Page 1

H

É

T

V

A

K

B

L

A

D

V

O

O

R

D

E

M

E

E

T

I

N

G

P

L

A

N

N

E

R

HERFST 2015

118

Catering DE OPKOMST VAN FOODTRUCKS

Rollende concepten werken overal

HELP, IK WORD GEÏNTERVIEWD!

Zo communiceer je optimaal met de media

‘MENSEN HEBBEN BEHOEFTE AAN ECHTE VERHALEN’

Storytellingexpert, schrijver en spreker Alexandra Smith Anneke Wijdogen & Jaap Maarse

HET EERSTE SITE DUBBELINTERVIEW

Olaf Laurs

‘Wij houden ons bezig met onderwerpen die maatschappelijk super relevant zijn’


QMINHOUD

Inhoud H

É

T

V

A

K

B

L

A

D

V

O

O

R

D

E

M

E

E

T

I

N

G

P

L

A

N

N

E

HOTEL BILDERBERG

REGARDZ KIJKT VOORZIC HTIG NAAR HET BUITENLA ND ALS VERLENGSTUK VAN

DE KLANT

HOTEL TIEL BETREED

T MET DE MEETING MARKT MET HYPERMODERNE TOREN

HISTORIE EN INNOVAT IE KOMEN SAMEN IN KONTAKT DER KONTINE NTEN THE VINCENT HOTEL

Vanaf pagina 53

HET QM HOTELOVERZICHT

GROUP TEVREDEN IN

AMSTERDA MS HOTE OVERZICHT VAN GESPECIAL

R

ZUIDOOST

POSTILLION HOTELS COMBINEERT HET BESTE VAN TWEE WERELDEN

HOOFDARTIKEL

LGEW ELD OVERZICHT

ISEERDE MEETING HOTELS

HOTELOVERZICHT

INTERVIEWS 3D HOLOGRA PHIC TELEPRES ENCE NH CONFERENCE CENTRE PARADEPA ARDJE LEEUWENHORST

HERFST 2015

118

Catering DE OPKOMST VAN FOODTRUCKS

Rollende concepten werken overal

HELP, IK WORD GEÏNTERVIEWD!

Zo communiceer je optimaal met de media

‘MENSEN HEBBEN BEHOEFTE AAN ECHTE VERHALEN’

Storytellingexpert, schrijver en spreker Alexandra Smith Anneke Wijdogen & Jaap Maarse

HET EERSTE SITE DUBBELINTERVIEW

Olaf Laurs

‘Wij houden ons bezig met onderwerpen die maatschappelijk super relevant zijn’

herfst 2015

06

20

Olaf Laurs ‘Wij doen er als bedrijf écht toe’

Foodtrucks Flexibel en authentiek

15

Je wordt geïnterviewd Negen tips om jouw boodschap zo goed mogelijk over de bühne te brengen

46

Anneke Wijdogen & Jaap Maarse ‘Er wordt zoveel gepitcht, verschrikkelijk’


QMVOORWOORD

06 Olaf Laurs

Olaf Laurs houdt, als Galliër tussen de Romeinen, moedig stand. Geen van de 120 congressen die hij vanuit Medilex en Medilex Onderwijs organiseert wordt gefinancierd middels sponsoring of door een opdrachtgever. Zelfs geen enkel onderdeel.

15 Zo communiceer je optimaal met de media

Je wordt gebeld door een journalist voor een interview over jouw congres. QM geeft negen tips om jouw boodschap zo goed mogelijk over de bühne te brengen.

20 Foodtrucks ook op zakelijke evenementen een succes

Grote festivals en andere publieksevenementen hebben de foodtrucks met hun eigenzinnige koks al massaal in de armen gesloten, maar hoe zit het met de organisatoren van bedrijfsevenementen, congressen en beurzen?

25 Column: Volgens Soons

Hoe omgaan met de geëxplodeerde informatiebehoefte

27 ibtm world

De internationale meetingvakbeurs EIBTM gaat voortaan door het leven als ibtm world. De komende editie, van 17 – 19 november in Barcelona, is ook inhoudelijk op een aantal punten vernieuwd.

30 Airport Hotels Efficiënt verbonden

34 Online assessment voor destinaties

Na de trendinventarisatie DestinationNEXT van vorig jaar, biedt de internationale vakorganisatie DMAI dit jaar een online assessment tool voor DMO’s en een handboek met succesvolle cases.

36 Alexandra Smith raakt mensen met verhalen

Alexandra Smith spreekt uit ervaring: persoonlijke verhalen zorgen voor emotionele binding. Met haar interactieve lezingen inspireert ze het publiek tot het ontdekken van hun eigen verhaal.

Voorwoord Leven in de brouwerij

De traditionele congrescentra moeten op hun tellen passen. Creatieve hubs en congreshotels laten zich steeds sterker gelden op de ontmoetingsmarkt. Zij bieden ruimte, zowel in plaats als tijd, om te werken, te ontdekken, te ontmoeten, te ontspannen én te overnachten. EDWIN NUNNINK Het past in een tijd waarin start-ups en Hoofdredacteur zzp-ers een krachtige motor vormen voor qm@hetportaal.com economische ontwikkeling en waarin internationalisering en connectiviteit blijven toenemen. In Amsterdam gaan er volgend jaar twee creative hubs van start: Ven en de A’DAM Toren. Beide bieden onderdak aan kantoren, meeting ruimtes, een hotel, restaurants en uitgaansfaciliteiten, zodat hun ingezeten eigenlijk de deur niet uit hoeven. En beiden zeggen 24/7 (A’DAM zelfs 25/8) up and running te zullen zijn. Een vergelijkbare tendens zien we bij de hotels. Ook zij voegen faciliteiten toe om de hele dag levendigheid te creëren. Ook zij richten ruimtes zo in dat mensen elkaar graag en makkelijk ontmoeten. Tevens neemt het aantal echte congreshotels toe, met royale congresmogelijkheden, voldoende bedden en hoogwaardige ontspanningsmogelijkheden onder een dak. Hilton Amsterdam Airport en Van der Valk Hotel Tiel betreden dit najaar als vernieuwde locaties deze markt. Voor Van der Valk niet een eenmalige actie, want eerder opende het concern al Hotel Hoorn met royale meetingfaciliteiten en in december is de metamorfose van Hotel Sassenheim klaar, met een duidelijke focus op congressen tot 850 personen; all-inclusive. In 2018 opent Maritim Hotels haar congreshotel in Amsterdam Overhoeks, met faciliteiten voor congressen tot 5.000 deelnemers, 600 kamers, wellness- en fitnessruimtes, bars en restaurants. Enkelvoudig georiënteerde accommodaties, die alleen open zijn tijdens congres- en vergaderuren, zullen het mijn inziens steeds vaker afleggen tegen deze nieuwkomers op de markt. Voor de traditionele congrescentra is het zaak om meer leven in de brouwerij te brengen. <

38 Column: Rod Cameron De kracht van verhalen

40 Meeting Nieuws

Onderzoek toont generatieverschillen bij het vinden van een meetinglocatie

44 SITE Nieuws

SITE-leden inspecteren Sail Amsterdam

46 Anneke Wijdogen & Jaap Maarse

Het eerste interview in een nieuwe reeks waarin we twee leden van SITE Nederland met elkaar van gedachten wisselen over de incentive travel branche. Met dit keer een heuse cockpit in de kamer.

QMCOLOFON Proud member of ICCA

JAARGANG 27, herfst 2015, QUALITY IN MEETINGS (QM): nummer 118, Vakblad voor de meeting planner. OPLAGE: 7.000 exemplaren. FREQUENTIE: vier keer per jaar. UITGEVERIJ: Het Portaal Uitgevers, Postbus 125, 1520 AC Wormerveer, Tel. (075) 6475747, Fax (075) 6284914, E-mail: qm@hetportaal.com REDACTIE: Edwin Nunnink (Hoofdredacteur). REDACTIONELE MEDEWERKERS: Evelien Baks, Daan Borrel, Sjoerd Geurts, Judith Munster, Harald Roelofs, Ton Soons, Rutger Vahl. UITGEVER: Edwin Nunnink. ABONNEMENTEN: Els Metselaar (abonnementen@hetportaal.com), Nederland: € 84,36 per jaar (excl BTW), Europa: € 88,36 per jaar, Studenten: € 46,35 per jaar. Abonnementen worden afgesloten voor een jaar en verlengd tot wederopzegging. Opzeggen dient twee maanden voor afloop van de abonnementsperiode en schriftelijk te geschieden. ADVERTENTIES: Ferry Aaftink (ferry.aaftink@hetportaal.com), Tel. (06) 12643168. TRAFFIC: Marco Rensen en Monique Zijlstra (traffic@hetportaal.com), Tel. (075) 6475747. VORMGEVING: Finnmedia DRUK: Real Concepts COVER: Adriaan van Dam

HERFST 2015 QM|05


MEETTHEPLANNER

Olaf Laurs

‘Het organiseren voor opdrachtgevers wil ik zo lang mogelijk buiten de deur houden’ Medilex en Medilex Onderwijs in Zeist organiseren 120 eigen congressen en cursussen per jaar. Geen enkele daarvan - geen enkel onderdeel zelfs - wordt gefinancierd middels sponsoring of opdracht. Anno 2015 een unicum in de congreswereld. Directeur Olaf Laurs houdt, als Galliër tussen de Romeinen, moedig stand.

A

ls iemand onafhankelijkheid hoog in het vaandel heeft, dan is het Olaf Laurs wel. We spreken hem in zijn huis aan de gracht in hartje Utrecht. Van buiten een historisch pand, van binnen modern en van alle gemakken voorzien. “Als student kwam ik graag in deze buurt en zei tegen mijn vrienden dat ik er graag zou willen wonen. Toen we het ons konden veroorloven hebben mijn vrouw en ik dit huis gekocht.” Het zegt veel over de doelgerichtheid van Laurs, en over zijn drang naar autonomie. Ook op zakelijk gebied wil hij zich in vrijheid kunnen bewegen. Zijn congresbureau Medilex in Zeist organiseert uitsluitend eigen congressen. Een unicum in de congreswereld. “We organiseren 120 congressen en cursussen per jaar op het gebied van zorg en onderwijs”, vertelt de directeur/eigenaar. “Voor al onze titels geldt dat we de onderwerpen zelf bedenken en dat er geen enkele vorm van sponsoring aan te pas komt. Het organiseren voor opdrachtgevers wil ik zo lang mogelijk buiten de deur houden.” 08|QM HERFST 2015

Tekst Judith Munster | Beeld Adriaan van Dam

Tandpastamerk “Wat wij doen is heel bijzonder”, gaat Laurs verder. “Dat zou niet zo moeten zijn, maar het is helaas wel zo. Ga maar eens zoeken naar een congresbureau dat onafhankelijk is. Die vind je niet. Ofwel het congres wordt georganiseerd in opdracht van een commerciële partij, ofwel het congres wordt gesponsord door meerdere partijen, ofwel één of meerdere sprekers blijken aan de opdrachtgever of sponsor gelieerd te zijn. Zo kan het gebeuren dat je als bezoeker van een mondzorgcongres - om maar wat te noemen - zit te luisteren naar een vertegenwoordiger van een tandpastamerk. Om precies te zijn: van het tandpastamerk dat het meest heeft betaald om een spreker te mogen leveren. Dat soort praktijken, daar erger ik me groen en geel aan. Ondertussen moeten wij onze congresgasten uitleggen dat ze bij ons inderdaad iets meer moeten betalen, maar dat ze dan wel een honderd procent onafhankelijk congres bezoeken waarbij de sprekers zijn getoetst op integriteit en deskundigheid.”


MEETTHEPLANNER

Perfectionist Medilex werd in 1988 opgericht door de ouders van Laurs. Beiden waren werkzaam als jurist. “Mijn vader werkte aan de universiteit van Utrecht, faculteit gezondheidsrecht. Mijn vader is een hele intelligente man, een perfectionist ook. Hij kon slecht met autoriteit omgaan. Na een arbeidsconflict – niet de eerste - begon hij voor zichzelf. Hij was toen 56. Bij de universiteit bestond een groot deel van zijn werk uit het creëren en organiseren van congressen en daar ging hij mee door.” “In de ouderlijke slaapkamer in Utrecht werd een werkplek ingericht en Medilex – een vriend van mijn ouders bedacht de naam, een samenvoeging van ‘medisch’ en het Latijnse woord voor ‘wet’ – was een feit. Mijn vader ontwikkelde de inhoudelijke kant van de congressen en mijn moeder regelde de organisatorische kant. Het liep meteen goed.” “Als er ‘bulkwerk’ verricht moest worden, werden mijn zus en ik ingeschakeld. Zaten we met z’n allen aan de keukentafel. De één vouwde de brieven, de ander stopte ze in de envelop, de volgende plakte de postzegel…” Zo kreeg Olaf Laurs het congresvak met de paplepel ingegoten.

Studentenleven In de voetsporen van zijn ouders ging hij rechten studeren. Eerst in Utrecht, daarna in Amsterdam, maar het werd niks. Al is Laurs de laatste die zegt dat het verloren jaren waren. “Integendeel: ik heb enorm van het studentenleven genoten. Ik heb er vrienden voor het leven aan over gehouden.” Op de Hogere Hotelschool in Maastricht kwam de Utrechter beter tot zijn recht. Nagenoeg cum laude studeerde hij op zijn 27e af. Aan zijn stage bij Medisch Centrum Haaglanden hield hij meteen een baan over. “Ik kon zo aan de slag als unit coördinator van een afdeling, met twintig mensen onder me. Ik zei dat ik er nog even over na moest denken en ging naar mijn vader. Als kind had ik al het hoogste woord over hoe ik de zaken aan zou pakken. En als je tien jaar verkondigt dat je het beter kan, moet je het ook waarmaken. Kortom, ik wilde in de zaak en mijn ouders wilden het er wel op wagen.”

Conflicten Laurs: “Mijn ouders werkten na vijftien jaar nog steeds met z’n tweeën. Ze hadden wel geprobeerd mensen aan te nemen, maar het werkte niet. Mijn vader was slecht in samenwerken. Hij wilde dat alles op zijn manier ging. Maar daar hoef je bij iemand met academisch niveau niet mee aan te komen. Dus binnen de kortste keren ging zo iemand er weer vandoor.” HERFST 2015 QM|09


MEETTHEPLANNER

‘Vijf keer heeft hij me op staande voet ontslagen... En mijn moeder maar proberen de boel te sussen’ “En toen kwam ik. Zoals bij veel familiebedrijven, was het samenwerken met mijn vader niet makkelijk. Hoeveel conflicten we wel niet gehad hebben! Vijf keer heeft hij me op staande voet ontslagen. En mijn moeder maar proberen de boel te sussen. Maar the bottom line is dat ik ongelooflijk veel van hem geleerd heb.” Door de komst van Olaf veranderde er veel bij Medilex. Er werd geautomatiseerd, nieuwe werkmethodes werden ingevoerd en er kwamen mensen bij. Het bedrijf groeide uit zijn jas en verhuisde naar Zeist. Na vijf jaar groei hadden vader en moeder Laurs genoeg vertrouwen in hun zoon om het bedrijf volledig aan hem over te dragen. Het eerste dat Laurs deed is een langetermijnstrategie uitzetten. “Ik wilde een brede basis creëren. Dat het bedrijf ook functioneert als ik er niet ben. Bij ons thuis was het vroeger altijd spannend. Stel dat mijn vader iets zou overkomen? Dan hadden we geen inkomsten meer. Die angst was gegrond, bleek later. Vlak voordat ik erbij kwam, konden mijn ouders de zaak voor een prachtig bedrag verkopen. Maar de koper zag er vanaf omdat het bedrijf zonder mijn vader niks was. Toen ik in 2008 directeur werd, ben ik langzamerhand de werkvelden gaan uitbreiden. Niet alleen cure en care, maar zorg en welzijn in de breedste zin van het woord. Verder richten we ons op gemeenten, detentie, juristen, arbeidsdeskundigen en onderwijs. We hebben nu dertig mensen in dienst.” 010|QM HERFST 2015

Zelfsturend bedrijf Hoewel het Medilex voor de wind bleef gaan, werd Laurs daar niet evenredig gelukkig van. “Net als mijn vader vond ik het moeilijk om zaken uit handen te geven. Ik bemoeide me overal mee en controleerde alles. Sollicitaties, software, boekhouding, de inrichting, inhoud en organisatie van de congressen… Weken van zeventig uur waren normaal. En als ik vijf dagen per jaar vrij was, was het veel.” Ook de medewerkers voelden zich er niet senang bij. Tijdens een hei-sessie zonder directeur kwamen ze tot de conclusie dat Medilex een zelfsturend bedrijf moest worden. Laurs, die zoals gezegd onafhankelijkheid hoog heeft zitten, was meteen voor. De herstructurering werd in gang gezet. “Sinds 2012 werken de medewerkers in zelfsturende teams en regelen ze alles zelf ”, vertelt Laurs. “Ze bepalen zelf de congresonderwerpen, nemen zelf mensen aan en als er nieuwe computers of iets dergelijks nodig zijn, dan kopen ze die. In het begin bemoeide ik me echt nergens mee en gaf al helemaal geen ongevraagd advies. Als de directeur zegt: ‘Dat kun je ook zo doen’, wordt dat toch zwaarder opgevat dan als een andere collega het zegt. Dat wilde ik niet. Het gevolg was dat er maandagen waren dat ik om vier uur ’s middags dacht: ‘Wat zal ik de rest van de week eens gaan doen?’.”


MEETTHEPLANNER

‘Sinds 2012 werken de medewerkers in zelfsturende teams en regelen ze alles zelf’ Fouten durven maken “Je moet mensen fouten durven laten maken. Doe maar, probeer maar. Natuurlijk dacht ik af en toe: ‘Dat onderwerp wordt helemaal niks. Dat gaat tienduizend euro kosten!’ Soms had ik gelijk en was het slikken. Soms pakte het juist goed uit. Als dat gebeurt, voelt het extra fantastisch.” “Er gingen ook dingen mis. Een werknemer die de kantjes ervan af liep en door niemand tot de orde werd geroepen. Uiteindelijk keken ze naar mij. Zo van: ‘Hé directeur, doe er eens wat aan.’ Dat had ik niet verwacht. Die medewerker heb ik naar huis gestuurd en we hebben erover gepraat. Als iemand nu niet goed functioneert, wordt diegene erop aangesproken. Je leert van je fouten.” “Wat ik heb ontdekt is dat een volledig zelfsturend systeem niet bestaat. Tegenwoordig ben ik weer veel meer op kantoor. Eerst vooral als een soort vraagbaak en trouble shooter. Maar van die korte termijnklusjes kreeg ik geen voldoening. Ik merkte zelfs dat mijn concentratievermogen afnam, kon met moeite nog een film afkijken of een boek lezen. Daarom organiseer ik weer eigen congressen. Me een onderwerp eigen maken, het programma samenstellen, sprekers benaderen… van A tot Z alles in de hand hebben. Heerlijk vind ik het. Als deelnemers er dan hun waardering over uitspreken, geeft dat een kick. Ik was bijna vergeten hoe leuk het is om intellectuele feestjes, zoals ik congressen graag noem, te mogen organiseren.”

Reuring In de sectoren waarin Medilex actief is, volgen de actuele ontwikkelingen elkaar snel op. Zorgtransities, hervormingen, noem maar op. Laurs: “Als je een congres wilt organiseren, moet er reuring zijn. Als er niks gebeurt, valt er niks te vertellen. Wat dat betreft liggen de onderwerpen nu voor het oprapen. We volgen de actualiteit op de voet. Als we bijvoorbeeld signaleren dat er iets niet goed gaat met de risicotaxatie van TBS-ers, of dat jeugd boven de 18 jaar uit het gezichtsveld van de gemeenten dreigt te verdwijnen, dan organiseren we er een congres over. Soms merken we dat een onderwerp meer verdieping behoeft, dan maken we er een cursus van, bijvoorbeeld van vijf dagdelen. We merken dat daar steeds meer animo voor is.” 012|QM HERFST 2015

De laatste jaren hebben met name onderwijs gerelateerde onderwerpen een vlucht genomen, aldus Laurs. “Eén van de eerste congressen op dat gebied ging over digitaal pesten”, vertelt hij. “Daarna kwam van het één het ander. Autisme, radicalisering, gedragsstoornissen, werkdruk of werkplezier… er kwam steeds meer bij. In 2011 hebben we het onderwijsgedeelte ondergebracht in een aparte onderneming, Medilex Onderwijs. Een logische stap. Ook omdat ik een jongen had aangenomen, Kevin Blommert, die niet alleen inhoudelijk, maar ook als ondernemer veel in zijn mars had. Onder zijn leiding is Medilex Onderwijs in vier jaar tijd uitgegroeid tot een toonaangevende congresspeler in de onderwijsbranche. ”

Maatschappelijk relevant “Medilex houdt zich bezig met onderwerpen die maatschappelijk super relevant zijn”, sluit Olaf Laurs zijn verhaal af. “We organiseren niet de grootste congressen en zeker niet de spectaculairste, maar wij houden ons wel bezig met onderwerpen die iedereen aangaan. Op een integere manier, dus zónder sponsoring in wat voor vorm dan ook. Neem een onderwerp als pesten. Dat staat nu echt op de kaart. Ik ben er trots op dat Medilex eraan heeft bijgedragen dat pesters en gepesten beter worden begrepen en geholpen. En stel dat wij een congres over suïcidepreventie doen – en dat doen we - en het scheelt één suïcide per jaar… dat is mooi. Dat maakt dat wij er als bedrijf écht toe doen.” <


COMMUNICATIE

Help, ik word geïnterviewd!

ZO COMMUNICEER JE OPTIMAAL MET DE MEDIA

Je wordt gebeld door een journalist voor een interview over jouw congres. Hier negen tips om jouw boodschap zo goed mogelijk over de bühne te brengen. 

1

Tekst Harald Roelofs | Beeld iStock

Je weet het beter Het belangrijkste is te beseffen dat geïnterviewd worden geen passief proces voor jou behoort te zijn. Wellicht kom je er zonder grote kleerscheuren doorheen als je de journalist leiding laat nemen, maar je hebt dan op zijn minst een paar kansen laten liggen. Het is prima om als geïnterviewde zelf een onderwerp aan te snijden waar je wat over wilt

vertellen. Denk daar voorafgaand aan het interview over na. Besef ook dat je in de meeste gevallen zelf meer weet over het onderwerp dan de journalist. Het gaat immers over jouw vak of jouw zaak. En als je de journalist helpt om alles goed te begrijpen zonder betweterig over te komen, kun je hem ook makkelijker overtuigen van je eigen opvattingen.

