Issuu on Google+

manuelRoman selected works


CONTENTS

Artist Studio

Austin Public Library

Fall Creek Winery

MCC Tract


detached + connected PROGRAM: Living Dormitory Storage Bath

Studio Utilities Kitchen Storage

The design of this studio located in Quinchamali, Chile, a rural town east of Santiago, addresses two conflicting concepts; detachement from any conscious connection with its immediate surroundings and having a strong presence as an abstract and unitary object in a field. The proposal was formed through the observation of three distinct scales: the room, the object and the landscape. The room, or the studio space used by contemporary artist, is formed by a series of individual studios that sit at the corners of a defined court. Each individual studio represents and exhibits a unique atmosphere within the court and is visually connected to adjacent studios though openings directing views from one building to the next. The four studios along with the court, or the space within the boundary walls, form the object. As one approaches the retreat the exterior walls are the only visible objects; it isn’t until one arrives at the retreat that the studios and enclosed lake are revealed. The landscape is composed of seas of wheat fields with hills, trees and the Andes Mountains in the far distance. By piercing the exterior walls on an axis with the openings in each studio an infinite visual connection is established between the studio and its distant surroundings. Instead of focusing on the immediate landscape the view is directed into the distance, establishing a physical presence in the landscape but detaching the artist from any direct connection to the immediate surroundings.

Rural Artists Studio Chillan, Chile


Program: Artist Studio: Living: Utilities: Storage:

150 m² 75 m² 50 m² 25 m²

DOMAIN Privacy Established A barrier was established along the eastern edges to provide privacy from the country road running along the site.

Court Determined Cell: Court: Domain The court is established within a domain consisting of large expanses of wheat fields and empty grasslands.

Cell Established

SITE

The program is divided into equal parts and distributed to each corner of the court.


4 similar studios wheatfields wheatfields

riverbed

1

2

3

1. Sleeping Corridors 2. Workspace 3. kitchen 4. Storage

view

4

vegetation

mountains i

4 different perspectives


Typical Studio | Transverse Section

Typical Studio | Transverse Section

Typical Studio | Longitudinal Section


flexible + public + traditional PROGRAM: N Burnett Gateway Transportation Land-Use & Zoning Parks, Open Space Communities Sustainability Affordable Housing

With a new main library opening in the heart of downtown Austin, the city began looking at the possibility of new branch libraries in the area. With no designated lots in mind the studio was asked to disect and analyze a mojor corridor in south Austin, specifying key locations suitable for a branch library. Lamar Blvd. currently divides a wealthy west Austin with a developing east side, therefore a variety of sites were chosen for their uniqe position on the corridor. The southernmost site was chosen due to its location next to a traditional East Austin neighborhood on one side and fully developed shopping center on the west. The site creates a physical buffer that allows east and west to begin to merge through the use of a shared space and continuing community activities held at the library. The densely vegetated and elevated site contributed to the rhombus shaped section that provides shade from the extreme southern sun on the south while allowing views towards East Austin on the north, forming a visual connection towards the east end of the corridor. The live oak park sits in the foreground with the Austin skyline behind it. The “L” shaped floor plan is formed by the natural shape of the site combined with three “function” bars, each serving a particular function which include flexible, public, and traditional spaces.

Austin Public Library Austin, Tx


COMM MMER MM E CIIAL

1 2 LIVE OAK PARK 3 4 5 6

1. Private Study Area 2. Multi-Purpose/Reading 3. Stacks/Reading 4. Childrens Area 5. Computer Lab/Reading 6. Stacks

REESIDE DENT DE N IA AL


TRADITIONAL A BOOKS

LIBRARY L IBRA RAR RY Y MODERN

READIN

CHECKOUT EXPERIENCE

GATHERING

FLEXIBLE

INTERACTIVE

COMMUNITY

VIEW


process + experience

Fredericksburg, Tx

PROGRAM: Wine Production Crush/Press Fermentation Filter/Process Barrel Storage Bottling Bottle Storage

Public Areas Reception Retail/Gift Shop Tasting Room Dining Room

Fall Creek Winery

Office Lab Utilities

The design of a typical winery is completely about the production of wine, but today wine is more than just a drink, it’s an experience; and allowing wine lovers the opportunity to see how the wine on their dinner tables is produced has become an integral part of the process itself. The design of Fall Creek Winery aims at combining ex rience expe ce wi w t the process th pr proce oc ss s of making wine the visitor’ss experience with through physical and visual interactions with the wine as it is processed. Th layout The layou la you out is is designed desi es gne gned d by by iintroducing ntt odu ntr oducin cingg a public cin public program p intto an into an otherwise othe othe t rwiise s private pri rivat vat a e and and d linear lin near ar producti prrodu odu ucti ction cti n process. pro ro oce ces ess. s. B introd By int ntrod roduci uci cing n a public publ publ ub ic i area are reaa visitt visi issittors ors rs are able ab ble le to o experiex eri exp eri-introducing enc een ence ncce tthe n h pro he producti ro od du duc uctio on n from from om start start art to ar to fi finis nissh without nish with with itho ou out ut disruptdi d sru sruptp pting the the process. th p proc roccess. ess ss. The The he experience exp peri erienc en eenc nce is is further furt furt r her enhanced en enh haanced han ed by b ex ext xtend nding ing ng the the tasti tasti as ngg and an nd dining dini di in ng rooms rooms m into int nto the nto thee fermenfer fer e men me extending tati tation tion on area ar a eaa and an nd barrel nd ba barre rrel room rre room o oo respecti re respe spe pecti ctivel ve vely, y, all allowing lllo ow owi wn ngg the he vi visisito itor t r to to become b beco ecome eco ome me part pa t of par of the the process p oces pro cesss without wiit ith thout outt being beeing in ng exposed expos ex p ed ed to the he elements. h e eme el eleme em nts nts.. Th The he wi h winer winery’s ne yy’ss positi ner positi si on next neext to o Lake Lak akee Buchanan Buch Buch u ana uc nan and nan and n primarprimar pri maarmar ily eastern ea e sste ttern n winds windss allow allow all ow for fo o the the building bui uilildin din ingg to to be be naturally natu attural atural ally al ly ven venti e tilate llated aateed d during uringg a large uri largge part part rt off the the producti pro rod ducti tio on season; se seaso seaso son; n; when whe no open, pen n, visitors visi visi s to tor ors are are allowed al owe all ow wed we d tto o access acce acce ccesss ss the the producti pr produ odu ducti ducti tion on aare areas eas as dir directly irect ec ly ect ly from from tthe fro he ea he eas eastern aaster te n sside ide de of of th tthe he b building uilldin uildin i g for forr a experience the process. firrs fi rrst st hand st han nd an an interacti inte inte n rac nt raacti active tivvee eexpe tiv xperie rience nce ce of tth he proc p roccess ess.


