Page 1

april 2014

1


Inhoudsopgave Welkom ............................................................................ 3 Over scouting ................................................................... 4 Over Scouting Hellevoetsluis ............................................ 4 Speltakken ....................................................................... 5 Wat is wat? ...................................................................... 6 Herkenbaarheid................................................................ 11 Scout worden ................................................................... 12 Opgroeien binnen scouting ............................................... 12 Vrijwilligersorganisatie ..................................................... 15 Oudervertegenwoordiging................................................ 16 Contributie en andere kosten ........................................... 17 Aansprakelijkheid ............................................................. 18 Verzekering ...................................................................... 18 Huishoudelijk reglement .................................................. 18 Bereikbaarheid ................................................................. 19

2

april 2014


Welkom! Beste ouder / verzorger, Uw zoon of dochter wordt lid van Scouting Hellevoetsluis. Binnen de kortste keren heeft u een echte scout in huis die zich in onze groep helemaal op zijn/haar gemak voelt. Om ook u wegwijs te maken, hebben we dit informatieboekje samengesteld. Hierin vindt u de belangrijkste informatie over Scouting Hellevoetsluis. Meer informatie is te vinden op onze website: www.scoutinghellevoetsluis.nl. Heeft u toch nog vragen, aarzel dan niet en loop op zaterdagochtend binnen in het leidinglokaal (bij de ingang gelijk links), daar is altijd een bestuurslid dat u te woord kan staan. Met vragen over het reilen en zeilen binnen de speltak van uw kind kunt u natuurlijk terecht bij zijn/haar leiding. Het leidingteam van Scouting Hellevoetsluis

april 2014

3


Over scouting Scouting is de grootste jeugdorganisatie ter wereld en is in 1907 gestart in Groot Brittannië. Drie jaar later werd de eerste scoutinggroep in Nederland opgericht. Alle scoutinggroepen in Nederland zijn aangesloten bij Scouting Nederland. Deze overkoepelende organisatie zorgt onder andere voor opleiding en belangenbehartiging. Bij scouting ontwikkelen kinderen zich door middel van uitdagend en creatief spel. Buiten zijn is daarbij belangrijk. Opgroeien binnen scouting is leren zelfstandig te worden met respect voor elkaar en de natuur. Een scout ontwikkelt daardoor zijn/haar eigen talenten. Er is ruimte voor persoonlijke interesses van ieder kind. Daarom is scouting ook zo veelzijdig. Een scout verliest de ander nooit uit het oog. Samenspel en samenwerken. Niet voor niets beloven ze elkaar: “Jullie kunnen op me rekenen”. Scouts staan bovendien open voor hun omgeving. Scouting respecteert alle culturen in de wereld en wil ervan leren. En minstens zo belangrijk: de natuur. Geen beter leven dan buiten leven. En daar moet je zuinig op zijn.

Over Scouting Hellevoetsluis Onze groep is ontstaan uit twee in 1954 opgerichte scoutinggroepen: de Flora Groep (meisjes: Kabouters en Padvindsters) en de Voornse Trekkers (jongens: Welpen en Verkenners) die in 1987 fuseerden tot Scouting Hellevoetsluis. Inmiddels is de groep uitgegroeid tot één van de grootste van Nederland en heeft lucht, land- en waterscouts. Ons clubhuis zit in het historisch monument Fort Haerlem in de Vesting van Hellevoetsluis, waarin elke speltak een eigen ruimte heeft. Achter het fort is tussen de bunkers gelegenheid buiten actief te zijn. De waterscouts (Orca’s en Zeeverkenners) zijn ’s zomers op het water van het Brielse Meer te vinden, waar Scouting Hellevoetsluis een plaats heeft in Zeeverkennerscentrum Oosterland. De oudere water-speltakken, explorers en roverscouts, varen ook op het Haringvliet.

