Page 1

onze series abonnementen 2010|2011

Hoofdsponsor:

Het Gelders Orkest daar horen we


abonnementen brochure 2010|2011


pag. 4

pag. 5

Voorwoord welkom arnhem

pag. 10 t/m 17 de abonnementen

pag. 19

composer in residence nijmegen

pag. 22 t/m 27 de abonnementen

pag. 30 t/m 33 apeldoorn de abonnementen pag. 36 t/m 37 zutphen de abonnementen pag. 38 t/m 39 doetinchem de abonnementen pag. 41 ede de abonnementen

pag. 44 vrienden van het gelders orkest

pag. 45

pag. 46 t/m 47

pag. 50 t/m 51

pag. 53

pag. 57

pag. 54 t/m 56 pag. 58 t/m 59

4

stichting mecenaat passie voor muziek orkestbezetting het gelders orkest agenda colofon bestelinformatie

Vol trots presenteren wij u hierbij de abonnementenseries

voor het nieuwe seizoen. Onze keuzes, speciaal voor u. Na ons jubileumseizoen waarin we ons 120 jarig bestaan

vierden, gaan we over tot de orde van de dag: het spelen

van prachtige muziek in onze fraaie Gelderse concert­ zalen. Vanaf 9 september bespelen we ook het nieuwe

Amphion in Doetinchem.

We hebben weer bijzondere programma’s voor u samen­ gesteld, buitengewone solisten uitgenodigd en geven ons

over aan onze talentvolle dirigenten. Dus het is voor u en ons straks weer genieten geblazen.

Onze selecties bieden we u bij deze aan. Elke serie is een

menu van al het moois. We zijn benieuwd naar uw reacties en zien u graag in onze fraaie zalen!

George Wiegel

algemeen directeur

5


in vogelvlucht We beginnen en eindigen het seizoen met het begeleiden van een productie van de Nationale Reisopera: Die Walküre van Wagner en Puccini’s La Boheme. Daarom spelen we het overgrote deel van onze symfonische concerten tussen half oktober en half april. In deze concerten veel prachtige muziek, met Beethoven, Mahler en

van Sjostakovitsj met Nikolai Alexeev. We zijn erg blij met de samen-

Sjostakovitsj als rode draden. Onder leiding van onze vaste dirigen-

werking met het Orkest van het Oosten. Zij openen een van onze

ten Martin Sieghart, Ken-ichiro Kobayashi en Nikolai Alexeev. Maar

avondseries in Arnhem. Later in het seizoen, wanneer zij de Reisopera

ook hebben we de jonge dirigenten met wie we afgelopen seizoen

begeleiden, vullen wij een van hun serieconcerten in.

succesvol samenwerkten, zoals Damian Iorio, Antonello Manacorda, Sascha Goetzel en Jakub Hrusa, opnieuw uitgenodigd. Met hen samen

Is dat alles?

bouwen we verder aan ons orkest.

Nee, want naast de symfonische concerten in deze brochure zal nog

Successen uit het afgelopen seizoen hebben we opnieuw een plek

programma’s komen uit Het Gelders Orkestlab. We hebben de com-

gegeven: we hebben weer drie leuke concerten voor de hele familie

ponist Martijn Padding gevraagd om als onze Composer in Residence

geprogrammeerd. En vier musici uit ons orkest zullen hun Passie voor

een rol te spelen in deze avontuurlijke programmering. U leest hier-

Muziek met ons delen op een Gelders kasteel. In het nieuwe seizoen

over meer op pagina 19 in deze brochure en in de speciale brochure

nemen we maar liefst vier live cd’s op. Mahlers Derde en Vijfde

die in september zal verschijnen.

een aantal (kamermuziek)concerten worden geprogrammeerd. Deze

symfonie onder leiding van Martin Sieghart en de Vijfde en Vijftiende

ABONNEMENTEN 2010-2011

Onze selecties, speciaal voor u.

de mooiste plaatsen

een mooie korting

Abonnementhouders krijgen de eerste keuze, dus u bent verzekerd van een mooie plek. Sterker nog, in Arnhem en Nijmegen is de Gouden Rang voorbehouden aan abonnementhouders.

Als u kiest voor een abonnement geniet u bijna 25% korting op de prijs van de losse kaarten. Hiermee belonen we onze trouwste bezoekers voor het vertrouwen in ons orkest, onze musici, onze dirigenten en de programmering. We doen het graag voor u!

een mooie keuze

gemak dient de mens

Om het u gemakkelijk te maken hebben we voor al onze podia prachtige abonnementen samengesteld die één ding gemeen hebben: een afgewogen keuze, een mooi totaal. Als u kiest voor een abonnement weet u zeker dat u in één seizoen wordt betoverd én verwonderd. U herkent de meesterwerken en ontdekt een nieuwe wereld.

U heeft er geen omkijken naar, u bestelt en bent helemaal klaar voor het nieuwe seizoen. Misschien wilt u alleen nog nadenken over waar u wilt zitten en met wie u wilt gaan. Want genieten van muziek is juist iets wat u samen doet. Bestel nu uw favoriete serie of stel uw eigen abonnement samen De series in deze brochure bieden u een mooi afgewogen geheel. Elke serie met bekende en minder bekende werken, met onze vaste dirigenten en een nieuwe generatie jonge dirigenten, met grote solisten en rijzende sterren. Onze keuze, speciaal voor u. U kunt ook uw eigen abonnement zelf samenstellen: kies de mooiste concerten, uw eigen favorieten. Er is h iervoor een speciaal keuzeabonnementenboekje bijgesloten maar u kunt ook bestellen via onze webshop.

6

7


Teijin Aramid

vr. 5 november 20.15 uur inleiding 19.15 uur 37,50 | 32,50 | 28,50 | 22,50

Mahler nr. 5 live cd -op

name

Onze energieke vaste dirigent Ken-ichiro Kobayashi dirigeert de Negende van Dvorák, het werk waarin de componist zijn symfonische indrukken van Amerika tot klinken brengt. De manier waarop Eliane Rodrigues drie jaar geleden bij ons de tonen ‘schilderde’ in Frédéric Chopins Tweede pianoconcert was volgens De Stentor ‘adembenemend’. Een maand voor we het Chopinjaar uitluiden – de Pool werd 200 jaar geleden geboren – is de fijnzinnige pianiste opnieuw bij ons te gast, maar nu met Chopins Eerste.

Ken-ichiro Kobayashi dirigent Eliane Rodrigues piano

Musis Sacrum | Concertzaal Abonnementen: Gouden rang € 160,- (voordeel € 45,-) 1ste rang € 137,- (voordeel € 38,-) 2de rang € 118,- (voordeel € 33,-) 3de rang alleen losse verkoop De prijzen zijn inclusief garderobe en een consumptie in de pauze.

vr. 11 februari 20.15 uur

inleiding 19.15 uur 32,50 | 27,50 | 23,50 | 17,50

Sjostakovitsj live cd -op nr. 15 name

Chopin Pianoconcert nr. 1 Dvor k S ymfonie nr. 9

Hongaarse folklore en Finse vergezichten: de tijdgenoten Béla Bartók en Jean Sibelius staan voor twee geheel verschillende werelden. Wat hen bindt, is hun grote liefde voor het vaderland, maar hun muzikale taal loopt nogal uiteen. De peetvader van de Finse muziek is vertegenwoordigd met zijn beroemdste werk, Finlandia, en met zijn Derde symfonie. Van de trots der Hongaren diens orkestrale zwanenzang: Bartóks vriendelijkste en populairste pianoconcert, gespeeld door de energieke Peter Donohoe.

Antonello Manacorda dirigent Peter Donohoe piano

za. 9 april 20.15 uur

inleiding 19.15 uur 32,50 | 27,50 | 23,50 | 17,50

Beethovens Vioolconcert

‘Lichtheid en grandeur, serieusheid en humor, krachtige momenten en meditatieve terughoudendheid’. Dit zijn ingrediënten die volgens The Daily Telegraph naar voren komen in de optredens van de jonge meesterpianist Cédric Tiberghien. De Fransman soleert bij ons in twee romantische en kleurrijke werken van zijn landgenoot César Franck. ‘Verbijsterend mooi’, vond De Gelderlander in 2009 het concert dat de Tsjechische dirigent Jakub Hrusa hier leidde. Ook nu neemt de jonge maestro ons weer mee naar de Boheemse en Moravische klankwerelden.

Jakub Hrusa dirigent Cédric Tiberghien piano

Sibelius Finlandia Bart k Pianoconcert nr. 3 Sibelius Symfonie nr. 3

‘Uit de Nieuwe Wereld’

Arnhem A

Arnhem A

In deze serie in Musis Sacrum onze drie vaste dirigenten én drie jonge maestro’s. Tot de grote solisten behoort zeker celliste Natalia Gutman; de jeugdige Simone Lamsma en Cédric Tiberghien zijn echte rijzende sterren. Lamsma speelt het Vioolconcert van Ludwig van Beethoven, de componist die, net als zijn collega Antonín Dvorák, ook nog met een symfonie te horen is. We openen met twee jubilarissen: Frédéric Chopin (jaargang 1810) en Gustav Mahler (1860). Bij de Wener speelt Martin Sieghart een hoofdrol, bij de Pool Eliane Rodrigues.

Franck Variations Symphoniques Les Djinns

Dvor k Symfonie nr. 7 Nikolai Alexeev dirigent Natalia Gutman cello

Martin Sieghart dirigent Mahler Symfonie nr. 5 ‘Hartstochtelijk, wild, pathetisch, vol Schwung, feestelijk, zacht, vol van alle gevoelens van het menselijke hart.’ Met deze woorden beschreef dirigent Bruno Walter ooit Gustav Mahlers Vijfde symfonie. Ruim honderd jaar nadat Mahler de laatste hand aan dit werk legde, ontroert het nog vele luisteraars. Als u niet al geraakt wordt door de trieste marsmelodieën, de Ländlers of onstuimige emoties dan toch ongetwijfeld door de milde strijkers- en harpklanken van het onvergetelijke Adagietto: Mahlers milde liefdesverklaring aan Alma. Relatieconcert Stichting Partners van Het Gelders Orkest

10

Adrian Prabava dirigent Simone Lamsma viool

Sjostakovitsj Celloconcert nr. 1

Uit de nieuwe wereld wo. 24 november 20.15 uur inleiding 19.15 uur 37,50 | 32,50 | 28,50 | 22,50

Adoptieconcert Dirkzwager

Symfonie nr. 15 Expert Nikolai Alexeev doet opnieuw een greep uit het rijke repertoire van de Russische componist Dmitri Sjostakovitsj. Ditmaal diens laatste symfonie: veel donkere kleuren, maar ook vrolijke citaten uit Rossini’s Willem Tell. En als u in het begin van het seizoen aanwezig was bij onze Wagnerproductie herkent u vast ook de fragmenten uit Die Walküre. Natalia Gutman is een ideale soliste in het Eerste celloconcert van dezelfde componist. De celliste – die al herhaaldelijk bij ons schitterde – is een leerlinge van Mstislav Rostropovitsj, voor wie Sjostakovitsj dit vrolijke werk schreef.

Finlandia vr. 18 maart 20.15 uur

inleiding 19.15 uur 32,50 | 27,50 | 23,50 | 17,50

Beethoven Vioolconcert Brahms Symfonie nr. 3 ‘Er zijn ezels in Wenen die me voor een tweede Beethoven aanzien’, verzuchtte Johannes Brahms ooit. Kennelijk realiseerde hij zich niet dat die ezels wel enig recht van spreken hadden. Brahms was muzikaal immers helemaal in de voetsporen van zijn grote idool getreden. In dit concert klinkt van beide meesters een topstuk. Soliste is Simone Lamsma, – volgens Jaap van Zweden – ‘een fenomenaal violiste met een gouden toekomst’. Een ander fenomeen, de jonge Adrian Prabava, dirigeert.

Dvor k nr. 7 vr. 3 juni 20.15 uur

Voorprogramma met Het Groot Gelders Dvorák Orkest 32,50 | 27,50 | 23,50 | 17,50

Adoptieconcert Rabobank Arnhem e.o.

11


Musis Sacrum | Concertzaal Abonnementen: Gouden rang € 160,- (voordeel € 45,-) 1ste rang € 137,- (voordeel € 38,-) 2de rang € 118,- (voordeel € 33,-) 3de rang alleen losse verkoop De prijzen zijn inclusief garderobe en een consumptie in de pauze.

Het Orkest van het Oosten ziet de internationaal gevierde dirigent Gerd Albrecht graag terugkomen. Hij boekte al eerder goede resultaten met het orkest, zowel in Nederland als tijdens een tournee naar de Canarische Eilanden in 2007. Albrecht was jarenlang chef-dirigent van de Tsjechische Philharmonie Praag. Zijn verbondenheid met Tsjechische componisten is dan ook groot. Zelf zei hij: ‘Dvorák is voor mij God.’ Diens Achtste symfonie wordt vooraf gegaan door het opwindende Taras Bulba van Leos Janácek en het Pianoconcert van de Tsjech Viktor Ullmann.

Gerd Albrecht dirigent Ralph van Raat piano Janá cek Taras Bulba Ullmann Pianoconcert Dvor k Symfonie nr. 8

vr. 1 april 20.15 uur vr. 12 november 20.15 uur inleiding 19.15 uur 32,50 | 27,50 | 23,50 | 17,50

russische ritmiek

Na de harde kritiek op zijn opera Lady Macbeth zocht Dmitri Sjostakovitsj een manier om zich politiek te rehabiliteren en muzikaal te hervinden. Zijn antwoord kwam met de Vijfde symfonie, die uiterlijk voldeed aan het socialistisch realisme. Later passeerde ook zijn aangrijpende Kammersymphonie de ballotagecommissie. Deze bewerking van een eigen strijkkwartet schreef hij ter nagedachtenis van de slachtoffers van het fascisme en de Tweede Wereldoorlog. Dat hij de slachtoffers van Stalin herdacht wisten de machthebbers toen nog niet.

live cd

-opname

Mahler nr. 3 live cd -op

name

Te gast: Orkest van het Oosten za. 25 september 20.15 uur

Symfonie nr. 1 ‘Klassieke’ Voor het Vierde pianoconcert van Sergej Rachmaninov nodigen we een jonge ster uit: Vitaly Pisarenko - in 2008 de winnaar van het prestigieuze Lisztconcours in Utrecht. Een werk met meeslepende lyriek, maar ook met ruimte voor vrolijke jazz. Veel lichtheid deze keer bij een andere Rus: Sergej Prokofjev. In zijn beroemde ‘klassieke’ symfonie is de invloed van Joseph Haydn duidelijk hoorbaar. En in de Luitenant Kijé-suite brengt dirigent Nikolai Alexeev op een ironische manier een Russische soldaat tot leven.

