Page 1

Brandbook Live Hilversum

Hilversum Marketing versie maart 2018


Het grootste genot is dat ik als hardloper in twee minuten op de hei ben Arjanneke, al 16 jaar Hilversummer


Citybranding Hilversum. De stad die vertelt, vermaakt en verbindt. De stad van hier en nu. De stad die leeft. Live Hilversum


De introductie had het gewenste effect: veel pers, trending topic en persiages.


Citybranding waarom?

De marketing van Hilversum wordt zichtbaar via Citybranding. Door Citybranding bundelen we onze krachten en vormen we één consistent beeld naar de verschillende doelgroepen; inwoners, ondernemers, bedrijven, bezoekers, potentiële nieuwe bewoners en grote en kleine bedrijven die zich in Hilversum willen vestigen. Door met elkaar Hilversum als een eenduidig merk te profileren, profiteren we allemaal van de kracht die het merk uitstraalt. Bovendien lift je mee op alle activiteiten, communicatie en andere inspanningen die gedaan worden om het merk op de kaart te zetten.

Gebruik de tools en voorbeelden die Hilversum Citymarketing aanbiedt via de downloadpagina op de website. Of laat je voor concepten en toepassingen inspireren en adviseren door de ‘Virtual Design Agency’, het creatieve samenwerkingsverband van de tussen 3 bureau’s die de Citybranding hebben ontwikkeld.


Kleur Live Hilversum claimt RGB. DĂŠ kleuren van TV en andere beeldschermen. Fris, opvallend en herkenbaar. En vooral eigen voor het merk Live Hilversum.


Kleurenpalet RGB 255.0.255 | Hex #ff00ff

RGB 0.255.255 | Hex #00ffff

| HEX #0000ff RGB 0.0. 255

RGB 255.255.0 | Hex #ffff00

| HEX #00ff00 RGB 0.255.0

Let op: RGB-kleuren kun je niet drukken in een full color drukproces. Voor drukwerk is een afgeleid CMYK-kleurenpalet samengesteld. CMYK staat voor cyaan, magenta, yellow en black; de vier kleuren waarmee fullcolor drukwerk opgebouwd wordt.

| HEX #ff0000

De RGB-kleuren van een TV en beeldscherm zijn het uitgangspunt voor de kleuren van Live Hilversum. RGB staat voor rood, groen en blauw; de kleuren waaruit elk beeld op het scherm is opgebouwd. Toegepast als volvlak of als accentkleur zorgt het palet voor een heldere herkenbare beeldtaal.

RGB 255.0.0

voor beeldscherm


Kleurenpalet voor drukwerk

Drukwerk kleuren worden anders opgebouwd dan kleuren op een beeldscherm.

CMYK 0 . 6 . 97 . 0

CMYK 0 . 90 . 20 . 0

CMYK 70 . 0 . 10 . 0

CMYK 100 . 90 . 0 . 0

Let op: CMYK-kleuren gebruiken we niet op beeldschermen Gebruik hiervoor het RGB-kleurenpalet.

CMYK 67 . 0 . 100 . 0

De CMYK-kleuren zijn een zorgvuldige vertaling van het RGB-palet.

CMYK 0.100.100.0

Daarom kun je deze kleuren niet gelijk krijgen. De felheid van RGB-kleuren op een beeldscherm kun je in een full color drukproces niet bereiken.


Lettertype Character is het Engelse woord voor letter. Een lettertype geeft een merk karakter. Door het lettertype consistent toe te passen, krijg je herkenbare uitingen van Live Hilversum.


AaBbCcDdEe ABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUVWXYZ abcdefghijklmnopqrstuvwxyz 0123456789


Primaire letter Gordita

Het primaire lettertype voor Live Hilversum is Gordita Bold, een vriendelijk en goed leesbaar lettertype. Door de ronde vormen is het lettertype herkenbaar en beeldbepalend voor de huisstijl en uitingen van het merk Live Hilversum. Voor koppen gebruiken we Gordita Bold. Voor de gewone leestekst is een secundair lettertype gekozen.Â

Lettertype kopen Het lettertype is te koop via: thedesignersfoundry.com/gordita Op dit moment is het lettertype tijdelijk niet beschikbaar via bovenstaande website. Wil je het lettertype gebruiken? Neem dan contact op met Hilversum Marketing!


