Page 1

April / Mei / Juni

2011 Jaargang 4 / krant 14

INLEIDING / THERAPIE Inhoud:

De derde operatie week! Bezoek van orthopedisch instrument maker! Prachtige kleding! En extra onderwijs voor t dorp! Lees snel verder!

Derde operatie week

1

Nieuwe schoenen

4

Ayu krijgt nederlandse EVO

5

Stichting High 5 Rehab, Revalidatie centrum voor gehandicapte kinderen in Bali Indonesie!

Sponsor project Bali

6

Fantastische donatie de Cirkel

7

Reeds recht gezette voetjes! Project SO-OK!

High 5 krant

STICHTING HIGH 5 REHAB

Krant nummer 14!

DE DERDE WEEK OPERATIES! Wederom een enorm succes! Wow wat was het weer een super week! Anugrah (CP, cerebral palsi) is door middel van een hamstring release en achillespees verlenging geholpen. Gede heeft nu twee rechte voetjes, en Komang heeft een hamstring release gehad, en een klompvoet correctie. Ook Mangku was weer van de partij! Zijn linker voet is nu optimaal geholpen! Wederom erg veel dank aan Dr Huub van de Heide en Dr Mirjam de Haart voor deze fantastische week! Dank aan het ziekenhuis Kerta Usada, Sylvie, Bu meri en Dr Wayan en het operatie team! En natuurlijk aan ons fantastische team! Anugrah

Gede

Komang


SO-OK WEEK 3

Arlan SO-OK 2

Aldi SO-OK 1

OK KIDS NAAR HUIS Angga was de eerste die weer richting huis kon. Na ruim drie maanden in onze So-kos kon Angga goed genoeg lopen om thuis verder te revalideren. Iedere twee weken even terug bij High 5 om alles te controleren! Het gaat erg goed met hem! Diva was de volgende. Arlan kon nog niet lopen toen hij bij ons aan kwam. En vanwege zijn mentale achterstand, hadden wij verwacht dat het een erg lang project zal gaan worden. Maar met het Balinees nieuwjaar zette Arlan zijn eerste stapjes zelf! Wat trots! Arlan is een week later door zijn hele familie opgehaald om ook naar huis toe te gaan! Mangku is ook naar huis, maar zijn revalidatie is nog niet klaar. Mangku moet nog een andere operatie ondergaan van zijn linker voet. En die operatie heeft hij inmiddels gehad in de SO-OK week 3!

SO-OK WEEK NUMMER DRIE :

Dr Huub is er klaar voor!

Dr Mirjam maakt al de foto’s en videos

Ik er met mijn neus bovenop dit keer!

En weer het fantastische team van het ziekenhuis!

ONTSLAG UIT HET ZIEKENHUIS NA DRIE DAGEN De drie nachten in het ziekenhuis waren weer in de mooie kamer! Net zoals de eerste week! Zes bedden voor vier kinderen en genoeg plaats voor de ouders om te overnachten. Komang heeft het vrij moeilijk gehad. Hij heeft veel moeten overgeven en voelde zich lang onwel. Gelukkig trok dat snel weer bij in de So-Kos. Mangku kon direct rechtop zitten en was direct klaar voor ontslag! Page 2

H I G H 5 KR A N T


SO-OK WEEK 3

GROND OEFENINGEN voor de deur van de So-Kos kamer waar ze verblijven tot dat ze kunnen lopen! Dit was net twee dagen na ontslag uit het ziekenhuis.

SCHOONMAKEN! Voor Mangku is deze periode erg makkelijk verlopen. De ervaring die hij heeft opgedaan in SO-OK week 2 gebruikt hij goed. Hij heeft het naar zijn zin in de So-Kos, oefend erg goed, en kan nu al erg goed lopen. Hij is zelfs aan het dweilen! Nog twee weken en het gips mag eraf! Mangku kan dan waarschijnlijk direct naar huis!

A P R I L / M E I / J U NI

EXAMENS IN DE KOS Een lerares van Anugrah en Komang is vanuit het zuiden naar de stichting gekomen om de einde jaars examens af te nemen. Het zou erg zonde zijn als door deze operatie ze een jaar moeten overslaan. Gelukkig waren de scholen bereid mee te helpen, en zijn Komang en Anugrah over naar de volgende klas!

EERSTE STAPPEN Mangku direct met krukken en Komang met een looprek. Kadek te is de therapeut nu, omdat Kadek Sudi met zwangerschaps verlof is.

DR HUUB EN DR MIRJAM RUMAH SAKIT KERTA USADA, YYS YAKKUM EN YYS HIGH 5 REHAB! Als dank aan al de fantastische teams, hebben we weer een heerlijk en gezellig buffet gehad in Restaurant STARLIGHT!