Sjostakovitsj nr. 5 vr. 10 december 20.15 uur inleiding 19.15 uur 32,50 | 27,50 | 23,50 | 17,50

Zuidelijke passie

Bart k Concert voor orkest Stravinsky Vuurvogelsuite Christian V squez dirigent Igor Roma piano

Martin Sieghart dirigent Hermine Haselböck sopraan Nederlands Concertkoor Roder Jongenskoor

De Falla Suite nr. 2 uit El sombrero de tres picos

Chopin Variaties over ‘La ci darem la mano’

Mahler Symfonie nr. 3

Rachmaninov Pianoconcert nr. 4 Prokofjev L uitenant Kijé-suite

inleiding 19.15 uur 32,50 | 27,50 | 23,50 | 17,50

Ken-ichiro Kobayashi dirigent

Symfonie nr. 5

Nikolai Alexeev dirigent Vitaly Pisarenko piano

12

inleiding 19.15 uur 37,50 | 32,50 | 28,50 | 22,50

Stralende strijkers, schallend koper, lyrisch hout en hamerend slagwerk… voor componisten als Igor Stravinsky en Béla Bartók was het symfonie­ orkest een fantastische kleurdoos. De Rus maakte daarmee expressieve en bonte tekeningen van een sprookje over een boze tovenaar, een magische vuurvogel en een dansende prinses. In Bartóks Concert voor orkest worden de orkestleden als het ware zelf de solisten. Ken-ichiro Kobayashi mengt en roert en laat het orkest dansen, huilen en zelfs in een homerisch gelach uitbarsten.

Sjostakovitsj Kammersymphonie

t e gast :

inleiding 19.15 uur 32,50 | 27,50 | 23,50 | 17,50

vr. 4 februari 20.15 uur

Nikolai Alexeev dirigent

Dvor k nr. 8

Arnhem B

Arnhem B

Dit seizoen ontbreekt de muziek van Gustav Mahler niet op onze lessenaars. In deze serie is de grote symfonicus in vol ornaat aanwezig met zijn Derde symfonie. Bloemen, bergen, dieren, engelen en de mens komen in dit lofdicht op de natuur fantastisch tot klinken. Behalve Oostenrijk doen we in deze serie Rusland aan, waar we Prokofjev, Sjostakovitsj en Stravinsky treffen. Verder: op naar Amerika, waar Rachmaninov en Bartók als ballingen componeerden. Ook de Spanjaard Manuel de Falla en de Pool Frédéric Chopin laten zich horen.

Een uitvoering van de Derde van Mahler is overal en altijd een belevenis, zeker met een specialist als Martin Sieghart op de bok. Voor de zesdelige ‘Sommernachttraum’ moet een groot symfonieorkest worden gemobiliseerd, een ‘Fernorchester’, een solozangeres en een knapen- én vrouwenkoor. Mahlers muziek is afwisselend overweldigend, geheimzinnig, angstig, ontroerend en triomferend. Een uitvoering door ons orkest heeft nog een extra lading: in 1903 was Het Gelders Orkest met de première van Mahler 3 het eerste Nederlandse orkest dat een symfonie van Mahler speelde!

De Falla Nachten in de tuinen

Vuur van stravinsky vr. 25 februari 20.15 uur

inleiding 19.15 uur 37,50 | 32,50 | 28,50 | 22,50 Adoptieconcert Teijin Aramid

van Spanje

R. Strauss Don Juan

Vrouwelijk schoon is voor menig man onweerstaanbaar. Zo ook voor de Spaanse burgemeester met zijn driekante steek (‘el sombrero de tres picos’) of de beruchte rokkenjager Don Juan. Hun verlangens hebben heel wat voeten in de aarde en leiden tot menig misverstand, maar – gelukkig voor ons – ook tot spannende muzikale verhalen. Frédéric Chopins variaties op een melodie van Mozarts vrouwenverslinder Don Giovanni sluiten fraai aan bij deze thematiek. De bekende pianist Igor Roma laat zich in dit werk horen en neemt ons mee naar zwoele, nachtelijke Spaanse tuinen. Adoptieconcert De Gelderlander

13


Musis Sacrum | Concertzaal Abonnementen: Gouden rang € 156,- (voordeel € 44,-) 1ste rang € 133,- (voordeel € 37,-) 2de rang € 115,- (voordeel € 31,-) 3de rang alleen losse verkoop De prijzen zijn inclusief garderobe en een consumptie in de pauze.

In dit concert muziek van de grote drie Weense Klassieken. Zon, helderheid, zangerig­ heid en humor dus! Joseph Haydn presenteert een van zijn laatste symfonieën, Mozart een stereovioolconcert met ‘onze’ eigen Jelena Ristic, ´ en dirigent Gordan Nikolic´ in een dubbelrol. Ook Beethoven laat zich dit keer van een vrolijke kant zien: zijn Vierde wordt tussen zijn andere symfonieën wel lichtvoetig een ‘Grieks, slank meisje’ genoemd.

Gordan Nikoli d  irigent en solist (viool) jelena risti viool

zo. 5 december 11.00 uur

inleiding 10.00 uur 32,50 | 27,50 | 23,50 | 17,50

Beethoven nr. 2

Jarenlang kleurden we de dagen rond kerst in met symfonieën van Gustav Mahler. Natuurlijk is de componist in het jaar dat zijn 150ste verjaardag wordt gevierd ook van de partij. Dit keer zingt Nathalie Stutzmann de liederen die Mahler schreef op gedichten van Friedrich Rückert. Een vrolijk lentelied, een liefdeslied voor Alma – die destijds haar entree in Gustavs leven maakte – maar ook diepzinnige poëzie over dood en leven. Behalve Mahler dirigeert maestro Manacorda Beethovens Zevende, een werk dat de componist zelf als een van zijn beste beschouwde.

2 violen en orkest Beethoven Symfonie nr. 4

14

Pianoconcert nr. 1 Symfonie nr. 2

Honorair gastdirigent Martin Sieghart dient een volledig Beethovenmenu op. Als voorgerecht de openingsmuziek die Beethoven schreef bij een treurspel over de Romeinse patriciër Coriolanus. Daarna volgen twee heerlijk lichte hoofdgerechten: het zorgeloze Eerste pianoconcert, vertolkt door de jonge Eduard Kiprsky, en tot slot zijn vrolijkste symfonie, de Tweede.

Sascha Goetzel dirigent Liza Ferschtman viool Brahms Hongaarse dans nr. 5 Sarasate Zigeunerweisen Bizet Prélude uit Carmen Sarasate Carmen-Fantasie Wagner Vorspiel und Liebestod uit

beethoven en mahler

zo. 26 december 14.15 uur

inleiding 13.15 uur 37,50 | 32,50 | 28,50 | 22,50

inleiding 13.15 uur 32,50 | 27,50 | 23,50 | 17,50

Beethovens ‘Eroica’

R. Strauss Suite uit Der Rosenkavalier

Brahms Vioolconcert R. Strauss Aus Italien

Kerstconcert

zo. 13 maart 14.15 uur

Tristan und Isolde

Damian Iorio dirigent Roeland Gehlen viool

Beethoven Ouverture Coriolan

inleiding 13.15 uur 32,50 | 27,50 | 23,50 | 17,50

brahms vs strauss

Antonello Manacorda dirigent Nathalie Stutzmann mezzo-sopraan

Martin Sieghart dirigent Eduard Kiprsky piano

zo. 24 oktober 14.15 uur

inleiding 13.15 uur 32,50 | 27,50 | 23,50 | 17,50

Beethoven Ouverture Egmont Mahler Rückert-Lieder Beethoven Symfonie nr. 7

Haydn Symfonie nr. 103 ‘Paukenroffel’ Mozart C  oncertone voor

Weense Klassieken

zo. 30 januari 14.15 uur

Vlak voor carnaval is het al volop feest bij Het Gelders Orkest. Met Liza Ferschtman, een van Nederlands meest virtuoze violisten, en dirigent Sascha Goetzel tovert Het Gelders Orkest de prachtigste zigeunerdansen tevoorschijn. Wie na de aanstekelijke en meeslepende klanken van Brahms, de verleidingen van de Spaanse Carmen of het snarenvuurwerk van Sarasate nog stil zit, gaat vast voor de bijl als Richard Strauss met zijn Mozartiaanse parodie op de Weense walswereld de balzaal betreedt.

Arnhem M

Arnhem M

Veel Beethoven in onze middagserie. In vier van de zes concerten spelen we een symfonie van de Weense revolutionair. Als u van Beethoven houdt, kunt u vast met diens inspiratiebronnen Mozart en Haydn uit de voeten, maar ook met componisten die in meer of mindere mate zijn fakkel overnamen, zoals Johannes Brahms. Solisten in deze serie zijn Nathalie Stutzmann (met Mahler op tweede kerstdag) en een aantal virtuoze violisten, waaronder Liza Ferschtman en onze eigen concertmeesters Jelena Risti´c en Roeland Gehlen.

Zo’n anderhalve eeuw geleden kruisten hun wegen elkaar al af en toe: de oudere en wat conservatieve Johannes Brahms en zijn jonge revolutionaire collega Richard Strauss. In dit concert gebeurt dat opnieuw. Het heerlijke romantische vioolconcert van de bebaarde meester vertrouwen we graag toe aan onze concertmeester Roeland Gehlen. Strauss’ eerste symfonische gedicht – een reis over het Italiaanse platteland, langs Romeinse ruïnes en Napolitaanse folklore – is ongetwijfeld in voortreffelijke handen bij de jonge Brit Damian Iorio, met wie we vorig seizoen voor het eerst succesvol samenwerkten.

Sascha Goetzel dirigent Padding Glimpse Beethoven Blazersoctet Symfonie nr. 3 ‘Eroica’

zigeunerdansen zo. 20 februari 14.15 uur

inleiding 13.15 uur 32,50 | 27,50 | 23,50 | 17,50

Hels was hij, Ludwig van Beethoven, toen bleek dat zijn idool Napoleon zich niet als een menslievende vrijheidsstrijder ontpopte, maar zich tot keizer liet kronen. Woedend kraste de componist op het titelblad van zijn Derde symfonie zijn opdracht aan de Fransman door. De notenpagina’s liet hij gelukkig intact en zijn ‘Eroïca’ zou een mijlpaal worden in de muziekgeschiedenis. Naast Beethovens Octet voor houtblazers bovendien een symfonische beschouwing van onze composer in residence Martijn Padding op Beethovens symfonische werk.

15


warme winterserie Een speciale serie om uw koudste winterdagen warm te maken: heeft u een serie in Arnhem besteld, dan kunt u deze twee speciale concerten bijbestellen. Met extra voordeel. Geniet van de speciale Kerst- en Nieuwjaarsconcerten van uw eigen orkest in uw eigen Musis Sacrum.

Musis Sacrum | Concertzaal Abonnementen: Gouden rang € 47,- (voordeel € 23,-) 1ste rang € 40,- (voordeel € 20,-) 2de rang € 35,- (voordeel € 17,-) 3de rang alleen losse verkoop De prijzen zijn inclusief garderobe en een consumptie in de pauze.

Arnhem F

Familieconcerten

Musis Sacrum | Concertzaal Abonnementen: Volwassenen € 52,50 (voordeel € 15,-) Kinderen € 22,50

Na de swingende familieconcerten uit het vorige seizoen ook nu weer drie leuke concerten voor het hele gezin. Met dezelfde ingrediënten: prachtige verhalen, spetterende muziek en een sfeervol aangeklede concertzaal. Welkom!

Arnhem W / F

Arnhem W

Een van de scenes uit het familieconcert In Holland staat een huis, september 2009

Jarenlang kleurden we de dagen rond kerst in met symfonieën van Gustav Mahler. Natuurlijk is de componist in het jaar dat zijn 150ste verjaardag wordt gevierd ook van de partij. Dit keer zingt Nathalie Stutzmann de liederen die Mahler schreef op gedichten van Friedrich Rückert. Een vrolijk lentelied, een liefdeslied voor Alma – die destijds haar entree in Gustavs leven maakte – maar ook diepzinnige poëzie over dood en leven. Behalve Mahler dirigeert maestro Manacorda Beethovens Zevende, een werk dat de componist zelf als een van zijn beste beschouwde.

Antonello Manacorda dirigent Nathalie Stutzmann mezzo-sopraan

wo. 12 januari 20.15 uur

inleiding 19.15 uur 32,50 | 27,50 | 23,50 | 20,-

Nieuwjaarsconcert

Beethoven Ouverture Egmont Mahler Rückert-Lieder Beethoven Symfonie nr. 7

muzikaal verhaal

Bernstein T hree dance episodes uit On the town Weill Dreigroschenmusik

Kerstconcert

beethoven en mahler

Liederen (o.a. uit Mahagonny)

Gerswhin Fantasy on Porgy and Bess

inleiding 19.15 uur 37,50 | 32,50 | 28,50 | 23,50

Een nieuw jaar met spetterende muziek uit de nieuwe wereld. Met Leonard Bernsteins On the town doen we de metropool New York aan. Van George Gershwin krijgen we een levendige instrumentale fantasie voor viool en orkest van zijn befaamde en ontroerende ‘negeropera’ Porgy and Bess. Voordat Kurt Weill naar Amerika afreisde, werkte hij vruchtbaar samen met de geëngageerde theatermaker Bertolt Brecht. Weills jazzy liederen en swingende bijdragen uit onder meer de ‘Driestuiversopera’ maken dit Nieuwjaarsconcert compleet.

Adoptieconcert Stichting Partners van Het Gelders Orkest

Adoptieconcert Vereniging Vrienden van Het Gelders Orkest

do. 16 december 20.15 uur

16

muzikaal verhaal

di. 21 december 14.15 uur

zo. 23 januari 14.15 uur

Tijl Uilenspiegel

Verhaal van de soldaat

22,50 | 7,50

22,50 | 7,50

22,50 | 7,50

Er was eens – zo vertelt een oud Russisch sprookje – een soldaat, die een lange weg naar huis moet afleggen. Onderweg ontmoet hij een oude vlindervanger, die graag zijn viool wil kopen. Gaat de koop door? En – zo ja – verkoopt de soldaat daarmee niet zijn ziel en zaligheid? Een instrumentaal ensemble met een handjevol blazers, twee strijkers en een slagwerker volgt onze hoofdpersoon, een duivel en prinses op de voet. Marsen, walsen, tango’s, ragtimes en koralen klinken op. Wat staat er in het magische boek en hoe gaat dit allemaal aflopen… ?

Een schilder beschikt over een heel palet aan kleuren, een componist ook: klankkleuren. Hoe anders klinkt een stuk voor strijkers wanneer het door koperblazers wordt gespeeld? Valt het op wanneer een melodie niet door de cello gespeeld wordt maar door een fagot? Zie hier de ingrediënten voor dit heerlijke familieconcert waar Ivan Meylemans de scepter zwaait.

