Page 1

C:\Users\vi...\bock.png

Idrottsminnen Nr 1 • April 2016

Foto:Nick Blackmon Hälsinglands bästa idrottsman 1965: Bengt Åberg, Hälsinglands MK, Bollnäs På bilden i ledning vid SM-finalen i Isracing 1995.

Hälsinglands Idrottshistoriska Sällskap 1


Idrottsminnen nr 1 • 2016• Årgång 25 Hälsinglands Idrottshistoriska Sällskap (HIHS) Hemsida www.hihs.se Bankgiro: 273-0133 Idrottsminnen Redaktör: Erik Wiger erik@wiger.net Conny Forsell conny.forsell@outlook.com Styrelsen 2015: Ordförande: Erik Wiger Yckelsbo Konvaljväg 5 820 40 Järvsö

erik@wiger.net 070-749 00 38

V ordförande: Leif Styrman Västra Tullgatan 18 824 30 Hudiksvall

leifstyrman11@gmail.com 070-229 93 00

Sekreterare: Harry Enestig Hedåsvägen 2 821 30 Bollnäs

harry.enestig@telia.com 0278-156 45 070-547 20 95

Kassör:

Owe Flodin Ed, Morgatan 16 820 41 Korskrogen

Ledamöter: Conny Forsell Växbo 3225 821 95 Bollnäs Sune Nordh Mossbergsvägen 22 826 36 Söderhamn

flodin.owe@telia.com 0651-221 64 070-56908 31 conny.forsell@outlook.com 0278-66 61 24 073-758 16 67 sune.nordh@soderhamn.com 070-356 14 10


Erling Strandberg Kitte 266 820 70 Bergsjö

0652-170 16 076-822 23 74

Adj-ledam.: Anders Skoglund Djupegatan 15 824 50Hudiksvall

agskoglund@gmail.com 0650-101 16 070-690 93 01

Suppleanter: Lars Hedlund Svarven 408 82604 Norrala

lars.hedlund@soderhamn.com 070-624 78 56

Göran Strömbom goran.strombom@mbox.lidnet.se Hållsta 211 824 93 Hudiksvall Hedersledam:Olle Hedgren Ringvägen 7C 826 50 Söderhamn

0270-106 89 070-225 77 04

Carl-Fredrik Spansk Gästrikev 11 826 39 Söderhamn Valberedn:

Hemsida:

070-533 86 65

cf.spansk@soderhamn.com 070-637 60 62

Hans-Ola Larsson Njutångersvägen 2 825-92 Njutånger

hansolas@hotmail.com 070-631 1 24

Lars Andersson S. Kyrkesplanaden 8 824 43 Hudiksvall

larsg.andersson@telia.com 0650-59 55 99

Anders Skoglund Djupegatan 15 824 50 Hudiksvall

agskoglund.g.mail.com 0650-101 16 070-690 93 01

3


Redaktören har ordet

C:\Users\viktor\...\erik.jpg

Den svenska modellen... när det gäller idrott. Den tycker jag att man ser när man söker upp våra gamla idrottsplatser. När man hittar fram till gamla, ibland igenväxta fotbollsplaner eller halvt nedruttnade hockeyrinkar känner man historiens vingslag och man blir påmind och medveten om en tid då det fanns idrottsföreningar i varje liten by. En tid då det var enkelt för barnen och ungdomarna att träffas och idrotta tillsammans, enkelt och spontant. Spontant är ju lite av nyckelordet i det som jag känner som den gamla svenska modellen. Spontanidrott, d.v.s. att bara plocka fram en boll börja kicka, kanske dela upp och spela "två mål" var väl grunden till att var idrott blev tillgänglig för alla och envar. Spontanidrotten var grunden till flera av våra stora idrotter, fotboll, bandy, skidor, friidrott, bordtennis m. fl. Men spontanidrotten har succesivt trängts tillbaka utav byarnas avfolkning med påföljande kommunalisering och därefter allt högre krav på anläggningarna. Bandyn är ett exempel. I Hälsingland spelades bandy på sjöar och tjärnar i praktiskt taget varje by. Så kom kravet på konstis och bandyn centraliserades för att sedan hotas av ytterligare krympning under kravet på hallar. I friidrott kom kraven på permanentbanor, eltidtagning och vindmätning att bli övermäktiga och det blev en centralise-


