Page 1


hi-files

www.hi-files.com

Reč urednika

Hi-Files bass Dragi ljubitelji dobrog zvuka i slike, u ovom broju zabavićemo se veoma interesantnim temama. Pre svega, tu je priča o subwooferima - njihovim tipovima i principima rada. Svako od nas voli dobru bas reprodukciju, a ona je posebno značajna u sistemima kućnog bioskopa. Imali smo i tu privilegiju da budemo jedni od retkih koji su testirali, možda ne revolucionarni ali svakako drugačiji, subwoofer PV1 kompanije B&W. Ovaj subwoofer je dobitnik EISA nagrade za narednu sezonu, pa smo se pozabavili i njegovim “kolegama” koji su poneli ovu prestižnu titulu. Pored toga, spremili smo veoma interesantan izveštaj sa sajma u Londonu koji se održao krajem septembra. Zanimljivo je da su se audio izložbe održale, već tradicionalno, i u Zagrebu i Ljubljani, tako da je došao red i na nas. Sa posebnim zadovoljstvom vas pozivamo da od 17. do 19. decembra ove godine prisustvujete izložbi pod nazivom Audio Video Show 2005, koja se održava u hotelu Hyatt Regency Beograd.

U trenucima dok pišemo ovaj tekst, prisustvo više od deset izlagača u petnaest soba je već potvrđeno. Naravno, očekujemo da se ova brojka značajno uveća i da svi uživamo - i očima i ušima - u ova tri dana. Intervju koji smo objavili u prošlom broju izazvao je veliku pažnju i prijatno je iznenadio naše verne čitaoce. Zbog toga smo odlučili da kontaktiramo jednu pomalo specifičnu kompaniju i zatražimo intervju. U pitanju je italijanska firma Pathos Acoustics, koja proizvodi zaista impresivne uređaje. Jedan od osnivača kompanije bio je ljubazan da nam objasni na koji način se ovi uređaji dizajniraju, kako vizuelno, tako i elektronski. Pred Novu godinu uvek nas očekuje puno filmskih premijera i sve je nekako u duhu Cinemanije. Zato predlažemo da, dok čekate da padne prvi sneg, pogledate neki dobar film u “gradskom” ili kućnom bioskopu. Vidimo se sredinom decembra. Uživajte... Ljubiša Miodragović

Indeks oglašivača 4Audio .................................. 15, 34 Beotel.......................................... 63 BGB Studio ................................ 65 BM ............................................... 43 Dekadas ..................................... 29 Korato Group............................. 76

Medijski partneri Neofyton ............................... 38, 45 Radix Audio ............................... 20 Pellco .......................................... 37 Sretenović .................................. 51 Studio Berar .................... 9, 53, 55 Vox Trade ................................... 41

Dekoder...................................... 68 Digital! ....................................... 47 eTV .............................................. 61 HiFi.co.yu forum........................ 70 Metropolis TV ............................ 75 Naslovi.net ................................. 69 PC Press ..................................... 48 Polarotor .................................... 70 TopFM ......................................... 66 Triki kviz ..................................... 69 ZAIR ............................................ 64 Novembar 2005. | Hi-Files | 3


hi-files

www.hi-files.com

Intervju Pathos Acoustics.............................. 12 Hi - Files, audio video magazin

Tema broja

Glavni i odgovorni urednik Ljubiša Miodragović

Subwooferi........................................ 16 Postavljanje subwoofera ................ 21

Razglednica Hi-Fi Show u Londonu ..................... 22

Zamenik urednika Ljubiša Stojanović

26

Art direktor Ivan Ćosić Lektura i korektura Tanja Marković

Testovi

Saradnici Marko Herman, Jasna Kuhar, Bojana Herman - Nedeljković, Viktor Kostić, Luka Tadić, Josip Bešić, Vladimir Cerić, Zoran Stevanović, Bojan Jović, Branislav Bubanja, Miodrag Jović, Nemanja Stupar, Milan Belić, Dejan Mihajlović

Pregled tržišta subwoofera ............ 24 B&W PV1 ........................................... 26 NAD C720BEE i L53 ......................... 28 Harman/Kardon HK970 i HD970 .... 30 Yamaha RX-V4600 i DVD-2500 ....... 32 Bose 3•2•1 serija II ......................... 35 Cambridge Audio 540D/540R ......... 36

30

Denon DVD-1720 i AVR-1706 .......... 38 Meridian 551..................................... 40

Wharfedale Evo 10 .......................... 44

Muzika

Web adresa www.hi-files.com

Recenzije ........................................... 50

52

DVD recenzije ................................... 54

Osvetljavanje ploča: CTP Studio Spekta 021/504 598

Tim Burton ........................................ 56 Muzički filmovi ................................. 58

Štamparija AltaNova 011/105 605

Bioskopske najave .......................... 59

Internet

Podkasting ........................................ 62

56

Časopis Hi-Files kao ni njegovi urednici, saradnici i članovi uređivačkog kolegijuma nisu odgovorni za sadržaj, istinitost i verodostojnost oglasa. Ako ste kupili proizvod reklamiran u našem časopisu i niste zadovoljni njime, pišite nam na adresu redakcije. Slanjem bilo kakvog materijala na adresu ili e-mail redakcije časopisa pošiljalac je saglasan sa objavljivanjem poslatog sadržaja na stranicama časopisa i isti vam neće biti vraćen. Strogo je zabranjeno bilo kakvo reprodukovanje materijala objavljenog u časopisu bez pismene saglasnosti urednika časopisa Hi-Files.

