Page 1

»Kanske ska du med barnslig vetgirighet tillsammans med herdarna och de vise och många andra delta genom att lyssna och fråga vid någon gudstjänst under julhelgen?« Hans Ulfvebrand skriver på sidan 2

HIMMEL &JORD & JORD Denna bilaga är en annons från Svenska kyrkan på Södermalm.

OM DET DÄR MELLAN

NR 4 – 2008

en välsignad jul!

önskas alla av Svenska kyrkan på Södermalm

jul i gemenskap läs mer på sidan 3

julens största hemlighet

läs mer på sidorna 4–5

Högalid ■ Katarina ■ Maria Magdalena ■ Sofia församlingar

40 år som präst i Sofia läs mer på sidan 6


ledare

Att fira jul är en svår konst vi önSkar uPPriktigt varandra och oss själva en

god jul. Men vi stökar och städar, köper och äter och när juldagarna gått sitter vi där med tunnare plånböcker, vidare midjor och säger ett dåsigt: »skönt att det hela är över«. Nu ska vi än en gång fira jul. Hur ska den i verklig mening bli glad och god? Kanske ett känt Jesusord kan vara ett svar: om ni inte omvänder er och blir som barn. Ett tänkvärt ord inför Jesusbarnets högtid. bli SoM ett barn. Det betyder glad förväntan. De små räknar veckor, dagar och timmar. Det lyser ofta om barn när de talar om julen. Vad kan vi vuxna vänta av julen? Har dess glada budskap något att säga oss, något att ge oss ?

bli SoM ett barn. Det betyder upptäckariver. Ett barn kan fråga – ibland mer än sju vise kan svara på. Men det är ju genom sin »nyfikenhet«, sina många frågor, som de erövrar bit för bit av verkligheten. Verklighet men julens vackra berättelse om barnet i krubban och den märkliga stjärnan – den har väl ingenting med den verklighet jag lever i nu att göra? Var inte så säker! Kanske ska du med barnslig vetgirighet tillsammans med herdarna och de vise och många andra delta genom att lyssna och fråga vid någon gudstjänst under julhelgen?!

det är förargligt, om det kommer en blomma, en julklapp från någon vi glömt bort. Barn reagerar oftast inte så. Ju mer de får, desto gladare är de, fastän de inte har något att betala tillbaka med. Julens gåva – barnet i krubban – den gåvan kan vi aldrig betala. Den kan vi bara ta emot Glad förväntan, upptäckariver, viljan att ta emot – med tom hand och med barnets glädje. Kanske är det så vi ska möta och fira jul. Kanske är det så som julen för många av oss kan bli god. Vad mer kan vi önska varandra och oss själva? hans ulfvebrand, kyrkoherde, kontraktsprost

bli SoM ett barn. Det betyder att vilja ta emot. Att ta emot – utan att ge igen – det är en svår konst. Vi vuxna tycker väl oftast att

»ett barn kan fråga – ibland mer än sju vise kan svara på.«

innehåll Jul i gemenskap . . . . . . . . . . . . . 3 Julbockar är farliga. . . . . . . . . . . 4

1. jul, jul strålande jul

Musik: Gustaf Nordqvist. Text: Edvard Evers

2. när det lider mot jul (det strålar en stjärna)

Musik: Ruben Liljefors. Text: Jeanna Oterdahl

3. betlehems stjärna (gläns över sjö och strand)

Musik: Alice Tegnér. Text: Viktor Rydberg

4. advent

Musik: Otto Olsson. Text: Paul Nilsson

Julens höjdpunkter . . . . . . . . . . 8

5. jag drömmer om en jul hemma (White christmas)

Text och musik: Irving Berlin. Svensk text: Lennart Reuterskiöld

Mellan himmel & jord

6. nu tändas tusen juleljus

Text och musik: Emmy Köhler

7. julen är här

Musik: Billy Butt. Text: Sölve Rydell

8. rudolf med röda mulen (rudolph the rednosed reindeer)

Text och musik: Johnny Marks. Svensk text: Eric Sandström

9. vintervärld (Winter Wonderland)

Text och musik: Felix Bernhard och Dick Smith. Svensk text: Lasse Green

40 år som präst . . . . . . . . . . . . . 6 På gång på söder . . . . . . . . . . . . 7

Utges av Svenska kyrkans församlingar på Södermalm, Högalid, Katarina, Maria Magdalena och Sofia. Redaktörer: Pehr Grånefors, Kikki Hatt och Björn Wänn. Kontakt: Högalid 08-616 88 00, Katarina 08-743 68 00, Maria Magdalena 08-462 29 40, Sofia 08-555 913 00. Produktion: Formalix Illustration kyrkvinjetter: Tove Hennix Omslagsfoto: Kikki Hatt.

2

10-i-topp julsångernas

10. bereden väg för herran Statistiken baserad på liveframföranden av körer i Sverige 2007. Källa: Mitt i musiken, radions P1 som i sin tur hänvisar till Stim.

Musik: Trad. Text: Frans Michael Franzén


vad är det bästa med julen? Moremi agbaje Mat, uppmärksamhet, kyla som omväxling, glögg! Slippa skolan, fast jag tycker i och för sig om att gå i skolan. Gud är överskattad, alla är giriga och vill ha presenter.