Jacob Slagter dirigent

Stravinsky L’histoire du soldat

zo. 31 oktober 14.15 uur

Jonathan Schiffman dirigent Cécile Huijnen viool

muzikaal verhaal

Een opsteker voor de jeugd van tegenwoordig en een troost voor de ouders: belhamels zijn van alle tijden. Als je ’t goed aanpakt word je met schelmenstreken misschien wel net zo beroemd als Tijl Uilenspiegel. De eeuwen­ oude kwajongen duikt niet alleen op in de literatuur maar komt ook tot leven bij Richard Strauss. En hoe! Als geen ander weet deze componist Tijls vrolijke avonturen vol humor in meesterlijke en karakteristieke klanken uit te beelden. Een wilde rit door potten- en pannenkramen, een huichelachtige preek, een mislukte liefdesverklaring, en een dwaas dispuut met brommende professoren… ‘Er war ein Teufelskerl, der Eulenspiegel.’

Ivan Meylemans dirigent R. Strauss T ill Eulenspiegels

kleurige klanken

Ivan meylemans dirigent Lontano Ligeti Penderecki Threnody for

Messiaen

the victims of Hiroshima Les offrandes oubliées

lustige Streiche

17


Electronica? Prima! Andere tijden? Graag! Spannende locaties? Waarom

niet? Verrassende mensen? Welkom! Interactie met publiek? Natuurlijk! Staande ovaties? Wellicht?

Het Gelders

Orkestlab MET MARTIJN PADDING

Het Gelders Orkest koestert de orkesttraditie. We zijn er om de grote en nieuwe klassieken levend te houden. Dus spelen we onze muziek in prachtige zalen in Gelderland, Nederland en het buitenland. Daar zijn we goed in, dat is onze traditie, dat zullen we dus gewoon blijven doen. Maar daarnaast gaan we 贸贸k op zoek naar iets nieuws. We gaan investeren in innovatie. Wat ons betreft mag het ook anders. Dus zijn we gestart met een laboratorium. Een broedplaats voor nieuwe initiatieven. Innovatie door de bundeling van energie. Met veel enthou颅siasme zijn 15 van onze eigen musici gestart om nieuwe projecten te bedenken. Daarbij hebben we Martijn Padding aangesteld als Composer in Residence. Deze Nederlandse componist schreef tot nu toe vaker voor ensemble dan voor symfonieorkest. Juist daarom zijn we zo blij. Want we willen een frisse blik, een andere benadering, los van conventies en tradities.

18

WE ZIJN BENIEUWD!

Het wordt een spannende tijd. Wat gaat het brengen? Wat gaan we horen? U zult het zien. Maar misschien niet allemaal. Want hoeveel kaarten gaan we verkopen? Willen we ze wel verkopen? En als we dan kaartjes willen verkopen, hoe gaan we dat dan doen?

BELEEF HET AVONTUUR!

We raden u aan om uw ogen en oren open te houden. U gaat er vast alles van horen. En we zijn benieuwd naar uw reactie. We gaan graag met u in gesprek. Want zonder interactie en feedback is innovatie stuurloos. Samen met u zoeken we naar de nieuwe ingredi毛nten voor de toekomst. Wij zijn er klaar voor!

VOLG HET ORKESTLAB

Meld u aan via lab@hetgeldersorkestlab.nl, of volg ons op twitter. We houden u graag op de hoogte!

19


teijin aramid

do. 4 november 20.15 uur

inleiding 19.15 uur 37,50 | 32,50 | 28,50 | 22,50

Mahler nr. 5

Jarenlang kleurden we de dagen rond kerst in met symfonieën van Gustav Mahler. Natuurlijk is de componist in het jaar dat zijn 150ste verjaardag wordt gevierd ook van de partij. Dit keer zingt Nathalie Stutzmann de liederen die Mahler schreef op gedichten van Friedrich Rückert. Een vrolijk lentelied, een liefdeslied voor Alma – die destijds haar entree in Gustavs leven maakte – maar ook diepzinnige poëzie over dood en leven. Behalve Mahler dirigeert maestro Manacorda Beethovens Zevende, een werk dat de componist zelf als een van zijn beste beschouwde.

Antonello Manacorda dirigent Nathalie Stutzmann mezzo-sopraan

Concertgebouw De Vereeniging Concertzaal Abonnementen: Gouden rang € 160,- (voordeel € 45,-) 1ste rang € 137,- (voordeel € 38,-) 2de rang € 118,- (voordeel € 33,-) 3de rang alleen losse verkoop De prijzen zijn inclusief garderobe en een consumptie in de pauze.

vr. 28 januari 20.15 uur

inleiding 19.15 uur 32,50 | 27,50 | 23,50 | 17,50

Brahms vs Strauss

Vlak voor de carnaval is het bij ons al volop feest. Met de virtuoze primarius Liza Ferschtman en dirigent Sascha Goetzel toveren we Het Gelders Orkest om in een veredeld zigeuner­orkest. Wie na de aanstekelijke en meeslepende klanken van Brahms, de verleidingen van de Spaanse Carmen of het snarenvuurwerk van Sarasate nog stil zit, gaat vast voor de bijl als Richard Strauss met zijn Mozartiaanse parodie op de Weense walswereld de balzaal betreedt.

Sascha Goetzel dirigent Liza Ferschtman viool

za. 2 april 20.15 uur

inleiding 19.15 uur 32,50 | 27,50 | 23,50 | 17,50

Zuidelijke passie

Franck Variations Symphoniques Les Djinns

Dvor k Symfonie nr. 7

Tristan und Isolde Strauss Suite uit Der Rosenkavalier

22

De Falla 3 dansen uit El sombrero de

Brahms Vioolconcert R. Strauss Aus Italien

Mahler Symfonie nr. 5 ‘Hartstochtelijk, wild, pathetisch, vol Schwung, feestelijk, zacht, vol van alle gevoelens van het menselijke hart.’ Met deze woorden beschreef dirigent Bruno Walter ooit Gustav Mahlers Vijfde symfonie. Ruim honderd jaar nadat Mahler de laatste hand aan dit werk legde, ontroert het nog vele luisteraars. Als u niet al geraakt wordt door de trieste marsmelodieën, de Ländlers of onstuimige emoties dan toch ongetwijfeld door de milde strijkers- en harpklanken van het onvergetelijke Adagietto: Mahlers milde liefdesverklaring aan Alma.

Christian V squez dirigent Igor Roma piano

Damian Iorio dirigent Roeland Gehlen viool

Martin Sieghart dirigent

Kerstconcert

beethoven en mahler

za. 18 december 20.15 uur

Voorprogramma met Het Groot Gelders Mahler Strijkorkest 37,50 | 32,50 | 28,50 | 22,50

Zo’n anderhalve eeuw geleden kruisten hun wegen elkaar al af en toe: de oudere en wat conservatieve Johannes Brahms en zijn jonge revolutionaire collega Richard Strauss. In dit concert gebeurt dat opnieuw. Het heerlijke romantische vioolconcert van de bebaarde meester vertrouwen we graag toe aan onze concertmeester Roeland Gehlen. Strauss’ eerste symfonische gedicht – een reis over het Italiaanse platteland, langs Romeinse ruïnes en Napolitaanse folklore – is ongetwijfeld in voortreffelijke handen bij de jonge Brit Damian Iorio, met wie we vorig seizoen voor het eerst succesvol samenwerkten. Relatieconcert Stichting Partners van het Gelders Orkest

‘Lichtheid en grandeur, serieusheid en humor, krachtige momenten en meditatieve terughoudendheid’. Dit zijn ingrediënten die volgens The Daily Telegraph naar voren komen in de optredens van de jonge meester­ pianist Cédric Tiberghien. De Fransman soleert bij ons in twee romantische en kleurrijke werken van zijn landgenoot César Franck. ‘Verbijsterend mooi’, vond De Gelderlander in 2009 het concert dat de Tsjechische dirigent Jakub Hrusa hier leidde. Ook nu neemt de jonge maestro ons weer mee naar Boheemse en Moravische klankwerelden.

Jakub Hrusa dirigent Cédric Tiberghien piano

Brahms Hongaarse dans nr. 5 Sarasate Zigeunerweisen Bizet Prélude uit Carmen Sarasate Carmen-Fantasie Wagner Vorspiel und Liebestod uit

Beethoven Ouverture Egmont Mahler Rückert-Lieder Beethoven Symfonie nr. 7

nijmegen 1

nijmegen 1

In 2010 vieren we zijn 150ste verjaardag, in 2011 herdenken we dat hij een eeuw eerder overleed. Reden genoeg dus om dit seizoen uit te pakken met de muziek van Gustav Mahler. In deze serie komt hij in de eerste twee concerten aan bod: specialist Martin Sieghart leidt Mahlers Vijfde symfonie en stermezzo Nathalie Stutzmann zingt de Rückert-liederen. In de rest van de serie door­ kruisen we het hele Europese continent met twee vioolfenomenen, Liza Ferschtman en ‘onze eigen’ Roeland Gehlen, en evenzoveel pianisten: oude bekende Igor Roma en rijzende ster Cédric Tiberghien.

tres picos

Chopin Variaties over ‘La ci darem la mano’ De Falla Nachten in de tuinen van Spanje R. Strauss Don Juan

zigeuner­ dansen do. 17 februari 20.15 uur

inleiding 19.15 uur 32,50 | 27,50 | 23,50 | 17,50 Adoptieconcert Dirkzwager

Vrouwelijk schoon is voor menig man onweerstaanbaar. Zo ook voor de Spaanse burgemeester met zijn driekante steek (‘el sombrero de tres picos’) of de beruchte rokkenjager Don Juan. Hun verlangens hebben heel wat voeten in de aarde en leiden tot menig misverstand, maar – gelukkig voor ons – ook tot spannende muzikale verhalen. Frédéric Chopins variaties op een melodie van Mozarts vrouwenverslinder Don Giovanni sluiten fraai aan bij deze thematiek. De bekende pianist Igor Roma laat zich in dit werk horen en neemt ons mee naar zwoele, nachtelijke Spaanse tuinen. Adoptieconcert De Gelderlander

Dvor k nr.7

za. 4 juni 20.15 uur

inleiding 19.15 uur 32,50 | 27,50 | 23,50 | 17,50

23


’s avonds

Honorair gastdirigent Martin Sieghart dient een volledig Beethovenmenu op. Als voorgerecht de openingsmuziek die Beethoven schreef bij een treurspel over de Romeinse patriciër Coriolanus. Daarna volgen twee heerlijk lichte hoofdgerechten: het zorgeloze Eerste pianoconcert, vertolkt door de jonge Eduard Kiprsky, en tot slot zijn vrolijkste symfonie, de Tweede.

za. 8 januari 20.15 uur

inleiding 19.15 uur 32,50 | 27,50 | 23,50 | 17,50

Nieuwjaars­ concert

Martin Sieghart dirigent Eduard Kiprsky piano

Een uitvoering van de Derde van Mahler is overal en altijd een belevenis, zeker met een specialist als Martin Sieghart op de bok. Voor de zesdelige ‘Sommernachttraum’ moet een groot symfonieorkest worden gemobiliseerd, een ‘Fernorchester’, een solozangeres en een knapen- én vrouwenkoor. Mahlers muziek is afwisselend overweldigend, geheimzinnig, angstig, ontroerend en triomferend. Een uitvoering door ons orkest heeft nog een extra lading: in 1903 was Het Gelders Orkest met de première van Mahler 3 het eerste Nederlandse orkest dat een symfonie van Mahler speelde!

Martin Sieghart dirigent Hermine Haselböck sopraan Nederlands Concertkoor Roder Jongenskoor

Beethoven Ouverture Coriolan

Concertgebouw De Vereeniging Concertzaal Abonnementen: Gouden rang € 160,- (voordeel € 45,-) 1ste rang € 137,- (voordeel € 38,-) 2de rang € 118,- (voordeel € 33,-) 3de rang alleen losse verkoop De prijzen zijn inclusief garderobe en een consumptie in de pauze.

Pianoconcert nr. 1 Symfonie nr. 2

za. 26 februari 20.15 uur

inleiding 19.15 uur 37,50 | 32,50 | 28,50 | 22,50

Vuur van Stravinsky

Een ‘gepassioneerd virtuoos’ en ‘scheppend kunstenaar’ noemde de buitenlandse pers Lorenzo Gatto, het vioolwonder dat in 2009 in de prijzen viel bij het Koningin Elisabeth Concours. De Brusselaar krijgt in Mendelssohns Vioolconcert ondersteuning van Antonello Manacorda, die dit en vorig seizoen al vaker bij ons op de bok stond. De Italiaanse dirigent biedt ons bovendien een blik op het ‘romantische beeld van een Middeleeuwse stad,’ zoals Bruckner het eerste deel van zijn Vierde ‘Romantische’ ooit zelf omschreef.

Antonello Manacorda dirigent Lorenzo Gatto viool

Ken-ichiro Kobayashi dirigent

On the town

24

Dvor k nr.7

Jakub Hrusa dirigent Cédric Tiberghien piano

Weill Dreigroschenmusik

inleiding 19.15 uur 32,50 | 27,50 | 23,50 | 17,50

inleiding 19.15 uur 32,50 | 27,50 | 23,50 | 17,50

Mahler Symfonie nr. 3

Bernstein T hree dance episodes uit

za. 4 december 20.15 uur

za. 4 juni 20.15 uur

Mendelssohn Vioolconcert Bruckner S  ymfonie nr. 4 ‘Romantische’

Jonathan Schiffman dirigent Cécile Huijnen viool

Beethoven nr. 2

nijmegen 2

nijmegen 2

Als u intekent op deze serie weet u zeker dat u een plaats krijgt bij de liveuitvoering van Gustav Mahlers Derde symfonie onder leiding van Mahlerspecialist Martin Sieghart. Het is slechts een van de grote orkestwerken die we u in Concert­gebouw De Vereeniging voorschotelen. Ook nummer Vier van een andere Oostenrijker, Anton Bruckner, behoort tot de muzikale monumenten. Eveneens uit Wenen: Ludwig van Beethovens Tweede symfonie, een opgewekt en klassiek aandoend werk. Andere stralende kleuren bij Franck, Dvorák, Stravinsky en Bartók, belicht door een oud­gediende en een nieuwe generatie dirigenten.

