Page 1

13 14

Koncerthuset Klassisk Sæson

Torsdag 22. august 2013 kl. 19.30 Christians Kirke

Rossini for alle tre køn DR VokalEnsemblet Dirigent: Olof Boman Solister: Klaudia Kidon, sopran; Elenor Wiman, alt; Tomas Medici, tenor; Steffen Bruun, bas; Søren Rastogi, klaver, og Sven Verner Olsen, harmonium

Pro


Rossini for alle tre køn Program

Torsdag 22. august 2013 kl. 19.30 Christians Kirke, København DR VokalEnsemblet Dirigent: Olof Boman Solister: Klaudia Kidon, sopran Elenor Wiman, alt Tomas Medici, tenor Steffen Bruun, bas Søren Rastogi, klaver Sven Verner Olsen, harmonium Koncerten sendes i P2 Koncerten fredag 23/8 kl. 19.30

Koncerthuset Koncerthuset 2008/09 2013/14

Gioachino Rossini (1792-1868) Petite messe solennelle, for solister, klaver, harmonium & kor (1863) 1. KYRIE 2. GLORIA 3. Gratias agimus tibi 4. Domine Deus 5. Qui tollis peccata mundi 6. Quoniam tu solus sanctus 7. Cum sancto spiritu 8. CREDO 9. Crucifixus 10. Et resurrexit 11. Preludio religioso [Offertorium] 12. SANCTUS 13. O salutaris hostia 14. AGNUS DEI

Varighed ca. 80'

Ensemble- og korchef: Kim Bohr Producent og producer: Ivar Munk

22

Korregissør: Peter G.Tönshoff Lydtekniker: Ossian Ryner

Redaktion: Nicolai Michelsen Korrektur: Magna Blanke Design: e-Types A/S Tryk: Hellbrandt


Rossini for alle tre køn Værket

Koncerthuset 2013/14

3

I 1820'erne havde Giacomo Rossini opnået verdensberømmelse som operakomponisten over dem alle. Der var ingen over og ingen ved siden af ham, og han udgav det ene hit efter det andet. Af Christian Hildebrandt

Men pludselig blev der stille. Rossini holdt op med at komponere operaer, og i løbet af 30'erne holdt han stort set op med at komponere noget som helst. Sådan gik næsten 40 års drop-out fra en af de mest spektakulære kunstneriske karrierer, musikverdenen endnu havde set. Rygtet spredtes derfor hurtigt i 1863, at den navnkundige operakomponist Giacomo Rossini havde skrevet et stort religiøst værk. Året efter kom uropførelsen af Rossinis messe, som fik den beskedne titel Petite messe solennelle (Lille, højtidelig messe). Trods sit navn var der tale om et stort og krævende værk med virtuose solopartier, store kontraster og dramatiske virkemidler. Rossini kaldte værket sin “sidste alderdomssynd”, og med vanlig underspillet ironisk humor efterlod han en dedikation af værket til “den kære Gud”, som han “bad undskylde for sådan en stakkels lille messe fra en simpel, uvidende komponist af komiske operaer”. Dedikationen og den underspillede titel var Rossinis ironiske hilsen til de kritikere, der havde kaldt ham kold og distanceret, for Petite messe solennelle var et mesterværk i dybde og mangfoldighed. Det bugner af skønhed og gode melodier, men for kendere er det også et skatkammer af kompositorisk knowhow, som ubesværet bevæger sig rundt mellem mange forskellige klassiske former og teknikker. Messen byder på intrikate fugaer og ophøjet polyfoni, men også en tour de force i forskellige arietyper, duetter, terzetter og kvartetter med eller uden obligat kordeltagelse. Instrumentationen er en af århundredets mest specielle i kombinationen af klaver og harmonium. Det pudsige lille stueorgel spiller en unik og alsidig rolle som klanglig variation, rytmisk modspiller og nogle gange endda som et frapperede æterisk alternativ til den virtuost musicerende pianist.


Rossini for alle tre køn Værket og dirigent

Koncerthuset 2013/14

4

Som det eneste store værk fra hans sene år står Petite messe solennelle som et åndeligt testamente fra Rossini, der indeholder hele hans musikalske visdom, fra ungdommens udspring i den italienske bel canto til operasuccesernes perfektion af sangstemmens udtryksmåder. Rossini formåede at fastholde de klassiske idealer til sin død uden at fremstå som en anakronisme i det fremstormende 19. århundrede. Da han genfandt pennen i 1860‘erne, blev han en vigtig inspirator for den allerede da gryende franske neoklassicisme, der hen over århundredskiftet satte sig spor helt frem til vore dage igennem blandt andre Stravinskij. Petite messe solennelle følger den traditionelle romermesses formelle opbygning med fem ordinariumsled, Kyrie, Gloria, Credo, Sanctus og Agnus Dei. Men de enkelte messeled er underdelt i flere selvstændige satser, og Rossini har tilføjet en arie til messens nadvermusik komponeret over hymnen O salutaris hostia og et ganske vidtspundent instrumentalt mellemspil, så værkets inddeling bliver mere kompliceret end som så.

