Issuu on Google+


hi-files

www.hi-files.com

Reč urednika

Hi-Files Show Dragi ljubitelji dobrog zvuka i slike, dok novogodišnja euforija prolazi, lagano sabiramo utiske iz prethodnog perioda i prisećamo se nedavno održane izložbe Audio Video Show 2005. To je bila sjajna prilika da se lično upoznamo i razmenimo mišljenja i stavove. Verujem da su svi uživali u zvuku i slici reprodukovanim sa najreprezentativnije opreme koja se može pronaći na našem tržištu. Kako je ovo ipak časopis koji se bavi i video opremom, odlučili smo da po prvi put posvetimo temu broja ovom segmentu. Pokušaćemo da uopšteno pojasnimo tehnologije i neke termine koje često srećemo u literaturi. Glavni akcenat je stavljen na video projektore, te smo na test dobili dva impresivna High-End modela firmi Sanyo i Canon. Posedovati ovakve “sprave“ pa makar i na nekoliko nedelja, za nas je predstavljalo pravi događaj.

Za ostatak časopisa moglo bi se reći da je standardan, sa velikim brojem testova i prikaza, ali i recenzijama muzičkih i filmskih izdanja. Izdvojili bismo novu seriju zvučnika Focus kompanije Dynaudio, zatim novo integralno pojačalo Rotel RA-03, kao i XQ seriju kompanije KEF. Tu su još i tri kompleta zvučnika za kućni bioskop, ali i zaista impresivna mini-linija Yamaha PianoCraft, koja pojam mini linije predstavlja u potpuno novom svetlu. Pomenimo, naravno, i Dali Concept 8 koji nam je zadao muke u transportu (isplatilo se), kao i Vienna Acoustics Schönberg, model koji pripada Aluminium seriji Ukoliko već niste pogledali filmsko ostvarenje “King Kong“, predlažemo vam da to učinite što pre. Novogodišnji period je sjajan termin za odlazak u bioskop. Uživajte... Ljubiša Miodragović

Indeks oglašivača 4Audio ......................... 14, 35 Art Support ........................ 57 Beotel ................................. 33 BGB Studio........................ 63 BM ................................ 13, 41 Dekadas ............................ 27 Korato Group .................... 76

Medijski partneri Neofyton ...................... 39, 45 Olympus ............................ 17 Radix Audio....................... 37 Pellco ................................... 9 Sretenović ......................... 49 Studio Berar ............ 7, 51, 53 Vox Trade .......................... 31

Dekoder ............................. 66 Digital! ............................... 59 itTV ..................................... 61 HiFi.co.yu forum................ 68 Metropolis TV.................... 75 Naslovi.net ........................ 71 OneWay ............................. 72 PC Press ............................ 64 Polarotor ............................ 33 TopFM ................................ 73 Triki kviz ............................ 67 ZAIR ................................... 62 Januar 2006. | Hi-Files | 3


hi-files

www.hi-files.com

Tema broja Projektori........................................... 10 Troškovi održavanja ........................ 15

Hi - Files, audio video magazin

Video termini .................................... 16

Glavni i odgovorni urednik Ljubiša Miodragović

Razglednica

Zamenik urednika Ljubiša Stojanović

Audio Video Show 2005 ................... 18

Testovi

22

Lektura i korektura Tanja Marković

Sanyo PLV-Z4 .................................... 22 Canon XEED SX50 ........................... 24

Saradnici Marko Herman, Jasna Kuhar, Bojana Herman - Nedeljković, Viktor Kostić, Luka Tadić, Josip Bešić, Vladimir Cerić, Zoran Stevanović, Bojan Jović, Branislav Bubanja, Miodrag Jović, Nemanja Stupar, Milan Belić, Dejan Mihajlović

KEF XQ .............................................. 26 Rotel RA-03........................................ 28 Dynaudio Focus 140 ........................ 30 Dali Concept 8 ................................. 32 NAD T514/T524 ................................. 34 Yamaha PianoCraft E600................ 36 Denon AVR-3806 i DVD-1920 .......... 38

26

Vienna Acoustics Schönberg ......... 40 Wharfedale Diamond komplet ...... 42

JBL Balboa ........................................ 44

Muzika

50

eMail redakcija@hi-files.com ISSN broj 1820-2950

Film DVD recenzije ................................... 52

Osvetljavanje ploča: CTP Studio Spekta 021/504 598

Roman Polanski ............................... 54 Muzički filmovi ................................. 56

Štamparija AltaNova 011/105 605

“Munich“ .......................................... 58 Internet

54

Časopis Hi-Files kao ni njegovi urednici, saradnici i članovi uređivačkog kolegijuma nisu odgovorni za sadržaj, istinitost i verodostojnost oglasa. Ako ste kupili proizvod reklamiran u našem časopisu i niste zadovoljni njime, pišite nam na adresu redakcije. Slanjem bilo kakvog materijala na adresu ili e-mail redakcije časopisa pošiljalac je saglasan sa objavljivanjem poslatog sadržaja na stranicama časopisa i isti vam neće biti vraćen. Strogo je zabranjeno bilo kakvo reprodukovanje materijala objavljenog u časopisu bez pismene saglasnosti urednika časopisa Hi-Files.

4 | Hi-Files | Januar 2006.

Adresa Hi-Files Mileševska 66 11000 Beograd Tel: 063/88 66 486

Web adresa www.hi-files.com

Recenzije ........................................... 48

Pregled prezentacija ....................... 60

Naslovna strana Miodrag Jović

Osnivač i izdavač Korato Group Mileševska 66 011/3047 189 11000 Beograd Srbija i Crna Gora

Tannoy EFX 5.1 ................................. 43

Madeleine Peyroux .......................... 50

Art direktor Ivan Ćosić

Radno vreme Radnim danima 09:00-17:00 Subotom i nedeljom ne radimo CIP – Katalogizacija u publikaciji Narodna biblioteka Srbije, Beograd 681.848 Hi-Files: Best Audio & Video Experience: audio, video magazin/glavni i odgovorni urednik Ljubiša Miodragović. – [2004], br. 1 - Beograd (Mileševska 66) : Korato Group, 2004 - (Beograd: Alta Nova). – 28cm Dvomesečno ISSN 1820-2950 = Hi-Files COBISS.SR-ID 116467980


Nagradna anketa Sredinom decembra prošle godine održan je Audio Video Show 2005. Naše nagradno pitanje je:

U kojoj sobi vam se reprodukovani zvuk najviše dopao?

Prva nagrada – Tannoy Fusion 1 poklon firme BM

Odgovor pošaljite kao SMS na broj 3310, sa prefiksom HF. Cena poruke je 20 dinara (bez PDV-a), a broj 3310 važi za sve mreže mobilne telefonije. Primer poruke: HF 400 Podsećamo vas na broj i raspored prostorija na četvrtom spratu hotela Hyatt Regency Beograd.