Liederen (o.a. uit Mahagonny) Gerswhin Fantasy on Porgy and Bess Een nieuw jaar met spetterende muziek uit de nieuwe wereld. Met Leonard Bernsteins On the town doen we de metropool New York aan. Van George Gershwin krijgen we een levendige instrumentale fantasie voor viool en orkest van zijn befaamde en ontroerende ‘negeropera’ Porgy and Bess. Voordat Kurt Weill naar Amerika afreisde, werkte hij vruchtbaar samen met de geëngageerde theatermaker Bertolt Brecht. Weills jazzy liederen en swingende bijdragen uit onder meer de ‘Driestuiversopera’ maken dit Nieuwjaarsconcert compleet. Adoptieconcert Vereniging Vrienden van Het Gelders Orkest

Mahler nr. 3

za. 5 februari 20.15 uur

inleiding 19.15 uur 37,50 | 32,50 | 28,50 | 22,50

Bart k Concert voor orkest Stravinsky Vuurvogelsuite Stralende strijkers, schallend koper, lyrisch hout en hamerend slagwerk… voor componisten als Igor Stravinsky en Béla Bartók was het symfonie­orkest een fantastische kleurdoos. De Rus maakte daarmee expressieve en bonte tekeningen van een sprookje over een boze tovenaar, een magische vuurvogel en een dansende prinses. In Bartóks Concert voor orkest worden de orkestleden als het ware zelf de solisten. Ken-ichiro Kobayashi mengt en roert en laat het orkest dansen, huilen en zelfs in een homerisch gelach uitbarsten.

Franck Variations Symphoniques

bruckner nr. 4

vr. 25 maart 20.15 uur

inleiding 19.15 uur 32,50 | 27,50 | 23,50 | 17,50

Les Djinns

Dvor k Symfonie nr. 7 ‘Lichtheid en grandeur, serieusheid en humor, krachtige momenten en meditatieve terughoudendheid’. Dit zijn ingrediënten die volgens The Daily Telegraph naar voren komen in de optredens van de jonge meester­ pianist Cédric Tiberghien. De Fransman soleert bij ons in twee romantische en kleurrijke werken van zijn landgenoot César Franck. ‘Verbijsterend mooi’, vond De Gelderlander in 2009 het concert dat de Tsjechische dirigent Jakub Hrusa hier leidde. Ook nu neemt de jonge maestro ons weer mee naar Boheemse en Moravische klankwerelden.

25


Concertgebouw De Vereeniging Concertzaal Abonnementen: Gouden rang € 106,- (voordeel € 29,-) 1ste rang € 90,- (voordeel € 25,-) 2de rang € 78,- (voordeel € 21,-) 3de rang alleen losse verkoop De prijzen zijn inclusief garderobe en een consumptie in de pauze.

Onze energieke vaste dirigent Ken-ichiro Kobayashi dirigeert de Negende van Dvorák, het werk waarin de componist zijn symfonische indrukken van Amerika tot klinken brengt. De manier waarop Eliane Rodrigues drie jaar geleden bij ons de tonen ‘schilderde’ in Frédéric Chopins Tweede pianoconcert was volgens De Stentor ‘adembenemend’. Een maand voor we het Chopinjaar uitluiden – de Pool werd 200 jaar geleden geboren – is de fijnzinnige pianiste opnieuw bij ons te gast, maar nu met Chopins Eerste.

Ken-ichiro Kobayashi dirigent Eliane Rodrigues piano Chopin Pianoconcert nr. 1 Dvor k S ymfonie nr. 9

zo. 13 februari 14.15 uur

inleiding 13.15 uur 32,50 | 27,50 | 23,50 | 17,50

Sjostakovitsj nr. 15

zo. 28 november 14.15 uur

inleiding 13.15 uur 37,50 | 32,50 | 28,50 | 22,50

26

Antonello Manacorda dirigent Peter Donohoe piano Sibelius Finlandia Bart k Pianoconcert nr. 3 Sibelius Symfonie nr. 3

‘Uit de Nieuwe Wereld’

Uit de nieuwe wereld

Hongaarse folklore en Finse vergezichten: de tijdgenoten Béla Bartók en Jean Sibelius staan voor twee geheel verschillende werelden. Wat hen bindt is hun grote liefde voor het vaderland, maar hun muzikale taal loopt nogal uiteen. De peetvader van de Finse muziek is vertegenwoordigd met zijn beroemdste werk, Finlandia, en met zijn Derde symfonie. Van de trots der Hongaren diens orkestrale zwanenzang: Bartóks vriendelijkste en populairste pianoconcert, gespeeld door de energieke Peter Donohoe.

Nikolai Alexeev dirigent Natalia Gutman cello Sjostakovitsj Celloconcert nr. 1 Symfonie nr. 15 Expert Nikolai Alexeev doet opnieuw een greep uit het rijke repertoire van de Russische componist Dmitri Sjostakovitsj. Ditmaal diens laatste symfonie: veel donkere kleuren, maar ook vrolijke citaten uit Rossini’s Willem Tell. En als u in het begin van het seizoen aanwezig was bij onze Wagnerproductie herkent u vast ook de fragmenten uit Die Walküre. Natalia Gutman is een ideale soliste in het Eerste celloconcert van dezelfde componist. De celliste – die al herhaaldelijk bij ons schitterde – is een leerlinge van Mstislav Rostropovitsj, voor wie Sjostakovitsj dit vrolijke werk schreef.

finlandia

zo. 20 maart 14.15 uur

inleiding 13.15 uur 32,50 | 27,50 | 23,50 | 17,50

nijmegen M

nijmegen M

Ze beschikt – aldus Trouw – over een ‘vanzelfsprekende perfectie’ en weet ‘een eigen licht op de noten te laten schijnen en een gevoelsstroom op gang te brengen die het gehoor onverbiddelijk weet mee te slepen.’ De jonge Simone Lamsma is een van de vele bijzondere solisten die in deze serie is te beluisteren. Blijft zij bij Beethoven, Eliane Rodrigues speelt Chopin, Natalia Gutman Sjostakovitsj en Peter Donohoe Bartók. Met andere woorden: dit seizoen krijgt u grote kwaliteit in een afwisselend programma!

zo. 10 april 14.15 uur

inleiding 13.15 uur 32,50 | 27,50 | 23,50 | 17,50

Beethovens Vioolconcert

Adrian Prabava dirigent Simone Lamsma viool Beethoven Vioolconcert

Brahms Symfonie nr. 3

‘Er zijn ezels in Wenen die me voor een tweede Beethoven aanzien’, verzuchtte Johannes Brahms ooit. Kennelijk realiseerde hij zich niet dat die ezels wel enig recht van spreken hadden. Brahms was muzikaal immers helemaal in de voetsporen van zijn grote idool getreden. In dit concert klinkt van beide meesters een topstuk. Soliste is Simone Lamsma, – volgens Jaap van Zweden – ‘een fenomenaal violiste met een gouden toekomst’. Een ander fenomeen, de jonge Adrian Prabava, dirigeert.

27


Orpheus | Koninklijke Wegener concert- en muziektheaterzaal Abonnementen: Sterrang € 140,1ste rang € 130,2de rang € 120,De prijzen zijn inclusief garderobe en koffie/thee bij binnenkomst.

do. 26 augustus 20.00 uur

31,- | 27,50 | 25,-

Operabuffet

‘Hartstochtelijk, wild, pathetisch, vol Schwung, feestelijk, zacht, vol van alle gevoelens van het menselijke hart.’ Met deze woorden beschreef dirigent Bruno Walter ooit Gustav Mahlers Vijfde symfonie. Ruim honderd jaar nadat Mahler de laatste hand aan dit werk legde, ontroert het nog vele luisteraars. Als u niet al geraakt wordt door de trieste marsmelodieën, de Ländlers of onstuimige emoties dan toch ongetwijfeld door de milde strijkers- en harpklanken van het onvergetelijke Adagietto: Mahlers milde liefdesverklaring aan Alma.

Martin Sieghart dirigent

zo. 19 december 16.00 uur

inleiding 15.15 uur 31,- | 27,50 | 25,-

Kerstconcert

beethoven en mahler

Een nieuw jaar met spetterende muziek uit de nieuwe wereld. Met Leonard Bernsteins On the town doen we de metropool New York aan. Van George Gershwin krijgen we een levendige instrumentale fantasie voor viool en orkest van zijn befaamde en ontroerende ‘negeropera’ Porgy and Bess. Voordat Kurt Weill naar Amerika afreisde, werkte hij vruchtbaar samen met de geëngageerde theatermaker Bertolt Brecht. Weills jazzy liederen en swingende bijdragen uit onder meer de ‘Driestuiversopera’ maken dit Nieuwjaarsconcert compleet.

Jonathan Schiffman dirigent Cécile Huijnen viool

Mahler Symfonie nr. 5

zo. 27 maart 16.00 uur

inleiding 15.15 uur 31,- | 27,50 | 25,-

bruckner nr. 4 Concertbus Apeldoorn: makkelijk en comfortabel

Bernstein T hree dance episodes uit On the town Weill Dreigroschenmusik Liederen (o.a. uit Mahagonny) Gerswhin Fantasy on Porgy and Bess

Damian Iorio dirigent Ilse Eerens sopraan Alexey Tatarintsev tenor Tania Kross mezzosopraan Puccini Capriccio sinfonico Uit La Boheme: duet 1ste akte

Verdi Prelude Otello

Balletmuziek uit Otello

Rossini Uit La Cenerentola: Ouverture

Aria Nacqui al affanno Uit De Barbier van Sevilla: Ouverture Aria Una voce poco fa Een zomerse start van het nieuwe seizoen met op de kaart louter Italiaanse lekkernijen. Het verhaal van Assepoester gelardeerd met een warme saus, een voedzame Otello en een verrukkelijk hapje uit Rossini’s Barbier…. voor liefhebbers van vocale virtuositeit, lyrische melodieën en meeslepende klanken is het smullen geblazen tijdens dit operabuffet. In de keuken van ons meersterrenrestaurant onder anderen de topvrouwen Ilse Eerens en Tania Kross.

30

Mahler nr. 5

zo. 7 november 16.00 uur

inleiding 15.15 uur 31,- | 27,50 | 25,-

Antonello Manacorda dirigent Nathalie Stutzmann mezzosopraan

Antonello Manacorda dirigent Lorenzo Gatto viool

Beethoven Ouverture Egmont Mahler Rückert-Lieder Beethoven Symfonie nr. 7 Jarenlang kleurden we de dagen rond kerst in met symfonieën van Gustav Mahler. Natuurlijk is de componist in het jaar dat zijn 150ste verjaardag wordt gevierd ook van de partij. Dit keer zingt Nathalie Stutzmann de liederen die Mahler schreef op gedichten van Friedrich Rückert. Een vrolijk lentelied, een liefdeslied voor Alma – die destijds haar entree in Gustavs leven maakte – maar ook diepzinnige poëzie over dood en leven. Behalve Mahler dirigeert maestro Manacorda Beethovens Zevende, een werk dat de componist zelf als een van zijn beste beschouwde.

Mendelssohn Vioolconcert Bruckner S  ymfonie nr. 4 ‘Romantische’

Nieuwjaars­ concert

do. 6 januari 20.00 uur

inleiding 19.15 uur 32,50 | 27,50 | 23,50 | 17,50

apeldoorn

apeldoorn

Ridders op trotse paarden, fluitende bosvogels, stadstorens, het ruisen van het woud… dit soort beelden had Anton Bruckner op zijn netvlies toen hij aan zijn Vierde symfonie begon. Kan het romantischer? In deze serie vindt u nog veel meer symfonische reuzen. Ludwig van Beethoven danst en brult in zijn Zevende en Gustav Mahler treurt en zwijmelt in zijn Vijfde. Als prelude een luchtig operabuffet en begin januari heerlijke toppers uit de nieuwe wereld.

Een ‘gepassioneerd virtuoos’ en ‘scheppend kunstenaar’ noemde de buitenlandse pers Lorenzo Gatto, het vioolwonder dat in 2009 in de prijzen viel bij het Koningin Elisabeth Concours. De Brusselaar krijgt in Mendelssohns Vioolconcert ondersteuning van Antonello Manacorda, die dit en vorig seizoen al vaker bij ons op de bok stond. De Italiaanse dirigent biedt ons bovendien een blik op het ‘romantische beeld van een Middeleeuwse stad,’ zoals Bruckner het eerste deel van zijn Vierde ‘Romantische’ ooit zelf omschreef.

Voor onze concerten in Schouwburg Orpheus te Apeldoorn regelen wij graag uw vervoer. De speciale Connexxion Concertbus haalt u op en zet u na afloop van het concert weer af op een vast punt in Harderwijk, Ermelo of Putten. Comfortabel en wel zo gemakkelijk! Voor deze service rekenen wij € 7,- per persoon per concert. Wilt u gebruik maken van onze concertbus? Bestel dan een van de series Apeldoorn mét bus­vervoer (zie bestelformulier) en u ontvangt meer informatie over de opstapplaatsen. Kijk ook op www.hetgeldersorkest.nl.

Adoptieconcert Vereniging Vrienden van Het Gelders Orkest

31


Orpheus | Koninklijke Wegener concert- en muziektheaterzaal Abonnementen: Sterrang € 140,1ste rang € 130,2de rang € 120,De prijzen zijn inclusief garderobe en koffie/thee bij binnenkomst.

Een zomerse start van het nieuwe seizoen met op de kaart louter Italiaanse lekkernijen. Het verhaal van Assepoester gelardeerd met een warme saus, een voedzame Otello en een verrukkelijk hapje uit Rossini’s Barbier…. voor liefhebbers van vocale virtuositeit, lyrische melodieën en meeslepende klanken is het smullen geblazen tijdens dit operabuffet. In de keuken van ons meersterrenrestaurant onder anderen de topvrouwen Ilse Eerens en Tania Kross.

Damian Iorio dirigent Ilse Eerens sopraan Alexey Tatarintsev tenor Tania Kross mezzosopraan Puccini Capriccio sinfonico Uit La Boheme: duet 1ste akte Verdi Prelude Otello Balletmuziek uit Otello Rossini Uit La Cenerentola: Ouverture Aria Nacqui al affanno Uit De Barbier van Sevilla: Ouverture Aria Una voce poco fa

zo. 7 november 16.00 uur

inleiding 15.15 uur 31,- | 27,50 | 25,-

Mahler nr. 5

Na de harde kritiek op zijn opera Lady Macbeth zocht Dmitri Sjostakovitsj een manier om zich politiek te rehabiliteren en muzikaal te hervinden. Zijn antwoord kwam met de Vijfde symfonie, die uiterlijk voldeed aan het socialistisch realisme. Later passeerde ook zijn aangrijpende Kammersymphonie de ballotagecommissie. Deze bewerking van een eigen strijkkwartet schreef hij ter nagedachtenis van de slachtoffers van het fascisme en de Tweede Wereldoorlog. Dat hij de slachtoffers van Stalin herdacht wisten de machthebbers toen nog niet.

