Page 1

Analyse Architectuur

Rietveld Schrรถderhuis Mรถbius Huis Namen:

Ruben Hetebrij

Klas: Datum: Docenten:

5-6-2010

S1027458


Inhoudsopgave Ben van Berkel Gerrit Rietveld

4 5

Mรถbius huis Impressie Mรถbius huis Locatie Kavel Kavelbegrenzing Routing naar het huis Entree Primaire vorm Ruimte functies Ruimte functies Wonen/Werken Routing door het huis Ruimtelijke organisatie Constructie Constructie Begrenzing van de verkeersruimte Materialisering van de gevel Materialisering van de gevel Onderdelen van de gevel Ruimtes in relatie tot buiten Details

Rietveld Schrรถderhuis 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25

Impressie Rietveld Schrรถderhuis Locatie Kavel Entree Entree Ruimte functies Ruimte functies Wonen/Werken Routing door het huis Ruimtelijke organisatie Flexibiliteit Constructie Constructie Begrenzing van de verkeersruimte Begrenzing van de verkeersruimte Materialisering van de gevel Materialisering van de gevel Onderdelen van de gevel Ruimtes in relatie tot buiten Details

Vergelijking met conclusies 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45

Locatie Kavel Entree Ruimte functies Ruimte functies Wonen/werken Routing door het huis Ruimtelijke organisatie Constructie Begrenzing van de verkeersruimte Materialisering van de gevel Ruimtes in relatie tot buiten

46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57

Bronvermelding

58

2


Inleiding Architectuur! Architectuur is de algemene naam voor een heel groot kennisveld. Vele personen hebben al geprobeerd om architectuur te begrijpen. Maar hoe begrijp je architectuur? We moeten architectuur analyseren om achter dit antwoordt te komen. Dit is ook onze opdracht voor school. Het analyseren en vergelijken van twee woningen. Dit doe je doormiddel van analyse tekeningen. Hetgeen wat je hier dan ook van leert is; goede analyse tekeningen maken, goede conclusies schrijven, inzicht krijgen van het ontwerp en het begrijpen waarom de architect bepaalde keuzes heeft gemaakt. Oftewel wij proberen meer inzicht in architectuur te krijgen. Waarom? Voor de opdracht hadden wij keuze mogelijkheid uit verschillende woningen. Uit die woningen hebben wij het mรถbius en het schรถder huis gekozen. Hier was wel een reden voor. Het Schรถderhuis kozen we omdat iedereen het kende. Ook is het in Nederland een belangrijke woning geworden met de architectuurstroming de stijl. De tweede keus voor ons was wat moeilijker, omdat de meningen verdeeld waren. Zo was de keus tussen het mรถbius en huis met studio. Het mobius leek ons interessant omdat daar de mobiusband door heen zit. En het huis met studio leek ons interessant omdat het huis met veel glas is gemaakt. Uiteindelijk hebben we gekozen voor het mรถbius, omdat deze woning meer stemmen kreeg.

3


Ben van Berkel

In de tijd dat Ben van Berkel een andere identiteit probeert te ontwikkelen heeft hij het Mรถbius huis, Het Valkhof Museum en de Prins Claus Brug gerealiseerd. Recentere projecten waarin je zijn interesse voor de intergratie van constructie met architectuur zijn: the Mercedes-Benz Museum in Stuttgart en Arnhem Centraal. Hij is een vrij frequente spreker bij Princeton en heeft lesgegeven op de Universiteit van Stuttgart, het Berlage Instituut en op de Universiteit van California. Op het moment is hij een professor van conceptuele kunst en hoofd van de architectuur afdeling op de Staedelschule in Frankfurt.

Mรถbius Huis

Ben van Berkel heeft Architectuur gestudeerd aan de Rietveld Academy in Amsterdam en bij het Architectural Association in Londen waar hij in 1987 zijn AA Diploma kreeg. Zijn eerste projecten bijna meteen nadat Van Berkel & Bos Architectuur Bureau was opgericht. De gebouwen die hij in zijn eerste periode heeft gemaakt zijn bijvoorbeeld Karbouw, het Remu elektriciteitsstation, en Villa Wilbrink. Nadat hij was gekozen om de Erasmus brug in Rotterdam te ontwerpen is hij de rol van de architect anders gaan begrijpen. Hierdoor nam hij een andere aanpak door het oprichten van UN-Studio in 1999.