Fanny klefelt Jag tycker det är jättemysigt när mamma julpyntar hemma, hon byter färger på hela lägenheten så att allt blir rött och juligt. Och själva julafton såklart, det är jättekul! Julmarknaden i Gamla stan också, men det är inte lika trevligt när det inte är snö.

elsa Scott Det känns speciellt på julen, stämningen är häftig. Det är alltihopa: släkten, presenterna, maten och Kalle Anka. Och så ska det vara snö också, men det blir det ju aldrig med klimatförändringar och allt.

jul i gemenskap Maria Magdalena: annandagslunch

immanuelskyrkan: jul i gemenskap

Annandag jul fredag 26/12 samlas vi kl 11.00 för högmässa i S:ta Maria Magdalena kyrka och fortsätter sedan med jullunch i församlingssalarna. Kostnad: 50:– Biljetter säljes i kyrkan. Mer information: 08-462 29 40.

Julfirande julafton, juldagen och annandag jul (24–26/12) kl 17–21 i Immanuelskyrkan, Kungsstensgatan 19. För andra året i rad bjuds människor som lever i en vardag av ensamhet, fattigdom och hemlöshet in till Immanuelskyrkan för att fira en jul med god mat, julklappar och underhållning i gemenskap. Ett arrangemang i samverkan mellan Stockholms hjälporganisationer och Svenska kyrkan. Mer information: 08-78 78 600.

Sofia: gemensam julaftonsmiddag Julbön i Sofia kyrka kl 17, därefter middag ca kl 18, avslutning kl 21. Bilskjuts ordnas för dem som behöver. Tacksam för anmälan senast mån 22/12 till Sofia församlingsexpediton: 08-555 91 300 vardagar kl 9–17. Välkomna!

Mötesplats kupan: julmiddag Julafton onsdag 24/12 kl 13–17 på Östgötagatan 67: Röda korset anordnar julmiddag med julmat, underhållning och julklappsutdelning. Kostnad: 50:– Mer information: 08-702 08 40.

erik och anton andersson Erik: Man får vara med sina nära och kära. Man får vara tillsammans och ha kul. Det är inte bara att få presenter. Anton: Att tomten kommer.

robin larsson Gemenskapen. Att man får vara med familjen. Sovmorgon.

jul med FatiMa-unionen

Julafton 24/12 kl 12–16 och juldagen 25/12 kl 12–17 på Hornsgatan 107 bjuds det på risgrynsgröt, smörgås, fika samt underhållning. FATIMAunionen är en religiöst och politiskt obunden rörelse, som står för Fredligt Arbete Till Insikt Medmänsklighet Ansvar och arbetar med att finna praktiska uttrycksformer för detta mål. Verksamheten har även öppet på onsdagar under hösten och våren samt erbjuder möjlighet att åka ut till Skrubba i Trollbäcken på sommaren. Organisationen har också ett internationellt engagemang i Afrika, Asien och Sydamerika. Mer information: 08-659 85 21.

esmeralda grånefors Att familjen är tillsammans och all julmat som man kan gå och plocka av.

3


notiser katekumenat – vuxenväg till tro Vad är meningen med livet? Hur ska jag lära känna Gud? Kan man tro? Vuxenväg till tro – katekumenatet – vänder sig till vuxna som söker en tro. Du kanske inte är döpt eller konfirmerad och skulle vilja bli det, eller är det men vill hitta en tro eller en relation till kyrkan, där du blir viktig. I katekumenatet möter du människor som är aktiva i kyrkan. Tillsammans med andra får du samtala om kristen tro och växa på trons väg genom livet. I en liten grupp får du dela din livshistoria, komma med frågor och i din egen takt finna och stärka din egna kristna tro. Du får vägledning, handledning och undervisning utifrån dina frågeställningar och erfarenheter. Katekumenatet beskrivs som en resa som hjälper dig att förberedas för dop, konfirmation eller dopförnyelse. I gruppen träffas 4–10 personer som har lite olika roller. Du som är nyfiken kallas katekumen, eller sökare/ vandrare. Till din hjälp finns medvandrare, som gått längre på den kristna vägen och en gruppledare, präst eller diakon. Gruppen vandrar tillsammans från höst till vår och har fyra steg som vart och ett uttrycks i en gudstjänst: – Välkomnande – vi lär känna varandra och påbörjar vår gemensamma resa. – Lärande & växande – vi delar erfarenheter av tro och söker oss in i den kristna tron. – Fördjupning – resan går vidare mot en fördjupning med en vilja att låt tron få en plats i våra liv. – Sändning – vi sänds ut i vardagen för att i kyrkans gemenskap leva i vår kristna tro. Vuxenkatekumenatets pedagogik vill att människan ska lära känna Gud, genom att i grupp utgå från sina egna frågor om och erfarenheter av Gud. Mötet ska vara riktat till hela människan och utgå från vars och ens verklighet. I den tidiga kyrkan fick den som ville döpas och bli medlem i församlingen genomgå en förberedelse för att få vägledning om innebörden i »att leva med Kristus«. Den som levde i förberedelse inför sitt dop kallades katekumen – det betyder »den som undervisas«. Denna tanke finns med i den modell för att undervisa vuxna, som växt fram i Europa och Nordamerika sedan 1900-talets mitt. Katekumenatet kännetecknas av att en människa tillsammans med andra under en bestämd period indelad i fyra steg söker efter en personlig kristen tro. Frågor? Kontakta Gun Eriksson 08-743 68 05 gun.eriksson@svkyrkankatarina.com Hanna Nyberg 08-743 68 12 hanna.nyberg@svkyrkankatarina.com Ewa Wallenblad 08-743 68 18, ewa.wallenblad@ svkyrkankatarina.com. Katekumenatet planeras även i Maria Magdalena församling. Kontakt: Ann Engström 08-462 29 55.

julbockar är farliga! Text: Per axerup Foto: Martin Zetterquist

I början av 1700-talet utfärdades en allmän arresteringsorder. Den gällde de ungdomar som klädde ut sig till julbockar för att på så sätt tigga mat och dryck till julfesterna. De ställde dock till så mycket bråk att ordningsmakten fick ingripa. Sorg, tsunami, vrede 28/12 »Är det verkligen tillåtet att dö när man bara är 8 år?« En nyskriven lyrisk/musikalisk berättelse i Sofia kyrka 28/12 kl 16. En berättelse om sorg, om tsunami, om vrede, om Guds ansvar, om döda som inte hör av sig och om pannbiffen morbror Alf åt innan han dog. Framförs med nyskriven kammarmusik, gjord av kompositören och violinisten Emmy Lindström. Text: Ulph Nyström. Musik: Emmy Lindström. Medverkande: Emmy Lindström, Sabina Sandri-Olsson, Jonna Inge och Kristin Olsson.

