Page 1

Beneluxblad voor exposant en beursmanager

Expovisie > NR 610 > WINTER 2011 ‘Wij doen het Lepeltjesgewijs, maar met pressie’

JAARGANG 60 > NR 610 > WINTER 2011

HENK ONTWERPT EFFICIËNT EXPOSEREN

Sybrand Hogewerf

‘Ik wil het expovak begrijpelijk maken’ BEURSSTRATEGIE

Nooteboom Trailers analyseert

‘Teveel gelijksoortige beurzen’

BEURSCONCEPT

Opvallend veel nieuwkomers betreden de beurzenmarkt CROMA-ONDERZOEK OP LIBELLE ZOMERWEEK

Productgerelateerde standactiviteit werkt

Pierre Hermant

‘WIJ DOEN HET LEPELTJESGEWIJS, MAAR MET PRESSIE’

■ STANDBOUWGALERIJ 2011 ■ MULTIPED ■ BEURSFILMS ■ LEAN & GREEN


Inhoud Jaargang 60 > nr 610 > WINTER 2011

006 Nooteboom Trailers Beursstrategie

010 Pierre Hermant Captain of Industry

015 Effect beursdeelname Croma Onderzoek

016 HenK ontwerpt Efficiënt Exposeren Standdesign

020 Veel Belgische MICE-beurzen Achtergrond

023 Han Leenhouts Column

025 Exposhow Nieuwe beurs

026 Interview Oosterling en De Winter Branchenieuws

029 Inspirerende standconcepten Standbouwgalerij 2011

046 JMT wordt Lean & Green Achtergrond

016

HenK ontwerpt Efficiënt Exposeren “Het expovak begrijpelijk maken, daar gaat het om”

049 iitala

Standconcept

050 Films leveren meerwaarde Beurstechniek

054 Evelyne Bastin Dame van stand

058 Nieuw: de Multiped Beurscommunicatie

060 Opvallende nieuwkomers Beursconcept

064 DuikRAI versus Duikvaker

006

010

“Eigenlijk zijn er teveel dezelfde beurzen”

“Mensen moeten thuiskomen met een sterk verhaal”

Beursdeelname Nooteboom Trailers

Captain of Industry Pierre Hermant

Beursnieuws

068 De twisttable Branchenieuws

069 Christophe Landuyt Column

070 Serviceadressen 004


Voorwoord

Bruisende branche Beste lezer,

W

050 “Nieuwe generatie is heel visueel ingesteld”

ij hebben moeten besluiten om de komende editie van onze beurs te annuleren. Onder de huidige economische omstandigheden bleek het niet mogelijk een exposantenaanbod te kunnen bieden dat voldoet aan onze kwaliteitseisen. Wij kijken vol vertrouwen naar de toekomst en beraden ons over een nieuwe datum. Berichten met een dergelijke strekking zijn de afgelopen twee jaar regelmatig terug te vinden in onze Edwin Nunnink Edwin.nunnink@hetportaal.com e-nieuwsbrieven en in dit magazine. In deze editie maken we op de nieuwspagina’s melding van een viertal geannuleerde en/of verschoven beurzen en dat is nog maar een selectie van wat we de afgelopen maanden online hebben gemeld. Reden voor een somber betoog over het marketing- en communicatiemedium beurzen? Nee, dat zeker niet. Want op dezelfde nieuwspagina’s melden we ook vijf nieuwe beurzen. Tegenover elke beurs die (tijdelijk) verdwijnt, verschijnt ook minstens een nieuw initiatief. Een nieuwe nichemarkt die zich presenteert, een nieuw beursconcept dat het levenslicht ziet. Het totaal aantal beurzen wordt niet minder. In deze Expovisie wijden we daarom een artikel aan drie nieuwe beursorganisatoren. Mensen die vanuit hun passie of beroep behoefte hadden om gelijkgestemden bij elkaar te brengen. Zo lees je dat wat begon als een webwinkel, uitgroeide tot een community en uiteindelijk een beurs met een hoog eventgehalte. Het is een trend. Online communities gaan uiteindelijk evenementen organiseren om elkaar ook persoonlijk te kunnen ontmoeten. Dat kan een congres zijn, een beurs, een netwerkborrel, een feest of een combinatie van al deze evenementen. Met als gemene deler dat deze special interest bijeenkomsten worden georganiseerd door mensen die nog niets weten van de geldende conventies in de beurzen- en evenementenbranche. Innovatie is het resultaat. Professionele beursorganisatoren worden door de huidige economische omstandigheden gedwongen hun beursconcepten onder de loep te nemen. Nieuwkomers in het beurzenvak brengen nieuwe ideeën in. En de toeleveranciers bewegen mee. Zoals Henk Ontwerpers die het instrument Efficiënt Exposeren heeft bedacht, Faircom Media die een grootformaat beursapp met reclamemogelijkheden ontwikkelde en JMT die haar inspanningen op het gebied van duurzaam transport beloond zag met de Lean & Green Award. Dit en nog veel meer lees je in deze editie van Expovisie. Het is net als in andere branches niet makkelijk op dit moment, maar het bruist van de initiatieven in de beurzenbranche. ■

Colofon Beurstechniek Beursfilm levert meerwaarde

JAARGANG 60, WINTER 2011, Expovisie nummer 610, VAKBLAD VOOR DE EXPOBRANCHE. OPLAGE: 9.000 exemplaren. FREQUENTIE: vier keer per jaar. UITGEVERIJ: Het Portaal Uitgevers, Postbus 125, 1520 AC Wormerveer, T: (075) 6475747, F: (075) 6284914, E: expovisie@hetportaal.com, I: www.expovisie.nl REDACTIE: Edwin Nunnink (Hoofdredacteur Nederland), Christophe Landuyt (Hoofdredacteur België), Judith Munster (Eindredactie). UITGEVER: John Swaab. ABONNEMENTEN: Els Metselaar (abonnementen@hetportaal.com), Nederland en België: € 84,36 per jaar (excl BTW), Europa: € 88,36 per jaar, Studenten: € 46,35 per jaar. Abonnementen worden afgesloten voor een jaar en verlengd tot wederopzegging. Opzeggen: schriftelijk twee maanden voor afloop van de abonnementsperiode. VERZENDING BELGIË: 4x per jaar, maart, juni, september, december. Erkenningsnummer P309948. Afgiftekantoor Antwerpen X. ADVERTENTIES: Mart Mulder (mart.mulder@hetportaal.com), T: (06) 54317087. TRAFFIC: Els Metselaar (traffic@hetportaal.com), T: (075) 6475747. VORMGEVING: Aryen Bouwmeester, SDA Print + Media. DRUK: SDA Print + Media. COVER: Febiac.

005


Beursdeelname Tekst Jan Jacobs Beeld Nooteboom Trailers

■ De Nooteboom-stand op de BAUMA 2010 in München.

Nooteboom analyseert Nooteboom Trailers, marktleider in Europa in de niche van uitzonderlijk wegvervoer, neemt jaarlijks deel aan zo’n veertien beurzen, allemaal gerelateerd aan de bouw- of transportbranche.

H

et omvangrijke beurzenschema van Nooteboom Trailers voert het bedrijf uit Wijchen jaarlijks naar landen als Duitsland, Engeland, Polen, Frankrijk, Spanje, Engeland en Rusland. Hoewel Nooteboom Trailers selectief deelneemt aan beurzen, staat het bedrijf weleens op drie beurzen tegelijk. Of wordt de trailer met beursmaterialen na een beurs in het ene land meteen naar de volgende beurs in het andere land getransporteerd.

Teveel beurzen Het ontlokt Johan van de Water, manager Communicatie en Public Relations bij Nooteboom Trailers de oproep aan beursorganisatoren om de beursdata beter op elkaar af te stemmen: “Eigenlijk zijn er teveel gelijksoortige beurzen. Het zou beter zijn als de beursorganisatoren goede afspraken met elkaar zouden maken. Intermat ligt bijvoorbeeld net tegen de BedrijfsautoRAI aan. De IAA vindt om de twee jaar plaats, en concurreert daarmee met de Bauma, die om de drie jaar in München is. Dat betekent dat eens in de zes jaar de beurzen vlak na elkaar of praktisch tegelijkertijd plaatsvinden. Elke keer stellen we onszelf de vraag: wat is de waarde van de beurs voor ons? Steeds komen we tot de conclusie dat er te veel beurzen in ons segment zijn en dat de beurzen bovendien concurrerend zijn, omdat ze in dezelfde periode plaatsvinden.”

006

Allemaal megabeurzen De belangrijkste beurzen voor Nooteboom Trailers zijn de Bauma (internationale vakbeurs voor bouwmachines, bouwtransport en bouwgereedschap), de Intermat in Parijs (internationale vakbeurs voor equipment en technieken voor de bouw en grondstoffenwinning) en de IAA in Parijs (internationale Automobil Ausstellung, de grote bedrijfsautobeurs). Allemaal megabeurzen, waar Nooteboom een enorme standruimte heeft, vaak zowel binnen als buiten. “Bauma trekt in zeven dagen tijd zo’n 300.000 internationale bezoekers. In een straal van tachtig kilometer zitten nagenoeg alle hotels dan vol”, vertelt Johan van de Water. “Eén van de beste beurzen voor ons is normaal gesproken de Bauma. Maar soms pakt het door onvoorziene omstandigheden slecht uit. Zoals vorig jaar, toen gooide de aswolk letterlijk roet in het eten. Tijdens die beurs bleven veel standhouders, maar vooral ook klanten weg. Complete stands waren niet eens opgebouwd. We hadden veel geïnvesteerd in die beurs, omdat we de Bauma als een graadmeter voor de economische vooruitzichten beschouwen. Jammer genoeg trok de aswolk een rookgordijn door deze vooruitzichten.”

Beursrendement “Maar ook de kleinere regionale beurzen zijn voor ons van belang. Aan welke beurzen we deelnemen, hangt af van de


■ Johan van de Water, manager Communicatie en Public Relations, in actie tijdens één van de vele beurzen en events waaraan Nooteboom Trailers jaarlijks meedoet.

■ De Nooteboom-stand op de Intermat 2009 in Parijs.

doelstelling. Voor een nieuwe markt als Rusland bijvoorbeeld is profilering het belangrijkste doel. Bij veel andere beurzen kijken we naar het rendement van de beursdeelname. Dat rendement kun je overigens niet altijd op de korte termijn berekenen. Soms levert een beurs na twee jaar nog orders op. Dat heeft te maken met de looptijd van contracten. Men gaat niet over één nacht ijs. Met de investering in onze voertuigen kunnen bedragen gemoeid zijn van 40.000 tot wel 500.000 euro en meer. In elk geval letten we scherp op de kosten; we willen de beursdeelname terugverdienen. Van al onze beursdeelnames monitoren we de uitkomst en maken we een analyse. Hoeveel leads genereren we, hoeveel orders schrijven we, hoeveel klantcontacten onderhouden we? Het afsluiten van deals vindt overigens meestal niet fysiek op de beurs plaats omdat het langdurige beslissingstrajecten kunnen zijn. En soms spelen dus andere factoren om aan een beurs deel te nemen een rol, zoals investeren in het imago of het aanboren van nieuwe markten. Het budget voor beurzen wordt elk jaar in de periode november/december doorgesproken met de afdeling verkoop. Momenteel besteden we ongeveer veertig procent van het marketingbudget aan beurzen.”

Innovaties Nooteboom Trailers staat te boek als een trendsettend bedrijf dat regelmatig innovaties lanceert: vernieuwende concepten, gericht op klantvoordeel, die zich onderscheiden door de hoogwaardige kwaliteit. Dat stimuleert de doorloopsnelheid van de trailers. Klanten rijden er economisch zeven jaar mee, terwijl de voertuigen technisch gezien veel langer kunnen meegaan. In het verleden werden de noviteiten vaak

gelanceerd tijdens de beurzen. Maar dat is door de veelheid aan beurzen bijna geen haalbare kaart meer. Van de Water: “Hoe meer beurzen, hoe moeilijk het wordt om elke keer nieuwe voertuigen te lanceren. Bovendien mogen onze innovaties altijd op een warme belangstelling rekenen van onze concullega’s op de beurs. We organiseren tegenwoordig ook eigen events of doen mee aan speciale events van partners. Het voordeel hiervan is dat je veel minder verstoring van het ‘umfeld’ hebt. Immers, jouw producten staan centraal.” Samen met partners organiseert Nooteboom Trailers bijvoorbeeld de ‘MAN trucknology’ in Duitsland. Tijdens de grote finale van de MAN Trucknology Roadshow verzorgde

elke beursdeelname

Profiel Nooteboom Trailers De Royal Nooteboom Group werd in 1881 opgericht en is nog steeds in handen van dezelfde familie. Het bedrijf is onder de naam Nooteboom Trailers marktleider in Europa in de niche van uitzonderlijk vervoer over de weg, waarbij hoogte, breedte, lengte of gewicht een uitdaging zijn. Nooteboom Trailers ontwikkelt en produceert voor al deze uitzonderlijke vormen van transport vervoermiddelen, zoals uitschuifbare en hydraulisch gestuurde diepladers. “We bestaan bij de gratie van bruggen, viaducten en rotondes,” vertelt Johan van de Water, manager Communicatie en Public Relations. Het bedrijf heeft ruwweg drie klantengroepen: beroepsvervoerders nationaal en internationaal gespecialiseerd in uitzonderlijk wegvervoer. De derde groep zijn de eigen vervoerders, zoals wegenbouwbedrijven. Belangrijke marktsegmenten voor Nooteboom zijn grondverzet, windenergie, hoogwerkers, kraanindustrie, beton- en staalconstructie, boten en kraangeladen goederen. Het bedrijf telt momenteel ongeveer 350 medewerkers.

007


Beursdeelname

■ Nooteboom-trailers tijdens de MAN -Nooteboom Schwerlast Tag in november 2011, waar klanten de gelegenheid hadden om met speciaal transportcombinaties te rijden. ■ De semi-dieplader bij deze combinatie is van Nooteboom Trailers.

“Wij geven de ‘Pirelli-kalender’ van de transportwereld uit. Maar dan met mooie trailers in plaats van mooie vrouwen” Nooteboom exclusief het thema speciaal transport, waarbij klanten in de gelegenheid werden gesteld om met de nieuwste MAN trekkers en de nieuwste Nooteboom opleggers testritten te maken op het eigen testterrein van MAN in München.

Nooteboom-kalender Bij Nooteboom Trailers krijgt de marketingafdeling de ruimte om geweldige beursconcepten te bedenken. Uitgangspunt is om een bezoek aan de stand laagdrempelig te houden. Van de Water: “We streven naar een informele sfeer op onze beursstand. Dezelfde sfeer die het familiebedrijf uitstraalt. Op bepaalde grote beurzen kiezen we ook wel eens voor specifieke thema’s. Dit voeren we dan door in onze beursstand en mailingcampagnes. Zo hebben we in het verleden op de BedrijfsautoRAI in Amsterdam mooie concepten neergezet. Met het beursthema ‘bouwen op Nooteboom’, hebben we toen tonnen kuub zand gestort, met daarin voertuigen met bouwmachines. Een andere keer was het thema ‘klaar voor de toekomst’: toen hebben we een futuristische stand gebouwd, compleet met lasershow. Rondom de beurzen sturen we klanten en prospects een uitnodiging voor de beurzen waar we vertegenwoordigd zijn. Ook communiceren we onze beursdeelname in persberichten, op onze website, in de handtekening van de medewerkers in de mails en op offertes. Daarnaast geven we elk jaar een luxe kalender uit, met daarop onze beursdeelnames. Daar besteden we veel aandacht aan door middel van mooie fotografie. Dat is een collectors item. Klanten zijn er dol op. Het is de ‘Pirelli-kalender’ van de transportwereld, maar dan zonder de blote vrouwen.”

Binnen en buiten Nooteboom staat zowel op binnen- als buitenbeurzen en op combibeurzen. Van de Water: “Voordelen van buitenbeurzen zijn: veel lagere kosten en minder standbouw. Je hebt geen tapijt en minder verlichting nodig. Nadeel is dat het weersafhankelijker is. Imagotechnisch zijn er binnen meer mogelijkheden. Vaak neemt onze binnenstand 350 vierkante meter in. Op de BedrijfsautoRAI waren we in het verleden één van de grotere exposanten. Ook op de Duitse beurzen staan we met een grote stand, vaak op een prominente plaats. Mijn voorkeur gaat uit naar een kopstand of een eilandstand. Belangrijk is ook het juiste umfeld. Tijdens Bauma staan we tussen kranen en ander zwaar transport of bouwmachines. Het mooiste is om met aanverwante industrie te staan, zoals leveranciers en collega bedrijven. Het concept voor binnenstands ontwerpen we zelf. We doen zelf de vormgeving en de communicatie. Uiteraard werken we voor de opbouw wel samen met enkele leveranciers.”

Standbouw We hebben voor de standbouw geïnvesteerd in Aluvision, een modulair aluminium bouwsysteem voor beursstands, waar we sinds 2007 mee werken. Het wordt geleverd door Cialona Expo, een fullservice standbouwer uit Helmond. Zij maken ook de bouwtekeningen voor onze kleinere binnenstands. Daarnaast hebben we begin 2000 geïnvesteerd in aluminium trussen. Het materiaal ligt opgeslagen bij EcoLicht in Cuijk, een bedrijf dat is gespecialiseerd in lichtontwerp, rigging, event- en theatertechniek. Zij doen veelal de standbouw van de kleinere stands en verzorgen op al onze binnenstands het lichtontwerp. We hebben zeer gunstige prijsafspraken kunnen maken, omdat zij onze trussen mogen gebruiken voor hun andere klanten. Ook voor de opslag van de trussen bij Ecolicht worden geen kosten aan ons doorberekend. Op deze manier proberen we onze beurskosten enigszins in de hand te houden. Voor de bouw van grote binnenstands schakelen we Cialona in. Voor de buitenstands maken we bijna altijd gebruik van speciale Hospitality trailers van Special Event Service uit Assen. Zij beschikken over zeer gespecialiseerde trailers die we zowel in de breedte als in de hoogte kunnen uitschuiven, zodat er zelfs een extra etage ontstaat. Eén van deze hospitality trailers is overigens gebouwd op een Nooteboom chassis.” ■

009


Captains of Industry Tekst Christophe Landuyt Beeld Febiac

Pierre Hermant

“Mensen moeten thuiskomen met een sterk verhaal”

010

Met zijn 34 jaar is hij de jongste voorzitter die de vakorganisatie Febelux ooit heeft gehad. Pierre Hermant – tevens directeur-generaal van het Autosalon - is dan ook bijzonder goed toegerust voor zijn taak. “Ik heb voor mijn voorzitterschap twee prioriteiten geformuleerd: terug naar de leden en aandacht voor onderwijs.”


011


Captains of Industry

A

ls politicoloog kent Pierre Hermant de finesses van pendeldiplomatie en onderhandelingstechniek. Voor zijn proefschrift beet hij zich vast in financieringsmodellen van verenigingen. Als Vlerick-boy en gewezen general manager van de European Business Summit kent hij de waarde van networking. Je zou bijna vergeten dat hij als directeur-genraal van het Autosalon ook nog eens de koers bepaalt van ’s lands oudste beurs, die straks haar 110de verjaardag viert.

“Op de Porsche-stand kun je met je e-Card een foto laten nemen die automatisch op je Facebook-profiel wordt gepost. Ik kan nu al voorspellen dat dit een voltreffer wordt”

Fitnesszaal ’s Ochtends om half zeven vind je hem in een fitnesszaal om de hoek van het Huis van de Automobiel aan het drukke Woluwedal in Sint-Lambrechts-Woluwe. Daar beult hij zich af en denkt hij na. Over zijn agenda van die dag, over de automobiel-actualiteit, over ‘zijn’ Autosalon, over de beurzenbranche en over het leven. Vooral over het leven eigenlijk; in april 2007 hing dat van hem aan een zijden draadje na een ernstig ongeval met een scooter. Maandenlang bleef hij geketend aan een rolstoel, krukken en een loodzwaar revalidatieprogramma. Maar Pierre Hermant is een doorbijter, - een talent dat ongetwijfeld ook van pas komt om het natraject van de fusie tussen Expobel en Febelux - een project waar hij zelf niet bij betrokken was, maar wél supporter van is - tot een goed einde te brengen of de toekomst van het Autosalon veilig te stellen.

Kwakkeljaar Pierre Hermant: “Het Autosalon heeft één voordeel: hoe goed of hoe slecht het met de auto in het algemeen ook gaat, de mensen blijven komen. Voor veel constructeurs was 2010 een kwakkeljaar, maar niét voor de verkoop in België en niét voor het salon. En de editie 2012 kondigt zich net zo aan. Deze morgen stonden de kranten vol met berichten over de aangekondigde besparingsmaatregelen voor firmawagens (in België rijden 350.000 firmawagens rond op een totaal van vijf miljoen voertuigen). Ik verwacht niet dat die besparingsmaatregelen voor het einde van het salon 2012 van kracht zullen zijn, dus we zitten safe. Veel mensen zullen nog snel willen veranderen voor de nieuwe maatregelen van kracht zijn.”

012

Baksteen in de maag

■ Pierre Hermant: “Wij zijn met de vakverenigingen naar de betrokken administraties gestapt om uit te leggen dat er toch wel een verschil is tussen een beursstand in elkaar timmeren en bijvoorbeeld zwerfvuil verzamelen langs een drukke snelweg.”

Eind 2003 staken de grote autoconstructeurs de koppen bij elkaar. Doel van het topoverleg was de grote autosalons wereldwijd minstens te halveren. In Europa gingen onder meer Parijs en Londen voor de bijl, Brussel bleef gespaard. Hermant: “Ze zeggen dat Belgen geboren worden met een baksteen in de maag, maar ik heb redenen om te geloven dat ze bij de geboorte ook een stuurwiel in de handen hebben. We zijn en blijven met voorsprong het beste verkoopsalon, al betekent dat niet dat we op onze lauweren kunnen rusten. Integendeel zelfs, bij elke editie proberen we de beleveniswaarde voor de bezoeker op te vijzelen. Zo pakken we voor de editie 2012 bijvoorbeeld uit met een slimme e-Card. De kaart is uitgerust met een RFID-tag die bij een vijftigtal exposanten ingelezen kan worden. Wanneer de bezoeker ’s avonds inlogt op de website van Febiac, krijgt hij alle multimedia informatie die hij in de loop van de dag op de diverse stands verzameld heeft. Je hoeft dus niet meer de hele dag rond te zeulen met brochures en catalogi. Winst voor de bezoeker, winst voor de exposant - want minder brochures te drukken - én winst voor het evenement als geheel.”

Sterk verhaal “Exposanten die de mogelijkheden van de e-Card echt voluit willen exploiteren, gaan natuurlijk nog een stapje verder. Zo kun je op de stand van Porsche straks met je e-Card een foto laten nemen die automatisch op je Facebook-profiel gepost wordt. Ik kan nu al voorspellen dat die animatie qua visibiliteit een voltreffer wordt. Voor de bezoekers van het Autosalon is het van oudsher een van de belangrijkste drijfveren: thuiskomen met een sterk verhaal. Nu zullen ze al een sterk verhaal hebben nog voor ze thuis zijn.” Het zal voor het eerst zijn dat alle bezoekers van het Autosalon - het moeten er een slordige 650.000 worden - systematisch geregistreerd worden en dat de exposanten over de registratiegegevens zullen kunnen beschikken. “We gaan het niet moeilijker maken dan het hoeft te zijn”, zegt Hermant daarover. “Elke bezoeker zal pakweg acht vragen moeten beantwoorden die polsen naar zijn profiel, voorkeuren en aankoopplannen. De gegevens worden ter beschikking gesteld aan alle exposanten, dus wie wil, kan ze gebruiken. We zorgen er in elk geval voor dat de wijze waarop we gegevens verzamelen, beheren en verdelen helemaal in overeenstemming is met de wet op de bescherming van de privacy.”


