Page 1

JUNI 2014 N U MME R 3

JA A R G A N G 2

Sporten, bewegen en Eerste Hulp

Sport vertraagt het verouderen

Bewegen is langer leven

Auw! Hardlopers zijn koplopers bij blessures

Initiatieven tegen letsels

Interview Sportpsychologie:

Niet voor watjes

Voorkom blessures!


van de redactie

inhoud

4 Voorkom blessures! 8 Kinderen en Topsport Een duik in het leven van een voormalig topatleet

Initiatieven tegen letsels J U N I 2 0 14 NU MME R 3, JAAR G A N G 2

Colofon Hoofdredacteur A.N. de Voogd

I

Een paar maanden buitenspel!

k loop dagelijks trouw mijn ronde in het park met onze hond en zie het gebeuren. Als het eerste flauwe zonnestraaltje door de grijze wolken prikt, zie ik plots een her en der onder­ broken linie van mensen die in gestrekte draf het park doorkruisen. Sommige zijn doorgewinterde, stoïcijns voor zich uitkijkende hardlopers. Ze dragen goed zittende en op elkaar en het weer afgestemde outfits met dito schoenen. Ook zie je groepjes vriendinnen die al joggend meer hun stembanden rekken dan hun spieren, gevolgd door de student die sjofel gekleed het brakke gevoel eruit wil bewegen. De groep die mij in deze lange stoet toch het meest opvalt, zijn de oudere beginners. De ‘het moet er nu maar van komen’ lopers. Het zijn vaak mensen die gekleed gaan in een sportief mengelmoesje met sportschoenen die ze ‘voor het geval dat’ jarenlang ergens in de kast hebben bewaard. Met veel vertrouwen op weg gegaan, maar op het moment dat ze het park hebben bereikt zijn ze er wel achter dat de weg lang zal zijn, terwijl de zwaartekracht ongenadig en onophoudelijk aan hen blijft trekken. Als ze mij passeren zie ik rode hoofden en bezwete shirts. Al voort zwoegend kunnen ze de blik slechts nog richten op die ene meter die komen gaat. Sport is gezond! Ik denk bij het zien van het tafereel vaak aan bioloog Midas Dekkers. Hij vindt de menselijke drang om zich sportief te pijnigen onbegrijpelijk en vooral een welvaartsprobleem. Mensen zouden de tijd die ze met sport kwijt zijn veel beter kunnen besteden aan nuttige dingen. Bewegen is oké, een auto die te lang stilstaat roest ook vast, maar we moeten vooral normaal doen. Stoffen die vrij­komen in de hersenen na intensieve inspanning zijn volgens hem gemaakt voor noodgevallen, niet voor de ‘leuk’. Daarnaast kost sport de maatschappij ook te veel. Ik hoor en lees de stellingen van Midas Dekkers vaak met een glimlach, wetende dat hij al van jongs af aan niet gek is op sport. Toch ben ik zelf nu in een levensfase terecht gekomen dat ik Midas vaker gelijk moet geven dan mij lief is.

2

Ik sport graag, maar wel liefst een sport met een fysiek doel. Ik voetbalde vroeger al van ’s morgens vroeg tot ver voorbij etenstijd. Nu komt, hoe hard ik er ook van probeer weg te rennen, de veertig met rassen schreden dichterbij. De tijd die ik nu aan sport besteed is weliswaar minder geworden, maar de intensiteit is gebleven. Dit heeft vaak tot gevolg dat ik te fanatiek bezig ben voor mijn lijf en leeftijd. Enkele maanden geleden is dit maar weer eens onderstreept. ’s Ochtends verliet ik het huis met een sporttas en goed humeur om aan het eind van de middag na een bezoek aan de Eerste Hulp op krukken weer huiswaarts te keren. Diagnose: gescheurde enkelbanden. Prognose: één week gips, vier weken tape en dan verder herstellen. Enkele mensen in mijn directe omgeving vragen zich de laatste tijd hardop af of het voor mij, het is niet mijn eerste blessure, niet eens tijd wordt om bijvoorbeeld te gaan zwemmen in plaats van te voetballen. Het is een legitieme vraag. Ondanks dat ik mijn kinderen een mooie gipsen ondergrond heb gegeven voor hun kleurrijke kunst, is een paar maanden beperkte mobiliteit natuurlijk geen pretje. Toch ben ik bang dat ik te veel van deze sport houd om er nu mee te stoppen, liefde doet immers af en toe pijn. Inmiddels probeer ik weer langzaam sportief te gaan bewegen. Hoewel het nog niet zo soepel gaat als eerst, een rondje door het park gaat wel weer lukken... met de hond... in wandeltempo! Sander van der Vries, plaatsvervangend redactielid Volgend nummer:

