Page 1


Petek, 8. 11., 19.30 in 20.15, Galerija Plevnik Kronkowska, Celje Sarah Kane: SKOMINE, gledališki performans Gostovanje diplomske predstave mlade režiserke Eve Kokalj. Kokaljeva je s kultnim tekstom angleške avtorice Sarah Kane ustvarila sodobni gledališki performans, ki se pred gledalci kaže na štirih tv zaslonih. Sicer so Skomine tekst, ki se dogaja vmes … Med replikami štirih likov (A, B, C in M). So odsev podzavesti človeka, ki razpada na (vsaj) štiri dele. Tekst, ki govori o smrti in življenju. Krik po ljubezni ... So potovanje v tisto, česar včasih ne izgovarjamo, včasih nočemo slišati. Skomine so predstava, kjer človeka - igralca ni na odru. Pred gledalca so postavljeni le drobci, vokali, zvoki, videi, odsevi... Vmes, med poudarki in vélikimi besedami, pa se izrisuje podoba človeškega bitja, ki živi, kljub hladnosti televizijske podobe, kljub oddaljenosti človeške bližine, kljub zavedanju smrtnosti. Skomine so v bistvu predstava o ljubezni. Predstava traja 30 minut in bo v tem večeru ponovljena vsaj dvakrat. Vstop prost! V sodelovanju z Galerijo Plevnik Kronkowska.


Sobota, 9. 11., 10.00, Muzej novejše zgodovine Celje GLASBENE SOBOTNICE, velika glasba za male otroke – mali rog in veliki kontrabas Na novembrski Glasbeni sobotnici bo Herman Lisjak, prebivalec edinega otroškega muzeja v Sloveniji, gostil dva zanimiva glasbena gosta. Rogista Tadeja Kopitarja, študenta graške Univerze za glasbo in kontrabasista Miho Firšta, študenta Akademije za glasbo Ljubljana. Otroci bodo lahko uživali v zanimivi kombinaciji roga, ki sicer spada v družino trobil in velja za enega najzahtevnejših glasbil ter največjega godala – kontrabasa. Koncert bo povezoval mladi celjski režiser, glasbenik in igralec Luka Marcen. Vstopnina: 3 EUR Prodaja vstopnic: Muzej novejše zgodovine Celje, 03 428 64 10 V sodelovanju z Muzejem novejše zgodovine Celje.


Sobota, 9. 11., 20.00, Center konjeniškega športa Celje SENCA TVOJ'GA PSA Kulturni galop z Brankom Završanom in šansoni Jacquesa Brela »Neumnost je lenoba. Neke vrste špeh okrog srca in okoli možganov.« Senca tvoj'ga psa je gledališko-glasbena monodrama za pojočega igralca in tri glasbenike s pesmimi Jacquesa Brela, belgijsko-francoskega skladatelja, pevca, pesnika in igralca, ki je avtor sugestivne poezije in metaforike. Kot poslušalci tudi sami postajamo junaki njegovih zgodb, ki se stapljajo z našimi izkušnjami in doživetji. Z Brelovo zapuščino so se spopadali različni glasbeni ustvarjalci 20. stoletja, z legendarno Ne me quitte pas (v Završanovem prevodu Saj ne boš kar šla) med drugim Marlene Dietrich, Mireille Mathieu, Nana Mouskouri, Natacha Atlas in Sting. Igralec Branko Završan nam bo šestnajst Brelovih šansonov približal v svojem prevodu in interpretaciji. Poleg Završana bomo na odru videli Žigo Goloba, kontrabas, Krunoslava Levačića, bobni in Uroša Rakovca, kitara. Vstopnina: 5 EUR – obvezna rezervacija miz (nika@konji-celje.si, 031 644 865) V sodelovanju s Centrom konjeniškega športa Celje.