Dirigent

Olof Boman „Vi blev fyldt med spådomme om kommende henrykkelser,“ skrev en anmelder ved Olof Bomans tiltrædelseskoncert – den unge chefdirigent har allerede vist sit store talent. Lige siden Olof Boman afsluttede sine studier som dirigent ved Kungliga Musikhögskolan i Stockholm i 1999, har han etableret sig som en af de mest interessante unge dirigenter. Han har altid været meget interesseret i 1700-talsmusik og har bl.a. studeret cembalospil. Han har arbejdet med kor og orkestre som Det svenske Radiokor, Eric Ericsons Kammerkor og Akademie für Alte Musik, Berlin. Bomans store ekspertise og interesse for vokalmusik har gjort ham til en efterspurgt operadirigent, og han har stået i spidsen for mange operaopførelser rundt om i Europa.


Rossini for alle tre køn solister

Koncerthuset 2013/14

5

Sopran

Klaudia Kidon Klaudia Kidon studerede sang på Musikakademiet i Katowice (Polen) og begyndte herefter i solistklassen på Det Kgl. Danske Musikkonservatorium, hvor hun koncertdebuterede i 1995. Hun har siden maj 1997 været fast medlem af DR VokalEnsemblet. Klaudia optræder mest som koncertsanger med fokus på lieder, oratorier og nyskrevet musik. Ved siden af sit virke i DR VokalEnsemblet er hun medlem af Mozart Trio og Enghave Barok, der har specialiseret sig i musik af J.S. Bach. I den forbindelse har Klaudia Kidon medvirket i en lang række af Bachs kantater og messer.

Alt

Elenor Wiman Elenor Wiman er født i Gotland i Sverige. Efter studier på Nordjysk Musikkonservatorium og på Det Kgl. Danske Musikkonservatorium afsluttede hun med diplomeksamen i 1999. Elenor Wiman har sunget i Tyskland, Spanien og i de nordiske lande i roller som Waltraute, Rossweisse. Hun har arbejdet i udlandet med dirigenter som Marc Soustrot og Jukka Iisakkila samt i Danmark med dirigenter som Ebbe Munk og David Riddell. Derudover har hun været altsolist med orkestre landet over i Schuberts Messe i As-dur, Bachs Mattæuspassion og Messe i h-mol, Mozarts Requiem og Händels Messias. Et uddrag af hendes koncertrepertoire er Wagners Wesendonklieder, Mahlers Kindertotenlieder, Monteverdis Lamento d'Arianna og nordiske sange af Sibelius, Stenhammar og Heise.


Rossini for alle tre køn Solister

Koncerthuset 2013/14

6

Tenor

Tomas Medici

Tomas Medici startede sin sanguddannelse i Københavns Drengekor. I 2001 modtog han et Postgraduate Diploma fra Royal Academy of Music i London og har desuden en bachelor i musikvidenskab og italiensk. Tomas har specialiseret sig i tidlig musik og helt ny musik og optræder som freelance-sanger i Danmark og i udlandet, bl.a. i Tyskland, Estland og Japan med bl.a. Andrew Lawrence King, Lars Ulrik Mortensen og Paul Hillier. Han har været solist med bl.a. Concerto Copenhagen, The Caledonian Baroque og Sjællands Symfoniorkester og har vundet en grammy sammen med Ars Nova for cd'en A Little Matchgirl Passion med amerikansk minimalistisk musik. Tomas var også solist på den grammy-nominerede cd med Anne Sofie von Otter og Concerto Copenhagen, udgivet på Deutsche Grammofon.

Bas

Steffen Bruun Steffen Bruun er uddannet hos Lars Waage og John Guttman på Det Kgl. Danske Musikkonservatorium samt ved operaakademiet i Sydney hos professor Michael Halliwell i 2005. Samme år debuterede han som Kejseren i Stravinskijs Nattergalen på Den Fynske Opera, og blandt senere sceniske roller kan nævnes bl.a. Sarastro og baspartierne i Monteverdis operaer. Steffen er en ofte anvendt oratoriesolist og kan jævnligt høres i de store oratorier af Bach, Schütz, Haydn, Händel og Mozart, samt i så forskellige værker som Janáčeks Glagolitisk messe, Berlioz’ L’Enfance du Christ og Monteverdis Mariavesper. Han har optrådt med orkestre som Malmø Symfoniorkester, Flensburger Bach-Orchester, Oxford Philomusica samt Odense, Aalborg og Sønderjyllands Symfoniorkestre.