2

Laat je niet overdonderen Vraag altijd van te voren wat het doel is van het interview, de onderwerpen en wat de doelgroep is van het medium. Laat je vooral ook niet overdonderen door bijvoorbeeld een radiozender die je wakker belt om zeven uur ‘s morgens, je overvalt met een vraag en meldt dat je al in de uitzending zit. Je hoeft hen niet jouw agenda te laten bepalen. Zeg, ook al zit je ongevraagd in de uitzending, dat ze op een door jou bepaald tijdstip kunnen terugbellen, want het komt nu niet uit. Als de radiopresentator dan geen uitzending heeft, is dat jouw probleem in principe niet. Als je dat duidelijk hebt gemaakt, kun je nog altijd in der minne schikken en een tijd kiezen die beiden goed past. Maar je moet je altijd op een interview kunnen voorbereiden. HERFST 2015 QM|015


SPREKERS COMMUNICATIE

3

Het geschreven antwoord Als de journalist het initiatief neemt, komt het ook voor dat er maar één brandende vraag is. Misschien twee. Je kunt dan ook aangeven dat je de vraag liever schriftelijk beantwoordt. Je kunt dan rustig nadenken over je antwoord. En als de journalist voor de geschreven pers werkt, hoeft hij alleen maar te knippen en te plakken. Makkelijk voor alle betrokkenen.

4

Off the record bestaat niet Als je niet wil dat het gepubliceerd wordt, zeg het dan ook niet. Wat is het nut van iets ‘off the record’ vertellen, als je niet wil dat de journalist het gebruikt? Als de journalist het niet weet, kan hij het ook niet publiceren en hoef je je daar dus ook geen zorgen over te maken. Een interview is ook geen gesprek waar je later dingen uit kunt verwijderen. Het komt zelden voor dat een journalist ‘verkeerd citeert’. Wel schrikken mensen wel eens als ze zwart op wit zien staan wat ze gezegd hebben of ze zijn minder blij met de manier waarop het wordt gebracht. Of dat er van de bewuste uitspraak meteen een streamer of een kop wordt gemaakt, zodat het breeduit op de pagina staat. Bedenk dat de meest opvallende uitspraken het grootst worden gebracht. Helemaal niks spannends vertellen maakt daarentegen een saai interview dat niemand leest en dat wil je ook niet. Reden te meer van te voren goed te bedenken wat je wel en niet wilt vertellen voor de goede balans.

5

Zelf koppen verzinnen De journalist beslist over de kop, maar je kunt hem of haar er wel een handje mee helpen in je eigen voordeel. Vat wat je te zeggen samen in een originele zin en zeg die zin een of twee keer. Redelijke kans dat het kan ook de kop wordt. Een ‘advies’ geven over de kop wordt doorgaans niet op prijs gesteld. Ieder zijn vak. Maar door bewust deze ‘samenvattende zinnen’ te gebruiken heb je zelf invloed en de journalist is daar dan alleen maar blij mee. Dat heeft hij liever dan een wollig verhaal waar hij vervolgens chocola van moet maken.

6

Nooit liegen Voor de meesten wellicht ten overvloede, maar jok nooit tegen een journalist. Het komt altijd uit. Een journalist controleert feiten en anders is er wel iemand anders die naar de krant belt om er fijntjes op te wijzen dat bepaalde dingen zijn gelogen. Het gevolg voor jou als geïnterviewde is dat je geloofwaardigheid in één keer voor je leven door het toilet is gespoeld. Je bent en blijft dan altijd degene die loog over … Het is helemaal niet erg om te zeggen dat je iets niet weet. Zeker bij geschreven media kun je het uitzoeken en er later op terugkomen. Doe ook geen uitspraken over zaken die bij de expertise van iemand anders 016|QM HERFST 2015


COMMUNICATIE SPREKERS

horen. Het is prima om te zeggen: ‘Daar kan ik niet over speculeren. Dat is aan … om daar iets over te melden.’

7 8

Laat je niet gek maken Sommige journalisten stellen provocerende vragen. Zeker bij radio- en tv-uitzendingen kan dat voorkomen in programma’s waarbij spanning en sensatie de doelstellingen zijn. Het is belangrijk om altijd rustig en kalm antwoord te geven, ook al vind je de vraag nog zo idioot. Word niet boos. Trap niet in een opzetje. Op radio en tv komen ze regelmatig voor: de val. Bijvoorbeeld... journalist: ‘Wordt er altijd duurzaam gewerkt in uw conferentiecentrum?’ Jij: ‘Jazeker bij alles wat we doen staat het belang van het milieu voorop.’ Journalist: ‘Oh ja, waarom hangen er dan gloeilampen boven de bar?’ Een beter antwoord is: ‘We kijken bij elke beslissing ook naar het eventuele milieuaspect. Soms laten we ook andere dingen meewegen zoals de bijzonder warme en gezellige sfeer die de gloeilampen boven de bar geven. Dat compenseren we weer ruimschoots door het feit dat er in de rest van het conferentiecentrum en het hotel alleen de meest zuinige led-verlichting wordt gebruikt. Daar hebben we ook een Green Key voor gekregen.’ (Als dat zo is. Zie ook de tip Nooit liegen)’

9

Het is niet voorbij als het voorbij is Het interview is ten einde, het opnameapparaat is uit of de schrijfmap is dichtgeklapt. Maar het is nog niet voorbij. Menig interview wordt verpest doordat de geïnterviewde na het officiële gesprek zijn mond voorbij praat. Ga zeker niet samen borrelen samen, want alcohol remt je remmingen om geheimen te verklappen of stimuleert een ongenuanceerde mening, die je normaliter alleen tegen familie en vrienden vertelt.

Drie bonustips Als je beloofd hebt na het interview foto’s of andere documenten te sturen, doe dat dan direct. Tijd en deadlines zijn belangrijk bij journalisten. Als je weet dat collega’s (die je goed kent) gebeld kunnen worden door dezelfde journalist, kan het zinvol zijn even met diegenen te bellen. Zo kun je wellicht voorkomen dat de journalist inhoudelijk een wig tussen jullie gaat drijven. Bij een geschreven interview wordt vaak gevraagd of de geïnterviewde het nog mag lezen voor publicatie. Gebruikelijk is dat alleen op feitelijke onjuistheden mag worden gecontroleerd. Interpretaties, sfeerbeschrijvingen en schrijfwijze zijn altijd voor rekening van de journalist. Ook bij een dergelijk verzoek, die de journalist doorgaans morrend toestaat, is snelheid geboden. < HERFST 2015 QM|017


CATERING

Tuut tuut...

Bio-worstje? Met groot elan snorren en pruttelen de foodtrucks cateringland binnen. Zijn ze een blijvertje met hun originele concepten? Voor de kosten hoeven organisatoren van zakelijke events het niet te laten.

Tekst Evelien Baks

M

et hun grappige en originele looks stelen foodtrucks op steeds meer plekken de (eet)show. Niet in de laatste plaats door het wagenpark zelf dat varieert van driewielige pruttel-Piaggio’s tot retroVolkswagenbusjes in snoepgoedkleurtjes en stoere legertrucks die nog aan het Oostblokfront dienden. Maar hip is niet het enige waaraan deze keukens op wielen hun snel groeiende populariteit te danken hebben. Dat er op brede schaal op originele wijze wordt gekokkereld en dat ambachtelijkheid troef is, is iets wat helemaal past bij de smaak van nu.

Trek gekregen? Voor komend jaar staan weer diverse – tuut tuut – festivals op de rails. Houd voor data onder andere de sites in de gaten van www.rrrollend.nl (ruim 10 festivals), het Weekend van de Rollende Keukens, www.rollendekeukens.amsterdam en het Food Truck Festival, www.festival-trek.nl.

020|QM HERFST 2015

Grote festivals en andere publieksevenementen hebben al die eigenzinnige koks al massaal in de armen gesloten, maar hoe zit het met de organisatoren van bedrijfsevenementen, congressen en beurzen, die soms wel duizenden monden tegelijk én op tijd te voeden hebben? Zetten ook zij de poorten wijd open voor de bonte mobiele stoet? “Absoluut”, zegt Miranda Hesselmans van Martinair Party Service (MPS) dat de catering verzorgt voor veel grote bijeenkomsten. “MPS volgt alle foodtrends in de wereld op de voet en vertaalt deze naar mooie cateringconcepten. Een van de trends die we jaren geleden zagen, was die van de foodtrucks. We wisten dat we hiermee bij onze events iets wilden doen.”

Kosten besparen op aankleding MPS trommelde enkele maanden geleden bijvoorbeeld een aantal foodtrucks op voor een groot evenement van een van haar klanten, Delta Lloyd, in de Amsterdamse Ziggo Dome. Op deze bijeenkomst dienden de creatieve koks uit te pakken voor zo’n 3.500 bezoekers. Brigitte Glas, Senior Eventmarketing adviseur bij Delta Lloyd: “De Ziggo Dome is een mooie locatie voor grote bijeenkomsten, maar qua decor een grote lege zwarte doos. Het idee om foodtrucks naar binnen te rijden, viel eigenlijk meteen in goede aarde. Voor ons was het een heel belangrijk aspect dat we kosten konden besparen op de aankleding van de Ziggo Dome. De foodtrucks zelf zorgen meteen voor een leuke ambiance. Zodra de auto’s er staan en hun loketten openen, ontstaat er een vrolijk geheel. Er was voor iedereen wat wils. Pasta, hamburgers, entrecotes...” De reacties zijn, zo zegt ze, positief. “Omdat het vernieuwend is. Dát is wat mensen aantrekt. Plus dat al het eten ter plekke vers wordt bereid.”


CATERING

Miranda Hesselmans beaamt dat klanten vaak meteen enthousiast worden van het idee. “Want saaie buffetten, daarmee kom je anno 2015 niet meer weg. Het is wel zo dat foodtrucks bij congressen en beurzen vaak onderdeel zijn van een groter cateringgeheel. Ze worden gezien als een ludieke toevoeging. Een lekkere bio-hamburger of burrito vind je nu eenmaal niet op een standaard buffet.”

Streetfood staat voor ambachtelijkheid Aan originaliteit geen gebrek onder het rijdende gilde. Kunstzinnige ‘groentemeisjes’ die stukjes courgette gefrituurd in tempurabeslag serveren, kunnen steevast op een glimlach rekenen. Zo ook de mannen die in een overjarige Citroën-bus een scharrelhoen – geregen aan een originele Franse rôtissoire – zijn rondjes aan het spit laat draaien. Maar het gaat natuurlijk om meer dan alleen looks, zeggen ze bij The Food Line-up waar ze heilig geloven ze dat je met goed eten indruk kunt maken, ook en zeker in de zakelijke markt. The Food Line-up werkt met ruim 200 ambachtelijk opererende foodtruckers die worden ingezet voor kleine en grote evenementen, tot wel 25.000 gasten per dag. Maartje Nelissen van The Food Line-up: “Streetfood staat heel erg voor ambachtelijkheid met kleine ondernemers die zich specialiseren op één mooi product. Wij willen graag een veel duurzamer cateringconcept neerzetten en zijn daarom zeer kien op de inkoop. Het hoeft echt niet allemaal biologisch te zijn, maar we moeten met zijn allen wel kritisch zijn. Dus komen de appels uit onze eigen Betuwe en niet uit het verre Frankrijk. Veel steden hebben hun eigen biertjes. Die serveren we graag ter plekke, net als kraanwater. Waarom al die plastic flesjes?” Het concept van The Food Line-up is volgens haar zeer geschikt om op locatie uit te rollen, wat voor een bedrijf weer voordelig

kan zijn. De diversiteit van de opdrachtgevers is groot. Van grote bankinstellingen tot een jeansfabrikant die 3.000 man te gast had. “In principe kun je overal met rollende concepten werken. En mochten de trucks niet naar binnen kunnen, dan zorgen we toch voor een catering in onze stijl. Bijvoorbeeld door een koffiebar binnen op te zetten waar we de beste koffie schenken met uiteraard eigen gebakken koekjes. Want of het nou uit een truck komt of uit een bakfiets, ons concept blijft hetzelfde.”

Kant-en-klaar concept Beleving doet veel, meent ook Inge Steffens van het Overijsselse bureau Event Creators: “Life cooking is een van de vaste elementen die we inbrengen bij onze catering en dat is ook wat voorop staat bij foodtrucks. Of we de wagens inzetten, is echt afhankelijk van het thema en de doelgroep van het evenement dat we voor onze klanten organiseren. Binnenkort laten we een pizzabakker komen voor een evenement voor zakelijke relaties. Mensen willen graag iets unieks.” Organisatiebureaus doen steeds vaker een beroep op aanbieders die een kant-en-klaar foodtruck-concept aanbieden. Een van hen is het Rotterdamse ToetToetFood. Op de site een enorm aanbod – ruim 200 – foodtrucks, waaronder Champagnebussen, bierwagens, ijsfietsen en hamburgerschaftwagens. De brede doelgroep omvat zowel organisatoren van bruiloften als corporate events. Arjan de Hoon van ToetToetFood: “Het aanbod groeit hard, met wel acht nieuwe trucks per maand erbij. Ze mogen op steeds meer plekken naar binnen. Ik verwacht veel voor komend najaar als er weer veel b2b-bijenkomsten worden georganiseerd in de grotere evenementenlocaties waaronder bijvoorbeeld de Van Nelle Fabriek en Ahoy in onze stad. Mensen realiseren zich dat je voor de prijs van eten dat op rechauds warm wordt gehouden, je ook kakelvers kunt krijgen.”

HERFST 2015 QM|021


CATERING

Luchtjes vergen extra aandacht Belangrijkste voorwaarde om binnen aan het werk te kunnen, is volgens hem dat er een juiste afzuiging aanwezig is. “De luchtjes vergen extra aandacht.” Waar de organisatie ook niet omheen kan, is volgens Wouter Lamers van Fabulous Food Truck dat een mobiele keuken een beetje de ruimte nodig heeft. “Daardoor moeten we soms toch naar buiten uitwijken, maar serveren we wel binnen. Overigens vaak als aanvulling op de interne food & beverage in hallen. Je vult elkaar goed aan en iedereen kan zijn specialiteiten naar voren brengen.” Het welslagen van een evenement met foodtruck-catering valt of staat volgens Brigitte Glas van Delta Lloyd met een juiste inschatting van het aantal maaltijden en van de doorlooptijd. “Dit om te voorkomen dat mensen urenlang op hun bordje met eten moeten wachten. In de Ziggo Dome werd mede daarom een deel van de hamburgers – altijd populair – achter de schermen bereid maar wel geserveerd vanuit de trucks. Ook gasten met speciale dieetwensen en gasten die halal wilden eten, hebben we op deze manier kunnen voorzien van een lekkere maaltijd.” De zakelijke markt vraagt om een andere benadering, vindt Hesselmans van MPS. “Als je op uitnodiging een bedrijfsevenement bezoekt, wil je gewoon lekker verwend worden. Dat is iets anders dan in je vrije tijd een festival bezoeken en op je broodje moeten wachten. Logistiek voor de catering van een groot evenement mag niet worden onderschat. Het hebben van goede partners is belangrijk. Voedselveiligheid bijvoorbeeld is iets waar wij zeer streng toezicht op houden. Alles dient van goede kwaliteit te zijn en met de juiste zorg te worden behandeld.”

Zoveel mogelijk doorloop creëren Het 30-jarige VBO Makelaars heeft in november een feestje te 022|QM HERFST 2015

vieren met zijn congres NeVaCon in DeFabrique in Utrecht. De organisatie laat een derde van het totaal cateren door foodtrucks. Woordvoerder Iwan Wind: “Allemaal bieden ze iets bijzonders. Van een hammetje dat ter plekke wordt gesneden tot een patatkar. We hopen dat de foodtrucks zo veel mogelijk doorloop creëren, zodat de mensen overal komen. De bedoeling is dat er veel interactie is in een leuke sfeer waarin ook zaken worden gedaan. Een moderne catering past bij een open en moderne manier van zakendoen, net als de aankleding van stands.” Marc Liethof van Breener Meeting Professionals sluit zich volmondig aan. “De wens om op een andere manier grote evenementen als congressen te gaan vormgeven, komt vanuit van onszelf, maar zeker ook vanuit de markt. We doen de dingen graag anders dan het geijkte broodje kaas, soep en koffie uit de hotelkeukens. Wij zetten een patémaker neer bij een kruidentuin, waarin je ook van een high tea kunt genieten. Of een complete bakkerij met manden en meel. Je kunt met foodtrucks niet overal terecht, maar de sfeer kun je wel creëren. We zijn aan het kijken wat we nog meer kunnen doen.”

Pop-up restaurants voor b2b-events Liethof kijkt ook alweer verder dan alleen het fenomeen foodtruck. Hij ziet wellicht brood in het inzetten van pop-up restaurants voor b2b-events. Hij houdt de nieuwste ontwikkelingen in de VS en ander buitenland nauwlettend in de gaten. Qua kosten behoeft de catering nieuwe stijl volgens hem geen belemmering te zijn: “Bij catering worden vaak luxe producten als oester en kaviaar geserveerd. Bij foodtrucks gaat het meer om regionale producten die biologisch geteeld zijn. Wat wel meer kost, is organisatietijd. Zo’n originele aanpak haal je nu eenmaal niet kanten-klaar uit het boekje van de cateraars.” <


VOLGENSSOONS

Hoe omgaan met de geëxplodeerde informatiebehoefte

D

e belangrijkste ontwikkeling die ik in de congres- en vergaderwereld zie is de geëxplodeerde behoefte aan informatie en communicatie. Niet in aantal meetings, maar vóór en tijdens meetings. Maar niet alles is even gewenst. Wat bedoel ik? Met het toenemen van de technische mogelijkheden is de informatiebehoefte van iedereen gegroeid en de tolerantie voor onzekerheden en verrassingen gedaald. Al ver voor je een locatie of congres bezoekt wil je er alles over weten. Het is echter een vergissing van een organisator om te denken dat je daarom je deelnemers zoveel mogelijk informatie moet toesturen. Want op die geforceerde manier van aandacht vragen zitten weinig mensen te wachten. Goed, een deelnemerslijst van een congres zal iedereen nog wel interessant vinden om vooraf te ontvangen. Maar alle praktische informatie kun je beter on-demand aanbieden. Een aantal links naar de juiste webpagina’s zijn daarvoor de beste oplossing. Op de website van een locatie of congres moet daarom WEL zoveel mogelijk nuttige informatie staan, inclusief beeldmateriaal. Hoe uitgebreider die informatie is, hoe minder vragen vooraf en klachten achteraf. Gelukkig zie je dat goede bedrijven royaal in hun websites investeren.

Dialoog en interactie

Faciliteren, niet forceren

Ook tijdens een bijeenkomst is de communicatiebehoefte toegenomen. Saaie monologen en podiumdiscussies voldoen niet meer, de mogelijkheid tot dialoog en interactie is belangrijker geworden. Maar met de technische mogelijkheden is vooral de contactbehoefte met het eigen relatienetwerk explosief gegroeid. Begrijpelijk dat ‘we hebben gratis wifi’ al geen garantie meer is voor tevreden gasten. Het draait immers om voldoende bandbreedte en bereik voor de talloze communicerende smartphones en tablets. Het faciliteren van de communicatie dus.

Hectiek van de dag Hoe zit het verder met de behoefte aan contact vóór en na een congres? Mijn ervaring is altijd geweest dat maar weinig mensen zich vooraf willen bezighouden met de inhoud van een congres en al helemaal geen zin hebben om erover met anderen te communiceren. ‘Ik zie het allemaal wel tijdens het congres’, lijkt de gangbare gedachte. Ook na een congres blijken bar weinig mensen te reageren op (enquête)vragen en initiatieven om contact te houden. Het is voorbij en iedereen gaat terug naar de hectiek van de dag. Ik vind het dus knap als een congresorganisator, het jaar rond, een levendige community met haar congresdeelnemers weet te maken. < Ton Soons, Congresexpert. Reacties: ton.soons@winningwords.nl HERFST 2015 QM|025


VAKBEURS

ibtm world

NIEUWE HOSTEDoBUYERS gramma

en nieuw kennispr

Van 17 tot en met 19 november vindt ’s werelds grootste meetingbeurs weer plaats in Barcelona. Dit keer onder de nieuwe naam ibtm world, om de status van de vakbeurs te onderstrepen. Ook in de opzet zijn een aantal zaken gewijzigd.

R

eed Travel Exhibitions heeft dit jaar lijn gebracht in al haar meeting vakbeurzen, een portfolio bestaande uit regionale spin-offs van EIBTM, de moeder aller beurzen in ons vakgebied, en acquisities in het MICE-segment. De belangrijkste transformatie bij de ‘kleine zusjes’ is dat de beursvloer met een grote variatie aan stands is verruilt voor cabines waar aanbieders een-op-een gesprekken kunnen voeren met een selecte groep opdrachtgevers. Ook in de naamgeving is uniformiteit. Zo draagt de meest recente acquisitie Icomex voortaan de naam ibtm latin america. En moeders zelf? Die blijft in haar kracht, met een indrukwekkende beursvloer, sterk inhoudelijk programma en vele, vele netwerkbijeen-

komsten. Om de bijzondere status van de beurs te benadrukken is de E van European verdwenen en leeft de beurs nu voort onder de naam ibtm world.

Dit jaar zal 47 procent van de hosted buyers de beurs voor het eerst bezoeken, zo heeft Reed Travel Exhibitions bekend gemaakt. De nieuwe hosted buyers vertegenwoordigen 52 landen en hebben gemiddeld een meeting budget van 9 miljoen dollar.

Nieuwe hosted buyers Een belangrijk aspect van de beurs blijft het hosted buyers systeem dat geselecteerde opdrachtgevers een gratis beursbezoek, inclusief reis en verblijf, aanbiedt. Aanvragen voor een hosted buyer uitnodiging worden beoordeeld op het aantal en de omvang van de meetings, events, incentives en conferences die jaarlijks worden ingekocht, de beslissingsbevoegdheid, de waarde van recent geboekte opdrachten en het potentieel aan toekomstige opdrachten in de meeting- en travelindustrie.

Het aantal aanvragen voor een hosted buyer deelname lag op drie maanden voor de beurs 38 procent hoger, ten opzichte van vorige jaar, vertelt Graeme Barnett, Senior Exhibition Director van Ibtm World. Daarbij heeft 72 procent van de nieuwe hosted buyers zich opgegeven voor vijf internationale events per jaar.

Toegenomen optimisme Volgens Rob Davidson, Managing Director van MICE Knowledge en industrie analist voor ibtm HERFST 2015 QM|027


VAKBEURS

Kennisprogramma

1

Connections mean everything Het hoofdthema van deze editie. De

sessies gaan over netwerken, sales, social media en communities. Bijvoorbeeld: Creating ROI Through Social Media door Jason Allan Scott.

