Page 1


De Hippe Mama Club is dĂŠ virtuele ontmoetingsplaats voor moeders! Spaar voor gratis sieraden

Door mee te schrijven op ons gezellige forum en/of deel te nemen aan de gratis winacties spaar je voor sieraden. Kijk snel op de website voor meer informatie en de sieraden die je kunt sparen.

Deel jouw ervaringen

Stel vragen

Ervaar de herkenning!

De perfecte moeder bestaat niet. We doen wel allemaal ons best een leuke en goede moeder te zijn. Laten we onze ervaringen delen op

www.hippemamaclub.nl


Inhoud 4 5 6

Karen ‘Testperikelen’ Helen ‘Vaderschap in  de  lift’ Bella ‘Mijn  eerste  werkdag’

7

De leukste webwinkels

8

Rapley eetmethode

10

Prijspuzzel

13 15 17 18 20

Ilse ‘Twee kinderen’ Patricia ‘Onbeschaamde  trots’ Kim ‘Kijken,  kijken  en  lachen’ Jet ‘Stop  politie’ Karla ‘Zo  stimuleer  je  het   zelfvertrouwen  van  een  kind’ Laura ‘Gebruiksaanwijzing’

22

Sandra van Lenthe is de eigenaresse van de Hippe Mama Club en de webwinkels Van Lenthe Design en Kralen & bedels. Zij is getrouwd met Wiljo en moeder van Charlotte (8), Julia (6) en Anne-Lieke (3).

Is de Hippe Mama Club een hippe club voor moeders of moeten de moeders hip zijn om zich thuis te voelen? En wat is eigenlijk een hippe moeder? Want eigenlijk tobben we toch allemaal met dezelfde opvoedvraagstukken? Het woord hip is hip, of dus eigenlijk trendy. Het geeft wat mij betreft aan dat de club hip probeert te zijn met hippe prijzen en een forum waar actuele (en dus hippe?) onderwerpen aan bod komen.

Colofon Dit is een uitgave van Hippe Mama Club. Redactie: Sandra van Lenthe, Wiljo van Lenthe Uitgever: Hippe Mama Club Drukwerk: Flyeralarm Oplage: 5.000 exemplaren per druk Druk: 3 e druk 2013 Distributie: via echografiebureaus en positiemodewinkels. Kijk voor de lijst met distributiepunten op www.hippemamaclub.nl

Of je zelf een hippe mama bent, dat laat ik aan jouw eigen voorstellingsvermogen over! En ook als jij je helemaal niet hip voelt met de wallen onder de ogen van het slaap gebrek, ben je nog steeds van harte welkom bij ons! Ik voel mij op dit moment met name een heel erg trotse moeder dat wij als Hippe Mama Club een eigen magazine uit mogen geven! Veel leesplezier! Sandra

Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd zonder voorafgaande toestemming van de Hippe Mama Club. Druk- en zetfouten voorbehouden.

Hippe Mama Club - 3


De leukste

Web

Shops

Bij BabsKleertjes.nl vind je nieuwe outlet kinderkleding van merken zoals Vingino, Retour, Carbone, Cakewalk, No Tomatoes, Vinrose en Mim-Pi. Kleding voor jongens en meisjes in de maten 62 t/m 176. Naast kinderkleding vind je bij babskleertjes.nl ook kinder- en damestassen en kinderparaplu’s  van Zebra en De Kunstboer evenals kindersieraden van Saartje. Op alle artikelen krijgt u tot wel 70% korting! Altijd gratis verzending bij

www.babskleertjes.nl

Handige speenkoorden hiephiepjippie.nl heeft een groot assortiment hippe speenkoorden: een handig hulpmiddeltje om het speentje van je baby niet kwijt te raken. Het is mogelijk om de naam van het kindje te verwerken, leuk als kraamcadeautje!

www.hiephiepjippie.nl

Webwinkel en naaiatelier De specialist voor unieke baby- en kinderkamertextiel! Ben je uitgekeken op de standaard bedtextiel sets? Heb je specifieke wensen voor de babykamer maar vind je nergens de juiste kleuren? Wij kunnen het ontwerpen en maken! Ga nu naar

www.dromenlandtextiel.nl

Trendy sieraden & accessoires Hipp Jewels&Fashion heeft een uitgebreid assortiment voor hippe kids (en moeders)! Trendy en aantrekkelijk geprijsd. Van vrolijke neon haarband tot stoere jongenstas en van schattig roze haarknipje tot Best Friends kettinkjes, je vindt altijd iets leuks bij

www.Hipp-Jewels-Fashion.nl

[Geef tekst op]

