Page 1

Najaar 2015

12e jaargang nr. 48

AD Maak AF 2015 van d kans op e ticke 5 gratis 1 d ts t.w stuur .v. € uo vóór 25 se 30,ptem een m ber info@ ail naar adaf. nl (z ie pag

. 9)

De Doelen, klaar voor het lustrumjaar! Culinaire stadstraditie hersteld. Le Marche. Onontdekte wijnstreek van Italië. Ton Kalishoek. Een kunstenaar van deze tijd. Nieuw villapark voor H’berg. Start inschrijving Van Ballegooijsingel De Maassluisse School. Dat is wonen in Oud Hollandse sfeer Mausoleum op Oud Kralingen. Restauratie met een functie. De Familiehypotheek. Het blijft in de familie. De Volvo V60 Cross Country. Betaalbaar stoer.

Nieuwe bestemming voor een mausoleum... Verschijnt in: Blijdorp, Hillegersberg, Kralingen, Lansingerland, (Bergschenhoek, Bleiswijk, Berkel en Rodenrijs) Nesselande, Nieuw Terbregge, Ommoord, Overschie, Prinsenland, Schiebroek, ‘s Gravenland en Zevenkamp


In één week de wereld rond met Rien Bezooijen’s:

WERELDMAALTIJDEN!

:OSNELWASUNOGNOOITDEWERELDROND%NZOSNELHADUNOGNOOITEENHEERLIJKE DAGVERSEEN GEZONDEMAALTIJDOPTAFELSTAAN -ET2IEN"EZOOIJENSWERELDMAALTIJDENEETUELKEDAGANDERS7ANTWATDACHTUBIJVOORBEELD VANEEN&RANSERUNDVLEESSCHOTELOPMAANDAG OOSTERSEROERBAKSCHOTELOPWOENSDAGOFEEN PASTAOPVRIJDAG(EERLIJKBEREIDMETDEALLERBESTEINGREDIÑNTENENHETMALSTEVLEES Dus snel op reis naar slagerij Rien Bezooijen!

OPENINGSTIJDEN -AANDAG UUR $INSDAGTMDONDERDAG UUR 6RIJDAG UUR :ATERDAG UUR

3AMUEL%SMEIJERPLEINs7INKELCENTRUM,AGE,ANDs!02OTTERDAM 4ELEFOONs&AXs% MAILINFO SLAGERIJRIENBEZOOIJENNL www.slagerijrienbezooijen.nl


4

12

10 8

14

Voorwoord

In dit nummer

Rubrieken: 8 Wijncolumn, La Marche, onontdekte wijnstreek in Italië. 22 Financieel. De familiehypotheek blijft in de familie. 23 Lifestyle on Wheels, de Volvo V60 Cros Country.

www.hillegersberg-lifestyle.nl

Veel leesplezier!

C O L O F O N Verschijningsfrequentie 4x per jaar: Maart, Juni, September, December Productie / Uitgave Aleman Reclame Adviesbureau Veldkersweg 39, 3053 JR Rotterdam T. (010) 243 92 55, F. (010) 243 92 57 Redactie Aleman Reclame Adviesbureau, E.: redactie@hillegersberg-lifestyle.nl Hoofdredactie Sijmen Aleman

Bladmanagement / Traffic Aleman Reclame Adviesbureau E-mail: info@hillegersberg-lifestyle.nl Advertentie exploitatie / Marketing Aleman Producties Telefoon 06 22 44 05 56 E-mail: info@hillegersberg-lifestyle.nl Medewerkenden aan dit blad Robert van der Leeden, Mario Vos, Norman Langelaan Druk Habo Da Costa bv, Vianen Verspreiding Quattro Advies, Barendrecht Bel voor klachten over de bezorging naar tel.nr 0180 - 654700 (€0,10 p/m)

Postverzending o.a. leestafelexemplaren. AVB DM Service, Krimpen a/d IJssel Verspreidingsgebied Selectief huis-aan-huis in Hillegersberg-Schiebroek, Nieuw Terbregge, Bergschenhoek, Bleiswijk, Berkel en Rodenrijs, Rotterdam-Blijdorp en Kralingen-Oost, Rotterdam-Ommoord, Rotterdam-Zevenkamp, RotterdamOverschie, Rotterdam’s-Gravenland, Rotterdam-Prinsenland en Nesselande. Tevens is Hillegersberg Lifestyle te vinden op leestafels en wordt een aantal exemplaren exclusief per post verstuurd aan verenigings­besturen en beleidsmakers.

Tekst: Sijmen Aleman

Abonnementenservice Belangstellenden voor ’Hillegersberg Lifestyle’ die een ja/nee-sticker voor reclame op de brievenbus hebben of die buiten het aangegeven verspreidings­ gebied wonen, kunnen zich een jaar abonneren op dit magazine door € 15,00 over te maken op rek.nr. NL25 INGB 0661 1602 03 t.n.v. Aleman Reclame Adviesbureau te Rotterdam; onder vermelding van ’Hillegersberg Lifestyle’ en het afleveradres. Financiële giften die continuering van dit gratis magazine ondersteunen kunnen eveneens op dit rekeningnummer worden gestort.

Voor informatie: Bel 06 22 44 05 56 of mail naar: info@hillegersberg-lifestyle.nl. Alle rechten voorbehouden. De redactie is niet aansprakelijk voor gegevens door derden verstrekt. Niets uit deze uitgaven mag worden gereproduceerd of vermenigvuldigd zonder schriftelijke toestemming van de uitgever. Extra exemplaren? Magazine niet ontvangen? Benzinestation Weissenbruch verstrekt u graag een gratis exemplaar. Let wel op de verschijningsdatum.

 Lifestyle

4 – 5 De Doelen, klaar voor het lustrumjaar! Café-Restaurant ‘In de Doelen’ herstelt Culinaire traditie voor de stad. 6 Bij Minerva Hoortechniek vindt u een goed gehoor! 7 Concertstichting Hillegersberg, elk seizoen weer een verrassing. 9 Jubileum Annual Dutch Art Fair in het World Fashion Centre in Amsterdam. 10 - 11 Ton Kalishoek: “Ik wil een kunstenaar van deze tijd zijn”. Op zoek naar de mens in een digitale wereld. 12 – 13 Wilgenrijk wordt gebouwd volgens de Maassluisse School. Oud Hollands wonen in de polder. 14 - 15 Een nieuw villapark voor Hillegersberg. Loting kavels Van Ballegooijsingel in zicht. 16 - 17 Nieuwe bestemming voor mausoleum van een rijke Hillegersbergenaar. 19 De Magistraat, een magistraal gebouw om in te wonen. Domus Magnus biedt woonconcepten met alle gewenste zorg die nodig is. 21 Kleur mag weer bij interieurkeuze.

Hillegersberg

Over uitersten. Op de cover van dit magazine zien we de details van het prachtig gerestaureerde mausoleum van Pieter Kruijff Bartholomeus zn, een rijke Hillegersbergenaar, die in 1913 deze crypte liet bouwen op Oud Kralingen. In die tijd keek men nog heel anders tegen de uitvaart. Er werden prachtige familiegraven aangelegd en gebouwd. Maar ook de wat minder gefortuneerden hadden prachtige graven en grafstenen. In doorsnee ziet dat er tegenwoordig wel heel anders uit. Het is niet zo dat er geen mooie graven meer zijn. Maar alles is een stuk eenvoudiger en er worden ook heel veel crematies verzorgd. Een aantal weken geleden kwam ik met een groepje nabestaanden bij elkaar om afscheid te nemen aan het graf van een vrouw die ons allen heel dierbaar was. Een afscheid dat ons ontnomen was, door de enige dochter van deze vrouw die, tegen de zin van de overledene, had besloten dat zij in familiekring zou worden begraven. Als goede vrieden en kennissen van deze vrouw heb je dan toch het gevoel dat je geen afscheid hebt kunnen nemen. En dus werd besloten dat alsnog te doen. Aan het graf. Een eenvoudig perkje met wit grind, zonder steen, wat kunstbloemen op een bedje van wit grind en een klein naambordje. Een triest einde voor een vrouw die zoveel vreugde en liefde gaf in haar leven en altijd blij was om je te zien. En dat alles omdat haar enige dochter, waarmee zij een haat-liefde relatie had, het spaar geld van haar moeder liever anders besteedde. Ja, ook dat komt voor. Want, als je dood bent heb je niets meer te zeggen. En als je geen familie bent, heb je ook geen stem. Nee, dan het mausoleum van deze Pieter Kruijff Bartholomeus, functioneel gerestaureerd en omgebouwd tot een prachtig colombarium, verlicht door duizenden ledlampjes. Geheel van deze tijd. Pieter Kruijff heeft zonder het te weten iets moois nagelaten voor mensen die kiezen voor cremeren met een eervol plekje voor de urn.

21


Café-Restaurant “In de Doelen” herstelt een culinaire traditie voor de stad.

De Doelen, klaar voor het lustrumjaar! Volgend jaar is het exact 50 jaar geleden dat de Doelen aan het Schouwburgplein op feestelijke wijze werd geopend door Koningin Juliana. Het was een bijzonder moment voor de stad en een hoogtepunt voor haar wederopbouw. Vooral als je bedenkt dat de oude Doelen bij het bombardement in mei 1940 verloren ging. Uiteindelijk heeft Rotterdam dus tot aan 1966 geduld moeten oefenen om zijn historische en muzikale traditie te kunnen voortzetten. Door de gemeente werd toen aan het pand het huisnummer 50 toegekend. Een mooi rond en gemakkelijk te onthouden getal, dat volgend jaar volledig tot zijn recht komt. Want, dan beleeft het gebouw haar Gouden Jubileumjaar.

2016

1966Lang gekoesterde wens. Voorafgaand aan dat tiende lustrumjaar is ook een lang gekoesterde wens in vervulling gegaan. Namelijk de vernieuwing van de zogenoemde plint van het gebouw. Hiermee voegt de Doelen een nieuwe dimensie toe aan zijn functie voor de stad. Die vernieuwing was nodig want het contact met de straat strookte al langere tijd niet meer met de ambities die de Doelen nastreeft en die voor wat betreft de concertfaciliteiten al in een eerder stadium (2009) werden verwezenlijkt. Zowel de gemeente, die eigenaar is van het gebouw, als de directie en medewerkers van de Doelen zelf, waren het er over eens dat de relatie tussen zijn entree en de omgeving moest worden verbeterd. Nadat in november 2013 de knoop werd doorgehakt en de investering voor de herontwikkeling van de plint zijn goedkeuring verkreeg, mag

totaliteit een verhoogde aantrekkingskracht voor zowel toeristische als zakelijke bestemmingen. Met deze innovatieve ingreep heeft de Doelen zich daadwerkelijk verheven tot muzikaal en cultureel middelpunt van de stad en heeft het bovendien opnieuw een plek veroverd in de lijst van belangrijke gebouwen in de stad.

werkingsverband vormt tussen de Doelen, Dudok en Grand Café Floor, mag men er van uitgaan dat het Rotterdamse stadshart culinair gezien een top-restaurant rijker is. Het zojuist opgeleverde Café-Restaurant staat onder de bezielende leiding van Chef Kok Marco Somer, bekend van De Harmonie, en telt in oppervlakte duizend vierkante meters. Het realiseren van een dergelijke culinaire top-voorziening prijkte al sinds jaren bovenaan het verlanglijstje van Anton Vliegenthart, directeur van de Doelen. Het idee daarvoor is in de loop der tijd ontstaan, doordat verschillende ruimten in de plint, die aanvankelijk werden bezet door een aantal gerenommeerde bedrijven, langzaam maar zeker leeg kwamen te staan door vertrek of faillissement. Dit leverde een desolate aanblik op, die bepaald niet bijdroeg aan een positief imago. Er moest dus iets gebeuren. De rest laat zich raden, want met de opdracht aan het