Page 3


DE STICHTING ONDERZOEKEN EN NIEUWE OK-KIDS! Tijdens de derde SO-OK week zijn er kinderen van heel Bali gekomen die hoopten op het bericht dat een operatie hun leven zou kunnen veranderen. Ongeveer 20 kinderen zijn onderzocht door Huub, Mirjam en Marieke. We hebben weer vier kinderen die deel zullen nemen aan de vierde SOOK week! Helaas was het niet altijd goed nieuws voor de kinderen. De kinderen die ouder dan 10 zijn en geboren zijn met een klompvoet, kunnen helaas niet altijd geholpen worden. De voet is zo enorm misvormd, en de botten in de voet zijn volledig vergroeid, dat een operatie hier in Bali, met de materialen die we hier hebben, helaas niet mogelijk is. Nih Putu (1e foto links) is een meisje van 3, met 1 klompvoet rechts. Haar vader heeft twee onbehandelde klompvoeten, kan er prima mee lopen, maar wil de ellende die hij heeft meegemaakt, zijn dochtertje niet aandoen. Nih Putu wordt in de So-OK week 4 geholpen aan een klompvoet correctie. Kadek Sukreni (2e foto links) heeft enorme O-benen. Kadek wordt ook geholpen in de 4e SOOK week. Ketut (3e foto links) kan helaas op dit moment niet door ons geholpen worden, vanwege de enorme misvorming in zijn voeten.

AANGEPASTE SCHOENEN Via Mirjam de Haart hebben we een heleboel orthopedische schoenen gekregen! Al de kinderen die een operatie hebben gehad, en een klompvoet correctie hebben ondergaan, hebben een stel gekregen. Deze schoenen kunnen ze aan naar school! Het zijn erge mooie schoenen en de kinderen zijn er erg blij mee!

Komang heeft een operatie gehad in Australie met dank aan Ken and Chris, Agus en Aldi zijn van de So-OK week 1 en Angga is van de So-OK week 2. KETUT Fysiek volledig zelfstandig nu! Gaat naar school en haalt erg goede cijfers. Houdt enorm van voetbal spelen, en is een erg vrolijke jongen! Een super voorbeeld nu voor het doel van High 5 Rehab!! Lieve Ketut, we zijn trots op je!

Page 4

H I G H 5 KR A N T


DE STICHTING KONINGINNEDAG 2011 Kees en ik zijn de afgelopen twee weken op Bali geweest om onze dochter Kim op te zoeken die daar voor een half jaar studeert. Op 22 april kwamen wij aan en op 23 april vertrokken Mirjam de Haart, revalidatie arts in het AMC, en Huub van der Heide orthopedisch chirurg in het LUMC. Zij hadden daar in de week ervoor 4 kinderen aan een klompvoetcorrectie geopereerd voor de stichting High 5. Huub en Mirjam gaan twee keer per jaar een week naar Bali om daar voor de stichting een 4 tal kinderen te opereren, het kunnen er maar 4 zijn omdat er in het revalidatiecentrum 4 kamers zijn waar de kinderen met een verzorger 6 weken kunnen verblijven. Voor ze weer vertrokken naar Nederland hebben we elkaar nog even opgezocht en toen kwam de vraag van Mirjam of we tijdens ons verblijf op Bali ook een bezoek aan het revalidatie centrum So van de stichting High 5 wilden brengen, een half jaar geleden hadden ze Ayu een jonge vrouw van 22 jaar geopereerd en ze gaat mede door de fysiotherapie en haar eigen inzet met sprongen vooruit, maar een paar ortheses ontbreken nog of Kees eventueel iets voor haar kon betekenen. Op Koninginnedag gingen wij Kees in oranje polo ik in een oranje topje, we blijven tenslotte Hollanders en oranje zit natuurlijk ook in onze logos, vertrokken wij van Kuta naar Lovina. Een afstand van maar 100 km, maar helaas geen autosnelweg dus bijna 3 uur rijden door de bergen! We werden hartelijk ontvangen door Marieke, een Nederlandse fysiotherapeute die deze stichting in 2003 heeft opgericht. Ze heeft ons eerst een rondleiding gegeven, we hebben de 4 kinderen ontmoet die waren geopereerd en die nu 6 weken op de stichting blijven zodat ze in een schone ruimte verblijven zodat het ontstekinggevaar zo klein mogelijk blijft. Daarna heeft Kees Ayu gezien hij heeft haar bekeken en een stukje e laten lopen en heeft twee gipsmodellen aangemeten! Huub en Mirjam hadden zo enthousiast over de stichting verteld en zeiden dat ze van een week werken daar met de kinderen zoveel energie kregen! Nou dat kunnen wij ons voorstellen, wij waren diep onder de indruk en kregen zelfs al van de twee uur dat wij er waren energie! Het was zeker de 6 uur in de auto zitten waard! We gaan nu alles op een rijtje zetten en voorzichtig kijken of we iets kunnen betekenen voor het maken van ortheses op Bali. Een niet al te gewone Koninginnedag maar wel een met een oranje zonnetje! Karin En Kees Noppe