Leuke prijzen Winnen? Kijk op hippemamaclub.nl


Rapley eetmethode Waarom zou je je kindje geprakt eten geven of eten uit potjes als je kindje eigenlijk ook wel met de pot mee kan eten? De Rapley-methode is het introduceren van vast voedsel aan een baby door hem hele stukken vast voedsel te geven in plaats van geprakt eten. Zo kan hij het eten voelen, proeven en experimenteren. Je kindje heeft de regie! In het Engels heet de methode ook wel baby-led weaning. In Nederland noemen we het de Rapley-methode, omdat het genoemd wordt naar onderzoekster Gill Rapley. Zij constateerde dat baby's goed in staat zijn om zelf te besluiten wanneer ze met vast voedsel beginnen, mits ze de gelegenheid daartoe krijgen. En dat het veel gemakkelijker is om vast voedsel te introduceren als de controle aan de baby wordt overgegeven. De praktijk Je biedt het eten aan in stukjes ter grootte van hun vuistje. Schijfjes, lange reepjes, brokken zijn goed. Voor een klein kindje is vastpakken gemakkelijker dan loslaten. Broccoli is erg geschikt, want dat heeft een natuurlijk handvat. Groenten kook je kort, wel gaar maar niet te zacht. Geschikte groenten om mee te starten zijn broccoli, wortel en courgette. Geschikt fruit is bijvoorbeeld peer of banaan. Het is belangrijk dat je kindje rechtop zit en zo nodig steun geeft. Zo behoudt hij zelf controle en het helpt om verslikken te voorkómen. In eerste instantie is spelen en ontdekken voor je kindje het belangrijkst. Met de tijd zullen ze steeds meer daadwerkelijk opeten. Kokhalzen In het begin zal een kind regelmatig kokhalzen. Het ziet er heel eng uit, maar kokhalzen voorkomt juist dat een kind zich verslikt. Kokhalzen doet je kindje na een tijdje waarschijnlijk nog maar zelden. Want, meestal, in de loop van een paar weken krijgt hij het eten van stukjes beter onder de knie. Dan is happen-kauwen-doorslikken niet meer moeilijk. Oefening baart kunst! Verslikken Een veel gestelde vraag is of er gevaar bestaat voor verslikken. Gepureerd eten geeft juist een groter risico op verslikking, omdat we ons gemakkelijker verslikken in vloeistof dan in  voedsel.  Bij  baby’s   geldt dit ook. Natuurlijk laat je een baby nooit alleen eten en houd je het kindje altijd in de gaten. Het eten van vast voedsel is dan ook zeker niet gevaarlijker dan het eten van gepureerd eten. Lees het hele artikel op www.hippemamaclub.nl in de categorie baby. Daar vind je nog veel meer interessante artikelen!

8 - Hippe Mama Club


Kun jij ook niet wachten met de eerste vlechtjes bij jouw dochter? Ga dan nu snel naar

www.vlechtjesenzo.nl voor instructievideo’s, vlecht inspiratie, een webshop met de leukste haaraccessoires en een forum waar je jouw creaties kunt tonen.


3 x Win een schoonheidsbehandeling twv 50 Euro!

Je wint een waardebon die je bij elke Anbos schoonheidsspecialist in kunt leveren. kijk op www.anbos.nl voor de ANBOS-schoonheidsspecialist bij jou in de buurt

1)!!10%!van!de!omzet!van!www.kiddycolors.com!gaat!naar!goede!doelen.!Deze!doelen!liggen! vooral!in!de!omgeving!van!…….!! 2)!www.hiephiepjippie.nl!de!webshop!met!de!leukste!kraamcadeautjes!en!de!mooiste!…….! 3)!Het!design!van!de!gebreide!knuffels!bij!www.winkelvantaataa.nl!is!gebaseerd!op!…...! 4)!Bij!www.hippFjewelsFfashion.nl!vind!je!in!de!categorie!baby!als!eerste!…..! 5)!Bij!www.happybellys.nl!vind!je!2dehands!en!……!zwangerschapskleding! 6)!www.babskleertjes.nl!verkoopt!het!merk!3……! 7)!www.dromenlandtextiel.nl!is!gevestigd!in!…….! 8)!www.ikgeefborstvoeding.nl!is!onderdeel!van!borstvoedingscentrum!…..! 9)!www.littlecool.com!is!het!leukste!…..! 10#$#Hippe#Mama#Club# !


!

!

!

! !

!

!

! ! !

! ! ! !

!

! !

! ! ! ! ! !

! ! ! ! ! ! ! ! ! ! ! ! ! ! ! ! ! ! !

! ! ! ! ! ! ! ! !

! ! ! !

! ! ! !

! ! ! ! !

! ! ! ! ! ! ! !

! ! ! ! ! ! ! ! ! ! ! ! ! ! ! ! ! ! !

! ! Oplossing:! ! ! ! !

!

Ga!naar!

!

!

!

!

!

!

!

www.hippemamaclub.nl/winacties!

!

! Bij!de!actie:!Prijspuzzel!2013F3!kun!je!de!oplossing!op!het!winformulier!invullen.! ! ! Meedoen!kan!t/m!31!december!2013!

#Hippe#Mama#Club#$#11#


Ilse%Marijnen%(35)! Moeder%van%Roosje-Jane%(2)%en%Jade%(geboren% 5%september%2012)% Ilse%is%de%eigenaresse%van%kinderdagverblijf%de% Boomgaard%% Woont%samen%met%Lennaert!

