Page 1

HIPHOP IN ROTTERDAM

1 1 20 jaaroverzicht


HIPHOP IN ROTTERDAM jaaroverzicht 2011

Jaaroverzicht Hiphop in Rotterdam 2011 Inhoudsopgave 1. Nieuwsoverzicht 2. Hiphop in Rotterdam artikelen 3. Video, audio en Dropzone 4. BoomDox 5. Hiphop en HIJS aan het woord: Terugblik 2011/Vooruitblik 2012 Rotterdam en hiphop is al jaren een goed huwelijk. Ook in 2011 vlogen de nieuwe releases, labels en feesten uit de hiphophoofdstad van Nederland ons om de oren. HIJS blikt terug op het hiphopjaar 2011 in Rotterdam. We beginnen met het nieuwsoverzicht en geven daarna een overzicht van de op HIJS gepubliceerde artikelen over hiphop in/uit Rotterdam. Vervolgens behandelen we de nieuwe website die middels de video, audio en Dropzone sectie nog meer mogelijkheden biedt om (opkomende) artiesten de nodige aandacht te geven. Ook blikken we terug op het door HIJS opgezette BoomDox festival. Tenslotte evalueren we met een aantal personen uit de scene het afgelopen hiphopjaar en kijken we vast kort vooruit naar 2012.


HIPHOP IN ROTTERDAM jaaroverzicht 2011

1. Nieuwsoverzicht Januari Op de scheidslijn tussen 2010 en 2011 presenteert Dion Masé uit Spangen zijn nieuwe mixtape SP Fenomeen. Ook rapper Far I releast een nieuw project met producerscollectief StatikMusic, evenals mc PSL-Persoonlijk uit Capelle. In Club Heidegger vindt deze maand een editie van de Beat M Up beatbattle plaats. Producers uit verschillende steden in het land komen samen in Rotterdam om te strijden voor mooie prijzen. Februari Het Europese megacollectief Diversidad brengt het album uit waaraan ook de Rotterdammer GMB (Gery Mendes) heeft meegewerkt. Verder verschijnt er deze maand een compilatierelease van ZwareJongenZ met een titel die het Rotterdamse karakter verraadt: Woorden en Daden. Tijdens een speciale editie van Can I Kick It? in Grounds staat de muzikale erfenis van de Amerikaanse topproducer J Dilla, die dan vijf jaar geleden is overleden, centraal. Rappers, dj’s, muzikanten, videokunstenaars en orkestleden presenteren samen een eenmalige productie. Maart Het jonge talent Dichter en de ex-Postmen veteraan G-Boah presenteren hun Horen, Zien & Voelen EP. Het tweetal blijft ook na deze release samenwerken aan nieuw materiaal. De laatste dag van de maand is de finale van de Grote Prijs van Zuid-Holland en de categorie Urban gaat net als vorig jaar naar Rotterdam. De groep 1Duidig wint namelijk deze competitie en Far I wordt tweede tijdens de finale in De Unie. Terwijl het grote internationale evenement Buma Rotterdam Beats een tweede editie aankondigt voor november, moet de iets te ambitieuze organisatie van Bridgin’ The Gap het festival in de Ahoy annuleren wegens tegenvallende kaartverkoop. April Grote Prijs van Zuid-Holland 2010 winnaar Vieira uit Kralingen releast zijn Wie Is Deze Afrikaan? 2.0 EP met een optreden in Waterfront. Rotterdammer DJ Optimus brengt samen met zijn muzikale partner DJ Mace de Used Future EP uit, terwijl veteraan U-Niq zijn comeback viert met het album Scheepsrecht. Zes (inter)nationale artiesten geven tijdens Birdfest op de locatie van toekomstige jazzclub Bird hun interpretatie van de muziek van de legendarische hiphopgroep A Tribe Called Quest.


HIPHOP IN ROTTERDAM jaaroverzicht 2011

Mei Het Rotterdamse duo RMB & G-Boah brengt Croos Tot Spangen 2 uit, waarop bijdrages staan van bijvoorbeeld de stadgenoten Unknown Eye en Dichter. Het kersverse Rotterdamse label The DirtBag Crew krijgt er een nieuw lid bij in de persoon van KeesFluks. Juni Buma Rotterdam Beats maakt de eerste namen bekend voor het tweedaagse evenement in november. Onder andere DJ Whoo Kid (onder andere dj voor 50 Cent), Kees de Koning (Top Notch) en Sticks (Fakkelteitgroep) komen naar de havenstad. Juli 16 en 17 juli staan in het teken van het Street Science evenement en de World Bboy Classic. Tijdens Street Science zijn er exposities, talkshows, panels en voorstellingen rondom het thema van dit jaar: Mainstream vs. Underground. De World Bboy Classic is een groot internationaal breakdance evenement dat dit jaar plaatsvond in de Maassilo. Hoewel de Nieuwe Oogst officieel nog niet geopend is, komt rapper Lil B uit CaliforniĂŤ al langs voor een exclusief optreden. HIJS maakt de line-up bekend voor het BoomDox festival dat op zondag 25 september zal plaatsvinden in de Nieuwe Oogst. Veel Rotterdamse acts staan dan op het podium. (Zie het hoofdstuk over BoomDox om meer te lezen over dit initiatief.) Ook brengt HIJS de namen naar buiten die op het HiphopInJeSmoel podium zullen staan tijdens het Definitie van Hiphop festival in 013, Tilburg in oktober. Onder andere de Rotterdammers Billy en Stryder & Gaza (met De Mark) krijgen de kans zich te laten zien buiten hun stad. Augustus In Rotterdam-Zuid is de finale van de Helderheidbokaal 2011, een competitie vernoemd naar de in 2004 in zijn slaap overleden rapper Helderheid. De wedstrijd is er op gericht om positieve boodschappen in raps te stimuleren. De landelijk populaire rapper Rosco (Nijmegen) schakelt de Rotterdamse organisatie Beat M Up in om aan beats te komen voor zijn aankomende release. Producers kunnen hun inzendingen mailen naar Beat M Up om zo geselecteerd te worden.


HIPHOP IN ROTTERDAM jaaroverzicht 2011

September De Rotterdamse rapper Rascle releast zijn What Da Fratz? mixtape via het ROTTZ label. Rapper Crooks brengt op de laatste dag van de maand zijn debuutalbum Absentie uit via het label Team Vieze waar ook zijn broer Hef deel van uitmaakt. De release wordt begin oktober gevierd in Off Corso. Na twee exemplaren van The Underground Hits in 2001 en 2004 vindt Redrum Recordz het tijd voor The Underground Hits…Again. Veel artiesten uit Rotterdam staan op deze verzamelaar waarvan er 500 exemplaren worden uitgedeeld aan bezoekers van BoomDox. Oktober Het Rotterdamse initiatief PunchOut Battles maakt bekend uit te gaan breiden naar België. De organisatie ZwareJongenZ Records wil ook bij onze zuiderburen een platform creëren waarop mc’s muziek kunnen uitbrengen en aan battles kunnen meedoen. Interessante optredens zijn er deze maand bijvoorbeeld in Nieuwe Oogst(Amerikaans hiphoptrio Random Axe), Grounds (jazzsaxofonist/rapper Soweto Kinch en een Can I Kick It? avond waarin muziek van Jay-Z centraal staat) en jazzclub Bird (DJ Spinna tijdens Birdfest). De Rotterdamse hiphopgrootheid Duvel vertrekt bij het mede door hemzelf opgerichte label ROTTZ, omdat investeerder Woei zich terugtrekt. Ook rapper Billy gaat weg. DJ MP van het Rotterdamse label laat weten dat ROTTZ desondanks verder gaat en met veel nieuwe muziek bezig is. November Het duo Stryder & Gaza kondigt voor komende maand een nieuwe mixtape aan, die zal verschijnen via het label van de landelijk bekende rapper Appa. December Het Rotterdamse label The DirtBag Crew (DBC) gaat een samenwerking aan met het Amerikaanse kledingmerk Rocksmith. DBC X Rocksmith Minutes is een serie van filmpjes van een minuut waarin een DirtBag Crew rapper zijn ding doet over een nieuwe beat. Tijdens de Grote Prijs van Nederland finale grijpt 1Duidig uit Rotterdam helaas naast de prijzen.


HIPHOP IN ROTTERDAM jaaroverzicht 2011

2. Hiphop in Rotterdam artikelen Ook in 2011 publiceerde HIJS weer veel artikelen over hiphop in Rotterdam. Hier volgt een overzicht van de door ons geplaatste interviews, fotoreportages, verslagen van evenementen en recensies. Skin Deep: Mike Metalz In Skin Deep gaat HIJS op zoek naar hiphoppers met tatoeages en het verhaal erachter. In deze editie staat rapper Metalz, frontman van Tranzlate en TuigCommissie-lid, centraal. Jimi Hendrix & microfoon Jimi was mijn eerste tattoo. Deze heb ik in 1994 net na mijn 18e verjaardag laten zetten door Tattoo Mick in Dordrecht. Ik ben net als met hiphop en rock ook op tattoo gebied beïnvloed door mijn ooms. Ik wilde op mijn 15e al naar Tattoo Bob voor een hele foute topless hula girl met palmboom op mijn schouder. Dit mocht van mijn moeder, maar gelukkig heeft mijn vader dit vakkundig gesaboteerd. Van hem mocht ik het vanaf mijn 18e helemaal zelf weten. Dat gaf me dus drie jaar de tijd om uit te vinden dat Tattoo Bob zo’n beetje de McDonalds van de tattoos is. En dat een topless hula girl rond deze tijd waarschijnlijk weggelaserd zou zijn. Het is uiteindelijk Jimi geworden omdat ik op jonge leeftijd al veel van zijn muziek meekreeg door mijn vader, die zo’n beetje de Surinaamse versie van Jimi is. Voor mij is hij een tijdloos icoon die vanuit zijn multiculturele achtergrond muziek zag als iets grenzeloos. Dat komt erg overeen met mijn achtergrond en mijn visie op muziek. Chronologisch gezien was de tribal om Jimi Hendrix heen mijn vierde tattoo als je de vlam bij Diego (zie derde foto) meetelt. Maar omdat deze als enige geen betekenis heeft, kan ik hier erg kort over zijn. Hij is ergens in 1996 door Maurizio, een Italiaan die destijds een zaak had in Rotterdam-Zuid, gezet. Ik wilde gewoon iets wat met de vorm van mijn arm meeging. Zo zijn al mijn tattoos ontstaan: als een puzzel passend in de ruimte die er overbleef na de laatste tattoo. Onder Jimi staat mijn zesde tattoo, de microfoon. Omdat ik niet wist welk puzzelstuk er bij zou passen heeft het uiteindelijk tien jaar geduurd. In 2006 heb ik een track gemaakt over mijn passie voor inkt:Tatooz. Ik wilde hier een clip bij schieten en vertelde dit aan een goede vriend van me. Hij had toevallig connecties met een gozer uit Rusland die een zaak had in Rotterdam-Noord. Zo heb ik Andre leren kennen en uiteindelijk de viddy in zijn shop geschoten. Andre is inmiddels m’n vaste artiest en een goede vriend. Ik ben met hem mee geweest naar de tattoo convention in Amsterdam en heb daar destijds allerlei interessante mensen ontmoet, waaronder de wereldberoemde MMA vechter Gilbert Yvel die je ook terugziet in de clip.


HIPHOP IN ROTTERDAM jaaroverzicht 2011

Draak Ik ben geboren in het jaar van de draak, daarom is mijn zevende tattoo een draak geworden. Het is de tweede tat die Andre heeft geprikt. Ik wilde geen oriĂŤntaals exemplaar dus hebben we samen dit ontwerp uitgedacht en hij heeft het er met de vrije hand opgezet. Diego Diego heb ik in 1995 net na de geboorte van mijn eerste zoon laten zetten. Hij heet voluit Diego Navaro Lorenzo Michael, maar als ik dat had gezet dan was het een sleeve geworden. Dit is mijn tweede en laatste tattoo die ik bij Tattoo Mick heb laten zetten. De vlam eromheen heb ik later als vierde piece bij Tattoo Jan laten zetten.

Ainoa & oog Tattoo nummer vijf Ainoa heb ik in 2001 net na de geboorte van mijn dochter laten zetten. Ik wilde voor een meisjesnaam iets elegantere letters en kwam hiervoor terecht bij Nick, een artiest uit Zwitserland die op dat moment te gast was bij The Inkstitution. Het oog heb ik in 2007 laten zetten door Andre. Ik wilde graag iets van mijn vriendin vereeuwigen zonder haar naam te laten prikken. Aangezien zij de mooiste ogen heeft die ik ooit heb gezien, heb ik er een foto van gemaakt. Andre heeft vervolgens haar linkeroog levensecht in mijn huid gezet. Zo kan ze altijd een oogje in het zeil houden. Alweer mijn tiende piece.

Moeder Voor mijn verjaardag in 2007 heb ik van mijn vriendin een van de mooiste cadeaus ooit gekregen. Het is een afbeelding van mijn in 2001 overleden moeder als engel. Andre heeft er een zeer waarheidsgetrouw kunstwerk van gemaakt. De toevoeging van het woordje Love, mijn zevende tat, is een referentie aan de vier letters die mijn moeder in het klein op haar bovenarm had staan.


HIPHOP IN ROTTERDAM jaaroverzicht 2011

Phoenix Tattoo nummer acht is geïnspireerd door het werk van Mr. Cartoon en Esteban Oriol. Phoenix heeft m’n boy Andre gezet net na de geboorte van mijn tweede zoon in 2008.

Aartsengel Michaël Op mijn onderarm prijkt mijn eigen versie van de Aartsengel Michaël. In 2008 heeft Andre een combinatie van mijn naamgenoot en mijzelf geprikt. Michaël heeft eigenhandig de duivel uit de hemel gegooid. Geen verkeerde naamskeuze van mijn ouders dus.

Kompasroos In 2010 heb ik mijn elfde en voorlopig laatste tattoo door Andre laten prikken. Het is een kompasroos op mijn elleboog die symbool staat voor mijn richting in het leven. Het is de bedoeling dat ik hierdoor niet op het foute pad beland en altijd weer mijn weg terug kan vinden. Ergens in 2011 komt Andre terug uit Rusland om het karwei af te maken. Dan ben ik voorlopig effe klaar … tot ik weer een kleine krijg.

www.hiphopinjesmoel.com/magazine/achtergronden/skin-deep-metalz


HIPHOP IN ROTTERDAM jaaroverzicht 2011

Skin Deep: Tim Beumers In Skin Deep gaat HIJS op zoek naar hiphoppers met tatoeages en het verhaal erachter. Al mijn tattoos zijn gezet door Moose. Ik leerde hem persoonlijk kennen en we kregen een band. Een tattoo zetten is toch iets persoonlijks en ik vertrouwde hem dat wel toe. De eerste tattoo is, denk ik, ergens in 2005 geweest. De laatste is binnenkort, voor nu dan.

José Dit is mijn eerste tattoo. Het is de naam van mijn opa. Een man met aparte principes die altijd goedlachs was met mij. Tot hij boos werd, dan was hij het helemaal niet. Ik was zijn eerste kleinzoon en hij was van Spaanse komaf, dus dat zorgde voor een aparte band. Na zijn overlijden raakte ik in korte tijd alles kwijt wat ik ooit van hem had gekregen, daarom wilde ik iets wat ik niet kwijt kon raken. Ervan uitgaande dat ik met beide benen door het leven zal blijven gaan.

Beumers Toen de vader en moeder van mijn vader beiden kwamen te overlijden, kwam het besef bij mij door dat ik ondertussen de leeftijd was gepasseerd die mijn vader had toen hij mij kreeg. Binnen mijn familie zijn er niet veel mogelijkheden meer om de naam Beumers levende te houden; via mij en één neefje is dit nog mogelijk. Ik ben altijd trots geweest op de opvoeding die ik heb genoten van mijn ouders en vond het nodig mijzelf dagelijks te beseffen wat de verantwoordelijkheden zijn die nu bij mij liggen, daarom heb ik de naam Beumers op mijn andere been laten zetten.


HIPHOP IN ROTTERDAM jaaroverzicht 2011

Ma Ma is mijn oma van mijn moeders kant. Omdat mijn ooms, tantes en ouders altijd Ma & Pa zeiden tegen mijn opa en oma van mijn moeders kant, is dit iets wat alle kleinkinderen zo over hebben genomen. JosĂŠ was Pa en oma was Ma. Ma was altijd kritisch en had de mooiste uitspraken. Daarnaast speelde ze het liefst vals tijdens alle spelletjes die ze beheerste en als ze werd betrapt, piste ze in haar broek van het lachen. Mijn type mens, vandaar de tattoo.

W De W is van William, mijn zoon, dat lijkt me voor zich spreken.