4 | Hi-Files | Novembar 2005.

eMail redakcija@hi-files.com ISSN broj 1820-2950

Film

Pregled prezentacija ....................... 60

Adresa Hi-Files Mileševska 66 11000 Beograd Tel: 063/88 66 486 Osnivač i izdavač Korato Group Mileševska 66 011/3047 189 11000 Beograd Srbija i Crna Gora

Tannoy Sensys DC1 ........................ 42

The Corrs .......................................... 52

Naslovna strana Miodrag Jović

Radno vreme Radnim danima 09:00-17:00 Subotom i nedeljom ne radimo CIP – Katalogizacija u publikaciji Narodna biblioteka Srbije, Beograd 681.848 Hi-Files: Best Audio & Video Experience: audio, video magazin/glavni i odgovorni urednik Ljubiša Miodragović. – [2004], br. 1 - Beograd (Mileševska 66) : Korato Group, 2004 - (Beograd: Alta Nova). – 28cm Dvomesečno ISSN 1820-2950 = Hi-Files COBISS.SR-ID 116467980


Važno obaveštenje!!! Mole se čitaoci Hi-Filesa, rođaci, prijatelji, bliža i dalja rodbina, da u periodu između

17 i 19. decembra, u širokom krugu izbegavaju hotel Hyatt Regency Beograd. Naime, na pomenutoj lokaciji će se održati Audio Video Show 2005, a prisustvo na istom može izazvati neželjena dejstva u vidu neizmernog zadovoljstva, uživanja u kvalitetnom zvuku i slici, kao i neočekivanu zainteresovanost za neki od proizvoda domaćih izlagača.

4Audio, Audio Epilog, BM, Korato, Neofyton, NT Soft, Pecikoza Audio, PMC, Sretenović, Vox Trade


vesti piše: Ljubiša Stojanović

KEF 5.1 kućni bioskop Iz kompanije KEF nam dolazi novi “instant kućni bioskop”, poznat pod imenom KIT200. Njegov DVD plejer podržava DVD±RW, CD, CD-R/RW diskove, MP3 i Data CD formate, a poseduje i AM/FM radio prijemnik. Pored sopstvenih konektora, prisutna su tri audio ulaza (analogni i digitalni optički), jedan optički digitalni audio izlaz, S-Video i kompozitni ulaz, kao i video izlaz za progressive scan, S-Video i kompozitne formate. Pet satelitskih zvučnika koristi poznatu Uni-Q tehnologiju, prepoznatljivu po jasnim i razumljivim vokalnim karakteristikama, čak i kada se radi o bučnom ambijentu. KIT200 poseduje samostalni subwoofer sa drajverom prečnika 25 centimetara. Preporučena cena sistema iznosi 3000 dolara, a ovom kompletu definitivno predviđamo veliku pažnju u globalnim razmerama.

Najava Hi-Fi sajmova

Bose 321 GSX Model 321 GSX je jedan od tri sistema kompanije Bose namenjenih kućnim bioskopima. Muzički server 321 GSX se sastoji od dva kompaktna i mala, ali efikasna Gemstone zvučnika, jednog Acoustimass bas modula i Premium Media centra koji čuva do 200 sati muzike na hard disku. Media centar je opremljen DVD/CD jedinicom, koja poseduje progressive scan prikaz slike i AM/FM radio prijemnik. Implementirana je BoseLink networking tehnologija koja omogućuje povezivanje zvučnika žičnim i bežičnim putem, što naročito dolazi do izražaja kod Lifestyle 38 i 48 zvučnika. Bose 321 GSX sistem može se nabaviti po ceni od 1700 dolara. 6 | Hi-Files | Novembar 2005.

Izložba pod nazivom High Fidelity Belgium 2005 održaće se 12-13. novembra u Belgiji, a očekuje se veliki broj promotera iz sveta Hi-Fi opreme i uređaja. Reč je o demonstracionom prostoru od preko 1700 kvadratnih metara, smeštenom između Crowne Plaza hotela na briselskom aerodoromu i Cortyard hotela u naselju Evere nadomak Brisela. Organizator čitavog događaja je organizacija na web adresi www.audioforum.be, a velika podrška proizvođača, uvoznika i distributera garantuje uspeh. Za razliku od drugih sajmova, ovaj će biti prikazan na internetu, na četiri jezika (holandski, engleski, francuski i nemački), što ga čini internacionalnim i u tom pogledu. Više informacija o čitavom događaju na lokaciji www.highfidelitybelgium.be. Drugi evropski Hi-Fi sajam organizuje poznati časopis What Hi-Fi? i on nosi naziv What Hi-Fi? Sound & Vision Show 2005. On će se održati 4-6. novembra u Novotel West Hammersmith hotelu u Londonu i tom prilikom biće uručene prestižne What Hi-Fi? nagrade za tekuću godinu. Treći sajam, pod nazivom PRIMEDIA’s Home Entertainment Show 2006, najavljen je za period 1-4. jun 2006. godine, a mesto dešavanja će biti Sheraton Gateway Hilton u Los Anđelesu. Dok će prvog dana sajam biti otvoren samo za kupce,

preostala tri dana će biti slobodan za sve posetioce. Pored obilja uređaja iz sveta multimedijalne zabave, posetioci će moći da vide i prisustvuju raznim informativnim seminarima, kao i nastupima muzičkih zvezda.


www.hi-files.com

Pioneerov kvintet Iz kompanije Pioneer nam dolaze novi modeli za kućne bioskope, sa oznakama DCS-232/240/333/340 i DCS-535. Modeli DCS-232 i DCS-240 su početni modeli, a predviđeni su za korisnike koji se po prvi put sreću sa kućnim bioskopima. Oni poseduju tanko kućište (60 mm) u koje su smešteni DVD plejer, radio-prijemnik i snažan analogni pojačivač snage od 360 vati. Svi modeli iz DCS serije, uključujući i navedena dva, imaju podršku za reprodukciju filmova u DivX formatu, mogućnost učitavanja eksternih tekstualnih fajlova, kao i 108 MHz/12-bitski video dekoder. Skuplji modeli poseduju i Automatic Optimal Surround Set-Up tehniku, pomoću

koje se zvuk jednostavno i brzo podešava u zavisnosti od sobne akustike i rasporeda zvučnika.

Texas Instruments 1080p DLP set čipova

Sunfire “vibration-free” ugradni subwoofer

Dugo očekivani DLP set čipova sa 1080p High-Definition rezolucijom je konačno završen. DLP je skraćenica od Digital Light Processing, a odnosi se na tehnologiju prikaza slike pomoću hiljada malih ogledala smeštenih na specijalnom Digital Micromirror Device (DMD) čipu. Svako od ovih ogledala reprezentuje jedan piksel i reflektuje svetlost na ekran, čime se stvara ukupna slika. Ova tehnologija, patentirana od strane Texas Instrumentsa, do sada je podržavala 720p i niže rezolucije, ali je sa ovim čipom ostvarena i prava HD rezolucija (1080p, 1920x1080). Ovi čipovi će se praviti u single-chip i u 3-chip varijantama, zavisno od aplikacija koje ih budu koristile, a veliki broj proizvođača je već najavio njihovu upotrebu (BenQ, Marantz, Mitsubishi, Panasonic, Optoma, Runco, Samsung, Sharp, SIM2, Yamaha i drugi).

