Page 1

E K S K L U Z I V N I I Z V E Š TA J S A P R V E H I - F I L E S S H O W I Z L O Ž B E

Broj 26 • Cena 250 din • CG 3€

Jesenji Jesenji noviteti noviteti

STEREO TRADICIJA Testovi Testovi

DYNAUDIO Excite X32 MARTIN LOGAN Source SAMSUNG HT-BD2 EPSON TW-2000 JBL LS40 KEF C7 Muzika Muzika

Tom Waits

ARCAM Redefinisani entry level

CREEK Budžetska evolucija

MARANTZ Best-buy sistem


www.hi-files.com 

INTRO

Hi - Files

Poštovani ljubitelji dobrog zvuka i slike, jesen je počela zaista lepo za audiofile – odmah po izlasku septembarskog broja ubrzano smo obavljali poslednje pripreme za prvi Hi-Files Show. Prve reakcije su zaista pozitivne, mogla se osetiti sjajna i prijateljska atmosfera, a izložena hi-fi oprema bila je vrhunska. Za prvi put postavili smo nekakav milestone, a naredne godine idemo barem jedan korak dalje. Naša sjajna saradnja sa domaćim kompanijama nastavlja se i proširuje, tako da se u ovom broju možemo pohvaliti da su nam poverenje ukazale još dve velike domaće kompanije. Naši testovi biće bogatiji za proizvode renomiranog Samsunga, zahvaljujući njihovom lokalnom distributeru kompaniji Stav. Videoodeljak će biti pojačan testovima Epson projektora, koje nam na test ljubazno ustupa kompanija BS Procesor. Nastavljamo i sa podrškom domaćim konstruktorima, tako da po prvi put na stranicama Hi-Filesa možete čitati o zvučnicima firme Finel iz Novog Sada. Donosimo vam rekordan broj testova, izveštaje sa našeg i berlinskog sajma i još

Glavni i odgovorni urednik

Ljubiša MIODRAGOVIĆ Art direktor

Ivan Ćosić Lektura i korektura

Tanja Marković Saradnici

Marko Herman, Milan Belić, Bojana Herman-Nedeljković, Bojan Jović, Miodrag Jović, Viktor Kostić, Nemanja Stupar, Darko Brlečić, Zoran Ristić, Zoran Karapandžić, Milan M. Milošević, Velibor Žitarević, Nikola Stojanović Fotografije

Dragan TRIFUNOVIĆ Adresa

Hi-Files Group Dimitija Tucovića 146/6 11050 Beograd Tel/fax: 011/2414-700 Mob: 063/88 66 486 Osnivač i izdavač

Hi-Files Group Dimitija Tucovića 146/6 11050 Beograd Tel/fax: 011/2414-700 Mob: 063/88 66 486 Web adresa

www.hi-files.com eMail

redakcija@hi-files.com ISSN broj

mnogo toga zanimljivog.

1820-2950

Period za nama obeležila je i selidba redakcije Hi-Filesa u novi prostor, u kojem

Štamparija

ćemo imati adekvatnu prostoriju za slušanje i testiranje opreme. Ukoliko želite da

AltaNova Tel: 011/105 605

nas kontaktirate, obratite pažnju na to da smo promenili adresu i broj telefona.

Distribucija

Global Press Radno vreme

Uživajte... Ljubiša Miodragović

Radnim danima 10:00-17:00 Subotom i nedeljom ne radimo CIP - Katalogizacija u publikaciji Narodna biblioteka Srbije, Beograd 681.848 Hi-Files : audio video magazin : Best audio & Video experience / glavni i odgovorni urednik Ljubiša Miodragović. - 2004, br. 1-. - Beograd (Miloša Zečevića 10) : Hi-Files Group, 2004 (Beograd : Alta nova). - 29 cm, Dvomesečno ISSN 1820-2950 = Hi-Files COBISS.SR-ID 116467980 Časopis Hi-Files, kao ni njegovi urednici, saradnici i članovi uređivačkog kolegijuma nisu odgovorni za sadržaj, istinitost i verodostojnost oglasa. Ako ste kupili proizvod reklamiran u našem časopisu i niste zadovoljni njime, pišite nam na adresu redakcije. Slanjem bilo kakvog materijala na adresu ili e-mail redakcije časopisa pošiljalac je saglasan sa objavljivanjem poslatog sadržaja na stranicama časopisa i isti vam neće biti vraćen. Strogo je zabranjeno bilo kakvo reprodukovanje materijala objavljenog u časopisu bez pismene saglasnosti urednika časopisa Hi-Files.

