Page 1


KÖPENHAMN ///////////////////////////////////////////////////////////// Folket var många. Maten var god. Stämningen var hög. Dealen var dålig

___________________Annons__________________________________________________________


3

////////

LEDARE /////////

/////////

HERE IT COMES! >JAG ÄR NOG INTE DEN ENDA som har börjat tröttna på meterhöga snövallar, snömodd, hala isfläckar och minusgrader! Eller för den delen, michelingubbstjocka täckjackor, torr elementvärme som ger elektriskt hår och vattenskadade kängor! Ge vår åt folket, med porlande bäckar, grönska att drunkna i, kittlande värme och grus på trottoarerna. Låt saven stiga och vårkänslorna flöda! För att leda in er på rätt spår, kommer här Hidningen med temat vårkåt! I det här numret vill vi ge er vårinspiration. Få er att tina upp och se ljusare på tillvaron. Läs tillexempel Staffan Blixts krönika, och få er ett gott skratt, ung och kåt är man inte alltid det så säg? För er som har låtit lusten gå i ide under vintern tipsar vi varmt om vår kåtkuriosa och för er avgångsstudenter som har ångest inför slutterminen finns vägledning i överlevnadsguiden. Där får ni en försmak av studentens lockelser och snedsteg, make it or breake it! Så här kommer den, the second one efter ett succéartat första nummer! Vi har vår i luften, var har ni er?

Linnéa Ekberg chefredaktör

Ansvarig utgivare: Anna Tillas-Lindberg

Innehåll

2

intryck från klimatmötet

KÖPENHAMN

4

Om det nu händer nåt

6

Och vinnaren är...

8

How to save a life

12

Edith har sådan koll

13

Och vinnaren är...

14

Ung och kåt av Staffan Blixt

16

Vad du bör veta

19

Det brinnande klotets ledord

LINDESKOLAN NEWS MÅNADENS BABE ÖVERLEVNADSGUIDEN DO’S AND DON’TS MÅNADENS BLOGG KRÖNIKA

KÅTKURIOSA HOROSKOP


4

h i d n i n g e n

////////////////////////AKTUELLT PÅ LINDESESKOLAN////////////////////////////

Årsboken HJÄLPER DIG ATT MINNAS För första gången på länge ska det i år sammanställas en gemensam årsbok för Lindeskolans avgångselever. Det är studentföretaget Nordic Tradition som ligger bakom satsningen. Konceptet känner vi igen från amerikanska yearbooks. Med årsboken ska vi föralltid minnas vår gymnasietid.

• • •

I årsboken kommer alla klasser i trean att få ett varsitt kapitel till sitt förfogande. För varje kapitel kommer eleverna i klassen att presenteras, sida för sida, elev för elev. Alla klasser har också möjlighet att lägga till bilder till sitt klasskapitel, bilder från studentfester, friluftsdagar eller andra minnesvärda klassevenemang. Vill det sig väl kan Lindeskolans årsbok bli en riktig bjässe, sidantalet är i princip obegränsat. Karin Eriksson i TE07A är ordförande i skolans årsbokskommitté, det senaste året har hon ägnat många timmar åt arbetet med boken. Hon är övertygad om att en årsbok behövs. – Det är en rolig grej att sitta och kolla i när man blivit äldre. I korthet Elevsidorna kommer att se ut på samma sätt för alla elever, med En årsbok ska sammanställas frågor och svar. Några av frågorna är för alla som tar studenten gemensamma för hela skolan, andra frågor gäller bara för ens egen klass. Ett kapitel för varje klass Alla treor har fått, eller ska få, inloggningsuppgifter till en hemsida på En sida för varje student nätet. Det är där man fyller i svaren på sina frågor, det är enkelt att göra och tar inte speciellt lång tid. – Högst fem minuter, försäkrar Karin och passar också på att rikta en sista uppmaning till de treor som ännu inte fyllt i sina profiler. – Vem vill betala 100 spänn för en tom årsbok? Nu sätter vi fart! ERIK GUNNARSSON

MANNEN PÅ GATAN Per Hillius Lärare Estet Driver du en pizzeria om tio år?

-Aldrig! Jag gillar inte deg, den är kladdis och fastnar verkligen överallt. Värsta mardrömmen är nog att vakna upp i en gigantisk deg.

Emma Nyman SP08A Tänker du göra högskoleprovet?

-Ja, fast det blir i trean i så fall. Jag känner mig inte riktigt redo nu i tvåan, så därför känns det bättre att vänta ett år.

Martin Nordström HR09

Tycker du att det är för mycket smör på cafeterians mackor?

Nja, det vet jag inte, tycker det är helt okej. Det är i alla fall inget jag har tänkt på.

_______Annons_____________________________

Har du skärpan? Vare sig det gäller trä, tomater eller textil vet de flesta hur det känns att arbeta med slöa verktyg. Få vet dock hur enkelt det är att få full kontroll över både skärpan och eggvinkeln. Med Tormek slipsystem kan du slipa alla husets eggverktyg rakbladsvassa. Ett professionellt slipsystem ger minimalt slitage på dina verktyg då inget överflödigt stål avverkas. Samtidigt får du en välslipad egg i rätt vinkel som håller skärpan längre. Att sedan grannarna står i slipkö är en konsekvens man kan få räkna med...Besök oss på www.tormek.se

Hasse Juneholm EC09 Varför tror du Natureleverna dansar nakna på gymnasiefesterna?