ContraBass je masivan zidni ugradni subwoofer, dizajniran tako da “trese” vazduh ali ne i zid u koji je ugrađen. Konvencionalni ugradni subwooferi mogu biti limitirani u pogledu snage, zbog toga što njihove vibracije u zidu mogu uzrokovati neželjene zvukove ili čak oštetiti zidne ploče, cevi ili žice. Da bi to sprečila, kompanija Sunfire je ugradila anti-shake tehnologiju, koja se suprotstavlja silama stvorenim pod velikim pritiskom i jakom elektromagnetnom polju. Ona koristi sistem sa protivtegom koji poništava linearne i rotacione vibracije, što i dalje rezultuje jakim basom, ali bez opasnosti po zidove. ContraBass se može nabaviti od decembra, po ceni od 2995 dolara.

Korisnicima se ostavlja na teret da uključe mikrofon i pritisnu MCACC set-up taster na daljinskom upravljaču, dok je sve ostalo automatizovano. Modeli DCS-333 i DCS340 poseduju analogni pojačivač sa 600 vati snage, a DCS-535 ima digitalno pojačanje od 380 vati. Što se tiče zvučnika, na raspolaganju su različite varijante, zavisno od modela, a čine ih elegantni “bookshelf” sateliti, podni “tallboy” modeli i ultratanki (9,8 cm) subwoofer, koji se može postaviti uspravno ili na bok.

Novosti iz Meridiana Ljubiteljima kvalitetnog zvuka Meridian je predstavio dva nova zvučnika, predviđena da zamene postojeću DSP33 konfiguraciju. Radi se o DSP3100 sistemu sa monitorom, koji košta 4795 dolara po paru i horizontalnom centralnom zvučniku, čija je cena 2.895 dolara. Mini monitor DSP3100 je “zadnji” dvosistemac sa wooferom veličine 6 inča, dok horizontalni centralni poseduje dva woofera od po 6,25 inča. Oba modela se oslanjaju na Motorolin procesor 56367 koji radi na taktu od 150 MHz i dva 24-bitska delta-sigma digitalno-analogna konvertora. DSP3100 dolazi u srebrnoj i crnoj varijanti, a specijalno za njih dizajnirani su i aluminijumski stalci, kao i odgovarajući zidni podupirači.

Sennheiser napunio 60 godina Prošlog juna kompanija Sennheiser je proslavila 60 godina svog postojanja. Kompanija je osnovana 1945. godine u Wennebostel laboratoriji (Labor W) od strane dr Fritza Sennheisera i sedam zaposlenih iz Instituta za radio-tehniku u Hanoveru. Labor W je svoj prvi mikrofon M2 proizvela 1947. godine, da bi potom usledili modeli MD 21, MD 82 i prvi bežični mikrofon 1957. Ime Sennheiser je uzeto 1958. godine, a deset godina nakon toga javnosti su predstavljene prve “otvorene” slušalice - HD414 i mikrofon MK-12 koji će uneti revoluciju u bežičnu mikrofoniju. Danas Sennheiser ima 1600 zaposlenih, jedan je od vodećih svetskih proizvođača mikrofona, slušalica i bežičnih transmisionih sistema, a ostvarena prodaja u 2004. godini je iznosila 262 miliona dolara. Novembar 2005. | Hi-Files | 7


vesti Mark Levinson sponzoriše turneju McCartneya

Denon Smart Life S-101

Mark Levinson, poznati američki proizvođač audio/video sistema, biće sponzor nove američke turneje Paula McCartneya. Mark Levinson predstavlja ogranak korporacije Harman International Group, a nudi ekskluzivne i precizno dizajnirane audio sisteme za auto-moto, kućne high-end i bioskopske potrebe. Prethodnu McCartneyjevu turneju “Back in The World” sponzorisala je bratska firma - Harman/Kardon, a zadnjih godina su Harman International Group i njeni poznati brendovi JBL i Infinity podržali nastupe najvećih muzičkih zvezda (Rod Stewart, The Eagles, The Who...). Za ovu turneju, koja dolazi nakon McCartneyeve višegodišnje pauze i platinastog albuma “Driving Rain”, predviđen je obilazak 26 gradova, a ona se poklapa sa izlaskom novog albuma “Chaos and Creation In The Back Yard”. Novi album je McCartneyjev jubilarni, dvadeseti po redu i predstavlja povratak korenima jednog od najboljih pevača/tekstopisaca svih vremena.

Za sve one koji žele jednostavan, elegantan i kvalitetan 2.1 audio sistem, Denonov Smart Life S-101 bi mogao biti pravi izbor. Sistem poseduje DVD plejer sa progressive scan kompatibilnošću, kvalitetne zvučnike zadužene za stvaranje surround zvučnog ugođaja, veliki ekran osetljiv na dodir, on-screen help meni, Dolby Virtual Speaker tehnologiju, iPod konektivnost, daljinski upravljač sa dva lica (za set-up i svakodnevnu upotrebu) i još mnogo toga. Koristeći specijalno dizajniran konektor na prednjem panelu i odgovarajući plug&play kabl, korisnici mogu prikopčati iPod

ili iPod Mini plejer i reprodukovati muziku direktno sa njih.

Lowry “pod kapom” DTS-a

LED tehnologija u funkciji projektora

Bez obzira da li se radi o klasičnom filmu ili digitalnoj formi, Lowry Digital Images je kompanija poznata kao lider u restauraciji i unapređenju izgleda pokretnih slika. Lowry Digital Images je prešao u vlasništvo DTS Digital Imagesa još u januaru ove godine, ali je sve do nedavno zadržao svoj naziv. Ne ulazeći u razloge zbog kojih je do promene naziva došlo tek sada, sigurno je da će DTS Digital Images svim silama nastojati da zadrži reputaciju koju je Lowry stekao u svojoj dugogodišnjoj istoriji.