4

Från början var det Sankt Nikolaus, helgonet, som delade ut presenter. Vid sin sida hade han en bock. Bocken kommer från den djävulsfigur som var Sankt Nikolaus fånge och den tjudrade bocken var ett sätt att visa hur det goda besegrar det onda. När helgonen försvann ur vår kultur blev julbocken kvar, men nu som presentutdelare. Ungdomarna som spelade julspel klädde ut sig men det blev alltså mest bråk och upplopp. I Viktor Rydbergs berättelse, »Lille Viggs äventyr på julafton« där berättas det om en gårdstomte som inte bara tar hand om gården utan som också är snäll och vänlig. Jenny Nyström illustrerar tomten och när vi importerar julpynt från Europa så återkommer helgonet Nikolaus. Hans röda

biskopsdräkt blir en tomtedräkt som blandas med vår gråa gårdstomte och ur denna blandning föddes den moderne jultomten. Julbocken försvinner som tomtens attribut och kvar blir den ofarliga halmbocken under våra julgranar.

julgranen – ett paradisträd Julgranens bakgrund är brokig även den. I Bibelns berättas om Edens lustgård. Där växte livets träd med frukter som gav evigt liv. Under medeltiden spelade man i Tyskland paradisspel, eftersom Adam och Eva har sina namnsdagar den 23 och 24 december. I dessa spel fanns givetvis paradisträdet med. Trädet utvecklades och från mitten av 1700-talet finns det berättelser om julgranen som togs in i husen.


notiser cappella catharinae söker sångare Vi vill utöka antalet sångare i kören. Vi söker sångare i alla stämmor med erfarenhet av körsång och notläsning. Denna rekrytering riktar sig främst mot åldersgruppen 30–45 år, men sångare i alla åldrar är självfallet välkomna att söka. Rekryteringen beräknas ske under v 2–3, med tillsättning senast v 5. Sista ansökningsdag 31/12. Cappella Catharinae bildades 1969 och är ett av naven i Katarina kyrkas musikliv. Kören har turnerat runt hela världen, t.ex. till Sydafrika och Vietnam. Sedan 2007 leds kören av den prisbelönte körledaren Hans Vainikainen. Kören repeterar på tisdagskvällar. Kontakta rekryteringssamordnare Sofia Gustafsson: 0709-350 860, sofia-gustafsson@spray.se, www.cappellacatharinae.se

Maria Magdalena församlingskör

Övar på onsdagar kl 14–15.30 i kammarmusiksalen, Kvarng 1. Kontakta körledare Axelina Lindholm, genom församlingens växel: 08-462 29 40, om du vill vara med! Kören drivs som en studiecirkel med Sensus studieförbund och en terminsavgift utgår. Börjar 7/1.

ny kyrkoherde i »Maria«

»julbocken försvinner som tomtens attribut och kvar blir den ofarliga halmbocken under våra julgranar.« Granarna pyntades med runda kulor som skulle påminna om paradisträdets frukter. Ljusen i granen symboliserade Guds ljus i människors mörker och stjärnan i toppen är den betlehemsstjärna som berättar om Jesu födelse. Så blir den gran som vi lyfter in i våra hem och pyntar, en berättelse om det ljus Gud ger oss genom Jesus från Nasaret. En blandning av olika seder och bruk, såväl religiösa som världsliga, så ser vårt julfirande ut. Varje familj har dessutom sina egna traditioner som ömt vårdas.

längtan och berättelse Bakom de många jultraditionerna finns det en längtan och en berättelse. En längtan efter något som är äkta och oförstörbart. En berättelse om något/ någon som inte försvinner när tiderna växlar utan återkommer och finns kvar i våra liv och som gör livet meningsfullt och lättare att leva. Julens gudstjänster i kyrkorna på Södermalm vill berätta berättelsen och ge ord åt vår längtan. Inte genom förklaringar utan genom att peka på ett litet barn i en krubba. Som ett barn, så är Gud hos oss. Självklart närvarande vill Gud ge oss kärlek och mod att leva. Inte genom att mästra och fördöma, utan genom att erbjuda liv. Du är värdefull och Du är älskad. Gud vill hjälpa Dig att se det. Julbocken behöver inte åka i arresten och de övriga jultraditionerna kan vi ta till oss allt

Gunnar Olofsgård, präst i Västerleds församling, blir ny kyrkoherde i Maria Magdalena församling. Han tillträder 1/3 2009 och installationen sker 29/3 i S:ta Maria Magdalena kyrka. Maria Jacobs, komminister i Maria Magdalena församling, är vikarierande kyrkoherde.

Församlingspedagog i »Maria« Lotta Rönngren, tidigare präst i Djurö, Möja och Nämdö församling har anställts i Maria Magdalena församling på en projekttjänst. Hon kommer att arbeta med att öka antalet konfirmander och utarbeta ett pedagogiskt program för församlingen.