Twee kinderen Onze!tweede!dochter,!Jade,!is!5!september! geboren.! Wat!een!ervaring!!Wederom!was!de!bevalling! een!spektakel,!maar!dan!in!de!positieve!zin! van!het!woord.!In!2,5!uur!was!de!klus! geklaard. ! Nu!zijn!we!1,5!week!verder!en!ik!ben!nog!een! beetje!van!de!kaart.! Eigenlijk!herhaalt!de!geschiedenis!zich,!maar!ik! was!eerlijk!gezegd!de!mindere!kanten!van!de! pasgeboren!baby!een!beetje!vergeten.!De! eerste!nachten!ben!ik!onafgebroken!wakker! geweest.!Ineens!zag!ik!heel!duidelijk!voor!me! hoe!het!2,5!jaar!geleden!was. ! Gisteren!stelde!ik!mezelf!de!vraag;!“Hoe!doen! al!die!moeders!dit?”,!“Hoe!kan!ik!op!tijd!op! mijn!werk!komen!als!ik!twee!kinderen!moet! eten!geven,!wassen!en!aankleden?”.! Vol!bewondering!denk!ik!aan!vriendinnen!en! kennissen!die!ik!dit!fluitend!zie!doen.! Natuurlijk!ben!ik!over!een!paar!maanden! super!mom!en!draai!ik!mijn!hand!hier!niet!voor! om,!maar!in!de!tussentijd!lopen!Len!en!ik!met!

bezwete!hoofden!door!het!huis!te!rennen!om! alles!in!goede!banen!te!leiden. Vandaag!ben!ik!voor!het!eerst!samen!met!de! meiden!geweest,!ik!heb!het!geweten.!Op!high! heels!naar!de!kinderboerderij.!Ik!wil!naast!mijn! huis!aan!kant,!kinderen!gewassen!en!gegeten! ook!nog!tijd!over!houden!voor!iets!leuks.!Ik! voel!de!vermoeidheid!opkomen!maar!ik!neem! een!bak!koffie!en!vol!goede!moed!vertrek!ik! met!Roosje!en!Jade!naar!de!kinderboerderij.! Roosje!vindt!het!daar!altijd!heerlijk,!maar!na! 20!minuten!werden!we!vriendelijk!verzocht! het!terrein!te!verlaten,!ze!gingen!sluiten.!Met! moeite!kreeg!ik!Roos!daar!weg.!Na!een! wandeling!van!25!minuten,!die!normaal!5! minuten!duurt,!kwamen!we!thuis!aan. ! Ik!was!hels,!bij!iedere!hoek!of!tuin!ging!ze!er! vandoor.!Ik!heb!haar!3!maal!gillend!op!de! grond!zien!liggen!en!ten!einde!raad!heb!ik!Len! gebeld!of!hij!haar!de!laatste!meters!wilde! tillen.!Afgepeigerd!kwam!ik!thuis.!Zo,!de!kop! was!eraf,!ik!heb!meteen!zo’n!karretje!voor!de! kinderwagen!geregeld!waar!Roosje!op!kan! staan!zodat!ze!niet!meer!hoeft!te!lopen!en!de! rit!de!volgende!keer!gewoon!5!minuten!duurt.!

!

Hippe%Mama%Club%-%13% !


14 - Hippe Mama Club


Patricia%van%Doorn%(26)! Moeder%van%Luca,%geboren%26%februari%2012% Werkt%als%groepsleider%op%een% behandelgroep%van%het%Leger%des%Heils,%voor% kinderen%met%een%licht%verstandelijke% beperking%en%ernstige%gedragsproblemen%% Getrouwd%met%Harmen%van%Doorn,%sinds%10% december%2010%

Onbeschaamde trots Het!begon!allemaal!met!een!‘ik!ben! geschrokken’4huiltje.!Mijn!twee!maanden! oude!zoon!lag!al!een!tijdje!in!de!box!te!spelen,! toen!hij!plotseling!begon!te!huilen.!Ik!pakte! hem!op!en!legde!hem!op!mijn!knieën,!zodat!hij! zich!kon!vermaken!door!mijn!gezicht!te! bestuderen!of!in!zijn!brabbeltaaltje!tegen!me! te!kletsen.!Meestal!vond!hij!dat!prachtig,!maar! nu!niet.!Nu!keek!hij!onrustig!om!zich!heen,!zag! zijn!handje,!trok!een!pruillip!en!keek!naar!mij.! Het!duurde!even!voor!ik!het!registreerde,! maar…!hij!zag!zijn!handje!!“Dat!zijn!je!handjes,! Luca”,!zei!ik!geruststellend,!terwijl!ik!een! gevoel!van!vreugde!voelde!opborrelen!in!mijn! borst.!Mijn!zoon!had!zijn!handjes!ontdekt!! Een!week!vol!handjes!kijken!en! kungfubewegingen!later,!lag!Luca!lekker!te! brabbelen!toen!ik!een!rammelaar!tussen!zijn! vingertjes!duwde.!En!voor!het!eerst,!voor!het! allereerst,!hield!hij!hem!vast!en!bewoog!hij! hem!heen!en!weer.!Euforisch!riep!ik!dat! Harmen!nú!moest!komen!kijken,!en!toch!wel! verbaasd!zag!ik!dat!mijn!man!al!minstens!zo! euforisch!was!als!ik.!Onze!zoon!kon!een! rammelaar!vasthouden!!Luca!vond!het! prachtig,!bewoog!de!rammelaar!naar!zich!toe! en!sloeg!zichzelf!ermee!tegen!zijn!voorhoofd.! Maar!het!gaf!allemaal!niks,!want!drie!pogingen! later!lukte!het!hem!het!ding!in!zijn!mondje!te! stoppen.!Papa!en!mama!zwollen!op!van!trots.! Sindsdien!stopt!Luca!alles!in!zijn!mond!wat!hij!

