Page 1

De online tool voor leerlingen om de wereld te verbeteren! Wat is Treemagotchi? Treemagotchi is een persoonlijk online boom, die bloeit en groeit als je duurzame acties uitvoert. Elke week wordt er een actie aangeboden die per mail of via sociale netwerken (Hyves, Facebook) wordt aangekondigd. Van het Klimaatverbond tot Fairfood en Oxfam Novib. Van een actie voor een eerlijke mobiele telefoon tot een oproep tot waterbesparen door korter te douchen. Treemagotchi verbindt vele duurzame acties en initiatieven die er in Nederland zijn aan een groot aantal deelnemers. Treemagotchi@school in 5 zinnen:     

Een activerend onderwijsproject rond duurzaamheid Leerlingen voeren online duurzame acties uit voor een betere wereld Meedoen kost de docent geen extra werk Scholen maken kans op een geldprijs en een duurzaam schoolfeest Deelname is gratis


Wat is de bedoeling van Treemagotchi voor leerlingen? Via de acties binnen Treemagotchi@school maken leerlingen de wereld een beetje duurzamer. Leerlingen die meedoen houden hun boom gezond. De online boom is dus een groene graadmeter. Treemagotchi maakt een duurzamer leven makkelijk en leuk. Treemagotchi gaat daarmee verder dan alleen het benadrukken van het belang van duurzaamheid, maar zorgt voor gedragsverandering. Leerlingen komen zelf in actie!

De bomen van alle leerlingen vormen samen het online schoolbos. Als het bos er gezond uitziet, met veel groene bomen, dan betekent dat dat de leerlingen van de school veel duurzame acties hebben gedaan. Alle scholen in Nederland gaan met elkaar de de competitie aan. Wie heeft het grootste en meest groene bos? Een bos kan overal, op iedere website en op iedere hyves en facebook pagina geplaatst worden.


Waarom is Treemagotchi interessant voor leerlingen? • Treemagotchi past in de wereld van de leerling omdat het online plaatsvindt, en omdat het game-elementen in zich heeft. • De acties die voorbij komen passen in de wereld van de leerling: ze hebben betrekking op kleding, mobiele telefoons, etc. • Leerlingen worden gestimuleerd om mee te doen omdat ze zicht hebben op een mooie eindprijs: een duurzaam schoolfeest! Waarom is Treemagotchi interessant voor de school? • Leerlingen gaan zelf aan de slag. Ze gaan aan de slag met duurzaamheid vanuit eigen motivatie, niet omdat het ‘moet’. • Het online schoolbos wordt de graadmeter voor het duurzaam denken en doen van de school. • Treemagotchi acties en thema’s kunnen ingebed worden in lessen. Bij ieder thema wordt lesmateriaal geleverd. • In de acties worden door leerlingen filmpjes, foto’s en verslagen gemaakt. Die worden op een aparte site gepresenteerd. De school heeft daarmee allerlei middelen om te laten zien wat er gebeurt aan duurzaamheid.


Welk lesmateriaal is er beschikbaar? • Er worden één basisles van een lesuur aangeboden, met een introductie op duurzaamheid en Treemagotchi@school. De les sluit af met het uitvoeren van de eerste actie door de leerlingen. • Bij elke actie wordt een les (1 uur) aangeboden die als verdieping op het centrale thema van die actie dient. Wilt u met uw leerlingen aan de slag met mobiele telefonie en duurzaamheid? Dan kunt u in de week van die actie met de les aan de slag. Of op een ander tijdstip, wanneer het u uitkomt. U kiest zelf welke lessen u gebruikt, en wanneer. • Bij de lessen wordt een docentenhandleiding geleverd, en voor de verschillende niveaus en leeftijden zijn verschillende varianten van de lessen beschikbaar. Wat maakt Treemagotchi uniek? • Treemagotchi gaat een stap verder dan alleen onderzoeken, leren en informatie verkrijgen. Treemagotchi daagt leerlingen uit om zelf actie te ondernemen. • Treemagotchi (be)loont. Zodra je een actie in Treemagotchi hebt voltooid, krijg je een beloning: je wordt ‘uitbetaald’ in beukennoten, en daar kun je leuke dingen mee kopen voor in je boom. • Treemagotchi zet aan tot samenwerken en delen. Bij verschillende acties worden leerlingen gestimuleerd om bijvoorbeeld video’s, foto’s en verslagen te maken en te delen op internet.


