Onze duurzame strategie 2022

Page 1

ONZE DUURZAME STRATEGIE 2022

WE CAN WE CREATE WE ARE REAL WE GROW TOGETHER WE TAKE CLIMATE ACTION


Philippe Deschilder, CEO

Beste lezer, Wij zijn trots op wat we met ons bedrijf samen kunnen verwezenlijken. En we zijn zeker ook trots op de manier waarop we dat doen. Maar vooral zijn we ook heel erg trots dat u er zelf ook meer over wil lezen. Dank u voor uw interesse! We willen graag communiceren over hoe wij toegevoegde waarde realiseren voor zo veel mogelijk mensen, op een manier die onze omgeving en het milieu maximaal spaart. We vinden ook dat we als impactonderneming hiertoe verplicht zijn. Voor ons maakt dit deel uit van de maatschappelijke verantwoordelijkheid die in het familiale DNA van ons bedrijf zeer sterk verankerd is. Vandaag is de keuze om uitgebreid te rapporteren over duurzaamheid en een aantal ESG-aspecten (Environmental, Social & Governance) volgens de gangbare richtlijnen nog onze eigen keuze. We zijn er echter van overtuigd dat alle bedrijven in onze branche binnen vijf jaar zullen moeten rapporteren om hun license to operate te behouden. Wij willen alvast een voorbeeld geven in de sector.

2

EEN GEBOUW IS HET VISITEKAARTJE VAN EEN BEDRIJF WE KIEZEN VOOR AANSPREKENDE ARCHITECTUUR MET AANDACHT VOOR FUNCTIONALITEIT EN KWALITATIEF MATERIAALGEBRUIK


UITDAGINGEN We werken in een spannende marktomgeving die snel wijzigt en waar externe, niet-economische factoren ook een aanzienlijke impact hebben. Klimaatactie, war for talent, war for hands, congestie op wegen en het energienet, de aanhoudende groei van e-commerce, de verwachtingen rond steeds kortere levertijden, de noodzaak van automatisatie en robotisering, de beperkte beschikbaarheid van ontwikkelbare ruimte... het lijstje is lang. Het zijn voor ons belangrijke aspecten waar we in onze strategie rekening mee moeten houden. Verder in dit rapport lichten we dit meer in detail toe. Eindconsumenten eisen vandaag beschikbaarheid van het volledige aanbod anytime en anywhere met een ‘next day’ of zelfs ‘same day’ levering! Diezelfde eindconsument neemt via het maatschappelijke en politieke debat echter ook een duidelijk standpunt in m.b.t. duurzaamheid. Dikwijls beseft de consument niet dat de e-commerce twee tot drie keer meer logistieke ruimte nodig heeft dan de klassieke retail. We proberen die tegenstelling te verzoenen vanuit ons bedrijfsmodel.

WIJ ZIEN HET ALS ONZE MISSIE OM ONZE KLANTEN SUCCESVOL TE LATEN GROEIEN DOOR HET AANBIEDEN VAN FUTURE PROOF HUISVESTINGSOPLOSSINGEN MET EEN POSITIEVE IMPACT OP MENS EN MILIEU

Wij willen d.m.v. future proof en CO2-neutraal logistiek vastgoed op de juiste locaties onze klanten in staat stellen om hun activiteiten te doen groeien met een minimale impact voor mens en milieu. Dat is geen eenvoudige opdracht, maar wel absoluut noodzakelijk. Onze totaaloplossing is een pak breder dan enkel het gebouw. We bieden immers

ook

property

management

diensten, oplossingen rond hernieuwbare energie, automatisering, workforce en zelfs financiering aan.

Ralph Caspanni, CEO

Heylen Warehouses I Duurzame strategie 2022

3


IMPACTONDERNEMING Wij willen een impactonderneming zijn en tastbare positieve impact realiseren. Elke dag opnieuw. We kunnen dit door te investeren in het logistiek vastgoed van de toekomst en in de duurzame groei van onze klanten. We ontwikkelen ons vastgoed alsof het voor onszelf zou zijn – en dat is in feite ook zo, want we zijn vastgoedinvesteerders die op lange termijn denken. Dit maakt dat we vanaf de start een aantal keuzes maken die de initiële bouw- en ontwikkelkosten misschien wel verhogen, maar die op lange termijn, op vlak van total cost of ownership, een positieve return geven aan mens, milieu en economie. De business van onze klanten is ruimte-intensief en brengt een hele stroom aan bewegingen met zich mee. We zijn ons daarvan bewust en optimaliseren het gebruik van de grondoppervlakte rekening houdend met de langetermijngroei. Dit doen we door al vanaf de ontwerpkeuzes flexibiliteit en modulariteit in te bouwen. Omdat wij zelf houden van

ANTWERP EAST PORT LOGISTIC CAMPUS Grobbendonk

4

aansprekende architectuur, investeren wij in mooie herkenbare gebouwen. Iedereen die in onze gebouwen werkt, maar ook iedereen die er voorbijrijdt, kan er elke dag van genieten.

PIJLER I Wij bouwen en beheren future proof logistiek vastgoed

PIJLER II Wij nemen klimaatactie

PIJLER III Wij zijn een bedrijf van mensen voor mensen


ONS ENGAGEMENT

DIALOOG

Als voorloper in de sector hebben we een voorbeeldrol. Met onze drie strategische pijlers voor duurzame groei willen we die voorbeeldrol waarmaken.

We hopen dat u als lezer zelf inspiratie vindt in dit rapport. Het is allesbehalve een eenrichtingsdocument! Wij horen graag uw feedback en gaan nog liever met u in dialoog om te kunnen bijleren zodat we allen samen aan nog meer positieve impact en ondernemerschap kunnen werken!

Aan onze klanten beloven we innovatieve gebouwen die perfect (multimodaal) gelegen en energieneutraal zijn. Op maatschappelijk vlak nemen we een voorbeeldrol op om klimaatpositief te worden en zijn we een grote producent van hernieuwbare energie. Onze mensen maken daarbij in alles het verschil. We stralen samen werkplezier, ondernemerschap en succes uit en doen grootse dingen. Dat maakt het volgens ons leuk om met ons en bij ons te werken.

Philippe Deschilder, CEO Ralph Caspanni, CEO

Natuurlijk zijn we er nog niet. We hebben hier vandaag een vlag geplant en verder in dit rapport leest u ambitieuze doelstellingen. De richting is daarbij duidelijk bepaald, maar het doel is nog niet bereikt. In de komende maanden en jaren zullen we stap voor stap voortgang maken.

Heylen Warehouses I Duurzame strategie 2022

5


INHOUD 1. OVER HEYLEN WAREHOUSES

9

Wie zijn we? Over Heylen Group

9

Kerncijfers

10

Onze visie

12

Onze kernwaarden

12

Uitgelicht: SHIPP 21

14

Ons team

16

Value proposition

18

2. UITDAGINGEN

22

De wereld verandert

22

Ons antwoord op deze uitdagingen

28

3. ONZE DUURZAME STRATEGIE

34

PIJLER I: We bouwen en beheren future proof logistiek vastgoed

34

We bouwen energiezuinige warehouses met lage operationele kosten

35

We bouwen flexibele en multifunctionele logistieke magazijnen op strategische locaties

40

We zijn een creatieve partner in groei voor onze klanten

42

PIJLER II: We nemen klimaatactie

44

We streven naar CO2-neutraliteit

45

We beperken de milieu-impact van onze activiteiten

52

We kiezen resoluut voor efficiënt landgebruik

54

PIJLER III: We zijn een bedrijf van mensen voor mensen

56

We groeien samen als team

57

We werken respectvol samen

60

We tonen maatschappelijke betrokkenheid en engagement

64

4. DOELSTELLINGEN

6

9

66


Heylen Warehouses I Duurzame strategie 2022

7


8


OVER HEYLEN WAREHOUSES

1

WIE ZIJN WE?

OVER HEYLEN GROUP

Heylen Warehouses is een logistiek en semi-industrieel vastgoedbedrijf, opgericht in 2001, met vestigingen in Nederland (Roosendaal) en België (Herentals).

Heylen Warehouses maakt deel uit van Heylen Group, een Belgische industriële holding die investeert in ambitieuze bedrijven en ondernemers. Heylen Group hanteert een buy-build-and-holdstrategie waarbij innovatie, internationalisering en operationele uitmuntendheid centraal staan.

We investeren in multimodale logistieke hotspots en bieden onze klanten stateof-the-art en toekomstbestendige vastgoedoplossingen. Onze kernactiviteit bestaat uit het ontwikkelen, verhuren en beheren van warehouses en logistieke distributiecentra waarbij we toegevoegde waarde creëren voor onze huurders door onze in-house expertise. Onze kernactiviteiten voeren we uit met respect voor mens, milieu en maatschappij. Wij willen voor onze klanten een betrouwbare, dynamische en innovatieve partner zijn die kostenbewust, kwaliteitsvol en klantgericht werkt aan een duurzame en gezonde groei.

Heylen Group werd 21 jaar geleden opgericht door een rasechte ondernemer, Wim Heylen. Dankzij een duidelijke visie en de juiste mensen is Heylen Group uitgegroeid tot een holding van 33 bedrijven en ongeveer 2.800 medewerkers. Vandaag is Heylen Group actief in verschillende Europese landen in een brede waaier van sectoren waaronder consumentenproducten, uitzendarbeid, voeding, muntproductie, fintech, business & events en logistiek vastgoed. De combinatie van gepassioneerd ondernemerschap, een langetermijnvisie en aanwezigheid in verschillende landen en sectoren maakt het businessmodel van Heylen Group flexibel, robuust en toekomstbestendig.

Heylen Warehouses I Duurzame strategie 2022

9


KERNCIJFERS 2021

30

280.921

Fantastische medewerkers

Gebouwen in opbouw (in m2)

1.736.976

821.066

Ontwikkelde activa (in m2)

Gebouwen in beheer (in m2)

SCOPE 1 EN SCOPE 2 Voor meer detail, zie pagina 50. 2% Aardgas Elektriciteit Diesel Koelmiddel

59,2 ton CO2 35% 63%

10

10,54 m3 17,19 kWh 31,47 l 0 kg


165.745

67,4

Aantal zonnepanelen

Cumulatief totaal van capaciteit in MWp t.e.m. 2021

17.340 Equivalent van jaarlijks energieverbruik van dit aantal gezinnen

SCOPE 3 Voor meer detail, zie pagina 50.

8%5%

95%

5.151 ton CO2

7.093 ton CO2

92%

Aardgas: 957.847 m3 Elektriciteit: 18.580.742 kWh

Opgewekte zonne-energie: 41.969.772 kWh

Heylen Warehouses I Duurzame strategie 2022

11


ONZE VISIE

ONZE KERNWAARDEN

Net als de oude bouwers van kathedralen, is het onze visie om te bouwen voor de toekomst, voor de volgende generaties.

In al wat we doen, laten we ons leiden door onze kernwaarden. Deze hanteren we als een kompas bij het maken van beslissingen, investeringen, onderhandelingen, ons personeelsbeleid – kortom, bij quasi alles wat we in onze bedrijfsvoering doen.

Wij ontwikkelen, verhuren en beheren toekomstbestendige magazijnen die worden gebruikt door toonaangevende klanten en merken. Onze logistieke gebouwen zijn essentieel om een efficiënte distributie van materialen en goederen te realiseren of om waarde toe te voegen door o.a. productie, assemblage, customizing en reparatie. Wij hanteren hoge kwaliteitsnormen en een langetermijnvisie om te helpen bouwen aan een gezonde toekomst voor de logistieke sector in de Benelux, waarbij duurzaam ondernemen centraal staat.

12

Zo zijn we zeker dat we de juiste dingen doen en dat we daarbij ook de juiste hoge ethische en menselijke omgangsvormen hanteren die we ons van bij het begin vooropgesteld hebben.


PROFESSIONALISME

DUURZAAMHEID

We hebben de kennis en de knowhow in huis om voor elk logistiek en (semi-)industrieel huisvestingsvraagstuk, hoe uitdagend ook, een gepaste oplossing te kunnen bieden en om elk project correct en met respect voor timing, budget en wetgeving uit te voeren.

Duurzaam ondernemen zit in ons DNA. We hebben respect voor de omgeving en de mensen waarmee we samenwerken. Zo maken we het verschil, ook voor de volgende generaties.

WORK HARD, PLAY HARD

TROTS

Succes is een team effort, we zijn trots op onze successen en vieren deze dan ook graag.

We zijn trots op wat we doen en wat we verwezenlijken. We zijn fier op onze mensen en op de kwaliteit die we leveren.

CREATIVITEIT

LANGE TERMIJN WAARDECREATIE

We zijn een bedrijf van ondernemers voor ondernemers. We zijn flexibel en creatief, denken met de klant mee en durven out-ofthe-box oplossingen aan te reiken die zijn verwachtingen overstijgen.

“We are in it for the long run, no hit and run.” Investeringen moeten duurzaam zijn. Duurzaam staat hierbij voor investeringen en gebouwen die langdurig meegaan en (toekomst)bestendig zijn.

