Page 1

XS VERSIE 9 pagina’s

losse verkoop > 0 euro 00

mensen, muziek en film

6 e JAARGANG _nummer

54

Special

Bluesound

Vault, Node, PowerNode en pulse

Heeft u ook interesse in een Hifidelity Special, mail dan naar info@hifi.nl


streaming

BLUESOUND VAULT, NODE, POWERNODE EN PULSE

V.a. €499,- / www.bluesound.info

Bluesound

Rippen, opslaan, streamen en spelen Bluesound geeft geen blik in de toekomst, het ís de toekomst. Dat wil zeggen: voor digitaal opgeslagen geluid. Een uitgebreide introductie en een test met een gloednieuw streamingsysteem.

Vault V500 PowerNode N150

2

Node N100


streaming

D

e afzetmarkt voor producten die muziek kunnen rippen, opslaan en afspelen is sterk groeiende en heeft vanuit de pers wereldwijd de nodige aandacht, maar dat zijn op zich niet genoeg redenen om een nieuw merk te lanceren. Een nieuwkomer moet volwaardig zijn en beslagen ten ijs komen. Dat heeft men heel erg goed begrepen bij Bluesound en daarom focust men in de eerste plaats op (geluids)kwaliteit (waar veel andere merken juist een flinke steek laten vallen), daarnaast op bedieningsgemak, op volledigheid en op vormgeving. In maart/april van 2013 maakten België en Nederland voor het eerst kennis met Bluesound, waar ik in januari al van mocht snoepen. Bluesound geeft geen blik in de toekomst, het is de toekomst. Dat wil zeggen: voor digitaal opgeslagen geluid; eventueel bewegend beeldmateriaal blijft bij Bluesound vooralsnog (of voorgoed?) achterwege.

DE REEKS Bluesound heeft besloten om een complete reeks producten tegelijkertijd op de markt te brengen. Dat heeft de nodige tijd gekost, en om er voor te zorgen dat de consument niet wordt vermoeid en teleurgesteld door onvolledigheid en/of slechte software, is de introductie

Pulse

meerdere keren uitgesteld. Liever later en goed, dan te vroeg en maar half. Van wie was ook alweer de opmerking ‘je krijgt nooit een tweede kans om een eerste indruk te maken’? Bluesound komt niet out of the blue, maar is een nieuw merk van een veertig jaar oude audiofabrikant, die vanaf het prille begin innoverend werkt en menig award in de wacht heeft gesleept; het is geen geheim dat het moederbedrijf van NAD ook de eigenaar is van Bluesound. Men heeft gekozen voor een nieuwe naam om verwarring tussen de productreeksen van beiden te voorkomen en zich in de markt duidelijk te kunnen positioneren. De ervaring die opgedaan is door NAD op het gebied van digitale versterkers, d/a-converters en streaming audio is verwerkt in de Bluesound apparaten. Omgekeerd heeft NAD geprofiteerd van de nieuw ingeslagen digitale weg met zijn M50 netwerkspeler en M52 opslagmedium. Vier apparaten zijn te onderscheiden, sterk verwant met elkaar en aanvullend of los inzetbaar. We hebben de Vault, de PowerNode, de Node en de Pulse. Het is handig even vast te stellen wat elk apparaat kan en doet, voordat ik dieper in ga op elk apparaat apart.

tekst René van Es fotografie Fotografiebureau PHOTO40 en Bluesound

• De Vault V500 verenigt de functies van cd-ripper, 1 tb-opslagmedium, muziekspeler met optische uitgang en d/a-converter. Prijs: €999,• De PowerNode N150 herbergt een muziekspeler, een d/a-converter, een ingebouwde 2 x 50 Watt stereo versterker en een subwooferuitgang. Prijs: €699,• De Node N100 is kleiner dan de PowerNode omdat hij geen versterker aan boord heeft, alleen een muziekspeler met optische uitgang en d/a-converter. Prijs: €449,• De Pulse is gebaseerd op dezelfde DDFA-techniek als die van een NAD VISO 1 dock, ingebouwde digitale versterkers met 80 Watt uitgangsvermogen en heeft bovendien een optische ingang (voor bijvoorbeeld tv). Prijs: €599,Verder is een gezamenlijke eigenschap dat elk apparaat een usb-poort heeft waarop een usb-stick of een usb-disk vol muziek kan worden aangesloten. Elk apparaat is te bedienen met de gratis app voor iOS of voor Android, waarbij u zich kunt voorstellen dat werken met een tablet handiger gaat dan met een telefoon of iPod Touch. Met uitzondering van de Vault, die alleen via een ethernetkabel kan communiceren met een netwerk, kunnen de apparaten zowel met een vaste aansluiting worden gebruikt als met Wi-Fi. In de app is iedere node separaat te bedienen, maar ook onderling te koppelen zodat her en der dezelfde muziek op hetzelfde moment speelt.

