Page 1

DET ÄR INTE

OKEJ

LÄNGRE


Ungdomar och alkohol Alkoholkonsumtionen bland ungdomar har ökat mer och mer genom åren. Alla vet att alkohol är skadsamt för hälsan. Alkohol och berusning ses ofta som en naturlig del av det svenska samhället. De flesta tänker inte på att det är en drog som kommer med många allvarliga risker. Det är nu idag det är som enklast för ungdomar att få tag på alkohol. Genom ett samtal till en langare kan de få tag alkohol på mindre än 20 minuter. Ungdomar har svårare att hantera alkohol än vad vuxna har. Varje helg inträffar slagsmål, bråk, våldtäckt, vandalism och rån i samband med alkohol. Varför har alkohol blivit allt mer vanligt bland ungdomar och varför kan ungdomar få tag på sprit så lätt idag?

ligt statistik från BRÅ anmäldes 104 627 våldsbrott år 2007, jämfört med 98 154 år 2006). Polisen lägger stora resurser på att jobba emot den här ökningen men det är inte bara våldsbrott som begås när unga dricker.

Skadegörelse är också väldigt vanligt när människor får alkohol i blodet. Man hoppar upp på bilar, sparkar av backspeglar, slår sönder busskurer eller förstör inredning på kommunala färdmedel. De spärrar man har som nykter släpper. Kontakter med ordningsvakter och polismän blir också ett problem, man lyssnar kanske inte på vad folk säger till en. Risken att skada sig eller att själv bli offer för brottslighet är också betydligt större för den som är berusad. Enligt en studie från FolkhälsoinAntalet våldsbrott ökar, inte bara stitutet visar att vart femte barn i i Sverige utan i hela Europa (en- Sverige, 385 000, lever i en familj

med förhöjd alkoholkonsumtion, så kallat riskbruk. Och eftersom vuxna är barns förebilder är risken stor att dessa barn får alkoholproblem senare i livet. Det gäller att våga prata om alkohol och droger Det är skillnad på att dricka ett glas vin till maten, att använda alkohol som tröst vid motgångar eller att dricka sig full som ett sätt att fira något. Sättet hur föräldrar/vuxna använder alkohol på kan mycket väl komma att följa barnet. Däremot är det bra att prata om alkohol och att det faktiskt är en del av samhället. Förr eller senare kommer man ändå komma kontakt med det. Det är viktigt att prata med ungdomar om svåra saker som alkohol och drogor, prata om den verklighet som finns där ute.


Tips till föräldrar: • • • • •

Bjud inte på alkohol hemma. Köp inte ut alkohol. Drick med måtta, du är trots allt en förebild för dina barn. Håll koll på vilka människor ditt barn umgås med. Avstå från att dricka själv på helgen och hämta ditt barn om det skulle hända något.

www.prataomalkohol.se


ungdomar och alkohol  

Ett skolprojekt om alkohol och ungdomar

ungdomar och alkohol  

Ett skolprojekt om alkohol och ungdomar

Advertisement