Rossini for alle tre køn Solister

Koncerthuset 2013/14

7

Klaver

Søren Rastogi Søren Rastogi har på få år fået status som en af landets mest interessante pianister med et stort musikalsk overblik og scenisk nærvær. Han er meget efterspurgt i både ind- og udland, både som solist, kammermusiker og akkompagnatør. Søren Rastogi har ud over sin solistiske virksomhed et tæt samarbejde med førende skandinaviske sangere. Han har udgivet cd'en Visiting Grieg, med barytonen Johannes Weisser, om hvilken Frankfurter Allgemeine Zeitung skrev "Meisterlich", mens det ansete engelske magasin Classic FM kårede den til "CD of the Month". Søren Rastogi har modtaget talrige hædersbevisninger og legater, bl.a. Musikanmelderringens Kunstnerpris og Victor Schiølers Mindelegat.

Harmonium

Sven Verner Olsen Sven Verner Olsen er uddannet ved Det Kgl. Danske Musikkonservatorium og tog i 1990 kirkemusikalsk diplomeksamen fra solistklassen hos Hans Fagius med debut i 1992. Han har desuden taget mesterkurser hos bl.a. David Sanger og Harald Vogel. Sven Verner Olsen har turneret som orgelsolist i bl.a. Tyskland, Frankrig, England og USA samt optrådt i både radio og tv. På sit cv kan han desuden skrive talrige duo-koncerter med musikere og sangere ved koncerter i ind- og udland og et samarbejde med afdøde John Hahn-Petersen i ”Livsaldrene – en mosaik i ord og toner”. Han har desuden været organist i en række kirker landet over, undervist på bl.a. Sjællands Kirkemusikskole, ligesom han har assisteret Kirkeministeriets orgelkonsulent.


Adresse: Ørestads Boulevard 13 2300 Kbh S Tlf.: 35 20 62 62

e-mail: koncerthuset@dr.dk

Kor

DR VokalEnsemblet Sopraner: Astrid Kastensson Navarro-Alonso Malene Nordtorp Carrie Becker Hjørdis Jakobsen Klaudia Kidon Alter: Rikke Lender Hanna-Maria Strand Kirsten Grove Tobias Nilsson Elenor Wiman Tenorer: Poul Emborg Tomas Medici Adam Riis Lars Pedersen Palle Skovlund Basser: Torsten Nielsen Hans-Henrik Raaholt Daniel Åberg Steffen Bruun Johan Karlström

”Efter 20 sekunder kunne jeg blot sige Hurra! Og det blev jeg ved med, regelmæssigt afløst af Wow! Det er noget af det smukkeste og mest bevægende korsang, jeg nogensinde har hørt.” – Sådan skrev BBC Music Magazines anmelder om DR VokalEnsemblets indspilning af Francis Poulencs raffinerede kormusik.; en af de få, men bemærkelsesværdige indspilninger, ensemblet har udgivet. 18 af Danmarks allerbedste sangere udgør tilsammen DR VokalEnsemblet, der lige siden starten i 2007 har bevist, at de er Danmarks bedste og mest alsidige kammerkor i højeste internationale klasse. Deres klang er gennemsigtig, lys og ren, og korets præcision er forbundet med en stor dynamik. Det er en klangverden, som rummer essensen af den berømte nordiske korstil. DR VokalEnsemblets store repertoire dækker alle aspekter af korsang, lige fra helt nyskrevne værker til 500 år gammel renæssancemusik. DR VokalEnsemblet er fleksibelt og kan omdannes til mindre grupperinger, hvor hver af de 18 fastansatte sangere kan træde frem som solist. Det kan man også opleve på tvkanalen DR K, hvor DR VokalEnsemblet i forskellige formationer synger danske sange.

DRs koncertvirksomhed støttes af blandt andre: A.P. Møller og Hustru Chastine Mc-Kinney Møllers Fond til almene Formaal Augustinus Fonden Beckett-Fonden Bikubenfonden Carl Nielsen og Anne Marie Carl-Nielsens Legat Det obelske Familiefond FrederiksbergFonden Nordea-fonden er sponsor for Koncerthuset www.dr.dk/koncerthuset www.dr.dk/drve

Rossini for alle tre køn  

Koncertprogram for DR VokalEnsemblet 12. august 2013

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you