Page 1

PREMIJERNI TEST ZVUČNIKA USHER BE-718

Broj 22 • Cena 250 din • CG 3€

POVRATAK VINILA Testovi Testovi

THORENS TD-295 MK IV MICHELL TecnoDec SONORO Cubo LG 37LT75 Muzika Muzika

Ali Farka Touré

LYNGDORF Digitalna revolucija

SONUS FABER Zvuk umetnosti ručnog rada

YAMAHA Povratak u budućnost


www.hi-files.com 

INTRO

Hi-Fi snovi

Hi - Files audio video magazin

Glavni i odgovorni urednik

Ljubiša MIODRAGOVIĆ

Dragi ljubitelji dobrog zvuka i slike,

Zamenik urednika

šta je san saradnika Hi-Filesa, njegovih čitalaca i oglašivača? Svakako, saradnici žele da isprobaju što aktuelnije i raznovrsnije sprave, da imaju dovoljno vremena da se poigraju i da čuju svaki detalj, kako bi najpreciznije opisali svaku komponentu. Naši čitaoci, verujemo, dele ovu ideju

Ljubiša Stojanović Art direktor

Ivan Ćosić

kako bi testovi bili što bogatiji, tačniji i živopisniji. Čitaoci putem telefonskih poziva i elektronske

Lektura i korektura

prepiske traže testiranje određenog modela ili uporedni test više uređaja istog tipa. Naši ogla-

Tanja Marković

šivači, koji nam ljubazno ustupaju opremu na testiranje (i tolerišu naše probijanje dogovorenih

Saradnici

rokova), bez obzira što žele da se njihova oprema prikaže u najboljem svetlu, imaju za cilj da naši testovi budu verodostojni. Kada se uspostavilo poverenje čitalaca u naš sud, efekti i povratna reakcija koju su osetili značajno se povećala. Ipak, pored dobrog zvuka, što bolje opreme i dobre muzike, svi mi delimo jednu ideju koja objedinjuje naš entuzijazam. U pitanju je organizacija Hi-Fi izložbe koja bi svojom raznovrsnošću pomo-

Marko Herman, Milan Belić, Bojana Herman-Nedeljković, Bojan Jović, Miodrag Jović, Viktor Kostić, Nemanja Stupar, Darko Brlečić, Zoran Ristić, Zoran Karapandžić, Milan M. Milošević, Velibor Žitarević

gla svima nama u sticanju novih iskustava i postavljanju viših standarda kada je zvuk u pitanju. Shodno tome, još negde u septembru prošle godine krenuli smo sa iznalaženjem idejnih rešenja u vezi sa ovim projektom. S obzirom da imamo puno prijatelja u medijima, promocija izložbe ne bi trebalo da predstavlja preveliki problem. Naravno, uvek računamo da bi naši čitaoci bili više nego zainteresovani da prisustvuju. Nakon nekih preliminarnih razgovora sa potencijalnim izlagačima, dobili smo veoma pozitivne reakcije na ideju da se časopis nađe u ulozi organizatora. Zbog toga smo euforično krenuli u potragu za hotelom koji bi odgovarao našim potrebama. Kriterijumi koje smo postavili povodom lokacije hotela, veličine soba i njihove akustike rapidno su se snižavali kako smo kontaktirali sve veći broj hotela. Naime, shvatili smo da je broj hotela koji žele da ustupe svoje sobe i apartmane, kao i da premeste krupan nameštaj iz sobe, veoma mali. Nakon dobijanja prve ozbiljne ponude od hotela novijeg datuma i predstavljanja ponude izlagačima, reakcije su bile veoma dobre. Nažalost, ubrzo je stiglo obaveštenje od hotela da ipak nisu u mogućnosti da iznesu krevete iz soba. Odlučili smo, nevoljno, da kontaktiramo hotel koji je prethodnih godina bio domaćin Hi-Fi sajma. Nevoljno, zato što smo želeli da napravimo bolji, a ne isti sajam kao ranijih godina. Ponuda je stigla i izlagači su za samo četiri dana napravili rezervacije za deset soba, bez ikakvih dodatnih kontakata, osim slanja ponude putem e-maila. Bili smo oduševljeni i smatrali smo da ćemo ipak napraviti odličan sajam, ali nakon samo dva dana,

Fotografije

Dragan TRIFUNOVIĆ Adresa

Hi-Files Group Subotička 23 11050 Beograd Tel/fax: 011/2410-512 Mob: 063/88 66 486 Osnivač i izdavač

Hi-Files Group Subotička 23 11050 Beograd Tel/fax: 011/2410-512 Mob: 063/88 66 486 Web adresa

www.hi-files.com eMail

redakcija@hi-files.com

dobili smo ponovo obaveštenje da hotel nije u mogućnosti da nas ove godine ugosti. Nakon

ISSN broj

velikog razočaranja, kontaktirali smo redom sve hotele u Beogradu, ne uzimajući u obzir gde se

1820-2950

nalaze. Molili smo i objašnjavali kako je to svuda u svetu normalno, slali fotografije sa sajmova

Štamparija

kako bismo bili jasniji, ali uvek je sledio jedan odgovor: "Ne dolazi u obzir, moguće je izlagati samo u konferencijskoj sali". I kako objasniti da deljenje u boksove nije način za slušanje muzike?

AltaNova Tel: 011/105 605

Uglavnom, poenta svega je da interesovanje postoji, izlagači su više nego zainteresovani, mi smo

Radno vreme

spremni da damo sve od sebe da sajam bude barem na istom nivou kao sajmovi u okruženju.