Met de opening van Café-Restaurant “In de Doelen” is het Rotterdamse stadshart culinair gezien een top-restaurant rijker. men nu, na twee jaar van hard werken, gerust spreken van een geslaagde operatie. Zeker als we de gestelde doelen die men voor ogen had er nog eens op naslaan. Want, niet alleen vormt de vernieuwde plint een verrijking voor het leefklimaat in Rotterdam, hij draagt bovendien bij aan een levendige binnenstad met in zijn

Culinaire traditie hersteld. Maar ook historisch gezien is sinds kort een culinaire traditie in ere hersteld. Want, al in de achttiende eeuw mocht ‘De Stadsdoelen’, zoals het toen werd genoemd, tot de betere eetgelegenheden van de stad worden gerekend. Met de opening van CaféRestaurant “In de Doelen”, dat een samen-

architectenbureau werd de weg geopend naar een rigoureuze aanpak. Vernieuwing in fasen. In december van het afgelopen jaar zagen we al de opening van de Doelen Winkel met een breed aanbod van muzikale cadeaus. “Een winkel zoals je in het hedendaagse


Gemak & zekerheid is vastgelegd in aankomsttijd tussen 17.00 en 18.30 uur in het restaurant. De bediening zorgt er dan voor dat u in alle rust kunt eten en dat u altijd op tijd in de zaal aanwezig bent.

“Het voordeel van het Doelenmenu is dat u in alle rust goed kunt eten en dat u altijd op tijd in de zaal aanwezig bent.” Zekerheden voor het Doelen-publiek. Met deze grote horecavoorziening wordt ingespeeld op de wens van het publiek om voorafgaand aan een concert of voorstelling op een goed niveau te eten en wel op zo’n wijze, dat men op tijd in de zaal zit. Chef kok Marco Somers speelt daarop in met het zogenoemde Doelenmenu, waarvoor 200 couverts zijn gereserveerd en dat is gebaseerd op drie zekerheden: kwaliteit, voordeel, gemak en zekerheid. De kwaliteit is gebaseerd op de jarenlange ervaring van Chefkok Marco Somer. Voor ‘In de Doelen’ gaat hij met zijn topgerechten terug naar de basis, waardoor smaak, kwaliteit en eenvoud worden gebundeld in een heerlijk en eerlijk driegangen menu. Het voordeel zit ‘m in de bestelwijze van het menu dat online is gekoppeld aan de plaatsreservering. Het menu kan niet worden besteld in het restaurant en kaarthouders ofwel bezoekers van de Doelen betalen dus een gereduceerd tarief. Redactie: Sijmen Aleman - Bronnen: Krantenarchief en De Doelen

Het Doelen-Menu is te bestellen via de kassa van de Doelen of online via www.dedoelen. nl/doelenmenu Dat de stad Rotterdam met de vernieuwde Doelen beschikt over een verrijkt podium voor muziek en zakelijke bijeenkomsten, dat zich op zowel internationaal, nationaal, regionaal en stedelijk niveau weet te presenteren, mag duidelijk zijn. De Doelen, hoopt dan ook dat u als publiek zult blijven komen om te genieten van alles wat zij u te bieden heeft.

 Lifestyle

De laatste fase van de verbouwing, die de begane grond van het gebouw als zichtzijde naar de stad onderging, had dus betrekking op de centrale kassa voor kaartverkoop en informatie plus het grote horecadeel met café-restaurant. De nieuwe centrale kassa en informatiebalie is strak en modern uitgevoerd

in wit marmer, heeft een geheel open karakter, en ligt als een eiland in de grote entreehal. Hij maakt onderdeel uit van de grote zichtlijn gericht naar het Kruisplein, die wordt afgesloten met het Café-Restaurant.

Hillegersberg

Rotterdam niet meer ziet”, aldus Gabriël Oostvogel, directeur-voorzitter van concerten congresgebouw. En hij heeft gelijk, want waar vind je nog een fysieke verkoop van klassieke muziek CD’s of Jazzalbums op vinyl en boeken in dat genre? Maar ook voor typisch Rotterdamse producten kun je er terecht. De winkel vormt één geheel met het ‘New Horizon Muziekplein’ in de hal van de Grote Zaal, dat inmiddels met succes wordt ingezet voor het op bijzondere wijze inleiden van concerten.


Meerdere specialismen onder een dak.

Bij Minerva Hoortechniek vindt u een goed gehoor! Dit keer hebben we het eens niet van horen zeggen, maar uit eigen ondervinding. Want sinds begin vorig jaar valt er in onze praktijk aan de Hectorstraat in Hillegersberg-Schiebroek een opwaartse spiraal waar te nemen als het om het behandelen van cliënten. Kennelijk doen wij dus iets goed. Want die toeloop van klanten is er niet zomaar. Een ding staat vast, de invoering van het nieuwe protocol “functiegerichte verstrekking van hoortoestellen” hebben wij ruimschoots overleefd. Iets wat veel van onze branchegenoten niet kunnen zeggen. Veel collega-audiciens verloren hun baan, moesten noodgedwongen een doorstart maken of gingen failliet. Niet bij ons dus. Waarom? Dat blijft vooralsnog gissen, alhoewel… misschien…

Misschien komt het door onze interesse en ervaring? Wij zitten hier niet zomaar. Leon van der Meer werkt ruim 10 jaar als audicien en heeft altijd al iets met geluid gehad. In het verleden rondde een studie af voor audio engineer aan het SAE en van deze expertise maakt hij als Triage Audicien nog iedere dag gebruik. Eigenlijk is hij een personal producer, hij zorgt ervoor dat u weer op een comfortabele manier kunt horen en verstaan.

Misschien komt het door de inrichting van Minerva Hoortechniek? Wij zitten er professioneel bij. Bij inspectie van Misschien komt het omdat wij wel bij onze principes blijven? Wij blijven toch A-merk toestellen leveren, leggen geentijdsdruk op de gratis proefperiode en berekenen geen extra’s voor de 5 jaar garantie en service op hoortoestellen. Ondanks de prijsdruk en verplichtingen die wij opgelegd krijgen door de ziektekostenverzekeraars.

de gehele praktijk bleek de geluidscabine eigenlijk overbodig omdat de ruimte, met speciale akoestische stuclaag, al stil genoeg was om gehoortesten in uit te voeren. Ideaal voor vrije veld audiometrie en In-situ metingen waarbij de werking van het hoortoestel (in het oor) wordt gecontroleerd terwijl de cliënt het draagt.

Misschien komt het door onze klantgerichtheid?

Misschien zou u contact moeten opnemen met Minerva Hoortechniek? Wij vinden moeten een verkeerd woord.

Wij blijven, ondanks het strakke protocol, meedenken in de wensen en eisen van de cliënt betreffende hun hoortoestel. Ook kunnen er toestellen worden uitgeprobeerd welke in de toekomst upgradable zijn. Deze hoortoestellen zijn op te waarderen naar technisch betere specificaties waardoor ze meer luistercomfort bieden en beter functioneren in rumoer. Bovendien werken wij met een vast team, als klant wordt u dus altijd door één en dezelfde persoon geholpen.

U mag natuurlijk contact opnemen indien u twijfelt aan uw gehoor. Indien u last heeft van oorsuizen. Indien u twijfelt aan de werking van uw huidige hoortoestellen en graag een second opinion wilt. Indien u vragen heeft over de vergoeding, die binnen het protocol in de meeste gevallen vanuit de basis 75% van de waarde van het hoortoestel is. Of indien u uw gehoor wilt beschermen tegen geluid of water.

Misschien komt het door onze expertise in meerdere specialismen? Wij blijven ons werkveld verruimen en verbete-

Wij denken zelf dat het komt doordat wij staan voor persoonlijke aandacht, kwaliteit en service.

ren. Zo heeft Shirley van der Meer zich met haar studie toegepaste psychologie, gespecialiseerd in counseling technieken, volledig ingezet om het fenomeen tinnitus (oorsuizen) te doorgronden en aan te pakken. Zij informeert, coacht en traint cliënten met tinnitus klachten om te leren omgaan met hun oorsuizen. Omdat stressbeheersing een belangrijk onderdeel is van tinnitusmanagement is zij tevens mindfulness-trainer.

Daarmee lossen wij uw hoorproblemen, wel of niet in samenwerking met de KNO-arts, nog steeds naar tevredenheid op. Wij maken graag met u een afspraak op ma. t/m vrij. van 9:00 tot 17:00. Dat kan via www.minervahoortechniek.nl (onder agenda of contact) of per telefoon op 010-4184995 Minerva Hoortechniek, Hectorstraat 11a 3054PC, Rotterdam (110-morgen Hillegersberg)

Bekendheid in uw eigen regio bereikt u met een advertentie of redactionele aandacht in dit magazine. H I L L E G E R S B E R G

Hillegersberg Lifestyle valt al 12 jaar op de deurmat bij gezinnen behorend tot de betere inkomensgroepen in de gehele Rotterdamse Noordrand en Lansingerland. Daarnaast vindt u het blad op leestafels van huisartsen, tandartsen, fysio’s, beauty- en kapsalons, etc..

Wilt u adverteren in dit magazine? Een abonnement cadeau doen of zelf abonnee worden? Dat kan als u contact opneemt met Sijmen Aleman Bel: 06 22 44 05 56 of E-mail: info@hillegersberg-lifestyle.nl Advertentorial


Concertstichting Hillegersberg

Elk seizoen weer een verrassing! Het bestuur van de Concertstichting Hillegersberg streeft ernaar om haar bezoekers elk seizoen weer te verrassen. Ook dit jaar wordt er weer een serie concerten ten gehore gebracht van een hoge artistieke kwaliteit. Zo maakt het beroemde Tjechische Trio Martinu ter gelegenheid van hun 25 jarrig bestaan een tournee door Nederland. Zij zijn zaterdagmiddag 17 oktober te beluisteren. Ook zeer bijzonder is ook het middagconcert van 7 november, waarbij de ‘Canto Ostinato’, het beroemde werk van Simeon ten Holt, wordt uitgevoerd door de pianiste Arielle Vernède. Arielle Vernède

Foto: Sander van Geest

17 oktober 2015 – 14.00 uur (middagconcert - met pauze) Trio Martinu (piano, viool & cello) 7 november 2015 – 14.00 uur (middagconcert - zonder pauze) Arielle Vernède (piano) 21 november 2015 – 20.15 uur Maris strijkkwartet 19 december 2015 – 20.15 uur (zonder pauze) Ensemble Luci Serene m.m.v. Camerata Delft 16 januari 2016 – 20.15 uur Misha Fomin (piano) 20 februari 2016 – 20.15 uur Daniel kwartet m.m.v. Veronika Lénártová (altviool) en Ella van Poucke (cello) 19 maart 2016 – 20.15 uur Mayke & Matthijs (cello & piano) 16 april 2016 – 20.15 uur Sander Sittig, Natasja Morozova & Karlien Bartels (piano, viool & cello)Locatie

Lifestyle

Hillegondakerk

Kerkdreef 2, 3054 GS Rotterdam Kaartverkoop uitsluitend voor aanvang aan de kerk

Eind 2014 bracht Arielle Vernède haar meest recente cd uit: een solo uitvoering van Simeon ten Holts Canto Ostinato.

