Najaarsbrochure 2022

Page 1

boeken najaar 2022UITGEVERIJ HETMOET


NAJA ARSA ANBIEDING

5

De Baaierd

Wim Hofman, Hanneke Middelburg, Marielja de Geus et al. 7

Everness

Jorge Luis Borges 9

Hemellichamen

Sinéad Gleeson 10

Reeds verschenen leverbare titels

instagram.com/hetmoet_publishing twitter.com/hetmoet_nl

facebook.com/uitgeverijhetmoet tiktok.com/@hetmoet


3

Najaarsgroet van het team

Team HetMoet Elte Rauch Ilse van Oosten Fannah Palmer Miriam van Klinken

Met veel plezier en trots bieden wij jullie onze najaarsprospectus aan. Ditmaal brengen we een nieuwe uitgave binnen onze ambachtelijk vervaardigde Singersteek Serie, een in paperback uitgevoerde tweede druk van Hemellichamen – die in de zomer in een speciale hardbackeditie verscheen – en een heus literair tijdschrift genaamd De Baaierd.

Bij uitgeverij HetMoet verzorgen we niet alleen zeer aantrekkelijk vormgegeven, duurzaam vervaardigde en soms volledig ambachtelijk gedrukte boeken; we staan ook voor een net zo belangrijke ethiek waarin we de mensen die de boeken maken de lof geven die ze verdienen. Dit komt ook weer naar voren in de prachtige uitgaven in deze prospectus. Zo staan de vertalers altijd op de omslagen, maken jullie kennis met hen door middel van een korte bio in de prospectus en in de boeken zelf, en worden redacteuren in het colofon van elke uitgave vernoemd, alsmede de vormgevers en illustratoren. Ons credo luidt niet voor niets: ‘Een boek maak je altijd samen!’ We werken niet alleen graag samen met de betrokkenen van dien tijdens het creëren van een nieuwe titel, maar ook met literaire gemeenschappen en initiatieven wereldwijd! Onze samenwerking met het artistieke collectief Stichting Feest der Poëzie, waarmee wij de meeste boeken uit onze Singersteek Serie maken, is daar een inmiddels vertrouwd voorbeeld van, maar sinds kort geldt dit ook voor het Zeeuwse literaire tijdschrift De Baaierd, waarvoor we in zee zijn gegaan met Stichting Rimpelingen. Hiermee gaan we een nauwe samenwerking aan met getalenteerde nieuwe, diverse schrijvers

en kunstenaars uit de provincie Zeeland. Buiten de grenzen van Nederland werken we samen met literaire gemeenschappen in Engeland, België en de Verenigde Staten. Zo brengen we ook Engelstalige publicaties uit onder onze Londense vlag: HetMoet-Menard – daarover volgend jaar meer nieuws! Varend blijven wij boeken vervoeren. Zo werd de vlag van HetMoet deze zomer weer in de mast gehesen op ons historische zeilschip, bijvoorbeeld tijdens onze unieke ZeilSchrijfZomerCursus voor nieuw talent, maar ook tijdens literaire festivals, boekenmarkten en andere literaire activiteiten. Wil je weten wat we doen en waar of hoe we varen? Volg ons op onze socialemediakanalen, of schrijf je in voor onze nieuwsbrief. Langskomen kan ook altijd, in onze zeecontainer aan wal; dat is ons kantoor binnen het creatieve Treehouse-complex op het NDSM-terrein, een voormalige scheepswerf in Amsterdam Noord. Welkom aan boord!