Druga nagrada – Koss slušalice UR-21 poklon firme 4Audio

Treća nagrada – pretplata na časopis Hi-Files poklon redakcije Hi-Filesa Anketa traje do 20. februara, a spisak imena dobitnika biće objavljen u narednom broju. Svi srećni dobitnici će, putem mobilnog telefona, biti kontaktirani povodom preuzimanja ličnih podataka. Srećno... Srećni dobitnici iz prethodnog broja su: 1. Slobodan Mijatović 064/1225-XXX 2. Nebojša Lalić 063/1687-XXX 3. Nikola Šapić 063/247-XXX

401 – NT Company (Shanling, Usher Audio, Siltech, Usher Rapport) 402 – BM (Thule Audio, Vienna Acoustics, Tannoy, Finite Elemente) 403 – Sretenović Audio (McIntosh, Tannoy, Atma-Sphere...) 404 – Vox Trade (Dynaudio, Meridian, Electrocompaniet...) 405 – Neofyton (Denon, Wharfedale Opus, Quad) 406 – LSP (LSP Audio, Pass Labs, Magneplanar, Quad, DEQX...) 411 – Audio Inn (Esoteric, Graaf, Avalon, PSaudio, SIM2, Jadis...) 412 – Korato Group (B&W, Rotel, Michell Engineering, Korato, van den Hul) 413 – 4Audio (NAD, Monitor Audio, KEF) 414 – 4Audio (Yamaha, KEF) 415 – Dayens (sopstvena proizvodnja, Visaton, Scan-Speak, WBT...) 416 – Neofyton (Denon, Wharfedale)


vesti piše: Ljubiša Stojanović

Sophia 2 iz Wilson Audia

True Horn iz Gemme Audia

Nova Wilsonova serija zvučnika Sophia 2 je proizvod nastao na tehnologiji prethodno razvijanoj za modele Alexandria X-2, MAXX 2 i Duette. Njen novi visokotonac smanjuje artefakte generisane sa zadnje strane drajvera i stvara čistije i jače harmonike, sa još više otvorenosti i svežine. Sophia 2 košta 13.990 dolara po paru, a ukoliko posedujete starije Sophia 1 zvučnike, kupljene 15. jula 2005. ili kasnije, možete ih zameniti za nove uz novčanu nadoknadu od 1.290 dolara.

Concerti 108 je novi zvučnik koji nam dolazi iz laboratorija renomirane kompanije Gemme Audio. Kabinet ovog zvučnika sastavljen je od osam akrilnih panela debljine jednog inča, koji povezani poliesterom čine celinu. U kompaniji kažu da je ta celina “čvrsta kao betonski blok”. Ono što je važnije, unutar kabineta su implementirani nova True Horn tehnologija i Fostex FE108 Sigma drajver, koje zajedno karakterišu visoka tačnost, eksplozivna dinamika i brzi tranzijenti. Ako se uzme u obzir i to da osetljivost iznosi 93 decibela, pravi “live” akustični ugođaj nije teško zamisliti. Svaki Concerti 108 zvučnik ima polituru visokog sjaja u piano boji, a par košta 3.395 dolara. Više informacija o ovom modelu na lokaciji www.gemmeaudio.com.

Logitech Xbox 360 - višenamenski “daljinac”

CRT nije mrtav - samo je na dijeti!

Harmony Advanced Xbox 360 je novi univerzalni daljinski upravljač iz Logitecha, projektovan tako da pruži potpunu kontrolu nad Xbox igračkim konzolama i sistemima za kućne bioskope. On upravlja svim uređajima sa ugrađenim infracrvenim risiverom, a istovremeno može da memoriše i upravlja maksimalno sa njih dvanaest. Xbox kontrola je ostvarena preko odgovarajućih X, Y, A i B tastera, koje je po potrebi moguće dodatno konfigurisati i namestiti “zabavne aktivnosti”, kao što su “gledaj TV”, “slušaj muziku” ili “gledaj film”. Jednom konfigurisan, LCD ekran na upravljaču prikazuje ove nazive, zajedno sa unapred podešenim “Play Xbox 360”. Harmony Xbox 360 je dostupan u Sjedinjenim Državama od novembra 2005. godine, po ceni od 129 dolara.

Iako LCD i plazma ekrani u poslednje vreme dobijaju znatno više pažnje, to ne znači da se više ne radi i na unapređenju ekrana sa katodnom cevi. Prema istraživanju Consumer Electronic asocijacije, tržište CRT ekrana je još uvek veoma značajno, a procenjuje se da trenutno postoji potražnja za oko 20 miliona takvih televizora. Za kupce koji vole ideju “tankog televizora”, ali ne žele da plate više za LCD ili plazmu, Samsung je predstavio nove TX-R3079WH i TX-R3080WH modele iz SlimFit linije TV ekrana. Ovi televizori imaju 30-inčni widescreen ekran debljine samo 16 inča, što je za oko 10 inča manje nego kod klasičnih CRT ekrana. Sa kontrastom od 5000:1 i ugrađenim HDTV tjunerom koji prima signale u rezoluciji 720p i 1080i, kvalitet slike ne bi trebalo da se dovodi u pitanje. Ovi “mršavi” CRT monitori poseduju i Dolby Digital Dynamic Sound sistem sa 20 vati snage, kao i ekvilajzer, a mogu se nabaviti po ceni od 1.099 dolara.

Novi plejer iz Classéa

Novi DVD plejeri iz Marantza

Classé je svoju Delta seriju audio komponenti proširio još jednim univerzalnim plejerom. Radi se o stilizovanom modelu CDP-102, koji svojim audio performansama, jedinstvenim touchscreen interfejsom i slot-loading mehanizmom predstavlja pravi izbor za sve audiofile. Napravljen je na istoj platformi kao i CDP-300, a koristi i isti noise-free sistem napajanja, diferencijalni konvertor, topologiju smanjivanja jittera i 192kHz/24-bitske D/A konvertore. Formati koje CDP-102 podržava su: CD, DVD, DVD-Audio, DualDisc, Video-CD, SVCD, MP3, AAC, WMA i CD-R/RW. Iako je fundamentalno zamišljen kao dvokanalni komponentni sistem, ovaj plejer je projektovan da reprodukuje i višekanalni zvuk, tako da ćete bez problema moći da slušate i Dolby Digital ili DTS kodirane diskove. Cena pomenutog plejera iznosi 4.000 dolara.