in!zijn!handjes!krijgt,!van!Zwitsalschuim!tot! opa's!duim.! En!terwijl!Luca!stapje!voor!stapje!en!handje! voor!handje!deze!wereld!leert!kennen,!leer!ik! hoe!het!voelt!om!mama!te!zijn.!Bijna! beschamend!vind!ik!het,!hoe!trots!ik!me!soms! voel.!Want!rationeel!weet!je!dat!iedere!baby! vanzelf!ooit!leert!brabbelen,!lachen,!en!zijn! handjes!gebruiken.!Maar!toch…!Als!het!dan! jouw!zoon!is!die!zomaar!iets!nieuws!heeft! geleerd...!Dat!kleine!wondertje!dat!een!jaar! geleden!nog!helemaal!niet!bestond...!Dat!zo’n! tien!maanden!geleden!nog!enkel!een!kloppend! hartje!in!je!buik!was...!Dat!zo!onbereikbaar!en! ver!weg!leek!toen!je!het!op!de!twintig!weken! echo!zag!rondzweven...!Dat!je!maandenlang! voelde!bewegen!in!je!buik,!niet!wetend!of!het! een!jongen!of!een!meisje!zou!zijn...!Die!zomaar! ineens!op!je!buik!lag,!hulpeloos!en!klein,!je! vervullend!met!het!gevoel!alsof!je!hem!al!jaren! kende…!Die!jou!nog!zo!hard!nodig!heeft!om! elke!dag!te!overleven…!Als!dat!hulpeloze! wondertje!dan!zomaar!ineens!weer!een!stapje! in!de!ontwikkeling!naar!een!zelfredzaam!mens! zet…!dan!word!je!gewoon!vervuld!met!een! ongelooflijk!gevoel!van!trots.!Een!trots!alsof!hij! zojuist!de!Mount!Everest!heeft!beklommen.! Een!trots!alsof!hij!eigenhandig!de!wereld!van! armoede!heeft!bevrijd.!Het!concept!'trots'! krijgt!gewoon!een!hele!nieuwe!dimensie!als!je! mama!bent...!

!

Hippe%Mama%Club%-%15% !


Kim%Opmeer%(35)! Moeder%van%Josje%(1)% Kim%is%Marketing-%en%communicatieadviseur% en%woont%samen%met%Xander%37%jaar%

Kijken, kijken en lachen Alle!kleine!kinderen!doen!het:!ongegeneerd!staren!naar!andere!mensen.!Josje!doet!dit!ook!en!heeft! het!staren!tot!een!ware!kunst!verheven.!Maar!ze!staart!niet!alleen,!nee!ze!lacht!er!ook!bij.!En!ze!blijft! dit!starend!lachen!volhouden!tot!het!object!van!haar!aandacht!teruglacht.!Meestal!hoeft!ze!hier!niet! heel!veel!moeite!voor!te!doen.!Ze!maakt!oogcontact,!krult!haar!lippen!en!binnen!een!aantal!seconden! is!het!raak!en!krijgt!ze!een!grote!lach!terug.!Zodra!de!lach!binnen!is,!verschijnt!er!een!voldane!grijns! op!het!gezicht!van!mijn!meisje!en!kijkt!ze!me!aan!alsof!ze!wil!zeggen!“Missie!weer!volbracht,!mam!”.!! Soms!moet!ze!echter!iets!meer!haar!best!doen!om!een!lach!terug!te!krijgen.!Zoals!afgelopen!week! tijdens!onze!vakantie!in!Frankrijk.!De!Amerikaanse!toeristen!waren!een!makkie!voor!haar.!Die!liepen! over!van!enthousiasme!over!“the!little!gorgeous!girl!from!Holland”.!En!voor!een!lach!van!de!Japanse! toeristen!hoefde!ze!helemaal!geen!moeite!te!doen,!er!was!zelfs!een!groep!die!met!haar!op!de!foto! wilde.!Nee,!de!Franse!obers!en!serveersters,!die!waren!de!uitdaging.!Zo!aan!het!einde!van!het! zomerseizoen!was!het!duidelijk!dat!de!drukte!zijn!sporen!bij!hen!had!nagelaten!en!dat!de! vermoeidheid!was!toegeslagen.!Weinig!geduld!met!de!in!het!gebrekkig!Frans!sprekende!toeristen!en! chagrijnige!gezichten!waren!het!gevolg.!Perfecte!prooien!voor!Josje!dus!!Menu!brengen,!bestelling! opnemen,!drankjes!serveren…!allemaal!contactmomenten!waarop!zij!haar!trucjes!uithaalde.!En!vaak! lukte!het!haar!wel!om!bij!het!brengen!van!het!hoofdgerecht!al!wel!een!eerste!lach!ontlokt!te!hebben.!! Maar!zo!niet!op!onze!laatste!avond!in!Frankrijk.!Om!de!vakantie!mooi!af!te!sluiten!gingen!we!met!zijn! drieën!uit!eten!in!het!plaatselijk!chateau!dat!nog!iets!chiquer!bleek!te!zijn!dan!we!al!hadden! verwacht.!!Naast!een!7Pgangen!menu!hoorde!daar!ook!serveersters!bij!met!formeel!gedrag!en! uitgestreken!gezichten.!Kortom,!er!werd!weinig!gelachen.!En!dat!was!maar!goed!ook,!want!nu!had! Josje!wat!te!doen!tijdens!onze!lange!zit.!Toegegeven,!de!serveerster!van!onze!tafel!hield!het!lang!vol! om!haar!gezicht!in!de!strakke!plooi!te!houden.!Maar!toen!Josje!tussen!de!laatste!gangen!door!aan!de! hand!van!haar!vader!met!kleine!wankele!pasjes!en!een!triomfantelijke!blik!naar!de!serveerster!een! rondje!om!onze!tafel!liep,!ja!toen!was!zelfs!zij!om!en!beloonde!ze!Josje!met!een!brede!glimlach.!En! Josje?!Die!lachte!terug!met!haar!allergrootste!lach.!Missie!volbracht.!