Nja, det vet jag inte, tycker det är helt okej. Det är i alla fall inget jag har tänkt på.


5

HIDNINGEN ser ljuset Höstterminen gick mot sitt slut. Bara en vecka återstod innan jullovets intågande. I aulan firades minnet av ett italienskt helgon (Lucia). Strax utanför, i aulafoajén, hade det dukats upp för ett stort pressläpp. Det var med oerhörd stolthet och glädje som vi i redaktionen kunde presentera Hidningen för omvärlden. Efter en slitsam höst hade vi till slut lyckats få ihop en värdig skoltidning. Det blev en omedelbar succé. Tack vare Hemköp kunde skoltidningsredaktionen bjuda alla läsare på pepparkaka och julmust. Det skulle inte bara vara intressant och trevligt att premiärläsa Hidningen, det skulle vara gott också. Skoltidningens redaktion vill härmed rikta ett stort tack till alla er som läste vårt första nummer. Fortsätt så.

/////////


6

h i d n i n g e n

//////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////

Grattis

Sofia Melin

i NV09!

Hidningen har utsett dig till månandens babe, hur känns det? Det känns lite pinsamt. Men nu blir det fest. Vem jag ska tacka? Det får väl bli er, det är ju ni som har utsett mig. Hur går du vidare i karriären? Jag ska fortsätta vara högljudd och jobbig. Vem skulle du vilja utse till månadens babe? Elin Axarp, för att hon är lika jobbig som jag. Vad har du valt för individuellt val till nästa år? Franska steg 4, bara för att det ger meritpoäng och för att Inger är så gullig. Vilken Astrid Lindgren-figur var du kär i som barn? Det vet jag inte, men Ronja Rövardotter, det var min polare det. Jag ville ha hennes krulliga hår. Vilket spöke ligger under din säng? Laban. Fullföljer du dina nyårslöften? Absolut inte. Jag skulle festa mindre men det har inte gått så bra. Vilken kändis skulle du vilja strula med? Ashton Kutcher, han är het. Snart är det vår! Vilken vårblomma är du? Linnea tycker att Sofia liknar en liten söt tussilago. Ditt viktigaste stiltips i vår? Färgglatt. Och ett annat tips, ingen får glömma min födelsedag. Fadern, sonen eller den heliga anden? Sonen. Vilken är din favoritgrupp på Facebook? Hahahahaha remember when we…… oh you weren’t there! Vad luktar du? Farligt. Nä, men jag brukar lukta min parfym, Black XS – om det finns något kvar. Slutligen, vad tycker du om vädret? Vädret?! Det är förjävligt, imorse var jag tvungen att pulsa i tre decimeter snö. Det gynnar inte mig, så våren är välkommen!

Tio snabba med månadens babe Kebabhuset eller Milano Sahlin eller Reinfeldt Mamma Scans köttbullar eller Din mammas köttbullar Ullared eller Weekday Sött eller salt Ryssland eller Saint-Barthélemy Svettig eller dålig andedräkt Döv eller blind Springa naken genom staden eller förevigt bli kallad Kurt Handla kondomer med farmor eller hänga med esteterna

Lindeskolan kryllar av unika, intressanta, mysiga, glada och allmänt trevliga människor! Vill du nominera någon till ”månadens babe” på Lindeskolan? Hör av dig till redaktionens mejladress med sötnosens namn, klass och en eventuell motivering. tips.hidningen@gmail.com

____________________________________________________Annons__________


4

Likt det smyckeskrin från din farmors farmors mor är detta episka kompendium något du ömt bör vårda. Genom genrationer har den vandrat, denna essentiella sammanställning av överlevnadsstrategier. Det du nu håller i din hand är nyckeln till alla prövningar som du i vår möjligtvis kommer att ställas inför. På det mest vördnadsfulla vis vill vi härmed ledsaga er genom vårterminen 2010. Håll till godo.


1.

Framtidsångest ”Och vad ska du göra efter gymnasiet, lille vän?” Den frågan börjar kännas ganska så uttjatad vid det här laget. Varför envisas alltid utomstående med att späda på din framtidsångest, när du själv klarar det så väl? Låt det här bli våren då du lämnar all framtidsbävan bakom dig. Go with the flow! La dolce vita?

S t a r t

2.

Septem Som om det inte vore nog med Twilight, Eragon och Avatar? Nu är det dags för Lindeskolan att få sin egen fantasy/ skräck-musikteater. Men fear no darkness kids! Septem bjuder på såväl monster som skräckinjagande strippor. Det här är någonting vi verkligen värderar VT-10. Be there or be utelåst!

3.

Nattinnebandyn Det här är din chans att visa upp dig för världen, som den innebandyspelare du föddes att vara med aldrig blev. Tjejer, tänk hotpants och korsett. Killar, shirtless is the way to rule the innebandyturnering.

4.

