Page 1

Jaargang 122016 - nr 2 - april 2018 Nr 1 - juli Deze wijkkrant is een uitgave van het Wijkoverleg Korrewegwijk (WOK). De redactie bestaat uit Bernadette van Leeuwen, Eddy Oostergo, Loek Veldt en Hiddo Zuiderweg en wordt ondersteund door Arnesto Ovaa en Agnes Nanninga. Ook onder meer Herman Beens, Johann van der Geest, Marjolein Oosterheerd, Marieke Zomer, Kris Holwerda, Parisa Amin, Ronald Nuiver en Anne Noorduin leverden een bijdrage aan deze krant. Heb je nieuws voor de volgende krant of voor de wijkwebsite? Mail het naar redactiekorrewegwijk@gmail.com. De website vind je op www.korrewegwijk.nl.

Foto: Johann van der Geest

Studio Draadkracht verbindt met naald en draad Na vele jaren van leegstand aan de lange zijde van de Oosterhamriklaan zijn de panden op één na weer verhuurd. Op nummer 181 zit sinds 1 april 2016 Studio Draadkracht. Dat begon zo. Een vrouw die een opleiding tot coupeuse heeft gedaan, liep al een tijd rond met het idee om een naaicafé op te zetten. Met als doel mensen te verbinden, weer actief te krijgen met naald en draad, op de vele manieren die mogelijk zijn op dit vlak. Ze benaderde een aantal vrouwen om haar heen. Met elkaar gingen ze onderzoeken wat de mogelijkheden waren. Ze bezochten andere naaicafés en musea om ideeën op te doen. Toen het hoe en wat hun duidelijk werd, moest er een pand gezocht worden. Ze benaderden Carex, toentertijd de verhuurder, en zij konden nummer 181 huren. Ze schreven fondsen aan en haalden ook via de Wijkstemdag geld op. Alle materialen voor de inrichting kregen ze aangeboden of schaften ze aan. Een deel van de kosten betaalden de vrouwen zelf. Ze konden van start! Dé plek voor textielliefhebbers In de flyer van Studio Draadkracht kun je zien dat ze héél veel aanbieden: • wil je zelf kleding (leren) maken? • wil je (leren) haken en breien? • heb je zelf geen naaimachine of thuis te weinig ruimte om te werken?

Het kan bij Studio Draadkracht. Ze geven ook workshops, zoals: patroon tekenen, naailessen, hoe werkt een Lockmachine, macrameeën, haken en breien of een tas maken. De workshops worden gegeven door geschoolde mensen. Er zijn vele machines voor iedereen te gebruiken. De vrijwilligers, tien in totaal, helpen je graag, geven zo nodig aanwijzingen en helpen je wegwijs worden op de machines. De prijzen zijn laag. Mensen met een Stadjerspas krijgen sowieso korting. Van alles te doen Werk je graag met textiel? Bij Studio Draadkracht kun je bijna dagelijks terecht. Elke eerste zaterdag in de maand is er het Verstelcafé Steekje los, met hulp als je dat nodig hebt. Op vrijdagmiddag is er een kindercafé, voor de leeftijd 6 t/m 12 jaar. De inloop is om 13.30 uur. Hier kunnen kinderen van alles leren, zoals punniken, gekke dingen maken met knopen en bloemen maken van textiel.

Er is een kleermaker aanwezig, die kleding voor je kan maken of verstelwerk kan doen, dit alles in overleg met hem. Studio Draadkracht onderneemt ook activiteiten buiten de deur. Zo was er tijdens de Culturen bij de buren-middag op 27 januari in het Floreshuis ook een kindercafé. Die was heel succesvol! Je kunt de ruimte ook huren, bijvoorbeeld voor bedrijfsuitjes en verjaardagen. Wie er zoal komen? Een studentendispuut dat hier kleding kwam maken voor een uitvoering, een man op leeftijd die de smaak te pakken kreeg om gordijntjes te maken, vele buurtbewoners om even een broek korter te maken of kleding in- of uit te leggen. En vele anderen. Welkom! Studio Draadkracht is een stichting die draait op vrijwilligers, dus giften zijn welkom. Vriendelijke mensen, een bijzondere ruimte: ik kan iedereen aanraden er eens een kijkje te gaan nemen. En wie weet, kom je op goeie ideeën! www.studiodraadkracht.nl telefoon: 050-7506251 door Bernadette van Leeuwen


WOKnieuws Wil jij iets organiseren in onze wijk? Dan kun je subsidie aanvragen bij het WOK. Je project of idee moet: - bijdragen aan een schoner of veiliger buurt - of zorgen voor meer saamhorigheid en - voor alle buurtbewoners toegankelijk zijn. Je kunt je aanvraag opsturen naar of inleveren bij Loek Veldt, penningmeester WOK, Bataviastraat 1a. Je kunt je aanvraag ook versturen via mail: lenlveldt@hotmail.com.