31,- | 27,50 | 25,-

32

Mahler nr. 3

‘Er zijn ezels in Wenen die me voor een tweede Beethoven aanzien’, verzuchtte Johannes Brahms ooit. Kennelijk realiseerde hij zich niet dat die ezels wel enig recht van spreken hadden. Brahms was muzikaal immers helemaal in de voetsporen van zijn grote idool getreden. In dit concert klinkt van beide meesters een topstuk. Soliste is Simone Lamsma, – volgens Jaap van Zweden – ‘een fenomenaal violiste met een gouden toekomst’. Een ander fenomeen, de jonge Adrian Prabava, dirigeert.

Adrian Prabava dirigent Simone Lamsma viool Beethoven Vioolconcert Brahms Symfonie nr. 3

Sjostakovitsj K ammersymphonie Symfonie nr. 5

Martin Sieghart dirigent Hermine Haselböck sopraan Nederlands Concertkoor Roder Jongenskoor

Mahler Symfonie nr. 5

do. 26 augustus 20.00 uur

inleiding 19.15 uur 31,- | 27,50 | 25,-

Nikolai Alexeev dirigent

‘Martin Sieghart dirigent

Operabuffet

do. 3 februari 20.00 uur

apeldoorn

apeldoorn

Martin met Mahler: in deze serie presenteren we twee grote symfonieën van de grote Wener onder leiding van onze honorair gastdirigent en Mahlerspecialist Martin Sieghart. Muziek waarin vrolijke deuntjes en stevige marsritmes vaak voorzien zijn van diepe psychologische lagen. Ook bij Dmitri Sjostakovitsj – een geliefd componist van Nikolai Alexeev – weet je soms niet of je moet lachen of huilen. Vooraf een luchtig operabuffet en meeslepende muziek van Beethoven toe.

Hartstochtelijk, wild, pathetisch, vol Schwung, feestelijk, zacht, vol van alle gevoelens van het menselijke hart.’ Met deze woorden beschreef dirigent Bruno Walter ooit Gustav Mahlers Vijfde symfonie. Ruim honderd jaar nadat Mahler de laatste hand aan dit werk legde, ontroert het nog vele luisteraars. Als u niet al geraakt wordt door de trieste marsmelodieën, de Ländlers of onstuimige emoties dan toch ongetwijfeld door de milde strijkers- en harp­ klanken van het overgetelijke Adagietto: Mahlers milde liefdesverklaring aan Alma.

Mahler Symfonie nr. 3

Sjostakovitsj nr. 5

do. 9 december 20.00 uur

inleiding 19.15 uur 31,- | 27,50 | 25,-

Een uitvoering van de Derde van Mahler is overal en altijd een belevenis, zeker met een specialist als Martin Sieghart op de bok. Voor de zesdelige ‘Sommernachttraum’ moet een groot symfonieorkest worden gemobiliseerd, een ‘Fernorchester’, een solozangeres en een knapen- én vrouwenkoor. Mahlers muziek is afwisselend overweldigend, geheimzinnig, angstig, ontroerend en triomferend. Een uitvoering door ons orkest heeft nog een extra lading: in 1903 was Het Gelders Orkest met de première van Mahler 3 het eerste Nederlandse orkest dat een symfonie van Mahler speelde!

Beethovens Vioolconcert do. 7 april 20.00 uur

inleiding 19.15 uur 31,- | 27,50 | 25,-

Relatieconcert Stichting Partners van Het Gelders Orkest

33


’s avonds

do. 11 november 20.00 uur

inleiding 19.00 uur 25,50 | CJP / tot 12 jaar 10,-

Russische Ritmiek

Hanzehof | Rabobank Buitensociëteit Abonnementen: € 105,De prijzen zijn inclusief garderobe en consumptie in de pauze.

vr. 14 januari 20.00 uur Honorair gastdirigent Martin Sieghart dient een volledig Beethovenmenu op. Als voorgerecht de openingsmuziek die Beethoven schreef bij een treurspel over de Romeinse patriciër Coriolanus. Daarna volgen twee heerlijk lichte hoofdgerechten: het zorgeloze Eerste pianoconcert, vertolkt door de jonge Eduard Kiprsky, en tot slot zijn vrolijkste symfonie, de Tweede.

inleiding 19.00 uur 25,50 | CJP / tot 12 jaar 10,-

Nieuwjaars­ concert

Martin Sieghart dirigent Eduard Kiprsky piano

Ken-ichiro Kobayashi dirigent Bart k Concert voor orkest Stravinsky Vuurvogelsuite

Beethoven Ouverture Coriolan

Stralende strijkers, schallend koper, lyrisch hout en hamerend slagwerk… voor componisten als Igor Stravinsky en Béla Bartók was het symfonie­orkest een fantastische kleurdoos. De Rus maakte daarmee expressieve en bonte tekeningen van een sprookje over een boze tovenaar, een magische vuurvogel en een dansende prinses. In Bartóks Concert voor orkest worden de orkestleden als het ware zelf de solisten. Ken-ichiro Kobayashi mengt en roert en laat het orkest dansen, huilen en zelfs in een homerisch gelach uitbarsten.

Pianoconcert nr. 1 Symfonie nr. 2

zutphen HGO

zutphen HGO

‘Een immens begaafd pianist… met een verbazende techniek, talloze schakeringen en nauwgezette accuratesse’. Met deze woorden karakteriseerde The New York Times pianist Vitaly Pisarenko. Deze rijzende ster opent onze serie met een van de heerlijke Rachmaninov-concerten, waarbij Nikolai Alexeev de leiding heeft. Twee grote symfonici: Ludwig van Beethoven – onder leiding van Martin Sieghart – en Anton Bruckner klinken in de Hanzehof. Bovendien fladdert er over het podium een fraai gekleurde vogel, die wordt getemd door maestro Ken-ichiro Kobayashi. Ter afsluiting opnieuw een jonge ster: meervoudig prijswinnaar violist Lorenzo Gatto.

za. 26 maart 20.00 uur

inleiding 19.00 uur 25,50 | CJP / tot 12 jaar 10,-

Bruckner nr. 4

Jonathan Schiffman dirigent Cécile Huijnen viool Bernstein T hree dance episodes uit

Nikolai Alexeev dirigent Vitaly Pisarenko piano Rachmaninov Pianoconcert nr. 4 Prokofjev Luitenant Kijé-suite

Symfonie nr. 1 ‘Klassieke’

Voor het Vierde pianoconcert van Sergej Rachmaninov nodigen we een jonge ster uit: Vitaly Pisarenko - in 2008 de winnaar van het prestigieuze Lisztconcours in Utrecht. Een werk met meeslepende lyriek, maar ook met ruimte voor vrolijke jazz. Veel lichtheid deze keer bij een andere Rus: Sergej Prokofjev. In zijn beroemde ‘klassieke’ symfonie is de invloed van Joseph Haydn duidelijk hoorbaar. En in de Luitenant Kije-suite brengt dirigent Nikolai Alexeev op een ironische manier een Russische soldaat tot leven.

36

On the town

Weill Dreigroschenmusik Liederen (o.a. uit Mahagonny)

Beethoven nr. 2

do. 2 december 20.00 uur

inleiding 19.00 uur 25,50 | CJP / tot 12 jaar 10,-

Gerswhin Fantasy on Porgy and Bess Een nieuw jaar met spetterende muziek uit de nieuwe wereld. Met Leonard Bernsteins On the town doen we de metropool New York aan. Van George Gershwin krijgen we een levendige instrumentale fantasie voor viool en orkest van zijn befaamde en ontroerende ‘negeropera’ Porgy and Bess. Voordat Kurt Weill naar Amerika afreisde, werkte hij vruchtbaar samen met de geëngageerde theatermaker Bertolt Brecht. Weills jazzy liederen en swingende bijdragen uit onder meer de ‘Driestuiversopera’ maken dit Nieuwjaarsconcert compleet. Adoptieconcert Vereniging Vrienden van Het Gelders Orkest

Vuur van Stravinsky do. 24 februari 20.00 uur

inleiding 19.00 uur 25,50 | CJP / tot 12 jaar 10,-

Antonello Manacorda dirigent Lorenzo Gatto viool Mendelssohn Vioolconcert Bruckner S  ymfonie nr. 4 ‘Romantische’ Een ‘gepassioneerd virtuoos’ en ‘scheppend kunstenaar’ noemde de buitenlandse pers Lorenzo Gatto, het vioolwonder dat in 2009 in de prijzen viel bij het Koningin Elisabeth Concours. De Brusselaar krijgt in Mendelssohns Vioolconcert ondersteuning van Antonello Manacorda, die dit en vorig seizoen al vaker bij ons op de bok stond. De Italiaanse dirigent biedt ons bovendien een blik op het ‘romantische beeld van een Middeleeuwse stad,’ zoals Bruckner het eerste deel van zijn Vierde ‘Romantische’ ooit zelf omschreef.

37


’s avonds

In dit concert muziek van de grote drie Weense Klassieken. Zon, helderheid, zangerig­heid en humor dus! Joseph Haydn presenteert een van zijn laatste symfonieën, Mozart een stereovioolconcert met ‘onze’ eigen Jelena Ristic, ´ en dirigent Gordan Nikolic´ in een dubbelrol. Ook Beethoven laat zich dit keer van een vrolijke kant zien: zijn Vierde wordt tussen zijn andere symfonieën wel lichtvoetig een ‘Grieks, slank meisje’ genoemd.

Gordan Nikoli d  irigent en solist (viool) jelena risti viool Haydn Symfonie nr. 103 ‘Paukenroffel’ Mozart C  oncertone voor

do. 25 november 20.00 uur

inleiding 19.00 uur 27,50 | CJP / tot 12 jaar 16,- | CKV 10,-

Uit de nieuwe wereld

2 violen en orkest

Beethoven Symfonie nr. 4

Schouwburg Amphion Abonnementen: € 110,€ 64,- met CJP, t/m 12 jaar De prijzen zijn inclusief garderobe en consumptie in de pauze.

Een nieuw jaar met spetterende muziek uit de nieuwe wereld. Met Leonard Bernsteins On the town doen we de metropool New York aan. Van George Gershwin krijgen we een levendige instrumentale fantasie voor viool en orkest van zijn befaamde en ontroerende ‘negeropera’ Porgy and Bess. Voordat Kurt Weill naar Amerika afreisde, werkte hij vruchtbaar samen met de geëngageerde theatermaker Bertolt Brecht. Weills jazzy liederen en swingende bijdragen uit onder meer de ‘Driestuiversopera’ maken dit Nieuwjaarsconcert compleet.

Jonathan Schiffman dirigent Cécile Huijnen viool

do. 10 maart 20.00 uur

inleiding 19.00 uur 27,50 | CJP / tot 12 jaar 16,- | CKV 10,-

Beethovens ‘Eroica’

Bernstein T hree dance episodes uit

doetinchem HGO

Doetinchem HGO

Een nieuw seizoen in een nieuwe zaal. Van de klank in deze zaal hebben we natuurlijk de hoogste verwachtingen. Aan het programma zal het niet liggen. In drie van de vijf concerten verblijden we u met Beethoven. Vier vrouwelijke solisten spelen een hoofdrol: ‘onze eigen’ Jelena Risti´c met Mozart en concertmeester Cécile Huijnen met Gershwin, Eliane Rodrigues met Chopin en ‘coming lady’ Simone Lamsma in Ludwig van Beethovens Vioolconcert. Met Mozart en Haydn blijven we in klassieke sferen, Brahms trekt de lijn van Beethoven naar de romantiek door. In de nieuwe zaal ook muziek uit de nieuwe wereld met Dvorák, Bernstein en Gershwin.

‘Er zijn ezels in Wenen die me voor een tweede Beethoven aanzien’, verzuchtte Johannes Brahms ooit. Kennelijk realiseerde hij zich niet dat die ezels wel enig recht van spreken hadden. Brahms was muzikaal immers helemaal in de voetsporen van zijn grote idool getreden. In dit concert klinkt van beide meesters een topstuk. Soliste is Simone Lamsma, – volgens Jaap van Zweden – ‘een fenomenaal violiste met een gouden toekomst’. Een ander fenomeen, de jonge Adrian Prabava, dirigeert.

Adrian Prabava dirigent Simone Lamsma viool Beethoven Vioolconcert Brahms Symfonie nr. 3

On the town

Weill Dreigroschenmusik Liederen (o.a. uit Mahagonny)

Gerswhin Fantasy on Porgy and Bess

weense klassieken do. 21 oktober 20.00 uur

inleiding 19.00 uur 27,50 | CJP / tot 12 jaar 16,- | CKV 10,-

38

Sascha Goetzel dirigent

Ken-ichiro Kobayashi dirigent Eliane Rodrigues piano Chopin Pianoconcert nr. 1 Dvor k S ymfonie nr. 9 ‘Uit de Nieuwe Wereld’ Onze energieke vaste dirigent Ken-ichiro Kobayashi dirigeert de Negende van Dvorák, het werk waarin de componist zijn symfonische indrukken van Amerika tot klinken brengt. De manier waarop Eliane Rodrigues drie jaar geleden bij ons de tonen ‘schilderde’ in Frédéric Chopins Tweede pianoconcert was volgens De Stentor ‘adembenemend’. Een maand voor we het Chopinjaar uitluiden – de Pool werd 200 jaar geleden geboren – is de fijnzinnige pianiste opnieuw bij ons te gast, maar nu met Chopins Eerste.

Padding Glimpse Beethoven Blazersoctet Symfonie nr. 3 ‘Eroica’

Nieuwjaars­ concert

vr. 7 januari 20.00 uur

inleiding 19.00 uur 27,50 | CJP / tot 12 jaar 16,- | CKV 10,Adoptieconcert Vereniging Vrienden van Het Gelders Orkest

Hels was hij, Ludwig van Beethoven, toen bleek dat zijn idool Napoleon zich niet als een menslievende vrijheidsstrijder ontpopte, maar zich tot keizer liet kronen. Woedend kraste de componist op het titelblad van zijn Derde symfonie zijn opdracht aan de Fransman door. De notenpagina’s liet hij gelukkig intact en zijn ‘Eroïca’ zou een mijlpaal worden in de muziekgeschiedenis. Naast Beethovens Octet voor houtblazers bovendien een symfonische beschouwing van onze composer in residence Martijn Padding op Beethovens symfonische werk.

Beethovens Vioolconcert vr. 8 april 20.00 uur

inleiding 19.00 uur 27,50 | CJP / tot 12 jaar 16,- | CKV 10,-

39


’s avonds Dit seizoen drie symfonische concerten in Ede. Een swingend Nieuwjaarsconcert en twee concerten waar Ludwig van Beethoven een belangrijke rol speelt. Het eerste staat onder leiding van de energieke violist Gordan Nikoli´c, die enkele jaren geleden het publiek in Cultura al eens in vervoering bracht. Hij leidt Beethovens Vierde symfonie, in het laatste concert hoort u de ‘Eroica’.

