Page 1

www.hipo.ro

se distribuie gratuit

Ghidul angajatorilor editia 2009 • dom eniul e conomi c

7 mituri despre profesia de consultant

Limbile străine: sarea şi piperul din CV-ul tău

Drumul către un master în străinătate


Ghidul Angajatorilor

1

Ghidul angajatorilor editia 2009 • domeniul economic Ghidul Angajatorilor este editat de Catalyst Solutions, singura agenţie de recrutare specializată în recrutarea de studenţi şi absolvenţi. Recrutăm cei mai buni studenţi şi absolvenţi din fiecare generaţie pentru companii care apreciază talentul şi investesc în dezvoltarea lui. Dacă vrei să intri în baza noastră de date, înscrie-ţi CV-ul pe www.hipo.ro. Ghidul Angajatorilor este o bibliotecă de articole de carieră, atent selectate, care sunt menite să te ajute să-ţi planifici şi conduci cariera după principii ale succesului, un ghid cu cei mai doriţi angajatori din domeniul Economic.

INDEX Companie BCR

BRD Administrare Fond de Pensii BRD Groupe Société Générale

Pag 18-21

10, 11 29

British American Tobacco

31

Coca-Cola HBC Romania

2

Colgate-Palmolive România

17

Elmec Romania

43

Germanos Telecom Romania

30

HiPo.ro

16,44

HP

22.23

JTI Romania

calendarul programelor de internship şi trainee 2009 ...3

15

Bricostore

Huawei Technologies

CUPRINS

8

Limbile străine: sarea şi piperul din CV-ul tău ...6

Angajarea pas cu pas ...12

7 mituri despre profesia de consultant ...26

Coperta 2

Metro Cash&Carry

37

Raiffeisen Bank

43

Real - Hypermarket

36

RTC Holding

42

Star Foods

Coperta 4

Top Talents Romania

Coperta 3

Drumul către un master în străinătate ...32

dezvoltă-ţi o carieră internaţională ...38


Ghidul Angajatorilor

3

calendarul programelor de internship {i trainee

2009

“Care este cel mai potrivit job cu care să îmi încep cariera?“

De ce merită să optezi pentru un program de internship?

Cred că ţi-ai pus această întrebare de mai multe ori, iar dacă nu ai făcut acest lucru… ar fi cazul să îl faci. Răspunsurile sunt infinite şi ţin foarte mult de ce îţi doreşti, de experienţa acumulată în timpul facultăţii, de contextul creat de evoluţia economiei. Îmi propun în acest articol să îţi ofer două posibile răspunsuri şi să explic de ce ar putea fi o opţiune şi pentru tine. Indiferent de domeniul în care studiezi vei putea găsi programe de internship şi programe de trainee. Denumirea, forma şi structura acestora variază foarte mult de la o companie la alta, dar în ultima perioadă se poate observa totuşi o tendinţă de standardizare.

„„ sparg cercul vicios experinţă – job (nu ai experinţă - nu poţi obţine un job, dacă nu ai job - nu poţi acumula experienţă) „„ te ajută să îţi dai seama dacă direcţia de carieră aleasă de tine ţi se potriveşte şi îţi place „„ înţelegi activitatea în ansamblu şi cum interrelaţionează departamentele „„ pot contribui semnificativ la dezvoltarea ta personală şi te maturizează ca profesionist „„ dacă obţii rezultate bune în urma evaluării, intri în atenţia companiei (pe short-list) şi ai şanşe mari să continui cu un job după absolvire sau după finalizarea programului.

Programele de internship „„ se adresează studenţilor în ani terminali sau proaspeţilor absolvenţi „„ au în general o durată de 3 - 6 luni, în perioada vacanţei de var㠄„ internii au un set de obiective stabilite la începutul programului şi sunt incluşi fie în proiecte care sunt în desfăşurare în companie, în acest caz lucrând alături de angajaţi cu experienţă, fie li se alocă un proiect creat special pentru ei la care lucrează împreună cu ceilalţi interni „„ internii beneficiază de suportul unui mentor/coach pe parcursul programului şi de un program structurat de pregătire „„ la sfârşitul programului performanţa lor este evaluată în funcţie de gradul de îndeplinire al obiectivelor, dar şi al abilităţilor şi competenţelor demonstrate pe parcursul lunilor de activitate în cadrul companiei Majoritatea internshipurilor sunt plătite cu o sumă modică pentru cheltuieli curente, dar sunt şi programe care nu sunt remunerate.


4

www.hipo.ro

Sper că te-am convins că un internship este o mutare bună pentru cariera ta, dar simpla aplicare pentru un astfel de program nu este suficientă. Trebuie să te pregăteşti pentru un proces de selecţie riguros care poate consta în 2-3 interviuri şi chiar un assessment center. De cele mai multe ori dificultatea procesului de selecţie şi numărul de contracandidaţi sunt direct proporţionale cu calitatea programului de internship. Odată selectat trebuie să îl tratezi foarte serios încă din prima zi, deoarece poate influenţa foarte mult următorul tău job. Uită de stagiile de practică obligatorii din facultate de la care plecai doar cu o adeverinţă semnată. Companiile investesc mult în astfel de programe şi au aşteptări pe măsură de la studenţii pe care îi selectează. Trebuie să demonstrezi inţiativă, să îţi asumi responsabilităţi, să te integrezi repede în echipă şi să produci rezultate. Merită efortul dacă vrei să îţi începi cu dreptul cariera.

Domeniul

Durată/ Start

Unde poţi găsi detalii

Programul de Internship Colgate-Palmolive Romania

Oferim 4 poziţii de interni: 2 în funcţia comercială (Marketing şi Sales), 1 în Finance, 1 în CS & Logistics

3 luni, pe perioada vacanţei de vară Data de începere: 1 Iulie 2009

www.toptalents.ro

Programul de Internship JTI Romania

Internshipuri atât în domeniul economic cât şi tehnic

3 luni, pe perioada vacanţei de vară Data de începere:1 Iulie

www.hipo.ro

Junior Talent CocaCola HBC şi Junior Achievement Romania

Resurse Umane, Marketing, Relaţii Publice, Finanţe şi Contabilitate sau Vânzări

1 Mai

www.juniortalent.ro

Stagii de practică în BRD Groupe Société Générale

Domeniul bancar

Pe perioada vacanţei de vară dar şi în timpul anului universitar

stagii@brd.ro.

Stagiile de practică la Raiffeisen Bank

Domeniul bancar

Pe perioada vacanţei de vară

practica@rzb.ro

Domeniul IT

Internshipul durează o lună, iar programul se desfăşoară de două ori pe an.

www.hipo.ro univ-ro@microsoft. com

Domeniul financiar

Durata programului începe cu minim o lună existând posibilitatea de prelungire.

www.hipo.ro INTERNSHIP@ing.ro

Denumire Program

Internship at Microsoft GTSC – students or fresh graduates Stagii de Practică 2009 ING Life Insurance

Programele de trainee / management trainee / functional trainee

T

rebuie să facem de la început o distincţie între programele de training (programe de pregătire) şi programele de trainee, care sunt programe de recrutare adresate tinerilor cu potenţial ridicat. Acestea sunt dezvoltate de companii din domeniul bancar (BRD Groupe Société Générale, BCR, Raiffeisen Bank), FMCG (Kraft Foods, Heineken, Coca-Cola HBC), Telecom (Cosmote) dar şi din alte industrii.

“M-am alăturat Kraft Foods România în 1997 ca trainee. Din acel moment până acum, cariera mea a fost o succesiune de experinţe profesionale provocatoare şi realizări, reprezentând, cred eu, doar începutul unei călătorii lungi alături de Kraft Foods. Pentru asta am suportul, oportunităţile de dezvoltare şi recunoaşterea de care am nevoie.”

Scopul programelor de management trainee este recrutarea unor tineri cu potenţial care trec printr-un proces complex de pregătire pentru a ajunge în 2-5 ani pe o poziţie de management. În Kraft Foods România de exemplu, o parte dintre trainee sunt acum în managementul companiei la nivel naţional sau internaţional:

“M-am alăturat Kraft Foods acum 10 ani, când aveam 20 de ani, deci practic am crescut aici, construindu-mi cariera în marketing de la o poziţie entry level de trainee, la nivelul de Marketing Manager.”