Zwieren op het Bernoulliplein Als je dit leest, is het april. IJs, sneeuw en kou liggen achter ons en we kunnen weer genieten van het voorjaar. Maar het schaatsen was zó leuk, dat we toch graag nog even terugkijken. Dat doen we met dit dagverslagje van Bernadette van Leeuwen: “In de voorjaarsvakantie schaatsen op het Bernoulliplein, wie had dat gedacht? Vijf jaar hebben we er op moeten wachten en nu: schaatsen maar! Eén tankwagen en twee tractoren met giertanks hebben er voor gezorgd dat er 1 miljoen liter water uit het Oosterhamrikkanaal werd gepompt en op het Bernoulliplein

kwam te liggen. Petje af voor de harde werkers. De gemeente had hier opdracht voor gegeven. Wat is het heerlijk om voor je deur in de wijk te kunnen schaatsen. Daar getuigen deze foto’s van. Wethouder Joost van Keulen gaf het startschot. Samen met zijn kinderen heeft hij op de baan geschaatst. OOGtv heeft hier een verslag van uitgezonden.”

Op zoek naar bestuursleden Het WOK is op zoek naar bestuursleden om de organisatie te versterken. Het WOK helpt bij het samenstellen van de Korrespondent en de website www.korrewegwijk.nl, bezoekt voorlichtingsbijeenkomsten van de gemeente en andere organisaties en geeft advies in wijkgebonden beleidsonderwerpen. Wil je hier bij helpen en je zo inzetten voor de wijk? Meld je dan aan bij Loek Veldt. door Loek Veldt

Wijkstemdag 3.0 in september Goed nieuws! Een terugkerende traditie in de wijk wordt ook dit jaar weer voortgezet. Het oorspronkelijke bedrag dat voor de Wijkstemdagen beschikbaar was, is op. Maar met financiële steun van de gemeente kunnen we dit jaar toch weer een Wijkstemdag organiseren. Het WOK en GoeieBuurt gaan hierin samenwerken. Het wordt een Wijkstemdag 3.0 dus! De dag zal dit jaar na de zomervakantie plaatsvinden. Daardoor is er nog genoeg tijd om mee te doen. Heb je een leuk idee? Verzamel alvast steun van je medewijkbewoners en zet kort jouw idee op papier. Heb je nog geen idee? Ga dan met je buren om tafel en kijk wat je gezamenlijk kan doen om jullie straat of buurt mooier te maken. En heb je hierbij hulp nodig, GoeieBuurt en WOK helpen je graag! Je idee kan je opsturen naar lenlveldt@hotmail.com. door Kris Holwerda


Samen slim werken voor de wijk Op de foto zie je Jan Visser en Marieke Zomer. Misschien heb je ze al eens gezien in het Floreshuis of ergens anders in de wijk. Jan werkt als programmanager in de Indische Buurt en De Hoogte. Marieke is hier aan de slag als projectleider wijkvernieuwing. Ze doen dat beide namens de gemeente Groningen, Marieke ook namens de Groninger woningcorporaties. Ze zijn er al een tijdje. Jan sinds februari 2017 en Marieke sinds mei. Hoog tijd om eens met ze in gesprek te gaan over hun werkzaamheden! Jan: “De gemeente werkt gebiedsgericht in zogenaamde gebiedsteams. De Indische Buurt valt onder het gebiedsteam Oude Wijken. Ieder gebiedsteam heeft zijn eigen wijkwethouder. Voor de Oude Wijken is dat Roeland van der Schaaf. Door gebiedsgericht te werken zijn de lijnen met de wijken kort.” Gebiedsteam ook voor bewoners Jan: “Het gebiedsteam is er ook voor bewoners die iets willen verbeteren in hun straat, buurt of wijk. Daar is geld voor beschikbaar, dat noemen we het wijkwethoudersbudget. De Indische Buurt en De Hoogte hebben wat meer uitdagingen dan de andere wijken van dit gebiedsteam. Daarom ben ik hier aangesteld als programmamanager. Dit houdt in dat ik probeer bepaalde zaken (beter) met elkaar te verbinden of te versnellen. We steunen bijvoorbeeld de wijkcoöperatie GoeieBuurt, die dit jaar