Radnim danima 10:00-17:00 Subotom i nedeljom ne radimo

Samo još da pronađemo adekvatan prostor. U međuvremenu, nadamo se da će vam prijati čitanje testova aktuelnih gramofona srednje i više klase, novih domaćih proizvoda, ali i poslastica poput Lyngdorf pojačala sa sistemom korekcije akustike prostorije.

CIP - Katalogizacija u publikaciji Narodna biblioteka Srbije, Beograd 681.848 Hi-Files : audio video magazin : Best audio & Video experience / glavni i odgovorni urednik Ljubiša Miodragović. - 2004, br. 1-. - Beograd (Miloša Zečevića 10) : Hi-Files Group, 2004 (Beograd : Alta nova). - 29 cm, Dvomesečno ISSN 1820-2950 = Hi-Files COBISS.SR-ID 116467980

Uživajte… Ljubiša Miodragović

Časopis Hi-Files, kao ni njegovi urednici, saradnici i članovi uređivačkog kolegijuma nisu odgovorni za sadržaj, istinitost i verodostojnost oglasa. Ako ste kupili proizvod reklamiran u našem časopisu i niste zadovoljni njime, pišite nam na adresu redakcije. Slanjem bilo kakvog materijala na adresu ili e-mail redakcije časopisa pošiljalac je saglasan sa objavljivanjem poslatog sadržaja na stranicama časopisa i isti vam neće biti vraćen. Strogo je zabranjeno bilo kakvo reprodukovanje materijala objavljenog u časopisu bez pismene saglasnosti urednika časopisa Hi-Files.

Mart 2008. | Hi-Files No22 | 3


INTRO

18 Sadržaj TEMA BROJA

24

Povratak vinila.................................................................................................................................................................. 14

TESTOVI Clearaudio Master Solution..................................................................................................................................... 18 Michell TechnoDec ..................................................................................................................................................... 24 Thorens TD-295 MK IV................................................................................................................................................ 26 Sonus Faber Concertino Domus......................................................................................................................... 30

26

LG 37LT75............................................................................................................................................................................ 34 Lyngdorf TDAI2200 RoomPerfect....................................................................................................................... 36 Yamaha A-S2000 i CD-S2000................................................................................................................................. 40 Usher Be-718.................................................................................................................................................................... 44 Sonoro Audio Cubo.................................................................................................................................................... 48 Dayens Ka2P..................................................................................................................................................................... 50

30

ASD Sonata........................................................................................................................................................................ 52 Bračinac Audio Systems C/Class Delta 66...................................................................................................... 54 Retro - Grundig Fine Arts CD9009...................................................................................................................... 56

MUZIKA & FILM Ali Farka Touré.................................................................................................................................................................. 58

36 4 | Hi-Files N 22 | Mart 2008. o

CD recenzije...................................................................................................................................................................... 60 DVD recenzije................................................................................................................................................................... 62


VESTI // Mart 2008

Novi modeli zvučničkih, interkonekt i HDMI kablova Za sve one koji imaju problema sa izborom jeftinijeg, a pri tom dovoljno kvalitetnog zvučničkog kabla, Chord kao rešenje nudi Carnival Silver Screen. Konstrukcija ovog kabla slična je vrhunskim Chord zvučničkim kablovima Signature i Epic Twin. Upleteni par licnastih provodnika izrađenih od bakra, bez primesa kiseonika i individualno izolovanih polietilenom niske gustine, spakovan je u spoljašnji omotač od mekog PVC-a, a zatim je ceo kabl omotan dvostrukom folijom, koja predstavlja potpuno plivajući štit-oklop. Završni omotač izrađen je od providnog PVC-a odličnih mehaničkih karakteristika. Pored razvoja novih kablova, tokom prošle godine Chord je i unapredio nekoliko modela svojih kablova. Tako su interkonekt kablovi Anthem i Chorus dobili svoje naslednike u vidu Anthem 2 i Chorus 2 modela. U konstrukciji oba modela primenjena su iskustva iz razvoja top-modela Indigo i Signature RCA, pa sada ovi modeli zvuče mnogo bolje u odnosu na svoje prethodnike. Pored ova dva nova modela, Chord je razvio i Carnival interkonekt, koji je kao bazni model u gami Chorda zamenio modele Chrysalis i Calypso. Chord nije zaboravio ni ljubitelje kvalitetne video reprodukcije, pa je model HDMI Silver Plus sada unapređen u verziju HDMI Silver Plus 1.3. Primenom 1.3 HDMI standarda ovaj kabl je sada Full HD kompatibilan, odnosno prenosi 1080p signal na svim dužinama. U cilju optimizacije skin efekta i boljeg prenosa visokih frekvencija ovaj kabl koristi provodnike većeg preseka, unutrašnji štit-oklop izrađen od dvostruke aluminijum mylar folije i spoljni štit-oklop u dvostrukoj konfiguraciji folija i braid. Radi maksimalnog integriteta signala, u HDMI Silver Plus 1.3 kablove dužine preko 10 m ugrađen je linijski pojačivač koji za napajanje koristi napon od 5 V prisutan u HDMI standardu (na HDMI izlazu DVD plejera). Detaljnije informacije o svim novim Chord kablovima pronaći ćete na sajtu proizvođača www.chord.co.uk, kao i na sajtu domaćeg distributera kompanije IB Sistem, www.ibsistem.com.