Spädbarnsmassage i högalid Babymassage – en lugn och mysig stund för dig och ditt barn (2–6 mån)! Kursen startar tisdag 27/1 kl 13.30. Kostnad 600 kr/6 tillfällen. Mer info och anmälan: liselotte.johanson@svenskakyrkan.se, tel 08-616 88 40/43.

efter önskemål. Hoppet står till att vi tillsammans upptäcker den förnämsta gåvan av alla; Guds närvaro i våra liv. Då blir det verkligen en god jul! I centrum av julen står ett litet barn som föds i ett stall. Våra julkrubbor skildrar den händelsen. Men julkrubban ljuger! Det var inte varmt och ombonat och så familjelyckligt som det framställs. Jesus föddes i en grotta, av unga och osäkra föräldrar och deras julefrid var rejält naggad i kanten.

julens största hemlighet I gudstjänster över hela världen kommer det snart att talas om julens glädje. I psalmer, musik och predikningar kommer glädjen att lyftas fram. Hemligheten är att det inte handlar om den glädje som jag själv försöker skapa. Utan den glädje som ges åt mig. Gud själv vill komma nära mig, så nära som ett litet spädbarn. Glädje är inget som jag själv krampaktigt kan skapa, utan glädje är något som ges åt mig som en gåva från Gud. Gud ger, jag tar emot. Gud kommer till mig – det är glädje. Hur ditt liv än ser ut, vad du än bär på, så vill Gud vara nära dig. Det är kanske julens största hemlighet? Får man stava på det då föds det en liten glädjeunge längst in i mitt inre. Välkomna till julens gudstjänster!

taiji Qigong i högalid Tid: Torsdagar kl 16.30–17.00 under perioden 15/1–14/5. Avgiften är 600 kr. Ledare: Gudrun Khemiri, leg sjukgymnast m m. Anmälan till expeditionen 08-616 88 00.

Stilla dag i Sofia Lördagen den 7/2 samlas vi i Sofia församling som vill genom stillhet fylla på vårt inre! Meditation, lunch och kaffe till självkostnadspris. Anmälan senast 29/1 till diakon Marianne Regnell tel 073-691 40 62, Ingegärd Stridh, tel 08-555 91 305.

Mer att läsa om julens traditioner finns i boken »Tradition och liv« av Martin Modéus (Verbum)

5


Fast förankrad i sin tro och på östra Söder

Text: Kerstin Vinterhed Foto: Kajsa Hartig

40 år som präst i Sofia församling Den 15 december 1968 präst­vigdes Ann-Marie Turesson av ­Stockholms dåvarande biskop Helge Ljungberg i Storkyrkan. Dagen därpå började hon arbeta i Sofia församling. Hon var 24 år, det var prästbrist och det var bara att rycka in. Sedan dess har hon blivit ett stående inslag i gatubilden på östra Söder och en ofta sedd besökare hemma hos människor som har det svårt, som drabbats av sorg, sjukdom och ensamhet. Man stöter lika lätt på Ann-Marie Turesson på Konsum som i kyrkan; söderandan har hon en gång definierat som att »alla sorters människor kan vara på samma plats samtidigt«. Det är hon själv ett bra exempel på, en liten till synes oansenlig dam, alltid med prästkrage, skarpögd och glad på en gång, folklig och värdig, just som en riktig präst ska vara. – Jag vet inte om jag har romer, judar eller valloner i släkten, jag har inte släktforskat, kommenterar hon sitt osvenska utseende, en gång kolsvart hår som nu blivit grått, kraftiga svarta ögonbryn och väl under medellängd. Hon är populär. Härom året fick hon Magnoliapriset. Ann-Marie Turesson visste tidigt att hon ville bli präst. Som barn sällade hon sig till metodisternas barn- och ungdomsverksamhet, Gott Gry, »GG« kallat och när hon var 12 år blev hon frälst. – Det gick lugnt och enkelt till. En annan flicka och jag gick till en av ledarna på vårt juniorläger och berättade vi hade kommit till tro vid lägerelden. Sedan fick man ett kort där det stod »Gud är trofast.« Men Ann-Marie Turessons föräldrar tyckte nu att det började gå för långt och förbjöd dottern att gå till metodisterna under ett helt år. – De oroade sig för att jag skulle bli en religiös grubblare. Särskilt Mamma var skeptisk, berättar hon. Men vid ett tillfälle kom det fram att både Pappa och Mamma brukade be aftonbön varje kväll, det fick jag veta först som vuxen. Religion var ingenting man pratade om i mitt föräldrahem. – Min mamma var sträng och fordrande, men hon var inte kall, säger Ann-Marie Turesson. Det fanns en värme hemma och jag fick lära mig allt man behövde för att klara sig själv här i livet. Det är jag henne oändligt tacksam för. Mamma tyckte jag borde bli lärare. Eller socionom eller sjuksköterska. Bara inte diakonissa för föräldrarna hoppades ju på barnbarn och hade börjat oroa sig för att jag helst umgicks med gamla människor – något som jag fortsatt med, säger Anne-Marie Turesson.

6

Själv gick hon till sin lärare i kristendomskunskap

och historia på Södra flickläroverket, Anne-Louise Zetterberg, gift med pastor primarus Åke Zetterberg i Storkyrkan, för att prata om hur hon kände det. Anne-Louise Zetterberg uppmuntrade henne. – Hon sa att till och med Jesus fick lyda sina föräldrar, när de hämtade honom i templet när han var 12 år, och jag skulle ju ändå snart bli myndig och kunna bestämma själv. Om Frälsaren själv kunde vara lydig så kunde väl jag, tänkte Ann-Marie. Men redan efter konfirmationen, när hon var 15 år, ökade friheten och hon kunde börja förbereda sig för sitt framtida kall, läsa latin och grekiska på gymnasiet för att genast

– Hon sa till mig att jag skulle stanna kvar i Sofia församling, att det här skulle gå över och att jag snart skulle få visa vad jag dög till. Och att man aldrig skulle fly från någonting, bara till. Och när sedan Helge Ljungberg blev pensionär och bosatt på östra Söder verkade han mycket nöjd med mig. Jag tror han insåg att jag gjorde en del nytta.