RESPECT

SECOND LIFE PRINCIPE

We zijn een bedrijf van mensen voor mensen. We zijn eerlijk en behandelen iedereen met respect, zowel medewerkers, leveranciers als klanten. In onze samenwerkingen zoeken we altijd naar win-win-oplossingen. We hanteren een directe en duidelijke communicatie en willen vooral en in de eerste plaats betrouwbare partners zijn.

De gebouwen die we ontwikkelen en waarin we investeren, moeten functioneel en aantrekkelijk zijn zodat ze niet alleen aan de behoeften van vandaag voldoen, maar ook aan die van de toekomst. De gebouwen zijn functioneel en technisch voorzien om een tweede, derde en volgend leven aan te kunnen.

Heylen Warehouses I Duurzame strategie 2022

13


UITGELICHT SHIPP 21

Opslag / beveiliging waardevolle goederen Integratie in ecosysteem

Zonnedak Opslag gevaarlijke goederen Modulaire opbouw BREEAM Excellent **** Second life & future proof Building Technologies V Eigen insteekhaven Gekoelde opslag

14

ADR


SHIPP 21 is de nieuwste hotspot in de provincie Zuid-Holland, tussen de Dordrechtse Kil en de Haven van Rotterdam. Het wordt een grootschalige industriële campus voor watergebonden logistieke en (semi-)industriële activiteiten zoals bijvoorbeeld e-commerce, ADR, gekoelde opslag, etc. De campus zal 230.000 m2 aan bouwvolume bieden en wordt gefaseerd ontwikkeld. Om de aansluiting tussen de N217 en de SHIPP 21 campus te optimaliseren, wordt een nieuwe ontsluitingsweg gerealiseerd.

HERONTWIKKELING VAN BESTAANDE SITES Efficiënt grondgebruik is voor ons één van de speerpunten van de duurzame strategie. Wanneer we vrije, beschikbare ruimte ontwikkelen (greenfields), helpt ons campusmodel en het dubbel gebruik van de ingenomen grondoppervlakte via de ontwikkeling van PV-installaties op de daken om deze ruimte maximaal te gebruiken. Overheden zetten meer en meer een rem op de inname en verharding van vrije ruimte. Ook wij vinden dat we de inname van vrije ruimte door greenfieldontwikkelingen maximaal moeten compenseren. Precies daarom willen we sterker inzetten op de herontwikkeling van bestaande verouderde bedrijfsgebouwen of sites (brownfields).

Artistieke impressie

Heylen Warehouses I Duurzame strategie 2022

15


ONS TEAM Ralph Caspanni CEO

Philippe Deschilder CEO

ONE LIFE. LIVE IT.

DIFFICULT ROADS OFTEN LEAD TO BEAUTIFUL DESTINATIONS.

Marco Iacovella Program Manager Energy & Sustainability

Nicolas Van Damme CFO SCREW IT, LET’S DO IT!

VICTORIOUS WARRIORS WIN FIRST AND THEN GO TO WAR.

Bart Duchi Project Coordinator

David Batens Head of Asset and Property Management

STEL NIET UIT TOT MORGEN WAT JE VANDAAG. KAN DOEN.

ALLES KOMT ALTIJD GOED.

Jordy Grundel Business Development Manager

Sarah Dierick Marketing & Communication Manager IK HEB HET NOG NOOIT GEDAAN DUS IK DENK DAT IK HET WEL KAN.

VAKE BE’J TE BANGE.

Danaë Stove Business Development Manager LIFE ISN’T ABOUT WAITING FOR THE STORM TO PASS, IT’S ABOUT LEARNING TO DANCE IN THE RAIN.

Tim Brijs Land Developer

Tamara Swaanen Property Service Coordinator

HET LEVEN ZIT VOL AVONTUREN.

MAKE SURE YOU LIVE LIFE, INSTEAD LIFE LIVED YOU.

Sarah De Meester Project Manager

Matthias D’Hoore Accountant

LIVE THE LIFE YOU LOVE, LOVE THE LIFE YOU LIVE.

Damien Delbeek 3D Developer DREAM. PLAN. DO!

16

THE WORLD IS A BOOK, THOSE WHO DO NOT TRAVEL READ ONLY ONE PAGE.

Wim Kennis Project Manager EEN GOEDE DAAD ZONDER BELANG ZET DE VOLGENDE IN GANG.


Els Vanbaeden Office Manager, Legal & HR support

Jan Huysmans Head of Design & Engineering LIFE IS A JOURNEY. ALWAYS DO THE RIGHT THING.

IF YOU WANT TO SEE A RAINBOW, YOU HAVE TO LEARN TO SEE THE RAIN.

Hannah De Becker Project Manager

Lieze Vandael Architect

HAKUNA MATATA.

CHOCOLATE IS THE ANSWER. WHO CARES WHAT THE QUESTION IS.

Sebastien De Sutter Project Coordinator Renewable Energy

Jonas De Lannoy Business Development Manager SURF YOUR WAVES.

WORK HARD PLAY HARD.

Alain Flemings Property Manager DON’T RAISE YOUR VOICE, IMPROVE YOUR ARGUMENT.

Pieter-Jan Van Nyen Property Manager

Dries Claes Project Manager

MET VERBEELDING GERAAK JE OVERAL.

PUT ON YOUR POSITIVE PANTS.

Sam Broekx Project Coordinator

Gunter Hofkens Project Manager YOU NEVER FAIL UNTIL YOU STOP TRYING.

REMAIN CALM IN EVERY SITUATION, BECAUSE PEACE EQUALS POWER.

Conny Van Hool Accountant

Yannick Goos Project Coordinator

LOGIC WILL GET YOU FROM A TO Z.

EITHER YOU RUN THE DAY OR THE DAY RUNS YOU.

Caroline Schouwenaars Legal Counsel BELIEVE YOU CAN AND YOU’RE HALFWAY THERE.

Arne Delvaux Project Manager WHEN LIFE CHALLENGES YOU DON’T SAY “WHY ME” SAY “TRY ME!”.

Heylen Warehouses I Duurzame strategie 2022

17


VALUE PROPOSITION

Onze waardepropositie – de kern van ons bedrijfsmodel. Samen met onze klanten groeien... Dat vat onze filosofie eigenlijk goed samen. We bieden klanten logistiek vastgoed op maat aan en beheren dit zodat de klanten zich op hun core business kunnen focussen. We onderscheiden meerdere doelgroepen: 3PL-spelers (third party logistics), retailmerken, productiebedrijven en investeerders. Onze klanten waarderen onze expertise in waardevast future proof logistiek vastgoed, maar ook onze vertrouwde en ontzorgende aanpak en de ervaring in financierings- en beheersmodellen.

18

Onze waardepropositie combineert: • •

Operational excellence in beheer Product leadership qua architectuur, flexibiliteit, modulariteit, duurzaamheid en energie-efficiëntie Customer intimacy op vlak van kennis, meedenken, ontzorging en gewoon het bieden van fijne contacten met wederzijds respect en sympathie

SAMEN GROEIEN MET ONZE KLANTEN DAT IS DE KERN VAN ONS BEDRIJFSMODEL


HG STORAGE LOGISTIC CAMPUS Venlo

VOOR ONZE KLANTEN MAKEN WIJ HET VERSCHIL DOOR ONZE EIGEN EXPERTISE MET BETREKKING TOT

State-of-the-art (gebouw)technieken.

Logistiek vastgoed op de juiste locaties die vlot bereikbaar zijn voor het personeel en een goede multimodale ontsluiting bieden.

Opslag en beveiliging van waardevolle goederen.

Aangename en mooie gebouwen waar mensen graag komen en ergonomisch kunnen werken.

Multifunctionele en flexibele gebouwen die geschikt zijn voor een brede waaier aan logistieke operaties en activiteiten. Duurzame gebouwen die CO2-neutraal zijn en mee invulling kunnen geven aan het duurzaamheidsengagement van de klant.

Opslag van goederen.

ADR

farmaceutische

Opslag van gevaarlijke goederen (ADR).

Ontzorging bij het dagelijks beheer zodat de klant zich op zijn core business kan focussen.

Heylen Warehouses I Duurzame strategie 2022

19


UITGELICHT DUTCH VAULT

MOOIE GEBOUWEN WAAR JE FIER OP BENT Een gebouw is ook een visitekaartje van een bedrijf. Daarom kiezen we voor hoogwaardige materialen en architectuur. Onze magazijnen stralen warmte uit en vormen een aangename werkplek. Wij besteden extra aandacht aan de architectonische vormgeving en zorgen ervoor dat de gebouwen tevens een hoge visuele kwaliteit bezitten met een tijdloos karakter. Heylen Warehouses heeft net dat ietsje meer. Onze gebouwen zijn herkenbaar.

20

The Dutch Vault is goed voor 13.000 m2 productie-, opslag- en kantoorruimte in Houten. Het gebouw kwam er ter vervanging van het historische muntgebouw in centrum Utrecht, dat 100 jaar dienst deed en niet meer up-to-date was. In totaal is er circa 62 ton staal buitenplating, 56 ton profielen en 6 ton vlak staal voor het zetwerk geplaatst tegen de gevel. Dankzij duurzame bouwdelen werd het second life principe volop gerespecteerd. Bjørn Vijlbrief, architectuurfotograaf en kunstenaar bij Vijlbrief Fotografie heeft een aantal prachtige foto’s gemaakt van de Dutch Vault. “De opmerkelijke, goudkleurige gevel met zijn afwisselende vlakken is voor mij een bron van inspiratie”, aldus de kunstenaar.


De productiefaciliteit van de Koninklijke Nederlandse Munt is een beveiligde, betonnen bunker. Binnen gebeurt de magie. Munten uit verschillende landen worden geslagen in een gestroomlijnd productieproces, waarbij de logistiek van grondstoffen tot de opslag van het eindproduct is geïntegreerd. Alles onder één dak. Aangezien de Dutch Vault zich in de stedelijke kern van Houten bevindt, was het een uitdaging om een geschikte gevel te ontwerpen. Hoewel de betonnen muren de veiligheid van het binnenprogramma garandeerden, boden ze weinig waarde aan het omringende stedelijke landschap.

Het ontwerpteam van Wilma Wastiau architecten besloot daarom om het veelzijdige productieproces van munten als inspiratie te gebruiken voor het gevelontwerp. De gevelpanelen werden in een driedimensionaal patroon aan de gevel bevestigd, wat het effect geeft van ingewikkelde facetten van kleur en licht, vergelijkbaar met de details van een munt.

HEYLEN WAREHOUSES LEVERT NET DAT IETSJE MEER ONZE GEBOUWEN ZIJN HERKENBAAR

Heylen Warehouses I Duurzame strategie 2022

21


UITDAGINGEN

2

DE WERELD VERANDERT

We ondernemen in woelige tijden – dat is het minste wat we over de voorbije twee jaar kunnen zeggen. De klimaatverandering, COVID-19, de schaarsheid van energiebronnen, de demografische evolutie en nieuwe technologieën zullen onze maatschappij en economie ingrijpend veranderen. Nooit eerder hebben we zoveel verandering gevoeld. Goede risicobeheersing, een solide kapitaalsbasis en veel wendbaarheid zijn de kerningrediënten om hiermee om te gaan. Dit alles stemt ons niet pessimistisch, integendeel! Wij zien vandaag een twintigtal uitdagingen die onze business activiteit kunnen beïnvloeden. De grote meerderheid van deze uitdagingen kunnen we onder

22

de noemer milieu en klimaat plaatsen. Daarnaast zijn er ook uitdagingen die te maken hebben met socio-economische factoren. Ten slotte zijn er een aantal uitdagingen op vlak van ons bedrijfsmodel, innovatie en economische groei. De lijst op de volgende pagina met uitdagingen en risico’s is tot stand gekomen op basis van een aantal sectorrapporten, een analyse door het adviesbureau Sustacon en een management review. We hebben voor deze uitdagingen een risico-assessment gedaan. We hebben de inschatting gemaakt in welke mate wij op een positieve manier impact kunnen hebben en welke onze maturiteit vandaag is. Dit gaf ons de kans om onze strategie hierop af te stemmen. Het liet ons ook toe de prioritaire doelstellingen


te bepalen. Het resultaat van deze prioritering ziet u hieronder. Bijzondere uitdagingen liggen in de veranderende bouwsector, de EU-taxonomie, de noodzaak tot meer rapportering en de Europese Green Deal. We lichten deze uitdagingen apart toe.

1. 2. 3.

MATERIALITEITSMATRIX VAN ONZE UITDAGINGEN

4.

5. 6.

Mogelijke impact door onze beheersmechanismen

18 2

7

11

15 5 17

10

13 16

89

1

12 6 19 3 14

4

7. 8. 9. 10. 11. 12. 13. 14. 15. 16. 17.