Od maja 2008. godine, magazin Hi-Files je postao član prestižne asocijacije EISA. Sa još 50 časopisa iz Evrope, European Imaging and Sound Association dodeljuje godišnje EISA nagrade za najbolje proizvode. Hi-Files pripada panelu za audio i home theater. | www.eisa.eu

NOVI POČECI

audio video magazin

Novembar 2008. | Hi-Files No26 | 3


INTRO

28 Sadržaj Razglednica

36

IFA 2008................................................................................................................................................................................ 16

TEMA BROJA Hi-Files Show 2008....................................................................................................................................................... 18

TESTOVI Lyngdorf SDAI-2715..................................................................................................................................................... 28 Rotel RB-1072................................................................................................................................................................... 30

42

Acoustic Masterpiece AM-201 ............................................................................................................................ 32 Arcam FMJ A-18.............................................................................................................................................................. 36 Creek Evolution............................................................................................................................................................... 38 Marantz................................................................................................................................................................................ 40 Martin Logan Source................................................................................................................................................... 42 Dynaudio Excite X32................................................................................................................................................... 44 JBL LS40............................................................................................................................................................................... 46 KEF C7................................................................................................................................................................................... 48

48

Dayens Premium Monitor........................................................................................................................................ 50 Finel Veracitá..................................................................................................................................................................... 52 Epson EMP-TW2000..................................................................................................................................................... 54 Samsung HT-BD2........................................................................................................................................................... 58 LG FB-163............................................................................................................................................................................ 60

MUZIKA & FILM Tom Waits........................................................................................................................................................................... 62

54 4 | Hi-Files N 26 | Novembar 2008. o

CD recenzije...................................................................................................................................................................... 64 DVD recenzije................................................................................................................................................................... 66


www.hi-files.com 

VESTI // Novembar 2008

Stigao je Audiolab

Novi Megastore Početkom oktobra na uglu ulica Dunavske i Žorža Klemensoa u Beogradu otvoren je još jedan prodajni objekat kompanije Megastores Electroniki. U Megastores marketima mogu se naći proizvodi vodećih brendova u oblasti tehnike: Samsung, LG, Sony, Indesit, Gorenje, Ariston, Braun, Philips, Toshiba i mnogih drugih. U mnoštvu proizvoda u novootvorenom Megastoreu mogu se naći bela tehnika, kuhinje, mali kućni aparati, video i audio proizvodi, kao i IT oprema i mobilni telefoni. Ono što je za naše čitaoce najzanimljivije jeste da ni u ovoj radnji nije izostala ponuda visokokvalitetnih audio-proizvoda, te da je izdvojen prostor i za demo sobu. Od hi-fi opreme izdvojićemo program kompanija B&W, Mission, NAD, Rotel, Yamaha, Advance Acoustic, Unison Research, Opera, Grado i dr. Megastores Electroniki d. o. o. je deo vodećeg maloprodajnog lanca elektronskih i električnih kućnih uređaja Electroniki Athinon, sa sedištem u Grčkoj i prisustvom u još dve zemlje u okruženju. Electroniki Athinon uspešno posluje više od 50 godina, uz konstantno ulaganje i razvijanje svoje maloprodajne mreže.

Kompanija koja je pre 20 godina šokirala britansku audio-industriju svojim integrisanim pojačalom 8000A stigla je i na naše tržište. Distributer Audiolab proizvoda postao je 4Audio, a početak prodaje očekuje se početkom novembra. Danas Audiolab poseduje širok spektar stereo i surround komponenti, a njihova glavna karakteristika je sjajan odnos kvaliteta i cene. Audiolab je deo IAG korporacije, u čijem sklopu su i Mission i Wharfedale. Kao što je poznato, International Audio Group poseduje velike fabrike u Kini, čime postiže veoma niske cene svojih uređaja. Više informacija očekujte uskoro na sajtu www.4audio.rs.