Cristian Sîrboiu Manager Human Resources, Project One Europe Kraft Foods Europe

Cristina Mosteanu Manager Marketing, Chocolate & Biscuits


Ghidul Angajatorilor

5

Ce trebuie să ştii despre aceste programe? „„ Se adresează studenţilor în ultimul an, absolvenţilor şi celor care au maxim un an de de la absolvire „„ De cele mai multe ori au o durată între un an şi doi ani „„ Programul poate presupune atât training „on the job”, cât şi rotaţia posturilor, scopul programului fiind ca trainee-ul să înţeleagă tot business-ul precum şi interacţiunile dintre diferitele arii funcţionale şi departamente „„ Numărul de aplicanţi este mai mare pe poziţie şi concurenţa mai puternic㠄„ Sistemul de selecţie este mult mai riguros deoarece atunci când se face selecţia se aşteaptă de la candidaţi competenţele pe care trebuie să le aibă un viitor manager. O mare parte dintre companii folosesc în procesul de selecţie centre de evaluare (assessment centers) care ţin 1-2 zile „„ Programul de pregătire este mai bine pus la punct, mai variat şi oportunităţile de care se bucură un trainee sunt de multe ori superioare altor poziţii de entry level „„ Când vine vorba de aceste abilităţi şi atitudini se aşteaptă de la trainee proactivitate, iniţiativă, orientare puternică spre învăţare, abilităţi de interrelaţionare, leadership

Denumire Program

Pentru a putea participa la un astfel de program trebuie să te informezi din timp pentru a afla calendarul de recrutare şi să te pregăteşti pentru un proces riguros de selecţie care poate include: „„ Formular de aplicare cu 5-10 întrebări – formularul este primul filtru de selecţie. Recomandarea noastră este să nu îl completezi pe fugă deoarece în această fază de selecţie seriozitatea cu care tratezi formularul este la fel de importantă ca experienţa acumulată anterior. Alege cu atenţie exemplele pe care le foloseşti în răspunsurile tale pentru a fi sigur că ilustrează puternic atitudinea şi abilităţile tale „„ Teste de aptitudini sau de personalitate. Pentru testele de aptitudini îţi recomandăm să te pregăteşti în avans. Interesează-te ce tipuri de teste sunt folosite de compania la care aplici (poţi verifica pe pagina de carieră a angajatorului sau să afli de la persoane care au aplicat anterior). Multe companii folosesc teste similare cu GMAT. Pentru exemple vizitează www.GMATTutor.com. Pentru testele de personalitate singura noastră recomandare este să fii sincer. Mulţi candidaţi sunt descalificaţi în această fază pentru că este depistată inconsistenţa cu care au răspuns la întrebări

Domeniul

Programul START BRD Groupe Société Générale

Financiar, Audit, Comercial, IT, Analiză Risc

Junior Banker – BCR Management Trainee Program

Corporate Finance, Risk Management, Project Finance şi Group Large Corporate.

Unde poţi găsi detalii www.brd.ro/recrutare www.toptalents.ro Best.Trainees@bcr.ro www.toptalents.ro www.kraftcareers.com/romania www.toptalents.ro www.hipo.ro

Cross Functional Trainee Program Kraft Foods România

Resurse Umane, Vânzări, Marketing, Finanţe, Achiziţii şi Customer Service & Logistică

Raiffeisen Trainee

În majoritatea direcţiilor băncii.

raiffeisentrainee@rzb.ro

Vânzări şi creditare IMM

smeschool@rzb.ro

Supply Chain, Finanţe sau Resurse Umane

www.hipo.ro

Comercial, Supply Chain, Resurse Umane, Finanţe

www.hipo.ro

Marketing, Finanţe, Control Financiar

www.hipo.ro

SME Raiffeisen School Management Trainees – Heineken România International Graduate Program Heineken România L’Oréal Trainee Program

„„ Centrul de evaluare sau Interviul de grup – urmăresc abilităţile tale interpersonale. Îţi recomandăm să îţi asumi un rol activ în discuţie fără să întrerupi ceilalţi candidaţi şi fără să monopolizezi discuţia. În această fază este important să te poţi detaşa şi să nu-i priveşti pe ceilalţi participanţi ca fiind concurenţi, ci mai degrabă colegi, împreună cu care construieşti un răspuns la întrebările intervievatorilor „„ Interviuri cu persoane din departamentul de resurse umane şi/ sau din departamentul în care vei lucra la final. In majoritatea cazurilor sunt 3 interviuri: cu departamentul de resurse umane, cu viitorul manager şi cu o persoană din managementul superior, poate chiar cu managerul general.

“Ca participant al ediţiei din 2007 pot să vă spun că vă aşteaptă o experienţă de recrutare unică, veţi trece printr-un proces de selecţie extrem de bine pus la punct (…) Am avut şansa să trec prin nişte simulări manageriale şi testări extraordinare, într-un mediu foarte prietenos, într-un hotel de 5 stele din Budapesta, unde am cunoscut câtiva manageri regionali şi oameni foarte talentaţi.” Irinel Aplicant la Anheuser-Busch InBev Management Trainee Program


6

www.hipo.ro

Limbile străine: sarea şi piperul din CV-ul tău


Ghidul Angajatorilor

Î

ţi propun o călătorie în lumea angajatorului, atunci când el îţi citeşte CV-ul. Întrebarea la care vrem să răspundem este: În ce ordine e cel mai bine să pun diferitele aspecte în CV? Vom ţine cont de modul în care specialiştii în resurse umane parcurg şi interpretează CV-ul tău. Dacă ar fi să ofer o ordine aplicabilă în majoritatea cazurilor, aceasta ar fi: Obiectiv profesional, Experienţă profesională, Educaţie şi atestări, Competenţe, restul. Datele tale de contact tocmai la final. Această ordine are o logică bine ancorată în modul de gândire al celui care îţi citeşte CV-ul.

„„ Primul lucru care îl interesează pe angajator este să vadă dacă ai o direcţie profesională clară şi dacă aceasta se potriveşte cu jobul pe care îl oferă, în compania în care îl oferă. Aşadar, un obiectiv profesional clar oferă un start foarte bun CV-ului tău. „„ Al doilea lucru care îl interesează sunt competenţele tale profesionale, adică ce poţi cu adevărat să faci. Iar aceste competenţe se citesc cel mai bine în activitatea ta profesională (incluzând aici şi activităţile voluntare), în responsabilităţile pe care le-ai avut şi modul cum te-ai ocupat de ele. Aşadar, experienţa profesională, chiar dacă este puţină, merită să ocupe al doilea slot în CV-ul tău. „„ În al treilea rând, un angajator se va uita la educaţia ta. Se uită la ea pentru că deseori are pretenţia de la candidat să aibă studii superioare, pentru că uneori este un indicator al unor potenţiale motivaţii şi competenţe profesionale, dar oricum unul cu multe deficienţe. „„ Urmează restul, de obicei începând cu competenţele cheie şi anume cele legate de limbi străine şi de operarea calculatorului. Alte competenţe, hobby-urile, sunt aspecte pe care mulţi angajatori nici nu mai ajung să le citească, lăsându-se convinşi sau neconvinşi de primele aspecte. În acest format, limbile străine, deşi au valoarea lor, ajung să fie menţionate abia undeva în a doua jumătate a CVului. Pentru că ele pierd din importanţă prin comparaţie cu aspecte precum obiectivul şi experienţa profesională, pentru că oricine poate afirma în CV-ul său că vorbeşte bine limba engleză (şi mulţi fac asta) iar la un test practic să se descopere că o vorbeşte doar la nivel mediu.

Totuşi, există situaţii specifice când rolul limbilor străine este mult mai mare, situaţii în care modul şi locul de prezentare al acestora în CV se schimbă. În mare, sunt două tipuri de situaţii de angajare când se întâmplă acest lucru: „„ Când aplici pentru un job într-o companie multinaţională care are în management mulţi străini veniţi în România, sau în care se lucrează foarte mult pe proiecte internaţionale, în care vei colabora cu angajaţi ai companiei din alte ţări. În acest caz, cunoaşterea foarte bună a limbii engleze, care tinde să fie limba universală de comunicare, este obligatorie. În cazul unei companii ce nu îşi are originea într-o ţară vorbitoare de limba engleză, devine importantă şi cunoaşterea limbii care se vorbeşte în ţara respectivă. „„ Când aplici pentru un job într-o companie sau centru de BPO (Business Process Outsourcing), unde vei avea ca şi clienţi persoane dintr-o altă ţară şi vei comunica foarte mult cu aceştia. În acest caz, având în vedere tendinţele în BPO pe piaţa din România, devin esenţiale alte limbi străine decât engleza. Este vorba în special de germană, franceză, italiană şi spaniolă, iar în unele cazuri chiar limbi mai exotice precum olandeza, daneza, finlandeza, portugheza, sârba, turca etc.. Pentru a demonstra acest punct de vedere am analizat oferta de locuri de muncă de pe cele mai mari portaluri online cu un total de 10115 joburi. Peste 50% dintre joburile analizate cer cel puţin o limbă străină, cea mai întâlnită fiind limba engleză, urmată de limba germană cu 8,66% din totalul joburilor şi limba franceză cu 4.16%.

