Page 1

Preussisk herredømme Forsamlingshuse….

1. Indledning Jon fór af sted hen over marken. Han kunne se blodbøgen i det fjerne og vidste, han snart var hjemme. De aggressive råb bagved fortalte ham dog klart, at hans forfølgere var ved at indhente ham. Han kunne høre Nissen komme tættere på sammen med hans to legesvende Karl og Ingolf. Nissen var søn af byrådsmand Herr Nissen. Herr Nissen var en tro tilhænger af det tyske styre i Flensborg.

Jon, eller Johannes, som han egentlig hed, var søn af en gårdejer der bekendte sig til sin danskhed, hvilket havde gjort Jon til Nissens skydeskive. Jon kunne heller ikke fordrage den oppustede dreng, der forfulgte ham hen over marken. Problemet var bare, at Nissen aldrig var alene.

Så Jon lagde ekstra fart i skoene og stormede ned mod åen, hvor han kendte et godt sted at komme over. Et hop ud i midten på den lille sandrevle og et stort skridt mod venstre for til sidst at lande med et godt spring på den sikre jord. Det var tydeligt, at Nissen ikke kendte til den måde at springe over åen på. Bag Jon kom der mange sjove tyske ord samt høje plask.

Desværre var Nissen lige så hårdnakket som en vild gårdhund. Men nu var Jon næsten hjemme. Med Nissen hængene bag sig løb han ind i haven og lige ind i pastor Frederiksen, en af hans far gode venner. Nissen med vedhæng gav resten til, at vi landede i en stor pærevælling.

Nissen langede ud efter mig, og desværre ramte han klokke rent. Næsen sagde knæk og blodet løb ned af mig. Så gik det op for Nissen, at der var andre tilstede og holdt inde mens hans øjne vandrede hen over en forsamling af mænd, der kiggede på med alvor i øjnene. Det var Jons far og hans venner. De holdt et af deres møder i gårdhaven, hvor de var begyndt at mødes efter, at det var blevet forbudt at tale dansk i det offentlige rum. Man var begyndt at tale om at bygge et forsamlings hus, hvor alle med samme sindelag kunne mødes og fortsat tale dansk.

1


Preussisk herredømme Forsamlingshuse….

Det var denne forsamling Jon og Nissen var landet i.

2. Opgaven Nu har du fulgt Jon til hans fars møde. Under det tyske styre i slutningen af 1800-tallet var det blevet forbudt at tale dansk på offentlige steder, som f.eks. kroer. Men de dansksindede fandt på en måde at mødes der om gik denne regel. De bygge forsamlingshuse så de stadigvæk kunne mødes på deres modersmål.

Det er nu din opgave at bygge et forsamlingshus, men inden da skal du læse lidt, om det du skal bygge.

Opgavens rækkefølge er:

1. Læs informationer i de links der er (læs alle). 2. Lav et forsamlingshus med Google sketchup. 3. Lav en mindetavle om hvorfor forsamlingshuset blev bygget i word. 4. Præsenter det du har lavet for din lærer og/eller klasse.

2


Preussisk herredømme Forsamlingshuse‌.

Links Forsamlingshuse

http://da.wikipedia.org/wiki/Forsamlingshus

http://www.skive.dk/kultur+fritid+turisme/kunst+historie+litteratur/forsamlingshuse+i+125+%C3%A5r

http://www.graenseforeningen.dk/artikel/3704

Billeder af forsamlingshuse:

http://www.google.com/images?um=1&hl=da&client=firefoxa&rls=org.mozilla%3Ada%3Aofficial&biw=1024&bih=576&tbs=isch%3A1&sa=1&q=forsamlingshuse&aq=f& aqi=&aql=&oq=&gs_rfai=

3

Preussisk herredømme - forsamlingshuse  

Om de dansksindede i Nordslesvigs måde at samles om danskheden på, i tiden 1864-1920 f.eks. i forsamlingshuse

Preussisk herredømme - forsamlingshuse  

Om de dansksindede i Nordslesvigs måde at samles om danskheden på, i tiden 1864-1920 f.eks. i forsamlingshuse