Marantz je nedavno “osvežio” svoju liniju DVD plejera. Na prezentaciji koja je tim povodom održana predstavljeni su modeli DV9600, DV6600 i DV4600, sa cenama u rasponu od 299 do 2.099 dolara. Model DV9600 je najskuplji model namenjen najzahtevnijim korisnicima, a poseduje HDMI interfejs za prenos video signala bez gubitka kvaliteta u rezolucijama 720p, 1080i i 1080p. Za vernu reprodukciju izvornog audio materijala zaduženo je šestokanalno kolo sa 192kHz/24-bitskim D/A konvertorima i High-Definition Modul 2 Super Audio pojačivačem. Obezbeđena je reprodukcija Dolby Digital i DTS kodiranih DVD-Audio i SACD diskova, a zahvaljujući Dolby Headphone tehnologiji će i oni sa “običnim” slušalicama moći da uživaju u 5.1 surround zvučnim efektima. Na zadnji panel smešteno je sedam video izlaza, uključujući S-Video, kompozitni i HDMI izlaz, a pored njih nalaze se dvokanalni digitalni i višekanalni analogni audio, kao i RS-232 interfejs za integrisanu dvosmernu sistemsku kontrolu. Iako znatno jeftiniji (649 dolara), DV6600 plejer takođe poseduje HDMI interfejs, a reprodukuje i DVD-Audio i SACD diskove. Ulazni model, DV4600, poseduje S-Video, kompozitni i komponentni video izlaz, a koristi 192kHz/24-bitske D/A konvertore.

6 | Hi-Files | Januar 2006.


www.hi-files.com

Svetla budućnost Među domaćim audiofilima je ime Unison Research već odavno asocijacija za vrhunska lampaška pojačala. Italijanski proizvođač ekskluzivnih high-end uređaja se proslavio ekstravagantnim, a na neki način ipak klasičnim dizajnom, sa neobično oblikovanim delovima izrađenim od punog drveta kao glavnim estetskim obeležjem. Kvalitet zvuka je, naravno, oduvek u prvom planu, kao i u novoj Unico seriji, koja ima za cilj da kvalitete Unison Researcha približi širem krugu kupaca. Ovlašćeni uvoznik za SCG, firma 4Audio, predstaviće program zvučnika Opera, koji u svakom pogledu čine idealan spoj. Kućišta od punog drveta, vrhunska izrada i zvučničke jedinice poznatog proizvođača SEAS specijalno rađene za Opera zvučnike, samo su nagoveštaj onoga što ćemo, uskoro imati prilike i da čujemo.

KOSS u SCG Čuveni američki proizvođač slušalica KOSS dobio je zvaničnog distributera za Srbiju i Crnu Goru. To je 4Audio, poznati uvoznik širokog asortimana kvalitetnih audio/video uređaja, zvučnika i opreme. Nakon nekoliko godina odsustva sa našeg tržišta, KOSS se vraća sa velikim izborom slušalica za sve namene i u širokom rasponu cena, od “bubica” do slušalica za studijske namene, kao i kombinacija slušalica i mikrofona za multimedijalnu primenu. Velika novost je, kako smo saznali u 4Audiu, da se KOSS od sada kod nas prodaje sa jedinstvenom doživotnom garancijom, koja se odnosi na originalnog kupca ovih slušalica. Očekuje se da prodaja na više lokacija u glavnim gradovima počne već tokom decembra.

Nova serija italijanskih nosača za audio i video uređaje U novembru firma Art Support je obogatila svoj asortiman OMB proizvoda. Nova serija originalnih italijanskih nosača za LCD, plazme i projektore prezentovana je na Sajmu nameštaja u Beogradu i predstavlja spoj prestižnog italijanskog dizajna pročišćenih linija, savršene funkcionalnosti i povoljnih cena. Odličan koncept dizajna prati linije savremene tehnike i gradi savršeno funkcionalan spoj s uređajima. Modeli serije Solution namenjeni su LCD ekranima mase do 20 kilograma i dijagonale ekrana do 74 centimetra. Projektovani sistemi zglobova nosača obezbeđuju savršenu pokretljivost LCD ekrana i variranje položaja ravni ekrana za ±20 stepeni. Najnovija serija nosača za plazme projektovana je i za modele mase do 75 kilograma i dijagonale do 160 centimetra, sa mogućnošću obaranja ravni ekrana za ±15 stepeni. Širok asortiman i veliki broj modela iz svih serija (TV, projektor, plazma, LCD, audio, video) omogućiće vam sigurno rešenje problema kako najefikasnije i najefektnije postaviti audio i video opremu u vašem ambijentu. Stručna ekipa firme ArtSupport će vam pomoći savetima, a ukoliko želite izvršiti i montažu. Za više informacija posetite sajt www.artsupport.co.yu


vesti

Novo predpojačalo/procesor iz Brystona

RR 2150 stereo risiver iz Outlaw Audia

Brystonova nova SP2 C-serija surround predpojačala/procesora (4.695 dolara) donosi neke inovacije u odnosu na postojeći SP1.7 audio sistem. Ugrađen je novi Texas Instruments Aureus DSP čip, koji obezbeđuje i do sedam puta veću procesorsku snagu u odnosu na prethodni. Seriju SP2 karakteriše mogućnost procesiranja 7.1-kanalnog zvuka iz različitih dvokanalnih izvora, uključujući analogni stereo, 24-bit/96kHz digitalno stereo dekodiranje, kao i podešavanje dinamičkog opsega za svaki ulaz posebno. Na raspolaganju su odvojene subwoofer skretnice za prednje leve/desne, surround i zadnje zvučnike. Preko RS-232 porta moguće je po potrebi “osvežiti” sistemski softver, što važi i za DSP firmver, samo preko digitalnog SP/DIF ulaza. Bryston namerava da “izbaci” softverske nadogradnje i za postojeće SP1 i SP1.7 sisteme.

Novi dvokanalni AM/FM Retro Receiver - RR 2150 možda izgledom podseća na klasične radio aparate, ali zato performansama integrisanih stereo komponenti može da stane “rame uz rame” s najboljima u klasi. Izlazna snaga koju pruža iznosi 100 vati, a poseduje USB ulaz namenjen povezivanju s računarom, AUX ulaz za MP3 plejere i digitalni AM/FM tjuner. Model RR 2150 je prvi stereo risiver koji nudi subwoofer izlaz uz analogni bas menadžment, što ga čini pogodnim za korišćenje u subwoofer/satelitskim zvučnim sistemima. Kao i svi Outlaw audio uređaji, RR 2150 se prodaje isključivo preko web sajta kompanije (www.outlawaudio.com), a njegova maloprodajna cena iznosi 599 dolara.

MartinLogan u vlasništvu ShoreView Industries

Novi sajt Denon USA U skladu sa novom korporativnom mantrom - Power. Precision. Passion. Performanse. - Denon je svim potencijalnim kupcima predstavio i novi web sajt (www. usa.denon.com). Ovaj elegantno dizajniran sajt poseduje novi interfejs i strukturu koja kupcima i prodavcima omogućava jednostavniju navigaciju kroz sve sekcije sajta, pritom nudeći obilje informacija iz sveta novih tehnologija primenjenih u izradi audio sistema. Primera radi, sekcija Technology Showcase objašnjava i vizuelno demonstrira kako ključne audio tehnologije funkcionišu i unapređuju ukupno multimedijalno iskustvo, a Power Search, nakon nekoliko jednostavnih i netehničkih pitanja, posetiocu daje preporuku audio sistema, zasnovanu na njegovim ličnim afinitetima, potrebama i budžetu kojim raspolaže. 8 | Hi-Files | Januar 2006.