De koning en de koningin Deze tattoo refereert enerzijds aan mij en mij vriendin en anderzijds aan het strategische onderdeel van het leven. De tekens zijn recht uit het schaken gekopieerd. De kroon op de W en de twee kronen op de andere pols vullen elkaar aan.

www.hiphopinjesmoel.com/magazine/achtergronden/skin-deep-tim-beumers


HIPHOP IN ROTTERDAM jaaroverzicht 2011

Column: Bridgin’The Crap Nieuwe initiatieven om een geslaagd hiphopevenement uit de grond te stampen zijn in Nederland van harte welkom, maar falen soms hopeloos in de uitvoering ervan. Het bruggen bouwen bleek in het geval van Bridgin' the Gap letterlijk een brug te ver. Afgelopen maandag werd bekendgemaakt dat de eerste editie van het hiphopfestival Bridgin’ the Gap wegens tegenvallende kaartverkoop niet doorgaat. Het evenement dat op 28 mei in Ahoy Rotterdam plaats zou vinden, werd door de organisatie aangekondigd als ’Europa’s grootste indoor hiphopfestival’. Aanvankelijk zouden in maar liefst vier zalen in Ahoy onder meer leden van de Wu-Tang Clan, Masta Ace, Sean Price, Smif-N-Wessun, Slum Village, Dead Prez, La Melodia, Pete Philly, Fresku en Jiggy Djé optreden. De organisatie betreurt het besluit. Zo schreef Monique van Melle, een van de directeuren op de site van Bridgin’ the Gap: “Ondanks alle positieve berichten en de steun van onze (media)partners, kwam de kaartverkoop gewoonweg niet op gang. Het financiële risico werd hierdoor te groot en we moesten het besluit nemen om te annuleren.” Hiphop In Je Smoel was vanaf het begin al sceptisch, maar wilde het evenement toch een kans geven en werd evenals Freshcotton en 538 Juize een van de mediapartners van Bridgin’ the Gap. Ook op het forum van HIJS werd vanaf het begin al terughoudend gereageerd op de grootse plannen van Bridgin’ the Gap. Vier zalen vol krijgen in een sfeerloze locatie als Ahoy met zo’n programmering en een entreeprijs van € 65,- zou onhaalbaar zijn. Onder voorbehoud schermde Bridgin’ the Gap in oktober 2010 al met grote namen, zoals Wu-Tang Clan, Rakim en Public Enemy. Uiteindelijk werd alleen Wu-Tang bevestigd, maar dan wel in een behoorlijk afgeslankte versie met slechts drie officiële leden van de oude garde (Ghostface Killah, Raekwon en U-God). Vreemd genoeg treedt Rakim de komende tijd wél op in Amsterdam, Leeuwarden en Heerlen. Op 24 januari twitterde de organisatie van het festival nog: “De kaarten vliegen de deur uit. Zorg ervoor dat jij er ook bij bent!” Deze tweet lijkt achteraf gezien meer op een wanhoopskreet. Een laatste poging om mensen, tegen beter weten in, te doen laten geloven dat het o zo geweldig ging met die kaartverkoop. Dat er in totaal slechts 50 tickets verkocht werden, preekt boekdelen. Want ondanks het zelfbenoemde ‘enthousiasme van de organisatoren, de grote inspanningen en de vele positieve berichten uit de hiphopwereld’, is Bridgin’ the Gap uiteindelijk ten onder gegaan aan goede bedoelingen, grootheidswaan, gebrek aan kennis, slechte promotie, beginnersfouten en bovenal amateurisme. Vier zalen in Ahoy vol hopen te krijgen met hiphopliefhebbers is in dit tijdperk van economische crisis, bezuinigingen, gratis downloads en een ‘verwend’ publiek dat zo’n beetje 9 van de 10 acts van de line-up al gezien heeft, totaal onrealistisch.


HIPHOP IN ROTTERDAM jaaroverzicht 2011

Bovendien is het zeer twijfelachtig of het culturele klimaat in Rotterdam zich überhaupt leent voor een groots opgezet hiphopfestival van het kaliber Bridgin’ the Gap. De afgelopen jaren zijn er in Rotterdam namelijk nogal wat poppodia verdwenen. Nighttown, Waterfront en�WATT�sneuvelden, terwijl de gemeente over nieuwe initiatieven als het Urban Culture Podium al zo lang aan het bakkeleien is, dat het bij voorbaat al gedoemd is te mislukken, mocht dat hele urban-podium er ooit komen. Kleinschaligere hiphopfestivals in Rotterdam zoals Smoelwerk en State of Mind werkten uiteraard wel, want die hebben een achterban, een goede opzet en een gevarieerde line-up die betaalbaar is. Ook groot opgezette hiphopfestivals als Planet Rock (Eindhoven), Rock the Bells (Amsterdam) en The Rhythm the Rebel (Zwolle) bleken in het verleden redelijk succesvol. Maar het feit dat de tweede editie van bijvoorbeeld The Rhythm the Rebel in plaats van 3000 man in 2007 een jaar later nog maar 2000 man trok, zegt toch wel wat over het huidige muziekklimaat, waarin het nog een hele opgave is om een geslaagd hiphopfestival van de grond te krijgen. Hiphopfestivals als Definitie Van Dopeheid (Tilburg), Hip Hop in Duketown (Den Bosch) en Boogiedown Breda bewezen de afgelopen jaren daarentegen wél hun waarde met meerdere succesvolle edities, maar ook de laatste edities van respectievelijk Definitie Van Dopeheid en Hip Hop in Duketown waren minder succesvol dan eerdere. Volgens woordvoerder Renk Reuder van Bridgin’ the Gap was het “onverantwoord om het festival dit jaar door te laten gaan. Het concept zien we nog steeds zitten, maar we zullen goed moeten nadenken hoe het beter kan”. Dat lijkt me een understatement, want een brug willen slaan tussen generaties van hiphopliefhebbers is met voornamelijk internationale hiphopacts uit de jaren 90 en nationale acts van nu veel te makkelijk geredeneerd. Hoewel er zeker interessante namen op de programmering stonden, was de line-up toch voorspelbaar en allesbehalve vernieuwend. Bovendien zijn vrijwel alle acts elk jaar wel ergens in Nederland te zien, dus voor de exclusiviteit hoefde je ook al geen kaartje te kopen. Volgens woordvoerder Reuder zijn er uiteraard kosten gemaakt, waaronder voorschotten aan optredende artiesten, maar daarbij “gaat het niet om tonnen, want je houdt toch rekening met de risico’s bij zo’n eerste editie”. Een kleine pleister op de wond.


HIPHOP IN ROTTERDAM jaaroverzicht 2011

Nadat eerder al PMD en Das EFX als namen afvielen, werd in maart door de organisatie bekendgemaakt dat het vierde podium in Ahoy geen optie meer bleek te zijn en daardoor kwam te vervallen. Zogenaamd wegens milieuvoorschriften, maar hoe vaag kun je zijn? Het zal ongetwijfeld eerder te maken hebben gehad met een gebrek aan vertrouwen op een goede afloop. Met het wegvallen van het vierde podium gingen optredens van Slum Village, Önder & FS Green, Hef, Jiggy Djé en Cartes & Kleine Jay niet door. Het zal waarschijnlijk geen toeval zijn dat al deze acts bij boekingsbureau Missin’ Link zitten, dat de bui wellicht in een eerder stadium allang zag hangen. Sean Price en Smif-N-Wessun zitten overigens ook bij Missin’ Link, maar die bleven wel overeind in de programmering. Met het cancellen van het vierde podium kwamen vrijwel alle Nederlandse acts (op La Melodia en Pete Philly na) te vervallen zodat er van ‘een brug slaan tussen internationale en nationale acts’ al nauwelijks sprake meer was. Bovendien werd de toegangsprijs verlaagd van € 62,50 naar € 47,50, wat dan nog steeds uitkwam op € 50,- vanwege de servicekosten.

Een meer gevarieerde en verrassende line-up met enkele grote namen, een kleinere locatie (bijvoorbeeld de grote en kleine zaal van de Melkweg), een goede, ervaren organisatie met kennis van zaken én goede promotie hadden van een nieuw festival als Bridgin’ the Gap een succes kunnen maken. Helaas werd het tegendeel bewezen door naïviteit, gebrek aan realiteitszin en misplaatst opportunisme. Iets dat je bijvoorbeeld ook vaak ziet bij mensen die in hun tomeloze enthousiasme roepen dat ze een nieuw muziekblad op willen gaan starten. Oké man, veel succes! Mensen onderschatten namelijk vaak wat daar allemaal wel niet bij komt kijken. Nieuwe initiatieven om een geslaagd hiphopevenement uit de grond te stampen, zijn in Nederland van harte welkom, maar falen soms hopeloos in de uitvoering ervan. Het bruggen bouwen bleek in het geval van Bridgin’ the Gap letterlijk een brug te ver.

www.hiphopinjesmoel.com/magazine/achtergronden/column-bridgin-crap


HIPHOP IN ROTTERDAM jaaroverzicht 2011

Review: U-Niq - Scheepsrecht U-Niq laat er geen onduidelijkheid over bestaan. Of je het nu leuk vindt of niet: zolang hiphop bestaat, blijft U-Niq zich bemoeien met muziek en dat is én blijft een goeie zaak. Je hebt van die comebacks die je eeuwig bij blijven en comebacks die minder stof doen opwaaien. De aankondiging van U-Niq over zijn nieuwe album enkele maanden geleden, werd geen groot nieuws maar moet toch gezien worden als een belangrijke gebeurtenis. Rembrandt van Rijm is terug met opnieuw een album over God, de Rotterdamse straten, vrouwen, vriend en vijand. Het nieuwe album is in weinig opzichten te vergelijken met zijn vorige twee albums. In 2006 kwam het eerste Nederlandstalige wapenfeit�Rotterdam�uit en in 2008 was daar�Het Kapitalisme, beide onder de paraplu van TopNotch. Laatstgenoemd album is vooral door de rapper zelf bestempeld als ‘te snel uitgebracht’ en was inderdaad niet tot in de puntjes uitgewerkt. Met zijn nieuwe plaat Scheepsrecht wil U-Niq duidelijk maken dat hij wel degelijk in staat is tot het afleveren van een meesterwerk. Vooraf beloofde hij een totaalproduct en legde U-Niq zoals altijd de lat hoog voor zichzelf. Het album bevat 18 tracks, een aantal dat je al snel achter je oor doet krabben maar voor iemand met de status en ervaring van een zwaargewicht moet dit niet voor (langdradige) problemen zorgen. De openingstrack Nr. 1 was al eerder gelekt en opent het bal. Geen bijster harde productie maar de intentie van U-Niq is duidelijk. Hij was, en voelt zich nog steeds, de beste in zijn soort en de verpersoonlijking van hiphop. De eerste tracks van het album glijden helaas te makkelijk langs je heen. Onopvallend. Lyrically zit het goed in elkaar, U-Niq is aanwezig en duidelijk in zijn boodschap maar hij grijpt je nog niet bij je strot. De refreintjes vliegen je om je oren maar zijn best wel zwak en maken dat je al vroeg in het album geneigd bent tracks te skippen. Gelukkig zit er een stijgende lijn in de tracks en met Feis op�Broodnodig, Winne op Focus en Kleine Viezerik op Shawty, verhogen U-Niq en consorten het niveau flink. Shawty met KV en geproduceerd door de uiterst getalenteerde Giorgio Oehlers, deelnemer aan de befaamde Beat M Up beatbattles, is een banger met dit keer wel een nice refreintje. Op de track Vrijdag hoor je dat de hoofdrolspeler gelukkig ook in zijn eentje een track kan afmaken; exact de reden waarom U-Niq zichzelf nog steeds de President mag noemen. Het nummer beschrijft tot in perfectie de Rotterdamse straten op een vrijdagavond en laat je proeven van die donkere, grimey sfeer: “Nog steeds te vinden in de kroeg waar we lullen over Geert en Mark terwijl we teamen om te rollen als die niggers van FARC, op de block met een kladblok, een blok en een handglock, een kop in m’n hand nog, die sos gaat naar Bangkok.” Hard.


HIPHOP IN ROTTERDAM jaaroverzicht 2011

De lof voor beste track moet U-Niq echter toch delen met Mr. Probz. Verboden Liefde geproduceerd door StatikMusic neemt je een paar decennia mee terug in de tijd en is een track over een onmogelijke relatie tussen een Surinaamse Darryl en de blanke Angela. Aangrijpend door het totaalplaatje van productie, lyrics, flow en vooral de gevoelige hook van Probz. Op de afsluiter Monopoly wordt het hele ‘Ecktuh Ecktuh’-team nog even van stal gehaald. De afgelopen jaren brachten verschillende members uit het kamp releases uit. Zo dropte Winne natuurlijk Winne Zonder Strijd, brachten Lexcouper en Crimitov als A&C het ondergewaardeerde Politiek Incorrect uit en kwam Xdot met de Xdot voor Hip Hop EP. Een aantal van Ecktuh Ecktuh horen we echter toch eigenlijk alleen ‘in combinatie met…’. Maar goed dat een album van een van Rotterdams hardste collectieven niet lang meer op zich laat wachten. U-Niq zelf sluit na de harde possecut nog even af met een verklaring omtrent zijn vertrek en comeback. “Ik wil nog even zeggen dat hiphop hetgeen is dat mij heeft geïnspireerd om dit te doen. Falen was en is nooit een optie. Hard werken maakt meer mogelijk dan je denkt en ouwehoeren dat levert helemaal niks op. (…) Ik zal nooit beweren dat ik het allemaal beter weet maar wat ik zeker weet, wil ik graag delen met de ander, zodat die ander niet dezelfde pijn hoeft te doorstaan.” Natuurlijk is het goed dat U-Niq niet voor goed van het podium is verdwenen. Zijn truc om aan de aandacht te ontsnappen door met vervroegd pensioen te gaan, is mislukt en die zal hij niet nog een keer kunnen uithalen. De scene heeft dit soort iconen nodig. Ervaren mc’s die hun sporen hebben verdiend en de lijnen uit durven te zetten. U-Niq laat er geen onduidelijkheid over bestaan. Of je het nu leuk vindt of niet: zolang hiphop bestaat, blijft U-Niq zich bemoeien met muziek en dat is een goede zaak.

www.hiphopinjesmoel.com/magazine/reviews/u-niq-scheepsrecht


HIPHOP IN ROTTERDAM jaaroverzicht 2011

Review: Dichter X Boah - Horen, Zien en Voelen Een aanstormend talent op de mic en een veteraan achter de knoppen vinden elkaar op 'Horen, Zien en Voelen'. De Dichter dropte eind 2009 de EP 'Leren Luisteren'. Hij kreeg lovende recensies en timmert inmiddels aardig aan de weg. G-Boah verzorgde jarenlang de beats van Postmen en behoeft dan ook geen verdere introductie. Zij brengen nu samen een EP bestaande uit acht nummers, slechts acht nummers. Horen, Zien en Voelen smaakt namelijk direct naar meer. De Dichter rapt soepel en brengt een verfrissend geluid. Hij verstaat de kunst om moeilijke dingen gemakkelijk over te brengen. Zo relativeert hij op Tweede Kans over het leven: “Neem dit van me aan, vermijd spijt. En doe dingen nu, want nu is er nog tijd.” De beats van Boah lijken vooral te dienen als begeleiding van Dichters soepel geflowde teksten. De producties treden buiten de bombastische openingstrack Blèren bijna niet op de voorgrond. Boah creëert zo een relaxed sfeertje waar De Dichter rustig zijn verhalen op kwijt kan. Helemaal vlekkeloos is de EP niet. Op Aan beschrijft De Dichter een confrontatie tussen hem en een “gekke Gerrit” op een feestje. Hij slaat hier behoorlijk de plank mis. Het refrein is vervelend en het lukt hem ook in de verses niet om het spannend te houden. Daarvoor gebeurt er simpelweg te weinig. Ook Boah zorgt voor een klein smetje. Hij stapt drie keer naar de microfoon om wat in te zingen. Dat had hij beter kunnen laten. Hij gebruikt zijn stem zonder overtuiging en de tekst is ook niet bijzonder. Het is jammer dat de EP maar acht tracks telt. Omdat Horen, Zien en Voelen zowel tekstueel als productioneel goed in elkaar zit, is het plaatje zomaar om. De Dichter en G-Boah voelen elkaar uitstekend aan en het is te hopen dat ze het hier niet bij laten. Op naar een volwaardig album?

www.hiphopinjesmoel.com/magazine/reviews/dichter-x-boah-horen-zien-en-voelen


HIPHOP IN ROTTERDAM jaaroverzicht 2011

U-Niq: Comeback van een bokser Het is 31 juli 2009 wanneer U-Niq tijdens HIJS Radio zijn afscheid aankondigt. De toenmalige situatie binnen de muziekindustrie stond de destijds 33-jarige mc niet aan en hij trok zijn conclusie. Na een kleine twee jaar is hij terug met een volwaardig album. "Mijn comeback is net als die van een bokser. Gewoon weer oppakken die handschoenen, hard trainen en in het eerste het beste gevecht je tegenstander knock-out slaan." We spreken U-Niq in de Gorilli Concept Store, in zijn eigen Rotterdam, en beginnen het gesprek met de situatie ten tijde van zijn vertrek: “Ik zat vlak voor mijn afscheid met mijn hoofd bij de verkeerde zaken binnen de muziek. Ik had de verkeerde energie en ik wilde me met andere, positieve dingen bezig houden. Ik koos ervoor om me te gaan ontwikkelen op een ander gebied en de industrie te laten voor wat het was. Mijn inspiratie was op dat moment helemaal weg. Ik kreeg het jaar na het uitbrengen van Het Kapitalisme constant de vraag wanneer ik met nieuwe shit zou komen of wanneer Feis met zijn album zou komen. Ik werd echt ziek van die situatie dus ik dacht: als ik aankondig dat ik ermee stop valt niemand me meer lastig. Wat er vanaf dat moment gebeurde, was dat ik continu de vraag kreeg waarom ik gestopt was en of ik nog terug zou komen. Hetzelfde liedje dus waar ik van heb geleerd. Het is blijkbaar onderdeel van het vak.” In de tussenliggende periode zijn er toch wat veranderingen geweest binnen de scene waar niet in de minste mate het internet aan ten grondslag heeft gelegen. “Tja, mensen zijn nog mondiger geworden maar dat komt simpelweg omdat ze veilig thuis achter hun computertje zitten. Vroeger had een journalist of criticus echt ballen als hij jou vertelde wat hij goed en vooral slecht aan je muziek vond. Tegenwoordig pakken ze de pen en denken ze aan je poten te kunnen zagen vanachter hun Word-documentje, maar ja dat kan een meisje van zes ook. Daar wil ik eigenlijk niet eens verder op in gaan. Ik vind dat de luisteraar, of die nou consument of journalist is, juist minder kritisch is dan een aantal jaar geleden. Lyrics worden bijvoorbeeld tegenwoordig veel minder ontcijferd dan voorheen. Het gaat meer en meer om gekke dingen. Gekke flows, juist geen rekening houden met timing en rare beatkeuzes. Dat vinden ze leuk. Wat je tegenwoordig ziet is dat jonge boys hun 50.000 zogenaamde vrienden meenemen, allemaal twintig profielen aan laten maken en in één klap een miljoen fans hebben. Zo wil ik niet werken dus drop ik gewoon mijn shit en doe ik verder niks.”