4


Gerrit Thomas Rietveld wordt internationaal gezien als één van de grote vernieuwende meubel- en interieurontwerpers van de 20ste eeuw. Hoewel zijn totale oeuvre meer dan 200 ontwerpen voor gebouwen omvat, is Rietveld als architect vooral bekend geworden dankzij het Rietveld Schröderhuis in Utrecht, dat hij in 1924 volgens de ideeën van De Stijl ontwierp. In die tijd was Rietveld, mede dankzij zijn beroemde Rood-blauwe stoel, een begrip in de kringen van de internationale avant-garde, en had zijn werk een grote invloed op zijn tijdgenoten. Zowel in de architectuur als in het ontwerpen van zijn meubels en interieurontwerpen streefde Rietveld ernaar ruimte te scheppen door maatvoering en begrenzing, en door soberheid na te streven, dus af te zien van overbodige vormen of ornamenten. Gerrit Rietveld (1888-1964) leerde het vak van zijn vader die een meubelmakerij in Utrecht had. Hij volgde vanaf 1904 avondcursussen bij het Utrechts Museum der Kunstnijverheid, werkte in de edelsmidswerkplaats van juwelier C.J.A. Begeer en volgde een avondopleiding architectuur bij de architect P.J.C. Klaarhamer. In 1917 opende Rietveld zijn eigen meubelwerkplaats. Het jaar daarop ontwierp hij het prototype van de latere Rood-blauwe stoel, die oorspronkelijk uit kleurloos onbeschilderd hout bestond. In 1919 leerde hij Theo Doesburg kennen en architect J.J.P. Oud en werd hij medewerker van het tijdschrift “De Stijl”. Rietveld voelde zich sterk verwant met de opvattingen van De Stijl, die aansloten bij zijn overtuiging dat een ontwerp zuiver moet zijn, eigentijds en dat elke traditionele vorm of werkwijze moet worden vermeden.

Rietveld Schröderhuis

Gerrit Rietveld

5


Mรถbius Huis

Impressie Mรถbius huis

6


Locatie

Mรถbius Huis

Het mobiushuis is gesitueerd aan de Oostzijde van een weg. Het staat midden in een natuurrijk gebied, er is veel bos en veel water.

Bomen Het mรถbius huis Hoofdweg naar de woning Water Andere bebouwing

Schaal: 1:1500

7


Kavel

Mรถbius Huis

De tuin ligt te midden van een bosrijke omgeving. De elementen die in de tuin staan zijn gebaseerd op de vormgeving van het huis, ze zijn in het verlengde doorgetrokken en ondersteunen zo het huis.

Voetpaden Het mรถbius huis De tuin Bomen Weg

Schaal: 1:1000

8


Kavelbegrenzing

Mรถbius Huis

Het huis wordt aan twee zijden begrenst door een open, harde begrenzing. Aan een kant wordt de kavel gedeeltelijk begrenst door een gesloten harde begrenzing.

Het mรถbius huis Begrenzing aan water Begrenzing aan beplanting

Schaal: 1:1000

9


Routing naar het huis

Möbius Huis

Vanuit drie richtingen is het huis te betreden, in deze zelfde richtingen liggen de entree’s.

Het möbius huis Routing naar de woning vanaf de hoofdweg Voetpaden richting de woning Zichtlijnen

Schaal: 1:1000

10


Entree

Möbius Huis

Er zijn drie hoofdentree’s bij het möbius huis. Alle drie hebben ze de eigenschap van een hoofdentree, maar geen van de drie kan zich alleen benoemen tot hoofdentree. De rest van de entrees zijn aangesloten op de rest van de ruimten op de begane grond.

