Page 1

Sejarah Tingkatan 5: Bab 4 – Pembinaan Negara dan Bangsa

1

MALAYAN UNION

Latar belakang. [ms 95] HapusPengenalan MU merupakan usaha British untuk menghapuskan negara dan bangsa yang dibina sejak zaman Kesultanan Melayu MelakaDasarSelama ini British menjalankan dasar menerima negeri Melayu, Raja Melayu dan orang Melayu sebagai pemilik Tanah MelayuMenerimaBritish menerima bahawa adat istiadat Melayu, agama Islam, dan bahasa Melayu ialah budaya tanah Melayu

Persediaan untuk membentuk kerajaan sendiri

2. Melahirkan pentadbiran yang licin

SEBAB- SEBAB MALAYAN UNION DIPERKENALKAN [ms 95-96]

Membentuk bangsa Malayan Uniuon M. UnionBritish berhasrat membentuk sebuah negara bangsa Malayan Union supaya golongan pendatang dapat melupakan negara asal mereka dan menumpukan taat setia kepada MU.SumberMemastikan sumber tenaga dan pelaburan untuk memajukan ekonomi Tanah Melayu tidak terbantut.

Menjimatkan kos pentadbiran 3 UnitSebelum Perang Dunia II, Tanah Melayu terbahagi kepada 3 unit pentadbiran yang berbeza iaitu, Negeri2 Selat, Negeri2 Melayu Bersekutu, dan Negeri2 Melayu Tidak Bersekutu.EkonomiKepelbagaian sistem ini, menelan kos yang besar dan menyebabkan pembangunan ekonomi setiap negeri tidak seimbang.

5. Mengawal kuasa politik orang Melayu PenguasaanMenjamin penguasaan yang berterusan terhadap sumber ekonomi Tanah Melayu selain mengurangkan kuasa politik orang melayu.


Sejarah Tingkatan 5: Bab 4 – Pembinaan Negara dan Bangsa

2

CIRI-CIRI PERJANJIAN MALAYAN UNION 1946 [ms 96] a. Nyatakan syarat-syarat Perjanjian Malayan Union [ms 96] SatuSemua NMB dan NMTB serta dua negeri Selat disatukan.GabenorSeorang gabenor British yang dilantik oleh Ratu England akan mengetuai Malayan Union.MajlisMajlis Eksekuti dan Majlis Undangan Malayan Union dibentuk.SingapuraSingapura diasingkan kerana kepentingannya sebagai pelabuhan bebas.Jus SoliKewarganegaraan sama rata dengan prinsip Jus Soli menjadi asa kerakyatan Malayan Union.Raja2Raja-Raja Melayu menjadi ahli Majlis RajaRaja Melayu yang hanya membincangkan soala agama Islam dan adat istiadat Melayu.PesuruhjayaSeorang Pesuruhjaya Negeri dilantik bagi setiap negeri sebagai ketua pentadbir.

Jelaskan syarat penting berkaitan kerakyatan Malayan Union. [ms 96=sm] Jus soliJus soli merujuk pada kelayakan menjadi rakyat MU kepada sesiapa sahaja yang lahir di Tanah Melayu dan Singapura.MastautinMereka yang berumur 18 tahun dan ke atas serta bermastautin selama 10-15 tahun akan diberikan kerakyatan.WarganegaraMereka yang berumur kurang daripada 18 tahun yang merupakan anak warganegara di atas, turut diberikan kerakyatan.BritishSemua rakyat British daripada Tanah Jajahan takluknya boleh menjadi rakyat MU.

c. Huraikan cadangan perlaksanaan pentadbiran Malayan Union. [ms 96-97] PusatMU berusaha mewujudkan sebuah kesatuan yang dikuasai oleh sebuah pemerintah pusat yang kuat.TertaklukPentadbirannya tidak lagi tertakluk kepada Singapura, tetapi terus kepada parlimen Britih di London.MenolakKonsep pentadbiran baru ini telah menolak tradisi dan system politik Melayu.IsytiharKerajaan MU telah diisytiharkan pada 1 April 1946 di King House (Carcosa Seri Negara) Kuala Lumpur.EdwardGabenor pertamanya ialah Sir Edward GentGantiPengisytiharan ini secara rasmi menggantikan pentadbiran tentera British (BMA) yang dijalankan di tanah Melayu sejak Sepetember 1945.