2

Inspiration from outside Visionairs, economen, high achievers

en motivational speakers geven een inspirerende blik van buiten de meeting industrie.

world, is de toegenomen interesse van hosted buyers een reflectie van het toegenomen optimisme over de wereldwijde economie. In een peiling van de Economist Intelligence Unit over het afgelopen kwartaal onder senior managers, geeft 22 procent aan te verwachten dat de handel toeneemt, 6 procentpunten hoger dan het voorgaande kwartaal, stelt hij. Ook in zijn eigen jaarlijkse inventarisatie van indicatoren in de meeting industrie – zoals aantal bezoekers, budgetten, exposanten en inkomsten – laten een positieve trend zien. Hij constateert echter wel sterke geografische verschillen. Zo is de meeting markt in de Verenigde Staten booming. Het aantal hotelkamers is in 2015 toegenomen met 100.000 hotelkamers, maar de groei in aanvragen voor meetings laat een viervoudige groei zien. Daarmee is de Amerikaanse markt tot de tweede helft van 2016 een aanbiedersmarkt zijn. Davidson zal de resultaten van zijn onderzoek tijdens de beurs twee keer presenteren: op dins­dag 17 november (11:30-12:30) en donder­dag 19 november (09:00-10:00). Hij zal daarbij tevens ingaan op veranderingen in het ontwerp van meetings en meeting locaties. In 2015 zien we radicale, kwalitatieve veranderingen in hoe meetings zijn samengesteld en vooruitziende locaties stemmen hun aanbod af op de eisen van de nieuwe generatie meeting planners en deelnemers, stelt hij.

Knowledge Village Ook het kennisprogramma dat de beurs steevast omringd is onder de loep genomen. Om in te spelen op de huidige vraagstukken en trends is gekozen voor zeven nieuwe thema’s (kader). Nieuw is ook dat alle educatieve sessies op de beursvloer zullen plaatsvinden. Daarvoor wordt 028|QM HERFST 2015

door het Nederlandse bedrijf ACS audiovisual solutions het Knowledge Village gerealiseerd, bestaande uit vier ingerichte theaters. Het doel is om het voor de bezoekers, hosted buyers en exposanten eenvoudiger te maken om de educatieve sessies te bezoeken, stelt Associations and Education Manager Erica Keogan. Voorheen vonden deze sessies plaats in het congrescentrum van Fira Gran Via Barcelona.

Social registration Dit jaar kunnen vakbezoekers zich voor het eerst registreren met hun LinkedIn-, Facebook- of Twitter-account. Een deelnemer kan dan direct zien of zijn of haar social media contacten uit het gekozen netwerk zich ook hebben geregistreerd en voorafgaand aan de beurs contact leggen met deze relaties. Organisator Reed Travel Exhibitions adviseert geïnteresseerden op vroegtijdig te registreren, omdat er dan meer opties zijn om afspraken op de beurs in te plannen, te profiteren van kortingen op reis- en verblijf en uitnodigingen te ontvangen voor de diverse netwerkevents en educatieve sessies. Voorgeregistreerde vakbezoekers krijgen snel toegang tot de beurs via de ‘free fast-track entry’. Op de beursvloer presenteren zo’n 3.000 bedrijven en merken in de meeting, incentive en congresmarkt zich. De basis wordt gevormd de paviljoens van landen, regio’s en steden die er hun bestemming en meetingfaciliteiten presenteren. Daarnaast wordt de beursvloer bevolkt door internationaal opererende hotels en congreslocaties, dienstverleners en leveranciers.

Bijvoorbeeld: Appetite For Change door Ivo Franschitz en Vanessa Schmoranzer.

3

Leading lights from leading events Organisatoren van succesvolle toon-

aangevende events delen hun inzichten en expertise. Bijvoorbeeld: Events Uncovered TV, een serie forumsessies onder leiding van Silvia Pellegrini.

4

Innovative events Voorbeelden van innovatieve en succes­

volle meeting formats, georganiseerd door niet-traditionele organisatoren. Bijvoorbeeld: The ibtm world Hackathon.

5

Putting meeting design into practice Kennismaking

met

de

psychologi-

sche onderbouwing van meeting design. Aan bod komen meeting formats, zaalinrichting, keuze voor een locatie en gebruik van ruimte. Bijvoorbeeld: Come and Play The MeetingDesign Game, workshop onder leiding van Bo Krüger en Ann Hansen.

6

Tools for meetings productivity Innovatieve apps en nieuwe technolo-

gieën gebracht door productiviteitexperts and software goeroes. Bijvoorbeeld: Audio/ Visual Open Forum: Making Sense of Event Technology door Brandt Krueger.

7

Industry engagement Presentatie van marktonderzoeken en

trends die als basis kunnen dienen voor het bepalen van de eigen groeistrategie. Bijvoor-

Ibtm World vindt plaats van 17 tot en met 19 november 2015 in Fira Gran Via in Barcelona. Meer informatie: www.ibtmworld.com <

beeld: American Express 2015 Meetings & Events Forecast


MEETINGLOCATIES

AIRPORT Efficient verbonden HOTELS Zo vanuit het vliegtuig de meeting in. Of eerst eten in het restaurant of een drankje aan de bar. Deze airport hotels maken internationale meetings zeer efficiënt en hun specialisatie maakt dat u professioneel en gastvrij wordt ontvangen en bediend. Worldhotel Wings

Pal naast de terminal met grandioos uitzicht Worldhotel Wings is een gloednieuw Hotel & Conference Center en ligt direct naast de terminal op Rotterdam The Hague Airport. Het hotel biedt 142 ruime, smaakvol ingerichte kamers en suites, verdeeld over diverse kamertypes en ingericht met de modernste faciliteiten. Binnenlandse telefoongesprekken en wifi zijn gratis en op de kamers zijn koffie- en theefaciliteiten aanwezig. Voor wie langer in Rotterdam wil verblijven, bieden de volledig ingerichte studio’s of appartementen met prachtig uitzicht de oplossing. Voor volledige privacy is er zelfs een rooftop Penthouse met privé-opgang. De uitstekende banquet- en vergaderfaciliteiten bestaan uit 38 zalen en board rooms, variërend in grootte. Privékantoren zijn voor een-op-een-meetings beschikbaar. In de multifunctionele banquethal van 900 m2 kunnen tot 1.000 gasten een congres of evenement beleven. Geen tijd om te reizen? Video-conferencing is beschikbaar waardoor een live verbinding mogelijk is met deelnemers over de hele wereld. Voor wie eens iets heel anders wil organiseren, is er een Auditorium, een Brainstorm Room, een Kick-off room en een Asian board room met karaokeinstallatie. Verder biedt Worldhotel Wings een à la carte restaurant met internationale gerechten, twee private dining rooms, de rooftop Winebar met verwarmd terras, een Sportsbar, dertien kantoren, 24/7 fitness ruimte en 483 parkeerplaatsen. Met een grandioos uitzicht over Rotterdam The Hague Airport en de skyline van Rotterdam is Worldhotel Wings een bestemming op zich. www.worldhotelwings.com 030|QM HERFST 2015


MEETINGLOCATIES

Sheraton Brussels Airport Hotel

Een van de meest populaire hotels van Europa Het Sheraton Brussels Airport Hotel is maar 39 voetstappen verwijderd van het Brusselse ‘Nationaal’ vliegveld Zaventem. Het maakt Sheraton Brussels Airport Hotel een van de meest populaire hotels van Europa voor het organiseren van congressen en events.

Van der Valk Hotel Brussels Airport

Genieten staat voorop

Van der Valk Hotel Brussels Airport is de ideale locatie om in stijl te vergaderen. Door het internationale karakter en het uitzicht over het vliegveld verrast u uw gasten met een bijzondere bijeenkomst. Het hotel beschikt over dertien professionele zalen en zeer ervaren zaalmanagers om de deelnemers en u als meeting planner te ondersteunen.

Het hotel heeft 23 vergaderzalen variërend van 14 tot 780 m2. Uitschieter qua oppervlakte is het atrium, de grootste balzaal zonder pilaren in Brussel. Hier kan een receptie gehouden worden voor zo’n 1.000 mensen. Alle vergaderzalen zijn voorzien van de meest moderne technologie en wifi. Bij bijzondere technische of praktische wensen, heeft het hotel een Starmeeting Conciërge beschikbaar die adviseert en zaken regelt om het meeste uit uw event of congres te halen. Het hotel beschikt verder over 294 kamers die zodanig geïsoleerd zijn dat er geen geluiden het slaapgenot van de gast verstoren. Daarnaast kan de bezoeker genieten in het befaamde Gullivers Restaurant. Dit restaurant is momenteel extra in de belangstelling vanwege het Sheraton Paired Programme, waarbij de kok verrassende combinaties creëert van gerechten en dranken die je niet zou verwachten, maar een feest zijn om te ervaren. Van dit Paired Programme kunt u overigens ook genieten in het Sheraton Hotel in Schiphol Airport.  www.sheratonbrusselsairport.com

In samenwerking met de zaalmanagers kan een vergadering op maat georganiseerd worden. Maar er kan ook gekozen worden voor een van de vergaderarrangementen. U bent dan in één keer klaar en u kunt vervolgens snel en efficiënt werken. De arrangementen zijn geheel naar wens aan te passen met bijvoorbeeld een lunch of diner. De dertien zalen zijn modern en comfortabel ingericht en voorzien van de modernste gemakken en technieken. Zo heeft elke zaal zijn eigen klimaatbeheersing en minibar voor een drankje tijdens de bespreking. Daarnaast zijn de beamers ingebouwd en ideaal afgesteld, wat kostbare opstarttijd scheelt. Genieten staat voorop bij Van der Valk Hotel Brussels Airport en dat merkt de bezoeker heel duidelijk in het restaurant en in de Bar & Lounge. De vriendelijke bediening serveert graag een typisch Belgisch biertje, een goed glas wijn of een gerecht uit Restaurant Catharina. De koks maken gerechten met mediterrane invloeden en met verse seizoenproducten die bij voorkeur uit de regio afkomstig zijn. www.hotelbrusselsairport.com HERFST 2015 QM|031


MEETINGLOCATIES

best western plus

Rotterdam Airport Hotel

Ontmoeten, werken, vergaderen en vieren Het best western plus Rotterdam Airport Hotel is momenteel extra in de belangstelling omdat het is vernieuwd. Onlangs is de hele eerste verdieping verbouwd. Het ontvangstgebied is omgetoverd tot een koffiecorner/lounge en de zalen kregen een nieuwe look & feel.

Sheraton Amsterdam Airport Hotel & Conference Center

Vijf minuten na aankomst aan de vergadertafel Vanaf de Aankomsthal van Schiphol Airport en het NS Station is het maar vijf minuten lopen naar het Sheraton Amsterdam Airport Hotel & Conference Center. Een kortere verbinding met vlucht of treinreis is vrijwel niet denkbaar. Zelfs bij storm, weer en wind kom je onberispelijk aan want het voetpad naar het hotel is overdekt. Het conferentiegedeelte van het hotel heeft 28 vergaderzalen. Ze variëren van kleine boardrooms tot grote zalen zoals de Universe Room. Deze luisterrijke zaal is geschikt voor congressen tot 360 deelnemers of recepties voor gezelschappen tot 550 personen. De meeste ruimtes hebben natuurlijk daglicht. Sheraton heeft onlangs een grote renovatie doorgevoerd en een gloednieuwe buffetruimte gecreëerd waar de hele dag gebruik van gemaakt kan worden. Dit in combinatie met een open foyer waar bezoekers in een ontspannende ambiance elkaar kunnen ontmoeten en netwerken. Het hotel heeft verder 407 hotelkamers en 2 restaurants, inclusief het befaamde Voyager restaurant, met een capaciteit van meer dan 100 gasten. The Gate, de bar van het hotel, is momenteel extra in de belangstelling vanwege Sheraton Paired, waarbij de kok verrassende combinaties creëert van gerechten en dranken die je niet zou verwachten, maar een feest zijn om te ervaren. Van Sheraton Paired kunt u overigens ook genieten in Sheraton Brussels Airport Hotel. www.sheraton.nl 032|QM HERFST 2015

Alle zalen bevinden zich op deze eerste verdieping. Stuk voor stuk strak ingericht, met daglicht en comfortabel meubilair. Compleet met wifi en meetingkit. De grootte is makkelijk aan te passen met schuifwanden tot een zaal met maximaal 250 mensen in theateropstelling. Naast de grotere vergaderruimtes zijn er ook nog kleine vergaderkamers voor maximaal vier personen. Ideaal voor een kleine bespreking of een sollicitatiegesprek. De Greenroom is een comfortabele boardroom en is geschikt voor bijeenkomsten tot zes personen. Alle zalen zijn makkelijk te bereiken via de lift, ook voor mensen die slecht ter been zijn. Bij best western plus Rotterdam Airport Hotel zijn er diverse vergaderarrangementen. Voor een kort overleg is er het twee-uurs vergaderarrangement. Hele dag vergaderen? Dan ligt het acht-uurs arrangement voor de hand. Daarnaast zijn er 24-uurs of 32-uurs vergaderarrangementen en blijft u gewoon slapen in een van de comfortabele hotelkamers. De bezoeker kan in best western plus Rotterdam Airport Hotel werken, ontmoeten, vergaderen en vieren. Het hotel speelt in op trends en ontwikkelingen zoals die van de opkomende business en management coaches. Het hotel biedt comfortabele afgesloten ruimtes zodat u in alle rust ongestoord uw (coaching) gesprek kunt voeren. Ideaal voor gesprekken waarbij wat meer privacy gewenst is. www.airporthotelrotterdam.nl


DESTINATIEMARKETING

DestinationNext

Online assessment voor destinaties De Internationale vakvereniging DMAI heeft voor haar honderdjarig jubileum een cadeau geschonken aan alle destinatie marketing organisaties wereldwijd. Na de trendinventarisatie van vorig jaar volgde dit jaar een online assessment tool en een handboek met succesvolle cases.

I

n aanloop naar haar honderdste verjaardag trakteerde DMAI, de internationale organisatie voor destinatie marketeers, het vakgebied op DestinationNEXT. Dit initiatief heeft als doel om destinatie marketing organisaties (DMO’s) te voorzien van strategieën en praktische acties voor duurzaam succes in een sterk veranderende wereld. Fase één betrof een wereldwijd onderzoek onder DMO’s met als doel de trends in kaart te brengen. Uiteindelijk hebben 327 organisaties uit 36 landen (waaronder ook niet-leden) aan het onderzoek meegewerkt en werd een beroep gedaan op een panel van trendwatchers en specialisten uit de eigen industrie. 034|QM HERFST 2015

Tekst Edwin Nunnink | Beeld iStock

Het onderzoek leverde 64 trends op, waaruit een top twintig werd samengesteld gebaseerd op de impact van de trend op bestemmingsmarketing en de mate waarin een DMO invloed kan hebben op een trend. Opmerkelijk is dat geen van de 64 trends als een bedreiging werd gekwalificeerd.

Top twintig trends In de top twintig staan dertien trends die te maken hebben met ontwikkelingen op het gebied van technologie en social media. De overige zeven vallen onder twee andere paraplu’s: de steeds belangrijkere rol in de gemeenschap als het gaat om economische ontwikkeling en de sterkere merkontwikkeling van bestemmingen.

De volgende stap was het ontwikkelen van scenario’s, waarbij onderscheid gemaakt werd naar de huidige marktpositie van een bestemmingen, de mate van steun vanuit de gemeenschap en politiek en het marketingbudget. De Trailblazers zijn de gevestigde destinaties die kunnen bogen op een brede steun vanuit de gemeenschap. Bestemmingen (en DMO’s) waar wel de waarde van toerisme wordt ingezien, maar waar de lokale betrokkenheid beperkt is, zijn de Mountaineers. Onder de zich nog (toeristisch) onder-ontwikkelende bestemmingen kunnen de Voyagers nog bogen op steun binnen de gemeenschap en moeten de Explorers het nog zonder lokale betrokkenheid doen. Elke DMO kan op basis van een aantal kerneigenschappen kijken binnen welke vier van deze kwadranten ze valt. Dit alles is slechts de basis voor ‘The Next Step’. DMAI gaat er van uit dat elke DMO zich graag in het kwadrant van Trailblazers waant en daagt hen dan ook uit om de benodigde vervolgstappen te nemen.

Assessment tool Dit jaar is fase twee uitgerold, waarbij zelfwerkzaamheid van de DMO voorop staat. Tijdens het jaarcongres van DMAI afgelopen juli in Minneapolis werd daarvoor de Online Diagnostic Tool gelanceerd. Hiermee kunnen bestemmingsmarketingorganisaties een zelf-assessment doen om daarmee de


DESTINATIEMARKETING

Voyagers: Toeristisch onder-ontwikkelende

Trailblazers: gevestigde destinaties

bestemmingen die kunnen bogen op steun

die kunnen bogen op een brede steun

binnen de gemeenschap.

vanuit de gemeenschap.

van financiering door samenwerkingsverbanden met onder meer hotels, professional congress organisers en lokale vervoerders. Onder meer aan bod komt het internationale congrescentrum ICC Sydney, dat eind 2016 zal openen. In het ontwerp is gestuurd op het automatisch samensmelten van congresdeelnemers en studenten. Een ander voorbeeld is het oprichten van het Dubai Association Centre. In totaal zijn er nu 13 regionale associatiekantoren gevestigd in het centrum dat mede als doel heeft om Dubai een voorkeursbestemming te maken voor congressen van deze verenigingen.

Extra praktijkvoorbeelden

Explorers: Toeristisch onder-ontwikkelende

Mountaineers: bestemmingen waar wel de

destinaties die het moeten doen met weinig

waarde van toerisme wordt ingezien, maar

lokale betrokkenheid.

waar de lokale betrokkenheid beperkt is.

prioriteiten te bepalen voor hun strategie naar de toekomst toe. DMAI benadrukt dat het hier gaat om een beoordeling van de bestemming en niet van de DMO zelf en dat er ook geen sprake is van een ranking van DMO’s of bestemmingen. De assessment is gebaseerd op twintig variabelen die de sterkte van een bestemming en de lokale steun weergeven. Deze variabelen zijn zo opgesteld, dat het mogelijk is om hiervoor data te verzamelen en er een verregaande analyse op los te laten. Een te downloaden werkboek biedt steun voor het verzamelen van die data. De tool is laagdrempelig gehouden met een gratis single-user-optie en een multi-user-optie voor 25 dollar per deelnemer. De betaalde optie maakt het mogelijk om verschillende belangenpartijen hun bijdrage te laten leveren.

Best practices Daarnaast is er een, eveneens te downloaden, hand­ boek gemaakt met best practices. Hierin staan strategieën en praktijkvoorbeelden voor het verbeteren van lokale steun en de propositie of een combinatie van beide. Onder het verbeteren van een bestemming vallen zaken als extra en betere locaties, zorgen voor meer en directere verbindingen, een sterkere en meer specifieke profilering, wifi-faciliteiten, subventions, het verzamelen van big data, een collectieve social media strategie, het ontwikkelen van attracties en zelf gegenereerde evenementen. Centraal in het verbeteren van lokale steun staan het ontwikkelen van een gezamenlijk plaatselijk/regionaal gevoel, een curriculum van de bestemming en duurzaamheid. Er zijn ook diverse voorbeelden

En het aantal praktijkvoorbeelden breidt uit, want tijdens IMEX Frankfurt dit voorjaar werden een aantal voorbeelden gepresenteerd die niet in het handboek staan. Een mooi voorbeeld waar enkele ontwikkelingen in samen komen is dat van Manchester. De Engelse stad heeft zich opgeworpen als City of Science 2016, nadat ze drie jaar geleden het EuroScience Open Forum (ESOF) voor 2016 wist binnen te halen. Doel is om ook andere congressen met een wetenschappelijk thema naar de stad te halen. Eén van de argumenten is dat door het gelijktijdig laten plaatsvinden van congressen er mogelijkheden ontstaan voor kruisbestuivende netwerkbijeenkomsten. Daarnaast kan van dezelfde faciliteiten gebruik gemaakt worden, waaruit kostenvoordeel kan ontstaan. De thematische aanpak helpt ook om de lokale gemeenschap erbij te betrekken. Andersom worden congresdeelnemers betrokken gemaakt met de lokale gemeenschap door hen te vragen voor gastlezingen op scholen. Een aanpak die voor de deelnemer een ervaring oplevert die verder gaat dan het congres zelf. Een vergelijkbare aanpak geldt in Singapore dat probeert via maandelijkse thema’s congressen én de lokale gemeenschap aan zich te binden. Voorbeeld van een thema is ‘Duurzaamheid’ in juni en juli. Voorbeeld van betrokkenheid tussen de lokale gemeenschap en congresdeelnemers is een demonstratie door brandweerteams bij een congres over logistiek. < HERFST 2015 QM|035


PROFESSIONEELSPREKER

Alexandra Smith

RAAKT MENSEN MET VERHALEN Alexandra Smith spreekt uit ervaring: persoonlijke verhalen zorgen voor emotionele binding. Met haar interactieve lezingen inspireert ze het publiek tot het ontdekken van hun eigen verhaal. ‘Mensen willen na afloop vaak niet meer weg, omdat ze het zo bijzonder vinden.’

Tekst Daan Borrel

Hoe ben je spreker geworden? “Tijdens de boekpresentatie van mijn debuutroman Schemervlucht gaf ik mijn eerste lezing ooit. Ik merkte dat ik goed kon spreken voor publiek. Na de publicatie van mijn tweede boek ‘100 dagen dankbaarheid: dagboek van een zzp’er in crisistijd’ is het balletje goed gaan rollen. Met dit boek wilde ik echt wat doorbreken. Zoveel zelfstandig ondernemers worstelen om rond te komen, maar niemand durfde en durft daar echt eerlijk over te zijn. Ik besloot met de billen bloot te gaan. Het sloeg aan, mensen wilden graag gecoacht worden met hun verhaal en hun business. Al snel werd de doelgroep groter dan zzp’ers.” “Ik wil mensen een boost geven en dat is ook de insteek van mijn interactieve lezingen. Mensen die een inspirerende spreker willen, kloppen vaak bij mij aan. Ik geef nu al drie jaar inspirerende speeches en ben daarnaast presentatiecoach. Onder andere voor TEDxsprekers.” 036|QM HERFST 2015

Waar spreek je over? “Over storytelling en ondernemerschap. Storytelling vormt droge informatie of een visie om tot een verhaal dat andere mensen raakt. Er zitten waarden en principes in dat verhaal verborgen, dingen die belangrijk voor je zijn, zoals vrijheid en respect. En er zit een tegenslag of probleem in verwerkt. Storytelling slaat goed aan omdat mensen − lezers of een publiek – onbewust op zoek gaan naar gemeenschappelijke waardes. Als een ander hetzelfde belangrijk vindt of ervaren heeft als zij, dan ontstaat er een emotionele band.” “Ik ben zelf opgegroeid zonder verhalen. Mijn ouders spraken niet graag over hun problematische jeugd. Dat was goed bedoeld. Ze wilden die nare verhalen niet met ons delen. Maar daardoor was het lastig om een emotionele band met ze op te bouwen. Ik voelde me ontheemd en kon me maar moeilijk ergens thuis voelen.” “Ik realiseer me daardoor des te meer hoe belangrijk persoonlijke en oprechte verhalen zijn. Daarom help ik ondernemers en bedrijven bewust te worden van hun eigen verhaal én deze vervolgens te laten aansluiten bij hun doelgroep. Veel zzp’ers beginnen zomaar, maar je moet goed nadenken over wat je drijfveer is. Waarom doe je dit? En hoe kan je jouw waardes vertalen naar een verhaal of visie die interessant zijn voor jouw doelgroep?”

