Issuu on Google+


Reč urednika

Hi-Files stereo Dragi ljubitelji dobrog zvuka i slike,

pred vama je letnje izdanje časopisa Hi-Files. U ovom broju pozabavili smo se CD plejerima, principima njihovog rada i vrstama dekodiranja. Kako smo započeli sa procesom testiranja, tako su plejeri uporno pristizali u našu redakciju. Na kraju smo došli do cifre od devet CD plejera, koji se nalaze u širokom rangu cena - od 200 do 3.400 evra. Njihove mogućnosti su veoma različite, tako da ćemo ujedno pokušati da objasnimo koje osobine karakterišu, odnosno razlikuju, uređaj pristupačnije cene u odnosu na uređaj visoke klase. Veliko interesovanje distributera nam je pokazalo da DVD plejeri ipak ne zamenjuju CD plejere u domovima korisnika, kao i da je sve veći broj ljubitelja muzike koji prednost daju stereo zvuku. Sa druge strane, sa posebnim zadovoljstvom smo testirali Hi-End model DVD plejera i AV risiver kompanije Denon. Ovi uređaji predstavljaju sam vrh ponude Denona i možemo zajedno biti ponosni na mogućnost da kod nas čujemo i vidimo tako nešto. Zanimljivo je bilo i čuti, ne samo “žive” koncerte u surround tehnologiji, već i remiksova-

ne spotove grupe Queen. Tako smisleni zvučni efekti i geniozno osmišljeni balans prednjih i zadnjih kanala na najbolji način pojasnio nam je smisao surround muzike. Siguran sam da je ugled kućnog bioskopa srozan upravo preplavljivanjem domaćeg tržišta jeftinim sistemima kućnih bioskopa.

Septembarskim brojem slavimo prvi rođendan, a u njemu možete očekivati šaroliku paletu testova, za razliku od ovog izdanja. Topli dani su pred nama, pa se, ukoliko vam klima uređaj ne narušava već poboljšava ugođaj, prepustite dobrim zvucima i obavezno posetite neki koncert. Jedino koncerti uživo mogu dočarati kako pojedini instrumenti zvuče i stvoriti nam referentni doživljaj koji pomaže u poređenju Hi-Fi sistema. U međuvremenu, mi ćemo vredno pripremati sedmo izdanje i pokušati da za sve verne čitaoce pripremimo i neka iznenađenja.

Uživajte... Ljubiša Miodragović

Indeks oglašivača 4Audio ............................... 14 BGB Studio........................ 13 BM ................................ 11, 12 Dekadas .............................. 9 KEMP ........................... 61, 63 Korato Group .................... 68 Neofyon ............................. 37

NT Soft ............................... 30 Olympus ............................ 39 Radix Audio....................... 18 Studio Berar ............ 7, 17, 19 Treći svet ........................... 43 Vox Trade .......................... 28

Medijski partneri Digital! ............................... 40 eTV ..................................... 57 Men’s Health ..................... 49 Metropolis TV.................... 67 Naslovi.net ........................ 64 PC Press ............................ 59 Polarotor ............................ 30 TopFM ................................ 55 ZAIR ................................... 60 Jul 2005. | Hi-Files | 3


Digitalni zapis ....................................... 10 D/A konverzija....................................... 12 Laseri ..................................................... 13

Sa 16 na 20 bita .................................... 14

Hi - Files, audio video magazin Glavni i odgovorni urednik Ljubiša Miodragović

Rečnik CD, CD-R i SACD pojmova ..... 16

Zamenik urednika Ljubiša Stojanović

Kraftwerk ............................................... 19

Art direktor Ivan Ćosić

4Audio salon .......................................... 20

NAD C521 BEE i NAD C542.................. 22 Cambridge Audio Azur ........................ 23 Rotel RCD-02 i RCD-1072 ..................... 24 Thule Audio Spirit CD100 .................... 26 Shanling SCD-T200C............................ 27 Meridian G08 ........................................ 28 Denon AVC-A1XV i DVD-A1XV ............ 31 Harman-Kardon AVR430 ...................... 32 Yamaha - nova serija ........................... 33 Wharfedale Diamond ........................... 34 Vienna Acoustics Berg ......................... 35

Xwave C440 Car MP3 plejer ............... 36

Lektura i korektura Tanja Marković Saradnici Marko Herman, Jasna Kuhar, Bojana Herman - Nedeljković, Viktor Kostić, Luka Tadić, Josip Bešić, Vladimir Cerić, Željko Brlečić, Zoran Stevanović, Bojan Jović, Branislav Bubanja, Miodrag Jović, Nemanja Stupar Naslovna strana Miodrag Jović Adresa Hi-Files Mileševska 66 11000 Beograd Tel: 063/88 66 486 Osnivač i izdavač Korato Group Mileševska 66 011/3047 189 11000 Beograd Srbija i Crna Gora Web adresa www.hi-files.com

Olympus m:robe ................................... 38

Recenzije ................................................ 41 Pearl Jam................................................ 46 System Of A Down................................ 48

Recenzije ................................................ 50 Raskošni počeci .................................... 52 Walt Disney ........................................... 54

Časopis Hi-Files kao ni njegovi urednici, saradnici i članovi uređivačkog kolegijuma nisu odgovorni za sadržaj, istinitost i verodostojnost oglasa. Ako ste kupili proizvod reklamiran u našem časopisu i niste zadovoljni njime, pišite nam na adresu redakcije. Slanjem bilo kakvog materijala na adresu ili e-mail redakcije časopisa pošiljalac je saglasan sa objavljivanjem poslatog sadržaja na stranicama časopisa i isti vam neće biti vraćen. Strogo je zabranjeno bilo kakvo reprodukovanje materijala objavljenog u časopisu bez pismene saglasnosti urednika časopisa Hi-Files.

4 | Hi-Files | Jul 2005.

eMail redakcija@hi-files.com ISSN broj 1820-2950 Prelom&prePress Bindulanija Creative & Spekta Štamparija AltaNova 011/105 605 Radno vreme Radnim danima 09:00-17:00 Subotom i nedeljom ne radimo CIP – Katalogizacija u publikaciji Narodna biblioteka Srbije, Beograd 681.848 Hi-Files: Best Audio & Video Experience: audio, video magazin/glavni i odgovorni urednik Ljubiša Miodragović. – [2004], br. 1 - Beograd (Mileševska 66) : Korato Group, 2004 - (Beograd: Alta Nova). – 28cm Dvomesečno ISSN 1820-2950 = Hi-Files COBISS.SR-ID 116467980