Cultura | Herman Krebberszaal Abonnementen € 55,- (voordeel € 15,50) met CJP € 44,- (voordeel € 11,50) De prijzen zijn inclusief garderobe en een consumptie in de pauze.

vr. 22 oktober 20.15 uur inleiding 19.15 uur 23,50 | 18,50

Weense Klassieken

EDE HGO

EDE HGO

za. 12 maart 20.15 uur

Een nieuw jaar met spetterende muziek uit de nieuwe wereld. Met Leonard Bernsteins On the town doen we de metropool New York aan. Voordat Kurt Weill naar Amerika afreisde, werkte hij vruchtbaar samen met de geëngageerde theatermaker Bertolt Brecht. Weills jazzy liederen en swingende bijdragen uit onder meer de ‘Driestuiversopera’ maken dit Nieuwjaarsconcert compleet.

inleiding 19.15 uur 23,50 | 18,50

Beethovens ‘Eroica’

Jonathan Schiffman dirigent Bernstein T hree dance episodes uit On the town

Weill Dreigroschenmusik Liederen (o.a. uit Mahagonny)

Sascha Goetzel dirigent

Gordan Nikoli d  irigent en solist (viool) jelena risti viool

Padding Glimpse Beethoven Blazersoctet

Haydn S ymfonie nr. 103 ‘Paukenroffel’ Mozart C  oncertone voor 2 violen en orkest Beethoven Symfonie nr. 4 In dit concert muziek van de grote drie Weense Klassieken. Zon, helderheid, zangerig­heid en humor dus! Joseph Haydn presenteert een van zijn laatste symfonieën, Mozart een stereo­ vioolconcert met ‘onze’ eigen Jelena Ristic,´ en dirigent Gordan Nikolic´ in een dubbelrol. Ook Beethoven laat zich dit keer van een vrolijke kant zien: zijn Vierde wordt tussen zijn andere symfonieën wel lichtvoetig een ‘Grieks, slank meisje’ genoemd.

Symfonie nr. 3 ‘Eroica’

Nieuwjaars­ concert

do. 13 januari 20.15 uur

inleiding 19.15 uur 23,50 | 18,50

Hels was hij, Ludwig van Beethoven, toen bleek dat zijn idool Napoleon zich niet als een menslievende vrijheidsstrijder ontpopte, maar zich tot keizer liet kronen. Woedend kraste de componist op het titelblad van zijn Derde symfonie zijn opdracht aan de Fransman door. De notenpagina’s liet hij gelukkig intact en zijn ‘Eroïca’ zou een mijlpaal worden in de muziekgeschiedenis. Naast Beethovens Octet voor houtblazers bovendien een symfonische beschouwing van onze composer in residence Martijn Padding op Beethovens symfonische werk.

Adoptieconcert Vereniging Vrienden van Het Gelders Orkest

40

41


steun ons orkest

VRIEND VAN HET GELDERS ORKEST: IETS VOOR U?

Het Gelders Orkest prijst zich gelukkig met een bijzondere groep van zo’n 2000 muziekliefhebbers die zich verenigd hebben in de Vereniging Vrienden van Het Gelders Orkest. Zij steunen niet alleen het orkest en het muzikale leven in Gelderland met hun financiële bijdrage van tenminste € 33,- per jaar, maar hebben door de jaren een bijzondere band opgebouwd met de orkestleden en dirigenten van Het Gelders Orkest. Tijdens ontmoetingen op openbare repetities, Vriendenontvangsten rondom concerten, cursus, Tafelrede of excursies. De belangstelling voor de activiteiten is dit seizoen enorm toegenomen. Reden om het aantal activiteiten volgend seizoen uit te gaan breiden.

STEUN HET GELDERS ORKEST; WORD VRIEND!

Door uw vriendschap steunt u het orkest het orkest moreel en financieel. U geniet als Vriend bovendien bijzondere voorrechten:

Bijwonen van repetities Met het bijwonen van een repetitie van Het Gelders Orkest neemt u een kijkje achter de schermen in Musis Sacrum, krijgt u een inleiding over de werken die worden gerepeteerd en maakt u kennis met musici.

Korting op de serie ‘Passie voor muziek’ op Gelderse Kastelen Als Vriend krijgt u korting op de ontvangsten op prachtige Gelderse locaties.

Gratis vriendenCD

Programma-informatie, relatiemagazine en Vriendenbrief

U ontvangt jaarlijks gratis een CD van Het Gelders Orkest.

U krijgt al deze informatie gratis toegestuurd. Zo blijft u op de hoogte van activiteiten en achtergronden.

Ontvangsten

Voorrang bij abonnementen

Tijdens speciale Vriendenontvangsten ontmoet u dirigent, solisten en musici van Het Gelders Orkest.

U heeft eerste keus bij het bestellen van abonnementen. Dus ieder seizoen weer mooie plaatsen!

Korting op kamermuziekconcerten Als Vriend krijgt u korting op concerten uit de kamermuziekserie.

En dat is nog niet alles, want er zijn regelmatig nog extra activiteiten zoals: De Tafelrede (een diner voorafgaand aan een concert met een prominente spreker), cursussen en excursies Hoe wordt u vriend? U kunt zich op het bestelformulier in deze brochure aanmelden. Aanmelden kan ook via de website www.vriendenhgo.nl. De contributie voor het seizoen 2010-2011 bedraagt ten minste € 33,-. Wij stellen het erg op prijs als u de Vereniging wilt machtigen om de contributie te innen door middel van een machtiging voor automatische incasso. U ontvangt dan een machtigingformulier tot automatische incasso. U kunt de contributie ook zelf overmaken op rekeningnummer 53.92.27.005 van de Vereniging Vrienden HGO te Arnhem. Nadat wij uw betaling hebben ontvangen, sturen wij u de lidmaatschapskaart en cd-bon voor het seizoen 2010-2011. Wilt u later uw lidmaatschap opzeggen? Een mailtje of telefoontje naar de ledenadministratie is voldoende. Word naast Vriend ook donateur! Steun Het Gelders Orkest extra, en word niet alleen Vriend maar ook donateur! Steun die Het Gelders Orkest goed kan gebruiken! (NB Giften boven een bepaald bedrag zijn aftrekbaar van de belasting.) Vereniging Vrienden van Het Gelders Orkest Secretariaat: Postbus 1180 6801 BD Arnhem Tel. 026 - 789 01 30 E-mail info@vriendenhgo.nl Website www.vriendenhgo.nl Bankrekening 53.92.27.005

44

Partners van Het Gelders Orkest:

Stipp

STICHTING PARTNERS VAN HET GELDERS ORKEST

Met zo’n 35 ondernemers uit Gelderland, draagt deze stichting bij aan financiële middelen om de kwaliteit van het orkest te waarborgen en te stimuleren. De Stichting Partners van Het Gelders Orkest nodigt u van harte uit om aan te sluiten als Partner. De Partners van Het Gelders Orkest vormen een unieke verbinding tussen ondernemend Gelderland en een ondernemend orkest. Dit geeft u, en uw organisatie, de gelegenheid zich in plezierig gezelschap te verbinden aan ons eigen orkest van internationale allure. Uw steun wordt gewaardeerd en beloond! De stichting organiseert bij enkele bijzondere concerten van Het Gelders Orkest exclusieve ontvangsten voor de Partners, die daarvoor hun eigen relaties kunnen uitnodigen. Op deze manier kunnen Partners op een stijlvolle en ontspannen manier relaties, musici en elkaar ontmoeten. Partners hebben zo hun privileges U krijgt een naam- en/of logovermelding in onze media zoals website, seizoensbrochure en ‘Gehoord’. Natuurlijk ontvangt u onze nieuwste CD’s en krijgt u toegang tot het Muzikale Menu van Het Gelders Orkest, een aantal speciaal voor onze Partners georganiseerde evenementen. Meer informatie: Het Gelders Orkest, tel. 026 - 789 01 30, partners@hetgeldersorkest.nl

STICHTING MECENAAT GELDERS ORKEST De Stichting Mecenaat is in 2006 opgericht met als doel instrumenten voor musici van Het Gelders Orkest aan te schaffen. De afgelopen jaren zijn verschillende mooie instrumenten aangekocht. Voor de betrokken musici is daarmee een droom werkelijkheid geworden. Verworven muziekinstrumenten Aangeschaft zijn een contrabas, een F-tuba, een viool uit 1850, een nieuwe altviool en een strijkstok. Ook is een aanzienlijke bijdrage geleverd voor de aanschaf van een nieuwe concertvleugel. In totaal gaat het om meer dan € 250.000 die door het instrumentenfonds is besteed. Dit alles is mogelijk gemaakt door vele donaties uit verschillende bronnen, waaronder meer dan 30 particulieren die eenmalig of periodiek geld schenken. Deze Mecenassen ontmoeten elkaar ieder jaar bij de ‘symfonische tafel’, een diner omlijst met prachtige muziek, gespeeld op de aan­geschafte instrumenten. Het is een waar genoegen musici te horen spelen op de instrumenten die met donaties zijn aangekocht. En bij ieder HGO-concert is opnieuw het rendement van de giften hoorbaar. Mecenassen gezocht Het Mecenaat zou graag het aantal Mecenassen willen uitbreiden. Hun extra donaties zijn name­lijk onontbeerlijk om meer instrumenten aan te kopen en daarmee onvervulde dromen van musici te vervullen en de klank van ons orkest te verfraaien. Als Mecenas treedt u in de voetsporen van een zeer oude traditie die al bij de oude Romeinen is begonnen. Nu de overheden hun financiering van de kunsten steeds verder afbouwen is de rol van de Mecenas thans weer zeer actueel. Word deelgenoot van deze prachtige traditie en meld u aan als Mecenas van Het Gelders Orkest! Meer informatie over ons Mecenaat Meer informatie over ons Mecenaat vindt u op www.hetgeldersorkest.nl (onder: steun ons orkest/Stichting Mecenaat HGO). U kunt ook contact opnemen met één van de bestuursleden van Stichting Mecenaat HGO tijdens een concert, of met Anita van Dijk, directiesecretaris HGO: mecenaat@hetgeldersorkest.nl, tel. 026 - 789 01 30.

Erku Velp

projectsponsors:

45


passie

voor muziek

Zondagochtenden op gelderse kastelen vol cultuur

Wegens groot succes vervolgd in het seizoen 2010-2011: ‘Passie voor muziek’ op Gelderse kastelen. Te gast op een kasteel, een interessante rondleiding én een sfeervol concert waarin musici vertellen over hun passie voor muziek. Dat zijn de ingrediënten van deze succesvolle concerten.

In deze serie krijgen verschillende musici van Het Gelders Orkest de vrije hand om zelf een programma voor u samen te stellen en te vertellen over hun favoriete muziek, over de keus voor juist dat ene instrument en over wat maakt dat zij op topniveau muziek willen maken. Daarna maakt u kennis met het kasteel en zijn interessante en onverwachte wetenswaardigheden. Een gids leidt u rond en vertelt over de architectuur en geschiedenis van het kasteel. Bij aankomst staat de koffie klaar en in de pauze wordt een lokale lekkernij gepresenteerd.

Programma

10.45 uur Ontvangst met koffie 11.00 uur Passie voor muziek 12.15 uur Pauze met koffie en lokale lekkernij 12.45 uur Rondleiding 13.45 uur Einde

Aanmelding

U kunt zich (uitsluitend schriftelijk) aanmelden tot 10 dagen tevoren. Dat kan via het antwoordformulier waarmee u Het Gelders Orkest machtigt om het verschuldigde bedrag van uw bankrekening af te laten schrijven. De kaarten liggen dan klaar bij de ontvangstbalie op het kasteel.

Aanvullende informatie

Het aanmeldingsformulier en een routebeschrijving op www.hetgeldersorkest.nl en www.mooigelderland.nl. U kunt het ook op laten sturen (aanvragen via telefoon Het Gelders Orkest: 026 - 789 01 30).

kosten

€ 35,- / € 27,50 voor Vrienden van Het Gelders Orkest en donateurs van Geldersch Landschap en Geldersche Kasteelen.

Diana de vries, harp

Huis Verwolde,

Laren, zaterdag 30 oktober 2010

46

meintje de roest, altviool

Kasteel Doorwerth, zaterdag 15 januari 2011

peter verduyn lunel, fluit

Kasteel Cannenburch, Vaassen, zondag 17 april 2011

De serie wordt georganiseerd in samenwerking met Geldersch Landschap en Geldersche Kasteelen en is mogelijk door de steun van de Vereniging Vrienden van Het Gelders Orkest.

mette laugs, fagot

Kasteel Ammersoyen, Ammerzoden, zondag 19 juni 2011

47


Het Gelders Orkest

daar horen we

1ste viool Cécile Huijnen 1ste 1ste concertmeester | Roeland Gehlen 1ste 1ste concertmeester | Rémy Baudet 2de 1ste concertmeester | Jelena Ristićc´ 1ste 2de concertmeester | Alexej Pevzner 2de 2de concertmeester | Farinaz Kherad Picheh | Janneke Roelofs | Anna Wiersum | Sylvia van der Grinten | Aimée Broeders | Pieternel van Lent | Alexander de Blaey | Melanie Jansen | Ewoud Mahler | Mara Milkelsone-Mahler

2de viool Marjolein van Dingstee aanvoerder | Cindy Albracht aanvoerder | Arthur Ornée plv. aanvoerder

3de/plv. 1ste hoorn | Syta IJpma | Kirsten Jeurissen | Jose Luis Sogorb Jover

trompet Tonnie Kievits 1ste trompettist | Bob Koertshuis 1ste/plv. 1ste trompettist | Jacq Sanders

trombone Jilt Jansma 1ste trombonist | Christian Ansink plv. 1ste trombonist | Dick Bolt bastrombonist tuba Arjan Stroop 1ste tubaïst slagwerk Mark Voermans 1ste paukenist/aanvoerder slagwerk | Peter Wolterinck plv. 1ste paukenist/1ste slagwerker | Jan Roel Hamersma

harp Diana de Vries 1ste harpist Orkestinspectie Naud van

| Bert Neisingh | Saskia Bos | Martijn Tjoelker | Christien Gerritsen | Marjo Finke | Wouter Schmidt | Michaela van Buuren | Mark Levin | Eva Bengtsson | Boukje Raes |

Geffen orkestinspecteur | Paul Taeymans assistent-orkestinspecteur | Hans van der Werf bibliothecaris | Jack van Heugten orkestassistent | René Knoop orkestassistent | Léon Peters

Eszter Frauenholz | Marte Straatsma

orkestassistent | Radjkoemarie Bipat foyermedewerker

altviool Bart Peters aanvoerder | Eileen McEwan plv. aanvoerder | Meintje de Roest plv. aanvoerder | Wouter van Ettinger | Marieke