Wat is jouw boodschap? “Streef naar authenticiteit. Ontdek je eigen waardes; wat je vanuit huis of door ervaring hebt meegekregen, wat je belangrijk vindt. Als je die waardes kunt uitstralen, kun je pas echt verbinding maken met je doelgroep. Als ik op het podium sta als spreker, laat ik mezelf zien zoals ik ben. Daar sluiten mensen op aan of niet − ik kan niet de hele wereld raken − maar ik merk dat


PROFESSIONEELSPREKER

mensen het fijn vinden: iemand die zichzelf is en bij wie zij ook zichzelf kunnen zijn.” “Ze spelen de hele dag al rollen. De wereld is een groot toneelstuk waarin je verschillende rollen vervult. Maar tegelijkertijd leven we in een tijd waarin er veel achter de schermen zichtbaar wordt, denk aan reality-tv. Mensen herkennen verkooppraatjes, de rollen. Ze hebben behoefte aan echte verhalen, aan authenticiteit. Storytelling is daarom waardevoller dan ooit. Ik wil mensen laten voelen dat het een band schept als je praat over wat je belangrijk vindt en wat je tegenslagen waren.”

Hoe reageert het publiek daarop? “Altijd positief. Na afloop komen een aantal mensen meestal nog even naar me toe. Ze beseffen zich dat ze een verhaal hebben dat ze óók willen delen. Wie zijn of haar verhaal durft te delen, krijgt verhalen van anderen terug. Als ik aan een groep vertel dat ik in 2013 een rotjaar heb gehad met allerlei tegenslagen, dan deel ik op dat moment mijn kwetsbaarheid maar ook wat ik ervan geleerd heb. Daar haken mensen op in. Ze kunnen zich er beter mee identificeren dan met een plastisch succesverhaal. De weg ernaartoe is veel interessanter.”

Wat is jouw specialiteit? “Ik onderscheid me met mijn theaterachtergrond. Ik leer mensen dat ze hun verhaal ook kunnen brengen met gebaren, geluiden, stiltes, visuele dingen, geurtjes of lichamelijke ervaringen. Dat doe ik zelf ook. Zo vroeg ik het publiek laatst om dertig seconden een powerpose aan te nemen. Ook weet ik door acteerlessen dat ik goed ben in improviseren.”

‘Ik deel op dat moment mijn kwetsbaarheid’ “Voor mijn gevoel kan er nooit iets misgaan. Als er iets ‘mis’ loopt, gebruik ik dat gewoon. Het levert nóg leukere lezingen op.” “Vorig jaar sprak ik bij de zzp-party. Ik had netjes q-cards bij me en een heel verhaal voorbereid. Maar ik merkte dat het publiek na een lange lezing voor mij, nog nauwelijks concentratie over had. Daar moest ik overheen. Voor het oog van het publiek liet ik mijn kaartjes vallen. ‘Jongens, ik had een hele presentatie voorbereid’, zei ik, ‘maar ik ga gewoon iets leuks met jullie doen.’ Dat is improviseren, en daar ben ik goed in.”

Wat heeft je onlangs nog verrast? “Ik kreeg een mailtje van iemand die nog geen vijfhonderd meter verderop woont. Hij had ongevraagd mijn boek ontvangen, het was verkeerd bezorgd. In een heel nette mail bood hij aan om het bij me in de brievenbus te gooien zodat ik het opnieuw kon versturen. Eigenlijk bizar dat dit me verrast. Maar er zijn veel mensen die hier niet de moeite voor zouden nemen. De gemakzucht van mensen valt me vaak tegen. Er is veel vanzelfsprekendheid in deze tijd. Mensen hebben niet door hoe goed ze het hebben en wat voor cadeautjes ze allemaal krijgen. Er is veel geklaag. Voor mijn boek 100 dagen dankbaarheid schreef ik elke dag op waar ik dankbaar voor was. Zelfs op rotdagen. Na 100 dagen was ik euforisch. Ik kan het iedereen aanraden!” < HERFST 2015 QM|037


COLUMNAIPC

De kracht van verhalen

T

ijdens de JMIC Conference over de waarde van meetings, dit voorjaar in Parijs, ontstond een interessante consensus: de meest krachtige manier om de daadwerkelijke impact van meetings, congressen en beurzen te communiceren, zijn goede, aansprekende verhalen over welke resultaten dergelijke evenementen opleveren, die ten goede komen aan alle betrokkenen; van deelnemers en de ontvangende destinaties tot aan de maatschappij in haar geheel. Dit is een grotere doorbraak dan op het eerste gezicht lijkt. Jarenlang hebben we de kaart van getallen gespeeld, met onderzoeksresultaten over zaken als de gemiddelde besteding door deelnemers, toename van het aantal hotelnachten en extra belastinginkomsten. Maar in een wereld waarin vrijwel iedereen gebombardeerd wordt met grote getallen, zijn het de individuele voorbeelden van hoe een bepaalde bijeenkomst professionele vooruitgang en positieve verandering bracht, die tot de verbeelding aanspreken en aantonen wat de werkelijke waarde van deze evenementen is.

Emotionele wezens Natuurlijk zijn getallen belangrijk als solide, rationale basis voor de investeringsbeslissingen waarmee evenementen gepaard gaan. Maar als je wilt illustreren wat deze evenementen echt opleveren â&#x20AC;&#x201C; zoals vooruitgang in het behalen van doelstellingen van een organisatie en de maatschappij, stimuleren van economische en academische vooruitgang en zelfs het profileren van een bestemming â&#x20AC;&#x201C; zijn het de specifieke voorbeelden die werkelijk aanslaan. Al reflecterend, is het niet moeilijk om te zien waarom. Al die getallen hebben weinig emotionele kwaliteit, en wij als emotionele wezens reageren nu eenmaal het sterkst op boodschappen die aansluiten op onze eigen zorgen en interesses. 038|QM HERFST 2015

Case studies Tijdens de JMIC Conference was er unanieme overeenstemming over de noodzaak om ons te focussen op goed gedocumenteerde en creatief gepresenteerd case studies, die niet alleen aangeven wat de waarde was van het specifieke evenement, maar die ook aangeven wat de mogelijke resultaten zijn van een vergelijkbaar evenement in andere vakgebieden. Dit is met name belangrijk als we ons realiseren dat gemeenschappen en hun gekozen vertegenwoordigers twee van onze meest belangrijke gesprekspartners zijn. Zoals gezegd raak je de bevolking vooral met zaken die aansluiten bij hun eigen belangen. Zaken als betere medische toepassingen, het aantrekken van investeerders, kans op nieuwe banen en algehele economische vooruitgang. Politici willen vooral weten in hoeverre evenementen hun politieke agenda ondersteunen, hen helpen zich te profileren en nieuwe belastinginkomsten genereren die van buiten de lokale gemeenschap komen. Zij weten ook zelf wat de kracht van verhalen is, aangezien het een belangrijk onderdeel is van hun eigen strategie, als manier uitdrukking te geven aan het begrip en de persoonlijke betrokkenheid met het electoraat.

Alle schakels Om een geloofwaardig verhaal te maken over de prestaties van een evenement, is het wel nodig om deze goed te onderzoeken en vast te leggen, in plaats van er alleen een anekdote van te maken. Hier is nog veel werk aan de winkel. Veel leveranciers en organisatoren weten zelf niet goed welke specifieke resultaten zij verwachten van de bijeenkomsten die ze ondersteunen, laat staan hoe die te meten. Maar in een wereld waar in toenemende mate accountability noodzakelijk is, als tegenprestatie voor de investering in tijd en middelen die succesvolle evenementen vragen, is

Rod Cameron is voorzitter van Criterion Communications, een strategisch management adviesbureau gevestigd in Vancouver, Canada. Via zijn bedrijf is hij ook manager van de Joint Meetings Industry Council (JMIC), een organisatie bestaande uit van 17 grote internationale branche- en vakorganisaties in de meeting industrie. Hij is ook werkzaam voor het in Brussel gevestigde International Association Convention Centres (AIPC), waarvan de leden meer dan 175 International congrescentra in 57 landen wereldwijd vertegenwoordigen.

het kunnen meten van dergelijke factoren meer een eis dan een optie. Het mag duidelijk zijn dat alle schakels in de meeting keten samen moet werken om het gewenste resultaat te bereiken. Dus laten nu samen beginnen om betere verhalenvertellers te worden! <


MEETINGNIEUWS

Peoples BUSINESS Annemarie van Gaal

Eva Annokkee

Jeroen Altink

Henk Broeders

Zev Edgar

Annemarie van Gaal is toegetreden tot de Raad van Commissarissen van RAI Amsterdam. Volgens het bedrijf is zij met haar langjarige carrière in de mediawereld en affiniteit met innovatie van veel waarde voor de bedrijfsdoelstelling om fysieke ontmoeting met de virtuele ontmoeting te verbinden.

Arjan Appel wordt medeeigenaar Inscene Company Arjan Appel is met ingang van 1 september toegetreden als partner en mede eigenaar van Inscene Company. Het Utrechtse bedrijf maakt communicatie tools rondom events waaronder de Netwerkapp. Appel (oprichter en oudeigenaar van Congress Company) kwam in contact met het bedrijf in zijn zoektocht naar een goede congresapp. De twee huidige eigenaren, Margriet de Groot en Elma Bassa startten het bedrijf in 2012 en bedachten de Netwerkapp vanuit hun ervaring als congres- en beursbezoeker. Appel gaat zich met name richten op de commerciële uitrol van de Netwerkapp. “Er zijn veel eventapps en

die bieden allemaal veel van hetzelfde. Wij onderscheiden ons met een instrument dat deelnemers gericht met elkaar verbind. Niet alleen tijdens, maar ook voor en na de bijeenkomst. Dat geeft extra waarde aan het event.” < www.netwerkapp.nl

Eva Annokkee, eigenaresse van International Orange, heeft zich als bestuurslid verbonden aan branchevereniging IDEA. De 43-jarige event professional vertelt het lidmaatschap lang voor zich uit geschoven te hebben. “Als we met ons bureau ergens deel van uitmaken, dan willen we ook echt meedoen. Actief zijn. Dit is het moment.” Met ingang van 1 augustus delen Van Geelen en zusterbedrijf Hapéco een nieuw pand aan de Fermiweg 83 op industrieterrein Lage Weide in Utrecht. Jeroen Altink, general manager van Hapéco, gaat beide bedrijven organisatorisch aansturen. Directievoorzitter Henk Broeders van Jaarbeurs blijft tot 1 april 2016 in dienst van Jaarbeurs. De Raad van Commissarissen en Broeders hebben besloten de aanvankelijke einddatum met een half jaar te verschuiven om een aantal cruciale projecten voor Jaarbeurs verder te begeleiden en afronden. Zev Edgar is toegetreden tot het team van CIMGlobal. Hij heeft de functie van Director of Sales voor de Europese divisie van de internationale PCO, waarmee hij Rob Eskes vervangt, die het bedrijf in april heeft verlaten.

040|QM HERFST 2015

Promotion Partners start evenementenbureau BE Agency De Promotion Partners Group heeft een nieuw bedrijf gelanceerd: full service evenementenbureau BE Agency. De nieuwe eventtak is een aanvulling op de huidige dienstverlening van zusterbedrijf Promotion Partners. Promotion Partners, dat flexibel personeel levert binnen de fashion-, cosmetica-, retail- en evenementenbranche, werd steeds vaker betrokken bij de ontwikkeling van concepten en events en de totale organisatie daarvan. Een logische stap in de groei van Promotion Partners is daarom de oprichting van een apart evenementenbureau. “Wij merken dat onze opdrachtgevers het als meer dan prettig ervaren dat wij

ze ontzorgen. Recent hebben wij nog een grootse modeshow mogen organiseren voor een internationaal high-end fashion merk. Doordat wij nu alles in huis hebben en onder één dak met elkaar zitten, kunnen wij des te beter voldoen aan de vraag én onze dienstverlening scherper aanbieden in de markt”, aldus Bianca Metzelaar en Esmee Weerden, oprichters van BE Agency. < www.be-agency.nl


MEETINGNIEUWS

Onderzoek toont generatieverschillen bij het vinden van een meetinglocatie BCD Travel lanceert eigen platform voor boeken van hotels BCD Travel heeft een eigen platform om hotels te boeken gelanceerd: TripSource Hotels. Dit moet zakenreizigers stimuleren om te boeken binnen het reisbeleid van hun bedrijf. TripSource Hotels combineert de content van Global Distribution Systemen met die van andere boekingsites en hotels. Voor reizigers betekent dit dat ze kunnen kiezen uit een ruim aanbod hotels tegen prijzen die vergelijkbaar zijn met wat ze elders vinden. Voor bedrijven betekent dit dat hun reizigers gestimuleerd worden hotels te boeken waarmee prijsafspraken zijn gemaakt. “We geven reizigers de tools die ze nodig hebben, zonder afbreuk te doen aan het

zakenreisprogramma van het bedrijf”, zegt Heinz Jennewein, Senior Vice President EMEA South West bij BCD Travel. “TripSource Hotels zorgt ervoor dat reizigers worden geholpen door gespecialiseerde travelconsultants wanneer dat nodig is. Travelmanagers hebben toegang tot de reisgegevens waardoor ze hun reiskosten kunnen beheren en hun reizigers de beste steun kunnen bieden in geval nood.” < www.bcdtravel.nl

Opleiding ‘Strategisch Relatiemanagement’ Op 3 maart 2016 start de zesdaagse Nederlandstalige opleiding ‘Strategisch Relatiemanagement’ aan de Hotelschool Den Haag. Deelnemers leren waarom een hoogwaardig netwerk van vitaal belang is voor hun organisatie en hoe de strategische doelstellingen van hun organisatie te vertalen naar een strategie voor het relatiemanagement. De volgende stap is het vormgeven van relatiemanagement en het overtuigen van de beslissers in de organisatie. Uiteindelijk wordt alles praktisch uitgewerkt met een onderzoek en een rapport toegespitst op de eigen organisatie en de eigen rol daarin. ‘Strategisch Relatiemanagement’ is een samenwerking van het Protocolbureau met de Hotelschool The Hague en het Institute of Strategic Relationship Management. De opleiding bestaat uit zes lesdagen in twee maanden en kost €3.995 inclusief btw (btw vrijgesteld) voor lesmateriaal, het certificaat, alle catering en overnachting. < www.relationshipmanagement.eu

Onderzoek van de International Association of Conference Centres (IACC) heeft een aantal generatieverschillen bij het vinden van een meetinglocatie aan het licht gebracht. Sales calls en vakbeurzen lijken op hun retour als effectieve manier om een accommodatie onder de aandacht van planners te brengen. Een aantal belangrijke conclusies uit dit onderzoek: •G  eneratie Y planners geven de voorkeur aan het bijwonen van promotionele events van locaties, boven het bezoeken van vakbeurzen, wat de voorkeur heeft bij Generatie Y. •Z  owel Generatie X als Y hebben een hekel aan sales calls, wat suggereert dat telefonische verkoop niet langer meer de manier is om locaties te promoten. •D  igitale informatie is de belangrijkste manier om planners te voorzien van informatie die ze nodig hebben om een locatie te overwegen en degene die een creatieve en effectieve manier heeft om de beste virtuele beleving te presenteren zal opdrachtgevers aanspreken. •G  eneratie Y hecht een grotere waarde aan de technologische voorzieningen in een accommodatie, dan elke andere generatie. Baby Boomers hebben locatie bovenaan staan. Generatie X hecht een groter belang aan food & beverage, dan hun jongere en oudere vakgenoten. Het experiental learning aspect (teambuilding) is belangrijk voor Generatie Y en Z, waar Baby Boomers een voorkeur lijken te hebben voor een goede kwaliteit service. •B  aby Boomers lijken meer kostenbewust dan de jongere generaties bij het selecteren van een congreslocatie. • 7 5 procent van de participanten aan het onderzoek zeggen een voorkeur te hebben voor een accommodatie met een focus op meetings en een gespecialiseerd team. Generatie Y toonde de meeste voorkeur voor een meeting ruimte die samenwerking en leren stimuleert. < De downloadlink voor de IACC APAC Survey 2015 vind je op www.qm-magazine.nl/downloads. HERFST 2015 QM|041


MEETINGNIEUWS

World Police & Fire Games 2021 toegewezen aan Rotterdam

Society for Worldwide Medical Exchange lanceert virtuele leeromgeving

De Wereldfederatie van de World Police & Fire Games (WPFG) heeft op 25 juni bekend gemaakt dat Rotterdam als host city mag fungeren voor de WPFG in 2021.

The Society for Worldwide Medical Exchange (SWME) heeft ForuMedico gelanceerd, een 3D online omgeving waar healthcare professionals nieuwe educatieve content kunnen vinden en wereldwijd kunnen netwerken en samenwerken.

Rotterdam presenteerde zich aan de federatie in de Amerikaanse staat Virginia waar dit jaar in Fairfax de WPFG 2015 worden gehouden. De stad wist de Wereldfederatie via een uitgebreid bidbook, dynamische films en enthousiasmerende speeches ervan te overtuigen dat de WPFG in 2021 in Rotterdam moet worden gehouden. De WPFG is een tweejaarlijks wereldwijd sportevenement, waaraan korpsen van politie, brandweer, douane en gevangeniswezen uit de hele wereld gedurende tien dagen deelnemen. Met meer dan 10.000 deelnemers uit 70 landen behoort het tot een van de grootste mondiale sportevenementen. Daarnaast trekken de spelen 15.000 tot 20.000 (inter)nationale bezoekers. Tijdens de WPFG in 2021 worden 63 officiële sporten beoefend waaronder alom bekende sporten als basketbal, badminton, volleybal, tennis, voetbal en wielrennen. Daarnaast worden specifieke brandweer- en politiesporten georganiseerd als Toughest Competitor Alive (een meerkamp) en diverse schietsporten. Naast sport worden ook tal van culturele activiteiten en social events georganiseerd op en rond de ’cultural host area’ in het centrum van Rotterdam. < www.wpfg.nl

De internationale non-profitorganisatie, met als doel gezondheidsverbetering in de wereld door continue medische opleiding, zet het door ABTS Convention Services ontwikkelde systeem voor het eerst in bij haar meertalige online cursus over antimicrobiële resistentie en ziekenhuisinfecties. De virtuele omgeving heeft een gemeenschappelijke ruimte waar doctoren, cursisten en SWME-partners via avatars met elkaar kunnen netwerken. Ook is er een auditorium voor congressen, keynotes en lessen. Daarnaast heeft elke cursus een eigen toegewezen ruimte, bestaande uit een auditorium, voor video’s en seminars, een cursuscentrum, waar aanvullende informatie kan worden gedownload, en een beurshal. In de beurshal kunnen medische associaties en sponsors hun evenementen,

diensten en producten presenteren in virtuele stands. FuroMedico deelnemers kunnen langs de stands ‘lopen’, visitekaartjes uitwisselen, chatten en zich naar andere gedeelten ‘teleporteren’. Alle verzamelde informatie wordt bewaard in een digitale tas en kan binnen het platform gedownload worden. Voordeel voor de exposanten is dat ze veel data verzamelen over de activiteiten van de deelnemers. < http://forumedico.hyperfair.com/

Social media boek voor congresmanagers Gerrit Heijkoop heeft een social media boek uitgebracht voor congresmanagers. De uitgave ‘Trending Topic: we moeten iets met Social Media #MaarWat?’ is ook gratis online te lezen als feuilleton. Heijkoop, bekend als columnist en spreker over social media en events: “Ik wilde mijn kennis bundelen en ter beschikking stellen van een breder publiek. Samen met mijn co-auteur Paula Vos besloot ik dat een romanvorm hiervoor ideaal zou zijn. Dat leidde tot: ‘Trending Topic: We moeten iets met Social Media… #MaarWat?’. De personages vertegenwoordigen verschillende soorten mensen die 042|QM HERFST 2015

‘iets met social media moeten’. De verhaalvorm maakt het spannend, tegelijkertijd leer je er veel van.” In Trending Topic wordt de fictieve Nederlandse Vereniging voor Knaagdierprofessionals (NedVerKna) gevolgd. Directeur Victor van Wely staat voor de grootste uitdaging in zijn leven: de organisatie van wereldcongres Rodentia. Het ziet er slecht uit. Er zijn te weinig inschrijvingen,

de kas is leeg en de voorzitter wordt ongeduldig. Het team moet iets met social media. Ze leren snel bij, maar komt het inzicht op tijd? Het verhaal is ook online beschikbaar als feuilleton. Het eerste hoofdstuk is gepubliceerd op 20 augustus en het laatste hoofdstuk komt online op 11 november, de dag van het fictieve congres. < www.NedVerKna.nl


SITENIEUWS

SITE-leden inspecteren Sail Amsterdam Op donderdag 19 augustus inspecteerden de leden van SITE Sail Amsterdam. Het balkonterras van Mövenpick Hotel Amsterdam City Centre bood een perfect uitzicht op de parade van binnenvarende tall ships, schepen en bootjes. De leden van de vereniging voor incentive travel professionals kreeg een warm welkom van General Manager Albert Rouwendal, die het gezelschap trakteerde op een overheerlijke lunch. Tussendoor de bedrijven door werd ook de machinekamer op de

bovenste verdieping van het hotel bezocht, wat een imponerende blik over het met vaartuigen bezaaide IJ opleverde. De bijeenkomst werd voortgezet op het terras waar onder het genot van hapjes en drankjes de Sail-in parade werd aanschouwd. <

De volgende bijeenkomst van SITE Nederland is de Fall Meeting, die plaatsvindt op 26 oktober in The College Hotel in Amsterdam.

