Page 1

hetty kerssies

natuurlijk gezond

schoon! 5-3-5 sapkuur 1 - inleiding

be aware of health


Colofon tekst

Hetty Kerssies

Esther Hardon & Hetty Kerssies (cover & colofon)

fotografie

vormgeving Studio 39

2 - inleiding


Gefeliciteerd! oor de aanvraag van dit gratis e-book heb je jezelf een eerste stap D gegund naar een bewuste gezondere manier van leven. Je krijgt achtergrondinformatie over sapvasten.

Gezond en vitaal, dat wil jij toch ook? Je hebt altijd al eens willen vasten, maar je weet niet goed hoe? Je hebt al een tijdje last van klachten als vermoeidheid, hoofdpijn, allergie of ontstekingen? Je voelt dat het tijd wordt anders naar je voedingspatroon te kijken? Je wilt graag afvallen, maar nu zonder dieet of het tellen van calorieĂŤn. Of je hebt gewoonweg behoefte om tijd en ruimte voor jezelf in te lassen om je lichaam en geest op te schonen. Dan is de Sapkuur iets voor jou. De sapkuur is een toegankelijke en prettige manier om onder professionele begeleiding te ervaren wat sapvasten met je doet. Het is laagdrempelig en prijsvriendelijk omdat de aanvullende verzekering een deel vergoedt. En natuurlijk niet te vergeten, een enorme boost voor je gezondheid.

Het is je investering meer dan waard!

3 - inleiding


Persoonlijke aandacht Tijdens de sapvastenkuur word je stap voor stap begeleid. Je kunt met al je vragen bij mij terecht. Ik adviseer je sowieso niet op eigen houtje te gaan sapvasten. Goede begeleiding is belangrijk om op een juiste wijze ervaring op te doen en gemotiveerd te blijven. Je zult verbaasd staan over de positieve fysieke en psychische veranderingen die al na 13 dagen duidelijk merkbaar zijn.

 e Sapkuur biedt je ruimte om je eigen grenzen te verkennen. Zo leer je bijvoorbeeld je verzadigingsreflex D te herkennen en kom je erachter wat jij nodig hebt op het gebied van zorg voor jezelf. Door de persoonlijke begeleiding, de aanvullende therapieĂŤn en de opdrachten die je ontvangt, krijg je de ruimte om je eigen behoeften te onderzoeken, te erkennen ĂŠn te integreren in je dagelijks leven. Je zult ervaren dat eten en de voedselvertering zoveel meer is dan verbranding voor de nodige lichaamsenergie.

Deze 13-daagse sapkuur is vooral bedoeld om je te laten ervaren wat sapvasten voor jou kan betekenen. Je kunt het zien als een eerste kennismaking. Als je enthousiast bent over de sapkuur en graag meer in jezelf wilt investeren, dan is het volgen van een vastenkuurweek op een unieke locatie de volgende stap.

ijk op mijn website www.hettykerssies.nl K

voor meer informatie over de vastenkuurweek.

4 - inleiding


Wie ben ik?

k ben Hetty Kerssies en zal je tijdens het sapvasten persoonI lijk begeleiden. Dat kan vanuit mijn praktijk in Amsterdam of vanuit Drenthe. Daar ben ik gevestigd in Wapse.

Als natuurgeneeskundig therapeut heb ik veel kuurervaring. Zowel in het ontwikkelen en begeleiden ervan als ook uit eigen ervaring door zelf een jaarlijkse vastenkuur te doen.

Jouw coach voor een gezond en vitaal leven 5 - inleiding


Elke kuur is uniek Als je al vaker een vastenkuur hebt gedaan, dan weet je dat elke kuur uniek is. Het moment is bepalend, zit je lekker in je vel? Misschien zijn je leefomstandigheden wel verandert, welke natuurlijk ook van invloed zijn op jou. Daarom neem ik voorafgaand een uitgebreide intake en kijken we naar je persoonlijke behoeften en mogelijkheden. De ondersteunende therapieĂŤn worden afgestemd op jou, om je zoveel mogelijk te ondersteunen. Zoals therapeutische massage, cuppingtherapie baunscheidt-therapie, hydrotherapie en fytotherapie. Mijn behandelingen zijn gericht op gezondheidsbevordering en stimulerend naar een gezondere leefstijl.