Wenink | Peter van Praagh | Wim Traa | Jan Willem van der Eyk | Marian van den Berg | Elka Berberich

violoncello René Berman solo-cellist | Maike Reisener solo-cellist

| Ran Varon plv. aanvoerder | Inge Grevink plv. aanvoerder | Liliana Rupp | Joke den Heijer | Eveline Rosenhart | Mariëlla Duindam | Agaath Kooistra Potamianos aanvoerder | Hans Blok plv. aanvoerder | Joost Hillen plv. aanvoerder | Jacinta Molijn | Peter Rikkers fluitist | Heleen de Witte | Gudrun Bourel | piccoloïst

contrabas Aristotelis

fluit Peter Verduyn Lunel 1ste fluitist | Eveline Poser plv. 1ste

hobo Bram Kreeftmeijer solo-hoboïst | Jeroen Soors solo-hoboïst | Arthur Mahler | Sigurd Smit klarinet Oscar Ramspek

1ste klarinettist | Arno Stoffelsma plv. 1ste klarinettist | Irene Teepe

fagot Mette Laugs 1ste fagottist | Joop Bremer hoorn Stefan Blonk 1ste hoornist | Laurens Woudenberg

Raad van Toezicht De heer mr. H.J. Bruggink voorzitter | De heer H.J. Ormel vice-voorzitter | Mevrouw I. Kanij | Mevrouw

mr. A.C.M. Koomen-Ahlers | De heer J.W. Loot | De heer mr. J.W.P. Verheugt

Bureau George Wiegel algemeen directeur | Anita van Dijk directiesecretaris | Frits de Haen

staffunctionaris programmering en planning | Marco van Es staffunctionaris marketing en communicatie | Christine Fleischhacker medewerker marketing en communicatie | Agnes Bolwiender staffunctionaris educatie en doelgroepenbeleid | Attie Lammers medewerker marketing, communicatie en educatie | Gabriëlle Bunnik personeelsfunctionaris | Eef Buurman administrateur | Sandra Jacobs medewerker financieel beheer | Jacqueline Gores secretaresse | Anita Berendsen medewerker secretariaat | Petra Vedder medewerker secretariaat

Hoofdsponsor:

Co-sponsor:

gemeente Apeldoorn gemeente Arnhem gemeente Ede

50

51


Het is werkelijk: Ongehoord! Het gelders orkest

Stevig verankerd in de Gelderse en Nederlandse samenleving geeft ons orkest per seizoen een groot aantal concerten op de belangrijke podia in Nederland. We etaleren ons daarnaast graag met tournees en concerten in het buitenland. Daarmee is Het Gelders Orkest een van de meest actieve Nederlandse orkesten, en vervult het een ambassadeursrol zowel in als buiten Nederland. Dit maakt Het Gelders Orkest tot één van de toporkesten van Nederland.

Onze eigen webshop ONGEHOORD! Neem snel een kijkje en maak uw keuze!

Hier bestelt u alles. Van CD’s tot posters, van kaartjes tot mini-abonnementen. Alles van Het Gelders Orkest, altijd beschikbaar. Super handig thuis bestellen en snel thuisbezorgd.

Het Gelders Orkest daar horen we

webshop.hetgeldersorkest.nl 52

Passie is een sleutelbegrip voor Het Gelders Orkest. Het orkest investeert in de ontwikkeling van creativiteit en dynamiek in de organisatie. Enthousiaste, jonge en getalenteerde musici weten we hiermee aan ons te binden. Naast de vele symfo­ nische concerten geven de speciale kamermuziekconcerten unieke kansen voor de musici en werken we aan de toegan­ kelijkheid van het veelzijdige klassieke repertoire. Deze intieme concerten brengen musici en publiek letterlijk en figuurlijk dichter bij elkaar.

Vanuit maatschappelijk oogpunt beschouwt het orkest het als zijn taak om de passie voor live klassieke muziek over te dragen op zowel jong als oud. Daartoe organiseert het orkest jaarlijks een groot aantal familieconcerten, educatieconcerten en speciale participatieprojecten voor amateurs en neemt het jaarlijks meerdere (live) cd’s op. Het orkest voelt zich in zijn missie gesteund door een trouw publiek en een steeds groter wordende groep Vrienden, Partners en Mecenassen.

Het Gelders Orkest

daar horen we 53


agenda Datum

Concert

augustus 2010

2010 - 2011 Plaats

Serie

Zaal

Aanvang Info

Concert

Plaats

Serie

Zaal

Aanvang Info

zondag 5 *

Beethoven nr. 2

Arnhem

M

Musis Sacrum

11.00 uur

pag. 14

Musis Sacrum

12.45 uur

www.hetgeldersorkest.nl

donderdag 9

Sjostakovitsj nr. 5

Apeldoorn

II

Orpheus

20.00 uur

pag. 32

Orpheus

20.00 uur

www.hetgeldersorkest.nl

vrijdag 10

Sjostakovitsj nr. 5

Arnhem

B

Musis Sacrum

20.15 uur

pag. 12

Doetinchem

Amphion

20.00 uur

www.hetgeldersorkest.nl

donderdag 16

Beethoven en Mahler

Arnhem

W

Musis Sacrum

20.15 uur

pag. 16

Arnhem

Stadhuishal

12.00 uur

www.hetgeldersorkest.nl

zaterdag 18

Beethoven en Mahler

Nijmegen

1

De Vereeniging

20.15 uur

pag. 22

zondag 19

Beethoven en Mahler

Apeldoorn

I

Orpheus

14.15 uur

pag. 30

dinsdag 21

Muzikaal verhaal: Het verhaal van de soldaat Familieconcert

Arnhem

F

Musis Sacrum

14.15 uur

pag. 17

woensdag 22

Muzikaal verhaal: Het verhaal van de soldaat Familieconcert

Apeldoorn

Orpheus

14.15 uur

www.hetgeldersorkest.nl

donderdag 23

Koorbegeleiding: Weihnachts Oratorium

Nijmegen

De Vereeniging

20.15 uur

www.hetgeldersorkest.nl

zondag 26 *

Beethoven en Mahler

Arnhem

M

Musis Sacrum

14.15 uur

pag. 14

woensdag 25

Gratis lunchconcert

Arnhem

donderdag 26

Operabuffet

Apeldoorn

zaterdag 28

Operabuffet

zondag 29

Operabuffet

I en II

september 2010 vrijdag 25

Gastorkest: Dvorák nr. 8

Arnhem

zondag 26

R. Wagner: Die Walküre Begeleiding Nationale Reisopera

Enschede

R. Wagner: Die Walküre

Enschede

woensdag 29

Datum

B

Musis Sacrum

20.15 uur

pag. 12

Nationaal Muziekkwartier

14.00 uur

www.hetgeldersorkest.nl

Nationaal Muziekkwartier

17.00 uur

www.hetgeldersorkest.nl

oktober 2010

januari 2011

zaterdag 2

R. Wagner: Die Walküre

Enschede

Nationaal Muziekkwartier

16.00 uur

www.hetgeldersorkest.nl

woensdag 5

Nieuwjaarsconcert

Arnhem

Besloten

Eusebiuskerk

19.45 uur

Gemeente Arnhem

woensdag 6

R. Wagner: Die Walküre

Enschede

Nationaal Muziekkwartier

17.00 uur

www.hetgeldersorkest.nl

donderdag 6

Nieuwjaarsconcert

Apeldoorn

I

Orpheus

20.00 uur

pag. 31

zaterdag 9

R. Wagner: Die Walküre

Enschede

Nationaal Muziekkwartier

16.00 uur

www.hetgeldersorkest.nl

vrijdag 7

Nieuwjaarsconcert

Doetinchem

Schouwburg Amphion

20.00 uur

pag. 38

dinsdag 12

R. Wagner: Die Walküre

Enschede

Nationaal Muziekkwartier

17.00 uur

www.hetgeldersorkest.nl

zaterdag 8

Nieuwjaarsconcert

Nijmegen

2

De Vereeniging

20.15 uur

pag. 24

woensdag 20

Gratis lunchconcert

Arnhem

Musis Sacrum

12.45 uur

www.hetgeldersorkest.nl

woensdag 12

Nieuwjaarsconcert

Arnhem

W

Musis Sacrum

20.15 uur

pag. 16

donderdag 21

Weense Klassieken

Doetinchem

Schouwburg Amphion

20.00 uur

pag. 38

donderdag 13

Nieuwjaarsconcert

Ede

Cultura

20.00 uur

pag. 41

vrijdag 22

Weense Klassieken

Ede

Cultura

20.15 uur

pag. 41

vrijdag 14

Nieuwjaarsconcert

Zutphen

Hanzehof

20.00 uur

pag. 36

zaterdag 23

Weense Klassieken

Barneveld

Schaffelaartheater

20.15 uur

www.hetgeldersorkest.nl

zaterdag 15

Nieuwjaarsconcert

Winterswijk

Theater De Storm

20.15 uur

www.hetgeldersorkest.nl

zondag 24 *

Weense Klassieken

Arnhem

Musis Sacrum

14.15 uur

pag. 14

zondag 16

Te Gast: Nationaal Jeugdorkest

Arnhem

Musis Sacrum

14.15 uur

www.hetgeldersorkest.nl

vrijdag 29

Muzikaal verhaal: Tijl Uilenspiegel Familieconcert

Apeldoorn

Orpheus

19.00 uur

www.hetgeldersorkest.nl

zaterdag 22

De Vereeniging

14.15 uur

www.hetgeldersorkest.nl

Muzikaal verhaal: Tijl Uilenspiegel Familieconcert

Arnhem

Musis Sacrum

14.15 uur

pag. 17

Muzikaal verhaal: Kleurige Klanken Familieconcert

Nijmegen

zondag 31

zondag 23

Muzikaal verhaal: Kleurige Klanken Familieconcert

Arnhem

F

Musis Sacrum

14.15 uur

pag. 17

vrijdag 28

Brahms vs Strauss

Nijmegen

1

De Vereeniging

20.15 uur

pag. 22

zondag 30 *

Brahms vs Strauss

Arnhem

M

Musis Sacrum

14.15 uur

pag. 15

M

F

november 2010 donderdag 4

Mahler nr. 5

Nijmegen

1

De Vereeniging

20.15 uur

pag. 22

vrijdag 5

Mahler nr. 5

Arnhem

A

Musis Sacrum

20.15 uur

pag. 10

zondag 7

Mahler nr. 5

Apeldoorn

I en II

Orpheus

16.00 uur

pag. 30, 32

donderdag 11

Russische Ritmiek

Zutphen

Hanzehof

20.00 uur

pag. 36

vrijdag 12 *

Russische Ritmiek

Arnhem

Musis Sacrum

20.15 uur

pag. 12

zondag 14

Russische Ritmiek

Utrecht

Vredenburg Leidsche Rijn

15.00 uur

www.hetgeldersorkest.nl

vrijdag 19

Koorbegeleiding: Die Jahreszeiten

Arnhem

Musis Sacrum

19.00 uur

www.hetgeldersorkest.nl

woensdag 24 *

Uit de nieuwe wereld

Arnhem

Musis Sacrum

20.15 uur

pag. 10

donderdag 25

Uit de nieuwe wereld

Doetinchem

Schouwburg Amphion

20.00 uur

pag. 38

vrijdag 26

Uit de nieuwe wereld

Amsterdam

Concertgebouw

20.15 uur

www.hetgeldersorkest.nl

zondag 28

Uit de nieuwe wereld

Nijmegen

De Vereeniging

14.15 uur

pag. 26

B

A

M

december 2010 donderdag 2

Beethoven nr. 2

Zutphen

zaterdag 4

Beethoven nr. 2

Nijmegen

2

* Voor deze concerten geldt dat u gebruik kunt maken van de service van Stichting Vier Het Leven. Zie pag. 58.

54

februari 2011 donderdag 3

Mahler nr. 3

Apeldoorn

II

Orpheus

20.00 uur

pag. 33

vrijdag 4

Mahler nr. 3

Arnhem

B

Musis Sacrum

20.15 uur

pag. 13

zaterdag 5

Mahler nr. 3

Nijmegen

2

De Vereeniging

20.15 uur

pag. 24

vrijdag 11

Sjostakovitsj nr. 15

Arnhem

A

Musis Sacrum

20.15 uur

pag. 10

zondag 13

Sjostakovitsj nr. 15

Nijmegen

M

De Vereeniging

14.15 uur

pag. 26

donderdag 17

Zigeunerdansen

Nijmegen

1

De Vereeniging

20.15 uur

pag. 23

vrijdag 18

Zigeunerdansen

Enschede

Nationaal Muziekkwartier

20.15 uur

www.hetgeldersorkest.nl

zaterdag 19

Zigeunerdansen

Arnhem

Besloten

Musis Sacrum

20.15 uur

On-Ganse

zondag 20 *

Zigeunerdansen

Arnhem

M

Musis Sacrum

14.15 uur

pag. 15

donderdag 24

Vuur van Stravinsky

Zutphen

Hanzehof

20.00 uur

pag. 37

Hanzehof

20.00 uur

pag. 36

vrijdag 25

Vuur van Stravinsky

Arnhem

B

Musis Sacrum

20.15 uur

pag. 13

De Vereeniging

20.15 uur

pag. 24

zaterdag 26

Vuur van Stravinsky

Nijmegen

2

Musis Sacrum

20.15 uur

pag.25

* Voor deze concerten geldt dat u gebruik kunt maken van de service van Stichting Vier Het Leven. Zie pag. 58.

55


agenda

2010 - 2011

Datum

Concert

Plaats

Zaal

Aanvang Info

donderdag 10

Beethovens ‘Eroica’

Doetinchem

Schouwburg Amphion

20.00 uur

pag. 39

zaterdag 12

Beethovens ‘Eroica’

Ede

Cultura

20.15 uur

pag. 41

zondag 13 *

Beethovens ‘Eroica’

Arnhem

M

Musis Sacrum

14.15 uur

pag. 15

vrijdag 18

Finlandia

Arnhem

A

Musis Sacrum

20.15 uur

pag. 11

zondag 20

Finlandia

Nijmegen

M

De Vereeniging

14.15 uur

pag. 27

vrijdag 25

Bruckner nr. 4

Nijmegen

2

De Vereeniging

20.15 uur

pag. 25

zaterdag 26

Bruckner nr. 4

Zutphen

Hanzehof

20.00 uur

pag. 37

zondag 27

Bruckner nr. 4

Apeldoorn

Orpheus

16.00 uur

pag. 31

woensdag 30

Gratis lunchconcert

Arnhem

Musis Sacrum

12.45 uur

www.hetgeldersorkest.nl

vrijdag 1 *

Zuidelijke passie

Arnhem

B

Musis Sacrum

20.15 uur

pag. 13

zaterdag 2

Zuidelijke passie

Nijmegen

1

De Vereeniging

20.15 uur

pag. 23

donderdag 7

Beethovens Vioolconcert

Apeldoorn

II

Orpheus

20.00 uur

pag. 33

vrijdag 8

Beethovens Vioolconcert

Doetinchem

Schouwburg Amphion

20.00 uur

pag. 39

zaterdag 9 *

Beethovens Vioolconcert

Arnhem

Musis Sacrum

20.15 uur

pag. 11

maart 2011

Serie

I

april 2011

zondag 10

Beethovens Vioolconcert

Nijmegen

zaterdag 16

De Passies van Bach

zondag 17 woensdag 20

A M

“dirkzwager begrijpt hoe ingrijpend zo’n fusie voor ons is.” Of het nu gaat om een overname, fusie, splitsing of andere ingrijpende zakelijke transactie… Bij juridische kwesties is altijd sprake van persoonlijke implicaties. De 110 advocaten en (kandidaat-)notarissen van Dirkzwager begrijpen dat. Sterker: ze hebben hun manier van werken erop gebaseerd. Een werkwijze die niet draait om dossiers, maar om mensen van vlees en bloed. En waarbij juridische expertise geen doel is, maar een middel. Een middel voor het bereiken van úw zakelijke en persoonlijke doelstellingen. Meer weten? Bel (026) 353 83 00 (vestiging Arnhem) of (024) 381 31 31 (vestiging Nijmegen).