23 – 25 oktober, New Delhi

Site Global Conference De Site Global Conference vindt dit jaar plaats in New Delhi, India. Van 23 tot 25 oktober wordt een programma voorgeschoteld met keynotes, inhoudelijke sessies, workshops en netwerkbijeenkomsten, aangevuld met pre- en post-tours. Devdutt Pattanik verzorgt de keynote ‘Business Sutra – Relating Mythology to Business between the East and the West’. De medicus werkte eerst 15 jaar in de healthcare- en pharma-industrie, voor bedrijven als Apollo Health Street en Sanofi Aventis. Daarna maakte hij de overstap naar Ernst & Young als Business Advisor en voegde zich vervolgens in 2008 bij het Indiase retailbedrijf Future Group als Chief Belief Officer. Pattanik, die 25 boeken op zijn naam heeft staan, is 044|QM HERFST 2015

sinds 2009 TED-spreker en culture consultant. De andere keynote speaker is Rasmus Ankersen, auteur van een aantal bestsellers, ondernemer én voorzitter van FC Midtjylland, de huidige Deense voetbalkampioen. Bijzonder aan deze club is dat ‘big data’ de basis vormt voor het besluitvormingsproces binnen de club. Ankersen zal spreken over The Gold Mine Effect – tevens de naam van zijn meest recente boek –, dat de geheimen onthuld van topprestaties.

Gebert Janssen van De Feest- & Eventarchitect zal een break-out sessie over storytelling verzorgen. Janssen won in 2013 een Crystal award, de jaarlijkse internationale prijs die SITE uitreikt voor de meest unieke, effectieve en memorabele incentiveprogramma’s. Nederlandse inbreng is er ook door Roel Frissen, die twee workshops over het Event Canvas zal geven. Dit is een visueel tienstappen-plan dat helpt bij het ontwikkelen van een evenement. In totaal zijn er 18 break-outsessies,

verdeeld over drie tracks: The Business Case for Incentive Travel, Selling to the Incentive Market en Managing Incentive Travel Programs. Daarnaast zijn er vier Deep Dive Workshops, die de deelnemers kennis laten maken met de Indiase cultuur. < www.siteglobal.com/conference2015


SITEDUO

Anneke Wijdogen & Jaap Maarse

Anneke Wijdogen mag een nieuw hotelmerk aan de zakelijke markt voorstellen. Jaap Maarse verlaagt de barrière voor opdrachtgevers van incentive reizen. In kamer 737 van Corendon Vitality Hotel Amsterdam wisselen ze van gedachte over het vakgebied van incentivereizen. 046|QM HERFST 2015

Tekst Edwin Nunnink | Beeld Eunice Lieveld


SITEDUO

D

e bijzondere interviewlocatie is snel bedacht. Een hotelkamer met daarin een vliegtuig kun je gerust een unicum noemen. Alhoewel de nieuwe ballroom van ‘zuster’ College Hotel ook spectaculair schijnt te zijn. En zo betreden we kamer 737 op de zevende verdieping van het Corendon Vitality Hotel Amsterdam om inderdaad oog in oog te staan met het voorste deel van een Boeing 737, midden in een royale suite. Met aan de ene zijde bed en badkamer en aan de andere zijde een vergadergedeelte met keuken. We kiezen ervoor om aan de vergadertafel te schuiven. Onze gastvrouw is Anneke Wijdogen, verantwoordelijk voor de sales in de zakelijke markt bij Corendon Hotels. De afgelopen drie jaar werkte ze voor Mövenpick Amsterdam City Centre. “Deze zomer heb ik de kans gekregen om bij Corendon aan de slag te gaan”, vertelt ze. “Alle initiatieven, zoals de opening van dit hotel en het College Hotel en de uitbreidingsprojecten die er nog aan komen, waren voor mij doorslaggevend om hier aan de slag te gaan.” Haar gesprekspartner is Jaap Maarse van Incentive Direct. Beide kennen elkaar vanuit SITE, de vereniging voor incentive professionals. Wij van QM hebben ze bij elkaar gehaald om uit te vinden hoe ze tegen het vakgebied van incentivereizen aankijken.

Lage drempel Jaap vertelt hoe hij in aanraking kwam met de incentive industrie. “Via mijn toenmalige vrouw, die zat in die business. Op een bepaalde dag hebben we beiden ontslag genomen en zijn op wereldreis gegaan. Bij terugkomst zijn we met het incentive bureau the House of Performance Improvement begonnen. Dat is inmiddels een jaar of zestien, zeventien geleden. Het was nog in de tijd dat alles bijna vanzelf ging. Na twee jaar zaten we op een mannetje of twaalf.” “Acht jaar geleden ben ik begonnen met Incentive Direct en daarmee afgesplitst. Met Incentive Direct organiseer ik incentive reizen voor elk budget: zeer

luxe reizen met alles er op en er aan, maar vaak moet de reis ook anders ingestoken worden in verband met het beschikbare budget. Onze website staat vol met allemaal voorbeelden. Op die manier probeer je de barrière zo laag mogelijk te maken en hoop je dat ze met een aanvraag komen.” Kopen bedrijven de incentivereizen als kant-enklaar product, wil ik weten. Jaap: “Ik heb er in al die jaren maar eentje verkocht die precies was zoals die online stond. Iedereen heeft wensen. Dit er bij en dat juist niet. Andere verkeersdagen. Hebben wij het bedacht van vrijdag tot en met zondag en dan wil de klant zaterdag tot en met maandag.” Anneke: “En dan heb je er net die ene markt in zitten, die er alleen op vrijdag is.” Jaap: “Het maakt allemaal niet uit. Je kunt niet van tevoren inkopen. Dat geldt voor alle incentive bureaus. Elke reis is een uniek event .”

Wellness faciliteiten Waar Jaap dus zijn website en een logische bedrijfsnaam als visitekaartje heeft, staat er Corendon op die van Anneke. Ik kan me voorstellen dat mensen die naam alleen associëren met vakantiereizen. Anneke: “Er is nog wel werk aan de winkel om te benadrukken dat we ook voor de MICE-markt interessant zijn. We zijn pas dit jaar begonnen met de hotels. Nu is het vooral het eigen netwerk gebruiken om er bekendheid aan te geven. Ik denk dat alle projecten die we gaan doen ons ook verder gaan helpen. Zo hebben we het pand gekocht waar Sony vroeger in zat, bij Badhoevedorp. Daar komt een heel gaaf vergaderconcept in, waarmee we ons echt op de MICE-markt gaan richten.”

“Ook denk ik dat onze uitgebreide wellness faciliteiten, zoals hier in het Vitality Hotel, in ons voordeel zijn. Je ziet in de markt en in de trendcijfers dat wellness ook in de incentive markt een groot voordeel kan zijn.” Zie jij dat ook zo, vraag ik Jaap. “Ik denk dat je het als hotel moet hebben om aantrekkelijk te zijn, maar het wordt voor incentives niet gebruikt. Mensen gaan niet samen met collega’s in hun blootje. We hebben een paar programma’s in Istanbul met een hamam, maar die gaat er altijd uit. Wat nog net wel gaat is de Blue Lagoon op IJsland, met zwembroek aan. Dat is te leuk om niet te doen. Ik denk wel dat je een mooie wellness moet hebben, puur omdat het hoort bij de kwalitatieve uitstraling.”

Vrije tijd Ik bedenk me dat deelnemers het misschien wel zullen gebruiken als ze wat vrije tijd in hun programma hebben zitten. Dat brengt me op de vraag hoeveel vrije tijd er in een incentive reis zou moeten zitten. Een avond vrij of ’s ochtends vroeg? Jaap: “De avond zal het niet zijn, want dan heb je vaak gemeenschappelijke activiteiten. Daar maak je iets feestelijks van. Maar een ochtend vrije tijd zit er regelmatig in. Ik vind het zelf verschrikkelijk als ik opgejaagd word van het ene naar het volgende programma-onderdeel. Het is heerlijk om even op de kamer te zijn, even van het uitzicht te genieten of even door de Souk te lopen. Dat zijn mooie dingen.” “In een driedaags programma, dat is het meest gangbaar, zou ik een dagdeel aan vrije tijd programmeren. De rest van het programma moet ook niet propvol,

De ideale incentive reis van Jaap “In ieder geval geen dure incentive. Dat is vaak helemaal niet nodig. Een mooi voorbeeld was een reis naar Moskou. We komen daar aan, het is besneeuwd, het hotel staat aan de overkant van de rivier. Vanuit het hotel wandelen we de brug over naar het Rode Plein, met het Kremlin en de Basilius kathedraal, die met al die tulpentorens…. In de sneeuw. Met het knerpende geluid. Dat maakte het allemaal toverachtig. Een geweldig moment. Kost niks.”

HERFST 2015 QM|047


SITEDUO

maar met lucht opgebouwd, zijn opgebouwd. Niks ergers dat je ’s middags een programma-onderdeel hebt gehad en je moet snel naar de kamer, snel andere kleren aan en snel in de bus naar de avondlocatie. Dat is zonde. Even alles laten bezinken en dan ben je weer helemaal klaar voor het volgende onderdeel.”

Branchevervaging Met twee mensen aan tafel die een verschillende schakel in de incentive keten vertegenwoordigen, wil ik weten of er net als in andere branches sprake is van branchevervaging en het overslaan van schakels in de keten. Hoe ver gaan jullie in jullie advisering voor een incentive programma, Anneke? “We dragen suggesties aan. Het is nu eenmaal zo dat een klant eerst kiest voor een land, dan een stad of regio en dan pas voor een hotel. Dus nemen we de mogelijkheden van Amsterdam mee in ons verhaal. En natuurlijk ook het feit dat we hier een vluchtsimulator hebben, wat wel een heel gaaf aspect is om aan te bieden. Pas als het gaat om de details van het

‘Er komt een heel gaaf vergader­concept in, waarmee we ons echt op de MICE-markt gaan richten’ programma dan schuiven we het door naar onze eigen DMC, die hier inpandig zit.” Jaap: “Jullie hebben toch ook een outbound operator?” Anneke: “Ja, de afdeling Groepsreizen, die zit in Lijnden. Wat zij doen is echte incentive reizen, zoals jij ze ook organiseert, maar wel vooral op Corendon-destinaties. We hebben natuurlijk eigen vliegtuigen, eigen hotels, eigen reisagenten. Op die manier kunnen we hele pakketten samenstellen en het relatief goedkoop houden omdat het binnen onze eigen netwerk en company blijft.” Daarmee zijn ze dus een concurrent voor jou Jaap,

De ideale incentive reis van Anneke “Voor mij een stukje cultuur, een stukje ontspanning en me te midden wanen van het gebied waarin ik zit. Je moet vooral kijken: wat is de doelstelling, wat wil je bereiken, wat wil je de mensen geven. Wat is die ultieme beleving. Waarom kies je voor een bepaalde bestemming en wat krijg je van die bestemming mee.”

048|QM HERFST 2015

concludeer ik. Jaap: “Ik zie het niet als concurrent. Sterker nog, we hebben weleens groepen bij Corendon ondergebracht.” “Branchevervaging is er wel gekomen. Toen de drukte wegviel ging iedereen kijken wat ze nog meer konden doen, wat in dezelfde hoek lag. Als je een incentive doet, kun je meetings ook doen. Zo heel anders is het niet. Dat betekent dat iedereen in elkaars vijver zit. Aan de andere kant wordt er ook wel weer heel veel samengewerkt. Op het moment dat ik iets echt in de meeting hoek zou doen, zware congresachtige dingen, dan ga ik samenwerken met iemand die gespecialiseerd is. Het is eigenlijk een soort organisch organisatiemodel.”

Pitchen verschrikkelijk “Zo ben ik samen met een ander bureau Meeting Direct begonnen. Dat is incoming MICE-travel. Het is een vrij nieuw initiatief, maar we hebben een goede start gemaakt. Er wordt bij incoming veel gepitcht. Dat is bij incoming echt verschrikkelijk.”


050|QM HERFST 2015


SITEDUO

Indiërs zijn een verhaal apart: drie verschillende bestemmingen, drie verschillende bureaus, drie DMC’s – vijf misschien wel – en dan uiteindelijk zeggen: ‘We hebben nog een paar Indiase vrienden en die zeggen dat het goedkoper kan…”

Werkkostenregeling

‘Ik vind die ongefocuste pitches een geweldige waste of energy’ Anneke: “Ja, dat klopt. Er zitten natuurlijk flink wat DMC’s in de stad. Je ziet de aanvragen van alle kanten binnenkomen. Mensen gaan veel meer shoppen. Ze laten al drie DMC’s pitchen en die drie DMC’s laten vervolgens weer vier verschillende hotels laten pitchen.” Jaap: “En dan is Amsterdam nog in concurrentie met Berlijn, Barcelona, Londen….”. Jaap: “Dan heb je ook nog Cvent, dat maakt het wel heel erg laagdrempelig om offertes op te vragen.” Anneke: “Klopt. Heel veel. Met name vanuit de Amerikaanse markt wordt er heel veel gebruik gemaakt en ook wel vanuit UK. Op zich kan het een mooie lead zijn, maar uiteindelijk mis je wel het persoonlijk contact met de klant. Je kunt je daarin juist in onderscheiden, net dat stapje extra inzetten. Je kunt wel alles invullen – die zaal is 4 bij 4 meter –, maar wat die zaal nu zo mooi en uniek maakt, waardoor je die zou moeten kiezen, dat is lastiger aan te geven.” Jaap: “Het is zo makkelijk om diezelfde RFP bij tien verschillende hotels weg te leggen. Dan heb je een theoretische kans van 10 procent, áls die aanvraag al door gaat. Iedereen gaat een offerte maken. Dat moet allemaal ingevuld worden.”

Anneke: “Het is lastig om de aanvragen te kwalificeren. Je wilt graag weten hoeveel energie je in een bepaalde offerte moeten steken en wat de kans is dat je hem werkelijk krijgt.”

Selectie DMC Anneke is wel benieuwd hoe Jaap zijn hotels selecteert. Jaap: “Naar het buitenland werken we met lokale DMC’s. Die kiezen de hotels uit en wij kijken over de schouders mee. Daar is Cvent wel weer een handige tool voor.” En laat je de DMC’s wel pitchen, vraagt Anneke. Jaap: “Ik ga het liefst met één DMC in zee, vanaf het begin, en dat helemaal uitdiepen. Ik steek liever energie in het bijsturen dan het kiezen tussen twee verschillende. Ik weet hoeveel werk het is om te pitchen, dat is één. En ten tweede, als je tegen iemand kunt zeggen ‘wij werken samen, nu kijken hoe we het onderste uit de kan kunnen halen’, dan is iedereen dedicated. Je doet dat alleen als je een goed vermoeden hebt dat het een goede DMC is. Als je daarin teleurgesteld wordt, dan is het meteen de laatste keer en ga je volgende keer een ander proberen. Ik vind die ongefocuste pitches een geweldige waste of energy.

Ik wil nog wel weten hoe het nu is met de werkkostenregeling. Een heikel onderwerp dat jarenlang op de agenda van menig SITE-bijeenkomst heeft gestaan. Jaap: “Dit jaar is de regeling echt van kracht. Dat merkten we gelijk aan het begin van het jaar. We hadden klanten die echt ophielden met hun aanvragen. Die zeiden: ‘Ik ga niet 80 procent betalen. Ik heb het geld wel, maar ik vind het principieel gewoon niet goed dat ik zoveel moet afdragen aan de overheid, omdat ik iets goeds wil doen voor mijn personeel.’” “Het heeft ook invloed gehad op de inhoud van het programma. Iedereen is toch bezig om te kijken wat wel binnen de WKR kan en wat niet.” Lukt dat? “Jawel, een stuk. De belastingdienst weet het zelf niet. Het scheelt of je met de ene belastinginspecteur praat of met de ander. Dat moet nog allemaal op een lijn komen. Ik vermoed dat, tegen de tijd dat er een lijn is, de regeling afgeschaft wordt. Want dan denkt iedereen: ‘Belachelijk, te gek voor woorden dat die er ooit gekomen is. Tachtig procent belasting betalen op het motiveren en inspireren van je medewerkers.’ Anneke: “Er is natuurlijk niets mis met het geven van een bepaalde betekenis en doelstelling aan een incentive reis, dat je iets wil bereiken, maar de verhouding is een beetje zoek op deze manier.” Jaap: “Ik heb gehoord dat het gemiddeld veertigduizend euro kost als er een vacature ontstaat; van het invullen ervan tot dat diegene ingewerkt is. Als je dan geld uitgeeft om je personeel vast te houden, dan is dat gewoon goed ondernemerschap. Zorgen dat jouw mensen trots zijn op jouw bedrijf en met een mooi verhaal thuis komen.” Anneke: “En als jouw medewerkers positief over jou praten, kom je ook weer makkelijker aan gekwalificeerde mensen die bij je willen werken.” < HERFST 2015 QM|051


3D HOLOGRAPHIC TELEPRESENCE PARADEPAARDJE NH CONFERENCE CENTRE LEEUWENHORST REGARDZ KIJKT VOORZICHTIG NAAR HET BUITENLAND HOTEL BILDERBERG ALS VERLENGSTUK VAN DE KLANT HOTEL TIEL BETREEDT MET DE MEETINGMARKT MET HYPERMODERNE TOREN HISTORIE EN INNOVATIE KOMEN SAMEN IN KONTAKT DER KONTINENTEN THE VINCENT HOTEL GROUP TEVREDEN IN ZUIDOOST POSTILLION HOTELS COMBINEERT HET BESTE VAN TWEE WERELDEN

HOOFDARTIKEL

AMSTERDAMS HOTELGEWELD OVERZICHT

OVERZICHT VAN GESPECIALISEERDE MEETING HOTELS

HOTELOVERZICHT

INTERVIEWS


HOTELTRENDS

AMSTERDAMS

HOTELGEWELD Het aantal hotelopeningen en aangekondigde hotelopeningen vormt een continue nieuwsbron. Wel vrijwel allemaal in Amsterdam. Ondanks die sterke toename van hotelkamers lijken we op een aanbiedersmarkt af te stevenen.

D

it jaar konden we voor het eerst kennis maken met vlieg- en vakantiemaatschappij Corendon als hotelmerk. Begin februari opende het Corendon Vitality Hotel Amsterdam haar deuren. Een viersterrenhotel met 263 kamers. Interessant voor de meeting industrie is de 737 cockpitsuite, een hotel- en vergaderkamer van 120 m2 met middenin een cockpit van een Boeing 737, inclusief flightsimulator. Het hotel, gevestigd in een geheel gestript en opgeknapt vijftig jaar oud kantoorpand, herbergt ook het Vitality Spa & Wellness Centre van maar liefst 1.000 m2, met onder meer een indoor strand. Het is voor Corendon het tweede hotel in de Nederlandse hoofdstad, want in het najaar van 2014 werd al The College Hotel overgenomen. Deze werd afgelopen zomer voorzien van een ballroom voor 250 personen, waarmee het bedrijf zich ook nadrukkelijker presenteert op de meetingmarkt. En het bedrijf gaat voortvarend verder, want dit voorjaar werd Skyline Plaza, beter bekend als het Sony-gebouw, overgenomen. Deze ligt op een prominente locatie direct zichtbaar vanaf de A9, A4 en A5, in de directe nabijheid van Schiphol. In de laagbouw zal een hotel worden gerealiseerd en er komt een nieuw vergaderconcept. Deze ontwikkelingen staan niet op zichzelf. In Amsterdam blijft het in de hotelwereld openingen en aangekondigde openingen regenen. Zo ontving DoubleTree by Hilton Amsterdam – NDSM Wharf in april haar eerste gasten. Het hotel telt 88 kamers, waarvan meer

Tekst Edwin Nunnink

dan de helft uitkijkt op de Amsterdamse grachten. Het hotel ligt naast de NDSM-werf, wat ooit de grootste scheepswerf ter wereld was, en zich nu heeft ontwikkeld tot een creatief bolwerk.

Amsterdam Zuidoost Nog zo’n gebied in Amsterdam dat zich sterk ontwikkelt is Zuidoost, dat is uitgegroeid tot een entertainment hotspot met als boegbeelden Amsterdam Arena, Heineken Music Hall en Ziggo Dome. Vorig jaar werden er drie hotels geopend, allen geëxploiteerd door The Vincent Hotel Group: Hampton by Hilton, Holiday Inn en Holiday Inn Express. Deze zomer kregen die gezelschap van Atlas ArenA Amsterdam Courtyard by Marriott hotel, een hotel met 176 kamers, vier grote vergaderzalen en twee boardrooms. Onder de horecafaciliteiten bevindt zich restaurant Gård – Nordic Kitchen waar Scandinavische gerechten worden geserveerd. In november komt daar Jaz in the City bij, een onderdeel van de Steigenberger Hotel Group. Het hotel heeft een directe verbinding met de Ziggo Dome, waarvan het preferred partners is. De 247 kamers en 11 suites zijn allen voorzien van kunstwerken die regelmatig worden vervangen. Steigenberger richt zich naar eigen zeggen onder meer op zakenreizigers die op zoek zijn naar inspiratie. Voor vergaderingen heeft het hotel een executive boardroom enkele geluidsdichte meeting ruimtes van 60 m². Sinds de eerste week van september kunnen mensen terecht in het nieuwe Hilton Amsterdam Airport Schiphol. Het hotel beschikt over 433 kamers en 1.700 m2 vergader- en evenementenruimte.

HERFST 2015 QM|055


HOTELTRENDS

nhow Amsterdam RAI

DoubleTree by Hilton Amsterdam – NDSM Wharf

Het is een echt luchthavenhotel door middel van de traverse die het hotel verbindt met de luchthaven. Indrukwekkend is het 42 meter hoge atrium met glazen dak dat het dynamische hart van het hotel vormt. Het omvangrijke business- en meeting center biedt 23 vergaderzalen en een ballroom voor 600 personen. In oktober staat de opening gepland van W Amsterdam, het lifestylemerk van Starwood. Het vijfsterrenhotel is gevestigd in het voormalig Rijkskantoorgebouw voor Geld- en Telefoonbedrijf, een historisch pand achter de Dam dat is gebouwd in de architectonische stijl van de Amsterdamse School. Op het pand is een geheel nieuwe glazen verdieping gebouwd, met daarin de lobby, een restaurant en de skybar. De 238 hotelkamers zijn verdeeld over twee panden, omdat ook het voormalige pand van KAS Bank erbij getrokken is. W Amsterdam biedt 414 vierkante meter aan vergader- en evenementenruimte, verdeeld over drie schakelbare ruimtes. Op de lijst van Amsterdamse hotelopeningen van dit jaar staan verder nog de al geopende hotels Mgallery Ink Hotel Amsterdam en het tegenover de RAI gelegen Motel One en de dit najaar te openen hotels Mercure Hotel Amsterdam Sloterdijk en Element Amsterdam.