Tot volgend jaar, uitgeverij HetMoet


juni 2022 ISBN 9789083206042 | NUR 324 €6,50 | 50 p. | tijdschrift


NAJA ARSA ANBIEDING

5

De Baaierd Tijdschrift voor Zeeuwse literatuur Wim Hofman, Hanneke Middelburg, Marielja de Geus et al. De Baaierd is een nieuw tijdschrift voor Zeeuwse literatuur dat is opgericht op initiatief van het gelijknamige podium voor Zeeuwse schrijvers. ‘Baaierd’ is een vergeetwoord: bijna uitgestorven en zeker aan adoptie toe. Oorspronkelijk had het woord twee betekenissen: de ongevormde chaos vóór de schepping en een gasthuis of gelag­kamer. Hebben we beide dingen, die chaos en dat gasthuis, niet nodig om tot schrijven te komen? Het uitgangspunt van tijdschrift De Baaierd is dat literatuur niet zozeer begint met een leeg vel papier, maar met baaierds van contexten, vragen en ontmoetingen. Tijdschrift De Baaierd is een gasthuis van papier voor Zeeuwse debutanten en gevorderde schrijvers in velerlei genres. Het eerste nummer verscheen in juni ’22 met werk van onder meer de beginnende schrijvers Hanneke Middelburg en Marielja de Geus, en bijdragen in drie genres van de Zeeuwse meesterschrijver en kunstenaar Wim Hofman. Het bevat een oersoep aan verhalen, essays, gedichten, ollekebollekes en zelfs een rap, die wordt vergezeld door illustraties van vier verschillende Zeeuwse kunstenaars.

Literair tijdschrift

AUTEURS

Tijdschrift De Baaierd verschijnt tweemaal per jaar en wordt mede mogelijk gemaakt door de steun van de Provincie Zeeland en het Prins Bernhard Cultuurfonds Zeeland.

Hanneke Middelburg, Marielja de Geus, Maria Timiaan, Lonneke de Klerk, Wim Hofman, Erik van Muiswinkel, Dani Ploeger, Shaneva Stroo, Tijs van Bragt, Mohamad Abo Zarraa en Anna A. Ros.


Eén ding bestaat er niet: vergetelheid. God wil zowel metaal als schroot bewaren En zijn profetische herinnering beidt De manen die er zullen zijn en waren.

november 2022 | Singersteek Serie ISBN 9789083131603 | NUR 306 €17,50 | 48 p. | paperback met flappen, handgebonden

Sólo una cosa no hay. Es el olvido. Dios, que salva el metal, salva la escoria Y cifra en Su profética memoria Las lunas que serán y las que han sido.


7

NAJA ARSA ANBIEDING

Everness Sonnetten

Jorge Luis Borges

AUTEUR

Jorge Luis Borges (1899–1986) was een Argentijnse dichter, essayist en schrijver van korte verhalen. Hij wordt gerekend tot de belangrijkste schrijvers van de twintigste eeuw en verwierf internationale bekendheid nadat hij in 1961 de winst van de Formentor Prize deelde met Samuel Beckett. Zijn werk heeft dan ook een onmiskenbare, toonaangevende invloed gehad op de opkomst van Latijns-Amerikaanse literatuur in de tweede helft van die eeuw. Nobelprijswinnaar Mario Vargas Llosa noemde hem zelfs ‘de grootste Spaanstalige schrijver sinds Cervantes’. Hij werd op latere leeftijd bijna blind en richtte zich op het schrijven van poëzie.

V E R TA L E R

Hoewel de Argentijnse schrijver Jorge Luis Borges (1899–1986) Poëzie debuteerde als avant-gardedichter verwierf hij uiteindelijk wereldVertaald en ingeleid faam met zijn fantastische korte verhalen. Later in zijn leven keerde door Paul Claes hij echter terug naar de dichtkunst. Na zijn, naar eigen zeggen, meest persoonlijke publicatie El Hacedor (De maker) in 1960, een samenstelling van oudere verhalen en niet eerder verschenen gedichten, vond zijn schrijverschap uitdrukking in vormvaste poëzie. Deze overstap was deels te wijten aan zijn toenemende blindheid; de rijm en het metrum maakten het hem gemakkelijker om poëzie op te stellen en te dicteren. De vorm van zijn nieuwe stijl werd het sonnet: een compacte vorm die virtuositeit en densiteit combineert. Hij schreef in totaal honderddertig prachtige sonnetten, waar hij – net als in zijn eerdere korte verhalen – spaarzaam was met de ruimte en elk woord zorgvuldig uitkoos. Voor Everness selecteerde en vertaalde Paul Claes de sonnetten al even scherp, waardoor de lezer Borges niet alleen als prozaschrijver, maar ook als meesterdichter leert kennen.