Finputs av betygen Mitt i all denna galenskap finns skolan som en fast punkt. Betygen är din väg ut härifrån (tack och lov!) och deras betydelse bör på intet sätt förringas. I vår är meritpoängen dina hemliga begär, och glöm inte att kunskap alltid är makt.

5.

Studentfester Fest i all ära, extra roligt blir det först när festfixarna slänger in ett tema. Studentkommittén har lyckats sådär hittills. Neutrala teman (rock, färg, djur) må fungera, men i vår efterlyser vi något mer kontroversiellt! Transvestit-tema? Star Wars-tema? Dränkt katt-tema? Studentkommitténs lilla tillägg: Det blir OS, röda mattan och beach. Oh yeah.

7.

Solbrännan Morot på balen? Nej, tack! Vill man vara fin behöver man då rakt inte lida pin – tack gud för BUS, spray-tan och solarium! Men. Överdosera inte och skrubba armbågar och knän. Lagom är bäst.

6.

Karnevalen De stora frågorna inför studentveckans årliga karneval: vilken bilmodell använder sig Fordon av i år? Ska vi låta Estet vinna igen? Börja i tid med ert karnevalsplanerande.


Kenta tipsar Ett talesätt som är känt bland de allra flesta avgångsstudenter är ”klar men inte färdig”. En vis man vid namn Dalai Lama sade en gång; Klar men inte färdig! Du är klar med Dina gymnasiestudier, men du är inte färdigt med lärandet. Hela livet är en lärprocess. Jag hoppas att den grund som Lindesskolan har gett Dig är god och att Du är väl förberedd för ett fortsatt lärande. Jag vill skicka med Dig tre nyckelord för Ditt fortsatta lärande: nyfikenhet, ansvar och tålamod. Bevara Din nyfikenhet, viljan att upptäcka nya saker. Ta ansvar. Gör så gott Du kan i alla lägen. Ha tålamod. Sätt upp mål och ge inte upp. Eller? Nej, det stämmer givetvis inte. I själv verket råkar det vara så att dessa ord kommer från ingen mindre än Lindeskolans gymnasiechef Kent Hiding. På samma sätt som fågelmamman göder sina ungar innan hon kastar ut dem ur boet, vill Kent Hiding önska Er lycka till.

15. Studenten 2010

8.

Överlevnadskittiet Femton saker du alltid bör ha med dig VT-10 Penna Sudd iPad (allt du någonsin behöver) Fickplunta Nötter Chokladkondomer (finns hos skolsköterskan) En uppstoppad lama (fraktas med fördel på skrinda) Torrmjölk Stol Random saker Gummisnodd Hausfrau Valspäck Steppskor Foundation (helst i en annan nyans än din egen hy)

9.

Projektarbete Nu bör du vara i sluttampen vad det gäller projektarbetet. Rapporter ska lämnas in och betygsättas. Se till att hålla dig på god fot med din handledare, särskilt du som lagt ner ett år av ditt liv på att studera metaller i dagvatten.

10.

Talangjakten Härmed riktar vi oss inte till dig som: Rappar dåligt Jonglerar med spädbarn Däremot, du som: Gillar “Jag är en vampyr” Smeker gitarrer Chillar

14.

Provpepp Tagga, tagga, tagga! Prov is coming up. Mountain Dew is going ner in your strupe!

13.

Äventyret Om du inte vill utsätta dig för svält, benbrott, sömnbrist och hallucinationer – skippa det stora Äventyret! Du som däremot har lite jävlar anamma i dig, se till att inte missa årets kraftprov.

12.

Så maximerar du din studiedag Hur många studiedagar har inte gått till spillo på grund av omotivation och too much chillaxin’? Det finns massa saker som du kan få uträttade, t.ex. sova 16 timmar, provflyga din nya kvast eller möjligtvis umgås med kvinnan som gav dig livet - Mat-Tina.

11.

Hur man blir kvitt sitt i-klassenfylleligg Hur man blir kvitt sitt i-klassenfylleligg Visst har vi alla någon gång funnit oss i den bisarra situationen att ligga med någon som man träffar varje dag, och ja, vi pratar om din kära klasskompis. Om du inte har det, då kan du fortsätta till steg 12. Detta riktar sig enbart till er som tar för sig av buffébordet men snabbt blir illamående när hungern har stillats och allt som är kvar är en massa kladd. Eftertanke, gärna före.


MÅN

15

Grattis Staffan Blixt på födelsedagen!

Vi lyfter på hatten för Julia Prim, SP08B, som fyller 18 år. Grattis och välkommen in i vuxenvärlden (krogen)

Maskeradbalen, på vilken Gustav III mördades, ägde rum 1792

TIS

16 Irlands nationaldag

Yrkesinspektionen besökte Lindeskolan år 1991

Glöm inte att släcka lampan klockan 20.30 (Earth Hour)

Sommaren är kommen, ställ fram klockan

Jonas och Jens firar namnsdag

Grass Is Always Browner on the Other Side of the Fence Day (ja, den här dagen finns på riktigt)

Texas Loves the Children Day (ja, den här dagen finns på riktigt) Ingvar Kamprad, Eric Clapton och Celine Dion födelsedagspartajar

Kl 15.40, 1982, kunde man gå och titta på orkester (frivilligt)

År 1991 hade klass Dk besök av kronofogden

Pontus Hedblad, BF08, fyller vuxen. Grattis på 18-årsdagen! 19-års jubileum för Hare Krishna-rörelsens Våffeldagen besök på Lindeskolan Queen Elisabeth II blir den första kungligheten som skickar mejl, år 1976

Onsdag?