AaBbCcDdEe ABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUVWXYZ abcdefghijklmnopqrstuvwxyz 0123456789


Secundaire letter Rubik

Rubik is het lettertype voor gewone leestekst (broodtekst).

Download

Headers en kopjes worden in Gordita Bold gezet waardoor deze extra opvallen.

Het lettertype Rubik is een open source lettertype en gratis beschikbaar via de Google fontlibrary. De varianten bold en regular worden gebruikt.

Rubik is als gratis font te downloaden.

fonts.google.com/specimen/Rubik


Logo Hilversum, stad die het land van beeld en geluid voorziet. Hilversum, stad waar het lekker leven is en waar altijd iets te doen is. Beide waarden zijn vertegenwoordigd in het woord LIVE (‘liv’ & ‘laaif’).


x x

Houd witruimte rondom het logo


Logo

Woordbeeld en uitspraak Het logo van het merk Live Hilversum heeft een vaste vorm en vaste kleurcombinaties waaraan niets gewijzigd mag worden. De woorden ‘Live’ en ‘Hilversum’ zijn in elkaar gevlochten in het logo binnen een vast kader. Dit kader heeft de verhouding van de ‘Dudok baksteen’, speciaal ontwikkeld door de befaamde stadsarchitect van Hilversum Willem Marinus Dudok. Het merk wordt uitgesproken als ‘Live Hilversum’ De website is dan ook te vinden via livehilversum.nl

Download Kies uit verschillende kleurversies. De logo’s zijn te downloaden in de RGBen CMYK-kleuren en in verschillende bestandsformaten: livehilversum.nl/brandbook


Stories Hilversum, stad van verhalen. Vanuit mediastad Hilversum worden verhalen bedacht, audio/visueel gerealiseerd en nationaal en internationaal gedistribueerd. Hilversum heeft ook eigen verhalen. Verhalen van ĂŠn over inwoners. Verhalen van toen en nu. Bijvoorbeeld over Dudok, onze stadsarchitect, die wereldwijd bekend is.


Stories

van Live Hilversum Hilversum heeft 9 miniverhaaltjes (stories) die staan voor het merk Live Hilversum. Deze 9 stories zijn als merk gedeponeerd door Hilversum Citymarketing. Het staat inwoners en bedrijven vrij om eigen stories te verzinnen. Hier mag niet het symbool ÂŽ aan toegevoegd worden. Dit is voorbehouden aan de 9 stories van Hilversum Citymarketing. Om wildgroei te voorkomen hopen we dat sportverenigingen zich verenigen onder We Live Sports en winkeliers onder We Live Shopping.

Download Kies uit verschillende kleurversies. De stories zijn te downloaden in de RGBen CMYK-kleuren en in verschillende bestandsformaten: www.livehilversum.nl/brandbook


Kaders Een kader bepaalt een compositie. Kadreren kan met beeld maar ook met tekst en/of inhoud. Door iets in een kader te plaatsen, komt er de focus op te liggen.


Kaders

toepassingen Het Live Hilversum-kader wordt een herkenbaar vormelement dat uitingen verbindt aan het merk Live Hilversum. Heb je een event, ben je trots op Hilversum... gebruik het kader in je aankondigingen!

De voorbeelden links laten zien hoe het kader toegepast wordt.


Z

X

Deze pagina als voorbeeld voor de berekening van kader en afstand: De korte kant van deze pagina is maat X Het kader is X maal 0,035 = Y De afstand tot de rand is X maal 0,05 = Z

Y

Y Z


Kaders

berekening maatvoering De dikte van het kader wordt bepaald door een percentage van 3,5% te nemen van de afmeting van de korte kant van een vlak. De afstand tot de rand wordt bepaald met een percentage van 5%. Voorbeeldberekening voor een A4 Formaat A4: 297 mm hoog en 210 mm breed Dikte van het kader: 210 x 0,035 = 7,35 mm. Afstand tot de rand: 210 x 0,05 = 10,5 mm

Let op: Voor de berekeningen wordt uitgegaan van de netto maten. Afsneden, overlap (bleed) vallen hier buiten. Als de uiting in een lijst of abri geplaatst wordt neem je voor de berekening de zichtmaat als buitenmaat.