AV salon Novoosnovana kompanija AV impuls je početkom septembra otvorila za posetioce svoj novi salon na adresi Admirala Geprata 3B/8 u Beogradu. U pitanju je prostor sa dve demo sobe u kojima je moguće poslušati proizvode iz programa kompanija Arcam, Epos, Spendor, Leben, Mark & Daniel, Synthesis i mnogih drugih. Pored hi-fi uređaja, moguće je kupiti i audiofilska muzička izdanja izdavačkih kuća kakva je npr. Premium Records, kao i dodatnu "galanteriju" u vidu hi-fi polica i stalaka, ali i strujnih kablova i utičnica Oyaide. Posetili smo AV impuls i lično se uverili u finu atmosferu u ovom salonu i ljubaznost domaćina da nam predstavi sisteme. Za cenovnik i dodatne informacije predlažemo da posetite adresu www.avimpuls.com.

Novembar 2008. | Hi-Files No26 | 7


VESTI // Novembar 2008 Nikola Stojanović

Konkurenti su postali saveznici

Nova HD generacija

Prema Rojtersu, grupa koju čine Warner Bros Entertainment, Fox Entertainment Group, NBC Universal, Sony, Paramount Pictures, Comcast Corp., Best Buy, Microsoft, Hewlett-Packard, Cisco, Philips, Toshiba i Verisign osnovala je konzorcijum za digitalni download pod nazivom Digital Entertainment Content Ecosystem (DECE), sa ciljem da pruži bolji download potrošačima i ugrozi dominaciju kompanije Apple u distribuciji digitalnih sadržaja. Grupa ima cilj da redefiniše menadžment i prava u vezi s neograničenim kopiranjem i skladištenjem digitalnih materijala. Svaka od ovih kompanija uložila je određenu sumu novca u ovu inicijativu, a DECE planira da objavi svoj logo i izloži detaljan koncept sledeće godine na CES-u.

Super Hi-Vision predstavljen je na ovogodišnjem IBC sajmu u Amsterdamu. Super Hi-Vision biće nova generacija videa visoke definicije. Ovaj koncept je zamišljen devedesetih godina, promotivno je prikazan 2002, a obećana je komercijalizacija do 2025. godine. "NHK ima za cilj da Super HiVision bude dostupan svakom domu", kaže dr Keiichi Kubota, vođa ovog projekta. Za ostvarenje ovog cilja potrebno je ubediti sve medijske kuće i TV operatore da ovo nije san, već budući stvarni televizijski sistem. Iako se očekuje da će mnoge medijske kuće, kao npr. RAI i BBC, podržati projekat, tokom dvanaestogodišnjeg razvojnog programa dr Kubote izrađeni su samo prototipovi kamera i projektora.

Marten Design proslavlja desetogodišnjicu Proslavljajući desetogodišnjicu kompanije Marten Design, osnivač Leif Olofson je predstavio zvučnik Black Pearl Coltrane. Finiš ovog ekskluzivnog modela je crne boje u klavir laku visokog sjaja. Model Coltrane Black Pearl odlikuje izuzetan kvalitet izrade, koji odlikuje i celu Coltrane seriju, ali s dodatnim poboljšanjima kao što su Jorma Prime interno ožičenje, korišćeno u modelu Coltrane Supreme, optimizovana skretnica sa većim zavojnicama, srebrni/zlatni kondenzatori u ulju, kao i supreme otpornici. Kabinet je optimizovan dodatnim dampiranjem i dvostrukim Black Diamond Racing spajkovima, koji pružaju bolju izolaciju od poda. Terminali su srebrni WBT nextgen, a svaki par ovih zvučnika meri, proverava i potpisuje lično osnivač i glavni konstruktor Leif Olofsson.