Så vad betyder tron för Ann-Marie Turesson, vad innebär hennes kristna tro? – Undren har jag aldrig haft några problem, säger hon, inte trosbekännelsen heller. Gud är outgrundlig och Jesus är ett med Gud – hon böjer sig för mysteriet och finner trygghet i sin tro. – Fast det är klart, när jag ser alla mammorna här på Söder med sina barn kan jag inte låta bli att undra, om det skedde igen att en jungfru blev gravid utan en man, hur skulle man reagera då? Skulle man bli rädd? Var Maria rädd? Det viktigaste med kristen tro är ändå detta att man tillåts göra fel och börja om på nytt, att det finns en förlåtelse, menar Ann-Marie Turesson. I den insikten finns en stor befrielse, en tillit som bär genom livet.

»Och att man aldrig skulle fly från någonting, bara till.« efter studenten inleda teologistudier i Stockholm. På fritiden jobbade hon extra i kyrkan och slapp på så vis stora studieskulder. – När jag så började jobba i Sofia fick jag omedelbart hand om ungdomsverkamheten, något som jag inte alls passade för och som jag gruvligen misslyckades med. Ungdomarna ville inte vara med och Ann-Marie Turesson, biskop Ljungberg uttalade sitt missnöje och Anne-Marie blev utskälld efter noter av dåvarande kyrkoherden i Sofia. – Kyrkoherden skällde på mig så att till slut kom hans fru in och sa att nu fick det vara nog, det var inte rättvist att skylla allt på mig. Det är jag tacksam för än idag. Men jag var förtvivlad. Ännu en gång vände sig Ann-Marie Turesson till Anne-Louise Zetterberg för att få råd och stöd.

En hel del av det som nu sker i kyrkan är hon kritisk

till, de heliga danserna som när de tidigare ingick i Sofiamässorna var snudd på New Age, regnbågsmässorna – varför kan de inte vara med på vanlig mässor som alla andra? – och hon kommer aldrig att vare sig viga eller välsigna par av samma kön. Just nu kan hon känna sig lite trött på den utdragna trefaldighetstiden, det där med nästan-kärleken är inte alltid det lättaste. Så hon börjar längta efter den första delen av kyrkoåret med advent, jul och påsk, då när mysteriet dominerar. – Det blir mer varierat. Ann-Marie Turesson har ingen egen familj och det

kan hon känna sig ledsen för. Men hon spottar strax upp sig – det finns andra former för gemenskap. – På julafton äter vi gemensam julmiddag i församlingen, berättar hon. Det är också en del av söderandan.

Festhögmässa söndag 21/12 i Sofia kyrka 11.00 Festhögmässa med anledning av A ­ nn-Marie ­Turessons 40 år som präst. Biskop Caroline Krook och Hans Ulfvebrand leder mässan. Ann-Marie Turesson predikar.


Guidendecember–januari2008/09

Högalid

Katarina

Högalidskyrkan är öppen

Katarina kyrka är öppen

Högmässa söndag kl 11.

Tel 08-743 68 40

Barngudstjänst tisdag kl 9.30, åter 20/1 (SA)

Högmässa söndag kl 11

Mässa tisdag kl 18.30, åter 13/1 (SA) Mässa onsdag kl 12 (SA)

Mässa för unga själar och andra onsdag kl 18

Musikmeditation onsdag kl 12–13

Lunchmusik torsdag kl 12.15

(SÖS)

Förbönsmässa lördag kl 11

mån–fre 10–18, lör–sön 10–16.

Veckomässa torsdag kl 13 (SÖS) SA – S:t Ansgarskapellet SÖS – Sjukhuskyrkan, Södersjukhuset PG – Prästgården, Högalids kyrkväg 11.

Musik i Högalidskyrkan Söndag 18/1 kl 16 Den förlorade sonen Opera av Debussy med tre solister & piano solister: Elisabeth Wernfeldt, Sten Niklasson och Daniel Engström. Anna-Lena Engström, dirigent. Söndag 8/2 kl 16 Konsert – Jubilate Högalids kammarkör, Ewa Lena Kansbod, dirigent, Nils Larsson, orgel. Söndag 22/2 kl 16 Orgelkonsert Högalids orgelserie, Nils Larsson, orgel

Öppna förskolan

Träffpunkt för föräldrar och barn. Billigt fika! Kom och gå när du vill. Verksamheten startar vecka 4: Måndag: 0–5 år, kl 9.30–11.30. Måndag: 0–10 mån kl 13.30–15.30. Tisdag: 0–5 år kl. 10.00-12.00. Dagen börjar med barngudstjänst i S:t Ansgars­ kapellet kl 9.30. Torsdag: 11 mån–2 år kl 13.30–15.30.

Hämta andan – miniretreat

Under Hämta andan erövrar vi katedralens lugn och skärper våra sinnen. En halvdag fylld av tystnad, tai chi/ qigong, massage, vila till stilla musik, mässa och möjlighet till enskilt samtal. Soppa och smörgås serveras. Allt i en lugn miljö och i ett tempo som var och en själv bestämmer. Tid & plats: 31/1 och 18/4 kl 10.00–15.00 i Högalidskyrkan Anmälan & avgift: Anmälan till expeditionen tel 08-616 88 00. 30/1: tidigast 12/1 och senast 26/1. 18/4: tidigast 13/3 och senast 14/4. Hämta andan är gratis. Massage kostar 200 kr. Begränsat platsantal.