Sejarah Tingkatan 5: Bab 4 – Pembinaan Negara dan Bangsa

3

REAKSI TERHADAP MALAYAN UNION

Warisan Kesaultanan Melayu Melaka Hilang Orang Melayu bimbang akan kehilangan warisan tamadun yang dibina oleh kerajaan Melayu seperti Kesultanan Melayu Melaka.HapusPengenalan MU akan menghapuskan sejarah yang dibina oleh kerajaan tersebut.DemonstrasiKebanyakan orang melayu menentang MU dengan mengadakan demonstrasi secara besar-besaran.

Kedudukan Raja-Raja Melayu Mac MichaelOrang Melayu membantah tindakan Sir Harold Mac Micheal yang mengugut Raja2 Melayu bahawa baginda akan diturunkan daripada tahta sekiranya enggan menerima Malayan Union seperti yang terjadi kepada Sultan Badlishah, Kedah.MasaKebanyakkan Sultan tidak diberikan masa yang cukup untuk berunding dengan Maj.Mesy.Negeri seperti yang berlaku kepada Sultan Perak.Setia kawanTerdapat sultan yang menandatangani perjanjian MU atas dasar setia kawan kepada British seperti Sultan Selangor dan Sultan Johor.

Jelaskan Faktor-Faktor Penentangan Malayan Union [ms 99-100]

Pemberian Kerakyatan KerakyatanPemberian kerakyatan yang longgar kepada orang dagang juga ditolak oleh orang Melayu.AncamDasar terbuka British ini dilihat akan mengancan status quo orang Melayu.JumlahJumlah orang Melayu akan menjadi kecil dengan kemasukan orang dagang manakala ekonomi dan Pendidikan mereka akan bertambah mundur.

Reaksi Orang Melayu TentangOrang Melayu menentang penghakisan kuasa raja2 Melayu dalam MU.AhliRaja2 Melayu hanya menjadi ahli Majlis Raja2 Melayu tanpa sebarang kuasa.HilangMereka kehilangan kuasa dan kredebiliti sebagai ketua orang Melayu.IslamMasih membincangkan soal agama Islam tetapi zakat fitrah dipungut di bawah nama Gabenor MU.Berten-tanganIni bertentangan dengan kedudukan Sultan sebelum ini yang merupakan ketua agama Islam.tercabarOrang Melayu bimbang agama Islam akan tercabar.


Sejarah Tingkatan 5: Bab 4 – Pembinaan Negara dan Bangsa

Sokongan Terhadap penubuhan Malayan Union [ms 99-100]

4

MenyokongOrang Dagang Terdapat sebahagian kecil yang menyokong MU antaranya termasuklah orang dagang dan golongan Melayu radikal.BersetujuMereka bersetuju dengan dasar menyatukan negeri2 Melayu menjadi sebuah unit politik untuk melicinkan pentadbiran.Sama rataMereka juga menyokong dasar sama rata Malayan Union yang akan menghapuskan hak2 perlindungan kepada orang Melayu.KerakyatanKerakyatan MU yang terbuka, disokong kerana mereka boleh mengekalkan kerakyatan asal mereka.JanjiMereka juga percaya kepada janji British yang akan memberikan kemerdekaan kepada Tanah melayu.JajahBagaimanapun British perlu menjajah Tanah Melayu sebelum proses berkerajaan sendiri dilaksanakan dan kemerdekaan diberikan.HarapanJanji ini merupakan harapan semua parti dan persatuan yang menyokong MU.

