Page 1

XXS VERSIE losse verkoop > 0 00 euro

mensen, muziek en film

6 pagina’s

18

Special

e in Interess editie? uw eigen

hier Klikuitgdavaenvan hifi.nl e en

4 e jaargang _nummer

2012

Hifi Solutions Cyrus en Dynaudio

Heeft u ook interesse in een Hifidelity Special, mail dan naar info@xingo.nl


> re po rtage

wie Kees

Smallegange en Rick Oldersom Wat HiFi Solutions Waar Amsterdam

1


hifi solutions Cyrus en Dynaudio

Omdat we onlangs online gegaan zijn met de mooie Special Page van Hifi Solutions, willen we deze Amsterdamse speciaalzaak en haar enthousiaste personeel graag in een zesdelige serie aan onze lezers voorstellen. Bij dezen het eerste deel, waarin schrijver Kees Smallegange spreekt met de eigenaar en bedrijfsleider van Hifi Solutions, Rick Oldersom, om voor de start van de reeks de nieuwe serie van Dynaudio onder het licht te houden.

Specifieker, de Dynaudio Focus 160. En laat dat nou precies de speaker zijn waarvan we onlangs op HiFi.nl al een recensie plaatsten.

wat opvallende nieuwe opnamen. Waarbij we tevens de laatste nieuwtjes doornemen op beide vlakken, hifi en muziek. Want, waar zou het een zijn zonder het ander?

Zeventig jaar ervaring Samen opgeteld zijn wij inmiddels zo`n zeventig jaar met muziek bezig. Rick Oldersom als hifi adviseur en Kees Smallegange als schrijver over muziek. Geregeld houden we gezamenlijke luistersessies met een actueel geluidssysteem en

De Deense firma Dynaudio heeft de combinatie muziek en hifi van meet af aan hoog in het vaandel staan. Het bedrijf neemt al zo`n vijfendertig jaar de ware muzikale realiteit als uitgangspunt en elk nieuw product wordt uit-ente-na aan die werkelijkheid getoetst. Veel hoogwaardige

tekst Kees Smallegange fotografie Rick Oldersom

2


> rep or t age

“Deze veelgeprezen no-nonsense set van Cyrus is hét hifi antwoord op een hoogwaardig systeem van minimale afmetingen.”

3


4


luidsprekerfabrikanten zijn in de loop der tijd geneigd om producten met een `commercieel` geluid op de markt te brengen. Speakers die lekker vol klinken of juist uitdrukkelijk fel. Zo niet bij Dynaudio. Hun producten klinken immer volledig in balans. Onopvallend bijna, op het eerste gehoor. Maar dat is slechts schijn.

“Geen wonder dat Dynaudio speakers steeds vaker als referentie in opnamestudio`s zijn te vinden.” Dynaudio Focus 160 We richten ons hier op de Focus 160, de monitor luidspreker uit de geheel vernieuwde Focus serie. Dynaudio specialiseert zich al jaren op dit monitorformaat wat befaamde klassiekers als The Special One of Contour 1.3 heeft opgeleverd. Hoewel dat aan het strakke, zeer gedistingeerde uiterlijk nauwelijks te oordelen is, alles is nieuw aan deze speakers. Dat kan onder meer omdat Dynaudio geheel in eigen huis produceert, zowel de met echt houtfineer afgewerkte speakerkasten als de luidsprekerunits. De nieuwe plaat LP1 van Joss Stone, de eerste die ze geheel in eigen beheer maakte met producer en gitaarveteraan Dave A. Stewart (Eurythmics) laat meteen horen dat we met iets bijzonders te maken hebben. De Britse zangeres doet ons subiet smelten en huiveren. Kenmerkend voor het album is Joss` super-emotionele voordracht naast Dave`s subtiele doch zeer gevarieerde gitaarspel. Dat staat hier gelijk helemaal in ehh, focus. Precies zo geraakt en aangrijpend als het er bij de opname aan toe moet zijn gegaan. Wat een prachtcombinatie die twee, de jongeling en de veteraan. Datzelfde zou kunnen gelden voor het systeem dat Rick hiertoe heeft opgesteld. Die gloednieuwe speakers worden aangestuurd door de inmiddels legendarische versterker en CD-speler combinatie Cyrus 6 XP en CD 6 SE die al zo`n twintig jaar in - uiterlijk - vrijwel ongewijzigde vorm bestaat. Eerst als Mission en inmiddels al jaren als Cyrus, genaamd naar een vroegere Persische koning. Deze veelgeprezen no-nonsense set is hét hifi antwoord op een hoogwaardig systeem van minimale afmetingen.

5


> rep or t age

“De nieuwe plaat LP1 van Joss Stone laat meteen horen dat we met iets bijzonders te maken hebben.” Luistersessie In onze luistersessies worden we geregeld gevoed door muzikant en geluidstechnicus Chris Weeda die al sinds 1991 met vele (inter)nationale jazzhelden werkt zoals Willem Breuker, Fra Fra Sound en Toots Thielemans. Een man die perfect de brug weet te slaan tussen techniek en beleving. We beluisteren zijn gloednieuwe opnamen van de Belgische gitarist Philip Catherine plus trio, een heerlijk ontspannen klinkende plaat vol instrumentale versies van Cole Porter liedjes. Prachtig ook is Chris` nieuwste project met Neerlands toptrompettist Eric Vloeimans en de zeer veelzijdige Duitse pianist Florian Weber. Een opname met alleen trompet en piano die gemaakt lijkt voor deze speakers. Vloeimans is wellicht op zijn allerbest wanneer hij zacht en intiem speelt en dat is hier in werkelijk alle nuances waarneembaar. Alle instrument- en spel-eigenschappen zijn tot in het kleinste detail te horen zonder dat er iets wordt benadrukt. Geen wonder dat Dynaudio speakers steeds vaker als referentie in opnamestudio`s zijn te vinden. Wie er snel bij is kan deze combinatie nog voor zo`n €4580 in huis halen. De speakers kosten €1000 per stuk en zijn te krijgen in hoogglans zwart of wit en vier houtkleuren. Nieuw is dat voor die hoogglans versies geen meerprijs wordt berekend. De Cyrus set, verkrijgbaar in zilver, is erg aantrekkelijk geprijsd voor €2580. Dat is nog wel exclusief kabels en de voor deze luidsprekers eigenlijk essentiële speakerstands.

Voor meer informatie en advies Hifi Solutions Muiderstraat 13-17 1011 PZ Amsterdam Tel. 020-6232183 of 020-6128647 Fax. 020-6250843 www.hifisolutions.nl

En natuurlijk de special page, hifi.nl/hifisolutions!

Over hifi.nl A/V platform voor de Benelux Jaarlijks wordt HiFi.nl 4.4 miljoen keer bezocht door in totaal 1.6 miljoen verschillende mensen. www.hifi.nl

© 2012 Xingo / HiFi.nl

6

Hifidelity XS 18  

De eerste Hifidelity van HiFi Solutions gevestigd in Amsterdam.

Hifidelity XS 18  

De eerste Hifidelity van HiFi Solutions gevestigd in Amsterdam.