Dirkzwager

www.dirkzwager.nl

advocaten & notarissen

De Vereeniging

14.15 uur

pag. 27

Arnhem

Musis Sacrum

19.00 uur

www.hetgeldersorkest.nl

De Passies van Bach

Arnhem

Musis Sacrum

14.00 uur

www.hetgeldersorkest.nl

De Passies van Bach

Nijmegen

De Vereeniging

19.30 uur

www.hetgeldersorkest.nl

zaterdag 21

Puccini : La Boheme Begeleiding Nationale Reisopera

Enschede

Stadsschouwburg

20.00 uur

www.hetgeldersorkest.nl

dinsdag 24

Puccini : La Boheme

Maastricht

Theater a/h Vrijthof

20.15 uur

www.hetgeldersorkest.nl

donderdag 26

Puccini : La Boheme

’s-Gravenhage

Lucent Danstheater

20.00 uur

www.hetgeldersorkest.nl

zaterdag 28

Puccini : La Boheme

’s-Gravenhage

Lucent Danstheater

20.00 uur

www.hetgeldersorkest.nl

woensdag 1

Puccini : La Boheme

Groningen

Stadsschouwburg

20.15 uur

www.hetgeldersorkest.nl

vrijdag 3

Dvorák nr. 7

Arnhem

A

Musis Sacrum

20.15 uur

pag. 11

zaterdag 4

Dvorák nr. 7

Nijmegen

1 en 2

De Vereeniging

20.15 uur

pag. 23, 25

dinsdag 7

Puccini : La Boheme

Zaandam

Zaantheater

20.15 uur

www.hetgeldersorkest.nl

donderdag 9

Puccini : La Boheme

Den Bosch

Theater aan de Parade

20.00 uur

www.hetgeldersorkest.nl

dinsdag 14

Puccini : La Boheme

Utrecht

Stadsschouwburg

20.00 uur

www.hetgeldersorkest.nl

donderdag 16

Puccini : La Boheme

Zwolle

Theater de Spiegel

20.15 uur

www.hetgeldersorkest.nl

Marco van Es, Buro voor de Boeg Rotterdam Fotografie Pieter de Swart, Het Geldersch Landschap, Vlakke Land Fotografie,

zaterdag 18

Puccini : La Boheme

Arnhem

Schouwburg

20.15 uur

www.hetgeldersorkest.nl

Sussie Ahlburg, Dirk Arleri, Nebojsa Babic, Marco Borggreve, Hanya Chlala/ArenPal, EneHarry, FotoFloor, Ronald Knapp, François Leclercq,

dinsdag 21

Puccini : La Boheme

Doetinchem

Schouwburg Amphion

20.00 uur

www.hetgeldersorkest.nl

vrijdag 24

Puccini : La Boheme

Heerlen

Parkstad Limburg Theaters

20.00 uur

www.hetgeldersorkest.nl

zondag 26

Puccini : La Boheme

Apeldoorn

Orpheus

20.00 uur

www.hetgeldersorkest.nl

dinsdag 28

Puccini : La Boheme

Amsterdam

Stadsschouwburg

20.30 uur

www.hetgeldersorkest.nl

mei 2011

juni 2011

* Voor deze concerten geldt dat u gebruik kunt maken van de service van Stichting Vier Het Leven. Zie pag. 58.

56

colofon

Eindredactie Het Gelders Orkest - Marco van Es Concept en vorm Buro voor de Boeg - Rotterdam Teksten Dirk Luijmes,

Eric Manas, Bart Muhl, Dik Nicolai, Vincent Panol, Kurt Pinter, StudioMontjoie/J-N Doumont, Marc Theis, Otto van den Toorn, Marco Vezzali, Bokkie Vink, Guy Vivien, Mark van Vugt, Steven Walthew, George Wellmans, Allard Willemse © Het Gelders Orkest, april 2010 Wijzigingen voorbehouden. De meest actuele gegevens vindt u op de website van Het Gelders Orkest: www.hetgeldersorkest.nl

57


abonnementen

& bestelinformatie

Een abonnement bij Het Gelders Orkest zekerheid u bent verzekerd van

een goede plaats mooie plaatsen wij houden rekening met

uw plaatsvoorkeur, en proberen u voor elk concert dezelfde plaatsen te geven voordeel u geniet een korting van bijna 25% gemak via één bestelformulier krijgt u de

kaarten in één keer thuis gestuurd aanbiedingen u kunt o.a. extra concerten in

Arnhem en Nijmegen met korting bezoeken

Gemak dient de mens

Heeft u een keuze uit de concertseries in deze brochure gemaakt, vul dan het aangehechte bestelformulier in of bestel uw abonnement via webshop.hetgeldersorkest.nl. U krijgt uw kaarten dan voor het begin van het seizoen thuisgestuurd.

Snelheid is een voordeel

De bestelformulieren worden verwerkt op volgorde van binnenkomst, dus wij raden u aan het formulier zo snel mogelijk te retourneren. U kunt uw abonnement uiterlijk tot 1 week voor het eerste concert in de serie bestellen.

Losse kaarten of een serie?

58

Bezoekt u jaarlijks meerdere concerten van Het Gelders Orkest, overweegt u dan een abonnement te bestellen. Behalve de in deze brochure beschreven series, kunt u via het speciale ingevoegde bestelformulier en onze website webshop.hetgeldersorkest.nl in Arnhem, Nijmegen en Ede ook een keuzeserie bestellen.

Mooie plaatsen

U kunt uw plaatsvoorkeur op het bestelformulier aangeven (de zaalplattegronden van Musis Sacrum en Concertgebouw De Vereeniging vindt u op het bestelformulier). En vanzelfsprekend geldt: hoe eerder u uw bestelformulier opstuurt, hoe groter de kans dat wij uw wensen kunnen honoreren. Wanneer u vanwege een handicap op een bepaalde plaats wilt zitten vragen we u dat ook op het bestelformulier aan te geven. Wilt u naast vrienden of kennissen zitten, hecht dan de betreffende bestelformulieren aan elkaar. Wij doen écht onze uiterste best om uw wensen te honoreren, maar kunnen niets garanderen.

Extra concerten in Arnhem, Nijmegen of Ede?

Wanneer u een abonnement bestelt kunt u gebruik maken van de mogelijkheid om meteen extra concerten te bestellen in Arnhem, Nijmegen of Ede. Zo kunt u aantrekkelijke concerten die niet in uw serie zitten, toch makkelijk bezoeken. Voor deze concerten krijgt u, naast de bestelling van een serie en alléén via het bestelformulier een aantrekkelijke korting van € 5,op de normale toegangsprijs.

Vrienden hebben zo hun privileges

Het Gelders Orkest profiteert enorm van de actieve Vriendenvereniging en doet daar regelmatig wat voor terug. Lid worden van de Vereniging Vrienden van Het Gelders Orkest kan door dit op het bestelformulier aan te geven. U hoeft dit natuurlijk niet in te vullen als u al Vriend bent!

Samen uit, samen genieten

Dit seizoen werkt Het Gelders Orkest samen met de Stichting Vier Het Leven. Zijn organiseert theateren concertbezoeken met begeleiding voor senioren die niet graag alleen een avond uit gaan. U wordt van huis opgehaald om een concert van Het Gelders Orkest te bezoeken en na afloop weer netjes thuis­ gebracht. Het vervoer, de plaatsen in het theater en uw consumpties zijn geregeld. Voor een geringe meerprijs kunt u met Vier Het Leven naar diverse geselecteerde voorstellingen en concerten van onder andere Het Gelders Orkest in Musis Sacrum. In het overzicht van deze brochure kunt u zien voor welke concerten dit geldt. Bel voor meer informatie met Vier Het Leven tel. 035 - 524 51 56 of mail info@4hetleven.nl www.4hetleven.nl.

Arnhem

Nijmegen

Ede

Abonnementen Via bestelformulier of webshop.hetgeldersorkest.nl, vanaf begin juni ook via www.mssa.nl. Losse kaarten Zaterdag 21 augustus start de losse kaartverkoop aan de kassa. Dan kunt u ook alleen daar nog uw abonnement bestellen, tot uiterlijk een week voor het eerste concert uit de serie. Vanaf dat moment zijn ook de losse kaarten 3de rang verkrijgbaar. Reductie 50% voor CJP, CKVpas en/of studenten. Vergeet niet uw kortingspas bij kaartcontrole te tonen!

Abonnementen Via bestelformulier of webshop.hetgeldersorkest.nl. Losse kaarten Start via internet vanaf zaterdag 22 mei, vanaf 31 augustus bij de Uitshop in de Stads­schouwburg. Vanaf dat moment kunt u daar ook abonnementen bestellen en betalen (tot uiterlijk een week voor het eerste concert uit de serie). Vanaf dat moment zijn ook de losse kaarten 3de rang verkrijgbaar. Bij losse kaart­ verkoop brengt De Vereeniging € 2,30 servicekosten per verkochte kaart in rekening. Reductie: Bij CJP en studenten geldt een korting van 50% per losse kaart. U moet uw kortingspas bij de kaartcontrole tonen!

Abonnementen Via bestelformulier of webshop.hetgeldersorkest.nl. Losse kaarten Vanaf 1 juni via www.culturaede.nl, telefonisch of aan de kassa.

Openingstijden dagkassa Maandag t/m zaterdag van 12.00 tot 17.00 uur. De avondkassa van Musis Sacrum is vanaf één uur voor elk concert geopend. Wanneer er een inleiding gepland staat, is de kassa 15 minuten eerder open. Musis Sacrum Velperbuitensingel 25 Postbus 1103 6801 BC Arnhem 026 - 443 73 43 www.mssa.nl

Het Gelders orkest

Keuzeabonnement in Arnhem, Nijmegen of ede

Via het speciaal ingevoegde bestelformulier en onze website kunt u ook een abonnement naar eigen keuze samen stellen. Kijkt u voor meer informatie en uw bestelling op webshop.hetgeldersorkest.nl

Openingstijden dagkassa (Uitshop Stadsschouwburg) Maandag t/m vrijdag van 09.30 tot 17.30 uur en zaterdag van 10.00 tot 17.00 uur. Telefonisch van dinsdag t/m zaterdag van 12.00 tot 17.00 uur (024 - 322 11 00) De kassa van De Vereeniging is vanaf één uur voor het concert geopend. Wanneer er een inleiding gepland staat, is de kassa 15 minuten eerder open. Concertgebouw De Vereeniging Keizer Karelplein 2-d Postbus 364 6500 AJ Nijmegen 024 - 322 11 00 (kassa) www.keizerkarelpodia.nl

Apeldoorn Abonnementen Via bestelformulier of webshop.hetgeldersorkest.nl. Losse kaarten Start 1 juli. Reductie CJP-Houders en 65plussers op vertoon van hun pas een vaste korting. Deze korting is alleen geldig bij de losse kaartverkoop. Openingstijden Bespreekbureau Orpheus Telefonisch van maandag t/m vrijdag van 13.00 tot 19.00 uur. De kassa is geopend van maandag t/m vrijdag van 15.00 tot 19.00 uur en een uur voor aanvang van de voorstelling. Orpheus Churchillplein 1 Postbus 10133 7301 GC Apeldoorn 0900 - 123 0 123 (15 cpm) bespreekbureau@orpheus.nl www.orpheus.nl

Openingstijden kassa Cultura - Maandag t/m vrijdag van 9.00 tot 21.00 uur. - Zaterdag van 10.00 tot 15.00 uur - vanaf één uur voor aanvang voorstelling Cultura t.a.v. Theaterreservering Molenstraat 45 6711 AW Ede 0318 - 672 800 www.cultura-ede.nl

Doetinchem Abonnementen Via bestelformulier of webshop.hetgeldersorkest.nl. Losse kaarten Start zaterdag 11 september aan de kassa, telefonisch en via www.amphion.nl op maandag 13 september. Openingstijden kassa Schouwburg Amphion Maandag t/m zaterdag 10.00 tot 14.00 uur en vanaf een uur voor aanvang van een concert. Schouwburg Amphion Schouwburgplein 1 (tot 1 juli 2010) Hofstraat 159 (na 1 juli 2010) Postbus 413 7000 AK Doetinchem 0314 - 37 60 00 info@amphion.nl www.amphion.nl

Zutphen Abonnementen via bestelformulier of webshop.hetgeldersorkest.nl. Voorverkoop via www.hanzehof.nl en bestelformulier Hanzehof vanaf 22 mei (vanaf 11 mei voor Vrienden van de Hanzehof) Losse kaarten vanaf 15 juni via www.hanzehof.nl, telefoon en kassa. De kassa is geopend van dinsdag t/m vrijdag van 11.00 tot 16.00 uur en een uur voor aanvang van de concerten. De kassa is telefonisch bereikbaar van dinsdag t/m vrijdag van 10.00 tot 17.00 uur. Hanzehof Coehoornsingel 1 7201 AA Zutphen 0575 - 51 20 13 info@hanzehof.nl www.hanzehof.nl

59


The best things in life are created in harmony Working together as a real team not only makes the work itself more pleasurable, it delivers a better end product every time. In music and in business. That’s why Teijin Aramid, one of the worlds biggest producers of the ultra strong, lightweight and sustainable aramid fiber focuses on partnership with its customers. To create the best and most sustainable solutions. Time and time again. www.teijinaramid.com 60

Teijin Aramid is the main sponsor of the Arnhem Philharmonic Orchestra since 2002.

Seizoensbrochure 2010-2011 Het Gelders Orkest  

Alle series van Het Gelders Orkest voor het seizoen 2010-2011