Grand Ol’ lady Op zijn achttiende begon Pierre Hermant met Buzz, een blad voor het rijke nachtleven in en om de hoofdstad. Zijn diploma politicologie en een Master European Studies inspireerden hem om de vakpublicatie Diplomatic World op de rails te zetten. Met een MBA aan de Vlerick School of Management verzilverde hij zijn levendige belangstelling voor het bedrijfsleven. Hermant: ”Bruggen slaan tussen de politieke en de zakenwereld heb ik vooral geleerd als general manager van de European Business Summit. Daar moest ik twee heel uiteenlopende culturen - ook letterlijk - nader tot elkaar brengen. Dat doe je met de nodige omzichtigheid, lepeltjesgewijs maar toch met voldoende pressie om de zaken te doen vooruitgaan. En zo moet het ook bij Febiac: het Autosalon bestaat 110 jaar en heeft zowat de status van een Grand Ol’ Lady. Als je daar aan wilt vertimmeren en verbouwen, moet dat met veel diplomatie. Maar toch… Bezoekersregistratie is een eerste stap, de volgende stap is dat we het merk ‘Autosalon’ verder uitbouwen en ook door het jaar evenementen gaan organiseren. Elk beursorganisator zit nu waarschijnlijk heftig te knikken ‘Natúúrlijk moet je dat!’, maar voor Febiac zal dat al een grote stap zijn.”

Half miljoen mannen “Voor een event als het Autosalon is het risico reëel dat je zo erg focust op voertuigen en constructeurs, dat je de andere opportuniteiten niet meer ziet. Wie kan zeggen dat hij meer dan een half miljoen mannen met een gemiddeld tot hoog bestedingsgedrag bereikt? Wij dus wel! En dat bereik willen we delen met commerciële partners die ‘sectorvreemd’ zijn, op voorwaarde dat ze a) zich kunnen vinden in de filosofie van Febiac, b) een echt meerwaarde kunnen bieden aan onze bezoekers en c) een sterke aantrekkingskracht uitoefenen op onze doelgroep. Dat lukt alleen met partners die een sterk merk in huis hebben. Ik zie ons nog niet zo snel in zee gaan met pakweg een fabrikant van waterontharders. Maar als een brouwer een aantrekkelijk voorstel doet om zijn nieuwe alcoholvrije pils tijdens het salon in de aandacht te werken, dan ga ik daar zeker even voor zitten.”

Eindeloze trits regels In juni 2010 werd Hermant voorzitter van de Febelux, de nieuw-gefusioneerde vakorganisatie die onder één van beide namen verder wil. Het had heel wat voeten in de aarde om

■ Pierre Hermant: “We zijn een programma gestart waarbij de leden bij elkaar op bezoek gaan. Zo krijgt elk van hen de mogelijkheid om zijn of haar businessmodel uit te leggen. Dat zal de onderlinge verstandhouding gevoelig verbeteren.”

beursorganisatoren, hallenexploitanten en dienstenleveranciers in één huis samen te brengen, hier en daar rommelt het nog wat na, maar het lijkt erop dat de ergste stormen zijn gaan liggen. Daar heeft zowaar de politiek-administratieve actualiteit toe bijgedragen. Hermant: “Door een gril in de ARAB (de Belgische variant van de Arbowet, red.) vallen beursstands tijdens de opbouw en afbouw van een beurs voortaan in de categorie tijdelijke en mobiele werven. Daardoor zijn een schier eindeloze trits regels, beperkingen en verplichtingen van toepassing die het nagenoeg onmogelijk maken überhaupt nog een beursstand te bouwen en waar bovendien nog eens een fors kostenplaatje aan vast zit. Een Kafkaiaanse situatie die nog eens bemoeilijkt wordt door het feit dat allerhande reglementen verschillend zijn in de drie Belgische regio’s. Wij zijn naar de betrokken administraties gestapt om uit te leggen dat er toch wel een verschil is tussen een beursstand in elkaar timmeren en bijvoorbeeld zwerfvuil verzamelen langs een drukke snelweg. Het resultaat is dat er een dialoog op gang is gebracht. We hebben zicht op een regeling die iets meer aansluit bij de reële situatie van een beurs in opbouw en de risico’s die daaraan verbonden zijn.”

Gemeenschappelijke belangen “Het mobiele wervenincident heeft het belang van een goed geëquipeerde vakorganisatie plots heel concreet gemaakt. Zowel beursorganisatoren als standbouwers worden door de regeling benadeeld, - een beter voorbeeld van gemeenschappelijke belangen kan je niet vinden. Ik verwacht dat zich in de toekomst nog een aantal van die thema’s zullen aanbieden. Ik heb voor mijn voorzitterschap twee prioriteiten geformuleerd: terug naar de leden en aandacht voor onderwijs. De bedrijven die bij Febelux aangesloten zijn, moeten dat lidmaatschap als uiterst waardevol ervaren, niet alleen op directieniveau maar ook bij de medewerkers in het veld. Daarom gaan we het activiteitenpakket van Febelux diversifiëren en ook andere thema’s - boekhouden, human resources, marketing et cetera - aansnijden. Bovendien hebben we een programma opgestart waarbij de leden bij elkaar op bezoek gaan. Zo krijgt elk van hen de mogelijkheid om zijn of haar businessmodel uit te leggen. Dat zal de onderlinge verstandhouding gevoelig verbeteren en moet uiteindelijk leiden tot een nog vlottere samenwerking.”

Aanstormende generaties “Wat het luik onderwijs betreft, is de opdracht dubbel: enerzijds zorgen dat de diversiteit aan beroepen en competenties binnen de beurzenbranche voldoende aan bod komt; en anderzijds het instrument beursdeelname een volwaardige plaats geven binnen het marketingdiscours. Dat thema heeft wel vaker op de agenda van de vakfederatie gestaan en er zijn ook wel concrete acties geweest om met marketeers in dialoog te treden, maar het bleef vaak bij geïsoleerde pogingen. Deze keer willen we het op een meer geïntegreerde manier aanpakken. Dat moet er uiteindelijk toe leiden dat ons jargon ook echt zijn plaats krijgt in het marketinglexicon. En dat de aanstormende generaties marketeers en managers weten waar we het over hebben wanneer we de term beursstand gebruiken.” ■

013


Onderzoek Tekst Richard Montanus

Croma op de Libelle Zomerweek Voor A-merken is er op beurzen relatief weinig te winnen waar het gaat om merkbekendheid. Des te meer waar het gaat om merkvoorkeur, merkgebruik, productbekendheid en productgebruik.

E

ffective verzorgt van een groot aantal A-merken de promotie op beurzen. Zo ook voor elf merken op de Libelle Zomerweek. Om de effecten van de beursdeelname inzichtelijk te maken liet Effective een onderzoek uitvoeren door ExpoResult. Eén van die merken was Croma die haar Croma Mild met Olijfolie extra voor het voetlicht bracht. De resultaten van Croma zijn exemplarisch voor het totale onderzoek. In totaal hebben 830 bezoekers deelgenomen aan het onderzoek, waarvan er 399 de stand van Croma hebben bezocht.

Bereik Het bereik van de presentatie van Croma kan op verschillende manieren worden gedefinieerd. Van de 85.550 bezoekers van de Libelle Zomerweek heeft 93% contact met het merk gehad; 45% heeft het merk alleen gezien en 48% heeft de presentatie bezocht. 80% van de bezoekers vertegenwoordigen een apart huishouden dat gemiddeld uit 3,2 personen bestaat. Dat resulteert voor Croma in een bruto bereik van 204.000 personen verdeeld over bijna 64.000 huishoudens. Beperken we ons alleen tot het daadwerkelijke standbezoek, dan hebben we het over respectievelijk 105.000 personen in 33.000 verschillende huishoudens. Iedereen die op welke manier dan ook merkcontact heeft gehad, vertegenwoordigt in ieder geval een advertentiewaarde voor het merk.

Gebruik Hoewel vrijwel iedereen het merk kent, is 42% van de bezoekers geen gebruiker van het merk. Op productniveau, in dit geval Croma Mild met Olijfolie, is 72% geen gebruiker. Kortom, er zijn 36.000 bezoekers te winnen voor het merk en 61.500 voor het product. Kijkend naar het standbezoek, dan

totaal aantal bezoekers

85.550

merkcontact

79.562

merkbezoek

41.064

koopintentie

27.051

93% 52% 48%

34% 16% 84%

nieuwe merkklant

bestaande merkklant

is daarvan 28% niet-gebruiker. Ten opzichte van de 42% bij het totale bezoek aan de Libelle Zomerweek dus beduidend minder. Dit is een bekend fenomeen. ‘Je herkent wat je kent’ speelt zeker een rol bij beursbezoek. In verhouding bezoeken gebruikers vaker de stand van het merk dan niet-gebruikers.

Effect De helft van alle standbezoekers heeft door dat bezoek het product Croma Mild met Olijfolie leren kennen. De overigen waren al gebruikers of kenden het product al. Voor bijna een derde heeft het bezoek aan de stand geresulteerd in een (sterkere) voorkeur voor het merk Croma. 34% van de bezoekers die contact hebben gehad met het merk Croma zegt door dat merkcontact (meer) producten te gaan kopen van Croma; 16% van deze groep gebruikte nog geen enkel product van het merk Croma en is dus een verwachte nieuwe merkklant.

Activatie Plus Croma verzorgde tijdens de Libelle Zomerweek mini-masterclasses, met als doel de merkvoorkeur en koopintentie te vergroten. Uit het onderzoek blijkt dat bezoekers die deze masterclass hebben bijgewoond een hogere merkvoorkeur en koopintentie hebben dan degenen die de stand weliswaar hebben bezocht maar niet met de mini masterclass zijn geconfronteerd. Dit effect kwam ook bij andere merken naar voren, maar niet bij allemaal. Alleen bij merken met een activiteit die gerelateerd was aan het product trad dit effect op. Simpel gezegd, een clown op een foodstand zal wellicht meer bezoekers trekken, maar zal bij deze bezoekers geen extra effect sorteren in termen van merkvoorkeur en koopintentie. ■

Visitors funnel voor deelname Croma aan Libelle Zomerweek 93% van de 85.550 bezoekers is tijdens het evenement in contact gekomen met het merk en daarvan heeft 52% ook de stand bezocht (= 48% van het totaal aantal bezoekers). 34% van de bezoekers die contact hebben gehad met het merk Croma zegt (meer) producten te gaan kopen van Croma; 16% van deze groep gebruikte nog geen enkel product van het merk.

015


Design Tekst Judith Munster Beeld Nantko Fotografie | HenK ontwerpers

HenK ontwerpt

Efficient Exposeren

Pas als alle onderdelen van een beursdeelname als puzzelstukjes in elkaar vallen, kan er sprake zijn van een successtory. In dat kader introduceert HenK ontwerpers nu een nieuw ‘instrument’: Efficiënt Exposeren. Sybrand Hogewerf: “Ik wil het expovak begrijpelijk maken.” itnodigingen, gimmicks, catering, hostesses, social media, website, persmappen, standbouw, beurstraining, brochures, audio visuele middelen, side events, standkleding… De checklist voor een succesvolle beursdeelname lijkt oneindig. Ga er maar aan staan als sales manager, directiesecretaresse of marketing manager. Hoe krijg je dat voor elkaar naast je ‘gewone’ werkzaamheden?

Nuchter en to the point De lijst líjkt oneindig, maar is het niet. Elke beursdeelname kan in kaart worden gebracht: van de beslissing om überhaupt aan een beurs deel te nemen tot de allerlaatste evaluatie. Dat is precies wat HenK ontwerpers uit Lemmer al jaren doet: de beursdeelname voor klanten zo overzichtelijk en efficiënt mogelijk laten verlopen. “Net als veel andere noordelijke bedrijven zijn we nuchter, efficiënt en to the point”, vertelt Sybrand Hogewerf met de H van HenK ontwerpers. “We zijn altijd gericht op het resultaat, afspraak is afspraak bij ons. Ook de manier waarop we met klanten omgaan is een belangrijk onderdeel van ons succes. We doen niet moeilijk. Sterker nog: tot de dag dat de beurs opengaat zijn we ontvankelijk voor verbetering. Mits wij het daar zelf mee eens zijn. Onze kracht is dat we goed luisteren en goed doorvragen. We benaderen elke opdracht vanuit de doelstelling. Wat wil je met de beursdeelname bereiken? Waar heeft de doelgroep behoefte aan? We denken mee met de klant en ontwikkelen samen een propositie.“

Instrument In dat kader introduceert HenK ontwerpers nu een nieuw ‘instrument’: Efficiënt Exposeren. Het instrument bestaat uit vijf modules. Opdrachtgevers kunnen zelf kiezen welke modules ze wel of niet willen inzetten. Hogewerf: “Een beursdeelname kan een enorme wissel op de organisatie

016

trekken, met Efficiënt Exposeren is dat probleem verholpen. Opdrachtgevers die voor het hele pakket gaan nemen wij in feite het hele beursproject uit handen. Zij leveren de input, wij zorgen voor de output. Omdat wij van de hoed en de rand weten, en samenwerken met vele partijen uit het beurscircuit – een cateraar, een meubelverhuurder, een social media specialist, een beurstrainer, een av-bedrijf en ga zo maar door - halen we écht het maximale uit de beursdeelname. Dankzij de modules kunnen we veel efficiënter werken en daardoor is ook de prijs/kwaliteitverhouding gunstig.”

Vertaling van behoeften Efficiënt Exposeren is volgens Hogewerf een vertaling van de behoeften die er nu zijn. “Aanvragen komen steeds later binnen en er stromen bij opdrachtgevers telkens nieuwe mensen in die het ‘vak’ nog moeten leren en vaak gestrest worden van een beursproject. Ik wilde het expovak voor die nieuwelingen begrijpelijk maken”, vertelt hij. “Aan de andere kant had ik zelf ook de behoefte om de processen duidelijker af te bakenen en de financiële haalbaarheid beter inzichtelijk te maken. Zo kwam ik op het idee van de vijf modules, waarbij de opdrachtgever zelf beslist welke module hij wel of niet bij ons neerlegt. De opdrachtgever weet hierdoor wat wij als bureau allemaal kunnen. Dus niet alleen het bouwen en ontwerpen van de stand, maar ook alle communicatiemiddelen om die deelname heen en ook de overkoepelende organisatie en coördinatie. ‘O, doen jullie dat ook’, horen we vaak. Ja, dat doen wij dus ook. Daarnaast weten zowel opdrachtgever als wij dankzij de modules precies wat ons te doen staat en welk prijskaartje eraan hangt. Duidelijker kan het bijna niet.”

Snelkookpan-effect Ook op de burelen van HenK zelf is het één en ander veranderd. “Voorheen pakten we beursprojecten alleen met het

U


“Bij elke briefing is het grafische en het ruimtelijke team aanwezig. Je krijgt dan een soort snelkookpan waarbij de ideeën je om de oren vliegen”

017


Design

Efficiënt Exposeren Bij Efficiënt Exposeren wordt het beursdeelnameproces in vijf stukken gehakt: 1. Creatie van het standconcept 2. Realisatie van de stand 3. Reuring rond de stand. Denk aan uitnodigingen, mailings, gadgets, advertenties, webcommunicatie. 4. Aanvullende activiteiten rond de beurs. Zoals de organisatie van seminars, een receptie, een persconferentie, een speciaal relatieprogramma. 5. Overkoepelende organisatie en coördinatie, zoals catering, hostesses, training, transport, beursdraaiboek, bezoekersrapporten, follow-up. De laatste drie modules hebben een eigen briefingtraject met eenvoudige invulformulieren en een vast kostprijs per m² standoppervlakte.

www.efficientexposeren.nl

team ruimtelijke vormgeving op. Als zij dan grafische uitingen nodig hadden, werd het grafische team ingeschakeld. Maar die moesten dan natuurlijk ook eerst gebrieft worden. Nu doen we het heel anders. Bij elke briefing is zowel het grafische als het ruimtelijke team aanwezig. Je krijgt dan een soort snelkookpan waarbij de ideeën voor alle beursonderdelen van A tot Z je om de oren vliegen. Het eerste voordeel is dat iedereen in één keer weet wat er speelt, waardoor de lijnen kort zijn. Het tweede voordeel is dat een grafisch persoon anders denkt dan een ruimtelijk persoon, waardoor de mooiste ideeën ontstaan. Ideeën die vroeger nooit zouden zijn ontstaan.”

WAT-principe Over vroeger gesproken, hoe is HenK ontwerpers eigenlijk geworden wat het vandaag de dag is? Dat verhaal begint in 1985 toen Willem Steenbrink en Philip Kuijpers het bedrijf Steenbrink & Kuijpers oprichtten. Beiden waren freelance werkzaam in de expobranche en kwamen elkaar geregeld tegen. Philip, met zijn kunstacademie-achtergrond, nam de ontwerptak voor zijn rekening. De meer technisch aangelegde Willem tekende voor de productie en de dagelijkse leiding. Het eerste jaar opereerden de mannen nog volgens het WAT-principe: ‘Working Apart Together’, de één vanuit Loppersum en de ander vanuit Amsterdam. In 1986 streken ze ongeveer halverwege in het Friese Lemmer neer. Na twaalf jaar was het tijd voor een nieuw hoofdstuk. Steenbrink ging met de vut en Kuijpers zocht een nieuwe compagnon die het bedrijf naar ‘the next level’ kon tillen. Die vond hij in de persoon van Sybrand Hogewerf, op dat moment werkzaam als marketing communicatie manager bij één van de opdrachtgevers. “In 1999 werd ik compagnon”, vertelt hij. “Vanaf dat moment profileerden we ons niet meer alleen als ontwerper en bouwer van expoprojecten, maar steeds meer als communicatiebureau in de brede zin van het woord. Die weg was Steenbrink & Kuijpers al ingeslagen, want als je ergens goed in bent, komen klanten terug met

018

■ Sybrand Hogewerf: “Een beursdeelname kan een enorme wissel op de organisatie trekken, met Efficiënt Exposeren is dat probleem verholpen.”

andere vragen: ‘Kunnen jullie ook dit en kunnen jullie ook dat?’ Natuurlijk konden we dat. Mijn marketingachtergrond maakte dat proces wat makkelijker. Ook omdat ik goed aanvoelde wat de klant wilde.”

Splitsing Vijf jaar later kreeg het bedrijf de naam HenK ontwerpers, inclusief een nieuwe doordachte huisstijl en werd besloten de bedrijfsactiviteiten te splitsen. De ontwerpers kregen een onderkomen aan de Emmakade, terwijl de productietak op de Willemskade bleef. Via een management buy out werd het standbouwgedeelte in 2005 verkocht aan Cramer & Looman. Het gaf HenK ontwerpers de gelegenheid om zich langzaam maar zeker verder te ontwikkelen. Hogewerf: “Bij een beursdeelname komen veel communicatiemiddelen samen, die elkaar - als het goed is - versterken. Wij wilden van dat ‘als het goed is’ een vanzelfsprekendheid maken. Daarom hebben we in de loop der jaren steeds meer werk uit handen van onze opdrachtgevers genomen, ook buiten het beursgebeuren. Zoals het ontwerpen van logo’s en huisstijlen, websites en brochures, product- en verpakkingsdesign, social media campagnes en complete communicatiestrategieën.”


Typisch staaltje HenK ontwerpers

Beton en Zandvoort

Gezond Frituren 2.0

Het gehele beursdeelnameproject van de IJB Groep, specialist op het gebied

Tegenwoordig kijkt niemand er vreemd van op dat een cafetaria een ‘ver-

van funderingen, op de Bouwbeurs 2011 werd door HenK ontwerpers afge-

antwoord frituren certificaat’ heeft hangen. Ruim tien jaar geleden was dat

bakend, vormgegeven, uitgevoerd, opgevolgd en gerapporteerd. Vanaf de

wel anders. Op het moment dat HenK ontwerpers voor Romi de campagne

keuze van de standlocatie tot de organisatie van de race-arrangementen op

‘Gezond Frituurvet, hoe bestaat het!’ ontwikkelde en uitrolde was de per-

het circuit van Zandvoort die standbezoekers konden winnen. Met andere

ceptie van verantwoord snacken heel anders dan nu. Natuurlijk deed de

woorden: de IJB Groep koos ervoor om elke Efficiënt Exposeren-module

concurrentie van Romi lacherig over de lancering van de campagne. Maar

optimaal te benutten. Hogewerf: “Het grote voordeel van op deze wijze aan

het duurde niet lang of diezelfde concurrenten liftten gretig mee op het suc-

een project werken is dat de ruimtelijke en grafische teams elkaar tot steeds

ces. Vandaar dat nu vrijwel alle cafetaria’s verantwoord frituren. Uiteraard

betere prestaties stuwen. Van uitnodiging en stand en van digitale animaties

koesteren Romi en HenK ontwerpers de voorsprong. Onlangs hebben ze

tot de robuuste decorbouw; alles werd tot een coherent geheel gesmeed

Gezond Frituren 2.0 in Europa geïntroduceerd. Naast verantwoord frituren

waar de doelgroep simpelweg niet omheen kon. Dankzij de inzet van ons

ligt de focus nu ook op (maatschappelijk) verantwoord ondernemen. HenK

netwerk werd ook voorzien of geadviseerd in onder andere beurstraining,

ontwerpers tekende niet alleen voor de volledige ontwikkeling van de nieuwe

catering, persmappen en bijpassende relatiegeschenken.” Uiteindelijk heeft

campagne, inclusief communicatiematerialen, maar ook voor de nieuwe ver-

de soepele voorbereiding en het enthousiasme waarmee deze gepaard ging -

pakkingslijn, de live presentatie en de online communicatie. Hogewerf: “Romi

zowel bij de opdrachtgever als bij HenK ontwerpers - ertoe geleid dat de hele

en HenK ontwerpers zijn beide zeker niet de grootste merken in hun markt,

huisstijl van de IJB Groep een restyle kreeg. Hogewerf: “Met als resultaat dat

maar samen hebben we de frituurmarkt wel een grote impuls gegeven.”

nu echt alle communicatiemiddelen van de IJB Groep met elkaar in lijn zijn.”

Automatische piloot In 2009 kreeg HenK ontwerpers te maken met een fikse emotionele tegenslag. Philip Kuijpers overleed op 57-jarige leeftijd tijdens een reis met motorvrienden in Italië. “Hij had daarvoor twee hartinfarcten overleefd”, vertelt Hogewerf. “Na het motorongeluk ging het redelijk met hem, hij mocht naar huis. In het ziekenhuis ontdekten ze echter nog een breuk in zijn enkel. Tijdens die operatie is hij overleden. Het was allemaal heel onwerkelijk. Hij was al een maand van het bedrijf weg en toen hij eindelijk terugkwam, lag hij in die kist. In de periode na zijn dood heeft het bedrijf een tijd op de automatische piloot gedraaid. Achteraf gezien is toen in mijn hoofd de ‘ruimte’ ontstaan om onze manier van werken onder de loep te nemen. We staan er om bekend dat we goed zijn in het vereenvoudigen van ingewikkelde processen. Aan de hand van visualisatie, bijvoorbeeld via animatie, kunnen we het proces vervolgens ook goed uitleggen. Dat kan gaan om een ingewikkeld product, maar ook om hele bedrijfsprocessen. We duiken diep in de materie en ontleden en analyseren net zolang tot we het product of proces hebben teruggebracht tot proporties die mensen kunnen begrijpen. Eigenlijk hebben we dit systeem nu ook op onze eigen organisatie losgelaten met als resultaat Efficiënt Exposeren.” ■

Steeds weer verrassend Al meer dan zeventien jaar werkt HenK ontwerpers voor diverse onderdelen van FrieslandCampina. De samenwerking begon destijds met het toenmalige Coberco in Lochem. Fusie na fusie kwam HenK ontwerpers als voorkeurspartner op het gebied van live communicatie uit de bus. Anno 2011 werkt HenK ontwerpers, zowel op nationaal als internationaal niveau, voor de consumenten- en de business to business divisies van de immer groeiende zuivelgigant. Behalve live communicatieprojecten ontwerpt HenK voor de diverse business units en merken van FrieslandCampina offline en online media-uitingen, brochures en handelsdrukwerk, verpakkingen en speciale evenementencommunicatie, maar ook interieurs. Hogewerf: “In nauwe samenwerking met de opdrachtgever hebben we onder andere flexibele standconcepten ontwikkeld die apart of gezamenlijk door de verschillende business units ingezet kunnen worden. Naast een effectieve beursdeelname is zo ook een efficiënte beursvoorbereiding gegarandeerd.”