209 år sedan den ryske tsaren Paul I styptes till döds

Internationella vattendagen

Fjorton dagar sedan biopremiären av Alice i Underlandet 08.25-11.35 1991 var det Samlevnadsundervisning för klass EK2 Tunisiens nationaldag SM-finalen i bandy avgörs traditionsenligt på Studenternas IP i Uppsala (direktsänds i SVT1 klockan 15.45) Ronaldinho styr 30-årsfest

17

ONS

18

TORS

19

FRE

20

LÖR

21

SÖN

22

MÅN TIS

23 24

ONS

25

TORS

26

FRE LÖR

27

28

SÖN MÅN

29

TIS

30 31

ONS


MÅN

1

2

TIS

3

ONS

4

TORS

5

FRE

6

LÖR

7

SÖN

8

MÅN

9

TIS

10

ONS

11

TORS

12

FRE

13

LÖR

14

SÖN

Vi firar att OS är över. Nu kan vi återgå till våra vanliga liv.

Bulgariens nationaldag

54 år sedan Marocko förklarade sig självständigt från Frankrike Johan Birath, ES08, fyller 18! Stort grattis!

Exakt 18 år sedan elever på Lindeskolan från Kopparberg intervjuas av radion

XXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXxx

Internationella kvinnodagen

Biopremiär för Tim Burtons Alice i Underlandet 1982 – En fin, nykter och trevlig (?) skoldans Köp fyra Bugg och en Coca-cola! genomfördes Lotta Engberg fyller 48 år Tandläkarnas dag Oscarsgalan. Är du bjuden? Elevrådets nattinnebandyturnering Studiedag

Lindeskolan åker till Auschwitz

102 år sedan fotbollsklubben Milano grundades ”Don’t worry, be happy”-Bobby McFerrin blir 60 och “Öppna din dörr”-Tommy Nilsson blir 50 Evert Taubes 120-årsdag Hissa flaggan! Kronprinsessan Viktoria har namnsdag!(?) Inomhus-VM i friidrott sätter igång i Qatars huvudstad Doha. Christian Olsson tillbaka på pallen? Pi-dagen


12

h i d n i n g e n

////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////

FASHION

DOsmedandEdith DON'Ts Sigurdsdottir

Fashion condemns us to many follies; the greatest is to make ourselves its slave –Napoleon Bonaparte

DOs 1.

Med det sagt så låter vi 1800-talets mest fashionabla överbefälhavare, politiker och kejsare leda oss rätt in i 2010, året då du tar kontroll över ditt eget sinne för mode och stil, året du inser att mittbena inte passar din ansiktsform och även året du upptäcker att Elle’s årliga trendbibel inte är annat än ett fånigt collage gjort i Paint med tillhörande pretentiösa texter. Men som alltid kan det vara skönt att ha någon som leder er på rätt väg, trampar upp stigar och bestiger berg. Så när ni hamnar där inne på Gina Tricot’s rea, tänk på mig då; en hjälpande hand på din paljettbeklädda axel, alltid här för att förhindra fashion faux pas.

Större delen av 2009 har färgen blå fått äran att klä fagra flickors naglar, alltifrån kleinblå till turkos har synts på stan och i editorials i de allra flesta magasin. Med nu får blått snällt kliva ned och vika hädan för Jade 407. Detta nagellack är vad Chanel brought to the table men liknande kulörer återfinnes på Urban Outfitters så väl som Make up Store. /////> Bild; kissies.se

2. DON’Ts 1.

</////The word on the street i höst var att en svensk motsvarighet till chickserien The Hills skulle skapas. TV3 tog sig an detta projekt och tillsammans med 3 av Stockholms vassaste tjejer är äntligen Glamourama här, 20 stycken avsnitt sänds via TV3 Play med start 8 februari. Mikaela Forni, Petra Tungården och Anna Hibbs är huvudpersonerna, vilket inte är annat än perfekt. Collage stulet från rodeo.net

Ni som tog er tid att titta på Grammisgalan vet nog precis vad jag syftar på när jag säger ”oh God nooooo, my eyes!” Nog för att Stureplansbloggaren och klubbchefen Rebecka Simonsson oftast är mer är välklädd och vågad så var detta inte okej. Ni som påstår att hon är Sveriges svar på Lady Gaga bör ställas inför rätta. /////> Bild; svt.se

2. Bild; ontherack.com

</////Den senare delen av tvåtusentalet har Alex Wang regerat och plagg efter plagg har kopierats av diverse budgetkedjor. Hans kreationer har prisats och sällan har så många småstadsflickor burit nitar kombinerat med svart och sönderslitet. Men är den eran över? Och varför? Alex Wang F/W 2010 är anledningen. Knälånga shorts ovanpå utställda leggings, fotsida skinnjackor i mc-stil och sist men inte minst – frisyrerna. No words necessary.