Yamahin prvi Blu-ray plejer Yamaha je konačno prezentovala svoj prvi Blu-ray plejer BD-S2900. Sjajnocrni uređaj koji radi sa profilom 1.1 prezentovan je kao hi-end BD rešenje sa 12-bitnim procesorom boja, 1080p/24 podrškom i bitstrim izlazom za Dolby TrueHD i DTS-HD Master Audio kodiranje. Procesiranje signala vrši se Chroma Upsampling 192kHz/24bit digitalno-analognim konvertorom. Od konektora postavljeni su HDMI v1.3, komponentni video, S-Video i kompozitni izlazi, kao i optički i digitalni. Model BD-S2900 ima integrisan čitač SD memorijskih kartica, kao i mogućnost reprodukcije digitalnih slika u 1080p rezoluciji. Dizajn kutije podseća na prepoznatljiv stil Yamaha AV risivera.

8 | Hi-Files N 26 | Novembar 2008. o


www.hi-files.com 

Sony Walkman S želi da bude vaš hi-fi Sony je predstavio montažni zvučnik za novu NW-S630FK seriju Walkman personalnih plejera, što će im omogućiti da funkcionišu kao mini-hifi sistemi. Nova S serija digitalnih plejera široka je samo 7,5 mm, i to sa QVGA LCD ekranom prečnika 2 inča. Model ima integrisanu EX kontrolu šuma, slušalice i dodatni kabl preko koga možete jednostavnom drag&drop metodom prevući muzički sadržaj. Modeli S serije podržavaju Windows Media Video (WMV) fajlove, a kapacitet će im biti 4 i 8 GB. Sony će po prvi put omogućiti i drugim proizvođačima da prave zvučničke dokove za nove plejere.

Arcam hi-end AV risiver Arcam FMJ AVR600 je debitovao na CEDIA Expou u Denveru, kao svojevrstan odgovor japanskim brendovima koji dominiraju na polju AV risivera visoke definicije. Model AVR600 poseduje podršku za Dolby TrueHD i DTS Master Audio, integrisan upscaling do 1080p svih izvora sa up-konverzijom signala, pet HDMI ulaza i dva izlaza. Opremljen je DAB i FM tjunerom, a poseduje i opcioni konektor za mrežu koji podržava internet radio i PC striming. Deklarisana snaga je 7x120 W u klasi G. Ovaj model je rezultat dugotrajnog istraživanja i predstavlja najveći projekat koji je Arcam ikada ostvario. Kao i ostali modeli, novi risiver se proizvodi u saradnji sa engleskim dizajnerom Adrianom Stokesom. Proizvodiće se u crnoj i srebrnoj boji, a preporučena cena je 2.900 evra za osnovnu varijantu, odnosno 3.300 evra za unapređenu verziju sa podrškom za internet striming.

Vrh Spendorove ponude Spendor STatement je novi podnostojeći zvučnik visokih performansi i izvanredne izrade. Bočne ivice kutija urađene su u piano black finišu, a zvučnik raspolaže novim Spendor drajverima. Bas jedinica je prečnika 18 centimetara i ima membranu od kevlara, dok je srednjotonska jedinica istog prečnika izrađena od polimera. Visokotonac je prečnika 29 milimetara i poseduje sopstvenu komoru. Zanimljivo je da se ovi zvučnici izrađuju samo po narudžbini, a prednja ploča može se izraditi po želji naručioca. Na slici je prikazan model sa takozvanim ebony satin prednjim panelom. Rok za izradu zvučnika je minimum 30 dana, a cena kreće od 5.000 funti.

Novembar 2008. | Hi-Files No26 | 9


VESTI // Novembar 2008

Premijera novog LG portabl DVD plejera LG je prezentovao portabl DVD plejer sa oznakom DP391. Model ima WVGA ekran dijagonale 8 inča, ugrađen 3-u-1 čitač kartica za SC, MMC i MS formate. Ako vam ovo nije dovoljno, ugrađeno je 256 MB interne memorije za fotografije (uređaj je multifunkcijski). Možete biti sigurni da ćete odgledati ceo film, jer baterije će potrajati 3,5 sata, a to će usrećiti decu kada ste na putu. Model DP391 je opremljen daljinskim upravljačem, poseduje dva ulaza za slušalice, kit za kola i ugrađen zvučnik. Još uvek se čeka odgovor konkurencije, ali izgleda da je ovo za sada najbolji uređaj tog tipa.