Eerstehulp­ verlening: Hoe en wat redactie@ehbo.nl foto vlnr: Matthijs van der Tang, Esther van der Steen, Nina Rang-Muijs, Annet de Voogd en Dave van den Brule

Redactie D. van den Brule, N. RangMuijs, E. van der Steen, M. van der Tang Eindredacteur B.A.J. Jongejan

Sporten, bewegen en Eerste Hulp

voorlichting

Drukker Drukkerij Tesink, Zutphen Vormgever C10 Ontwerp, Gentle Giant, Rooduijn Jansen

Bewegen is langer leven! 12

Aan dit nummer werkten mee: R. Burger, R. Dekker, C. Dirks, E. van Etten, I. Gommers, W. van der Gouw, A. Maree, K. van Oeffelen, A. Palsma, E. te Rietstap, L. Rosalina, M. Veenstra, S. van der Vries, G. van der Wel, L. van der Zon Redactieadres Scheveningseweg 44 2517 KV Den Haag Postbus 16462 2500 BL Den Haag 070 - 338 32 33 redactie@ehbo.nl www.ehbo.nl/magazine Abonnementsprijs 2014 (6 nummers) €15,95 EHBO.NL/magazine

Sport vertraagt het verouderen

Hoe staat het met de eerstehulpverlening?

Voeding en prestatie

Coverfoto SCS / Sander Chamid

Gedrukt op FSC gecertificeerd papier.

Auw! 20

Pas op voor illegale afslankmiddelen en pillen

Opzeggen Abonnementen dienen schriftelijk te worden opgezegd.

Tweemaandelijks magazine van de Stichting Koninklijke Nationale Organisatie voor Reddingwezen en Eerste Hulp Bij Ongelukken “Het Oranje Kruis”. ISSN: 2214-6792

uit de praktijk

22

Magazine niet ontvangen 070 - 338 32 35 redactie@ehbo.nl

Artikelen in EHBO.NL behoeven niet bij voorbaat de opvattingen van Het Oranje Kruis weer te geven. Zij kunnen bijvoorbeeld bedoeld zijn opvattingen van anderen te toetsen of een discussie over een onderwerp op gang te brengen.

18

Een rondje langs de velden

Nieuwe abonnementen 070 -338 32 35 www.ehbo.nl/magazine

Overname artikelen en foto’s Artikelen uit EHBO.NL mogen met bronvermelding worden overgenomen. Wanneer echter een auteur is vermeld, dient deze apart toestemming te verlenen. In beginsel is er copyright verschuldigd. Dat geldt ook voor het overnemen van foto’s bij artikelen.

interview

voorlichting

Hardlopers zijn koplopers bij blessures

en verder... helden

7 Ik ben geen held publicatie

11 Een lach en een traan interview

15 Wegwijs na ongeval Interview

24

Sportpsychologie:

Niet voor watjes

16 Jij bent de Eerste Hulp... vraag & antwoord

27 Wat zit er in een sportverbanddoos? trends & gadgets

28 Sportieve zomer 30 Kort Nieuws / Familie Zorgzaam Column Wesley van der Gouw

31 ‘Een blessure heeft een voordeel’ N U M M ER 3

J UN I 20 14

3


interview

Levy Rosalina (29) was op jonge leeftijd al erg succesvol in het schoonspringen. Zo stond hij vierde op de internationale juniorenranglijst en schopte hij het tot de 15e plaats op de wereldranglijst voor senioren. Een schouderblessure zorgde helaas voor een voortijdig einde van zijn carrière als topsporter, die hij in 2008 voor eigen publiek beëindigde op het Europese Kampioenschap in Eindhoven.