Četrtek, 14. 11., 19.00, avla Doma II. slovenskega tabora Žalec in petek, 15. 11., 19.30, vila Bianca, Velenje GLASBA IN VINO večer s flavtistom Luko Železnikom, kitaristom Urošem Baričem in publicistom, enologom in vinskim vitezom Dragom Medvedom Vabljeni na tradicionalni jesenski večer članov regionalne kulturne naveze Triangel, ki povezuje Festival Velenje, ZKŠT Žalec in Hišo kulture Celje. Tokrat smo v goste povabili dva izvrstna glasbenika, združena v AirString Duo in savinjske vinarje, ki so v sodelovanju pripravili prav poseben večer, ko bodo vedno bolj uveljavljajoča se savinjska vina zaživela v glasbi klasičnih skladateljev, ki odseva njihov karakter. Obe prireditvi bo povezoval velik poznavalec vin, vinski vitez in publicist Drago Medved. Vstopnina: 7 EUR. Prodaja vstopnic: TIC Žalec (www.zkst-zalec.si) in Festival Velenje (www.festival-velenenje.si). Produkcija regionalne kulturne naveze Triangel.


Sobota, 16. 11., 19.30, Plesni forum Celje LJUBEZEN ZA 17,50 DOLARJEV Glasbeni performans s štirimi zgodbami Charlesa Bukowskega je avtorski projekt mladih celjskih umetnikov – kontrabasista Mihe Firšta, akordeonista Mihaela Strniše in igralcev Nike Korenjak in Luke Marcena. Preplet zgodb ene najvznemirljivejših literarnih osebnosti 20. stoletja je pretkan s subtilnim izborom glasbe svetovnih klasikov in sodobnih komponistov. Bukowski je nedvomno eden najbolj znanih in tudi najbolj prevajanih ameriških piscev. Rodil se je leta 1920 v Nemčiji, kmalu pa se je družina preselila v ZDA. Velika depresija, ki je imela takrat v primežu gospodarstvo, je močno vplivala tudi na družino – živeli so v revščini, oče je bil pogosto nasilen do sina in žene. Tako je Charles že kmalu zapustil dom in se podal na dolgotrajno pot brezciljnega blodenja. Nekaj časa je sicer obiskoval predavanja iz novinarstva, vendar je šolanje kmalu opustil. Čeprav je močno vplival na ameriško sodobno literaturo, so njegovo izpovednost za časa življenja bolj cenili v Evropi. Bržkone zaradi »izdajalskega« podajanja realnih slik o deželi izobilja in priložnosti, »dedisneyfikacije« Amerike in kritike kapitalizma. Bil je odrezav in neposreden avtobiografski kronist, ki prehaja agregatna stanja med realnostjo in fikcijskimi podaljški svoje osebnosti tako suvereno, da ni mogoče ločiti med eno in drugo entiteto. Tragično fatalističen, obseden s smrtjo, in ravno zato tako živ. Surov in hkrati strašljivo ranljiv – poslednji mačo, prvi emancipiran moški ali le subtilen poet, kakršnih danes ni več? Vstop prost! V sodelovanju s Plesnim forumom Celje.


Sreda, 20. 11., 19.00, Narodni dom Celje KONCERT OB 85-LETNICI SKLADATELJA JAKOBA JEŽA IN POGOVOR Z UMETNIKOM S koncertom, ki ga posvečamo Jakobu Ježu, se želimo pokloniti veliki osebnosti in izjemnemu glasbeniku. Ob njegovem letošnjem jubileju bo Celje, skupaj z Ljubljano, edino mesto, ki se bo poklonilo enemu najpomembnejših skladateljev slovenske sodobne glasbe. Jakob Jež je namreč celjski maturant in je s knežjim mestom ostal močno povezan tudi preko vseh celjskih zborov, ki izvajajo njegova številna dela in ne le to, mnogim, zlasti pa otroškim in mladinskim, je tudi posebej posvetil zajeten del svojega opusa, ki obsega zlasti zborovsko glasbo. Njegova skladbe so močno zaznamovale tudi tekmovalne programe celjskega Mladinskega pevskega festivala. Za svoj glasbeni opus in ostale dosežke je prejel tudi Prešernovo nagrado za življenjsko delo. Nastopili bodo: Mešani mladinski pevski zbor I. gimnazije v Celju pod vodstvom Tomaža Marčiča, Mešani mladinski pevski zbor Šolskega centra Celje pod vodstvom Andreje Ocvirk, Dekliški pevski zbor in Fantovska vokalna zasedba Gimnazije Celje – Center pod vodstvom Davida Preložnika in Gregorja Deleje. Pogovor s skladateljem bo vodila mag. art. Barbara Jernejčič Fürst. Vstop prost!