Na IFA izložbi održanoj u Berlinu firme Toshiba, Samsung i Epson demonstrirale su novu tehnologiju zahvaljujući kojoj će projektori budućnosti imati znatno manje dimenzije. Novi ultraprenosni projektori koriste sistem LED dioda kako bi proizveli sliku, čime se eliminiše potreba za lampom, ventilatorom i točkom sa bojama (colour wheels). Osim što se na taj način smanjuju dimenzije, izbacivanje ventilatora i točka sa bojama čini rad gotovo nečujnim. Toshibin model ima dimenzije 136x38x100 milimetara. Toshiba i Samsung projektori se, zavisno od modela, mogu napajati preko sopstvene baterije 60 ili 90 minuta, a novitet je i sposobnost čitanja USB flash diskova, pa tako prezentacije u potpunosti postaju bežične. LED projektori za sada imaju ograničene mogućnosti kad je u pitanju prikaz slike, a reprodukuju adekvatnu sliku veličine do 2 metra, nakon čega kvalitet počinje da opada. Kontrast iznosi 1500:1, dok je osvetljenost prilično limitirana i iznosi 300 luksa. Ipak, tehnologija je u samom začetku, pa se sa pravom očekuje veliki napredak. Najavljeno je da će se Toshibin model pojaviti u decembru, a očekivana cena iznosi 1.000 evra.

Lowry Digital Images je procesirao više od sto svetski poznatih filmskih naslova i preveo ih u adekvatnu formu za TV, DVD, 35 mm film ili IMAX prezentacije. Nedavne restauracije uključuju filmove kao što su “Indiana Jones” i “Star Wars” trilogija. U ovim procesima koriste se napredni algoritmi za procesiranje slike kojima se uklanjaju neželjeni artefakti i povećavaju rezolucija i ukupan kvalitet slike.

8 | Hi-Files | Novembar 2005.

On-screen displej oponaša i u potpunosti zamenjuje iPodov navigacioni meni, a svim osnovnim funkcijama (volume, play, stop, skip) može se pristupiti i preko daljinskog upravljača. Korisnici čak mogu na televizoru prikazivati fotografije uz prateću muziku i istovremeno puniti iPod. Na prednjem panelu nalazi se konektor za povezivanje sa ostalim prenosnim audio uređajima, a ceo sistem se može nabaviti po ceni nešto nižoj od 1.300 evra.


www.hi-files.com

Osma generacija Panasonic plazmi

Dolby Digital u službi HD televizije

Panasonic je nedavno prikazao šest novih displeja iz svoje osme generacije plazma ekrana. Četiri modela su kompatibilna sa High-Definition standardom i to su: 65-inčni TH-65PHD8UK, 50-inčni TH50PHD8UK, 42-inčni TH-42PHD8UK i 37inčni TH-37PHD8UK. Druga dva modela nemaju HD logo. Standardni displeji imaju kontrast 4000:1, High-Definition 3000:1, a ono što je za sve njih zajedničko jesu reprodukcija 8,58 milijardi boja, osvetljenost povećana za 15%, novi kabineti i snižena cena. Real Black Drive Sistem je iskorišćen kako bi se povećao kontrast, a u iste svrhe - samo za svetlije prostorije - koristi se i Deep Black Filter. Paneli osetljivi na dodir kod većih displeja dozvoljavaju korisnicima da pišu olovkom direktno na ekran, a mogu se okrenuti i vertikalno, u portrait mod. Rezolucije variraju od 1366x768 za 37-inčne HD do 853x480 za SD modele. Osma generacija može prikazati 1080p/i, 720p, 480p/i i 576p/i, a cene se kreću od oko 2.000 dolara za SD do 3.000-15.000 dolara za HD modele.

Kada je u pitanju televizija visoke rezolucije (HDTV) Evropa polako počinje da hvata priključak za Japanom i Sjedinjenim Državama. Zajedničko za nemački Premier, britanski BSkyB i francuski Canal+ jeste da predstavljaju lidere u svojim regionima kad je u pitanju satelitska televizija. Upravo ova tri evropska distributera odlučila su da Dolby Digital 5.1 ubuduće čini integralni deo HD televizije, što znači da će korisnici pored malih ekrana, gledajući ove satelitske programe, moći da uživaju i u pravom surround zvuku. Glavni urednik TV Premier Hans Seger kaže da “Dolby donosi savršen zvuk za savršenu televiziju”, a izvršni predsednik grupe Canal+ dodaje da “HD sa Dolby Digital surround zvukom predstavlja prirodnu evoluciju za Canal+”. Prognoze govore da će do 2009. godine 43,4 miliona Evropljana biti povezano na digitalne satelitske servise, a njih 10-15% će imati HDTV dekodere. U narednih 12 meseci očekuje se da nekoliko evropskih satelitskih Pay-TV televizija počne sa emitovanjem HDTV-a.

Zvučnici od stakla i zlata - san ili java? Svima je poznat neprijatan zvuk koji stvara staklo, a koji bi najlakše mogao da se opiše kao “zvonjava”. I stvarno, na prvi pogled, staklo ne deluje baš kao idealan materijal za konstruisanje zvučnika. Međutim, tim pronalazača iz Perfect8 Technologies laboratorije dokazao je suprotno. Oni su pronašli način kako da eliminišu ovu “zvonkost” i sa staklom postigli neverovatne inovacije na polju smanjenja degradacije zvuka, koja se najčešće javlja usled nesavršenosti drajvera, oblika kabineta, nepravilnog off-axis zračenja, ili baffle vibracija. Da stvar bude još bolja, svi zvučnici su potpuno oslobođeni unutrašnje rezonance, pri čemu nisu korišćeni dodatni materijali. Nova serija se sastoji od High-End modela The Force, zatim nešto manjeg ali neverovatno preciznog The Pointa i tananog ali veličanstvenog The Cube modela. U kompaniji kažu da konačan rezultat prevazilazi sva očekivanja i bilo koje prethodno zvučno iskustvo, a - ako ništa drugo - kombinacija čistog stakla i zlata estetski deluje zapanjujuće privlačno i predstavlja pravo remek delo savremene primenjene umetnosti.