Besplatan DVD pretplatnicima Hi-Filesa Saradnja sa beogradskom firmom Vox Trade obezbedila je pretplatnicima časopisa Hi-Files jedno veliko iznenađenje. Na naše ogromno zadovoljstvo, najavljujemo da će svi pretplatnici magazina početkom septembra, zajedno sa sedmim brojem Hi-Filesa, dobiti na poklon DVD disk. U pitanju je promotivni disk danske kompanije Dynaudio, pod nazivom “The Company Visit”. Kroz više od pola sata materijala gledaoci će biti upoznati sa principima izrade zvučnih kutija ovog renomiranog proizvođača. Kroz interesantnu priču će vas voditi gospodin Wilfried Ehrenholz, jedan od osnivača kompanije, a priča će se dotaći i filozofije kompanije Dynaudio, njenih vrlina, kao i samog procesa proizvodnje. Uz zvuke klasične muzike, narator pokušava da odgovori i na neka večita pitanja, kao što su: Možemo li ostvariti vrhunsku vernost zvuka? Kako je izmeriti? Može li se kvalitet snimljenog zvuka uopšte porediti sa živim nastupom? Ovo DVD izdanje je pokrilo čitav svet kroz distribuciju Hi-Fi časopisa i samo u jednom izdanju časopisa Stereophile poklonjeno je više od 80.000 diskova. Po poslednjim statistikama, tiraž ovog izdanja prelazi milion primeraka. Obezbedite i vi svoj primerak, tako što ćete se pretplatiti na Hi-Files. Detalje o pretplati pročitajte na 66. strani.

Nagradna anketa Veliki odziv čitalaca na nagradnu anketu iz prethodnog broja stimulisao nas je da nastavimo sa ovom akcijom. Potrudićemo se da uvek, za svako izdanje, obezbedimo primamljive poklone. Da biste učestvovali u anketi, neophodno je da nam odgovorite na pitanje: Koji CD plejer posedujete i koliko je star? Odgovor pošaljite kao SMS poruku na broj 3323, sa prefiksom HF. Cena poruke je 10 dinara (bez PDV-a), a broj 3323 važi za sve mreže mobilne telefonije. Primer poruke: HF Yamaha 2 godine. Prva nagrada: Xwave Car Audio MP3 plejer C440, poklon firme NT Soft. Druga nagrada: Pretplata na tri broja časopisa Hi-Files. Anketa traje do 20. avgusta, a spisak imena dobitnika biće objavljen u narednom broju. Svi srećni dobitnici će, putem mobilnog telefona, biti kontaktirani povodom najpraktičnijeg načina preuzimanja nagrada. Srećno... Srećni dobitnici iz prethodnog broja su: 1. Nikola Miletić, 063/518-XXX - Sennheiser RS110, poklon firme 4Audio; 2. Slobodan Antić 064/834-XXXX - van den Hul Optocoupler II, poklon firme Korato; 3. Boban Ranđelović, 063/391-XXX - pretplata na tri broja časopisa Hi-Files.


piše: Ljubiša Stojanović Novi Goldmund Universal pojačivač Zahvaljujući Goldmund JOB5 kolima za pojačavanje, novi Telos 600 mononaponski pojačivač može da isporuči neverovatnih 600 vati snage. Za razliku od tradicionalnih analognih ulaza, Telos 600 prihvata i digitalni S/PDIF signal, a obezbeđuje i S/PDIF izlaz. On ima ultraširok propusni opseg, ekstremno brzu distorziju i vrlo preciznu rekonstrukciju tranzijenata. Telos 600 postiže svoju impozantnu snagu uz pomoć 10 brzih nezavisnih transformatora, 40 specijalno dizajniranih kondenzatora veoma male impedanse, kao i novih MOSFET tranzistora. Ugrađena revolucionarna zaštitna kola ne koriste izlazni relej i odlikuju se izuzetno brzim reagovanjem - samo 10 nanosekundi. Preporučena cena ovog pojačivača iznosi 22.900 dolara.

Više od 3.000 albuma na Super Audio CD-u

Yahoo online prodaja muzike

Evropski tim koji stoji iza projekta pod nazivom Super Audio CD objavio je da je do maja ove godine izdato 3.000 albuma snimljenih u ovom formatu. Albumu “Brothers in Arms”, legendarne grupe Dire Straits, pripala je čast da bude taj jubilarni 3000. po redu. Radi se o albumu iz 1985. godine, koji je prodat u preko 20 miliona kopija i koji je u 22 zemlje bio na prvom mestu top lista. Danas, 20 godina kasnije, grupa slavi godišnjicu izdajući remiksovanu i remasterizovanu hibridnu surround verziju na Super Audio disku. SACD može da se reprodukuje na svakom CD ili DVD plejeru, a košta nešto više od običnog CD diska. On sadrži različite mikseve, uključujući remasterizovani stereo CD, stereo Super Audio CD i pravi 5.1 surround Super Audio CD miks. Pevač i gitarista grupe, Mark Knopfler, je u septembru prošle godine objavio solo album “Shangri-La”, takođe u SACD formatu. U želji da isto učini i sa “Brothers in Arms”, Knopfler je otišao u studio u kojem se čuvaju originalni snimci, kako bi ih konvertovao u Direct Stream Digital (DSD) format. Direct Stream daje izuzetan kvalitet u digitalnom obliku i ujedno predstavlja master koji se koristi za snimanje SACD diska. Krajnji rezultat je potpuno novo zvučno iskustvo i novi život udahnut pesmama kao što su “Money for Nothing”, “Walk of Life” i “Brothers in Arms”.

Borba za legalno preuzimanje muzike sa interneta se zahuktava. Pored (sada legalnog) Napstera i RealNetworks servisa, u trku se uključio i Yahoo!, sa svojim Music Unlimited servisom. Yahoo! muzičke numere prodaje po upola nižoj ceni u odnosu na pomenute servise. Naime, na prenosne uređaje, kao što je npr. iPod, moguće je sa interneta preuzeti i preko 1.000.000 pesama, a po ceni od 6,99 dolara mesečno ili 58,80 dolara godišnje. Ukoliko želite da pesme snimite na disk, tada se cena povećava za još 79 centi po numeri, a za slučaj da imate Yahoo messenger možete ih razmenjivati sa drugim korisnicima ovog servisa.

Onkyo DS-A1 - interfejs za iPod Korporacija Onkyo je 29. aprila u Japanu predstavila uređaj namenjen povezivanju iPod plejera i Onkyo audio-video sistema. Njegova oznaka je DS-A1, a prednosti koje donosi su višestruke. Osim što se preko standardnog Onkyo daljinskog upravljača pesme na iPodu mogu birati, puštati ili pojačavati, a slike gledati preko kućnog bioskopa, ovaj uređaj ujedno služi i kao punjač. Ipak, najveća prednost je u tome što se pesme reprodukuju preko vrhunskog Onkyo audio sistema, koji daje maksimum po pitanju audio performansi. Sa uređajem kao što je DS-A1, iPod postaje integralni deo svakog Onkyo audio-video sistema, čime se dodatno povećava njegova upotrebna vrednost.