BaratParti Kebangsaan Melayu Malaya (PKMM) Menyokong MU kerana pemerintahannya bersifat barat serta menghapuskan system feudal Melayu dan tidak mengiktiraf kuasa raja2 pembesar Melayu.Republic Konsep Republik seperti di Indonesia dapat dijalankan dan seterusnya konsep Melayu raya dapat dilaksanakan.KonsepEkoran daripada itu juga konsep MU mendapat sokongan daripada Angkatan Pemuda Insaf (API) pimpinan Ahmad Boestamam, Angkatan Wanita Sedar (AWAS) dan Barisan Tani Malaya (BATAS).IslamPenyatuan pentadbiran agama Islam dalam Malayan Union disokong oleh PKMM kerana hal ehwal pentadbiran Islam dipermudah.PegawaiTerdapat pegawai tadbir Melayu yang menyokong MU dengan alas an British kuasa Besar dan mempunyai kecekapan untuk membangunkan Tanah Melayu

Tindakan Orang Melayu Menentang Malayan Union [ms 100-101] AkhbarAkhbar-akhbar Melayu seperti Utusan Melayu, Majlis dan warta Negara telah menyuarakan bantahan yang berterusan.DemonstrasiOrang Melayu telah mengadakan demonstrasi secara damai semasa Sir Harold Mac Michael mendapatkan tandatangan Raja2 Melayu. Ini berlaku di Kota Bharu, kelantan, dan Alor Star, Kedah.PersatuanPersatuan-persatuan Melayu dihidupkan semula untuk menentang MU. Mereka menghantar telegram dan surat bantahan ke Pejabat Tanah Jajahan di London.Dato’ OnnPada 23 Januari 1946, Dato’ Onn Jaafar menyeru orang melayu berkongres dan menubuhkan United Malays Organization [U.M.O] sebagai benteng menentang MU.KongresKongres Malayu 1946 telah diadakan dari 1 hingga 4 Mac 1946 di Kelab Sultan Sulaiman, Kg Baru, Kuala Lumpur. Kongres ini dahadiri oleh 41 buah persatuan dari seluruh Semenanjung Tanah Melayu.UMNOKongres ini bersetuju menubuhkan Uniteds Malays National Organzation [UMNO] atau Pertubuhan Kebangsaan Bersatu untuk menentang MU.BantahKongres Melayu kedua diadakan dari 30-31 Mac 1946 untuk membantah pengisytiharan Malayan Union pada 1 April 1946.Rapat umumOrang melayu mengadakan rapat umum disetiap Bandar besar untuk menunjukkan bantahan mereka kepada ahli-ahli British, iaitu L.D. Gammans dan David Reese Williams.Raja2Raja2 Melayu telah berkumpul di Kuala Kangsar pada 28 April 1946 untuk menyatakan bantahan mereka kepada ahli parlimen tersebut.


Sejarah Tingkatan 5: Bab 4 – Pembinaan Negara dan Bangsa

5

PERSEKUTUAN TANAH MELAYU Pengenalan. [ms 102] Dibentuk PTM telah dibentuk pada 1 Februari 1948 melalui perjanjian PTM yang menggantikan perjanjian MU. Desakan Perjanjian ini hasil desakan orang Melayu yang menuntut British mempertimbangkan pendapat dan kehendak mereka dalam perubahan politik di Tanah Melayu. Kejayaan Perjanjian ini menunjukkan kejayaan orang tempatan menntang penjajahan British terhadap tanah Melayu TegasKetegasan orang Melayu membantah MU di bawah pimpinan Dato’ Onn Jaafar. PerpaduanPerpaduan di kalangan orang Melayu yang terdiri daripada golongan raja, rakyat boleh dapat mengatasi pihak lain yang menyokong MU.KeupayaanKeupayaan orang Melayu memujuk dan mendesak British untuk menghidupkan semula dasar perlindungan telah membantu mereka menolak MU.