13

// //////////////////////////////////////////////////////////////////// /////////

Tips

u KENT

av Anna Tillas

u FÖR TRÄDETS SKULL >Karin Boye

>The house of the blue light (1986) Vem lärde sig inte att spela introt till Smoke on the Water i mellanstadiet? Det är väl kanske de flestas uppfattning om vad Deep Purple är, men den (uttjatade) låten finns (lyckligtvis) inte med på den här skivan. Musiken består av mycket keyboard (inte plingande på gränsen till larvigt, utan … coolt), gitarr och mestadels ganska raka trumkomp. Om man är mest hemma på Smoke on the Water går det nog att känna igen sig här också. Bästa spår: Mitzi Dupree

K

Ingen andlös sommarnattshimmel når så långt in i evigheten, ingen sjö, när dimmorna lättar, speglar sådan stillhet som den stunden då ensamhetens gränser plånas ut och ögonen blir genomskinliga och rösterna blir enkla som vindar och inget mer är att gömma Hur kan jag nu vara rädd? Jag mister dig aldrig.

LIFE OF BRIAN En smått galen film med Monty Python-gänget (=mycket speciell humor). Brians liv börjar med att han förväxlas med Jesus (misstaget reds snabbt ut) och slutar med att han blir korsfäst. Där emellan hinner han bland annat med att bli medlem i en grupp som beslutar att de ska slåss för mannens rätt att få barn (även om, som det så riktigt påpekas i filmen, det faktiskt är fysiskt omöjligt), gå på en stening och ta en tur i ett rymdskepp. Hela härligheten avslutas med ”Always look on the bright side of life …”

u

M

U

u DEEP PURPLE

Det är svårt att säga vad som är en bra dikt, eftersom alla tycker olika om sånt. Jag tänker inte ens försöka beskriva hennes sätt att skriva. Jag nöjer mig med att återge en av mina favoriter, Den stunden, från denna diktsamling:

O

Kent är ett band som folk antingen tycks älska eller hata. Jag kan stolt (fast med risk för att hälften av Sveriges befolkning ska förakta mig) erkänna att jag hör till den förstnämnda kategorin. Första gången jag hörde dem tyckte jag att det lät som ett deppigt Gyllene Tider. Och det är väl också bästa sättet jag kan beskriva Kent på, även om det kanske inte låter så lockande. Och vilka texter! Vem kan komma på något sådant som ”kevlarsjäl” utom Jocke Berg? Hagnesta Hill är min favorit av alla deras skivor, och jag kan egentligen inte hitta ett enda dåligt spår på den. Bästa spår: Stoppa mig juni

B

S

I

K

>Hagnesta hill (1999)

F

I

L

M

Blogg

Månadens

på lindeskolan

http://www.cochetts.devote.se/

Motiveringen lyder: I en blogg där humor, allvar och kärlek blandas beskriver Moa Ericson (www. cochetts.devote.se) sitt vardagliga liv på ett mycket läsvärt sätt. Med sin jordnära personlighet levererar hon en blogg som får en att bara vilja läsa mer.

02r


14

h i d n i n g e n

////////////////////////////////////////KRÖNIKA///////////////////////////////

N

Ung &Kåt A v

S t a f f a n

B l i x t

är snön sakta smälter bort och solen börjar värma på allvar händer det något märkligt. Jag tänker inte på att dagarna blir ljusare och längre, för det hör ändå till tidens gång. Jag tänker inte heller på det fantastiska med att blomknoppar kryper upp mellan isiga jordklumpar, för det är vi ändå ganska vana vid. Nej, jag tänker på det märkliga som händer med oss människor. Kärlek. Kärlek, känslor, kåthet, sex! Det är i sanning ett märkligt fenomen som blir som allra tydligast när det våras. Det är som om även själen smälter och tinar upp för varje lager av yllebyxor och raggsockor som vi skalar av våra blekfeta julskinkekroppar. Buttra ansikten och släpande gång ersätts av soliga leenden och spänstiga steg, meningslösheten ersätts av hoppfullhet och tillförsikt inför det som komma skall. Då är det inte så konstigt att våren blir en tid för jakt. Det är kärlekens jaktsäsong. Vårkänslornas tid. Det är då vi blir kåta i ordets rätta bemärkelse, för det betyder nämligen ”glad”. Och vem vill inte vara glad? Man brukar säga att det är två saker som framför allt skiljer oss från djuren, och det är att vi är medvetna om våra tankar samt det faktum att vi kan para oss när som helst under hela året.