Hoofdruimte in de woning Richting de ingang

Schaal: 1:200

11


Primaire vorm Mรถbius band

Het mobiushuis is op zichzelf ook al een deel van de mobiusband. Op het moment dat er een halve rotatie in de mobiusband zit, is van bovenaf de twee kruisende lijnen te zien. Hierop is het huis op gebaseerd.

Mรถbius Huis

Bovenaanzicht van het huis

Ontwerp van het huis

12


Ruimte functies

1e Verdieping

Begane grond

Mรถbius Huis

Elke verdieping heeft slaapruimtes en berging. En verder hebben de begane grond en de eerste verdieping beide werkruimtes zoals een studio of een kantoor.

Berging Slaapruimtes Werkruimtes

Kelder

Schaal: 1:200

13


1e Verdieping

Begane grond

Mรถbius Huis

Ruimte functies Op elke verdieping sanitaire ruimtes en verkeersruimtes. Alleen op de begane grond leefruimte. De sanitaire ruimtes zijn er op elke verdieping zodat er voor alle slaapkamer of diezelfde verdieping een badkamer is en de verkeersruimtes zijn er zodat er niet teveel door andere ruimtes wordt gelopen. Wat wel opvalt is dat de leefruimtes op de begane grond zitten en ook nog aan elkaar vast zitten waardoor je een deel van het huis alleen leefruimte hebt en de rest dus voor de slaap, werk en sanitaire functies.

Sanitaire ruimtes Verkeersruimtes Leefruimtes

Kelder

Schaal: 1:200

14


1e Verdieping

MĂśbius Huis

Wonen/Werken De ruimtelijke organisatie van het mobiushuis is gebaseerd op een mobiusband. De ruimtes zijn zo georganiseerd dat het een mobiusband vormt. Deze mobiusband is wonen, werken en leven in relatie met tijd. (grote mobiusband) Het gedeelte waar de mobiusband draait is ook gelijk het draaipunt van de ruimtelijke organisatie. Op het draaipunt draaien de functies op de 1e en 2e verdieping ten opzichte van elkaar om.

Leefruimte = zeer gesloten (Slaapkamers, badkamers) Werkruimte = vrij open (Studio’s, keuken) Ontspanruimte = zeer open (Woonruimtes)

Begane grond

Schaal: 1:200

15


Routing door het huis

1e Verdieping

Möbius Huis

Op het knooppunt van deze mobiusband liggen verkeersruimtes. Via deze verkeersruimtes is het mogelijk om overal in het huis te komen. Het is een doorgaande gang. De gangen verbonden door 2 trappen vormen samen ook een mobiusband. (kleine mobiusband) De ruimtes die “ruimte aan ruimte” liggen zijn gebaseerd op de grote mobiusband.

Begane grond Langs ruimtes Verkeersruimtes Door ruimtes

Kelder

Schaal: 1:200

16


Ruimtelijk ordening

1e Verdieping

Mรถbius Huis

De ruimtelijk ordening is vooral te zien op de begane grond en de eerste verdieping. Daar is te zien dat er sprake is van een gangtype. Door de woning in de lengte ligt een lange gang. Vanuit die gang zijn veel ruimtes bereikbaar.

Begane grond

Verkeersruimtes

Kelder

Schaal: 1:200

17


Constructie

Het type draagconstructie voor deze woning is horizontale schijven met verticale lijnen. Dit komt door de grote vloeren, die bijna niet wordt vervormd.

Mรถbius Huis

Hier zie je dat er een krachtenoverdracht plaatsvind van het plafond het belastende element naar een betonnen wand die de krachten overbrengt op de grond.

Belastende element Krachtoverbrengende constructie Horizontale schijven

18


Constructie

Mรถbius Huis

Doordat het een grote woning is en de gehele woning is gebaseerd op een mรถbius band heeft hij op veel plekken steunpunten. Op elke verdieping zijn wanden en kolommen die dragend zijn. Door de dikte van het beton is dit te zien.