Recept Anne van Joyful Food inspireert graag mensen om lekker en vooral gezond te eten. Het voorjaar komt eraan. Zin in een verfrissende salade? Hiernaast vind je Annes recept. Daarover zegt ze zelf: “Deze salade werkt ook ontgiftend: niet verkeerd als voorjaarsschoonmaak! Hij kan ook goed met spinazie. Veel kookplezier!”

ken met bewoners, organisaties en partijen uit de wijken heb ik een koersdocument Wijkvernieuwing opgesteld. De komende periode gaan we het meerjarenprogramma verder concreet invullen. Hierover lees je in april/mei meer”, belooft Marieke. Ook voor Selwerd, Beijum en De Wijert zijn koersdocumenten gemaakt. De gemeenteraad heeft ze op 21 februari vastgesteld.

Plan voor wijkvernieuwing Marieke: “Ik mag een wijkvernieuwingsplan maken voor deze twee wijken. Het doel is om een programma te maken voor meerdere jaren. Dat zal vooral gaan over het groen, de straten en woningen. Afstemming tussen de projecten en plannen van de gemeente en de woningcorporaties is daarbij belangrijk. Net als het slim combineren van projecten. Als je de riolering bijvoorbeeld gaat vervangen, kan het goed zijn om dan ook direct het onderhoud van voortuinen aan te pakken.”

Plannen voor en in de wijken beter op elkaar afstemmen en slim combineren: zo denken Marieke en Jan verschil te kunnen maken voor de bewoners. Want daar doen ze het voor. Jan: “Dat kunnen ook kleine dingen zijn. Bijvoorbeeld dat een moeder ontdekt dat ze bij Stichting Leergeld een aanvraag kan doen om haar kind mee te laten gaan op schoolreis, waar ze anders geen geld voor had gehad. Marieke: “Gezondheid en welbevinden zijn belangrijke thema’s, ook in de wijkvernieuwing. Daarom zijn we bijvoorbeeld bezig met een parcours voor buitenfitness in het Molukkenplantsoen. Bewoners kunnen dan gratis sporten in de openbare ruimte. Dat is goed voor je gezondheid en je ontmoet andere mensen. En dat is weer goed voor de sociale verbinding in de wijk.”

Samen sterker Marieke: “Uiteraard werken Jan en ik zoveel mogelijk samen. Daardoor kunnen we onze acties bundelen en kunnen die elkaar versterken. Op basis van gesprek-

Contact? Maak een afspraak! Wil je een keer met Marieke of Jan in gesprek? Dat kan. Maak een afspraak met ze via marieke.zomer@groningen.nl of jan.visser@groningen.nl.

honderden huisbezoeken gaat afleggen om verbinding tussen bewoners in de buurt te stimuleren.”

Posteleinsalade • Was 200 gram postelein in een vergiet • Laat uitlekken • Meng ½ el citroensap met 1,5 el olijfolie • Voeg zout en peper, en ‘n beetje honing toe • Voeg de postelein (of spinazie) toe • Snijd 1 peer in blokjes en voeg samen met een handje walnoten toe Lekker eten!


Bedrijfin de wijk prachtig boekwerk waarin bloemstukken staan, die je voor uitvaarten kunt bestellen. Ook maakt ze veel bloemstukken voor bruiloften. Haar inkopen doet ze op de veiling in Eelde, maar wel cash and carry, anders zit ze met te grote hoeveelheden. Haar zuster zat ook in de bloemerij. Zij had een winkel in Hoogezand, maar is helaas veel te vroeg overleden.