15

/////////

När man tänker efter så är det nog bara det sistnämnda som man kan vara helt säker på för en viss del av mänskligheten. Jag tänker förstås på alla dem som befinner sig mellan de första pubertala ryckningarna i underlivet och den första lagliga systempåsen. Med andra ord – tonåringar. För dessa brunstiga hormonvarelser är det inte så noga att tänka alla gånger. Det är heller inte så noga att det alltid är riktig kärlek inblandat i deras vårkänslor, bara de får utlopp för sin längtan och sina lustar. Det är som sagt tid för jakt. Om man skulle betrakta det hela som en David Attenborough (ni vet han från BBC:s alla naturprogram) så kanske det skulle kunna bli något liknande detta: ”De unga hannarna börjar tidigt om våren att spana in lämpliga honor i rätt ålder och könsmognad, gärna bakom ett par nyinköpta Ray Ban och med uppknäppta skjortknappar. Kroppsrörelserna är medvetet coola och avslappnade, men i själva verket är de unga manskropparna som spända stålfjädrar, redo att studsa iväg vid minsta antydan om tänkbart villebråd. Spaningen sker som regel på allmänna platser såsom torg, busshållplatser, affärer eller (kanske vanligast) på de skolor där de vuxna människorna har placerat dem. Radarn är ständigt påslagen för dessa unga individer, och därför är de inte alltid så klartänkta och mottagliga för annat än parning. De unga honorna å sin sida vårdar vid den här tiden sitt yttre mer noggrant än annars. De lägger plötsligt mer tid framför spegeln för att ordna hår, hitta rätt klädedräkt och måla sina kroppar (företrädesvis ansikte och naglar, men andra kroppsdelar kan utsättas för mer varaktig bemålning i form av tatueringar). Allt för att göra sig mer attrak-

tiva i de spanande hannarnas lystna ögon. Detta är tiden då de unga pulserande kvinnokropparna plötsligt börjar röra sig mer förföriskt, mer utstuderat sensuellt. De unga hannarna uppfattar i denna fas minsta invit från honorna i form av en blick, ett leende eller en höft som vickar lite extra. Det som sedan sker är väldigt varierande från fall till fall, men en vanlig följd är att några av dessa unga och parningssugna hanar och honor ser till att samlas i mindre grupper, så kallade fester. Man får då tillfälle att prata, att umgås, att dansa till rytmiska toner och i synnerhet att ta på varandra. Det är nu de unga kropparna tar över det mänskliga rationella tänkandet. Varje hudkontakt sänder stötar av okontrollerad kåthet genom de hjälplösa ungdomarna, som ohejdat låter sig styras av de svårkontrollerade känslostormarna.” Ja, och sedan får man se några snabba klipp om hur man kramas, hur man kysser varandra, hur man drar sig avsides, hur man smeker varandra, hur man klär av varandra, hur upphetsningen stiger (och parningsljud utstöts), hur själva parningen går till, och sedan en inzoomning på den övriga flocken av unga människor som ännu inte har hunnit lika långt i sina invecklade parningsritualer. David Attenborough avslutar med att poängtera att förspelet kan ske på många olika sätt, men resultatet är alltid detsamma. Okej. Ni har förstått. Vi är människor, och inte djur. Vi kan alltså tänka på sex hela tiden, även när vi sover. Då måste det ju vara det allting handlar om. Den yttersta sanningen! Så håll inte igen! Släpp ut dina känslor! Låt vårens värme göra dig till det du är designad för. Bli helt enkelt kär och kåt. Och du – njut av det!


16

h i d n i n g e n

//////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////

KÅTKURIOSA Av Ajna Metic och Linnéa Ekberg

S

nart tittar vårsolen fram igen och luftens fylls av värme och liv. Människor sliter av sig kläder och sätter sig i solskenet för att uppleva den ljuva värmen och drar dessutom på sig en förkylning. Men det är inte helt i onödan som man nyser och fräser. Det råkar nämligen vara så att blott 15 minuter i solen utlöser glädjeämnet serotonin som ger dig förhöjd och maximerad orgasm. Våren kallas ju inte för kärlekens högtid utan anledning, kärlek följs av kåthet och sex! I och med att snön sakta men säkert smälter bort plockas klackarna fram! Att genomlida vingliga gångstilar och skavsår är inte den enda anledningen för att få vara vårsnygg och sexig. Högklackat ger dig inte bara bättre hållning utan även workout i orgasmmuskeln. Gå i klackar så gör du knipövningar omedvetet, vad säger vi om det? Två flugor i en smäll! Vårsolen väcker åter våra växter till liv, som i sin tur blommar praktfullt på vårkanten. En pollenallergiker eller astmatiker skulle antagligen inte beskriva det lika kristet. Men det finns hopp även för er, knulla! Sex boostar ditt immunförsvar och håller dig frisk och motverkar astma och pollenallergi. Om detta råder meningsskiljaktigheter men spelar det verkligen någon roll? Sex förbättrar inte bara ditt immunförsvar utan även det yttre. Pulsen pumpar och blodet flödar genom hudens kapillärer, detta ger dig en vårfräsch hy! När vi ändå talar om saker som förbättrar ditt sexliv så vore det skamlig att inte nämna matens fantastiska inverkan. Maten tillfredställer inte bara din hunger och ditt smaksinne utan den höjer även njutningen,