Een duik in het leven van een voormalig topatleet

Kinderen en Topsport TEKST Dave van den Brule | fotografie SCS / Mathilde Dusol

O ‘Als 13-jarige moest ik elke dag in de zomervakantie doortrainen’

8

‘Een top­ sportklimaat ontbrak in Nederland’

p zesjarige leeftijd moest Levy een sport gaan beoefenen. Op dat moment woonde hij in Rotterdam-West, op dat moment niet de meeste fijne wijk voor een kind om in op te groeien. Het leek zijn moeder daarom beter als hij niet op straat zou gaan hangen, maar te gaan sporten. Na het zien van het WK Schoonspringen in ’91 wist Levy het zeker: hij wilde gaan schoonspringen. Zijn moeder heeft hem toen meteen ingeschreven bij de lokale schoonspringvereniging nadat hij zijn zwemdiploma had behaald.

Bovendien was dat in Nederland ook niet echt mogelijk. Het ontbrak hier aan een topsportklimaat als je het bijvoorbeeld vergeleek met het Amerikaanse school- en sportsysteem’, vertelt hij.

Finaleplaats Dat bleek al gauw een goede keus te zijn geweest: ‘Ik merkte dat de sport me erg lag en dat ik in Nederland al snel bij de betere springers van mijn leeftijd hoorde. Ik mocht daarom ook vaak meetrainen met oudere ‘Ik wist dat springers om mezelf aan hun ik het dan na niveau op te trekken.’

drie maanden niet meer leuk zou vinden’

Tijdens de Wereldjeugdkampioenschappen werd het helemaal duidelijk. Hoewel internationale trainers geen verwachtingen hadden van de toen 14-jarige Levy, behaalde hij mooi wel een finaleplaats. Erg knap, gezien het feit dat hij ‘slechts’ 10 tot 14 uur in de week trainde. Ter vergelijking: zijn concurrentie trainde maar liefst 20 tot 24 uur in de week. Op dit toernooi behaalde hij een prachtige vierde plaats.

Afleiding

Training

Levy is daarna echter niet net zoveel gaan trainen als zijn concurrentie: ‘Ik wist dat ik het dan na drie maanden niet meer leuk zou vinden. We hebben gewoon dezelfde koers gevaren en gekeken hoe ver ik zou komen. Ik trainde toen elke dag twee uur lang. Uiteraard waren er wel trainingskampen en weken voor grote wedstrijden waarin ik meer trainingsuren had, maar structureel meer uren trainen wilde ik toentertijd niet.

Hoewel hij niet zoveel trainde als zijn concurrenten, is hij het springen soms wel degelijk zat geweest: ‘Dat kwam vooral vanwege een gebrek aan motivatie en afleiding. Als je jarenlang hetzelfde doet, gebeurt het wel eens dat je motivatie minder wordt. Door een andere omgeving te zoeken, van club of trainer te veranderen kun je dat voorkomen. Afleiding blijft helaas altijd lastig. Vooral als puber of jongvolwassene. Als 13-jarige moest ik elke dag in de zomervakantie doortrainen, terwijl m’n vriendjes elke dag vroegen of ik mee wilde voetballen. Het viel me erg zwaar om altijd maar ‘nee’ te moeten antwoorden. Met uitgaan was het precies hetzelfde verhaal: ik moest vroeg naar bed, zodat ik de volgende dag weer fit was voor de training. N U M M ER 3