6 | Hi-Files N 22 | Mart 2008. o

Još tri nove distribucije Novobeogradski salon One HiFi bogatiji je za još tri nova brenda. Na prvom mestu izdvojili bismo zvučnike ProAc, koji se "ponosno proizvode u Engleskoj". Svi modeli se proizvode ručno, od najmanjih zvučnika serije Tablette, preko Studio i Response serija. Tu su sada i engleski zvučnici Harbeth, poznati po svom retro dizajnu. Ovaj proizvođač ima dugu tradiciju, koja datira još iz 1977. godine. U ponudi je šest bookshelf modela, od zvučnika HL-P3ES-2 do modela Monitor 40. I prava poslastica: One HiFi odlučio se za distribuciju francuskih pojačala Lavardin. Našu pažnju okupirali su integralci Model IS i jači Model IT, a tu su i pre/power kombinacije. Za više informacija posetite sajt www.one-hifi.com.


www.hi-files.com 

Panasonic + Google = Internet TV Panasonic i Google objavili su da zajednički razvijaju projekat koji će korisnicima omogućiti da gledaju internet sadržaje na TV ekranima. Korisnici će moći da gledaju video zapise sa YouTube servera i da gledaju slike sa Picasa Web Albums portala. Za tu namenu Panasonic je razvio model Viera PZ850 Plazma HDTV, koji putem Viera Cast interfejsa može da prikazuje sadržaje sa YouTubea i sa sajta Picasa Web Albums. Prva serija modela PZ850 pojaviće se u SAD na proleće 2008. godine, a potom i u ostalim delovima sveta.

Novi CD plejeri iz Cyrusa Posle izuzetno uspešne 2007. godine, u kojoj su različite Cyrus komponente osvojile više nagrada u svetskoj Hi-Fi štampi, iz Cyrusa nam stiže još dobrih vesti. Za proleće Cyrus je najavio lansiranje novih modela CD plejera baziranih na potpuno novoj Servo Evolution (SE) platformi. Kroz razvoj SE platforme, Cyrus je pored softvera razvio i potpuno nov hardver, odnosno "slot-in" CD transport koji nema fioku u koju se stavlja disk, pa je mehanički mnogo robustniji i pouzdaniji od klasičnog CD transporta, što doprinosi podizanju kvaliteta reprodukcije. Pravilno dizajniran servo sistem doprinosi boljem integritetu očitanih podataka, što značajno smanjuje potrebu da se očitani podaci više puta kontrolišu (propuštaju) kroz sistem za korekciju greške, čime se smanjuje šum koji se inače generiše u tom procesu i poboljšava se audio rezolucija. Pri razvoju nove CD platforme u Cyrusu su naročito vodili računa o ovim činjenicama važnim za pravilno očitavanje audio diskova, pa tako SE platforma pruža daleko bolju audio rezoluciju u poređenju sa dosadašnjim CD platformama na kojima su bili bazirani Cyrusovi CD plejeri. Greška pri očitavanju audio podataka sa diska sada je pet puta manja nego kod klasičnih CD plejera. CD transport koji je razvijen za potrebe nove SE platforme u potpunosti je optimizovan za očitavanje audio diskova, odnosno sve mane koje su bile posledica upotrebe kompjuterskog CD-ROM transporta za čitanje audio diskova uklonjene su. SE platforma će se prvo pojaviti u osnovnom modelu CD 6 SE (bivši 6s), čija će cena u Velikoj Britaniji biti oko 700 funti, i naprednijem i skupljem (1.000 funti) modelu CD 8 SE (bivši 8x). Kasnije tokom godine SE platforma će takođe biti primenjena i u vrhunskom Cyrusovom CD transportu CD Xt SE.

Online video tržište beleži rast Kako prodaja DVD medija opada, holivudski magnati traže načine kako da plasiraju online video materijal u cilju povećanja prodaje. Iako tek u začetku, online video tržište beleži nagli rast i prema očekivanjima do 2011. godine ovo međunarodno tržište će napraviti promet od 3,8 milijardi dolara. Prema statistikama, SAD za sada vode sa 280 miliona dolara obrta u 2007. godine, mada je time pokriven tek jedan procenat ukupnog tržišta kućnog bioskopa. Kao što je poznato, najpoznatiji video servis je Apple iTunes, sa prodatih dva miliona filmova i 95 miliona TV serija. Prema očekivanjima, korisnici kućnih bioskopa pozdravljaju ideju jer na ovaj način lakše dolaze do omiljenih materijala.

Vox Trade akcija Beogradski distributer brendova Dynaudio, Electrocompaniet, Simaudio i Fujitsu organizovao je za mesec mart posebnu akciju. Serija Audience kompanije Dynaudio je na popustu od 10 odsto, dok je serija Prelude kompanije Electrocompaniet na popustu od 5 odsto. Plazma ekrani kompanije Fujitsu će se prodavati sa popustom od 10 odsto, dok će svi Moon modeli kanadskog proizvođača Simaudio biti na sniženju za 5 odsto. Više detalja o akciji možete saznati na sajtu Voxa, na adresi www.vox-audio.com.

Nije običan dvosistemac Gemme Audio iz Montreala napravio je jedinstvene zvučnike po jedinstvenim cenama. Model po imenu Katana košta 9.300 dolara za par, koristi Accuton keramičke drajvere i skretnice prvog reda. Kabinet za Katanu napravljen je od različitih drvenih materijala i prosečne je debljine 50 mm. Osetljivost ovog zvučnika je 88 dB/W/m, impedansa je minimalno 7 oma, podržan je bi-wiring i dolazi u sjajnom crnom pijano finišu sa 12 slojeva laka. Pored Katane, Gemme Audio nudi još nekoliko novih modela, kao što su modifikovani Tanto i Vivace.