3


streaming

4


streaming

TECHNOLOGIE Buitengewoon prettig is dat Bluesound niet steunt op dnla en/of UPnP, maar zelf zijn muziekbibliotheek opbouwt als u aangeeft waar muziek in uw netwerk te vinden is. Dat is onnodig als muziek op een Vault of op een NAD M50/ M52 combinatie staat, dan vindt het systeem zijn eigen weg. Het blijft niet beperkt tot één opslagmediuml je mag je muziek gerust verdelen over Vault, pc, NAD en/of nas. Hoe handig dat is, laat ik aan de lezer over. Feit is dat de muziekbibliotheek alles netjes rangschikt en eventuele dubbele vermeldingen weglaat. Voordat ik het vergeet: het Bluesound-systeem speelt uiteraard internetradio. Bij internetradio is de kwaliteit van de stream te kiezen; zo heeft de NOS een bitrate tot 192kb/s beschikbaar, de BBC zelfs 320kb/s in aac. Bijzonder omdat je deze keuze normaal niet hebt, en de meeste systemen de laagste kwaliteit pakken om zo een ononderbroken service te garanderen. Daarnaast zullen nog steeds meer cloudmuziekdiensten toegevoegd worden. Support in geval van storingen gaat via internet en daarvandaan krijg je ook automatisch software updates wanneer die beschikbaar zijn. Geen toekomstmuziek meer is het downloaden van betaalde content op de Vault vanuit webshops. Voor zover ik weet is die laatste optie (zonder noodzakelijke tussenkomst van een pc) uniek voor Bluesound en NAD.

BLUESOUND VAULT De Vault kan, eenmaal aangesloten op je netwerk met internettoegang, uw cd’s rippen en opslaan op zijn interne disk van 1 Terabyte. De Vault is fluisterstil en om te voorkomen dat actieve koeling nodig is, heeft hij een losse externe voeding. Het rippen gebeurt bitperfect in flac of wav-formaat en eventueel tegelijk in mp3. Dat rippen gaat

Node een Vault aan te schaffen. Wie weet heb je al een nas in huis en zit je helemaal niet te wachten op meer opslag en ripfaciliteiten.

NODE & POWERNODE De PowerNode heeft als enige geen optische uitgang, maar wel een aansluiting voor een actieve subwoofer en natuurlijk voor luidsprekers. De Node valt in dezelfde categorie als de PowerNode, maar vereist wél een externe versterker. Wie goedkoop uit wil zijn of beperkt wil starten, zijn muziek opslaat op een usb-disk en al een stereo-installatie heeft, kan desnoods volstaan met alleen een Node. Disk eraan, interlink naar de versterker, app starten en spelen.

PULSE Tenslotte de Pulse; een actieve luidspreker die in staat is een redelijk stereobeeld te scheppen met de ingebouwde units vanuit de enkele behuizing. De Pulse kan gebruikt worden in een Bluesound-systeem, maar kan evengoed werken als enige Bluesound-component in huis. Wat je nodig hebt is een LAN met internet voor internetradio, een medium waar muziekbestanden staan opgeslagen om te streamen of een usb-device waar muziek afgehaald kan worden. Via de optische ingang zou je een Pulse ook kunnen combineren met een flatscreen om de geluidkwaliteit sterk te verbeteren. Muziek spelen vanaf een tablet of telefoon werkt feilloos met een Bluetooth-adapter van het merk. Door twee Pulse-weergevers te synchroniseren in de app en er één te benoemen als het linkerkanaal en de tweede als rechterkanaal kunnen de weergevers een volwaardig stereobeeld opbouwen.