Num`r Joburi

Procent din total

Total

10115

100.00%

Engleză

3293

32.50%

876

8.66%

Germană

7

Franceză

421

4.16%

Italiană

359

3.54%

Spaniolă

112

1.10%

Olandeză

71

0.70%


8

www.hipo.ro

Dacă ar fi sa tragem o concluzie simplă în urma acestui studiu, aceasta ar fi că pentru a-ţi creşte şansele de angajare şi de a obţine un pachet salarial mai bun, trebuie să înveţi a doua limbă străină, sau să perfecţionezi cunoştinţele adormite pe care le-ai obţinut în liceu/facultate. Se evidenţiază limba germană pentru care oferta este foarte bogată şi unde concurenţa pentru joburi este mult mai scăzută deoarece relativ puţini români o vorbesc bine.

În aceste tipuri de situaţii, ai nevoie să îţi construieşti CV-ul într-un stil care să accentueze limbile străine pe care le cunoşti. Sunt câteva idei importante de aplicat aici: 1. Pune secţiunea de Competenţe Lingvistice foarte sus în CV, imediat după obiectivul profesional ca să fiu mai exact. Ea va stârni cu siguranţă atenţia angajatorului şi îl va face să urmărească mai atent indiciile din restul CV-ului privind aceste competenţe.

2. Scrie competenţele tale lingvistice în mod clar şi precis. Menţionează fiecare limbă pe care o cunoşti şi pentru fiecare din ele nivelul tău de competenţă (începător, mediu, avansat, fluent) pe cele 3 categorii clasice (înţelegere, vorbire, scriere). 3. Susţine competenţele tale lingvistice. Dovedeşte că stăpâneşti limbile declarate la nivelul declarat şi nu faci doar afirmaţii. Poţi face asta prin menţionarea cursurilor şi studiilor tale legate de


Ghidul Angajatorilor

limbi străine, prin menţionarea atestărilor obţinute, precum şi prin menţionarea activităţilor profesionale în care te-ai folosit de aceste limbi. Aceste menţiuni se fac de obicei la Experienţă, Educaţie şi Atestări, dar unele din ele precum certificările pot fi trecute direct la secţiunea de Competenţe Lingvistice.

Ca o concluzie, vreau să accentuez importanţa din ce în ce mai mare pe care cunoaşterea unor limbi străine o are în viaţa ta profesională. Dacă nu vorbeşti măcar engleza bine îţi închizi multe uşi în carieră, dacă însă pe lângă aceasta mai vorbeşti bine şi o altă limbă străină, îţi deschizi foarte multe. Investiţia în a învăţa limbi străine este o investiţia pragmatică, care merită făcută. Iar metode pentru a studia o limbă străine sunt din ce în ce mai multe. Aşadar… succes! Vizitează www.hipo.ro/cursuri-limbi-straine pentru a găsi cei mai mari furnizori de cursuri de limbi străine. Eduard Ezeanu

9


Ghidul Angajatorilor 11

JOB FOCUS

Auditor Junior

în domeniul bancar

1. Cum ai obţinut poziţia curentă ? Am început prin postarea unui CV pe situl Băncii după care au urmat 2 interviuri. Timp de 1 an şi 3 luni am ocupat funcţia de auditor junior. Poziţia de auditor pe care o deţin în prezent se datorează muncii depuse pe parcursul misiunilor de audit. 2. Cum poate cineva obţine un job similar ? Puteţi obţine un astfel de job urmând etapele enumerate mai sus şi, cel mai important, să fiţi suficient de motivaţi şi să vă doriţi cu adevărat să desfăşuraţi activitatea de Audit Intern. 3. Ce fel de persoană se descurcă bine în acest domeniu? Tendinţa mondială în activitatea de Audit Intern este de a recruta persoane diverse din punct de vedere al studiilor, experienţei, cunoştintelor lingvistice. Calităţile esenţiale ale celui ce îşi doreşte o carieră în Audit Intern (şi nu doar o experienţă în plus pentru CV) sunt curiozitatea şi dorinţa de învăţare continuă, capacitatea de a munci organizat şi nu în ultimul rând, reflexul de a privi lucrurile cu un suficient „spirit critic”. Ionuţ Revenco a absolvit Facultatea de Finanţe, Asigurări, Bănci şi Burse de Valori. Lucrează la BRD – Groupe Société Générale din iunie 2007. A debutat în calitate de auditor junior, iar în octombrie 2008, a fost confirmat în postul de auditor.

4. Cum este structurată activitatea ta: echipa şi responsabilităţile din echipă, rolul tău? Echipa de audit este formată din auditori juniori, auditori şi un coordonator. Acesta din urmă are importantul rol de a organiza activitatea echipei şi de a superviza permanent stadiul evoluţiei misiunii de audit. Responsabilităţile sunt atribuite atât auditorilor, cât şi auditorilor juniori. Chiar dacă fiecare auditor îşi are propriile activităţi de realizat, totuşi Auditul Intern este o muncă de echipă. Astfel că rolul meu, ca şi al celorlalţi colegi, este de a împărtăşi cunoştinţele, în acest fel sporind atât valoarea fiecăruia, cât şi calitatea Rapoartelor de Audit. 5. Care sunt planurile tale de carieră ? Pe termen scurt şi mediu îmi doresc să parcurg toate etapele profesionale ale activităţii de Audit Intern. Încerc să acumulez experienţă şi să-mi completez cunoştinţele astfel încât să fiu bine pregătit în momentul în care voi fi avansat în funcţia de auditor senior. 6. Care este cea mai întâlnită prejudecată despre aceasta poziţie ? Una dintre opiniile preconcepute despre această poziţie este că nu aduce un plus de valoare direct şi imediat precum activitatea comercială, de exemplu. Este suficient însă să ne amintim nenumăratele falimente bancare şi naţionalizări din ultima perioadă pentru a înţelege importanţa Auditului Intern, în scopul unei gestiuni sănătoase şi durabile a riscurilor. 7. Ce îţi place mai mult la această poziţie ? Posibilitatea de a acumula cunoştinţe dintr-un spectru foarte larg al activităţilor bancare într-un timp relativ scurt, de exemplu, începând cu securitatea fizică a sediilor până la instrumentele financiare derivate şi impactul acestora asupra situaţiilor financiare. 8. Ce nu îţi place ? Tendinţa firească: „Oamenilor le displace ca activitatea acestora să fie verificată”. Astfel că în relaţia dintre Auditat şi Auditor apar uneori tensiuni. Dar obligaţia etică a Auditorului Intern este aceea de a gestiona şi depăşi aceste momente cu mult calm şi profesionalism. Pentru mai multe detalii despre oportunităţile de carieră din cadrul BRD Groupe Société Générale vizitează www.brd.ro/recrutare


12 www.hipo.ro

angajarea PAS CU PAS

C

um te angajezi pe jobul pe care-l visezi? Este o întrebare care se aude foarte des şi care primeşte numeroase răspunsuri, de la cele întemeiate pe păreri populare şi zvonuri sau bazate pe câteva experienţe personale, la cele întemeiate pe o cunoaştere reală şi aprofundată a procesului de recrutare şi a modului cum gândeşte angajatorul. În continuare îţi propun un ghid pas cu pas în procesul de angajare, fundamentat în această ultimă manieră. Aplicând ideile pe care le conţine, vei constata că procesul de angajare va deveni mai uşor şi va produce rezultate mult mai bune pentru tine.