MEETING BIJ YAKKUM High 5 wil graag een betere samenwerking met Yys Yakkum. Yakkum is gespecialiseerd in het maken van ortheses en braces. Yakkum heeft zijn werkplaats in denpasar. High 5 zou graag willen dat Yakkum een sort van tweede lokatie zal openen bij high 5, zodat de kinderen van high 5 allemaal toegang hebben tot de aanschaf van een goede orthese. De meeting bij Yakkum Bali was tevens samen met de heer Ger Kamer, orthopedisch instrumentmaker vanuit Nederland. Ger heeft Yakkum instructies gegeven hoe Yakkum de ortheses van nog betere kwaliteit kan voorzien. Veel dank aan Ger voor de instructies en ik hou u op de hoogte van de samenwerking met yys Yakkum!

A P R I L / M E I / J U NI

WINKEL TERUG OP HIGH 5 Een kleine verbouwing! De eerste twee kamers van de eerste bouw hebben we samengevoegd. Deze is nu groot genoeg om een mooie winkel van te maken. Nummertje zes van de therapie is nog steeds het trainen van de fijne handmotoriek. En dus worden er nog steeds mooie armbandjes en kettingkjes gemaakt, leuke sleutelhangers en nog veel meer!

Page 5


SPONSOREN EN SPONSORING STICHTING KINDEROPVANG OEGSTGEEST Stichting Kinderopvang Oegstgeest heeft op 16 maart een leuke theatervoorstelling georganiseerd door kinderen van de buitenschoolse opvang. De opbrengst van de kaartverkoop hebben ze gedoneerd aan de stichting! Veel dank!!

“GLOBE RUNNER� Een wel heel bijzonder initiatief van 'Globe runner' Henk Harenberg. Komende herfst gaat Henk naar Bali om daar 521 kilometer te gaan hardlopen in ongeveer 11 dagen!! Iets waar wij en waarschijnlijk velen onder ons niet aan moeten denken! Henk heeft vanaf het begin duidelijk aangegeven dat hij niet de focus wil leggen op hem en zijn sportieve uitdaging, maar op de kinderen van High 5 die hij hiermee wil gaan sponsoren. In de afgelopen maanden heeft hij niet stilgezeten en begint de sponsoring op gang te komen. Wij zijn erg benieuwd hoe dit allemaal gaat verlopen en we zijn natuurlijk heel erg blij met dit bijzondere initiatief van Henk. Als er mensen zijn die tips hebben of Henk willen volgen/sponsoren, hij is te bereiken via henkriveroflife@hotmail.com. In de volgende krant uiteraard meer over onze 'globe runner'!

HOGESCHOOL INHOLLAND Bij Hogeschool INHolland heeft een groepje tweedejaars studenten onder leiding van Gigi Loman de afgelopen maanden niet stilgezeten. Deze groep, het NewB Team, heeft High 5 Rehab omarmd en had als eerste 'opdracht' om meer naamsbekendheid voor de stichting te genereren dmv promotieacties. Een onderdeel hiervan was het organiseren van een evenement 'voor jongeren door jongeren'. Dit is de Pre-queens fair geworden op 28 april. Het was een superfeest waarop de studenten indische hapjes verkochten, er was een verloting, muziek en nog veel meer! Al met al hebben de studenten een prachtig bedrag opgehaald voor High 5, waarmee ze de operaties van 2 kinderen hebben kunnen bekostigen. Het NewB-Team zit niet stil want er volgen steeds weer mooie acties ten behoeve van de stichting! Namens alle kinderen High 5 enorm bedankt voor al jullie fantastische inzet het afgelopen jaar! Hopelijk schrijven wij in de volgende krant over nog meer ludieke acties van het NewB Team!

LIONSCLUB HOORN VELIUS

KEES SMETSERS

Al lange tijd doet de lionsclub Hoorn Velius haar best om High 5 te sponsoren middels de verkoop van kettinkjes. Ook het pinksterweekend was de Lionsclub weer aan de slag voor High 5! Namens de kinderen van High 5 heel erg bedankt voor jullie inzet de afgelopen maanden!