019


Achtergrond Tekst Christophe Landuyt Beeld BT Expo | VakbeursContact | Conceptum

Het wordt dringen op de

BELGISCHE MICE-MARKT De European Meeting Industry Fair, oftewel de EMIF is niet meer. De eerste editie van evenementenbeurs ESAV werd een maand voor opening afgeblazen. Ondertussen komt organisator VakbeursContact naar België met de Mice & Event Fair, zet organisator Conceptum de beurs Business & Meeting Solutions op de rails en maakt Brussels Travel een opening naar de MICE-markt. Snapt u het nog? Lees dit artikel in Expovisie en u bent weer op de hoogte.

E

ven terug in de tijd. EMIF werd in 2002 opgericht door de projectmanager van de beurs Meeting & Weltra. Vanaf dat moment stond de familie Hocké (eigenaar van Brussels Kart Expo, Life Events en Meeting & Weltra) lijnrecht tegenover Fabienne Coppey en Benoit Froment van EMIF. In die tijd was zelfs op de toegangsdeuren van EMIF te lezen dat de organisatoren ‘discretionair de toegang konden ontzeggen’ (namelijk: aan wie naar hun oordeel iets te dicht tegen Meeting & Weltra aanleunde). Er werd gehakketakt om websites en databases en zowel exposanten als bezoekers stonden er wat beteuterd bij te kijken. Ondanks alle commotie kende EMIF een beloftevolle start - het enthousiasme na de eerste editie in 2002 was dermate dat voor het volgende jaar meteen al een twee keer zo grote beurshal werd gereserveerd. Bovendien kreeg de beurs een aantal belangrijke opinieleiders op zijn hand. Uiteindelijk slaagde de beurs er toch niet in met het verleden te breken, laat staan dat de Europese ambities waargemaakt konden worden.

Genève en Frankfurt EMIF trok bewust de kaart van het zakelijk reizen en vergaderen; een markt die Meeting & Weltra enigszins verwaarloosd had. Alleen gebeurde dat op een ogenblik dat Ray Bloom - wellicht één van de meest invloedrijke mensen in de sector zakelijk en incentive reizen - zijn eigen geesteskind EIBTM en Reed Exhibitions de rug toekeerde om in Frankfurt een gloednieuwe vakbeurs voor hetzelfde segment te beginnen. De hele wereld keek afwisselend naar Genève

020

Sebastien Nolens “De vraag om de zakelijke reismarkt bij de beurs te betrekken kwam van de tour operators zelf”


en Frankfurt, niet naar wat ondertussen in Brussel gebeurde. De goeie contacten met lokale vertegenwoordigers ten spijt, was het aanbod internationale incentive bestemmingen op EMIF karig. Niemand wilde de eerste editie van IMEX in 2002 missen, tegelijk bleef er de morele verplichting om op EIBTM aanwezig te zijn en dus werden alle kleinere vakmanifestaties het kind van de rekening.

Er broeide wat Ook in de ‘gewone’ reissector broeide er wat. Na het ter ziele gaan van de reisvakbeurs Brussels Travel Fair in 2000, bleef de reissector vier jaar verstoken van een eigen vakevenement. Daar kwam in 2004 verandering in, toen in Tour & Taxis de Brussels Travel Expo van start ging. Sabena, van oudsher een loyale en scheutige partner van reisvakbeurzen in België, was ondertussen op de fles gegaan en vervangen door SN Brussels Airlines; tekenend voor de woelige tijden die de reissector op dat moment meemaakte. BT Expo slaagde er evenwel in om een aantal exposanten aan zich te binden en wist langzaam maar zeker een plekje te veroveren in de agenda van iedereen die beroepshalve met reizen in aanraking komt. Dus ook de professionals uit het incentive travel-segment.

Kruisbestuiving “De vraag om het aanbod open te trekken naar de zakelijke markt kwam in eerste instantie van de tour operators zelf”, zegt Sebastien Nolens van BT Expo. “Vaak hebben die een

Wispelturige bruid Laten we ook het luik ‘events’ even van dichterbij bekijken. Zowel Meeting & Weltra als Marcom hadden zich in het zweet gewerkt om de evenementenjongens aan boord te krijgen. Geen van beide had succes. In 1995 deed Kortrijk Xpo een poging met de lancering van de vakbeurs Push. Hoewel de eerste editie relatief gunstig onthaald werd, bleek de manifestatie niet over genoeg draagvlak te beschikken om het meer dan twee edities vol te houden. Ook werd in 1995 verwachtingvol uitgekeken naar de première van de vakbeurs Events in Brussel. Deze manifestatie van Documenta, de beurzenpoot van Fabrimetal, had een hoge x-factor en kon op veel bijval rekenen, onder meer van de evenementensector die toen al geboekstaafd stond als een begeerlijke maar wispelturige bruid. De beurs Events oogstte veel ooh’s en aah’s en vond in 1996 nog een tweede keer plaats, maar daarna hield het op. Een enkele keer zag je een verdwaald evenementenbureau als exposant op Meeting & Weltra, Marcom of EMIF, maar op een echte evenementenbeurs moest men nog een hele poos wachten.

Nieuwe gooi In 2003 deed uitgeverij Meeting Media Plus een nieuwe gooi met Event Expo, een beurs die de naam van het gelijknamige jaarboek droeg en op 26 en 27 november in de Leuvense Brabanthallen haar beslag kreeg. Ook hier luidde de diagnose: acuut zuurstoftekort. Na één editie werd het hele project voorgoed opgedoekt. In 2006 waagde Organisatiegroep Zuid (OGZ) een kans met de Antwerpse editie van Festivak. Het project werd matig enthousiast onthaald: op de beurs waren best wat leuke dingen te zien en te beleven die voor de Belgische markt nieuw waren; anderzijds had het publiek het ietwat moeilijk met wat in België als ‘Nederlandse ongein’ wordt bestempeld. Ook niet onbelangrijk: bij een beurs als Festivak twijfel je voortdurend over de verticale positionering van de manifestatie. Zijn evenementenbureaus het doelpubliek of horen ze aan de exposantenzijde thuis? Festivak - zeker de Belgische

Arjen Lemstra (links) “Onze format is gefocust op de essentie: contacten leggen en leads genereren”

aparte afdeling voor incentive travel, maar is de interne kruisbestuiving groot. Dan heeft het weinig zin om een segment uit te sluiten van deelname. Het onduidelijke lot van EMIF heeft die beslissing wel wat versneld.” Op de eerstvolgende BT Expo, die op 8 en 9 december plaatsvond, werd niet alleen uitgepakt met een nieuwe locatie - Square in plaats van Tour & Taxis - en een nieuw concept - bespreektafels in plaats van stands -, er werd ook een apart MICE-plein gecreëerd. Nolens: “We blijven natuurlijk in de eerste plaats een reisvakbeurs, maar onze belangstelling voor de ‘belendende percelen’ is authentiek. Van oudsher heeft BT Expo een aantal exposanten aan boord die louter in het MICEsegment thuis horen. Die willen we voortaan een afzonderlijk forum en een betere zichtbaarheid bieden. Al is dat onder de voorwaarde dat ze voor het volle pond mee willen gaan in het concept van BT Expo: een workshopformule met heel veel ruimte voor networking. Op Europese schaal zijn we dankzij deze specifieke aanpak het goedkoopste evenement in zijn genre. En dat willen we graag zo houden.”

021


Achtergrond

editie - lijkt het antwoord op die vraag voortdurend voor zich uit te schuiven.

Alle poespas weg In februari 2012 opent VakbeursContact uit Alkmaar de deuren van de gloednieuwe Mice & Event Fair in Brussels Kart Expo; op dezelfde leest geschoeid als het succesvolle EvenementContact in Nederland. “Eigenlijk is het meer een event dan een beurs”, zegt Arjen Lemstra. “Standbouw, opbouw- en afbouwdagen, het gebruikelijke gedoe, dat kennen we allemaal niet. De format is sterk gefocust op de essentie: contacten leggen en leads genereren. Onder meer door de vormgeving proberen we dat proces te stimuleren: de bezoekers lopen door een straat, de exposanten staan in een open ruimte en beide kunnen elkaar niet negeren. Onze positionering naar mogelijke exposanten toe is dan ook heel duidelijk: maak één dag vrij, laat alle poespas weg en besteed al je energie aan het leggen van nieuwe contacten. Tijdens de ‘beursuren’, maar ook tijdens de lunch en de afsluitende borrel. En zorg dat je de volgende dag terug op kantoor bent om die contacten verder uit te diepen.” VakbeursContact mikt voor de eerste editie van Mice & Event Fair op circa honderdvijftig exposanten en twee à drieduizend bezoekers. Voor beide categorieën wordt zowel op de Belgische als op de Nederlandse markt gemikt. “Die versmelting is er nu al”, zegt Joris Bots van VakbeursContact. “Op de Nederlandse editie staan nogal wat Belgische exposanten. En flink wat Nederlandse exposanten hebben geopteerd voor een combi-formule die hen ook exposure in België geeft. Maar natuurlijk schakelen we Belgische verkopers in die zowel Nederlands als Frans spreken. Nou ja, verkopers… Veel verkopen is er eigenlijk niet bij. Je gelooft in de formule of je gelooft er niet in, het is ja of nee, - daar zijn geen lange gesprekken voor nodig.”

Voeten op de grond Conceptum is de nieuwe eigenaar van Promo Factory, een klein luikje van EMIF dat over gadgets en relatiegeschenken gaat; de naam EMIF verdwijnt voorgoed naar de prullenbak. “De naam EMIF heeft te veel geleden”, zegt general manager Florent Godin van Conceptum. “Met zo’n besmet blazoen kun je geen deugdelijk evenement meer in de markt zetten en dus hebben we radicaal voor een andere naam gekozen: Business & Meeting Solutions. We willen breder gaan dan EMIF, maar tegelijk ook onze ambities realistischer inschalen, met beide voeten op de grond. EMIF had Europese ambities, maar zat gekneld tussen de EIBTM in Barcelona en de IMEX in Frankfurt. Wij hebben Belgische ambities; we willen in eerste instantie de lokale markt bedienen, met lokale exposanten en lokale bezoekers. Een hosted buyer program, zoals EMIF er op na hield, staat natuurlijk erg sjiek in de exposantenbrochure, maar het kost klauwen vol geld en je kunt je toch ernstige bedenkingen maken bij de kwaliteit van die hosted buyers.”

Voor elk wat wils Business & Meeting Solutions heeft alvast paleis 2 van Brussels Expo gereserveerd voor 21 en 22 maart 2012.

022

Florent Godin “Wij willen de lokale markt bedienen, met lokale exposanten en lokale bezoekers”

De beurs moet op tweeduizend vierkante meter onderdak krijgen, met voor elk wat wils. Florent Godin: “Dat gegniffel over een bij elkaar geraapt zooitje raakt me niet. Natuurlijk wil elke promo-jongen een vakbeurs die alleen maar over gifts & gadgets gaat. En natuurlijk wil elk incentive house een vakbeurs die alleen maar over incentive travel gaat. Maar daar hebben we het draagvlak niet voor. Dé markt, dat zijn in België meetings van twintig tot honderd deelnemers, die door het bedrijf zelf georganiseerd worden. Met wat catering, met wat promo-artikelen, met wat overnachtingen, misschien zelfs met wat animatie. Dáár zal Business & Meeting Solutions over gaan, - en over alle andere dingen die diezelfde afdeling verder nog nodig heeft. Die format functioneert in Nederland en in Frankrijk, - waarom zou ie dan in België niet functioneren.”

Concurrenten samenbrengen Blijft natuurlijk de vaststelling dat Conceptum tot nu toe vooral met publieksbeurzen gescoord heeft. “De essentie van ons vak is: concurrenten samenbrengen en zorgen dat er zaken gedaan kunnen worden”, zegt Godin. “Dat mechanisme is voor een vakbeurs niet wezenlijk anders dan voor een publieksbeurs. Conceptum beschikt over een database met vele tienduizenden bedrijven die af en toe of regelmatig aan een beurs deelnemen. Mag ik ervan uitgaan dat die bedrijven naast een beursstand ook af en toe op zoek zijn naar een nieuwe folder, een cateraar, een website of een inspirerende locatie voor een sales meeting? Wel, precies met dat soort vragen zullen die bedrijven op Business & Meeting Solutions terecht kunnen.” ■


Column

Han

LEENHOUTS

K Han Leenhouts is directeur van Sales & Pepper en gespecialiseerd in het trainen van standpersoneel. In Expovisie deelt hij zijn observaties, gedachten en ervaringen die hij als frequente beursbezoeker opdoet.

en je dat verhaal van die man die een autoshowroom binnenloopt in een oranje regenpak nadat hij buiten zijn fiets op slot heeft gezet? Nee? De senior verkopers sturen de junior verkoper er op af en slaan het tafereel al gniffelend vanuit de koffiecorner gade. Na een half uur komt de junior terug en loopt direct naar het kantoor van de directie, waar hij alweer na vijf minuten lachend uit komt. Vertwijfeld kijken de senioren hem aan… de directiekamer? Dat kan maar één ding betekenen. Inderdaad! De junior heeft er net even de order ingelegd van het duurste topmodel incluis het hele optieboekje.

Het is toch niets Dit verhaal gebeurt op elke beurs, dag in dag uit. Standbemanning die op basis van wat ze zien direct besluiten dat het toch niets is of niets kan zijn. Er zijn echt mensen die menen te weten op basis van hoe mensen eruit zien of het wel of niet wat is. Ik maak het elke week weer mee in een groep. En dat terwijl ik natuurlijk altijd roep dat iedereen wat zou kunnen zijn. Je kunt en moet je bij elke bezoeker afvragen waarom hij of zij er is en wat zijn of haar beweegredenen zijn om deze beurs en deze stand te bezoeken.

Morsige man Met dit inzicht onder de arm gaan mensen de vloer op en aan het werk. En dan hoor ik maar al te vaak dat het inderdaad zo is. Een man van een groot computerbedrijf die normaliter alleen maar op zijn stand aan het afwachten was, omdat het echt een dikke firma was, besloot dit ‘nieuwe inzicht’ eens te testen in het gangpad. Na een half uur spotte hij een, laten we zeggen, morsige man in het gangpad. Hij maakte toch zijn ‘move’. Normaal had hij hem niet eens zien staan… Wat het bleek: de man bezocht de beurs met vijf miljoen aan storage-behoefte. En laat storage nou precies datgene zijn waar dit computerbedrijf goed in is…

Soepjurk Een bedrijf in fitness apparatuur vroeg of ik naast de training ook de kick off op de beurs wilde doen. Nadat de beurs een uurtje open was zagen we een dame in een soepjurk staan. Ze stond al één minuut naar de stand te kijken en de mannen riepen naar mij: “Han dat kan toch niets zijn... Geef toe.” Mijn gezicht liet mijn primaire reactie zien. Ik dacht zelf ook dat ‘deze’ over de grens was en dat dit niets zou kunnen zijn. Maar professioneel kon ik dat niet zeggen. Sterker nog: ik

besloot contact te gaan leggen. De vrouw in soepjurk bleek de verwezenlijking van het “oranje-regenpakkenfiguur” te zijn. De behoorlijk ‘obese’ dame, was van een stichting tegen overgewicht en had 500.000 euro budget om materiaal te kopen voor speciale fitnesscentra. Sindsdien trek ik écht nooit meer enige bezoeker in twijfel voordat ik ze persoonlijk gesproken heb.

Studentikoos type Sindsdien stromen de mooie voorbeelden binnen. Vandaag nog op een maritieme beurs in mijn woonplaats Rotterdam. Een studentikoos type werd door een leverancier van scheepsbrug inrichtingen toch aangesproken. Men behandelde deze student, want dat was hij, goed en nam afscheid. De student vroeg als laatste nog even iets over een ‘autopilot’. Daarop stelde de alerte standbemanner – toch getriggerd - de hamvraag: “Vanwaar deze specifieke interesse?” Blijkt zijn vader een schip te hebben waar een nieuwe brug in komt! De standbemanner is vast het tijdelijke kantoor van de directeur in gelopen om de opdracht in te leggen.

Het moraal Het moraal van dit verhaal? Dat iedereen, maar dan ook iedereen, mogelijk interessant is totdat je het tegendeel hebt bewezen. ■

“Ken je dat verhaal van die man die een autoshowroom binnenloopt in een oranje regenpak nadat hij buiten zijn fiets op slot heeft gezet?” 023


Beurzenbeurs Tekst Edwin Nunnink Beeld Exposhow

Vakbeurs voor makers van live communicatie

“Wij willen bureaus overtuigen van de kracht van het medium beurs” Op 9 en 10 mei 2012 gaan de deuren van de Brabanthallen in ‘s Hertogenbosch open voor de eerste Exposhow. We vragen initiatiefnemer Wim Koemans wat de bezoekers en exposanten van de ‘vakbeurs voor makers van live communicatie’ mogen verwachten. Op welke doelgroep richt de beurs zich? Marketing managers van bedrijven die het medium beurs gebruiken of willen gebruiken. En de bureaus die zij inschakelen om hun boodschap te vertalen. Ons primaire doel is om de reclame- en communicatiebureaus te overtuigen van de kracht en de effectiviteit van het medium beurs. Zij zijn samen met de marketing managers van bedrijven de belangrijkste doelgroep van onze beurs. Ook beursorganisatoren en congresbureaus behoren tot de bezoekersdoelgroep.

De reclamebureaus voor beurzen te interesseren, is altijd lastig gebleken. Natuurlijk, daar is iedereen in de branche al jaren mee bezig. Maar wat dat betreft ben ik een type als Bonifatius, maar dan wèl met een dikker boek boven mijn hoofd. Kom nu eens kijken, zeg ik, en dan zullen we voorrekenen en aantonen dat je in 3D-communicatie geïnvesteerde euro’s met een hoog rendement terugverdiend.

■ Wim Koemans (rechts), voorheen werkzaam bij Libéma en nu zelfstandig beursorganisator, en Peter van Os, voorheen verhuurder van standmeubilair en vloerbedekking en nu onafhankelijk beursadviseur, organiseren volgend jaar voor het eerst hun Exposhow.

Hoe gaan jullie dat doen? Een belangrijk onderdeel zal het kenniseiland zijn, waar continu seminars en workshops gehouden zullen worden. We besteden op deze beurs veel aandacht aan kennisoverdracht, met name over onderwerpen als return on investment, hoe je een goed resultaat krijgt bij een beursdeelname en hoe je je personeel kunt trainen of laten trainen.

Dan moet je de doelgroep wel eerst binnen krijgen. Daar gaan we hard aan werken en er zijn legio ideeën. Eén van die ideeën is dat we de beursaccommodaties de ruimte bieden om hun klanten, de organisatoren, op de beurs te kunnen ontvangen. Die organisatoren kunnen op hun beurt weer hun klanten, de exposanten, uitnodigen om kennis te nemen van wat er allemaal mogelijk is op beurzengebied. Zo zit er voor iedereen een voordeel in en bouwen we met alle belanghebbenden aan een versterking van de positie van het medium beurs.

Jullie hebben het zowel over beurzen als live communicatie. Dat laatste is een breder vakgebied. Hoe breed wordt de beurs? Veel van onze exposanten zullen aan het hele spectrum van evenementen leveren, maar de basis van wat ze doen ligt bij beurzen. De kern van de Exposhow ligt bij bedrijven die

tastbare dingen doen voor beurzen. Denk aan standbouwers, inrichters, verhuurders, conceptmakers. Die konden tot nu toe alleen terecht op evenementenbeurzen als Event en Festivak; een gespecialiseerd alternatief voor beurzen ontbrak tot op heden.

Onze eigen ervaring met Expovisie Live en Suppliers to Exhibitions is dat het vooral lastig is om voldoende standbouwers te laten exposeren. Vegetarische slagers, noemen we dat verschijnsel. Maar ik begrijp het wel: hetzelfde had ik met de beurs Tuinidee. Daar had je de hoveniers die tenminste honderd vierkante meter nodig hadden en dan moest er nog een vijver op komen en grondwerk worden gedaan, om te laten zien want ze in huis hadden. Dan praat je naast de kosten voor de vierkante meters ook nog over hoge kosten aan materiaal, personeel en transport. Dat is toch een andere afweging dan iemand die in een standaardstandje zijn harken toont. Voor standbouwers geldt hetzelfde. We gaan voor hen met een passende oplossing komen. Misschien met een kleine stand in combinatie met een stukje inrichting van de beurs doen, zodat zij kunnen laten zien wat ze kunnen en wij een mooiere uitstraling van de beurs hebben. Maar het kan ook een andere creatieve oplossing worden. Daarover gaan we met ze in gesprek. ■

025


BrancheNieuws Tekst Edwin Nunnink Beeld Thomas Fasting

Arti’70 heeft nieuwe eigenaar

Maurice de Winter de gewenste opvolger van Jan Oosterling

Dit voorjaar vertelde Jan Oosterling in Expovisie dat hij zocht naar iemand die zijn Arti’70 wilde overnemen. De opvolger bleek achteraf een oude bekende te zijn. Sinds september is Maurice de Winter de nieuwe eigenaar en directeur van het veertigjarig standbouwbedrijf in Meerkerk. 026


Jan Oosterling “Maurice kent Arti en ik ken Maurice. Dat maakte het erg makkelijk” “De meeste mensen die hier werken, kende ik al”, vult De Winter aan. “Vele nog van mijn stageperiode. Wat op zichzelf al iets zegt over de band die de medewerkers hebben met het bedrijf.” Tijdens het gesprek zitten beide heren om de tafel in het voormalig kantoor van Oosterling, dat nu de werkruimte is van De Winter. Oosterling blijft wel actief voor Arti en is dan ook dagelijks te vinden in Meerkerk. Oosterling: “Het bedrijf is nu van Maurice. Hij neemt de beslissingen, zoals hij denkt dat het moet zijn. Als hij mijn advies nodig heeft, dan hoor ik het graag.” De Winter: “Ik zal de sterke kanten van Arti’70 voort zetten en daarbij ook gebruik maken van de kennis en ervaring van Jan. Daarnaast zie ik ook mogelijkheden voor verbetering. De ervaring en traditie zullen worden gecombineerd met nieuwe inzichten. Bij mijn afstudeerscriptie was ik één van de eerste die gebruik maakte van een computer bij mijn presentatie. Dat kwam toen net in opkomst. Sommige leraren wilden er niets van weten. Nu werkt iedereen met de computer, maar de tekentafel staat er ook nog steeds. Zo zal het hier ook zijn.” Saillant detail: zijn eerste tekentafel kreeg Maurice van Jan.

Efficiëntere productie

■ Jan Oosterling en Maurice de Winter in de werkplaats van Arti ’70.

J

an Oosterling leerde Maurice de Winter als tienjarige jongen kennen. Als zoon van Nico de Winter van De Winter Vormgeving, waar hij al zaken mee deed. Maurice liep daarnaast in 1995 al een jaar lang stage bij Arti’70, om vervolgens na zijn studie bij zijn vader in het bedrijf te stappen. De afgelopen jaren maakte hij veelvuldig gebruik van de diensten van Arti voor de bouw van de door De Winter Vormgeving ontworpen en beheerde beursprojecten. Nu zitten De Winter en Oosterling gebroederlijk aan tafel. De nieuwe en oude directeur/eigenaar van Arti’70. “Het is allemaal snel gegaan”, vertelt Maurice de Winter. “Na het verschijnen van het artikel in Expovisie zijn we in gesprek geraakt en van de zomer is het allemaal rondgekomen. In september ben ik hier gelijk van start gegaan.”

Oosterling blijft actief “Maurice kent Arti en ik ken Maurice. Dat maakte het erg makkelijk”, vertelt Jan Oosterling. “Voor mij was het belangrijk dat het bedrijf werd overgenomen door iemand die past bij de bedrijfsfilosofie van Arti, die past bij de mensen die hier werken en bij de klanten waar we al jaren voor werken. Het gunnen is nu eenmaal belangrijk in ons werk.”

De strategische sessies over de weg die hij met Arti’70 wil bewandelen zijn nog in volle gang, vertelt De Winter. Het is voor hem wel duidelijk welke kant het op gaat. Ten eerste gelooft hij in het creëren en communiceren van een meerwaarde en dat kan alleen als je je specialiseert. De Winter zoekt onder meer naar de efficiëntie slag om te kunnen blijven concurreren op het gebied van uniforme standbouw. Dat is volgens hem goed te combineren met produceren voor maatwerk standbouw. “Jan heeft fors geïnvesteerd in het machinepark. Veel mensen weten niet wat voor zeer professionele machines hier staan. Hier kunnen maar weinig standbouwbedrijven aan tippen. Met die apparatuur kun je ook heel efficiënt maatwerk stands fabriceren.”