1e Verdieping

Begane grond Niet-dragend element Dragend element (Beton)

Kelder Schaal: 1:200

19


Begrenzing van de verkeersruimte

1e Verdieping

Mรถbius Huis

De verkeersruimtes in het mรถbius huis zijn het merendeel aan een zijkant open de andere kanten gesloten. Dit zorgt ervoor dat je de open kant gaat opkijken, naar buiten toe.

Begane grond Dichte begrenzing Open begrenzing Verkeersruimte

Schaal: 1:200

20


Materialisering van de gevel Een deel van de gevel is een gelaagde gevel, zoals bij het linkerzijaanzicht is te zien, een betonnen muur met op sommige plekken een laag glas er nog voor.

Linkerzijaanzicht

Mรถbius Huis

Vooraanzicht

Voor de rest is de gevel meer een knipgevel de gevelwand is als het ware ingeknipt en de gaten zoals de ramen op de eerste verdieping bij het vooraanzicht zitten bij een punt van het gevelvlak Bij het vooraanzicht ontstaat als het ware een plint waarbij de begane grond veel glas heeft en de 1e verdieping meer uit beton bestaat

Rechterzijaanzicht

Beton Glas

Achteraanzicht

21


Materialisering van de gevel

1e Verdieping

Mรถbius Huis

Het merendeel van de gevel bestaat uit glas en beton en op sommige plekken is er hout te zien op de gevel. Dit hout geeft een ingang tot de woning aan.

Beton

Begane grond

Hout Glas

Schaal: 1:200

22


MĂśbius Huis

Onderdelen van de gevel Het mobiushuis maakt gebruik van terrassen. Deze zijn groot in ruimte en vormen op allebei de verdiepingen een soort rust ruimte. Deze ruimtes zijn zo gesitueerd dat het balkon op de 2e verdieping zonsopgang ziet. Het terras op de 1e verdieping ziet zonsondergang. Verder maakt het mobiushuis gebruik van glas. Dit glas geeft een transparant beeld. Vooral aan de Oost zijde van het gebouw. Dit glas is ook gebruikt om indrukwekkende schaduweffecten in het huis te creĂŤren.

Glas Terrassen

23


Ruimtes in relatie tot buiten

1e Verdieping

Möbius Huis

Bij de ruimten in het möbius huis is een onderscheid maken in drie soorten; woonruimte (zoals de woonkamer), werkruimte (zoals de studio’s) en leefruimte (slaap- en badkamers). De woonruimten zijn heel open met ramen aan alle zijden. De werkruimten zijn vrij open, met de helft aan ramen en de leefruimten zijn heel gesloten en privé met maar een paar kleine ramen.

Opening van de ruimte Leefruimte = zeer gesloten (Slaapkamers, badkamers) Werkruimte = vrij open (Studio’s, keuken)

Begane grond

Ontspanruimte = zeer open (Woonruimtes)

Schaal: 1:200

24


Detail

Uitleg van hoe het glas aan de muur wordt gezet.

1.

2.

3.

Mรถbius Huis

Locatie detail

1. Op het werk gestort beton word gestort 2. Isolatielaag word aangebracht 3. Prefab beton word ertegenaan gezet. 4. Waardoor er dan tussen het prefab beton en het op het werk gestorte beton bevestigings klemmen kunnen worden geplaatst 5. Het glas word er daarna ingezet

4. Op het werk gestort beton Isolatie Prefab beton Glas

5.

25


Rietveld Schrรถderhuis

Impressie Rietveld Schrรถderhuis

26


Locatie

Rietveld Schrรถderhuis

Het schroderhuis staat in een dichtbebouwde omgeving. Zowel bebouwing in de vorm van wegen en gebouwen.

Voetpad Autoweg Het rietveld schrรถderhuis Omliggende bebouwing

Schaal: 1:1000

27


Rietveld Schrรถderhuis

Kavel De kavel is naar drie zijden gericht, aan drie zijden van de kavel zit een looppad. Aan de andere kant wordt het huis afgesloten door bebouwing. De kavel ligt direct aan de straat.