ring till fyra "användbara" idrottsplatser i landskapet men därmed också en minskning av antalet verksamma klubbar och en minskning av antalet utövare. Skidåkning har också utvecklats bort från det enkla och spontana. Nutidens krav på spår kräver maskinell utrustning att underhålla och kraven på utrustning har med uppdelning i olika tekniker blivit dubbel och dyrare, för att inte tala om vallor som utvecklats från Lappglid till nutidens pullvervallor. Jag fick en gång, av en amerikan, frågan "hur kommer det sig att Sverige är (eller var) så bra i bordtennis?" Jag svarade att jag inte var rätte mannen att besvara den frågan men att det till stor del, och helt säkert, berodde på att i Sverige spelades "pingis" i skolor, föreningslokaler, garage - ja, praktisk taget överallt där man kunde klämma in ett pingisbord. Utrustningen var dessutom billig. Nästan alla bord dög och racketen kunde man göra i slöjden. Jag är övertygad om att grunden, fundamentet, för vår idrott var enkelheten och därmed spontanidrotten. Vi suckar vid minnena och fortsätter med kartläggningen av gamla idrottsliga lek- och bataljplatser.

Kassörens ruta Medlemsavgiften är Förbund, kommuner och företag 500:-, förening 200:- och enskild medlem 100:Bankgiro 273-0133 (ange namn vid inbetalning!) 5


Hälsingeguldet 1965:

Bengt Åberg, Hälsinglands Motorklubb.

När Hälsinglands Idrottsförbund utsåg motocrossföraren Bengt Åberg, från Hälsinglands Motorklubb i Bollnäs, till 1965 års Bäste idrottsman i Hälsingland visste de knappast vad som komma skulle. Visserligen hade han blivit svensk juniormästare 1963 men det var tredjeplaceringen i 1965 års SM och kvalificeringen till 1966 års VM-serie som låg bakom motiveringen till utmärkelsen. Första VM-året blev inte helt lyckat på grund av ett benbrott som gjorde att han missade flera deltävlingar. Men med en andraplacering i den svenska deltävlingen – i Hedemora – visade han att han hörde hemma i den internationella eliten. Året efter, 1967, blev han fabriksförare för Husqvarna och det blev ett lyckat samarbete som gav två VM-titlar i rad, 1969 och 1970 i 500 cc-klassen. 1969 vann han fyra av de nio VM-deltävlingarna, kom tvåa i två, trea i två och som sämst en fjärdeplacering. 1970 vann Bengt Åberg VM på nytt och nu vann han även sitt första SM efter fyra segrar och en andraplacering i de fem deltävlingarna. I såväl VM som SM det året var Arne Kring, Woxnadalens MK, närmast efter. 1973 blev hans sista säsong med Husqvarna. Säsongerna 1974-76 körde han för Bultaco för att 1977 överraska med att köra en Yamaha fyrtaktare, som han lyckades vinna VM-deltävlingen i Luxemburg med, en av de stora skrällarna på många år inom motocrossens VM-historia.


1979 blev hans sista säsong som yrkesförare på motorcykel och 14 säsonger på ständigt resande fot fick räcka. Då hade han inte bara hunnit med sina två individuella VM-titlar, han hade också blivit världsmästare i lag tre gånger. Men därmed inte sagt att det var slut med att tävla på motorcykel. Nej, han fortsatte att köra i Bollnäs MK:s serielag nästan fram till 2000-talet och dessutom hann Bengt Åberg vinna fyra SM i backtävling och, som 50åring, SM i isracing, en gren han började känna på då Bollnäs MK tog upp den verksamheten i början av 1990talet. Naturligtvis har Bengt Åberg hunnit se stora delar av världen under sina 14 år som proffsförare. - Nordamerika, Australien och hela Europa har jag tävlat i, berättar han. Enklast var det att köra i gamla Sovjet. Där behövdes ingen karta för om man råkade köra fel kom polisen snabbt och visade den rätta vägen. Bengt Åbergs motorintresse började tidigt hemma i Sörbo utanför Bollnäs. Som ”småpojk” tjyvlånade han storebror Lennarts motorcykel innan han köpte sin första egna maskin då han var i 12-årsåldern. - Jag hade fått pengar till en skolresa men lade undan en del och köpte en 98-kubikare som jag åkte på i smyg, berättar han. Sen blev det så att jag körde sönder framhjulet på 98-an men då kom jag på att framhjulet på morsans cykel passade så vi fick samsas om det hjulet. När hon skulle åka och handla fick jag sätta tillbaka det på cykeln. Sin första tävling gjorde han i Edsbyn i den sista tävlingen som kördes på Lillbo-banan. 7