Hippe%Mama%Club%-%17% !


Jet#Hoogerwaard#! Moeder#van#Antonie#(10)#en#Josefien#(8)# Werkt#als#freelance#eindredacteur/schrijfster## Getrouwd#met#René#Egas!!

Stop politie! Als!ik!een!politieauto!zie,!breekt!het!zweet!mij! uit.!Dat!komt!omdat!ik,!stom!stom,!nooit!mijn! rijbewijs!bij!me!heb!en!ik!weet!dat!je!daarvoor! een!hoge!boete!kunt!krijgen.!Gek!genoeg! wordt!er!bij!een!aanhouding!nooit!om!mijn! rijbewijs!gevraagd!en!dus!vind!ik!het!alleen! maar!grappig.! En:!gek!genoeg!weet!ik!een!aanhouding!altijd! van!tevoren!te!voorspellen.!Zoals!een!tijdje! terug.! Het!was!een!warme!zomernacht!en!ik!moest! mijn!moeder!naar!huis!brengen.!Ik!liep!slechts! in!een!oud,!flodderig!tuinpakje!en!ik!twijfelde! of!ik!even!iets!anders!aan!zou!trekken.! ‘Ah,!joh!!Niemand!ziet!dat!op!dit!uur!’,!zei!mijn! moeder.! ‘Maar!wat!als!ik!word!aangehouden!door!de! politie?’,!wierp!ik!tegen.!Gezeur!volgens!mijn! moeder,!dus!ik!stapte!de!auto!in.! Ik!was!niet!verrast!toen!ik!op!de!terugweg!in! mijn!achteruitkijkspiegel!las:!

Ik!geloof!niet!dat!ik!eerder!zo!hard!gevloekt! heb.! No!way!dat!ik!in!dat!blote!flodderding,!midden! op!de!randweg,!uit!de!auto!zou!stappen!!Heel! brutaal!reed!ik!dus!door!naar!mijn!huis,!de! politieauto!reed!achter!me!aan.! ‘We!doen!gewoon!wat!controles!hier!en!daar’,! verklaarde!de!agent!de!aanhouding,!nadat!ik! uit!mijn!auto!was!gestapt!en!voor!hem!stond.! In!het!felle!licht!van!de!koplampen!van!de! politieauto,!halfnaakt,!op!blote!voeten!en!met! een!knalrood!hoofd.! ‘We!zien!al!dat!alles!in!orde!is,!hoor’,!zei!hij! vriendelijk.! Uiteraard:!weinig!plek!om!een!pistool!te! verstoppen!of!een!kilo!hasj.! ‘Ik!hoef!niet!te!blazen?!Geen!rijbewijs!laten! zien?’,!vroeg!ik!voor!de!zekerheid.! Nee,!dat!hoefde!niet,!het!was!prima!zo.!Nadat! ik!thuis!van!de!schrik!was!bekomen,!kon!ik!er! wel!om!lachen.!Ik!denk!dat!dat!ook!voor!die! agenten!gold.! Gisterenavond!had!ik!ook!het!gevoel!dat!ik! aangehouden!zou!worden.!Ik!reed!een!bocht! om!en!dacht,!zonder!enige!reden:!‘Ik!word! aangehouden!zo!meteen!’! En!ja!hoor,!aan!het!einde!van!de!laan!stond! een!politieauto.!Ik!reed!ze!voorbij,!maar!moest! voor!het!stoplicht!wachten.!Ik!was!niet!verrast! toen!de!auto!plots!in!beweging!kwam!en!één! van!de!dienders!een!paar!ogenblikken!later!op! mijn!raampje!tikte.! ‘Parkeert!u!zo!dadelijk!even!bij!de!bushalte?’,! vroeg!hij!streng.! Ik!deed!gedwee!wat!me!werd!gevraagd!en! bedacht!koortsachtig!hoe!ik!onder!een!boete! wegens!geen!rijbewijs!uit!kon!komen.! !