6 | Hi-Files | Jul 2005.

Denon Link i SACD Digitalna transmisiona tehnologija Denon Link dobila je odlične kritike i ocenjena je kao najbolji digitalni audio interfejs visokih performansi. Denon Link čini mogućim prenos balansiranog visokokvalitetnog signala u realnom vremenu, uz neznatnu degradaciju. Maksimalni propusni opseg tako iznosi 1,2 GB/s, a moguće je prenositi 24-bitske PCM, kao i 192 kHz digitalne signale iz različitih izvora. Denon je nedavno dobio licencu za SACD format, koji omogućava Linku potpunu podršku specifikacije za digitalnu transmisiju, koja uključuje i SACD.


Sonos multi-room muzički sistem i u Evropi Američki audio brend Sonos objavio je da počinje sa prodajom svog uspešnog multi-room muzičkog sistema i u Evropi. Prema rečima zaposlenih u kompaniji Sonos, njihov digitalni muzički sistem je prvi bežični sistem sa više zona i kontrolerom koji ima LCD ekran u boji, a koji dopušta korisnicima da puštaju muziku u čitavoj kući i kontrolišu je preko palm uređaja u svojoj ruci. Pobednik 2005. na takmičenju CEA Innovations Award u oblasti audio uređaja, Sonos digitalni muzički sistem obuhvata dve komponente: Sonos ZonePlayer, mrežni audio plejer koji distribuira, reprodukuje i pojačava muziku u svakoj “zoni” vašeg stana ili kuće, kao i Sonos Controller, bežični handheld uređaj koji, preko svog kolornog ekrana, daje pristup podešavanjima i kontroli muzike bilo gde - od spavaće sobe do dvorišta. ZonePlayer isporučuje zvuk u svakoj sobi preko moćnih i kompaktnih pojačala jačine 50 vati, za koje se tvrdi da ispunjavaju sve potrebne specifikacije u pogledu audio kvaliteta. ZonePlayer može pristupiti širokom spektru različitih muzičkih formata, uključujući MP3, WMA, AAC (MPEG4), FLAC, AIFF, Ogg Vorbis i WAW, smeštene kako na PC, tako i na Macintosh računar. Sposobnost da koristi i žične i bežične veze daje korisniku veću fleksibilnost i mogućnost jednostavnije instalacije, sve to bez dodatnih troškova. Sistem Controller poseduje LCD ekran visoke rezolucije i u punom koloru, a točkić namenjen navigaciji osetljiv je na dodir. Možete puštati istu pesmu u svakoj sobi ili različite pesme u različitim soboma, napraviti plej listu vaših omiljenih pesama ili pustiti pesme po slučajnom redosledu. Za to vreme na ekranu imate sve potrebne informacije o tome šta se reprodukuje, u kojoj zoni i u koje vreme. Sonos će u Evropi za početak ponuditi ulazni model sa dva plejera i kontrolera, a - pošto je sistem podesiv za do 32 zone - dodatni plejeri i kontroleri će se prodavati odvojeno. Konačna cena još uvek nije poznata, a za više informacija posetite sajt http://eu.sonos.com.

Dolby i ove godine u Kanu Obezbeđujući svu potrebnu opremu i servis, Dolby laboratorija više od 30 godina uspešno sarađuje sa čuvenim Kanskim festivalom. Dolbyjevi inženjeri, zaduženi za maksimalan audio kvalitet, kalibrišu filmske audio sisteme instalirane uz pomoć najnovije tehnologije i obezbeđuju 24-časovnu podršku, uspešno rešavajući sve tehničke nedoumice. Prošle godine je Ray Dolby, osnivač i predsednik Dolby laboratorije, nagrađen medaljom Kanskog festivala, zbog podrške koju njegova kompanija pruža festivalu. Pored dosadašnje tradicionalne audio ekspertize, kompanija je ove godine pokazala i najnovija dostignuća na polju vizuelne tehnologije. Radi se o Dolby Digital Cinema konceptu, projektovanom specijalno za današnje moderne bioskope, a koji je prikazan u Riviera teatru za vreme projekcije filma “Death Train with Lasko”. On nudi veličanstvenu sliku, visok nivo sigurnosti i pouzdanosti, a pritom je vrlo jednostavan za upotrebu. Prikazan je i ScreenTalk, inovativno i praktično rešenje sa kojim je moguće čiste digitalne tilove prikazivati uz pomoć konvencionalnog video projektora. Prema rečima zvaničnika kompanije Dolby, nema sumnje da će kompanija i tokom narednih godina ostati posvećena i privržena ovom filmskom festivalu.

Jul 2005. | Hi-Files | 7


Toshiba HD DVD-R diskovi spremni za narednu godinu

Magnum Dynalab FM tjuner

Prema rečima zvaničnika korporacije Toshiba, razvoj novih High Definition DVD-R diskova je uspešno priveden kraju. Da bi napravili medij sposoban za upisivanje podataka pomoću plavog lasera male talasne širine, u Toshibi su posegnuli za rešenjem zasnovanim na novoj vrsti podloge. Radi se o novom organskom obojenom sloju, visokoosetljivom na svetlost koju emituje plavi laser, a dovoljno stabilnom prilikom čitanja istog. Razvoj novog obojenog sloja predstavlja veliki korak napred za HD DVD-R format, a dodatna pogodnost je i to da će postojeće DVD-R proizvodne linije moći da se koriste za proizvodnju HD DVD diskova, jer HD DVD-R disk, kao i klasičan DVD disk, ima osnovu debljine 0,6 milimetara.

Napravljen da bude najbolji FM prijemnik na svetu, novi Magnum Dynalab MD109 tjuner poseduje četiri lampe (Amperex Buggle Boys i JAN Philips) u svojoj audio sekciji. Njegovo napajanje odlikuje se visokim stepenom čistoće i oslobođeno je suvišnih tranzijenata i misterioznih visokofrekventnih šumova. Automatska kontrola u kolima za pojačavanje optimizuje radio-signal, bez obzira na njegovu snagu, a ugrađen je i touchscreen interfejs, kao i dva potenciometra, smeštena sa leve i desne strane, za precizno pretraživanje stanica. U kompletu dolazi i daljinski upravljač, a cena ovog radio-prijemnika iznosi “tričavih” 8.500 dolara.

Hitachi Maxell i Mitsubishi Kagaku Media/Verbatim, dva vodeća japanska proizvođača optičkih diskova, odvojeno su testirali ove medije i složili se u oceni da postupak sa novim obojenim slojem može da se koristi i za masovnu proizvodnju i to na postojećim proizvodnim linijama. Oni su najavili da će imati HD DVD-R diskove spremne do proleća sledeće godine, u isto vreme kada je najavljena i promocija HD DVD rikordera i PC računara sa ugrađenim HD optičkim uređajima.