Mart 2008. | Hi-Files No22 | 7


VESTI // Mart 2008

Zvučnik koji nestaje Engleska firma Q Acoustics predstavila je, kako kažu, "revolucionarni 5.1 stil" kućnog bioskopa koji je dizajniran da "nestane" nakon instalacije. U prodaji od februara, Q-AV 5.1 sistem koristi Balanced Mode Radiator sistem drajvera da bi proizveo neprikosnoven zvuk, pri čemu se gabariti zvučnika minimizuju. Prednja tri zvučnika (levi, centralni i desni) nalaze se u patentiranom kabinetu koji omogućava podešavanje drajvera po visini i dubini. Cilj ovog podešavanja je da se zvučnici poravnaju sa ravnim ekranom televizora. Takođe, poklopci zvučnika mogu se pomerati u stilu trombona kako bi se tačno namestili na odgovarajuće mesto. Da bi se kompletirala iluzija, Q Acoustics logo je u stvari magnet i može se ukloniti, pri čemu jedino TV ostaje sa logom svog proizvođača. U slučaju kada je TV fiksiran na zid, tada se Q-AV sistem montira nešto drugačije, ali postoji predviđena varijanta vešanja i za ovaj slučaj, kao i za montažu celog sistema na pod prostorije. Preporučena cena za Q-AV 5.1 sistem je 600 funti, dok se 3.1 sistem prodaje po ceni od 520 funti.

Koje si faze? Gato Audio patentirao je Phase-it, uređaj za detekciju polariteta zvučnika. Ovaj uređaj po ceni od 99 dolara nudi mogućnost lakog otkrivanja polariteta drajvera. Princip rada je jednostavan: Phase-it šalje kratak bezopasan zvučni impuls ka membrani drajvera, a ugrađeni mikrofon prima odziv od membrane. Elektronika u uređaju zatim upoređuje odziv membrane na pobudu i prema tome uključuje crvenu ili zelenu LE diodu, označavajući korektan ili inverzni polaritet. Phase-it se automatski isključuje ako par minuta nije u upotrebi. Aluminijumsko kućište govori da je Phase-it napravljen da traje i da se pouzdano može koristiti u raznim okruženjima. Za više informacija posetite: www.phase-it.com

8 | Hi-Files N 22 | Mart 2008. o

High End 2008. High End Society, najveći high-end audio šou u Evropi, biće održan u Minhenu od 24. do 27. aprila 2008. godine. Na zapanjujućoj površini od 5.500 kvadratnih metara u Munich Operation Centeru (M.O.C.) izlagaće najpoznatiji proizvođači audio opreme iz celog sveta. O popularnosti ovog sajma govori stalni rast broja posetilaca, tako da je u 2007. godini bilo 76% više posetilaca nego u svim prethodnim godinama zajedno.


www.hi-files.com 

Svetli u mraku Glow Audio, nova kompanija u audio svetu, ponudila je integrisano cevno pojačalo GLOW Amp One po ceni od 480 dolara. Kuriozitet su USB ulaz i interni DAC namenjeni dekodiranju audio fajlova sa računara. Pozlaćeni RCA i zvučnički terminali, ALPS potenciometar i EL84 pentode u klasi A najbitniji su elementi ovog mališana. Izlazna snaga je 5 vati po kanalu, pri čemu je frekvencijski odziv od 10 Hz do 30 kHz (-1 dB), sa manje od jednog procenta totalnih harmonijskih izobličenja.

Napravite bekap vašeg vinila Teac je napravio novi CD pisač pod oznakom LP-R400. Ono što je posebno kod ovog uređaja je to što je on, zapravo, napravljen da služi za kopiranje vinilnih ploča direktno na kompakt-diskove. Uređaj košta 300 dolara i može da snima na CD-R i CD-RW diskove. Takođe, uvršćen je i AM/FM tjuner sa pozadinskim svetlom, kao i digitalni displej i pomoćni linijski ulaz za povezivanje spoljnih uređaja. Trobrzinski gramofon vrti ploče na 33, 45 i 78 obrtaja i ima auto-return opciju kada se ploča završi. Ugrađeni zvučnici su snage 2x3,5 vati, a priložen je i konektor za slušalice. Konačno, uređaj poseduje kontrolu nivoa snimanja, indikatore nivoa snimanja i daljinski upravljač kojim se, pored ostalog, može upravljati i ugrađenim CD plejerom.

Danski Koloseum Gryphon Audio Designs lansirao je novo stereo pojačalo po imenu Colosseum. Monoblok verzija ovog pojačala biće dostupna na proleće, po ceni od 32.000 evra, dok stereo varijanta košta duplo više. Colosseum predstavlja vrhunac razvoja kompanije Gryphon Audio, koja inače postoji 23 godine. Kao i svi Gryphon proizvodi, Colosseum je dizajniran od strane osnivača firme Flemminga E. Rasmussena i napravljen je u Danskoj. Pojačalo Colosseum proizvodi 160 vati po kanalu u čistoj klasi A, a frekvencijska karakteristika je ravna do 350 kiloherca. S obzirom na to da uređaj teži 80 kilograma, napravljeno je posebno pakovanje za transport koje štiti 70 centimetra visoko kućište od oštećenja.