Meer belevenis In het interview in de voorjaarseditie van Expovisie gaf Jan Oosterling aan dat de duur van de crisis hem tegen was gevallen. Aan het eind van 2011 is het economisch gesternte er niet beter op geworden. Een gewaagd moment om een bedrijf over te nemen. “Arti heeft een moeilijke periode achter de rug. Daar heeft Jan ook op moeten ingrijpen”, antwoord Maurice de Winter. “De toekomst zie ik positief tegemoet. Het gaat ons op dit moment niet slecht en het zal ook economisch weer een keer beter gaan. Over het medium beurzen ben ik positief. Een beurs zal wel steeds meer een belevenis, een event zijn, dan sec een beurs met alleen maar stands. Maar beurzen zullen blijven bestaan en wij zullen ons er op blijven specialiseren.” ■

027


Standbouwgalerij

Jaaroverzicht ende r e r i p s n i t me

STANDconcepten Opmerkelijke beursprojecten van standbouwbedrijven en ontwerpbureaus


Modulaire bouwsystemen.

Aluvision biedt alle ingrediënten voor een opvallend stand- en interieurconcept.

Standbouwgalerij

032

Clemence Dosschestraat 44 BE-9800 Deinze T +32 (0)9 381 54 70 F +32 (0)9 381 54 71 E info@aluvision.com I www.aluvision.com

Als ontwerper, producent en wereldwijd verdeler van modulaire bouwsystemen is Aluvision reeds jaren een gevestigde waarde binnen de standbouwsector. Duurzaamheid, flexibiliteit, herbruikbaarheid en montagesnelheid zijn typische Aluvision kenmerken. Met doordachte oplossingen voor zowel wandpanelen, lichtobjecten, meubilaire en structurele elementen, kan bijna ieder ontwerp moeiteloos geconverteerd worden naar een stand die de uitstraling heeft van een conventionele gebouwde houtbouwstand. Een mooi voorbeeld hiervan is de Sub Vision: Deze oplossing zorgt er voor dat de opbouw van een kubus of balk uiterst makkelijk verloopt door middel van speciale hoekstukken. Zodra de Sub Vision met doek bekleed wordt is de draagstructuur onzichtbaar. Het resultaat is een opvallend volume dat kan dienen als eye– catcher maar bovendien als drager voor visuals, logo’s of textuële boodschappen. Om deze boodschap nog een extra dimensie te geven, kan licht makkelijk geïntegreerd worden. Door de speciale vorm van de profielen is er namelijk geen schaduwrand zichtbaar. Deze doordachte oplossing is niet alleen esthetisch, maar ook ecologisch en telkens herbruikbaar.


Alter Expo

Generale standbouw

Uw unieke beurspartner

Buntstraat 102 BE-9940 Evergem T +32 (0) 9 216 06 60 F +32 (0)9 216 06 69 E info@alterexpo.com I www.alterexpo.com

alter expo is voor elke organisator het aanspreekpunt voor standbouw, totaal concepten en aanvullende diensten. Daarenboven kunnen we door onze snelle en efficiĂŤnte manier van werken in een mum van tijd van een lege beurshal een bijzondere realisatie maken. alter expo denkt met u mee, speelt in op de nieuwste trends en gaat steeds op zoek naar oplossingen die rekening houden met uw budget en wensen. Een persoonlijke, vooruitstrevende aanpak, die van alter expo de unieke beurspartner voor organisatoren maakt.

033


Standbouwgalerij Stand voor Smit & Dorlas koffiebranders, Horecava 2011.

nieuw ontwerp open en overzichtelijk

Totaal concept van design tot beurspresentatie

Pure, Hollandse kwaliteit!

DTI Sial Parijs

Julianaweg 9 5328 AW Rossum T 0418 662500 F 0418 662848 E info@benf.nl I www.benf.nl

034

Dairy Trading International is de moedermaatschappij van enkele van Nederlands meest prominente zuivelspecialisten. Deze Nederlandse zuivelproducten hebben een internationale reputatie opgebouwd op het gebied van kwaliteit, zuiverheid en smaak. Het is geen toeval dat de groene Nederlandse weilanden de thuisbasis vormen voor DTI. Brandt+Fernhout heeft hiervoor een concept bedacht dat in één oogopslag duidelijk neerzet wat DTI uit wil dragen: Pure, Hollandse Kwaliteit, met een knipoog!

A Hofmanweg 53 2031 BH Haarlem T 023-5340400 F 023-5340048 E marc@dubbelaa.nl I www.dubbelaa.nl

Genie wilde voor de driejaarlijkse beurs Apex in Maastricht, als één van de marktleiders op het gebied van hoogwerkers, een geheel nieuw standontwerp waarin de diverse toepassingen van hun machines duidelijk zichtbaar waren. Het totale concept van ontwerp tot de decoratie is verzorgd door Dubbel AA. Het resultaat, een ruim opgezette stand waarin alles draaide om de toepassingsmogelijkheden, was zeer geslaagd en leverde veel positieve reacties op.


The Standard in Stand Art

Internationale standenbouw

Creaplan

Creaplan nv is een Belgisch bedrijf, gespecialiseerd in internationale standenbouw en interieurinrichting met een eigen imago. Het doel van Creaplan nv is het maken van standen op maat van de klant, waarbij het imago weerspiegeld wordt in de stand. Een gedreven ontwerpteam werkt dagelijks trendy ontwerpen uit en zorgt voor een totaalbegeleiding van het project en dit vanaf het voorontwerp tot de uiteindelijke realisatie. De hoogste graad van perfectie wordt nagestreefd en kwaliteit wordt hoog in het vaandel gedragen.

IZ De Prijkels Karreweg 17 BE 9810 Nazareth T +32 (0)9 381 80 30 F +32 (0)9 381 80 31 E creaplan@creaplan.be I www.creaplan.be

Om dit na te streven is er een sterk en gemotiveerd team nodig. Er is een goede samenwerking tussen het verkoopteam, de interieurontwerpers en de projectcoördinatoren. Er wordt geen enkel detail over het hoofd gezien. Dankzij de knowhow en inzet wordt elk project een schitterend staaltje. De slogan ‘The Standard in Stand Art’ zet de bedrijfsvisie kracht bij. Zowel nationaal als internationaal is Creaplan nv de partner bij uitstek voor een exclusieve beursdeelname. Enkele opmerkelijke klanten zijn: Mercedes-Benz, Niko, Audi, Siemens, Chrysler-Jeep, KIA, Bose, Electrabel,…

035


Projekt bv

Standbouwgalerij

Schoolbord maakt sfeer

Dehullu

Klaslokaal op Woonbeurs

036

Dehullu bouwde de door Gispen zelf ontworpen stand op de Woonbeurs 2011 en adviseerde over de technische uitvoering, materiaalkeuze en afwerkingen. De stand bestond uit speciaal vervaardigde “schoolbord� panelen die op de laatste opbouwdag door een artist zijn voorzien van sprekende decoraties. Het leek alsof je een klas terecht was gekomen. Dat zorgde voor een bijzondere stand die veel positieve reacties kreeg van de bezoekers. Voor Dehullu een moment om haar hoge kwaliteitsnorm extra onder de aandacht te brengen. De samenwerking tussen Dehullu en Gispen heeft zijn vruchten afgeworpen, de stand is namelijk met nog 2 andere stands genomineerd als beste stand van de Woonbeurs 2011.

Postbus 75 4050 EB Ochten T 0344 64 88 88 E info@dehullu.nl I www.dehullu.nl

De samenwerking tussen Dehullu en Gispen heeft zijn vruchten afgeworpen, de stand is namelijk met nog 2 andere stands genomineerd als beste stand van de Woonbeurs 2011. In november wordt de prijswinnaar bekend gemaakt.


Publiganda nv

Blijf zichtbaar! Bij Publiganda begrijpen we waarom exposanten aan een beurs deelnemen. Uw beursdeelname succesvoller te maken is ons doel.

Publiganda nv Ottergemsesteenweg Zuid 717 BE 9000 Gent T +32(0)9 226 45 45 F +32(0)9 226 45 29 E build@publiganda.be I www.publiganda.be

Dit begint bij een verstandig ontwerp dat de juiste bezoekers aanspreekt. Een ervaren projectmanager realiseert uw opdracht op een kostenefficiĂŤnte wijze. Hij doet daarbij beroep op onze eigen ploegen van ervaren vakmensen of specialisten van ons wereldwijd netwerk. Vertrouwen, respect en kwaliteit zijn bij ons basiswaarden.

037


Batimat 2011 te Parijs

SB-Railing geeft meerwaarde aan standbouw

Standbouwgalerij

Fictief Bouwers van Denkbeelden BV Achterstraat 32 4153 AR Beesd T +31 (0) 345 683765 F +31 (0) 345 683654 E info@fictief.com I www.fictief.com

SB-Railing van SCHMOLZ+BICKENBACH is in de markt vooral bekend om hoogwaardige leuningsystemen voor zowel woning -en utiliteitsbouw. Maar er kan veel meer met het SB-Railing-systeem. Zo is het systeem zeer geschikt voor standbouw t.b.v. onder meer standafscheidingen, balustrades, trappen en wandleuningen.  Het SB-Railing- systeem is zeer eenvoudig monteer -en demonteerbaar en bovenal uiterst duurzaam.  Fictief BV ontwikkelt al jaren bijzondere stands voor SCHMOLZ+BICKENBACH, waarin het multifunctionele leuningsysteem is toegepast. Dat gebeurde ook voor de Batimat 2011, de belangrijkste internationale beurs voor de bouw die onlangs in Parijs plaatsvond. Doelstelling was om de verschillende producten en techologieën op een soort podium te plaatsen. Belangrijk was ook om een gastvrije ambiance te hebben om relaties in een ontspannen sfeer te verwelkomen. Fictief BV slaagde er wederom in om onze wensen en ideeën tot leven te brengen.

L&M Standbouw is sinds een 4-tal decennia een full-service Internationaal standbouwer voor grote - middel en kleine bedrijven.

L&M Standbouw

Wie zijn wij?

Industriestraat 5-7 3281 LB Numansdorp T 0186 62 10 60 F 0186 62 01 20 E info@lenmstandbouw.com I www.lenmstandbouw.com

038

De standafmetingen kunnen variëren van 25 tot 750 m2. Ook verdiepingen kunnen worden toegepast. De platte organisatie garandeert een snelle werkwijze. Elke benodigde discipline wordt uit eigen huis geleverd. t.w. - ontwerp - opbouw- en demontage - opslag van uw stand bij hergebruik - verlichting - tapijt - meubilair - belettering - full-colour printwerk Dit heeft voor u het voordeel, dat al deze werkzaamheden perfect op elkaar aansluiten waardoor de bouw in een korte tijd gerealiseerd wordt. Hierdoor krijgt u ruim voldoende de tijd voor het inrichten van uw stand. Elke stand wordt op maat ontworpen.Verstrekkende ontwerptechnieken stellen ons in staat voor u een 3 dimensionaal beeld te creëren wat geen vraag onbeantwoord laat.


Voor ieder budget een passend antwoord

De juiste uitstraling

Net als eerdere jaren mocht Holland Reklame en Standbouw (HRSB) ook dit jaar weer met Proost en Brandt meedenken in hun beurspresentatie.

Nijverheidsweg 30 3899 AJ Zeewolde T 036 5225666 F 036 5225660 E sales@hrsb.nl I www.hrsb.nl

Het uitgangspunt was een eigentijds en loungeachtige “meetingpoint”. Tijdens de persoonlijke afspraak werden o.a. kernwoorden als gezellig, bar, modern, strak, en industrieel genoemd. En dat natuurlijk binnen een bepaald budget. Voldoende “handvatten” om een eerste lijntekening te vervaardigen. Wij van HRSB zijn vanaf het begin betrokken en blijven dat ook tot de evaluatie van de beursdeelname. Daarom werd er na de eerste afspraak met Proost en Brandt, en de eerste lijntekening, nog het e.e.a. naar wens en behoefte aangepast wat uiteindelijk resulteerde in een mooie, passende stand en vele enthousiaste reacties op de beurs. Daar doen we het voor! De juiste uitstraling, het juiste antwoord binnen een kloppend budget. Als hoofdleverancier voorziet HRSB individuele opdrachtgevers van complete standbouw en overige accessoires. Maar ook complete beurzen met standaard standbouw in systeem en/of houtbouw geschilderd en gestoffeerd “schuwen” wij niet. Neemt u maar eens een kijkje op onze site www.hrsb.nl of neem gerust persoonlijk contact met ons op. Wij vertellen u graag meer over de door ons met grote trots gebouwde stands en beurzen!

Voor u wat Anders?

Stand op maat

In opdracht van Hans Anders de nieuwe beursstand ontwikkelen voor verschillende kleine en grote beurzen door heel Nederland. Van Berckelweg 40a 2203 LB Noordwijk T 071-5316666 F 071-5315378 E info@verver-standbouw.nl I www.verver-standbouw.nl

Deze stand moet de komende vier jaar zo’n 8 keer per jaar kunnen worden ingezet. Dit was het uitgangspunt voor de ontwikkeling van de nieuwe beursstand voor Hans Anders. Doelstelling van de stand is om (nieuwe) klanten op een laagdrempelige manier kennis te laten maken met hoortoestellen en optiek van Hans Anders. De uitgangspunten voor Verver Standbouw & Events waren dan ook: open en ruimtelijk, laagdrempelig en opvallend. Hierbij rekening houdend met het nieuwe concept voor de winkels van Hans Anders. Dit heeft Verver Standbouw & Events gerealiseerd door een compact concept te ontwikkelen waarbij de meubels veelzijdig inzetbaar zijn. Dit concept is ontwikkeld voor Hans. Voor u wat Anders?

039


Standbouwgalerij

Gielissen bouwt compleet huis

Een woonhuis als stand

Gielissen

Op de Woonbeurs in de Amsterdam RAI stond dit jaar wel een heel bijzondere stand: een compleet woonhuis van 400 m2, genaamd Home ID, het resultaat van een bijzonder samenwerkingverband. Het was namelijk gebouwd en ingericht door diverse partners. Gielissen - een van hen - bouwde de stand/het huis en een aantal vaste interieurelementen.

040

Postbus 7069 5605 JB Eindhoven T 040 2353637 F 040-2353698 E info@gielissen.nl I www.gielissen.com

Traditioneel staat elke deelnemer er met z’n eigen stand. Waarom niet met een aantal grote merken een compleet huis neergezet, zo dacht Eric Kant een gerenommeerd interieurontwerper, met alle vertrekken die in een groot, luxueus huis voorkomen. Bezoekers zien hoe woonobjecten, maar ook complete interieurs in een normale woon- en leefsetting een exclusieve sfeer en woonidentiteit creëren. Daarbij was de aankleding van het allerhoogste kwaliteits- en comfortniveau. Of je nou rondkeek in de lounge, de study, de sauna/hamam, de garage, de keuken of in een van de andere 9 vertrekken, wat je zag was gracieus, intrigerend en functioneel. De stand was echt huiswaardig, compleet met gestuukte wanden, plafonddelen, elektra en waterleiding. Er lagen zelfs zeven vloeren van verschillende diktes die naadloos in elkaar overgingen. Daarnaast deed Gielissen ook de coördinatie van de stand en de inrichting. Een reuzeklus, maar het resultaat was dan ook de mooiste, meest complete stand van de hele beurs.


L2M designers ontwerpt het!

Ontwerpen voor win win winsituaties

L2M Designers Vriezerweg 20b 9482 TB Tynaarlo T 0592 542415 F 0592 544715 E info@l2mdesigners.com I www.L2Mdesigners.com

Hanze Hogeschool Groningen / juni 2011 / LDI Als 3d ontwerpbureau zijn we gevraagd om aan te schuiven bij Laarhovendesign als creatief team voor het ontwerpen van een nieuw standconcept betreffende de Hanze Hogeschool. Na het samen inventariseren van de wensen en doelstellingen van de Hanze Hogeschool en het bestuderen van de doelgroep(en) hebben wij alle kernwaarden verwerkt in onze eerste schetsen. Van waaruit wij een beleving hebben gecreĂŤerd met alle functionaliteiten in een sfeervolle en doeltreffende omgeving van deze tijd. Waar samen werken, ervaring, kennis en creativiteit uiteindelijk leidde tot dit succesvol ontwerp. En daarom vinden wij ons werk zo leuk. Lukas Rudolphus.

041


Standbouwgalerij

Introductie KLM tableware

Vink standbouw

Perfecte presentatie!

042

Het is altijd een bijzondere uitdaging om voor een gerenommeerd Nederlands bedrijf een standontwerp te mogen realiseren. In dit geval hebben we het over het ontwerp en de realisatie van het nieuwe KLM Business & Europe Class tableware, ontworpen door toonaangevend ontwerper Marcel Wanders. Vink Standbouw ontwierp en realiseerde in het bemanningscentrum op Schiphol een drietal verschillende demonstratieruimtes. In deze demonstratieruimtes kon het cabinepersoneel kennismaken met de look en feel van het nieuwe tableware. Dankzij deze demonstratieruimtes hebben in vijf weken tijd zo’n 8.500 stewards en stewardessen van KLM en KLM Cityhopper kennis gemaakt met het nieuwe World Business Class en Europe Business Class tableware. De uitdaging was om de veelheid aan verschillende items, ook nog eens van beperkt formaat, toch op een chique en overzichtelijke manier te presenteren, passend bij het exclusieve ontwerp van Wanders. Dit is gerealiseerd door een zwevende wand te bouwen waarin verschillende losse toonkasten alle nieuwe producten huisvesten. Een design tafel beprint met het door Wanders ontworpen patroon voor het tafellinnen vormde een opvallende aandachtstrekker. Alle onderdelen werden van het KLM-gevoel voorzien door subtiele en indirecte blauwe verlichting. Admiraal Trompstraat 12 3115 HJ Schiedam T 010-4268417 F 010-4269009 E vink@vink.net I www.vink.net

De demonstratieruimte werd officieel door Marcel Wanders geopend, en het tableware is op de vlucht naar Miami voor het eerst gebruikt. Vink Standbouw ontwerpt en realiseert meer dan dat! Kijk voor actuele informatie en projecten op www.vink.net of volg Vink op twitter: @vinkstandbouw


ZEEprojects

Internationaal

Full service projecten Bij foto 1: De stand van Mosa op de Bouwbeurs van 4 t/m 9 februari 2011 is het product van een goede samenwerking met de design-afdeling van Mosa. Bij foto 2: De stand voor Nuplex Resins op de European Coatings Show van 29 t/m 31 maart 2011 is ontworpen door Ulco van der Zee met als uitgangspunten: contact met de klant en presentatie van noviteiten. Kikkertweg 3 1521 RE Wormerveer T 075 617 70 71 F 075 617 28 12 E info@zeeprojects.com I www.zeeprojects.com

Bij foto 3: De stand van Interline Systems op de beurs Aquatech van 1 t/m 4 november 2011 volgens standconcept van Ulco van der Zee. Voor verdere informatie en standfoto’s: zie onze website.

043


Modulair met een custom-made uitstraling

Ontwerp Elektrotechniek 2011

Standbouwgalerij

044

Prof. J.H. Bavincklaan 2, 1183 AT Amstelveen T 020 3118113 F 020 3118114 E yes@yes-expo.nl I www.yes-expo.nl

Presentatie van Hemmink BV, businessunit Elektrotechniek, op de beurs Elektrotechniek 2011 in de Jaarbeurs te Utrecht. Introductie van de segmenten Bevestigingsmateriaal, Industrie, Multimedia en Beveiliging. De segmenten worden middels beelden van hun toepassingsgebieden in dubbelzijdige ‘etalage’s’ getoond met een demonstratie van de producten. Hemmink laat de merken zien! Door gebruik te maken van een blauwe vloer en blauwe plinten lijken de ‘etalage’s’ te zweven. De ronde hoeken komen overeen met het Hemmink logo. De zwarte achterwand en blikvanger geven de stand een strakke professionele uitstraling. De stand is modulair van opzet, waardoor de stand ook op kleinere beurzen inzetbaar is en op de volgende Elektrotechniekbeurs wederom kan stralen.


Award Tekst Judith Munster Beeld Paul en Menno Ridderhof

JMT : eerste Lean & Green koploper

in expobranche

Als eerste uit de expobranche mag JMT International zich scharen bij een imposante groep ‘koplopers’ op het gebied van duurzame logistiek. Op 10 november nam algemeen directeur Jean-Pierre Brouwers in Den Haag de Lean & Green Award in ontvangst van minister Schultz van Haegen.

C

oca Cola, Rotra, KPN, TNT, CapGemini, Heinz, Jumbo, Mars, DHL… Op de lange lijst vervoersbedrijven die zich Lean & Green mogen noemen staan niet de minste namen. Sinds 10 november hoort ook JMT International in dat rijtje thuis. Algemeen directeur JeanPierre Brouwers is er met recht trots op.

Groenwitte vrachtwagenvloot JMT International verhuurt al dertig jaar meubilair en vloerbedekking voor beurzen, evenementen en congressen. Het bedrijf heeft vestigingen in België, Frankrijk, Duitsland, Groot-Brittanië, Polen, Spanje, Zwitserland en Nederland. De groenwitte vrachtwagenvloot is veelvuldig op het Europese wegennetwerk te vinden: JMT vervoert zo’n achtduizend vrachtwagenladingen per jaar. Binnenkort zullen dat er heel wat minder zijn. “Inderdaad”, beaamt Brouwers. “Dat is één van de vele doelstellingen waaraan we onszelf

in het kader van het Lean & Green-programma hebben gecommiteerd.”

Dat logo zijn wij De eerste keer dat Brouwers met het programma in aanraking kwam, was – hoe toepasselijk – op de snelweg. “Ik zag een vrachtwagen rijden met een opvallende ronde sticker met het Lean & Green-logo erop. ‘Hé’, dacht ik. ‘Wat is dat nou?’ Ik kreeg meteen associaties met ons eigen bedrijf en ons groenwitte logo. En met thema duurzaamheid zijn we ook al tijden bezig. Ik dacht: ‘Dat logo, dat zijn wij!’ Na wat googlen ontdekte ik dat Connekt erachter zat. Het Lean & Green-project sprak me meteen aan. Ik was al jaren op zoek naar een groene methode of vereniging waarbij wij ons konden aansluiten. Om het Lean & Green-label te bemachtigen moet je binnen vijf jaar twintig procent minder CO² uitstoten en tegelijkertijd je winstgevendheid verhogen. Daar kun je als bedrijf echt mee aan de slag.”

Onafhankelijk netwerk

■ Jean-Pierre Brouwers van JMT (midden): “Ik was een tijd op zoek naar een groene methode of vereniging waarbij we ons konden aansluiten. Het Lean & Green-project sprak me meteen aan”

046

Connekt is een onafhankelijk netwerk van bedrijven en overheden dat werkt aan duurzame verbetering van de mobiliteit in Nederland. Namens het ministerie van Infrastructuur en Milieu startte Connekt in 2007 met het programma Duurzame Logistiek. Annemieke de Leeuw is als programmamanager verantwoordelijk voor dit project. Onder haar leiding biedt een breed team van ‘lean & green-projectleiders en -adviseurs op het gebied van stedelijke distributie, communicatie en planning & control ondersteuning aan logistieke bedrijven en gemeentes die lean & green willen worden. De Leeuw: “Het programma Duurzame Logistiek levert een concrete en pragmatische bijdrage aan de verduurzaming van de logistieke keten. Daarbij gaan kostenbesparing en reductie van CO² hand in hand. Met het programma ondersteunen we 250 zogenaamde ‘koplopers’. Bedrijven kunnen koploper worden door een ‘Plan van Aanpak’ in te dienen waarin beschreven staat hoe zij die doelstellingen willen bereiken.”


■ Alle 58 nieuwe Lean & Green-winnaars tijdens de uitreiking op 10 november in de Nieuwe Kerk in Den Haag. Jean-Pierre Brouwers is de tweede van rechts naast minister Melanie Schultz van Haegen.