Social media Aansprekend, direct en dichtbij. Herkenbare composities (kadrering) en consistente beeldbewerking. Push‌ bij elke post groeit de merkbeleving.Social media Beeldcompositie

De beeldregels van fotografie trekken we door in social media. Datzelfde geldt voor de maatvoering van de kaders. We willen mensen en beleving laten zien. Aansprekend. Zwart-wit beeld met gekleurde kaders. Duidelijk herkenbaar Live Hilversum tussen alle andere ‘posts’.

Download Download het sjabloon voor Facebook- of Instagram-kaders via de website. www.livehilversum.nl/brandbook


Strepen volgas


Stripes Een vrolijk gekleurd lijnenspel. Het patroon draagt bij aan de herkenbare stijl van het merk Live Hilversum. De kleuren zijn afkomstig van het kleurenpalet van Hilversum.


Stripes

voor Hilversum Voor Hilversum Citymarketing is een apart kader met gekleurde diagonale strepen (Stripes) ontwikkeld. Dit kader mag alleen gebruikt worden in uitingen die van Citymarketing afkomstig zijn. Denk hieraan bijvoorbeeld bij aan posters voor koopzondagen of speciale events.

Praktische informatie De stripes en het kader met stripes zijn niet als download beschikbaar omdat ze alleen door Hilversum Marketing mogen worden toegepast.


0,5 Z Z

X

Deze pagina als voorbeeld voor de berekening van het kader: De korte kant van deze pagina is maat X Het kader is X maal 0,085 = Z De dikte van de gekleurde strepen is X maal 0,0425 = 0,5 Z

Y Z


Kaders ‘Stripes’

De dikte van dit kader wordt bepaald door een percentage van 8,5% te nemen van de afmeting van de korte kant van een vlak. Voorbeeldberekening voor een A4 Formaat A4: 297 mm hoog en 210 mm breed Dikte van het kader: 210 x 0,085 = 17,85 mm. Dit kader sluit altijd aan aan de randen van het vlak. De strepen (Stripes) hebben in dit geval een ideale dikte van 4,25%. Precies de helft van de dikte van het kader. De strepen staan altijd onder een hoek van 45 graden.

Let op: Het gebruik van de strepen (Stripes) is voorbehouden aan Hilversum Marketing of initiatieven van Hilversum Marketing. Wil je gebruik maken van de strepen? Neem dan contact op met Hilversum Marketing. info@hilversummarketing.nl


Hilversum is groot maar wel lekker knus Sam, al 23 jaar Hilversummer


Fotografie Hilversummers. Aansprekend en dichtbij. Herkenbare composities (kadrering) en consistente beeldbewerking. Klik‌ bij elke foto groeit de merkbeleving.


Marketing Hilversum Marketing houdt zich bezig met de promotie van de stad en faciliteert ondernemers en bedrijven die de stad en haar evenementen willen promoten. Hilversum Marketing is samen met de VVV gevestigd in het paviljoen voor het Centraal Station. Wil je iets met Citymarketing dan kun je hier naar binnen lopen.


Sieneke Croes Hilversum Marketing


Contact

Hilversum Marketing Stichting Hilversum Marketing Stationsplein 27 1211 EX Hilversum info@hilversummarketing.nl www.livehilversum.nl

Downloads Logo’s Live Hilversum Stories Live Hilversum Social Media sjablonen Brandbook

Wil je vormgeving in de lijn van Live Hilversum en kom je er ondanks het brandbook niet uit? Neem dan contact op met de Virtual Design Agency van Live Hilversum via: info@hliversum.agency

Let op: prints zijn niet bruikbaar als kleur referentie!


livehilversum.nl   

www.facebook.com/livehsum www.twitter.com/LiveHilversum www.instagram.com/livehilversum

Brandbook - Live Hilversum  
Brandbook - Live Hilversum  

Hilversum. De stad die vertelt, vermaakt en verbindt. De stad van hier en nu. De stad die leeft. Live Hilversum. De marketing van Hilversum...

Advertisement