MartinLogan Summit podni zvučnik MartinLogan, kompanija koja se duži niz godina uspešno bavi proizvodnjom vrhunskih zvučnika, predstavila je svoj novi model Summit. Nastao na osnovu višegodišnjih istraživanja, ovaj snažan, hibridni elektrostatički zvučnik koristi napredna tehnološka poboljšanja, dramatično smanjujući veličinu kutija i uspostavljajući nove standarde po pitanju efikasnosti, dinamičnosti i preciznosti zvuka. Implementirana PoweredForce bas tehnologija rezultuje velikom dinamikom i preciznošću, čak i znatno ispod frekvencija koje nude tradicionalne pasivne zvučne kutije. Smešten u ultračvrsto kućište od aluminijuma, novi Xstat transduktor pretvara energiju iz jednog sistema za drugi u drugačijoj formi. Xstat povezuje nasleđenu “elektrostatiku” sa tehnologijama kao što su Vacuum Bonding i MicroPerf paneli, obezbeđujući tako još veću efikasnost, čistoću zvuka i preciznost. Sa ovim i brojnim drugim inovacijama, Summit predstavlja savršen izbor za sve High-End entuzijaste i audiofile. Više informacija na sajtu www.martinlogan.com.


Home Entertainment Show 2005 Ovogodišnji Home Entertainment Show održan je u njujorškom hotelu Hilton u periodu od 28. aprila do 1. maja. Preko 13.000 posetilaca, zajedno sa 2.500 promotera i 613 novinara iz čitavog sveta, pohodilo je ovaj sajam. Kao i uvek, šou je bio ispunjen mnoštvom edukativnih seminara sa aktuelnim temama, kao i predstavljanjem najnovijih uređaja iz sveta Hi-End audia, kućnih bioskopa, računara i igračkih konzola. Prikazano je preko 250 brendova, a najposećenije štandove su imali Acoustic Research, Body Sonic, Gini Systems, Hewlett-Packard, Manley Labs, Polk Audio, Simaudio, RCA, Thomson, Samsung, Goo Systems, VTL i Yamaha. Pauze su ispunili muzički nastupi poznatih jazz, funk i blues umetnika, a održana je i dobrotvorna aukcija u organizaciji ELF fondacije. Home Entertainment Show 2006 će organizovati Primedia Home Technology and Photography grupa, koju zajedno sačinjavaju firme: Home Theater, Petersen’s PHOTOgraphic, Stereophile, UltimateAVmag.com i Shutterbug. HE2006 će takođe biti održan u Njujorku, a tačan datum održavanja biće saopšten uskoro.

D&M postao većinski vlasnik Boston Acousticsa Iz D&M Holdinga je nedavno objavljena informacija o kupovini kompanije Boston Acoustics za 76 miliona dolara. Tako je, pored Denona, Marantza, McIntosh laboratorije, D&M Proffesional, ReplayTV, Rio i Escient brendova, i Boston Acoustics postao deo velike D&M porodice. Širok asortiman uređaja za multimedijalnu zabavu - audio/video risivera, DLP projektora i plazma ekrana sada je obogaćen i linijom vrhunskih zvučnika. Osim zvučnika, Boston Acoustics sa sobom donosi i sisteme kućnih bioskopa, kao i samostalne uređaje kao što su MicroSystem CD, Recepter Radio i Recepter Radio HD. D&M namerava da razvija Boston Acoustics kao zaseban brend, ali sa svim beneficijama koje sa sobom donose veći budžet, nova tehnologija i razvijena prodajna mreža. Ova akvizicija unaprediće udeo D&M-a i u auto-moto biznisu, s obzirom da se u tom segmentu planira integracija pet velikih imena - Denona, Marantza, McIntosha, Boston Acousticsa i Snella, a poznato je da Boston Acoustics ugrađuje svoje zvučnike u automobile tipa Chrysler 300, Grand Cherokee, Dodge Magnum i Dodge Charger.

RIAA objavila specifikacije za DualDisc Asocijacija RIAA objavila je finalne specifikacije koje se odnose na novi DualDisc format. Nova DualDisc knjiga propisa (DualDisc book) definiše fizičke specifikacije, određena pravila u vezi sa sadržajem diska, kao i načine i uslove pod kojima se logo može koristiti. DualDisc na DVD strani poseduje DVD logo, što označava da je ta strana diska usklađena sa postojećim DVD specifikacijama. Druga, CD strana, nema CD logo, jer u ovom slučaju tehnička specifikacija nije identična kao kod klasičnog kompakt diska. To, naravno, ne znači da i dalje nije zadržana maksimalna kompatibilnost sa različitim čitačima. Fizičke specifikacije govore o parametrima po kojima bi diskovi trebalo da budu pravljeni i tu je jasno naznačeno da se DVD sadržaju ne može pristupiti preko CD strane diska (kao kod dual-layer diskova), već isključivo sa druge, DVD strane. Što se tiče dimenzija, prečnik mora biti isti kao i kod postojećih DVD diskova, a ukupna debljina DualDisca može iznositi maksimalnih 1,50 milimetara. Minimalna debljina DVD sloja treba da iznosi 0,55 milimetara, sa odstupanjem ne većim od 8%, dok CD strana mora imati najmanje 0,87 milimetara. U RIAA specifikacijama opisuje se i sedmostepeni proces certifikovanja Dualdisca, prilikom kojeg se ispituje kvalitet, odstupanja od nominalnih vrednosti, kao i kompatibilnost sa različitim plejerima. Ove provere vrše se u AudioDev laboratorijama u Americi ili Evropi, nakon čega se izdaje certifikat. Licence za izdavanje DualDisc izdanja dolaze u dva oblika, od kojih je jedan okarakterisan kao probni (trial). U tom periodu možete izdati dva izdanja u godini, po ceni od 100 dolara, dok neograničen broj izdanja možete dobiti po ceni od 250 dolara po licenci, odnosno najviše 2.500 dolara godišnje. Jul 2005. | Hi-Files | 9


piše: Viktor Kostić

Intro

Digitalni zapis Digitalni zvučni zapisi se danas nalaze svuda oko nas, bilo da su pitanju kompakt diskovi, DVD mediji, DAT trake, satelitsko emitovanje, muzika pohranjena u memoriji računara ili čak međunarodni telefonski razgovori. Ali, pre nego što čujemo zvuk, digitalni zapis se mora pretvoriti u analogni signal, putem digitalno-analognog konvertora, D/A (u stranoj literaturi se obeležava skraćenicom DAC). Posao D/A konvertora se, na prvi pogled, čini jednostavnim - samo treba jedinice i nule pretvoriti u električni signal, koji reprodukovan preko pojačivača i zvučnika, konačno postaje zvuk. Ipak, preciznost konvertora i njegova brzina od ključne su važnosti za verodostojnost konvertovanog signala. Pogledajmo zajedno kako radi D/A konvertor i na kakve probleme nailazi pri obavljanju svoje funkcije. Takođe, pokušaćemo da objasnimo i principe rada različitih vrsta konvertora.