PiagamPiagam Atlantik 1945 yang dikeluarkan oleh PBB tidak menggalakkan penjajahan baru, sebaliknya negara colonial memberikan latihan berkerajaan sendiri kepada penduduk tempatan.LangkahPembentukan PTM merupakan satu langkah yang sesuai kea rah mencapai hasrat PBB tersebut.

PilihBritish memilih UMNO dan raja2 Melayu kerana kedua2nya menuntut rundingan untuk menolak MU.TuntutMereka tidak menuntut kemerdekaan dengan politik.BimbangBritish juga bimbang orang Melayu akan dipengaruhi oleh gerakan politik Indinesia yang dikuasai golongan radikal seperti PKMM,API, AWAS, BATAS.

F A K T O R P E M B E N T U K A N P E R S E K U T U A N T A N A H M E L A Y A U

SokonganSokongan daripada pegawai tinggi British seperti Sir Malcolm McDonald, Sir Edward Gent, dan L.D. Gammans telah membantu orang tempatan menggantikan MU dengan PTM.

SokonganSokongan bekas pegawai British yang pernah berkhidmat di Tanah Melayu sebelum Perang Dunia II mendorong British membentuk PTM.TokohAntara mereka termasuklah S.F. Swettenham, Sir R.O.Winstedt, Sir George Maxwell dan Sir Cecil Clementi.TolakMereka menolak dasar menakluk Tanah Melayu.

SikapSikap politik orang Melayu yang sederhana telah mendorong British menerima kehendak mereka.MenulisOrang Melayu hanya menulis di dalam akhbar, berdemonstrasi, berkongres dan memujuk raja2 Melayu untuk menyokong penentangan terhadap British.SenjataMereka tidak mengangkat senjata seperti Parti Komunis Malaya.


Sejarah Tingkatan 5: Bab 4 – Pembinaan Negara dan Bangsa

6

Langkah-Langkah Pembentukan Persekutuan Tanah Melayu. a. Terangkan usaha British dalam pembentukan Persekutuan Tanah melayu. [ms 104-105] Tubuh British telah menubuhkan sebuah Jawtankuasa Eksekutif yang dianggotai oleh 12 orang ahli. Aggota Mereka terdiri daripada pegawai kanan British, pemimpin UMNO dan wakil raja2 Melayu. Mesyuarat Mereka mengadakan mesyuarat di King’s House, Kuala Lumpur. Tuntutan

Pada dasarnya ada 5 tuntutan orang Melayu;  Raja2 Melayu dan UMNO menolak semua prinsip dan struktur Malayan Union.  Mereka menginginkan sebuah persekutuan seperti konsep Negeri2 Melayu Bersekutu.  Mereka menolak kerakyatan terbuka Malayan Union.  Mereka meminta dasar perlindungan terhadap negeri2 Melayu dan orang Melayu dipulihkan.  Mereka mununtut supaya Raja2 Melayu sebagai ketua negeri2 Melayu diakui semula.