Paul Claes (1943) is een Vlaamse dichter, romancier, essayist en meestervertaler. In 1981 promoveerde hij in de Nederlandse letteren met een proefschrift over Hugo Claus, genaamd De mot zit in de mythe, waarna hij aan de universiteiten van Nijmegen en Leuven doceerde. Ondertussen vertaalde hij antieke en moderne auteurs zoals Catullus, Horatius, Baudelaire, Mallarmé, Rimbaud, Apollinaire, Pound, Joyce en Eliot. Hij verwierf veel lof met zijn vertalingen en ontving in 1996 de Martinus Nijhoff Vertaalprijs.


PA P E R B AC K EDITIE

Gleeson schroomt niet om haar lichaam als portaal te gebruiken voor grotere, maatschappelijke kwesties. Ze is uitgesproken feministisch, [...] bekritiseert het beklemmende katholicisme en de Ierse antiabortuswetten. Ze laat zien dat een vrouwenlichaam hoe dan ook altijd politiek is. — Ilse Josepha Lazaroms, De Groene Amsterdammer

november 2022 ISBN 9789083206059 | NUR 320 €22,50 | 270 p. | paperback met flappen

De terugkerende cycli van zwakte en herstel stellen Gleeson in staat om triomfantelijk aan te dringen op de centraliteit van het lichaam in de menselijke belevenis, en om het imperfecte lichaam te vieren. — Lara Feigel, The Guardian


9

NAJA ARSA ANBIEDING

Hemellichamen Spiegelingen uit het leven

Sinéad Gleeson

AUTEUR

Sinéad Gleeson is een Ierse schrijver, televisie- en radiopresentator en redacteur. Haar werk werd gepubliceerd in verscheidene literaire tijdschriften, waaronder Granta. Haar boek Hemellichamen (Constellations) stond op de shortlist van de Rathbones Folio Prize van 2020 en won de prijs voor het beste non-fictieboek van het jaar tijdens de Irish Book Awards. Gleeson is betrokken geweest bij verschillende multidisciplinaire projecten met kunstenaars en musici, en zat onder andere in comités van de City Gallery Wellington, The Wellcome Collection en de BBC. Samen met Kim Gordon verzorgde ze de redactie van de bundel This Woman’s Work: Essays on Music (White Rabbit, 2022). Momenteel werkt ze aan een roman.

V E R TA L E R

In deze verzameling krachtige, gedurfde essays en gedichten Non-fictie | poëzie beschrijft Sinéad Gleeson het verhaal van een leven dat niet slechts Vertaald door op één manier te omvatten is. In een autobiografische schets voert Astrid Huisman ze ons mee door verschillende momenten in het beweeglijke leven van een Ierse vrouw wier lichaam door ziekte, gezondheid en moederschap gaat. Gleeson laat op persoonlijke, innovatieve wijze zien hoe zij haar draai in dit leven heeft gevonden door een weg af te leggen die haar langs een intrigerende verscheidenheid aan onderwerpen de connectie tussen de sterren, het universum en het lichaam deed realiseren. Of het nu over kunst, ziekte, geesten of rouw gaat, alle onderwerpen bieden een originele wijze waarop we de wereld om ons heen beter kunnen waarnemen en begrijpen. Vanwege de urgentie van de onderwerpen die Gleeson op een aangrijpende manier aansnijdt – zoals abortus, religie en verlies – komt uitgeverij HetMoet nu al met een tweede druk van dit ruim besproken en bekroonde debuut, ditmaal in een paperbackeditie.