Foto: Hiddo Zuiderweg

Flora Bloemenhuis Al 37 jaar heel veel bloemen aan het Floresplein

De laatste jaren zijn er veel winkels verdwenen of veranderd aan het Floresplein. Het pand van Pets Place staat leeg en wordt nu omgebouwd tot studentenwoningen. De drogist werd ziek en moest zijn zaak van de hand doen. Op de hoek met de Bataviastraat zit nu een snackbar. Mensen huren geen video’s meer, reden dat videotheek Rush er vier jaar geleden de brui aan heeft gegeven. Slechts één winkel houdt al 37 jaar stand: Flora Bloemenhuis. Tijd voor een gesprek met Marjolein Hulsebos, die de zaak in 2001 overnam van haar ouders. Haar ouders waren geen bloemisten. Toen haar vader, die in de meubelbranche werkte, werd ontslagen, wilde hij niet meer in loondienst werken. Hij kreeg de kans een bloemenzaak te openen aan het Floresplein. Helemaal onbekend met de bloemenwereld was hij niet, want de vader van zijn vrouw had een bloemenzaak aan de Paterswoldseweg. Toen Marjoleins moeder in 2001 plotseling overleed, nam Marjolein de zaak over. Ze had alleen de Tuinbouwschool als opleiding en moest toen nog snel haar ondernemersdiploma halen. Als je haar winkel binnenloopt, is het eerste dat opvalt de geur van wierook. Naast bloemen en planten verkoopt Marjolein ook geurpotjes en wenskaarten. Verder is er een grote plantenkas waar haar konijn en hamster vrij rondlopen. En natuurlijk veel, heel veel bloemen. Onze wijk telt veel mensen die weinig draagkrachtig zijn. Toch kopen die ook regelmatig een bloemetje, en nu de crisis

voorbij is, zelfs wat vaker. “Dat komt ook omdat je bij mij zelfs bloemen per stuk kunt kopen” vertelt Marjolein. “Veel studenten willen een klein beetje vrolijkheid tijdens de studie en schaffen een paar bloemen aan.” Uiteraard trekt ze ook nog klanten uit haar ouders tijd, die inmiddels ergens anders wonen. “Ik denk dat veel mensen ook bij mij komen, omdat ik sociaal ingesteld ben. Ik sta altijd open voor een gesprek, veel vaste klanten blijven dan ook lange tijd in de winkel.” Deze is elke dag open van 9.00 tot 18.00 uur. Het is ook mogelijk bloemstukken te laten bezorgen. Marjolein toont een

Ondanks dat het goed gaat met het Flora Bloemenhuis, proeft ze de concurrentie van de supermarkten en tuin- en bouwcentra. Die kunnen kleinere marges houden, omdat ze ook veel andere spullen verkopen. De markt voor zelfstandige bloemenwinkels is dan ook kleiner dan vroeger. Eerder zaten er elf bloemisten in de Korrewegwijk, nu zijn er slechts drie over. Ooit had Marjolein een tweede winkel met in totaal elf mensen in dienst, maar dat kon ze na haar ernstige ziekte van een klein decennium terug, niet meer aan. Marjolein maakt deel uit van de Eurofleurist, waar je online bloemen en planten kun bestellen. Zij neemt de bestellingen in de noordelijke regio voor haar rekening. Om de bijdrage aan het hoofdbedrijf te omzeilen, is ze ook bezig met een eigen website met shop. Dat vergt tijd, vermoedelijk zal die pas in de zomer het licht zien. Toch vermoedt ze

dat het grootste gedeelte van haar omzet via de fysieke winkel zal blijven gaan. De zaken gaan dus goed, maar Marjolein vindt het wel jammer dat de saamhorigheid onder de winkeliers minder is geworden. “We hadden geen winkeliersvereniging, maar we kenden elkaar goed en stonden voor elkaar klaar. De nieuwe winkels zijn toch meer op zichzelf.” Als je trouwens je Korrespondent mist of kwijt geraakt bent, kom dan eens langs bij Flora aan de Floresstraat 5. Daar ligt een aantal exemplaren om mee te nemen. En neem dan ook een bloemetje mee. door Hiddo Zuiderweg


Korrewegrun en Gezondheidsmarkt

GoeieBuurtnieuws

Zondag 13 mei 2018 Korrewegrun Op zondag 13 mei is er een sponsorloop waar iedereen aan kan meedoen: de Korrewegrun 2018. Of je nou een prestatie wilt neerzetten, mensen wilt ontmoeten of het gewoon leuk vindt om mee te doen, je bent welkom. Bij de Korrewegrun 2018 kun je kiezen uit verschillende afstanden. Je loopt rondjes van 500 meter om de Floresvijver. Je kunt individueel meedoen of met een team dat je zelf samenstelt. Je loopt voor de Voedselbank. Hoor je bij een wijkorganisatie die geld wil inzamelen? Dan stel je zelf een team samen van minimaal 5 personen en werf je als organisatie sponsoren. Rennen mag, wandelen ook. Tot aan 13 mei kun je gratis trainingen volgen bij Hardloopclub Astrea. Zo kun je je goed voorbereiden op het evenement.