Niet te vergelijken Het schrijven van zo’n Plan van Aanpak heeft wel wat voeten in de aarde. “Omdat wij geen beroeps goederenvervoerder zijn en ons bedrijf niet te vergelijken is met andere koplopers, hebben we echt ons eigen Plan van Aanpak moeten schrijven”, vertelt Brouwers. “Gelukkig hebben we daarbij veel hulp gehad van onze projectmanager Koen Faber bij Connekt. Uiteindelijk hebben we het plan twee keer moeten aanpassen voordat het helemaal goedgekeurd was.” Annemieke de Leeuw: “Bedrijven moeten er inderdaad wel wat moeite voor doen. Uit onderzoek is gebleken dat een bedrijf die duurzaam gaat ondernemen, het voor elkaar krijgt om gemiddeld zo’n vijftien procent CO² te reduceren. Een koploper is dus een bedrijf dat hier nog een extra schep bovenop doet. Elk Plan van Aanpak wordt getoetst door TNO, de Nederlandse Organisatie voor toegepastnatuurwetenschappelijk onderzoek. Als een Plan van Aanpak niet wordt goedgekeurd, krijgt de potentiële koploper het Plan terug met een pakket van aanbevelingen.” Brouwers: “Die toetsing door TNO maakt het programma wat mij betreft nog waardevoller. Werkelijk alle aspecten van je bedrijfsvoering worden onder de loep genomen. Als het Plan wordt goedgekeurd, weet je zeker dat je als bedrijf goed bezig bent en dat het op termijn ook nog eens een winstgevende exercitie is.”

Lean & Green-logo Na toetsing en goedkeuring door TNO worden bedrijven officieel koploper en krijgen ze de Lean & Green Award uitgereikt. Voor JMT was dat feestelijke moment op 10 november aangebroken. Eén van de hoogtepunten voor Jean-Pierre Brouwers was dat de JMT-vrachtwagens op diezelfde dag nog werden voorzien van het Lean &Green-logo. Het ontvangen van de Award is trouwens geen eindpunt, maar juist een beginpunt. De Leeuw: “Na de Awarduitreiking begint het eigenlijk pas. Dan moeten alle geplande maatregelen daadwerkelijk worden geïmplementeerd.” “Daar zijn wij direct na de goedkeuring van TNO al mee begonnen”, vertelt Brouwers. “We hebben alle lichtbronnen vervangen door energiezuinige exemplaren, door een betere rijstijl van de chauffeurs verbruiken de vrachtwagens nu al 1,4 % minder brandstof en ook het gas- en elektraverbruik in

het eigen pand hebben we flink teruggeschroefd. Zo zullen we telkens een stapje verder gaan.” “Als Connekt zorgen wij ervoor dat de aandacht voor het project niet verslapt”, besluit De Leeuw het verhaal. “De resultaten van alle koplopers worden periodiek gemonitord en ook de netwerkbijeenkomsten die we organiseren helpen daarbij. Na vijf jaar kunnen de koplopers het Lean & Green Label behalen. Het label is momenteel nog in ontwikkeling, maar zal in 2012 klaar zijn. Dan zullen de eerste koplopers het Lean & Green programma hebben afgerond.“ ■

Duurzame Logistiek Bedrijven kunnen kosteloos meedoen aan het programma Duurzame Logistiek. Ze worden door Connekt op verschillende manieren gesteund: • Projectleiders Iedere deelnemer krijgt een projectleider toegewezen die dient als aanspreekpunt en sparring partner. • Bijeenkomsten Duurzame Logistiek organiseert regelmatig kostenloze workshops, informatiesessies en bijeenkomsten waarin kennis verspreid en gedeeld wordt. • Tools Duurzame Logistiek heeft diverse kostenloze tools die bedrijven ondersteunen in het verduurzamen van hun logistiek, zoals de emissiescan, Green Order en de Maturity Matrix. • Netwerk Bedrijven kunnen gebruik maken van het uitgebreide netwerk van Duurzame Logistiek. Dit bestaat o.a. uit koplopers, bedrijven, kennisinstellingen en overheden. • Format Plan van Aanpak Voor het schrijven van het Plan van Aanpak is een format beschikbaar. Hierin worden de diverse onderdelen toegelicht en zijn ook voorbeelden opgenomen. • Ondersteuning door derden Duurzame Logistiek maakt soms gebruik van derden, zoals brancheorganisaties, belangenverenigingen en kennisinstellingen bij de ondersteuning van (aankomende) koplopers. • Ondersteuning door studenten Dit is een speciaal programma, de Lean and Green Challenge. Meer informatie over het Programma Duurzame Logistiek en Lean & Green staat op www.duurzamelogistiek.nl.

047


Standconcept Tekst De Jong & Verder Beeld Dehullu

OPDRACHTGEVER Fiskars Group BEURZEN Ambiente Frankfurt en Woonbeurs Amsterdam ONTWERPBUREAU eigen ontwerp STANDBOUWER Dehullu

De tijdloze vormgeving

van iitala I

n opdracht van Fiskars realiseerde Dehullu op de Ambiente 2011 in Frankfurt de stand voor hun merk iittala, een luxe serviesmerk. Met succes werd het concept op de Woonbeurs in Amsterdam herhaald.

Skandinavische vormgeving Kenmerkend voor de iittala-collecties is de tijdloze en op duurzaamheid gebaseerde Skandinavische vormgeving, die haaks staat op de wegwerpmaatschappij. Eerlijk en functioneel, geïnspireerd op het leven van alledag. Door de jaren heen vormgegeven door designers van wereldformaat, zoals Alvar Aalto, Kaj Franck en Renzo Piano. In de lijn van deze historie zijn de stands op beide beurzen vormgegeven door de interne ontwerpstudio van iittala, die zowel de twee- als de driedimensionale uitingen voor haar rekening nam.

Herbruikbare materialen De stand van 120 m² was deels opgetrokken uit herbruikbare materialen en bood behalve gastvrijheid ook gelegenheid om in separate

boxen verschillende collecties te bezichtigen. De wijze van presenteren komt overeen met de ingehouden en bewust gedoseerde presentaties, die kenmerkend is voor de shop-in-shops van iittalla: less is more. De thematiek was op de wanden gevisualiseerd. De ingetogen vormgeving van de stand sloot nauw aan op de designprincipes van iittala.

Russisch grenen Het gebruik van speciaal geselecteerde bouwmaterialen zoals vloer- en wandplaten van Russisch grenen straalt niet alleen duurzaamheid uit; het hergebruik ervan voor meerdere stands was een bewuste keuze. Dat sluit overigens ook aan bij de insteek van Dehullu, die bezig is het ISO 14002-certificaat te behalen. Daarmee onderstreept het bedrijf niet alleen het interne milieumanagement, maar ook met betrekking tot advisering aan klanten.

Genius Bar Aan het standconcept voor de Ambiente is voor de Woonbeurs een huiselijke ontmoe-

tingsplek toegevoegd in de vorm van de zogenaamde Genius Bar; een speciaal ontworpen meubel die de verschillende functies van keuken-, woon- en werkruimtes in een in hoogglans wit gespoten meubel combineert. De presentatie sprak tot de verbeelding, mede dankzij de aantrekkelijk presentatie van producten alsof ze zo gebruikt zouden kunnen worden. ‘Fireplaces’ brachten de sferen in de afzonderlijke boxen tot leven. Dit waren moderne haardvuren met getemde vlammen voor gebruik binnenshuis. Letterlijk dus een gloedvolle plek, vooral met het oog op de naderende feestdagen.

Boodschap Hoewel de doelgroepen op de Ambiente en de Woonbeurs van elkaar verschillen – professionals en consumenten - waren het beide voor iittalla zeer interessante manifestaties, waarbij de boodschap over eerlijke en functionele producten goed voor het voetlicht is gebracht. De volgende beurs waar dezelfde stand wordt gebouwd is de Parijse beurs Maison & Objet in januari 2012. ■

049


Techniek Tekst Judith Munster Beeld Geels Audiovisueel | Digitale Media Fabriek | Pelser Filmproducties

BEURSFILM? Win-winsituatie voor organisator en exposant Een beursfilm kan een reportage over de beurs zijn met interviews van exposanten. Of een film die speciaal is gemaakt om op een beursstand te vertonen. Hoe je het ook omschrijft: een beursfilm levert interessante meerwaarde op voor organisator en exposant. Expovisie laat drie specialisten aan het woord.

“Een film legt in een paar minuten de bedrijfs-DNA bloot” GEELS AUDIOVISUEEL

Geels audiovisueel is een mediabedrijf met zes werknemers. Samen produceren ze alle vormen van visuele communicatie voor de meest uiteenlopende opdrachtgevers. “Wij visualiseren de communicatie doelstelling, dat is altijd ons uitgangspunt”, aldus producent en eigenaar Léon Toeset. “Vanuit onze eigen moderne studio leveren we maatwerk, zoals bedrijfsfilms, beursfilms, productfilms, commercials en instructiefilms.” Bedrijfsidentiteit De films die Geels Audiovisueel produceert worden niet zelden op beurzen over de hele wereld vertoond. Dat heeft vooral met het type opdrachtgevers te maken. Merken als Hyundai, Geodis Logistics, Heineken, Accenture en KLM weten het bedrijf te vinden als het gaat om visualisatie van hun bedrijfsactiviteiten. “Wij produceren bedrijfsfilms altijd multifunctioneel”, aldus Toeset. “Ze worden bijvoorbeeld vertoond in de ontvangstruimte en op de website, als beurspresentatie en worden meegegeven op DVD aan nieuwe klanten. Voor onze opdrachtgevers vliegen we soms de hele wereld over, bijvoorbeeld om de productie in China te laten zien of om het logistieke proces in beeld te brengen. Soms filmen we voor één film in zes landen. Dan komen we terug met dertig uur materiaal, waar we dan vier minuten van moeten zien te maken. Dat is een uitdaging, maar ook ontzettend leuk om te doen.”

DNA Het vertonen van een film op de beursstand speelt bij dit soort bedrijven een belangrijke rol: een film legt in een paar

050

minuten de ‘DNA’ van een bedrijf bloot en heeft geen last van taalbarrières. Op beurzen worden de films vaak zonder geluid afgespeeld. De flitsende beelden, afgewisseld met korte teksten, spreken voor zich. Dat geldt niet voor de andere toepassingen van de films, daarbij is het geluid uiteraard essentieel. Voor de gesproken teksten maakt Geels Audiovisueel gebruik van voice-overs die over de hele wereld verspreid zitten. “We hebben mensen in Rusland, Italië, Frankrijk, Amerika… meestal zijn het personen die in eigen land bekend zijn, zoals radiopresentatoren. Voor de Engelse teksten werken we bijvoorbeeld met iemand uit New York. We sturen de tekst per e-mail en ontvangen de ingesproken tekst de volgende morgen in de mailbox. Ideaal.”

Grafische elementen Om de identiteit van het bedrijf goed te visualiseren, verwerkt Geels Audiovisueel graag grafische elementen van de huisstijl in de film. “Die elementen zie je bijvoorbeeld terug in de leader, in de naambalken, in bepaalde overgangen. Vaak kun je ook leuke animaties maken vanuit het logo. Dat maakt een film uniek en passend bij dat bedrijf.” Al met al worden


“Een beursfilm is een echte win-win marketingtool” DE DIGITALEMEDIAFABRIEK

De Digitalemediafabriek is specialist op het gebied van bedrijfsfilms, productvideo’s, themajournaals en eventregistraties. In die laatste categorie vallen de beursfilms die het bedrijf produceert.

Goede impressie “Een beursfilm geeft een goede impressie van de beurs, inclusief alle high lights en vaak gelardeerd met interviews met exposanten.” Aan het woord is Sander Pot van de Digitalemediafabriek. Een beursfilm is volgens Pot een echte win-win marketingtool. “Voor de organisator is de film een extra inkomstenbron en exposanten beschikken voor weinig geld over een eigen bedrijfsfilm. Een organisator kan de filmmogelijkheden bijvoorbeeld aanbieden in het promopakket. Besluit een exposant van de gelegenheid gebruik te maken, dan komen we hem of haar op de beursstand filmen. Uiteraard overleggen we vooraf wie er geïnterviedwd wordt en welke onderwerpen aan bod komen. De exposant kan vaak al op dezelfde dag over de film beschikken en bijvoorbeeld op de eigen website of op Youtube plaatsen. Op die manier bereikt de exposant veel meer (potentiële) klanten tijdens én na de beurs. Bovendien krijgen de ‘thuisblijvers’ op kantoor een goede indruk van de eigen beursdeelname. Dat werkt heel motiverend; handig voor een snelle en effectieve follow-up.”

En een glimlach “Afhankelijk van de situatie - wel of geen sprekers, filmen op meerdere plaatsen tegelijk - leggen we de beurs met één of twee camera's vast. Indien gewenst nemen we een enthousiaste presentator voor de korte interviews mee. Onze ervaren presentatoren ontlokken vaak leuke uitspraken én een glimlach bij de geïnterviewden. Als de filmpjes klaar zijn, plaatsen we ze op een besloten gedeelte van onze website, in alle mogelijke videoformaten. Zo kan de klant ze niet alleen op de eigen website plaatsen, maar ook op de iPad, iPhone et cetera. Ook niet onbelangrijk: onze mensen zijn altijd keurig gekleed en weten hoe belangrijk het is om er representatief uit te zien.” Eén van de beurzen die de Digitalemediafabriek heeft gefilmd, is de tweedaagse beurs ‘Webwinkel Vakdagen’ in Utrecht van organisator OGZ. Pot: “Behalve een impressie van de beurs, hebben we alle lezingen vastgelegd en een aantal exposanten geïnterviewd. Erg leuk om te doen. De lezingen staan het hele jaar op de beurswebsite en zelfs nog langer, wat meteen één van de vele voordelen van een beursfilm weergeeft: de beurs stopt niet op het moment dat de deuren dicht gaan, maar gaat via kanalen als Youtube en de eigen website gewoon door. Ook voor de werving van nieuwe exposanten is een beursfilm ideaal.”

De Digitalemediafabriek is niet alleen gespecialiseerd in filmen op locatie, het bedrijf met veertien werknemers heeft ook een eigen greenscreenstudio. Organisaties die snel op de actualiteit willen inspelen, kunnen naar de studio komen en binnen een uur buiten staan, mét de film op zak. Een andere nieuwe ontwikkeling is het maken van profielfoto’s voor social media sites. Pot: “Door de opkomst van social media is er veel vraag naar professionele profielfoto’s: bedrijven willen hun medewerkers graag uniform, in de huisstijl van het bedrijf, gefotografeerd hebben. Daarom hebben we onlangs onze naam veranderd van Videofabriek naar Digitalemediafabriek; dat dekt de lading veel beter.” www.digitalemediafabriek.nl

Greenscreenstudio bedrijfsfilms steeds belangrijker volgens Toeset: “Vooral de jongere generatie is heel visueel ingesteld. Ze bekijken eerder een instructiefilm op Youtube dan dat ze een instructieboekje lezen. Hetzelfde geldt voor de eerste kennismaking met een bedrijf. Het mooie aan internet is dat het meetbaar is: je ziet steeds vaker dat mensen na het bekijken van de bedrijfsfilm meteen naar de contactpagina klikken. Een andere trend waar wij het steeds drukker mee krijgen, is dat bedrijven hun bedrijfsnieuws via een eigen ‘journaal’ verspreiden in plaats van via de bekende e-nieuwsbrief. De directeur doet voor de camera zijn verhaal en even later weten alle werknemers in een paar minuten hoe het bedrijf ervoor staat.” www.geels-audiovisueel.nl

051


Techniek

“Beursfilms maken het standwerk een stuk makkelijker” PELSER FILMPRODUCTIES

Pelser Filmproducties is een initiatief van Klaas en Jeroen Pelser. Het bedrijf is gespecialiseerd in bedrijfsreportages, instructiefilms, productpresentaties en beursfilms. Klaas Pelser: “Wij maken zowel bedrijfsfilms die op beursstands worden vertoond als beursreportages.”

‘Dit zijn wij’ “Voor standhouders is het vertonen van een film op de stand het perfecte alternatief voor een ‘statische’ boodschap op de stand. Op een display of folder blijft het bij een foto en een stukje tekst. In een film kun je alles combineren: bewegend beeld, geluid, animaties, tekst, interviews, demonstraties… Zo trek je niet alleen de aandacht van de voorbijgangers, maar laat je ze ook in een paar minuten zien: ‘dit zijn wij, dit doen wij en dit kunnen wij’. Daarnaast maken beursfilms het standwerk een stuk makkelijker, wat het succes van de beursdeelname uiteraard ten goede komt. De film geeft standbemanners een onderwerp om het gesprek te openen. Bovendien kan de film de bezoeker entertainen als alle vertegenwoordigers in gesprek zijn. Bijkomend voordeel is dat de klant al een stukje geïnformeerd is. Een productdemonstratie en voorbeelden van succesvolle projecten helpen altijd tijdens een verkoopgesprek; met een beursfilm heeft de verkoper die zaken altijd bij de hand. Een ander voordeel is dat een product te groot of een dienst te abstract kan zijn om ‘live’ op de stand tentoon te stellen.

In een beursfilm kun je alles laten zien. Van productieruimte tot een interview bij een klant of een reportage van een geslaagd project.”

Impressie “Ook voor organisator zijn beursfilms ideaal. Ze gebruiken de film bijvoorbeeld als naslagwerk, zodat degenen die de beurs niet bezocht hebben toch een impressie krijgen. Daarnaast maakt een film het veel makkelijker om bezoekers en exposanten te overtuigen om de beurs de volgende keer te bezoeken of eraan deel te nemen. In plaats van een heel verhaal op te hangen kan de organisator het verslag van de beurs laten zien. Dat werkt snel en effectief. Wij krijgen trouwens ook regelmatig opdrachten van bedrijven die een reportage van hun beursdeelname willen laten maken. Zij gebruiken de film van de beursdeelname bijvoorbeeld om aan het management, de medewerkers en (potentiële) klanten te laten zien.”

Web en beurs Pelser raadt het af om de film die op de beursstand vertoond wordt ook als bedrijfswebvideo te gebruiken. Dat zijn volgens hem twee verschillende dingen. “Het verschil zit ‘m in de opbouw, het gebruik van geluid en de gemoedstoestand van de kijker”, legt hij uit. “Op internet weet je dat de kijker begint bij het begin van de film. Op een beurs moet de kijker op elk moment snappen waar de film over gaat en moet geprikkeld worden te blijven kijken. Verder bevindt de thuiskijker zich meestal in een rustige omgeving. Op een beurs is het rumoerig en moet de film het veel meer van beelden hebben en wordt vaker met ondertiteling en pakkende teksten gewerkt. Tot slot is een beursbezoeker minder gehaast. Hij heeft de tijd genomen om naar de beurs te gaan en zich te informeren. Een bedrijfsfilm van drie minuten op internet is lang, terwijl een beursfilm best vijf tot tien minuten mag duren. Er is dus meer ruimte om een onderwerp wat breder neer te zetten. Wij raden daarom altijd aan om twee versies te maken: één voor de beurs en één voor het web. Wat de kosten betreft: dat hoeft niet de som van beide films te zijn. Veel beeldmateriaal, audio, tekst en afbeeldingen kunnen voor beide producten worden gebruikt. Het resultaat is twee doelgerichte films op maat in plaats van één compromis.” ■ www.pelserfilmproducties.nl

053


Dame van stand Tekst Christophe Landuyt

Evelyne

Bastin

Na een succesvolle loopbaan bij Flanders Expo loodste Evelyne Bastin als secretaris-generaal de Belgische vakorganisaties Expobel en Febelux naar een geslaagde fusie. Ondertussen vond ze bij Soroptimist, een internationale vrouwenorganisatie, een nieuwe roeping als mentor van jonge vrouwen. Dat was het startsein om ook haar beurservaring met aanstormende generaties te delen. Naam Evelyne Bastin Functie Freelance consultant in organisatie van (vak)beurzen en beheer van beurscentra. Woont met echtgenoot Christian De Riemaecker in Marche-enFamenne

Wat is je favoriete beurs om te bezoeken?

Hoe ziet je werkplek eruit?

De vakbeurs Ambiente in Frankfurt.

Het hele jaar door heb ik vanuit het raam uitzicht op een park met veel bomen en een natuurvijver. Heel mooi en rustgevend.

Wat was je favoriete beurs om voor/op/aan te werken? De vakbeurs Omnigreen, gericht op alle vaklui uit de tuin- en openbaar groensector.

Aan welk project heb je het laatst gewerkt? Aan de fusie tussen de vakverenigingen Expobel (toeleveranciers) en Febelux (beursorganisatoren en -centra), die in mei 2011 is voltooid. Het project vereiste een correcte juridische en boekhoudkundige aanpak. Daarnaast moet je ook nog rekening houden met verschillen in mensen, karakters en temperamenten. Achteraf beschouwd was het voor mij persoonlijk een uitdaging om alles, op korte termijn, in goede banen te leiden. Wat mij vooral opviel was het contrast tussen het enthousiasme van de ene groep en de vrees om de eigen identiteit te verliezen bij de andere groep.

Wat beschouw je als je grootste professionele overwinning? De start en uitbouw van de afdeling sales van Flanders Expo. Als pionier was ik verantwoordelijk voor de co-organisatie, de planning en de coördinatie van alle manifestaties. Met als resultaat ieder jaar een steeds grotere portefeuille van externe organisatoren en een groeiende winst.

054

Ben je georganiseerd of een sloddervos? Als manager van de afdeling Sales & Planning in Flanders Expo, als beursorganisator en later als secretaris-generaal van de vakverenigingen had ik geen andere keuze dan zeer georganiseerd te zijn…

Zonder wat komt er niets uit je handen? Passie voor het vak.

Waar word je blij van? Wanneer ik iemand van dienst ben geweest. Het gevoel dat je mensen echt verder hebt geholpen, geeft veel voldoening.

Wat is je dierbaarste bezit? Mijn gezondheid en mijn familie.

Als je dit werk niet had gedaan, wat dan wel? Doctor in de botanica. Met de nadruk op onderzoek, liefst in het Braziliaanse Amazonegebied.

Wat zijn je hobby’s en hoeveel tijd besteed je daaraan? Paardrijden, lezen, tuinieren, wandelen en zwemmen. Ik ben


ook actief lid van de grootste vrouwenorganisatie ter wereld, Soroptimist International. Al bij al besteed ik er acht uur per week aan.

Waar heb je een hekel aan? Aan gebrek aan erkenning.

Met wie zou je nog eens willen samenwerken? Met mensen die het goed met het vak voor hebben en de nodige passie steken in wat ze doen.

Van wie kreeg je het mooiste compliment? Waarom? Van Eric Everard (Artexis Group) en André Francq, die mij beide feliciteerden voor het werk binnen Febelux: het ging er tijdens de bestuursvergaderingen vaak hard aan toe, de bestuurders waren niet bepaald lammetjes, maar op het einde van de rit waren er toch weer uiterst vriendelijke woorden. Ook het feit dat Gerard van Os in zijn boek Exposé een portret van mij gemaakt heeft, beschouw ik als een bijzonder compliment.

Wat wil je nog bereiken? Wie, wat, waar haal je inspiratie uit? Luisteren naar de mensen: hun noden, hun wensen, hun ideeën.

Hoe ziet je favoriete vakantie eruit? Plekken in de ongerepte natuur.

Van wie heb je het meest geleerd en wat? Tijdens mijn loopbaan heb ik van verschillende personen veel kunnen leren. Mijn vak (uitbating van een beurscentrum en beursorganisatie) heb ik voornamelijk geleerd van Claude Michel, directeur van het voormalige beurscentrum Expo Rogier Center in Brussel. De persoon van wie ik de laatste jaren op menselijk vlak het meest heb geleerd, is André Francq (Ifas-Gent en gewezen voorzitter van Febelux): een unieke combinatie van veel diplomatie, waar nodig een sterke hand en vooral véél relativeringsvermogen.

Door als mentor deel te nemen aan het Europese MentoringProgram van Soroptimist heb ik geleerd dat ik een goede coach ben. Ik heb een jonge vrouw gedurende één jaar in haar loopbaan ondersteund en begeleid. Die ervaring was zo verrijkend… Daarom zou ik graag mijn professioneel opgebouwde kennis aan jongeren in de beurzenbranche willen doorgeven. Daarnaast zou ik graag dossiers uitwerken aangaande de veiligheid en de milieuverbeteringen op de beursvloer.