iPod nano u duginim bojama

Epson noviteti BS Procesor, ekskluzivni distributer programa kompanije Epson, predstavila je projektor EMP-TW-680. U pitanju je projektor rezolucije 720p namenjen upotrebi u sistemu kućnog bioskopa. Veliki kontrast od 10.000:1 pružiće dobru dinamiku slike, a HDMI veza omogućava prenos signala bez gubitka kvaliteta. Model TW-680 se lako postavlja i njime se jednostavno upravlja. BS Procesor je odlučio da organizuje Epson Open, turnir u tenisu na Xbox konzolama, a pobednici turnira će ići na Masters turnir u Šangaju. Za prikaz video-materijala izbor je pao upravo na opisani projektor. Za više informacija o ovom i drugim modelima Epson projektora posetite adresu www.epson.rs.

Šta je bolje od iPod nano plejera? Novi iPod nano, poboljšan model u duginim bojama. Novi kolor modeli dolaze sa širokim ekranom i shake shuffle mogućnošću promene pesama. Navigacione kontrole su poboljšane, a ugrađen je i mikrofon s mogućnošću snimanja. Novi nano modeli imaće 8 i 16 GB memorije, po ceni od 150 i 199 dolara, respektivno. Cena je razumna, uzimajući u obzir nove mogućnosti i veliki izbor boja. Budite jedinstveni, budite svoji, izaberite svoju boju za vaš novi iPod.

Blu-ray plejer iz Cambridge Audija Model 640BD dizajniran je da bude savršen partner AV risiverima iz Azur serije, a opremljen je HDMI 1.3 izlazom, novim HD Dolby i DTS surround sistemima. Poseduje i interni dekoder za Dolby Digital EX, DTS ES, Dolby Digital Plus, Dolby True HD kola i DTS HR okružujući zvuk. Ceo set analognih 7.1 i stereo priključaka montiran je zajedno sa eternet portom, SPDIF i Toslink ulazima. Plejer je sposoban za upscaling DVD diskova do 1080p rezolucije, pa gledaoca vodi u središte zbivanja. Progresive scan True Cinema od 24 frejma po sekundi omogućava da se filmovi gledaju baš onako kako je režiser zamislio, bez konverzije. Sve ove karakteristike govore da je Cambridge Audio nastavio svoju poslovnu filozofiju i sa modelom 640BD, pružajući dobre performanse po razumnoj ceni. Treba obratiti pažnju da, prema CA politici stalnog razvoja i napretka, specifikacije, kao i sam izgled ovog plejera ne moraju biti konačni.

10 | Hi-Files N 26 | Novembar 2008. o


www.hi-files.com 

EISA gala 2008 Krajem avgusta na sajmu IFA u Berlinu prisustvovali smo svečanoj dodeli EISA nagrada. U svečanoj sali hotela Adlon, koji se nalazi pored Brandenburške kapije, uz prisustvo svih EISA članova, dodeljeno je 50 nagrada za ovogodišnje pobednike. Na ceremoniji pod nazivom "The Best of the Best for Europe" svečane govore održali su predsednik EISA asocijacije Jorge Gonçalves i potpredsednik Han Avôt. U sali su bili prisutni predstavnici vodećih svetskih kompanija, koji su ponosno primili nagrade i obavili tradicionalno fotografisanje. Nakon celovečernjeg programa usledilo je grupno fotografisanje više od stotinu gostiju. Ovo je bila savršena prilika da se ponovo sretnemo sa kolegama iz cele Evrope, ali i da upoznamo važne ljude iz audio-industrije.