- Problemet var att man måste ha licens för att tävla och eftersom jag var minderårig måste jag ha målsmans underskrift på ansökningsblanketten. Men jag vågade inte berätta för farsan att jag skulle tävla utan sa att jag skulle hjälpa till som funktionär. Debuten gjordes på en HVA Silverpilen, som han åkte på till tävlingen och hem igen. - Men det var mitt i sommar´n så innan jag kunde köra iväg till tävlingen måste jag hjälpa till med slåtterarbetet hemma, minns han, så det blev dubbla skift den dagen. Dubbla skift har det också blivit många dagar för klubbens räkning ute på Bollnäs MK:s motorstadion i Eriksnäsbo där han lagt ner mycket jobb i såväl styrelsearbete som i ordningsställande av banor inför tävlingar. CONNY FORSELL

Foto: Thord Ehnberg


Bandyhistoria Idag finns fyra föreningar som bedriver bandy i Hälsingland även om Bollnäs GIF:s utvecklingslag spelar under nya namnet Snoddas BK. Toppen finns men bredden saknas. Säsongen 1945-46, alltså för 70 år sedan, fanns 30 föreningar från Hälsingland med i seriesystemet från Division I, allra högsta serien, ner till motsvarigheten till Division III som var indelad i sex geografiska grupper. Allsvenskan fanns inte och namnet Allsvenskan hade i så fall varit ett hån mot norra halvan av Sverige. Lagen från Medelpad och norrut fick nämligen inte spela i Division I och hade därmed ingen möjlighet att bli svenska mästare. I stället var man hänvisade till regionala serier och spel om Norrlandsmästerskapet. Tre hälsingelag återfanns i Division I norra, som den säsongen vanns av Sandvikens AIK före Skutskärs IF och sedan kom de tre hälsingelagen på rad: Broberg, Edsbyn och Bollnäs. Serien omfattade åtta lag och spelades som enkelserie. Noteras kan att länsderbyt på Faxevallen mellan Broberg och Sandviken lockade 3372 åskådare, siffror som Broberg bara kan drömma om idag. Edsbyn tillhörde favoriterna inför seriestarten men inledde med förluster mot både Broberg och Bollnäs och fick en trög start. Kunde i stället glädjas åt att bli det enda lag som slog Sandviken då man satte punkt för Sandvikens 20 förlustfria matcher på raken. Division II Gästrike- och Hälsingeserien var uppdelad i två 9


avdelningar, A med gästrikelagen och B med hälsingelagen. Sedan möttes de två gruppsegrarna i ett förkval innan det vinnande laget gick vidare till kval upp till högsta serien. Division II avdelning B vanns av Rehns BK, som fick möta IK Huge i två matcher om kvalplatsen till division I. Rehns BK vann första mötet med 2-1 på Långnäs IP i Bollnäs men i returen i Gävle vann IK Huge med 3-1 i en lite skandalartad match där bara den planhalva, där IK Huge skulle anfalla, skottades ren inför andra halvleken. Med en gävledomares goda minne... Förutom Rehns BK fanns också Bollnäs BK, Edsbyns BK, Alfta GIF, Viksjöfors IF, Ala IF, Ljusdals BK och Röste BK med i den serien. Därunder, i motsvarande division III, fanns sex geografiskt indelade serier varav en ren juniorserie, Söderhamnsserien, med juniorlagen från Broberg, Ala och Wallvik tillsammans med Tönshammars Verkstads-skolas GIF från Sandarne. Södra Hälsingeserien omfattade Brobergs reservlag, Söderhamns BK, Wallviks IK, Alas reservlag, Skensta SK och IFK Bergvik. Ljusdalsserien bestod av Ljusdals reservlag, Ljusdals B-lag, Delsbo IF och Järvsö IF. I Bollnässerien spelade Alfta B-lag, Lottefors SK, Edsbyns IF B-lag, Knåda SK, Sörängs SK och Bollnäs GIF B-lag. Kilaforsserien bestod av Granbo BK, Hellbo IF, Holmsvedens AIK och Kilafors IF. Hudiksvallsserien omfattade Hudiksvalls IF, Stocka IK, Iggesunds IK, Bergsjö BK samt Forsa IF. Hälsinglands Bandyförbund uttrycker i sin verksamhetsberättelse en speciell glädje över att, efter många