RAI headquarter hotel Het grootste hotelnieuws kwam dit jaar ongetwijfeld van de RAI. De lang gekoesterde komst van een zogeheten ´headquarter´ hotel werd vorig jaar al aangekondigd. Dit voorjaar volgde de keuze voor een ontwerp en exploitant. De winnende combinatie werd architectenbureau OMA, vastgoedontwikkelaar COD en hotelgroep NH. Het resultaat is dat er in de driehoek die begrensd wordt door de Europaboulevard, de ringweg A10 en Amsterdam RAI Convention Centre een nhow hotel zal verrijzen, ontworpen door Rem Koolhaas. 056|QM HERFST 2015

Jaz in the City Amsterdam

Met 650 kamers wordt nhow Amsterdam RAI het grootste hotel van de Benelux. Het opvallende, 25 verdiepingen tellende pand, krijgt onder meer een multimediastudio op 91 meter hoogte. Het zal een nieuwe landmark worden die de RAI en de Zuidas verbindt en die de concurrentiepositie van RAI Amsterdam op de internationale beurzen en congresmarkt versterkt. Het hotel moet in 2018 opgeleverd worden. In datzelfde jaar moet ook een tweede groot congreshotel haar deuren openen.

Groot congreshotel Maritim Hotels heeft namelijk haar plannen ontvouwd voor een congreshotel in het gebied Overhoeks, dat het vlaggenschip van de keten moet worden. Het viersterren hotel krijgt ongeveer 600 kamers en zal beschikken over een luxe wellness- en fitnessruimte en diverse bars en restaurants. Op de bovenste verdieping komt een skybar met spectaculair uitzicht over Amsterdam. De eerste drie etages worden in beslag genomen door een congres- en conferentiecentrum voor ongeveer 5.000 deelnemers. Het ‘hiaat’ tussen 2015 en 2018 wordt overigens gevuld door diverse andere hotelopeningen. In het eerste kwartaal van 2016 staat de opening gepland van Novotel Amsterdam Schiphol Airport. Het nieuwe hotel, gelegen in het zakendistrict van Hoofddorp, zal 314 kamers omvatten. Wie voor zaken komt, kan onder andere gebruik maken van de iMac corner en heeft een keuze uit zeventien modulaire vergaderruimtes met veel daglicht.

Creatieve hubs Voor het eind van volgend jaar staat de introductie van een bijzonder project op de agenda. Ook hier is sprake van hergebruik van een bestaand gebouw, namelijk het voormalige KPN gebouw in Amsterdam West. Hierin komt Ven, een 24/7 zakelijk en amusement complex met een oppervlakte van 45.000 m2,


HOTELTRENDS

OPTIMISME ONDER HOTELIERS NEEMT TOE Het optimisme onder de Nederlandse hoteliers is opnieuw toege­nomen, zo blijkt uit het Hosta 2015 rapport van Horwath HTL. Ruim driekwart van de hoteliers verwacht in 2015 een hogere omzet te halen dan in 2014.

Ven Amsterdam

Hilton Amsterdam Airport Schiphol

met onder meer vergaderfaciliteiten en creatieve werkplekken. Onderdeel van het nieuwe complex is Park Inn by Radisson Amsterdam City West, een congreshotel met naar verwachting 480 gastenkamers. Nog zo’n creatieve hub in spe is de A’DAM Toren, het voormalige Shell-gebouw, gelegen aan het IJ en naast het EYE Film Instituut. In 2016 opent hierin het Sir Adam Hotel met 110 kamers.

Buiten Amsterdam Buiten Amsterdam is het hotelnieuws beperkt. Rotterdam maakte dit jaar kennis met Worldhotel Wings op Rotterdam The Hague Airport. Dit nieuwe hotel, op één minuut van de terminal, telt 142 kamers en suites, multifunctionele vergaderruimtes, twee restaurants, een sportsbar, moderne fitnessfaciliteiten en een inpandige garage met 485 parkeerplaatsen. Het hotel is geschikt voor grote partijen en bijeenkomsten tot 1.000 gasten. Daarnaast is The Manhattan Hotel in Rotterdam franchisenemer geworden van Marriott. De hotelkamers van Marriott Rotterdam worden vanaf november gerenoveerd en ook de lobby van het hotel zal een metamorfose ondergaan. Verder laat het Van der Valk concern zich meer gelden op de congresmarkt. Recent werd de nieuwe meeting-toren bij Van der Valk Tiel geopend. Twee koppelbare congreszalen maken een plenaire sessie voor 850 personen mogelijk en verder vind je in de toren nog drie koppelbare zalen, negen breakout rooms en twee boardrooms. Voor het einde van dit jaar staat de opening van het nieuwe congrescentrum van Van der Valk Sassenheim op stapel. Hotel & Congrescentrum Sassenheim Leiden richt zich op bijeenkomsten tot 850 personen, met 16 multifunctionele congres- en vergaderzalen, 148 hotelkamers, zes suitekamers, wellness, een casino en drie restaurantconcepten. <

Gevraagd naar de omzetverwachtingen voor 2015, zegt 79 procent een omzetstijging te verwachten, terwijl 15 procent uitgaat van een stabiele omzet en 6 procent rekening houdt met een daling. Ruim 21 procent van de hoteliers denkt zelfs een omzetstijging van meer dan 5 procent te zullen halen. De belangrijkste negatieve invloed op de bezettingsgraden en kamerprijzen wordt verwacht vanuit nieuwe ontwikkelingen aan de aanbodzijde: 71 procent van de hoteliers verwacht dat nieuwe hotelbouwplannen een drukkend effect op de resultaten zullen hebben. De meeste groei wordt verwacht bij individuele toeristen. Ruim 61 procent denkt dat dit segment dit jaar hoger uit zal vallen. Daarnaast verwacht 55 procent een groei in het zakelijk individuele segment en 45 procent van de hoteliers denkt dat ook het congressegment dit jaar zal toenemen. Minder optimistisch zijn de hoteliers over het segment toergroepen: 48 procent gaat uit van stabilisatie. Bijzonder goed jaar De positieve verwachtingen van de Nederlandse hoteliers volgen op een bijzonder goed jaar voor de hotelmarkt, waarin zowel de bezettingsgraden als de gemiddelde kamerprijzen zijn gestegen. In de stad Amsterdam is de bezettingsgraad in 2014 gestegen naar 82 procent, terwijl de gemiddelde kamerprijs is gestegen naar 125 euro. Voor 2015 wordt verwacht dat de bezettingsgraad op hetzelfde hoge niveau blijft, terwijl de kamerprijs verder kan stijgen naar 131 euro. In Rotterdam is de bezettingsgraad in 2014 nog licht gestegen naar 64 procent, maar daar is de gemiddelde kamerprijs gedaald tot 82 euro. Voor 2015 wordt geen stijging in de bezettingsgraad verwacht, maar wordt wel verwacht dat de kamerprijs zal stijgen naar 85 euro. In Den Haag is de bezettingsgraad in 2014 gestegen naar 65 procent, bij een lichte stijging van de gemiddelde kamerprijs naar 96 euro. Voor dit jaar wordt rekening gehouden met een stabiele bezettingsgraad en een verdere stijging van de kamerprijs. De stad Utrecht behaalde in 2014 eveneens een stijging in de bezettingsgraad, naar 65 procent, terwijl ook de gemiddelde kamerprijs steeg tot 95 euro. Voor 2015 wordt verwacht dat de kamerprijs verder zal stijgen, terwijl ook voor de bezettingsgraad een verdere groei wordt verwacht. Maastricht laat een iets ander patroon zien dan het landelijke beeld. De bezettingsgraad is hier in 2014 eveneens gestegen, tot 67 procent, maar ten koste van de gemiddelde kamerprijs, die tot 92 euro daalde. Voor 2015 wordt verwacht dat de bezettingsgraad iets lager uit zal vallen, waarbij de kamerprijs weer zal kunnen stijgen tot 95 euro. HERFST 2015 QM|057


INTERVIEW

3D HOLOGRAPHIC TELEPRESENCE BIJ NH HOTELS

‘ER IS BIJ ONS EXTRA VEEL AANDACHT VOOR INNOVATIE EN BELEVENIS’ Het nieuwe paradepaardje van NH Conference Centre Leeuwenhorst is de 3D Holographic Tele­presence techniek, waarvoor de locatie een vaste opstelling heeft geïnstalleerd. Een projectietechniek met ongekende impact, zo ervaren we.

J

e hoort het in elke meetinglocatie als mantra: ‘je moet langskomen en zelf zien wie en wat we zijn’. Zo ook bij NH Leeuwenhorst, het buitencategorie congreshotel in Noordwijkerhout. Buitencategorie, want qua capaciteit aan zalen en hotelkamers zijn er weinig gelijken te vinden in Nederland, België, … Europa. Het hotel heeft naast het royale aantal van 513 kamers ook nog 120 meeting ruimtes, waarvan de grootste ruimte plaats biedt aan 1.400 gasten in een plenaire opstelling. Dit keer is er een extra goede reden om zelf de locatie te bezoeken. Sinds kort biedt NH Conference Centre Leeuwenhorst namelijk 3D holografische projectie aan. En jawel…, dat moet je zelf gezien hebben. We worden hartelijk ontvangen door Hotel Director Michelle Aarts, die ons direct begeleidt naar de Atrium-zaal. Deze zaal is met een oppervlakte van bijna 1.000 vierkante meter de grootste zaal in het congrescentrum. Een attent zoetje en sapje staan klaar als warm welkom. “Er is bij ons extra veel aandacht voor innovatie en beleving, omdat uit onderzoek is gebleken dat dit van toegevoegde waarde is voor onze gasten”, vertelt Aarts.

De lat ligt hoog Ondertussen is Marcel Dubbeldam, Assistent Facility Manager, bezig om zijn apparatuur te checken. De ervaren technisch specialist is duidelijk in zijn nopjes met zijn nieuwe ‘speeltje’. “We leren elke keer weer nieuwe dingen en ontdekken steeds weer nieuwe mogelijkheden”, vertelt hij. “Het is ongelofelijk wat hier allemaal mee kan.” Hij legt de lat hoog; eens kijken of hij die belofte kan waarmaken. 058|QM HERFST 2015

Tekst Edwin Nunnink | Beeld Eunice Lieveld

We zetten ons op een stoel voor het podium om de 3D holografische projectie zelf te ervaren. Deze projectietechniek maakt het mogelijk om mensen van elders driedimensionaal op het podium in beeld te brengen, maar kan ook een multimediale presentatie een extra dynamiek meegeven. Interessant is natuurlijk de combinatie van een live persoon op het podium, in gesprek met een geprojecteerd persoon. We zijn onder de indruk van de kwaliteit van de 3D-projectie, die het begrip Telepresence – het op afstand werkelijk aanwezig zijn – waar maakt. Het is moeilijk te onderscheiden wie echt is en wie geprojecteerd. Tijd voor een spelletje. Staat die stoel werkelijk op het podium of is die geprojecteerd? De twijfel slaat toe. “Kijk maar even achter je”, zegt Dubbeldam. Daar zien we de stoel staan, uitgelicht en op een klein podium. Wat we op het grote podium zien is dus de projectie ervan. “Wat we nu in één blik zien, kan in werkelijkheid ook op duizenden kilometers afstand van elkaar zijn”, vertelt Dubbeldam. Net als in de demonstratie-opstelling is op de locatie waar ‘het origineel’ zich bevindt – of het nu een product is of een persoon – belichting en een camera nodig. Ik opper dat je nog altijd een satellietverbinding nodig hebt en daarom ook straalwagens voor de deur bij de zendende en ontvangende locatie. Dat is niet altijd nodig, repliceert Dubbeldam. Een kwalitatief goede internetverbinding, zoals op de meeste bedrijven aanwezig, is voldoende, vertelt hij.

Achter de schermen Tijd voor een kijkje achter de schermen, of beter gezegd achter het scherm. Voor de holografische projectie is een schuin transpa-


rant scherm nodig. Zo transparant dat de toeschouwers niet door hadden dat er een scherm tussen het podium en de zaal zit. Het kostbare en kwetsbare doek is essentieel in de holografische beleving van de projectie. Voordeel voor NH Hotel Group is dat andere locaties niet ook zomaar even kunnen overstappen op deze techniek. “Wij hebben bij de fabrikant vijf jaar exclusiviteit op de vaste-doek-opstelling bedongen”, vertelt Aarts. “Je kunt natuurlijk wel een tijdelijke opstelling maken, maar het is kostbaar om dit te doen voor één evenement. Een tijdelijke opstelling is zes tot tien keer duurder dan gebruik te maken van onze bestaande installatie.” Dubbeldam laat zien dat je ook op de achterkant (podiumkant) van het scherm kunt projecteren, zonder dat de mensen in de zaal dit zien. Zo kan degene die daadwerkelijk op het podium staat zelf ook zien wat de deelnemers zien. Ook kan het scherm als autocue dienen, door er tekst op te projecteren. Zo zelf staand op het podium, merken we dat het scherm ook een veiliger gevoel geeft voor iemand die het niet prettig vindt om voor een groot gezelschap te spreken. Dubbeldam wijst ons nog op een kruis van tape op de muur. “Dat is het richtpunt als je op het podium staat en een geprojecteerd persoon aanspreekt.” Ter vervolmaking van de belevenis gaan we nog even op de uitgelichte stoel in de zaal zitten, om van daaruit naar onze eigen ‘kloon’ op het podium te kijken. Ik vraag Dubbeldam of een live 3D-projectie van een bijzondere operatie tot de mogelijkheden behoort. “Moet kunnen”, stelt hij. “Er is in ieder geval licht genoeg.” “We zitten traditioneel sterk op de learning-markt”, vult Aarts aan. “Je kunt bedenken dat 3D-projectie daar veel kan toevoegen. Maar

ook bij corporate events en productpresentaties kun je van alles bedenken. Wij hebben daarvoor een creatieve specialist die daarin mee kan denken en ook de 3D-presentaties kan maken.”

Onbeperkte mogelijkheden We doen nog even een ‘rondje’ door het complex. Direct om de hoek van de Atrium-zaal ligt de Rotonde, een – zoals de naam al doet vermoeden – ronde zaal waarin je de ontstaansgeschiedenis van het complex terugvindt. Van origine was Leeuwenhorst namelijk een kleinseminarie, een opleidingsinstituut voor jongeren ter voorbereiding op hun priesteropleiding. Een diashow maakt duidelijk dat deze klassieke ruimte goed is te combineren met moderne decoratie, voor bijvoorbeeld een bruiloft of personeelsfeest. De beide zalen liggen aan een royale entree. Eén van de velen in dit complex, zodat iedere groep zijn eigen ontvangstruimte kan krijgen. Die ruimtes kunnen ook nog eens gestyled worden in de kleuren van het organiserende bedrijf. We duiken de sportsbar in – een royale intiem ingerichte ‘kroeg’ met een darthoek en bowlingbaan – die geliefd is bij organisatoren die hun groepen graag ’s avonds in huis houden. Daarna lopen we door naar het gedeelte dat vroeger het Shell-opleidingscentrum was en dat eigenlijk al een congrescentrum op zich is, met een royale centrale ruimte en eigen restaurant. En zo gaan er continu deuren open, die weer een ander type en formaat zaal ontsluiten. Tot slot krijgen we nog een originele lunch voorgeschoteld in het live cooking restaurant, om de belevenis compleet te maken. Wat ons voorgeschoteld werd? Dat kun je beter zelf komen ervaren.  <

Michelle Aarts: ‘Ik ben ontzettend trots dat NH Conference Centre Leeuwenhorst deze techniek permanent kan aanbieden in Nederland’

HERFST 2015 QM|059


INTERVIEW

DIRECTEUR LUC VAN BUSSEL IS OPTIMISTISCH NA ZWAAR RENOVATIEPROCES

‘HEEL VOORZICHTIG KIJKEN WE OOK NAAR HET BUITENLAND’ Anderhalf jaar geleden trad hij samen met Michiel Heilijgers aan als directeur. Onder de nieuwe leiding ondergaat Regardz Hospitality Group sindsdien een ingrijpende metamorfose. Enerzijds zijn er soms harde keuzes gemaakt waar het gaat om de eigen locaties en anderzijds lag de focus nadrukkelijk op het nieuwe, hypermoderne webportal. 

L

uc van Bussel heeft het naar de zin bij Regardz. Dat vertelt hij in congres- en vergadercentrum Eenhoorn in Amersfoort, waar Regardz kantoor houdt. Met de aanzwellende economie als steuntje in de rug en de succesvolle expansie van het webportal heeft Regardz de wind in de zeilen, zo lijkt het. “Ik zit hier prima op mijn plek”, zo begint Van Bussel. “Na dertien jaar in de automotive actief te zijn geweest, voelde het als een soort thuiskomen bij Regardz. Want de branche is natuurlijk niet nieuw voor mij. Eerder werkte ik jarenlang voor Holiday Inn en CenterParcs.” Luc van Bussel was voordat hij in de directiestoel plaatsnam, ook adviseur, commissaris, voorzitter van de Raad van Commissarissen en aandeelhouder van Regardz. “In de afgelopen jaren hebben we de vernieuwde businesslogica van Regardz opnieuw inzichtelijk gemaakt. Op strategisch en fundamenteel vlak is er veel veranderd. Er zijn maatregelen doorgevoerd waarvan wij vonden dat ze nodig waren. We hebben gebouwd aan een nieuw bedrijf. Ik kan zeggen dat het een zwaar renovatieproces was. Dat heeft geleid tot het nieuwe Regardz zoals deze er nu staat. We zijn nu toe aan de volgende fase en dat is afwerken, verfijnen en groei en dat is mogelijk nu de economie weer meer vertrouwen heeft.” “We merken dat de omzet op groepsniveau stijgt na jaren van stagnatie. Aan de andere kant heeft de markt een nieuw gezicht gekregen. De mix aan gevraagde activiteiten verandert. De klassieke vergadering is een standaardproduct geworden en de groei vindt plaats in belevingsevents: klein en groot. De trainingsmarkt

060|QM HERFST 2015

Tekst & Beeld Sjoerd Geurts

is daarentegen nog wat onvoorspelbaar. Meer trainers blijven op eigen locaties of verzorgen digitale opleidingen. Voor trainingen op een externe locatie blijven we de specialist.”

Hoofdpijlers Regardz timmert aan de weg met twee hoofdpijlers gericht op de zakelijke markt van vergaderen en congressen: de eigen locaties en het service- en boekingsportal. In het renovatieproces werden tal van bestaande locaties, die niet bij het nieuwe kernconcept pasten, afgestoten. “De naam Regardz gebruiken we nu niet meer voor de locaties. Onze locaties bestaan uit twee hotels, waarvoor we aansluiting hebben gezocht bij de Best Western-formule. We beschikken over twee bijzondere eventlocaties met een eigen gezicht, vier congres- en vergaderlocaties, vijf trainings- en vergaderlocaties en een nieuw koffieconcept dat we geleidelijk gaan uitrollen en die als een shop-in-shop overal kan worden geïmplementeerd. Verder draagt iedere locatie zijn eigen naam en heeft ieder locatie zijn eigen identiteit weer teruggekregen. Ik sluit niet uit dat we in de komende jaren weer gaan uitbreiden met eigen locaties, maar de kans is klein.” De tweede pijler is het service- en boekingsportaal Regardz.nl. “Met Regardz.nl hebben we in samenspraak met onze klanten een voor Europa uniek service- en boekingsportaal laten bouwen, waar klanten realtime een locatie kunnen zoeken, boeken en afrekenen. Alle bedrijfsactiviteiten zijn volledig in het systeem geïntegreerd. Vorig jaar april ging ons systeem live en afgelopen maand ook de mobiele versie van onze website. Ik durf te stellen dat we


MEETINGPLANNER

daarmee de Beslist.nl van de vergader- en eventmarkt kunnen worden. Groeien is nu ons doel. Vorige maand konden we de vijftigste aangesloten locatie inschrijven en we verwachten dit jaar met honderd locaties te eindigen. We snellen richting de beoogde 250. Heel voorzichtig kijken we ook naar het buitenland. Vooral naar de aangrenzende landen liggen mogelijkheden. De eerste contacten en contouren zijn gelegd.”

Compleet ontzorgen Het nieuwe webportal is volgens Luc van Bussel niet te vergelijken met een simpele bookingsite. “Regardz.nl werkt vanaf het moment dat een bedrijf gaat zoeken tot het moment dat het bedrijf terugkomt van een bijeenkomst. Alles is gekoppeld aan elkaar. Op dit moment werken de aangesloten ‘Associate Business Partners’ met een eigen dashboard. Dat houden ze up to date, zodat ook in ons systeem meteen duidelijk is wanneer er waar plek is. In de toekomst bieden we hen ook ons gehele exploitatiesysteem aan. Dat betekent dat ze real time connected zijn met het boekingssysteem. Dat scheelt veel werk in het dashboard. Dankzij de diversiteit van al onze aangesloten locaties, is ons exploitatiesysteem geavanceerd en overal snel te implementeren. Diversiteit en eenvoud zijn samengekomen in Regardz.nl.” Volgens Luc van Bussel worden locaties nog steeds geboekt op drie manieren: online, e-mail en telefonisch. Ik geef niet graag cijfers, maar het online gedeelte zal de komende jaren verder groeien. “Online boeken betekent wel dat je veel service moet bieden. Ons Customer Service Center is een afdeling geworden met service-

en locatiespecialisten. De mensen handelen niet reactief, maar denken actief mee. Die mensen beheren ook de live chat, want op onze boekingssite kun je ook op die manier met elkaar corresponderen. En daar komt binnenkort Whats App bij. Deze werkwijze zorgt voor een enorme efficiencyslag. En het leuke is dat het aantal gekoppelde locaties daardoor snel groeit. Of we onze eigen locaties op deze wijze kunnen bevoordelen? Nee hoor, de klant bepaalt uiteindelijk waar die heen wil.”