Novembar 2005. | Hi-Files | 9


vesti piše: Viktor Kostić

EISA nagrade

Najbolji među najboljima EISA je najveća multimedijalna organizacija u Evropi, sa članstvom koje broji pedeset audio, video, foto i multimedijalnih magazina iz dvadeset zemalja. Krajem juna se svi magazini koji su članovi EISA asocijacije okupe u nekom evropskom gradu, povodom najvažnijeg događaja godine - izbora evropskih lau-

reata. Svi proizvodi koji su predstavljeni u poslednjih dvanaest meseci mogu konkurisati za nagradu u nekoj od kategorija. Jedna od dobrih strana EISA nagrade leži u fleksibilnom pristupu: ukoliko se u nekoj kategoriji u poslednjih godinu dana nije pojavio nijedan proizvod koji zaslužuje nagradu, žiri će tu kategoriju privremeno ukinuti; s druge strane, žiri je svestan

stalnih inovacija u tehnologijama, tako da se svake godine mogu pojaviti i nove kategorije. Zbog velikog interesovanja koje vlada za dobitnike ove prestižne etikete, odlučili smo da ukratko prikažemo o kakvim uređajima se radi i šta je to za njih toliko karakteristično. Dobitnici EISA nagrada za 2005/2006. godinu su:

Audio plejer: Harman Kardon HD 970 Ovaj CD plejer se svojim dizajnom potpuno utapa u postojeću liniju Harman/Kardon proizvoda. Ovaj plejer podržava CD Text standard, kao i reprodukciju MP3 muzike. Koristi treću generaciju tehnologije pod nazivom Real-time Linear Smoothing, ili skraćeno RLS-III, a poseduje visokokvalitetne Multi-Level Delta-Sigma D/A konvertore.

Stereo pojačalo: Marantz PM-15S1 Proizvođač je odlučio da elektroniku ovog pojačala smesti u dvoslojno kućište veoma atraktivnog dizajna. Poseduje moćan torusni transformator, kao i HDAM SA modul u predpojačivačkoj sekciji (High Definition Amplifier Modules Super Audio). Model PM15S1 je moguće povezati i slušati u bi-amp vezi, višekanalnoj vezi ili standardnoj stereo postavci. Simetrična elektronska kola pružaju izvanrednu separaciju kanala, ali i neverovatan frekventni opseg od 3 herca do 150 kiloherca. Pojačalo sadrži i MM i MC gramofonsku predpojačivačku sekciju. Pravo remek delo.

Zvučnici: KEF iQ3 Čuvena Q serija dobila je svog naslednika - nova linija zvučnika nije samo dobila slovo “i” ispred imena svojih modela, već su oznake odnosno brojevi modela nešto izmenjeni. Naslućujemo da je iQ3 zapravo naslednik modela Q1, koji koristi novu generaciju napredne Uni-Q tehnologije. Drajver ima prečnik od 160 milimetara, a u njegovom središtu nalazi se visokotonac od neodijuma. Sjajno osmišljena konstrukcija, primena napredne tehnologije i relativno niska cena načinile su zvučnik iQ3 verovatno najboljom kupovinom u segmentu manjih zvučnika.

High-End Audio: B&W 803D Za čuvenu Seriju 800 kompanije B&W su čuli praktično svi. Slovo D u oznaci modela nam govori da je visokotonac izrađen od dijamanta. Srednjetonski drajver je načinjen od kevlara, dok je bas drajver napravljen od takozvanog Rohacell materijala. Članovi EISA žirija su izabrali ovaj model najverovatnije zbog njegovih kompaktnih dimenzija u poređenju sa ostalim modelima ove prestižne serije, a i cena ovih zvučnika je značajno niža. U svakom slučaju, ovi zvučnici predstavljaju pravo zadovoljstvo za uši i oči.

Kompaktni audio sistem: Philips Wireless Music Center WACS700 Kompanija Philips je povratila svoju inventivnost, baš kao što je to činila i ranijih decenija. Ovaj sistem predstavlja pravi multimedijalni centar, sa hard diskom od 40 gigabajta i - što je još zanimljivije - bežičnom vezom. U paketu se isporučuju i daljinski upravljač, centralna jedinica i jedan set zvučnika. Cena ovog modela iznosi oko 1.000 dolara, dok za svaki dodatni “muzički centar” treba izdvojiti još 200 dolara. Zanimljivo je da je ceo uređaj veoma tanak, a da zvučnici koriste Philipsovu Super Sound Panel Speaker tehnologiju. Opremljen je i CD plejerom i FM radio-prijemnikom. Moramo priznati da ceo set deluje prilično futuristički. 10 | Hi-Files | Novembar 2005.


www.hi-files.com

Prenosni plejer: Samsung YH-J70 Trka među prenosivim plejerima došla je do tačke usijanja. Samsung je pokazao da i on ima svoj adut, u vidu plejera sa hard diskom od 20 gigabajta. Pored mogućnosti prikazivanja MPEG-4 video materijala na displeju dijagonale 4,5 centimetra, ovaj model se odlikuje i mogućnošću da reprodukuje MP3, WAV i OGG fajlove. Punjiva baterija traje i do 30 sati, naravno ukoliko slušamo samo muziku, a ne gledamo i video snimke.

AV risiver: Pioneer VSX-1015 Do sada smo imali prilike da se upoznamo sa pristupačnijim AV risiverima kompanije Pioneer. Ovaj model je nekoliko stepenica iznad njih, pre svega zbog THX Select2 certifikata. U ovom robustnom kućištu nalazi se sedmokanalno pojačalo snage 150 vati po kanalu. Pioneerov sistem nazvan Automatic Multi-channel Acoustic Calibration System (MCACC) koristi se za fina podešavanja sistema, a pored podrške za sve surround formate interesantan je i Windows Media Audio 9 Professional dekoder.

Komplet zvučnika: Tannoy Arena Sistem zvučnika koji je izazvao veliku pažnju svetske javnosti, ponajviše zbog svog atraktivnog izgleda. Svi sateliti imaju karakterističan Dual Concentric visokotonac ugrađen u centar membrane zvučnika. Prefinjeno polirane površine daju posebnu notu ovom kompletu, a zanimljivo je da se centralni zvučnik od ostalih satelita razlikuje po dodatnoj membrani. Subwoofer je takođe kompaktnih dimenzija i ima ugrađeno pojačalo od 300 vati. Interesantno je da se subwoofer može položiti na stranu. U paketu se isporučuju kablovi većih dužina.

Subwoofer: B&W PV1 Druga nagrada za kompaniju B&W, možda opet zaslužena inovacijama u audio svetu. Ovaj loptasti subwoofer poseduje dve membrane koje su okrenute u suprotnim smerovima. Gumeno postolje na dnu subwoofera smanjuje njegovo eventualno kretanje i - što je još važnije - prenos vibracija na pod. Model PV1 je zaslužio da se nađe na naslovnoj strani ovog časopisa.