ShoreView Industries je kompanija sa sedištem u Mineapolisu koja se bavi ulaganjem u tzv. middle-market tržište, odnosno kupovinom firmi čija se vrednost kapitala kreće od 20-150 miliona dolara. I poznati proizvođač High-End zvučnika MartinLogan našao se na meti pomenute kompanije, a sve je rezultiralo potpisivanjem ugovora o prenosu vlasništva između ove dve firme 12. decembra. Pored ove akvizicije, ShoreView je u protekloj godini postao vlasnik i Paradigm Electronicsa, kompanije koja se takođe bavi proizvodnjom high-end audio/video opreme.

Denon risiver i internet radio plejbek Novi AVR-4306 Denon risiver omogućava slušanje internet radija bez potrebe za računarom. Sve što treba uraditi jeste povezati risiver na internet, nakon čega on automatski pronalazi matični sajt www.radiodenon. com i omogućava pristup sadržajima više od 2.300 radio stanica. Risiver AVR-4306 je moguće podesiti i kontrolisati on-line, a tu su i ethernet funkcije za lokalnu mrežu, uključujući sistemska podešavanja i njihov bekap, kao i audio striming sa računara po Windows media Connect i Digital Living Network Alliance standardima. Od ključnih karakteristika koje se ne tiču umrežavanja, izdvajamo analognu video HDMI konverziju u rezoluciji od 1080i, kao i potpunu integraciju sa 3G ili novijim iPod plejerima. Preko on-screen displeja i pratećeg daljinskog upravljača dostupne su sve funkcije za manipulaciju iPod plejerima, uključujući i slide show za 5G iPod Photo. Preporučena cena AVR-4306 risivera iznosi 2.250 evra.


Bolji ekran i jača baterija u Zen Micro plejerima Creative Technology, dobro poznata kompanija koja je ne tako davno svoju reputaciju stekla proizvodnjom highend i low-end zvučnih kartica, danas predstavlja svoj novi MP3 plejer. Radi se o Zen Vision: M modelu, za koji je predviđeno da bude prava alternativa poslednjoj generaciji iPoda. Njegova baterija traje duplo duže, a kolor ekran veličine 2,5 inča u rezoluciji 320x240 prikazuje čak četiri puta više boja (252.144 nijansi) u odnosu na Apple iPod. Zen Vision: M poseduje hard disk kapaciteta 30 GB, što je dovoljno da se smesti više od 1.000 fotografija, do 15.000 pesama ili 120 sati video materijala. Od podržanih audio i video formata tu su: MP3, WAV, WMA, MPEG2, MPEG4, MJPEG, WMV9, XviD i DivX u verziji 4 i 5. Vek trajanja baterije iznosi 4 sata za video i 14 sati za audio reprodukciju, a što se tiče dimenzija one su slične dimenzijama iPoda. Za one u pokretu ugrađeni su FM radio sa opcijom snimanja i mikrofon, a tu je i Microsoft Outlook sinhronizacija za kontakte, kalendare i “to-do” liste. Podrška za Apple iTunes je namerno izostavljena i ukoliko vam to ne predstavlja problem, Zen Micro: M možete nabaviti po ceni od 329 dolara.

Cirlinka DVD-Audio Solo DVD-Audio Solo je novi programski paket namenjen svima koji se bave DVD-Authoringom. On nudi skoro sve što nude i mnogo poznatiji programi, ali po znatno povoljnijoj ceni od samo 35 dolara. Program bez problema importuje WAV i AIF mono i višekanalne fajlove (do šest kanala), poseduje mogućnost dodavanja videa svakoj numeri (zgodno za muzički slideshow), ekstrakciju pesama sa kompakt diskova i profesionalno up-semplovanje koje - bilo da se radi o importovanju, plejbeku ili snimanju - iznosi 44,1 kHz, 48 kHz, 88,2 kHz, 96 kHz, 176,4 kHz ili 192 kHz, sa 16 ili 24 bita. Takođe, tu je i mogućnost snimanja sa eksternog analognog izvora, kao što je gramofon, pri visokoj rezoluciji i direktno snimanje na DVD, bez potrebe za eksternim programom. Sa ovim programom je snimanje DVD-Audio diskova izuzetno jednostavno i potrebno je samo nekoliko “klikova” da bi se ceo proces priveo kraju.

Četvrta verzija Meridian 800 plejera Pod nazivom 800 Version 4 predstavljena je poslednja inkarnacija vrhunskog Meridianovog optičkog plejera “800”. Ovaj plejer u odnosu na prethodnu verziju donosi novi softver i modifikovano modularno jezgro, ali i i dalje u osnovi koristi inteligentnu “card” arhitekturu, koja omogućava efikasnu nadgradnju sistema. Postoje dve verzije: 800D sa digitalnim izlazima i 800DAX, koja uz digitalne poseduje i 2+4 analogno balansirana i nebalansirana izlazna kanala. Oba modela karakterišu izuzetne video mogućnosti, zahvaljujući “ulaznoj” VI00 video kartici, kao i VE12 HDMI/Progressive Component “izlaznoj” kartici. VI00 poseduje dva kompozitna, dva S-Video i jedan komponentni video ulaz, a obezbeđena A/D konverzija je studijskog kvaliteta. S druge strane, VE12 obezbeđuje HDMI izlaz svim kompatibilnim displejima i automatski šalje onu rezoluciju koju displej podržava. Tu je i VE00 Video Encoder kartica, koja generiše NTSC ili PAL signal u kompozitni, S-Video ili komponentni format širokog propusnog opsega, sa minimalnim šumom. Instalacija sistema je jednostavna i može se obaviti preko Meridianove korak-po-korak Mconfig aplikacije i zgodnog grafičkog sistema. Modeli 800D i 800DAX se isporučuju u dve kolorne varijante - to su tradicionalni Meridianov crni lakir i srebrni finiš. Ako želite da posedujete 800D moraćete da izdvojite oko 17.000 evra, a ukoliko vam više odgovara 800DAX onda suma iznosi oko 18.500 evra.