Astrid Huisman is literair vertaler en schrijver. Ze behaalde haar master in literair vertalen cum laude in 2005 aan de Lessius Hogeschool in Antwerpen. Eerder vertaalde zij voor andere uitgeverijen al spraak­ makende werken uit het Engels, zoals De macht van Naomi Alderman, Het jaar van de aap van Patti Smith en verschillende boeken van de alom geprezen Deborah Levy.


10

Reeds verschenen leverbare titels

De zachte krachten zullen zeker winnen Henriette Roland Holst | biografische bloemlezing ISBN 9789083018317 | NUR 306 | €10,99 | 119 p. | e-book

Groningen / Grunnen Huub Oosterhuis (vert. Marten van Dijken) | poëzie ISBN 9789083018324 | NUR 306 | € 17,50 | 48 p. | paperback met flappen, handgebonden audioboek

Vormen van vrede Elte Rauch | non-fictie ISBN 9789083018355 | NUR 320 | €20,99 | 100 p. | hardcover met stofomslag ISBN 9789083131689 | NUR 320 | €7,99 | 107 min. | audioboek

Mijn liederen / Majne lider Mordechai Gebirtig (vert. David Omar Cohen) | poëzie Mijn liederen Majne lider

ISBN 9789083018362 | NUR 306 | € 17,50 | 48 p. | paperback met flappen,

MORDECHAI GEBIRTIG

handgebonden

met een vocale vertaling van David Omar Cohen

Uitgeverij HetMoet

P.C. (Pieter Cornelis) Boutens (1870–1943) groeide op in Middelburg, in een streng-protestants gezin. Na een carrière als leraar klassieke talen op de jongenskostschool Noorthey te Voorschoten vestigde hij zich in Den Haag. Daar kon hij zich met het geven van privélessen en door steun van vrienden en bewonderaars meer richten op de literatuur. Zijn werk getuigt van de filosofie van Plato: de ziel neigt boven het aardse leven uit, naar een hogere wereld. Naast dit zienerschap heerst in zijn werk ook een zwijgen: dit hogere kan slechts bij benadering in woorden uitgedrukt worden – en daarnaast moest hij tevens zijn homoseksualiteit verzwijgen. In zijn gedichten viert hij de schoonheid van de natuur, zijn godsbesef en de verheven liefde die boven leven en dood uitstijgt. Boutens’ dichtwerk toont verwantschap met dat van Herman Gorter en J.H. Leopold, maar vindt in zijn latere bundels zijn eigen weg, in een rijke, glanzende stijl, die voor de aandachtige lezer diepe geheimen ontvouwt.

GL A N Z EN DE GEH EI M EN IS

Glanzende Geheimenis

Simon Mulder

P.C. Boutens | poëzie

(1986) is voordrachtskunstenaar, artistiek leider bij Stichting Feest der Poëzie en leraar klassieke talen in het middelbaar onderwijs. Als voordrachtskunstenaar en organisator van literatuur- en muziekevenementen is hij betrokken bij voorstellingen in binnen- en buitenland. Daarnaast schrijft hij gedichten en essays, en maakte hij samen met Elte Rauch een bloemlezing uit het dichtwerk van Henriette Roland Holst. Verder is hij is redacteur van Armada, tijdschrift voor wereldliteratuur, en van Arabesken, tijdschrift van het Louis Couperus Genootschap.

ISBN 9789083018379 | NUR 306 | € 17,50 | 48 p. | paperback met flappen,

een keuze uit de gedichten van

P.C. BOU T ENS

handgebonden

door Simon Mulder

met een voorwoord van Marco Goud Uitgeverij HetMoet

4/05/20 14:38

Ik kies Elena Lucia Osborne-Crowley (vert. Callas Nijskens) | non-fictie ISBN 9789083018348 | NUR 320 | €22,50 | 168 p. | hardcover met stofomslag