Gezondheidsmarkt Ben je geïnteresseerd in een gezonde leefstijl en goede voeding, bezoek dan ook de Gezondheidsmarkt op 13 mei. In het Floreshuis kun je een gratis gezondheidstest doen, waarbij je onder andere je bloeddruk, cholesterol, gewicht, buikomtrek, lengte en conditie kunt laten meten. Natuurlijk zijn er ook gezonde hapjes te krijgen. Alles op een rij Inschrijven: www.inschrijven.nl Sponsorlijsten verkrijgbaar bij de balie van het Floreshuis Voorbereiden trainingen elke maandag 19.30 uur (en evt. donderdag 18.30 uur) Zondag 13 mei, 12.00 - 16.00 uur Sponsorloop & Gezondheidsmarkt, in en rondom het Floreshuis Meer informatie vind je op de website van het Floreshuis of via korrewegrun@gmail.com. door Arnesto Ovaa

Bezorger in beeld Herman Beens

Deze krant had je niet in handen gehad als hij niet was bezorgd. Wie zijn dat toch, die vrijwilligers die elke keer de krant weer rondbrengen? Leer ze kennen! Deze keer stelt Herman Beens zich aan je voor. “Sinds december 2017 bezorg ik de Korrespondent. Ik was al betrokken bij het schrijven van artikelen voor deze wijkkrant toen de coördinator mij vroeg of ik ook mee wilde helpen met het bezorgen. Daar zag ik het belang wel van in! Het is goed dat er een wijkkrant is, waarin de actuele zaken aan bod komen. Het is een heel praktische manier om een bijdrage te leveren aan jouw wijk. Het grote voordeel voor mij is dat ik zelf mijn werktijden kan bepalen en als ik wil, zijn er genoeg mogelijkheden om in contact te komen met de andere bezorgers. De coördinator geeft hiervoor ook mogelijkheden, door een gezellige uurtje te organiseren met koffie en taart!

Om dit werk te kunnen doen, is een portie enthousiasme nodig. En het geeft je het gevoel dat je iets kunt betekenen voor mensen in de wijk. Dat motiveert natuurlijk en daarnaast is het ook fijn om even lekker te wandelen door je wijk. In het Floreshuis staan de kranten al klaar met een plattegrond waar jij kunt bezorgen (is altijd in overleg te regelen). Vijf keer per jaar gedurende twee tot drie uur bezorg ik de Korrespondent met veel plezier.” Ook interesse om bezorger te worden? Meer info bij Arnesto Ovaa, WIJ Korrewegwijk, 06-21222546, arnesto.ovaa@wij.groningen.nl.

Buurtschool Bij de Buurtschool kun je als wijkbewoner gratis workshops en trainingen volgen in onderwerpen waar je in het dagelijks leven moeite mee hebt of juist waar je iets van wilt leren. De volgende sessie is: Donderdag 26 april: Vogels in de wijk, 19:00 uur in het Floreshuis Ronald Nuiver vertelt over de verschillende vogels die in de wijk leven en neemt ons mee op een wandelexcursie in de wijk. Aanmelden is handig, via parisa@goeiebuurt.nl. Eerste Korremarkt op 23 mei De start van de Korremarkt is een feit! Op 23 mei vindt de eerste markt in de wijk plaats. Het wordt een mooie dag met een feestelijke opening. Er is van alles te doen: muziek, een springkussen, lekker eten en natuurlijk de buurtkraam. De buurtkraam is een kraam speciaal voor bewoners van de Korrewegwijk en De Hoogte. Wil jij met jouw producten of diensten op de markt in de buurtkraam staan? Stuur een bericht naar korremarkt@gmail.com. Voor meer informatie zie de Korremarkt Facebookpagina of meld je via het mailadres aan voor de nieuwsbrief. Oproep: Vertellers voor Vakantie in eigen wijk 2018 In 2017 waren er zeven gezellige vertelreizen en deden ongeveer 50 deelnemers mee aan Vakantie in eigen wijk. Nu zoekt GoeieBuurt weer bewoners die op een mooie en creatieve manier willen vertellen over hun land van herkomst. Je neemt je wijkgenoten mee ‘op reis’ door ze de sfeer van jouw land over te brengen. Je mag ook vertellen over een land waar je veel van weet, vaak bent geweest of een tijdje hebt gewoond. Weet je veel over een provincie in Nederland? Ook helemaal goed. Eten uit jouw land mag zeker niet ontbreken. Daar is budget voor. Lijkt het je leuk om te komen vertellen? Neem dan contact op via parisa@goeiebuurt.nl. Heb je extra hulp nodig, dan denkt GoeieBuurt met jou mee!


