Page 1

PORT

FOLIO

2013 HUGH WETH ERED ARCH ITEC TURE PORT FOLIO

2013 HUGH WETH


WORK

2005 2010 ACAD EMIC WORK

2005 2010 ACAD EMIC WORK

2005 2010 ACAD


Eco Conservation Retreat New Mexico the intention of this project was to create an environmentally friendly retreat for people to journey to on sabbaticals. located near santa fe, the site is a desert environment with a high altitude and mountainous terrain. at one point, the site was home to the anasazi native americans (circa 700 ad). the building’s placement on the site was selected because it is the reoccurring epicenter of all the cultural and geological activity within the immediate vicinity. the program of the project has been divided into three segments: community space, residential, and the kiva. the project itself acts as an educational starting point for a much larger cultural journey, which the visitors are encouraged to undertake. the goals of the project were to preserve as much of the original anasazi gardens as possible while providing homage to their meditative beliefs by incorporating a modern kiva into the program. in the project the plateau has been left as a sacred element, much like the anasazi people would have viewed it.

Kiva Exterior/Plateau


o os puebl san marc

san marcos pueblo

n of t he go ds

retreat site

cave

garde

canyon

70

m

i

pu

eb

lo

2.

t c o

rn

petroglyph site rn

burnt corn pueblo

bu

garden of the gods

pe

tr

l og

yp

h

si

te

Adjacent Cultural Interests


-8 +/

-0

views

-4

the project is designed to enhance the visitor’s focus on the mountain ntain chains which surround the site

-8 -4

-4

0 -2

4 -1

-8

ta

in

ch

ain

-2

mo

un

-4

de re sa

ng

6 -1

cr

S1

-4

ist

o

4 -1

3 -2

2 -1

S3

S2

-4

Communal Space

-8


section 1

section 2 (sustainability)

passive cooling

passive heating

section 3


kitche

me

ch

stacking within each residential unit are two apartments that can be rented by visitors. they are stacked on top of each other to allow uninterrupted views of the landscape, while providing an opportunity for passive cooling and heating.

Residential Unit

lectio r col

room

wate

wate

an

ica

l ro

om

living

n

n

r stor

age bedr

oom


sustainability

passive solar

passive heating

passive cooling


On

In

Kiva Interior

t

he

the

Pl

a

Pla

a te

tea

u:

u:

m Co

Ga

m

lle

un

ry/

al

Me

a Sp

dit

ce

ati

on

Sp

ace


kiva the kiva is an anasazi structure which provided the settlement with a space for meditation and self reflection. the anasazi’s creationism story is entwined with the earth, and the act of submerging oneself into the ground was an important spiritual gesture. the kiva in this project emulates the act of submersion and self reflection that the anasazi held so sacredly.

Physical Model


Alfred Lerner Hall Structural Analysis 5’

PARTIAL PART TIAL TRANSVERSE SECTION

LOAD TRANSFER (CURTAIN WALL - CLAMP - STEEL ARM - RAMP TRUSS - COLUMN - GROUND) HAND RAIL CURTAIN WALL LATERAL CROSS-BRACING CIRCULAR STEEL COLUMN

2’

TRUSS SUPPORTING RAMP STEEL CABLE STRUCTURAL RAMP STEEL ARM

4 1


5

1

structural truss

2

steel clamp

3

steel arm

4

continuous steel cable

5

curtain wall

6

continuous steel column

7

lateral cross bracing

6

2 3

7

Detailed Structural Renders


Smithson Museum The Meadowlands the robert smithson museum was a project intended to be built in the meadowlands with a focus on displaying land art. the site was an old chlorine factory complex that had been abandoned, my design revolved around the idea of entropy, and how when a building loses its function it is rendered obsolete. entropy was a topic of interest for robert smithson, and the idea resonated throughout his work. the museum was designed with a series of ramps that intersected the decaying structures, and visitors could view the art from the ramps, detached from the contamination on the site. the project is timeline oriented, and over the course of a 10 year cycle the ramps and building locations change with the obsolescence.

decay 1

Entry Sequence

over time, stress will be applied to the existing buildings and eventually they will collapse, destroying the building, the art, and the ramps, in order to create a new artform. the ramps then reroute and a new building will take its place on the opposite side of the site. the only fixed building in the project is the entry building, which houses the information, bookstore, library, offices, cafeteria, gallery, and auditorium.

decay 2

decay 3


decay ay a y4


2008 2 0

EXISTING E XI X

Project Timeline: Decay

2010 2 0 10

ARTWORK A RT R TWORK PLACED

2010

RAMPS PLACED once the ramps are placed, the pubic is free to move about the musum. the entropic state that once existed now has a function until stress is applied to the buildings.


2014 2 0 2018 2 0

STRESS APPLIED

2018 20 2

IMPLOSION IM MP

2020 2 20

REGENERATION R RE the regeneration phase of the project proposes new buildings to replace the destroyed ones. this results in a continuous cycle of “creationentropy-destruction.”