Nieuwsgierig?

Neem contact met me op

om te kijken wat jou mogelijkheden zijn. info@hettykerssies.nl

6 - inleiding


Waarom zou je gaan vasten?

et vasten binnen de natuurgeneeskunde wordt ingezet ter H bevordering van je gezondheid. Een vastenkuur reinigt je lichaam en werkt zowel preventief als curatief (genezend). Naast reiniging van het lichaam, brengt het ontspanning van lichaam en geest.

Een andere belangrijke reden om te gaan vasten is dat het je helpt om bestaande structuren uit je dagelijkse leven te doorbreken waardoor er weer ruimte kan ontstaan voor iets nieuws. Vasten vergroot je zelfbewustzijn.

Voor een goede lichamelijke en geestelijke gezondheid zijn regelmatige vastenkuren onmisbaar. Als je last hebt van bepaalde fysieke aandoeningen of emotionele en/of mentale stress ervaart, brengt vasten verbetering.

7 - inleiding

Een aantal voorbeelden zijn: • • • • • • • • • •

s pijsverteringsklachten huidklachten regelmatig terugkerende verkoudheid verminderde weerstand hoofdpijn of migraine gewrichts- en/of spierpijn somberheid (chronische) moeheid slaapproblemen stress


Tot rust komen Naast bovengenoemde klachten kun je, zoals gezegd, ook voor een vastenkuur kiezen omdat je gewoonweg behoefte hebt om een periode van rust en ruimte voor jezelf in te lassen. Tijdens de kuurperiode geef je jezelf de kans lichaam en geest op te schonen. Deze opschoning zorgt ervoor dat je je weer vitaal voelt en helder in je hoofd. Je ziet vaak dat tijdens en na het vasten heldere inzichten komen.

En waarom juist niet? In sommige situaties is het niet verstandig een vastenkuur te doen. Het volgen van een kuur vraagt een mate van lichamelijke vitaliteit en mentale wil. Daarom is het niet verstandig in de volgende situaties een sapkuur te volgen: • als je niet gemotiveerd bent, • als je een te laag energieniveau hebt, • als je last hebt van ernstige eetproblemen (boulimie of anorexia nervosa), • als je geen gewichtsreserve hebt (let wel: ondergewicht kan veroorzaakt worden door een slecht werkend spijsverteringssysteem, wat juist wel weer door het vasten hersteld kan worden). Blijkt uit bovenstaande dat de Sapkuur voor jou niet verstandig is om te doen, maar je wilt wel graag ervaren wat een reinigingskuur voor jou kan betekenen? Neem dan contact met me op en vraag naar de mogelijkheden voor een mildere vorm van detox.

8 - inleiding


Hoe is de sapkuur opgebouwd?  Je start dus altijd met een uitgebreide intake om je huidige gezondheid in kaart te brengen. Vervolgens kijken we naar een geschikt moment voor jou om te vasten. De sapkuur is zorgvuldig opgebouwd en bestaat uit drie blokken van elk 5, 3 en 5 dagen:

Blok 1:

de afbouwfase een periode van 5 dagen waarin je op een goede manier je voeding afbouwt.

Blok 2:

de eigenlijke sapkuur van 3 dagen

Blok 3:

de opbouwfase van 5 dagen waarin je op een goede manier je voeding opnieuw opbouwt.

Tijdens de sapkuur ontvang je passende therapeutische behandelingen.

Voordat je daadwerkelijk met de 3 sapdagen begint, is het belangrijk om je hier goed op voor te bereiden. Vandaar dat je 5 dagen zorgvuldig afbouwd. Hetzelfde geldt voor de periode na de sapkuur. Ook dan is het belangrijk om op een goede manier langzaam weer je normale voedingspatroon op te pakken. Ik adviseer je om voor jezelf goed te bepalen wat jouw persoonlijke reden is om aan de sapkuur mee te doen. Dit helpt je om de kuur vol te houden.

Gemotiveerd beginnen is het halve werk!