Vuurtorens bekijken In de vorige aflevering van Wijk toen & nu bezocht ik de Zaagmuldersbrug en beschreef ik hoe deze tot stand is gekomen. Naast deze brug bevindt zich de Wielewaalflat, gebouwd door het Philips Pensioenfonds, tussen 1955 en 1957. Ook een kantoorgebouw, een kleiner woongebouw en een serie winkelpanden behoorden daartoe. De laatste twee zijn nu gesloopt. Het flatgebouw had voor mij nog een heel andere betekenis. Je kon er destijds – van heel ver - de lichten van de vuurtorens in de Waddenzee zien! Aan de noordkust van Groningen ligt de Waddenzee en daarachter bevinden zich de Waddeneilanden. Voor de kust van Duitsland ligt ook nog een Waddeneiland, Borkum. In de buurt van deze eilanden heb je veel scheepvaart. Om deze schepen te begeleiden, bevinden zich op de eilanden vuurtorens. Overdag merk je weinig of niets van deze objecten. Maar in de loop van de schemering beginnen ze, na vermindering van een bepaalde hoeveelheid licht, te stralen. Geleidelijk

Mama‘s Keuken Mama’s Keuken gaat terug tot in Syrië. Daar had de familie die Mama’s Keuken startte, een klein restaurant in Latakia, een Arabische stad in het noordwesten. Sinds twee jaar is de familie van PalestijnsSyrische afkomst in Nederland. Het concept achter Mama’s Keuken is dat de familieleden zelfstandig aan hun toekomst willen werken en iets terug willen doen voor hun goede opvang in Nederland. Het contact met vrienden en vrijwilligersorganisaties, zoals het WIJteam, stimuleerde hen om van hun kennis van de Arabische keuken een bedrijf te maken. Het eerste wat ze deden, was hun activiteiten een naam geven. Op dit moment maken ze reclame en wanneer de dochter van het gezin deze zomer haar VWO-examen heeft gedaan, stappen ze naar de Kamer van Koophandel en beginnen ze met catering. Stap voor stap

veranderen ze van levenloze objecten tot lichtgevende wachters van de nacht. Ze beginnen te stralen en trekken hun lijnen over de nachtelijke zee. Een fascinerend sprookje. In de stad Groningen zie je hier overdag niets van. Maar het nachtelijke licht van deze objecten kan zich door de duisternis heel ver verspreiden. Meerdere tientallen kilometers zelfs. Zo kwam ik tot de conclusie dat het licht van één of meerdere van de vuurtorens op de Waddeneilanden wel eens te zien zou kunnen zijn op de Wielewaalflat. De flat is negen verdiepingen en dus een meter of dertig hoog. De lichten zouden hier zichtbaar kunnen zijn.

willen ze toewerken naar een restaurant met muziek, een taalcursus en de Arabische cultuur. Zo willen ze Nederlanders hier kennis mee laten maken. Een van hun kenmerkende gerechten is Kobe, gemaakt van bulgur met vlees of vegetarisch. (Bulgur is een harde graansoort, die lijkt op zilvervliesrijst en alleen in een warm klimaat groeit.) Ze gebruiken daarbij kruiden als komijn, rode peper en marjolein. Je kunt het bakken, in de oven doen of er deeg van maken (brood) waarop dan beleg komt. Ook maken ze Kebseh. Dat is rijst met tomaat, wortel, pepers, knoflook, erwten en kip. De kip wordt eerst gekookt in de groente en daarna in de oven gedaan. Heel gezond zijn ook hun linzensoep (een winters voorgerecht) en het toetje van griesmeel met walnoten, dadels en melk met een beetje boter voor de smaak. door Herman Beens