Hoge schutting Laag hekwerk Voetpad Het rietveld schrรถderhuis Bomen

Schaal: 1:200

28


Rietveld Schrรถderhuis

Entree De hoofdentree is gesitueerd in het zuid-oosten van de gevel. Deze staat loodrecht op de bebouwde kant van het huis. achter de hoofdentree ligt de verkeersruimte die leidt naar de andere ruimten.

Verkeersruimte Richting de hoofdingang

Schaal: 1:100

29


Entree

Rietveld Schrรถderhuis

Aan elke ruimte die aan de gevel is gesitueerd, bevindt zich een entree.

Ruimtes met een entree/uitgang Richting de entree

Schaal: 1:100

30


Rietveld Schrรถderhuis

Ruimte functies

Begane grond

1e Verdieping

Hier zijn de slaap en werkruimtes te zien wanneer de muren tenminste dicht zijn. Wat opvalt is dat alle slaapkamers op de eerste verdieping zitten en alle werkruimtes op de begane grond. Dit is misschien omdat je boven ook op de balkons kan komen ter ontspanning terwijl ervoor is gekozen om dat beneden dan niet te doen zodat je aan het werk blijft.

Slaapruimtes Werkruimtes

Schaal: 1:100

31


Rietveld Schrรถderhuis

Ruimte functies

Begane grond

Op beide lagen van de woning zitten leefruimtes zoals een woonkamer of eetkeuken, verkeersruimtes zoals een hal of overloop en sanitaire ruimtes zoals een wc of badkamer. De laatste twee zijn wel logisch dat die hier zijn gesitueerd omdat je bijna altijd wel een toilet in de buurt wilt hebben, alle slaapkamers zitten op de eerste verdieping daarom is de badkamer dus ook op de eerste verdieping en er is ervoor gekozen om een centrale verkeersruimte op elke verdieping te hebben. Wat wel apart is dat de keuken en de woonkamer niet op dezelfde verdieping zitten dit kan komen doordat het wonen en werken wordt gescheiden zoals in de volgende analyse is te zien.

1e Verdieping Leefruimtes Verkeersruimtes Sanitaire ruimtes

Schaal: 1:100

32


Rietveld Schröderhuis

Wonen/werken

Begane grond

1e Verdieping

1e Verdieping zonder schuifbare elementen

Voor de tweede verdieping is er niet echt een duidelijke scheiding tussen leefruimtes en ontspanruimtes. Dit is zelfs heel vrij doordat ruimten dienst kunnen doen voor meerdere functies en doordat muren kunnen worden verschoven. Er is wel een duidelijk verschil in wonen en werken in de woning want op de begane grond wordt gewerkt in de studio’s en in de keuken en dan wordt er op de eerste verdieping gewoont door slapen of ontspannen

Leefruimte = zeer gesloten (Slaapkamers, badkamers) Werkruimte = vrij open (Studio’s, keuken) Ontspanruimte = zeer open (Woonruimtes)

Schaal: 1:100

33


Rietveld Schrรถderhuis

Routing door het huis De route is vanuit de gang naar verschillende kamers. Maar de route loopt ook door de ruimtes langs de gang. Deze loopt door bijna alle ruimtes.

Verkeersruimtes

Begane grond

1e Verdieping

Door ruimtes

Schaal: 1:100

34


Ruimtelijke ordening

Rietveld Schrรถderhuis

De ruimtes liggen ruimte aan ruimte. En zijn via de gang met elkaar in verbinding.

Begane grond

1e Verdieping

Schaal: 1:100

35


1e Verdieping

1e Verdieping zonder schuifbare elementen

Rietveld Schrรถderhuis

Flexibiliteit Dit is een onderwerp dat eigenlijk alleen interessant is voor het rietveld schrรถderhuis, omdat alleen bij het rietveld de muren verwijderbaar zijn zoals te zien is bij deze afbeeldingen. Nadat de muren zijn weggehaald ontstaat er op de 1e verdieping een kamer met veel ruimte voor allerlei doeleinden.