Pasul 1 Alegerea ţintei. Este greu să ajungi la destinaţie dacă nu îţi este cunoscută nici măcar ţie. Totuşi, foarte multe persoane fac asta atunci când încearcă să se angajeze. Nu au un obiectiv profesional clar în minte, ci pur şi simplu aplică la joburile care le par interesante. Sunt ca o barcă aflată în derivă, dar care speră să ajungă cumva în port. Problema cu acest stil este că el e greoi, e demotivant, îţi foloseşte în mod ineficient timpul şi resursele, te poate duce la joburi de care te vei plictisi după câteva săptămâni şi este neconvingător pentru angajator odată ce ai ajuns prin ipoteză la interviu. Aşadar, primul pas important este să stabileşti ceea ce te interesează profesional. Mai specific, vrei să iei o decizie fermă privind domeniul care te interesează. Pot să existe mai multe domenii în sfera ta de interes, însă de obicei recomand să fie maxim două, iar acestea să fie cumva înrudite. Pentru alegerea eficientă a domeniului tău, ai nevoie să îndeplineşti două condiţii cheie: „„ Autocunoaştere, în special o bună înţelegere a punctelor tale forte şi a activităţilor care îţi fac plăcere. „„ Cunoaşterea pieţei, în special înţelegerea domeniilor care au potenţial pe termen lung şi a responsabilităţilor reale pe care diverse joburi le presupun.


Ghidul Angajatorilor 13

Pasul 2 Vânarea de joburi. Odată ce ţi-ai ales ţinta, este momentul să îţi deschizi canalele de comunicare pentru a afla cât mai multe despre joburile disponibile de pe piaţă care corespund cu interesele tale. Cel mai important aspect în acest pas este să îţi întinzi pătura cât mai mult şi să treci dincolo de banala căutare de joburi pe Internet. Există numeroase oportunităţi grozave de angajare despre care nu vei afla folosind cuvinte cheie pe Google. Aşadar, atunci când vânezi joburi, ia în considerare toate aceste opţiuni: „„ Căutarea pe site-uri de recrutare, de la cele foarte mari şi cunoscute la cele mai mici dar specializate pe anumite domenii „„ Căutarea pe site-urile firmelor de recrutare sau a companiilor pentru care ai vrea în mod particular să lucrezi „„ Participarea la târguri de carieră, unde vei găsi standuri ale celor mai buni angajatori şi vei avea ocazia să vorbeşti faţă-n faţă cu aceştia şi să creezi o primă impresie pozitivă. Cel mai mare eveniment de acest gen este târgul de carieră Angajatori de TOP „„ Networking, construirea treptată a unei reţele de cunoştinţe profesionale din domenii de interes pentru tine, care mai departe îţi pot spune despre diverse oportunităţi de angajare de care deseori nu ai afla altfel, sau te pot recomanda pentru diverse joburi „„ Folosirea reţelei actuale de prieteni, colegi, foşti colegi, cunoştinţe pentru a afla despre diverse joburi disponibile care te pot interesa.

Pasul 3 Aplică la joburi cu un CV de top. Sintagma cheie în acest pas este „CV de top”. CV-ul tău este primul contact cu angajatorul şi prima impresie pe care i-o creezi. De aceasta depinde în mare parte măsura în care el va decide sau nu să te întâlnească mai departe faţă-n faţă. Acesta este motivul pentru care CV-ul se construieşte foarte atent, pentru a face din el nu doar o înşiruire scrisă de activităţii şi studii, ci un instrument puternic de promovare personală. Sunt trei mari aspecte de care vrei să ţii cont atunci când îţi faci CV-ul:

„„ Structură. Asigură-te că CV-ul tău arată la o primă privire foarte profesionist, este organizat, uşor de citit şi de navigat prin el. Foloseşte un font plăcut precum Arial, organizează informaţia pe categorii, foloseşte opţiunea Bold pentru a evidenţia categoriile, foloseşte-te de spaţii pentru a nu aglomera informaţia. „„ Relevanţă. Alege atent informaţia pe care o pui în CV şi pe care nu, precum şi măsura în care o detaliezi atunci când o scrii, astfel încât să fie 100% relevantă pentru jobul la care aplici. Atunci când citeşte CV-ul tău, angajatorul are nevoie să găsească toată informaţia din acesta ca fiind valoroasă pentru el. „„ Persuasiune. Asigură-te că CV-ul tău nu se rezumă la a reda o serie de informaţii despre tine, ci, pe baza lor, el demonstrează competenţele, cunoştinţele şi motivaţiile tale profesionale. Evidenţiază rezultatele tale profesionale şi activităţile tale cheie. Cu alte cuvinte, convinge că meriţi să mergi mai departe în procesul de recrutare.


14 www.hipo.ro

Pasul 4 Vinde-te bine la interviuri. Dacă CV-ul tău este unul bun, vei avea experienţa plăcută de a fi sunat şi invitat la o discuţie faţă-n faţă cu angajatorul, care va avea loc într-un mod relativ structurat. Cu alte cuvinte, vei fi invitat la un interviu. Este important să conştientizezi că din acest punct va urma deseori un proces încă lung de selecţie. Cei mai mulţi angajatori vor derula un proces cu minim 2-3 interviuri, unii ajung chiar la 5-6 interviuri. Pe lângă asta, pot exista şi alte metode de selecţie precum interviuri de grup, teste de abilităţi sau chiar centre de evaluare care durează de obicei o zi întreagă.

Toate acestea sunt structurate şi ele pas cu pas, iar trecerea la pasul următor se face doar dacă îl îndeplineşti cu succes pe cel dinaintea lui. Ideea de bază: fii pregătit pentru orice. În plus, este bine să continui aplicarea la joburi odată ce ai început să fii invitat la interviuri, şi să mergi în paralel la interviuri la mai mulţi angajatori. Este mai eficient din punct de vedere al folosirii timpului şi din punctul de vedere al stării psihologice în care te pui când ştii că ai mai multe opţiuni care se pot concretiza într-un job. A te vinde eficient la interviu este o artă în sine, care ţine în mare măsură de abilităţile tale de prezentare, comunicare şi negociere. Ea se stăpâneşte în timp, prin practică. Pentru a te vinde cât mai bine la interviu, urmează aceste recomandări cheie: „„ Focalizează-te. O greşeală frecventă care apare la interviuri din partea candidaţilor este aceea de a bate câmpii. Ascultă atent fiecare întrebare şi răspunde la aceasta. Oferă toate informaţiile relevante pentru întrebare dar nu intra în detalii care îşi pierd din relevanţă. Este foarte uşor să pierzi intervievatorul dacă vorbeşti nefocalizat. „„ Oferă exemple. Afirmaţii precum „Am bune abilităţi de comunicare” sau „Sunt un angajat foarte conştiincios” poate să facă oricine. Ceea ce separă persoanele convingătoare de restul este faptul că ele vin cu exemple concrete şi se raportează constant la experienţele lor pentru a demonstra aceste afirmaţii. Fă la fel. „„ Fii onest. Deşi este comun a încerca să creezi o impresie falsă la interviu, este o strategie care de cele mai multe ori se întoarce împotriva ta. Fie pentru că un recrutor experimentat se va prinde, fie pentru că reflectă disperare iar aceasta poate fi folosită împotriva ta, fie pentru că pe baza imaginii false vei obţine un job care apoi îţi va crea frustrări majore. Filosofia noastră este ca la interviu să spui adevărul, într-un mod bine ambalat care te ajută să îţi evidenţiezi calităţile.


Ghidul Angajatorilor 15

Dacă parcurgi cu succes acest pas al interviurilor, te vei afla în situaţia plăcută de a primi o ofertă de job, pe care apoi o poţi discuta, negocia şi mai departe vei decide dacă o vei accepta sau nu. Important în acest punct este să conştientizezi valoarea ta reală şi opţiunile existente pe piaţă, pentru a nu te încuia singur într-un job pe care nu-l vrei cu adevărat.

Odată ce ai început un job nou, procesul de angajarea se încheie, dar începe un nou proces de consolidare a poziţiei tale în companie, care presupune şi el paşii săi. Din nou, abilităţile tale de comunicare şi relaţionare vor juca un rol esenţial. Atâta timp cât ţii ochii pe obiectivul tău şi cauţi constant să îl atingi, lucrurile vor merge bine pentru tine şi cariera ta. Succes! Eduard Ezeanu


18 www.hipo.ro

Group Junior Trainee. O idee nouă, o generaţie nouă.