Måndagsträffen

Träffarna äger rum i församlingshuset kl 13.00: 26/1, 9/2, 23/2, 9/3, 23/3, 6/4, 20/4, 4/5, 18/5. Fika 20:–

Årets första ökenmässa

Första ökenmässan firas torsdag 8/1 kl 18 i S:t Ansgarskapellet.

Högalids församling Box 9048, 102 71 Stockholm Besöksadress: Högalids kyrkväg 11, T-Hornstull Tel 08-616 88 00, fax 08-616 88 80 www.hogalid.se

tis–fre kl 11–17, lör–sön kl 10–17,

Lunchmusik tisdag kl 12.15

Du behövs i Katarina kyrka!

Vi vill ge möjlighet till mer kontakt mellan oss som firar gudstjänst i Katarina. Vi vill också skapa plats för barnen och kommer att inreda en hörna till Barnens kyrka. Där kan barn rita, titta i böcker eller ägna sig åt andra tysta aktiviteter under delar av gudstjänsten. Vi önskar att kyrkan ska välkomna alla åldrar varje söndag. För att detta ska fungera behövs du. Kan du tänka dig att då och då hjälpa till vid söndagens högmässa? Vi behöver hjälp med kyrkkaffet och lite annat praktiskt. Du är välkommen att vara med! Du kan vara van gudstjänstfirare eller ny i sammanhanget och nyfiken på vad ett engagemang kan ge. Du kan vara gammal eller ung, det spelar ingen roll. Du behövs för barnens och gemenskapens skull! Kontakta Ewa Wallenblad, tel 08-743 68 18 ewa.wallenblad@ svkyrkankatarina.com

Stödsamtal eller ­orienterande samtal

Stödsamtal eller orienterande samtal inför kortare eller längre samtals­kontakt kan bokas direkt hos Lennart Karp, församlingspräst med steg 1 utbildning i psykoterapi. Telefon 08-743 68 06.

Fonder, stiftelser och ­gåvomedel

Du som är församlingsbo i Katarina församling kan söka ekonomiskt stöd från församlingen. Det finns fonder för sjuka barn, studerande, äldre, lungsjuka, rörelsehindrade, synskadade och behövande. För information kontakta oss på telefon 08-743 68 51.

Katarinamusiken erövrar Norrort Söndag 1/2 kl 14 Katarina Kammarkör på Historiska museet Körmusik kring Jungfru Maria av bl.a. S-D Sandström, G. Holst och A. Pärt Hans Vainikainen, dirigent. Entré 100 kr, inkl entré till museet samt den aktuella Maria-utsällningen. Lördag 7/2 kl 13 Mendelssohnmaraton i Jakobs kyrka Katarina kammarkör sjunger körmusik av jubilerande Felix Mendelssohn. ­Programmet ingår i festivalen Jubilate.

Katarina församling Box 4015, 102 61 Stockholm Besöksadress: Högbergsgatan 15 Tel 08-743 68 00 Fax 08-643 96 25 www.katarinaförsamling.se

Maria Magdalena S:ta Maria Magdalena kyrka är öppen

Sofia Sofia kyrka är öppen

Mån–ons, fre–lör 10–16, tors 10–19, sön 10–16. Tel 08-641 83 01. Högmässa söndag kl 11

alla dagar 11–17, onsdagar 11–19.50. Tel 08-462 29 60. Bellmansgatan 13.

Mässa onsdag kl 12

Högmässa söndag kl 11 Mässa tisdag kl 12. Lunch i församlings­salarna efteråt. Åter 13/1.

Kyrktimme på Vintertullen Katarina Bangata 80. Varannan söndag – ojämna veckor. Varje gång kl 14

Ekumenisk Taizébön Meditativt ­sjungen bön onsdag kl 18. Åter 7/1.

Församlingskretsen

Mässa onsdag kl 19. Lunchmusik torsdag kl 12.15–12.45 med Ralph Gustafsson, orgel. Fri entré. Lättare lunch efteråt (20:–). Åter 15/1.

Musik Sön 18/1 kl 16 Divine Hymns – en himmelsk timme i Henry Purcells värld Med Fredrik Strid, tenor, Lars Johansson Brissman, baryton, Ensemble Notus Stockholm Baroque Band, Olof Boman, dirigent. Biljetter à 100:– (stud. 50:–) en vecka innan i kyrkan. Sön 1/2 kl 16 Roman och Händel – högbarock på hög nivå Med Anna Jobrant Dalnäs, sopran, Anna Zander, alt, John Kinell, baryton, Maria Magdalena Motettkör, Stockholm Baroque Band, Olof Boman, dirigent. Biljetter à 100:– (stud. 50:–) en vecka innan i kyrkan.

Barn- och familjeverksamhet

Ett fåtal platser finns i gruppen för ensamstående föräldrar onsdag kl 10–12 och torsdagsgruppen kl 10-12 för barn födda -07 eller tidigare. Övriga grupper är just nu fulla. Ring oss gärna på 08-462 29 57 för information och anmälan (obs – föranmälan).

Sällskapet Mariavännerna

Vårens program börjar fredag 9/1 2009 kl 13.00 i församlingssalarna.

»Följ med och se!«

Bibelstudier varannan torsdag kl.18.30– 20.00 i »allrummet«, Ragvaldsgatan 10. För frågor och anmälan är du välkommen att höra av dig till Ann Engström på 462 29 55. Börjar 15/1 2009.

Taiji & Qigong: 18 Rörelser

Gruppen samlas i stora salen i Maria Magdalena församlingshus, Ragvaldsgatan 10, på onsdagar kl 10–13. Drop in. Kostnad: 30:–/tillfälle. Ann Engström 08-462 29 55. Börjar 7/1 2009.