Sistem za kućni bioskop: Samsung HT-P1200 All-in-one sistemi su preplavili i naše tržište, ali Samsung je ovog puta spremio nešto posebno. U pitanju je prvi takozvani “USB Host Play Supporting Moving Picture”, koji je u mogućnosti da reprodukuje audio i video material sa bilo kog priključenog USB memorijskog modula. Ovaj 5.1 sistem poseduje i automatsku kalibraciju za simulaciju 9.1 sistema. Reprodukuje i visokorezolucijske formate, kao što su SACD i DVD-Audio.

High-End komponenta za kućni bioskop: Denon AVC-A1XV Ovo desetokanalno pojačalo (bez FM tjunera) imali smo prilike da testiramo. Pravi gigant na polju kućnih bioskopa, sa cenom koja je takođe impozantna, koji verovatno predstavlja sam vrh High-Enda kad su kućni bioskopi u pitanju. Certifikat THX Ultra2, podrška za sve formate, kao i brojne veze, koje uključuju i HDMI i FireWire, ne mogu se ni nabrojati u jednom pasusu. Videli, čuli, isprobali...

Inovacija na polju kućnog bioskopa: Yamaha YSP-800 Novi pojam nazvan zvučni projektor (sound projector) došao je u vidu dva modela, YSP-1000 i YSP-800, iz kompanije Yamaha. Naime, tehnologija nazvana Digital Sound Projection omogućava stvaranje 5.1 surround zvuka iz samo jednog zvučnika. Ovaj zvučni projektor je namenjen pre svega korisnicima velikih tankih ekrana. U sebi sadrži 23 pojačala, kao i 21 sound beam drajver i dva woofera. Potpuno fascinantno!

DVD plejer: Panasonic DVD-S97 Panasonic je napravio pristupačan DVD plejer i “napunio” ga tehnologijom. Tu su, pre svega, Burr-brown 192-kHz/24-bitski D/A konvertori za audio sekciju, 216MHz/11-bitski D/A konvertor u video sekciji, ali i upkonvertor. Kada je DVD plejer povezan HDMI vezom sa TV aparatom, ovaj upkonvertor je u mogućnosti da konvertuje signal sa 720p u 1080i linija. Pomenućemo još i podršku za HDCD. Novembar 2005. | Hi-Files | 11


intervju Intervju vodio: Ljubiša Miodragović

Gianni Borinato, Pathos Acoustics

Italijanski High-End Hi-Files: Gospodine Borinato, da li nam možete reći nešto više o sebi? Šta je Vaš posao u kompaniji Pathos Acoustics? Gianni Borinato: Ja sam jedan od osnivača kompanije, zajedno sa Paolom Andriolom, vođom industrijskog dizajna i Gaetanom Zaninijem, koji je naš CEO. Ja sam zadužen za dizajn elektronike. Rođen sam 1956. godine, a diplomirao sam na Univerzitetu u Padovi, kao inženjer elektronike, gde sam specijalizirao analogne audio signalne procesore. Radio sam nekoliko godina u različitim industrijama, kao dizajner elektronike i kao direktor istraživanja i razvoja (Research & Development). Zajedno sa mojim partnerima 1994. godine pokrenuo sam Pathos Acoustics. HF: Objasnite nam malo detaljnije čime se vaša kompanija bavi?

GB: Jednostavno, mi dizajniramo, proizvodimo i prodajemo proizvode koji su namenjeni ljubiteljima muzike, da bi kroz reprodukciju dobili više emocija. Tačno time se bavimo. Sve počinje od muzike. Šta je muzika? To je nešto što ne postoji u prirodi, već je stoprocentna kreacija ljudskog intelekta. A šta je cilj muzike? Samo jedna stvar - pružanje emocija slušaocu. Tačka. Ali emocije nisu samo notni zapis, već je to “lanac emocija”. Sve počinje od kompozitora, a završava se kroz interpretaciju plejera, odnosno reprodukciju. Složili biste se sa mnom da je slušanje simfonijskog orkestra uživo dosta drugačije od slušanja iste muzike putem malog tranzistorskog radija. Pa, mi smo na kraju ovog lanca, naš zadatak je da pokušamo da sačuvamo najviše emocija originalnog događaja. To je naša misija i to objašnjava

ime naše kompanije - Pathos, što na starogrčkom znači “duboka emocija”. HF: Muzika je centar Vašeg posla. I Vi sami ste muzičar, zar ne? GB: Da, ljubitelj muzike sam od svoje pete godine. Još uvek sa velikim zadovoljstvom sviram gitaru u bendu. Moj partner Paolo Andriolo svira klavir, tako da je muzika zaista važan deo naših života i srećni smo što imamo šansu da radimo posao prema kojem gajimo takvu strast. HF: Šta Vi mislite, koji je najuspešniji proizvod kompanije Pathos Acoustics? GB: Definitivni odgovor je: naš prvi proizvod - integrisano pojačalo TT. Ono se nakon jedanaest godina još uvek proizvodi i smatra se “klasikom”. To je jedan od malog broja proizvoda koji su pisali istoriju “visoke vernosti”. Ovo je prvi proizvod u koji je inkorporirana naša vlastita INPOL tehnologija i koji je veoma brzo od Pathosa napravio ime poznato širom sveta. Model TT je dobio brojne nagrade u različitim zemljama, kao što su “Proizvod godine”, “Najbolje pojačalo godine” i slično. Neki veoma cenjeni novinari iz sveta Hi-Enda poseduju TT i koriste ga kao referentno pojačalo u regularnim testovima. HF: Da li možete da nam opišete neke od top-modela pojačala vaše kompanije? GB: U samom vrhu naše ponude nalaze se InControl predpojačala i InPower monoblokovi pojačala snage. Neki ljudi kažu da je to najbolji pojačivački sistem u svetu. Ne znam da li je to tačno, jer nisam audio kritičar, tako da nemam autoritet da sudim. Iskreno da kažem, nije me ni briga. Ono što znam jeste da svaki put kada ga slušam shvatim da uživam u mojoj omiljenoj muzici sa neverovatnim involviranjem. Da, u pitanju je čista emocija. HF: Zašto su vaši proizvodi toliko specijalni i drugačiji od ostalih na tržištu? Recite nam nešto više o vašem sloganu “The unorthodox approach”. GB: Ovo je dobro pitanje. Mi radimo u segmentu tržišta poznatom kao High-End, koji pripada delu industrije potrošačke