tema broja piše: Bojan Jović

Projektori

Tehnologije i principi Svako od nas je, bar jednom u životu, poželeo da u sopstvenom domu dočara atmosferu i uzbuđenje pravog bioskopa. Međutim, pre ili kasnije shvatili smo da nam nikakvi surround audio sistemi ili moćni DVD plejeri ne mogu pomoći ukoliko nemamo ono glavno - projektor. Snažna ozvučenja i kvalitetni DVD čitači jesu bitni, ali projektor je ta karika koja čini razliku između televizije i bioskopa. Za razliku od glomaznih, komplikovanih i skupih predaka, današnji kućni projektori su jednostavniji, manji i jeftiniji nego ikad. Najveći broj projektora na tržištu trenutno pripada predstavnicima LCD (Liquid Crystal Display) ili DLP (Digital Light Processing) tehnologije, ali nije uvek bilo tako. Do pre petnaestak godina tržištem su vladali CRT (Cathode Ray Tube) projektori. S obzirom da je CRT analogna tehnologija, uređaji ovog tipa nisu imali fiksni broj piksela, što im je davalo mogućnost reprodukovanja slike sa različitih izvora bez većih varijacija u kvalitetu. CRT projektori, kod nas poznati i kao “cevni projektori”, su za projektovanje slike koristili tri velike cevi ili “topa”. Ova tehnologija je kod profesionalnih, bioskopskih projektora dobro funkcionisala, ali to često nije bio slučaj i sa umanjenim, kućnim varijantama. Pored toga, CRT projektori su, čak i u kućnim verzijama, predstavljali prilično glomazne i teške uređaje. Početkom devedesetih godina prošlog veka pojavljuju se prvi primerci LCD i DLP projektora, munjevito osvajajući tržište i potpuno izbacujući CRT grdosije iz naših domova. Međutim, i gotovo zaboravljeni CRT projektori su osnove svog funkcionisanja bazirali na istim principima kao i predstavnici novijih tehnologija.

10 | Hi-Files | Januar 2006.

Naime, kod svih projektora nalazimo dve osnovne sekcije: dekoder video signala i deo namenjen stvaranju slike. Od video dekodera zavisi sa koliko (i kojih) formata će uređaj biti kompatibilan, dok se deo za stvaranje slike sastoji od lampe, kolornog točka (ili razdelnika) i optičkog sklopa za projektovanje. Razlike među postojećim projektorskim tehnologijama ogledaju se u načinu na koji se dobijeni signal obrađuje i uklapa sa izvorom svetlosti, kako bi se dobila slika. Takođe, prisutna je i podela po načinu usmeravanja stvorene slike ka optičkom delu i ovde razlikujemo transmisionu i reflektivnu tehniku. U predstavnike transmisione tehnike spadaju uređaji kod kojih se svetlost sa izvora šalje direktno ka optici, dok predstavnici reflektivne tehnike u prenosu svetlosti koriste mikroogledala.

LCD Trenutno najrasprostranjeniji predstavnici transmisione tehnike su LCD projektori (poznati i kao TFT-LCD). LCD displej se sastoji od dve ploče, od kojih je spoljašnja

staklena, unutrašnja je ploča sa filterom boje, a između njih je sloj tečnog kristala. Ova tehnologija se bazira na osobini tečnog kristala da pri promeni napona veoma brzo menja sopstveni stepen polarizacije, menjajući na taj način količinu propuštene svetlosti. Slabiji modeli LCD projektora su opremljeni samo jednim LCD panelom i karakteriše ih oštra slika, male dimenzije i masa (čak ispod 1 kg) i naravno niska cena. Kod skupljih, tropanelnih modela svetlost se prvo razdvaja, a zatim obrađuje odvojeno, u vidu crvenog, zelenog i plavog zraka. Nakon obrade, zraci se ponovo stapaju u jedan i šalju ka sočivu. Zahvaljujući ovom procesu, tropanelne LCD projektore odlikuje izuzetno bogatstvo boja, ali i nešto smanjena oštrina slike, koja nastaje usled razdvajanja i ponovnog spajanja svetlosnog snopa. Najveća prednost LCD projektora je upravo transmisiona tehnika provođenja i obrade svetlosti. U praksi to znači da svetlost nesmetano prolazi kroz deo za modulaciju, umesto da se odbija od mikroogledala. Na taj način su gubici u njenoj jačini svedeni na minimum, a lampa postiže mnogo bolje rezultate nego što je slučaj kod reflektivnih uređaja, trošeći pritom istu ili čak manju količinu energije. Međutim, upravo ono što je izvor najveće prednosti LCD projektora - način prenosa i obrade svetlosti - sa povećanjem projektovane slike postaje i uzrok najvećeg ograničenja. Naime, kod projekcija čija dijagonala premašuje 84 inča (213 cm) pojedinačni pikseli postaju vidljivi, ograničavajući na taj način najveću upotrebljivu sliku na navedenu vrednost. S obzirom da je slika dijagonale 2 metra sasvim dovoljna za svaku sobu, ovo ograničenje treba shvatiti uslovno: ukoliko vam je projektor potreban za kućnu upotrebu, bićete zadovoljni raskošnim bojama i mogućnošću reprodukcije i sa podignutim roletnama, a ako planirate profesionalno korišćenje u konferencijskim salama, produžite do DLP projektora.


www.hi-files.com

DLP Kao predstavnik modernih reflektivnih projektora, DLP za proces spajanja slike i svetlosti koristi mikroelektromehaničke sisteme (MEMS - Micro ElectroMechanical Systems). Mikroelektromehanički sistemi su uređaji koji kombinuju elektronske procese s mikromehaničkim elementima poput senzora, aktivatora i u ovom slučaju mikroogledala. Čitav ovaj sklop je postavljen na čip, što omogućava interakciju MEMS sistema sa okruženjem putem mikroskopskih pokreta i aktivacija. Među mikroelektromehaničkim sistemima, za projektorsku tehnologiju najznačajnije je digitalno mikroogledalo (DMD - Digital Micromirror Device), a prvo ovakvo ogledalo je, za kompaniju Texas Instruments, razvio dr Larry Hornbeck 1987. godine. Osnovu DMD sistema čini više pokretnih mikroogledala načinjenih od silikonskih supstrata, uz prateće mikroelektronske sklopove. Sistem reaguje na brze promene u dobijenom signalu tako što menja ugao jednog ili više mikroogledala, usmeravajući snop svetlosti (ili samo jedan njegov deo) u željenom pravcu. Na taj način se snop svetlosti meša sa željenom bojom ili usmerava na željeni deo sočiva. DMD čip na svojoj površini može sadržati od osamsto do preko milion sićušnih ogledala. Svako od ovih ogledala ima površinu od 16 milionitih delova kvadratnog metra, može biti zakrivljeno za +10 ili -10 stepeni u svim pravcima u odnosu na svoj centralni položaj i u svom pokretanju je nezavisno od ostalih ogledala u sistemu. Reagujući na određeni napon, ogledalce menja svoj ugao, usmeravajući dodeljeni piksel svetlosti u potrebnoj direkciji. Takođe, dužina interakcije između ogledalca i piksela određuje koliko svetao će taj piksel biti u konačnoj projekciji. Jednostavnije, ukoliko je potrebno dobiti tamnoplavu nijansu, interakcija će trajati veoma kratko, kako bi minimalna količina svetlosti bila upućena prvo kroz plavu boju, a zatim kroz sočivo ka projekcionom platnu. Rezultat je tamnoplavi piksel. Ako je u pitanju svetloplava nijansa kompletan postupak je isti, samo traje duže, jer je za svetliju nijansu naravno potrebno više svetlosti. Dakle, određena nijansa tražene boje postiže se regulisanjem količine svetlosti.