Als je er even doorheen zit, hoe pep je jezelf dan op? Via een van mijn hobby’s. Wat onmiddellijk resultaat geeft, is een lange wandeling te paard in het bos…

Wat is jouw idee van geluk? Echt contact met de natuur, hand in hand met mijn echtgenoot. ■

055


Want wij hebben promz.nl

Zoeken? Nee, vinden! Zoeken naar het juiste promotionele product of die ene specifieke leverancier is vaak zoeken naar een speld in een hooiberg. Maar niet bij Promz.nl! Niet voor niets raadplegen een kleine duizend bedrijven dagelijks Promz.nl om een product, dienst of leverancier te vinden. Dit gaat supersnel en eenvoudig door de koppeling met onze ProductZ Finder, waarin duizenden producten gelinkt zijn aan honderden leveranciers en aanbieders.

T: 075-6475747 E: info@hetportaal.com

93x130.indd 1

29-11-11 14:01


BeursCommunicatie Tekst Edwin Nunnink Beeld Edwin Nunnink | Faircom Media

Grootformaat beursgids in opvallende reclamezuil

Interactief informatiescherm en opvallende reclamezuil in één. Dat is de Multiped. Voor de bezoeker is het een 46 inch ‘app’ als overzichtelijke beursgids. Voor de beursorganisator is het een opvallende manier om de bezoekers van actuele informatie te voorzien. Voor de exposant is het een uitgelezen mogelijkheid om extra op te vallen.

D

e IBC van afgelopen september was het logische platform voor de introductie van de Multiped. De jaarlijks terugkerende grootste internationale televisiebeurs en -congres moet haar bezoekers zo goed mogelijk van informatie voorzien om ze efficiënt door de meer dan volle RAI te loodsen. Daar voorziet de door Faircom Media ontwikkelde informatiezuil in.

Grootformaat app Qua functionaliteit is de Multiped te omschrijven als een grootformaat app. Het biedt alle voorzieningen die je in de meeste evenementen-apps kunt vinden. Een plattegrond, exposantenlijst, programma-overzicht en twitterfeed bijvoorbeeld. En dat alles is te selecteren en te doorzoeken door middel van touchscreen bediening. Echter in dit geval op een 46 inch beeldscherm, het meer dan tienvoudige van een smartphone beeldscherm. De interactieve informatiezuil maakt alle actuele informatie beschikbaar voor iedere beursbezoeker of congresdeelnemer. Zo is het bijvoorbeeld mogelijk om te laten weten welke workshops of seminars op het punt staan om te beginnen, aan te geven of en hoeveel plaatsen er nog beschikbaar zijn en informatie te geven over de inhoud en/of de spreker. Logischerwijs gaan de ontwikkeling van de ‘grootformaat app’ en apps voor smartphones en/of tablets hand in hand, zodat dezelfde actuele informatie op diverse platformen beschikbaar is. Zo zijn er voor IBC 2011 ook apps gemaakt voor de iPhone en Android-telefoons, die de bezoekers gratis konden downloaden.

058

“Informatiezuilen, touch screens en reclamezuilen waren er al, maar die alle drie gecombineerd in één zuil nog niet” Drie in één De Multiped heeft ook een tweede functie en dat is die van reclamezuil. De ombouw is zodanig gemaakt dat er voldoende ruimte is voor branding, die door middel van een op maat gemaakte sticker is aan te brengen. Hier verraadt zich de hand van initiatiefnemer Jeroen Veenstra. Met zijn bedrijf Faircom Media verzorgt hij reclame-uitingen op- en rond beurzen en congressen, in samenwerking met de locaties en organisatoren. “Het is de combinatie die de Multiped uniek maakt. Informatiezuilen, touch screens en reclamezuilen zijn er meer, maar alle drie gecombineerd in één zuil nog niet. Exposerende bedrijven kunnen op deze manier extra opvallen en voor de organisator is het een manier om extra inkomsten te genereren. Ik was er al langer mee bezig, maar


▼ Tijdens CineEurope wandelde Rowan Atkinson als het ware van display naar display, regelmatig de toeschouwers indringend aankijkend. De Multiped als Twitterwall, waarbij de twitterfeed met alle tweets over het evenement prominent onder de aandacht wordt gebracht.

▲ De Multiped als wayfinder en eventguide.

▲ Renault vestigde bij de entree van de Autosalon van Brussel met Multiped de aandacht op haar nieuwe serie elektrische modellen.

Jeroen Veenstra demonstreert de Multiped op de IBC: “Exposerende bedrijven kunnen op deze manier extra opvallen en voor de organisator is het een manier om extra inkomsten te genereren.”

nent op het scherm. Op de ombouw kan dan bijvoorbeeld de hashtag gecommuniceerd worden, om de bezoekers te stimuleren deze te gebruiken in hun status updates. Een andere toepassing was begin november te bewonderen tijdens de eerste Amsterdam Film Week. In opdracht van UPC plaatste Tripitch Mediacreatives daar twee Multipeds, waarop de mobiele website van het filmfestival werd getoond. Via de touchscreen bediening konden de bezoekers het filmprogramma doorlopen en stemmen op de genomineerde films voor de Adam award. het bleek vooral lastig om een creatieve partij te vinden die kon omgaan met het grote formaat scherm. Het is toch wat anders dan een ontwerp maken voor een smartphone of tablet. Met Tripitch Mediacreatives heb ik die partij gevonden.” Ook het beeldscherm zelf biedt ruimte voor reclamemogelijkheden. Zo kunnen binnen de app banners en reclameboodschappen getoond worden. Het is zelfs mogelijk om een (promotie)video te integreren in het informatiescherm, waarbij wel rekening moet worden gehouden met het omgevingsgeluid op de locatie.

Twitterwall De Multiped is ook inzetbaar als Twitterwall. In dit geval prijkt de twitterfeed met alle tweets over het evenement promi-

Opvallende videodisplay Het 46 inch LCD scherm is ook ‘gewoon’ als videodisplay te gebruiken. In combinatie met de passend bestickerde ombouw levert dat extra attentiewaarde op. Deze toepassing van de Multiped viel al te bewonderen tijdens de CineExpo, die in juni haar 15 en laatste editie in de RAI beleefde. Rowan Atkinson wandelde als het ware van display naar display, regelmatig de toeschouwers indringend aankijkend. De bestickering van de ombouw maakte duidelijk dat het hier om de introductie van de nieuwe Johnny English film ging. Op een vergelijkbare manier presenteerde Renault zich bij de entree van de Autosalon van Brussel. Zes om en om geplaatste Multipeds vestigden de aandacht op de nieuwe serie elektrische modellen van het automerk. ■

059


Beursconcept Tekst Judith Munster Beeld Fab Visi | Ingrid Soekroella | Ouders Natuurlijk Beurs

OPVALLENDE NIEUWKOMERS

IN BEURZENLAND Het is opvallend hoeveel nieuwkomers de beurzenmarkt betreden. Nieuwkomers in de zin van: niet afkomstig uit het organisatievak. Mensen die vanuit hun passie of beroep op zoek zijn naar aanvullende manieren om gelijkgestemden te bereiken. Met als belangrijkste drijfveer de behoefte aan persoonlijk contact. Expovisie sprak met drie initiatiefnemers van nieuwe beurzen over hun motieven en ervaringen.

Beautybeurs voor de getinte vrouw BEURS INITIATIEFNEMER LOCATIE DATUM

Fab Visi Hair & Beautybeurs Derrick Olieberg / Stichting Fabulous Visions World Fashion Centre Amsterdam 1 april 2012

Het beursconcept? Derrick Olieberg: “Fab Visi Hair & Beauty is de grootste en leukste beurs in Nederland voor de Aziatische, Afrikaanse en Caribische vrouw. Op de beurs vinden zij producten en diensten op het gebied van haar, schoonheid, mode, lifestyle en gezondheid. Verder zijn er de hele dag podiumactiviteiten, zoals modeshows en workshops. Ook wordt tijdens de beurs de eerste ‘Fab Visi Award’ uitgereikt aan de beste haarsalon, nagelstylist en visagist van Nederland. Verder kunnen kappers hun vaardigheden laten zien in de ‘Battle of Barbers’.”

Hoe is het idee ontstaan? ■ Derrick Olieberg van Fab Visi: “Fab Visi Hair & Beauty is dé beurs in Nederland voor donkere en getinte vrouwen.”

060

“Ik loop al jaren met het idee rond om iets op het gebied van beauty en hair voor donkere en getinte vrouwen te organiseren. Producten en diensten die specifiek geschikt zijn voor hun haar en huid zijn in Nederland moeilijk te vinden. En dat terwijl deze vrouwen juist relatief veel aandacht, tijd en geld aan hun uiterlijk besteden. Als uitgever van een Surinaamse krant kom ik veel in contact met ondernemers uit die hoek. Toen ik met


hen aan de praat raakte over mijn idee voor een beautybeurs, reageerden ze gelijk enthousiast. Dat resulteerde in de oprichting van de stichting Fabulous Visions, afgekort ‘Fab Visi’. Ons doel is om bedrijven en organisaties, die zich met hun producten of diensten op de Aziatische, Afrikaanse en Caribische vrouw richten, een platform te bieden.

Hoe is de eerste editie gegaan? De eerste editie zou op 5 november plaatsvinden, maar door de vele enthousiaste reacties, hebben we besloten de beurs naar zondag 1 april 2012 te verplaatsen. November was met name voor de buitenlandse exposanten niet haalbaar. En die merken willen we er graag bij hebben, want zij hebben juist de producten die op de Nederlandse markt nog niet bekend zijn. We rekenen op minimaal drieduizend bezoekers, maar gezien de promotiecampagne via radio, tv, kranten, tijdschriften, posters en flyers, verwachten we er eigenlijk nog veel meer.

Hoe hebben jullie zaken als standbouw, tapijt en meubilair geregeld? Bijna alles halen we bij leveranciers van het World Fashion Centre. Van de beursplattegrond, tot het podium, de verlichting, de beveiliging en de standbouw. Verder hebben we

taken uitbesteed aan enthousiaste vrijwilligers. Heel fijn, want daardoor kunnen wij ons op de inhoud richten. Het contact met standhouders en sponsors, de bezoekerswerving, het entertainmentprogramma, de promotie: er is genoeg te doen.

Wat is je opgevallen aan het organisatievak? Iedereen is heel enthousiast over het concept en iedereen wil graag meedoen. Ondanks dat kost het toch wat overredingskracht om de mensen daadwerkelijk over de streep te trekken. Verder gaat er veel meer tijd en energie in de organisatie zitten dan ik me vooraf had gerealiseerd. Men wil je toch graag persoonlijk spreken, dus ik ben de laatste tijd veel onderweg. Dat geeft overigens niets, want ik vind het ontzettend leuk om te doen.

Wat zijn jullie toekomstplannen? Als de beurs een succes wordt, wordt het een jaarlijkse activiteit. Daarnaast gaan we aanvullende kennis- en netwerkbijeenkomsten in het land organiseren, voor bijvoorbeeld kapsalons of visagisten. Het gaat erom dat we met onze activiteiten bijdragen aan het tentoonspreiden van al het moois rond haar, schoonheid en mode voor de Afrikaanse, Caribische en Aziatische vrouwengemeenschap. ■

Verwenevent voor ladies only BEURS INITIATIEFNEMEr LOCATIE DATUM

Wauwwateenvrouw Verwenevent Mariel van den Donk / Wendie Hagendoorn De Voetnoot in Almere 16 september 2011

Het beursconcept?

Hoe is het idee ontstaan? “We zijn allebei moeder en eigenaresse van twee (web) winkels en zijn zelf ook altijd aan het rennen en vliegen. Van vrouwen om ons heen hoorden we hetzelfde. Zo kwamen we op het idee om een verwenevent te organiseren. Oorspronkelijk dachten we aan een soort netwerkbijeenkomst met een paar stands erbij. Als locatie hadden we de kleine toneelzaal in De Voetnoot in Almere gereserveerd. We dachten: ‘honderd vierkante meter: als we dat maar vol krijgen.’ Maar we kregen zoveel aanmeldingen dat we al snel de grote toneelzaal van honderdvijftig vierkante meter erbij konden boeken. Het inzetten van social media - facebook, twitter en linkedin – heeft een belangrijke rol gespeeld bij het binnenhalen van deelnemers en bezoekers. Via internet

bouwden we een heel netwerk van vrouwen op en velen van hen kwamen met leuke ideeën en initiatieven. Daar stonden wij natuurlijk open voor. Het Wauwwateenvrouw Verwenevent is dan ook niet alleen door ons, maar door alle enthousiaste meedenkers tot stand gekomen.””

Hoe is de eerste editie gegaan? “Vooraf hadden we gezegd: ‘Als er vijftig vrouwen komen, dan is dat mooi.’ Maar toen we om drie uur met alle standhouders naar buiten liepen om het event officieel door de wethouder te laten openen, stond er al een enorme groep te wachten. In totaal hebben zo’n 250 vrouwen het Verwenevent bezocht. We hadden de grote toneelzaal ingericht als Marktplein, waar naar hartelust geshopt kon worden. Op het verwenplein konden bezoekers gemasseerd worden, hun nagels laten doen, een glamour fotoshoot laten maken en meer. Aan het eind van de dag was er een modeshow en na afloop van de beurs konden zowel standhouders als bezoekers genieten van een lopend diner à vijftien euro met Spaanse tapas en champagne. Daar kon men zich vooraf voor aanmelden en dat

■ Mariel van den Donk (links) en Wendie Hagendoorn: “Op het Wauwwateenvrouw Verwenevent hoeven vrouwen eens een keer niets.”

Mariel van den Donk en Wendie Hagendoorn: “Vrouwen moeten heel veel van zichzelf: werken, voor de kinderen zorgen, het huishouden doen, er leuk uitzien, sporten, sociale contacten onderhouden... Op het Wauwwateenvrouw Verwenevent hoeven vrouwen eens een keer niets. Hier mogen ze juist alles doen wat ze leuk vinden: gezellig shoppen, zichzelf laten verwennen en lekker eten. Eindelijk een beetje quality time met jezelf!

061


Beursconcept

hadden 65 mensen gedaan: het maximale aantal dat we aankonden. We krijgen nu nog steeds enthousiaste reacties binnen, én aanmeldingen voor de volgende editie.”

Hoe hebben jullie zaken als standbouw, tapijt en meubilair geregeld? “Voor het Marktplein hadden we kraampjes gehuurd en op het Verwenplein hadden we tafels en stoelen neergezet. Verder hebben we gebruik gemaakt van de aanwezige faciliteiten.”

Wat is je opgevallen aan het organisatievak? “Dat het enorm leuk en creatief is om te doen, dat het enorm veel energie oplevert, maar dat het ook heel veel tijd en energie kost om zo’n event neer te zetten. We moeten de

volgende keer echt opletten dat we ook nog tijd en aandacht overhouden voor ons ‘gewone’ leven en werk, want dat schoot er nu een beetje bij in. En we zijn tegen heel wat logistieke probleempjes aangelopen, zoals geen aparte ruimte voor de catering en wachttijden voor de ‘doe-dingen’.”

Wat zijn jullie toekomstplannen? “Dát er een volgende keer komt, is zeker. Maar wanneer weten we nog niet. We dachten eerst aan april, maar we kunnen het pas zeggen als we een andere locatie hebben gevonden. Verder willen we meer workshops en inspirerende lezingen van echte ‘wauw-vrouwen’ in het programma opnemen. We hadden er nu een paar en die zaten helemaal vol.” ■

Beurs voor bewuste ouders BEURS INITIATIEFNEMER LOCATIE DATUM

Ouders Natuurlijk beurs Petra Mengerink Golden Tulip – Doorwerth 23 juni 2012

Het beursconcept? Petra Mengerink: “De Ouders Natuurlijk beurs wordt in 2012 voor de derde keer gehouden. De beurs richt zich op (aanstaande) gezinnen die bewust kiezen voor natuurlijk ouderschap. Naast de diverse stands met onder meer houten speelgoed, natuurlijke kleding en draagdoeken, zijn er de hele dag door lezingen en workshops over bijvoorbeeld gebaren met je kind, samenspelen en opvoeden in deze tijd.” ■ Petra Mengerink (rechts): “De Ouders Natuurlijk beurs richt zich op (aanstaande) gezinnen die bewust kiezen voor natuurlijk ouderschap.”

Hoe is het idee ontstaan? “Toen ik zelf kinderen kreeg, ben ik een webwinkel begonnen met speciale borstvoedingskleding. Langzamerhand breidde ik het assortiment met producten die we thuis ook gebruiken, zoals draagdoeken en verzorgingsproducten. Ik ging me steeds meer verdiepen in ‘natuurlijk ouderschap’ en ben inmiddels ook gecertificeerd draagdoekconsulent. Ik vind het ontzettend leuk om mensen te spreken en ‘in het echt’ te kunnen helpen. Daar komt ook het idee voor de beurs vandaan.

Hoe is de afgelopen editie gegaan? “Heel goed. Er kwamen 550 bezoekers op af en vrijwel alle standhouders hebben zich alweer aangemeld voor de volgende editie. Wij houden de standhuur bewust laag; het zijn voornamelijk kleinere bedrijfjes die op onze beurs staan en die wil ik er graag bij houden. Verder is de inhoudelijke programmering heel belangrijk, de mensen komen echt om kennis over bepaalde onderwerpen op te doen.”

Hoe hebben jullie zaken als standbouw, tapijt en meubilair geregeld? “Het afgelopen jaar hebben we alles met tafels gedaan. Volgend jaar gaan we weer kramen neerzetten, net als de eerste keer. De kosten voor de standhouders gaan daardoor iets omhoog, maar het ziet er dan ook een stuk gezelliger uit.”

Wat is je opgevallen aan het organisatievak? “De locatie is heel belangrijk. Het moet betaalbaar, sfeervol en goed bereikbaar zijn en de beursruimte moet goed bereikbaar zijn voor de standhouders. In het vinden van een goede locatie gaat heel wat tijd zitten. Daarnaast moet je bij het organiseren van zo’n beurs beseffen dat je niet alles alleen kunt doen. Gelukkig heb ik nu een helpende hand: Kirsten ken ik van het schoolplein en als leerkracht weet ze van aanpakken. Dat is echt nodig, want als je ziet hoeveel tijd alles kost: al die mailtjes en die telefoontjes die beantwoord moeten worden, de locatiebezoeken… Ook de persberichten laat ik tegenwoordig door iemand anders schrijven. Het is echt een vak apart en bovendien heeft de tekstschrijver ingangen die ik niet heb.”

Wat zijn jullie toekomstplannen? “Dit jaar gaan we de beurs breder trekken en richten we ons ook op iets oudere kinderen. Bijvoorbeeld met onderwerpen als hoogsensitieve kinderen, opvoeden in deze tijd en kinderyoga. We zijn gericht gaan zoeken naar nieuwe standhouders die in dat plaatje passen. Ik ben trouwens heel ‘picky’: alleen bedrijven die ik op de beurs wil hebben, komen op de beurs. Zo past inbakeren voor mij niet bij natuurlijk ouderschap, dus inbakerdoeken zul je op de beurs niet vinden. Die strenge selectie wordt erg gewaardeerd door de standhouders en bezoekers. Aan de andere kant ben ik juist helemaal niet streng: als iemand met een leuk idee komt, dan werken we daar graag aan mee.” ■

062


Beursnieuws Op www.expovisie.nl vindt u nog veel meer nieuws!

DuikRAI gaat concurrentie aan met Duikvaker A

msterdam RAI lanceert in 2012 de DuikRAI. Het evenement vindt tegelijk plaats met de HISWA Boat Show in Amsterdam. Hiermee gaat Amsterdam RAI de concurrentie aan met de beurs Duikvaker die op 4 en 5 februari in Expo Houten wordt gehouden en in 2012 haar twintigjarige jubileum viert. “We lanceren de DuikRAI om twee redenen”, vertelt beursmanager Rikkert Graat. “Vanwege verbreding van het aanbod aan watersportactiviteiten op de HISWA Amsterdam Boat Show en vanwege vraag uit de markt. Juist de combinatie met de HISWA maakt het voor de duikwereld interessant. Op de HISWA (50.000 bezoekers) heeft vijftien procent van het bezoek interesse in duiken. Deze groep geeft ook aan niet apart een duikbeurs te zullen bezoeken. Daarnaast vinden wij het belangrijk dat bezoekers op de beurs direct producten kunnen kopen.” Patrick van Brienen van The Exhibition Company is organisator van de beurs Duikvaker. Hij ziet het initiatief van de RAI niet als gevaar voor zijn beurs, maar voelt zich wel door de RAI in

de maling genomen: “Nu snap ik waarom de heer Boudewijn van de RAI een tijdje geleden contact met me zocht en me uitnodigde voor een etentje. We zijn zelfs samen naar de afscheidswedstrijd van Edwin van der Sar geweest. Niet lang daarna hoorde ik dat de RAI een duikbeurs wilde gaan organiseren. Je kunt je voorstellen dat ik me behoorlijk in de boot genomen voelde.” Zorgen over de toekomst van Duikvaker heeft Van Brienen echter niet: “Wat de RAI doet boeit me niet. Ik heb een hele goede band met de exposanten en zij geven aan dat ze heel tevreden zijn over Duikvaker. Ze hebben geen enkele behoefte aan een andere of een tweede duikbeurs deel te nemen. Sterker nog: samen met de exposanten maken we van de twintigste editie een extra feestelijke editie.” Als alles volgens plan verloopt, vormt de DuikRAI van 9 tot en met 11 maart 2012 een aanvulling op de vernieuwde HISWA Amsterdam Boat Show, die enkele dagen eerder op 6 maart van start gaat. ■ www.hiswarai.nl/duikrai en www.yourdivexperience.nl

Skills Masters’ Arbeidsmarkt wordt zelfstandig Job Event S

kills Masters gaat het onderdeel Arbeidsmarkt als apart evenement in de markt zetten. De nieuwe beurs krijgt de naam Job Event en richt zich op alle werkzoekenden met een mbo- of hbo-opleiding die in Zuidwest-Nederland aan de slag willen, ongeacht leeftijd of ervaringsniveau. Job Event vindt gelijktijdig plaats met Skills Masters en StudieBeurs West-Nederland op 16 en 17 maart 2012 in Ahoy Rotterdam. Muriel Mariman van Skills Masters: “Door de nieuwe samenwerking tussen OGZ, Skills Netherlands en Ahoy Rotterdam wordt een brede doelgroep aangesproken. Jongeren die nog niet weten wat ze willen worden, kunnen bij Skills Masters terecht voor een enorm aanbod aan beroependemonstraties, vakwedstrijden en doe-activiteiten. Wie op zoek is naar een baan, gaat naar het Job Event. En voor (vervolg)studies is men bij StudieBeurs West aan het juiste adres, want daar is een groot aantal opleidingen op zowel mbo-, hbo- als WO-niveau aanwezig.” ■ www.jobevent.nl

064

(ingezonden mededeling)


Energy Forum in Brussel uitgesteld D e Belgische beursorganisatie Artexis, die enkele maanden geleden de beurs Energy Forum overnam, heeft besloten het evenement een jaar uit te stellen. Energy Forum stond gepland voor 16 en 17 november van dit jaar. De nieuwe data zijn 14 en 15 november 2012 in Brussels Expo. “We hebben deze beslissing genomen omdat we de beurs willen laten uitgroeien tot dé ontmoetingsplaats van alle grote energiespelers in België”, aldus exhibition manager Gregory Olszewski. “Bij de beurs Realty, de business summit voor vastgoedprofessionals, hebben we hetzelfde gedaan. Voor Realty was anderhalf jaar de tijd nodig om de beurs op de rails

te zetten. Energy Forum krijgt nu ongeveer evenveel tijd en kan op die manier uitgroeien tot de business summit voor energieprofessionals.” Energy Forum mikt op België’s vierduizend grootste energieverbruikers als bezoeker. Velen onder hen werden door het team van Artexis al bevraagd over wat ze op een beurs als Energy Forum willen zien. Olszewski: “Steeds weer komen bevoorradingszekerheid, prijs, financieringsmethodes, energiebesparingen en hernieuwbare energie als hot topics naar voren. Daar zullen we met Energy Forum dan ook zeker op inspelen.” ■ www.energy-forum.be

Holland Flowers Festival terug naar Bovenkarspel D

e 79e editie van het Holland Flowers Festival, voorheen bekend als Westfriese Flora, wordt in 2012 als vanouds in Bovenkarspel gehouden. Vorig jaar maakte het festival een uitstapje naar Agriport, aan de A7 bij Middenmeer. Vanwege uitbreiding van veel bedrijven op Agriport A7 moest de organisatie weer op zoek naar een andere locatie. De keuze voor de ‘vertrouwde’ locatie, bij CNB Koel- en preparatiebedrijf in Bovenkarspel, Noord-Holland, was volgens de organisatie snel gemaakt. Wim Boon, voorzitter van het Holland Flowers Festival: “Voor de toekomst van de tentoonstelling is het belangrijk dat we niet steeds heen en weer verhuizen. We hopen dan ook dat we hier een flink aantal jaren kunnen blijven.” De komende tentoonstelling wordt gehouden van 22 tot en met 26 februari 2012. ■ www.hollandflowersfestival.nl

Conceptum! koopt Promofactory C

onceptum! Group uit Overijse heeft de beurstitel Promo Factory gekocht van Artexis en gaat de titel onder brengen in haar beurs Business Meeting Solutions. Eind augustus besloot Artexis om de vakbeurs European Meetings & Incentive Fair, kortweg EMIF, en het bijbehorende Promo Factory in de etalage te zetten. Op de deelmanifestatie deed Conceptum! Group met succes een bod. “Om alle misverstanden te vermijden: we hebben niet EMIF overgekocht, enkel Promo Factory”, licht general manager Florent Godin

van Conceptum! Group toe. “We hebben niks met business travel, maar des te meer met andere niches die onder de grote koepel van EMIF een plek vonden: gadgets en relatiegeschenken, diensten voor meetings en conferenties, visuele en evenementiële communicatie. De bedoeling is om het aanbod open te trekken en onder de vlag Business Meeting Solutions verder te varen.” De eerstvolgende editie van Promo Factory/Business Meeting Solutions vindt plaats op 21 en 22 maart 2012 in paleis 2 van Brussels Expo. ■ www.business-meeting-solutions.com

Nieuw: Holland Beurs n samenwerking met partners als Brederode Standbouw, Libéma en EuroTicket heeft ConcepThink een nieuw beursconcept ontwikkeld: Holland Beurs. De Holland Beurs laat zien wat er allemaal in eigen land te beleven is en moet het startsein worden voor een vers ‘Er-op-uit Seizoen’. De eerste editie van Holland Beurs staat gepland van 29 maart tot en met 1 april in Expo Haarlemmermeer. “Met de Holland Beurs spelen we in op de trend dat Nederlanders steeds vaker geïnteresseerd zijn in de eigen cultuur en in uitstapjes dicht bij huis”, vertelt Michel Reimus van ConcepThink. “Kijk maar eens naar het grote succes van tv-programma’s als ‘Boer zoekt vrouw’ en ‘Ik hou van Holland’ of de toenemende interesse in streekproducten.” De organisatie moedigt deelnemers aan om samen te werken en creatief te zijn. Reimus: “Samenwerking levert extra voordeel op. Denk bijvoorbeeld aan hotels of attracties uit een bepaalde regio die zich gezamenlijk presenteren. Daarnaast stimuleren we deelnemers om iets mee te nemen of te doen wat hun onderneming of activiteit kenmerkt. Zoals de Langnek van de Efteling of de tulpen van de Keukenhof. In overleg met ons is veel mogelijk en een flinke dosis creativiteit zullen we zeker belonen.” ■ www.hollandbeurs.nl

I

065


Beursnieuws Op www.expovisie.nl vindt u nog veel meer nieuws!