Green Deal – een klimaatneutraal Europa tegen 2050 De nood aan infrastructuur die tegen klimaatschokken kan Schaarste en prijsschommelingen van bouwmaterialen Schaarsheid beschikbare ruimte en bebouwbare gronden + betonstop (België) Debat rond stikstof en verdozing (Nederland) Nood om versneld te bewegen naar industrie 4.0 en automatisatie Nood tot digitalisering Afname biodiversiteit Afvalproblematiek Waterschaarste Verouderde gebouwen en infrastructuur Brownfields en vervuilde gronden Verstrengende regelgeving en rapporteringsnoodzaak Congestie op het elektriciteitsnet Congestie op de weg en mobiliteitsknoop War for talent War for hands

Mogelijke impact op onze bedrijfsvoering of ons bedrijfsmodel

LOGISTIC MILL 21 CAMPUS Weert Artistieke impressie

Heylen Warehouses I Duurzame strategie 2022

23


WIJ ENGAGEREN ONS OM JAARLIJKS TRANSPARANT TE COMMUNICEREN OVER ONZE DUURZAME STRATEGIE

TRENDS IN DE BOUWSECTOR De bouwsector en de gebouwen zijn wereldwijd goed voor ongeveer 1/3de van al het materiaalverbruik, het energieverbruik en de CO2-uitstoot. Hoewel gebouwen de laatste jaren veel energie-efficiënter zijn geworden, blijft de bouwsector een grootverbruiker van energie. De bouwsector loopt sterk achter op de productiviteitswinsten van andere sectoren. In hoge mate blijft het een conservatieve sector met lage marges en weinig innovatie. Voor een deel is dit te verklaren door de specifieke marktcontext en -dynamiek van de sector. Daarnaast tekenen een aantal nieuwe trends zich af die een extra druk leggen op het bouwproces. COVID-19 heeft een grote impact gehad op de sector. Het zal zeker zorgen voor een versnelling van enkele trends zoals: • • • •

Minder manuele arbeid op de werf zelf uitvoeren Kortere doorlooptijden Met minder mensen en minder tijdsgebonden bouwen De (materialen)keten moet korter, weerbaarder en betrouwbaarder worden Met de juiste strategische onderaannemers en partners werken waarop in crisissen kan worden gerekend Maximale digitalisering en automatisering

Onze manier van bouwen en ons projectmanagement bieden een aantal oplossingen, maar inspelen op deze trends blijven toch een absolute prioriteit.

24

EU-TAXONOMIE De EU-taxonomie is een classificatiesysteem dat een lijst van ecologisch duurzame economische activiteiten bevat. Op deze manier moet het de investeerders zekerheid bieden, particuliere investeerders beschermen tegen greenwashing, bedrijven helpen om klimaatvriendelijker te worden, marktfragmentatie tegen te gaan en investeringen helpen te verschuiven naar waar ze het hardst nodig zijn. De taxonomieverordening stelt zes milieudoelstellingen vast waaraan wij ook zullen werken: • • • • • •

Matiging van klimaatverandering Aanpassing aan klimaatverandering Duurzaam gebruik en bescherming van water en mariene hulpbronnen De overgang naar een circulaire economie Preventie en bestrijding van verontreiniging De bescherming en het herstel van biodiversiteit en ecosystemen


VERANTWOORDELIJKHEID EN TRANSPARANTIE IS EEN NOODZAAK Vanuit Heylen Group is begin 2021 de opdracht gelanceerd aan alle dochterbedrijven om een visie rond maatschappelijk verantwoord ondernemen en duurzaamheid op te stellen. Wij gaan nog verder. Wij engageren ons om jaarlijks transparant te communiceren rond een aantal strategische pijlers en operationele doelstellingen die vertrekken vanuit onze duurzame strategie. We doen dit via een duurzaamheidsrapport dat we opbouwen volgens de gangbare standaarden en ook extern laten verifiëren. Dit rapport heeft betrekking op 2020 en 2021. Voor ons is dit vanaf nu work in progress, waarbij we onszelf en onze partners zullen motiveren om net dat stapje extra weer te zetten. Op deze manier stomen wij onszelf klaar voor een exhaustieve ESG-rapportering en de komende verplichtingen (vanaf 2023 ten vroegste) in het kader van de Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD).

DE GREEN DEAL De Green Deal is de Europese groeistrategie om van de EU een moderne, grondstoffenefficiënte en concurrentiële economie te maken. De Europese Green Deal heeft als doel om de uitstoot van CO2 en andere broeikasgassen door transport drastisch te verminderen met 55% tegen 2030. Om dit doel te bereiken, moeten we allen handelen! Onze klanten moeten ook de CO2-voetafdruk van hun bedrijfsvoering verminderen. Daarom zorgen we ervoor dat goederen snel en efficiënt hun weg vinden naar de gebruiker. Wij zijn er om met hen mee te denken en om hen te ontzorgen in een steeds complexer wordende supply chain en regelgeving. Wij kunnen onze klanten bijstaan met efficiënte, slimme, perfect gelegen warehouses die mee groeien. Doordat we zoveel hernieuwbare stroom opwekken, kunnen onze klanten maximaal rekenen op groene stroom voor hun bedrijfsvoering en binnenkort zelfs hun supply chain.

Heylen Warehouses I Duurzame strategie 2022

25


EUROPESE UNIE KLIMAAT- EN ENERGIEPLANNEN TOT 2020

Doelstellingen om CO2 te verminderen Vergeleken met het niveau van 1990

Doelstellingen voor hernieuwbare energie % hernieuwbare energie

KLIMAAT- EN ENERGIEPLANNEN TOT 2030

20%

55%

20%

32%

KLIMAAT- EN ENERGIEPLANNEN TOT 2050

EEN KLIMAATNEUTRAAL EUROPA

32% HEYLEN WAREHOUSES KLIMAAT- EN ENERGIEPLANNEN TOT 2025

Onze doelstellingen om CO2 te verminderen Vergeleken met het niveau van 2020 (!) in absolute cijfers

Onze doelstellingen voor hernieuwbare energie % van de energiebehoefte op onze sites die door hernieuwbare energie wordt voorzien

26

85%

KLIMAAT- EN ENERGIEPLANNEN TOT 2030

95%

100%

KLIMAAT- EN ENERGIEPLANNEN TOT 2050

KLIMAATNEUTRALITEIT


WIJ DOEN HET IN 2025 AL BETER DAN DE EUROPESE GREEN DEAL TEGEN 2030 VAN ONS VERWACHT

Heylen Warehouses I Duurzame strategie 2022

27


ONS ANTWOORD OP DEZE UITDAGINGEN

We hebben onze duurzame strategie opgesteld in lijn met onze bedrijfsdoelstellingen en visie, maar ook als antwoord op de uitdagingen en trends die we in de vorige paragraaf besproken hebben.

STRATEGISCHE PIJLER PIJLER I Wij bouwen en beheren future proof logistiek vastgoed

PIJLER II We nemen klimaatactie

PIJLER III We zijn een bedrijf van mensen voor mensen

28

Onze duurzame strategie is opgebouwd rond de drie pijlers economische meerwaarde, klimaatactie en mens en maatschappij. Zo past onze strategie binnen het model van de drie P’s, (1) Profit, (2) Planet, en (3) People.

WERKDOMEINEN

• • •

We bouwen energiezuinige warehouses met lage operationele kosten We bouwen flexibele en multifunctionele logistieke magazijnen op strategische locaties We zijn een creatieve partner in groei voor onze klanten

• • •

We streven naar CO2-neutraliteit We beperken de milieu-impact van onze activiteiten We kiezen resoluut voor efficiënt landgebruik

• • •

We groeien samen als team We werken respectvol samen We tonen maatschappelijke betrokkenheid en engagement


VANUIT ONZE BEDRIJFSSTRATEGIE LEVEREN WIJ EEN POSITIEVE BIJDRAGE AAN DE REALISATIE VAN DE SDG’s

16

17

15

3 4

13

5

12

6 7

11 9

ANTWOORD OP DE UITDAGINGEN (zie p.20)

8

GELINKTE SDG’s

3Ps

1-2-3-4-5-6-7-15-19

Profit

8-9-10-11-12-14

Planet

13-16-17-18

People

Heylen Warehouses I Duurzame strategie 2022

29


DE SUSTAINABLE DEVELOPMENT GOALS

De Sustainable Development Goals (SDG’s) vormen een globale agenda voor duurzame ontwikkeling waar burgers, bedrijven en overheden samen kunnen toe bijdragen. Ze zijn een mondiaal kompas voor uitdagingen als armoede, onderwijs en de klimaatcrisis. Hierbij staat de hele samenleving centraal. Ze werden in 2015 opgesteld door de Verenigde Naties. De agenda zou tegen 2030 verwezenlijkt moeten worden. De SDG’s bestaan uit 17 doelstellingen en 169 onderliggende targets om deze doelen te operationaliseren. De lidstaten moeten zelf zorgen voor vertaling in nationaal beleid.

30

Bij deze 17 SDG’s zijn er verscheidene waarop Heylen Warehouses een positieve impact kan hebben; die positieve impact willen we dan ook maximaal versterken. Voor andere SDG’s is het zaak om onze negatieve impact gericht te beperken.


PIJLER I

PIJLER II

PIJLER III

Wij bouwen en beheren future proof logistiek vastgoed

We nemen klimaatactie

We zijn een bedrijf van mensen voor mensen

l

l

l

SDG NR.

SDG DOELSTELLING

Verzeker een goede gezondheid en promoot welzijn voor alle leeftijden.

l

Verzeker gelijke toegang tot kwaliteitsvol onderwijs en bevorder levenslang leren voor iedereen.

l

Bereik gendergelijkheid en empowerment voor alle vrouwen en meisjes.

l

Verzeker toegang en duurzaam beheer van water en sanitatie voor iedereen. Verzeker toegang tot betaalbare, betrouwbare, duurzame en moderne energie voor iedereen.

l

l

Bevorder aanhoudende, inclusieve en duurzame economische groei, volledige en productieve tewerkstelling en waardig werk voor iedereen.

l

l

Bouw veerkrachtige infrastructuur, bevorder inclusieve en duurzame industrialisering en stimuleer innovatie.

l

l

Maak steden en menselijke nederzettingen inclusief, veilig, veerkrachtig en duurzaam. Verzeker duurzame consumptie- en productiepatronen.

l

l

l

Neem dringend actie om de klimaatverandering en haar impact te bestrijden.

l

Bescherm, herstel en bevorder het duurzaam gebruik van ecosystemen op het vasteland, beheer bossen duurzaam, bestrijd woestijnvorming, stop landdegradatie en draai het terug en roep het verlies aan biodiversiteit een halt toe.

l

Bevorder vreedzame en inclusieve samenlevingen met het oog op duurzame ontwikkeling, verzeker toegang tot justitie voor iedereen en bouw op alle niveaus doeltreffende, verantwoordelijke en toegankelijke instellingen uit.

l

Versterk de implementatiemiddelen en revitaliseer het wereldwijd partnerschap voor duurzame ontwikkeling.

Heylen Warehouses I Duurzame strategie 2022

31


PIJLER I

Onze drie werkdomeinen:

Wij bouwen en beheren future proof logistiek vastgoed

Wij bouwen vandaag logistiek vastgoed dat klaar is voor de toekomst. Wij willen onze klanten maximaal ondersteunen en ontzorgen in elke groeifase en bij elke nieuwe uitdaging. Zo kunnen onze klanten zich op hun core business focussen en zo efficiënt mogelijk maatschappelijke en economische toegevoegde waarde realiseren. Dit kunnen we waarmaken door energieneutraal, slim, modulair en innovatief te werken.

PIJLER II

• •

We bouwen energiezuinige warehouses met lage operationele kosten We bouwen modulaire warehouses op maat We zijn een creatieve partner in groei voor onze klanten

Op deze manier spelen wij in op een aantal maatschappelijke, economische en milieu-uitdagingen en de wensen en noden van onze klanten en andere stakeholders.

Onze drie werkdomeinen:

We nemen klimaatactie • • • Wij willen als onderneming deel zijn van de oplossing voor een aantal klimaat- en milieugerelateerde uitdagingen. Vanuit onze expertise en onze bedrijfsactiviteiten kunnen we hier een aanzienlijke positieve bijdrage leveren.

PIJLER III

We streven naar CO2-neutraliteit We beperken onze milieu-impact We focussen op efficiënt landgebruik

Onze drie werkdomeinen:

We zijn een bedrijf van mensen voor mensen

Mensen staan centraal. Duidelijker kunnen we het niet stellen. Maar we kunnen het ook niet genoeg vertellen. Het begint bij onze medewerkers die samen een buitengewoon sterk en aangenaam team vormen. Onze waarden weerspiegelen zich in de omgang met al onze bouwpartners waarmee we respectvol samenwerken. We nemen in België en Nederland ook het engagement om met verschillende stakeholders samen aan een betere maatschappij te bouwen.