Sobota, 23. 11., 19.30, Plesni forum Celje VEČER SODOBNEGA PLESA: ŽENSKI KUPE, gostovanje Plesnega teatra Velenje in

PIKA, AMEN, STOP ... premiera avtorsko-plesno-raziskovalnega projekta Plesnega foruma Celje Plesna predstava avtoric Tine Benko in Neže Jamnikar išče svoj navdih v različnih življenjskih situacijah žensk, hkrati pa tudi v s tem povezani literaturi. Osnovna struktura predstave je vzeta iz romana Anite Nair, Ženski kupe, kjer se na nočnem vlaku srečajo ženske iz različnih okolij, generacij in življenjskih ozadij. Dolga vožnja, predvsem pa z zakonom določena, a prepotrebna intimnost prostora, sta jih vzpodbudili k zaupnemu pripovedovanju zgodb, ki so zaznamovale vsako od njih. Čutna predstava, ki jo zaznamujejo življenjske zgodbe, v katerih z lahkoto prepoznamo tudi svojo vlogo in ki bo zagotovo navdušila vse ljubitelje gibalne umetnosti. Besedna igra »pika, amen, stop, marija, smreka, stop...« predstavlja izhodišče za plesno raziskovanje mladih plesalcev, ki skozi preplet različnih koreografij, odkrivajo plasti sebe, svojih počutij, pričakovanj, iskanj, medsebojnih odnosov in svojih skritih želja. Kdor trikrat zapored najhitreje izgovori te besede, se mu mogoče izpolni skrita želja. Koreografinji in mentorici predstave sta Goga Stefanovič-Erjavec in Aja Zupanec, plesalci in soustvarjalci pa Jasmina Ajdnik, Ana Cvelfar, Lia Hofman, Brina Jenček, Ana Marija Koželnik, Ana Krašovic, Tamara Macuh, Eva Plevnik, Evelina Pristovšek, Jaka Rehar, Alja Roškar, Iza Skok, Ina Trefalt, Maja Zupanc, Taja Žibret in Pia Žižek. Vstop prost! V sodelovanju s Festivalom Velenje in Plesnim forumom Celje.


Petek, 29. 11., 21.00, Mestni kino Metropol DŽJEZZ DO IT! z zasedbo Jure Pukl kvartet Jure Pukl je eden najizvirnejših in kreativnih slovenskih jazz saksofonistov z velikim mednarodnim slovesom. Trenutno živi in ustvarja v New Yorku, tako da smo ponosni, da bo v okviru kratke jesenske turneje po Sloveniji, ki jo pripravlja s svojim kvartetom, koncertiral tudi v Celju. Sicer je študij saksofona zaključil na dunajski in haaški glasbeni akademiji. Podiplomsko pot je zaznamovala osvojena štipendija za sloviti Berklee College of Music, kjer je študiral pri Lovanu in Garzonu, podiplomski študij pa je zaključil na graški akademiji. Pukl sodi med glasbenike z neverjetno glasbeno kariero v kateri je doslej sodeloval z največjimi jazz glasbeniki z vsega sveta bodisi kot gost ali v okviru lastnih avtorskih projektov. Je tudi redni solist številnih big bandov iz Evrope in sveta ter gost številnih zasedb in slovitih jazz klubov kot so Blue Note, The Jazz Gallery, Ronnie Scotts, The Vortex … Pa tudi festivalov Moers Jazz Festival, Vienna Jazz Festival, Muenster Jazz Festival, Berlin Jazz Festival … Je tudi prejemnik mnogih nagrad, njegova diskografija pa obsega 6 lastnih cd-plošč in 30 plošč, kjer je sodeloval kot član projektnih zasedb. Vstopnina: 7 EUR Prodaja vstopnic: Mestni kino Metropol. V sodelovanju z Mestnim kinom Metropol.


Za podporo se zahvaljujemo: Financerjem:

Mestna občina Celje

Pokroviteljem:

Pokrovitelju mesečnih napovednikov:

Dodatne informacije o prireditvah: T: 041 708 945, E: info@hisakulture.si, S: www.hisakulture.si www.facebook.com/HisaKultureCelje www.twitter.com/hisakulture Impresum Izdala Hiša kulture Celje, Savinjsko nabrežje 3, 3000 Celje, zanjo Polona Marovt, direktorica. Naklada: 1000 izvodov; tisk: Dikplast d. o. o. Celje, oktober 2013

November - Sezona 13/14 - Iskrenja  
November - Sezona 13/14 - Iskrenja  
Advertisement