12 | Hi-Files | Novembar 2005.


www.hi-files.com

elektronike. U industriji potrošačke elektronike dominira nekoliko giganata, kao što su Sony ili Microsoft, koji imaju neverovatno velike finansijske i R&D mogućnosti. Oni vladaju industrijom, izmišljaju nove tehnologije i postavljaju standarde. Postoji mala Hi-End tržišna niša, sastavljena od obilja veoma malih kompanija, koje imaju ograničene sposobnosti za istraživanje i razvoj i neguju više “alhemičarski” nego naučni pristup. Ljudi eksperimentišu sa različitim komponentama u elektronskim kolima, koje su prisutne dekadama, i stvaraju nešto što zovemo push-pull ili single-ended. Iako su ponekad rezultati ovih “alhemičarskih eksperimenata” odlični, mi u Pathosu jednostavno ne želimo da ovako funkcionišemo. Postoji puno ovakvih kompanija i svetu zaista nije potrebna još jedna. Zapravo, kompanija je pokrenuta nakon jednog izuma koji smo patentirali širom sveta, a koji je oličen u INPOL tehnologiji. Zbog toga je naš moto “neortodoksan pristup”. Mi želimo da idemo svojim putem, a ne putem kojim već idu mnogi drugi. Mi težimo ovoj filozofiji i kada je dizajn naših proizvoda u pitanju. HF: Gospodine Borinato, recite nam nešto više o dizajnu proizvoda? GB: Krenimo od početka Hi-End pokreta. Pioniri Hi-Enda otkrili su potpuno nov kvalitet u reprodukciji zvuka u vreme kada se reprodukcija muzike nalazila isključivo u domenu japanskih proizvoda potrošačke elektronike, sa gomilom kontrola i velikom povratnom spregom koja je kvarila muziku. To je bila revolucija i s obzirom da većina revolucija počinje u garažama, ovi proizvodi su najčešće predstavljali jednostavne pravougaone kutije. Problem je

što su mnogi audiofili odrasli na jednačini “ružan izgled + loša konstrukcija = dobar zvuk” i nikada nisu promenili svoje mišljenje. Kao rezultat, Hi-End proizvodi imali su ograničenu tržišnu penetraciju, ne samo zbog njihove cene već i zbog glupih barijera, poznatih kao WAF. Ovo je skraćenica za Wife Acceptance Factor, odnosno “faktor prihvatanja od strane supruge”. Kada smo pokrenuli kompaniju, odlučili smo da ignorišemo ove predrasude i krenemo svojim putem. I kao što smo već rekli, muzika je čista emocija, čista estetika. Mašina koja je dizajnirana da reprodukuje muziku treba da bude u skladu sa oblašću svoje namene. HF: Prošle godine dobili ste prestižnu nagradu za dizajn i inovacije na CES izložbi? GB: Da, to je nešto na šta smo jako ponosni. HF: Koja je nagrada Vama omiljena? GB: Mi obožavamo nagrade! Svih vrsta! Ozbiljno, veliko je priznanje dobiti nagradu za sav naporan posao koji radite. Najvažnije je da nagrada predstavlja potvrdu da naš izbor da budemo drugačiji i da “vozimo našu trku” predstavlja pravu stvar. Ako moram da izaberem, kao inženjer, izabrao bih nagradu “Tehnologija godine”, koju smo dobili u Japanu pre nekoliko godina. Japan je zemlja tehnologije. To je kao kada bi Ducati dobio japanski Grand Prix u zemlji Honde, Yamahe, Kawasakija i Suzukija. Ali, ne smemo zaboraviti ni industrijski dizajn, za koji smo dobili “Top-dizajn” nagradu ovde u Italiji - u zemlji dizajna! HF: Da li nam možete reći nešto više o tehnologiji koju koristite u Pathosu?

GB: Sve je u jednostavnosti. Moje lično uverenje, kao dizajnera, jeste da što manje manipulišemo signalom - više zadržavamo originalan sadržaj. Naravno, ne tvrdim da je ovo “najbolji način” i poštujem sve dizajnere, uključujući i one koji dizajniraju ekstremno komplikovana elektronska kola. Ipak, moj pristup je esencijalni deo Pathos filozofije. Naša INPOL tehnologija je bazirana na jednostavnosti. Kako pronaći najkraći put od izvora do zvučnika? Razlog korišćenja elektronskih cevi ne leži u retro izgledu, već je u pitanju tehnički razlog. Danas, 2005. godine, najbolji način za pojačavanje napona i dalje predstavljaju elektronske cevi, što je idealno za audio signal. Ali, katastrofa nastaje kada želimo da pojačamo struju, a struja je ono što zvučnici žele. Pravi izazov predstavlja napraviti lampaško pojačalo bez izlaznih transformatora. Pored toga, želeo sam da napravim mala izobličenja izbegavajući bilo kakvu negativnu povratnu spregu - mala smicalica, koja ima negativan uticaj na prirodnost zvuka. INPOL je hibridna tehnologija, koja koristi lampe za pojačavanje signala i poluprovodnike

Novembar 2005. | Hi-Files | 13


intervju za pokretanje zvučnika. Poluprovodnici samo kopiraju signal koji dolazi od elektronskih cevi i prosleđuju ga zvučnicima bez ikakvih pojačavanja. Ceo sistem radi u čistoj A klasi, bez povratne sprege. Zahvaljujući tome, audio signal ostaje čist i nepromenjen. HF: Šta biste Vi rekli, koja je najveća korist od INPOL tehnologije? GB: Svaki put kad čitam testove nekih od naših proizvoda koji koriste INPOL tehnologiju, vidim veoma pozitivne komentare o nepostojanju “zamora” pri slušanju. I komentari su isti, bez obzira da li dolaze od američkih, azijskih ili evropskih magazina. Mislim da je to ključ. Zamor pri slušanje je nešto što svi iskusimo pri slušanju reprodukovane muzike. Posle određenog vremena, javlja se želja za stišavanjem zvuka. Ali, ovo se nikada ne događa sa živom muzikom, bez obzira na zvučni pritisak. Sa našim proizvodima možete uživati u muzici satima i satima. Verujem da je razlog za ovo ideja da INPOL čuva integritet signala, kao da ga prosleđuje direktno zvučnicima. HF: Mogli smo da primetimo da je prošla godina bila velika prekretnica za vašu kompaniju. Napravili ste prvo višekanalno pojačalo? GB: Ja to ne bih nazvao prekretnicom. Mnoge naše kolege tvrde: “Mi smo audio