4

april 2014


Speltakken Bij scouting zijn de scouts ingedeeld bij leeftijdsgenoten in zogeheten speltakken. Deze zijn bij Scouting Hellevoetsluis allemaal gemengd, jongens en meisjes, met uitzondering van de welpen van de Shanti Horde, daar zitten alleen meisjes. De indeling bij de jongste speltakken is op basis van in welke groep het kind zit op de basisschool. Daarna gaat het meer op leeftijd en is het afhankelijk van welke speltak gekozen wordt. Bevers .................................................... algemeen .................... groep 2 & 3 Welpen - Rimboe Horde ........................ algemeen .................... groep 4, 5 & 6 Welpen - Shanti Horde .......................... algemeen .................... groep 4, 5 & 6 (meisjes) Welpen - Voornse Trekkers Horde ......... algemeen .................... groep 4, 5 & 6 Scouts - Orca’s ....................................... water .......................... groep 7 & 8 Scouts - Amfibieën ................................ land/lucht/water ........ groep 7 t/m 15 jaar Scouts - Landverkenners........................ land ............................. groep 7 t/m 15 jaar Scouts - Luchtverkenners ...................... lucht ............................ groep 7 t/m 15 jaar Scouts - Zeeverkenners.......................... water .......................... 1ste klas VO t/m 16 jaar Explorers - Rowan / Sherpa’s ................. land ............................. 14 t/m 17 jaar Explorers - Wilde vaart .......................... water .......................... 16 t/m 18 jaar Roverscouts - Pivo’s ............................... land ............................. 17 t/m 18 jaar Roverscouts - Loodsen........................... water .......................... 18 t/m 23 jaar Plus-scouts............................................. algemeen .................... vanaf 23 jaar

april 2014

5


Wat is wat? Bevers: groep 2 en 3

De Bevers spelen samen in het dorp Hotsjietonia. Ze spelen samen met de dorpsbewoners die ieder een bepaald accent in het spel vertegenwoordigen. Zo zijn er Profesor Plof en Rozemarijn (veilig en gezond), Rebbel en Bas Bos (buitenleven), Keet enFleur Kleur (expressie) en Stuiter (sport en spel). Elke zaterdag is er een opkomst. We gaan met de Bevers niet op kamp vanwege de leeftijd van de kinderen, maar in plaats daarvan gaan we een dagje uit (bijv. naar de dierentuin) en logeren een nachtje op het fort.

Welpen: groep 4, 5 en 6

We hebben bij Scouting Hellevoetsluis veel welpen. Zij zijn verdeeld over drie welpenspeltakken. Naast de wekelijkse opkomst op zaterdag hebben de welpen elk jaar bijzondere activiteiten, zoals het zomerkamp in de eerste week van de zomervakantie, een regiodag met alle de welpen van alle groepen uit de regio, een regiozwemdag en nog veel meer!

• De Welpen van de Rimboe Horde Geen week is hetzelfde en het weer kan ze niet afremmen. Zolang het natuurlijk leuk, leerzaam en veilig blijft. Ook ontwikkelen de welpen hun eigen kwaliteiten. Dat ze schoon thuis komen kunnen we helaas niet beloven. De welpen van de Rimboe Horde zijn supergezellig! Elke zaterdagochtend komen ze bij elkaar laten hun fantasie de vrije loop, spelen buiten en ontdekken alle hoeken van de jungle. Ze bouwen, zingen, dansen, knutselen en spelen spelletjes, waarbij ‘busjetrap’

6

april 2014


en ‘nachtwacht’ favoriet zijn. Twee of drie keer per jaar werken we aan een insigne. Bijvoorbeeld het journalisteninsigne, door het maken van een eigen krant of film. Voor de Welpen van de Rimboe Horde is niets te gek …!

• De Welpen van de Shanti Horde

Deze speltak is een echte meidengroep. Elke week spelen ze in de Jungle van Jungleboek. De leefgebieden van de Jungle gebruiken ze om de thema’s van de opkomsten mee te verbinden. Zo zijn er de raadsrotsen: gebieden voor creativiteit, en het mensendorp: waar mensen elkaar ontmoeten. Ze houden ervan lekker creatief bezig te zijn, te knutselen en te freubelen. Ook gezellig samen kletsen in de kring hoort erbij, met drinken en een lekker koekje. Maar ze doen niet alleen meidendingen … ze doen ook veel stoere spellen en speurtochten. Lekker buiten bezig zijn. De Shanti Horde is vooral een erg gezellige groep met de leukste meiden van heel Hellevoetsluis en omstreken!