Grande viši nego ikada ranije Priča o zvučnicima Grande Utopia počela je 1995. godine, jednom velikom inovacijom - u pitanju su bile takozvane W kompozitne sendvič kupe. Evolucija se nastavlja preko modela Grande Utopia Be, koji je 2002. godine uveo invertovanu membranu visokotonca napravljenu od čistog berilijuma. Danas su ove tehnologije zadržane u modelu Grande Utopia EM, ali nijedna inovacija se ne može porediti sa novom elektromagnetnom woofer tehnologijom nazvanom EM. Tako važan korak doveo je do treće generacije Grande Utopia zvučnika. Da bi sačuvala identitet, nova Grande Utopia morala je da zadrži vizuelnu prepoznatljivost. Visina Grande Utopia EM kutija je dva metra, a masa 260 kilograma. Postoji li nešto veće od Grande?

Novembar 2008. | Hi-Files No26 | 13


VESTI // Novembar 2008

Mikado Revised Kompanija Gryphon Audio Design predstavila je unapređeni Mikado Signature CD plejer (12.600 evra) sa balansiranim vezama i četiri 32bit/192kHz stereo DAC-a. Osnivač kompanije Fleming Rasmussen tvrdi da takozvani univerzalni plejeri predstavljaju svojevrstan kompromis i ostavljaju posledice na konstrukciju koje Gryphon ne može da prihvati. Upravo iz ovih razloga, Gryphon Mikado Signature namenjen je isključivo beskompromisnoj reprodukciji CD-ova. Vlasnici standardnih Mikado uređaja moći će da nadograde svoje plejere u Signature verziju.

Infinity obeležava 40-godišnjicu Infinity Systems najavio je svoj novi zvučnik Prelude Forty, koji donosi kombinaciju modernog dizajna i izuzetnog kvaliteta zvuka. Napravljen povodom obeležavanja 40-godišnjice postojanja kompanije, Prelude Forty je vrhunac umešnosti Infinity inženjera. Da bi se postigla izuzetna muzikalnost, ovaj zvučnik sadrži više MRS (Maximum Radiating Surface) ravnih drajvera sa ekskluzivnom CMMD (Ceramic Metal Matrix Diaphragm) membranom. Ugrađeni visokotonac je takođe u CMMD tehnologiji, sa frekvencijskim odzivom iza 40 kHz, a ožičenje i unutrašnje komponente su vrhunskog kvaliteta. Prelude Forty je idealna kombinacija za reprodukciju prirodnih vokala i instrumenata, s preciznim balansom tonova, čistom trodimenzionalnom slikom i širokim dinamičkim opsegom. Napravljen je da zadovolji zahtevne audiofile i sve kupce koji vole neobičan dizajn. Zvučnik Infinity Prelude Forty će biti u prodaji od septembra 2008, po preporučenoj maloprodajnoj ceni od 6.000 dolara za par.

Marantz noviteti Za ovu jesen iz Marantza nam stiže pravo osveženje, u vidu smene generacija modela. U ponudi će biti novi CD plejeri i stereo pojačala, kao i novi AV risiveri. Pogledajmo detaljno koja poboljšanja donosi nova generacija Marantzovih proizvoda.

Range PM7003, PM8003 Novo pojačalo srednje klase Marantz PM7003, sa snagom od 150 W i dual mono konstrukcijom, pruža izuzetne performanse u svojoj klasi. U pitanju je kolo sa povratnom strujnom spregom, što omogućava ovom pojačalu da pogoni i najzahtevnije zvučnike. Pretpojačalo, napajanje i kontrole jačine zvuka odvojeni su i oklopljeni u posebna kućišta, što sprečava preslušavanje i neželjenu interferenciju. Kada su hi-end performanse u pitanju, Marantzova Range serija donosi top-model PM8003. U novo M1 kućište "upakovano" je 200 W snage u dual mono

14 | Hi-Files N 26 | Novembar 2008. o

konstrukciji sa masivnim torusnim transformatorom. Ugrađeni delovi su vrhunski, a to uključuje Shottky diode, kao i Marantz Hyper Dynamic Amplifier module HDAMSA2. Konstrukciju karakteriše novo kolo koje poboljšava stereo sliku i preciznost. Očekivane cene za modele PM7003 i PM8003 su 499 i 799 evra, respektivno.