HIPHOP IN ROTTERDAM jaaroverzicht 2011

“Alles wat van mij op internet verschijnt, is te wijten aan andere mensen, moderators of wat dan ook. Samen met journalisten kunnen zij mijns inziens veel meer waken over de artistieke waarde van muziek en hiphop in het bijzonder. Dat is super belangrijk want sommige sites hebben bestaansrecht door ons muzikanten, daarom zijn ze interessant. Ik vind dat er veel meer respect gegeven moet worden aan de muziek door veel minder snel iets online te gooien. Als iets slecht is of negatief, zou men strenger moeten zijn en eerder muziek of reacties van het internet moeten verwijderen. Of reageren en het in het juiste perspectief zetten. Je zou de consument op een juiste, positieve manier moeten voeden en niet vergiftigen. Er wordt vaak een negatieve toon gezet en die wordt opgepikt door jongeren, laten we zeggen tussen de 12 en 16 jaar. Iedereen heeft zijn eigen mening en smaak maar hoe je jezelf verder ontwikkelt en vormt heeft grotendeels te maken met wat je op internet hoort, ziet en leest: je voeding. Internet is een vrij medium maar ik vind dat áls je iets vertegenwoordigt, in dit geval hiphop, dan moet je ook de verantwoordelijkheid nemen om daar een rol in te spelen. Er komt tegenwoordig muziek uit waar niet al te veel over na is gedacht, vroeger mocht dat bij wijze van spreken niet eens. Je kon het niet maken om bepaalde dingen uit te brengen of dan kreeg je ’em meteen terug in je face. Mensen wisten dat en hadden het lef niet eens. De waarde van hiphop devalueert dus eigenlijk. Ik klaag niet, het is een constatering. Je kan mij namelijk niet wijs maken dat een jongen van 15 die bijvoorbeeld naar Boef & De Gelogeerde Aap luistert, de lyrical content op de juiste manier kan beoordelen. Daar ligt echt een rol voor de journalisten en moderators van internetsites en magazines om die mensen te helpen, op te voeden, te vormen. Er zou eigenlijk een bepaalde code moeten komen die bepaalt wat nou echt goed is. Mensen met de juiste kennis en ervaring, laten we zeggen tussen de 19 en 40 jaar, kunnen volgens mij het best muziek beoordelen op gevoel, instrumenten, flow, timing, inhoud en ga zo maar door. Uiteindelijk overwint de kwaliteit dan altijd.” Zowel het debuutalbum Rotterdam als het minder succesvolle vervolg Het Kapitalisme werden in zijn geheel door het duo Soulsearchin’ en Concrete geproduceerd. Het nieuwste product kent een bredere samenstelling van producers. “Ik heb bij de totstandkoming van mijn komende album voor het eerst samengewerkt met StatikMusic en die hebben me heel erg verrast in positieve zin. Zij hebben onder andere Verboden Liefde geproduceerd, een van de sterkere tracks van het album. Het blijft een kwestie van smaak, maar die track zit zó goed in elkaar. Het is een volwaardige productie; er zit emotie in, de productie, mix en mastering is goed evenals het refreintje van Mr. Probz. Snelle Jelle heeft ook een grote rol gespeeld en veel bijgedragen aan het mixen van de cd.Verder vind je op Scheepsrecht ook een aantal producties van Soulsearchin’ en ik ben erg trots op een aantal nieuwe boys zoals Giorgio Oehlers die Shawty heeft geproduceerd.”


HIPHOP IN ROTTERDAM jaaroverzicht 2011

Naast producties van Oehlers viel ook het werk van Mr. Sloppy in de smaak die na afloop van de ‘Beat M Up beatbattle’ in Rotterdam meteen toesloeg. U-Niq blijkt dus goed geïnformeerd op het gebied van nieuwe producers. “Natuurlijk was ik bij de Beat M Up beatbattles, die eerste en tweede editie in Rotterdam waren legendarisch. Ik zal me nooit te groot voelen en weg blijven of mensen bij voorbaat uitsluiten. Ik hou gewoon van muzikanten en ik kick op talent. Talent is mijn drijfveer en dat is precies de creativiteit waar je in moet zitten. Creativiteit die ik in 2009 totaal uit het oog was verloren.” Over het album dat in eerste instantie opvalt door de 18-tracks tellende playlist zegt hij verder: “Ik wil de mensen die de moeite doen mijn album te kopen gewoon waar voor hun geld geven. Albums van tegenwoordig met 10 of 12 tracks waarvan er één goed is, vind ik waardeloos. Het laatste album dat ik heb gecheckt en waar ik een goed gevoel aan overhield, was Hefvermogen van Hef. Sindsdien vind ik dat er weinig noemenswaardig uit is gekomen. Ik vind je pas een goede artiest wanneer je een volwaardig album kan afleveren, geen handjevol harde tracks, een goede 16 of punchline. Ik heb veel aandacht besteed aan de opbouw van mijn album. De eerste tracks zijn wat rustiger, ik probeer de nadruk te leggen op de lyrical content. Iets waar de luisteraar aan het einde van het album misschien iets minder behoefte aan kan hebben. Daarom worden de tracks wat harder naarmate het album vordert. Ik weet dat mensen het album toch van voor af aan gaan luisteren dus ik verplicht ze eigenlijk beter te gaan luisteren. Een track als Op Straat staat aan het begin van het album en heeft een grote kans om door mensen overgeslagen te worden, maar er komt een moment dat je bijvoorbeeld in de auto stapt, de cd luistert en denkt: oh wacht even, hier gaat het over, nu heb ik ’em, snap je? Ik heb het wiel niet uitgevonden maar puur doordat ik veel muziek en albums luister en open sta voor ontwikkeling heb ik dat soort details opgepikt.” Qua optredens zijn er nog geen concrete plannen. “Ik ga de komende tijd zeker optreden maar ik wil er eerst de tijd voor nemen om te bedenken hoe en wat. Toen ik jonger was, zo tussen mijn 15e en 20e voelde ik me echt sterk on stage. De periode daarna deed ik het wat meer op de automatische piloot. Ik ga nu weer echt mijn uiterste best doen om de juiste inspanning te leveren op het podium maar daar wil ik eerst goed over nadenken. Wanneer ik dan ook nog het juiste team achter me heb staan, moeten het haast wel leuke shows worden. Ik heb nu drie albums uit waardoor het repertoire voor het publiek veel interessanter is geworden. Van mijn laatste plaat kan ik gezien de laatste reacties zeker zeven tracks heel goed live doen. Het is leuk werken en het geeft me vertrouwen wanneer ik uitkijk naar de komende shows.”


HIPHOP IN ROTTERDAM jaaroverzicht 2011

Suggestieve vragen en het aanvragen van tracks zijn er voortaan trouwens niet meer bij. “Er wordt me te vaak gevraagd om Waka Mang en Geschiedenis te doen tijdens een optreden maar daar doe ik niet meer aan. Ik heb het sinds een paar maanden bijgelegd met E-Life en ik heb ook echt geen intenties meer om Brainpower op een verkeerde manier aan te spreken, laat staan Lange Frans nog een keer aan te pakken. Dat is gebeurd. Ik heb gezegd wat ik wilde zeggen en ik ga door. De ‘punch-you-in-your-face mentaliteit’ heb ik nog steeds maar ik zal het niet zo snel meer toepassen omdat ik veel geduldiger ben geworden. Ik ben niet meer zo snel op mijn tenen te trappen als voorheen. Niet dat het vroeger vaak uit de hand liep, volgens mij is het één keer uit de hand gelopen toen ik niet betaald werd na een optreden. Dat probleem was overigens snel opgelost.” Niet lang na de U-Niq tour, waar al menig ´bendelid´ on stage aanwezig zal zijn, zal ook het langverwachte Ecktuh Ecktuh album verschijnen. Het tienkoppige collectief voelt zich sterk en lijkt elkaar voornamelijk in positieve zin aan te scherpen. “Binnen de Ecktuh Ecktuh proberen wij in alle rust met elkaar om te gaan en te helpen waar nodig. Iemand als Feis zit al stiekem zes jaar in het wereldje maar we laten hem zijn gang gaan. Winne en ik pakken op dit moment ‘the heat’ maar als het moment daar is, doet Feis dat en pakt hij zijn aandacht. Ieder voor zich moet op zijn eigen manier gebracht worden dus ook jongens op de achtergrond zoals Eddy Ra en Crimitov,‘the hardest nigger out’, trouwens. Het Ecktuh Ecktuh album staat niet eens meer in de steigers, we zijn al aan het schilderen en inrichten. Op die plaat kan je pas echt zien wie waar staat in zijn ontwikkeling. We zijn op dit moment aan het puzzelen en schuiven met de tracks. Binnen onze crew heerst gelijkheid en een belangrijk kenmerk is gedrevenheid. Ieder heeft zijn rol en houdt elkaar in de gaten. Als ik vind dat er harder gewerkt moet worden, horen ze dat meteen. Je hoeft niet naar elkaar te luisteren maar als je wel de moeite neemt en openstaat voor ervaringen weet ik zeker dat je van elkaar kan leren.”

www.hiphopinjesmoel.com/magazine/interviews/u-niq-comeback-van-een-bokser


HIPHOP IN ROTTERDAM jaaroverzicht 2011

Killian sluit donkere periode af met EP Ineens was hij daar: de inktzwarte EP van Bosschenaar Killian. 'De Geschiedenis Herhaalt Zich', een hard, open en eerlijk relaas van een gekwelde man. De release riep een hoop vragen op. Wie is deze man die op jonge leeftijd al zo getekend lijkt? De Nederlandse Eminem, de nieuwe Fresku of gewoon Killian? HIJS zocht het uit. We ontmoeten de 24-jarige Killian op het terras van het Doelencafé in Rotterdam. De geboren en getogen Bosschenaar woont nu al een tijdje in Rotterdam waar hij Media en Entertainment Management studeert. Terwijl de temperatuur richting de 20 graden gaat en de mensen rondom het café en het Pathétheater hun zorgen vergeten en genieten van de voorjaarszon, gaan we met Killian de diepte in. Op zoek naar het verhaal achter de met pijn doorspekte EP. Killian schetst door zijn debuut een beeld van een man die erg worstelt met het leven. Maar wel van een man die daar open en eerlijk over kan en wil praten. Kenmerkend hiervoor is de track In Alle Eerlijkheid. In dit nummer zeg je: ‘Dit is wie ik ben, niet wie ik probeer te zijn.’ Wie is Killian? “Een jongeman van 24 die eigenlijk voor zijn hobby muziek maakt, daar steeds serieuzer in wordt en daar ook heel veel in kwijt kan.” Wie probeer je vooral niet te zijn? “Heel iemand anders dan dat ik ben. Ik zie heel veel artiesten die een act opvoeren. Heel veel haantjesgedrag. De scene is daar toch vol van. Zelf vind ik het heel fijn om aan een artiest te zien dat hij helemaal zichzelf is. Zoals ik nu met jou een gesprek zit te voeren, dat je ook dezelfde persoon bent als artiest. Dat vind ik heel prettig. Ik betrap mezelf er ook wel eens op dat ik me anders gedraag. Ik ben van nature een grappenmaker maar als je op het podium staat, moet het natuurlijk allemaal strak zijn en je staat daar ook niet voor jezelf maar voor de mensen die naar je komen kijken.” Een grappenmaker camoufleert vaak ook zijn onzekerheid. “Sowieso. Wat ik eigenlijk wil zeggen, is dat ik op het podium heel erg mezelf ben maar dat ik dan ook rekening houd met mensen die voor me staan. Het gaat dan om hen en niet om mij. Dus in die zin pas ik me dan aan zonder een act te worden.” Ben je een eenling binnen de hiphopscene? “Dat niet, maar ik vind het wel een apart wereldje. Ik bezoek ook bijna geen concerten, voel me vaak opgelaten bij die feesten. De artiesten die optreden, vind ik wel tof maar ik heb er verder niks mee. En gewoon het feit al dat als ik in de zaal naar een artiest sta te kijken er mensen naar je toekomen. Dat vind ik nog steeds moeilijk. Dat wildvreemden ineens aandacht voor je hebben. Wel leuk, maar ook ongemakkelijk. Ik kan er niet aan wennen dat mensen ineens iets van je willen.”


HIPHOP IN ROTTERDAM jaaroverzicht 2011

Door sommigen werd je bestempeld als dé hiphopbelofte van 2010. Heeft die titel je druk opgelegd? “Ik heb dat gelezen en vond het erg leuk maar laat me er niet gek door maken. Als ik dat soort dingen ga geloven, ga ik mezelf een druk opleggen waardoor ik waarschijnlijk niet meer presteer zoals ik moet presteren. Ik wil ook op dezelfde voet verder gaan als voor de release van De Geschiedenis herhaalt zich. Die hebben we uitgebracht met het idee: we kijken wel wie het oppikt en wat er van komt. Ik probeer heel erg bij mezelf te blijven en niet te luisteren naar probs die ik krijg, hoe blij ik daar ook mee ben. Ik wil gewoon met beide benen op de grond blijven staan.” En de kritiek. Hoe ga je daar mee om? “Toch gemakkelijker. Ik heb best veel kritiek gekregen. Ook uit mijn eigen kring, van mijn vrienden, nog voor het album uitkwam en daar had ik best moeite mee. Nu kan ik zeggen dat de kritiek mij niet veel meer doet en dat de positieve reacties voor mij een stuk zwaarder wegen. Ik heb mezelf ook in het diepe gegooid door bij mijn eerste release me zo bloot te geven dat het logisch is dat je daar reacties op krijgt. Maar er kwamen zoveel positieve reacties dat ik nu bij negatieve denk: het zij zo.” Wat heeft je er toe aangezet om met deze release te komen? “Ik werkte al heel lang met Sharif en we namen al een tijd lang nummers op. Daar deden we niks mee en ik had het gevoel dat we daar toch iets mee moesten doen. Nadat ik een interview had gelezen met Common op State, werd dat gevoel alleen maar versterkt. Hij vertelde daarin namelijk dat als je een album uitbrengt dat eigenlijk de afsluiting is van een periode in je leven. En zo voelde dat voor mij ook; die nummers die er lagen vertegenwoordigden voor mij een bepaalde periode in mijn leven. Toen dacht ik: fok it, laten we het gewoon uitbrengen en zo is het dan ook gebeurd.” En dan? “Dan komen mensen bezorgd naar je toe en vragen zich oprecht af of het wel goed met je gaat. En dan was mijn antwoord: ‘Natuurlijk.’ Want ik heb die nummers pas kunnen schrijven nadat die periode afgesloten was. Als je in die donkere periode zit, lukt het je niet eens om zoiets te kunnen schrijven. Dat komt pas daarna. Dan kun je het allemaal helder bekijken. Toen de EP verschenen was, voelde dat ook echt als een opluchting. Bijvoorbeeld de track: In Het Kader Van, gaf mij echt het gevoel van: zo wil ik het naar buiten brengen. Alle woede was eruit, al het verdriet. Hetzelfde met Vertel Me. Niemand had dat ooit op die manier gedaan. Mensen in mijn omgeving hadden er moeite mee en trokken dat niet. Het deed ze pijn om mij zo terug te horen maar het was wel de shit waar ik toen mee te maken had. Het was voor hun te direct en te diep.”


HIPHOP IN ROTTERDAM jaaroverzicht 2011

In die track zeg je ook: ‘Beoordeel een boek nooit op de cover.’ Wat is de inhoud van je levensboek? “Wat ik daarmee bedoel, is dat ik altijd beoordeeld werd op mijn gedrag, op mijn uiterlijk en op mijn kleur. Sommigen zeiden ook tegen me dat het wel meevalt wat ik allemaal had meegemaakt en dat stoorde me. Ik voel wat ik wat voel. Door de jaren heen heb ik een depressie opgebouwd en daar heb ik heel diep ingezeten. Ik heb daar ook een therapie voor gevolgd. Toen ik daar bovenop was, heb ik het van me af kunnen schrijven en daar op die manier mijn energie uitgehaald.” Welke tegenslagen waren het die jou in een depressie hebben doen belanden? “Dat is moeilijk om te zeggen. Het kan met de scheiding van mijn ouders te maken hebben, maar dat was op mijn derde. Ik ben gewoon iemand die veel opkropt en door de jaren heen is dat te veel geworden en dat heeft tot die depressie geleid. Ik had toentertijd ook echt het gevoel dat ik veel mensen teleurstelde en voelde me ook erg schuldig. Vooral naar mijn familie en met name naar mijn ouders. Ik wou ze dit niet aan doen. Mijn pa heeft me daarbij heel erg geholpen en uiteindelijk heb ik me er bovenop geknokt.” Kun je als artiest te openhartig zijn? “Ja, er zijn ook wel tracks die we niet uitgebracht hebben omdat die iets te ver gingen en er was 1 track die ik wel uit wou brengen maar die Sharif te ver vond gaan. Het is verder niet relevant waar deze over ging, maar de keuze is toen gemaakt om die achterwege te laten.” Is het voor een producer niet lastig om zo’n duistere sidekick te hebben? “Nee, want het grappige is dat de beats van Sharif dit soort teksten bij me oproepen. Hij gooit vaak zo’n gevoel in zijn beats dat het de onderwerpen vanzelf omhooghaalt. Hij laat me vrij bij de onderwerpen waarover ik schrijf. Sommige teksten had ik van tevoren al geschreven en pasten er perfect bij. Hij vond eigenlijk alles wel tof.” Op je EP heb je een line van Joe Budden gesampled en je haalt hem ook aan. Is hij een inspiratiebron voor jou? “Bij heel veel rappers in Nederland heb ik vaak het gevoel dat ze hetzelfde brengen. Fresku was eigenlijk de eerste waarbij ik meer diepgang bespeurde. Niet veel rappers doen dat in Nederland of überhaupt. Joe Budden is in mijn ogen de enige artiest die zo diep gaat en zijn ziel zo bloot legt. Zijn agressiviteit, hij heeft voor mij het totaalpakket. Behalve dan goede beats, die zijn kut. Voor mij is hij wel echt een voorbeeld.” Komt er nog een nieuwe samenwerking met Sharif? “Tussen mij en Sharif is de samenwerking voorbij. We hebben dat album samen uitgebracht omdat het er al zolang lag. Sharif is nu ook bezig met een popalbum en wil ook een eigen hiphopalbum maken met verschillende artiesten. Door hem ben ik erg verwend geraakt. Hij speelde gitaar, drums, bas; hij kon alles gewoon. Ik produceer nu zelf ook veel en heb van IJs ook een aantal beats gekregen, maar ben nog wel op zoek naar een producer. Ik ben ook niet iemand die zomaar met een ander kan samenwerken. Er moet wel een klik zijn. Maar als je mij vraagt met welke producers ik graag nog iets zou willen doen, dan moet ik Terilekst en Nikes noemen.”