! 18#$#Hippe#Mama#Club## #


Bij$de$bushalte$zei$de$agent:$‘Uw$remlicht$doet$ een$beetje$raar.$Stap$maar$uit,$dan$laat$ik$het$ zien.’$ Opgelucht$haalde$ik$adem,$geen$ rijbewijscontrole$dus.$ ‘En$dan$ga$jij$er$met$mijn$auto$vandoor$zeker?’$ Ik$beet$meteen$op$mijn$tong,$wat$een$stomme$ opmerking!$Gelukkig$kon$meneer$agent$er$wel$ om$lachen.$ ‘Zie$ik$er$zo$onbetrouwbaar$uit?’$ Ik$stapte$maar$uit$mijn$auto,$met$die$ betrouwbaarheid$zat$het$volgens$mij$wel$goed.$ ‘Ja,$sorry,$maar$iedereen$kan$wel$zo’n$mooi$ uniform$aantrekken.’$ ‘En$uiteraard$heb$ik$voor$de$gelegenheid$ook$ zo’n$mooie$politieauto$paraat!’$ Daar$had$hij$een$punt.$ Hij$jatte$mijn$auto$niet,$liet$me$netjes$zien$ $

waar$het$mankement$zat$en$wenste$me$ daarna$nog$een$fijne$avond.$ ‘Mag$ik$hiermee$gewoon$verder$rijden?’,$vroeg$ ik$voor$de$zekerheid.$ ‘Als$je$een$rijbewijs$hebt$wel,$ja’,$lachte$hij.$Hij$ hoefde$hem$gelukkig$niet$te$zien.$ Hoewel$ook$deze$aanhouding$wéér$geen$boete$ tot$gevolg$had$(en$geloof$me,$dit$waren$niet$de$ enige$twee,$ik$zou$zo$nog$drie$blogs$over$de$ politie$kunnen$schrijven),$heb$ik$me$ voorgenomen$om$in$ieder$geval$een$kopie$van$ mijn$rijbewijs$in$mijn$auto$te$leggen.$Want$ eens$zal$de$dag$komen$dat$ik$echt$dat$roze$ papiertje$moet$laten$zien.$En$als$ik$dat$dan$niet$ kan,$dan$vind$ik$de$politie$waarschijnlijk$ineens$ niet$zo$grappig$meer.$

$

Het%laatste%nieuws% Alle$nieuwtjes$met$betrekking$tot$het$gezin$lees$je$altijd$op$$ www.hippemamaclub.nl$onder$het$kopje$“laatste$nieuws”$$ $ Op$het$forum$vind$je$een$overzicht$van$alle$berichten$die$wij$geplaatst$$ hebben$onder$“nieuws”$ % Hebben%baby's%bij%de%geboorte%altijd%blauwe%ogen?%

$

Werp$een$blik$in$een$willekeurige$(blanke)$wieg$en$het$lijkt$alsof$de$baby$altijd$blauwe$ogen$heeft.$Is$ blauw$de$standaardkleur$bij$aflevering?$En$waarom$wordt$de$definitieve$tint$pas$in$de$kindertijd$ bepaald?$Lees$verder$op$de$website.$ Gezocht:%3%uur%per%dag%extra% Racen$van$het$werk$naar$het$schoolplein,$van$de$kinderopvang$naar$de$sportclub$en$weer$terug.$ Moeders$zouden$maar$liefst$drie$uur$per$dag$extra$nodig$hebben$om$hun$to$do$list$volledig$af$te$ kunnen$werken.$Lees$verder$op$de$website.$ Zwangerschapsziekte%HELLP%erfelijk%bepaald% De$zwangerschapsziekte$HELLP$is$erfelijk$bepaald.$Dat$hebben$onderzoekers$van$het$VU$medisch$ centrum$(VUmc)$ontdekt.$Lees$verder$op$de$website.$

www.hippemamaclub.nl%

Hippe%Mama%Club%–%19% %


Karla%Mooy! Is%opvoeddeskundige%op% www.ontspannenopvoeden.nl% Elke%twee%weken%lees%je%op%haar%website%een% blog%over%opvoeden%op%een%ontspannen% manier.%Ook%kun%je%gratis%het%e-book%%"7%tips% voor%meer%ontspanning%in%de%opvoeding"% downloaden.%