Uit de vorige nieuwsbrief kent u Kees Smetsers ongetwijfeld. Kees heeft een prachtige boek geschreven over Bali waarin hij een heel hoofdstuk geweid heeft aan de stichting. Ook de opbrengsten van het boek doneert Kees aan High 5 Rehab! Via Kees ontvangen wij prachtige donaties die wij uiteraard erg goed kunnen gebruiken! Kees en alle lezers van het boek 'Reizen door het echte Bali' nogmaals veel dank voor jullie bijdrage.

JURKJES EN ZILVER! We hopen door middel van verkoop van silver en deze prachtige batik jurkjes de maandinkomsten iets te kunnen laten stijgen. Hierbij is meteen een start gemaakt voor de sociale werkplaats! Nu eerst kleding maken, en zilver bewerken. Dan jong volwassenen opleiden! Erg veel dank aan Tom en Yvonne voor de donatie van het materiaal! Wilt U bestellen?? Stuur mij dan een mailtje!!!

Page 6

H I G H 5 KR A N T


SPONSOREN EN SPONSORING DE MEGA ACTIE VAN HET JAAR!! ERG VEEL DANK AAN DE CIRKEL!!! HÉ, GA JE MEE, WIJ GAAN RENNEN VOOR HIGH 5! Basisschool de Cirkel uit Amstelveen heeft een geweldige actie gehouden voor High 5. Allereerst hebben alle kinderen van de Cirkel meegedaan aan een sponsorloop, waarbij per klas was bepaald hoeveel rondjes om de school ze als doel hadden. Voordat ze met z’n allen van start gingen, zongen ze met z’n allen het liedje, dat speciaal voor deze actie was geschreven. Kirsten Schneider, de schrijfster van het liedje, zong live met de kinderen mee, schitterend! Het was een hete dag, maar dat hield de kinderen niet tegen door te rennen totdat hun stempelkaart vol was. Ter afsluiting van de actie voor High 5 heeft de school een avond georganiseerd met o.a. een Indonesisch restaurant waar alle ouders van heerlijke maaltijden konden genieten. Daarnaast was er een grote veiling, waar kunststukken te koop waren die per klas waren gemaakt en zelfs uitjes naar bv de dierentuin met de juffen te koop waren! Basisschool de Cirkel, bedankt voor al jullie inzet! Dankzij jullie kunnen we nieuw lesmateriaal kopen, de binnenplaats inrichten en nog veel meer! Terima kasih!

DONATIE WERELDWINKEL Via Ellen Matthaei, die werkzaam is bij de wereldwinkel in Abcoude, zijn wij enorm fijn geholpen met een donatie van de wereldwinkel! Fantastisch! En enorm veel dank! We kunnen met behulp van deze donatie ons zwembad weer veilig maken, en weer een aantal kinderen helpen door middle van Fysiotherapie!

MEE MET DE HYPE!! We zitten op facebook!! Zie de nieuwste foto’s vanuit Bali, lees de acties vanuit Nederland!! Voor het downloaden van de nieuwsbrief en meer achtergrond informatie over onze stichting verwijzen wij u graag door naar de website www.high5rehab.org. Volg ons op FACEBOOK!! http://www.facebook.com/?ref=home#!/pages/Yayasan-SoRehab-Bali-High-5-Rehab/214925008518929

MARIKENLOOP 2011 Zondag 15 mei was er weer een Marikenloop, een hardloopwedstrijd, in Nijmegen. Voor de zesde keer op rij hebben we met veel plezier dit hardloopevenement aangegrepen om geld in te zamelen voor de stichting. Door een bijdrage van familie, vrienden, kennissen en het bedrijf WEB-IQ hebben we een prachtig bedrag bij elkaar gelopen!! Ook de collega’s van Irene (werkzaam bij de Nederlandse Obesitas Kliniek) en Annelein (werkzaam bij de Sint Maartenskliniek) hebben dit jaar weer een grote bijdrage geleverd. Heel hartelijk dank daarvoor! Ieder jaar is het leuk om te merken dat vele mensen om ons heen enthousiast zijn over de stichting High5Rehab en hierdoor de stichting ook steeds bekender wordt. We willen iedereen heel hartelijk danken voor de donaties die gedaan zijn. Ook volgend jaar zullen wij ons weer inzetten voor High5Rehab!!Groetjes Irene en Annelein