HIPHOP IN ROTTERDAM jaaroverzicht 2011

Je hebt ook een track gemaakt met IJs: Eigen Deel. Wil je met hem nog meer gaan doen? “Ik hoop het wel. Ik vind IJs echt een held, met zijn muziek kwam ik in aanraking toen ik net Nederlandstalige hiphop ging luisteren. Hij heeft het alleen op het moment erg druk met allerlei projecten. Ik ben heel toevallig met hem in contact gekomen via twitter. Wat berichten over en weer gestuurd en toen heeft hij me uitgenodigd bij hem thuis waarna we een nummer in elkaar hebben gezet. Echt tof om te doen en ik hoop dat het een vervolg krijgt.” Je maakt tracks met een bittere smaak. Worden je toekomstige projecten zoeter? “Ik heb nog wel van dat soort nummers erbij zitten, want ik schrijf gewoon wat in mijn hart zit. Of dat nu positief of negatief is. Maar er kunnen ook luchtigere nummers tussen zitten. Ik ben nu bezig met Jimmy Flexus, die je kunt kennen van Cartes en Kleine Jay, om een studio te bouwen. En het idee is om met hem een EP uit te brengen. Echte harde nummers. Maar het staat nog in de kinderschoenen op het moment.” Je schrijft wat in je hart zit, zeg je. Fresku is ook iemand die dat doet. Heeft hij voor jou een deur geopend? “Zo zou ik het niet zeggen. Ik vond het dope dat hij daar mee kwam, maar het was niet zo van: nu hij het durft, doe ik het ook. Het is meer zoiets van: er zijn meer mensen die zoiets doen en ik had die teksten al geschreven voor ik hem kende.” Was je door die persoonlijke, emotionele teksten niet bang voor het stempel van emorapper? “Ik heb daar wel over nagedacht, maar heb me er ook snel weer bij neergelegd. Ik word zo vaak met anderen vergeleken dat het lijkt of mijn eigen karakter is verdwenen. Laat iedereen zijn mening hebben, digg het of digg het niet. Dit is hoe ik ben en zo breng ik het uit.” Kan iemand die de schaduwzijde van het leven heeft gezien nog wel van dat leven genieten? “Ja, steeds meer. Mijn EP is goed ontvangen. Op school gaat het goed, met mijn vriendin gaat het goed, met mijn ouders. En je leert er ook steeds meer van genieten omdat je juist de donkere kant ervan hebt gezien. Ik ben er niet makkelijker door geworden maar weet nu wel waar mijn sterke en waar mijn zwakke kanten liggen.” Waar haal je op dit moment je geluk uit? “Dat ik alles weer op de rails heb. Maar vooral dat het goed gaat met school en dat ik zo aan mijn toekomst kan bouwen. Muziek is leuk en ik wil er nog heel veel mee doen, maar ik weet wel dat er meer is dan dat. Ik ga het niet alleen met muziek redden en weet dat ik daar niet al mijn geluk uit kan putten. Mijn ouders hebben er ook altijd op gehamerd dat ik mijn school moet afmaken en dat ik een goede basis heb om te leven. Een gezin en een goede baan zijn voor mij in die zin het belangrijkst om het geluk te bereiken.” www.hiphopinjesmoel.com/magazine/interviews/killian-sluit-donkere-periode-af-met-ep


HIPHOP IN ROTTERDAM jaaroverzicht 2011

Can I kick it? Een bomvolle hiphopavond De havenstad kent helaas nog maar weinig vaste hiphopavonden, maar Can I Kick It is een van de uitzonderingen. Aanstaande vrijdag is er een speciale editie waarbij de focus ligt op live hiphop. De complete programmering lees je hier.

Dat Can I Kick It? verder durft te kijken dan hiphop blijkt uit de openingsact van de avond. De Rotterdamse soul/funky/jazzformatie City Safari Blue onder leiding van Camillo Silva presenteert hun nieuwe EP CSB Rotterdam is op 25 september een nieuw hiphopfestival rijker: BoomDox. Een voorproefje van dit nieuwe festival zie je vanavond met ROTTZ artiesten Billy en Yung C die optreden met de Re:Freshed band. De rappers hebben van tevoren hun tracks naar de Re:Freshed band gestuurd en de huisband remixt de tracks live op de avond zelf, waarbij Billy en Yung C voor de eerste keer het resultaat horen. Terug van weggeweest is de talentenwedstrijd ‘Claim Your Spot’. Drie onbekende talenten strijden om een plek op het podium tijdens de volgende editie van Can I Kick It. Aanmelden doe je via:�sigmar@grounds.nu. De hele avond wordt aan elkaar gepraat door Zillion en DJ Mixturess draait de plaatjes.

Vrijdag 20 mei Can I Kick It? Aanvang 20.30 uur.€ 4,Let op! Voorafgaand aan Can I Kick It? presenteren we van 19.30 tot 20.30 onze nieuwe website in het café van Grounds. De presentatie is voor genodigden, maar als je zin hebt om hierbij te zijn: holla en mail ons effe! info@hiphopinjesmoel.com

www.hiphopinjesmoel.com/magazine/achtergronden/can-i-kick-it-een-bomvolle-hiphopavond


HIPHOP IN ROTTERDAM jaaroverzicht 2011

Review: DJ Optimus - Double Helix DNA De basis van Double Helix DNA is jazzy boombap. Rotterdammer DJ Optimus laat horen hoe hij binnen die relaxte sound overweg kan met hardcore mc’s, mellow klinkende zangeressen en alles wat er tussenin zit. Optimus (Neels Smeekens) timmert vanaf midden jaren 90 aan de weg als dj en producer. Zelf muziek creëren krijgt in de loop der jaren steeds meer de voorkeur boven andermans tracks draaien als party-dj. Hij is actief met verschillende acts als DJ Grazzhoppa’s DJ Bigband, Ill Productionz, DigHeads, Fremdkunst, Gruesome Twosome en OptiMace. Met zijn partner van dit laatste duo, DJ Mace, zet hij het label Fremdtunes op, waarop nu zijn solo debuutalbum verschijnt. Met een�MPC, draaitafels, veel live-instrumenten, gastrappers en zangeressen uit binnen- en buitenland als ingrediënten, is Double Helix DNA het resultaat. Voor Fremdtunes standaarden – het label brengt uiteenlopende muziek uit van triphop tot funkjazz en van electro tot dub – isDouble Helix DNA een basic hiphopalbum. Stevige boombapbeats en, niet geheel onverwacht, veel rake cuts en scratches zijn het fundament van de meeste tracks. Een relaxte, jazzy vibe zorgt er echter voor dat Optimus verschillende kanten op kan. Underground spitters als Rasco, Maylay Sparks en El Da Sensei zijn op deze plaat dan ook gebroederlijk te horen naast gitaristen, een jazzsaxofonist en zangeressen Mo (Monique Harcum) en iET. Laatstgenoemde zorgt met haar aparte, hoge uithalen op Hide It voor een dromerige sfeer, waar de track ervoor straight-up hiphop is; Pound For Pound heeft de meest kale beat van de plaat, waar Organized Konfusion veteraan Prince Po wel raad mee weet. Het zijn twee uitersten op een album dat ondanks de verscheidenheid niet aan coherentie inboet. Een dergelijk gevarieerde lijst aan featurings zou bij menig artiest leiden tot een alle kanten op schietende cd. DJ Optimus zorgt ervoor dat alles past binnen de jazzy boombap, met hier en daar een vleugje funk en elektronische invloeden.


HIPHOP IN ROTTERDAM jaaroverzicht 2011

Indrukwekkend zijn het instrumentale Icarus Prime en DNA Let The Music Play, waarop respectievelijk gitarist Bas van der Wal (in samenspel met lekker turntable werk van Optimus) en de Belgische saxofonist Nicolas Kummert helemaal los mogen gaan. De achtereenvolgende tracks met underground mc Braille uit Portland (Time Pressure), Bas van der Wal (Icarus Prime), Rotterdammer GMB (Wake Up) en het Amerikaans/Belgische koppel Mo & Grazz (Perseverance) zijn stuk voor stuk geslaagde, oppeppende, maak-wat-van-je-leven en grijp-je-kansen songs:“Wake up, take a shower, brush your teeth after you take a…(shit). Today’s the day in which we gonna put the stakes up. It’s time for you to get that paper, it’s time for you to get that paper. Ladies, do your hair, twist your dreads, a little make-up. Don’t you ever forget that you’re the greatest, it’s time for you to get that paper, it’s time for you to get that paper”, zingt GMB in het refrein van Wake Up. De slottrack And Only Practice…benadrukt de oude wijsheid dat oefening kunst baart. De jarenlange oefening en de bepaling van een eigen sound resulteert bij Optimus in een sterk ‘solo’debuut dat slechts op een enkele track (What Do You Stand For,Take Me Home) wat aan spanning verliest. Het album is muzikaal breed georiënteerd zonder de hiphopbasis uit het oog te verliezen. Er zijn weinig releases die de stelling dat hiphop uit Nederland volwassen wordt/is rechtvaardigen, maar Double Helix DNA doet dat overtuigend.

www.hiphopinjesmoel.com/magazine/reviews/dj-optimus-double-helix-dna


HIPHOP IN ROTTERDAM jaaroverzicht 2011

Event report: Black Milk en Kleine Viezerik @ Metropolis 2011 Zondag stroomde het Rotterdamse Zuiderpark weer vol voor een nieuwe editie van Metropolis. Ook dit jaar stonden er weer een aantal hiphop acts: 1Duidig, Gers Pardoel, Kleine Viezerik en Black Milk. Van twee laatstgenoemden wisten we pics te maken.

www.hiphopinjesmoel.com/magazine/events/black-milk-en-kleine-viezerik-metropolis-2011

Event report: In Beeld: North Sea Jazz dag 2 De tweede dag van North Sea Jazz was een stuk drukker dan de eerste en het weer was ook een stuk aangenamer. HIJS nam een kijkje bij Kytecrash, Charles Bradley en Roy Ayers ft. Pete Rock & The Robert Glasper Experiment.

www.hiphopinjesmoel.com/magazine/events/beeld-north-sea-jazz-dag-2 Event Report: Street Science 2011 @ Mini Mall Bird Hofplein Afgelopen weekend was er een nieuwe editie van Street Science in het onlangs geopende Bird in Rotterdam. Met een sneaker expo, art, b-boying/dans en een speciaal eerbetoon aan A Tribe Called Quest stond er genoeg interessants op het programma.

www.hiphopinjesmoel.com/magazine/events/street-science-2011-mini-mall-bird-hofplein


HIPHOP IN ROTTERDAM jaaroverzicht 2011

Event Report: Janelle Monáe maakt indruk op NSJ Janelle Monáe is klein van stuk, maar rockt moeiteloos de Maas zaal op de eerste dag van North Sea Jazz. Een dag die vooral in het teken staat van de show van de flamboyante zangeres uit Kansas City. Veel rap acts heeft de organisatie van het veelzijdige jazz festival dit jaar niet geprogrammeerd. Desalniettemin staan er weer genoeg interessante acts om te checken. Na een rondje langs de vele zalen, eettentjes en shops begeven we ons richting de Maas zaal voor de show van een van de headliners van North Sea Jazz: Janelle Monáe. Het is opvallend dat de zaal en tribunes slechts half gevuld zijn tijdens de sprookjesachtige, instrumentale intro van het optreden. Monáe en band hebben hier echter maling aan en pakken het aanwezige publiek in met een veelzijdige, energieke show. Geheel volgens verwachting. De door Big Boi (Outkast) ontdekte, op Bad Boy getekende artieste speelt met name materiaal van haar debuut album The ArchAndroid uit 2010. Met haar karakteristieke voorkomen, hoge kuif en nette outfit, raast Monáe als een wervelwind over het podium tijdens nummers als Cold War en Tightrope. Met onder meer Say You’ll Go en Stevie Wonder’s Ma Cherie Amour neemt de Amerikaanse gas terug. De invloed van Michael Jackson komt ook duidelijk naar voren wanneer ze een moonwalk uitvoert, om vervolgens I Want You Back van The Jackson 5 te coveren. Hét hoogtepunt van de avond is het einde met het knallende Come Alive. Zonder een woord uit te brengen weet de kleine, charismatische zangeres met een simpel gebaar iedereen in de zaal op de hurken te krijgen voor een indrukwekkende climax. Niet veel later doet ze al crowdsurfend haar laatste kunstje om de zaal vervolgens hyped up achter te laten. Janelle Monáe zet duidelijk de toon voor North Sea Jazz 2011.

www.hiphopinjesmoel.com/magazine/events/janelle-monáe-maakt-indruk-op-nsj


HIPHOP IN ROTTERDAM jaaroverzicht 2011

DJ Optimus: 6000 platen, sferische samples en 27 sporen Fremdtunes is niet je doorsnee label en medeoprichter DJ Optimus (Neels Smeekens, 31) is, ondanks zijn boombap solodebuutalbum Double Helix DNA, niet je gemiddelde hiphopproducer. “Ik houd wel van hiphop natuurlijk, maar er is veel meer dan dat.” In het muziekvertrek van zijn huis in Rotterdam-Noord staat de helft van zijn zesduizend platen tellende collectie. Om zijn uitspraak te verduidelijken grijpt de geboren Middelburger gedurende het gesprek naar muziek van een Griekse componist, Amerikaanse pianist en platen met gekke geluidseffecten. Ook zijn eigen muzikale creatie Double Helix DNA is breed georiënteerd met een jazzsaxofonist, gitaristen, zangeressen en (hardcore) mc’s. Toch vormen boombap hiphopbeats met veel scratchwerk de basis, waardoor een slogan van het label ‘experimental music which sounds pretty normal after all’ bedacht lijkt met Optimus’ debuut in het achterhoofd. Werkwijze De oude bakbeesten MPC3000 en SP-12 (“waar Pete Rock z’n classics mee maakte”) en de Technics draaitafels in Optimus’ kamer verraden die hiphopbasis al. Een voorkeur voor de warme, ranzige sound van de drummachines en gewenning aan de manier van werken zorgen ervoor dat hij trouw blijft aan z’n apparatuur. “Met die apparaten zie je niet wat je aan het doen bent. Je hebt gewoon een aantal cijfertjes voor je en daardoor doe je alles op gehoor. Je blijft net zo lang draaien tot het enigszins ergens naar gaat klinken. En dat lijkt voor mij heel erg op dj’en en scratchen, waar ik mee begonnen ben. Dit werkt voor mij goed.” De Amerikaanse rappers die te horen zijn op de plaat kregen een ruwe versie van een MPCbeat, vaak al met een gescratcht topic erin om ze een bepaalde richting in te krijgen, waarop ze dan hun verse(s) opnamen. “Ze sturen de sporen terug en dan begint eigenlijk het produceren. Ik ga dingen aan- en uitzetten, topics versterken met scratches, gewoon een beetje er omheen klooien.” Het klinkt nonchalant, maar er zit wel degelijk een gedachte achter de tracks. “Bij goede artiesten denk ik te vaak: te gekke tracks, maar het is geen album. Daar kan ik me best wel aan storen. Dus natuurlijk probeer je dat dan zelf goed te doen. Ik had een aantal tracks af, heb gekeken wat ik nog miste en toen heb ik geprobeerd dat erbij te produceren. Ik denk ook dat de sferische samplekeuze ervoor zorgt dat alles automatisch een beetje naar elkaar toe trekt.” De samples zijn per track vaak afkomstig van een aantal verschillende, relatief onbekende en goedkope platen.


HIPHOP IN ROTTERDAM jaaroverzicht 2011

“Die stukjes laat ik dan samenwerken om te voorkomen dat iemand anders hetzelfde zou kunnen maken. Ik vind het heel fijn dat er platenzaken zijn om bijvoorbeeld een Miles Davis plaat te kopen voor twintig euro en daar lekker naar te luisteren. Maar als je beats maakt, snap ik niet dat je zo werkt. Dan heb je met tien platen van twintig euro tien beats gemaakt en dat kost je dan tweehonderd euro. Bovendien is de kans groot dat je problemen krijgt met samples en dat je er achter komt dat die sample al twintig keer gebruikt is.” De samenwerkingen met mc’s uit de VS kwamen meestal tot stand na een simpel mailtje van Optimus met het verzoek voor een collabo. “Het is toch best wel een karwei om voor elkaar te krijgen. Ik had een lijstje gemaakt van mensen met wie ik graag zou willen samenwerken, maar dat is een beetje hetzelfde als een snoepfabriek binnenlopen als kind. Zo van: ‘het zou leuk zijn als…’, maar dat bleek soms lastiger dan verwacht. Het voelt ook een beetje gek om iemand te mailen van Organized Konfusion (Prince Po, red.) met de vraag ‘zou je met mij een nummer…?’ Maar die gasten willen natuurlijk gewoon graag muziek maken. Hoe goed de mc ook is, als ze iets tof vinden, zien ze het niet alleen als werk, maar vinden ze het ook cool om te doen.” De uiteindelijke track met Prince Po, Pound For Pound, klinkt heel basaal, maar een kijkje in de keuken leert dat de productie bestaat uit 27 sporen met samples van verschillende platen, scratches, klokgelui, een vervormde stem en een Afrikaans percussie-instrument dat Optimus uit een la tevoorschijn haalt. “Dan zit je je ineens heel muzikaal te voelen, terwijl het zo’n lullig ding is haha.” Fremdtunes Double Helix DNA klinkt heel anders dan eerdere Fremdtunes releases, zoals de Fremdkunst plaat van DJ Mace (Rogier van Hout), de andere initiatiefnemer van het label. Of Coco Bryce z’n instrumentale�Boesoek, een album in het skwee genre, dat Optimus omschrijft als “bliepjes en piepjes hiphop” met “schots en scheve beats”. Vanzelfsprekend positief bedoeld trouwens. Fremdtunes is gericht op vooral instrumentale beatmuziek van uiteenlopende genres, zoals electro, dub, triphop, skwee, rare groove of turntablism. Het label wil het makkelijker maken voor artiesten om hun muziek uit te brengen in een tijd waarin weinig labels het aandurven met dergelijk experimentele, genredoorkruisende projecten.