J UN I 20 14

9


publicatie Aangepast schoolrooster

‘Ik heb

Blessures

mijn sociaal Ook al was hij het sporten Zoals elke topsporter heeft leven moeten soms erg beu, toch had het ook Levy te kampen gehad laten gaan’ wel degelijk een positieve inmet blessures. ‘In de twintig vloed op zijn leven. Zo bleef hij jaar dat ik heb gesprongen, van de straat en werd hij erg geheb ik eigenlijk maar last disciplineerd en doelgericht. Helaas gehad van drie blessures die me leed zijn sociaal leven hier wel onder: echt een periode dwars hebben geze‘De meeste vrienden die ik had, waren zelf ten. Ik had een knieblessure toen ik twaalf ook schoonspringers. Daarbuiten was het jaar oud was, een jaar later had ik last van moeilijk om een vriendschap te onderhoueen verdraaide spier en de laatste vier jaar den als je continu in het zwembad ligt of van mijn carrière had ik een schouderin het buitenland bent voor wedstrijden.’ blessure. Van deze blessure ben ik nooit Gelukkig vond hij een middelbare school meer afgekomen en dat is ook een van die rekening hield met jonge topsporters. de reden geweest waarom ik gestopt ben Zo werd het schoolrooster aangepast op met schoonspringen. Op dit moment heb zijn sportschema, waardoor hij geen traiik er geen last van, maar als ik weer op de ning hoefde te missen. plank sta en m’n oude sprongen doe, heb ik vervolgens weer twee weken last van Hectisch leven mijn schouder.’ Na zijn middelbare school verhuisde Levy Hoogtepunten naar Amersfoort, zodat hij vlakbij zijn ‘in mijn lange carrière heb ik veel hoogtevereniging kon wonen. Hij begon met een punten gekend, maar een aantal springen studie aan de Hogeschool Utrecht, waar er echt bovenuit: de vierde plaats op het ze een topsportprogramma hadden. Het Wereldjeugdkampioenschap, het horen werd er echter niet makkelijker op, legt van het Wilhelmus nadat ik het ‘6 nations’ hij uit: ‘In Utrecht kreeg ik te maken met

Help, ik heb gereanimeerd! Wat nu?

Een lach en een traan toernooi had gewonnen en het feit dat ik na een goed seizoen 15e op de wereldranglijst stond’, aldus een trotse Levy.

Een lach en een traan, dat was wat vele aanwezige eerstehulpverleners op hun gezicht hadden toen zij de uitgave Help, ik heb gereanimeerd! eind april ontvingen uit handen van de initiatiefneemsters Germa van der Wel en Emmy te Rietstap. De verhalen van deze eerstehulpverleners over hun uitgevoerde reanimatie zijn in dit boek gepubliceerd. TEKST Annet de Voogd | fotografie HET ORANJE KRUIS