Canto Ostinato De Bergense componist Simeon ten Holt overleed in 2012 op 81-jarige leeftijd. Hij componeerde Canto Ostinato tussen 1976 en 1979. Het werk, geschreven met gebruikmaking van traditionele drieklanken, speelt een beproefd spel met de wetten van spanning en ontspanning. Karakteristiek voor dit werk is de open vorm die de musicus de vrijheid geeft om de afzonderlijke cyclische secties zo vaak te herhalen als wenselijk is.

19 september 2015 – 20.15 uur Duo Elias/Cordas (twee gitaren)

Door het oprekken van de tijd komen onverwachte accenten en melodielijnen aan de oppervlakte, naar oplossing hunkerende harmonieën transformeren tot op zichzelf berustende klankobjecten. Of, zoals ten Holt zegt: “Tijd wordt ruimte waarin het muzikale object gaat zweven.”

Canto Ostinato is oorspronkelijk geschreven voor vier toetsinstrumenten. Arielle Vernède behoorde tot het eerste ensemble dat Canto Ostinato op de plaat heeft opgenomen (in een live-registratie van een concert in 1984 in Muziekcentrum Vredenburg). In 2012 kreeg zij van Simeon ten Holt toestemming om Canto Ostinato in soloversie uit te voeren en er een cd van te maken. Meer weten: www.concertstichting.nl concertstichting@online.nl

KORTINGSBON SEIZOEN 2015 - 2016 U betaalt slechts E 10,i.p.v. het normale tarief van E16,- tegen inlevering van deze kortingsbon. Hierbij is 1 consumptie en een programma inbegrepen

C O N C E RT S T I C H T I N G HILLEGERSBERG

Hillegondakerk - Kerkdreef 2 - Rotterdam - Hillegersberg - Kijk voor het programma op www.concertstichting.nl Advertentie

Hillegersberg

Arielle Vernède volgde na haar pianostudie in Den Haag masterclasses bij Claude Helffer en Mieczyslaw Horszowski. Ze won een zilveren Vriendenkrans van de Vereniging Vrienden van het Concertgebouw en het Concertgebouworkest en won prijzen op onder andere het Robert Casadesus Concours in Cleveland. Haar solo cd’s met werk van Debussy, Szymanowski, de Fantasiestücke, de Kreisleriana van Schumann en de Goyescas van Granados werden lovend ontvangen.

CONCERTAGENDA 2015-2016


Rubriek

Wijn streken

De onontdekte wijnstreek van Italië...

Ton Noordermeer

Le Marche(de Marken),

Vinoloog en eigenaar van Wijnkoperij Henri Bloem Rotterdam

Het gewest Le Marche, één van de twintig die Italië telt, ligt in midden Italië ten oosten van Toscane en Umbrië aan de Adriatische kust. Het gewest of regio Le Marche telt vijf provincies. Van noord naar zuid zijn dit: Pesaro e Urbino (PU), Ancona (AN), Macerata (MC), Fermo (FM) en Ascoli Piceno (AP). Allen genoemd naar hun belangrijkste steden.Prachtig kustgebied. Het gebied wordt gekenmerkt door mooie badplaatsen, zoals Pesaro, Fano, Ancona en San Benedetto del Tronto (Palmen Rivièra). Landinwaarts ligt het Nationaal Park van de Monti Sibilini en bij Ancona ligt de Monte Conero als uitloper van de Appenijnen naar zee, die daar een schiereilandje vormt.

Bijzondere witte druivensoorten. De belangrijkste witte druivensoort van de Marken is de Verdicchio (klinkt als: Verdikkio) welke wordt verbouwd rond de stad Jesi in de provincie Ancona en is gelegen in het DOC gebied Verdicchio dei Castelli de Jesi. Meer landinwaarts en hoger gelegen treffen we de DOC Verdicchio di Matelica. De eerste kan licht zijn maar ook complex en gestructureerd, vooral de riserva DOCG.

Hij is vaak lichtziltig in de afdronk en past daarom uitstekend bij vis, schaal- en schelpdieren. De tweede zit vaak hoger in zijn zuren en is daarom duurzamer maar jong wat moeilijker te drinken. Andere witte druivensoorten zijn o.a. Passerina en Pecorino. Pecorino, verbouwd in het zuiden maar ook in de Abruzze ten zuiden van de Marken, is een druivensoort die op een haar na was uitgestorven maar door een wijnproducent nieuw leven werd ingeblazen. Omdat in vroeger tijden de schapen deze druiven en bladeren opaten is hij Pecorino genoemd, net zoals de beroemde schapenkaas. (Pecora betekent schaap). Verder zijn er nog de Bianchello del Metauro, Falerio en Vernaccia di Serrapetrona, maar deze zijn nauwelijks bekend in Italië, laat staan daarbuiten. De rode druiven in het gebied. De belangrijkste rode druivensoorten in de Marken zijn Montepulciano en Sangiovese. De beste rode wijn is de Rosso Conero DOCG die tegenwoordig alleen Conero heet en is gemaakt van uitsluitend Montepulciano druiven. Hij wordt verbouwd nabij Ancona dicht bij de Adriatische zee. Het zijn mooie stevige wijnen. Enkele ervan, die op barriques zijn opgevoed, kunnen worden vergeleken met Toscaanse topwijnen. Verwarrend is dat Montepulciano niet alleen een druivensoort is, die wordt verbouwd in het zuiden van de Marken en de Abruzze.

Het is ook een dorp in Toscane, waar de beroemde Vino Nobile di Montepulciano wordt gemaakt, ofwel edele wijn uit Montepulciano. Deze wijn wordt echter niet van de Montepulciano druif gemaakt maar van de Sangiovese.Meer zuidelijk bij Ascoli Piceno wordt de Rosso Piceno DOC gemaakt van een blend van Montepulciano en Sangiovese druiven. Deze laatste is wat minder pretentieus en minder stevig dan de Conero maar sommige producenten weten er een hele mooie wijn van te maken. Een andere minder bekende rode wijn uit de Marken is de Lacryma di Morro d’Alba. Een wat lichtere, bloemige en muskaat-achtige wijn. Goede producenten van bovenstaande wijnen zijn o.a. Garofoli, Umani Ronchi, Le Terrazze, Saladini Pilastri, Velenosi Ercole, Santa Barbara, Fazi Battaglia, Sartarelli, Bonci-Vallerosa, Cimarelli en Terre Cortesi Moncaro. Zelf zou ik tegen u willen zeggen: ”probeer ze allemaal; proost “

DOC = Denominazione di Origine Controllata = van Origine Gecontroleerd Herkomstgebied DOCG = Denominazione di van Origine Controllata é Garantita = van Origine Gecontroleerd en Gegarandeerd Herkomstgebied.

Henri Bloem telt landelijk 19 vestigingen. Gelukkig ook één in Rotterdam,want...

Henri Bloem is hét paradijs voor de wijnliefhebber! Al vijf jaar op rij staat Henri Bloem genoteerd als “beste wijnspeciaalzaak van Nederland”. Sinds vorig jaar is er ook een Rotterdamse vestiging. Dus, échte wijnliefhebbers kunnen hun hart ophalen in de Vinotheek van Ton Noordermeer aan het Groenendaal. U vindt er wijnen van over de gehele wereld en in alle prijsklassen, waaronder een grote collectie wijnen uit de Bordeaux, Bourgogne en Italië in het bijzonder. Ook is er een groot assortiment gedistilleerd. En... niet te vergeten zeer originele cadeaus in de vorm van leuke en exclusieve relatiegeschenken, wijnaccessoires, prachtig kristal en cadeaubonnen.

Tekst en foto’s: Ton Noordermeer - Vinoloog

Groenendaal 23 A 3011 SK Rotterdam Telefoon 010 8423544

www.henribloem.nl


Bezoek 26 en 27 september a.s. het World Fashion Centre in Amsterdam.

Jubileum Annual Dutch Art Fair Op 26 en 27 september is het World Fashion Centre in Amsterdam weer volledig in de ban van de Annual Dutch Art Fair (ADAF). Tijdens de vijfde editie van deze prestigieuze kunstbeurs tonen 200 kunstenaars hun mooiste werken voor een publiek van circa 4.000 kunstliefhebbers en -kopers.

Mede hierdoor is veel van de tentoongestelde kunst niet alleen van hoge kwaliteit maar ook nog zeer betaalbaar. Als u met een bescheiden budget uw kunstcollectie wilt uitbreiden of juist uw eerste kunstwerk wilt aanschaffen, zult u op de ADAF zeker slagen.

Internationaal Sinds 2011 wordt de ADAF, voorheen Kunstjaarbeurs, georganiseerd door het Nationaal Kunstplatform. In vier jaar tijd groeide de beurs uit van een middelgrote nationale kunstbeurs tot een vooraanstaande beurs met internationale allure.

‘Een goed georganiseerde beurs met een divers aanbod kunst en redelijke tarieven. Voor elk wat wils!’ Mevr. De Jong, Maastricht

Betaalbare kunst van hoog niveau Daarmee is ook meteen het unieke karakter van de ADAF aangegeven: u kunt direct in contact treden met de kunstenaar en zijn werk, zonder tussenkomst van galerie of andere organisatie. Rob Hendriks (Artist Rob), www.robuitdekunst.nl

Dit jaar exposeren kunstenaars uit onder andere België, Duitsland, Finland, Frankrijk Monaco, Oostenrijk en, Spanje.

Jazz Ook dit kaar zorgt Back to Jazz voor de muzikale noot op de ADAF. Een vijf mans formatie brengt de broeierige sfeer van de oude jazz-kelders weer terug. Met lekkere jazz standards, die oud én nieuw publiek zullen aanspreken. Kijk voor meer informatie op www.backtojazz.nl.

Catering Behalve kunst is er op de ADAF ook catering. Deze is ook dit jaar weer in de ervaren

handen van Quichekeurig. Zij zorgen er voor dat u onder het genot van een lekker hapje en drankje bij kunt komen van de vele indrukken die u op doet. Zo kunt u daarna weer met frisse moed de beursvloer op. Kijk voor meer informatie op www.quichekeurig.nl. Nieuw dit jaar is de stand van wijnhandel Margaret Wines. Hier kunt u terecht voor een wijnproeverij en deskundig advies, maar ook wijn kopen per fles of doos. Een selectie van hun mooie huiswijnen kunt u bovendien per glas nuttigen in de horeca. Kijk voor meer informatie op www.margaretwines.com.

Kinderopvang Heel uniek dit jaar op de ADAF is de mogelijkheid om de beurs in alle rust te bezoeken, als u mét kinderen komt. U kunt uw kinderen (van 4 tot 10 jaar) namelijk zorgeloos én kosteloos overdragen aan onze kinderopvang “De Piekassootjes”. Daar bieden wij hen, onder vakkundige begeleiding, eigen bezigheden aan, zoals tekenen en kleuren. Ook kunnen uw kinderen geschminkt worden.