HIPHOP IN ROTTERDAM jaaroverzicht 2011

Ook DJ Optimus heeft meermaals met verschillende acts van labels te horen gekregen dat er wat miste aan het product, bijvoorbeeld een single. In plaats van geforceerd te gaan schaven aan iets dat eigenlijk al af is, is hij op initiatief van DJ Mace in het Fremdtunes (zo Duits mogelijk uitspreken vanwege de voorliefde voor deze taal van beide heren) avontuur gestapt. Hoewel het label een jaar na de oprichting nog niet duidelijk kan stellen wie de muziek nou koopt, richt Fremdtunes zich volgens Optimus op vinylkopers, eigenlijk min of meer mensen zoals ze zelf zijn. “Vinylliefhebbers die echt luisteren in plaats van het op de iPod knallen en random voorbij laten komen.” Optimus vindt het dan ook jammer dat zijn eigen album niet op vinyl, maar alleen op cd en digitaal is uitgekomen. Een te groot aantal tracks (vijftien) voor op één plaat, de te hoge kosten van dubbelvinyl en de ingestorte hiphopvinylmarkt bepaalden die keuze. Toch is Double Helix DNA niet specifiek gericht op de hiphopmarkt: “Ik ben zelf geen diehard hiphopgast. Ik houd wel van hiphop, maar ik luister ook naar jazz, rare bliepjes en piepjes muziek, soul, reggae, funk. Als het tof is, vind ik het tof. Het zou heel raar zijn als ik dan zelf met de muziek die ik maak me heel erg op een bepaalde groep zou richten. Ik liet m’n tante wat horen en die zei: ‘Te gek man.’ Ik dacht: ok, wat vind je er dan precies te gek aan? Maar ik vind dat soort reacties wel tof. Ze hoorde gewoon een melodielijn, denk ik, in plaats van een scheldende Prince Po. Het is mooi dat iedereen het tof kan vinden.” Wellicht dat zijn tante nog meer kan genieten van de jazzsaxofonist Nicolas Kummert die te horen is op DNA Let The Music Play. “Nicolas doet veel vrije jazz wat niet per se past bij een vierkwartsmaat. Maar als ik hem hoor spelen, denk ik wel dat hem samplen heel hiphop kan zijn. Dus als ik hem een beat geef en zeg: ‘Speel maar raak’, kan ik daar wat uithalen wat ook weer werkt. Ik zie het niet echt anders als een sample. En jazz is ook weer hiphop toch, dus dat werkt automatisch wel.”


HIPHOP IN ROTTERDAM jaaroverzicht 2011

Muzikant De jazzvoorliefde, meegekregen van zijn vader, komt ook terug in verschillende projecten waar Optimus deel van uitmaakt en waarbij geregeld jazzmusici een nootje mee spelen. Dat was bijvoorbeeld zo bij de DJ Grazzhoppa’s DJ Bigband, waarmee in het vorige decennium festivals als Lowlands en Roskilde zijn aangedaan. “Mensen verwachten toch dat je plaatjes gaat draaien, dus als je dan met twaalf dj’s bent, snappen ze niet hoe dat werkt. Het was voor ons leuk om te laten zien dat je alles zelf maakt en dat je niet iets laat lopen. Iemand scratcht het ritme van de hi-hat, de kick doet iemand anders en de snare wordt weer door de derde dj gedaan. Dan heb je een ritmesectie, daarnaast een sectie die de melodieën doet en een bassectie. Dat bij elkaar heeft dat dynamische van een band. Het is wel logisch dat mensen dat niet kennen. Je moet er wel induiken en een beetje een nerd zijn om er achter te komen dat groepen als de X-Men en Beat Junkies daarmee zijn begonnen.” Een vervolg in deze samenstelling is nog niet gepland, net als ook andere projecten op een lager pitje staan momenteel. Dat is niet zo gek, aangezien Optimus zijn tijd verder moet verdelen over acts als iET, Ill Productionz en OptiMace, waarvan in april de plaat Used Future is uitgekomen. Ook is hij sinds kort groepslid van The Proov, waarvan eind augustus het nieuwe album moet verschijnen, met ‘gekras’ van Optimus. Verder verdient de zich nimmer vervelende dj/producer zijn geld met het geven van workshops, het soms in opdracht maken van muziek en af en toe als party-dj. Wel ziet Optimus zich in eerste instantie als muzikant. “Ik vind het wel leuk om te draaien, maar als ik kan kiezen tussen op een feestje draaien of thuis iets produceren, vind ik zelf iets creëren leuker dan andermans muziek draaien. Draaien is ook maar gewoon draaien. Je zet een nummer op, dat duurt drie minuten en daarna komt het volgende nummer. Het kan een grote uitdaging zijn om je set helemaal op te bouwen. Een goeie set is heel knap. Ik zeg ook niet dat het makkelijk is, maar om zelf iets te creëren geeft mij meer voldoening.” Graag zou de Rotterdammer nog werken met Dilated Peoples, al ziet hij het niet zitten om een losse track te droppen en er verder niets mee te doen. Hij wil echt een verhaal vertellen. Ook een EP met de Zweedse producer/dj/turntablist Devastate wil Optimus graag realiseren. Motivatie genoeg en de nog vele ongebruikte platen in zijn collectie helpen mee om uiteindelijk die motivatie om te zetten in eigen muzikale creaties. Eigenlijk staat zijn hele verzameling in het teken daarvan. “Vrienden van me sparen alles van Stax of Blue Notes en er zijn verzamelaars die bijvoorbeeld muziek van Donald Byrd willen omdat Madlib of Premier hem samplen, maar dat heb ik zelf minder. Ik geef dat geld dan liever uit aan apparatuur, waar ik iets mee kan maken. Het is raar om te zeggen dat ik geen platen verzamel, aangezien ik er zoveel heb. Maar die zijn naast het gewoon luisteren eigenlijk meer bedoeld om te recyclen.”

www.hiphopinjesmoel.com/magazine/interviews/dj-optimus-6000-platen-sferische-samples-en-27-sporen


HIPHOP IN ROTTERDAM jaaroverzicht 2011

Event Report: Random Axe @ Nieuwe Oogst, Rotterdam De Nieuwe Oogst is lekker bezig sinds haar opening in september. Afgelopen zondag stond Random Axe voor een exclusieve show op het programma en wij waren er natuurlijk bij.

www.hiphopinjesmoel.com/magazine/events/random-axe-nieuwe-oogst-rotterdam Event Report: #BRB11: Hiphop @ Exit, Rotterdam Noah's Ark frontman Jiggy DjĂŠ en Kraantje Pappie gaven overtuigende shows tijdens Buma Rotterdam Beats. Ook het Franse collectief L'entourage en de Britse Piff Gang waren aanwezig in uiterst sfeervolle Exit.

www.hiphopinjesmoel.com/magazine/events/brb11-hiphop-exit-rotterdam


HIPHOP IN ROTTERDAM jaaroverzicht 2011

Review: VSOP - XO STATUS Cognac die minstens 6,5 jaar gerijpt heeft, krijgt de status ‘XO’. Zo ook VSOP’s opvolger van het in 2004 uitgekomen Huiswerk.

De groep is kleiner qua bezetting dan ten tijde van Huiswerk. Van de zeven leden zijn er drie over: Tim Beumers, Mike Tibbert en CC. Het trio heeft de hulp van Presto ingeroepen, die de plaat volledig heeft geproduceerd. In één opzicht is VSOP niets veranderd: XO Status staat bol van verbaal geweld, punchlines en no nonsense hiphop. De groep wil nog één keer vlammen en benadrukt dat op openingstrack Laatste Ronde: “we doen het nog één keer, dit is de laatste ronde, fuck achterin de zaal, kom allemaal naar voren.” Sinds Huiswerk zijn de mc’s met name individueel bezig geweest: Tim nam tracks op met artiesten van Ali B. tot Paul Elstak, CC flirtte op mixtapes met dancehall en rond Mike bleef het vooral stil. Met het nieuwe album klinken Tim, Mike en CC weer als vanouds. Tim windt er geen doekjes om op Trueskool (“alles wat je wil kan je krijgen / de tering, de pleuris, de tyfus; om over de rest maar te zwijgen”), CC’s rijmschema’s zijn op Okay nog altijd ongeëvenaard (“ik bracht schade met intellect, ja ik kan falen maar zal slagen dat is een fact / je bent warm maar ik ontvlambaar, ik kick je ass dus je zal daarna op brandblaren gaan zitten gek”) en Mike Tibbert rapt nog steeds over basketbal op VSOPaid (“zoveel sterren in één team, shit is net the eighties / met Magic en Bird in één team”). Het credo van de drie mc’s en producer Presto is de beuk erin. Presto gebruikt met regelmaat zware kicks. In combinatie met een symfonische sample inclusief bass (De Pleuris) of Indisch getokkel (Trueskool) zorgt het ervoor dat de luisteraar flink wordt opgehypet. Bij al dat gebeuk horen ook opzwepende refreinen, die door de hoeveelheid vermoeiend worden als je de plaat van begin tot eind luistert. Er is ook rust tussendoor op twee tracks, te weten Memory Lane en Helaas. Op laatstgenoemde rappen Tim, Mike en CC over de lastige combinatie van een huishouden runnen en muziek maken. Gelukkig hebben de heren en hun gezinnen voor�XO Status�tijd gemaakt en de passie spat er vanaf. De passie van de heren is het genot van de luisteraar. Liefhebbers van recht-door-zee-rap kunnen hun vingers aflikken bij XO Status. En voor de mensen die zeggen dat het vroeger beter was, is de plaat eveneens een verademing. Want wat zeven jaar geleden op Huiswerk al werd gezegd, geldt nu weer: “VSOP is terug!”

www.hiphopinjesmoel.com/magazine/reviews/vsop-xo-status


HIPHOP IN ROTTERDAM jaaroverzicht 2011

Event Report: DJ Spinna is boven alles een muziekliefhebber DJ Spinna is een veelzijdige dj met zijn roots in de New Yorkse hiphopscene. In het Rawkus-tijdperk eind jaren 90 was Spinna een van de meest gevraagde producers in de scene. De man was in het land om te draaien en een Red Bull Music Academy-interview te doen tijdens Birdfest in de nieuwe Rotterdamse club Bird. HIJS was erbij. In de late jaren 90 van de vorige eeuw maakte New Yorker DJ Spinna (Vincent Williams, 1971) grote indruk door zijn vele producties voor het toenmalig zeer hoog aangeschreven label Rawkus. Van Mos Def, J-Live en Sadat X tot zijn eigen ijzersterke crews Jigmastas en Polyrhythm Addicts; Spinna was een van dé producers rond het einde van de vorige eeuw. Waar generatiegenoten als Just Blaze en Alchemist met hun mix van toegankelijke en underground-hiphop zijn uitgegroeid tot rijke hiphopproducers, heeft Spinna productietechnisch hiphop enigszins achter zich gelaten. Al sinds een jaar of tien staat de New Yorker bekend om zijn houseproducties. Toch blijft hij een exponent van de hiphopcultuur waarin hij is opgegroeid, zo blijkt tijdens het Red Bull Music Academy-interview in het Rotterdamse�Bird, waar hij later die avond nog een set zal draaien. Interviewer Andrew Makkinga en DJ Spinna nestelen zich in de comfortabele zetels op het podium van Bird. Voor de heren staan op een tafeltje een Mac en twee draaitafels, zodat Spinna zo nu en dan wat nummers kan laten horen die veel voor hem betekenen. De liefde voor muziek kreeg de jonge Vincent met de paplepel ingegoten. “Mijn vader had een geweldige collectie thuis. We zijn van Panamese afkomst, dus hij had veel Zuid-Amerikaanse muziek. Maar daarnaast veel Amerikaanse grootheden als James Brown, Motown-artiesten, jazzcats als Ramsey Lewis, Miles Davis en Jimmy Smith. Zelfs reggae maakte deel uit van mijn muzikale opvoeding, met natuurlijk Bob Marley als belangrijkste artiest.” Toen Spinna midden jaren 80 zelf ging draaien, was hij dus breed geörienteerd. “Eigenlijk waren er toen nog geen dj’s die alleen hiphop draaiden, daarvoor kwam in 1984 nog te weinig hiphop uit. Dus op feestjes draaide ik wel de nieuwste (electro) hiphop, maar in combinatie met disco, soul en andere muziekstijlen.”


HIPHOP IN ROTTERDAM jaaroverzicht 2011

Het danselement van hiphop heeft Spinna altijd aangesproken. Op een gegeven moment merkte hij dat de muziek steeds meer langzaam en mid-tempo werd. Niet noodzakelijk slecht voor de muziek, wel voor de clubs. “Kijk, in de late jaren 80 en vroege jaren 90 was hiphop ook echt dansbaar, vaak behoorlijk uptempo met artiesten als Brand Nubian, Public Enemy, de hele Native Tongues crew en Chubb Rock bijvoorbeeld. Als dj wil je mensen graag zien dansen in een club, dat werd met hiphop steeds moeilijker toen het een stuk langzamer werd.” Tot verbazing van velen besloot Spinna veel dance te gaan produceren en draaien. “Voor sommige mensen zijn dance en hiphop onverenigbaar, maar dat komt voort uit een te beperkte kijk op de muziek en cultuur. De electro-hiphop, die weer geïnspireerd was door groepen als Kraftwerk, zou je nu ook als dance kunnen omschrijven. En de godfather of hiphop, Afrika Bambaataa draaide hun muziek al toen hiphop nog niet eens een echt genre was.” Toch heeft hiphop Spinna nooit losgelaten. “Hiphop blijft een belangrijk deel van me en ik zal het altijd blijven draaien. Maar de hele wereld is momenteel een ‘corporate monster’, overal hoor je dezelfde formulematige muziek. Vroeger werden platen ‘gebroken’ op de radio of in clubs. Daarmee bedoel ik dat je een plaat echt voor het eerst op de radio of in een club hoorde en er vervolgens naar op zoek ging. Ik kan me herinneren dat ik voor het eerst Voices Inside Of My Head van The Police hoorde op de radio en er van overtuigd was dat die gasten zwart waren. Na een tijdje kwam ik er pas achter dat dat niet het geval was. Dat is toch mooi? Nu vind je interessante nieuwe muziek op internet. Dat is zeker ook een goede manier om tegen het ‘corporate monster’ te vechten. Ik denk serieus dat er een markt komt voor ‘adult contemporary hiphop’, voor mensen die zich totaal niet meer herkennen in wat vandaag de dag voor hiphop moet doorgaan.” “Omdat ik het geluk heb veel te reizen, kan ik overal ter wereld ‘diggen’, dat blijft een van mijn grootste passies. Er gaat voor mij nog steeds niets boven vinyl. Digitale releases zijn cool, maar verder zielloos. Met vinyl heb je iets tastbaars, met artwork en al. Eerder vandaag was ik nog bij Demonfuzz hier in Rotterdam om in hun speciale ‘basement’ (niet begaanbaar voor iedere klant, red.) te diggen. Ik kom er al vijf jaar en heb de eigenaren een beetje leren kennen. Ze zijn ook in mijn ‘lab’ in New Yorklangsgeweest. Het mooie is dat er zoveel muziek is gemaakt dat je eeuwig nieuwe dingen ontdekt. Hiphop is een soort van audiocollage, mijn sets deel ik ook zo in. Ik wil gewoon een jazztrack, hiphopnummer, housetrack en soulnummer achter elkaar kunnen draaien. Die diversiteit is voor mij de spirit van hiphop.”

www.hiphopinjesmoel.com/magazine/interviews/dj-spinna-boven-alles-een-muziekliefhebber


HIPHOP IN ROTTERDAM jaaroverzicht 2011

Redrum Recordz breekt een lans voor Nederlandse kwaliteitshiphop Ruim tien jaar na het verschijnen van de eerste Underground Hits verzamelaar dropt Redrum Recordz de derde editie. Deze keer geen cd met een duidelijk Rotterdams karakter maar een verzamelaar met een afspiegeling van hiphoptalent uit heel Nederland. Mike Redman vertelt over zijn beweegredenen voor de Underground Hits…Again.

Mike Redman is een veelzijdig man. De 32-jarige inwoner van Rotterdam heeft in zijn jonge leven muziek gemaakt (hiphop, jungle, metal), feesten georganiseerd (de Rotterdamse Redrum parties in de tweede helft van de jaren 90), clips en films gemaakt (zoals Walkmen) en is al meer dan tien jaar labeleigenaar van zijn Redrum Recordz. In 2001 bracht hij Rotterdam Redrum The Underground Hitsuit, een compilatiealbum waarop zo ongeveer de voltallige Rotterdamse hiphopscene vertegenwoordigd was. Twee jaar later volgde deel 2. Artiesten als VSOP, Jawat en Duvel kwamen voor het eerst officieel uit op een van de compilaties. Nu, tien jaar na de release van deel 1, vonden Mike en zijn Redrum-team het tijd voor een vervolg met een landelijke insteek. Voor HIJS aanleiding om even met deze creatieve duizendpoot van gedachten te wisselen. In het Rotterdamse café Dudok vertelt Mike waarom hij aanleiding zag om een nieuw verzamelalbum uit te brengen. “Een tijd lang was ik, op een aantal uitzonderingen na, niet geprikkeld door de Nederlandse hiphop die ik hoorde. Maar het laatste jaar hoorde ik echt goede dingen overal. Van jong talent als Tastic en Dope D.O.D. en tof materiaal van veteranen als Unorthadox bijvoorbeeld. Daarbij vind ik het ook een echte vooruitgang dat Amerikaanse legendes samenwerken met Nederlandse artiesten. Deams met Ice-T, Optimus met Prince Po; beide tracks staan ook op de verzamelaar. Toen dacht ik: met zoveel toffe tracks kan ik weer een compilatie maken. Er is natuurlijk al jaren lang, zoals ik het noem, veel ‘beschuit met muisjes’ hiphop te vinden. Met deze verzamelaar hoop ik een klein beetje bij te kunnen dragen aan de balans door opnieuw de underground van zich te laten horen.”Waar de eerste compilaties uit bijna volledig Rotterdamse tracks bestonden, kiest Mike nu voor artiesten uit het hele land. “Momenteel is er sprake van een nationale scene wat mij betreft. Nederland is te klein om verdeeld te zijn. Ik kom vaak in het buitenland en wil graag laten horen en zien dat Nederland internationale allure heeft. Ik neem de cd’s mee om onze Nederlandse scene te stimuleren. Daarnaast distribueren we het album op kleine schaal in landen als de VS, Engeland en Frankrijk.”


