Page 1

Samen maken we het mogelijk!


Het project Het Mysterie van het Verdwenen Geluid

Het Mysterie van het Verdwenen Geluid is een project voor basisschoolkinderen uit groep 3 en 4 (6 - 7 jaar) en optioneel uit groep 2 en 5, waarin zij kennismaken met muziekinstrumenten en klassieke muziek. Het project bestaat uit twee muzikale, interactieve voorstellingen, waarbij kinderen via een film en live muzikanten in contact treden met de wereld van muziek. Tussen de twee voorstellingen gaan ze zelf aan de slag met opdrachten in de klas. Stichting BeMyGuest wil dat alle kinderen de kans krijgen zich muzikaal te ontwikkelen. Het project kan een sterke ledenwervende functie voor uw orkest hebben, bijvoorbeeld door de tweede voorstelling in uw gebouw te organiseren!

Het verhaal

In het kasteel van baron Maestoso speelt een groep muzikanten in hun nieuwe muziekkamer. Dan gebeurt er iets vreemds: er klinkt een mysterieus geluid en dan… raakt de ene na de andere muzikant plotseling zijn geluid kwijt! ‘Iets’ lijkt de muziek te stelen. We ontdekken met de kinderen dat tovenaar Ofkie hier achter zit! Ofkie kan zelf geen muziek maken en is jaloers. Met zijn ‘Klankenkaper’ steelt hij alle muziek. De hele wereld is verdrietig, want wat moeten wij zonder muziek? Als de kinderen Ofkie betoveren, halen de muzikanten hem over het geluid terug te geven. Maar als het deurtje van het klankenkabinet opengaat, klinken alle gestolen geluiden door elkaar! Aan de kinderen de taak om Ofkie te helpen de muziek weer terug te brengen naar de juiste instrumenten. In de film komen fluit, trompet, fagot, zang, cello en slagwerk aan bod. Live in de klas zien de kinderen nog twee instrumenten.

Praktische informatie

Dit muziekproject bestaat uit twee voorstellingen. De eerste voorstelling vindt plaats in de basisschool, de tweede zo’n 1-2 weken later in het theater of in uw verenigingsgebouw. Zo zijn kinderen (eventueel met hun ouders) al eens letterlijk over de drempel van uw vereniging geweest. Deze tweede voorstelling is goed te combineren met een concert van het (jeugd)orkest of een ‘doe-dag’. Het project kan zelfs in zijn geheel op een vrije dag worden uitgevoerd. Kortom, de mogelijkheden zijn vrijwel onbeperkt. Al het materiaal wordt meegenomen, u hoeft dus niets extra’s te regelen. Daarnaast kunt u een voorkeursinstrument opgeven dat live in de klas komt. Wij bieden deze productie ook aan als familievoorstelling (deel 1 vóór de pauze, deel 2 na de pauze).


Sfeerimpressie

Ineens raakt de fluit haar geluid kwijt!

Alle geluiden zijn door elkaar geraakt!

Eind goed, al goed. Alle musici hebben hun geluid terug!


De initiatiefnemers Elsbeth de Jong - altvioliste

Al jong ontdekte Elsbeth de altviool en dit was liefde op het eerste gezicht. Elsbeth bleek een talent. Ze werd toegelaten tot het JeugdOrkest Nederland en het Nederlands Jeugd StrijkOrkest en ging op tournee naar Sint Petersburg, Schotland en ItaliÍ. Een studie altviool aan het Prins Claus Conservatorium volgde en met succes. In 2010 ontving zij, naast haar diploma, de Jan Hamdorffprijs voor jonge getalenteerde kunstenaars. Elsbeth wil haar passie voor klassieke muziek overbrengen op de jongere generatie. Daarom stort zij zich nu, naast haar carrière in de kamermuziek, vol op dit ambitieuze project.

Renske Wijma - hoorniste

Renske was tien toen ze met de hoorn in aanraking kwam. Vol passie bestudeerde zij dit instrument. Samen met zus Afke op de piano won ze diverse prijzen. Tegenwoordig bespeelt Renske de hoorn in diverse professionele orkesten door heel Europa. Na haar afstuderen van het conservatorium besloot Renske zich daarnaast verder te verdiepen in nieuwe concertvormen en nieuwe manieren om mensen muziek te laten beleven. Met dit project wil Renske kinderen op een speelse manier kennis laten maken met de muziek die haar zo geraakt heeft.


Meedoen Meedoen

Werf op een leuke en spannende manier nieuwe leden en publiek voor uw orkest! Tip: om kosten te beperken kunt u per dagdeel meerdere scholen combineren. Per school wordt € 25,- adminstratiekosten in rekening gebracht. Maximaal 75 kinderen per voorstelling. Kies voor een van de volgende mogelijkheden: Mogelijkheid 1: Verspreide voorstellingen Kosten: € 600,De tweede voorstelling vindt ongeveer een week na de eerste voorstelling plaats. In de tussenliggende week maken kinderen opdrachten in de klas. 1 school: € 600,- + € 25,- adminstratiekosten 2 scholen: € 300,- + € 25,- adminstratiekosten per school 3 scholen: € 200,- + € 25,- adminstratiekosten per school Mogelijkheid 2: Themadag Kosten: € 500.De eerste voorstelling vindt ’s ochtends plaats, de tweede ’s middags. Tussendoor maken de kinderen opdrachten en kunt u activiteiten vanuit het orkest plannen.

Meer informatie

Wilt u met ons samenwerken? Of wilt u meer weten over dit project? Neem dan contact op met Stichting BeMyGuest via telefoonnummer 06 – 26 72 62 08 of per e-mail via info@hetverdwenengeluid.nl. Samen maken we het mogelijk! (de genoemde bedragen zijn excl. 6% BTW en reiskosten)


Sponsors Mede mogelijk gemaakt

Dit project wordt mede mogelijk gemaakt door: Architectenbureau L. Wijma, Corendon Foundation, Eerstelijnspsychologie de Jong, (wfdejongpsycholoog.nl), Familiefonds der Repelaeren, MuzyQ, Nieuw Haersoltefonds, Norma Fonds, Prins Bernhard Cultuurfonds, Rotarkids CCJA, Stichting Elise Mathilde Fonds, Stichting Kees Eijrond Fonds, Stichting Kunstbalie Stichting Leeuwenstein, Stichting Madurodam Steunfonds, Voordekunst.nl en Vrienden van ‘Het Mysterie van het Verdwenen Geluid’.

© Susanne Welgraven

Het Mysterie van het Verdwenen Geluid  

Het Mysterie van het Verdwenen Geluid