Hieu Huynh's Portfolio

Page 1

DEV ELO P

E TUR C U STR

E TUR C E T HI ARC

ERN OD M T POS

ART

E ANC BAL

IGN DES IDE A

BU ILD

O RTF O P

RY ET M M SY

LIO

CO NC EPT

SPA CE

T AP D A

MO DE RN

EXP ERI ENC E

E BL A W NE RE

S RE

H RC A E

IN TA S SU

IT Y L I AB

HIEU HUYNH


Contents

- The Nest - Hybrid House - Las Vegas Arts Center - Desert Sunrise - Pine Creek Trailhead

Precedent Sketches

- A Sacred Space

- Osseous Terrain

- Net-Zero Home

- Architecture Bookstore


BIO: I am a graduate student at The University of Southern California School of Architecture. I completed my undergraduate study in architecture at The University of Nevada, Las Vegas in May 2015.Architecture is a passion and hobby that lives within me. I have always been fascinated with how a building performs and how the the profession of architects can really impact our built environment.

Osseous Terrain Abstract


The Nest

Single Mothers Housing

The Nest is a combination of housing for single mothers and a nature center for the community of Blair Hills, Ca . The vision is to provide safe and convenient housing for the single mothers as well as increase the communities’ knowledge, understanding and appreciation of the natural environment through building materials, design strategies, and outdoor communal areas. The center also caters to the active users of the future “Park to Playa Trail,� which will have a designated trailhead that provides an overlook of the city to the North and the community center to the South.


Toddler Zone

Metal Gutter Wood Panels W/D

Wood Furring Strips Rigid Insulation/Waterproofing Insulation Playground Finished Interior Wood Board 4x4 Girder Beams 2x4 Wood Framing For Shear Wall

W/D

12x24 Glulam Beam/Columns

Nature Center Lobby Wall Detail 1-1/2”= 1’-0”

W/D

W/D

Housing Plan Nature Center Exterior

Housing Interior

Sea A


Live/Work Hybrid House

North Facade

The Hybrid House Project challeneged me with a design that must focus on a specific home based on a wood working business. The obsticales that were faced was the location of the site, which was located on a high traffic one-way street. Another challenge faced was providing additional opportunites to advertise and generate income without compromising the life or neighborhoods integrity.


UPPER PAVILION FLOOR PLAN 1/8”=1’-0”

11

9 7

N

7.LIVING 8.KITCHEN 9.MASTER BEDROOM 10.MASTER BATH 11.TERRACE

10

OPEN TO BELOW

8 OPEN TO BELOW

Second Floor

Night Perspective

3 6

1

2 4

5

First Floor 0

Interior Perspective Section 1.Main Gallery 2.Outdoor Gallery 3.Workshop 4.Mechanical Room 5.Bathroom 6.Carport 7.Living Area 8.Kitchen 9.Bedroom 10.Bathroom 11.Terrace

10’

20’


Las Vegas Arts Center

Aerial Perspective

The Las Vegas Arts Center is focused on creating social spaces that draws the community together like natural biological cells. The LVAC is located at the southern edge of Symphany Park and walking distance from the Las Vegas Premium Outlet, Bonneville Transit Center, City Hall, Smith Center, Childrens Museum and the future Bullet Train Project. The exhibit space inside the center is a flexible plan for curators to organize according to the work being displayed.


Lobby Entrance


UNLV DOE Race 2 Zero Competition “Desert Sunrise�

Desert Sunrise is a team project that consists of graduate and undergraduate architecture and engineering students. The objective is to design a net-zero site energy home that combines the culture and traditions of the Moapa Band of Paiutes of Southern Nevada with contemporary, evidence-based design practices to produce a safe, comfortable and energy efficient home in the heart of the Mojave Desert. Our design was driven by several over-arching principles: Efficiency in the use of materials and labor; harvesting the resources of our intense desert environment through passive & active solar strategies; high quality and comfort of living; and durability of a home that will uniquely be passed down through a tight and proud community.


rectangular shape selected based on energy simulation analysis. kitchen, bedrooms, bathrooms, utility. public spaces: grand hall, south facing.

service spine. roof angle optimally angled for photovoltaic summer production. roof angle selected direct gain during the winter. renewable energy. cistern. trombe wall.

Shadow of eagle near Moapa Paiute reservation, accross interstate 15.

kitchen, bedrooms, bathrooms, utility. service spine. grand hall, south facing.


Pine Creek Trailhead at Red Rock Canyon

Northeast Perspective

Pine Creek Trailhead is a unique project in the ways of land usage and the surrounding natural envrionment. The program consisted of a shaded area for visitors, viewing platform and restroom facilities. The driving concept was integrating into the surrouding fabric such as the desert plants that were located within the site as well as the surrounding mountains.


Southwest Perspective

Interior Perspective

Physical Model


A Sacred Space in Viterbo, Italy

Large Sacred Space

A Scacred Place in Viterbo, Italy was an ambitious concept of creating a ecumenical sacred space and its supporting complex. The emphisis on “sacred� was the main focus on this project. This project consisted elements such as cost effectiveness, an envrionmentally compatable building, and use of local site and construction materials. The program was directed towards sacred rituals, spiritual activities, and community gatherings.


Exterior Space

Small Sacred Space


Osseous Terrain

Aerial Perspective

Osseous Terrain must be an educator itself by demonstrating alternatives to sustainable strategies, alternative design, and technology. The future of the Center for Advanced Environmental Study on Santa Catalina Island needs to have a strong connection between the inhabitants and the surrounding context views. It is to help the two engage each other physically so that both may benefit from one another and to be proformative and inspirational.


B

WET LAB GREEN LAB COMMUNICATIONS MECHANICAL STORAGE JANITORIAL

LEVEL 3

ELECTRICAL

Courtyard Entry B

LEVEL 2

B

Vortex Lobby

LEVEL 1 0

3

60’

STEEL PLATE ALUMINUM ETFE FRAME

1

STEEL BOX FRAME

LONGITUDINAL SECTON 0

40’

ETFE

2

B

20’

10’

20’

20’

A


ION

Moapa Paiute Net-Zero SECTION Home B

1 5/ 0

4 Net-Zero Home was a project that was completed over a three week summer course called Solar Applications in Architecture. The Moapa Paiute In designing a net-zero home, we implemented passive and active solar strategies while keeping an aesthetically pleasing appearance. Overall, we intended to manipulate the formal and spatial qualities of our building to adapt to both the local desert climate and to the needs of our clients.


1

Daylighting 1/16" = 1'-0"

2

Cooling 1/16" = 1'-0"

6

3

Thermal Mass 1/16" = 1'-0"

Trombe Wall 1/16" = 1'-0"

4

7

Level 1 Air Circulation 1/16" = 1'-0"

Cross ventilation 1/16" = 1'-0"

5

Section 4 1/16" = 1'-0"


Architecture Bookstore, Chicago, IL The Architecture Bookstore must change and adapt to the future if it is to survive. The concept of making a bookstore less of a retailer but more of an environment is crucial in this social media era. By pushing and pulling mass to create voids and spaces, it created more than just a space for the consumer but created a space to interact with the culture which is architecture.


Ground floor

2nd floor

3rd floor

4th floor

5th floor & Terrace

Structure Model