års uppehåll, en serie kunnat skapas och genomföras i Hudiksvallsområdet. Fyra av serierna drog i gång på annandag jul och två av dem, Ljusdalsserien och Kilaforsserien, spelade dubbelmöten. I Kilaforsserien hade Hellbo IF en svettig nyårshelg med tre matcher på tre dagar. 30/12 Hellbo-Granbo, 31/12 HellboKilafors och 1/1 Holmsveden-Hellbo. Förutom seriespelet genomfördes också en DM-turnering förutom finalen mellan Edsbyn och Broberg, som måste hänskjutas till hösten. Första semifinalen, 10 mars, mellan Bollnäs och Edsbyn slutade 1-1 efter två förlängningar men i omspelet 17 mars säkrade Edsbyn finalplats via en 2-0-seger. Juniorerna kunde dock genomföra sin turnering där Broberg slog Wallvik med 5-0 i finalen. CONNY FORSELL

IDROTTSFRÅGOR. 1. 4 gånger har utländska åkare vunnit Vasaloppets herrklass. Vem var den allra förste? A. Ole Ellefsäter B. Harald Grönningen C. Pekka Kuvaja D. Raul Olle 2. Vilken svensk åkare vann Vasaloppet 1981 och därmed fullbordade sin skidkarriär med segrar i alla stora lopp. Han hade tidigare vunnit OS-guld 1972, VM-guld -78 och Holmenkollens 5-mil -76. Vem? A. Lars-Arne Bölling B. Sven-Åke Lundbäck C. Thomas Magnusson D. Thomas Wassberg. 11


3. 139 löpare var anmälda till första Vasaloppet 1922. 119 kom till start och 117 i mål. Vem var premiärvinnaren? A. Ernst Alm B. Strål-Lars Eriksson C. Per-Erik Hedlund D. Sven Westberg 4. 6 ggr, 1974-1981, vann Björn Borg Franska Öppna i tennis. 3 ggr, 1982-1988, vann Mats Wilander samma turnering. Den allra förste svenske herrsingelvinnaren var en annan. Vem? A. Lennar Bergelin B. Sven Davidsson C. Jan-Erik Lundqvist D. Ulf Schmidt 5. Cykelklassikern Tour de France avgjordes 2015 för 102 gången. Segrare var Chris Froome. En nordbo har vunnit. Vem? A. Gösta Fåglum B. Bo Hamburger C. Tommy Prim D. Bjarne Riis 6. Patrick Mörk är en av Sveriges mest framgångsrika fotbolls-agenter. Bland hans spelare finns bröderna Elm, Zerkan Zengin, Michael Essein och Simon Tibbling. På vilken tidning jobbade Patrick som sportjournalist innan han blev agent? A. Bärgslagsbladet B. Dala-Demokraten C. Nerikes Allahanda D. Östersunds-Posten 7. Aldrig tidigare har så många norrmän spelat allsvensk fotboll som 2015. Hela 17 st, mest efter Sverige. En heter Jo Inge Berget. I vilken klubb spelar han? A. IFK Göteborg B. Hammarby IF C. Kalmar FF D. Malmö FF. 8. Midsommar 2007 tävlade de svenska friidrottarna i Vasa i Europacupens förstaliga med målet att gå upp i Superligan. Trots 9 grensegrar gick det inte. Vilken gren vann Jesper