Mart 2008. | Hi-Files No22 | 9


VESTI // Mart 2008

Zvučni epilog Audio Epilog, najveći hrvatski proizvođač hi-end zvučnika, predstavio je dva nova impresivna zvučnika pod imenima Issa i Abyss Massimo. Issa koristi karbonska vlakna domaće proizvodnje, a drajveri su napravljeni od papira i svile i smešteni u aluminijumska kućišta. Po prvi put predstavljen je novi tip finiša u kombinaciji laka i kože. Egzotično drvo okum sa Nove Gvineje upotrebljeno je kao separator između drajvera. Abyss Massimo (na slici) konstruisan je od specijalnih gumenih membrana između slojeva kabineta u cilju redukovanja vibracija. Scan Speak je napravio drajvere za Abyss Massimo, dok je skretnica realizovana od Mundorf kondenzatora, metal-film otpornika i kalemova od bakarne folije. Model Issa prodaje se po ceni od oko 2.000 evra za par, dok za Abyss Massimo treba izdvojiti 8.000 evra za par. Za više informacija posetite: www.audioepilog.hr

Ulepšano pevanje Veličina je bitna Panasonic je predstavio najveći plazma televizor napravljen do sada. Neverovatnih 150 inča dijagonale, daje rezoluciju od 4096x2160 piksela, visok je 2 metra, a njegova površina zauzima isto koliko i devet 50-inčnih ekrana. Ovog džina moguće je kupiti u redovnoj prodaji po ceni od 150.000 dolara.

10 | Hi-Files N 22 | Mart 2008. o

Sonic Focus u saradnji sa Bel Cantom predstavio je Bel Canto Ultra Dock kako bi "podigao i popravio kvalitet zvuka kompresovane muzike". Ultra Dock kombinuje Bel Canto hardver i Sonic Focus patentiranu tehnologiju za poboljšavanje kvaliteta zvuka. Pored ostalog, Ultra Dock koristi Analog Devices AD21369 sa 32-bitnim DSP jezgrom i 96kHz/24-bitne A/D i D/A konvertore. Karakteristike koje ostvaruje su dinamički opseg od 110 decibela, kao i THD izobličenja manja od 0,004%. Poseduje i S/PDIF i Toslink digitalne ulaze, dok ima i video izlaze u vidu S-Video, komponentnog i kompozitnog priključka. Na prednjem panelu poseduje samo jedan kružni taster za komandovanje, dok LCD displej prikazuje sve neophodne informacije. Kralj svih iPod dockova košta skoro 2.000 dolara.


www.hi-files.com 

Breaking news!!! Blu-ray dobio bitku Toshiba je objavila da odustaje od borbe formata i da, kako su preneli mediji, "izvlači utikač" (pull the plug) za HD DVD format. U decembru se činilo da HD DVD format vodi bitku - smanjili su cenu svojih plejera, što je prouzrokovalo da prodaju 90.000 plejera u veoma kratkom roku. Iako su bili u vođstvu, ta prednost je kratko trajala. Prvi "nož u leđa" dobili su od studija Warner Bros, čiji su predstavnici izjavili da su uznemireni zbunjenošću potrošača, iako je zapravo sam studio kriv za to. Naime, Warner je prvi objavio diskove za obe strane. Blu-ray jeste dobio ovu bitku, ali stručnjaci tvrde da rat tek počinje. Sada su glavni akteri Blu-ray i DVD. U međuvremenu, povukao se još jedan studio koji podržava HD DVD - Universal Studios. Predsednik studija Universal uredno se zahvalio Toshibi na saradnji, ali je izjavio da je vreme da osveže svoj katalog filmova, sada na Blu-ray diskovima. Istim putem krenuo je i Paramount, tako da je HD DVD ostao bez saveznika. Industrija bi konačno trebalo da stavi prst na čelo jer su potrošači "ispaljeni" više puta. Najveći entuzijasti prvo su kupili Beta plejere, zatim SACD i DVD-Audio plejere, i konačno HD DVD plejere. Jedan od mudrijih aktera na sceni svakako je Steve Jobs iz korporacije Apple. Njihov aktuelni i veoma popularni laptop računar MacBook Air nema nikakav drajv u sebi, što nagoveštava da će Apple celu priču usmeriti ka downloadu. Naime, njihov plan je da ponude, slično iTunes prodavnici, download HD video snimaka za samo 2,99 dolara. Doduše, u 720p rezoluciji, a ne 1080p koji nudi Blu-ray.

Hibridni elektrostatik Najnoviji zvučnici iz američke kompanije Martin Logan su remek-delo primene elektrostatik tehnologije u izradi zvučnika. Dva nova modela pod nazivom Source i Purity pružaju ono što se zove brz, otvoren i detaljan zvuk iz prelepog podnostojećeg okvira. Model Purity značajan je po tome što je prvi elektrostatik na svetu koji ne zahteva eksterno pojačalo. Umesto toga, ugrađeno je digitalno pojačalo snage 200 vati kako bi se efikasno upravljalo basom i elektrostatičkim panelom kroz ceo zvučni spektar. Source je nešto jevtinija varijanta i košta 2.100 evra (za par), dok za par Purity zvučnika treba izdvojiti oko 3.100 evra. Odnedavno kompanija Martin Logan je dobila distributera u Srbiji. U pitanju je 4Audio.