Luc van Bussel: ‘Diversiteit en eenvoud zijn samengekomen in Regardz.nl’

Aardigste bedrijf van Nederland Het webportal biedt de mogelijkheid tot allerlei extra services. Of het nu gaat om notuleerservice, moderne beamers of een dedicated wifi-netwerk. Zelfs massage in de pauze kan op verzoek worden georganiseerd. “De klant gebruikt ons als vertrekpunt en wij ontzorgen hem. ‘Nee’, komt in ons woordenboek niet meer voor. Wij proberen altijd te zoeken naar wat er nog niet is. Om de klant te verrassen. We willen het aardigste bedrijf van Nederland zijn! In die gedachte telt er trouwens meer dan alleen een hoge omzet draaien. We stellen ons jaarlijks allerlei sociaal maatschappelijke en milieudoelstellingen, waar we echt voor gaan! Die we halen!” Het vertrouwen in de toekomst van Regardz.nl is bij Luc van Bussel groot. De boekingssite staat daarom aan de vooravond van een grote marketingcampagne waarin ook radio- en televisiereclame is opgenomen. “We willen dat onze naamsbekendheid verder groeit. Binnen twee jaar moet zakelijk Nederland ons merk spontaan kunnen noemen. Daar werken we hard aan.” < HERFST 2015 QM|061


HOTELOVERZICHT

BEST WESTERN PLUS ROTTERDAM AIRPORT HOTEL Het 4-sterren Airport Hotel Rotterdam ligt tegenover Rotterdam The Hague Airport, een unieke plek die grenst aan een prachtig natuurgebied. Het is dé congreslocatie met internationale uitstraling. Er zijn negen ruime zalen met uitzicht op de groene parkomgeving. Van congres tot meerdaagse vergadering, u vindt hier alles wat uw bijeenkomst nodig heeft. Even ontsnappen aan de drukte? Huur een fiets en geniet van de omgeving. Alles staat voor u klaar. Modern en verrassend: Airport Hotel Rotterdam.  www.airporthotelrotterdam.nl

BEST WESTERN PLUS BERGHOTEL AMERSFOORT Een voormalig kuuroord met een prachtige tuin in een bosrijke omgeving aan de rand van de Utrechtse Heuvelrug: dat is Berghotel Amersfoort. Het hotel ligt centraal in Nederland en dichtbij het centrum van Amersfoort. Het landhuis heeft alles waar onze moderne tijd om vraagt, met behoud van de nostalgische uitstraling. Met een ruime keuze aan hotelkamers is Berghotel Amersfoort bovendien zeer geschikt voor meerdaagse bijeenkomsten. De 16 multifunctionele zalen variëren in formaat en zijn voorzien van alle benodigde audiovisuele middelen. Welkom in het Berghotel!  www.berghotelamersfoort.nl


MEETTHEPLANNER INTERVIEW

GROOTSCHEEPSE RENOVATIE HOTEL DE BILDERBERG IN OOSTERBEEK AFGEROND

‘HET HOTEL ALS VERLENGSTUK VAN DE KLANT’ Het verhaal begon meer dan honderd jaar geleden in Oosterbeek. Waar een statige villa met gelijknamig landgoed werd gedoopt met de naam Bilderberg. Wat toen nog niemand kon bevroeden is dat Bilderberg zou uitgroeien tot een van de grotere hotelketens in Nederland met achttien locaties. Een speler die niet alleen leisuregasten trekt, maar ook een grote aantrekkingskracht heeft op de zakelijke markt. 

Tekst en beeld Sjoerd Geurts

V

andaag bezoeken we de plek waar het allemaal voor Bilderberg begon. In de regio waar de Tweede Wereldoorlog zijn climax vond en waar geallieerden hevig strijd leverden tegen de vijand. Waar jaarlijks de Slag om Arnhem nog wordt herdacht. Hotel De Bilderberg was tijdens de oorlog een stille getuige van deze gebeurtenissen. Historisch is de eerste Bilderbergconferentie in 1954 onder voorzitterschap van prins Bernhard waarin de relatie tussen de Verenigde Staten en Europa werd besproken. Een conferentie die sindsdien jaarlijks op een andere plek in de wereld wordt gehouden. De beroemde villa werd in de loop van de jaren in stijl uitgebouwd en groeide uit tot een gewilde conferentielocatie. General manager Janneke van Beuzekom zwaait sinds vorig jaar de scepter op het landgoed. Van Beuzekom is al sinds 2005 werkzaam binnen Bilderberg. Dit jaar vond er onder haar leiding een grootscheepse renovatie plaats en daarom toont ze vandaag met trots de verbouwde en gemoderniseerde ruimten. “Het moment om een en ander aan te pakken is bewust gekozen”, legt ze uit. “We hebben net als iedereen in de branche mindere HERFST 2015 QM|063


INTERVIEW

latie en de nieuwste Philips-apparatuur. Met Philips School Vision kunnen we in de conferentieruimten het licht aanpassen aan de sfeer die nodig is. Soms wil je dat een groep wat rustiger is, dan pas je het licht er op aan – stand Calm - en krijg je te maken met een after lunch dip, dan kan een ander soort licht daar ook iets in betekenen. Je beïnvloedt op deze wijze de ‘mood’ van het gezelschap.”

Janneke van Beuzekom: ‘Richtten we ons in het verleden vooral op grote groepen, nu beschikken we ook over de juiste intimiteit voor kleine groepen’

Look en feel

jaren achter de rug. Gelukkig zijn bijna alle locaties eigendom van Bilderberg zelf en hadden we niet met hoge huren te maken. We hebben vet op de botten en zijn de crisis prima doorgekomen. Maar de jaren 2007-2008 komen niet meer terug. Toen kon alles. Niks was te gek. Misschien ging het toen allemaal wel te goed. Vervolgens zakte de economie zoals bekend in.” “Pas sinds vorig jaar merken we dat het weer beter gaat en dan moet je er als hotel klaar voor zijn. Vandaar de renovatie. Die was nodig en met alle vernieuwingen kunnen we de toekomst met een gerust hard tegemoet treden.”

Natuur Hotel De Bilderberg is een van de grootste hotels binnen de keten. Vooral de conferentiemarkt weet de weg sinds jaar en dag goed te vinden naar Bilderberg (zestig procent van de omzet), al trekt de leisuremarkt volgens Janneke van Beuzekom ook weer sterk aan. De locatie – midden in de Veluwse natuur – is bijzonder. “Het is een van onze USP’s. Hier kun je niet alleen van goede vergaderzalen gebruik maken, maar ook van het buitengebied. We hebben hele bijzondere plekjes waar groepen prachtige bijeenkomst kunnen houden. Gewoon in de natuur!” Hotel De Bilderberg beschikt over 26 vergaderzalen voor de verhuur. Deze kunnen deels gekoppeld worden voor groepen van 245 tot zelfs 450 gasten. Voor recepties zijn aantallen boven de vijfhonderd mogelijk. “De openbare ruimen zijn stuk voor stuk compleet gerestyled en er is meer ruimte gecreëerd waar het mogelijk was. We beschikken over twee verschillende restaurants en de look en feel van het totale hotel is vernieuwd. Richtten we ons in het verleden vooral op grote groepen, nu beschikken we ook over de juiste intimiteit voor kleine groepen. We hebben voor iedereen een passend decor.” Onderdeel van de renovatie was de technologische vernieuwing. “Alle vergaderruimten zijn voorzien van airco, Bose geluidsinstal064|QM HERFST 2015

De openbare ruimten zijn voorzien van Philips Lumi schermen. “Als een klant bij ons komt, vinden we dat het hele hotel de look en feel van zijn bedrijf moet kunnen uitstralen. Dat de gast ook voelt bij wie hij te gast is. Daar gebruiken we bijvoorbeeld de schermen voor. Het hotel als verlengstuk van de klant.” “De tijd dat we ‘een zaaltje verhuurden’ aan de klant ligt ver achter ons. We willen een partnership aangaan. Aan een relatie bouwen. Dat lukt door goede service te bieden en voorwaarden te creëren die gewenst zijn. Daarom hebben we ook in alle locaties glasvezel aangelegd voor snel internet. Dat klikt misschien logisch, maar we zijn gevestigd in een natuurrijke omgeving. Dan valt het nog niet mee om glasvezel te krijgen. Maar wij vinden dat de klant snel internet nodig heeft en dan zorgen we ervoor.”

Compleet plaatje Een belangrijke USP in Oosterbeek is zoals gezegd de prachtige natuur naast de deur. Als je de oprit op komt rijden, kom je al in een andere wereld terecht. “Wij denken dat het complete plaatje zoals wij bieden, interessant is voor bedrijven om toch buiten het eigen bedrijf te gaan vergaderen of bijscholen. Alleen beseffen we wel dat het allemaal anders is dan jaren geleden. Opleidingen zullen korter zijn en tellen waarschijnlijk wat minder deelnemers. Dat merken we nu nog steeds. En misschien worden er wat minder overnachtingen geboekt en blijven bedrijven voor kleine vergaderingen in eigen huis. Maar daarnaast liggen er nog steeds volop kansen. We merken dat de hotels weer naar buiten trekken voor hun bijeenkomsten. Alleen is de luxe er wat meer uitgehaald.” De Bilderberg Groep investeerde ook in twee restaurants, die ieder een eigen uitstraling hebben gekregen. De gemene deler is dat er gelet wordt op duurzaamheid. “We betrekken onze groenten en fruit uit de regio zodat we weten dat het vers is.” De medewerkers zijn enthousiast over het nieuwe concept. “Zij moeten het uitdragen. We werken met een groep van ervaren medewerkers die soms al dertig jaar hier werken en jonge krachten. Daardoor krijg je een mooie dynamiek. Daarnaast werken we binnen Bilderberg met de Maître B. Een gastvrouw of heer die de klant op de dag van het event volledig ontzorgt. Dat wordt goed ontvangen door de klant. Die wil dat zijn event slaagt en dat hij er met tevredenheid op kan terugkijken. Met het vernieuwde Bilderberg kunnen wij die voorwaarden creëren.” <


HOTELOVERZICHT

HOTEL DE BILDERBERG In de prachtige bossen van de Veluwe ligt de Grande Dame: Hotel De Bilderberg. Hotel De Bilderberg is naamgever van de historische Bilderberg conferentie. Gelegen midden in de groene bossen van de Veluwe, en toch eenvoudig te bereiken vanaf de A12 en A50. Een scala aan multifunctionele vergaderruimtes die alle voorzien zijn van de modernste faciliteiten, bieden alles wat u nodig heeft voor een succesvolle vergadering, training of bijeenkomst. In juni is de grootschalige renovatie van Hotel De Bilderberg afgerond. Met de volledige transformatie van de vergaderruimtes en begane grond zet Hotel De Bilderberg een nieuwe standaard voor alle soorten bijeenkomsten. Huiselijkheid en beleving staan daarbij centraal, perfect aansluitend op de persoonlijke aandacht die met het DNA van de Bilderberg hotels verweven.

AANTAL

146 26

HOTELKAMERS

ZALEN

2

RESTAURANT PERSONEN

250

CONFERENTIE

450 FEEST

130

RESTAURANT

In de nieuwe lounge ontspant u op de comfortabele banken en in de kosmopolitische bar geniet u van een goed glas wijn. In het nieuwe restaurant Julia’s Kitchen geniet u van de Frans Amerikaanse keuken met een knipoog naar de fifties. De menukaart biedt het beste van twee werelden. In het beroemde restaurant Trattoria Artusi kunt u genieten van de typische Italiaanse sfeer kenmerkend voor een Trattoria.

WWW.BILDERBERG.NL/BILDERBERG

HERFST 2015 QM|065


INTERVIEW

VAN DER VALK HOTEL TIEL RICHT ZICH MET HYPERMODERNE TOREN OP DE MEETINGMARKT

‘WE MERKEN DAT HET AANTAL MEETINGS TOENEEMT’ Een bouwwerk waar je niet omheen kunt. Van der Valk Hotel Tiel neemt deze maand een gigantische

meegemaakt. Ik vind het een uitdaging om hier in Tiel iets unieks neer te zetten. Om er ook straks als alles af is iets geweldigs en spraakmakend van te maken.”

nieuwbouwtoren van bijna zestig meter hoog in

Werklieden

gebruik. Pal langs Rijksweg A12. Een toren vol met ‘meetingfaciliteiten’. Met als doel de zakelijke klant naar Tiel te lokken.

P

Tekst & Beeld Sjoerd Geurts

eren, appels, kersen. De Betuwe is bekend om zijn grootschalige tuinbouw en fruitteelt. Geliefd bij toeristen die graag fietsen en recreëren in het vlakke en natuurrijke gebied, waar de rivieren De Waal, de Linge en het Amsterdam-Rijnkanaal doorheen stromen. Met als absolute trekpleister de eeuwenoude stad Tiel. Geliefd vanwege Flipje – het sympathieke fruitbaasje –, beroemd vanwege de vele monumenten en al sinds jaar en dag bekend dankzij Van der Valk Hotel Tiel. Het hotel is een bekend toeristenverblijf. Om een heerlijke maaltijd te nuttigen of als startpunt om de regio te ontdekken. Ook de zakelijke klant was hier jarenlang kind aan huis, maar die markt verdiende zo langzamerhand wel een nieuwe impuls. En dus werd er een prachtig verbouw- en nieuwbouwplan gemaakt, met een hypermoderne toren vol zakelijke faciliteiten als prachtig resultaat en een ingrijpende renovatie van het bestaande hotel, die op dit moment nog in volle gang is. Om de hele operatie in goede banen te leiden werd Jan Rutgers als general manager naar Tiel gehaald. “Ik heb als general manager van het Hilton in Rotterdam ook een verbouwing en herpositionering

066|QM HERFST 2015

We hebben afgesproken met Jan Rutgers op het moment dat er nog honderden werklieden in de toren werkzaam zijn. Natuurlijk nemen we een kijkje op de bouwplek waar de contouren van de 120 moderne hotelkamers zichtbaar worden. We betreden de nieuwbouw via de hoofdentree en ontdekken een koffiebar, een lobby bar en een cigar lounge. Twee grote en koppelbare congreszalen op de begane grond bieden ruimte aan totaal 1.500 mensen. Het vergadercentrum een verdieping hoger, met drie koppelbare zalen met een live-cookinggedeelte van bijna driehonderd vierkante meter is nagenoeg gereed. Verder tellen we negen breakout rooms en twee boardrooms en twee restaurants, met ieder een groot terras. Natuurlijk nemen we ook een kijkje op de bovenste verdieping in de bijzondere Skybar. Het uitzicht over de regio is verbluffend. En passant wijst Jan Rutgers ons meteen aan waar de extra parkeerplaatsen worden gerealiseerd. We zijn terug in de lobby van het ‘oude’ hotel waar we plaats nemen in het restaurant. “Dit gaat compleet op de schop”, zegt Jan Rutgers. “Het oude deel wordt omgebouwd tot een vitaliteitshotel. Er komt een zwembad, revalidatiecentrum en grote fitness. Ook geschikt voor de zakelijke gast!” De eerste vraag ligt voor de hand. Waarom investeert Van der Valk zo gigantisch in de toch wel teruglopende meetingmarkt? “Omdat er wel degelijk kansen liggen”, vindt Rutgers. “Wij merken dat de economie herstelt. Wij draaien nu al vijftien procent meer omzet dan vorig jaar. Terwijl we aan het verbouwen zijn. We merken dat het aantal meetings toeneemt. We boeken meer bijeenkomsten en er is nog niet zo lang geleden zelfs een tijdelijke zaal voor driehonderd gasten bijgekomen. Er is dus behoefte.”


“Het is wel een andere markt geworden. De meerdaagse cursussen met overnachtingen of de vergaderingen van de Raad van Bestuur krijgen we niet meer. Die opleidingen worden korter en de bestuurders blijven in hun eigen kantoorpand. Maar we leven wel in een tijd waarin we allemaal blijven leren, ons door ontwikkelen. Het aantal trainingen bij de wat kleinere bedrijven neemt toe. Deze worden vaak gekoppeld aan bijvoorbeeld een opleidingsbureau die meerdere bedrijven bedient, waardoor wij als neutrale locatie uitermate geschikt zijn als cursuslocatie. Wij denken dat deze markt verder groeit. Door moderne en flexibele faciliteiten te bieden, bedienen we de zakelijke gast van maatwerk. We proberen de klant te verrassen. Combineer dat met een geweldige omgeving en er liggen hier echt kansen.”

Eigentijds Van der Valk heeft een concept ontwikkeld waarin steeds meer wordt ingezet op beleving. “Daarom hebben we nieuwe horecaconcepten ontwikkeld met een koffiebar, snackbites en uitgebreide wijnkaart. En je kunt hier in verschillende restaurants terecht. Boek je met je bedrijf een verblijf, dan zorgen we dat het elke dag verrassend is. Wij willen de zakelijke markt sowieso breed bedienen. Dankzij de grote zaal op de begane grond met groot buitengedeelte zijn hier ook kleine beurzen mogelijk. En wat te denken van onze teambuildingsfaciliteiten. Op een steenworp afstand van deze locatie beschikken we over het Eiland van Maurik, ook eigendom van het Van der Valk-concern, een prachtige outdoorlocatie waarmee we mooie combinaties maken.

Jan Rutgers: ‘Boek je met je bedrijf een verblijf, dan zorgen we dat het elke dag verrassend is’

Net als met het Casino hiernaast. Stuk voor stuk ‘unique selling points’.” Het horecagedeelte is volgens Rutgers vernieuwend en verfrissend. “We maken alles vers. En – met een knipoog naar vroeger – zelfs de appelmoes met kers ontbreekt niet. Natuurlijk met echte Betuwse appels en kersen. We werken graag met verse streekproducten.”

Duurzame koers De capaciteit is na de verbouwing flink uitgebreid. De nieuwbouw heeft Van der Valk meteen aangegrepen om een nadrukkelijke duurzame koers te varen. Eigen bijenvolkjes zorgen voor de honing, zonnepanelen voor de stroom, led-verlichting voor sfeer en besparing en een sedumdak voor een optimale waterhuishouding en isolatie. “Daarnaast kent de nieuwbouwtoren allerlei technische voorzieningen en krijgt iedereen de beschikking over gratis wifi. We zijn voorbereid op de toekomst. Straks kun je bij ons de deuren openen met je smartwatch of smartphone en gebruiken we led-schermen. Maar stapje voor stapje. We hebben al wel de voorwaarden gecreëerd om snel op te kunnen schakelen. Om bij de tijd te blijven. Om van een hotel 1.0 via hotel 2.0 uit te groeien tot hotel 3.0.” Van der Valk Hotel Tiel gaat haar nieuwe koers via de bekende marketingkanalen uitdragen. Ook internationaal. “We maken met dit hotel deel uit van de keten internationale hotels binnen Van der Valk. “Via die groep verwachten we vooral vanuit Duitsland en Engeland veel belangstelling. Naast alle moderne faciliteiten en gratis parkeerfaciliteiten kom je hier in een prachtige, rustieke omgeving terecht. Echt bijzonder.” < HERFST 2015 QM|067


HOTELOVERZICHT

VAN DER VALK HOTEL DRACHTEN Van der Valk Hotel Drachten is door de centrale ligging in het noorden van het land bij uitstek geschikt als ontmoetingsplaats voor uw vergadering, congres, receptie, buffet of feestelijke bijeenkomst van 2 tot 300 personen. Al onze zalen zijn voorzien van airconditioning, beamer, scherm, flip-over en gratis draadloos internet. Daarnaast bieden wij o.a. gratis parkeren en een oplaadpunt voor elektrische auto’s. Tevens mogelijkheden om te overnachten in één van onze 90 comfortabele kamers. Kwaliteit gegarandeerd in onze 4 sterren accommodatie, gecertificeerd met 3 vergaderhamers en in het bezit van Green Key Gold. Voor informatie of reserveringen: Afdeling Sales: 0512 -58 63 07 / Algemeen: 0512 - 52 07 05.  www.hoteldrachten.nl

VAN DER VALK HOTEL ARA, BE INSPIRED BY NATURE Van der Valk Hotel ARA is gelegen in een natuurgebied aan de rivier de Oude Maas, wat bijzondere kansen biedt. U zou de eerste niet zijn die ter plekke besluit om een vergadering buiten in het gras of op ons ruime terras te houden om optimaal te genieten van goed weer en frisse lucht. Van der Valk Hotel ARA heeft 8 vergaderruimtes die in grootte variëren van 40 tot 340 m2: wat u ook zoekt voor uw vergadering, trainingsdag of congres, wij kunnen de perfecte setting voor uw groep creëren. Op slechts 10 min. rijden van Dordrecht en Rotterdam en zeer gemakkelijk te bereiken vanaf de A16.  www.hotelara.nl

VAN DER VALK HOTEL RIDDERKERK

VAN DER VALK HOTEL HAARLEM Meer dan een conferentiecentrum alleen.... Mede door de perfecte ligging en goede bereikbaarheid is Hotel Haarlem een uitstekende locatie voor congressen, vergaderingen etc. Het Hotel heeft 14 multifunctionele zalen met capaciteit vanaf 2 personen tot maximaal 1000 personen. Hotel Haarlem biedt u alle luxe en comfort om uw bijeenkomst tot een succes te maken. Wij bieden diverse arrangementen aan i.c.m. een luxe lunch en/of diner. Hotel Haarlem beschikt over een sfeervol restaurant, 315 luxe kamers en 450 gratis parkeerplekken.  www.hotelhaarlem.nl

068|QM HERFST 2015

Hotel Ridderkerk is een gastvrij, duurzaam en efficient hotel nabij Rotterdam. Hotel Ridderkerk streeft naar een maximale beleving voor de gast en een minimale belasting voor de omgeving en het milieu. Zoekt u een locatie voor zakelijk gebruik? Hotel Ridderkerk beschikt over 17 multifunctionele zalen. Voor een ontspannen overnachting beschikt Hotel Ridderkerk over 140 moderne, stijlvol en comfortabel ingerichte kamers. Culinair hoeft u niets te missen. Hotel Ridderkerk heet u van harte welkom in één van onze restaurants of op het gezellige terras.  www.hotelridderkerk.nl


HOTELOVERZICHT

VAN DER VALK HOTEL DE BILT-UTRECHT Vergaderen aan de groene rand van Utrecht. Rustig gelegen aan de bosrand, 15 minuten van centrum Utrecht/De Jaarbeurs. Nabij de A27 (afrit 30) en A28 (afrit 2). Hotel De Bilt-Utrecht is veelzijdig en biedt gastvrije service. 15 Multifunctionele vergaderruimtes, 102 hotelkamers, sfeervol restaurant, hotelbar en binnenzwembad. Gratis parkeren en gratis Wi-Fi. Zilveren Green Key keurmerk. De Comfort (Deluxe) kamers beschikken over een luxe badkamer met bad/douche en hebben airco, koelkast, flatscreen TV, kluisje en koffie- en theefaciliteiten. Tevens beschikt het hotel over Economy kamers. Goed bereikbaar met het openbaar vervoer.  www.biltschehoek.com

VAN DER VALK HOTEL GILZE-TILBURG Van der Valk Hotel Gilze-Tilburg is strategisch gelegen, nabij zowel Tilburg als Breda. Het hotel beschikt over 227 hotelkamers en hotelappartementen, 18 multifunctionele, goed geoutilleerde zalen, een uitstekend restaurant, gezellige hotelbar, eigen health club en hotelcasino.  www.hotelgilzetilburg.nl

VAN DER VALK HOTEL TIEL Direct langs de A15, in het bruisende middelpunt van de Betuwe, ligt Van der Valk Hotel Tiel. Vanaf half september 2015 kunt u in het nieuwe hotel letterlijk en figuurlijk op hoog niveau vergaderen. Met haar 16 etages, 15 multifunctionele zalen, van 2 tot 1500 personen en bijna 200 hotelkamers is deze nieuwe locatie de perfecte vergader- & congreslocatie voor al uw zakelijke bijeenkomsten. Het gehele hotel is voorzien van gratis WIFI en beschikt over ruime parkeermogelijkheden. Daarnaast biedt het hotel nog diverse andere voorzieningen, waaronder een Chiccio koffiebar, Casino en Carwelness.  www.hoteltiel.nl

VAN DER VALK HOTEL SASSENHEIM-LEIDEN Na een maandenlange verbouwing is Hotel Sassenheim-Leiden weer volledig operationeel! Eind 2014 werd gestart met de verbouwing van het hotel. De capaciteit is flink uitgebreid. Niet alleen zijn de pijlen gericht op het hotel, maar nu ook op de zakelijke markt. Het hotel heeft een Business Center, bestaande uit 16 multifunctionele zalen, geschikt voor 10 tot 600 personen. De zalen zijn voorzien van de allernieuwste presentatiesystemen. Daarnaast is Hotel SassenheimLeiden uitgebreid met 80 ‘Deluxe’ kamers, waarmee het hotel nu maar liefst 154 hotelkamers telt. Een geheel nieuw à la carte- & live cooking restaurant met de naam ‘Nest’ is dagelijks geopend voor ontbijt, lunch en diner. In het sfeervolle restaurant OZZO Sushi & Lounge, met terras aan het water kan de dag worden afgesloten met een hapje en drankje.  www.hotelsassenheim.nl HERFST 2015 QM|069


INTERVIEW

HISTORIE EN INNOVATIE KOMEN SAMEN IN KONTAKT DER KONTINENTEN

‘WIJ HEBBEN ALS DOEL EEN WERELDSE GASTVRIJHEID TE VERLENEN’ Ooit werden hier missionarissen en priesters opgeleid. Tegenwoordig is het zakenleven, maar ook de toerist er kind aan huis. Kontakt der Kontinenten in Soesterberg kreeg de afgelopen jaren een nieuw gezicht. Maar tijdens iedere verbouwing of renovatie werd de bijzondere historie gekoesterd. En dat geeft Kontakt der Kontinenten anno 2015 iets speciaals.