HIPHOP IN ROTTERDAM jaaroverzicht 2011

Tegenwoordig is het eenvoudig om hiphop te maken en online te gooien. Toch is het kaf van het koren scheiden makkelijker dan het soms lijkt volgens Mike. “De Underground Hits waren in het verleden altijd snapshots van de scene, met tracks van uiteenlopende kwaliteit. Nu hebben we duidelijk meer op kwaliteit geselecteerd. De echte artiesten, de mensen die het volhouden, hebben altijd mijn support. Die nemen het vaak serieuzer, sturen nog echt een cd met artwork naar me op in plaats van een mailtje met een link met nog 100 anderen in de cc. Mensen onderschatten de waarde van een mooi fysiek product tegenwoordig vind ik. Daarmee kan een artiest zich nog echt onderscheiden.” De meeste artiesten op The Underground Hits… Again zijn niet getekend bij een label. “Klopt, mijn insteek was ook om artiesten die niet bij labels uitkomen uit te brengen. Wat ik trouwens ook tof vind, is het aandeel van de vrouwen. Esperanzah, Tamère (Verdomd) en Rosa Ana kunnen zich meten met de hardste mannelijke mc’s naar mijn mening.” Komt er nog een vervolg in de toekomst? “Dat kan ik nog niet zeggen. Ik werk altijd impulsief en geloof er in om ideeën zo snel mogelijk uit te werken en uit te brengen. Het zou dus zeker kunnen, maar dat kan ik nu nog niet zeggen. Sowieso gaat de Nederlandse hiphopevolutie hoe dan ook door.”

www.hiphopinjesmoel.com/magazine/interviews/redrum-recordz-breekt-een-lans-voor-nederlandse-kwaliteitshiphop


HIPHOP IN ROTTERDAM jaaroverzicht 2011

Event Report: Elzhi bewijst zijn klasse in Rotterdam Elzhi is een klassieke MC die vorig jaar een hiphopklassieker (Illmatic van Nas) onder handen nam. Zijn enige show in Nederland was in De Nieuwe Oogst. De man uit Detroit kwam, zag en overwon in Rotterdam. Elzhi begon bij Slum Village als opvolger van J-Dilla. Kenners hadden al snel door dat ze te maken hadden met een bijzondere mc. Na een paar mixtapes en het sterke album�The Preface�deed de man uit Detroit voor de zomer veel stof opwaaien met zijn remake van Nas’ Illmatic, Elmatic genaamd. De band Will Sessions was er niet bij deze avond, wel een Londense gelegenheidsformatie onder de naam The Elmatics. Het optreden in De Nieuwe Oogst was Elzhi’s enige show in Nederland. Dat was te merken aan het publiek. Naast veel Rotterdamse gezichten was een flink aantal die-hard hiphopliefhebbers uit de rest van het land afgereisd naar de havenstad. Aan de ene kant was de opkomst (ca. 200 man) goed voor een woensdagavond, aan de andere kant had Elzhi wel meer publiek verdiend. Verstandig van De Nieuwe Oogst om voor een kleinere zaal te kiezen; dit creëerde een knusse sfeer. Nadat de in Detroit legendarische DJ House Shoes het publiek had opgewarmd, maakte Elzhi en The Elmatics hun opwachting rond een uur of half tien.

Het eerste dat opviel: wat een geluid! Hiphopshows met band zijn redelijk risicovol om een paar redenen: de MC kan ‘verdrinken’ in de zee van instrumenten of het geheel klinkt allemaal nogal dun, waardoor de hiphop-vibe (zware drums en bas) ontbreekt. Daar was geen enkele sprake van gelukkig. De drumsound was gigantisch, het spel van de drummer sober en funky zoals het hoort. Naast drums bestond de band uit een prima bassist, toetsenist/sample-man en DJ House Shoes. De muzikanten speelden geheel in de geest van Will Sessions (en dus het Illmatic-album) geen noot te veel en rockten een uur lang strak en indrukwekkend.


HIPHOP IN ROTTERDAM jaaroverzicht 2011

Elzhi bleek live net zo goed te zijn als op zijn albums. Met rauwe energie en pure passie rockte de MC uit Detroit alle nummers van Elmatic. Hoogtepunten waren de superstrakke rendities van It Ain’t Hard To Tell, Represent, Halftime en Memory Lane. Voor de fans van het eerste uur was het tof dat Elzhi ook nog de nodige tracks van Slum Village en eerder solowerk deed. Elzhi trakteerde de aanwezigen ook nog een paar keer op (al dan niet a capella) freestyles die aantoonden hoe goed de man uit Detroit is.

Iedere MC kan een voorbeeld nemen aan Elzhi. Naast zijn grote talent on the mic werkt hij van begin tot eind keihard om een goede show neer te zetten. Deze man is dol op zijn werk en dat schijnt duidelijk door in zijn podiumpresentatie. Zonder back-up MC overtuigt Elzhi 100 procent. Binnenkort op HIJS een interview met de man, so stay tuned!

www.hiphopinjesmoel.com/magazine/events/elzhi-bewijst-zijn-klasse-rotterdam


HIPHOP IN ROTTERDAM jaaroverzicht 2011

Buma Rotterdam Beats 2011 Van tips om je eigen label te starten tot songwriting, branding en het veroveren van een plekje op een Europees festival. De 2e editie van Buma Rotterdam Beats bood weer een gevarieerd conferentieprogramma en showcasefestival met toonaangevende namen, uit binnen- en buitenland, zoals labeleigenaar Kees de Koning, producer Om’Mas Keith, artiestenmanager Keith Harris en DJ Whoo Kid. HIJS was erbij. Het driedaagse evenement gaat van start met de State Awards waarbij Nouveau Riche als de grote winnaar uit de bus komt. Daarna volgt een uitgebreide, tweedaagse conferentie en een festivalprogramma. Er staat een gevarieerde mix van masterclasses, vraaggesprekken, paneldiscussies, speeches, workshops en showcases op het programma. Dag 1 Vandaag ligt de focus op de internationale muziekindustrie met sprekers zoals Liam Tootill (SBTV, GB), Pavan Mukhi (Foreign Beggars, GB), Alex Robinson (The Other Hand, GB), Kees de Koning (Top Notch, NL) en Keith Harris (artist manager, GB). Net als vorig jaar zijn, ondanks de soms druk aandoende ontvangstzaal, sommige conferentiezalen maar halfvol. Jammer, want er staan vandaag genoeg interessante panels op het programma. Onder leiding van blogger Gary Smith (FR), die vorig jaar ook al aanwezig was, wordt de samenwerking besproken tussen de Amerikaanse en Europese scene. Het panel, bestaande uit Alex Robinson (The Other Hand, GB), Amanda Schupf (Imagem, US) en Christina Prince (0260 Group, US) is het erover eens dat de US een zeer gesloten markt is die vooral op regionale acts is gefocust. Amerikaanse artiesten die het regionaal goed doen, hebben weinig oog voor de Europese markt. Een gemiste kans want de Europese scene is meer eclectisch en vooruitstrevend qua creativiteit en productie volgens het panel. Amanda Schupf, die werkzaam is bij Imagem, de grootste, onafhankelijke publisher ter wereld (bekend van o.a. een deal met Ludacris en de songwriter/producer Angel ‘Onhel’ Aponte (bekend van Lil Wayne)), geeft aan dat ze wel oog heeft voor Europees talent, maar dat de contractuele rompslomp die erbij komt kijken het soms moeilijk maakt om buitenlandse werknemers te tekenen. Allen benadrukken dan ook het bouwen van een following in de thuismarkt en het inzetten van online marketing om het bereik te vergroten. Tips die vandaag nog regelmatig terug zullen komen.


HIPHOP IN ROTTERDAM jaaroverzicht 2011

Naast de uitdagingen waar een upcoming artiest tegenaan loopt in de US en Europa, is er ook aandacht voor de uitdagingen die komen kijken bij het starten van een label. Onder leiding van Andrew Makkinga gaan Kees de Koning (Top Notch) en Dumi Oburota (UK), manager en neef van Tinie Tempah en eigenaar van het label Disturbing London, het gesprek aan. Het gesprek levert niet echt veel nieuwe inzichten op, hoewel de labeleigenaren benadrukken dat het begint met een passie voor muziek en je vooral leert door te doen, zoals het drukken van cd’s, distributie en promotie. Dumi vertelt dat hij ruim vier jaar lang geen winst maakte, maar features in een magazine of een uitnodiging voor een radioshow toentertijd als zijn beloning zag. Kees beaamt dat je het niet voor het geld moet doen: waarom zit ik eigenlijk in de muziekindustrie die elk jaar weer zowat 20 % in waarde verminderd? Waar vorig jaar een interessante discussie ontstond, mede dankzij de host en de bezoekers, over de positie van labels zoals Top Notch, SPEC en Noah’s Ark, blijft het gesprek nu vrij oppervlakkig. Ondanks dat wordt wel duidelijk dat je met passie en drive ver kunt komen, zolang je professioneel en zakelijk bent ingesteld. Pete Philly vertelt ondertussen in een eerlijk en humoristisch gesprek, dat is doorspekt met muziekfragmenten, o.a. over zijn solo debuut One, het creatieve proces dat hij doormaakt en zijn visie op muziek. De rapper/zanger is recentelijk getekend door Imagem waarmee hij de eerste Europese artiest is die de publisher gaat proberen te lanceren in de US. Pete Philly begon zijn muzikale carrière als onderdeel van het hiphopduo Pete Philly & Perquisite. Onvoldoende erkenning voor zijn aandeel en een niet altijd optimaal lopende samenwerking, zorgden ervoor dat de twee uit elkaar besloten te gaan. Pete Philly beschrijft zichzelf meer als doener terwijl zijn voormalige partner af en toe meer een dromer was, waardoor hun visie op muziek wel eens uiteen liep. Zelfs nu als soloartiest voert hij met zichzelf een interne strijd doordat hij regelmatig twijfelt over zijn muziek: is het wel goed genoeg? Een artiest is inderdaad “his own worst enemy”, beaamt hij na een vraag van dirty house DJ Vato Gonzalez. Desondanks wordt zijn muziek wereldwijd opgepikt, hoewel het lastig is om het allemaal bij te houden. “DJ vrienden vertelden me dat ik kennelijk groot ben in Litouwen”, lacht hij. Zijn tip: wees origineel en uniquely yours.


HIPHOP IN ROTTERDAM jaaroverzicht 2011

Naast eigenheid is er tegenwoordig steeds meer aandacht voor de branding van artiesten. In een interessante Q&A sessie benadrukt het panel het belang van integriteit, authenticiteit en een connectie tussen merk en artiest. Het merk moet passen bij het imago van het artiest. Denk aan de endorsement deal tussen 50 Cent en Vitamin water waar de rapper miljoenen dollars aan verdiende. De deal voldoet aan alle criteria en 50 Cent maakte een van de beste deals van zijn leven. De vraag wat het panel denkt van de endorsement deal tussen Method Man en Gummi bears leidt tot veel gelach in de zaal en bij het panel. “Hij had beter iets met roken kunnen doen.” Het panel benadrukt dat de bottomline belangrijk is maar dat de match tussen de artiest en het merk voorop staat. Vandaag is tevens een discussiepanel met vertegenwoordigers van enkele Europese festivals, zoals Hip Hop Kemp en Splash, die artiesten enkele handige tips meegeven. Wil je geboekt worden? Zorg dan dat je naast talent een fanbase hebt, veel YouTube hits, stage presence, geduld en als je een demo stuurt, wees origineel. Julian Gupta (Splash, DE) voegt toe: “Als jij media coverage krijgt, weten wij jou te vinden.” De andere panelleden geven ook aan dat programmeurs constant op zoek zijn naar fresh faces, omdat zij ook een pioniersfunctie hebben. Er is dus wel degelijk plek voor opkomend talent. Dag 2 Vandaag lopen er, net als vorig jaar, in vergelijking met dag 1 beduidend meer artiesten en jongeren rond vanwege de lage toegangsprijs van € 10,-. Beginnende artiesten kunnen onder meer aanschuiven bij een songwriting workshop van electronic soul sensatie Szjerdene Mulcare (GB) en een masterclass beatmaking door Boaz en Mr. Polska. Daarnaast geeft producer Om’Mas Keith (die o.a. werkte aan het album van Jay-Z en Kanye West) een exclusief kijkje in zijn keuken en neemt 50 Cent’s zakenpartner en dj Whoo Kid het publiek mee in de wereld van hiphopimperia en guerrillamarketing. Sticks geeft tijdens een Q&A sessie enkele standaardtips aan beginnende artiesten op o.a. het gebied van professioneel gedrag (gedraag je netjes), gages (wees bescheiden) en het maken van muziek (stel je eigen doelen en werk daar naar toe). Als talentscout zoekt hij met name naar gretig maar professioneel talent. “Hits maken is geen doel, al diss je me kapot in je muziek, als ik maar in jouw muziek geloof.” In een ander panel weet Tim Beumers in een treffende quote van de voormalige FunX directeur samen te vatten waar het om draait in de muziekwereld als beginnend artiest: “Je hebt AK47’s, die ontzettend productief zijn en het ene na het andere uitbrengen, en je hebt scherpschutters.” Het is aan een artiest om zijn pad te bepalen.


HIPHOP IN ROTTERDAM jaaroverzicht 2011

De bezoekers krijgen ook een reality check tijdens een discussiepanel met o.a. Dumi Oburota (Disturbing London, UK) en Pavan Mukhi (Foreign Beggars, GB). Het is enorm belangrijk dat je als artiest het geld en de infrastructuur hebt om je muziek uit te brengen en te promoten. Online marketing kan een gebrek aan budget slechts deels goedmaken. Alex Robinson (The Other Hand, GB) schat zelfs dat het ruim 150.000 á 200.000 $ kost om een track op de nationale radio te krijgen in de US. Dumi: “Build from the grassroots en start bij je thuismarkt.” Hij benadrukt dat je je wortels niet moet vergeten. “Tinie Tempah is opgekomen uit de underground scene, dus we proberen qua touren bepaalde zalen, zoals S.O.B.’s in New York, aan te doen die hem credibility geven.” Ze halen ook het voorbeeld van Estelle aan die al jaren bezig was en naar de US vertrok om hette maken. Ze werkte hard aan haar netwerk en liep regelmatig feestjes af waar de top van de muziekindustrie zich verzamelde en zo ontmoette ze uiteindelijk John Legend en Kanye West. De eerste nam haar onder zijn hoede en na enkele succesvolle samenwerkingen, vestigde Estelle haar naam. Het is duidelijk dat touren, netwerken, branding, pluggers, het vinden van je publiek, YouTube hits en music charts enkele key aspecten zijn om voet aan de grond te krijgen. Hoewel dit al een bekend verhaal is voor velen, geven de panelleden toch een interessant kijkje in de muziekindustrie, juist doordat ze hun persoonlijke ervaringen en kennis delen. Het leukste onderdeel van vandaag is het afsluitende demolition panel waarin jong talent hun demo’s kunnen laten horen aan producer Om’mas Keith (US), labeleigenaar en artiest Pavan Mukhi (Foreign Beggars, GB) en programmadirecteur van BRB Roger Brouwn, onder leiding van Tim Beumers. Met name de beat van jonge beatmaker Obi en een laidback track van Ron le Bass springen eruit, hoewel MC Zanillya en haar producer er met de winst vandoor gaan. Ze winnen onder meer een plek op Hip Hop Kemp, net als de Groningse rapper Kraantje Pappie dankzij zijn geweldige liveoptreden in Exit op dag 1. De 2e editie van BRB is ten opzichte van vorig jaar zeker gegroeid. Er zijn dit jaar meer internationale bezoekers, internationale artiesten en een breder avondprogramma, met onder meer Action Bronson die op dag 2 in Worm zijn eerste Europese show geeft. Daarnaast stonden er bijzondere sprekers op het programma die met hun persoonlijke kennis, ervaring en inzichten een interessante kijk op de muziekindustrie gaven. Niettemin zou het goed zijn als de gesprekken meer de diepte ingaan zodat er meer nieuwe inzichten naar voren komen en er meer aandacht is voor bijvoorbeeld digitale marketing, distributie en muziekdiensten zoals Spotify. Soms leek het namelijk net iets teveel op de eerste editie. Groei is er in ieder geval wel: tegenover respectievelijk 500 en 2100 bezoekers vorig jaar is Buma Rotterdam Beats met 600 conferentiebezoekers en 3.200 festivalbezoekers beter bezocht dan vorig jaar. En dat is wat het festival vooral nodig heeft: volume. www.hiphopinjesmoel.com/magazine/events/buma-rotterdam-beats-2011