VIEWS

LAKE BUCHANAN


LAKE BUCHANAN

3

5

2

1

vineyards

4

6

7 8

9

1. Crushing/Pressing 2. Fermentation 3. Tasting 4. Reatail/Reception 5. Dining 6. Processing/Filtration 7. Barrel Storage 8. Bottling 9. Bottle Sotrage/Export


PROCESS

crush

press

FERMENTATION

BARREL STORAGE

BOTTLING

BOTTLE STORAGE

EXPORT

RETAIL/RECECEPTIEPTION RETA DINING

PROGRAM mixed w/ PROCESS

PRO ES PROCESS PROG ROG

PROGRAM


1” Composite Copper Pannel Screwed onto 3 5/8” Metal Stud Framing Adjustable Roof Anchor Water Membrane on 10” Rigid Insulation over 1 1/2” Steel Decking W24 x 55 Steel Girder W8 x 31 Steel Beam W/ Web Stiffener

1” Composite Copper Pannel w/ 1” Air Cavity Moister barrier on 5/8” PLywood Sheathing over 6” Batt Insulation

4 3” Limeston on 3 5/8” Metal Stud

Low E- Fixed Window Unit

5/8” Gyboard Ceiling Suspended on 1 1/2” Channel w/ Channel CLips

TYPICAL DETAILS


CONSTRUCTION

1/2” BAY MODEL


green + flexible PROGRAM: N Burnett Gateway Transportation Land-Use & Zoning Parks, Open Space Communities Sustainability Affordable Housing

The University of Texas is currently considering options for the development of a large peice of university owned land near the Pickle Research Center in North Austin. Following the North Burnet Gateway Master Plan, the goal is to develop a higher density mixed-use neighborhood that is more pedestrian-friendly and takes advantage of links to commuter rail transit and the area’s key position within Austin’s Urban Core. This group proposal envisions the property as a secondary urban core for the city. The primary aim of the proposal is to create a community centered around a green corridor with pedestrian and bike traffic as the primary form of trasportation. The road network becomes a secondary form of transportation with a grid system oriented to Braker Lane on the northern edge and Mopac Expressway to the east. Where they would collide at oblique angles, a void occurs; this void becomes the heart of the neighborhood, a public zone free of infrastructure where freestanding development occurs periodically in the field. Dense office development is proposed for the site’s eastern edge, creating a buffer between freeway and neighborhood and taking advantage of the high visibility along Mopac. On the ground, restaurants are envisioned along the creek, serving neighborhood residents and office workers. In areas removed from major arterials, urban residential develoment would occur. A building code system would subdivide larger lots to discourage over-scaled development.

MCC Tract

Austin, Tx


FUT

UR E

EXP AN

SIO

N

EXP AN SIO N

ak er Ln .

FUT UR E

Br

FUTU

RE EX

PANSI O

N

HWY. 183 Mopac Ex Expressway x C


MIXED USE

DENTIAL

GREEN CORRIDORS


URBAN CONNECTION

URBAN CORE

RAIL W A Y ACCE SS

VEH CESS

ICULA R AC

RESIDENTIAL


1. Office District/ Park 2. MCC Park & District 3. Civic Plaza 4. Recreation/Retail

GREEN CORRIDORS

3 2

1

4

GREEN SPACES

GREEN COMMUNITIES


TYPOLOGIES L IA

T

N

E

ID

R

D

S E

E S U

E

M

IX

COMMUNITIEES


TOWN NHOME ES


PROFICIENT 2004

2006

MANUEL H. ROMAN

EDUCATION

Dallas, Tx.

University of Texas at Austin B. Arch

t 214.718.6080 e m.roman@utexas.edu e hiramm.roman@gmail.com

mRoman.net

2007

2008

SOFTWARE PROFICIENCY AutoCad Revit Sketch-Up 3Ds Max

Adobe Photoshop Adobe InDesign Adobe Illustrator VRay


2008

SKILLS + ACKNOWLEDGEMENTS Website Development Bilingual : English/Spanish Design Excellence Award Nominee : FALL 2006, SPRING 2010 Published in ISSUE 007 : UT School of Arch

2009

2010

2011

REFERENCES Cunningham Architects

Bercy Chen Studio

Miro Rivera Architects

Gary Cunningham e gmc@cunnighamarchitects.com Rizi Faruqui e rizifaruqui@gmail.com

Calvin Chen e powei@bcarc.com

Miro Rivera e juan@mirorivera.com


MRoman_ SelectedWork