‘ Bluesound heeft besloten om een complete reeks producten tegelijkertijd op de markt te brengen.’ overigens heel gemakkelijk, maar niet bijster snel. Plaatst u zelf met uw pc-bestanden op de harde schijf van de Vault, kunt u bestandsformaten gebruiken als aac, wma, ogg, wma-l, alac, wav en aiff. Het is niet mogelijk om met de Vault te rippen naar een aangesloten usb-disk; je kunt daar alleen van afspelen. Om af te spelen heb je een versterker nodig en een paar luidsprekers (of een Pulse), eventueel aangevuld met een eigen digitaal/analoog-converter. Een Vault kan stand-alone werken of de basis vormen van een Bluesound multiroom-oplossing. De PowerNode heeft geen externe versterker nodig, want die is ingebouwd. Een paar luidsprekers aansluiten is voldoende om muziek te spelen. Muziek die is opgeslagen op de Vault, of op een nas of usb-medium. Het is geen verplichting om met de Power-

KLEIN EN ELEGANT Bluesound en NAD hebben veel technologie gemeen. De Vault is een afgeleide van de NAD M50 muziekspeler in combinatie met de M52 Vault voor muziekopslag. De Pulse heeft dezelfde DDFA techniek als die van een NAD VISO 1 dock. De Node en de Vault zijn afgeleiden van de M50 voor het streamen van muziek, maar werken met een 24bit/192kHz Cirrus Logic DAC. Dit om het volume op de digitale uitgang te kunnen regelen. Op de analoge uitgang gebeurt dit in het analoge domein, dus zonder resolutieverlies. Een ZETEX chipset van de NAD M2/M51/C390DD is terug te vinden in Pulse en PowerNode. De PowerNode heeft naast de conversietechniek ook een ‘kleine’ M2 digitale versterker van 2 x 50 Watt aan boord. Technologie

5


streaming

6


streaming

Buitengewoon prettig is dat Bluesound niet steunt op dnla en/of UPnP, maar zelf zijn muziekbibliotheek opbouwt als u aangeeft waar muziek in uw netwerk te vinden is. Dat is onnodig als muziek op een Vault of op een NAD M50/ M52 combinatie staat, dan vindt het systeem zijn eigen weg. Het blijft niet beperkt tot één opslagmediuml je mag je muziek gerust verdelen over Vault, pc, NAD en/of nas. Hoe handig dat is, laat ik aan de lezer over. Feit is dat de muziekbibliotheek alles netjes rangschikt en eventuele dubbele vermeldingen weglaat. Voordat ik het vergeet: het Bluesound-systeem speelt uiteraard internetradio. Bij internetradio is de kwaliteit van de stream te kiezen; zo heeft de NOS een bitrate tot 192kb/s beschikbaar, de BBC zelfs 320kb/s in aac. Bijzonder omdat je deze keuze normaal niet hebt, en de meeste systemen de laagste kwaliteit pakken om zo een ononderbroken service te garanderen. Daarnaast zullen nog steeds meer cloudmuziekdiensten toegevoegd worden. Support in geval van storingen gaat via internet en daarvandaan krijg je ook automatisch software updates wanneer die beschikbaar zijn. Geen toekomstmuziek meer is het downloaden van betaalde content op de Vault vanuit webshops. Voor zover ik weet is die laatste optie (zonder noodzakelijke tussenkomst van een pc) uniek voor Bluesound en NAD.

BLUESOUND VAULT De Vault kan, eenmaal aangesloten op je netwerk met internettoegang, uw cd’s rippen en opslaan op zijn interne disk van 1 Terabyte. De Vault is fluisterstil en om te voorkomen dat actieve koeling nodig is, heeft hij een losse externe voeding. Het rippen gebeurt bitperfect in flac of wav-formaat en eventueel tegelijk in mp3. Dat rippen gaat overigens heel gemakkelijk, maar niet bijster snel. Plaatst u zelf met uw pc-bestanden op de harde schijf van de Vault, kunt u bestandsformaten gebruiken als aac, wma, ogg, wma-l, alac, wav en aiff. Het is niet mogelijk om met de Vault te rippen naar een aangesloten usb-disk; je kunt daar alleen van afspelen. Om af te spelen heb je een versterker hetgeen de importeur alvast op de harde schijf in de Vault

‘ Geen valkuilen, geen adders onder het gras en volledige werking van alle opties.’