Regeneration: Project Timeline


T h e Te c t o n i c C u b e H a n g / G r a v i t y


The concept for the Digital Cube derived from the verb hang. The cube is a tangible object that allows users to alter its visual properties as they rotate the object. When gravity acts on the zinc plates the interior pieces begin to hang. The dichotomy between the interior and exterior planes is the main focal point for the viewer. There is no defined core, and it requires user interaction to form the exterior and interior.


Dance Center // Apartments New York

the site is located in the meatpacking district, on a triangular sliver of land that is formed between the merging of two different city grids. the program of the project is divided by locating the retail space on the ground floor, the dance studios on the 2nd to 5th floors, and the apartments on the 6th to 15th floors. each shift in program is define on the exterior by roof gardens, an opportunity for the various users of the buildings to mix with different groups. the exterior is also defined by the steel mesh panels that provide shading and glare protection for the inhabitants. the panels are able to rotate and the windows are operable to allow the occupants the ability to customize their environment.

DSO

N

W 13TH

HU

this project was designed to accommodate 3 user groups: a dance company, apartment owners, and retail space. the result was a mixed use building with varying public and private functions. the concept of this project was to explore and expose the intrinsic link between architecture and dance, which I defined as non-verbal communication. i created this sense of non-verbal communication by offering visual vignettes across the project so different user groups could see the happenings of different spaces that were closed off to them.

T

OR

GA

NE

O SV


VISUAL VIGNETTES

NT

E RTM A P A BY LOB

MA IN L OB BY

NONVERBAL COMMUNICATION

PRIVATE // OPAQUE

SEMI - PRIVATE // SEMI - OPAQUE

PUBLIC // TRANSPARENT

RS CE N DA BBY LO


Lobby Detail


Apartment Detail


SUPPLY AIR DUCT // 1’ DIA RETURN AIR DUCT // 1’ DIA SOFFIT CONDITION TO PRESERVE MAXIMUM CEILING HEIGHT

SERVICE ROOM // SPACE FOR PACKAGED UNITS

INTAKE FOR PACKAGED UNIT EXHAUST FOR PACKAGED UNIT

PASSIVE VENTIALTION ZONE: CLOSED SHUTTERS = SHADING/LOW HEAT GAIN OPEN SHUTTERS = VENTILATION / RETURN DUCT SUPPY DUCT

Apartment Details

SPACE FOR

RADIANT F


R MEP LOOR HEATING

Physical Model


Exterior Perspective


2010 2011 PROF ESSI ONAL WORK

2010 2011 PROF ESSI ONAL WORK

2010 2011


T h e C a f e S a v o y Te n a f l y N J


The Cafe Savoy was an existing cafe and bakery in downtown Tenafly NJ whose client wanted an interior renovation. The main idea for the space was to create a full circle pattern circulation with three distinct spaces: retail, entry, and dining. Each of the spaces is distinguished by the choice of materials and the ceiling heights. The client was very interested in the materiality and spatial qualities of the renovation, and the three dimensional renderings were helpful in conveying the new design.

Conceptual Interior Renderings


H o m e r S h o w r o o m N e w Yo r k N Y

SSTT R REE EETT

HOMER HOMER SHOWROOM SHOWROOM

UN IV ER SI TY

PL AC E

EE 1100 TTH H


SHOWROOM 27'-11" x 20'-9" S

SSSS

OFFICE

SS

BATHROOM

EMPLOYEE STORAGE

The Homer Showroom is the flagship retail space for Richard Mishaan’s furniture and lighting lines. In this project I was responsible for interpreting/drawing the design, reviewing/hiring the subcontractors, and overseeing the project to completion. The construction phase of the project took one month and during this period I was on site daily inspecting quality, monitoring progress, and answering various questions.

Project Information


G

N TI

H

RY

T NE

I

B CA

-

R DE

UN

ED

L

OM

AY L P

LIG

E

S CA

IS

D ILT

BU

T

S CU

G G LVIN E H S HTIN E G I L L D AB UST E LE J D D O I A D ICLE T R VE

VIEW 1

VIEW 2


VIEW 3

VIEW 4

The centerpiece of the design revolves around the LED lit display case. The bright lighting instantly draws your attention as you enter the showroom. Other renovations to the space included new partitioning, dark ebonized flooring, hanging light fixtures and track lighting, and various other fixtures and finishes.

Post-Construction Photographs


Yo g a a n d P i l a t e s S t u d i o Te n a f l y N J


The goal for this Pilates and Yoga studio was to create an environment of tranquility, in a space that is located within downtown Tenafly, NJ. This was accomplished, in part, by extruding planes on the walls and ceilings and introducting sources of ambient light, that would create a warming glow for the space and not interrupt the classes meditation. Sliding screens, embedded in the back of the built-in bench, allowed the class to adjust the natural daylight in the space.

Conceptual Interior Rendering


This is another interior rendering illustrating the main focal point of the space. A frosted glass panel was selected to be recessed into the wall behind the instructor to reflect light, and to add an interesting counter-point to all of the earth tones and canvas’ that surround the students. By adding a distinctive focal point, the space becomes intentionally defined, and offers a clear direction in which to perform yoga/pilates.

Conceptual Interior Rendering

Hugh Wethered Architecture Portfolio  

Academic and Professional Work

Advertisement