32

• • •

We willen samen groeien als team We staan garant voor respectvolle samenwerking We tonen maatschappelijke betrokkenheid en engagement


ONZE DUURZAME STRATEGIE BIEDT EEN ANTWOORD OP DE UITDAGINGEN EN TRENDS VAN MORGEN

Heylen Warehouses I Duurzame strategie 2022

33


ONZE DUURZAME STRATEGIE

3

PIJLER I Wij bouwen en beheren future proof logistiek vastgoed

We realiseren gebouwen die een minimale impact hebben op het milieu, energieneutraal zijn en hun waarde blijven behouden door de zorgvuldige keuze van locatie, de gebruikte bouwmethoden en -materialen, het modulaire design en het intelligent gebouwmanagementsysteem. Om dit te bereiken, identificeerden we de volgende werkdomeinen:

34

1.1

WE BOUWEN ENERGIEZUINIGE WAREHOUSES MET LAGE OPERATIONELE KOSTEN

1.2

WE BOUWEN FLEXIBELE EN MULTIFUNCTIONELE LOGISTIEKE MAGAZIJNEN OP STRATEGISCHE LOCATIES

1.3

WE ZIJN EEN CREATIEVE PARTNER IN GROEI VOOR ONZE KLANTEN

PIJLER I | We bouwen en beheren future proof logistiek vastgoed


1.1 WE BOUWEN ENERGIEZUINIGE WAREHOUSES MET LAGE OPERATIONELE KOSTEN

Wij kijken naar de totale kost van een gebouw over de hele levensduur. We investeren in tal van maatregelen om de energiebehoefte te reduceren. Dat is een win-win voor iedereen. Doelstellingen van werkdomein 1.1 We beperken de gebouwgerelateerde energiebehoefte voor elektriciteit en gas per m2.

Door toepassingen van ons Building Technologies V platform beperken we de operationele kosten. We passen de standaard BREEAM-methodiek toe op onze nieuwe ontwikkelingen.

LAGE ENERGIEBEHOEFTE Om het energieverbruik van onze vastgoedportefeuille te verlagen, investeren wij in efficiënte verwarmings-, ventilatie- en koelingsoplossingen, verlichtingstoepassingen en isolatie. Door slim te ontwerpen, goed te isoleren en het gebouw ruimtelijk in de omgeving in te passen met eventuele groengevels en zonnepanelen, dragen we bij aan een duurzame ontwikkeling. Hoe de energiebehoefte reduceren? • • •

• •

• •

• •

Hoge isolatiewaarden Extra aandacht aan de luchtdichtheid van de gebouwschil Energie-efficiënte VRF-systemen voor de koeling en verwarming van kantoren Condenserende luchtverhitters voor de verwarming van de magazijnen Aandacht tijdens de ontwerpfase voor de oriëntatie van ramen en glasgevels Luchtbehandelingskasten met hoogrendementwarmtewisselaars Energiemonitoring en gebruik van slimme sensoren die uitzonderlijke verbruiken signaleren LED verlichting met bewegingssensoren Ventilatoren in de magazijnen om warme lucht naar beneden te blazen

Heylen Warehouses I Duurzame strategie 2022

35


Heylen Warehouses denkt op de lange termijn. We zijn kathedraaldenkers. We investeren in logistieke en industriële gebouwen vanuit het perspectief van de eigenaar/belegger. Dit impliceert per definitie een strategie die gericht is op duurzame investeringen voor de lange termijn. Geen ‘hit-and-run’, maar de ‘long run’. Keuzes worden gemaakt met oog voor de volledige levenscyclus van het gebouw en de onderdelen waaruit het bestaat. Zowel een technische als functionele second life filosofie staan hierbij centraal.

Artistieke impressie

Als verhuurder en ook beheerder van een omvangrijke (logistieke) vastgoedportefeuille streven wij naar een zo efficiënt mogelijk energieverbruik en lage exploitatiekosten. We werken met hoogwaardige state-of-the-art materialen en producten met een ‘proven technologie’. Steeds wordt gekeken naar de meest duurzame ‘cost of life’ van ieder product of systeem. Heylen Energy creëert toegevoegde waarde voor onszelf, onze klanten en de klanten van onze klanten, doordat het kennis, toepassingen en ondersteuning voor duurzame energieoplossingen biedt. Heylen Energy ontstaat vanuit het gemeenschappelijk doel van de klant en Heylen Warehouses, namelijk de ecologische voetafdruk binnen de perken houden met niet enkel een ecologisch, maar ook een economisch voordeel als gevolg.

36

PIJLER I | We bouwen en beheren future proof logistiek vastgoed


Het principe van de trias energetica wordt gebruikt als leidraad: •

• •

We beperken de energievraag inclusief het gebruik van energie uit reststromen We genereren energie via duurzame energiebronnen We springen zo efficiënt mogelijk om met resterende behoeften aan uitputbare energiebronnen

HEYLEN WAREHOUSES BUILDING TECHNOLOGIES V PLATFORM Het slimme Heylen Warehouses Building Technologies V platform zorgt voor het onderhoud en de monitoring van onze gebouwen. Het is het centrale systeem voor de facilitair manager, de property manager, externe installateurs en onderhoudspartijen om het onderhoud en het beheer van de gebouwen intelligenter, efficiënter en overzichtelijker te maken. Alle onderhoudsgevoelige systemen worden gekoppeld aan het Heylen Warehouses Building Technologies V platform wat resulteert in meer kennis en inzicht in het gebruik en de onderhoudsbehoefte ervan. Resultaat is een betere prestatie van deze systemen en kostenreducties door gericht en preventief onderhoud. De levensduur van de gebouwen en technieken wordt aanzienlijk verlengd door een goed en vooral tijdig onderhoud van de systemen. De logistieke ruimtes worden uitgerust met een grote hoeveelheid aan sensoren en actuatoren. Deze maken verschillende passieve gebouwcomponenten en installaties actief. De sensoren verzamelen gegevens die aan de hand van algoritmen worden geanalyseerd. De resultaten worden voor de gebruiker (huurder, onderhoudspartijen) real-time inzichtelijk en eenvoudig

Heylen Warehouses I Duurzame strategie 2022

37


consulteerbaar gemaakt op het Heylen Warehouses Building Technologies V platform. Het slimme Heylen Warehouses Building Technologies platform, maakt het mogelijk de gebouwsystemen te centraliseren en zo de complexiteit van deze verschillende systemen te verminderen. Storingen en onderhoud aan het gebouw worden vroegtijdig door het Heylen Warehouses Building Technologies platform automatisch gesignaleerd door middel van smart tickets. Zo is de onderhoudspartij al op de hoogte nog voor de gebruiker dit kan vaststellen. Het ticketsysteem zorgt voor het stroomlijnen van de onderhouds- en reparatiewerkzaamheden aan het gebouw. Naast de automatische aanmaak van tickets door het platform, kan de gebruiker gemakkelijk via de app een ticket aanmaken om melding te maken van eventuele problemen, verbeteringen of noodzakelijk onderhoud.

ENERGIE & CO2-UITSTOOT MONITORING Via het Heylen Warehouses Building Technologies V platform kunnen we in real-time de energieverbruiken van het pand consulteren en volgen. We krijgen op een eenvoudige manier de maand- en jaarverbruiken met bijhorende CO2-uitstoot in beeld. Aan de hand van benchmarking met andere panden, kunnen we op basis van deze data de energieverbruiken gaan optimaliseren. Naast de verbruiken geeft het platform ook de productie van stroom door de zonnepaneleninstallatie op het dak weer, zowel in real-time, als in maand- en jaarcijfers met bijhorende compensatie van de CO2-uitstoot.

GHENT PHARMA LOGISTICS Gent

BIG DATA MAAKT PREDICTIEF ONDERHOUD MOGELIJK EN LEVERT OPERATIONELE BESPARINGEN OP

38

PIJLER I | We bouwen en beheren future proof logistiek vastgoed


Het Heylen Warehouses Building Technologies V platform maakt het mogelijk om diverse componenten van het pand op afstand te beheren en te bedienen. Zo kan men bijvoorbeeld de instellingen met bijhorende tijdschema’s voor de temperatuur en verlichting aanpassen en de deuren op afstand bedienen. De bijhorende dashboards zijn gebruiksvriendelijk en aanpasbaar.

Dit betekent dat ontwikkelingen volgens de BREEAM-methode een duurzamere omgeving vormen die het welzijn van de mensen die er werken verbetert, natuurlijke hulpbronnen helpt beschermen en vastgoedinvesteringen aantrekkelijker maakt. Indien gewenst kunnen wij onze panden ook laten certificeren.

GEBOUWCERTIFICATIE Bij de realisatie van onze nieuwbouwontwikkelingen passen we altijd de BREEAM methodologie toe. De methodologie focust op verschillende duurzaamheidscategorieën: beheer, energie, gezondheid en welzijn, transport, water, materialen, afval, vervuiling, landgebruik en ecologie.

Excellent

Heylen Warehouses I Duurzame strategie 2022

39


1.2 WE BOUWEN FLEXIBELE EN MULTIFUNCTIONELE LOGISTIEKE MAGAZIJNEN OP STRATEGISCHE LOCATIES

We houden bij onze ontwerpkeuzes steeds rekening met groei en verandering door multifunctionele en flexibele gebouwen neer te zetten die geschikt zijn voor een brede waaier aan logistieke operaties en activiteiten, vandaag en in de toekomst. Doelstellingen van werkdomein 1.2 We investeren in grondacquisitie op goed gescreende A-locaties die multimodaal ontsloten kunnen worden. We ontwerpen gebouwen en sites met het oog op een second life.

MULTIMODAAL ONTSLOTEN LOCATIES Wij plannen onze gebouwen strategisch in op locaties waar knooppunten voor weg-, water-, spoor- en luchtverkeer kunnen worden ontwikkeld. Wij streven ernaar synergieën te creëren tussen klanten, steden, havens, enz. om op die manier tot een efficiënte logistiek te komen waarbij men elkaar aanvult op het vlak van kosten, snelheid, veiligheid en toegankelijkheid. De logistieke campussen zelf liggen steevast op A-locaties die via verschillende transportmodi ontsloten zijn.

Heylen Warehouses investeert niet alleen in bestaande logistieke panden, maar ook in een landbank met bouwgronden. Heylen Warehouses heeft een grondreserve van meer dan een miljoen m2 op strategische locaties. Met deze bouwgronden in handen kunnen we snel inspelen op de wens van klanten die een pand op maat nodig hebben.

Om groei te faciliteren, ontwerpen we al onze sites volgens het campusmodel.

40

PIJLER I | We bouwen en beheren future proof logistiek vastgoed


Onze grondposities bieden tal van mogelijkheden om uw bedrijfsruimte op maat te ontwikkelen en vorm te geven. GEBOUWD VOOR VERANDERING EN KLAAR VOOR EEN SECOND LIFE Bij onze vastgoedprojecten gaan we steeds uit van het second life principe. Dit is reeds van de start van Heylen Warehouses onze leidraad. Gebouwen moeten zo functioneel en aantrekkelijk zijn dat ze niet alleen aan de behoeften van vandaag voldoen, maar ook aan die van de toekomst. Uitgangspunt hierbij is om zowel naar kwaliteit, functionaliteit als flexibiliteit gebouwen te ontwerpen die future proof zijn en hierdoor meerdere ‘levens’ mee gaan. HET CAMPUSMODEL De campussen van Heylen Warehouses zijn ontwikkeld en opgezet als collaborative warehouses. Een collaborative warehouse bestaat uit een XXL gebouw verdeeld in afzonderlijke en onderling

geschakelde units, geschikt voor meerdere gebruikers die gezamenlijk gebruik maken van collectief campusmanagement. Door de grote schaal en de flexibele schakelbaarheid van de afzonderlijke units wordt klanten de flexibiliteit geboden om in de toekomst te groeien of te krimpen binnen dezelfde campus. Wij kiezen voor de hoogste functionele gebruiksstandaarden die momenteel gelden in de markt waardoor een zeer ruime logistieke toepasbaarheid geldt voor alle type klanten en logistieke processen. De magazijnen zijn hierdoor geschikt voor zowel traditionele palletopslag met hoge (tot zeer hoge) vloerbelastingen als voor productie- en assemblagewerkzaamheden of zeer arbeidsintensieve e-commerce activiteiten. Er wordt gekozen voor maximale vrije hoogte met een hoge toelaatbare vloerbelasting waardoor de indeling geschikt is voor stellingen met smalle en brede gangpaden, picking towers (inbouwvloeren tot wel drie extra niveaus hoog!) of automatisatie en robotisering.

GHENT LOGISTIC CAMPUS Gent

Heylen Warehouses I Duurzame strategie 2022

41


1.3 WE ZIJN EEN CREATIEVE PARTNER IN GROEI VOOR ONZE KLANTEN

Wij willen niet zomaar een verhuurder zijn, maar een partner die meedenkt in beheer en in groei. Een partner die expertise aanreikt voor technieken en automatisatie en die helpt bij de financiering. Daarnaast zijn wij liefhebbers van mooie architectuur. We vinden dat onze klanten en de omgeving daar ook recht op hebben.

42

Doelstellingen van werkdomein 1.3 Wij willen top-of-mind zijn als gewaardeerde one-stop-shop speler in logistiek vastgoed.

We weten wat onze klanten gelukkig maakt en positioneren ons als een love brand.

We bieden extra diensten aan die de klant volledig ontzorgen.