A P R I L / M E I / J U NI

Page 7


TEN SLOTTE Namens het hele high 5 rehab team: Wat gaat de tijd snel en wat gaat onze stichting snel!! Elke keer bij het maken van de krant ben ik als bestuurslid zo ontzettend trots op alle sponsoren en donateurs die zoveel vertrouwen hebben in ons. Keer op keer leg ik uit dat wij de donaties waar mogelijk direct op Bali willen besteden en er geen shirts of folders van willen drukken en keer op keer ontvang ik veel begrip! Veel dank hiervoor want ik weet dat het soms makkelijker is als ik een stapeltje t-shirts of een kant en klare collectebus kan opsturen. Toch willen wij hiermee duidelijk aangeven dat de focus moet liggen waar deze de afgelopen jaren ook gelegen heeft. Bij de kinderen op Bali. Ondanks het feit dat er nu meer dan 400 kinderen geholpen worden door ons, we een school runnen, operaties laten uitvoeren, een werkplaats een artshop hebben en noem maar op hebben en we eigenlijk steeds groter en groter groeien, ondanks dit willen wij blijven waken voor onnodige'overhead' kosten. Daarom in deze nieuwsbrief namens het bestuur erg veel dank voor uw begrip en geduld. Vorig jaar hebben we veel grote projecten kunnen realiseren en dit jaar willen we pas op de plaats maken en er voor zorgen dat deze projecten goed worden verankerd. Maar zoals altijd blijft dit moeilijk als je zoveel nieuwe ideeen, wensen en toekomstplannen hebt als wij! Maar om onze aandacht even op de inkomsten te richten, is zeker van belang! Tot slot wil ik nogmaals benadrukken dat wij met uw hulp fantastische dingen hebben kunnen realiseren, maar dat we ook hulp nodig hebben bij het onderhoud van deze projecten. Deze continuiteit is voor ons op dit moment ontzettend belangrijk. We hebben een enorme verantwoordelijkheid naar heel veel kinderen, ouders en gezinnen die we waar willen blijven maken. Ik zou u dan ook willen vragen wordt donateur en help ons maandelijks de stichting te kunnen voortzetten. En zoals u weet is één euro op Bali al erg veel geld! Namens het bestuur wens ik u een fijne zomer toe!

Er g v e voor el dank uw s teun !

Sasja

STICHTING HIGH 5 REHAB

Nederland Stichting High 5 Rehab Postbus 10994 1001 AZ Amsterdam Info@high5rehab.org

Zie voor meer informatie: www.high5rehab.org GIRO: 9681407

Bali Yayasan High 5 Rehab ’So’ tav Komo/Marieke Dusun Banyualit Desa Kalibukbuk Lovina, Singaraja, Bali Indonesie Marieke@high5rehab.org tel mob. (+62)(0)8179720206

Al de feiten van het leven zijn in bali dichter bij. Ik kan het niet los laten hoe enorm duidelijk dit is! Zoveel geboortes, en zo veel doden. Zoveel natuurverschijnselen en zo veel dingen die niet te verklaren zijn! Alles maak je van zo dicht bij mee..Voor de Balinezen is dit Takdir. De vader van een vriendin van mij is van de week overleden hier. Niemand weet waaraan, Ze vonden hem in de wc. Het deed mij enorm denken aan begin februari dit jaar toen ik mijn schoonvader verloren heb. Zo onverwacht en waaraan? Als ze gewoon naar een normale dokter waren geweest, en met regelmaat de pilletjes genomen hadden, dan was er niets aan de hand! Maar vaak is daar geen geld voor, of geloven ze toch nog te veel in de ‘traditionele’ geneeskunde en de offeringen.

Ieder mens is het zelfde, al ons bloed is rood, en het hart werkt op de zelfde wijze. Hersenen zijn van het zelfde materiaal gemaakt. Maar wat zijn mensen toch verschillend! Wat is het toch moeilijk om aan te passen! Takdir: het staat al vast wanneer men geboren wordt en wanneer men sterft. Daar is niets aan te doen, dus verdrietig zijn is niet nodig… Ik sluit me liever af voor deze gebeurtenissen en laat het allemaal maar over me heen komen… Maar als ik dan naar de grote ‘smiles’ op de gezichten van de high 5 kids kijk, en naar mijn eigen kinderen kijk, is alles direct weer goed! Samen midden op de zee genieten van de rust en van de dolfijnen die ons gezelschap houden. Een stukje paradijs! Marieke Om dit project te kunnen blijven voortzetten, hebben we uw hulp nodig!

81 ING 96

407!

Nieuwskrant stichting High 5 Rehab  

Revalidatie centrum in Bali Indonesie. Al de nieuwtjes van onze stichting over de afgelopen drie maanden!

Advertisement