VENUEZ 2012 gaat niet door D

e horecavakbeurs VENUEZ die in januari 2012 voor het eerst onder de vlag van de Horecava in de Amsterdam RAI zou worden gehouden, gaat niet door. Wel wordt tijdens de Horecava (9 tot en met 12 januari) een alternatief programma aangeboden onder de naam Venuez Event. Joke van der Wijngaart, beursmanager Horecava: “De verhuizing van VENUEZ van april naar januari is een te korte aanlooptijd gebleken om het nieuwe concept van VENUEZ volledig neer te kunnen zetten.” ■

Nieuw: Beveiliging & Veiligheid E

asyFairs Nederland houdt op 9 en 10 mei 2012 de eerste editie van Beveiliging & Veiligheid in Expo Houten. De vakbeurs is bedoeld voor zowel eindgebruikers als installateurs en presenteert de laatste ontwikkelingen op het gebied van beveiligingstechnieken, -producten en -diensten. Qua exposanten richt easyFairs zich op professionals op het gebied van beveiligings- en bewakingssystemen, bouwkundige beveiligingsmaterialen, beveiligingsproducten, beveiligingsdiensten, IT beveiligingssoftware & advies, installaties, brandbeveiligingsapparatuur en persoonlijke beschermingsmiddelen. De bezoekersdoelgroep zijn mensen uit het bedrijfsleven, de zorg en de overheid, zoals security managers, beleidsmakers, architecten, projectleiders, facilitair managers, installateurs, beveiligingsmedewerkers, engineers beveiliging/telematica, ondernemers, monteurs elektrotechniek, gebouwen/terreinbeheerders, system integrators, preventiemedewerkers, inkopers en ICT managers. ■ www.easyfairs.com/beveiliging-nl

Nieuw: Govatech 2012 E

vent Service Center en Evenementenhal Gorinchem gaan in 2012 samen de nieuwe vakbeurs Govatech organiseren. Govatech concentreert zich op de ‘natte infrastructuur’. Exposanten zijn bedrijven op het gebied van aanleg en onderhoud van vaarwegen, havenaanleg, haveninrichting, kust- en oeverwerken, bouw en onderhoud van bruggen en sluizen. Tegelijk met Govatech vindt INFRA, de ‘droge infrastructuur’-vakbeurs plaats. Beide beurzen staan gepland van 30 oktober tot en met 1 november 2012 in Evenementenhal Gorinchem. “Op het gebied van de natte

infrastructuur zijn momenteel veel ontwikkelingen gaande”, vertelt Rein van Vliet van Event Service Center. “Neem bijvoorbeeld de verdieping van de Westerschelde, de tweede zeesluis van Terneuzen, maar ook de aanleg van het Seine-Nord kanaal, die zeven binnenhavens met elkaar zal verbinden. Er wordt continu gewerkt aan de verdere verbetering van vaarwegen en de daarbij behorende infrastructurele voorzieningen als bruggen en sluizen. Maar een beurs op dit specifieke gebied was er nog niet. Met Govatech gaan wij dat gat opvullen.” ■ www.eventservicescenter.nl

Nieuw: Stoppen met Roken beurs T

(ingezonden mededeling)

066

he Exhibition Company komt met een nieuwe beurs: de Stoppen met Roken beurs. De beurs wordt op 10 en 11 februari 2012 gehouden in uitgaanscentrum Studio A12 in Bunnik en is bedoeld voor mensen die willen stoppen met roken, maar dit niet op eigen kracht kunnen. De beurs komt tot stand in samenwerking met Stivoro, het expertisecentrum voor tabakspreventie. Patrick van Brienen van The Exhibition Company: “We willen alleen methodes op de beurs toelaten die zichzelf hebben bewezen. Samen met Stivoro bepalen we welke methodes dat zijn. Bezoekers hoeven dus niet bang te zijn dat ze louche ondernemers tegen het lijf lopen die een slaatje uit het stoppen met roken willen slaan.” Als locatie werd voor uitgaanscentrum Brothers, in Studio A12 in Bunnik gekozen. “In mijn vrije tijd werk ik daar als dj”, vertelt Van Brienen. “Het is een groot uitgaanscentrum waar drieduizend man in past. Dus plek genoeg voor deze beurs. Als exposanten en bezoekers het leuk vinden, kunnen ze er na de beurs gezellig rookvrij feestvieren.” ■ www.stoppenmetrokenbeurs.nl


Nieuw: Zomervrouwen

E

venementenhal Venray timmert flink aan de weg. De beursorganisatie lanceert alweer een nieuwe beurs: Zomervrouwen. Volgens beursmanager Kristel van Hout wordt Zomervrouwen ‘het nieuwe vrouwenevenement voor vrouwen van nu.’ De eerste editie staat gepland van 1 tot en met 3 juni 2012. Zomervrouwen richt zich op vrouwen uit Zuid-Oost Nederland. Van Hout: “De beurs is bedoeld voor vrouwen van iedere leeftijdsgroep. Wat we willen neerzetten is een gezellig dagje uit voor moeders, dochters en vriendinnen, waarbij ze op de beurs van alles kunnen vinden over eten, beauty, fashion, wonen en uitgaan. Gewoon een dagje lekker ideeën opdoen, producten uitproberen en shoppen.” ■ www.zomervrouwen.nl

Kunstbeurs Lineart verdwijnt, kunstbeurs BArt Fair verschijnt

D

e Gentse kunstbeurs Lineart verdwijnt. De laatste jaren trok Lineart steeds minder bezoekers en minder exposanten. Ronald Everaert, voorzitter van beursorganisatie Internationale Jaarbeurs Vlaanderen (IJV), die naast Lineart ook de beurzen Estetika, Accenta en B&B Expo organiseert, heeft plannen om Lineart te vervangen door een nieuwe kunstbeurs onder de noemer BArt Fair

(Belgium Art Fair). BArt Fair moet een moderne kunstbeurs met het beste werk van eigen bodem worden. Het concept werd bedacht door het Gentse paar Staf Helbig en Gerda Vander Kerken (Galerij Zwart Huis) en Luc en Mieke Glorieux van de internationale beurs Busworld. Glorieux wil de beurs laten plaatsvinden in Kortrijk Xpo, maar wil ook plaatsen als Gent en Rijsel erbij betrekken. ■ www.lineart.be

CineEurope weg uit Amsterdam

D

e internationale filmbeurs Cinema Expo, die afgelopen voorjaar werd omgedoopt tot CineEurope, vertrekt uit Amsterdam en zal volgend jaar in Barcelona worden gehouden. “Ontzettend jammer”, noemt een woordvoerster van de RAI het vertrek van de beurs, “maar we begrijpen de beweegredenen. De organisatie was op zoek naar een grotere bioscoopzaal, maar in de RAI was geen ruimte voor uitbreiding. In Barcelona krijgt de beurs een zaal met 2.400 stoelen, in Amsterdam was het maximum 1.100 zitplaatsen.” ■ www.showest.com

U & ik Carrierebeurs verplaatst naar 2012

D

e derde editie van de Zeeuwse U&ik Carrierebeurs die gepland stond op 19 november in de Zeelandhallen in Goes is verplaatst naar volgend jaar. De beurs wordt georganiseerd door Raadgever Media uit Kloosterzande, tevens uitgever van de U&ik Carrièrekrant. “Na de goede start in mei 2009 en de succesvolle editie in 2010 willen wij de U&ik Carrièrebeurs verder ontwikkelen tot dé opleiding-, beroepen- en banenbeurs voor Zeeland en West-Brabant”, aldus Esther Rol van

Raadgever Media. “Hierbij willen wij ons toespitsen op het creëren van diverse interactieve beurspleinen per branche of beroepsgroep. De beurs moet interessant worden voor zowel studenten, schoolverlaters, carrièremakers als werkzoekenden. We waren nog niet zover dat we het concept op 19 november al konden uitrollen. Ook de economische omstandigheden spelen hierbij natuurlijk een rol. Daarom hebben we besloten de beurs door te schuiven naar 2012.” ■ www.uenik.com

Nieuwe naam en locatie 100% Design D

e beurs 100% Design, het vakevenement voor interieurdesign, wordt omgedoopt in Design District. Ook is voor een nieuwe locatie gekozen: Taets Art Gallery in Zaandam. De beurs wordt gehouden op 7, 8 en 9 juni 2012. Na tien jaar heeft organisator Puur Design Producties in goed overleg met Reed UK (eigenaar van de naam 100% Design) besloten een andere naam aan het Nederlandse evenement te geven. “We wilden het evenement een nieuwe impuls geven”, aldus Evelien de Leeuw van Puur Design Producties. “Het was onze wens om het evenement op een originele en spannende locatie in de regio Amsterdam te gaan organiseren. En dat is gelukt!” ■ www.designdistrict.nl

Adverteerdersindex Adexpo......................................................... Aluvision ...................................................... Aquadraat ................................................... ‘t Arendje ..................................................... Budget Banners .......................................... Cas Exhibition Partners ................................ Coby IFS ..................................................... ExpoGamma ............................................... Exposhow ................................................... Fairexx.......................................................... Fictief Bouwers van Denkbeelden ................. Hapeco ....................................................... HenK ontwerpers ........................................ Hestex Systems .......................................... Interal T.C. ................................................... Mansveld Expotech ..................................... Norm Systems ............................................. Reclamo, Vormgeving & Begeleiding ............ Rent Panel ................................................... Stageco Nederland....................................... Studio Tognini .............................................. Syma Systems ............................................ Tanja Verhuur ............................................... Turn 2 Motion .............................................. Van Geelen .................................................. ZeeProjects .................................................

002 080 052 078 028 003 056 008 057 028 052 048 079 056 056 063 030 028 048 057 024 014 063 052 014 008

067


Branchenieuws Op www.expovisie.nl vindt u nog veel meer nieuws!

JMT International lanceert nieuwe website

K RAI fietst voor AMREF Flying Doctors

T

ien collega’s van Amsterdam RAI hebben van 22 tot en met 29 oktober met negentig andere fietsers de Kenya Classic gefietst. Een sportieve en mentale uitdaging: 360 km fietsen door Kenia langs projecten van AMREF Flying Doctors, in de schaduw van de Kilimanjaro. De pittige fietstocht was voor de RAI een kans om daadwerkelijk te zien wat voor goed werk AMREF Flying Doctors doet in Afrika; een betere gezondheid creëren voor iedereen. Met dit project heeft de RAI € 85.000,- voor AMREF binnengehaald. In totaal heeft de Kenya Classic ruim € 600.000,- opgebracht. ■ www.raifietstvooramref.nl

lantgericht, overzichtelijk en ‘corporate colours’. Dat zijn de voornaamste kenmerken van JMT’s nieuwe website. “De nieuwe website is ingericht op het gemak voor de klant”, vertelt JMT-directeur Jean-Pierre Brouwers. “Zo is al ons meubilair en vloerbedekking op een overzichtelijke manier in beeld gebracht. Verder hebben we de mogelijkheid gecreëerd om middels de knop ‘Corporate colours’ alle artikelen op kleur in één oogopslag inzichtelijk te krijgen. Tevens zijn alle beurzen waar JMT levert op de homepage direct toegankelijk. Een andere verbetering is dat de hele productpresentatie, inclusief de maten, cad-bestanden en - in een later stadium - ook de complementaire en alternatieve producten bij elkaar terug te vinden zijn.” ■ www.jmt.nl

LoungeRent introduceert Twisttable D

e Twisttable is een ontwerp van de Belgische ontwerper Katja Craeghts. De design statafel van gerecycled karton is speciaal ontwikkeld om - op basis van de ‘cradle to cradle’ gedachte het milieu zo min mogelijk belasten. De kartonnen statafel is afgewerkt met een water- en vlekafstotende coating. De Twisttable is zeer sterk en kan vele malen gebruikt worden. Ingevouwen is de statafel slechts enkele centimeters hoog en daardoor

(ingezonden mededelingen)

068

zeer efficiënt te transporteren. De Twisttable is leverbaar in wit en zwart. Het topblad kan worden voorzien van een full colour opdruk. De tafel is bij LoungeRent te huur vanaf tien euro per dag en te koop vanaf veertig euro. ■ www.loungerent.nl


Column

Christophe LANDUYT W Christophe Landuyt is hoofdredacteur van Expovisie in België. Als beursdeskundige kent hij alle ins en outs van het beurzenvak. Deze keer: Weg met de stationsbuffetten

elkom bij het spelletje ‘Zeg me waar je doorzakt en ik zeg je wie je bent’. Hand omhoog: wie gaat op donderdagavond het liefst borrelen in het stationsbuffet? (…)

Café Lowietje De één gaat voor een ‘mojito’ in een loungebar met Boeddha-muziek op de achtergrond, de ander hangt liever in Café Lowietje met een pilsje aan de toog en weer een ander staat op het Stadhuisplein met een Breezer mee te hossen op Après-skimuziek. Het moge duidelijk zijn: zoveel mensen, zoveel wensen. Maar níemand gaat doodleuk in een stationsbuffet zitten pimpelen. Technisch gezien kan het, maar stationsbuffetten zijn daar niet voor gemaakt.

Stelling met valstrik Nog even proberen: hand omhoog iedereen die vindt dat beursorganisatoren méér kunnen/moeten doen om bestaande klanten (tevreden) te houden. Ziezo, dat lucht op! Toegegeven, het is een stelling met een valstrik. Er is een verschil tussen kunnen en moeten. En er is een verschil tussen houden en tevreden houden. Maar ze houden allemaal verband met elkaar, - en ze zijn er samen verantwoordelijk voor dat beursdeelnames door het gros van de bedrijven nog steeds niet voor ‘vol’ worden aangezien. Ook hier weer: ‘vol’ is een abstract begrip, maar u begrijpt ongetwijfeld wat ik bedoel.

Het is besmettelijk Zowel voor, tijdens als na een beurs hoor ik gezeur, véél gezeur. Over van alles en nog wat. Vaak onterecht, maar het is er wel en het is besmettelijk. Je kunt als organisator doen alsof er niks aan de hand is, maar vroeg of laat krijg je al dat gezanik vol in het gezicht. Aan dat gezeur moet je iets doen. En… je kúnt er iets aan doen. Driekwart van het geëmmer ontstaat door een - al dan niet vermeend - gebrek aan informatie. Exposanten voelen zich voor voldongen feiten geplaatst en hebben het gevoel dat ze nergens verhaal kunnen halen. Die frustratie komt zelden of nooit aan de oppervlakte; ze blijft onderhuids gisten. Je hebt een bijzonder talent nodig om a) die sluipende ontevredenheid in een vroeg stadium te detecteren, b) op een galante manier de angel eruit te halen en c) exposanten mee te krijgen in een elan van enthousiasme en optimisme. Mozes en Mies Bouwman hadden het, Louis van Gaal ook, maar verder…

Personencultus Beursorganisaties zijn als de dood voor ‘personen cultus’. Ik zet het begrip even tussen aanhalingstekens, omdat er naar mijn gevoel een wereld van verschil is tussen een persoonlijke benadering (van klanten) en personencultus. De relatie tussen beursorganisator en exposant wordt steeds objectiever; alle interactie is geurloos, kleurloos, smaakloos en geslachtloos. Het gaat steeds meer over cijfers en prestatie-indicatoren. De (klein)menselijke overwegingen worden er steeds zorgvuldiger uit weg gefilterd. Op zich is een nuchtere, zakelijke benadering een goede zaak. Het zorgt er meestal voor dat het evenement goed aansluit bij de verwachtingen van de doelgroep, inclusief bevredigende en becijferbare resultaten. De vraag is alleen: wat doen we met al die aspecten van een zakelijke relatie die niet becijferbaar zijn? Tussen haakjes zetten helpt niet, want ze blijven op de achtergrond meespelen.

Walkie-talkie Terug naar de man of vrouw die het gezicht van een beurs hoort te zijn. Te vaak zie ik die mensen druk-druk-druk met allerhande dingen in een walkietalkie roepen. Het gaat over welke parkeergarages bijkomend open moeten, over een beamer in de workshop die het niet doet, over een hoekje tapijt dat losgekomen is, over een wagen die fout geparkeerd staat… Zijn dat de kerntaken van de beursorganisator? Neen! Die man of vrouw hoort van ’s morgens vroeg aan de koffie te zitten, gezellig kletsend met een handvol exposanten, de beursvloer op te gaan en hier en daar te informeren hoe de zaken lopen, een enkele keer halt te houden om een ouwe zeur wat op te beuren. Beminnelijk, bereikbaar en aanspreekbaar aanwezig zijn, dáár gaat het om!

Een warm gevoel Beursorganisatoren kunnen en moeten beter dan het doorsnee stationsbuffet. Het gaat niet om effe snel wat dingen op een dienblad flikkeren, afrekenen en klaar. Het gaat om een warm gevoel dat je als klant krijgt, het gevoel omringd te worden met aandacht. Let er eens op de volgende keer dat u een aflevering van Baantjer bekijkt: als De Cock zijn pilsje bestelt, gaat Lowietje met gekruiste armen op de toog hangen. Eén en al oor, één en al aandacht, één en al geduld… ■

069


Serviceadressen

LEVERANCIERS VOOR BEURZEN EN TENTOONSTELLINGEN

BEURSTRANSPORT

ACCOMMODATIES

Expo Houten Meidoornkade 24, 3992 AE Houten T +31 (0)30 6349100 F +31 (0)30 6349101 E-mail: info@expohouten.nl Internet: www.expohouten.nl ADVIESBUREAU BEURZEN & EVENTS

Uw onafhankelijk adviseur voor het inrichten van Beurzen & Events en Interieurs

DIGITALE BEDRUKKING

COMPUTERVERHUUR

One-stop-shop !

A.J. van Deudekom BV Postbus 310, 1115 ZG Duivendrecht T +31 (0)20 6981981, Amsterdam Rai: T +31 (0)20 5492730, F +31 (0)20 69813 85 Mecc Maastricht: T +31 (0)43 3838410 Rotterdam: T +31 (0)10 4621355, F +31 (0)10 4621860 E-mail: sales@deudekom.nl Internet: www.deudekom.nl

Met bijna 40 jaar ervaring op beurzen en evenementen Wij printen zelf Wij confectioneren zelf Wij monteren zelf Almere | 036-5387060 | www.allrent.nl

www.ceessmit.nl • Lid CLC - Centrum voor Live Communication

Expobull b.v. Postbus 2020, 5260 CA Vught T +31 (0)73 5032935, F +31 (0)73 5032172 M 06-22397669 E-mail: info@expobull.nl AIRCONDITIONING (-VERHUUR)

Andrews Sykes BV Westhavenweg 61e, 1042 AL Amsterdam Postbus 33, 2665 ZG Bleiswijk T +31 (0)800 2637397, F +31 (0)10 5215719 E-mail: info@andrewssykes.nl BANIEREN/SPANDOEKEN

Hoofddorp:

Fairexx Logistics for Exhibitions BV De Trompet 1540, 1967 DB Heemskerk T +31 (0)251 250060, F +31 (0)251 250065 E-mail: info@fairexx.nl Internet: www.fairexx.nl

023-5541950 Eindhoven:

040-2129888

BRANDVERTRAGENDE MATERIALEN

www.exposize.nl

J[b[\eed&(+(+)**.) mmm$h[djmWh[$db DECORATIEVE EN VERPLAATSBARE SCHEIDINGSSYSTEMEN

DRAAGBARE PRESENTATIE SYSTEMEN Cees Smit Printing B.V. Rijnkade 22a, 1382 GT Weesp T +31 (0)294 431661, F +31 (0)294 416534 E-mail: info@ceessmit.nl Internet: www.ceessmit.nl • Lid CLC - Centrum voor Live Communication

ExpoSize_Display.indd 1

Cees Smit Exhibition Fabrics B.V. Eemmeerlaan 3, 1382 KA Weesp Postbus 14, 1380 AA Weesp T +31 (0)294 419457, F +31 (0)294 432957 E-mail: info@ceessmit.nl Internet: www.ceessmit.nl • Lid CLC - Centrum voor Live Communication

02-09-10 10:42

POPUP DISPLAYS | BANNERS | COUNTERS | BEACHFLAGS

CATERING

FlexCafé

WWW.EXPOFIT.NL

verhuur van koffiemachines

T +31 076 50 211 20 | KROONSTRAAT 22 | ETTENLEUR

Mobiel BEURSREGISTRATIESYSTEMEN ExpoEys_display_40x50.indd 1

Snel inzetbaar Eenvoudig te bedienen

27-08-2009 15:55:03

www.flexcafe.com Marvel, The databadge Company Ambachtsweg 74, 3542 DH Utrecht T +31 (0)30 2413424, F +31 (0)30 2889036 E-mail: marvel@marvel-databadge.com Internet: www.marvel-databadge.com

All Areas_40x75.indd 1

09-03-2010 11:21:36

Emrikweg 28, 2031 BT Haarlem Tel. 023 - 517 32 22 Email: sales@normsystems.nl

www.expovisie.nl www.beursagenda.nl

• Lid CLC - Centrum voor Live Communication

Opvallend Beurspresentaties wereldwijd - 0346 357500 - www.hypsos.com

070

Hypsos_175x20.indd 1

10-03-2010 14:28:18


ELEKTROTECHNISCHE INSTALLATIES

One-stop-shop ! Met bijna 40 jaar ervaring op beurzen en evenementen Wij printen zelf Wij confectioneren zelf Wij monteren zelf

www.ceessmit.nl • Lid CLC - Centrum voor Live Communication GELUIDSWERENDE DOEKEN

Mansveld_display.indd 1

19-08-2009 09:13:44

banners pop-ups outdoorsystemen brochurehouders modulaire stands www.infoscan.nl 0346-357520

Expo Display Service Jean Monnetpark 31, 7336 BA Apeldoorn Postbus 661, 7300 AR Apeldoorn T +31 (0)55 3238555, F +31 (0)55 3231999 Internet: www.expodisplayservice.com

INFORMATIESYSTEMEN

BELEVING DOOR TECHNIEK

ExpoEys_display_40x50.indd 1

R UU

27-08-2009 15:55:03

H

VER GROOTFORMAAT PRINTERS/SNIJPLOTTERS All Areas_40x75_B.indd 1

Informatiezuilen, touchscreens en touchtafels

09-03-2010 11:22:50

DRAAIPLATEAUS

t 070 367 97 97. www.vanderveen-ee.nl

www.prestoprental.nl 0499-367600

• Lid CLC - Centrum voor Live Communication EVENEMENTENORGANISATOREN

Gerard Walschapstraat 10 3245 MD Sommelsdijk T +31(0)187 60 26 06 info@turn2motion.nl www.turn2motion.nl

Fictief-Business on Board BV Postbus 7, 4153 ZG Beesd T +31 (0)345 683765, F +31 (0)345 683654 E-mail: info@fictief.com, Internet: www.fictief.com • ISO 9001 gecertificeerd

Plot Service 2000 Najaarsweg 25, 7532 SK Enschede T +31 (0)53 4344513, F +31 (0)53 4315392 E-mail: info@plotservice2000.nl Internet: www.plotservice2000.nl Summagraphics, Mutoh, Roland, EasySIGN, hard- en software voor al uw grafische toepassingen.