Wim Otte, www.wimotte.exto.nl

Praktische informatie Data: zaterdag 26 en zondag 27 september 2015 Openingstijden op beide dagen: 11:00 tot 17:30 uur Locatie: World Fashion Centre / Beursplaza in Amsterdam Adres: Koningin Wilhelminaplein 13, 1062 HH Amsterdam Websites: www.adaf.nl en www.worldfashioncentre.nl Meer informatie? Stuur een e-mail naar info@adaf.nl

WIN! WIN! WIN!

Maak kans op 1 van de 5 gratis duo tickets t.w.v. € 30,en stuur vóór 25 september een mail naar info@adaf.nl. Advertorial - Tekst: Raoul Locht - Foto’s: ADAF - Annual Dutch Art Fair

 Lifestyle

Naast veel schilderijen en grafiek, worden ook objecten van brons, keramiek, glas en andere materialen geëxposeerd en verkocht. Meer dan 1.700 werken zijn te zien en rechtstreeks van de kunstenaars te koop. De ADAF is voor alle liefhebbers van hedendaagse beeldende kunst. Zeker ook voor kunstkopers, -handelaren en -verzamelaars.

James Chiew, www.jc-studio.nl Hillegersberg

Door het grote aantal exposerende kunstenaars biedt de ADAF kunstliefhebbers traditiegetrouw een grote variëteit aan hedendaagse kunst. Van figuratief tot abstract en van traditioneel tot progressief.


Ton Kalishoek: “Ik wil een kunstenaar van deze tijd zijn.”

Op zoek naar de mens in een digitale wereld.

10

Tijdens zijn diensttijd verdiende hij naast zijn soldij wat extra’s met Japanse schilderwerkjes. U weet wel die hoog gepolitoerde op Jugendstil geënte bloemmotiefjes. Zijn maten in dienst waren er weg van. Als cadeautjes voor moeders en oma’s heeft hij er heel wat geschilderd. Ook de periode daarna tot aan het begin van de jaren 90 is hij op een breed artistiek vlak actief en maakt hij realistische en abstracte olieverfschilderijen, maar ook gouaches op panelen en papier, wandschilderingen, reclame-affiches en zelfs interieuropstellingen en meubilair. Maar daar bleef het bij. Want, zijn studies Informatiemanagement en Verandermanagement aan de Universiteiten van Tilburg en Antwerpen en zijn drukke baan als onder meer Hoofd Informatiemanagement Directie Ondernemingen bij de Belastingdienst en Directielid van Douane Nederland plus een evenzo veeleisend gezinsleven slurpten alle energie en creativiteit op, totdat….. Totdat hij ergens in 2010 een stukje houten plaatmateriaal in zijn tuin zag liggen en besloot om daar wat vorm aan te geven. Voor het eerst sinds lange kwam de creatieve geest in Ton Kalishoek tot leven.

Met behulp van een workmate en wat gereedschap begon hij het MDF te bewerken tot een fraai gestileerde vorm, die hij opschuurde tot een in zijn ogen onmiskenbaar glad eindproduct. Maar, daarmee was het nog niet af. Het miste iets. Het bleef een stuk MDF. “Eigenlijk zou ik het moeten laten spuiten”, dacht Ton bij zichzelf. “Hoogglanzend, zoals mijn Japanse lak schilderijtjes.” Zo kwam hij in aanraking met Hans Kraan, aan wie zo’n klus wel was toevertrouwd. Maar die al net zo kritisch bleek als de kunstenaar zelf. Hij durfde zelfs kritiek te leveren op het eerste kunstwerk dat Ton hem voorhield. Gaf aan dat hij totaal verkeerd schuurpapier had gebruikt. Maar hij was tegelijkertijd ook razend enthousiast. Hij werd zelfs de drijfveer die Ton ertoe aanzette door te gaan. Een atelier in te richten boven zijn Verfspuiterij Spie en… hij werd Ton’s leermeester. Niet op het gebied van creativiteit natuurlijk, maar wel voor wat betreft materiaalkeuze; hoe het te bewerken om uiteindelijk het mooiste en gladste resultaat te bereiken. Helaas echter, door een nog onbekende oorzaak overlijdt Hans Kraan tijdens een vakantie in Spanje en moet Ton op zoek naar een nieuwe atelierruimte. Die vindt hij, op nog geen Advertorial - Tekst: Sijmen Aleman

straatlengte afstand, op het Bedrijventerrein Schiebroek aan de Veldkersweg 39 binnen het verzamelgebouw van Graaflex. .

Invloeden. Daarna gaat het snel. Misschien komt het door Ton’s werk bij de RIjksoverheid, waar hij op het gebied van informatiemanagement zijn sporen inmiddels wel heeft verdiend. Ongetwijfeld bepaalt dit mede zijn manier van denken en de wijze waarop hij de veranderingen in de maatschappij waarneemt en vanuit zijn vakgebied beredeneert en analyseert. In elk geval zijn er twee aandachtsgebieden die Ton’s denken sterk beïnvloeden: De digitale revolutie die de wereld en daarmee ook de mens doormaken en de effecten die dit heeft op onze communicatie en vooral op onze beeldtaal. “Vergelijk het met Bauhaus in het begin van de vorige eeuw”, verklaart hij, “een opleiding voor ambachtlieden en architecten die sterk onder invloed stond van de industriële revolutie die op dat moment gaande was. Er was sprake van een omwenteling die zijn weerslag had op alles. Ook op de kunst. Er ontstond een ‘wave of change’ waarop verschillende mensen mee surfden.


Een ander element in Ton’s werken vormen de componenten waaruit alles wat we om ons heen zien is samengesteld. Gras zien we als een groen veld. Waar het uit bestaat en wat er tussen leeft, daar hebben we geen oog voor. We vinden het niet relevant. We zien alleen datgene wat, binnen de context van het moment voor ons nuttig en nodig is. Een derde invalshoek is de overgang naar een digitale wereld. We hebben te maken met een overkill aan informatie en verliezen oog voor detail. Het is een ontwikkeling met grote maatschappelijke gevolgen voor de samenleving.

“Niet de mensen vertonen emoties, maar de omgeving en context waarin ik ze zet, roepen emoties op” Erg slim als je bedenkt dat het concern mondiaal opereert en zich dus realiseert dat je met beeldtaal voor iedereen duidelijk bent. Dat is wat mij ook bezig houdt en je ziet het dus in mijn werk. Hoe kun je met een minimum aan vorm een beeld oproepen.

Invalshoeken

Eigen stijl.

“De veranderingen van nu hebben evenveel invloed als in de tijd van Mondriaan, maar richt zich massaal op het individu. Het is weerzinwekkend om te zien dat mensen worden tot objecten. Hun authentieke, karakteristieke, persoonlijke en emotionele kenmerken doen er niet meer zoveel toe. We zijn met elkaar verbonden door het internet. Onze smartphone vormt het venster op de wereld. Maar wat is de invloed daarvan op onze beeldtaal?

Het is moeilijk te zeggen of Ton’s werk behoort tot een zekere stroming, maar hij geeft aan een kunstenaar te willen zijn van deze tijd.

Internationaal succes. Dat hij daarin slaagt, blijkt wel uit het feit dat hij in een heel korte tijd door breekt in zowel de nationale als internationale wereld van de kunst. Na een expositie in de Waag te Haarlem en een daarop volgende ballotage voor één der oudste beroepsvereniging voor kunstenaars die daar zetelt, de KZOD, werd hij unaniem toegelaten. Maar ook internationaal boekt hij successen. Zo valt zijn werk op bij kunstkenners uit tal van plaatsen in de wereld. Wat leidt tot exposities in Seoul, Bejing, Parijs, Brussel en natuurlijk in galerieën op tal van plaatsen in eigen land. Ton Kalishoek. Autodidact. Als kunstenaar bijzonder gedreven en geheel van deze tijd. Dat maakt Ton bijzonder en tot een nieuw opkomend beeldend kunstenaar. Onthoud zijn naam. U zult er beslist meer van horen.

In Ton’s werk zien we anonieme, gelaatloze mensen tussen emotioneel beladen situaties. Terwijl hij daarbij vragen oproept als: Wie zijn die mensen? Wat drijft ze? Wat gaat er in hen om?

Wilt u meer weten van deze kunstenaar? www.tonkalishoek.nl of maak een afspraak en bezoek hem in zijn atelier en galerie in Rotterdam-Schiebroek, welke is gevestigd in het verzamelgebouw ‘Graaflex’ op het bedrijventerrein Schiebroek, Veldkersweg 39, 3053 JR Rotterdam (M. 06 21103608)

“Niet de mensen vertonen emoties, maar de omgeving en context waarin ik ze zet, roepen emoties op” Advertorial - Foto’s: Ton Kalishoek

11 Lifestyle

Wat we nu eenvoudig weg bereiken met beeldweergave via computers, deed Mondriaan handmatig. Dat is waar ik naar op zoek ben. Wat hebben de huidige maatschappelijke ontwikkelingen voor invloed op onze beeldtaal.”

Door te observeren wat er gebeurt in de wereld van nu en daarbij gebruik te maken van ‘state of the art’ materialen, die eveneens het product zijn van hedendaagse technologieën en wetenschappen, heeft hij kans gezien een stijl te creëren die onderscheidend is en onmiskenbaar van zijn hand. Een mondiale stijl, waardoor hij wellicht gerekend mag worden tot een globalist in de kunst, die van mening is dat de informatie- en communicatietechnologie alle economische, politieke en culturele waarden wereldwijd in elkaar laat overvloeien tot één onmiskenbaar geheel en waarin de mens een centrale plaats inneemt.

Hillegersberg

De omslag die Bauhaus teweeg bracht bepaalde het denken van mensen als Rietveld en Mondriaan. Vooral Mondriaan voegde er ritme aan toe. Een mooi voorbeeld is zijn “Victory Boogie Woogie’, waarbij hij heeft geprobeerd het ritme van de Jazz te vangen in beelden. Zonder dat hij zich ervan bewust was, dacht hij in pixels.

Voor het eerst telt onze maatschappij meer internetwinkels, traditionele concepten verliezen terrein. Als we iets willen dan willen we het nu. We gunnen ons zelf steeds minder tijd. Snelheid bepaalt het succes. Wat betekent het voor teksten en beelden? Juist, we willen steeds sneller communiceren. Teksten worden (weer) symbolen. Een mooi voorbeeld daarvan vormt IKEA die voor alles een icoon of pictogram heeft bedacht.


Rust, ruimte en de mooiste huizen en appartementen midden in de natuur.

Wilgenrijk, wordt gebouwd volgens de Maassluise School!

12

Eveline Ludlam, coördinator marketing en communicatie

De Maassluise School. Werkelijk niets is aan het toeval overgelaten. Wilgenrijk wordt een onderscheidend woongebied dat ruimte biedt aan ongeveer 1.750 huizen op ruime kavels, waarover goed is nagedacht. Zo’n vijfendertig architecten, waaronder stedebouwkundigen, maar ook landschapsarchitecten, bedachten “De Maassluise School”; een ontwerpfilosofie die inspiratie biedt en aanbevelingen doet voor elk niveau en element in Wilgenrijk en tevens ruimte laat voor variatie en beleving van het individu. Die filosofie is vastgelegd in een compleet stijlboek, dat de vorm en beeldkwaliteit waarborgt. Wilgenrijk en de Maassluise School staan voor goed en gelukkig wonen en daarmee is de lat hoog gelegd. De Maassluise School is geënt op de bestaande bebouwing, de natuur en het water van het omliggende polderlandschap. Het geeft het woongebied daardoor een rijke Hollandse en landelijke sfeer.