Welke acties voeren de leerlingen uit? Iedere Treemagotchi actie bestaat uit drie onderdelen:  de opwarmer (3 korte multiple choice vragen over het centrale thema van die week)  de hoofdactie (een actie die de leerling individueel doet en waar hij/zij dus ook individueel voor beloond wordt)  de bikkelactie (een actie die meestal in een groep wordt gedaan). We proberen de acties zo leuk en praktisch mogelijk te maken. Een aantal voorbeelden:  Check je kantine! Wordt er duurzaam ingekocht? Vul de checklist online in en haal je beloning op.  Promoot kraanwater en het initiatief van Join The Pipe! Ga eens met de wethouder praten bijvoorbeeld. Kan er geen waterpunt ge誰nstalleerd worden op het plein bij jou in de buurt? Upload je bewijs en je wordt beloond met duurzame waterflesjes. En de meest actieve school krijgt zelfs een waterpunt.  Reuse a shoe! Weet jij wat je oude sneakers waard zijn? Ze zijn goed voor een nieuwe tennisbaan of basketbalvloer. Lever ze in, maak er een foto van en ontvang je beloning.


De eerste actie is beschikbaar op 3 maart 2011. Hieronder het volledige schema per week: Vanaf 3 maart: Actie rond eerlijke en duurzame kleding. Inhoudelijke partners: De Wereld Redden en Schone Kleren Campagne Vanaf 10 maart: Fairphone: productieomstandigheden telefoon, social en ecologisch (incl. recycling) Inhoudelijke partners: NizA en SOMO Vanaf 17 maart: Energie Inhoudelijke partners:JMA en NJR Vanaf 24 maart: Reuse, reduce, recycle Inhoudelijke partners: Join the Pipe, Nike en anderen Vanaf 31 maart: Voeding (Eerlijke en Groene kantine) Inhoudelijke partners: Voedingscentum, JMA Vanaf 7 april: Eerlijke handel, geld, mensenrechten Inhoudelijke partners: Fairfood en anderen Vanaf 14 april: Minder vlees en proefdiervrij Inhoudelijke partners: Dierenbescherming, Wakker Dier Vanaf 21 april: Consuminderen Inhoudelijke partners: De Wereld Redden, en anderen


Wat vragen we van leraren en de schoolleiding? Treemagotchi@school wordt een nog groter succes als ook de school en de leraren zich ervoor inzetten. Hoe meer Treemagotchi leeft, hoe meer acties er gedaan worden!

1. Ondersteuning bij het organiseren en doen van de acties

Treemagotchi acties gaan over doen: leerlingen starten bijvoorbeeld een ‘guerrilla actie’ voor beter voedsel in de kantine, of voor duurzame chocoladerepen in de automaten. Maak er een filmpje van, en je kunt je beloning ophalen! Wanneer deze acties worden gefaciliteerd en begeleid door leraren, zullen ze meer effect hebben en zullen er meer scholieren meedoen. Het enthousiasme van een leraar helpt enorm. Uiteraard ontvangt u van ons promotiemiddelen en informatie om Treemagotchi@school te promoten! 2. Promotie van Treemagotchi in de school

We zullen online en offline campagne voeren om iedereen enthousiast te maken voor Treemagotchi. We stellen materialen ter beschikking die in en om scholen verspreid kunnen worden. Uiteraard wordt alles zo duurzaam mogelijk geproduceerd!


Praktische informatie:

Looptijd: 3 maart tot en met mei 2011. Doelgroep: alle leerlingen in het voortgezet onderwijs. Kosten: deelname aan Treemagotchi@school is helemaal gratis! Website: www.treemagotchi.nl Treemagotchi@school is een initiatief van Alice O en Kairos Tools. Contact:

DaniÍl van Middelkoop Alice O – educatie in wereldperspectief 020 6204815 / d.vanmiddelkoop@aliceo.nl

Treemagotchi_school  

Treemagotchi@school

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you