TV- carrière Op dit moment springt Levy nauwelijks Houd vooral plezier in wat je doet! Plezier meer vanwege zijn schouder. De enkele leidt tot zelfvertrouwen en dat leidt weer tot keer dat hij er wel mee bezig is, geeft hij goede prestaties. les aan kinderen om ze te motiveren door ze een betere (visuele) uitleg te Levy Rosalina geven. Bovendien verschijnt hij ook regelmatig op tv. Zo heeft hij onlangs ‘Grijp deze meegewerkt aan het kans met beide projecten en projectleden. Als topsporter SBS6 programma handen aan’ ben je meer afwezig dan andere studen‘Sterren Springen’ en ten. Mijn leven was bovendien behoorlijk ‘Ik Wed Dat Ik Het Kan’ Nationaal stressvol. Zo ging ik meestal ’s ochtends op RTL4. Daarnaast is hij Junioren: 14x Nederlands naar school tot een uur of vier. Vervolgens commentator voor Eurosport Kampioen Schoonspringen ging ik naar huis, waar ik dan om half 6 waar hij met enige regelmaat aan kwam. Ik at snel een broodje of lichte Senioren: 10x Nederlands Kampioen het schoonspringen op tv van commentaar snack, was om 6 uur in het zwembad en Schoonspringen voorziet. trainde tot half 9. Om 9 uur was ik weer Internationaal ‘Grijp je kans’ thuis om te koken. Daarna moest ik nog ‘Of ik ergens spijt van heb gehad? Ik baal Junioren: mijn huiswerk maken. Na middernacht ervan dat ik na het Wereldjeugdkampioen• 4x meegedaan aan Europees kon ik eindelijk mijn rust pakken, om het schap niet in ben gegaan op een aanbod Kampioenschap Schoonspringen de volgende dag weer van voor af aan te vanuit Amerika om daar voor een school • 1x meegedaan aan Wereld Jeugd­ moeten doen.’ uit te komen. Dan had ik automatisch kampioenschap Schoonspringen ‘Kerst is belangrijk’ kwalitatief beter kunnen trainen en regel(4e plaats) Zijn studie was echter niet het enige wat matiger wedstrijden op een hoger niveau • 4x meegedaan aan ‘6 nations’ lastig te combineren was met topsport: kunnen springen. Mijn carrière was dan toernooi (2x gewonnen) ‘Andere dingen die ik er voor heb moeten succesvoller geweest.’ Tegen de huidige laten? Voornamelijk mijn sociaal leven. Om generatie jonge topsporters wil hij daarom Senioren: die reden is Kerst nog steeds erg belangrijk het volgende zeggen: ‘Houd vooral plezier • 2x meegedaan aan Europa Cup voor me. De hele familie komt dan samen. in wat je doet! Plezier leidt tot zelfvertrouSchoonspringen Voor mij was het de perfecte gelegenheid wen en dat leidt weer tot goede prestaties. • 4x meegedaan aan World Grand om iedereen weer te zien en te horen Grijp deze kans met beide handen aan, Prix Schoonspringen wat er in hun leven aan de gang was. Dat want zoiets komt niet vaak langs en is niet • 1x meegedaan aan Europees miste ik natuurlijk ook.’ voor iedereen weggelegd.’ Kampioenschap Schoonspringen

‘Na een reanimatie ontstond het idee voor een boek’

Hij voelde zich overbodig en besloot maar weer op de fiets naar huis te stappen. Thuis en later op zijn werk kon hij gelukkig zijn verhaal kwijt. Toch bleef hij na acht maanden nog met een aantal vragen zitten. Ondanks het gevoel dat hij er alles aan gedaan had een leven te redden, vroeg hij zich ook af of hij het wel goed had gedaan.

Ook trots

CV Levy Rosalina

10

Hij en de andere eerstehulpverleners voelen zich echter ook trots. Trots dat ze in actie kwamen en niet machteloos moesten toezien. Dat ze iets konden betekenen voor de familie van het slachtoffer, ook al toonden die niet altijd begrip. Trots omdat ze familie in de gelegenheid konden stellen nog afscheid te nemen van hun dierbare. Al met al om iets te hebben kunnen doen voor een ander. Maar ook trots dat hun verhaal in een boek staat. Trots dat anderen van hun ervaringen kunnen leren.

D

aarnaast is er in het boek ook volop aandacht voor emoties en geven de eerstehulpverleners tips hoe om te gaan met zo’n ingrijpende gebeurtenis als een reanimatie. In het laatste gedeelte van het boek wordt ingegaan op de achtergronden van het omgaan met en het verwerken van schokkende ervaringen. Nuttig voor iedereen die te maken heeft met eerstehulpverlening of hierin is geïnteresseerd en overweegt een Help, ik heb diploma Eerste Hulp te gaan behalen.