E

rste Group, şi implicit BCR promovează o abordare unitară a businessului, schimbul deshis de idei, lucrul în echipă şi knowledge sharing. A fost şi este nevoie de un suflu nou în organizaţie….. şi aşa a apărut Group Junior Trainee. O idee care s-a dovedit salutară pentru că astfel identificăm şi pregătim oameni cu potenţial ridicat, valoroşi care vor şi pot să promoveze schimbarea şi inovarea. Printr-un program închegat şi riguros le-am oferit acestor tineri şansa de a înţelege cum se face banca într-un grup bancar de renume cum este Erste Bank. Programul conţine traininguri on the job, participare la cursuri, cursuri online, job

rotation, studii de caz. Ariile în care îi implicăm pe participanţi au fost alese în funcţie de nevoile de business şi de evoluţia pieţei. Astfel, programul se concentrează pe Corporate Finance, Risk Management, Project Finance şi Group Large Corporate. Obiective = pregătirea de specialişti, viitori leaderi în domenii esenţiale pentru dezvoltarea băncii, crearea unor comunităţi de best practice în domeniile respective, familiarizarea lor cu mediul de afaceri în care activează BCR şi Erste Grup. Am ţintit tineri economişti, fie absolvenţi de administraţie publică, studii juridice sau tehnice, cu excelente abilităţi de

comunicare, deschidere către o carieră internaţională şi care să vorbească foarte bine limba engleză. I-am căutat în universităţi, în organizaţie, la târguri de joburi, printre participanţii la şcolile de vară organizate de Erste, pe forumuri şi pe grupuri studenţeşti. I-am trecut prin furcile caudine ale unui proces de recrutare care a durat aproape două luni şi i-am ales…. Sunt 6 talente din Romania, 46 din toate ţările în care operează Erste Group. Hai să îi cunoaştem, să vedem cu ce asteptări au venit şi cum se simt acum, aproape de jumătatea programului!


Ghidul Angajatorilor 19

Oana are 23 de ani şi este absolventă a Facultăţii de Administrarea Afacerilor în Limbi Străine – secţia Engleză. Este o persoană deschisă, îi place să îşi facă noi prieteni, din medii diferite, pentru că asta îi oferă şansa de a învăţa lucruri noi într-un mod plăcut. “Am ales acest program deoarece îmi oferă posibilitatea de a-mi începe cariera în BCR, un loc în care îmi voi dezvolta noi abilităţi şi încrederea de care am nevoie pentru a reuşi într-un mediu competitiv.”

Adrian are 24 de ani şi a absolvit Facultatea de Electronică, Telecomunicaţii şi Tehnologia Informaţiei în cadrul Politehnicii şi Finanţe, Asigurări, Bănci şi Burse de Valori la ASE. Este foarte energic, comunicativ şi optimist. “Nu pot spune că am simţit vreun fel de presiune în timpul procesului de selecţie. Sunt mândru să fiu aici, să fiu membru al acestei echipe şi sunt nerăbdător să încep un nou capitol din viaţa mea. Eu şi colegii mei vom profita la maxim de această şansă.”

Andreea are 23 de ani şi este absolventă a facultăţii de Finanţe, Asigurări, Bănci şi Burse de Valori la ASE. Este o perfecţionistă, pasionată de ceea ce face şi îşi doreşte să ajungă o profesionistă în Managementul Riscului. Pe Andreea am cunoscut-o în cadrul şcolii de vară Danubia Summer Unversity 2007. “Ca participant în programul Erste Bank Danubia Summer University m-am convins că BCR este un loc perfect în care să-ţi începi cariera.“

Alexandra are 22 de ani şi este absolventă a facultăţii de Contabilitate şi Informatică de Gestiune din cadrul ASE. Este ambiţioasă, perseverentă şi orientată spre rezultate. “Fiecare etapă a procesului de recrutare a fost o nouă provocare şi ceea ce am apreciat cel mai mult a fost atmosfera prietenoasă care mi-a dat posibilitatea să fiu naturală, să fiu eu însămi şi să cred în ideile şi cunoştinţele mele. Noi am fost luptătorii, iar găsirea soluţiei a fost ca o nouă cucerire.”

Mihai are 22 de ani şi este absolvent al facultăţii de Relaţii Economice Internaţionale din cadrul ASE. Este o persoană serioasă, un bun strateg, orientat spre excelenţă. “Îmi doream o schimbare, o nouă poziţie şi am reuşit. Procesul de recrutare a fost riguros şi am fost impresionat de atitudinea deschisă şi prietenoasă a echipei de recrutare care a reuşit să-mi insufle energie pozitivă.”

Vladian are 23 de ani şi a absolvit facultatea de Administrarea Afacerilor în Limbi Străine – secţia Germană ca şef de promoţie. Este o persoană puternică, cu idei inovatoare, căreia nu îi este teamă nici de schimbare, nici de provocări. Are încredere în forţele proprii, nu îi este teamă să ia decizii, este asertiv şi de încredere. „Group Junior Trainee este prima provocare serioasă a vieţii mele, şansa şi oportunitatea de a lucra în marea echipă BCR.”


20 www.hipo.ro

Primii paşi în BCR

Uşa BCR le-a fost deschisă de preşedintele executiv al băncii, Dominic Bruynseels, alături de reprezentanţi ai Conducerii executive. A urmat întâlnirea cu mentorii şi cu oameni cheie din bancă. Următoarele zile au fost dedicate unei sucursale retail şi unui centru de afaceri corporate. Prima săptămână s-a încheiat cu o zi petrecută la Complexul nostru de Pregătire din Bucureşti, unde au aflat mai multe despre cum ar trebui să arate şi să se comporte o echipă din BCR. Săptămâna a doua, petrecută în Viena, alături de colegii lor din Grup a fost marcată printr-un teambulding dar şi de prima întâlnire cu universul Erste. După întoarcerea de la Viena, cei 6 juniori au petrecut trei săptămâni în retail şi corporate. Aici au învăţat cât de importantă este relaţia client – angajat pentru BCR. Era nevoie să descopere şi ce anume susţine activitatea de creditare a clienţilor corporate, aşa că următoarea săptămână şi-au petrecut-o în Sabine Factory, din BCR evident.

Apoi au zburat la Zagreb, în Croaţia, nu fără emoţii. Aici au participat la cursuri de Accounting şi Credit Analysis, susţinute de specialişti în domeniu şi însoţite de studii de caz şi discuţii libere. La Zagreb s-au şi distrat, au vizitat oraşul şi au făcut multe poze. Au urmat cursuri în Budapesta, Praga şi cel mai lung job rotation din cadrul programului, 3 săptămâni într-un departament partener din una din ţările membre Erste Group. În Martie are loc vizita la Bucureşti a întregului grup de trainees, pentru cursuri. Călătoria va continua înca 6 luni pentru viitorii experţi în ariile Project Finance, Corporate Banking şi GLC şi 1 an pentru cei din Risk Management. La sfârşit, în urma unei evaluări, fiecare dintre ei va putea decide dacă va rămâne în departamentul în care a fost selectat sau va alege alt departament din banca de origine sau din Grup.


Ghidul Angajatorilor 21

Ce spun ei….

Mihai „Fiecare ţară în care Erste Group este prezent participă la program. Este primul program pentru tineri absolvenţi efectuat la acest nivel. Pe parcursului anului de pregătire avem ocazia să studiem dar şi să creăm legături ce vor fi baza pentru viitoarele colaborări.”

Oana „După câteva luni de la începerea programului Group Junior Trainee, am ajuns la concluzia că este esenţial să-ţi formezi o imagine de ansamblu şi să vezi care este locul tău într-o companie mare. De asemenea, este încurajator faptul că eşti sprijinit şi ajutat în a face primii paşi într-o carieră de succes.

Alexandra „Cu siguranţa încă nu am reuşit să acumulez tot ceea ce înseamnă activitatea bancară în cadrul Grupului Erste, însă am convingerea că ceea ce va urma mă va aduce mai aproape de acest deziderat de perfecţiune.”

Vladian „Am devenit foarte încrezător în ceea ce va urma. Sunt absolut sigur că acest program ne va oferi unele oportunităţi, despre care unii dintre noi poate doar am visat…”

Andreea “GJTP este o oportunitate extraordinară de a avea o viziune de ansamblu asupra băncii. În ultimele câteva luni am avut ocazia să cunosc diferite departamente ale băncii, dar cel mai important este faptul că am cunoscut şi oamenii din spatele acestor departamente cu nume generic.”

Adrian „Partea mea preferată din program este reprezentată de cele două întâlniri de până acum la nivel de Grup, de la Viena şi Zagreb. E o şansă extraordinară de a cunoaşte oameni din 9 -10 ţări diferite, având culturi diferite, vorbind limbi diferite; mi-am făcut mulţi prieteni, pe care sper să-i păstrez şi după acest program. Am primit training-uri de la oameni experimentaţi din cadrul Grupului Erste şi cred că acest lucru ne crează o foarte mare deschidere, în sensul că ne va uşura o eventuală muncă într-o altă ţară din cadrul Grupului.”