• De Welpen van de Voornse Trekkers Horde

Deze actieve Welpenhorde stort zich elke week op een nieuw uitdagend avontuur in de jungle. De horde bestaat uit jongens en meisjes, verdeeld in vier nesten. Ze worden aangestuurd door hun Helper en Gids. De leiding heeft tijdens de opkomst namen van junglefiguren: de zwarte panter Baghera, Oe de schildpad, Ikke het stekelvarken en Mang de vleermuis. Elk figuur heeft natuurlijk zijn eigen kwaliteiten.

april 2014

7


Scouts/Verkenners: groep 7 t/m 16 jaar

Binnen Scouting Hellevoetsluis kennen we vijf speltakken met scouts in de leeftijd van 10 t/m 16 jaar die elke zaterdag opkomst hebben. Scouts in deze leeftijdscategorie zijn al wat zelfstandiger en gaan daarom al meer op avontuur uit. Met als hoogtepunt het jaarlijks terugkerend zomerkamp in de eerste week van de zomervakantie.

• Orca’s (waterscouts): groep 7 & 8

Een groep jongens en meiden die graag op en rond het water actief zijn. In het zomerseizoen zeilen ze op het Brielse Meer. De leiding zeilt mee en met mooi weer willen ze nog wel eens een frisse duik nemen. Ze delen de boten met de Zeeverkenners. De Orca’s zitten op zaterdagochtend in de boten en de Zeeverkenners ‘s middags. In het winterseizoen zijn ze in het Fort te vinden. Daar leren ze over knopen, spelen spelletjes, leren de regels die op het water gelden en helpen bij het onderhoud van de boten.

• Amfibieën (lucht-, land- & waterscouts): groep 7 t/m 15 jaar

Houd je van avontuur op het land, in het water en in de lucht? Dan zit je goed bij de Amfibieën. Ze houden zich elke zaterdag bezig met spellen en activiteiten die met deze drie thema’s te maken hebben. Denk hierbij aan cake en wafels bakken op een kampvuur, een GPStocht lopen en roeien en zeilen. Maar ook zelf een vlieger maken en een bank in elkaar knopen met houten palen en touw, zijn een aantal van de leuke activiteiten die de Amfibieën doen.

8

april 2014


• Landverkenners: groep 7 t/m 15 jaar

Dit is een speltak die veel in de natuur doet. Landverkenners houden van een kampvuurtje stoken en bakken daar van alles op, bijvoorbeeld heerlijke hamburgers. Maar vuur is niet zomaar vuur. Wist je dat er meer dan 100 soorten vuren gemaakt kunnen worden? Ook kennen zij vele knopen en maken bouwwerken van houten balken en touw. Verder zijn ze uiteraard niet onbekend met kaart, kompas, speurtochten en zelfs de moderne GPS. Dit is een kleine greep uit onze wekelijkse activiteiten. Natuurlijk zijn we ook creatief bezig en kennen leuke spellen.

• Luchtverkenners: groep 7 t/m 15 jaar

Als Luchtverkenner ben je redelijk uniek. Er zijn niet veel groepen in Nederland die Luchtverkenners hebben. De Luchtverkenners van Scouting Hellevoetsluis bestaan sinds 1990. Onze groep met jongens en meisjes gaat elke zaterdag op een leuke en leerzame manier met luchtvaart aan de slag. Wat kun je met luchtvaart wanneer jouw clubgebouw in Hellevoetsluis staat, hoor ik je al denken! Natuurlijk gaan we niet elke zaterdag vliegen. Maar vliegers bouwen en er mee vliegeren op het strand, kan heel goed bij ons. Verder is er aandacht voor sterrenkunde, modelbouw en meteorologie. Als Luchtverkenner ben je voor 30% druk met luchtvaartactiviteiten en voor 70% met leuke scoutingactiviteiten.