Kao i većina savremenih projektora, DLP projektori za bojenje svetlosti koriste kolorni točak, koji je zapravo običan komad okruglog i pljosnatog providnog komada plastike ili stakla. U RGB (Red/Green/Blue) sistemu kolorni točak je podeljen na šest identičnih segmenata obojenih crvenom, zelenom i plavom bojom, i to tako da je svaka od navedenih boja postavljena na dva suprotna segmenta točka. Kao i kompletan princip funkcionisanja projektora, stvaranje piksela u određenoj boji je u suštini jednostavno. Naime, kolorni točak se konstantno okreće velikom brzinom, a mikroogledalo usmerava piksel svetlosti ka njemu samo u trenucima kada će taj piksel proći kroz željenu boju na točku. Međutim, ono što ovaj princip čini jednostavnim samo u teoriji, a ne i u praksi, jeste činjenica da je za optimalnu interakciju između kolornog točka i mikroogledala neophodna vrhunska preciznost. Takođe, u prilog jednostavnosti ne ide ni to što kolorni točak sadrži samo tri osnovne boje RGB sistema, dok se ostale dobijaju mešanjem navedene tri, opet pomoću DMD čipa. Savremeni kućni DLP projektori, opremljeni samo jednim DMD čipom, sposobni su da proizvedu više od 16 miliona boja, dok kod profesionalnih bioskopskih uređaja taj broj premašuje 35 milijardi! Tajna ovakve nadmoći je u tome što su profesionalni projektori opremljeni sa tri DMD čipa, što dramatično povećava mogućnosti manipulisanja svetlošću i bojama. Naravno, ove sprave su veće i mnogo skuplje od njihovih kućnih “rođaka”. Pored fantastičnog opsega boja, DLP projektore odlikuje i zavidno oštra slika, koja je rezultat veoma male međusobne

udaljenosti mikroogledala na DMD čipu (manje od jednog mikrona).

LCD Vs. DLP Za razliku od LCD projektora, kod DLP uređaja je mogućnost raščlanjivanja slike na pojedinačne piksele praktično nemoguća, bez obzira na razmere projekcije. Savršenstvo? Ne, ali DLP tehnologija nije na svom vrhuncu i prostora za usavršavanje još ima. Mnoge kompanije uveliko rade na modifikacijama koje će DLP projektore učiniti još pouzdanijim i jeftinijim, a njihove projekcije dodatno oplemeniti još većom rezolucijom i opsegom boja. Kompanija Texas Instruments je kolornom točku već dodala četvrtu boju, tamnozelenu, što povećava kontrast zelene boje do maksimalnih 3000 prema 1. Najveća slabost DLP projektora - nešto manja količina svetlosti u projekciji - biće otklonjena novim mikroogledalima, koja su u završnoj fazi razvoja. Takođe, još jedna negativna osobina DLP sistema poznata je kao “efekat duge”. Ovo je naziv za svetlucanje određenog dela projekcije i javlja se samo u situacijama kada gledalac veoma brzo prelazi pogledom preko projektovane slike. I na ovom problemu se uveliko radi, a rešenje će, sudeći po dosadašnjem toku istraživanja, biti postavljanje boja na kolorni točak u vidu Arhimedove spirale, za razliku od sadašnjih jednakih isečaka. Pored široko rasprostranjenih LCD i DLP projektora, postoje i drugi, manje popularni sistemi. Iako ne predstavljaju ozbiljan faktor na tržištu, neki od njih odlikuju se originalnim tehničkim rešenjima, te zaslužuju da budu pomenuti. HTPS (High Januar 2006. | Hi-Files | 11


tema broja

www.hi-files.com

i uređaj se može koristiti i preko dana, bez zamračivanja prostorije. Kao da sve navedeno nije već dovoljno, kućni projektori su malih dimenzija, lagani i jednostavni za upotrebu. Ali, ipak nisu bez mana.

Temperature PolySilicon - polisilikon visoke temperature) predstavlja varijaciju LCD tehnologije, a glavna razlika ogleda se u temperaturi panela. Standardni LCD panel u unutrašnjosti razvija temperaturu od 300 do 400 stepeni Celzijusa, a kod HTPS panela ta vrednost dostiže 1000 stepeni. To doprinosi boljem kontrastu i - što je važnije - bržem odzivu. Zbog navedenih osobina, projektor opremljen HTPS sistemom pruža daleko kvalitetniju sliku, dok klasičan LCD dominira tamo gde te osobine nisu toliko bitne (mobilni telefoni, PDA uređaji). Za razliku od HTPS-a, LCOS (Liquid Crystal On Silicon - tečni kristal na silikonu) predstavlja kombinaciju LCD i DLP tehnologija. Ovaj sistem opremljen je visokoreflektivnim panelima koji su presvučeni slojem tečnog kristala. Prednosti ovakve tehnološke postavke su superiorna rezolucija i izuzetno glatka projekcija, dok su glavne manjkavosti nešto slabiji kontrast, viša cena i veći gabariti projektora. Kompanija JVC je razvila svoju verziju LCOS čipa, koji predstavlja kombinaciju LCOS-a sa starom ILA projektorskom tehnologijom. Kombinacija je nazvana DILA (Direct drive Image Light Amplifier), a projektori opremljeni ovim sistemom projektuju sliku rezolucije do 4000x2000 piksela, što ih svrstava u profesionalne uređaje. Na kraju, najegzotičniji predstavnik reflektivnih čipova svakako je GLV (Grating Light Valve - rešetkasti svetlosni ventil). Iako njegov naziv zvuči čudno, GLV je upravo to. Naime, ovaj čip se sastoji od silikonske podloge preko koje su, blago uzdignute, postavljene elastične mikrotrake. Mikrotrake, kada su u istoj ravni, predstavljaju jedinstvenu reflektivnu površinu, ali propuštanje napona kroz traku izaziva njeno ugibanje ka silikonskoj podlozi. Ukoliko se traka spusti za samo par stotina nanometara, njen ugao se menja i ona više ne reflektuje svetlost ka sočivu. Najveće prednosti ovog neobičnog čipa 12 | Hi-Files | Januar 2006.

ogledaju se u milion (!) puta bržem odzivu od klasičnog LCD-a, jednostavnoj i trajnoj konstrukciji i maloj potrošnji energije.