De ontwikkelaars van het nieuwe woongebied Wilgenrijk aan de westkant van Maassluis laten er geen twijfel over bestaan dat hun project een unieke positie inneemt tussen de huidige woonconcepten die momenteel worden aangeboden. Er is een eigen visie gecreëerd, die een harmonieuze plek omschrijft waarin mensen hun kinderen willen laten opgroeien en zelf oud willen worden. Rust, ruimte en de mooiste huizen midden in de natuur; met wandel-, fiets- en kanoroutes en… niet te vergeten het nabij gelegen kust- en duingebied, waar wind, zon, zee en zand vrij spel hebben. Een plek, die het vakantiegevoel opwekt en waar je eindeloos kunt genieten van alles wat de natuur u biedt. En zelfs meer dan dat. Ook nadat de sleutel is uitgereikt en de bewoners welkom zijn geheten, is er sprake van een zorgvuldige ‘after Sales service’, waarbij men de bewoners blijft begeleiden. “Want, we willen een woongebied ontwikkelen, waarin mensen gelukkig zijn en oud kunnen worden. Omringd door tal van voorzieningen van bijvoorbeeld huisarts tot kinderopvang”, vertelt Eveline Ludlam, Coördinator marketing en communicatie bij Wilgenrijk. “Ook is er een boetiekhotel gepland, waarbij ook een moestuin zal worden ingericht.

Blijvende begeleiding. Om dit alles in goede banen te leiden en de vervolmaking van het gebied tot het einde toe goed te kunnen begeleiden, is een klein maar deskundig team samengesteld dat de koper ontzorgt en van A tot Z begeleidt. Advertorial - Tekst: Sijmen Aleman

Kortom een bijzonder gebied dat niet zomaar wordt volgebouwd door het stapelen van stenen, maar een gebied dat meerwaarde heeft, ontwikkeld volgens een bepaalde strategie en waar mensen zich thuis voelen”.

Gedetailleerde maquette. Aan de hand van een prachtige tot in detail uitgevoerde maquette laat Eveline zien in welke fasen er de komende jaren gebouwd gaat worden. Dat gebeurt op gefaseerde wijze vanaf de bestaande bebouwing langs de Weverskade en zo verder het gebied in.


de firma Lely, zonder ecologische waarde. De huidige ontwikkeling kan daar veel in veranderen, waardoor het zeker een toegevoegde waarde aan de omgeving geeft.

Recreatieve parkwal.

“Geen huis is straks hetzelfde, terwijl ze toch duidelijk familie zijn” de zijde van de rijksweg steil omhoog gaat en aan zijde van het woongebied langzaam naar beneden afdaalt. Hiermee wordt bereikt dat een recreatieve parkwal kan worden aangelegd waarin tal van bijzondere activiteiten zijn gepland. Zo komt er een park waar je heerlijk kunt wandelen, speelvelden voor kinderen, natuurlijke sportelementen en nog veel meer. De aanbesteding van deze functionele geluidswal is inmiddels gestart.

Grond in eigendom. Het grote bijkomende voordeel om tot kwaliteit van wonen en leven te komen, is dat de gronden volledig in eigendom van Wilgenrijk zijn. Het water, groen en de infrastructuur worden vooruit ontwikkeld en aangelegd, waardoor er direct een volwassen woonomgeving ontstaat. “Heel prettig voor de bewoners als zij hun nieuwe huis betrekken in een omgeving die helemaal af is”. Aanvankelijk bestond Wilgenrijk uit akkerland ten behoeve van agrarische testvelden van

Proef wonen in Het Buitenhuis. Om geïnteresseerden kennis te laten maken met de bijzondere sfeer van het gebied en een stukje gevoel mee te geven van hoe het is om in Wilgenrijk te wonen, heeft het Wilgenrijk-team de beschikking over Het Buitenhuis. Advertorial - Foto’s en illustraties : Wilgenrijk

13 Lifestyle

Op de maquette is die bebouwing geheel natuurgetrouw en op schaal weergegeven. De gedetailleerde 3D-modellen van de huizen van de eerste twee buurten, Wevershof en Tweede Weverskade, zijn in de maquette geplaatst, waardoor men een duidelijk beeld krijgt hoe de buurten ingericht gaan worden. Afgelopen juni werd het startsein gegeven voor voor de verkoop van de Tweede Weverskade, waarbij het publiek het bouwterrein kon verkennen en de gloednieuwe woonwinkel op feestelijke wijze officieel haar deuren opende. Tevens kon men de aankomende fasen bekijken.

Mocht u het leuk vinden de activiteit eens van dichtbij te bekijken? Wij lopen graag samen met u een rondje over de landerijen. Heeft u vragen: neem gerust contact op via info@wilgenrijk.nl of bel 088 - 1228866. Meer informatie en bijzonderheden over Wilgenrijk vindt u op www.wilgenrijk.nl en www.tweedeweverskade.nl

Hillegersberg

Ook is nagedacht over de situering langs de A20. Als oplossing voor mogelijke overlast van verkeerslawaai wordt een aarden geluidswal opgeworpen, die aan

In deze geheel gerenoveerde boerderij kunnen mensen tijdelijk proef wonen en/of overnachten. Tijdens dit verblijf kan men zich inleven, alles bekijken en in alle rust Wilgenrijk ervaren. Een bijzondere ervaring rijker kan men vervolgens een besluit nemen.

“Tien jaar geleden vroeg Ronald van der Lely mij de ontwikkeling van de Dijkpolder op te pakken. Nog kort daarvoor werden op deze grasvelden de landbouwmachines van Lely getest. In 2015 zijn de landerijen van Wilgenrijk nog bijna net zo weids en leeg als tien jaar gelden. Maar dat gaat nu snel veranderen. We hebben een plan gemaakt met zoveel kwaliteit, dat ik sta te trappelen van ongeduld. Wilgenrijk wordt zo mooi! Hier accepteren we geen doorsnee, maar gaan we voor kwaliteit van buurtjes, straten en huizen. Dat betekent nogal wat. Het begint ermee dat iedereen die betrokken is bij de ontwikkeling van het gebied de ambitie heeft om woongeluk in de breedste zin te faciliteren: van comfortabel wonen tot de kwaliteit van straatstenen. De basis is gelegd met een masterplan waarin veel uitgangspunten zijn vastgelegd. Nu maken we ons verhaal compleet met het stijlboek Maassluise School”. Ferdi Buijsrogge Directeur Gebiedsontwikkeling Wilgenrijk


Start inschrijving kavels Van Ballegooijsingel in zicht.

Hillegersberg krijgt er een nieuwe villawijk bij.

14

Aan de Van Ballegooijsingel in Hillegersberg-Schiebroek werkt de gemeente aan het bouwrijp maken van 25 vrije woningbouwkavels voor Zelfbouw. Binnen de gebiedstyperingen van de Welstandsnota Rotterdam (2012) past het plan in de typering Stedelijke Villagebieden. De kavels zijn tussen de 700 en 1100 m2 en zullen via een loting worden aangeboden. Indien er kavels na de lotingsprocedure niet zijn verkocht, worden deze in de vrije verkoop gebracht.

belangstelling bestaat voor het wonen in dit gebied, dat als onderdeel van Hillegersberg wordt beschouwd en behoort tot één van de hooggewaardeerde woonmilieus in Rotterdam. Naast het bouwrijp maken, wordt tegelijkertijd door de gemeente gewerkt aan een informatieboek met alle gegevens over de kavels en de loting, inclusief de prijzen. Het boek zal in oktober gereed zijn waarna de notaris, waarschijnlijk in december, de loting zal verzorgen.

Historie. Aan het geschikt maken van de locatie zit natuurlijk een stukje voorgeschiedenis, want voorheen werd de grond ingenomen door voetbalvereniging SMVHillegersberg. Echter, bij vaststelling van de Visie Voetbal Vitaal en de Stadsvisie in 2007 is besloten deze vereniging te verplaatsen naar het sportcomplex Duijvestein met als doel grotere en sterkere amateurvoetbalverenigingen te creëren. De aldus beschikbaar gekomen grond kreeg een woonbestemming omdat dit aansluit op een ander doel dat de gemeente Rotterdam voor ogen heeft. Namelijk, het creëren van méér aantrekkelijke woonmilieus binnen de stadsgrenzen om mensen te kunnen blijven binden aan de stad in het belang van de stedelijke economie. In het kader hiervan koos men voor de zogenoemde ‘olievlek’ strategie. Dit houdt in dat de aantrekkelijke wijken binnen de stad verder moeten worden uitgebouwd. Nadat de planvorming voor de particuliere bouw van woningen op dit voormalige voetbalterrein in 2013 was afgerond werd het masterplan, de stedenbouwkundige randvoorwaarden en het bestemmingsplan Van Ballegooijsingel en het inrichtingsplan vastgesteld, waarna in datzelfde jaar met het bouwrijp maken van het terrein kon worden gestart.

Bouwrijp maken van de locatie. Voordat de locatie geschikt is om te bouwen, worden er door de gemeente diversen werkzaamheden verricht. Voor de bouwvakvakantie zijn in het voorjaar en de zomer de bomen en bossages gerooid, is de singelverbinding verlegd en is de singelkom gedempt voor uitbreiding van de kavels. De demping is uitgevoerd met een extra ophoging, zodat de grond zich kan zetten. Op dit moment wordt er gewerkt aan het aanleggen van het riool en de openbare verlichting. Naar verwachting zijn de werkzaamheden omstreeks deze tijd (eind september 2015) gereed.

Uitgifte door loting. Vanaf het moment dat de voorbereidingen voor deze bouwlocatie van start zijn gegaan is aangetoond dat er al een ruime Advertorial - Bron: Stadsontwikkeling Rotterdam


De woningen. De woonsfeer die wordt beoogd met de locatie Van Ballegooijsingel ligt min of meer in het verlengde van de vrije kavels die enige jaren geleden eveneens in Hillegersberg zijn uitgegeven langs de rand van het Lage Bergse Bos; waar inmiddels een fraai villaparkje is gerealiseerd. Ook hier was sprake van een loting en tot de gelukkigen behoorde toen het gezin van Simone en Tom met hun drie kinderen: Sep en de tweeling Puck en Loulou.

Hun verhaal. Het gezin dat oorspronkelijk woonde aan de Molenlaan was toe aan een groter huis met veel buitenruimte in een rustige buurt. “De Molenlaan is weliswaar een prachtige oude statige laan die Hillegersberg doorsnijdt, maar hij staat ook bekend om zijn verkeersdrukte, wat het vrij buitenspelen voor de tweeling en hun oudere broer vrijwel onmogelijk maakte. En ook een parkeerplek is aan het einde van de dag moeilijk te bemachtigen”, aldus Tom. Hillegersberg

Het liefst wilden zij in Hillegersberg blijven wonen, omdat het ook de buurt is waar Tom opgroeide. “Maar eigenlijk wisten wij al dat we niet dát zouden vinden wat wij zochten. Er zijn genoeg grote huizen in Hillegersberg, maar niet voor het bedrag dat wij er aan uit wilden geven”, vertelde Simone destijds.

15

De kavels langs het Lage Bergse Bos brachten uitkomst. Het was in dezelfde buurt en het was de manier om binnen hun budget hun woonwens in vervullling te laten gaan. En hoewel veel mensen vaak opzien tegen het bouwen van een eigen huis op een vrije kavel laten Simone en Tom weten het zo weer te doen.