b. Apakah reaksi orang dagang dan golongan radikal Melayu terhadap usaha pembentukan Persekutuan Tanah Melayu? [ms 105-106] Tentang Perundingan British enggan UMNO dan Raja2 Melayu ditentang oleh orang dagang dan golongan radikal Melayu pimpinan Dr. Burhanuddin al-Helmy. Wakil Mereka berpendapat Jawatankuasa Eksekutif tidak mewakili semua pihak kerana tidak disertai oleh seorangpun perwakilan orang dagang. Republic Mereka menuntut sebuah republic dan kemerdekaan penuh AMCJA Majlis Tindakan Bersama Seluruh Malaya atau All Malayan Cuoncil Joint Action [AMCJA} dan Pusat Tenaga Rakyat [PUTERA] telah ditubuhkan awal tahun 1947 untuk menentang British dan Malayan Union. Tindakan Mereka mengadakan pelbagai tindakan seperti ceramah politik, demonstrasi dan mogok. Cadang Mereta turut mencadangkan sebuah perlembagaan rakyat.[sm] Setuju British bersetuju menubuhkan Jawatankuasa perunding bagi mendapatkan pandangan mereka di dalam menyediakan perjanjian PTM 1948. c.Nyatakan isi kandungan Perlembagaan Rakyat yang menjadi tuntutan golongan radkal dan orang dagang.[sudut maklumat; ms 106]  Singapura disatukan dengan Tanah Melayu.  Sebuah kerajaan pusat dan majlis negeri2 dipilih.  Raja2 Melayu akan mempunyai kuasa sebenar dan bertanggungjawab kepada rakyat.  Kedudukan istimewa orang Malayu dikembalikan.  Adat istiadat dan agama Islam dikawal oleh orang Melayu.  Kerakyatan yang sama rata.  Merah dan putih menjadi warna bendera di Tanah Melayu.  Bahasa Melayu haruslah menjadi bahasa kebangsaan rasmi.  Pertahanan dan hal ehwal luar negeri haruslah menjadi tanggungjawab bersama British dan Tanah Melayu.  Warganegara Tanah Melayu harus dinamai Melayu. Perjanjian Persekutuan Tanah Melayu 1948.


Sejarah Tingkatan 5: Bab 4 – Pembinaan Negara dan Bangsa

7

a. Huraikan perjanjian Persekutuan Tanah Melayu 1948.[ms107-108] Tandatangani Perjanjian PTM 1948 telah ditandatangani pada 21 Jan 1948 antara Raja2 Melayu dengan British di King House, Kuala Lumpur. Ditubuhkan Pada 1 Februari 1948 PTM ditubuhkan dengan rasmi. Isi perjanjian Ciri perjanjian

Perjanjian ini mempunyai ciri Penting yang menjadi asas pentadbiran negara selepasnya.[sudut maklumat];  Sebuah persekutuan dibentuk dengan gabungan sebelas buah negeri.  Persekutuan Tanah Melayu diketuai oleh Pesuruhjaya Tinggi British.  Konsep Raja berpelembagan diwujudkan.  Senarai Persekutuan dan senarai negeri dibentuk  Pesuruhjaya tinggi British menjaga kedudukan istimewa orang Melayu Pentadbiran

Kuasai Kongsi Negeri Pembahagian

Walaubagaimanapun British masih menguasai sistem pentadbiran Tanah Melayu kerana kemerdekaan belum diberikan. Perkongsian kuasa telah dilakukan antara Majlis Raja2 dengan Pesuruhjaya Tinggi pada peringkat pusat. Pada peringkat negeri, Sultan menjadi ketua negeri dan berkuasa melantik Menteri Besar sebagai ketua pentadbir negeri. Perjanjian ini telah mengasaskan sistem pembahagian kuasa antara kerajaan pusat dengan kerajaan negeri dan seterusnya membentuk senarai Persekutan dan Senarai Negeri. Kerakyatan

Ketat Rakyat

Syarat Kerakyatan diperketatkan. Prinsip kerakyatan jus soli adalah untuk; Rakyat raja Melayu bagi negeri2 Melayu [orang Melayu yang lahir disebuah negeri Melayu itu ialah rakyat negeri tersebut secara automatic] Rakyat British bagi negeri2 Selat [Melaka dan Pulau Pinang][Mereka yang tingal dan lahir di Pulau pinang dan Melaka]. Kedudukan istimewa orang Melayu

Iktiraf Diakui

British mengiktiraf semula ketuanan Melayu sebagai asas pembentukan PTM. Dasar ini memang telah diperakui oleh British sejak Perjanjian Pangkor 1474. Institusi Raja2 Melayu

Kekal Perjanjian Perlembagaan

Institusi Raja melayu dikekalkan dengan bidang kuasa dan kedudukannya yang jelas dalam pentadbiran. Setiap negeri Melayu mengadakan perjanjian dan perlembagaan bertulis dengan British. Perlembagaan itu dikenali sebagai Undang2 Tubuh Negeri yang digunakan sehingga hari ini.