Zo stimuleer je het zelfvertrouwen van een kind Een%vraag%van%veel%ouders%is:%“Hoe%kan%ik%zorgen%dat%mijn%kind%meer%zelfvertrouwen%krijgt?”% Zelfvertrouwen%wordt%als%een%belangrijke%eigenschap%of%kwaliteit%van%het%kind%gezien.%En%terecht,% we%hebben%toch%allemaal%het%idee,%dat%een%kind%met%veel%zelftrouwen%het%leven%makkelijker% tegemoet%kan%treden.! % Maar%wat%is%dat%eigenlijk,%zelfvertrouwen?%Letterlijk!betekent!het:!vertrouwen!op!je!zelf,!vertrouwen! in!je!zelf.!!Vaak!wordt!bedoeld:!vertrouwen,!dat!je!iets!kunt.!Als!tegenpool!van!faalangst.!Maar!is!het! niet!veel!meer?!Vertrouwen,!dat!je!het!leven!aankunt.!En!zelfs:!vertrouwen!dat!je!goed!bent!zoals!je! bent.!Dat!vind!ik!eigenlijk!belangrijker,!want!dan!is!het!ook!niet!erg!als!dingen!mislukken,!als!je!iets! niet!kunt.!!Dat!geeft!pas!stevigheid!en!veerkracht!! % Uiteindelijk%is%zelfvertrouwen%misschien%ook%wel%vertrouwen%in%het%leven.!Dat!het!leven!je!geeft!wat! je!nodig!hebt,!dat!je!het!leven!kunt!nemen!zoals!het!komt…! % Wat%is%er%nodig%voor%een%kind%om%zelfvertrouwen%te%ontwikkelen?%In!de!eerste!plaats!het! vertrouwen!van!zijn!ouders!!En!hoe!doe!je!dat!dan?!Nou,!vertrouwen!is!iets!wat!je!geeft.!Bij!voorbaat.! Niet!als!je!hebt!gezien!dat!een!kind!iets!aankan.!Dat!is!achteraf,!een!soort!mosterd!na!de!maaltijd.! Nee,!vooraf!erop!vertrouwen,!dat!je!het!kind!het!zelf!wel!weet,!kan,!oplost,!enz.! % En%dat%is%nou%juist%gemakkelijker%gezegd%dan%gedaan.!Want!immers,!als!ouder!ben!je!nergens!zo! kwetsbaar!als!waar!het!over!je!kind!gaat.!Je!wilt!dat!het!goed!gaat,!dat!hij!geen!domme!dingen!doet,! schade!oploopt,!gevaar!loopt.!Dus!wat!er!nodig!is,!is!dat!je!je!eigen!angsten!onderkent!en!onderzoekt.! Hoeveel!vertrouwen!heb!jij!in!je!kind,!en!waar!regeert!de!angst?!Hoeveel!vertrouwen!heb!jij!eigenlijk! in!jezelf!en!in!het!leven?! % Daarnaast%zijn%er%een%aantal%concrete%tips%te%geven,%die%het%zelfvertrouwen%van%je%kind% stimuleren.!Op!de!volgende!pagina!heb!ik!er!een!paar!voor!je!op!een!rijtje!gezet.! % % % %

Hippe%Mama%Club%-%20%


WEES%ZUINIG%MET%HET%GEVEN%VAN%HULP%OF%ADVIES% ! Geef%je%kind%de%ruimte%om%de%dingen%op%zijn%eigen%manier%te%doen,%zijn%eigen%fouten%te%maken,%zijn% eigen%ontdekkingen%te%doen.!Dat!vergroot!de!autonomie!van!het!kind.!Dat!betekent!dus!ook,!dat!je! het!kind!stimuleert!om!zijn!eigen!oplossingen!te!vinden.!In!plaats!van!dat!jij!adviezen!aanreikt.! % En%dat%is%oefenen%voor%ons%als%ouders.!Hoe!gemakkelijk!zeg!je!niet!tegen!je!kind:!“doe!het!maar!zo”! of!“zou!je!niet….”.!!Het!lijkt!ook!voor!de!hand!liggend!om!als!iemand!met!meer!(levens)ervaring!die! kennis!aan!te!reiken.!Als!je!je!kind!voordoet!wat!een!handige!manier!is!om!zijn!jas!aan!te!trekken,!lijkt! het!of!je!hem!zelfstandig!maakt.!Want!nu!kan!hij!het!zelf.!Maar!je!hebt!hem!ook!de!kans!ontnomen! om!het!zelf!uit!te!vinden.!En!te!ervaren,!dat!hij!zonder!hulp!een!oplossing!kan!vinden.!Ook!als!het!kind! je!iets!vraagt,!kun!je!eerst!vragen:!“heb!je!zelf!een!idee?”!of!“waar!of!hoe!zou!je!een!antwoord! kunnen!vinden?”! % GUN%JE%KIND%ZIJN%DROMEN%EN%FANTASIEËN! ! Durf%het%enthousiasme%van%je%kind%te%delen.%In!plaats!van!je!kind!voor!een!teleurstelling!te!willen! behoeden:!“ik!zou!er!maar!niet!teveel!op!rekenen”.!Ook!een!lastige!voor!ons,!want!zien!wij!die! teleurstelling!niet!allang!aankomen?!En!we!willen!ons!kind!daar!tegen!beschermen.!Maar!juist!door! hen!hun!eigen!ervaringen!te!gunnen,!kunnen!ze!vertrouwen!in!zichzelf!en!in!het!leven!ontwikkelen.! En!bovendien:!hoe!zeker!kun!je!zijn,!dat!je!eigen!verwachting!klopt?!Wie!weet,!soms!kan!je!kind!je! verrassen!met!wat!hij!kan.! % LAAT%MERKEN%DAT%JE%IN%JE%KIND%GELOOFT! ! Ook%al%kan%hij%het%nu%nog%niet,%laat%merken%dat%je%erop%vertrouwt%dat%het%wel%komt.!“Op!een!dag! kun!jij!dat!ook.!Het!komt!wel,!als!jij!er!aan!toe!bent”.! % NEEM%JE%KIND%SERIEUS%EN%LUISTER%GOED! ! Om%het%vertrouwen%te%ontwikkelen%dat%je%goed%bent%zoals%je%bent,%heeft%ieder%mens%erkenning% nodig.!Ook!je!kind!wil!gezien!en!gehoord!worden.!Daarom!is!het!zo!belangrijk!dat!je!goed!naar!je!kind! luistert,!en!dat!zo!terug!kunt!geven,!dat!het!zich!ook!daadwerkelijk!gehoord!voelt.!Dan!weet!je!kind! dat!hij!er!toe!doet.! ! ! EXCLUSIEVE%AANBIEDING%voor%de%lezers%van%dit%magazine% ! Vind!jij!het!belangrijk!dat!jouw!kind!zelfvertrouwen!ontwikkelt?!Bestel!dan!de!ePmail! ! cursus!van!Ontspannen!Opvoeden!met%50%%korting!! Kijk!op!de!website!www.ontspannenopvoeden.nl!onder!het!kopje!‘Diensten’!en!lees! wat!de!cursus!jou!en!jouw!kind!oplevert!!! Vul!bij!je!bestelling!de!code%HIP2013!in!en!de!korting!wordt!automatisch! verrekend.! Deze$aanbieding$is$geldig$t/m$31$maart$2013.!