• Zeeverkenners: (waterscouts) 1ste klas VO t/m 16 jaar

Deze groep met jongens en meisjes gaat al een stuk zelfstandiger aan de slag met het waterwerk (zeilen, roeien, wrikken, etc.). Ze varen met een ‘eigen’ boot de hele zomer op het Brielse Meer. ’s Winters wordt hard gewerkt aan het onderhoud van de boten en de theoriekennis getest. Zeeverkenners die dat willen en kunnen, worden in staat gesteld een zeildiploma (volgens het CWO-3 systeem) te halen. Hun opkomst op zaterdag duurt gedurende de zomer van 10.00 tot ongeveer 17.00 uur en in de winter van 11.00 tot ongeveer 16.00 uur, maar ook dan wil het nog wel eens wat later worden.

april 2014

9

9


Speltakken voor jongeren vanaf 14 jaar Deze speltakken waarin al wat oudere scouts zitten draaien grotendeels zelfstandig. Zij zitten in de leeftijdscategorie van Explorers en Roverscouts en worden zijdelings nog begeleid door leiding. Scouting Hellevoetsluis kent vier van deze speltakken. Daarnaast kennen we nog de Plusscouts, dat zijn volwassen scouts die de groep ondersteunen met hun kennis en expertise. Meer informatie over deze speltakken en wat zij doen, is te vinden op onze website www.scoutinghellevoetsluis.nl.

10

april 2014


Herkenbaarheid Wie scouts ‘in het wild’ tegenkomt en de ‘dresscode’ kent, kan veel opmaken uit de manier waarop ze gekleed zijn. De kleur van de blouse geeft aan bij welke speltak de scouts horen en de das van welke groep ze zijn. Op de rechtermouw zitten de badges die verdient zijn met deelname aan evenementen en op de linkermouw de vaardigheidsinsignes.

april 2014

11


Scout worden Kinderen die belangstelling hebben voor scouting mogen eerst twee opkomsten meelopen met de speltak die ze leuk lijkt. Dat mogen natuurlijk ook twee verschillende speltakken zijn. U vult het ledenregistratieformulier in met de speltak naar keuze van uw kind. In overleg met de speltakleiding en de ledenadministratie krijgt u bericht of er direct plaats is of dat er een wachtlijst is. Uw kind wordt ingeschreven in het ledenregistratiesysteem. U krijgt hier via e-mail bericht van. Vanaf het moment dat er plaats is bij de speltak naar keuze en twee keer is meegedaan met een opkomst, loopt het lidmaatschap van uw kind bij Scouting Hellevoetsluis. We plaatsen uw kind graag bij de speltak van zijn of haar keuze. Er is echter een beperking in het aantal kinderen per speltak. Dit heeft te maken met de hoeveelheid leiding de speltak heeft, de beschikbare ruimte in het lokaal en bij de waterscouts ook het aantal boten. Is de speltak vol, dan kan uw kind op de wachtlijst geplaatst worden of een andere speltak kiezen. Er zijn twee momenten waarop kinderen van de wachtlijst geplaatst kunnen worden bij een speltak: in januari en in september/oktober. De ledenadministratie neemt dan contact met u op.

Opgroeien binnen scouting Afhankelijk van hoe oud je bent kun je binnen scouting opgroeien en zelfstandig worden. Binnen de jongste speltakken is er veel begeleiding. Hoe meer ervaring je krijgt, hoe meer je los gelaten wordt om samen met je medescouts op pad te gaan. Uiteindelijk kun je er zelfs voor kiezen leiding te gaan geven bij een speltak.

12

april 2014


Installeren Groepsvorming is heel belangrijk binnen scouting. Elk jaar is er een moment waarop nieuwe leden in een speltak worden geïnstalleerd. Voor veel kinderen een gewichtige gebeurtenis waar ouders van harte bij zijn uitgenodigd. Het nieuwe lid belooft de speltak dat hij/zij zijn/haar best zal doen een goede scout te zijn. De groep bevestigt dat de scout nu lid is van de speltak en bij hen hoort. Het nieuwe lid mag nu de scoutfit van de speltak en de das van de groep dragen. Elke opkomst wordt tijdens de opening door alle leden van de speltak de belofte opnieuw bevestigd door het opzeggen van de wet en het hijsen van de speltakvlag.