INTERIEURBOUW

Zuiderkade 3,  Beverwijk t +31 (0)251 21 68 88 f +31 (0)251 22 02 11

www.expovisie.nl

e sc.heldoorn@heldoorn.nl

www.beursagenda.nl

i www.heldoorn.nl

Communicatief Beurspresentaties wereldwijd - 0346 357500 - www.hypsos.com

Hypsos_175x20.indd 2

10-03-2010 14:28:18

071


Serviceadressen

LEVERANCIERS VOOR BEURZEN EN TENTOONSTELLINGEN

CAS_display

exhibition

16-04-2004

09:

MOBIELE PRESENTATIE SYSTEMEN

design ❘ realisation

Mobiele-Presentatiesystemen

Als uw presentatie flexibel en opvallend moet zijn www.tauschexpo.nl

- Grote en kleine beursstands - Draagbare presentatiewanden - Balies of promocounter

❘ venlo ❘ 077 4752600 ❘ www.cas.nl ❘

- Brochuresystemen - Expositiepanelen - Banners

AAA Display BV - Communicatieweg 1, (Communicasa) - 3641 SG Mijdrecht

• Lid CLC - Centrum voor Live Communication

Tel. 0297 591413 - www.aaadisplay.nl - info@aaadisplay.nl

ONTWERPBUREAUS

Internationale AAAD_16_MP.indd tentoonstellingsbouw & interieurbouw

1

28-08-2007 14:24:40

www.maqutos.com T: 070 3292363 E: info@maqutos.com www.maqutos.com

INTERNATIONALE TENTOONSTELLINGSBOUW

• Lid CLC - Centrum voor Live Communication

www.tauschexpo.nl

ExpoInside_display_40x50.indd 1

27-08-2009 15:58:02

Standbouw en Tentoonstellingen Philipsstraat 7 2722 NA Zoetermeer Telefoon +31 (0)79 341 66 34 Telefax +31 (0)79 342 41 15 info@stadeco.nl www.stadeco.nl

Your Team for Global Expo Solutions

+31(0)343-595949

www.aaexpo.nl in the Netherlands and China

KOFFIE

L & M Standbouw Industriestraat 5-7, 3281 LB Numansdorp T +31 (0)186 621060, F +31 (0)186 620120 E-mail: info@lenmstandbouw.com Internet: www.lenmstandbouw.com

FlexCafé

verhuur van koffiemachines

Internationale tentoonstellingsbouw & interieurbouw www.maqutos.com T: 070 3292363 E: info@maqutos.com www.maqutos.com

Mobiel advertentie A & A 2011 maart.indd 1

25-03-11 11:57

Beursvragen? Stel uw vraag via twitter @exposanten of op www.exposantennetwerk.nl 072

Snel inzetbaar

• Lid CLC - Centrum voor Live Communication

Eenvoudig te bedienen

www.flexcafe.com

www.beursagenda.nl

www.expovisie.nl


STANDBEMANNINGSTRAINING

Sales & Pepper Heinsiuslaan 5, 3051 HD Rotterdam T +31 (0)6 46324830 E-mail: Han@salesandpepper.com Internet: www.salesandpepper.com • Lid CLC - Centrum voor Live Communication • Lid CLC - Centrum voor Live Communication

Fictief-Bouwers van Denkbeelden BV Achterstraat 32, 4153 AR Beesd T +31 (0)345 683765, F +31 (0)345 683654 E-mail: info@fictief.com Internet: www.fictief.com • Lid CLC - Centrum voor Live Communication • ISO 9001 gecertiďŹ ceerd

• Lid CLC - Centrum voor Live Communication

STANDBOUW EN -VERHUUR

PLASMASCHERMENVERHUUR

Standbouw en Tentoonstellingen Philipsstraat 7 2722 NA Zoetermeer Telefoon +31 (0)79 341 66 34 Telefax +31 (0)79 342 41 15 info@stadeco.nl www.stadeco.nl

vertrouw op de totaalaanpak van

Buntstraat 102 • 9940 Evergem - BelgiÍ t: 0032 9 216 06 60 • f : 0032 9 216 06 69 www.alterexpo.com • info@alterexpo.com

Van Kooten Standbouw BV Zernikestraat 67, 3316 BZ Dordrecht T +31 (0)78 6549944, F +31 (0)78 6549945 E-mail: vks.bv@wxs.nl Internet: www.vankootenstandbouw.nl

SFEERAANKLEDING Mansveld_display.indd 1

19-08-2009 09:13:44

Your Team for Global Expo Solutions

+31(0)343-595949

%XPO&LORA(ARMELENBV $ORPELDIJKE

www.aaexpo.nl

'7(ARMELEN 4EL  &AX 

banners pop-ups outdoorsystemen brochurehouders modulaire stands www.infoscan.nl CAS_display 16-04-2004 0346-357520

in the Netherlands and China

INFO EXPOFLORANL WWWEXPOFLORANL

exhibition

â?˜

design â?˜ realisation

Mobiele-Presentatiesystemen advertentie A & A 2011 maart.indd 1 25-03-11 11:57

www.tauschexpo.nl

09:

Menkhorst Standbouw BV Veldhoekseweg 13, 7255 NH Hengelo T +31 (0)573 461210, F +31 (0)573 461516 E-mail: info@menkhorststandbouw.nl intenet: www.menkhorststandbouw.nl

SOFTWARE

Nieuw, uniek en nu ook voor Professionals SketchUp 3D Ontwerpsoftware Dream - Design - Communicate

Met behoud van alle voordelen van bestaande presentatiesystemen zal Press een nieuwe dynamiek uitstralen welke in vormgeving zijn gelijke niet kent. - Grote en kleine beursstands - Draagbare presentatiewanden - Balies of promotiecounter

Voor flexibele presentaties

OfďŹ cieel Distributeur Benelux: â?˜ venlo â?˜ 077 4752600 â?˜ www.cas.nl â?˜ AAA Display BV - Communicatieweg 1, (Communicasa) - 3641 SG Mijdrecht Design8 bv | First Aid Conceptual Design Tel. 0297 591413 - www.aaadisplay.nl - info@aaadisplay.nl Postbus 6076, 4000 HB Tiel • Lid CLC - Centrum voor Live Communication Stephensonstraat 11, 4004 JA Tiel (Nederland) T +31 (0)344 577884, F +31 (0)847 580595 E-mail: info@design8.nl AAAD_16_SB.indd 1 28-08-2007 14:26:45 Internet: www.design8.nl

Prevu Willem Stuutlaan 8, 3769 AC Soesterberg T +31(0)346 330641, F +31(0)346 354089 E-mail: info@prevu-expo.com Internet: www.prevu-expo.com

www.beursagenda.nl

Gastvrij Beurspresentaties wereldwijd - 0346 357500 - www.hypsos.com

Hypsos_175x20.indd 3

10-03-2010 14:28:19

073


Serviceadressen

STAR Project BV Loodstraat 23, 2718 RV Zoetermeer T +31 (0)79 3616714, F +31 (0)79 3628796 E-mail: info@starproject.nl Internet: www.starproject.nl

LEVERANCIERS VOOR BEURZEN EN TENTOONSTELLINGEN

STANDBOUWSYSTEMEN

5NIEK TOTINDE KLEINSTE DETAILS Verlangen stand- en interieurbouw Bouwweg 1A, 8243 PJ Lelystad T +31 (0)320 264413, F +31 (0)320 264409 E-mail: info@verlangenstandbouw.nl Internet: www.verlangenstandbouw.nl

(OOFDWEG $E6ALOM T E L             WWWWIJBENGA STANDBOUWNL STANDBOUW EN -VERHUUR

ETAGE-STANDBOUW • Lid CLC - Centrum voor Live Communication

J.Worm bv www.etagestand.nl Mail: jw@etagestand.nl T/F +31(0)206199348 M +31(0)654655402

Verver Standbouw & Events Van Berckelweg 40 A, 2203 LB NoordwÄłk ZH T +31 (0)71 5316666, F +31 (0)71 5315378 E-mail: info@verver-standbouw.nl Internet: www.verver-standbouw.nl

L & M Standbouw Industriestraat 5-7, 3281 LB Numansdorp T +31 (0)186 621060, F +31 (0)186 620120 E-mail: info@lenmstandbouw.com Internet: www.lenmstandbouw.com

• Lid CLC - Centrum voor Live Communication

Expo Display Service Jean Monnetpark 31, 7336 BA Apeldoorn Postbus 661, 7300 AR Apeldoorn T +31 (0)55 3238555, F +31 (0)55 3231999 Internet: www.expodisplayservice.com

banners pop-ups outdoorsystemen brochurehouders modulaire stands

• Lid CLC - Centrum voor Live Communication

www.infoscan.nl 0346-357520 PERSONEEL

P-Events B.V.

Sint Antioniusstraat 21 4721 AK Schijf – Nederland +31(0)6 513 037 17 +31(0)6 249 969 36 info@p-events.nl

www.p-events.nl

ExpoInside_display_40x50.indd 1

27-08-2009 15:58:02

www.expovisie.nl www.beursagenda.nl

074


CAS_display

16-04-2004

09: TENTOONSTELLINGSARCHITECTUUR

STANDDESIGN

exhibition

design

realisation

www.hapeco.com T 0294 - 41 40 86

www.tauschexpo.nl

❘ venlo ❘ 077 4752600 ❘ www.cas.nl ❘

• Lid CLC - Centrum voor Live Communication

STOFFERING

POSTBUS 501 - 1110 AM DIEMEN Tel. 020-6422008 Fax. 020-6466122 11050-opz. Adv IM.indd 1 E-mail: SCHREUDERB@CS.COM INFO@SCHREUDERBV.COM. Internet: WWW.SCHREUDERBV.COM

Cees Smit Printing B.V. Rijnkade 22a, 1382 GT Weesp T +31 (0)294 431661, F +31 (0)294 416534 E-mail: info@ceessmit.nl Internet: www.ceessmit.nl • Lid CLC - Centrum voor Live Communication

8 minuten vanaf de Jaarbeurs, 5 seconden vanaf uw pc

. W

ON

E2

GR

BV

EEN.C

OM

Vorm Plus B.V. Bureau voor VormgevingInterieur- en Tentoonstellingsarchitectuur Röntgenweg 21, 2408 AB Alphen a/d Rijn T +31 (0)172 476446, F +31 (0)172 495078 E-mail: vormplus@hetnet.nl Internet: www.vorm-plus.nl, www.inflates.nl

TENTOON

* Verhuur tapijttegels * Verkoop alle bekende merken tapijttegels voor projecten & winkelinterieurs * Beurstapijt 2.00/3.00/4.00 breed in naaldvilt & Velourskwaliteiten * Tentoonstellingsstoffering o.a. kaasdoekplafonds, flanelbespanning

TENTEN (-VERHUUR)

RES WDE AD

ROU R U VERT JT” 100 JAA R DAN STELLINGSTAPI AL MEE N ENTOO VOOR “T

Schreuder_40x50.indd 1 ..en vanaf nu altijd klimaatneutraal! www.vangeelen.nl

WW

ABC Design Expo Hastelweg 28, 5616 HL Eindhoven T +31 (0)40 2575251, F +31 (0)40 2575351 E-mail: info@abcdesignexpo.nl Internet: www.abcdesignexpo.nl • Lid CLC - Centrum voor Live Communication

DER REU S C HSTELLINGSTAPIJT

08-03-11 18:02

17-05-2010 12:07:31

Trompetty bv Koningslinde 11 7131 MP Lichtenvoorde T +31 (0)544 353 011, F +31 (0)544 377 507 E-mail: info@trompetty.nl Internet: www.trompetty.nl Trompetty IS DE SPECIALIST IN HET LEGGEN VAN TAPIJT OP EVENTS, BEURZEN EN CONGRESSEN. WIJ LEVEREN PER ROL IN DE VOOR U GEWENSTE KLEUR.

TENTOONSTELLINGSBOUW

TENSION FABRICS

• Lid CLC - Centrum voor Live Communication

Cees Smit Tension Fabrics B.V. Eemmeerlaan 3, 1382 KA Weesp T +31-(0)294 419457, F +31-(0)294 432957 E-mail: info@ceessmit.nl Internet: www.ceessmit.nl • Lid CLC - Centrum voor Live Communication

Your Team for Global Expo Solutions

+31(0)343-595949

www.aaexpo.nl in the Netherlands and China

Beursvragen? Stel uw vraag via twitter @exposanten of op www.exposantennetwerk.nl

advertentie A & A 2011 maart.indd 1

25-03-11 11:57

www.beursagenda.nl

Succesvol Beurspresentaties wereldwijd - 0346 357500 - www.hypsos.com

Hypsos_175x20.indd 4

10-03-2010 14:28:19

075


Serviceadressen CAS_display

exhibition

16-04-2004

09:

LEVERANCIERS VOOR BEURZEN EN TENTOONSTELLINGEN

VERHUUR (MEUBILAIR/TAPIJTEN)

TOELEVERANCIERS

design ❘ realisation

Wij maken wat u bedenkt...

Internationale tentoonstellingsbouw & interieurbouw

Expositiepanelen en vitrines

www.maqutos.com T: 070 3292363 E: info@maqutos.com www.maqutos.com

Huren is zo geregeld De expositiepanelen zijn zeer licht en uitgevoerd met tweezijdig marineblauw velours, hierdoor kunt u met behulp van industrieel klitteband elke uitting bevestigen. Panelen zijn zonder gebruik van gereedschap te koppelen. Huur is ook mogelijk incl. verlichting en schilderijhaken

www.feijensp.nl

❘ venlo ❘ 077 4752600 ❘ www.cas.nl ❘

• Lid CLC - Centrum voor Live Communication

• Lid CLC - Centrum voor Live Communication

- Bedrijfspresentaties - Exposities - Product introducties

Als uw presentatie verzorgd en professioneel moet zijn

AAA Display BV - Communicatieweg 1, (Communicasa) - 3641 SG Mijdrecht

Tel. 0297 591413 - www.aaadisplay.nl - info@aaadisplay.nl

VERHUUR WANDEN

AAAD_16_VH.indd 1 Standbouw en Tentoonstellingen Philipsstraat 7 2722 NA Zoetermeer Telefoon +31 (0)79 341 66 34 Telefax +31 (0)79 342 41 15 info@stadeco.nl www.stadeco.nl

Fictief-Bouwers van Denkbeelden BV Achterstraat 32, 4153 AR Beesd T +31 (0)345 683765, F +31 (0)345 683654 E-mail: info@fictief.com Internet: www.fictief.com • Lid CLC - Centrum voor Live Communication • ISO 9001 gecertificeerd

28-08-2007 14:27:31

Rent-Panel BV 4e Industrieweg 9, 3411 MC Lopik T +31 (0)348 55 48 69, F +31 (0)348 5548 71 TRUSS SYSTEMEN

Interal T.C. Maasheseweg 73 NL-5804 AB Venray Tel +31 (0)478 542018 Fax +31 (0)478 542109 info@interal.nl www.interal.nl

www.tauschexpo.nl

• ladder

- driehoek - vierkant

• cirkels

- ellipsen - specials

• SH advertentie

27-02-2006

productie - verkoop - verhuur

1

• Lid CLC - Centrum voor Live Communication

Industriepark 9 9351 PA Leek The Netherlands tel.: +31 (0)594 85 15 03 info@prolyte.com

Zuiderkade 3, 1948 ng Beverwijk t +31 (0)251 21 68 88 f +31 (0)251 22 02 11 e sc.heldoorn@heldoorn.nl

• Lid CLC - Centrum voor Live Communication

WWW.PROLYTE.COM

TRANSPORTDEKENS

i www.heldoorn.nl

Dekker & Co Gildemark 121-124, 1351 HL Almere T +31 (0)36 5312236, F +31 (0)36 5317719 E-mail: info@dekkerenco.nl Opslagdekens, verhuisdekens, singelband.

www.expovisie.nl

076

Trompetty bv Koningslinde 11 7131 MP Lichtenvoorde T +31 (0)544 353 011, F +31 (0)544 377 507 E-mail: info@trompetty.nl Internet: www.trompetty.nl STANDBOUWERS OPGELET: Trompetty HEEFT VOOR U DE OPLOSSING NAADLOZE HOEZEN OVER DE STAND PANELEN.


Aquadraat_9_nl

VERVEN

8 minuten vanaf de Jaarbeurs, 5 seconden vanaf uw pc

30-08-2007

1

WANDAFWERKING

Uw partner in schilderwerkzaamheden.

..en vanaf nu altijd klimaatneutraal! www.vangeelen.nl

A - Q U A D R A AT . W

E2

GR

EEN.C

STANDBOUWSERVICE

Verhuur van Fatboy® zitzakken en design lounge meubilair www.loungerent.nl

OM

Van Os-Sonnevelt Industriepark, Weversstraat 12 BE - 1840 Londerzeel

HEBO VERHUUR B.V. Noordersluisweg 19, 8243 PR Lelystad Nederland T +31 (0)320 260190, F +31 (0)320 262059 E-mail: info@heboverhuur.nl Internet: www.heboverhuur.nl

TEL. FAX

32-(0)-52-30 36 36 32-(0)-52-30 36 38

info@vanos.be www.vanos.eu

P.C. Staalweg 110 8 Groenekantseweg 3721 3737 TJ AGBilthoven Groenekan Tel.: +31 (0)30 2217408 Fax: +31 (0)30 2217409 E-mail: info@aquadraat.nl Homepage: www.aquadraat.nl

Lid CLC

WW

ON

Neverlak BV Duivendrechtsekade 90, 1096 AJ Amsterdam T +31 (0)20 6655678, F +31 (0)20 6685779 Aquadraat_40x50.indd 1 31-05-10 11:10 E-mail: info@neverlak.nl Internet: www.neverlak.nl Wij hebben meer dan 20 jaar ervaring als StandbouwSchilders!!!

VITRINE (-VERHUUR)

Stands die wij jaarlijks weer schilderen: Tom Tom VT wonen Yamaha motor en Boat Volvo Pip studio / van Es VNU Piaggio / Vespa Swift / Caravalair etc. etc.

Stravi BV Verhuur en Verkoop De Ketting 6, 5261 LJ Vught T +31 (0)73 6561866, F +31 (0)73 6563827 E-mail: info@stravi.nl Internet: www.stravi.nl

Voor meer referenties kijk op:

www.verfspuiters.nl

VERHUUR VERHUUR

van meubilair en tapijttegels

VLOEREN (-VERHUUR)

voor beurzen, congressen, tentoonstellingen en evenementen

Voor elke sfeer de juiste presentatie POSTBUS 501 - 1110 AM DIEMEN Tel. 020-6422008 Fax. 020-6466122 E-mail: SCHREUDERB@CS.COM INFO@SCHREUDERBV.COM. Internet: WWW.SCHREUDERBV.COM

w w w.ta n ja . n l

DER REU S C HSTELLINGSTAPIJT TENTOON

Advertentie zwartwit DEF.indd 1

International Fair Support BV De Hoge Akker 1, 4741 TW Hoeven T (0)165 33 68 68, F (0)165 31 73 22 Postbus 91, 4730 AB Oudenbosch Internet: www.coby-ifs.com Kwaliteit in meubilair.

* Verhuur tapijttegels * Verkoop alle bekende merken tapijttegels voor projecten & winkelinterieurs 20-05-10 15:37 * Beurstapijt 2.00/3.00/4.00 breed in naaldvilt & Velourskwaliteiten * Tentoonstellingsstoffering o.a. kaasdoekplafonds, flanelbespanning

WAND- EN PLAFONDBESPANNING

Cees Smit Exhibition Fabrics B.V. Eemmeerlaan 3, 1382 KA Weesp Postbus 14, 1380 AA Weesp T +31 (0)294 419457, F +31 (0)294 432957 E-mail: stoffering@ceessmit.nl Internet: www.ceessmit.nl • Lid ESAH

Interlocking vloertegels

RES

E AD ROUWD U VERT ” 0 JAAR DAN 10 ELLINGSTAPIJT R EE M AL NST ENTOO VOOR “T

De meest flexibele vloer voor elke beurs

• Lid CLC - Centrum voor Live Communication VERHUUR VAN KOEL-EN VRIESAPPARATUUR Synthetische vloertegels voor Schreuder_40x50.indd 1 17-05-2010 12:07:31

binnen en buiten. Meerdere uitvoeringen en kleuren leverbaar

- Tentoonstellingen - Beursvloeren/partytenten - Entrees - Terrassen - Winkels

AAA Display BV - Communicatieweg 1, (Communicasa) - 3641 SG Mijdrecht

Tel. 0297 591413 - www.aaadisplay.nl - info@aaadisplay.nl

Cool Rentals Fahrenheitstraat 18-20, 3846 BN Harderwijk T +31 (0)341 410540, AAAD_16_VL.indd 1 M +31 (0)6 20563675 E-mail: esther@coolrentals.nl Internet: www.coolrentals.nl

www.hapeco.com T 0294 - 41 40 86

Werkplaats: Bergerweg 20D 1862 JV BERGEN nh

Rent-Panel BV 4e Industrieweg 9, 3411 MC Lopik T +31 (0)348 554869, F +31 (0)348 554871 Van Schaik Standbouw BV Postbus 954, 3900 AZ Veenendaal T +31 (0)318 524687, F +31 (0)318 519553 E-mail: info@vanschaikexpofloor.nl Internet: www.vanschaikexpofloor.nl Verhuur en verkoop van stelvloeren.

BV

Sander van der Veen: 06-53124483 Postadres: Joke smitstraat 63 1862 DE BERGEN nh

www.expovisie.nl

www.beursagenda.nl

28-08-2007 14:28:03

Beursvragen? Stel uw vraag via twitter @exposanten of op www.exposantennetwerk.nl

• Lid CLC - Centrum voor Live Communication

11050-opz. Adv IM.indd 1

Zorgeloos 08-03-11 18:02

Beurspresentaties wereldwijd - 0346 357500 - www.hypsos.com

Hypsos_175x20.indd 5

10-03-2010 14:28:19

077


Expovisie 610 winter 2011  

Beneluxblad voor exposant en beursmanager, met in deze uitgave: beursstrategie van Nooteboom Trailers, interview met Pierre Hermant, resulta...