Fritz? A. Höjdhopp B. Stavhopp C. 400 m D. 3000 m hinder. 9. Den 27/6 vann Sverige en fotbollslandskamp mot Västtyskland i regnet på Nya Ullevi. Målet gjordes av en spelare, som just vunnit holländska skytteligan. Vem? A. Ove Eklund B. Ove Grahn C. Bosse Larsson D. Ove Kindvall 10. Rio-Kalle Svensson var med sina 73 landskamper länge Sveriges meste landslagsspelare i fotboll. Även den spekare Kalle passerade var skåning med 57 landskamper. Vem? A. Knut Kroon B. Sigge Lindberg C. Malte Mårtensson D. Erik Nilsson 11. Ricky Bruch var världsrekordhållare i diskus från juli 1972 till mars 1975, då sydafrikanen John van Reenen kastade 8 cm längre än Rickys 68,40 m. Vad hette den amerikan som Ricky delade världsrekordet med? A. Rink Babka B. Hal Conolly C. Al Oerter. D. Jay Silvester. 12. Detta år skall Sverige arrangera orienterings-VM. Vilken blir huvudorten? A. Linköping B. Skövde C. Strömstad D. Västerås.

(Rätta svar på sidan 15)

13


Årsmöte med Hälsinglands Idrottshistoriska Sällskap. Torsdagen den 18 februari samlades 25 medlemmar i Glysishallen, Hudiksvall, för årsmöte med Hälsinglands Idrottshistoriska Sällskap. Efter att ordförande Erik Wiger hälsat mötesdeltagarna välkommen och pålyst en tyst minut för att hedra minnet av de medlemmar som under året lämnat oss i sorg och saknad utsågs Roland Dahlberg att leda dagens möte. Harry Enestig fick förtroendet att upprätta protokollet och Leif Styrman valdes till justeringsman. Verksamhets-, förvaltnings- och revisionsberättelserna samt balans- och resultatrapporterna lades till handlingarna med mötets godkännande. Enligt revisorns förslag beslutade mötet att årets ekonomiska resultat förs över i ny löpande räkning och att styrelsen beviljas full ansvarsfrihet för verksamhetsåret. Mötet beslutade, i enlighet med styrelsens förslag, att våra medlemsavgifter ska vara oförändrade, 100:-/enskild medlem, 200:-/förening, 500:-/förbund, kommun och företag. Verksamhetsplanen presenterades av Erik Wiger. Där förväntas bl.a. en ökning av såväl föreningar som enskilda personer aktiva grupper i samtliga kommuner - besök i minst sex föreningar och en studieresa. Erik Wiger omvaldes enhälligt till sällskapets ordförande för ett år. Föreen tid av två år valde årsmötet Owe Flodin, Erling Strandberg och Sune Nordh till ordinarie styrelseledamöter,


till suppleanter för ett år valdes Lars Hedlund och Göran Strömbom. Ingvar Thuresson omvaldes som ordinarie revisor med Tore Tjärnberg som suppleant. Lars Andersson, Hudiksvall, och Hans-Ola Larsson, Njutånger, utsågs till ledamöter i valberedningen och årsmötet uppdrog till styrelsen att tillsätta ytterligare en ledamot. Erik Wiger lämnade en liten information om resan till Finnkampen i Tammerfors, dit sällskapet har 30 platser förhandsbokade. Layouten för både idrottsminnen och hemsida (www.hihs.se) kom upp till diskussion och det bildades en arbetsgrupp bestående av Lars-Gösta Larsson, Lars Hedlund, Anders Skoglund, Håkan Persson, Leif Flodin och Conny Forsell, som ska se över hur detta kan lösas på ett bra sätt. Mötesordföranden Roland Dahlberg tackade för förtroendet att få leda mötet och avslutade det med att inbjuda deltagarna till det, av Leif Styrman, framdukade kaffebordet. Konstutuerande styrelsemöte. De av årsmötet valda styrelseledamöterna samlades, efter årsmötets slut, för att konstituera sig enligt följande: Vice ordförande Leif Styrman, sekreterare Harry Enestig, kassör Owe Flodin, hemsidesredaktörer Lars Hedlund och Anders Skoglund, adjungerad styrelseledamot. Owe Flodin Rätta svar på IDROTTSFRÅGORNA: 1.C 2.B 3.A 4.B 5.D 6.A 7.D 8.B 9.D 10.D 11.D 12.C 15