Ce spunem noi...

„În momentul în care i-am ascultat vorbind cu atâta pasiune despre lucrurile pe care le-au învătat până acum, am ştiut că am făcut alegerea potrivită. Este o plăcere să îi ascultăm vorbind despre activitatea lor, a băncii, situaţia economică din România sau strategia Erste. Foarte importantă în formarea lor este relaţia cu mentorii şi felul în care aceştia ştiu să le construiască traseul profesional. Iar implicarea acestora este de 100%.” Loredana Ichim – Recruitment&Development Team BCR Pentru că până acum programul a fost un succes, vom continua! În fiecare an, în luna aprilie începe selecţia pentru o nouă generaţie de trainee. To be continued…


24 www.hipo.ro

Cum să potriveşti socoteala de la şcoală cu cea de la job. Educaţie non-formală pentru angajabilitate

În general, şi în mod deosebit în contextul actual al crizei economice mondiale, competiţia între aplicanţii pentru un loc de muncă este în creştere. Diferenţa între cel care este ales pentru un loc de muncă şi cei respinşi este aceeaşi dintre “a şti despre cum” şi “a şti cum” se face un lucru. Sunt mulţi tineri cu un bagaj impresionant de cunoştinţe, care ştiu ce e de facut în anumite situaţii. Însă nu la fel de mulţi sunt cei care ştiu cum să ajungă la rezultatele scontate, în acord cu cerinţele eficienţei. Studenţii se plâng că învăţământul formal, de stat, nu le asigură pregătirea necesară ocupării postului dorit pe viitor. Angajatorii se arată nemulţumiţi de nivelul profesional al tinerilor absolvenţi ce se prezintă la interviu în vederea ocupării unui loc de muncă.


Ghidul Angajatorilor 25

Termenul englezesc employability denumeşte un set de aptitudini necesare rezolvării unor situaţii practice, concrete. Dezvoltarea abilităţilor de acest fel depăşeşte cadrul învăţământului formal, odată cu ideea de aplicare a cunoştinţelor într-un anumit domeniu, pe probleme punctuale. Educaţia nonformală, exemplificată prin voluntariat, internshipuri, traininguri, şcoli de vară, etc. completează indispensabil educaţia formală. Dacă în cazul celei din urmă accentul se pune pe acumularea de cunoştinţe teoretice, în cazul celei dintâi accentul cade pe activitatea practică, în cadrul social. În urma experienţelor de educaţie non-formală, tinerii absolvenţi se raportează mai corect la piaţa forţei de muncă; structura unei companii nu îi

mai surprinde ca o noutate absolută; aptitudinile de comunicare sunt rafinate; puterea de lucru şi rezistenţa la stres sunt exersate; capacitatea de valorificare a cunoştinţelor teoretice în lucrul de zi cu zi este îmbunătăţită. După cum vedem, aceste direcţii de dezvoltare sunt aceleaşi cu cerinţele angajatorilor, adresate tinerilor absolvenţi. O altă trăsătură importantă inclusă în conceptul de angajabilitate este mobilitatea profesională. Prin aceasta putem înţelege două lucruri: atât dorinţa şi disponibilitatea pentru o perfecţionare continuă, cât şi adaptarea la mediul dinamic al pieţei forţei de muncă. Lăsând la o parte transformările locurilor de muncă clasice, noi valori şi elemente descriu astăzi mediul de lucru: informaţia depăşeşte în importanţă orice altă

resursă (mai puţin resursa umană), iar serviciile surclasează bunurile propriuzise. De aceea, un angajator va căuta întotdeauna un tânăr capabil să înţeleagă şi să valorifice schimbarea pe parcursul activităţii, fie ea individuală sau colectivă. Deşi nu este un cuvânt folosit de suficient de mulţi studenţi din România, educaţia non-formală aparţine studenţilor ca alternativă şi completare la educaţia formală. Mai mult, dezvoltă acele aptitudini atât de dorite şi căutate de angajatori, pregătindu-i astfel pe tineri pentru a aborda şi a obţine rezultate cât mai satisfăcătoare în perioada imediat următoare absolvirii - într-un cuvânt, devin mai angajabili. Echipa LEAP www.leap.ro


7 26 www.hipo.ro

mituri despre profesia

de consultant

B

ună ziua, numele meu este George şi sunt consultant. De câte ori nu am auzit acest lucru? Fie că George lucrează într-o multinaţională şi oferă sfaturi CEO-ului unei companii sau vinde asigurări de viaţă ori produse de nutriţie, pe cartea lui de vizita stă scris titlul de Consultant. Termenul de consultant este folosit în mod abuziv în România, motiv pentru care în jurul acestei profesii s-au creat o serie de mituri în ultimii ani. Prin convenţie vom defini Consultant = specialist care dă indicaţii sau trage concluziile în chestiuni care privesc specialitatea sa, şi a cărui muncă are un impact major asupra organizaţiei consiliate. Fals sau Adevarat? Să începem!

01. În consultanţă se munceşte mult Dacă eşti genul de persoană căreia îi place să aibă o viaţă liniştită, să facă lucrurile încet, iar la ora 18.00 să rupă uşa biroului în drum spre casă atunci cu siguranţă consultanţa nu este pentru tine. Ritmul de lucru este în valuri, datorită unei puternice orientări pe proiecte, fiind alternate perioade de lucru intens, cu termene limită scurte, cu altele de activităţi de rutină precum munca de cercetare şi documentare. O relaţie subestimată frecvent este cea dintre nivelul de experienţă şi ora la care îţi termini sarcinile dintr-o zi. Pe măsură ce capeţi experienţă vei reuşi să faci mai multe activităţi într-un timp mai scurt, devenind mai eficient. Concluzia: Adevărat!


Ghidul Angajatorilor 27

02. În consultanţă se căştigă foarte bine Ai calculat vreodată care este caştigul tău pe ora efectiv lucrată? (salariul împărţit la numărul de ore lucrate pe lună, din care să scazi pauzele de fumat, cafea, pauza de masă şi alte momente în care care nu eşti productiv). Compară acum rezultatul tău cu media plătită pe oră unui consultant, ţinând cont şi de nivelul de concentrare intelectuală necesar pentru a fi performant în consultanţă. La ce concluzie ai ajuns? Ca în orice altă meserie, începutul este mai greu din punct de vedere financiar – şi acest lucru se întâmplă pentru că iniţial, angajatorul investeşte în dezvoltarea ta, iar rezultatele tale nu contribuie semnificativ şi direct la rezultatele companiei. Cât timp vei acumula cunoştinţe, vei câştiga un salariu mediu pentru piaţă, dar

odată cu creşterea în experienţă şi în responsabilităţi, răsplata financiară va deveni pe măsură. Concluzia: Depinde de nivelul de experienţă şi responsabilităţi!

03. În consultanţă se intră greu Industria de consultanţă şi în special companiile ce oferă servicii pure de Strategy Consulting sunt vestite pentru nivelul ridicat de dificultate şi complexitate al proceselor de recrutare. Haideţi să facem un scurt exerciţiu şi pentru 5 minute să privim lucrurile din perspectiva angajatorului. Rolul procesului de recrutare este de a atrage şi reţine în organizaţie persoane capabile să facă faţă cu succes activităţilor de zi cu zi (termene limită, volum de lucru, cunoştinţe specifice,

competenţe...etc). Testele şi studiile de caz nu sunt altceva decât o modalitate prin care angajatorul se asigură că, un candidat ce trece prin acest proces cu succes, va face faţă cu brio job-ului. Situaţie ipotetică: Să presupunem că o persoană care ar pica testele, ar fi angajată într-o firmă de consultanţă. Ce s-ar întampla? Nu ar face faţă la volumul de muncă fie pentru că îi lipsesc cunoştinţele necesare, fie pentru că personalitatea sa nu este compatibilă cu această profesie sau firmă, ar avea în mod constant evaluări negative din partea managerului, ar deveni demotivat(ă), totul încheindu-se cu demisia sau, mai rău, concedierea. Concluzia: Adevărat!