VESTI // Mart 2008

Masters radio

Kanadska firma NAD prikazala je svoj novi tjuner iz Masters serije pod oznakom M4. Inovativan dizajn i vrhunski kvalitet izrade doneli su brojne nagrade ovoj komponenti. Model M4 kombinuje osetljive FM i AM prijemne sekcije sa poslednjom reči digitalne tehnologije kako bi se izvukao maksimalni kvalitet iz prijemnog signala. Tjuner M4 poseduje 40 memorijskih mesta, IR daljinski upravljač i dvoredni tačkasti displej za prikaz RDS informacija. Dvostruki FM detektor je upotrebljen u cilju male distorzije, a multipleks (MPX) filter je doveden do savršenstva. Mute opcija ukida šum između stanica, a Blend opcija umanjuje neželjene efekte prilikom prijema signala sa udaljenih radio-predajnika. Konačno, upotrebljeni su Burr Brown D/A konvertori, TI i Burr Brown operacioni pojačivači i posebna napajanja za digitalne kontrole i audio sekcije. Cena za M4 je 1.350 evra, a prodaja je počela u januaru ove godine.

Neobična izložba u Etnografskom muzeju U Etnografskom muzeju je od 26. decembra 2007. do 27. januara 2008. godine održana neobična izložba Aleksandra Antića, poznatog beogradskog fotografa. Gospodin Antić je izložio audio uređaje koje je u poslednjih nekoliko godina projektovao, razvijao, dizajnirao i konstruisao. Ovaj mnogostruko obdareni stvaralac u elektronici je otišao veoma daleko. Ljudi koji ga dugo poznaju pamte njegove složene i sofisticirane elektronske konstrukcije fotografskih laboratorijskih instrumenata. Ostao je uvek veran fotografiji i neprestano u vezi sa prirodom. G. Antić crpi inspiraciju iz netaknutih predela južne i jugoistočne Srbije, kako za svoje "ilfochrome" fotografije, tako i za vajarske radove u drvetu, da bi na kraju to ujedinio kroz dizajn audio uređaja koji su ovde bili izloženi. Tema kompletne postavke je klisura. Ova tema, zajedno sa pripadajućim prirodnim elementima (voda, vodopad, planina, šuma) prisutna je u radovima ovog stvaraoca decenijama. Posebno mesto u ovakvom pristupu zauzima drvo, kao živi element, okruženje, ali i kao materijal koji Antić koristi za svoje projekte. Među izloženim audio uređajima elektronska rešenja su istovremeno i tradicionalna (single-end konfiguracija, prigušnice u ispravljačima) i savremena (atenuatori sa SMD otpornicima), ali nema nijednog uređaja gde drvo u estetskom i konstruktivnom smislu nije upotrebljeno na poseban način. Izložena su lampaška i tranzistorska pretpojačala, hibridni monoblokovi, CD plejer i konvertor, zvučnici i nekoliko ranijih radova sa tranzistorima. Kruna izložbe, ipak, bili su single-end monoblokovi sa VT-4C (211) lampama. U ispravljačkom stepenu korišćene su gasne diode, koje se po izgledu i zvuku smatraju za najbolje rešenje kod pojačala ovog tipa. U filterskom delu primenjeni su papir u ulju kondenzatori, a kao pobudna lampa iskorišćena je čuvena direktno grejana pentoda 307 B, ali u triodnom spoju. Način prostiranja zvuka, ambijentalni nasuprot direktnom, prirodnost i punoća basa koji pri tom ne gubi na definiciji i brzini, svilenkasto i toplo visoko i srednje područje u kome magija ove škole zvuka dostiže vrhunac, samo su skica atmosfere koju pravi single-end stvara sa lakoćom i održava prirodno i bez teškoća. Ostaje najteže pitanje: prodaja i plasman na našem, ali i na svetskom tržištu.

Usvirani zvučnik Burmester B25 je novi zvučnik namenjen za kućni bioskop ili za audio stereo zvuk. Ovaj trosistemski zvučnik sposoban je da reprodukuje najdublje basove koji su čujni ljudskom uhu, i to veoma precizno i kvalitetno. Ono po čemu je Burmester B25 u stvari interesantan je činjenica da je pre nego što je fino uštimovan i podešen svaki od drajvera radio punih 14 dana kako bi se "usvirao". Sposoban da pruži 200 vati na četiri oma i sa osetljivošću od 89 dB, Burmester 25 predstavlja odličan izbor za ponuđenu cenu. Model B25 prodaji se po preporučenoj ceni od 10.000 dolara po komadu.

12 | Hi-Files N 22 | Mart 2008. o


www.hi-files.com 

Davone potkovica Rithm je ime modela neobičnog zvučnika danskog proizvođača Davone Audio. Ovaj zvučnik ima oblik potkovice i vizuelno više podseća na neki neobičan muzički instrument nego na zvučnik. Sadrži woofer od osam inča, kao i visokotonac prečnika jedan inč. Ovakav oblik kutije osigurava manje vibracija i rezonancije nego konvencionalan zvučnik, a ujedno mu daje i umetničku, vizuelnu notu. Rithm pokriva opseg od 45 do 20.000 herca na 8 oma, a osetljivost mu je 88 decibela. Rithm se proizvodi u boji hrasta i oraha, dok je zadnji deo u mat crnoj boji.