7


streaming

had gezet, weerklinkt Jheena Lodwick door de ruimte via de PowerNode. Gewoon in cd-kwaliteit zoals wij gewend zijn. Een verbazingwekkend goed geluid voor een kastje dat tegelijk een streamer en een versterker is. Mijn PMC’s staan vrolijk en lekker muziek weer te geven. Flink power erin zonder het strakke karakter te verliezen. Een mooie, open weergave die goed los komt. Met een meer dan behoorlijk stereobeeld dat niet past bij het prijskaartje van de PowerNode.

TUSSENKOP ? In een studeerkamer, logeerkamer of kinderkamer is een PowerNode heel erg op zijn plaats, maar ik denk dat heel veel luisteraars al blij zijn als ze deze kwaliteit in de huiskamer krijgen. The Chain van Fleetwood Mac zet een slagwerk neer dat er mag zijn, met de meerstemmige zang ook daadwerkelijk komende uit verschillende kelen en niet samengeplakt tot een brei. Gemeten met een dB-meter op de luisterpositie haal ik zonder enig probleem gemiddelde waarden van 95 dB en dat is eigenlijk al veel te hard in de kamer. Ook Loreena McKennitt met The Gates Of Instanbul van de Dali CD Volume 2 zet de speakers hard aan het werk. De opname met zoveel verschillende instrumenten speelt spannend, al zou iets minder laag mij welkom zijn vanuit de PowerNode.

TUSSENKOP De Pulse is eigenlijk een verhaal apart. Met zijn wifi en Lan-aansluiting is hij zonder enige moeite op te nemen in een thuisnetwerk. Met of zonder andere Bluesound producten in zijn omgeving. Het leggen van een share naar je muziekbibliotheek op een nas is simpel te realiseren, vanaf een usb-stick spelen is een kwestie van de stick aansluiten,

8

Bluetooth speelt je bestanden van iPhone, iPad of ander Android en iDevice. Niets van dat alles aanwezig, dan blijven over de muziekdiensten en internetradio. Met gebruik van de prachtige Bluesound app zijn de mogelijkheden ruim en zal de Pulse overal een plek kunnen vinden. Geluidskwaliteit is zoals te verwachten niet zoals die van losse luidsprekers aan een versterker, daar kunnen de twee tweeters en de enkele woofer met zijn beide reflexpoorten niets aan doen. Ook niet als ik draadloos kans zie high resolution bestanden te streamen. Zonder ook maar het minste of geringste hikje in de weergave. Gebruik de Pulse waar hij voor is; de keuken, de slaapkamer, studeerkamer of hobby ruimte. Daar zal hij prima voldoen. Een volgende optie is het inzetten van de Pulse als een soundbar bij de televisie. Geluidkwaliteit gaat met sprongen omhoog als u via de optische digitale ingang werkt en de luidsprekers in een flatscreen laat zwijgen. Wie de beschikking heeft over twee Pulse systemen is spekkoper, synchroniseer de beide P300’s met elkaar, maak van één de linker weergever en van een tweede Pulse de rechterluidspreker en speel in volwaardig stereo. Hoe? Eenvoudig de opties kiezen in de app van Bluesound.

TUSSENKOP Omdat de diverse Bluesound-combinaties bestaan uit een streamer met optische digitale uitgang en een analoge uitgang is het interessant om eens een veel duurder apparaat achter de Vault en Node te hangen. Ik kies voor een Naim UnitiQute, waar ik gebruik kan maken van de digitale ingang en de analoge ingang. Als extra heb ik een NAP 100 eindversterker bij de Qute om te kunnen bi-ampen. We gaan dus een hele stap hoger ten opzichte van de PowerNode. Dat is ook hoorbaar: het laag is minder zwaar