Lanac Šta se događa u takozvanom električnoakustičkom lancu? Kada snimamo muziku, mikrofon je taj koji pretvara zvučni pritisak u napon, koji varira u zavisnosti od jačine tog pritiska. U tom trenutku, signal se i dalje nalazi u analognoj formi ili, preciznije rečeno, u analognom domenu.

10 | Hi-Files | Jul 2005.

PCM Digitalni zapis predstavlja nešto sasvim drugačije. Da bismo shvatili kako rade D/A konvertori, važno je razumeti i proces dobijanja digitalnog signala. Zapis koji čuvamo na kompakt diskovima prošao je kroz proces pulsno-kodne modulacije (PCM). Ova modulacija sastoji se iz dva jednostavna dela: prvi se naziva semplovanje (sampling - uzimanje uzoraka), a drugi kvantizacija. Semplovanje praktično predstavlja uzimanje pojedinačnih uzoraka signala u različitim vremenskim intervalima. Da bi signal bio verodostojniji, neophodno je da se semplovanje vrši što brže. Na kompakt diskovima semplovanje se vrši frekvencijom od 44,1 kHz, odnosno svaka sekunda zvučnog zapisa pretvara se u 44.100 uzoraka signala i to za svaki kanal zasebno. Jedno od najvažnijih pravila na polju digitalnih signala predstavlja takozvana Nikvistova teorema. Ona kaže da ukoliko želimo da tačno izvršimo semplovanje, to moramo učiniti sa frekvencijom koja je dvostruko veća od najviše frekvencije u signalu. Kako ljudsko uho raspoznaje zvukove do 20 kHz, neophodna frekvencija semplovanja bi iznosila najmanje 40 kHz. Za svaki slučaj, kompakt disk ima nešto veću frekvenciju semplovanja, a videćemo i zašto.

Drugi deo procesa, kvantizacija, predstavlja uzimanje vrednosti svakog tog uzorka. Preciznost uzete vrednosti signala direktno zavisi od broja bitova kojima se svaki uzorak vrednuje. Primera radi, CD predstavlja svaki uzorak sa 16 bitova, odnosno svaki uzorak može imati vrednost u opsegu od 0 do 2 na šesnaesti stepen. Kvantizacija kod kompakt diska ima 65.536 mogućih vrednosti, a za druge vrednosti pogledajte tabelu. Broj Broj kvantizacionih Odnos signal/ bitova nivoa šum (teoretski) 1 2 6 dB 2 4 12 dB 8 256 48 dB 16 65.536 96 dB 20 1.048.576 120 dB 24 16.777.216 144 dB

Iako mnogi osporavaju kompakt disk zbog “samo” 16 bitova, ovaj broj nivoa signala daje veliku preciznost pri procesu kvantizacije. Jasno je, naravno, da se u ovom procesu ne uzimaju tačne, već približne vrednosti signala. Što više bitova imamo na raspolaganju, imamo i više mogućih nivoa, što ujedno povlači manji stepen greške pri zaokruživanju vrednosti uzorka.

Digitalni filteri Ako kao primer uzmemo sinusoidni signal, primetićemo da u analognom obliku sinusoida ima “gladak” oblik, dok isti signal koji je prošao proces digitalnog konvertovanja ima “iskrzane ivice”. Zapravo, signal nastao iz digitalnog zapisa poseduje oblik stepenica, a veličina stepenastih promena signala zavisi direktno od frekvencije uzimanja uzoraka i količine bitova u kojima se memoriše vrednost signala uzorka. Ivice ovih stepenica sadrže neželjeni signal veoma visokih frekvencija, koji nije postojao u originalnom analognom zapisu. Da bi se ove frekvencije uklonile, signal mora proći kroz niskofrekventni (low-pass) filter. Prvobitne generacije CD plejera koristile su takozvani brickwall filter (zid od cigle), koji je “brutalno sekao” visoke frekvencije od određene vrednosti. Ipak, ovi filteri su se pokazali kao skupo rešenje, koje je dodavalo izobličenja originalnom signalu, pritom pomerajući fazu originalnog signala.


Frekvencija semplovanja

Tip medija

44,1 kHz 48 kHz 96 kHz 192 kHz 2,8224 MHz

CD DAT DVD DVD-Audio SACD

Najveća teoretska čujna frekvencija 22,05 kHz 24 kHz 48 kHz 96 kHz 100 kHz

Noviji filteri koriste kombinaciju digitalnog i analognog filtera. Digitalni filter se postavlja ispred D/A konvertora i njegova uloga je pomeranje neželjenih visokih frekvencija daleko iznad čujnog opsega, dok analogni filter poseduje prirodniji nagib, posmatrano sa muzičkog aspekta.

Up-sampling Pomenuti digitalni filteri vrše proces poznatiji kao up-sampling (termin re-sampling bio bi precizniji). Oni, zapravo, imaju zadatak da uvećaju brzinu rada D/A konvertora, a to rade tako što šalju konvertorima više uzoraka na obradu. Kod up-sampling filtera sa oznakom 4x filter ubacuje tri nova uzorka nakon svakog originalnog. Kada je u pitanju filter 8x, on ubacuje sedam novih uzoraka nakon svakog originalnog sempla. Iako filteri, po logici stvari, imaju zadatak da izmene vrednost originalnog signala (u ovom slučaju uzorka), to se ovde ne događa. Sa druge strane, ovi filteri proračunavaju vrednosti novih

Najveća praktična čujna frekvencija 20 kHz 22 kHz 44 kHz 88 kHz 100 kHz

umetnutih uzoraka. Kod nekih filtera ovi uzorci jesu u relaciji sa originalnim, a kod nekih ne. Kao što smo već rekli, nakon ovog procesa resemplovanja, šumovi nastali usled kvantizacije su pomereni na više frekvencije. Na tim opsezima sada se može primeniti dosta blaži i prirodniji filter nego što je to “zid od cigala”. Inače ovi analogni filteri su poznatiji pod imenom rekonstrukcijski filteri. Digitalni filteri predstavljaju veliko poboljšanje u odnosu na analogne, jer se preciznost njihovih karakteristika može odrediti sa velikom pouzdanošću. Preciznost ide i do neverovatnih vrednosti od 0,00001 dB, sa slabljenjem od “velikih” 120 dB. Pored toga, digitalni filteri ne donose fazna pomeranja ili bilo kakva izobličenja. No, bez obzira na njihove izvanredne karakteristike, ne treba zaboraviti da se digitalni filteri uvek koriste u sprezi sa analognim filterima.

