailija siirtyy välittömästi EmiTagin tarkastukseen. EmiTagin hyväksytyn lukemisen jälkeen kilpailija antaa kartan toimitsijalle ja siirtyy nollauksen kautta verryttelyalueelle. Jos leimantarkistus antaa hylkäysehdotuksen, siirtyy kilpailija itkumuurille. Hylätty joukkue ei saa jatkaa viestiä. Lähtevä kilpailija Vaihdon tapahduttua lähtevä kilpailija hiihtää karttatelineelle, ottaa oman numeronsa ja osuutensa mukaisen kartan ja jatkaa K-pisteen kautta maastoon. Väärän kartan ottaneen joukkueen suoritus hylätään. Kilpailija, jonka kartan on toinen joukkue ottanut, saa uuden kartan K-pisteen luona olevasta varakarttapisteestä.

Nautinnollisia hiihtosuunnistuksia Paloisvuoren maastoissa toivottaa,

Iisalmen Visa

37


38


Profile for hisumainokset19

Hiihtosuunnistuksen SM-kilpailut 2019 -käsiohjelma  

Hiihtosuunnistuksen SM-kilpailut 2019 -käsiohjelma  

Advertisement