Bibelstudier med Kyrkokåren

Vi välkomnar gamla och nya medlemmar! Vi träffas i kyrkorådsrummet, S:t Paulsg 10 tisdagar jämna veckor kl 19-20.15. Start för våren: 20/1. Studieledare: Karin Jansson, präst. Kontakt: Bruno-Sigvard Thor 070-670 91 77. I samarbete med Sensus studieförbund. Maria Magdalena församling Box 15010, 104 65 Stockholm Besöksadress: S:t Paulsgatan 10 Tel 08-462 29 40 Fax 08-462 29 51 www.mariamagdalena.se

Torsdagsmässa kl 18.30

Församlingskretsen träffas: 14/1, 28/1, 11/2, 25/2, 11/3, 25/3, 15/4, 29/4 0ch 13/5. Ledare: Ulla-Britta Wadstedt, tel 642 58 82.

Missionskretsen

Missionskretsen anordnar försäljning lördag 28/3 i stora församlingssalen, Borgmästargatan 11. Kontakt: AnnMarie Turesson, präst, tel 642 67 27.

Sofiaklubben

Vi träffas i stora församlingssalen, Borgmästargatan 11 kl 14. Alla är varmt välkomna följande onsdagar: 21/1, 4/2, 18/2, 4/3, 18/3, 1/4, 22/4, 6/5 & 2/6.

Barnkörerna i Sofia startar Minikören »Diamanten« (3–5 år) 14/1 kl 16.

Barnkören »Kristallen« (9–10 år) 15/1 kl 15. Flickkören (11–15 år) 15/1 kl 16.

Sofia-miniorerna & teater

Gillar du kanske att spela teater och går i 2:an eller 3:an? Då är du välkommen till oss i Sofia församling på måndagar 15.30–17.00. Vi startar 19/1. Du år pröva på att spela teater, leka och ­pyssla. För anmälan och frågor ring Ingegärd Stridh 08-555 91 305

Sjöstadskapellet

Lugnets allé 46, hpl Sickla kaj Tel 08-545 789 80 Mån–fre 12–16, lör 11–17, sön 15–20 Söndagar kl 18 firar vi natt­vards- eller musikgudstjänst. Kyrkkaffe efteråt. Morgonbön, tisdagar och torsdagar kl 08.30 (Ny tid!) med efterföljande enkel frukost start tisdag den 13/1. Café Sjöstad, tisdagar kl 13.00 (Ny tid!), start 13/1 Andakter på Sjöstadsgården, varannan onsdag kl 14.00 (ojämna veckor), start onsdag 14/1. Barnkören, (över 7 år) start 8/1. Minikören, (5–7 år) start 15/1. Öppna barnverksamheten , startar v 3 Vi utökar med en grupp till, för åldern 10 mån till 3 år (se vårens veckoschema för kapellet). Studiegrupp i kristen tro, varannan måndag startar 19/1 kl 18.00 och pågår t o m 27/4. Stavgång och sopplunch, start 30/1. »Höjdargruppen«, (fritidsverksamhet för barn 7–12 år), start måndag 12/1. Taiji Qigong, start 19/1 kl 18.30. Sofia församling Box 11037, 100 61 Stockholm Besöksadress: Bondegatan 66, 1 tr Tel 08-555 913 00 Fax 08-555 913 01 www.svkyrkansofia.com

7


Välkommen att fira jul & nyår i din församling på söder Högalid

Katarina

Maria Magdalena

Sofia

Julafton onsdag 24/12

Julafton onsdag 24/12

Julafton onsdag 24/12

Julafton onsdag 24/12

Högalidskyrkan, S:t Ansgarskapellet (SA) Sjukhuskyrkan Södersjukhuset (SÖS). Plats: Högalidskyrkan, då annat ej anges. 11.00 Samling kring krubban, Per Axerup, präst, Göte Widlund, musiker. 11.00 Julgudstjänst (SÖS), Lars Christiansen, präst, kvartett ur Högalids kammarkör, Ewa Lena Kansbod, musiker. 17.00 Julbön, Gunnar Lind, präst, Nils Larsson, orgel. 23.30 Julnattsmässa, Jonas Persson, präst, Maria Halldén, prästpraktikant, Högalids motettkör, Jan Stenbaek, orgel.

Juldagen torsdag 25/12

07.00 Julotta, Lars Christiansen, präst, Nils Larsson, orgel, Högalids kammarkör.

Annandag jul fredag 26/12

11.00 Högmässa (SA), Anna-Lena Björk, präst, Maria Halldén, präst­ praktikant, solosång, Göte Widlund, orgel. 15.00 Julmusik på orgel med Nils Larsson. Verk av Pachelbel, Buxtehude, Bach, Daquin, Improvisation. Fri entré.

Nyårsafton onsdag 31/12 17.00 Nyårsbön, Gunilla Lindén, präst, Daniel Engström, solosång.

Nyårsdagen torsdag 1/1

Katarina kyrka och Allhelgonakyrkan. Plats: Katarina kyrka, då annat ej anges.

08.30 Samling vid krubban, Erik Holmberg. 17.00 Julbön, Hans Söderlund, Kör. 17.00 Julbön i Allhelgona­kyrkan, Anders Björnberg, solist: Mette A ­ dolfsson 23.30 Julnattsmässa, Erik Holmberg, Katarinakörer. 23.30 Julnattsmässa i Allhelgona­ kyrkan.

Juldagen torsdag 25/12

07.00 Julotta, Gun Eriksson. 11.00 Högmässa, Magnus Olsson. 15.00 J S Bach: Juloratoriet I–III. Dirigent: Hans Vainikainen, Barockorkester, Lisa Gustafsson, sopran, Mikael Bellini, countertenor, Carl Unander-Scharin, tenor, John-Erik Eleby, bas. Entré 150:–

Annandag jul fredag 26/12 11.00 Högmässa, Olle Ideström.