Mijn vader hield evenals ik van vuurtorens en op een mooie zomeravond, zo tegen zonsondergang, besloten wij naar de hoogste verdieping van de Wielewaalflat te gaan. We liepen er naartoe en namen de lift naar de hoogste verdieping. Daar aangekomen was het al weer wat donkerder geworden. In de ruimte onder ons zagen we het noordelijke deel van de stad. Heel in de verte moesten de Waddeneilanden liggen. Daar stonden onze gezochte vuurtorens. Het was nog te licht en er was nog te weinig nacht. We maakten een praatje met elkaar en deden nog een poging. Het was nu weer wat donkerder. We keken de verte in en toen, op een bijzonder moment, zag ik heel ver weg zachte, en een paar keer herhaalde, bijna onmerkbare lichtflitsen. We keken elkaar aan en wisten, zonder een woord te zeggen, dat dit het licht was van een van onze gezochte, geliefde vuurtorens van een eiland in de Waddenzee. door Eddy Oostergo


Grote opkomst bij de hoorzitting op 6 maart 2018. Op de voorgrond de aanwezige raadsleden.

Foto: Johann van der Geest

Aanpak Oosterhamrikzone In de vorige edities van deze wijkkrant las je al over de Aanpak Oosterhamrikzone. Op de website van het Buurtoverleg Professorenbuurt-Oost www.professorenbuurtoost.nl vind je onder Oosterhamriktracé veel informatie over dit onderwerp. Hieronder lees je een deel uit een van de artikelen: “De impact van de plannen is enorm, dat geldt voor de Korreweg, die wordt ingericht als fietsstraat, maar met name voor het Oosterhamriktracé. Als buurtoverleg zijn we nauw betrokken bij de variantenstudie. We hameren telkens op de belangen van de aanwonenden en de buurt, zoals buffer tussen woonhuizen en kade, groene inpassing,

tegengaan van sluipverkeer, behoud van parkeerplaatsen etc. We werken in het proces nauw samen met de bewonersorganisatie Oosterparkwijk en de woonschepen Oosterhamrikkanaal. Samen staan we immers sterker. In feite bewaken we in het proces de leefbaarheid van het gemeenschappelijke woongebied (Professorenbuurt, kanaal en Oosterparkwijk).

Wat de Korreweg betreft, vinden we het vooral belangrijk dat voor buurtbewoners parkeerplaatsen gehandhaafd blijven en dat de buurt vanaf de Korreweg voor de auto bereikbaar blijft. Bewoners zijn bij de door de gemeente georganiseerde werksessies betrokken, die afgelopen maanden plaatsvonden. In deze sessies konden bewoners invloed uitoefenen. Hoewel de invloed van omwonenden relatief klein is, zijn onze opmerkingen wel van belang gebleken, zo is onder andere het voornemen om van een deel van de Star Numanstraat een straat met tweerichtingsverkeer te maken in alle varianten uiteindelijk teruggedraaid.”

Flora&Faunain de wijk De elzenkatjes dansen in de ijskoude wind. Is het nu voorjaar of winter zullen ze zich wel afvragen. De seizoenen winter en voorjaar wisselen elkaar voortdurend af de laatste weken. Voorspellingen voor de komende tijd zijn gelukkig weer de kant van het voorjaar op! Zou het nu dan eindelijk voorjaar worden? door Bernadette van Leeuwen

Wat duikt daar in de vijver? Deze vraag kreeg ik van de week van mijn buurvrouw. Het ging om een zwart-wit eendje, duidelijk kleiner dan de overige eenden. Voor mij was het gelijk duidelijk, het moet vast om een kuifeend gaan. En inderdaad, een blik op onderstaand plaatje gaf uitsluitsel. De kuifeend. Kuifeenden duiken voor hun voedsel geheel onder water en duiken dan naar zoetwatermossels of waterplanten. Opvallend bij de kuifeend zijn de witte buik en flanken, het gele oog en de kuif. Vrouwtjes zijn bruin en hebben een minder lange kuif. door Ronald Nuiver Foto: Bernadette van Leeuwen