PIJLER I | We bouwen en beheren future proof logistiek vastgoed


VE COMMERCE Venlo

MAXIMALE ONTZORGING Onze klanten appreciëren onze expertise in waardevast future proof logistiek vastgoed, maar hechten ook belang aan de vertrouwde en ontzorgende aanpak in financierings- en beheersmodellen. We ontwikkelen vastgoed op de gewenste locaties op maat en zetten de meest geschikte financiële constructies op. Ook na de oplevering van onze gebouwen ontzorgen we onze partners. Ons asset en property management team streeft naar een continue verbetering van de operationele prestaties van onze sites en panden. MEEDENKEN MET ONZE KLANTEN De drijfveer voor Heylen Warehouses is om telkens te achterhalen welke meerwaarde wij kunnen bieden aan onze klanten en hoe we hen kunnen ondersteunen met onze opgebouwde kennis en ervaring in op maat ontwikkelde gebouwen. Dit komt ook tot uiting in ons eigen DNA: Heylen Warehouses versterkt

zichzelf en zijn klanten met de juiste expertise en persoonlijke begeleiding met betrekking tot de optimale huisvesting van logistieke operaties. We hebben de kennis en de knowhow om voor elk vastgoedvraagstuk, hoe uitdagend ook, een gepaste oplossing te kunnen bieden en om elk project correct en met respect voor timing, budget en wetgeving uit te voeren. Wij zorgen dat onze klant zich kan focussen op zijn core business en zo waarde kan creëren! Wij willen de business van onze klanten echt begrijpen om hen te ondersteunen met een opgebouwde kennis en ervaring in op maat ontwikkelde gebouwen. Daarom versterken wij ons team voortdurend met de juiste talenten die dit kunnen waarmaken. Heylen Warehouses is een one-stopshop. Dat betekent dat we alle expertise in huis hebben om onze klant volledig te ontzorgen en met hem mee te denken.

Heylen Warehouses I Duurzame strategie 2022

43


PIJLER II We nemen klimaatactie

Wij willen als onderneming deel zijn van de oplossing – niet van het probleem. We willen onze economische en maatschappelijke waarde realiseren zonder negatieve milieu-impact. Meer nog, we willen een positieve impact hebben. Dat moet voor iedereen in het bedrijf een vanzelfsprekendheid zijn, die we ook aan onze klanten willen doorgeven. Om dit te bereiken, identificeerden we de volgende werkdomeinen:

44

2.1

WE STREVEN NAAR CO2NEUTRALITEIT

2.2

WE BEPERKEN DE MILIEUIMPACT VAN ONZE ACTIVITEITEN

2.3

WE KIEZEN RESOLUUT VOOR EFFICIËNT LANDGEBRUIK

PIJLER II | We nemen klimaatactie


2.1 WE STREVEN NAAR CO2-NEUTRALITEIT

We hebben honderden hectares dakoppervlakte. Dat we die benutten voor zonnepanelen, is een evidentie, maar we gaan verder. We willen als bedrijf zelf CO2-neutraal zijn en ook onze klanten hierbij helpen. Doelstellingen van werkdomein 2.1 Elk gebouw dat we realiseren maken we tot een energiecentrale voor hernieuwbare energie.

We willen onze klanten helpen om zelf hun CO2-voetafdruk te verminderen. We hebben hiervoor meetbare doelen bepaald.

ENGAGEMENT VOOR HET KLIMAAT Wij engageren ons als bedrijf om mee te proberen zorgen dat de temperatuurstijging van de aarde onder de 2° Celsius blijft, zoals overeengekomen op de klimaatconventie in Parijs in 2015 en onlangs in Glasgow (COP26) werd bevestigd. We zijn door onze activiteiten bevoorrecht. We kunnen namelijk veel meer impact hebben omdat we als producent van groene stroom kunnen optreden. Daarom formuleren we als onze eigen ambitie dat we klimaatpositief willen worden en onze klanten ook maximaal willen bijstaan om tenminste de reductiedoelstellingen en de energiemix van de Europese Green Deal te halen – en dit liefst zo snel mogelijk.

We stockeren onze energie en zetten deze in op de momenten wanneer het nodig is.

VE COMMERCE Venlo

Heylen Warehouses I Duurzame strategie 2022

45


METHODOLOGIE De CO2-voetafdruk geeft inzicht in het energieverbruik van een bedrijf. Bij het bepalen van de CO2-voetafdruk is het begrip “scope” belangrijk. Het Greenhouse Gas Protocol hanteert drie scopes: •

Scope 1: directe CO2-uitstoot, veroorzaakt door eigen bronnen binnen de organisatie. Het betreft de uitstoot door eigen gebouwen-, vervoer- en productiegerelateerde activiteiten. Scope 2: indirecte CO2-uitstoot, door opwekking van ingekochte en verbruikte elektriciteit of warmte. Scope 3: indirecte uitstoot van CO2, veroorzaakt door bedrijfsactiviteiten van een andere organisatie. Het betreft dan uitstoot door bronnen die niet in het bezit zijn van de eigen organisatie en waar ze ook geen directe invloed op kan uitoefenen.

Volgens het Greenhouse Gas Protocol – en dit is in de praktijk ook grotendeels zichtbaar – neemt een organisatie in ieder geval verantwoordelijkheid voor uitstoot van CO2 veroorzaakt door scope 1 en 2. We hebben onze berekening zowel op scope 1 & 2 uitgevoerd alsook op de gebouwgerelateerde uitstoot voor scope 3 m.b.t. gas en elektriciteit. We hebben door de beperking van de energiebehoefte van onze gebouwen en de productie van groene energie vandaag al bepaalde aspecten van de scope 3-impact in kaart gebracht en gereduceerd. In de toekomst willen we een beter begrip krijgen van de CO2-impact in onze waardeketen en dit zowel downstream als upstream. Vervolgens kunnen we samen met onze bouwpartners kijken hoe we deze verder kunnen reduceren.

46

WIJ HELPEN ONZE KLANTEN We willen onze klanten energiezekerheid bieden en ook hen helpen om naar CO2-neutraliteit te streven. Daarom hebben we ons als doel gesteld om 90% van onze panden in beheer te voorzien van zonnepanelen. Deze groene energie stellen we ter beschikking van onze klanten. We bieden hen ook al onze expertise m.b.t. reductie van de energiebehoefte aan. Op al onze sites zullen er elektrische laadpunten voor wagens en fietsen zijn om de vergroening van ons wagenpark te faciliteren. Het stopt echter niet bij groene elektriciteit. We exploreren ook de mogelijkheden van alternatieve brandstoffen (waterstof) voor de vrachtwagens op onze sites. We geloven in decentrale energieproductie. Daarom is het onze ambitie om enkele

SCOPE 1 & 2

SCOPE 3 Grondstoffen

PIJLER II | We nemen klimaatactie

Productie


sites op termijn (deels) off-grid te kunnen laten functioneren. Zo geven we samen met onze klanten het voorbeeld om de Green Deal-doelstellingen te realiseren. Wij maken groene stroom en delen die graag... We zijn door onze activiteiten bevoorrecht. We kunnen namelijk de daken van onze gebouwen voorzien van zonnepanelen. 75% van de locaties waar onze klanten actief zijn, beschikten in 2021 over zonnepanelen. Samen hebben deze 41.969.772 kWh energie geproduceerd. Op al onze locaties werd tezamen 18.580.742 kWh energie verbruikt. Dat betekent dat we 226% van de elektriciteit die onze klanten op de van ons gehuurde locaties gebruiken, zelf groen konden opwekken. Ons doel is duidelijk: tegen 2030 willen we zorgen

dat iedereen die bij ons een pand huurt 100% CO2-neutrale Heylen energie kan gebruiken. Zo kunnen we onze klanten maximaal bijstaan om de reductiedoelstellingen en de energiemix van de Europese Green Deal te halen – en liefst voor 2030 al...

18.580.772 kWh Verbruik op al onze locaties in 2021

41.969.772 kWh Geproduceerde stroom in 2021

226% Compensatiegraad in 2021

2025 85% reductie Kantoorgebouwen

Wagenpark

2030 95% reductie

2030 100% reductie Bouw

Energieverbruik huurders

Einde levensduur

Heylen Warehouses I Duurzame strategie 2022

47


GROENE STROOMPRODUCTIE EN -OPSLAG

ONZE EIGEN WEG NAAR CO2-NEUTRALITEIT

Duurzaamheid betekent in onze organisatie niet enkel dat we de gebouwen energie-efficiënt maken, maar dat het ook de energiecentrales van de toekomst worden. Door het uitrusten van de daken met zonne-energie installaties krijgen ze een tweede rol en wordt er efficiënt met de gebruikte oppervlakte omgesprongen. De groene stroom die de installatie produceert, stellen we niet alleen ter beschikking van onszelf en onze klanten onder hetzelfde dak, maar evengoed voor gebruik op andere locaties van de klant zoals andere distributiecentra, kantoren, retail activiteiten, etc.

We helpen onze klanten, maar moeten natuurlijk ook zelf het goede voorbeeld geven. Daarom hebben we in de aanloop naar dit duurzaamheidsrapport een uitvoerige CO2-nulmeting gedaan over het jaar 2020 en 2021. Dit met het doel om voor 2025 een netto-nuluitstoot te bereiken. We hebben twee duidelijke doelstellingen geformuleerd:

We wekken vandaag al veel meer stroom op met onze zonnepanelen dan we zelf kunnen gebruiken. Die stroom injecteren we in het net. Meer en meer zien we op piekmomenten overcapaciteit op het net. Het is immers is niet op de grote hoeveelheden groene stroom voorzien. Dit fenomeen heet netcongestie. Door de hoge inzet op hernieuwbare energiebronnen ontstaat de uitdaging om de beschikbaarheid van deze energie te bekomen op het ogenblik dat er energievraag is van onze klanten. Het inzetten van alternatieve energiedragers, is de sleutel om zo optimaal als mogelijk om te gaan met vraag en aanbod. De aard van de activiteiten van onze klanten en de strategische locaties van onze gebouwen maken het op korte termijn mogelijk om een laadinfrastructuur voor zowel wagens als vrachtwagens uit te bouwen. Op middellange termijn ambiëren we om enkele sites volledig onafhankelijk te laten opereren van het elektriciteits- en gasnet.

48

Tegen 2025: reductie van de CO2-uitstoot scope 1 & 2* in absolute cijfers met 85% t.o.v. het basisjaar 2020!

Tegen 2030: reductie van de CO2-uitstoot scope 1 & 2 in absolute cijfers met 95% t.o.v. het basisjaar 2020 en compensatie van de resterende 5%.

Onze nulmeting en de formulering van de doelstellingen zijn gebaseerd op de methodologie van het Greenhouse Gas Protocol (GHG). Het GHG is wereldwijd het meest gebruikte protocol om uitstoot van broeikasgassen te berekenen.

WE NEMEN ONS ENGAGEMENT VOOR DE GREEN DEAL SERIEUS WE GAAN IN ONZE BEDRIJFSVOERING VOOR CO2NEUTRALITEIT

PIJLER II | We nemen klimaatactie


ONZE ANALYSE

Wagenpark

Op de volgende pagina ziet u het volledige overzicht van onze CO2-nulmeting over 2020 en 2021. Na analyse van deze resultaten hebben we een aantal concrete reductie-opportuniteiten geïdentificeerd. Het effect hiervan wordt eveneens in de tabel op de volgende pagina weergegeven. Het gaat om de volgende maatregelen in scope 1 & 2 op vlak van elektriciteit, brandstoffen voor wagens en aardgas:

We faseren wagens met fossiele brandstoffen uit en vervangen deze systematisch door elektrische wagens. Aardgas • •

Elektriciteit • •

Onze kantoren in Herentals en Roosendaal veranderen van elektriciteitscontract en krijgen 100% Belgische of Nederlandse groene stroom. Onze satellietkantoren op werven krijgen 100% Belgische of Nederlandse groene stroom. De werven worden voorzien van energie-neutrale werfketen (met zonnepanelen en laadpalen).

Aardgas zal tegen 2030 de enige CO2-uitstoot binnen scope 1 & 2 zijn. Onze nog vrij recente verwarmingsinstallatie op het kantoor te Herentals wordt gevoed via aardgas. Het is economisch niet haalbaar deze op korte termijn te vervangen. Door de stijgende behoefte aan kantooroppervlakte zal een relatief groter aandeel van het totale aardgasverbruik van de kantoren op de hoofdzetel van de Heylen Group aan ons doorgerekend worden. We gaan daarom tegen 2030 uit van een stijging met 50%.

Voor meer detail, zie pagina 74.

GHENT LOGISTIC CAMPUS Gent

Heylen Warehouses I Duurzame strategie 2022

49


SCOPE 1 EN SCOPE 2 2020

2021

59,2 ton CO2

96,78 ton CO2

Aardgas 2,1% Elektriciteit 14% Diesel 23,8% Koelmiddel R410A 60,1%

100

Aardgas 2,1% Elektriciteit 34,6% Diesel 63,3% Koelmiddel R410A 0%

Vanwege onze continue groei zal het aandeel CO2-voetafdruk in absolute cijfers toenemen. De beoogde reductie slaat op de relatieve uitstoot.