Weg te halen muren

Schaal: 1:100

36


Constructie

Rietveld Schrรถderhuis

Begane grond

Het type draagconstructie voor deze woning is horizontale schijven met verticale lijnen. Het overgrote deel van de dragende constructies liggen aan de rand van de woning waardoor er veel ruimte is binnen in de woning voor bijvoorbeeld vrij indeelbare ruimtes. Je kunt aan de dikte van de elementen zien of ze dragend of niet dragend zijn. De krachtenafdracht is ook zien van bijvoorbeeld het plafond naar de wand die het weer overbrengt naar de grond.

Horizontale schijven Niet-dragende element Dragende element (Metselwerk) Belastende element Krachtoverbrengende constructie

Schaal: 1:100

37


Rietveld Schrรถderhuis

Constructie

Hier is te zien dat de dragende constructie dus aan de buitenzijde van de woning ligt. Hierdoor zijn dus ook veel muren in de woning verwijderbaar.

Horizontale schijven

1e Verdieping

1e Verdieping zonder schuifbare elementen

Niet-dragende element Dragende element (Metselwerk)

Schaal: 1:100

38


Rietveld Schrรถderhuis

Begrenzing van de verkeersruimte De verkeerstuimte wordt door alle kanten beschermd door wanden en deuren. Dit wordt onderbroken door het bordes in de ruimte die naar boven lijdt. Op dit bordes is een rustpunt gekomen.

Dichte begrenzing Verkeersruimte

Begane grond Verhoging in de verkeersruimte Begane grond

Schaal: 1:100

39


1e Verdieping

1e Verdieping zonder schuifbare elementen

Rietveld Schrรถderhuis

Begrenzing van de verkeersruimte

Op de eerste verdieping zijn de schuifbare elementen aanwezig. Dit kan de verkeersruimte helemaal open en dicht maken. Door als de elementen allemaal op hun plaats staan is de verkeersruimte gesloten, maar als de elementen zijn weggeschoven is de verkeersruimte helemaal open.

Open begrenzing Dichte begrenzing Verkeersruimte

Schaal: 1:100

40


Rietveld Schrรถderhuis

Materialisering van de gevel Wat heel mooi in de gevel van het rietveld schrรถderhuis is te zien uit welke vormen het bestaat en de componenten uit de kunststijl De Stijl die erin zitten. Omdat De Stijl word gekenmerkt door primaire kleuren met wit, zwart en grijs en door rechte lijnen is dat hier ook weer te zien. De grijze en witte kleuren voor de vlakken het zwart voor de kozijnen en dan de primaire kleuren voor een aantal rechte lijnen. Het Rietveld Schrรถderhuis is een vlakkengevel dit is te zien doordat het een compositie van vlakken is, het is dus niet zo dat de gevel alleen uit vlakken bestaat maar ze zijn er wel in terug te zien. Verder zijn net zoals bij alle vlakkengevels de openingen in de gevel zoals de ramen geen gaten maar onderbrekingen in de muur.

41


Rietveld Schrรถderhuis

Materialisering van de gevel

Begane grond

1e Verdieping

De gevel van het rietveld schroderhuis bestaat uit glas en metselwerk met daarop gekleurd pleisterwerk. Wat hier te zien is dat op de eerste verdieping drie zijden voor een groot deel uit glas bestaan en op de begane grond deze drie zijden wat dichter zijn en een zijde geheel van metselwerk. Het vele glas zorgt voor veel lichtinval en een redelijke open gevel.

Gemetseld met pleiserwerk Glas

Schaal: 1:100

42


Rietveld Schröderhuis

Onderdelen van de gevel Rietveld gebruikt zijn balkonnen voor verschillende doeleinden. Deze zijn onder andere om de vlakkengevel meer reliëf te laten aannemen. Verder om schaduweffecten te creëren. Omdat het Rietveld huis op de 1e verdieping vrij indeelbaar is, heeft Rietveld aan elke zijde een balkon gemaakt. Het maakt dan niet uit dat welke functies je de kamers geeft. Rietveld vind het blijkbaar belangrijk dat elke slaapkamer een balkon heeft. Rietveld maakt ook gebruik van lichtinval. Bekijk het glaswerk op het dak. Glas heeft hier de functie om de vlakken nog meer uit de gevel te doen komen. Het hoekraam is zo opgebouwd dat de hoek lijkt weg te vallen als het raam open staan. Het dakvlak lijkt dan een deel te zweven.