Foto: Ronald Nuiver


Nieuwsflitsen Per 16 april betaald parkeren Professorenbuurt-Oost Nee, dit is geen aprilgrap. In de wijk zijn meerdere parkeerautomaten geplaatst. Geen nieuwe zo te beoordelen. Ze staan in de slaapstand maar op 16 april worden ze aangezet en zal iedereen met een auto die wil parkeren er aan moeten geloven. ‘Betaald parkeren houdt in dat van maandag tot en met zaterdag van 16 tot 22 uur betaald moet worden voor het parkeren in de wijk. Bij de parkeerautomaat geldt dat de maximale parkeertijd 2 uur is en het tarief € 2 per uur bedraagt. Buiten die uren en op zondag blijft het parkeren vooralsnog gratis’, schrijft de gemeente in haar brief aan bewoners. Aan bewoners is in diezelfde brief gevraagd om voor 1 april een bewonersvergunning aan te vragen. Kosten voor de rest van het jaar zijn € 65,76. Een bezoekersvergunning kost € 43,38. Hoe lang zal het duren voordat de ‘handhavers’, op z’n Amsterdams, al rijdend met camera-auto’s gaan handhaven en supersnel overtreders op de bon slingeren? Een parkeerbon kost € 62,00 + uurtarief parkeren. Meer informatie: www.groningen.nl/parkeren

Vormgeving: Johann van der Geest Grafisch ontwerper

door Johann van der Geest

De Blije Business heeft een nieuw digitaal platform!

Vuilniszakken en grofvuil op straat verminderen

De Blije Business organiseert evenementen voor ondernemers in de wijk. Zo is er elke derde dinsdagavond van de maand een (gratis) workshop en elke eerste vrijdag van de maand een netwerklunch in het Floreshuis. Daar komen veel ondernemers op af. De workshops zijn leuk en leerzaam. Er zijn al veel nieuwe contacten tussen ondernemers in de buurt gelegd, die samen sparren, diensten ruilen of samen iets doen. De Blije Business heeft nu ook een nieuw digitaal platform! Daarop kun je zien wat er te doen is. En je kunt een profiel aanmaken en zo met wat je doet digitaal zichtbaar zijn. Op deze manier kun je ook andere ondernemers spotten. Hoe gaaf is het, dat je kunt zien wie er nog meer in de wijk ondernemen. Je hoeft niet per se bij de Kamer van Koophandel ingeschreven te staan. Als je ondernemend bent of ondernemender wilt worden, ben je van harte welkom.

In onze wijk is de gemeente bezig met een project om er voor te zorgen dat er minder vuilniszakken, grof vuil, papier en karton bij de ondergrondse containers blijven staan. Uit gesprekken met buurtorganisaties blijkt dat er soms onduidelijkheid is over zaken die met afval te maken hebben. Wist je bijvoorbeeld dat je gratis een nieuw pasje kunt aanvragen als je je pasje kwijt bent? Gewoon even bellen met 14 050 en het wordt geregeld. Dit is ook het nummer dat je kunt bellen als de container vol is of als er een storing is. Vier keer per jaar kun je gratis grof vuil wegbrengen naar het afvalbrengstation. Als je geen vervoer hebt, kun je hulp krijgen bij verschillende organisaties. Via het WIJ-team Korrewegwijk (050-3674006) kun je hier meer informatie over krijgen.

door Marjolein Oosterheerd

Het Blije Busje komt zo?

Talk en Walk

De Blije Buurtbus is er nog niet, maar er wordt serieus gewerkt aan de mogelijkheid hem echt te laten rijden in de wijk. Er is groot enthousiasme voor het concept. Dat bleek tijdens gesprekken met organisaties, buurtinitiatieven en -huizen en als klap op de vuurpijl na de presentatie op een bijeenkomst van GoeieBuurt. Er kwam applaus en meerdere mensen meldden zich die zich er voor willen inzetten (financieel en praktisch). Zie je het al voor je? Een vrolijk gepimpte bus, met informatie uit de wijk, koffie en leuke interessante activiteiten in jouw straat zo nu en dan?

Op donderdag 10 mei is de vierde editie van Talk en Walk. Platform voor Verbinding organiseert deze wandelactiviteit, met de bedoeling om de culturele kloof te verkleinen en een nieuw netwerk op te bouwen. Vertrek om 17:00 uur bij het Floreshuis. Daar is ook het buffet na de wandeling. De wandeling is gratis en het buffet kost € 4. Meedoen? Reserveren kan via platformverbinding@outlook.com of door te bellen naar 0645741465

door Marjolein Oosterheerd

Blijf jij graag op de hoogte van alles wat er in jouw wijk gebeurt? Kijk op www.korrewegwijk.nl voor meer!

Profile for Hiddo Zuiderweg

354 korrespondent 2 2018web  

354 korrespondent 2 2018web  

Advertisement