28 www.hipo.ro

04. În consultanţă se promovează greu Atunci când lucrezi în echipe mici sau medii de maxim 20 de oameni este mult mai uşor să ai o contribuţie importantă la rezultatul final al unui proiect sau chiar al companiei luată ca un întreg. Cu cât rezultatele tale sunt mai vizibile şi usor de evaluat, şi promovarea către următorul nivel devine la fel de uşor de obţinut. În plus, majoritatea companiilor multinaţionale de consultanţă utilizează sistemul up or out prin care, dacă într-o anumită perioadă de timp nu reuşeşti să promovezi către nivelul următor, eşti “consiliat” în afara organizaţiei. Prin implementarea acestui sistem, angajatorul îşi asigură un nivel de performanţă constant iar tu primeşti un plan de carieră ce garantează o evoluţie ascendentă. De reţinut: Există şi un revers al acestor sisteme – cea mai mică greşeală sau incompetenţă va fi observată imediat. Concluzia: Fals!

05. Consultanţa este o rampă de lansare către o poziţie de manager într-o companie de top Dacă vei cerceta atent biografiile liderilor care conduc acum companiile de top fie din România fie la nivel mondial vei descoperi că o mare parte au lucrat în consultanţă la un moment sau altul din cariera lor. În mod natural apare o întrebare: De ce devii un manager mai bun dacă lucrezi înainte în consultanţă? Cauzele sunt multiple, dar un răspuns facil poate fi: Pentru că vei avea în minte două aspecte esenţiale pe care lucrul în alte domenii nu ţi-le pot oferi: „„ o vedere de ansamblu asupra organizaţiei (sisteme, procese, oameni) „„ o gândire orientată spre profitabilitatea companiei, departamentului şi nu în ultimul rând către dividendele acţionarilor. Concluzia: Adevărat!

06. Consultanţa este un job plictisitor Dacă trăieşti cu impresia că un consultant este o persoană izolată întrun birou, ce nu face altceva decât să analizeze cifre şi să creeze rapoarte toată ziua, greşeşti! Din contră, meseria de consultant înseamnă şi muncă operaţională, comunicare şi interacţiune cu mai multe persoane (furnizori, echipa din care faci parte, manager de proiect). Adaugă la asta şi lucru la sediul clientului pentru a-i descoperi şi rezolva corect problemele şi vei avea o imagine mai apropiată de realitate. Concluzia: Fals!


Ghidul Angajatorilor 29

07. Pentru a oferi consultanţĂ trebuie să ai experienţă de lucru în domeniul respectiv

Clientul în general apelează la serviciile de consultanţă din mai multe motive: lipsă de timp, costuri mai ridicate de a rezolva problema respectivă intern şi poate cel mai important – abordarea obiectivă şi detaşată pe care numai o persoană din exterior o poate avea. Experienţa este un atu, dar sunt şi companii care angajează tineri fără o experienţă prealabilă pe care îi pregătesc intens timp de mai mulţi ani. Ideal ar fi să îţi începi cariera într-o industrie care te interesează astfel încât să înveţi cum funcţionează concret. După câţiva ani,

o mutare de carieră în consultanţă pe industria respectivă poate fi o opţiune foarte bună. Concluzia: Fals! Indiferent dacă vei alege sau nu să lucrezi în consultanţă noi îţi sugerăm să îţi răspunzi sincer la o întrebare: Vreau să lucrez în consultanţă pentru că personalitatea şi abilităţile mele sunt compatibile cu această profesie sau doar pentru că este o profesie la modă? Pentru feedback: george@hipo.ro


32 www.hipo.ro

Drumul către un master în străinătate

E

şti în ultimul an de facultate sau proaspăt absolvent şi ai luat decizia de a îţi continua studiile în străinătate? Înseamnă că eşti gata să porneşti pe un drum lung, plin de încercări, dar care se va finaliza cu o diplomă de master în buzunar şi cu o experienţă internaţională de cel puţin un an. Vom vorbi în continuare despre cele mai importante etape pe care le presupune aplicarea la un master şi cum le putem aborda pe fiecare în parte.

01.

Cercetarea »»


Ghidul Angajatorilor 33

Te-ai hotărât că vrei să pleci, dar te-ai hotarât şi unde? Sau în ce domeniu? Sunt două dintre cele mai importante întrebări, cărora le răspundem acum. Prima distincţie pe care o facem este între Statele Unite şi Europa. În funcţie de ţara de destinaţie va trebui mai apoi să te pregăteşti pentru un anumit proces de aplicare, ce include susţinerea unor teste, alcătuirea unor dosare şi acordarea sau nu a unor burse. În timp ce în Statele Unite este nevoie, pe de o parte, să susţii câteva teste: testul de limba engleză TOEFL, GRE sau GMAT, pe de cealaltă parte poţi obţine o bursă de studiu din partea universităţii, condiţie aproape necesară, deoarece învăţământul superior american este foarte scump. În cazul universităţilor din Europa, obţinerea unei burse este mai grea, dar nu imposibilă. Deşi universităţile

nu oferă de regulă burse pentru studenţii din Uniunea Europeană, alte surse de finanţare pot fi găsite. Şi în funcţie de ţara de destinaţie, guvernul poate oferi împrumuturi pentru cei ce vor să studieze în ţara respectivă. Lasând pentru moment aspectele financiare la o parte, întrebarea de la care trebuie să îţi porneşti căutările este în ce domeniu vrei să îţi dezvolţi o carieră după terminarea studiilor şi ce tip de master te-ar ajuta cel mai bine să faci lucrul acesta. Un sfat este să consulţi şi topurile făcute de diverse organizaţii sau publicaţii, precum cel al The Times. De asemenea, pe internet poţi găşi şi topuri specializate, pe domenii, care îţi vor arăta, în ordine, care sunt universităţile cu cele mai bune programe din domeniul tău de interes. Trebuie de asemenea să faci distincţia

între un program de tip research şi unul de tip taught, pentru că, în timp ce primul dintre ele este foarte canalizat pe cercetare şi îţi va permite şi aprofundarea ulterioară a cunoştinţelor în domeniu printr-un doctorat, programele de tip taught pun mai mult accentul pe aspecte practice şi se adresează celor ce vor să lucreze imediat după terminarea studiilor.


02.

Alegerea »»

34 www.hipo.ro

După ce te-ai informat, alege. Există câteva criterii de care ar trebui să ţii cont atunci când îţi selectezi programele de master la care să aplici. În primul rând, alege mai mult de un program. Astfel, îţi vei mări şansele de a fi acceptat la unul dintre ele. Apoi, un criteriu este durata programului. Vrei un master de un an sau de doi ani? Depinzând şi de domeniul care te interesează, durata acestora variază, iar un research master durează în general mai mult decât un taught master. Verifică pe website-ul universităţii cursurile pe care le-ai urma. Asigură-te că sunt ceea ce îţi trebuie pentru cariera ta viitoare, pentru că vei fi cu siguranţă rugat să faci legătura între cele două în scrisoarea de motivaţie. Alege programul de master şi în funcţie de bugetul pe care îl ai la dispoziţie. Spre exemplu, în timp ce în Danemarca studiile superioare sunt gratuite pentru toţi membrii Uniunii Europene, în Marea Britanie tuition fee-ul poate ajunge şi la 10.000 de lire. În afară de taxa de studiu, va trebui să ai şi o sumă lunară prin care să îţi acoperi celelalte cheltuieli: viza de şedere, chiria, mâncarea, cărţile, transportul, etc. Spre exemplu, în Olanda, aceste costuri pot ajunge la 1000 de euro pe lună.


03.

Aplicarea »»

Ghidul Angajatorilor 35

Alegerea este făcută iar lista de universităţi la care aplici este completă. Urmează alcătuirea propriu-zisă a dosarului. Aplicarea se poate face fie online, direct pe website-ul universităţii, fie prin trimiterea unui plic conţinând toate documentele necesare prin curier. În general, dosarul va conţine un formular de aplicare, conţinând datele tale personale, informaţii despre studiile pe care le-ai încheiat şi programul la care vrei să aplici, scrisoare de motivaţie, în care îţi motivezi interesul pentru programul la care aplici şi cu ce te poate ajuta acest program în planurile de viitor, CV, în care dai detalii despre studiile şi experienţa profesională pe care o ai, scrisori de recomandare din partea profesorilor şi/sau a angajatorilor tăi, acte şi traduceri după situaţia şcolară, diploma de licenţă (dacă ai obţinut-o până în momentul aplicării), copie după paşaport sau carte de identitate, o copie după certificatul care atestă cunoştinţele de limbă engleză (testele cel mai des cerute sunt TOEFL şi IELTS, uneori fiind acceptat şi testul CAE/CPE) şi alte acte, variind în funcţie de universitate. O listă completă a documentelor necesare o vei găsi cu siguranţă pe website-ul facultăţii respective şi în formularul de aplicare. De asemenea, tot la acest pas trebuie

să te asiguri că dosarul tău va ajunge la destinaţie în timp util. Termenul limită de aplicare diferă de la program la program, putând fi şi la începutul lunii ianuarie (ca, de exemplu, la unele universităţi din Suedia), până la începutul lunii iunie (la unele universităţi în Olanda). Trebuie să ţii cont că, dacă vrei să aplici la o bursă şi ai nevoie de un răspuns cât mai curând, cel mai bine este să trimiţi dosarul de aplicare către universitate cu două luni înainte de termenul limită de înscriere pentru bursă. Nu în ultimul rând, ar trebui să te apuci de alcătuirea dosarului cu cel puţin o lună înainte de termenul limită de aplicare la programul de master, pentru a avea timp să faci rost de toate actele de care ai nevoie, să te ocupi de traducerea şi legalizarea lor, pentru a lua scrisori de recomandare de la profesori şi/ sau angajatori şi pentru a completa formularele şi scrisorile care îţi sunt cerute. După ce ai terminat cu toate acestea, poţi aştepta în linişte răspunsul facultăţii. Mult succes! Nicoleta Anton http://www.hipo.ro/studii-in-strainatate