Prednosti i mane U dosadašnjem tekstu bavili smo se osnovnim principima funkcionisanja projektora, kao i predstavljanjem tehnologija prisutnih u njihovoj izradi. Redove koji slede posvetićemo generalnim prednostima i manama ovih uređaja, bez obzira kojom tehnologijom su izrađeni. Projektore ponekad nazivamo i “dvodelnim projekcionim sistemima”, jer je uređaj za reprodukciju odvojen od ekrana. Iako se najkvalitetnija reprodukcija postiže projektovanjem slike na posebno projektorsko platno, slika se često, naročito u kućnim uslovima, projektuje i na zid. Ovako se štedi na kupovini platna (oko 150 evra za platno dimenzija 180x180 cm), a moguće je dobiti i veću sliku, još uvek solidnog kvaliteta. Teoretski, dijagonala projektovane slike kod savremenih projektora premašuje 300 inča (7,5 m), ali u je praksi ograničavajući faktor snaga lampe i njena sposobnost da na što većoj udaljenosti obezbedi dovoljno svetlosti za kvalitetnu reprodukciju. Dakle, zaboravimo teoriju i uživajmo u slici dijagonale 90 do 120 inča (2 do 3 metra), pri kojoj današnji kućni projektori postižu maksimum kvaliteta. Ukoliko na raspolaganju nemamo baš mnogo prostora, većina kućnih projektora sposobna je i za manje dijagonale (do 60 inča tj. 150 cm) i u tim slučajevima projektor predstavlja jeftinu zamenu za velike plazma televizore. Na našem tržištu projektor je moguće kupiti već za 900 evra, dok je za plazma TV dijagonale 42 inča (107 cm) potrebno izdvojiti najmanje 2500 evra. Računica je jednostavna, a cenovna razlika u korist projektora daleko veća od razlike u kvalitetu slike. Takođe, u ovom slučaju (mala udaljenost projektora od projekcione površine) lampa obezbeđuje dovoljnu količinu svetlosti

Za kvalitetnu reprodukciju pri većim dijagonalama i dalje je potrebno bar delimično zamračiti prostoriju, a za pravi bioskopski efekat neophodan je gotovo potpuni mrak. Tako je delom i zbog atmosfere, ali prvenstveno zarad maksimalno kvalitetne slike. Stepen zamračivanja zavisi od kvaliteta samog projektora i snage njegove lampe, ali i od afiniteta i zahteva njegovih korisnika. Zatim, za razliku od televizora, projektori iziskuju održavanje i povremene troškove, o čemu će više reči biti kasnije. Iako osnovna “montaža”, u vidu postavljanja na stočić, jeste jednostavna, možda ćete poželeti da vaš projektor postavite na neko sigurnije mesto, rešite problem prolaženja članova porodice “preko” slike dok je projekcija u toku ili samo uštedite na prostoru. U sva tri slučaja, rešenje je postavljanje projektora na plafon, što već nije tako jednostavno. Tu je i već pominjani “efekat duge”, istina samo kod DLP projektora, koji može u retkim slučajevima izazvati zamor očiju i glavobolju. Ali, ubedljivo najveća mana svih projektora jeste zvuk, odnosno njegov nedostatak. Većina projektora opremljena je zvučnikom simboličnog prečnika i očajnog kvaliteta, a neki su čak i potpuno bez audio podrške. Kako slika dijagonale dva metra ne ide uz zvučnik prečnika dva centimetra, kupovina surround audio sistema se nameće kao jedino rešenje, a to dodatno povećava troškove i potreban prostor u sobi. Ukoliko je budžet ograničen, alternativa može biti kvalitetan stereo sistem, ali samo dok se ne ukaže prilika za kupovinu surround kompleta. Ipak, ukoliko ste čvrsto rešili da sebi priuštite bioskopski ugođaj u stanu, ne dozvolite da vas pomenuti nedostaci obeshrabre. Svi navedeni problemi su, uz malo osmišljanja prostora i planiranja kućnog budžeta, potpuno rešivi. Projektor ćete, uz malu pomoć prijatelja, već nekako montirati na plafon, surround sistemi više nisu tako skupi, a i roletne se mogu popraviti. I na kraju, najveći pokazatelj da niste pogrešili: svi članovi vaše porodice će, već posle nekoliko kadrova prvog filma, potpuno zaboraviti koliko ste čitavu skalameriju platili.


tema broja

www.hi-files.com

piše: Bojan Jović

Troškovi održavanja Cene projektora beleže konstantan pad, ali oni i dalje nisu jeftini, bar ne posmatrano iz ugla naše kupovne moći. Ipak, kao što smo već rekli, kućni projektor je danas moguće kupiti po ceni nižoj od 1000 evra, što je do pre nekoliko godina bilo nezamislivo. Nažalost, cene projektorskih lampi ne prate taj trend. Mali broj lampi za zamenu se nalazi ispod granice od 300 evra, dok se uobičajena cifra kreće između 300 i 500 evra. Lako može doći do šoka kada ponosni vlasnik niskobudžetnog projektora otkrije da lampa za njegovog ljubimca košta polovinu ukupne cene čitavog projektora. Za razliku od televizora i mnogih drugih video i hi-fi uređaja, koji mogu da bez održavanja funkcionišu i više od deset godina, projektori zahtevaju određenu pažnju i budžet. Povremena zamena lampe je neminovnost, a filtere za vazduh je neophodno čistiti najmanje na svaka dva meseca. Na većini projektora je vek trajanja lampe oko 2000 radnih sati, kod nekolicine novijih modela interval za zamenu je povećan na 3000 radnih sati, dok samo retki primerci zahtevaju pomenutu intervenciju tek na svakih 5000 radnih sati. Ali, treba imati na umu da su to informacije koje nam pružaju proizvođači, a njihova ispitivanja izdržljivosti su najčešće izvođena u gotovo idealnim uslovima, a ponekad i malo “naštimovana” u sopstvenu korist. U stvarnosti vek trajanja lampe određuju mnogi faktori, poput temperature i količi-

ne svežeg vazduha u prostoriji, redovnog čišćenja filtera za vazduh i pravilnog rukovanja projektorom, a čak i ukoliko se potpuno pridržavamo uputstava za upotrebu i održavanje može se dogoditi da lampa potraje kraće od propisanog vremena, jer radni vek lampe jednostavno nije moguće precizno odrediti. Iako duži propisani radni vek ili niža cena zamene lampe definitivno jesu prednosti, ne treba dozvoliti da to bude glavna smernica pri odabiru i kupovini projektora. Svakako da duži vek i niža cena lampe znače niže troškove održavanja. Ako nameravate da projektor koristite profesionalno i ako znate da će biti u funkciji osam ili više sati svakodnevno, ove stavke su zaista bitne. Ali, s druge strane, i prosečna lampa koja traje 2000 radnih sati omogućiće nam uživanje u najmanje 1000 filmova. Ukoliko je cena njene zamene 400 evra, račun je jednostavan: 40 evro centi (oko 35 dinara) po filmu. U poređenju sa cenom rentiranja filma iz DVD kluba ili bioskopskom ulaznicom, ovaj trošak je zanemarljiv, zar ne? Dakle, ako je motiv za kupovinu projektora isključivo unapređenje home theater sistema, zaključak je da će nam svaka lampa višestruko nadoknaditi novac potreban za njenu zamenu. Bez obzira da li projektor nameravate da koristite u profesionalne svrhe ili samo za zabavu, pre kupovine je neophodno proceniti prosečan stepen upotrebe (radne