er

wijs. tor is hij en hten erij

11

EEN ROOD LIED ZINGT ER

Herman Gorter (1864–1927) is bovenal de dichter van de nieuwe muziek. Zijn voortdurende zoektocht naar vernieuwing stuwde zijn werk voort, en de muzikaliteit van ritme en klank viert overal hoogtij, van het epos Mei en zijn bundel Verzen uit 1890 tot het enorme socialistische epos Pan. Hij is de dichter van bekende regels als ‘Een nieuwe lente en een nieuw geluid’ en ‘Zie je ik hou van je’, van geliefde zinnelijke natuurgedichten, van gedichten over het beangstigende leven in de moderne stad en van daverende politieke verzen van kosmische proporties.

n

EEN KEUZE UIT DE GEDICHTEN VAN

HERMAN GORTER

SAMENGESTELD EN INGELEID DOOR

Herman Gorter | poëzie

(1864–1927) werd te Wormerveer geboren als domineeszoon en werd classicus en privaatdocent klassieke talen. Hij wordt gerekend tot de Tachtigers, de groep dichters en schrijvers die in de jaren 1880 de Nederlandse literatuur binnenstormde. Op zijn vierentwintigste, in 1889, voltooide hij het mythologische epos Mei, gevolgd door de baanbrekende bundel Verzen in 1890. Door de emotionele tol die het schrijven van deze bundel eiste, zocht hij een nieuw fundament voor zijn leven en werk, eerst bij Spinoza en uiteindelijk bij Marx. Bekeerd tot het communisme zette hij zich actief in voor de partij en schreef hij veel socialistisch geïnspireerde verzen, uitmondend in het magnum opus Pan (1916), een socialistisch epos van enorme grootte en reikwijdte, waarna onder andere nog drie bundels Liedjes volgden.

ISBN 9789083131665 | NUR 306 | € 17,50 | 48 p. | paperback met flappen, handgebonden

SIMON MULDER

UITGEVERIJ HETMOET

On Being Ill Virginia Woolf, Audre Lorde et al. (deels vert. Sophie Collins) | non-fictie ISBN 9789083131658 | NUR 323 | €22,50 | 172 p. | paperback met flappen

Een bloemlezing over verbondenheid

In deze bloemlezing nemen dertien bijzondere Nederlandse en Vlaamse schrijvers het gevoel van verbondenheid en thuis te zijn eens kritisch onder de loep. In een rijke verzameling persoonlijke verhalen, gedichten, sonnetten en essays, speciaal voor deze bundel geschreven, slagen zij er samen in de vele tegenstrijdigheden van ‘thuis’ weer te geven. Want waar verbondenheid is, is ook uitsluiting en eenzaamheid; waar thuisgevoel bestaat, leeft ook het gemis daaraan of het verlangen naar andere plekken, mensen en tijden. Matthijs van Boxsel, Maria van Daalen, Hélène Gelèns, Kees ’t Hart, Atte Jongstra, Lieve Joris, Jannah Loontjens, Marcel Möring, Hagar Peeters, Aleid Truijens, Henk van der Waal en Christiaan Weijts nemen de lezer mee op een intieme zoektocht die zo oud lijkt te zijn als de mens zelf: de zoektocht naar verbondenheid. Met een voorwoord van Tommy Wieringa.

THUIS

nds beurs

Voordrachtskunstenaar en bloemlezer Simon mulder brengt met collectief Het Feest der Poëzie veelvuldig het dichtwerk van Gorter op het podium. In zijn essay leidt hij de lezer rond door het werk van Gorter en toont waar die zo beminde muzikaliteit en die radicale vernieuwing uit bestaan. De in het essay geciteerde gedichten en fragmenten uit het epische werk zijn alle opgenomen in deze bloemlezing. Zo brengt deze bundel op bondige wijze veel inzichten in Gorters dichtwerk bij elkaar en vormt deze een mooie inleiding voor de nieuwe lezer en een verrijkende samenvatting voor de kenner.