21%-%Hippe%Mama%Club%


Laura van Straaten - Oversteegen (38) Moeder van Max (6) Laura is thuisblijfmoeder en is 6 jaar getrouwd met Pascal.

Gebruiksaanwijzing Nu weet ik uit betrouwbare bron dat de mensheid al eeuwenlang bestaat. Mede daarom verbaast het mij dat nog niemand ooit op het idee is gekomen om bij de geboorte van een kind het kraampakket uit te breiden met een gebruiksaanwijzing, een plaktafel en rollen behang.

grond liggen, en tijger op deze wijze enkele meters, graaiend naar het kaartje. Uiteindelijk krijg ik het te pakken en deze keer gaat een wildvreemd kindje op onze kosten fijn een rondje draaimolen tegemoet. Als er nu eens voor deze gevallen een: zie hoofdstuk 5, lid 3 zou zijn?

De gebruiksaanwijzing, dat spreekt voor zich. De rollen behang en plaktafel is met het oog op het vele moderne stucwerk van tegenwoordig. Hierdoor vervalt de optie om je kind in voorkomende gevallen achter het behang te plakken.

Dan die keer toen hij bij een vriendje ging spelen. Op de afgesproken tijd kwam ik hem weer ophalen en ontdekte al rap enig tumult daar in de tuin. Er bleek een knetterende peuterruzie gaande en dreigende uitspraken zoals: “als  je  dat  nú  niet  doet  ben  je  ‘mevriend’  niet  meer!”  werden  heen  en  weer   geslingerd. Ik zag vanuit mijn ooghoek de moeder van het vriendje wanhopig naar mij gebaren. Mijn zoon was zo goed als hysterisch en wilde zowel niet meer naar huis als nog bij het vriendje blijven. Het liep al tegen etenstijd dus richting huis leek mij toch echt de beste optie. Op enige meegaandheid rekende ik al niet meer, dus ik pak mijn zoon als een surfplank onder mijn arm en probeer hem (in de status tegenstribbelend, wild schoppend en slaand) in de auto te werken c.q. te proppen. Ik rij weg met gierende banden, het schaamrood op mijn kaken en met een kind dat loeit als een sirene. Ik vang in mijn achteruitkijkspiegel nog net de bemoedigende en begripvolle blik van de andere moeder.

Zo was er laatst kermis in de stad. Mijn zoon verheugde zich al dagen op een ritje in de draaimolen. Na een aantal standaard (tegenwoordig onbetaalbare) bezigheden te hebben afgewerkt, gingen we het lang naar uitgekeken kaartje voor de draaimolen kopen. Na €  2,- te hebben afgerekend, draai ik mij glimlachend om naar mijn zoon om hem het kaartje te overhandigen. Ik zie aan zijn gezicht dat  er  iets  mis  is.  “Ik  wil  niet  in  de   draaimolen!”,  vertelt  hij  mij  vastbesloten.   Verbaasd frons ik mijn voorhoofd. Hier hebben we toch dagenlang op gewacht en naar toe geleefd? Nee, geen haar op zijn hoofd die er aan denkt een ritje te gaan maken. Ik probeer het nog even door hem het kaartje in de hand te drukken en enthousiast de  geweldige  brandweerauto’s  en  prachtige   motoren met toeters en bellen te beschrijven. Nee blijft nee en met een woest gebaar slaat hij het kaartje uit mijn handen welke ónder de attractie draaimolen belandt. Ik ga op de 22 - Hippe Mama Club

Ik rij rechtstreeks naar de Gamma, even die rollen behang en benodigde plaktafel ophalen. Ja, er is nog vóór het avondeten werk aan de winkel!


Hmc magazine 2013 3  

Hippe Mama Club Magazine jaargang 2013-3 Zwanger & baby editie

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you