Skidhistoria på förbundsårsmöte. Den här bilden berättar ett stort stycke hälsingsk skidhistoria. Fotot är från den 25 oktober 1957 och togs vid Hälsinglands Skidförbunds årsmöte på Stadshotellet i Hudiksvall. Bilden är speciellt intressant eftersom den bland annat visar Nisse Stenberg (stående till vänster) som senare skulle bli Svenska Skidförbundets ordförande 1965-1974. Nils Göran Stenberg (1915-1989) var född i Bollnäs och drev ett eget företag fram till 1955 innan han blev direktionsassistent vid Edsbyverken 1955-1961. Under denna period var han också riksdagsman i andra kammaren för Folkpartiet under åren 1953-1961. Efter sin anställning vid Edsbyverken blev Nisse Stenberg verkställande direktör vid Göteborgs Företagarförbund fram till 1965 och senare även VD vid AB Butiksetablering och Sveriges livsmedelshandlareförbund. Vid tidpunkten för fotot var Nisse Stenberg ordförande i Hälsinglands Skidförbund. På bilden tillsammans med delar av förbundsstyrelsen. Stående i mitten Per-Evert Persson, Bollnäs (sekr.) och stående t.h. troligen Sven Lind, Bollnäs. Sittande i mitten Bengt Lundgren, Ljusne (v. ordf.) och Artur Larsson, Delsbo (kassör). Kvinnan till vänster är Märta Hanslin, Njutånger, som inte ingick i styrelsen, men som var adjungerad damskidombudsman (!). I förbundsstyrelsen ingick också Harry Linde, Ljusdal och Thure Eriksson, Ramsjö.


Per-Evert Persson var legendarisk journalist vid Hudiksvalls Tidning/Hälsinglands Tidnings lokalredaktion i Bollnäs. Han skrev under signaturen Pe-Pe bl.a. skidkrönikor på sportsidorna vintertid under vinjetten "Full fart på skidor" och senare "I det vita spåret". Artur Larsson blev senare mannen bakom Delsbo IF:s storhetstid på 70-talet med rader av svenska mästerskap för Thomas Magnusson, Eva Olsson och damstafettlaget där också Gudrun Fröjdh och Margareta Hermansson ingick. Lars Gösta Larsson

Stående fr.v.: Nisse Stenberg, Per-Evert Persson, Sven Lind . Sittande fr.v.: Märta Hanslin, Bengt Lundgren och Artur Larsson 17


Uppgifter om Finnkampsresan (för HIHS-deltagare): Preliminärt program: Fredag den 2/9 13.00 "Finnkampsbuss" från Hudiksvall via Söderhamn. 18.30 Incheckning - Siljaterminalen i Värtahamnen, Sthlm. 19.30 Båten avgår till Åbo. 21.15 Finnkampen "Pre-Game" information, underhållning. Lördag den 3/9 07.00 Båten ankommer Åbo, buss t. Tammerfors, incheckn. 12.00 Klubb "Svensk" öppnar. 17.30 Landskampen börjar. Söndag den 4/9 Utcheckning från hotell 11.00 Klubb "Svensk" öppnar. 13.00 Landskampens andradag startar. 17.00 Buss t.illÅbo 2015 Båten avgår till Stockholm. Måndag den 5/9 06.10 Båten anländer Värtahamnen, buss mot Hälsingland Pris (för HIHS-medlemmar): 3.900 kr. Inkluderar: buss t. o. fr. Hälsingland, del i E2-hytt, dubbelrum Scandic hotell, arenabiljetter och suporterkit. Anmälan till: Erik Wiger Yckelsbo Konvaljväg 5 820 40 Yckelsbo

erik@wiger.net 070-749 00 38

Anmälan gäller sedan kronor 2000:- inbetalats på HIHS bankgiro 273-0133 19


Idrottsminnen # 1 2016  

Im 16 01

Idrottsminnen # 1 2016  

Im 16 01

Advertisement