Jul 2005. | Hi-Files | 11


piše: Viktor Kostić

Multi-bit Vs. Single-bit

D/A konverzija Kao što smo do sada mogli da zaključimo, D/A konvertori predstavljaju poslednji, ali i najkritičniji stepenik u lancu digitalnog signala. Uporedimo dve vrste konverzija koje se razlikuju po principu rada, samim tim i po rezultatima koje realizuju. Prva i najčešće korišćena konverzija je multi-bit konverzija, koja se koristi u PCM modulaciji kod CD i DVD-Audio medija. Druga se naziva delta-sigma (ili sigma-delta) i primenjuje se kod SACD diskova, a obično nosi i naziv single-bit konverzija. Multi-bit konverzija je specifična po tome što svaki uzorak sadrži sve neophodne informacije o svojoj ekvivalentnoj amplitudi. Single-bit, sa druge strane, je relativna konverzija. Svaki nivo uzorka sadrži informacije tipa “jednak”, “veći od” ili “manji od” prethodnog uzorka. Integrisano kolo D/A konvertora koje procesira dva kanala simultano mora prihvatiti niz podataka na ulazu, a na svom izlazu treba da stvori analogni signal svakog uzorka. Drugim rečima, D/A konvertor koji koristimo u stereo CD plejerima treba da obradi 88.200 uzoraka svake sekunde i da kreira isto toliko električnih impulsa različitih amplituda. Ukoliko se radi o višekanalnom konvertoru, onda on mora da obradi i više od 576.000 uzoraka. Promena određenog bita mora da napravi adekvatnu izmenu vrednosti izlaznog signala.

Multi-bit U PCM modulaciji koju koristimo kod CD medija svaki uzorak sadrži niz od 16 bita. Svaki bit nosi određenu “težinu”, odnosno vrednost, pa je tako prvi bit najslabiji, a svaki sledeći ima dvostruko veću vrednost. Otuda i “dva na šesnaesti”. Tehnički posmatrano, multi-bit D/A konvertori iz CD ili DVD plejera sadrže otpornike i prekidače. Na svaki ulazni bit dolaze po dva prekidača. Kako svaki bit nosi određenu “težinu”, tako i svaki prekidač daje jačinu struje u adekvatnoj proporciji. Kada se na ulazu konvertora, odnosno odgovarajućeg prekidača, pojavi jedinica, prekidač se zatvara kako bi doprineo povećanju 12 | Hi-Files | Jul 2005.

vrednosti izlazne struje. Kada se na ulazu pojavi nula, prekidač ostaje otvoren i na izlazu nemamo uvećanje struje. Kombinovanjem različitih bitova na ulazu dobijamo različite vrednosti izlaznog napona. Zbog čega neki proizvođači proizvode konvertore sa 18, 20 ili 24 bita, kada naš snimak ima samo 16 bita po uzorku? U praksi svaki konvertor sa 16 bita proizvodi određeni stepen izobličenja i nelinearnosti, a merenja pokazuju da pri nižim nivoima signala dolazi do većih nelinearnosti. Zaključeno je da proces konverzije mora imati veći dinamički opseg od finalnog snimka, kako bismo dobili pun muzički potencijal. Konvertor sa 20 bita može da stvori 1.048.576 različitih nivoa izlaznog signala, odnosno 16 puta više od šesnaestobitskog konvertora. U tom slučaju nelinearnost je znatno manje izražena, a ujedno dobijamo i znatno niži odnos signal/šum. Ipak, na kraju, merenje nelinearnosti određuje koji je konvertor bolji, pa se tako može desiti da konvertor od 20 bita u praksi pokaže mnogo veću nelinearnost od konvertora sa 16 bita.

Single-bit Kako su multi-bit konvertori u praksi pokazali svoja ograničenja, inženjeri su dobili stimulaciju za razvijanje single-bit (low-bit) konvertora. Ove konvertore karakterišu visoke stope up-samplinga, ali i dužina reči od 1 do najčešće 5 bitova. U startu nam svakako ne može odmah biti jasno kako to 5 bitova može zameniti njih 16? Najbolji primer koji smo pronašli za

objašnjavanje ove vrste konvertora jesu sijalice. Svaki bit predstavlja sijalicu koja je povezana na prekidač. Kod prethodno opisanog multi-bit procesa svaka od 16 sijalica imala bi dvostruko veću jačinu osvetljaja od prethodne i uključivanjem pojedinih prekidača dobili bismo osvetljenje sobe određene vrednosti. Zapravo, dobili bismo 65.536 različitih nivoa intenziteta osvetljaja. Single-bit konvertori u ovoj analogiji koriste prekidač i sijalicu koji bi količinu osvetljaja kontrolisali različitim trajanjem uključenja sijalice. Ako je vreme uključenog stanja i isključenog stanja sijalice jednako, dobili bismo vrednost osvetljaja od jedne polovine. Ako bi produžili dužinu stanja uključenosti sijalice, osvetljenje u sobi bi poraslo. Slično tome, single-bit konvertori koriste veoma brze prekidače sa veoma preciznim tajmingom. Singlebit princip konvertovanja se pokazao kao mnogo precizniji način predstavljanja audio signala. Dok multi-bit konvertori dele signal u više delova amplituda, single-bit konvertori dele signal u vremenu, čuvajući promene amplituda konstantnim.

Zaključak I multi-bit i single-bit konvertori imaju velike zasluge u reprodukciji visokokvalitetnog audio signala, a kvalitetni plejeri mogu koristiti najbolje predstavnike bilo koje vrste konvertora. Treba ipak imati na umu da su kvalitetni multi-bit konvertori dosta skuplji od single-bit konvertora. Naravno, izbor konvertora jeste važan u sveukupnom kvalitetu plejera, ali nije presudan. Loše napajanje, nepravilno uzemljenje ili analogna sekcija lošeg kvaliteta mogu upropastiti reprodukciju plejera i sa najskupljim D/A konvertorom.


piše: Viktor Kostić

Čitanje diskova

Laseri CD i DVD plejeri prepoznaju, odnosno čitaju podatke sa medija u formi spirale na koju su uneta mala udubljenja. Proces čitanja započinje preciznim usmeravanjem laserskog zraka ka disku, a zatim se ti podaci, u obliku digitalnog zapisa, prosleđuju D/A konvertoru. Da bi laser pravilno i tačno pročitao podatke sa medija, neophodno je da njegov zrak bude fokusiran i automatski usmeren na stazu. Pored različitih tehničkih detalja, kojima se u ovom trenutku nećemo opterećivati, laseri CD plejera se dele na dve vrste, prema broju

zrakova koje generiše laserski sistem: jedna vrsta lasera stvara tri zraka, a druga samo jedan. Laserski sistemi sa trostrukim zrakom brže pristupaju podatke (učitavaju), dok se prednost sistema sa jednim zrakom može ogledati u sposobnosti da bolje pročita oštećene diskove. U današnje vreme razlika između ovih sistema je zanemarljivo mala, jer su oba sistema značajno unapređena. Treba znati da se u gotovo svim DVD plejerima nalaze laseri sa jednim snopom zra-

ka, s obzirom da su udubljenja kod DVD diskova znatno manja. Ipak, pojedini DVD plejeri imaju zaseban sistem sa trostrukim zrakom, namenjen čitanju CD medija.