14 | Hi-Files | Novembar 2005.

www.hi-files.com

čistunci, mi nikada nećemo praviti multikanalne proizvode...” Realnost je da većina ljudi ne želi da prenatrpa svoju dnevnu sobu sa previše kutija - sistemom za slušanje muzike i sistemom za slušanje surround zvuka u filmovima. Zbog toga smo dizajnirali Cinema-X, uređaj koji se sastoji od dve beskompromisne mašine unutar jedne kutije. Pre svega, krenuli smo od poznatih osnova, kao što su elektronska kola našeg Logos pojačala. Dodali smo i nekoliko interesantnih opcija, kako bismo korisnicima olakšali rukovanje. Kada slušate stereo signal, Cinema-X se automatski konfiguriše u stereo pojačalo snage 450 vati po kanalu. Kada gledate film sa surround zvukom, Cinema-X se konfiguriše u 5+1 sistem sa 120 vati po kanalu. Za prebacivanje između ova dva načina rada korisnik ne mora da radi ništa posebno, osim da izabere izvor zvuka putem daljinskog upravljača, a mikroprocesor unutar mašine će uraditi sve ostalo. HF: Saznali smo da ste se preselili u novi prostor, sa većim industrijskim kapacitetom? GB: Da, sada imamo veći i bolje organizovan prostor, koji će nam dozvoliti i veću sposobnost za proizvodnju. HF: Koji su vaši planovi za budućnost? GB: U High-End industriji se mnogi ljudi žale da im je biznis u opadanju. Mladi ljudi

odrastaju slušajući muziku sa kompjutera i iPoda; mladi ljudi više nemaju tu strast za skupocenim stereo sistemima, sa kabastim gramofonima i masivnim zvučnicima... Da ne pominjemo konkurenciju iz Kine. Suočimo se sa realnošću: mi smo staromodni i ne želimo da vidimo promene. Mi u Pathosu se ne žalimo uopšte, i to ne samo zbog toga što nam posao raste svake godine. Mi smo fokusirani na muziku. Mi vidimo mlade ljude koji, zahvaljujući novim tehnologijama, muziku slušaju mnogo više nego što smo mi to činili u njihovim godinama. To je fantastično! Vratimo se na naš koncept “lanca emocija”. Ako možemo da pružimo mladima više emocija iz kompresovane MP3 muzike, onda smo postigli našu misiju. Mi radimo u ovom smeru.


tema broja piše: Viktor Kostić

Subwooferi

Dubok bas

Dodavanje jednog ili čak dva subwoofera vašem sistemu kućnog bioskopa će gledanje filmova zasigurno učiniti uzbudljivijim. Subwooferi su sposobni da daju veću verodostojnost zvuku, stvarajući tako bolju atmosferu, jer će slušalac odnosno gledalac biti involviran u radnju filma koji gleda. Pored ovih karakteristika, subwooferi su u mogućnosti da prošire frekventni opseg, povećaju dinamički opseg i poboljšaju verodostojnost reprodukcije srednjih tonova u ozbiljnijim sistemima. Ipak, izbor pravog subwoofera nije nimalo jednostavan zadatak, jer odličan subwoofer u postavci kućnog bioskopa neće uvek

kvalitetno reprodukovati stereo muziku i obrnuto. Da situacija bude još komplikovanija pobrinuli su se prodavci zvučnika, koji su nam ponudili neverovatno veliki broj modela, što je dodatno zbunilo mnoge korisnike. Jedan ili dva članka u magazinu ne mogu da pruže sve odgovore na pitanja u vezi sa subwooferima, ali dobrim rezonovanjem i upoznavanjem sa vrstama subwoofera možemo doći do kvalitetnog zaključka. Pasivni ili aktivni, zatvoreni ili otvoreni subwooferi - samo su neke od vrsta koje pokušavamo da pojasnimo ovom pričom.

Kada savladamo teoriju, ne bi trebalo da bude teško doneti najbolju odluku.

Pojam subwoofera Termin subwoofer odnosi se na specijalizovani uređaj namenjen optimizaciji reprodukcije niskih tonova, koje standardni zvučnik nije u mogućnosti da reprodukuje sa pravim autoritetom. Bas drajver u zvučniku naziva se woofer, te je logično da subwoofer pokriva niži frekventni opseg. Međutim, u današnje vreme se definicija ovog termina proširila na sve zvučnike koji reprodukuju samo niske frekvencije. Pojedini proizvodi koji nose naziv subwoofer nisu uopšte u mogućnosti da daju adekvatan odziv na veoma niskim frekvencijama, već se koriste samo kako bi podigli nivo frekvencijama u opsegu od 40 do 80 herca. U mnogim sistemima, a posebno onima koji imaju satelite veoma malih dimenzija, subwoofer je zadužen za skoro najveći deo frekventnog opsega, uključujući i niži srednji opseg. Ako posedujemo zvučnike koji uspešno sviraju u čitavom frekventnom opsegu (full range), najverovatnije ćemo poželeti subwoofer koji je u stanju da produži opseg niskih frekvencija ili pojača njihov izlazni nivo. Ali ako imamo sistem sačinjen od malih satelita neophodan nam je subwoofer koji pokriva širi opseg frekvencija. U oba slučaja, subwoofer značajno poboljšava kvalitet zvuka sistema, jer proširuje opseg, povećava dinamiku i smanjuje distorziju rasterećivanjem glavnih stereo zvučnika.

Performanse Iako su potrošači (ili, kako ih mi zovemo - ljubitelji) najčešće zabrinuti koliko nisko može da svira subwoofer, većina 16 | Hi-Files | Novembar 2005.

Hi-Files08 preview  

Medijski partneri u ovom broju zabavićemo se veoma interesantnim temama. Pre svega, tu je priča o subwooferima - njihovim ti- povima i princ...