lusten och inte minst spänningen i ditt sexliv. Så, vad är det vi pratar om? Afrodisiakum såklart! Det är ett ämne i diverse livsmedel som är potenshöjande och uppkåtande. Sedan urminnes tider har till exempel araberna haft kardemumma i kaffe för att trigga igång sig. Men exempel på fler afrodisiaka är avokado, chili, saffran, mörk choklad och ostron. Zink är känt för att stabilisera arvsmassan i spermierna, men hur sexigt låter det på en skala mellan 1 och 10? Chili däremot har en förmåga att öka kvinnors attraktionsförmåga, giv akt! Mörk choklad innehåller ett ämne som heter fenyletylamin. I karaktären påminner den om amfetamin, verkar uppiggande och är samma ämne som frigörs i vår kropp när vi är förälskade. Så frossa choklad i alla dess sorter! Nu när du har fått grunderna till en lyckosam vårförälskelse står du plötsligt på egna darriga ben. Det kan vid första anblick kännas någorlunda skräckinjagande men så bör du inte känna. Få inspiration till heta hångelsessioner med hjälp av Ross the master of make out! www.kissingwithross.com.

www.kissingwithross.com


17

/////////

Så, ungefär nu befinner vi oss mitt i slagfältet. Du är numera tillgänglig, erfaren och fullständigt kapabel till allt vad ungdomen har att erbjuda. Nu är goda råd dyra och du bör alltid med omsorg välja dina late night visitors. Tjejer, lita på ert luktsinne! Liksom grisar utsöndrar männen feromoner, ämnen som signalerar att man är sexuellt tillgänglig. Det är så pass effektivt att det nu även finns parfymer som innehåller dessa ämnen. Inom svinsläktet så fryser suggorna genast i parningsställning när de kommer i kontakt med detta ämne, som galtarna producerar i sitt saliv. Detta gäller dock inte våra män, vilket vi är otroligt tacksamma för. Era feromoner utsöndras bland annat via underarmarna, det förklarar varför vissa killar ALLTID viftar för mycket med armarna på dansgolvet. Killar, om ni kallas för svin så förstår ni nu var det kommer ifrån. När man har hittat någon som passar en som handen i handsken så vill man ju gärna uppvakta denna special someone lite extra. Ett förslag är en exotisk middag med allt vad afrodisiakum heter, laga en härlig lammgryta med kardemummakärnor och saffransris och vips så har du någon att ”take to the candyshop”.

__________Annons__________________________________________________


Sidan är en annons från Rotary

UNG OCH KÅT PÅVÄRLDEN ”Tasty and foreign, like we bottled an exchange student “ – det var den slogan som ett visst Iced tea-tillverkande företag en gång använde sig av för att marknadsföra sin nya exotiska smak. Själv hörde jag någon säga att det som kännetecknar en riktig utbytesstudent, är att man under ett blindtest skulle kunna känna skillnad på kyssar från olika delar av världen. Om detta är en tes som sedan har visat sig vara sann, låter jag däremot vara osagt. Men onekligen måste man vara ganska kåt på världen om man frivilligt bryter upp från familj, vänner, skola och allt annat som på något sätt kan förknippas med ordet ”hem”, för att istället – ensam – ge sig ut i världen med siktet inställt på att spendera ett helt år i ett främmande land. Som 16-åring packade jag min nyinköpta supersizeväska med allt det som jag trodde mig kunna behöva, vinkade hej då till min familjs blandade känslor på flygplatsen, och satte mig på planet som skulle ta mig till mina drömmars land – Nya Zeeland. Jag läste inga guideböcker och höll mig medvetet borta från all form av förberedande research. Fullkomligt övertygad om den empiriska kunskapens oslagbara värde, gjorde jag mig redo för det som jag med så stor spänning väntade på att få uppleva, nämligen kulturkrockar. Det är idag inte speciellt svårt att skaffa sig en åtminstone någorlunda rättvis omvärldsbild med hjälp av TV, film, böcker och Internet. Sådant som kanske borde te sig vilt främmande för oss här i Sverige, är vi ändå bekanta med på grund av att vår omgivning i princip består av en enda stor ogripbar massa av sammanpressad information. Därför är det enkelt att sitta tillbakalutad i vardagsrumsfåtöljen och njuta av all den action som går att få serverad framför sig genom bara en knapptryckning. Och detta ska förstås inte underskattas. Samtidigt är jag övertygad om att de allra flesta av er ganska enkelt skulle kunna redogöra för skillnaderna mellan en kyss på film, och en kyss i verkliga livet. På samma sätt skulle jag kunna skriva en hel avhandling om alla de kulturchocker jag överrumplades och nästan slogs till marken av, samt de erfarenheter och insikter som mitt utbytesår har försett mig med. Det kanske till och med skulle utgöra relativt intressant läsning. Kanske skulle ni kunna känna pirret i magen sekunderna innan kroppen är på väg att kastas ut för ett stup med ett gummiband fäst runt fötterna, eller den överdådiga kombinationen av frasiga fetter och kräkreflexfram-