Range SACD SA7003, SA8003 Marantzov novi SACD plejer srednje klase iz Range serije pruža izuzetne performanse po razumnoj ceni. Model SA7003 poseduje Cirrus Logic CS4398 24bit/192kHz DA konver-

tor sa DSD podrškom. Ugrađeni su vrhunski kondenzatori, Shottky diode i HDAM SA-2 moduli, koji zamenjuju tradicionalne operacione pojačivače, a ujedno predstavljaju niskopropusni filter. Osim CD i SACD formata, podržani su i MP3 i WMA, a ugrađeni su kvalitetno pojačalo za slušalice, Marantz D-BUS i pozlaćeni RCA konektori. Top-model Range serije SA8003 dolazi u novom M1 kućištu sa redizajniranom prednjom pločom. U pitanju je robustno dvostruko kućište sa prednjom pločom od anodiziranog aluminijuma i fiberglasa. U njega je ugrađeno kvalitetno napajanje sa toroidnim trafoom, kvalitetnim delovima i identičnim CS čipom kao kod slabijeg modela. Preporučena cena za modele SA8003 i SA7003 je 899, odnosno 599 evra.

PM5003, CD5003 Novi budžetski model Marantz pojačala


www.hi-files.com 

Novi Technomax U Novom Sadu je sredinom oktobra počeo sa radom drugi Technomax centar. Nakon nešto više od godinu dana poslovanja, kompanija Renoprom odlučila je da nastavi trend razvoja. I u ovom maloprodajnom objektu moguće je pronaći proizvode niza svetskih brendova iz oblasti audio/video, foto, GSM, IT i druge tehnike. Novootvoreni objekat se prostire na 2.000 kvadratnih metara, a od audio/video opreme treba posebno izdvojiti brendove Denon, Marantz, Acoustic Energy, Mordaunt Short i StraighWire. Technomax je ponovo mislio na audiofile, pa je napravio demo sobu u kojoj je moguće isprobati top-modele uređaja. Adresa novog objekta u Novom Sadu je Balkanska bb, u neposrednoj blizini Tempa.

PM5003 poseduje 80 W snage i ima ugrađeno bafer kolo koje poboljšava odnos signala i šuma, kao i separaciju kanala. Preporučena cena je 299 evra. Savršen par za PM5003 je CD5003 entry level CD plejer sa CS4392 D/A konvertorom, novim "klokom" i za 10 dB poboljšanim odnosom signal/šum. Preporučena cena za CD5003 model je 269 evra.

SR5003, SR6003 Za sve koji traže dobar AV risiver po niskoj ceni novi Marantzov model SR5003 je pravi izbor. Preko HDMI 1.3 podržani su HD audioformati, a ugrađen je i moćan 250 MHz DSP Aureus dekoder. Video-sekcija je podređena IP00C773 10bit čipu sa skaliranjem do

1080p. Preporučena cena je 649 evra. Za vrhunski AV doživljaj Marantz nudi jači model SR6003 sa grafičkim interfejsom u 256 boja. Ugrađen je USB port sa podrškom za iTunes, kao i AAC, MP3, WAV i WMA, a snaga je 100 W na 7 kanala. Podržani su novi HD audioformati HDMI 1.3 i skaliranje u rezoluciji do

1080p. Preporučena cena za model SR6003 je 999 evra.

sistem pruža dosta mogućnosti. Ugrađeni su drajv koji reprodukuje CD-R/RW diskove, FM i AM tjuner, kao i USB konektor za digitalne formate. Izuzetne zvučne performanse CR502 CD risivera možete dobiti za samo 399 evra.

BD8002 Blu-ray plejer Marantz predstavlja referentni Blu-ray plejer BD8002 po ceni od 1.999 evra. U pitanju je Profile 1.1 uređaj sa HD 1080p rezolucijom i podrškom za 24 frejma u sekundi. Podržani su: Dolby Digital Plus, Dolby True HD i DTSHD Master audio-formati. Na svetskom tržištu biće dostupan od novembra.