Northridge dobija naslednika JBL je najavio kompletnu seriju novih zvučnika namenjenih stereo sistemima, ali i home theater reprodukciji. U pitanju je serija pod imenom ES, koja predstavlja direktnog naslednika serije Northridge. Serija ES koristi tehnologije koje su u Harman grupaciji osmislili za potrebe studijske opreme. Serija se sastoji od devet modela, a svi se izrađuju u više atraktivnih dekora i boja, od kojih izdvajamo crnu, boju bukve i trešnje. Najmanji model nosi oznaku ES10 i predviđen je da se kači za zidne nosače ili da se koristi kao bookshelf. Tu su, dalje, dva kompaktna bookshelf modela - ES20 i ES30 i čak tri podnostojeća zvučnika - ES80, ES90 i ES100. Centralni zvučnik nosi oznaku ES25C, a u ponudi su i dva subwoofera ES150P i ES250P. Ugrađeni visokotonac izrađen je od titanijuma i sposoban je da dostigne frekvencije od 40 kiloherca, dok reprodukcija ima izrazitu rezoluciju i odziv tranzijenata. Ultravisoke frekvencije imaju široku disperziju, tako da pokrivaju prostrano slušno polje. Bas membrane izrađene su od poznatog PolyPlas™ materijala. U pitanju je celuloza sa slojem polimera koja se koristi za membrane. Ovaj materijal kombinuje neutralnost papira sa dodatnom čvrstinom polimera. Membrane imaju i dodatna poboljšanja, kao što je HeatScape™ tehnologija, koja se odnosi na strukturu motora drajvera. HeatScape™ poboljšava disipaciju toplote, ujedno omogućujući tačnu reprodukciju bez obzira na dugotrajno glasno slušanje. Svi modeli, uključujući i subwoofere, poseduju FreeFlow™ tehnologiju, koja definiše poseban oblik bas refleks otvora za dobijanje ekstenzije u bas području. Treba još reći da su svi modeli osim subwoofera magnetno oklopljeni, te se mogu postaviti u blizini katodnih televizora. Modeli ES30, ES80, ES90 i ES100 poseduju dvostruke zvučničke terminale za bi-wire koncept veze. Novu ES seriju moguće je videti i čuti kod svih dilera Studio Berara, kao što su BGB Studio, Audioplus i LoopAudio.

Ekstremni MBL Prvi prototip zvučnika 101X-Treme nemačkog proizvođača MBL prikazan je u Las Vegasu 2007. godine. Kako u kompaniji kažu, stvaranje zvučnika daleko naprednijeg od modela 101E nije bio nimalo jednostavan zadatak. Kao startna osnova korišćene su tri pulsirajuće sfere, po jedna za visoke, srednje i bas frekvencije. Inženjeri MBL-a napravili su masivnu skulpturu od ovog zvučnika. Glavni toranj drži par omnidirekcionih Radialstrahler drajvera koji su okrenuti leđima jedan drugom, kao u ogledalu. Armatura zvučnika sadrži akril, čelik i drvo, dok se u donjem delu nalazi kvartet dvanaestoinčnih drajvera. Za proizvodnju i kalibraciju modela 101X-Treme potrebno je 30 dana. Za pokretanje proizvođač preporučuje biamplifikaciju četiri pojačala snage MBL 9011 Reference, koji će tada isporučivati 480 vati kontinualne snage, odnosno 5.000 vati u pikovima. Nepotrebno je dodatno trošiti reči na to koliko je 101X-Treme ekstreman zvučnik. To najbolje potvrđuje i cena od 199.000 dolara.

Mart 2008. | Hi-Files No22 | 13


TEMA BROJA // Povratak vinila

VINIL Hi-Files vraća gramofon na spisak za kupovinu i daje odgovore na neke od dilema starih koliko i ovaj uređaj

Milan M. Milošević

KOLIKO NOVCA ODVOJITI? Da se poslužimo vremenski obrnutom analogijom sa CD-om: što više novca, to bolji kvalitet zvuka, tako da treba računati da i kod gramofona ulaznica za audiofiliju staje od hiljadu evra naviše, dok je ispod ove cene moguće nabaviti pristojan uređaj. Naravno, budžet treba da bude prilagođen sa jedne strane ostatku sistema, a sa druge strane postojećoj ili budućoj kolekciji ploča.

MM ILI MC? Uz svega par izuzetaka, MC odlikuje bolja dinamika, veća detaljnost i - viša cena. Osim toga, ovaj tip glave zahteva i odgovarajući MC ulaz na pojačalu ili posebnu gramofonsku sekciju koja se zatim priključuje na običan linijski ulaz. Sa druge strane, solidna MM glava može vam pružiti visokokvalitetan zvuk i isto takvo uživanje u pločama, bez osećaja da vam u zvuku nešto nedostaje.

DIRECT DRIVE ILI BELT DRIVE?

Ne, u rukama ne držite stari broj Hi-Filesa od pre dvadesetak godina - gramofon je aktuelan i danas. Za razliku od drugih uređaja koji su vremenom nestali, prva muzička sprava u istoriji - fonograf i danas nastavlja da živi. Osnovni razlog što nove tehnologije nisu uspele da do kraja potisnu gramofon verovatno je razočarenje u arteficijelnost digitalnog audija, mada novi formati sasvim ozbiljno prete da sruše ovaj argument. Dok vam rezolucija i odsustvo šuma na CD-u omogućuju da čujete i minuciozne detalje poput parketa ispod dirigenta ili okretanja lista, zvuk dobrog gramofona pleni jer je fluidan i prirodan, mada mu mnogi pripisuju i brzinu kakvu digitalni uređaji ne mogu da postignu. Nije u pitanju nostalgija starijih generacija prema zvuku njihove mladosti: napravite test tako što ćete digitalnom klincu izvući iPod iz ušiju i staviti ga pred gramofon i videćete da pozitivna reakcija ne može da izostane. Naravno, ne treba zanemariti ni magiju: u analognoj eri reprodukcija muzike uvek je bila vezana za pokrete preciznih mehanizama - okretanje ploče, trake, kasete, čak

14 | Hi-Files N 22 | Mart 2008. o

i diskova u prvim digitalnim plejerima. Jasno je da gramofon nikada neće povratiti staru slavu, ali je interesovanje za njega očito dovoljno da mnogi proizvođači u ponudi imaju po više modela. Specijalizovane firme za gramofone i prateći pribor i dalje žive sasvim solidno, izbacujući i nove modele, iako je u gramofonskoj tehnologiji dalji razvoj gotovo nemoguć jer je sve rečeno i postignuto.