Lifestyle

Zelf bouwen.

Dankzij een gunstige loting hadden zij min of meer een eerste keus en voor zij het wisten bezaten zij 900 m2 grond op een ideaal gelegen plekje. Met een bevriende architect werd hun “idee” een concrete tekening en hoewel het daarna nog wel

een jaar duurde voordat eer gebouwd kon worden, was dit alles het wachten waard. Zelf regelden zij de vergunning voor alle nutsvoorzieningen, terwijl de architect voor de bouwvergunning zorgde. Hoewel je niet zelf bouwt, ben je wel elk weekend bezig met je nieuwe huis; het uitzoeken van badkamers, keuken en bouwmateriaal, weten zij te vertellen. Het resultaat is tenslotte een prachtig huis met een karakteristieke rieten kap. Een ruime woning met verrassend veel hoekjes en ruimte voor de kinderen; wat het allerbelangrijkste was. Ja en het perfecte is natuurlijk dat je aan het einde van de dag parkeert op je eigen oprit.

Inschrijven? Zodra de definitieve data voor de loting bekend zijn worden belangstellenden via de nieuwsbrief van Pak je Ruimte (inschrijven kan op www.pakjeruimte.nl) door de gemeente op de hoogte gehouden. Meer informatie tevens op http://www.rotterdam.nl/vanballegooijsingel Advertorial - Foto’s en illustraties : Stadsontwikkeling Rotterdam


Mausoleum van rijke Hillegersbergenaar kreeg nieuwe bestemming.

Monumentale crypte in ere hersteld. In de 19e eeuw en begin 1900 was het wonen in een buitenplaats aan de Bergsche plassen erg populair. Een van die buitens, genaamd Vredestein, was gelegen op de plaats waar zich nu de Bergsche Haven bevindt, ook wel bekend als het voormalige notariskantoor Nouwen. Het werd van eind van de 19e eeuw tot aan 1916 bewoond door Pieter Kruijff Bartholomeus Zn. (1835-1916).

16

Langs de straatweg bestonden in die tijd aardig wat buitenplaatsen, gebouwd door welgestelden uit de stad. Ze droegen namen als: Lommerijk, Haagwijk, Bijdorp, Swaenenhof, et cetera. En zo ook Vredestein. De plassen vormden een geliefd buitengebied. Ze dankten hun ontstaan aan het steken van veen; wat dé brandstof was in de meeste huishoudens vóór het kolentijdperk. Wegens gebrek aan molencapaciteit was het niet gelukt om het plassengebied droog te malen en dus genieten we tot op de dag van vandaag van dit prachtige stukje natuur in onze dichtbevolkte randstad.

De begraafplaats bleef en is nog steeds in bezit van de Hoflaankerk, de Hervormde gemeente Kralingen. Het kerkhof werd echter tot een algemene begraafplaats. In 2006 zijn de 12 kisten van de familie Kruijff uit het Mausoleum gehaald en bijgezet in de hoge grafkelders, die ook nog steeds eigendom waren van de verre nazaten van Kruijff Bzn. Zij wilden en konden geen tonnen investeren om het bijzondere bouwwerk, dat ernstig in verval was geraakt, te restaureren. De begraafplaats ondernam daarna wel enkele pogingen om tot restauratie te komen, maar dit streven strandde keer op keer.

Export en import.

Een nieuwe bestemming.

Pieter Kruijff Bzn. met zijn familie betrok de buitenplaats Vredestein uit 1757 tegen het einde van de 19e eeuw. Het bestond uit een herenhuis met een koetshuis. En hoewel hij zelf een voortvarend zakenman en reder zou zijn geweest, had Pieter een deel van zijn vermogen geërfd van een rijke tante. Zoals ten tijde van de Hanze en net als zijn vader leefde Bartholomeus Kruijff van de in- en export naar Noorwegen. Daarbij ging het hoofdzakelijk om zout en kaas als exportproduct en hout en stokvis als importproduct.

“In februari 2013, zag ik tijdens een begrafenis het bouwwerk in de steigers staan, zo te zien al jaren.

Familiegraf op Oud Kralingen. Voordat hij zich met zijn gezin in Hillegersberg vestigde, woonden zij op de Vredehof in Kralingen. Zijn tweede vrouw kwam daar ook vandaan. Het was de dochter van een herbergier. Kennelijk lag hun hart nog een beetje in Kralingen, want op de begraafplaats Oud Kralingen liet Pieter Kruijff BZn. een familiegraf bouwen. Pieter’s eerste vrouw was al eerder bijgezet in een van de hoge grafkelders op die begraafplaats.

Het waren in feite de fundamenten en overblijfselen van de uit 1550 stammende kerk, die in ca 1850 werd gesloopt. Daarvoor in de plaats kwam de Hoflaankerk aan de oude Dijk. Op de gevelsteen van het mausoleum prijkt het jaartal 1911. Maar in een interview op RTV Rijnmond met mevrouw Kruijff-Leijs, die was getrouwd met een zoon van Pieter BZn. noemt zij de jaren 1915/1916. ( interview RTV, op YOU-tube mausoleum Rotterdam) Tijdens dit gesprek vertelt ze dat het graf 500.000 guldens zou hebben gekost, dat is gelijk aan een huidige som van 1.5 miljoen euro in 2015.

Pogingen tot herstel. Het hele Dorp Oud Kralingen verhuisde naar het nieuwe Kralingen, want door veenafgravingen rondom het dorp, was alles ernstig gaan verzakken.

Tekst : Norman Langelaan – Bewerking: Sijmen Aleman - Fotografie: Jan Willem Kommer


Met uitzondering van de zwarte Zweeds granieten trap, die toegang geeft tot de achthoekige kapel, moesten ook de lambriseringen van bijzondere marmersoorten en vier zitnisjes, geflankeerd door geaderde Bleu Belge pilaartjes, er aan geloven. Zij ondergingen een geweldige opknapbeurt. Tenslotte werd ook al het glas-in-lood werk met o.a. gebrandschilderse vergankelijksheidssymbolen onder handen genomen door Smelt glasatelier.

Urnenkelder of columbarium.

Dankzij dit alles en een tegen zeer lage rente verstrekte restauratiehypotheek, kon de bouw uiteindelijk worden gestart” .

Er werd besloten om het werk zonder hoofdaannemer uit te laten voeren. Een groot deel van dit werk bestond uit steenhouwerswerk en het restaureren en opniew aanbrengen van het natuursteen met nieuwe RVS doken. BAM BAM een jong steenhouwersbedrijf stond meer dan één jaar op de overdekte steigers om de klus te klaren. Samen met Delstuc, de restauratiestukadoor en de verguldster, wisten zij het gebouw weer in volle glorie te herstellen. Naast het interieur deden de stukadoors een bijzondere klus. Het betonnen koepeldak van 9 cm dik moest weer worden voorzien van een nieuwe zandsteenkleurige stuclaag in blokmotief, zodat dit zou lijken op een dak van natuursteenblokken. Een werkelijk uniek karwei in Nederland.

Met dit herstelde Mausoleum, dat dankzij de prachtige urnenkelder een bijzondere meerwaarde heeft gekregen en bovendien een aanwinst is voor de begraafplaats Oud Kralingen, is de stad Rotterdam een stukje cultureel erfgoed rijker. Een bijzonder monument, ooit gebouwd voor de familie van een rijke Hillegersbergenaar t.w. Pieter Kruijff Bartholomeus Zn. (1835-1916).

De jonge onderneming Custom Led R’dam installeerde ca 8000 ledlampjes in de urnenkasten.

Tekst : Norman Langelaan – Bewerking: Sijmen Aleman - Fotografie: Jan Willem Kommer

17 Lifestyle

“Binnen één maand moest er een uitgebreide begroting op tafel liggen. Dus even alle zeilen bijzetten. Al snel werd duidelijk dat al het natuursteen aan de buitenzijde moest worden verwijderd en op nieuw met RVS doken moest worden verankerd. Een groot deel van het natuursteen was gebroken, dat zou gelijmd moeten worden. Gelukkig konden we gebruik maken van de tekeningen van Architect Backx die het ca 7 jaar geleden had opgemeten en getekend. Maar een bestek en begroting voor ca 600 onderdelen moest wel ´´even´´ gemaakt worden. Nadat alles opnieuw was geïnventariseerd, kon het worden beschreven. Net op tijd en half uur voor sluitingstijd werd de aanvraag ingediend. Maar, met het resultaat dat de provincie Zuid Holland 4 ton subsidie toekende. De stichting Volkskracht gaf daar bovenop ook nog eens een bedrag.

Een specialistisch en uniek karwei.

Hillegersberg

Navraag bij de beheerder, maakte duidelijk dat het Rijksmonument waarschijnlijk wel gesloopt zou gaan worden. Ze waren al jaren met plannen bezig, maar tot nu toe waren deze op niets uitgelopen. Nog diezelfde week nam ik contact op met het bestuur van de Hoflaankerk. Ik kreeg de opdracht uit te zoeken of er subsidie mogelijkheden waren. Bij de Provincie Zuid-Holland, die de monumentengelden van de RCE (Rijksdienst Cultureel Erfgoed) uitsmeert over Zuid-Holland, lagen wel kansen”, aan het woord is Norman Langelaan, adviseur monumentenrestauratie.

Midden in de ruimte gaat een ijzeren trap naar de voormalige grafkelder, deze ruimte is nu getransformeerd tot Columbarium, of urnenkelder. Langs de muur zitten ca 100 kastjes, geschikt voor één en twee urnen en in de hoeken bevinden zich familie kasten waar wel 6 of 8 urnen in kunnen. De urnenkasten zijn door ca 8.000 ledlampjes verlicht, waardoor de urnen mooi worden aangelicht. Het ligt in de bedoeling dat er mooie urnen in komen, bijvoorbeeld door kunstenaars gemaakt. En er is een keuze uit transparante deurtjes, in verschillende uitvoeringen. Deze kunnen ook worden voorzien van een gedicht foto of tekening. Op dit moment is er ook een verkoop tentoonstelling van urnen van de Hillegersbergse ceramiste Rita Spaan.


“Bij een uitvaart gaat het niet over een dag uit het leven, maar over een heel leven in één dag.”

Van der Spek Uitvaart Berkelse Poort 33

��� � ��� �� �� info@vanderspekuitvaart.nl

���� JX Berkel en Rodenrijs

www.vanderspekuitvaart.nl

18

“Ik ben blij dat ik er weer bij hoor!” “Tja, ik geef toe dat ik een tijd lang tot die mensen behoorde die volhield dat het nog wel ging met mijn gehoor. Totdat ik bij mijn dochter in de tuin zat en zei dat ik helemaal geen vogels hoorde. Nou ma, dan zou ik toch maar eens na gaan denken over een hoorapparaat, want je hoort hier niet anders dan vogels, merkte zij op. Nou dat heb ik dus gedaan. En... ik ben zo blij. Want ik hoor er gewoon weer bij”. Wat zij er niet bij zegt, is dat de enige échte diagnose “gehoorverlies” alleen kan worden vastgesteld door de specialist. Dat kan zijn een KNO-arts of de StAr-geregistreerde triage-audicien. Rotterdam kent slechts één zelfstandig audicienbedrijf, niet behorend tot een bedrijfsketen of gelinkt aan de optiekbranche: Minerva Hoortechniek met eigenaar Leon van der Meer als triage-audicien. Hij is een gedreven specialist en al ruim 10 jaar werkzaam als audicien. Hij is bovendien StAr-geregistreerd en aangesloten bij de Hoorprofs. Hij heeft altijd al iets gehad met geluid en rondde al eerder een studie af voor audio engineer aan het SAE. Hij blijft ook bij zijn principes, levert A-merk toestellen, legt geen tijdsdruk op de gratis proefperiode en rekent niets extra’s

op de 5 jaar garantie. Ondanks het strakke protocol denkt hij mee met de klant en biedt hij toekomstgerichte en upgradable hoortoestellen. Zijn Partner Shirley van der Meer biedt een extra expertise en is na haar studie toegepaste psychologie gericht en met succes actief met de aanpak van tinnitus (oorsuizen). Tevens houdt zij zich als mindfullness-trainer bezig met stressbeheersing, dat een belangrijk onderdeel vormt van tinnitusmanagement. De persoonlijke aandacht, kwaliteit en service en samenwerking met de KNO-arts maken dat Minerva Hoortechniek hoorproblemen naar tevredenheid oplost. Misschien moet u eens een afspraak maken met deze specialist.