Mikrosistem CR502 CR502 je all-in-one rešenje iz Marantza. Sa snagom od čistih 2x50 W u stereo modu, ili 4x25 W u bi-ampu za audiofile, ovaj mikroNovembar 2008. | Hi-Files No26 | 15


RAZGLEDNICA // IFA 2008 Nikola Stojanović

ŠTA JE NOVO U BERLINU? IFA je i ove godine pokazala smer u kome se kreće industrija. Prošle godine berlinski sajam je obeležila bitka između Blu-rayja i HD DVD-a, a sada se čini da je ta bitka davna prošlost. Koliko su tehnologije uznapredovale za samo jednu godinu?

K

rajem avgusta krenuli smo na put u Berlin, po drugi put do sada. Ove godine imali smo dodatni razlog da se pojavimo, zbog svečane dodele EISA nagrada. Iako, iskreno govoreći, IFA nije preterano zanimljiva audiofilima, ove godine bilo je dosta toga novog i interesantnog za videti. Na ovako velikom sajmu teško je očekivati izdvojen adekvatan prostor za slušanje, ali tri dana, koliko smo proveli u Berlinu, bila su nam dovoljna da obiđemo otprilike polovinu sajamskog prostora. Na prvi pogled sve je slično kao prošle godine: ogromne hale koje zakupljuju velike kompanije, kako bi pokazale svoju nadmoć, beskonačan broj LCD i plazma ekrana, brojne promocije i audio/ vizuelni spektakli. Prošle godine aktuelna je bila borba čiji je ekran veći, a ove godine bilo je najvažnije čiji je ekran tanji. Prošle godine hit su bili ekrani sa osvežavanjem od 100 herca, a ove oni koji imaju osvežavanje od 200 herca. Bili smo pomalo iznenađeni odsustvom nekoliko velikih imena

16 | Hi-Files N 26 | Novembar 2008. o

– očigledno, i velikim kompanijama izlaganje na IFA sajmu predstavlja veliki trošak, koji pri tom ne daje adekvatne rezultate. Za nas najinteresantniju priču osmislili su ljudi iz KEF-a. Umesto da potroše enormnu sumu na široke narodne mase, odlučili su da potroše otprilike deset puta manje za rentiranje predsedničkog apartmana u jednom od najboljih hotela u Berlinu. Tamo su napravili prezentaciju isključivo za svoje najbliže saradnike, dilere i novinare. S obzirom na to da mi spadamo među te "važne", u predsedničkom apartmanu smo proveli prijatnih dva i po sata slušajući, između ostalog, KEF Muon zvučnike, pogonjene Mark Levinson elektronikom. Pored Muona, čija je preporučena cena 100.000 evra za par, pogledali smo nove modele serije C, unapređenu seriju iQ, kao i KEF-ov novi wireless sistem. Šta su ostali proizvođači prikazali na IFA sajmu pročitajte iz njihovih zvaničnih saopštenja za novinare.

Panasonic na IFA sajmu Panasonic isporučuje dva nova BD plejera na englesko tržište. Modeli Profil 2.0 DMPBD55 i DMP-BD35 menjaju dobro plasirane plejere BD50 i BD30. Oba modela imaju novo tanko kućište od 49 mm, sa boljim softverom i naprednim performansama. Isporučuju se sa 1 GB karticama, potrebnim za BD Live download, a kompatibilni su sa svim audio-formatima. Stari plejeri bili su prisutni na tržištu tek mesec dana, tako da ovo predstavlja najbržu izmenu modela u Panasonicovoj istoriji. Obrazloženje iz kompanije je da jednostavno nisu mogli da čekaju da prezentuju ove izuzetne modele sa dobrim dizajnom i funkcionalnošću. Home Cinema Choice je recenzirao BD50 i BD30 pre mesec dana, a rezutati su bili veoma impresivni. Nažalost, uprkos dobrim performansama, firmver je bio prilično nestabilan. Panasonic je na IFA sajmu predstavio i LCD projektor PT-AE3000 sa 2,35:1 zum modom i novu plazma tehnologiju ekrana. Bilo je izloženo

Hi-Files26 preview  

Testovi Jesenji noviteti E K S K L U Z I V N I I Z V E Š TA J S A P R V E H I - F I L E S S H O W I Z L O Ž B E MARANTZ Best-buy sistem ARCA...

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you