80

60

40

20

Aardgas Elektriciteit Diesel Koelmiddel R410A

50

17,48 m3 11,31 kWh 19,31 l 48,68 kg

Aardgas 10,54 m3 Elektriciteit 17,19 kWh Diesel 31,47 l Koelmiddel R410A 0 kg

PIJLER II | We nemen klimaatactie


SCOPE 3 2020

2021

8%

92%

5%

6.268 ton CO2

Aardgas Elektriciteit

95%

1.520.406 m3 18.196.116 kWh

1.725 ton CO2

Opgewekte zonne-energie: 10.207.001 kWh

5.151 ton CO2

Aardgas Elektriciteit

957.847 m3 18.580.742 kWh

7.093 ton CO2

Opgewekte zonne-energie: 41.969.772 kWh

Heylen Warehouses I Duurzame strategie 2022

51


2.2 WE BEPERKEN DE MILIEU-IMPACT VAN ONZE ACTIVITEITEN

Eventuele hinder of schade voor het milieu moeten we steeds proberen te vermijden en indien het niet anders kan minimaliseren. Gezien de schaarste van grondwater is het evident dat we actie nemen. Verder zijn we er ons van bewust dat de bouwsector een grote producent van afval is. Door onze manier van bouwen en ons afvalmanagement willen wij alvast het goede voorbeeld geven. Doelstellingen van werkdomein 2.2 We beschermen de waterhuishouding in ontwerp, uitvoering en gebruik van onze logistieke warehouses. We bevorderen efficiënt grondstoffengebruik door effectief afvalbeheer en hoogwaardig hergebruik te stimuleren.

BESCHERMING VAN DE WATERHUISHOUDING EN WATERRECUPERATIE Onze filosofie is gebaseerd op de trias aquatica. Hierbij wordt het watergebruik beperkt, wordt er gebruik gemaakt van natuurlijke hulpbronnen en wordt er gewerkt aan een duurzaam watersysteem. In onze projecten proberen we de afvoer van neerslag naar openbare riolen en watergangen te vertragen en te verminderen waardoor het risico van plaatselijke wateroverlast, vervuiling en andere milieuschade wordt beperkt. We zetten het opgevangen regenwater in op al onze sites. We willen meer regenwater opvangen dan wettelijk verplicht is, dit kunnen we filteren waar het nodig is zodat we hier op een zo efficiënt mogelijke manier gebruik van kunnen maken. Onze sites

52

zijn uitgerust met een watertrackingsysteem, waterbesparingstechnieken en lekdetectiesystemen om het waterbeheer zo duurzaam mogelijk te laten verlopen. Door het monitoren van het waterverbruik willen we de gebouwgebruikers stimuleren om het gebruik van drinkwater te reduceren. Slimme en waterbesparende toestellen zijn daarbij een evidentie.

BESCHERMING ECOSYSTEMEN EN GROENZONES De ecologische en de natuurlijke waarde van de sites is belangrijk voor ons. Daarom maken we in lijn met de voorschriften van BREEAM een inventaris van de ecologische waarde in samenwerking met een ecologisch expert. We nemen maatregelen in ontwerp, bouw en beheer om te zorgen dat de groenzones floreren. Voor de buitenruimtes en de parking

PIJLER II | We nemen klimaatactie


maken we een klimaatadaptief ontwerp. Groengevels, vijvers, vogelhuisjes, bijenhotels, inheemse bomen en wilde bloemenweides zorgen voor de natuurlijke inpassing in de omgeving. Belangrijk hierbij is de gemeenschappelijke ambitie en samenwerking met de huurders om dit op lange termijn te onderhouden. We proberen in onze projecten ook te zorgen dat de buitenverlichting de juiste gebieden verlicht en dat lichtvervuiling door zowel buitenverlichting als lichtstraling vanuit het gebouw wordt geminimaliseerd. Straling naar boven wordt daarbij maximaal vermeden.

AFVALSTROMEN RECUPEREREN Het is niet meer dan normaal dat we aan afvalbeheer en -sortering doen op onze werven en op kantoor. Het afval op de werven wordt gescheiden per soort afval voor de inzameling en we proberen zoveel mogelijk van ons gegenereerde afval te recycleren. We voorzien ruimte voor de scheiding en opslag van recycleerbaar afval tijdens het gebruik van het gebouw en tijdens het bouwproces, zodat efficiënt scheiden en sorteren mogelijk is.

SLIMME EN WATERBESPARENDE TOESTELLEN ZIJN VOOR ONS EEN EVIDENTIE Heylen Warehouses I Duurzame strategie 2022

53


2.3 WE KIEZEN RESOLUUT VOOR EFFICIËNT LANDGEBRUIK

In België en Nederland wordt bebouwbare ruimte schaars. Er is een maatschappelijke discussie over betonstop en verdozing. Greenfields worden schaarser. Als we ze benutten, moeten we er dus het beste uithalen. Reconversieprojecten en brownfieldgebieden bieden extra opportuniteiten om een grotere maatschappelijke meerwaarde te realiseren met minder milieu-impact.

MAXIMALE BENUTTING VAN RUIMTE IN GREENFIELDS Greenfields worden steeds schaarser. Daarom moeten we zuinig omspringen met de ruimte en er maximaal rendement uit halen. Bij het innemen van vrije, beschikbare ruimte, de zogenaamde greenfield ontwikkelingen, willen we de benutting maximaliseren door toepassing van ons campusmodel en door meervoudig gebruik van de ingenomen grondoppervlakte via bijvoorbeeld de ontwikkeling van PV-installaties op de daken. We denken echter verder en experimenteren met een project voor glastuinbouwteelt in serres bovenop onze warehouses...

Doelstellingen van werkdomein 2.3 Bij greenfieldsprojecten maximaliseren we de gebruikswaarde op een creatieve en innovatieve wijze door verhoging van de benutbare oppervlakte en door er meerdere bestemmingen aan te bieden. We zoeken reconversieprojecten en brownfieldontwikkelingen.

We bouwen steeds met respect voor het ecosysteem en we voorzien maximaal groen in onze ontwikkelingen volgens de BREEAM-methodiek.

54

PIJLER II | We nemen klimaatactie


RECONVERSIE TERREINEN EN ONTWIKKELING BROWNFIELDS Ons business model start met het zoeken van de geschikte triple-A-locatie. We kijken steeds naar multimodale locaties, naast de snel- en waterwegen die uitermate geschikt zijn voor logistiek. Daarnaast zijn we begonnen met de reconversie van bestaande sites. Hierdoor proberen we de impact op het milieu te verlagen en een nieuwe duurzame bestemming te geven aan braakliggende industriegronden of sloopprojecten.

Als we brownfields kunnen saneren en herbestemmen, bewijzen we ons allen een grote dienst. Brownfields zijn verlaten of onderbenutte terreinen die moeizaam tot herontwikkeling komen omwille van diverse factoren. Ze komen vooral voor in gebieden met oude industriële activiteiten. In stedelijke omgeving kunnen zij ruimte creëren voor stadsvernieuwing. In bedrijvenzones zijn dit locaties waar nieuwe bedrijven zich kunnen vestigen. Een herontwikkeling van een verlaten en/of vervuilde site, brengt een positieve wind in de omgeving door opwaardering en nieuwe werkgelegenheid voor omwonenden. Wij willen ook hieraan bijdragen om zo onze inname van greenfields te compenseren.

Heylen Warehouses I Duurzame strategie 2022

55


PIJLER III We zijn een bedrijf van mensen voor mensen

We zijn een bedrijf van mensen voor mensen. We denken met de klant mee en durven oplossingen aanreiken die de verwachtingen overstijgen. Wij zijn betrokken en gaan voor de lange termijn. In al wat we doen staat de mens centraal. Op deze manier maken we het verschil. Om dit te bereiken, identificeerden we de volgende werkdomeinen:

56

3.1

WE GROEIEN SAMEN ALS TEAM

3.2

WE WERKEN RESPECTVOL SAMEN

3.3

WE TONEN MAATSCHAPPELIJKE BETROKKENHEID EN ENGAGEMENT

PIJLER III | We zijn een bedrijf van mensen voor mensen


3.1 WE GROEIEN SAMEN ALS TEAM

Onze medewerkers zijn voor ons het grootste kapitaal. Ze maken deel uit van een familiale groep, waar men efficiënt en prettig samenwerkt en geen nummer is. Onze medewerkers voelen zich goed in hun vel in hun werkomgeving en krijgen alle kansen om een boeiende loopbaan uit te bouwen. Doelstellingen van werkdomein 3.1 We willen op de arbeidsmarkt gekend zijn als ‘love brand’.

We investeren in de persoonlijke en professionele ontwikkeling van iedereen.

om het personage, gaat het om de waarden en gedragingen waar zij voor staat. Het is goed om een gezond Pippi Langkous-gehalte in je organisatie te hebben. Hier volgen drie quotes die onze visie mooi weergeven: “Ik heb het nog nooit gedaan, dus ik denk dat ik het wel kan.” Dat antwoordt Pippi op Tommy’s vraag of ze piano kan spelen. Fantastisch toch. Dat enthousiasme willen wij ook in ons team zien. Yes we can en consider it done! Daar gaan we voor. Wij geven kansen aan talentvolle en gedreven mensen. Kansen en verantwoordelijkheden die ze op hun leeftijd en met hun ervaringsniveau elders nog niet zouden krijgen. Als de goesting en de drive om te ondernemen aanwezig zijn, komt het allemaal goed!

PIPPI LANGKOUS: ONS ROLMODEL

“Als je heel sterk bent, moet je ook heel aardig zijn.”

Ben jij een fan van Pippi Langkous? Wij alvast wel. Haar eerlijke kinderlijke levenswijsheid is bij ons een eigen leven gaan leiden. We kunnen ons vaak met haar attitude vereenzelvigen. Meer nog dan

Pippi Langkous kan lekker brutaal uit de hoek komen, maar uiteindelijk doet ze alles vanuit een goed hart. Als we iets van haar kunnen leren, is het wel dat je mensen in hun waarde moet laten, ze moet

Heylen Warehouses I Duurzame strategie 2022

57


liefhebben en niet oordelen. Wij hebben met iedereen het beste voor en hopen dat dat wederzijds is. “Oh ja, de tijd vliegt en voor je het weet ben je oud,” zei Pippie. “Komende herfst zal ik tien zijn, en ik denk dat ik dan over mijn hoogtepunt heen ben.”

EEN STERK TEAM - NIET ENKEL OP PAPIER Onze mensen maken het verschil. Zij maken het waar voor de klant. We spreken hier graag over ons Heylen Warehouses DNA. Hoe ziet dat DNA er nu uit? Hier alvast enkele voorbeelden:

De tijd vliegt en je kan pas groeien als je zorgt dat er plaats is voor iemand anders die in je voetsporen kan treden. Laat je daarom omringen met goede mensen en zorg dat die mensen goede kansen krijgen. Ze moeten hun ding kunnen doen en groeien. Natuurlijk is Pippi niet over haar hoogtepunt heen op tien jaar. Eigenlijk wil ze zeggen: leef ten volle. Haal elke dag opnieuw het beste uit jezelf en uit je dag. Je bent nooit te oud om te leren.

Be more like Pippi!

• • • • • • •

Presteren boven verwachting is de standaard Open, directe en eerlijke communicatie is de norm Positief, enthousiast en opbouwend handelen: Let’s do it! Gaat niet, bestaat niet Goed genoeg is nooit goed genoeg Afspraak is afspraak, deal is deal Consider it done Goesting en gedrevenheid zijn standaard Marktkennis en mensenkennis want het netwerk wint altijd

GEZONDHEID EN WELZIJN We geloven in gelijke kansen voor alle medewerkers en maken geen onderscheid tussen geslacht, religie, etnische achtergrond of seksuele voorkeuren in ons HR-beleid, werving en selectie of beloningssystemen. Voor ons geldt: een gezonde geest in een gezond lichaam. En samen sporten is ook gewoon super leuk. Daarom organiseren we sportieve activiteiten en events voor personeel en klanten. We organiseren de Classico Boretti, een Italiaans getinte wielertocht, we doen roeiclinics, waarbij de sportieve inspanning en samenwerking als roeiteam centraal staan en we nemen deel aan de Immorun. Ons kantoor is meer dan een werkplek. Het is een leefruimte. Voor elke activiteit en stemming vind je er de juiste ruimte. Vanzelfsprekend wordt er met taakafhankelijk werken rekening gehouden en is de ergonomie hierop voorzien. De bar en de pooltafel vormen het kloppend hart van ons groot Heylen Warehouses clubhuis...

ALS JE HEEL STERK BENT MOET JE OOK HEEL AARDIG ZIJN

Onze medewerkers kunnen elke dag gratis fruit eten en op maandag bieden we onze gezellige weeklunch aan. 58

PIJLER III | We zijn een bedrijf van mensen voor mensen


Heylen Warehouses I Duurzame strategie 2022

59


3.2 WE WERKEN RESPECTVOL SAMEN

Langetermijnpartnerships zijn eerst en vooral gebouwd op wederzijds respect, begrip en de wil om samen te groeien. We proberen zo veel mogelijk meerwaarde voor klanten, partners, stakeholders, medewerkers en de gemeenschap te creëren met respect voor mens en milieu.

WAT WIJ AMBIËREN IS NIETS MINDER DAN HET GEVOEL OM BEVOORRECHT TE ZIJN OP ZULKE LOCATIES TE MOGEN WERKEN

Doelstellingen van werkdomein 3.2 We ontwerpen en realiseren onze gebouwen zo dat we er zelf graag zouden willen werken.