kallande sötma som träffar tungan när man sätter tänderna i en deep fried chocolate bar. Ni skulle veta. Ni skulle förstå. Men upplevelserna skulle förbli mina. Erfarenheter är något man måste skaffa sig, och egentligen tror jag inte att det spelar så stor roll vad man gör, eller var någonstans i världen. Fast kanske skulle jorden ändå bli en lite trevligare plats att bo på ifall fler fick chansen att åka på ett utbyte. Jag hade ingen aning om vad jag gav mig in på den där junidagen 2006, och de där sakerna jag hade packat ner i resväskan, de ersattes snart med nya, som fick följa med mig tillbaka till Sverige ett år senare. Mitt personliga Drömmarnas land förvandlades till vad jag idag istället anser vara mitt andra hemland, och det är en känsla som jag inte tror att man kan förstå genom någon annans ord eller ens genom bilder eller film. Så, vare sig det gäller sociala samspel, kyssar eller maträtter (eller iste!) från olika världsdelar – om man vill lära sig vilka skillnaderna är, då kanske man helt enkelt måste våga smaka? Just nu har vi en alldeles nyanländ utbytesstudent på skolan. Hon heter Jessica Jackson och kommer att finnas här i Lindesberg fram till januari 2011. Men mer än så säger jag inte. Resten får ni upptäcka själva! Gerda Boström


Horoskop

19

/////////

”Den stämmer. 99%... stämmer den med varje dag.” - Anna Anka, om horoskop

LEJONET (23 juli-22 aug)

SKYTTEN (22 nov-21 dec) En vecka består av sju dagar. Sju stycken Du får inget horoskop den här gången Du blir vad du säger. Random? Du blir ran- äro dödssynderna. Antiken hade sju underheller. dom. Etcetera. verk och Snövit sju dvärgar. Sju är ditt nya turnummer. Glöm aldrig det. Sju-sst ? OXEN (20 april-20 maj) Du har fått en fantastisk start på året. Nu STENBOCKEN (22 dec-19 jan) kommer vändningen. På väg till skolan Du ger dig ut på en lång resa. Efter ett år JUNGFRUN (23 aug-22 sept) blir du yxmördad. Men misströsta inte, du kommer du fram till Indien. Det är ett stort Plötsligt händer det. In your dreams. får en både fin och hedervärd begravning. outforskat land fullt av indianer. I framPrästen säger att du levt ett ”speciellt” liv. tidens historieböcker blir du dock omskrivR.I.P – LOL. VÅGEN (23 sept -22 okt) en för din upptäckt av ”Amerika”. Du levde försämrar din förmåga att fatta vet- alltså för 500 år sedan – detta upptäcker du TVILLINGARNA (21 maj-20 juni) Stress Under en lektion i A-huset får hittar du tiga beslut den kommande månaden. Till i dagarna som kommer. en duva i din hatt. Lite senare delar du en exempel så köper du en korg i födelsedkompis kropp i två delar. Sen svävar du i agspresent till din storebror. Hur genom- VATTUMANNEN (20 jan-18 feb) några sekunder. Okej, vad kan vi då säga tänkt? Tänk på att ta det lugnt och unna Våren bjuder på någonting mycket oväntat. dig en stunds vila. om ditt liv i vår? Svar: Du är Joe Labero. En dotter? Ett MVG? En ny säsong av Lost? Nej, inget sånt. Din mamma klonas och du SKORPIONEN (23 okt-21 nov) själv får jobb på smörgåsfabriken. KRÄFTAN (21 juni-22 juli) Du har det knapert med ekonomin. För Ditt liv blir en musikal. Rolf Lassgård speatt dryga ut studiebidraget börjar du spela lar din mor och dina syskon gestaltas av FISKARNA (19 februari-20 mars) blockflöjt på gatorna i Frövi och Lindes- Pernilla Wahlgrens snorvalpar till barn, Du får en visp i födelsedagspresent. En balberg och ditt liv får med detta en dramatisk Benjamin och Bianca. Musikalen får nam- longvisp i rostfritt stål. Det är det största vändning . Ekonomiskt oberoende hoppar net ”The Story” och i sommar spelas den som kommer att hända dig den närmsta du av skolan och köper ett gods på den för fulla hus på Chinateatern i Stockholm. tiden. amerikanska västkusten. VÄDUREN (21 mars-19 april)

Nästa nummer

Linnéa Ekberg

Anna Tillas-Lindberg

linnea.hidningen@gmail.com

anna.hidningen@gmail.com

chefredaktör

ansvarig utgivare

Ajna Metic

Erik Gunnarsson

ajna.hidningen@gmail.com

erik.hidningen@gmail.com

skribent

skribent

Simon Söder

Jesper Bergman

simon.hidningen@gmail.com

jesper.hidningen@gmail.com

art director

redaktionsansvarig

Edith Sigurdsdottir

Emmy Sjögren

edith.hidningen@gmail.com

emmy.hidningen@gmail.com

moderedaktör

fotograf

tryckt på Strands Grafiska AB

FESTIVAL SPECIAL Månadens babe och blogg

Har du tips eller idéer om vad vi ska ha med i Hidningen? Eller vill du själv bidra med en artikel, repotage, recension eller en intervju. Hör av dig till redaktionen

tips.hidningen@gmail.com


Nr 1 2010  

Andra utgåvan av hidningen, utkom i april 2010. Numret följer temat vårkåt

Nr 1 2010  

Andra utgåvan av hidningen, utkom i april 2010. Numret följer temat vårkåt

Advertisement