Hec torstraat 11A 3054 PC Rotterdam T 010 – 418 49 95 E info@miner vahoor techniek .nl I w w w.miner vahoor techniek .nl

Advertenties


Domus Magnus biedt woonconcepten met alle gewenste zorg die nodig is.

De Magistraat: Een magistraal gebouw om in te wonen.

De majestueuze woonvoorziening telt 35 appartementen in grootte variërend van 50 tot 120 m2 voor veilig en verzorgd wonen waar 24-uurs zorg op maat wordt aangeboden aan bewoners door eigen personeel. Medewerkers die minimaal niveau drie of hoger zijn gediplomeerd en bewust voor het werken in deze particuliere zorginstelling hebben gekozen. Enerzijds vanwege de bijzondere locatie en anderzijds omdat ze binnen dit woonzorgconcept net wat meer zorg kunnen bieden aan bewoners. Een aantal van de appartementen is ingericht als zorghotel, zodat mensen hier na bijvoorbeeld een ziekenhuisopname grotendeels op kosten van hun zorgverzekeraars kunnen herstellen en revalideren.

Alle zorg die nodig is. En hoewel er sinds begin dit jaar heel veel in de zorg is veranderd, mag de Magistraat de zorg die nodig is nu zelf aanbieden, zonder dat dit via een hoofdaannemer gaat.

Daarmee is een ingewikkelde procedure van de baan. Ondanks dat dit achter de schermen best nog wel wat voeten in de aarde heeft, ervaren de bewoners het in elk geval als prettig en helder. Zij merken er zogezegd weinig van en alle benodigde zorg wordt gewoon geleverd. Maar, medewerkers van de Magistraat doen meer voor hun bewoners. Mariëlle van Dijk, die sinds augustus 2014 in dienst is als locatiemanager is nog dagelijks onder de indruk van de sfeer die het gebouw ademt, maar ook van alle hardwerkende zorgmedewerkers. Of het nu gaat om het schoonmaakpersoneel, de keukenbrigade, het welzijnsteam of het zorgteam, hun inzet is enorm stimulerend. Voor mij voelt het echt als een cadeautje.

Activiteitenprogramma. Ook de dagbesteding die ruim een jaar geleden in de Magistraat werd ingevoerd is erg succesvol en wordt geheel naar de wensen en behoeften van de gasten ingevuld. Bijzonder uniek zijn de vrijdagmiddagconcerten, met aansluitend een borrel, die in alle zorglocaties van Domus Magnus worden uitgevoerd. Maar er zijn nog veel meer bezigheden. Advertorial - Tekst: Sijmen Aleman - Foto’s: Domus Magnus

Zo worden er met regelmaat uitstapjes gemaakt naar verschillende leuke bestemmingen en tentoonstellingen Daarnaast zijn er lezingen en kan men schilderen of naar gymnastiek en yoga. De maaltijden worden bereid door een vaste chef-kok, die op de locatie naast het ontbijt en de lunch een diner verzorgd met verse ingredi_nten.

Levensbestendige woonomgeving Het is vooral het gevoel van veiligheid dat de bewoners in de Magistraat als prettig benadrukken. Thuis is deze namelijk nauwelijks te creëren. Het langer thuis wonen is dan ook geen optie voor mensen die op leeftijd raken en zich thuis onveilig voelen of merken dat ze iets van hun zelfstandigheid moeten prijsgeven en zorg noodzakelijk wordt. “Als hier bijvoorbeeld iemand ziek wordt, passen wij de zorg helemaal aan. Vaak is er dan meer zorg nodig en die krijgen de bewoners dan ook. Het PREZO keurmerk verraadt het eigenlijk al. Het geeft aan dat onze bewoners, die gemiddeld 85 jaar zijn, bovengemiddeld tevreden zijn”

Wilt u meer weten? www.domusmagnus.com De Magistraat, Henegouwerlaan 70-82 3014 CE Rotterdam – Tel. 010-4443500

19 Lifestyle

Want, dat het verzorgd wonen in de Magistraat in handen is van goed bestuur en gemotiveerde medewerkers blijkt wel uit de toekenning van het gouden PREZO keurmerk dat in het begin van dit jaar al voor de tweede keer aan deze Rotterdamse zorglocatie werd uitgereikt. De hoogste onderscheiding gericht op prestatie en kwaliteit.

Hillegersberg

Wie kent het niet. Het magistrale gebouw aan de Henegouwerlaan in Rotterdam. Gebouwd in 1913. Op een moment dat ‘het mooie tijdperk’ (de ‘Belle Epoque’) ten einde liep. Nu 100 jaar later straalt het meer dan ooit de grandeur uit van die tijd. Acht jaar geleden werd het gebouw, dat ooit dienst deed als kraamkliniek en gerechtsgebouw, geheel vernieuwd en verbouwd tot luxe woonzorglocatie van Domus Magnus. Geschikt voor het verlenen van zorg met een ‘gouden randje’.


“Van huis uit lazen wij het Handelsblad, wat nu het NRC is. Ik ben altijd nieuwsgierig geweest en wil graag weten wat de wereld bezighoudt. Wat ik aardig vind, is dat we bij De Magistraat geabonneerd zijn op verschillende kranten en dat ik in de huisbibliotheek alle literatuur voor handen heb.”

Leven is weten wat er speelt

De Magistraat is een kleinschalige woonzorglocatie van Domus Magnus. Wat ons bijzonder maakt, is dat de bewoners kunnen leven zoals zij willen. De zorg en de activiteiten worden volledig aangepast aan hun persoonlijke wensen. www.domusmagnus.com/magistraat - 010 444 35 00

Mevr. G.J. De Vries-Slot, 1932

Tijdelijk zorg nodig? Verblijf in ons zorghotel, kijk op domusmagnus.com/zorghotel-magistraat

20

Herfstvoordeel Zomervoordeel Zomervoordeel Maak je huis mooi en sfeervol

Nature@home

Pak die kruk! Dit krukje laat je niet staan! Ook handig als bijzettafeltje. In diverse kleuren. *zolang de voorraad strekt

NU 20% KORTING

*

OP DUPLI- & PLISSÉGORDIJNEN

Vanaf

124.95

Per m2

Natuurlijke bekleding: panelen met prachtige houtcomposities.

* Vraag naar de actievoorwaarden. De aanbiedingen zijn geldig vanaf 21 september t/m 10 oktober 2015, tenzij anders aangegeven.

Voel je thuis bij

Laat je verrasse n in de w in kel!

Vloeren | Karpetten | Gordijnen | Behang | Binnen- & buitenzonwering | Horren | Verf Advertenties

Nu slechts 29,95*


Decorette, adviseur voor een betaalbaar interieur!

Kleur mag weer bij interieurkeuze! “Goh, een heel andere winkel!” roept een mevrouw die binnen komt lopen. Voor haar is in één oogopslag duidelijk dat het winkelinterieur is veranderd. En dat is ook zo. Want onlangs heeft de winkel van Decorette aan de Bergse Dorpsstraat in Hillegersberg volledig op z’n kop gestaan. “Het was tijd om de winkel aan te passen”, verklaart Corné Slingerland, franchisenemer van de Decorette vestiging. “De interieurbranche is voortdurend in beweging en de mensen moeten kunnen zien dat wij daarin voorop lopen.” Daarin steken wij met kop en schouders boven onze concurrenten uit en proberen wij een lijn te volgen met als hoofddoel: een betaalbare interieuradviseur te zijn. Onze klanten sluiten vanzelf aan op dat profiel. Er komen hier klanten die stukje bij beetje hun huis aan het herinrichten zijn. De ene keer gaat het om de plissé’s en overgordijnen, de andere keer betreft het de vloer of het behang. In alle gevallen staan wij het

“Wij proberen een lijn te volgen met als hoofddoel: een betaalbare interieuradviseur te zijn”. Tenslotte is het Decorette-label aan de winkel toegevoegd en volgde een overduidelijke herpositionering met het accent op de totaal inrichting van het woninginterieur. Van stoffering, in de vorm van plissé’s, gordijnen, overgordijnen en behang tot laminaat en vinyl vloeren, maar ook maatwerk en binnenzonwering. Teveel om op te noemen.

Adviseur met raad en daad. “Wat wij doen is mensen ontzorgen”, vertelt Corné, “vooral in onze adviesfunctie.

Dag van de consument. Op zaterdag 26 september a.s. is er een speciale dag voor de consument. Dan zetten alle ondernemers van de Bergse Dorpstraat hun beste beentje voor en doen zij hun best om het de consument naar de zien te maken. Op welke wijze? Daarvoor kunt u het best even langs wippen in Hillegersberg. Loop dan meteen even binnen bij Decorette. Corné Slingerland wacht op u en heet u van harte welkom in zijn vernieuwde Interieurwinkel.

met raad en daad ter zijde. Geven stalen mee, gaan de boel opmeten, maken offertes, spreken alles door, waarna er tenslotte wordt geleverd. En alles in direct contact met de klant. Korte lijnen dus. Daar hou ik van. En onze klanten kennelijk ook.”

De nieuwste trends. Wie nieuwsgierig is geworden, kan beter zelf een kijkje nemen. Bijvoorbeeld om de typische trends van dit moment te ontdekken. Want juist dat zijn zaken waarin Decorette sterk is. Je ziet bijvoorbeeld combinaties van oud en nieuw. Vintage is nu heel erg populair. Heel lang lag het accent op natuurtinten. Die zijn er nog steeds maar naarmate de crisis terrein verliest, zien we voor het eerst ook kleurige accenten in het interieur verschijnen. Mensen zoeken voorzichtig naar vrolijkheid. Uitbundig mag weer. Dat zie je ook in de woonaccessoires. Daar leuk je je interieur mee op. Bij Decorette zie je daar verschillende voorbeelden van. Advertorial - Tekst en fotografie:: Sijmen Aleman

Meer weten? Decorette Rotterdam Bergse Dorpsstraat 107 3054 GC Rotterdam 010-2850469 rotterdam@decorette.nl

Openingstijden Maandag: gesloten Dinsdag: 9:30 - 17:30 Woensdag: 9:30 - 17:30 Donderdag: 9:30 - 17:30 Vrijdag: 9:30 - 17:30 Zaterdag: 9:30 - 17:00 Zondag: gesloten

21 Lifestyle

Voor Corné is het alweer het vierde achtereenvolgende jaar hij over deze winkel de scepter zwaait. De winkel zelf bestaat al ruim 30 jaar en was voorheen een winkel die aanvankelijk alleen maar verf verkocht. Door de jaren heen echter verschoof dit verf imago naar de achtergrond en richtte de verkoop zich meer en meer op producten met een directe relatie tot de woningmarkt.