sate) na mesečnom nivou, a zatim se kod prodavaca treba raspitati koje su cene i propisani radni vek lampi na modelima željene cenovne grupe. Takođe, i garancija je bitan faktor, te i nju svakako treba uzeti u obzir pri odabiru projektora. Kupovini treba pristupiti tek kada pronađete model koji pruža razuman odnos početne cene i troškova održavanja, u skladu sa vašim željama, mogućnostima i potrebama. Ukoliko, zarad uštede novca, razmišljate o nabavci korišćenog projektora, oprez! Kod nas je još uvek praktično nemoguće pronaći prodavnice koje u svojoj ponudi imaju i korišćene projektore, sa zamenjenim lampama i bar minimalnom garancijom. To znači da se tržište upotrebljavanih projektora svodi na male oglase i privatne prodavce/vlasnike. U takvim slučajevima zaboravite na bilo kakvu garanciju, a iako projektor na prvi pogled može biti u odličnom stanju, velika je verovatnoća da je lampa na kraju svog radnog veka i da je njena zamena pitanje dana. Ubrzo nakon kupovine korišćenog projektora možete se naći u situaciji da morate da zamenite lampu. Ako je cena nove lampe prosečnih 400 evra, a uređaj je plaćen, recimo, 500, dolazimo do ukupne cifre od 900 evra, za koju je već moguće kupiti osnovne modele pojedinih proizvođača, naravno potpuno nove i sa garancijom. Zbog svega navedenog, kupovinu upotrebljavanog projektora treba razmatrati samo ako smo potpuno upoznati sa dosadašnjim režimom upotrebe istog (kupovina od prijatelja i sl.), jer je u svim drugim slučajevima ona veoma rizična i nepreporučljiva. Januar 2006. | Hi-Files | 15


tema broja piše: Milan Belić

Video termini

Razumevanje Audio i video svet je prosto zagađen raznim zbunjujućim terminima koje nam serviraju marketinška odeljenja i prodavci opreme. Prekomerna upotreba skraćenica i nejasnih termina je primetna posebno u svetu video opreme. Pokušaćemo da ukratko objasnimo neke pojmove, kako bismo ih bolje razumeli.

Opšti video termini Contrast - označava razliku u osvetljenju između svetlih i tamnih delova slike. Contrast Ratio - odnos koji se dobija upoređivanjem najsvetlije bele i najtamnije crne na ekranu; ne treba ga mešati sa pojmom Contrast Control, koji je povezan sa menjanjem nivoa bele boje na ekranu. Brightness - apsolutni nivo osvetljenosti ekrana; nije isto što i Brightness Control, koji služi za podešavanje nivoa crne boje na ekranu. Tint - balans osnovnih boja; većina Tint kontrola omogućava podešavanje nivoa crvene i plave boje u slici. Black Level - označava koliko je crna na ekranu zaista crna; može se izmeniti putem opcije Brightness Control. Absolute Black - intenzitet crne boje na ekranu kada su sva svetla i napajanje isključeni. Gray Scale - označava kvalitet prikaza različitih nivoa osvetljenja; dobro definisan ekran prikazuje kontinualan prelaz od bele do crne, sa mnogo različitih nivoa. RGB - skraćenica za Red, Green and Blue (crvena, zelena, plava), tri osnovne boje video sveta; RGB oznaka u vezi sa video kablom ili konektorom označava da se svaka boja šalje odvojeno.

LCOS - veoma sličan pristup izradi reflektivnih LCD panela; pun naziv je Liquid Crystal Oxides on Silicon (oksidi tečnog kristala na silicijumu). Plasma - princip minijaturnih gasnih kapsula sa jonizovanim česticama koje svetle kad se kroz njih propusti struja; najčešće korišćena tehnologija izrade ravnih ekrana (ne samo video). LCD - Liquid Crystal Display (ekran od tečnih kristala); polarizovani tečni kristali silicijuma se kontrolišu strujom da bi blokirali svetlost koja prolazi kroz njih i tako stvorili sliku. Big Screen - često zloupotrebljavan termin; svaki ekran sa dijagonalom većom od 32” (82 cm) se smatra velikim ekranom; prodavci često koriste ovaj termin kada govore o televizorima sa projektorom (rear-projection TV). Analog Projector - najstariji tip video projektora, koji koristi tri katodne cevi za prikaz slike. Digital Projector - naziv za svaki projektor čija slika je izdeljena na tačan broj fizički prebrojivih piksela; svi digitalni projektori danas koriste sistem lampe i čipa koji proizvodi sliku.

Složeniji termini Throw Distance - odnos visine ili dijagonale slike koju prikazuje projektor i njegove udaljenosti od projekcionog platna; ključni podatak za svaki projektor, pogotovo ako je namenjen upotrebi u manjim konferencijskim salama ili dnevnim sobama. Keystone - mogućnost podešavanja geometrije slike koju projektor daje na platnu; podešavanjem Keystone vrednosti moguće je otkloniti iskrivljenost slike nastalu neidealnim položajem projektora. Gamma - kontrola sivih tonova slike; idealna gama je linearna, ali većina uređaja ima više predefinisanih gama skala, prilagođenih različitoj dinamici video materijala.

Video platna

Vrste video ekrana

Video Screen - zajedničko ime za sve površine na kojima se prikazuje slika iz projektora.

CRT - trenutno najrasprostranjeniji tip ekrana, zasnovan na tehnologiji vakuumske cevi; pun naziv Cathode Ray Tube (katodni zrak u cevi) u većoj meri označava način rada samog ekrana.

Gray Screen - siva platna se koriste kada je neophodno pojačati intenzitet crne boje u prikazanoj slici; vrlo su popularna kod nekih DLP i LCD projektora.

DLP - tehnologija firme Texas Instruments, zasnovana na reflektovanju svetlosti putem matrice minijaturnih ogledala; pun naziv je Digital Light Processing (digitalna obrada svetla).

Roll-Down Screen - platno sa ručnim ili automatizovanim sistemom za uvlačenje i izvlačenje.

D-ILA - još jedan pristup prikazu slike putem refleksije; JVC tehnologija koristi LCD panele za tu namenu; pun naziv je Digital Image Light Amplification (digitalno pojačanje osvetljenja slike).

16 | Hi-Files | Januar 2006.

Perforated Screen - standard propisan od strane filmske industrije; velika bioskopska platna u velikoj meri stvaraju refleksiju zvuka i zato se koriste perforirana platna s rupicama kroz koje prolazi zvuk, ali sa dovoljno materijala između da reflektuje svetlo.


Hi-Files09 preview