HIPHOP IN ROTTERDAM jaaroverzicht 2011

3. Video, Audio en Dropzone Video en Audio HIJS streeft ernaar om een platform te zijn voor opkomende, talentvolle acts. Dat er in een stad als Rotterdam veel talent rondloopt, mag geen verbazing wekken. Middels de nieuwsitems, uitgebreide artikelen en fotoreportages geven we zowel gevestigde als nieuwe namen de verdiende aandacht. Echter, kennismaken met artiesten gebeurt bij uitstek door muziek te laten horen. Met de vernieuwde website heeft Hiphopinjesmoel nog meer ruimte om audio- en videomateriaal van acts in de schijnwerpers te zetten. De redactie zet dagelijks toffe tracks, releases en videoclips op de voorpagina om deze daarna onder te brengen in het mediagedeelte van de website. Een aanzienlijk deel van die media, ruim 80 items, is afkomstig uit Rotterdam. Het voert te ver om hier alles op te sommen, maar het varieert van albumreleases van Far I, het ROTTZ label en oudgedienden van VSOP tot video en audio van een talentvolle nieuwkomer als rapper Brada, Grote Prijs van Nederland finalisten 1Duidig en het nieuwe collectief The DirtBag Crew. Links van de Rotterdamse media-items: www.hiphopinjesmoel.com/media/video/dion-masÊ-1-moment-prod-cake-boys www.hiphopinjesmoel.com/media/releases/1duidig-soulfood-mixtape www.hiphopinjesmoel.com/media/audio/zegevier-ft-ill-pro-tim-beumers-shit-heavy www.hiphopinjesmoel.com/media/video/dirtbag-crew-x-rocksmith-minutes-sammie-prod-dayle www.hiphopinjesmoel.com/media/video/psl-brutale-aap-prod-architekt www.hiphopinjesmoel.com/media/video/rmb-g-boah-doe-jou-ft-laise www.hiphopinjesmoel.com/media/video/sammie-inzage-prod-stacey-grind www.hiphopinjesmoel.com/media/releases/far-i-x-bats-hammers-sky www.hiphopinjesmoel.com/media/releases/far-i-x-bats-hammers-block www.hiphopinjesmoel.com/media/releases/broc-recordz-rhymin-ova-broc-beats www.hiphopinjesmoel.com/media/audio/brada-beng-prod-broere-beats www.hiphopinjesmoel.com/media/video/zo-moeilijk-ft-duvelduvel-jaman-prod-nikes www.hiphopinjesmoel.com/media/video/buck-dru-ft-tim-beumers-jij-kan-het-krijgen www.hiphopinjesmoel.com/media/video/empty-handed-warriors-ja-ja www.hiphopinjesmoel.com/media/video/black-wolture-streetlife-prod-j83 www.hiphopinjesmoel.com/media/video/lexcouper-geen-spel-ft-xdot-prod-ciph-barker www.hiphopinjesmoel.com/media/video/ricks-nie-veel-takkie-prod-dj-mp www.hiphopinjesmoel.com/media/video/vieira--–nos-e-que-nos-prod-micha-farrah-girgis www.hiphopinjesmoel.com/media/video/fatcap-express www.hiphopinjesmoel.com/media/video/redrum-underground-hitsagain www.hiphopinjesmoel.com/media/video/de-mark-bestempeld www.hiphopinjesmoel.com/media/video/shabba-hoog-als-een-muthafer www.hiphopinjesmoel.com/media/video/crooks-crooks-prod-sound-seduction www.hiphopinjesmoel.com/media/video/die-boyz-sorry www.hiphopinjesmoel.com/media/video/g-no-als-ik-geen-rapper-was www.hiphopinjesmoel.com/media/video/psl-baby-prod-tip www.hiphopinjesmoel.com/media/visuals/vsop-xo-status www.hiphopinjesmoel.com/media/releases/vsop-xo-status www.hiphopinjesmoel.com/media/releases/dj-friss-boomdox-2011-mixtape www.hiphopinjesmoel.com/media/releases/billy--tussen-billy-en-yusuf


HIPHOP IN ROTTERDAM jaaroverzicht 2011

www.hiphopinjesmoel.com/media/audio/brada-de-aanslag-prod-broere-beats www.hiphopinjesmoel.com/media/video/billy-sowieso www.hiphopinjesmoel.com/media/video/boomdox-stryder-gaza www.hiphopinjesmoel.com/media/video/boomdox-dirtbag-crew www.hiphopinjesmoel.com/media/video/mystic-xperienz-rumans-ft-thĂŤ-greg-dinkey-valenteprod-zenny-beats www.hiphopinjesmoel.com/media/video/die-boyz-herinner-je-mij-nog www.hiphopinjesmoel.com/media/video/boomdox-rottz www.hiphopinjesmoel.com/media/releases/cerebros-mind-travelers-ep www.hiphopinjesmoel.com/media/releases/bluntspeakers-rrb-ep www.hiphopinjesmoel.com/media/audio/marrymarv-bring-da-ruckus-prod-ventbeats www.hiphopinjesmoel.com/media/audio/brada-top-prod-broere-beats-soundseduction www.hiphopinjesmoel.com/media/audio/dropzone-item-vd-week-brada www.hiphopinjesmoel.com/media/video/boomdox-goodfellaz-officieel www.hiphopinjesmoel.com/media/video/boomdox-nieuwe-hiphop-je-smoel-de-line www.hiphopinjesmoel.com/media/video/rmb-g-boah-ft-conceptz-motivatie-prod-g-boah www.hiphopinjesmoel.com/media/video/psl-van-afschuw-tot-passie-prod-ray-barbarian www.hiphopinjesmoel.com/media/video/unorthadox-deep-running-water www.hiphopinjesmoel.com/media/video/cerebros-you-heard-me www.hiphopinjesmoel.com/media/video/dirtbag-crew-cypher-03-06 www.hiphopinjesmoel.com/media/video/bujumouse-ik-doe-dit-prod-p-flows www.hiphopinjesmoel.com/media/releases/2m-mind-control www.hiphopinjesmoel.com/media/audio/dj-mp-fantoom-ft-dubz-prod-beat-butcha www.hiphopinjesmoel.com/media/video/optimace-arhurs-day-damian www.hiphopinjesmoel.com/media/video/boomdox-nieuwe-hiphop-je-smoel www.hiphopinjesmoel.com/media/video/beat-m-praat-beats-met-me www.hiphopinjesmoel.com/media/video/1duidig-doe-het-zo-vuist-de-lucht-prod-staceygrind www.hiphopinjesmoel.com/media/video/dj-optimus-pound-pound-ft-prince-po www.hiphopinjesmoel.com/media/visuals/hiphop-muur-demon-fuzz www.hiphopinjesmoel.com/media/releases/bmu-x-rottz-rotterdam-beat-tape www.hiphopinjesmoel.com/media/releases/va-rottz-vol-2 www.hiphopinjesmoel.com/media/video/vsop-terrordome-prod-presto www.hiphopinjesmoel.com/media/video/grote-boze-neger-mozes-kriebel www.hiphopinjesmoel.com/media/video/billy-laat-het-los-prod-bone-40 www.hiphopinjesmoel.com/media/video/dirtbag-crew-acht-om-acht-ft-1duidig-prod-stacey-grind www.hiphopinjesmoel.com/media/video/smoelwerk-outtakes-appa-1 www.hiphopinjesmoel.com/media/video/dichter-x-boah-iets-meer www.hiphopinjesmoel.com/media/video/dirtbag-crew-cypher www.hiphopinjesmoel.com/media/video/smoelwerk-outtakes-appa-0 www.hiphopinjesmoel.com/media/video/far-i-x-statikmusic-grizzo www.hiphopinjesmoel.com/media/video/kain-slim-story-tell-ft-cinnamon-brown-prod-mr-wows www.hiphopinjesmoel.com/media/video/smoelwerk-outtakes-vsop www.hiphopinjesmoel.com/media/video/dichter-x-boah-ander-perspectief www.hiphopinjesmoel.com/media/video/psl-real-recognize-real-ft-cerebros-prod-ray-barbarian www.hiphopinjesmoel.com/media/video/dion-mase-info-ft-dlipps www.hiphopinjesmoel.com/media/video/vieira-freestyle www.hiphopinjesmoel.com/media/video/smoelwerk-outtakes-duvel-over-technologie www.hiphopinjesmoel.com/media/video/brada-murder-ft-jaysz-prod-broere-beats www.hiphopinjesmoel.com/media/video/smoelwerk-outtakes-appa www.hiphopinjesmoel.com/media/video/matarr-probleem-voor-ze-ft-magere-hein www.hiphopinjesmoel.com/media/video/midkade-%E2%80%93-prkken-ft-yung-c-ricks-steen www.hiphopinjesmoel.com/media/video/gery-mendes-gmb-mr-entity


HIPHOP IN ROTTERDAM jaaroverzicht 2011

Dropzone Naast deze door de HIJS-redactie bepaalde content biedt de huidige website ook ruimte voor artiesten om zelf hun track, clip, EP of album te plaatsen. Deze zogenaamde Dropzone sectie staat ook op de voorpagina en verlaagt dus de drempel voor muzikanten om hun creatie te posten en daarmee de juiste doelgroep te bereiken. Sinds de lancering van de nieuwe website in juni is van deze mogelijkheid al 427 keer gebruik gemaakt (laatst ge誰nventariseerd op zondag 11 december), waarvan tenminste 92 inzendingen uit Rotterdam afkomstig zijn. Links van de Rotterdamse Dropzone items: www.hiphopinjesmoel.com/dropzone/inzendingen/uitblinkermrd-freestylesession2012-officialstreetvideoclipzwartbloed www.hiphopinjesmoel.com/dropzone/inzendingen/nkstape-vol2 www.hiphopinjesmoel.com/dropzone/inzendingen/rated-r-osd-hij-gers-pardoel-diss www.hiphopinjesmoel.com/dropzone/inzendingen/rap-o-tv-vs-psycho-realm-serrio-crooks www.hiphopinjesmoel.com/dropzone/inzendingen/victory-angel-murda-she-wrote-tha-officialvideoclip-zwartbloed www.hiphopinjesmoel.com/dropzone/inzendingen/angeloow-sportsingel www.hiphopinjesmoel.com/dropzone/inzendingen/angeloow-maak-stapen www.hiphopinjesmoel.com/dropzone/inzendingen/contrast-winterblues-ep www.hiphopinjesmoel.com/dropzone/inzendingen/rapologi3-ik-hoor-ze-praten-officiele-videoclip www.hiphopinjesmoel.com/dropzone/inzendingen/rapologi3-vergeef-me-ft-willa-moordermanofficiele-videoclip www.hiphopinjesmoel.com/dropzone/inzendingen/crimitov-slicorama www.hiphopinjesmoel.com/dropzone/inzendingen/rag-ik-heb-dit www.hiphopinjesmoel.com/dropzone/inzendingen/jeremiah-quinnasystem-bloed-zweet-en-tranenprod-quinnasystem www.hiphopinjesmoel.com/dropzone/inzendingen/nostalgie-generatiex-schulden-bawz-btz-mix2vinrock-entertainment-video www.hiphopinjesmoel.com/dropzone/inzendingen/alvin-dancer-danceclip-t-pain-welcome-myhood-remix www.hiphopinjesmoel.com/dropzone/inzendingen/alvin-dancer-danceclip-j-squad-buck www.hiphopinjesmoel.com/dropzone/inzendingen/alvin-dancer-danceclip-chris-brown-number-one www.hiphopinjesmoel.com/dropzone/inzendingen/rag-promo www.hiphopinjesmoel.com/dropzone/inzendingen/rmbg-boah-doe-jou-feat-laise www.hiphopinjesmoel.com/dropzone/inzendingen/angeloow-verleden www.hiphopinjesmoel.com/dropzone/inzendingen/kedo-aka-chadoggy-and-dr-nexuz-slavery www.hiphopinjesmoel.com/dropzone/inzendingen/conceptz-doorgaan www.hiphopinjesmoel.com/dropzone/inzendingen/brada-sixteen-sessie www.hiphopinjesmoel.com/dropzone/inzendingen/tricky-gullivan-bezig www.hiphopinjesmoel.com/dropzone/inzendingen/uitblinker-snel-groot-tha-official-videoclipzwartbloed www.hiphopinjesmoel.com/dropzone/inzendingen/stadslichten-rode-draad-ode-aan-rolo-pt-i www.hiphopinjesmoel.com/dropzone/inzendingen/stadslichten-duivels-advocaat www.hiphopinjesmoel.com/dropzone/inzendingen/stadslichten-serenade www.hiphopinjesmoel.com/dropzone/inzendingen/shahamirvaakbaantie-hardst-prod-dm2m www.hiphopinjesmoel.com/dropzone/inzendingen/etienne-sneak-e-freestyle-barbecue www.hiphopinjesmoel.com/dropzone/inzendingen/angeloow-fuckt www.hiphopinjesmoel.com/dropzone/inzendingen/angeloow-de-tijd-tikt-door www.hiphopinjesmoel.com/dropzone/inzendingen/etienne-sneak-e-morsecodes www.hiphopinjesmoel.com/dropzone/inzendingen/kruimeldieve-feat-honest-eenheid www.hiphopinjesmoel.com/dropzone/inzendingen/rmb-feat-conceptz-ik-doe-die-sht www.hiphopinjesmoel.com/dropzone/inzendingen/kane-keezy-uit-de-goot www.hiphopinjesmoel.com/dropzone/inzendingen/xcentriek-bewapend-met-de-pen


HIPHOP IN ROTTERDAM jaaroverzicht 2011

www.hiphopinjesmoel.com/dropzone/inzendingen/verfijnd www.hiphopinjesmoel.com/dropzone/inzendingen/equalz-alles-wat-je-wilt-officiÍle-videoclip www.hiphopinjesmoel.com/dropzone/inzendingen/red-sweet-sixteen-tape-volume1 www.hiphopinjesmoel.com/dropzone/inzendingen/red-explosiegevaar-2011-sweetsixteentapevolume1 www.hiphopinjesmoel.com/dropzone/inzendingen/red-sweet-sixteen-s01e16-seizoen-finale www.hiphopinjesmoel.com/dropzone/inzendingen/red-sweet-sixteen-s01e15-mirakle www.hiphopinjesmoel.com/dropzone/inzendingen/red-sweet-sixteen-s01e14-sergeant www.hiphopinjesmoel.com/dropzone/inzendingen/red-sweet-sixteen-s01e13-plaag www.hiphopinjesmoel.com/dropzone/inzendingen/red-sweet-sixteen-s01e12-adi-montenegro www.hiphopinjesmoel.com/dropzone/inzendingen/red-sweet-sixteen-s01e11-d-luzion www.hiphopinjesmoel.com/dropzone/inzendingen/red-sweet-sixteen-s01e10 www.hiphopinjesmoel.com/dropzone/inzendingen/red-sweet-sixteen-s01e09-donderob www.hiphopinjesmoel.com/dropzone/inzendingen/red-sweet-sixteen-s01e08-k-remix www.hiphopinjesmoel.com/dropzone/inzendingen/red-sweet-sixteen-s01e07-2-gb www.hiphopinjesmoel.com/dropzone/inzendingen/red-sweet-sixteen-s01e06-sin-ter www.hiphopinjesmoel.com/dropzone/inzendingen/red-sweet-sixteen-s01e05 www.hiphopinjesmoel.com/dropzone/inzendingen/red-sweet-sixteen-s01e04-kaascouse www.hiphopinjesmoel.com/dropzone/inzendingen/red-sweet-sixteen-s01e03 www.hiphopinjesmoel.com/dropzone/inzendingen/red-sweet-sixteen-s01e02 www.hiphopinjesmoel.com/dropzone/inzendingen/red-sweet-sixteen-series www.hiphopinjesmoel.com/dropzone/inzendingen/cityridersz-check-me-0 www.hiphopinjesmoel.com/dropzone/inzendingen/cityridersz-freestyle www.hiphopinjesmoel.com/dropzone/inzendingen/cityridersz-promo www.hiphopinjesmoel.com/dropzone/inzendingen/release-party-psl-van-afschuw-tot-passie-livecapsloc-bmdx11-sum www.hiphopinjesmoel.com/dropzone/inzendingen/brada-bmdx11-sum www.hiphopinjesmoel.com/dropzone/inzendingen/jerry-armah-ft-duarte-james-rose-superman www.hiphopinjesmoel.com/dropzone/inzendingen/jerry-armah-kunta-kinte www.hiphopinjesmoel.com/dropzone/inzendingen/jeremiah www.hiphopinjesmoel.com/dropzone/inzendingen/jack-herrer-hebi-pro www.hiphopinjesmoel.com/dropzone/inzendingen/djee-n-jones-bmdx11-sum www.hiphopinjesmoel.com/dropzone/inzendingen/xcentriek-de-overname-produced-stacey-grind www.hiphopinjesmoel.com/dropzone/inzendingen/grote-boze-neger-bmdx11-sum www.hiphopinjesmoel.com/dropzone/inzendingen/orlando-virginia-jones-intro-money www.hiphopinjesmoel.com/dropzone/inzendingen/orlando-verginia-jones-i-am-star-vol2-mixedhosted-djgameova www.hiphopinjesmoel.com/dropzone/inzendingen/brada-stamkroegsessie www.hiphopinjesmoel.com/dropzone/inzendingen/jaysz-dead-wrong www.hiphopinjesmoel.com/dropzone/inzendingen/psl-persoonlijk www.hiphopinjesmoel.com/dropzone/inzendingen/tribute-called-quest www.hiphopinjesmoel.com/dropzone/inzendingen/angeloow-aanwezig-1e-track www.hiphopinjesmoel.com/dropzone/inzendingen/cerebros-you-heard-me www.hiphopinjesmoel.com/dropzone/inzendingen/alain-stout-zo-geflipt www.hiphopinjesmoel.com/dropzone/inzendingen/brada-top-prod-broere-beats-soundseduction www.hiphopinjesmoel.com/dropzone/inzendingen/broerejongenz-preview www.hiphopinjesmoel.com/dropzone/inzendingen/brada-fenomeen-prod-broere-beats www.hiphopinjesmoel.com/dropzone/inzendingen/top-prod-broere-beats-soundseduction www.hiphopinjesmoel.com/dropzone/inzendingen/rapsessie-sweet-sixteen-series www.hiphopinjesmoel.com/dropzone/inzendingen/dek-totale-chaos-ft-logi-k www.hiphopinjesmoel.com/dropzone/inzendingen/ego www.hiphopinjesmoel.com/dropzone/inzendingen/strydergazaft-de-mark-ogen-open www.hiphopinjesmoel.com/dropzone/inzendingen/kaascouse-voor-de-bass-video www.hiphopinjesmoel.com/dropzone/inzendingen/op-pad-elluzie-ft-movez-ft-optimusbeats www.hiphopinjesmoel.com/dropzone/inzendingen/dygo-motivatie www.hiphopinjesmoel.com/dropzone/inzendingen/loony-317-ft-dmc www.hiphopinjesmoel.com/dropzone/inzendingen/grote-boze-neger-mozes-kriebel www.hiphopinjesmoel.com/dropzone/inzendingen/mystic-xperienz-fa-poku’s


HIPHOP IN ROTTERDAM jaaroverzicht 2011

4. BoomDox Boomdox festival Samen met de nieuwe website is het BoomDox festival het belangrijkste initiatief dat HIJS (samen met Pass The Mic events/Sigmar Vriesde) in 2011 heeft genomen. Een eendaags festival in De Nieuwe Oogst met als ondertitel ‘Nieuwe Hiphop In Je Smoel’, omdat er in de programmering veel aandacht is geweest voor opkomende artiesten die elders (nog) niet veel aandacht hebben gekregen, maar dat wel verdienen. Deze acts kwamen uit heel Nederland, maar een aanzienlijk deel van het talent was afkomstig uit Rotterdam: Stryder & Gaza (met De Mark), The DirtBag Crew, Killian en de Refreshed band. Ook de twee grote crews uit de stad, ROTTZ en Ecktuh Ecktuh, stonden op het podium, evenals oudgedienden VSOP en de dit jaar geformeerde groep Goodfellaz Officieel. Vanzelfsprekend heeft HIJS aan BoomDox veel aandacht besteed op de website. Zo is er vooraf een competitie georganiseerd via de Dropzone sectie waarmee artiesten de laatste plek in de lineup konden winnen, gebaseerd op het aantal views van hun item. De reeds geprogrammeerde acts kregen aandacht middels video-items, artikelen (BoomDox Sunday) of rapsessies (BoomDox cypher). DJ Friss knutselde een mixtape in elkaar waarop ook de Rotterdamse acts te horen waren. Ook naderhand hebben we aandacht besteed aan het festival met enkele fotoreportages. Hieronder volgt een overzicht van de door ons gepubliceerde BoomDox content. Meer over de organisatie/evaluatie van BoomDox trouwens in het volgende hoofdstuk waarin we terugblikken op 2011.