Overzwemmen Als kinderen de leeftijd krijgen om naar een volgende speltak te gaan, dan mogen ze eerst op bezoek bij de volgende speltakken zodat ze een goede keuze kunnen maken. Bij Scouting Hellevoetsluis heb je veel keus. Na de Bevers kan gekozen worden tussen drie welpenspeltakken met ieder hun eigen identiteit. Na de Welpen is er de keus tussen land, water-, luchtwerk of zelfs een combinatie van die drie bij de Amfibieën. Meestal de derde of vierde opkomst na de zomervakantie zwem je dan over naar je nieuwe speltak. Van het overzwemmen wordt een heel spektakel gemaakt. De hele groep verzamelt zich en de kinderen worden op ludieke wijze uitgezwaaid door de oude en binnengehaald door de nieuwe speltak. Ze mogen dan nog niet de scoutfit van de nieuwe speltak dragen, daarvoor moeten ze eerst weer worden geïnstalleerd.

april april 2014 2014

1313


De opkomst Elke speltak draait iedere zaterdag opkomst. De opkomsttijden verschillen per speltak. De juiste tijden zijn te vinden op onze website www.scoutinghellevoetsluis.nl. Regelmatig zijn er bijzondere opkomsten. Bijvoorbeeld met andere scoutinggroepen uit onze regio, elk jaar het zomerkamp, de Scout-it-out, St. Joris, Baden Powelldag en JOTA/JOTI. Daarnaast is scouting maatschappelijk actief, zoals met de aubade op Koningsdag, het kransleggen tijdens dodenherdenking, de Sinterklaasintocht, de collecte voor Jantje Beton, de Vestingdagen en andere activiteiten in Hellevoetsluis.

14

april 2014


Vrijwilligersorganisatie Scouting is een organisatie van vrijwilligers. Enthousiaste mensen, veelal zelf als kind scout geweest, die kinderen een plezierige vrijetijdsbesteding willen bezorgen. Zij steken daar veel vrije tijd en vaak zelfs vakantiedagen in. Al onze vrijwilligers volgen cursussen die verzorgd worden door Scouting Nederland. Soms wordt op u als ouder een beroep gedaan. Zo wordt van ouders met een kind bij het waterwerk verwacht dat zij tijdens een ‘klusopkomst’ meehelpen met het onderhoud van de boten. Het kan ook zijn dat u wordt gevraagd kinderen naar een evenement te vervoeren. Vindt u het leuk af en toe mee te helpen, geeft u zich dan op voor het Uitzendbureau.

Vacatures We zijn regelmatig op zoek naar vrijwilligers die een bestuurs- of leidingfunctie binnen onze groep willen vervullen. Besluit u actief te worden voor Scouting Hellevoetsluis, dan krijgt uw kind voorrang bij inschrijving. Daarnaast kan iedereen die af en toe een handje wil helpen zich aanmelden bij het uitzendbureau van Scouting Hellevoetsluis. Wanneer het nodig is, wordt u dan benaderd om te helpen met een klus of evenement. Geen tijd? Prima, dan benaderen we iemand anders. Maar ook hier geldt: hoe meer helpende handen, hoe lichter het werk.

april 2014

15


Verklaring omtrent gedrag Scouting Hellevoetsluis onderschrijft de gedragsregels van Scouting Nederland (te vinden op de site www.scouting.nl). Al onze vrijwilligers hebben dienovereenkomstig een verklaring omtrent gedrag moeten overhandigen.

Oudervertegenwoordiging Binnen Scouting Hellevoetsluis kennen we een oudervertegenwoordiging die namens de vier leeftijdsgroepen gevraagd of ongevraagd advies mag geven in de groepsraad en het bestuur. Voor elke leeftijdscategorie is er één plaats gereserveerd in de groepsraad. Er zijn vier ouderzetels beschikbaar. De oudervertegenwoordigers worden gekozen door de ouders. Bereikbaarheid: op onze website www.scoutinghellevoetsluis.nl staan de ouders van de oudervertegenwoordiging met hun mailadres.