Sejarah Tingkatan 5: Bab 4 – Pembinaan Negara dan Bangsa

8

Tokoh-Tokoh Penggerak Persekutuan Tanah Melayu.[ms 108-109] Tokoh Sultan Sembilan Terdapat sembilan orang Raja Melayu yang terlibat dan mereka menyediakan tuntutan dan cadangan yang sesuai untuk menjaga status dankeselamatan rakyat. Tokoh Antara Sultan yang bersuara tegas ialah Sultan Badlishah[Kedah], Sultan Abdul Aziz[Perak] dan Sultan Ibrahim[Johor]. Tuntut Mereka telah menuntut supaya kuasa Raja-Raja Melayu dikembalikan seperti sebelum tahun 1941. Lindung Perlindungan kepada rakyat Melayu sebagai Rakyat Raja Melayu juga patut dikekalkan. Tolak Mereka tidak menolak kehadiran British tetapi menuntut supaya kuasa mereka serta perlindungan kepada orang Melayu dan hal ehwal ketuanan melayu dipelihara.

Wakil UMNO Bersama Kerjasama Tokoh Ibarat

Tokoh Rakyat Rakyat pula telah diwakili oleh para pembesar yang bertindak sebagai penasihat kepada raja masing-masing. Sebahagian daripada mereka merupakan pemimpin UMNO yang mendukung idea penubuhan PTM 1948. Mereka bersama-sama Raja2 Melayu mencadangkan dan mendesak British melindungi kepentingan orang Melayu beserta Raja2 Melayu. Kerjasama mereka telah membolehkan prinsip2 politik, pentadbiran, agama Islam, dan bahasa Melayuserta pengekalan institusi Raja melayu berjaya dimasukkan ke dalam Perjanjian PTM 1948. Antara tokoh tersebut termasuklah Dato’ Onn Jaafar[Menterei Besar Johor] dan juga Yang Dipertua UMNO} dan Dato’ Nik Ahmed kamil [Menteri Besar Kelantan]. Konsep kerjasama dikalangan Raja2 Melayu dan para pemimpin Melayu diibaratkan seperti konsep aur dengan tebing patut menjadi pegangan bersama.

Penggerak Politik di Sarawak dan Sabah a. Huraikan perkembangan politik di Sarawak dalam peristiwa penyerahan Sarawak kepada British. [ms 110-111] Sikap pentadbir[Vyner Brooke] Paksa Sarawak telah dipaksa unuk menerima penjajahan British secara mutlak. Keturunan Keturunan James Brooke telah menyerahkan Sarawak kepada kerajaan British di London sebagai tanah jajahan mahkota. V.Brooke Vyner Brooke iaitu Raja terakhir Sarawak telah menyerahkan Sarawak kepada kerajaan British disebabkan beberapa alasan. Tua Vyner Brooke telah tua dan uzur, penggantinya pula Anthony Brooke didapati tidak layak untuk mentadbir dengan berkesan. Hantar Vyner Brooke telah menghantar Gerald MacBryan untuk mendapatkan persetujuan pembesar Sarawak. Isytihar Pengisytiharan penyerahan Sarawak kepada British dibuat oleh Vyner Brooke pada Februari 1946. Reaksi pemimpin tempatan Beberapa orang pemimpin dan persatuan kaum tempatan telah membantah tindakan ini.