HIPHOP IN ROTTERDAM jaaroverzicht 2011

Boomdox links: www.hiphopinjesmoel.com/optreden-op-boomdox-win-de-laatste-spot-op-het-podium www.hiphopinjesmoel.com/magazine/nieuws/boomdox-selectie-dropzone-bekend www.hiphopinjesmoel.com/magazine/nieuws/boomdox-sunday-het-verzet www.hiphopinjesmoel.com/magazine/nieuws/boomdox-sunday-killian www.hiphopinjesmoel.com/magazine/nieuws/boomdox-sunday-perverz www.hiphopinjesmoel.com/magazine/nieuws/boomdox-sunday-ciph-barker www.hiphopinjesmoel.com/magazine/nieuws/boomdox-sunday-mutiaratec www.hiphopinjesmoel.com/magazine/nieuws/boomdox-sunday-vsop www.hiphopinjesmoel.com/magazine/nieuws/boomdox-sunday-eredivisie www.hiphopinjesmoel.com/magazine/nieuws/boomdox-cyphers-online www.hiphopinjesmoel.com/media/video/boomdox-dirtbag-crew www.hiphopinjesmoel.com/media/video/boomdox-rottz www.hiphopinjesmoel.com/media/video/boomdox-goodfellaz-officieel www.hiphopinjesmoel.com/media/video/boomdox-stryder-gaza www.hiphopinjesmoel.com/media/releases/dj-friss-boomdox-2011-mixtape www.hiphopinjesmoel.com/magazine/events/boomdox-2011-part-i www.hiphopinjesmoel.com/magazine/events/boomdox-2011-part-ii www.hiphopinjesmoel.com/magazine/events/boomdox-2011-part-iii www.hiphopinjesmoel.com/magazine/achtergronden/skin-deep-boomdox


HIPHOP IN ROTTERDAM jaaroverzicht 2011

5. Hiphop en HIJS aan het woord Terugblik 2011/Vooruitblik 2012 Met enkele personen uit de scene blikt HIJS terug op het Rotterdamse hiphopjaar 2011. We behandelen enkele nieuwe initiatieven, hoogte- en dieptepunten, organisatorische samenwerkingen en we kijken vooruit naar volgend jaar. Aan het woord zijn Roger Brouwn (programmeur Nieuwe Oogst/ festivaldirecteur Buma Rotterdam Beats), Dave Vanderheijden (directeur HIJS), Aruna Vermeulen (directeur HipHopHuis) en Sigmar Vriesde (programmeur Grounds/mede-initiatiefnemer BoomDox). Dave: 2011 was een prima jaar voor hiphop in Rotterdam. Iedereen keek uit naar de opening van De Nieuwe Oogst en Bird. Nieuwe live plekken in Rotterdam waar hiphop een podium zou kunnen bemachtigen. Rotterdamse artiesten brachten veel releases uit, zoals VSOP, Postman, Stryder & Gaza, Crooks, RMB & G-Boah, Far I en Vieira. Vorig jaar was het label ROTTZ erg actief en het zag er naar uit dat zij dit succesvol zouden gaan doorzetten in 2011, wat deels ook zeker gelukt is met diverse releases, een uitgebreid optreden op BoomDox en diverse optredens in het land. Ondanks deze positieve ontwikkelingen kondigden diverse mensen, waaronder mede-initiatiefnemers Woei en Duvel, aan weg te gaan bij het label en dat is jammer. Daar tegenover staat wel een nieuw label genaamd The DirtBag Crew dat louter bestaat uit jonge talenten, voornamelijk uit Rotterdam. Het komende jaar moet uitwijzen of dit label zich kan ontwikkelen tot een serieuze speler in en buiten Rotterdam. De stad Rotterdam kende in het verleden vaak vluchtige initiatieven die na een paar maanden weer verdwenen, maar het afgelopen jaar is gebleken dat diverse partijen niet meer weg te denken zijn uit het Rotterdamse hiphoplandschap. Twee mooie voorbeelden zijn Beat M Up (een competitie voor producers) en PunchOut Battles (een battle voor rappers) die definitief een plek hebben veroverd en diverse edities in 2011 kenden. Laatstgenoemde organiseerde zelfs een editie in BelgiĂŤ vanwege de populariteit in Rotterdam. Andere hoogtepunten in 2011 waren het State of Mind festival in Bird, een speciale editie van Can I Kick It? waarbij J Dilla centraal stond en de tweede editie van Buma Rotterdam Beats.


HIPHOP IN ROTTERDAM jaaroverzicht 2011

BoomDox & HIJS Dave: Wij waren zelf erg tevreden over de pilot editie van BoomDox en de voorbereiding voor een nieuwe editie in 2012 zijn al in volle gang. Het grote winstpunt voor ons zijn de talloze positieve reacties op het initiatief door artiesten, fondsen, partners en bezoekers. Dit versterkt onze visie alleen maar. Wij vinden namelijk dat een dergelijk festival essentieel is voor de ontwikkeling van hiphoptalent uit eigen stad. Als je in eigen stad al niet voor veel mensen kan optreden dan wordt het heel lastig om dit buiten je regio te gaan doen. Sigmar: BoomDox was een absoluut hoogtepunt in 2011. Niet omdat ik dat samen met HIJS heb gedaan, maar vooral omdat er daadwerkelijk is samengewerkt op dit niveau in Rotterdam. In Rotterdam wordt er altijd wel veel gesproken over samenwerken, maar meestal komt er geen moer van terecht. Bij BoomDox waren er zoveel partijen direct of indirect betrokken, dat is heel bijzonder in deze stad. Ik zag er ook op het podium veel toffe optredens van acts die ik voorheen nog nooit had gezien. Er was exposure voor rappers uit Rotterdam in Rotterdam. Aruna: BoomDox vond ik echt een stap in een hele goede richting, zoiets was er voorheen niet in de stad. Het was goed geprogrammeerd en dan bedoel ik vooral de samenwerking met partijen in de stad. Gastprogrammeurs en andere partijen ook dingen laten doen in plaats van zelf alles dicteren. In de stad Rotterdam is dat soort samenwerkingen op het gebied van hiphop bijzonder. Dat gebeurt nauwelijks in de hiphop, omdat mensen gewend zijn dingen zelf te doen en zo geen commitment kweken bij anderen. Een soort eilandjespolitiek. Ik had zelf geen betrokkenheid bij BoomDox met het HipHopHuis, maar zo van een afstandje werd me toen de kracht van HIJS duidelijk. Echt dat samenwerken, bijvoorbeeld met Pass the Mic, is heel goed. Natuurlijk moet het allemaal nog groeien, maar voor een festival dat voor het eerst plaatsvond zag het er heel goed uit. Roger: BoomDox zag er goed uit, al is het lastig om overdag al veel mensen te trekken. En misschien moet er ook hier en daar geschaafd worden, omdat de artiesten die er stonden niet allemaal veel mensen trekken. In de avond begon het wel voller te lopen natuurlijk en het is sowieso goed om veel Rotterdamse acts op het podium te hebben. Dave: Naast BoomDox lanceerde HIJS een compleet nieuwe website wat tot veel nieuwe mogelijkheden voor artiesten heeft geleid (zie ook hoofdstuk 3). Vanaf 2012 gaat HIJS de samenwerking met diverse collega-instellingen (De Nieuwe Oogst, Grounds, HipHopHuis, Popunie en Music Matters) intensiveren om nog meer Rotterdams talent in de picture te zetten.


HIPHOP IN ROTTERDAM jaaroverzicht 2011

De Nieuwe Oogst Dave: Tijdens BoomDox: Nieuwe Hiphop In Je Smoel kreeg niet alleen veel (Rotterdams) talent een podium, ook werd De Nieuwe Oogst ingewijd. Het grootste hoogtepunt van 2011 was zonder meer de opening van dit langverwachte podium waar direct veel live hiphop te zien was. Er kwamen artiesten die de periode ervoor Rotterdam oversloegen bij gebrek aan een goed podium. Sigmar: Ik ben ook blij dat De Nieuwe Oogst nu open is en dat zij wat doen. Er gebeurt tenminste iets, want zoveel is er ook weer niet aan activiteiten in Rotterdam, ook al noemen ze vaak onze stad als hiphophoofdstad. Je kunt nu in ieder geval niet meer zeggen dat er niets gebeurt, maar echt veel is het niet. Bijvoorbeeld Rotown zou veel meer aan hiphop kunnen doen. Grounds stopt er in ieder geval geld in, wat aangeeft hoe belangrijk ze het vinden momenteel. Roger: In De Nieuwe Oogst gaat het goed, de mensen weten ons te vinden. Een aantal avonden is zelfs uitverkocht geweest en we hebben goede reacties gehad van het publiek. Met Lil B hadden we een primeur in Nederland, dus we weten steeds meer bezoekers uit heel het land te trekken. Buma Rotterdam Beats Roger: Buma Rotterdam Beats (BRB) kende een tweede editie die weer drukker was en waarvoor we ook uit de scene net weer wat meer waardering kregen. Natuurlijk, sommige mensen zijn teleurgesteld als ze niet op het programma staan, maar dat zijn keuzes die je maakt en we willen stap voor stap groeien. Over tien jaar willen we er ook nog zijn. In totaal hadden we zo’n 15% meer bezoekers dan vorig jaar, over de 600 conferentiebezoekers zijn we tevreden. Bij een festival streef je er altijd naar om uit te verkopen, maar bovenal wil je een goed programma neerzetten. Ook over die bezoekersaantallen van het festivalgedeelte zijn we tevreden. Je moet er maar net even geluk mee hebben dat iets wat je een tijd van tevoren hebt geboekt actueel blijft. Vorig jaar hadden we de Jeugd van Tegenwoordig geboekt en toen brachten ze uiteindelijk op de dag van het optreden hun album uit. Dan val je met je neus in de boter, actueler kan het niet. Stel dat volgend jaar een Winne in maart een album releast, dan kunnen we hem goed boeken voor BRB. We werken sowieso goed en genoeg samen met andere partijen in de stad Rotterdam. Het ligt er maar net aan wat er speelt, want we proberen wel in te springen op trends en te programmeren wat actueel is.


HIPHOP IN ROTTERDAM jaaroverzicht 2011

Grounds Sigmar: Een hoogtepunt was de J Dilla 360 presentatie in Grounds afgelopen februari. Dat was voor mij de katalysator voor een nieuwe manier van programmeren. Voorheen deed de Refreshed band mee, maar nu draait het echt om de live muziek. Het gaat om de Refreshed band en de artiesten doen met hen mee. Ook bij de rest van het programmeren heb ik nu live muziek als rode draad. Roger: Er waren in Grounds een aantal goede avonden, die positief zijn ontvangen door de bezoekers. Minpunten Roger: Minder vond ik in 2011 de beleving van het Rotterdamse hiphoppubliek in het algemeen. Het was allemaal wat mat. In andere Europese steden krijgen artiesten toch net wat meer waardering. Nou is het zo dat acts in Rotterdam altijd wat harder moeten werken, maar het mag iets losser. Al verschilt het ook wel per act hoe snel mensen los gaan. Dave: Het nieuwe festival Bridgin’ The Gap dat in Ahoy moest plaatsvinden was te ambitieus en ging uiteindelijk niet door vanwege tegenvallende kaartverkoop. Het festival dat er nooit kwam gaat dan ook de boeken in als grootste dieptepunt van 2011. Aruna: Ik vind het zelf jammer dat hiphop, wat ik zie als kunstvorm, vanuit de kunst- en cultuursector niet veel gesteund wordt de komende jaren. Terwijl precies die doelgroepen die de gemeente wil bereiken, de jongeren en allochtonen die anders niet participeren in de cultuursector, worden bereikt door hiphop. De gemeente steunt het eigen project De Nieuwe Oogst. De Nieuwe Oogst kan een geleider zijn voor de kracht van alle kleine partijen/initiatieven. Ook deze partijen verdienen steun, want die zijn ook belangrijk. Ik hoop wel dat het goed gaat met De Nieuwe Oogst, want we hebben hier al eerder bijvoorbeeld Watt en Waterfront verloren zien gaan. Voor het HipHopHuis zie ik De Nieuwe Oogst zeker als samenwerkingspartner. Sigmar: Mijn dieptepunt is eigenlijk dat ROTTZ er mee ophoudt. Hoewel ze officieel nog doorgaan denk ik dat het zonder Duvel en Woei, met alle respect voor de overige mensen, voor een deel opnieuw moet beginnen. Het is nu eigenlijk een soort grijs schemergebied, maar ook Billy is bijvoorbeeld al officieel weg. Dat is jammer, want door het initiatief van ROTTZ en ook Ecktuh Ecktuh begonnen veel anderen ook met dingen opzetten. Ik ben blij dat er mensen binnen ROTTZ de toorts hebben overgenomen. Kijken wat ze er van maken.


HIPHOP IN ROTTERDAM jaaroverzicht 2011

Vooruitblik 2012 Roger: Ik hoop dat er ook in 2012 genoeg toffe dingen naar Rotterdam komen. In De Nieuwe Oogst blijven we actief bezig met hiphop. Bijvoorbeeld met de toegankelijke hiphopavond Hulk waarbij mensen ook kunnen laten zien hoe goed ze zijn en dat ze beter zijn dan de ander. Een beetje het What’s Da Flavor sfeertje van jaren terug. Dave: Wij verwachten dat in 2012 de groei van hiphop (ook in Rotterdam) doorzet en dat hiphop nog populairder gaat worden onder een grotere doelgroep. HIJS constateert op dit moment dat de hiphopdoelgroep die tien jaar geleden bestond uit jongeren tussen de 18 en 25 jaar inmiddels is veranderd. De doelgroep begint bij 12 en eindigt bij 35 jaar, waarbij het duidelijk moge zijn dat de behoeftes per leeftijd erg verschillen. 2012 wordt mede hierdoor een interessant jaar voor alle partijen die zich richten op hiphop, vooral omdat de doelgroep breder en groter is geworden. Het aantal Rotterdamse releases zal net als op landelijk niveau verder toenemen en nu de havenstad beschikt over twee nieuwe podia in de vorm van De Nieuwe Oogst en Bird zal het aantal concerten en festivals op hiphopgebied eindelijk toenemen. De toename van presentatiemogelijkheden zal hiphopartiesten triggeren om zich serieuzer bezig te houden met hun passie waardoor Rotterdam meer talent gaat afleveren. Aruna: Over het algemeen zie ik sowieso meer vereniging binnen de Rotterdamse hiphopwereld het afgelopen jaar. Verschillende spelers zoeken elkaar meer op, er is meer profilering. Dat heeft allemaal te maken met professionalisering in onze sector. Ik hoop dat in 2012 organisatorisch de scene nog meer professionaliseert, daardoor word je ook serieuzer genomen door andere partijen. Dat klinkt allemaal heel vaag, maar concreet had ik het idee om Street Science, World Bboy Classic en BoomDox in hetzelfde weekend te laten plaatsvinden. Dan kun je nog veel meer mensen bereiken. Maar Dave bepaalt dat niet in z’n eentje, en HIJS is nog net niet groot genoeg om dat allemaal vooruit te kunnen plannen momenteel. Maar ik hoop in het algemeen wel op een vernieuwende, dynamische scene die met nieuwe initiatieven blijft komen. Sigmar: In 2012 hoop ik dat Refreshed daadwerkelijk een labeldeal heeft getekend voor een album, want we zitten nu in dat proces. En dat terwijl alles als een soort grap is ontstaan. Ik hoop dat die instelling volgend jaar weer belangrijker wordt. Je kunt namelijk ook in muziek en hiphop dingen bereiken als je er plezier in hebt. Het is echt niet zo dat de Refreshed band nu allemaal geld ruikt, het gaat om de liefde voor muziek. Verder gaan we bij Grounds verder op de ingeslagen weg. En HIJS en Grounds gaan hopelijk ook samenwerken, waarbij HIJS als gastprogrammeur kan fungeren.

Hiphop in Rotterdam 2011  

Rotterdam en hiphop is al jaren een goed huwelijk. Ook in 2011 vlogen de nieuwe releases, labels en feesten uit de hiphophoofdstad van Neder...

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you