Tri zraka Laserski sistem sa tri zraka se sastoji od laserske diode, difrakcione rešetke, polarizacionog delitelja svetlosti i nekoliko sistema sočiva. Nakon prolaska kroz polarizator laserski zrak se deli na tri dela, tako da je ovaj deo sistema poznat kao “beam splitter”. Centralni zrak se koristi za čitanje podataka i fokusiranje, dok druga dva zraka pomažu u “traženju” spirale diska. Fokus zraka je od kritične važnosti, jer nefokusirano stanje zraka dovodi do grešaka u čitanju podataka. Cilindrično sočivo detektuje stanje fokusa, pošto se distanca između sočiva objektiva i reflektivne površine diska menja. Fotodioda očitava ovu promenu i generiše signal koji ispravlja grešku. Bez preteranog poznavanja zakona optike i fizike, dovoljno je razumeti da se spoljašnja dva zraka lasera koriste za usmeravanje središnjeg zraka koji čita podatke.

Jedan zrak Kod sistema sa jednim zrakom snop iste fotodiode se koristi za čitanje podataka, ali i za generisanje smera i fokusa lasera. Polutransparentno ogledalo usmerava svetlo lasera ka površini diska. Ova svetlost se reflektuje i vraća nazad ka sočivu. Sočivo deli zrak na dva dela, koji dolaze do četiri horizontalno postavljene fotodiode. Ovaj niz dioda se naziva Differential Phase Detection kolo, po kojem se često i čitav sistem naziva identično. Sumirani zraci daju nam željene podatke, koje kasnije prosleđujemo konvertoru, ali ujedno i podatke koje dajemo kontrolnim kolima za laserski servo sistem. I trostruki i jednostruki laserski snop mogu dati izvanredne rezultate i performanse CD plejera. Sam kvalitet izrade optike je od velike važnosti, kao i preciznost sa kojom je čitav sistem napravljen. Danas velikih razlika između ova dva koncepta nema, ali lepo je poznavati njihove osobine, prednosti i mane.

Jul 2005. | Hi-Files | 13


piše: Bojan Jović

HDCD

Sa 16 na 20 bita High Definition Compatible Digital je patentirani postupak enkodiranja i dekodiranja digitalnog audio signala, osmišljen tako da se na audio CD ili DVD medij zabeleži maksimalno pun, bogat i detaljan zvuk.

svim audio sistemima, od portabl CD/DVD plejera do vrhunskih High-End uređaja. Jednom rečju, HDCD format donosi snagu, dubinu i emocije originalnog izvođenja, a ne samo bledu digitalnu imitaciju.

Audio diskovi enkodirani HDCD tehnologijom pružaju bolji kvalitet zvuka u odnosu na standardnih 16 bitova, zato što su enkodirani sa 20 bitova muzičkih informacija. HDCD prelazi granicu od 16 bitova pomoću sofisticirane tehnike linearne modulacije impulsa, koja enkodira dodatna 4 bita na audio CD/DVD, a da pritom snimak na disku ostaje potpuno kompatibilan sa “starim” 16-bitskim formatom dekodiranja. To praktično znači da, ukoliko želite potpun ugođaj HDCD standarda, morate ovako enkodiran audio disk reprodukovati na adekvatnom uređaju, sposobnom za dekodiranje HDCD formata. Ali, taj isti disk je moguće reprodukovati i na standardnom CD plejeru, naravno u nižoj, 16bitskoj dekripciji, sa srazmerno nižim kvalitetom zvuka. Takođe, HDCD dekoder u sebi ima integrisan i digitalni filter visoke preciznosti, koji poboljšava kvalitet reprodukcije svih digitalnih audio formata, što omogućava svakom A/V risiveru, CD/DVD plejeru, ili MiniDisc plejeru da zvuči bolje. HDCD format pruža veći dinamički opseg, izraženije trodimenzionalne efekte pri pozicioniranju zvuka u prostoru i izuzetno prirodnu boju vokala, kao i svih instrumenata. Ova poboljšanja su primetna na

HDCD tehnologija je originalno razvijena i usavršena u periodu između 1986. i 1991. godine. Razvili su je Keith Johnson i Pflash Pflaumer, dva vrhunska stručnjaka na polju savremenih tehnologija, sa namerom da poboljšaju kvalitet digitalnog audio snimka, a da pritom zadrže kompatibilnost sa već postojećim digitalnim formatima. Obojica su već tada bili veoma poznati u svojim oblastima. Johnson je, kao inženjer snimanja, bio koautor u patentima koji su osnova današnjih digitalnih audio i video diskova, a takođe je razvio veoma popularan sistem brzog i visokokvalitetnog presnimavanja audio traka. Sa druge strane, Pflaumer je bio prvi koji je uspeo da poveže različite računare, poput IBM-a i Applea, u okviru jedne mreže. Ovi patenti su svakom pojedinačno doneli brojna priznanja, a Johnsonu čak i nominaciju za nagradu Grammy, tako da je uspeh njihovog zajedničkog poduhvata bio gotovo zagarantovan. Godine 1995. nova tehnologija je zvanično predstavljena tržištu, a 1996. u Kaliforniji Johnson i Pflaumer osnivaju Pacific Microsonics Inc. (PMI), kompaniju za razvoj i prodaju audio tehnologije i patenta. Septembra 2000. Microsoft korporacija preuzima PMI i za-

počinje inkorporiranje njihove inovativne tehnologije u kompjutersku tehnologiju. Ovaj potez donosi Microsoftu odlučujuću prednost, jer su digitalni medijski formati u međuvremenu postali apsolutno preovlađujući izvori svih vrsta zabave. O uspehu Johnsona i Pflaumera govori i to da su do danas gotovo svi veliki proizvođači audio opreme otkupili prava na HDCD format, a na tržištu se već nalazi preko sto modela HDCD plejera. Pored toga, već je više od pet hiljada muzičkih ostvarenja enkodirano po ovom standardu. Poznato je da je CD, sa prodajom od preko 1,3 milijarde diskova i 100 miliona plejera na godišnjem nivou, ekstremno uspešan. Tržišna predviđanja su da će njegova dominacija potrajati još najmanje deset godina, a u tome će mu HDCD sistem A/D i D/A konverzije i filtriranja posebno pomoći. Takođe, ovaj sistem će biti značajna podrška dolazećem DVD-Audio formatu. Imajući sve ovo u vidu, budućnost i značaj HDCD tehnologije su jasni. Ukoliko razmišljate o kupovini novog ili unapređenju postojećeg audio sistema, preporučujemo sledeće: nabavite HDCD plejer i audio diskove snimljene ovom tehnologijom, ubacite disk, sačekajte da HDCD logo zasvetli i uživajte u potpuno novom doživljaju vaših omiljenih muzičkih numera. Detaljniji opis tehničke strane ove tehnologije očekujte u narednom broju časopisa.