9 - inleiding


Wat is sapvasten eigenlijk? Sapvasten is een heilzame methode om een positieve switch te maken in:

• • •

eet- en drink gewoonten leefgewoonte (balans in werk en ontspanning) vet-, suiker- en eiwitstofwisseling

Met het resultaat dat je vitaler en slanker wordt en blijft. Vasten is geen dieet met voorschriften wat wel en niet mag. Vasten is een uitnodiging om zelf bewustere keuzes te maken die goed zijn voor jou. Hierdoor heeft de positieve verandering een duurzaam effect! Sapvasten kenmerkt zich door het ‘eten’ van groenten- en/of vruchtensappen met een dessertlepel. Hierdoor blijft je toevoer van vitaminen en mineralen gewaarborgd. Sapvasten draagt bij tot een herstel van je zuur-basen evenwicht (de verhouding tussen de zure en basische bestanddelen van je bloed en lichaamsvocht). Je kunt er tijdens de sapkuur voor kiezen om de sappen zelf vers klaar te maken of bij een natuurvoedingswinkel biologische sappen in fles te kopen. De informatie hierover ontvang je tijdens de Sapkuur, SCHOON!

10 - inleiding


Alle praktische zaken op een rijtje

• De totale duur van SCHOON! is 13 dagen en bestaat uit een afbouwperiode van 5 dagen, 3 dagen sapkuur en 5 dagen opbouwperiode.

• Je ontvangt het boek SCHOON! met tips, dagelijkse recepten, boodschappenlijstjes, interessante weetjes en adviezen over voeding en bewegen om goed voorbereid aan de slag te gaan.

• Je ontvangt mp3-luisterbestanden en video’s die je ondersteunen.

• Je ontvangt professionele en persoonlijke begeleiding en je kunt de hele kuurperiode voor vragen bij mij terecht.

In 13 dagen een schone start!

11 - inleiding


Ik wil meedoen!

Waarom is SCHOON! sapkuur echt iets voor jou?

• Het is een toegankelijke en prettige manier om in een korte tijd te ervaren wat een sapkuur is. • Je hoeft er niet voor te reizen of vrij te nemen van je werk. Alle informatie over wat te doen, hoe te doen, wat te eten en wat juist niet, staat beschreven in het bijbehorende boek. • Je staat er niet alleen voor. Tijdens de kuur kun je vragen stellen en twijfel of ervaring met mij delen. • De sapkuur beïnvloedt op een positieve manier je gezondheid – dat ga je heel snel merken! • De sapkuur laat je ervaren en vergroot daarmee het bewustzijn over je eigen gezondheid. • De sapkuur biedt kennis over voeding, spijsvertering en lichamelijke reacties van het lichaam op het vasten. Zodat je tijdens de vastenkuur goed geïnformeerd bent.

Ben je geïnteresseerd geraakt? Neem dan contact mij op. info@hettykerssies.nl of 06-526 89 565

Gun jezelf een jaarlijkse timeout!

12 - inleiding


schoon! 5-3-5 sapkuur

· Ik vind het helemaal super hoe je de sapkuur in elkaar hebt gezet! Los daarvan vind ik het enorm leerzaam, want ik kom in de voorbereidende fase al van alles in mezelf tegen rondom voeding, dus eye-openend. Alice · I k vond het echt een heel fijne kuur. Zorgvuldig opgebouwd, informatie voor elke dag. Het heeft zeker bijgedragen aan mijn bewustwording over hoe ik omga met voedsel. Inge · Heb het heel prettig gevonden het is de eerste keer dat ik het thuis zo goed volgehouden heb. Je hoeft niet na te denken over wat je die dag kan eten alles is geregeld! Bedankt voor alles! warme groet Trix

hetty kerssies

natuurlijk gezond

· Ik ben enorm enthousiast over deze kuur. De tips en recepten stimuleren en motiveren. Het thuis-zijn maakt natuurlijk wel dat je niet helemaal ‘los’ komt van de dagelijkse dingen, plus er zijn veel voedselverleidingen om je heen, maar de laagdrempeligheid van deze kuur compenseert dat wat mij betreft in ruime mate. Voor mij als moeder zit een sapkuur in een kuuroord er gewoon niet in, ik kan niet zo lang weg zijn en bovendien zijn de kosten te hoog voor mij. Anoniem

www.hettykerssies.nl

Hk ebook schoon 01 12 16  

SCHOON! de 5-3-5 sapkuur