Nyårsafton onsdag 31/12

15.00 J S Bach: Juloratoriet IV–VI. Medverkande: se ovan (25/12). Entré 150:– 17.00 Nyårsbön i Allhelgonakyrkan, Olle Ideström. 23:30 Nyårsvigilia, Gun Eriksson.

11.00 Högmässa, Gunilla Lindén, präst, John Hack, sång.

Nyårsdagen tisdag 1/1

Trettondedag jul tisdag 6/1

Lördag 3/1

11.00 Högmässa, Anna-Lena Björk, präst, Högalids kammarkör.

15.00 Högmässa, Magnus Olsson. 11.00 Förbönsmässa.

Trettondedag jul tisdag 6/1 11.00 Högmässa.

S:ta Maria Magdalena kyrka. Plats: S:ta Maria Magdalena kyrka, då annat ej anges.

11.00 Samling vid krubban, ­Elisabeth Jonsson 16.30 Julmusik. 17.00 Julbön, Elisabeth Jonsson. Carl Ackerfeldt, solosång. 23.00 Midnattsmässa (Obs. tiden!) Maria Jacobs, Tore Nydevik, Maria Magdalena Motettkör. Orgel under dagen: Mathias Kjellgren

Sofia kyrka, Sjöstadskapellet (Lugnets allé 46, hpl Sickla kaj) och Vintertullen. Plats: Sofia kyrka, då annat ej anges.

07.00 Julotta, Karin Jansson, Kvartett, Ralph Gustafsson, orgel

09.30 Samling vid krubban, Anette Westergren Järnkrantz, Barnkörerna. 10.00 & 11.30 Samling vid krubban i Sjöstadskapellet, Bo Nordqvist, Bolla Henriksson, orgel. 13.00 Julbön i Sjöstadskapellet, Eva Brunne, Bolla Henriksson, orgel. 17.00 Julbön, Kerstin Vinterhed. Manstrion Söderns röster från Moldavien sjunger rysk ortodoxa hymner. 23.30 Julnattsmässa, Hans Ulfvebrand. Fredrik av Klint, baryton, Kyrkokören och Söderns röster.

Annandag jul fredag 26/12

Juldagen torsdag 25/12

Juldagen torsdag 25/12

11.00 Högmässa, Karin Jansson, Kvartett, Ralph Gustafsson, orgel. Jullunch i församlingssalarna efter högmässan. Pris: 50:– Biljetter säljes i kyrkan.

Nyårsafton onsdag 31/12 16.30 Orgelmusik med Ralph Gustafsson. 17.00 Nyårsbön, Maria Jacobs. Solist. Ralph Gustafsson, orgel.

Nyårsdagen torsdag 1/1 11.00 Högmässa, Maria Jacobs, kvartett, Ralph Gustafsson, orgel.

Trettondedag jul tisdag 6/1 11.00 Högmässa, Elisabeth Jonsson. Solist. 16.00 Julkonsert med Maria Magdalena Gospel. Fri entré.

Söndag 11/1

11.00 Gudstjänst med små och stora och julgransplundring, Maria Jacobs. Julgransplundring i församlings­salarna efter gudstjänsten. ­Biljetter finns att hämta i kyrkan fr o m måndag 15/12.

07.00 Julotta, Dag Lindberg, Sofia­ kören. 08.00 Julåtta för hela familjen i Sjöstadskapellet. Efteråt serveras frukost i kapellets bottenvåning. Marie Fredin, Bolla Henriksson, orgel. 11.00 Högmässa, Dag Lindberg. 14.00 Kyrktimme på Vintertullen, Ann-Marie Turesson, Jeanette Bjurling, sång, Nonna Shilo-Svensson, piano.

Annandag jul fredag 26/12

11.00 Högmässa, Marie-Louise Riise. 15.00 Julens sånger och psalmer. Ingegerd Nilsson, sopran, Raymond Björling, tenor, Arne Johansson, orgel, Ungsdomskören Jubilate, Åsa Burman Laxvik, körledare.

Söndag 28/12

16.00 Konsert: Fyra år efter tsunami­katastrofen. Ord och ton av Emmy Lindström och Ulph Nyström.

Nyårsafton onsdag 31/12

17.00 Nyårsbön, Dag Lindberg, Maria Kristensson, flöjt, Golondrian Stone, violoncell, Arne Johansson, cembalo. 17.00 Nyårsbön i Sjöstadskapellet, Stefan Palmqvist, Per Harding, orgel.

Nyårsdagen torsdag 1/1

15.00 Fredsgudstjänst »Trots allt hoppas vi!« Hans Ulfvebrand, ­Margareta Ingelstam, förra årets vinnare av det svenska »Martin Luther King-priset«. Gruppen Bolingo.

Trettondedag jul tisdag 6/1 11.00 Högmässa, Dag Lindberg. 18.00 Julkonsert. Bach: Kantat 6 ur Juloratoriet m m. Sofia kyrkokör och kammarorkester, Ingegerd Nilsson, sopran, Conny Thimander, tenor. Arne Johansson, dirigent. 16.00 Musik i Sjöstadskapellet med Tobias Ulfvebrand, baryton och Bolla Henrikson, orgel.

Nästa nummer av »Om det där mellan himmel & jord« kommer i jan/feb

himmel_svky_soderbilaga_4-08  

julens största hemlighet 40 år som präst i Sofi a önskas alla av Svenska kyrkan på Södermalm »Kanske ska du med barnslig vetgirighet tillsam...