Glas Balkons

43


Ruimtes in relatie tot buiten

Rietveld Schrรถderhuis

Elke ruimte heeft een duidelijk relatie met buiten door veel raam. De ramen zijn naar drie zijden gericht. Dit versterkt de driezijdigheid van het huis.

Opening van de ruimte

Begane grond

1e Verdieping

Zichtlijnen

Schaal: 1:100

44


1.

Locatie detail

2.

3.

Rietveld Schrรถderhuis

Detail

De kozijnen en staalprofielen zijn slank gekozen, waardoor het grote raam in de hoek een doorgaand raam lijkt. Er is in de hoek geen kozijn aanwezig, wanneer het hoekraam wordt geopend, valt de hoek daardoor weg. Er ontstaat een ruimtelijk gat op die hoek van het gebouw. Hier ziet u een uitleg hoe het raamdetail wordt opgebouwd. 1. Het metselwerk wordt gemaakt 2. I-Profielen worden geplaatst 3. Hier komen bevestigingspunten aan zodat het glas erin kan worden gezet 4. Hier is het glas erbij in gezet.

Metselwerk

4.

Bevestigingspunten I-profielen Glas

45


Locatie

Vergelijking

Het mรถbius huis ligt in een zeer natuurrijk gebied, met veel bos en water. De bebouwing, als die er al is, zijn vooral vrijstaande woningen. Daar tegenover staat het rietveld schrรถder huis midden in de stad met in de nabije omgeving vooral rijtjeshuizen.

46


Kavel

Vergelijking

Het mรถbius huis heeft een grote kavel, waarbij veel met de natuur en vormgeving van de tuin is gedaan. De kavel van het mรถbius huis is aanzienlijk kleiner en heel rechtlijnig. Beide tuinen hebben een sterke relatie met hun huis, als het gaat om de beweging naar de entrees toe.

47


Entree

Vergelijking

Het rietveld schrรถder huis heeft een entree die centraal in het midden van het huis is gesitueerde en naar het centrum van het huis leidt. Bij het mรถbius huis is de entree zo gesitueerd, dat er een beweging naar en in het huis ontstaat.

48


Vergelijking

Ruimte functies Bij het rietveld schroderhuis zijn de slaapruimtes en de werkruimtes gescheiden terwijl deze bij het mobius huis meestal bij elkaar liggen. Verder heeft het mobius huis speciaal ruimtes voor de berging terwijl het rietveld schroderhuis deze helemaal niet heeft. Misschien komt dit omdat het rietveld schroderhuis ouder is en er vroeger niet zoveel werd gelet op waar spullen moesten worden opgeborgen een andere reden zou kunnen zijn dat het misschien nog wel meevalt met hoe weinig berging er in het rietveld schroderhuis zit doordat er ook allemaal kasten instaan die niet overheersend zijn voor de ruimte.

49


Ruimte functies

De leefruimtes liggen bij het rietveld schroderhuis boven elkaar en op twee verdiepingen in tegenstelling tot het mobius huis die deze alleen op de begane grond heeft.

Vergelijking

De verkeersruimte van het mobius huis ligt meer aan de rand van de woning terwijl deze bij het rietveld schroderhuis meer in het midden ligt. Verder heeft het mobius huis ook al is het ook wel logisch omdat het een grotere woning is meer sanitaire ruimtes.

50


Wonen/werken

Vergelijking

Waar bij het rietveld schrรถder huis de indeling van wonen en werken heel vrij is, is deze bij het mรถbius huis heel duidelijk verschillend. In het mobius huis zie je de mobius band erin terug want bij de draaiing van de band heb je een ander soort functie. Verder is het wonen en werken bij het rietveld schroderhuis meer gescheiden dan bij het mobius huis.