Thuis

Een bloemlezing over verbondenheid

Met gedichten, verhalen en essays van

Thuis. Een bloemlezing over verbondenheid

Deze literaire bloemlezing over verbon­ denheid en thuisgevoel is tot stand gekomen in opdracht van het Netherlands Institute for Advanced Study (NIAS­KNAW). Jaarlijks biedt dit instituut aan bijzondere wetenschappers, auteurs, kunstenaars en journalisten residenties aan, waarbij zij zich vijf of tien maanden ongestoord kunnen richten op hun boek­ of kunst­ project. Ingebed in de internationale, interdisciplinaire onderzoeksomgeving van het instituut, krijgen zij de kans om grenzen op te zoeken en ongebaande paden te betreden.

Matthijs van Boxsel Maria van Daalen

Tommy Wieringa, Aleid Truijens, Hélène Gelèns et al. | bloemlezing

Hélène Gelèns Kees ’t Hart Atte Jongstra Lieve Joris Jannah Loontjens Marcel Möring Hagar Peeters Aleid Truijens Henk van der Waal

ISBN 9789083131641 | NUR 309 | €20,99 | 85 p. | hardcover met stofomslag

Christiaan Weijts Tommy Wieringa

Speciaal voor het 50­jarig bestaan van NIAS hebben dertien voormalige writersin-residence van het instituut een nieuwe Nederlandstalige tekst geschreven over verbondenheid. Het resultaat is een unieke, kleurrijke bundel die laat zien dat thuisgevoel niet één maar vele gezichten kent.

www.uitgeverijhetmoet.nl

uitgeverij HetMoet

15/10/2021 13:39

Wat ik me herinner Sinéad O’Connor (vert. Irwan Droog) | autobiografie ISBN 9789083131696 | NUR 661 | €27,50 | 300 p. | illustraties | hardcover met stofomslag

Toekomstmuziek. Muziek, improvisatie en de hersenen Artur C. Jaschke | non-fictie ISBN 9789083131672 | NUR 664 | € 20,99 | 192 p. | paperback met flappen

Paul VERLAINE

L’heexqureuise

lmaakt Vo moment vertaald en ingeleid door

Simon

Mulder Uitgeverij

Volmaakt moment / L’heure exquise Paul Verlaine (vert. Simon Mulder) | poëzie ISBN 9789083206035 | NUR 306 | €17,50 | 48 p. | paperback met flappen, handgebonden

HetMoet

De dag voordat het geluk kwam Erri De Luca (vert. Annemart Pilon) | fictie

Vertaling Annemart Pilon

ur,

Een rood lied zingt er Herman Gorter

ISBN 9789083206028 | NUR 302 | €22,50 | 152 p. | paperback met flappen DE DAG

ER R I D E LU C A

VOOR DAT HET GELUK K WA M uitgeverij HetMoet

Hemellichamen. Spiegelingen uit het leven Sinéad Gleeson (vert. Astrid Huisman) | non-fictie | poëzie ISBN 9789083206011 | NUR 320 | €24,50 | 260 p. | hardcover met stofomslag


Contactgegevens

UITGEVERIJ HETMOET

Oosterdok 95, 1011 VZ Amsterdam KvK 64296741 www.hetmoet.com

BEZOEK ADRES

NDSM-Treehouse t.t. Neveritaweg 55 A1 1033 WB Amsterdam

UITGEVER

Elte Rauch info@hetmoet.com +31 6 34336822

REDACTIE

Ilse van Oosten ilse@hetmoet.com Fannah Palmer fannah@hetmoet.com

PROMOTIE EN PUBLICITEIT

Miriam van Klinken miriam@hetmoet.com

VERTEGENWOORDIGING NEDERLAND & VLAANDEREN

New Book Collective Niasstraat 6D, 3531 WP Utrecht +31 2 02260238 verkoop@newbookcollective.com www.newbookcollective.cominstagram.com/hetmoet_publishing facebook.com/uitgeverijhetmoet twitter.com/hetmoet_nl tiktok.com/@hetmoet