We zorgen dat onze onderaannemers in de beste omstandigheden op onze werven kunnen werken. We hanteren ethische en duurzaamheidcriteria in ons aankoop- en leveranciersbeleid.

We informeren onze stakeholders proactief over onze ontwikkelingen.

AANGENAME WERKOMGEVING VOOR ONZE KLANTEN EN MEDEWERKERS Wij ontwerpen en realiseren gebouwen waar onze klanten en hun medewerkers graag werken. Alle gebouwen die Heylen Warehouses realiseert zijn vanuit deze filosofie gebouwd en voorzien van buitenruimtes en (dak)terrassen voor zowel de kantoor- als warehousemedewerkers. De gevels worden voorzien van ramen en glasstroken waardoor natuurlijk licht het magazijn binnenkomt om een aangenamere werkomgeving te creëren. We kiezen voor kwalitatieve afwerkingsmaterialen en gebouwtechnieken die een

60

PIJLER III | We zijn een bedrijf van mensen voor mensen


aangename en gezonde werkomgeving garanderen. Hierbij kijken wij naar de WELL-standaard die ons inspiratie biedt op tien domeinen: lucht, water, voeding, licht, beweging, thermisch comfort, geluid, materialen, geest en gemeenschap. De werkomgeving dient een positieve bijdrage te leveren aan het welzijn van al onze medewerkers en inspiratie te bieden bij het uitoefenen van hun job. Ambitieuze voorbeelden van productieomgevingen die ons inspireren zijn bijvoorbeeld de Ferrari-fabriek in Modena (Italië) en de fabriek van Lely in Maassluis (Nederland), wereldmarktleider in melkrobots. We garanderen veiligheid door het vracht- en personenverkeer gescheiden te houden op onze sites en we garanderen een ruime parkeergelegenheid voor het personeel.

VEILIGE EN AANGENAME WERKOMGEVING Als het gaat om veiligheid is er geen ruimte voor compromissen en pragmatiek. Door onze Code of Conduct, de bouwintroductie en bouwplaats check-in, door werfrestricties en toegangscontroles proberen we het risico op ongevallen te minimaliseren. Ons streefdoel is om nul arbeidsongevallen te hebben op onze werven. Wij komen onze afspraken met aannemers na en we dragen zorg voor hun medewerkers/personeel op onze werven. Een veilige en propere bouwplaats, respect voor eigen en andermans werk, vermijden van beschadigingen en afval, gescheiden afvalinzameling, zijn voor ons de basis – en ook hier geldt: geen compromissen.

Heylen Warehouses I Duurzame strategie 2022

61


De bouwvakkers en monteurs op onze werven hebben ook recht op een fijne werkomgeving. Daarom zorgen we voor een goede werfinrichting, toiletten met stromend water, snoepautomaten, schaftketen met verwarming en dagelijkse schoonmaak. We voorzien er ook een tijdelijk satellietkantoor met vergaderzalen, volwaardige HVAC, WIFI en schermen. Propere werven zijn veilige werven. Daarom bieden we incentives rond netheid, bijvoorbeeld door het uitdelen van Heylen-coins die voor de dranken snoepautomaten kunnen gebruikt worden.

62

CORRECTE SAMENWERKING MET LEVERANCIERS We zijn correct en behandelen iedereen met respect, zowel medewerkers, leveranciers als klanten. In onze samenwerkingen zoeken we altijd naar win-win-oplossingen. We hanteren een directe en duidelijke communicatie en willen vooral en in de eerste plaats betrouwbare partners zijn... Heylen Warehouses streeft naar een goede bedrijfsethiek en bescherming van de mensenrechten in zijn toeleveringsketen. We werken samen met kleine, middelgrote en grote leveranciers voor bouwactiviteiten en onderhoud van onze gebouwen en diensten. De leveranciers dienen zich te houden aan de geldende Heylen Warehouses Code of Conduct. Elke aannemer of onderaannemer wordt gecontroleerd op het volgen van de regels en werkuitvoering. We communiceren open, direct en eerlijk, maar steeds

PIJLER III | We zijn een bedrijf van mensen voor mensen


met respect. Integriteit is een basiswaarde. Afspraak is afspraak en daar spreken we elkaar ook op aan. Heylen Warehouses treedt zelf op als ontwikkelaar en regisseur van het bouwproces. Dit biedt de mogelijkheid om de (gewenste) bouwpartners en toeleveranciers te selecteren, zowel op kwaliteit en economische parameters als op het thema maatschappelijke verantwoordelijkheid. Onze werkwijze is gelijk aan de principes van een general contractor. We verdelen een bouwproject onder in verschillende loten die we afzonderlijk aanbesteden en coördineren. We besteden zoveel mogelijk zelf aan en kopen rechtstreeks in. We streven naar een zo kort mogelijke doorlooptijd vanaf verwerving van de grond tot en met de ingebruikname van het gebouw. Dit via gestroomlijnde processen, tools zoals interactieve planningssessies, doorzettingsvermogen, inzet en kennis.

PROACTIEVE DIALOOG MET OMWONENDEN Het is belangrijk dat we rekening houden met de omgeving rond onze sites. Daarom communiceren we proactief met de omwonenden om eventuele conflicten te vermijden. De omwonenden van projecten worden al in de ontwerpfase betrokken. We zorgen al vanaf de eerste inplantingsplannen voor een optimale organisatie van de logistieke bewegingen zodat de hinder minimaal is. Soms houdt dat zelfs in dat we zelf initiatief nemen om een nieuwe wegontsluiting te voorzien.

SAFETY IS EVERYONE’S RESPONSIBILITY

SUGAR FIELDS Etten leur

Heylen Warehouses I Duurzame strategie 2022

63


3.3 WE TONEN MAATSCHAPPELIJKE BETROKKENHEID EN ENGAGEMENT We nemen onze verantwoordelijkheid op en tonen in de relaties met onze stakeholders betrokkenheid en engagement. Doelstellingen van werkdomein 3.3

We willen een goede relatie opbouwen en onderhouden met onze stakeholders zodat we kunnen inspelen op hun noden en verwachtingen, maar ook van hen kunnen leren. Ons maatschappelijk engagement uiten we door de ondersteuning van goede doelen.

We delen onze expertise en bieden samen met onderwijsinstellingen opleidingskansen aan.

64

STAKEHOLDERRELATIES ONDERHOUDEN Als onderneming staan we niet op ons zelf. We hebben ook een verantwoordelijkheid naar onze leefomgeving en de mensen rondom ons. Die verantwoordelijkheid willen we opnemen. Dat blijkt uit de manier waarop we met onze stakeholders omgaan, hen willen ondersteunen en zelf van hen willen bijleren. Onze stakeholders, inclusief onze aannemers en leveranciers en hun medewerkers, mogen rekenen op: •

• •

Een respectvolle behandeling om samen te bouwen, te realiseren en te presteren. Materiaal dat met het nodige respect wordt behandeld Een gelijkwaardige samenwerking en hulp, waarbij alle partijen succesvol kunnen zijn.

We communiceren via ons duurzaamheidsrapport jaarlijks over de voortgang van onze doelstellingen. Tussentijds geven we gerichte updates aan onze stakeholders. We proberen hen ook zelf te overtuigen van onze manier van werken op lange termijn.

PIJLER III | We zijn een bedrijf van mensen voor mensen


GOEDE DOELEN We willen impact hebben. We doen dit vooral door onze core business van future proof logistiek vastgoed. We ondersteunen gericht goede doelen die gelinkt zijn aan het engagement van onze medewerkers. Wij dragen ons steentje bij aan de initiatieven die de Heylen Group neemt. De steun gaat daarbij naar organisaties die passen bij de eigen bedrijfscultuur, met gelijkaardige normen en waarden. Dit draagt bij aan de samenhorigheid en betrokkenheid van onze ondernemers en onze medewerkers. We geloven eerder in ‘opportunity’ dan ‘charity’. Zo steunen wij het initiatief YouthStart. YouthStart helpt jongeren hun dromen te realiseren en doet dit aan de hand van een 8-daagse training waarbij jongeren de kans krijgen om hun passies en talenten te ontdekken, om hun zelfvertrouwen te boosten en om hun dromen te realiseren. De basisprincipes van deze training zijn gebaseerd op ondernemerschap. Binnen de voedingssector worden voedseloverschotten gedoneerd aan de Voedselbanken. Niet alleen dragen we zo bij aan minder voedselverspilling, ook dragen wij op die manier ons (kleine) steentje bij om honger uit de wereld te helpen. In de sector Omnichannel werden recent de handen in elkaar geslagen met verzekeringsmaatschappij Ethias om de slachtoffers van de zware overstromingen bij te staan. Samen met onze partners en fabrikanten hebben we gezorgd voor een snelle oplossing in het faciliteren van toestellen die bijdragen aan het basiscomfort in het dagelijkse leven. Dit vanuit de lokale vakhandel, dichtbij de mensen met ontzorgen en service als hoofddoel. “Verbeter de wereld, begin in je nabije omgeving.” – Met deze quote van oprichter en bezieler Wim Heylen is er steeds oog voor de initiatieven van lokale organisaties en verenigingen.

Zo heeft Heylen Group zich onder andere ingezet voor het uitbouwen van een kinderdagverblijf en een collectief strijkatelier op bedrijventerrein ENA21 in Herentals, gericht op het verbeteren van de work-life balans voor werknemers. Ook werd er in samenwerking met de VZW Weerwerk een schoolvervangend project gestart voor leerlingen uit het BUSO. Hierbij werden de jongeren ingezet bij de verschillende bedrijven (duaal leren), waarbij ze vaardigheden konden ontwikkelen op de werkvloer en aan de schoolbanken.

THOUGHT LEADERSHIP We zijn een kennisgedreven organisatie en willen continu op de hoogte blijven van nieuwe ontwikkelingen en innovaties op het gebied van logistieke vastgoedoplossingen. Denk maar aan: ecologisch en duurzaam bouwen, bescherming van de omgeving door de opslag van gevaarlijke goederen & farmaceutische producten, inrichting van magazijnen voor e-commerce, automatisering & robotisering, nieuwe batterij-technologie en impact op de gebouwen, beveiliging van panden en goederen, etc. Ook wat betreft de toetsing aan het wettelijke kader (allerhande lokale regelgevingen op zowel technisch, fiscaal en juridisch vlak, subsidies) hebben we de specialisten in huis. We willen met onze klanten samenwerken om expertise op te bouwen en zetten sterk in op de ontwikkeling van kennis rond off-grid hernieuwbare energie. Onze expertise en visie delen we graag met ons netwerk. Hiertoe organiseren we op regelmatige basis events voor onze stakeholders. Studenten van hogescholen en universiteiten willen we inzicht bieden in de nieuwste ontwikkelingen door hen uit te nodigen op onze sites, hen te helpen bij stages en door zelf gastcolleges te geven.

Heylen Warehouses I Duurzame strategie 2022

65


DOELSTELLINGEN We willen op een planmatige manier onze positieve impact vergroten. Daarom hebben we over de drie pijlers en de negen werkdomeinen in totaal 46 doelstellingen geformuleerd. Deze hebben een tijdshorizon van 2022 tot uiterlijk 2030. De doelstellingen hebben we zo smart

mogelijk proberen te beschrijven (specifiek, meetbaar, acceptabel, realistisch en tijdsgebonden). Een aantal van de doelstellingen heeft een duidelijk einddoel. Andere doelstellingen hebben daarentegen een we-

PIJLER

WERKDOMEIN

NR

DOEL

I. We bouwen en beheren future proof logistiek vastgoed

1.1 We bouwen energiezuinige warehouses met lage operationele kosten

1

We beperken de energiebehoefte aan elektriciteit van onze bestaande warehouses volgens een interne benchmark.

2

We beperken de energiebehoefte aan aardgas van onze bestaande warehouses volgens een interne benchmark.

3

We rusten de warehouses op alle bestaande locaties in onze portefeuille uit met een energie & water monitoringsysteem.

4

We installeren in alle nieuwe warehouses het Heylen Warehouses Building Technologies V systeem.

5

Alle nieuwbouwontwikkelingen worden volgens de BREEAM Nieuwbouw Very Good methodiek gerealiseerd.

6

Alle bestaande panden worden getoetst aan de BREEAM in-use-methodiek. De score en mogelijke aanpassingen worden jaarlijks met de huurder besproken.

7

We kiezen de locaties van onze nieuwe ontwikkelingen op basis van de aanwezigheid van multimodale vervoersstromen, binnen 20 kilometer van een barge- of railterminal.

8

We meten op onze sites bij onze klanten hoeveel containers zij over het water transporteren en dus van de weg halen. We stellen ons als streefdoel om 80% van de aanvoer en 10% van de afvoer van containers van onze klanten over het water of rail te realiseren.

9

Eens klant, altijd klant. Door onze ontzorgende en proactieve aanpak realiseren we 100% retentie.

10

We zetten een klantentevredenheidsbevraging op en voeren deze door bij 100% van onze klanten.

11

We claimen thought leadership op vlak van slimme warehouses en realiseren 3 kennisevents voor ons breed netwerk en publiceren 2 white papers per jaar.