streaming

‘De vraag waar je instapt in de Bluesound-lijn is relevanter dan de vraag of je instapt.’ aangezet en het geheel klinkt natuurlijker. Tegelijk is er een deel van het enthousiasme weg, dat afkomstig was van de PowerNode-versterker. Het stereobeeld is wel gegroeid in de breedte en diepte, maar tevens fors afgenomen in hoogte. De keuze tussen de interne dac van de Vault en de interne dac van de Naim geeft een zelfde soort beeld. Je wint in natuurlijkheid en rust met de Naim, je verliest in dynamiek en plezier. De wijze les die te trekken valt, is dat een betere (lees veel duurdere) versterker de PowerNode voorbij gaat. Wie dus al een versterker heeft staan is beter uit met een Node of Vault. Voor de d/a-conversie geldt hetzelfde: het kan beter maar dan wel met een flinke prijskaart extra. Stel dat we dan eens heel wild gaan doen en de Node naast een M50 van NAD zetten. Op een Esoteric DAC, Audia Flight versterkers en PMC fact.8 speakers. De verschillen had ik groter verwacht eigenlijk. Niet dat ze niet goed te horen zijn, de M50 is een duidelijke winnaar. Het is gelukkig niet zo dat een Node helemaal niet meetelt. Ik schat in dat een Node zelfs beter presteert dan een inmiddels niet meer leverbare Logitech Touch of Duet als we werken met een optisch digitaal signaal. Qua interne D/A converter is een Node zeker de winnaar ten opzichte van Logitech. Met inachtneming van het van het fraaie indexsysteem van Bluesound en de uitbreidbaarheid zou ik het wel weten en koos ik voor dit blauwe geluid.

Uit het bovenstaande verhaal zal gebleken zijn dat voor streaming audio in een high end opstelling meer nodig is dan Bluesound, en je naar NAD zult moeten gaan –met een prijskaart die stukken hoger zal uitkomen. Toegegeven, Bluesound presteert boven zijn prijsklasse in de meer normale audiosystemen. Neem maar eens het verschil tussen de Node van 449 euro en de PowerNode van 699 euro. Ik ken geen versterker van 250 euro die een dergelijke geluidskwaliteit levert. Wie echter al een versterker heeft, ja, die kan zich die 250 mooi besparen. Hetzelfde gaat op voor de Vault. Het gemak van streamen, opslaan en weergeven is precies wat de meeste mensen zullen willen. Of zet een Pulse neer waar dat uitkomt, als je een heel compacte oplossing wenst zonder veel draden. Laat dBpoweramp en Foobar over aan de liefhebbers, wij gaan voor gemak, kwaliteit en degelijkheid. Dat is hetgeen waar Bluesound voor staat. Dat het merk een achtergrond heeft van veertig jaar hoogwaardige weergave, heeft heel hoorbaar een grote rol gespeeld. Profiteer daarvan als je streaming audio overweegt, of wil overstappen van een pc met soundkaart naar een echte (multiroom) oplossing.

CONCLUSIE

Plus- en minpunten

De vraag wáár je instapt in de Bluesound-lijn is meer relevant dan óf je instapt. Er zijn meerdere oplossingen te koop om muziek digitaal op te slaan en weer te geven. Ieder met z’n eigen voor- en nadelen, een eigen prijskaartje en een eigen geluid. Ik heb ze niet allemaal geprobeerd en kan dus onmogelijk de beste koop aanwijzen, als het al mogelijk zou zijn om in je portemonnee (en in je hoofd) te kijken. Dus beperk ik mij tot een sterke aanbeveling van het Bluesound systeem op basis van ervaring met de bediening, de flexibiliteit, het doordachte concept en voorop de geluidskwaliteit. Een van de meest recente firmware updates heeft er bovendien voor gezorgd dat er diverse extra muziekdiensten in de app ‘embedded’ te vinden zijn. Een ervan is het zeer recent in Nederland gestarte Qobuz. Deze dienst biedt een online streaming-abonnement aan in flac. Zoals te verwachten is het klankverschil ten opzichte van mp3diensten aanzienlijk. Voor minder dan twee tientjes in de maand voor muziekliefhebbers het overwegen zeker waard!

+ Geluidskwaliteit + Gemak + Instapmogelijkheden - Niet de snelste ripper - Vault is niet intern uit te breiden

Prijzen Bluesound Vault V500 - €999,Bluesound PowerNode N150 - €699,Bluesound Node N100 - €449,Pulse - €599,-

Importeur: AND Benelux BV Randweg 3 4104 AC Culemborg Tel. 088 0152152 info@andbenelux.com

9

HiFidelity XS 54  
HiFidelity XS 54  

HiFidelity XS 54 Bluesound