Een gevoel van enorme leegte Via een oproepsysteem van Hartveilig wonen kwam een eerstehulpverlener in actie bij een reanimatie van een hem onbekende man. ‘Nadat de ambulancemedewerkers de reanimatie overnamen voelde ik dat ik geen deel meer uitmaakte van het team dat bezig was het leven te redden van deze man. Er overviel me een gevoel van enorme leegte’, aldus de hulpverlener.

gereanimeerd!

Ken je iemand die kortgeleden heeft gere­ animeerd? Dan biedt dit boek wellicht goede handvatten. Help, ik heb gereanimeerd! Wat het uitvoeren van een reanimatie met je kan doen. Ervaringen, nazorg en aanbevelingen. Uitgave: Het Oranje Kruis. ISBN 978 90 77259 09 2, € 9,95. Verkrijgbaar via:

www.webshop.ehbo.nl

N U M M ER 3

J UN I 20 14

11


kort nieuws

column

Grote sport­ evenementen zomer 2014

Be Brave Be Safe Campagne porten en bewegen is goed, mits je het doet met verstand. Jaarlijks worden er in Nederland 4,4 miljoen sport­blessures opgelopen, waarvan er 1,7 miljoen medisch worden behandeld. VeiligheidNL en Perry Sport laten Nederland met het vervolg op de campagne ‘Be Brave Be Safe’ dit voorjaar zien dat je alles kunt bereiken en blessures kunt voorkomen als je de juiste (voorzorgs)maatregelen neemt.

Wereldkampioenschap hockey Den Haag - 31 mei tot en met 15 juni Wereldkampioenschap voetbal Brazilië - 12 juni tot en met 13 juli

Zwemwater app Op 1 mei jl. is het zwemseizoen gestart. Welke zwemplekken zijn veilig? Waterschappen hebben de Zwemwater app ontwikkeld met gegevens van 800 zwemlocaties. De kwaliteit van zwemwater kan in een warme periode snel veranderen. De kans op bijvoorbeeld

blauwalg of botulisme neemt toe en dat kan zwemmers gezondheidsklachten opleveren. Waterschappen en Rijkswaterstaat onderzoeken de waterkwaliteit van alle zwemwaterlocaties. Samen met de omgevingsdiensten bepalen de provincies of een zwemplek veilig is.

Op de website van de Unie van Waterschappen kunt u verdere informatie lezen. www.uvw.nl

Le Tour de France Frankrijk - 5 tot en met 27 juli Nijmeegse 4daagse Limburg - 15 juli tot en met 18 juli Wereldkampioenschap BMX Rotterdam - 23 tot en met 27 juli Wereldkampioenschap softbal Haarlem - 15 tot en met 24 augustus Wereldkampioenschap roeien Amsterdam - 24 tot en met 31 augustus Wereldkampioenschap Zwemmend Redden Frankrijk - 13 tot en met 26 september

Onweer en sport

Met de campagne wil men sporters in Nederland duidelijk maken hoe belangrijk het voorkomen van blessures is. Draag je bescherming en ben je goed zichtbaar? Dan kun je je grenzen verleggen, meer bereiken en slim en veilig sporten. www.veiligheid.nl/nieuws/campagnebe-brave-be-save-voorjaar-2014

Beginnen met hardlopen?

G

een enkel sportveld is veilig tijdens onweer. Verlaat het terrein onmiddellijk en wacht tot de bui voorbij is. Met de ’tien secondenregel‘ kunt u inschatten wanneer u het best kunt schuilen: indien er minder dan 10 seconden liggen tussen de bliksemflits en de donder, dan is het onweer gevaarlijk dichtbij. Is de tijd tussen flits en donder korter dan drie seconden dan zit u midden in de onweersbui. Waar kunt u het beste schuilen? Wat doe je als je geen schuilplaats hebt? Wat doe je iemand getroffen is door bliksem?