Gramofoni sa direktnim pogonom su u sredini ponude, i tu postoji nekoliko uspešnih modela, kao što je Technics, dok su sprave sa pogonom na kaiš najjeftinije ali i najskuplje. Smisao je u tome da se podrhtavanje i varijacije u okretanju pogonskog motora ne prenose na disk sa pločom, pa se pogon preko kaiša uzima kao sigurnije rešenje jer elastičnost remena ublažava podrhtavanje prisutno čak i kod najpreciznijih jednosmernih motora.

GRAMOFON: DA ILI NE? Ukoliko imate ploče, a možda ste ih i nasledili, svakako je vredno posedovati gramofon za povremeno ili redovno slušanje. Međutim, ako tek treba da izgradite svoju kolekciju, imajte na umu da je izbor novih izdanja na vinilu, ako izuzmemo klupsku muziku, veoma sužen, bez obzira na žanr, tako da ćete biti prinuđeni da se okrenete oskudnom domaćem tržištu polovnih ploča koje, nažalost, sa svakom reprodukcijom gube po jedan mali deo svog životnog veka. Naravno, ako toliko želite, priuštite sebi gramofon, a o pločama razmišljajte kasnije.

PRIBOR Kao obavezan pribor pored svakog gramofona treba da stoje grafitna četkica za ploče i tečnost i četkica za čišćenje igle. Pored toga, postoji dugačak spisak pribora, kao što su teg za ravnanje i amortizovanje ploče tokom reprodukcije, antistatički pištolj, tečnost za pranje ploča, libela, protraktor i sl. Naš savet je da se ne zalećete.


www.hi-files.com 

SETUP

Od raspakivanja do stavljanja ploče u šest koraka

Gramofon je čista mehanika, i to vrlo precizna. Da bi besprekorno funkcionisao potrebno je izvršiti dobru pripremu i podešavanje. Jedina priprema za ulazak gramofona u dom jeste da ste obezbedili masivnu podlogu kako biste izolovali uređaj od potresa i vibracija i isključili njihovo mešanje u zvuk u vidu subsoničnog tutnjanja i sličnih smetnji. Poznato je da vrlo osetljive gramofonske glave čak mogu da beleže i razgovor u prostoriji.

1. Nivelacija gramofona Gramofon je najpre potrebno dovesti u potpuno vodoravan položaj, okretanjem njegovih podesivih nožica i praćenjem mehurića na libeli. Neki gramofoni imaju ugrađenu okruglu libelu koju je moguće nabaviti i zasebno, po ceni od desetak evra. Za ovo može poslužiti i zidarska libela, koja se postavlja po širini i dubini. Ako ste spretni, posao će vam završiti i tanjir sa vodom.

2. Poravnanje glave Sledeći korak je dovođenje glave u perpendikularan položaj u odnosu na centar ploče. Za ovo je potreban protraktor, jedna vrsta lenjira koji se postavlja od centra do oboda ploče, sa ucrtanim poprečnim linijama. Potrebno je lagano otpustiti zavrtnje koji pričvršćuju glavu za nosač i podesiti je da bude paralelna sa ovim linijama na sredini prečnika ploče.

3. Pivotiranje glave Ovim podešavanjem se glava dovodi u horizontalan položaj u odnosu na ploču. Podešavanje se može obaviti i uz pomoć ogledala, tako što se glava spusti na ogledalo i zatim se posmatra udaljenost leve i desne ivice glave od površine. Potrebno zakretanje ulevo ili udesno, u zavisnosti od ručice, obavlja se zakretanjem nosača u ručici ili na samom nosaču.

4. Nivelacija i težina Ovim podešavanjem određuje se nulta težina sklopa glava-ručica. Postepenim okretanjem ili pomicanjem zadnjeg tega treba postići da ručica bez podignutog lifta lebdi u horizontalnom položaju, ne pretežući ni napred niti nazad, a zatim treba okrenuti samo skalu na tegu (bez pomeranja tega) na 0 g. Na kraju okrenite teg sa skalom na težinu koju zahteva glava na gramofonu.

5. Antiskejting Na gramofonsku iglu u brazdi deluje sila koja je vuče prema centru ploče. Da bi se igla ravnomerno oslanjala na oba zida potrebno je podesiti antiskejting na istu vrednost koja odgovara težini glave. U zavisnosti od ručice, podešava se okretanjem točkića ili pomicanjem odgovarajućeg tega. Kada je loše podešen, ručica na liftu beži prema centru ploče.

6. Visina ručice Na kraju treba podesiti visinu ručice. Kada je ručica spuštena na ploču, mora biti paralelna sa ravni ploče. Ovo podešavanje izvodi se podizanjem ili spuštanjem ručice u korenu, najčešće okretanjem velikog prstena. Kod nekih glava se postižu bolji zvučni rezultati neznatnim izdizanjem ručice u korenu (Ortofon), mada je, kao i uvek, najbolje napraviti probe.


Hi-Files22 preview  

PREMIJERNI TEST ZVUČNIKA USHER BE-718 Muzika Testovi MMMMuuuuzzzziikkkaaa LYNGDORF Digitalna revolucija SONUS FABER Zvuk umetnosti ručnog ra...