We houden u op de hoogte Graag willen we ouders op de hoogte houden over de activiteiten van Scouting Hellevoetsluis. Er wordt regelmatig een digitale nieuwsbrief rondgestuurd. Voor een wat meer persoonlijk contact wordt er minimaal één keer per jaar een ouderavond of -middag georganiseerd, waarbij we wat meer vertellen over het reilen en zeilen bij Scouting Hellevoetsluis en is er gelegenheid tot het stellen van vragen aan aanwezige bestuursleden en speltakleiding.

16

aprilapril 2014 2014


Contributie Voor de juiste hoogte van de contributie verwijzen wij naar de website www.scoutinghellevoetsluis.nl. We proberen naast het innen van contributies ook door verschillende activiteiten geld in te zamelen en zo wat meer geld beschikbaar te hebben om leuke dingen te doen.

Andere kosten • Kleding: Alle scouts dragen een scoutfit bestaande uit een blouse in de kleur van de

speltak met een das in de kleur van onze scoutinggroep en een dasring. Op de blouse komen badges en insignes. Sommige speltakken dragen een pet of een tok. Een oude spijkerbroek en dichte schoenen die vuil mogen worden, completeren de scoutfit. Een nieuwe scoutfit (blouse, das, dasring en de eerste badges) kost, afhankelijk van de maat, ongeveer € 40,-. Deze is te koop bij de Scoutshop via internet www.scoutshop.nl. Minimaal één keer per jaar komt de Scoutshop speciaal naar Scouting Hellevoetsluis.

• Kamp: Het absolute hoogtepunt van het jaar is het zomerkamp tijdens de eerste week van de zomervakantie. Alle scouts vanaf de welpen gaan op kamp. De kosten hiervoor zijn afhankelijk van waar de speltak naar toe gaat en hoe lang. Een scoutskamp kost gemiddeld € 110,-. Incidenteel kan bij een uitstapje een bijdrage van enkele euro’s gevraagd worden.

april 2014

17

17


Aansprakelijkheid Wij raden het af uw kind kostbare spullen mee te geven naar scouting. Deze kunnen zoek raken of kapot gaan en voor het spel is het niet nodig. Scouting Hellevoetsluis is niet aansprakelijk voor zoekgeraakte spullen. Bij de meeste speltakken is het gebruikelijk dat mobiele telefoons bij de leiding in bewaring worden gegeven.

Verzekering Alle leden van onze groep hebben automatisch een verzekering via Scouting Nederland, de informatie speciďŹ ek voor ouders is te vinden op de website www.scouting.nl.

Huishoudelijk Reglement Scouting Hellevoetsluis heeft een huishoudelijk reglement dat dient als basis en leidraad over hoe de organisatie wordt gevormd en welke afspraken we met elkaar hebben gemaakt. Ons huishoudelijk reglement is te vinden op onze website www.scoutinghellevoetsluis.nl.

18

april 2014


Bereikbaarheid Het clubhuis van Scouting Hellevoetsluis is gevestigd in Fort Haerlem. Adres Telefoon Postadres Mailadres Website

: : : : :

Fort Haerlem, Plein Fort Haerlem 1, 3221 WP Hellevoetsluis 0181 311648 (alleen tijdens opkomsten op zaterdagochtend) Postbus 235, 3220 AE Hellevoetsluis info@scoutinghellevoetsluis.nl www.scoutinghellevoetsluis.nl

Van april tot oktober zijn de waterscouts te vinden op het Zeeverkennerscentrum Oosterland aan het Brielse Meer. Routebeschrijving ZVC ‘Oosterland’ Over de Rijksstraatweg naar Brielle. Bij stoplicht (naast de watertoren) naar links. Ná het pompstation (FireZone) afslag rechts de polder in. Deze weg volgen naar links en vervolgens de afslag naar rechts nemen (richting Brielse Meer). Staat een bordje in de berm! Bij de slagboom uitstappen en ca. 100mtr de dijk rechts oplopen = ZVC ‘Oosterland’.

Colofon | april 2014

Vormgeving en druk : Groeneweg Grafisch Ontwerp Hellevoetsluis redactie: PR commissie tweede druk, april 2014

19


20

april 2014

Infoboekje Scouting Hellevoetsluis  

Infoboekje Scouting Hellevoetsluis 2014

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you