‘Een blessure heeft een voordeel’

Foto: SCS / Soenar Chamid

S

Wesley van der Gouw (25) Nationale top Atletiek Lange Afstand

H

ardlopen is gezond, dat weet iedereen. Goed voor je lichaam en heerlijk voor de geest. Het wordt anders als je het op topniveau doet. Je vraagt meer van je lichaam dan eigenlijk goed voor je is. Elke dag train je, vaak ook meerdere keren per dag. Je lichaam is daar niet op gebouwd. Door te trainen verbetert dat wel, maar erg gezond is het niet. Blessures liggen op de loer. Toch probeer je de balans te vinden tussen wat het lichaam aan kan, en wat er daadwerkelijk in zit.

Opeens is die blessure daar. Hoe alert je er ook op was, misschien is daar toch de stressfractuur. Je kunt niet meer lopen van de pijn en denkt aan overbelasting. Zelfs wandelen doet pijn. De fysiotherapeut concludeert hetzelfde. Twee weken later gaat het beter en je probeert weer te hardlopen. Na 20 seconden gaat het niet meer. Terug naar de fysiotherapeut, waar je met shockwave therapie wordt behandeld. De pijn wordt na elke sessie gelukkig wat minder. Je mag zelfs weer lopen. Zo blij als je bent, begin je weer, maar na een paar minuten is die vreselijke pijn er weer. Je gaat weer terug naar de fysiotherapeut. Misschien toch een stressfactuur? Bij de huisarts haal je een verwijskaart voor de foto. Enkele dagen later bel je op voor de uitslag. Inderdaad: je blijkt een scheurtje in het bot te hebben. Een week later ga je naar de orthopeed. Over Wesley van der Gouw Op de foto zie je dat er nieuw bot in de maak is, al zit er wel een klein bobbeltje op. Gelukkig weet de Wesley van der Gouw is een topatleet. Hij is gespecialiseerd beste man te vertellen dat het zo goed als genezen in de marathon. De man is. Rustig begin je weer. die van elke kilometer kan genieten vanwege zijn grote liefde voor de sport. Tevens winnaar van de zilveren medaille op de 10.000m baan in 2011 en meerdere malen Nederlands kampioen met clubteam veldlopen. Deed bovendien twee keer mee met de Europacup crosscountry.

Na twee weken train je, hoe vreemd ook, weer net zoveel als dat je voorheen deed. Blijkt er toch een voordeel aan een stressfractuur te zitten: zodra het genezen is, kun je er weer vol voor gaan. Erg apart, gezien het feit dat je bij veel andere blessures van voor af aan moet beginnen en dan weer langzaam opbouwt. Bij deze blessure hoeft dat niet aangezien je lichaam nieuw bot aan maakt, dat sterker is. Fascinerend hoe je lichaam zo snel kan herstellen. Eerst kun je niet lopen van de pijn en vervolgens kun je alles gewoon weer doen zonder ook maar enige last te ondervinden.

Op de website van sportzorg.nl leest u de antwoorden www.sportzorg.nl/bibliotheek/onweer

I

edereen kan hardlopen. Het maakt niet uit of u vrouw of man, dik of dun, jong of oud bent. Hardlopen is gezond, leuk en ontspannend. Als u weet hoe u hiermee moet beginnen, loopt u minder snel een hardloopblessures op.

Tijdens de blessure heb je gelukkig je conditie bijgehouden met spinning. Deze is in de tussentijd dus niet heel erg achteruit gegaan, terwijl je loopspieren rust hebben gekregen. Erg belangrijk voor je lichaam. Na een paar weken trainen komt de eerste wedstrijd weer. Je bent benieuwd naar wat er van terecht is gekomen. Die wedstrijd loop je een persoonlijk record en ben je nog nooit zo hoog geëindigd in een topveld. Zo blijkt een blessure voor een topatleet ook een voordeel te hebben.

Informatie over hardlopen: www.sportzorg.nl

30

N U M M ER 3

J UN I 20 14

31

Inkijkexemplaar EHBO.NL Juni  

Uitgave juni van het magazine EHBO.NL met als thema Sporten, Bewegen en Eerste Hulp

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you