Hillegersberg

Van verf naar totaalinrichting.


Financieel

Rubriek

Het blijft in de familie: De familiehypotheek

Familiehypotheken steeds populairder.

Robert J. van der Leeden LLB RB Federatie Belastingadviseur Van der Leeden - Meeuwen Administratie en Belastingadvies Aan dit artikel kunnen geen rechten worden ontleend

De eisen die hypotheekverstrekkers aan potentiële huizenkopers stellen, zijn de laatste jaren fors aangescherpt. Het is daarom niet altijd eenvoudig, in het bijzonder voor starters op de woningmarkt, om de aankoop van hun eerste eigen woning financieel rond te krijgen. In sommige gevallen kunnen ouders hun kinderen dan de helpende hand toesteken. Namelijk door het verstrekken van een familiehypotheek. De fiscale voordelen

22

Als de ouders een aanzienlijke som aan spaargeld hebben, die slechts een laag rendement oplevert, kan het aantrekkelijk zijn dit spaargeld (gedeeltelijk) aan hun kinderen te lenen voor de aankoop van hun woning. Dit kan voor beide partijen voordelen bieden. Zo is het bijvoorbeeld fiscaal aantrekkelijk om de rente zo hoog mogelijk vast te stellen. Enerzijds omdat de rente voor het kind aftrekbaar is en anderzijds omdat die voor de ouders niet wordt belast. Daarbij is een opslag op de gangbare rentetarieven voor hypotheken mogelijk van 25 procent.

Spelen met afsluitprovisie Verder is het mogelijk om het kind een afsluitprovisie te laten betalen; dat moet immers ook bij een bank. Deze provisie is voor het kind tot 1,5 procent van de schuld en maximaal tot € 3.630,- fiscaal aftrekbaar. Bij de ouders is deze belastingvrij. Indien gewenst kunnen de ouders dit vervolgens weer terugschenken aan het kind. Bovendien kan dit bedrag ook worden meegefinancierd. Tenslotte kan het nog voordelig zijn om het kind gebruik te laten maken van de regeling om elk jaar de rente een half jaar vooruit te laten betalen. (dit geldt tot 1 juli)

en/of aflossing. Voor de ouders maakt het fiscaal geen verschil of de rente nou hoog of laag is. Immers, er is sprake van een vaste heffing van 1,2 procent over het vermogen. Om de fiscale aftrek niet in gevaar te brengen, is het wel essentieel, dat het kind daadwerkelijk de rente betaalt of rentedragend laat bijschrijven. Omdat de hypotheek binnen de familie wordt verstrekt, houdt u de marge van de bank in eigen zak. Stel dat de bank op spaarrekeningen en dergelijke 2% vergoedt en 5% rente in rekening brengt voor hypotheken. Dan bedraagt de marge voor de bank 3%. Een familielening is ook mogelijk tussen broers , zussen, vrienden en kennissen etc. Hierbij is een hoge rente in combinatie met schenkingen echter niet passend.

Annuïtair aflossen Mensen die in 2013 of later voor het eerst lenen voor een huis, moeten de lening ten minste annuïtair aflossen om voor renteaftrek in aanmerking te komen. Dit geldt niet alleen als bij een bank wordt geleend, maar ook bij een familielening. Het aflossingsschema moet in de leningsovereenkomst worden vastgelegd.

Compensatie Indien gewenst kunnen de kinderen via aparte (belastingvrije) schenkingen weer worden gecompenseerd voor de rente

Geen liquiditeiten, wel eigen woning U heeft geen overtollige liquiditeiten maar wel een eigen woning?

IEDERE ZONDAG GEOPEND! • • • • •

PostNL balie voor alle posthandelingen Uitgebreide wenskaartenafdeling Aparte leuke en leerzame kinderhoek Bijzondere collectie Rotterdam-boeken Iedere zondag open van 12 – 17 uur

www.bruna.nl

Argonautenweg 5e, 3054 RP Hillegersberg, T. (010) 422 70 35

Advertentie

Dan kunt u overwegen om een hypotheek op te nemen op uw eigen woning, waarna u het bedrag aan het kind doorleent. Hierbij kan desgewenst een bepaalde marge worden gehanteerd in combinatie met het terugschenken van de marge aan het kind.

Melding aan de belastingdienst Tenslotte: Alle eigen woning leningen, afgesloten na 31 december 2012, moeten worden gemeld bij de Belastingdienst. Dit geldt voor alle niet reguliere geldverstrekkers ( zoals ouders en andere familieleden) en leningen die niet onder het overgangsrecht vallen.

Wat houdt dit in? Het betekent dat het kind als geldlener via een (digitaal) formulier de basiskenmerken van de lening en het BSN van de hypotheekverstrekker aan de Belastingdienst moet melden. Ook latere wijzigingen moeten langs deze weg worden doorgegeven. Als dit niet gebeurt, is de rente niet aftrekbaar. De inlichtingen bij aanvang moeten uiterlijk bij de aangifte worden verstrekt. Bij zeer lang uitstel uiterlijk tot 31 december van het jaar volgend op het jaar waarin de schuld is aangegaan. Wijzigingen dienen al binnen een maand na afloop van het kalenderjaar te worden doorgegeven.


Lifestyle on wheels Mario Vos Autoredacteur

Rubriek

Onderscheid moet er zijn...

Volvo V60 CC doet betaalbaar stoer. Volvo heeft een paar onvervalste bijna-alleskunners in het gamma, die op alle soorten wegen, ook onverhard dus, uit de voeten kunnen. Het zijn de veelal vierwiel aangedreven XC-modellen, zoals XC60, XC70 en XC90. Wie wel een stoer uiterlijk wil, maar die vierwielaandrijving helemaal net nodig heeft, komt bij Volvo onder meer aan zijn trekken bij de V60 Cross Country.

Hillegersberg

De V60 Cross Country onderscheidt zich van de gewone V60 door een 6,5 cm verhoogde vering, een stoer uiterlijk met beschermende beplating en extra kunststof bescherming aan de spatbordranden en de dorpels. De auto heeft geen beter tractie dan een gewone V60, maar de extra grondspeling geeft je wel betere kansen op een zandweg met diepe sporen.

23 23

Logische keuze

Zonder de XC60 tekort te willen doen, is de V60 Cross Country toch echt de meest logische keuze. Slechts heel weinig mensen benutten de capaciteiten van de XC ooit ten volle, volgens onderzoeken heeft 98 procent van de SUV- en crossover-kopers zelfs helemaal nooit enige terreinkwaliteiten van hun voertuig gebruikt. Dus waarom dan meer geld uitgeven, als de V60 Cross Country ook dat zo gewenste stoere uiterlijk heeft.

Lifestyle

Het voordeel van de iets eenvoudiger uitdossing in vergelijking met de XC60 zit hem vooral in de financiën. Er is al een V60 Cross Country vanaf 40.495 euro, de XC60 kost meteen bijna 47 mille. En dat bedrag geldt dan voor de D3 150 pk dieselmotor, bij beide auto’s het zogenaamde ‘instapmodel’.

20 procent bijtelling De V60 Cross Country blijkt in de praktijk ook nog eens zuinig en comfortabel. De D3-dieselversie komt zelfs in aanmerking voor 20 procent fiscale bijtelling als hij zakelijk wordt gereden. Natuurlijk kun je de feestvreugde verder verhogen met de 190 pk D4, die ook nog in aanmerking komt voor die gunstige bijtelling als je de speciale Business-uitvoering kiest. De prijs bedraagt trouwens 42.495 euro. Zijn bijtelling en prijs helemaal geen issue dan is de T5 benzineversie met 245 pk een heerlijke auto met een prijskaartje vanaf 47.195 euro. Een geweldige auto met prestaties op bijna-sportautoniveau

(van 0 naar 100 km/h in 6,6 seconden) en toch het comfort van een mooie achttraps automaat. Voor alle versies van de V60 Cross Country gelden zo’n beetje alle voordelen van een moderne crossover of SUV. Een hogere (en dus makkelijkere) instap en hoger zitten voor meer overzicht over het verkeer. En verder heeft de V60 Cross Country alle goede kwaliteiten van de gewone V60, inclusief dat markante uiterlijk en de prima rijeigenschappen. Registreren in 2015 = 5 jaar 20% bijtelling! Mobility Centre - www.mobilitycentre.nl Rotterdam • Barendrecht • Vlaardingen

Schade herstellen? Möller bellen! T. 010-285 44 44

Advertentie

ook de keus van uw verzekeraar

www.autoschadeherstel.nl


Echt, ontspannen, Hollands, mooi wonen Wilgenrijk: Rust in bruisende regio Een nieuw stukje Nederland, in de bruisende en actieve regio te midden van Rotterdam en Den Haag. Tegelijk biedt het rust en ontspanning: zee, strand en natuurgebied Midden-Delfland liggen om de hoek. Net als de pittoreske stadskernen van onder andere Maasland, Maassluis en Delft.

Thuiskomen en genieten begint niet pas bij de voordeur, maar zodra je het woongebied binnenkomt Lanen, straten en pleintjes gaan aangenaam op in de boomrijke, groene omgeving. Kinderen banjeren in een natuurlijke omgeving en spelen bij en op het water. Wie hier woont, kiest voor een kalme, ontspannen manier van leven in een geriefelijke omgeving. Zo wonen geeft rust, daar word je gelukkig van.

Kenmerken woongebied U Landelijk, groen en waterrijk U Knusse eilanden, statige lanen en meanderende lintwegen U Vrijstaande, twee-onder-een-kap-, korte rijhuizen en kleinschalige appartementen U Hoogwaardige visie op architectuur en buitenruimte U Grotere kavels dan elders in de regio voor een gelijke prijs U Zeer kindvriendelijk en veilig, natuurspelen in eigen gebied U Recreatieve parkwal ter afscherming omgevingsgeluid U Bijzondere voorzieningen voor hoog comfort en ontspanning U Duurzame en waardevaste ontwikkeling

Nieuwsgierig? Maak kennis met Wilgenrijk en loop binnen in de gloednieuwe Woonwinkel aan de Weverskade 110 te Maassluis. Hier vindt u de laatste informatie over het woongebied, het actuele aanbod en een inspirerend gesprek over uw woonwensen.

NU IN DE VERKOOP! VERKOOP RUIME KAVELS EN STIJLVOLLE HUIZEN Er zijn verschillende onder architectuur ontworpen, twee-onder-een-kap- en vrijstaande huizen beschikbaar vanaf 428.000,- respectievelijk 581.000,- v.o.n. Losse kavels voor zelfbouw zijn beschikbaar vanaf 180.000,- v.o.n. Per buurt of deelgebied vindt u altijd het actuele aanbod in de Woonwinkel of op wilgenrijk.nl.

Weverskade 110, Maassluis 088 1228866 info@wilgenrijk.nl I wilgenrijk.nl

Hls 6727 sept 2015 lr  

Dutch Lifestyle Magazine for people who are living in the Northedge of Rotterdam and Lansingerland. Read all about: the new Restaurant-Café...

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you