1.2 We bouwen flexibele en multifunctionele logistieke magazijnen op strategische locaties

1.3 We zijn een creatieve partner in groei voor onze klanten

66

4


derkerend karakter. We hebben bij de opmaak van onze doelstellingen vastgesteld dat we voor heel wat zaken nog niet over (voldoende) data beschikken om een nulmeting te kunnen doorvoeren. Daarom is de as-is bij een aantal doelstellingen nog niet ingevuld. We maken er in 2022 werk van om deze gegevens in kaart te brengen en de processen te implementeren om ze systematisch te kunnen meten en monitoren.

16

17

15

3 4

13

5

12

6 7

11 9

8

* wederkerend DEADLINE

AS-IS

TO-BE

2025

28,15 kWh/m2/jaar

25% daling

2025

1,45 m3/m2/jaar

25% daling

2025

26,7%

100%

*2022

100%

100%

*2022

100%

100%

2025

100%

100%

*2022

78,75%

100%

2030

80%

10%

*2022

100%

100%

*2022

0

100%

*2022

2+0

3+2

SDG

Heylen Warehouses I Duurzame strategie 2022

67


PIJLER

WERKDOMEIN

NR

DOEL

II. We nemen klimaatactie

2.1 We streven naar CO2-neutraliteit

12

We streven naar een portefeuille waarbij 90% van de panden in beheer voorzien is van zonnepanelen.

13

Onze PV-installaties kunnen voor 100% in de elektrische behoefte van onze klanten voorzien.

14

We voorzien al onze gebouwen van elektrische oplaadpunten voor wagens en fietsen.

15

We starten een pilootproject in samenwerking met een huurder/klant voor alternatieve brandstof van vrachttransport on-site.

16

We voorzien minstens 1 ontwikkeling die voor 75% off-grid kan opereren.

17

We voorzien minstens 1 ontwikkeling die voor 100% off-grid kan opereren.

18

Opzet pilootprogramma met sleutelleveranciers met als doel om hun CO2-uitstoot te reduceren in lijn met de Green Deal.

19

We reduceren onze CO2-uitstoot scope 1 & 2 in absolute cijfers met 85% t.o.v. het basisjaar 2020.

20

We reduceren onze CO2-uitstoot scope 1 & 2 in absolute cijfers met 95% t.o.v. het basisjaar 2020 en compenseren de resterende 5%.

21

We implementeren ons CO2-reductieplan voor scope 1 & 2 na de nulmeting en voorzien continue sensibilisering.

22

We hanteren selectiecriteria op basis van duurzaamheid en CO2-impact in onze aankopen en bij de keuze van leveranciers.

23

We hebben een waterhuishouding/lekdetectiesysteem geïntegreerd in 100% van de nieuwe panden.

24

We voorzien in onze nieuwbouw projecten minimaal 100 m3 opvangcapaciteit van hemelwater per unit van 10.000 m2.

25

We voorzien alle parkeerterreinen in elke nieuwe ontwikkeling van waterdoorlatende verhardingen.

26

We scheiden en sorteren 100% van ons werfafval.

27

We monitoren de hoeveelheid werfafval per bebouwde m2 in kg en type en bepalen een reductiedoel.

28

We laten onze bouwstandaard extern en onafhankelijk analyseren om optimalisaties naar circulariteit te kunnen bepalen.

29

We monitoren de hoeveelheid gescheiden afval op onze kantoren en bepalen een reductiedoel.

30

We voorzien in 100 % van de ontwikkelingen in landscaping met focus op bevorderen van "groenzones" zoals beschreven binnen BREEAM.

31

We realiseren minstens 1 herbestemming of herontwikkeling ter compensatie van de greenfieldontwikkelingen en de vrije ruimte die we innemen.

2.2 We beperken de milieu-impact van onze activiteiten

2.3 We kiezen resoluut voor efficiënt landgebruik

68


* wederkerend DEADLINE

AS-IS

TO-BE

2025

75%

90%

2030

226%

100%

2025

53%

100%

2025

0

1

2025

0

1

2030

0

1

2030

TBD

TBD

2025

59,2 ton

13,9 ton

2030

59,2 ton

6 ton

*2022

SDG

100%

2030

0%

80%

2025

TBD

100%

*2022

100%

100%

*2021

100%

100%

*2021

100%

100%

2024

TBD

TBD

2022

TBD

TBD

*2023

TBD

TBD

*2022

100%

2022

1

Heylen Warehouses I Duurzame strategie 2022

69


PIJLER

WERKDOMEIN

NR

DOEL

III. We zijn een bedrijf van mensen voor mensen

3.1 We groeien samen als team

32

Alle nieuwe medewerkers starten via een onboardingsproces.

33

Voor alle medewerkers worden persoonlijke doelstellingen bepaald in onderling en periodiek overleg.

34

We willen voor 100% van de medewerkers een vaardighedenmatrix opmaken in het kader van continuïteit en bedrijfszekerheid, maar ook zelfontplooiing van de medewerkers.

35

We streven naar 80% ingevulde tevredenheidsenquêtes bij onze medewerkers en een tevredenheidsscore boven 80%.

36

We streven naar een ziekteverzuim dat onder het sectorgemiddelde in België.

37

We toetsen onze bouwstandaard aan de WELL-norm om optimalisaties te kunnen doorvoeren.

38

100% van de werven op geografisch interessante locaties tijdens de bouwfase voorzien van satellietkantoor met volledige voorzieningen voor aangenaam werken voor de medewerkers van de bouwpartners en de eigen medewerkers.

39

We gaan voor nul-ongevallen op onze werven.

40

100% van de aannemers en leveranciers die in 2022 gecontracteerd worden, onderschrijft onze Code of Conduct voor aannemers en leveranciers.

41

We voorzien twee keer per jaar een overlegof kennisevent voor onze medewerkers, aannemers, onderaannemers en leveranciers.

42

We bieden onze eigen medewerkers en medewerkers van partners, leveranciers en klanten de mogelijkheid om groene “Heylen Warehouses-energie” te kopen aan gunstige voorwaarden.

43

We maken voor elke nieuwbouwontwikkeling een extern communicatieplan op. In het communicatieplan wordt onder andere de frequentie van de dialoog met de omgeving en een klachtenprocedure vervat.

44

Jaarlijks organiseren we en/of nemen we als team deel aan minstens twee activiteiten met maatschappelijke impact.

45

We bepalen tegen eind 2022 een indicator die de indirecte bijdrage tot de gecreëerde werkgelegenheid in kaart brengt (b.v. hoeveel mensen worden tewerkgesteld door onze huurders en op al onze sites).

46

We communiceren jaarlijks over de voortgang m.b.t. onze duurzaamheidsdoelstellingen en voegen waar opportuun nieuwe doelstellingen toe.

3.2 We werken respectvol samen

3.3 We tonen maatschappelijke betrokkenheid en engagement

70


* wederkerend DEADLINE

AS-IS

TO-BE

*2022

0%

100%

*2022

100%

*2023

100%

*2023

80%

*2022

TBD

6%

*2021

100%

100%

*2022

0

0

SDG

2022

*2022

100%

*2022

2

*2030

*2022

100%

*2022

2

2022

TBD

TBD

*2023

Heylen Warehouses I Duurzame strategie 2022

71


EXTERNE CONTROLE

Duurzaamheid is een essentieel onderdeel van onze strategie en van onze communicatie. We zijn voor het opstellen van dit rapport dan ook niet over één nacht ijs gegaan. Voor de strategiebepaling, datavergaring, CO2-voetafdrukmeting, opmaak en vormgeving van dit rapport werd samengewerkt met het duurzaamheidsadviesbureau Sustacon en Sustalab (UAntwerpen). De gegevens in dit rapport werden gevalideerd door professor Hans Verboven. Voor vragen m.b.t. ons duurzaamheidsrapport kan u zich wenden tot Marco Iacovella via marco. Iacovella@heylenwarehouses.com. De doelstellingen die we op de vorige pagina’s weergaven, zullen in een volgende rapportering terugkomen. We willen u transparant onze voortgang tonen. In de tabel op pagina 73 geven we louter ter informatie de indexering van dit verslag volgens Global Reporting Initiative (GRI), de internationale standaard voor duurzaamheidsrapportering.

72

Dit verslag geeft informatie over de meeste ‘foundation principles’, de ‘core van de general disclosures’ en een aantal ‘topic specific’ disclosures. We claimen hier absoluut geen volledigheid. Wel beschouwen we dit rapport als een eerste aanzet om ons rapporteringsproces doelgericht te versterken in de toekomst. Zo blijkt immers dat we op een aantal punten vandaag nog geen informatie ter beschikking hebben om correct te kunnen rapporteren. ESG-reporting (Environmental, Social & Governance) wint aan belang. Stakeholders verwachten dat bedrijven gestructureerd en transparant rapporteren over hun impact op deze drie domeinen. Het voorliggende rapport heeft al meerdere kenmerken van ESG-rapportering. We willen hier in de toekomst nog sterker op in zetten. We zullen daarbij ook kijken of we bijkomende standaards zoals die van de International Business Council van het World Economic Forum kunnen hanteren.


GRI STANDARD NR

DISCLOSURE TITLE

PAGE

102-1

Name of the organization

9

102-2

Activities, brands, products and services

9

102-3

Location of headquarters

76

102-4

Location of operations

76

102-5

Ownership and legal form

9

103-8

Workforce information

10, 16-17

102-14

Statement from senor decision-maker

2-5

102-15

Key impacts, risks and opportunities

22-26

102-16

Values, principles, standards and norms of behavior

12-13

102-43

Approach to stakeholder engagement

60-65

102-47

List of material topics

23

102-50

Reporting period

25

102-51

Date of most recent report

25

102-53

Contact point for questions regarding the report

72

102-54

Claims of reporting in accordance with the GRI standards

72

102-55

GRI content index

73

102-56

External assurance

73

205

Anti-corruption

62

301

Materials

52-53

302-1

Energy consumption within the organization

48-51, 74-75

302-2

Energy consumption outside of the organization

46-47

302-4

Reduction of energy consumption

44-47, 50-51

303

Water

52

305-1

Direct (Scope 1) GHG emissions

48-51

305-2

Energy indirect (Scope 2) GHG emissions

48-51

306

Effluents and waste

53

307

Environmental compliance

39, 52-53

403-1

Occupational health and safety management system

61-62

404-2

Programs for upgrading employee skills and transition assistance programs

57-58

405

Diversity and equal opportunity

58

406

Non-discrimination

58

Heylen Warehouses I Duurzame strategie 2022

73


EMISSIETABEL We hebben voor het refertejaar 2020 en 2021 een analyse gemaakt van onze scope 1 en scope 2 CO2-uitstoot. Dankzij deze nulmeting kunnen we nu gericht toewerken naar onze reductiedoelen. Vandaag is ons gebruik als volgt verdeeld: 2020 Verbruik

2021 Verbruik

Kantoor BE: Herentals

71.705

81.261

Kantoor NL: Roosendaal

2.854

2.954

Satellietkantoren (3)

-

21.025

Elektriciteit (kWh) (opgewekt)

Kantoor BE: Herentals

7.277

6.135

Aardgas (m3)

Kantoor BE: Herentals

8.323

5.017

Koelmiddel R410A (kg)

Kantoor BE: Herentals

25

-

Diesel (l)

Wagenpark

7.806

12.722

Elektriciteit (kWh) (aangekocht)

CONSOLIDATIETABEL EMISSIES Elektriciteit (kWh) (aangekocht)

Aardgas (m3)

Koelmiddel R410A (kg)

Diesel (l)

Voor de berekening van de CO2-uitstoot van Heylen Warehouses werden de emissiefactoren van https://co2emissiefactoren.be/ gebruikt. De verbruiken voor scope 1 en scope 2 zijn uitvoerig gedocumenteerd om een accurate berekening mogelijk te maken.

74


CO2-emissiefactor kg CO2/eenheid

2020 Ton CO2

2021 Ton CO2

Opmerking berekening CO2-emissiefactor

0,1510

10,83

13,14

Onbekend grijs*

0,169

0,48

0,50

Onbekend grijs

0,169

-

3,55

Onbekend grijs

0

-

-

Zonne-energie (zelf opgewekt)

2,1

17,48

10,54

Aardgas (EU)

1924

48,68

-

R410A

2,474

19,31

31,47

Diesel (B7 blend)

*Groene stroom - mix 10,6% oorsprong BE wind & zon, 89,4% oorsprong FR waterkracht

2020

2030

2021

2025

(ton CO2)

(ton CO2)

(ton CO2)

11,31

17,19

0

0

17,48

10,54

4

5

48,68

0

0

0

19,31

31,47

10,96

0

-39%

-85%

-95%

(ton CO2)

Besparing t.o.v. 2020

Heylen Warehouses I Duurzame strategie 2022

75


Strategische begeleiding en design door Sustacon www.sustacon.me

HEYLEN WAREHOUSES HQ BE FRAME21 Diamantstraat 8, bus 214 B-2200 Herentals +32 (0)14 75 23 65 info@heylenwarehouses.com www.heylenwarehouses.com