38 www.hipo.ro

Dezvoltă-ţi

o carieră internaţională

Pentru mulţi dintre noi, posibilitatea de a lucra afară pare a fi o mutare ideală în carieră. Indiferent de motivarea ta personală şi de interesele profesionale, Europa are ceva să îţi ofere. Europa devine din ce în ce mai compactă, ceea ce pentru noi, europeenii, se traduce printr-o gamă foarte largă de oportunităţi profesionale şi sociale, greu de atins de către alte continente. În ultimii ani, Europa a devenit o destinaţie mai populară până şi decât Statele Unite: oportunităţi de lucru cross-border, condiţii de lucru flexibile, standarde înalte de viaţă, oraşe minunate şi uşurinţa de integrare, acestea sunt doar câteva dintre motivele pentru care un potenţial angajat preferă Europa.


Ghidul Angajatorilor 39

Mobilitatea în Europa

Experienţa universitară

Extinderea Uniunii Europene în mai 2004 cu 10 noi ţări membre, urmată în 2007 de aderarea României şi a Bulgariei, a lărgit şi mai mult oportunităţile de mobilitate socială şi profesională. Investiţiile internaţionale, outsourcingul, toate astea au ajutat la creşterea mobilităţii profesionale. Deşi se spune adesea că un job este pe viaţă, lumea este acum în mişcare şi încurajază şi călătoriile.

Drumul către o carieră internaţională nu începe la finalul studiilor ci chiar de la începutul lor. Foloseşte anii de studiu din Universitate pentru a te implica în experienţe internaţionale, fie că este vorba de studiul unei a doua limbi străine, fie că studiezi sau lucrezi în afară pentru o perioadă de timp, sau că porneşti discuţiile de angajare cu o companie internaţională. Este important să câştigi experienţă în scena mediului de lucru internaţional precum şi să intri în contact cu diverse culturi şi practici de lucru într-un mediu de lucru intercultural. Din ce în ce mai multe companii au aşteptarea de la viitorii recruţi să fi studiat sau să fi lucrat în afară înainte de a aplica pentru un job.

Limbile străine Competenţele de limbă sunt de departe cel mai important aspect pentru o carieră internaţională – doar Engleza nu mai este de ajuns. Pentru a face o mişcare inteligentă, trebuie fie să cunoşti o a doua limbă europeană, fie să fii pregătit să înveţi una la un nivel mediu.

Construieşte-ţi un portofoliu internaţional Să găseşti un job în ţara de origine poate fi dificil de cele mai multe ori şi, cu atât mai mult, a găsi un job într-o altă ţară poate fi o provocare. Există la nivel internaţional atât joburi entry level cât şi joburi care necesită experienţă, doar că trebuie să fii conştient că în cazul acestora vei avea nevoie de mai mult timp pentru a le căuta, va trebui să depui mai mult efort şi să te pregăteşti mai bine pentru a avea succes. Marea parte a angajatorilor europeni caută angajaţi cu un minim de experienţă internaţională, şi va trebui să demonstrezi că eşti cu adevărat interesat să lucrezi într-o anumită ţară.


Ghidul Angajatorilor 41

O societate multiculturală, un mediu de lucru multicultural Prezentat într-o manieră simplă, un mediu de lucru multicultural este acela a cărui structură oglindeşte diversitatea demografică a pieţei pe care o deserveşte. Background-uri sociale şi profesionale diverse dau naştere la diferite perspective şi abilităţi, mix care întăreşte compania din punct de vedere al abordării, al infrastructurii, nivelului de cunoştinţă si al capacităţii de a livra. În orice mediu de lucru vei primi în shimb pe cât de mult oferi: într-un mediu de lucru cross-border, multicultural, câştigurile personale şi profesionale sunt foarte mari. Nu doar vei vedea cum oameni din diverse ţări şi cu culturi diferite abordează proiecte şi situaţii, dar vei avea şi posibilitatea de a îţi dezvolta o impresionantă reţea de relaţii personale şi profesionale. Lucrul într-un mediu multicultural te va ajuta să descoperi foarte multe despre tine şi să te dezvolţi într-un ritm mult mai accelerat decât ai fi făcut-o în ţara de origine. Trebuie să îţi fie foarte clar că competenţele tale interpersonale trebuie să fie excelente, din moment ce va trebui constant să comunici şi să negociezi cu oameni provenind din medii diverse, atât colegi cât şi clienţi. Modul de comunicare diferă considerabil de la ţară la ţară – este deci esenţial să îţi dezvolţi o sensibilitate în a înţelege diverse stiluri de lucru şi de comunicare, fără de care neînţelegerile nu ar întârzia să apară. Partea frumoasă este că, prin contactul cu oameni provenind din medii diverse şi având fiecare propriul mod de abordare a situaţiilor, îţi vei dezvolta o adevărată paletă de abordări pe care să le aplici în diverse situaţii.

Fii flexibil! Când te muţi între ţări europeene, este uşor să subestimezi diferenţele culturale. Fiecara ţară foloseşte anumite practici de lucru, iar orele de lucru si atitudinile variază considerabil. Deşi nu este tocmai uşor să te pregăteşti pentru astfel de lucruri în avans, este bine să fii conştient de faptul că lucrurile vor fi diferite şi că schimbarea de ţară necesită o minte deschisă şi o abordare cât se poate de flexibilă.

Candidatul ideal Angajatorii vor angjaţi pe atât de diverşi pe cât de variată este baza lor de clienţi. Dacă iei în considerare o carieră crossborder, este vital să îţi facă plăcere să lucrezi cu oameni diferiţi şi să fii dispus să îţi petreci o mare parte din timp plecat. Dacă vrei să fii un candidat ideal, trebuie să îi poţi oferi pontenţialului tău angajator trei calităţi cheie: „„ O serie de cunoştinţe dobândite odată cu contactul cu mediul internaţional; „„ Deschiderea către oameni cu background diferit care îţi dă posibilitatea să îi mobilizezi pentru a livra soluţii; „„ Determinarea de a avea succes.

Lucrul în echipă, limba, atitudinea: cum să impresionezi un angajator european. Candidaţii care impresionează sunt aceia care fac legătura între propriile nevoi, abilităţi si convingeri şi cele ale organizaţiei la care aplică. Acest lucru se aplică atât managerului unei companii din inginerie, cât şi partenerului unei mari firme de avocatură. Ceea ce se aşteaptă este aducerea de valoare adăugată unui serviciu şi lucrul în cadrul unei echipe pentru a aduce satisfacţia clientului. Oricare ar fi drumul pe care îl ia cariera ta, angajarea ta va fi cel mai probabil parte a unei strategii de recrutare în care inovaţia, flexibilitatea si competenţele de lucru cu clienţii sunt pe primul loc. Motivul este simplu: într-o piaţă dezvoltată oamenii plătesc mai mult pentru cunoştinţe, ambalajul şi calitatea care îmbracă produsele şi serviciile. Având la îndemână şi avantajul limbilor străine, stă în puterea ta să devii un câştigător. O opţiune pentru cei care caută să capete experienţă internaţională este programul de exchange organizat de AIESEC. Poţi afla mai multe pe www.aiesec.org/romania Sursa: targetjobs.eu


Ghidul Angajatorilor 2009 - Domeniul economic  
Ghidul Angajatorilor 2009 - Domeniul economic  

Oportunitati de cariera in Romania.

Advertisement