51


Routing door het huis

Vergelijking

Hierbij zijn veel overeenkomsten te zien. Bij alle twee de huizen kan je vanuit de gang in heel veel ruimtes komen. Maar ook door ruimtes heen loopt een route die van de ene ruimte naar de andere ruimte loopt. Alleen bij het mรถbius op de eerste verdieping is de route langs de ruimtes. Wat bij het rietveld schรถderhuis niet is te zien.

52


Ruimtelijke organisatie

Vergelijking

Het grote verschil tussen de ruimtelijke organisatie is dat er door het Mรถbius een gang loopt waar bijna alle ruimtes aan liggen. Maar bij het Schรถder huis is er geen gang die de ruimtes ordent maar de ruimtes liggen aan elkaar, ruimte aan ruimte.

53


Constructie

Vergelijking

Om de vorm van een mรถbius band te verkrijgen zijn er bij het mรถbius huis veel meer constructieve muren gebruikt en zitten deze dus ook op verschillende plekken in de woning zowel binnen in de woning als op sommige plekken aan de buitenkant van de woning. Dit in tegenstelling tot het Rietveld Schrรถderhuis die de lagen meer boven elkaar heeft waardoor de constructieve muren op dezelfde plekken kunnen blijven zitten.

54


Begrenzing van de verkeersruimte

Vergelijking

Bij het Schรถderhuis zijn de verkeersruimtes helemaal gesloten, behalve als de wanden op de eerste verdieping zijn weg geschoven dan onstaat er een open ruimte. In het Mobius is er sprake van deels open en deels dicht. De open muren, van glas, begrenzen de buitenkant waardoor er uitzicht onstsaat naar de omgeving. De dichte muren begrenzen de andere ruimtes in het gebouw.

55


Materialisering van de gevel De grote verschillen tussen beide woningen is het materiaalgebruik, de kleuren en het soort gevel.

Vergelijking

Zo wordt er bij het rietveld schröderhuis metselwerk met pleisterwerk gebruikt en bij het möbius beton waardoor het kleurgebruik bij het mobius meer grijs is terwijl het rietveld meer de kleuren van De Stijl gebruikt (primaire kleuren met grijs, wit en zwart) Een ander verschil is het soort gevel, omdat het möbius huis een knipgevel en een gelaagde gevel is terwijl het rietveld schröderhuis alleen een vlakkengevel is. Wat wel een overeenkomst is dat beide woningen veel glas gebruiken in de gevel ook al is dat bij het möbius huis beter te zien dan bij het rietveld schröderhuis

56


Ruimtes in relatie tot buiten

Vergelijking

Het mรถbius huis heeft duidelijke verschillen bij de ruimtes in de openheid naar buiten toe. Bij het rietveld schrรถderhuis is dit niet zo, maar daar zijn er dan ook geen vaste ruimtefuncties.

57


Bronvermelding Het rietveld schoderhuis http://nl.wikipedia.org/wiki/Gerrit_Rietveld http://nl.wikipedia.org/wiki/Nieuwe_Bouwen http://nl.wikipedia.org/wiki/De_Stijl http://nl.wikipedia.org/wiki/Rietveld_Schröderhuis http://www.gerrit-rietveld.nl/werk.html http://www.rietveldschroderhuis.nl/ http://www.centraalmuseum.nl/page.ocl?pageid=40&mode=&version http://www.world-heritage-tour.org/europe/benelux/netherlands/rietveld-schroder/map.html (Panorama foto’s) SketchUp Model Het mobius huis http://www.architectenweb.nl/aweb/projects/project.asp?PID=432 http://www.unstudio.com/nl/unstudio/studio/design/design-aproach http://www.unstudio.com/nl/unstudio/projects/mobius-house http://www.quest3d.com/index.php?id=15 (3D Tour) http://www.west8.nl/projects/gardens/mbius_garden/ http://riemerpostma.net16.net/begrippen.html SketchUp Model

58

Analyse Rietveld Schröderhuis en Möbius huis  

Een analyse voor het vak Architectuur van het Rietveld Schröderhuis en het Möbius huis

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you