piše: Bojan Jović

Rečnik CD, CD-R i SACD pojmova Analog record level control - kontrola jačine analognog snimka CD rikorderi sa ovom funkcijom omogućavaju podešavanje jačine pri snimanju kada se ono vrši sa analognog izvora, poput audio trake, radio-prijemnika ili gramofonske ploče. Ova mogućnost je posebno bitna prilikom sastavljanja kompilacijskih diskova, jer u tom slučaju možemo izjednačiti nivo signala snimaka sa različitih izvora i postići isti nivo jačine snimka na čitavom disku. CD-R/RW deck Drugi naziv za CD rikorder. Oznaka CD-R/ RW govori da je u pitanju uređaj koji može da snima i reprodukuje i CD-R i CD-RW medije. CD Text CD plejeri sa oznakom CD Text display su sposobni da prikažu naziv diska, kao i imena izvođača i numera na disku. Najčešće su ove informacije prikazane na glavnom displeju uređaja, ali mogu biti očitane i na displeju daljinskog upravljača ili na TV ekranu (zavisno od tipa uređaja). Naravno, neophodno je da su ovi podaci prethodno snimljeni na disk sa ostalim sadržajem. CDR/RW rikorderi sa oznakom CD Text entry omogućuju upisivanje naziva diska, izvođača i numere prilikom snimanja diska. D/A converter D/A konvertor (digital-to-analog converter; DAC) je uređaj koji konvertuje numeričke (digitalne) vrednosti, zapisane na disku, u seriju impulsa različitog napona, koji predstavljaju analogni audio signal. Na taj način se digitalni zapis pretvara u muziku. Većina CD plejera koristi jednobitske D/A konvertere, dok su pojedini opremljeni multibitskim konverterima. Takođe, većina DVD plejera koristi multibitske konvertere, a oba tipa (i jedno- i multibitski) pružaju izuzetan kvalitet zvuka. Digital output - digitalni izlaz Dva najčešća tipa digitalnih izlaza su optički i koaksijalni. Optička digitalna konekcija zahteva povezivanje fiber-optičkim kablom, opremljenim toslink konektorima, dok portabl digitalni uređaji uglavnom poseduju optičke mini-konektore. Koa16 | Hi-Files | Jul 2005.

ksijalna digitalna konekcija koristi standardne (RCA) konektore i posebno dizajniran koaksijalni digitalni kabl, prilagođen većem frekventnom opsegu digitalnih signala. Digital record level control - kontrola jačine digitalnog snimka CD rikorderi sa ovom funkcijom omogućavaju podešavanje jačine snimka kada se snimanje vrši sa digitalnog izvora. Ova mogućnost je posebno bitna prilikom sastavljanja kompilacijskih diskova, jer u tom slučaju možemo izjednačiti nivo signala snimaka sa različitih izvora i postići isti nivo jačine snimka na čitavom CD-u. Kod rikordera opremljenih samo kontrolom jačine analognog snimka (analog record level control) takođe je moguće kontrolisati i jačinu digitalnog snimka, ali se u tim slučajevima mora računati na mali gubitak u kvalitetu snimka, usled neophodne digitalno-analogne, a potom ponovo analogno-digitalne konverzije. Direct disc (track) access Ova funkcija omogućava direktno pristupanje željenom disku (u slučaju multi CD plejera) ili numeri na disku. To praktično znači da je, ukoliko želite da odmah pređete na numeru broj 7 na disku, dovoljno da pritisnete taster sa tim brojem. Zavisno od tipa plejera, funkcija može biti dostupna sa prednjeg panela, daljinskog upravljača, ili i jedno i drugo. Disc exchange Dozvoljava reprodukciju jednog diska dok se vrši zamena ostalih (kod multi-CD plejera). Disc naming Omogućava upisivanje naziva diskova. Uneti nazivi se potom prikazuju na displeju na prednjem panelu CD plejera, displeju daljinskog upravljača ili na TV ekranu (zavisno od tipa uređaja). DSD (Direct Stream Digital) DSD predstavlja naprednu tehnologiju digitalnog zapisivanja zvuka i čini osnovu SACD formata. Standardni CD audio zapis sadrži 44.100 semplova u sekundi, enkodiranih u rezoluciji od 16 bitova. Nasuprot

tome, DSD koristi jednobitsku rezoluciju, ali sa 2,82 miliona semplova u sekundi, što znači da sadrži četiri puta više informacija. Finalni rezultat je kvalitet reprodukcije, koja je toplija, prirodnija i “više analogna” nego sa bilo kog standardnog CD-a. Frequency response - frekventni odziv Svaki CD plejer precizno reprodukuje pun frekventni opseg koji ljudski sluh može da registruje. Internal dubbing Pojedini CD rikorderi opremljeni su dodatnim CD drajvom koji služi samo za reprodukciju. Kod takvih uređaja moguće je izvršiti direktno kopiranje (snimanje) sadržaja sa jednog diska na drugi, a ta funkcija naziva se internal dubbing. Modeli sposobni za 2x ili 4x brzo kopiranje omogućavaju kopiranje čitavog diska za polovinu, odnosno četvrtinu punog vremena trajanja diska. Mic input - ulaz za mikrofon Neki CD plejeri i rikorderi poseduju ulaz za mikrofon, dozvoljavajući snimanje glasa ili instrumenta na CD. Mic mixing Gotovo svi CD rikorderi opremljeni internal dubbing funkcijom i ulazom za mikrofon (mic input) podržavaju i mic mixing. Ova funkcija omogućava snimanje glasa ili instrumenta sa mikrofona, zajedno sa muzikom koja se reprodukuje sa dodatnog CD drajva, na prazan CD-R/RW u drajvu za snimanje. Neki CD rikorderi takođe dozvoljavaju kombinovanje zvukova sa mikrofona sa drugim izvorom zvuka povezanim na CD rikorder, pa čak i sa zvukom sa dodatnog lokalnog drajva u isto vreme. Multiple CD player control - multipla CD kontrola Dozvoljava paralelno povezivanje više kompatibilnih CD plejera istog proizvođača, omogućavajući kontrolisanje čitave grupe preko jednog CD plejera. Music groups - muzičke grupe Pojedini multi CD plejeri džuboks tipa (kapaciteta više desetina diskova) omogućavaju grupisanje diskova (prema izvo-


Hi-Files06 preview