Sejarah Tingkatan 5: Bab 4 – Pembinaan Negara dan Bangsa Abdillah Tentang Perlembagaan

Keputusan Sokongan

Tentang Ibu Pekeliling Meletak Pakatan Rukun 13

Ditikam Gantung x berjaya

9

Antaranya termasuklah Datu Patinggi Abang Haji Abdillah, iaitu ketua masyarakat Melayu Sarawak,Persatuan Melayu Sarawak[PMS] dan Persatuan Dayak Sarawak[PDS]. Mereka menentang tindakan Vyner Brooke itu kerana perkara tersebut bercanggah dengan Perlembagaan 1941. Perlembagaan 1941 [sudut maklumat];  Perlembagaan bertulis pertama di Sarawak  Vyner Brooke Berjanji akan memberikan kerajaan sendiri kepada Sarawak dan kuasa mentadbir akan diberikan kepada Majlis Negeri.  Ahli-ahli Majlis Negeri akan dilantik oleh Raja Sarawak. Keputusan itu dibuat oleh Vyner Brooke tanpa berunding dengan orang tempatan atau ketuaketua mereka. Walaupun Vyner Brooke telah mengadakan mesyuarat dengan Majlis Negeri tetapi sokongan anggota bukan bumiputera dan pegawai2 British menyebabkan Sarawak diisytiharkan sebagai Tanah Jajahan mahkota British pada 1 Julai 1946.

Reaksi pertubuhan /persatuan Persatuan kebangsan Melayu Sarawak[PKMS], Barisan Pemuda Sarawak[BPS], Barisan Pemuda Melayu[BPM] Sibu dan PDS menentang perisytiharan tersebut secara terbuka. Kaum Ibu dalam PKMS turut membantah dengan berdemonstrasi dan mengahantar surat bantahan kepada kerajaan British. Kerajaan British telah mengeluarkan surat Pekeliling Bil 9 yang memberikan amaran bahawa tindakan akan diambil terhadap kakitangan kerajaan terlibat Seramai 228 orang kakitangan awam meletakkan jawatan sebagai bantahan. Pakatan sulit antara kaum terpelajar dengan orang muda Sarawak telah menghasilkan penubuhan kumpulan Rukun Tiga Belas, sebagai tindak balas tekanan politik British; Rukun Tiga Belas [sudut maklumat]  Kumpulam yang menentang penyerahan Sarawak kepada kerajaan British.  Dianggotai oleh golongan muda Pergerakan Pemuda Melayu Sibu.  Pembunuhan Duncan Stewart Sir Duncan Stewart, iaitu Gabenor Sarawak yang baru dilantik ditikam oleh Rosli Dhobi semasa beliau melawat Sibu pada 3 Disember 1949. British telah menghukum gantung Rosli Dhobi dan tiga orang lagi yang terlibat dalam kejadian tersebut. Tindakan Rosli Dhobi dan rakan2nya tidak berjaya kerana pemimpin Sarawak tidak bersatu

b.Pergerakan politik di Sabah.[ms 112] Perlahan Kegiatan membangkitkan kesedaran politik di sabah amat perlahan, berpecah belah dan tidak berkesan. Sederhana Persatuan kebangsaan Melayu Labuan[PKML], Persatuan melayu Jesselton[PMJ] serta Barisan Pemuda[BARIP] Labuan dan Jesselton ialah persatuan sosioekonomi yang bersifat sederhana. Tentangan Lantaran itu, semasa Sabah dijadikan jajahan takluk British pada tahun 1946, tidak terdapat tentangan yang jelas dan terbuka daripada penduduk tempatan, mala pada tahun 1951 persatuan2 ini telah terkubur sahaja.


Sejarah Tingkatan 5: Bab 4 – Pembinaan Negara dan Bangsa

10


Sejarah Tingkatan 5: Bab 4 – Pembinaan Negara dan Bangsa

11


Sejarah Tingkatan 5: Bab 4 – Pembinaan Negara dan Bangsa

12


Sejarah Tingkatan 5: Bab 4 – Pembinaan Negara dan Bangsa

13

Nota bab4  
Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you