K

ontakt der Kontinenten ontstond in 1961 uit het vroegere Missiehuis Sint Jan. Er werd datzelfde jaar een stichting in het leven geroepen met als doel om bijscholing te geven aan missionarissen op verlof. In 1989 vertrokken de laatste bewoners van Sint Jan en kocht de Stichting Kontakt der Kontinenten het gebouw inclusief het omliggende terrein op. Het historische pand onderging sindsdien ingrijpende verbouwingen. Van slaapzalen en vierpersoonskamers met douches en toiletten op de gang, ontwikkelde het zich tot een modern driesterrenconferentiehotel. Met bijzondere faciliteiten. Want in 1999 werd ook

070|QM HERFST 2015

Tekst & Beeld Sjoerd Geurts

nog eens het naastgelegen Klooster Cenakel aangekocht en ingericht als onderdeel van het conferentiehotel. Klooster Cenakel was tot 1999 het klooster van de zusters van de congregatie ‘Dienaressen van de Heilige Geest van de Altijddurende Aanbidding’. Hoe bijzonder wil je het hebben. Wij ontmoeten vandaag geen kloosterlingen of zusters, maar twee mannen strak in het pak. Directeur René Giel en commercieel manager Lars Beckers van Kontakt der Kontinenten zijn in 2009 aangetrokken door de stichting om de locatie op het gebied van zakelijke events nadrukkelijker op de kaart te zetten. Maar wel op een duurzame en authentieke wijze.


INTERVIEW

“Kontakt der Kontinenten wil mensen actief en bewust laten deelnemen aan een multiculturele en mondiale samenleving en houdt zich bezig met thema’s die in de internationale samenleving van belang zijn”, vertelt directeur René Giel. “Maatschappelijk verantwoord ondernemen zit in ons dna.”

Zakelijke plannen Kontakt der Kontinenten heeft zich tot doel gesteld om aantrekkelijker te worden voor een bredere doelgroep. Enerzijds is de leisuremarkt tegenwoordig welkom. De toerist die vanuit deze locatie de omgeving wil verkennen en kan genieten van een natuurlijke omgeving. Wij zijn vandaag vooral geïnteresseerd in die andere tak, de zakelijke meetingmarkt. Rene Giel: “Toen wij in 2009 binnenkwamen troffen we een gedateerde situatie aan. Dat gold voor zowel de zakelijke ruimten als een groot deel van de hotelkamers. Daar zijn we actief mee aan de slag gegaan. Ook het managementteam is een aantal jaar geleden ingrijpend gewijzigd. In onze nieuwe filosofie willen we onze gasten een wereldse beleving aanbieden. Met onze unieke ruimten – het is echt bijzonder om in een voormalig kloosterkapel een training te krijgen – maar ook met bijvoorbeeld food en beverage. Ook daar is een werelds sausje overheen gegaan.” Kontakt der Kontinenten beschikt over tal van zakelijke faciliteiten. Het hoofdgebouw telt 28 conferentiezalen, waarvan twee grote met ruimte tot 220 bezoekers in theateropstelling. De diversiteit van de zalen is groot. “Vaak worden grote zalen plenair gebruikt en de kleinere voor de break outs”, zegt Lars Beckers, commercieel manager van Kontakt der Kontinenten. De Ceciliakapel kan in een historische en kerkelijk decor 160 personen herbergen. In het klooster zijn daarnaast nog zes vergaderzalen beschikbaar. De geschiedenis en het gedachtegoed komen overal terug en zijn daardoor belangrijke usp’s voor Kontakt der Kontinenten.

Meetingmarkt René Giel: “We merken dat de meetingmarkt is veranderd. Meerdaagse trainingen zie je steeds minder en e-learning zal toenemen als vervolg op een cursus. Maar als er wel iets geboekt wordt, willen organisatoren iets bijzonders. Dat kunnen wij ze bieden. Door deze prachtige locatie, maar ook door de centrale ligging en de faciliteiten buiten. We hebben veel natuur en groen. Ook ideaal voor teambuildingactiviteiten.” “Verder merk je dat de flexibilisering is toegenomen. Werd vroeger een half jaar van tevoren een bijeenkomst geboekt; nu kan het zo zijn dat ik vandaag een telefoontje krijg om volgende week iets te realiseren. Die verandering was echt niet altijd even eenvoudig,

maar we kunnen tegenwoordig goed omgaan met deze nieuwe werkelijkheid.” Kontakt der Kontinenten is de crisisjaren goed doorgekomen. René Giel: “We hebben anticyclisch geïnvesteerd waardoor er nu een volwassen locatie en organisatie staat. Een sterk driesterren product. We gaan met de tijd mee. We hebben ons aangesloten bij MeetingReview, dat gekoppeld is aan Olery, een online reputatieprogramma, waar we al geruime tijd mee werken om onze reputatie online te monitoren.” Lars Beckers: “De reviews komen realtime op onze website en we doen er echt wat mee. We kijken waar we kunnen verbeteren en reageren op reacties. Alles met als doel om ons product verder te verbeteren. We houden ons zelf graag een kritische spiegel voor. Je moet namelijk alert blijven. En wij hebben als doel een wereldse gastvrijheid te verlenen, dan moet je daar ook echt voor gaan.”

Conferentieapp Alle grote conferentiezalen zijn voorzien van de nieuwste presentatieapparatuur. Daarnaast beschikt Kontakt der Kontinenten over een eigen app, die is ontwikkeld samen met mediapartner On-Site. Lars Beckers: “Onze conferentieapp bevat informatie over de bijeenkomst of conferentie die je bijwoont. Van een compleet programma en plattegrond tot en met de hand-outs van de spreker. De organisator kan zo vooraf al communiceren met de bezoekers aan zijn conferentie. De app is zo succesvol dat we die ook beschikbaar hebben gesteld aan andere locaties zodat je een soort norm krijgt en het voor organisatoren aantrekkelijk wordt om er overal mee te werken.” Historie en innovatie komen hier samen. Dat blijkt ook op het gebied van duurzaamheid. Rene Giel: “Zoals gezegd zit duurzaamheid in onze genen. Wij beschikken over het Gouden Green Key Keurmerk en het kostte ons echt niet veel zweetdruppels om dat in de wacht te slepen. Wij zíjn duurzaam. Bij ons vragen we ook geen geld voor water, maar wel een vrijwillige bijdrage. Om daarmee projecten in ontwikkelingsgebieden te financieren. En ons eten is eerlijk met een werelds sausje. Prachtig toch!” Rene Giel ziet net als Lars Beckers genoeg uitdagingen om Conferentiehotel Kontakt der Kontinenten als ‘ontmoetingsplaats voor wereldburgers’ te behouden. “Iedereen is welkom, ongeacht afkomst, denkwijze of religie. Wij willen een one-stop-shop-locatie zijn, waar je een conferentie, bijeenkomst of cursus bijwoont, lekker dineert en vervolgens overnacht. Maar we gaan ook een goed bedrijfsfeest niet uit de weg. We zijn positief over de toekomst. Natuurlijk komen zaken als e-learning en videoconferencing snel op, maar elkaar lijfelijk ontmoeten zal nooit verdwijnen. Als je zorgt dat je uniek, bijzonder en onderscheidend blijft, ga je samen een mooie toekomst tegemoet.” < HERFST 2015 QM|071


HOTELOVERZICHT

HOLIDAY INN LEIDEN / ECC LEIDEN AANTAL

200 15 KAMERS

ZALEN

2

RESTAURANT PERSONEN

2500 CONFERENTIE

2500 FEEST

450

RESTAURANT

Holiday Inn Leiden / ECC Leiden biedt vele mogelijkheden als locatie voor vergaderingen, trainingen, congressen, evenementen en overnachtingen. Gezelschappen van 2 tot 2500 personen bieden wij ruim 1775 m² vrije vloeroppervlakte als ‘black-box concept’, 14 losse vergaderzalen, 200 hotelkamers, een restaurant, bar, (sport-)faciliteiten, 350 gratis parkeerplaatsen, gratis Wi-Fi en shuttle service. ECC Leiden ligt onder één dak met het hotel, waardoor er een uniek scala aan mogelijkheden wordt geboden. Dit evenementen- en congrescentrum (plenaire zaal ruim 1775m²) biedt verder een vide (431 m²), twee ruime foyers (respectievelijk 300m² en 223 m²) en eigen catering. Centraal gelegen in de Randstad, nabij de uitvalswegen van A44 en A4. WWW.HOLIDAYINNLEIDEN.NL

NOVOTEL DEN HAAG CITY CENTRE Top locatie gelegen in het hartje van de stad Den Haag en in de Haagse Passage, tegenover “Het Binnenhof”. Op loopafstand van het station en makkelijk te bereiken vanaf de snelweg. Eigen parkeergelegenheid.

AANTAL

106 9 KAMERS

ZALEN

1

RESTAURANT PERSONEN

80

CONFERENTIE

200 FEEST

80

RESTAURANT

WWW.NOVOTEL.COM/1180

072|QM HERFST 2015


HOTELOVERZICHT

LANDGOED DE ROSEP Oisterwijk is de natuurrijke residentie van Landgoed de Rosep. Tussen de bossen en de vennen bevindt zich het hartverwarmende business hotel van allure. Gastvrijheid en behulpzaamheid vormen bij ons het uitgangspunt voor uw verblijf. De capaciteit van de verschillende zalen varieert van 6 tot 250 personen. Door een flexibele manier van werken kunnen meerdere ruimtes voor uw meeting worden benut. Alles is mogelijk voor uw meeting, waarbij de groene omgeving voor een uniek en inspirerend decor zorgt. Landgoed de rosep is geclassificeerd met 4 vergaderhamers. Gelegen in de driehoek Tilburg, ’s-Hertogenbosch en Eindhoven. Het middelpunt van de Benelux!  www.rosep.com

CONFERENTIEHOTEL KONTAKT DER KONTINENTEN Kwaliteit in bijeenkomsten vindt u verscholen in het groen van de Utrechtse Heuvelrug, dichtbij de afslag Soesterberg A28. Het is een unieke historische locatie die bestaat uit het voormalige missiehuis St. Jan en Klooster Cenakel. De combinatie van moderne faciliteiten, duurzaam ondernemerschap gecombineerd met een creatieve keuken en een ‘mooi verhaal’ maakt van uw bijeenkomst een bijzondere belevenis. Bij mooi weer kan ook de tuin met creatieve zitjes en hoekjes dienen als breakout room. Breng quality in úw meeting en ervaar wereldse gastvrijheid.  www.kontaktderkontinenten.nl

MANSION HOTEL BOS & VEN Voor grote of kleine groepen biedt Mansion Hotel Bos & Ven perfecte vergaderaccommodatie. Wij staan garant voor kwaliteit en deskundige begeleiding van al uw zakelijke meetings. U kunt zich in alle rust richten op het doel van uw meeting. We beschikken over 7 unieke vergaderzalen die van alle gemakken zijn voorzien. In het gehele hotel is gratis draadloos internet beschikbaar. In het restaurant kunt u overdag genieten van een uitgebreid lunchbuffet om weer genoeg energie op te doen voor uw bijeenkomst. In de avond kunnen wij u verwennen met een culinair diner. Heerlijke gerechten met elk seizoen een culinair thema met een afgeleid 4-gangen menu.  www.bos-ven.nl

BADHOTEL DOMBURG Op zoek naar... frisse zeelucht, ruime zalen (met daglicht, airco en comfortabele fauteuils), filevrij rijden en een groene omgeving? Geïnspireerd vergaderen doet u in Badhotel Domburg. www.badhotel.com HERFST 2015 QM|073


INTERVIEW

TEVREDENHEID OVER COMBINATIE VAN DRIE ZUSTERHOTELS IN AMSTERDAM ZUIDOOST

‘IN DEZE TIJD MOET JE AFWIJKEN EN OPVALLEN’ Amsterdam Zuidoost is Amsterdam Zuidoost niet meer. Van een gebied met saaie kantoren waar je ’s avonds het liefst niet kwam, is deze plek uitgegroeid tot een entertainment hotspot bij uitstek. The Vincent Hotel Group beschikt er met Hampton by Hilton, Holiday Inn en Holiday Inn Express over maar liefst drie hotels op loopafstand van elkaar.

D

e komst van de Amsterdam ArenA vormde de voorbode van een complete metamorfose van Amsterdam Zuidoost, die de afgelopen twintig jaar gestalte kreeg. Uitgaanstempels als Ziggo Dome en de Heineken Musical Hall openden hun deuren, de metro en trein stoppen voor de deur en het saaie kantorengebied kreeg een nieuw gezicht. Opvallend genoeg bleven de hotelketens nog lang in de afwachtende stand. Maar die tijd ligt achter ons. Vorig jaar opende The Vincent Hotel Group (TVHG) haar tweede en derde hotel binnen een vierkante kilometer en inmiddels staat er een fiks aantal hotels van andere eigenaren ‘in de steigers’.

De open lobby We hebben afgesproken met general manager Henk Jan Burgers en director of sales Rick Engeringh van de twee nieuwe hotels binnen de groep: Holiday Inn Amsterdam - Arena Towers en Holiday Inn Express Amsterdam - Arena Towers. De hotels liggen bovenop elkaar en hebben een oud kantoorpand weer tot leven gewekt. Sterker nog, de conservatieve kantoorgevel van weleer is vervangen door een hypermodern jasje. En binnen is het zo mogelijk nog nieuwer. We krijgen Starbucks koffie geserveerd in ‘De Open Lobby’ van het Holiday Inn, de grote broer van de twee. “De Open Lobby is een nieuw concept”, legt Rick Engeringh uit. “De receptie, lobby, het restaurant, de bar, de lounge en de businesscorner zijn gecom074|QM HERFST 2015

Tekst & Beeld Sjoerd Geurts

bineerd tot één open, samenhangende ruimte, waarin gasten 24 uur per dag kunnen eten, drinken werken en ontspannen. Sfeervol ingericht met allerlei hoekjes. Hier overkomt je het huiskamergevoel en hier bepaalt de gast wat hij wil. Hij kan gratis internetten en wil hij ’s avonds een ontbijt omdat hij net uit het vliegtuig stapt, dan kan dat. De gast is koning. Deze plek is daarbij prima geschikt voor kleine zakelijke meetings of breakouts uit een grote plenaire bijeenkomst. Of een ontbijt. Want ondertussen telt De Open Lobby stiekem toch zo’n tweehonderd zitplaatsen.”

Bedrijfsleven De Open Lobby is slechts een van de instrumenten die Holiday Inn inzet om het bedrijfsleven warm te krijgen voor zakelijke meetings. Rick Engeringh: “We beschikken over voldoende faciliteiten. De twee nieuwe hotels hebben samen bijna 450 hotelkamers en Holiday Inn telt duizend vierkante meter aan vergaderruimte verdeeld over tien zalen. De zalen bieden alle technische faciliteiten die nodig zijn bij een meeting. Op de begane grond beschikken we over een grote zaal voor vierhonderd personen, die we weer kunnen verdelen in vijf kleinere zalen. De Open Lobby is de woonkamer van het hotel. Geen saai formeel zaaltje waar altijd dezelfde mensen het hoge woord hebben, maar een informele vlotte setting waar alles anders loopt. Het aardige is dat onze hotels elkaar aanvullen. Holiday Inn Express (drie sterren) hanteert een ‘select service’ formule met beperkte faciliteiten. Holiday Inn (vier sterren) beschikt over De Open Lobby, meeting faciliteiten en een


Mini-Gym. Samen met Hampton by Hilton, die hier qua faciliteiten precies tussen valt, bieden wij per nacht bijna zevenhonderd kamers aan in Zuidoost.” Henk Jan Burgers: “Een trend is dat veel gasten graag naar buiten trekken bij een zakelijke meeting, beurs of congres. Dat kan hier in deze entertainment spot prima. Maar in die gedachte kunnen ze ook kiezen voor een viersterrenmeeting en een driesterrenovernachting in een van de andere hotels. Zo kun je op een makkelijke manier helpen een besparing te maken en echt maatwerk verrichten in een tijd waarin iedere euro nog een keer wordt omgedraaid. En om maatwerk draait het tegenwoordig. Geen enkele zakelijke meeting lijkt nog op elkaar. De leadtijd wordt korter en iedereen wil iets bijzonders. Dat kan bij ons.”

Internationale kansen Een groot deel van Nederland kent de ontwikkelingen in Amsterdam Zuidoost, toch zijn er ook nog voldoende mensen die geen prettige associatie hebben met dit gebied. Henk Jan Burgers: “Aan ons de taak om de mensen een keer hier te krijgen. Zien is geloven. Dit is een gebied geworden waar je wilt zijn. Mooi en dynamisch. We werken ook met andere partners, zoals de Amsterdam ArenA, samen om dit gebied nationaal en internationaal te promoten.” Beide heren zien dan ook volop kansen in het buitenland. “Met de vestiging van Ryanair op Schiphol neemt het aantal goedkope vluchten naar Amsterdam toe. We zijn prima te bereiken vanaf Schiphol met openbaar vervoer en we beschikken over ruim vier-

honderd eigen parkeerplaatsen. Allemaal USP’s waarmee we de zakelijke klant kunnen verleiden.”

Het enige hotel De twee nieuwe hotels hebben hun draai volgens Rick Engeringh en Henk Jan Burgers snel gevonden. Henk Jan Burgers: “Bij de opening vorig jaar mei begonnen we met nul boekingen. Maar sindsdien is het gaan lopen. Alle bedrijven in de omgeving zijn al wel een keer hier geweest. Ze zien dat we iets extra’s bieden. Veel hotels lijken op elkaar. In deze tijd moet je afwijken en opvallen. Een andere invulling durven te geven aan je meeting. Dat kan hier! Wij zijn nog steeds het enige hotel waar de meetingmarkt in Zuidoost terecht kan voor grote bijeenkomsten en daarnaast kunnen wij combinaties maken - voor meetings en congressen tot duizend personen - met de Amsterdam ArenA of de Heineken Music Hall.” Het relatieve monopolie zal waarschijnlijk niet lang duren. Of er voorzichtig wat angst is voor de nieuwe collega’s die de komende jaren hun deuren openen. “Haha, nee hoor”, zegt Henk Jan Burgers. “Integendeel. Het is juist goed dat er meer hotels bijkomen. We gaan elkaar versterken. Je komt toch liever naar een bruisend gebied waar veel te doen is, dan naar een verlaten regio met slechts een handjevol voorzieningen! Het hele gebied krijgt met de komst van nieuwe hotels een impuls. We worden er allemaal beter van. Als je maar niet stilzit. Wij blijven ons concept verder ontwikkelen, loyaliteitsprogramma’s voor bedrijven aanbieden en iedere meeting als maatwerk beschouwen. Want daar draait het om.” <

Het is juist goed dat er meer hotels bijkomen, stellen general manager Henk Jan Burgers en director of sales Rick Engeringh. ‘We gaan elkaar versterken’

HERFST 2015 QM|075


HOTELOVERZICHT

DE RUWENBERG HOTEL | MEETINGS | EVENTS De Ruwenberg Hotel | Meetings | Events is een luxe locatie in een rustige omgeving met veel ruimte voor buitenactiviteiten. De Ruwenberg is gelegen te Sint-Michielsgestel op 5 minuten van de A2 en biedt u 194 hotelkamers en 2 Executive Suites, allen voorzien van airconditioning en uitzicht op een uniek stukje Brabant. Voor Meetings is De Ruwenberg de ideale locatie met keuze uit 16 grotere en 24 kleine zalen. De aparte vleugels met eigen lounges en terrassen bieden veel exclusiviteit. Voor evenementen heeft De Ruwenberg een Atrium voor 250 personen en een bar met terras en buitenkeuken. Het 14ha landgoed is uitermate goed geschikt voor grotere gezelschappen. De Ruwenberg heeft verder veel sportfaciliteiten (o.a. zwembad, Driving-Range en tennisbanen).

AANTAL

196 40 KAMERS

ZALEN

2

RESTAURANT PERSONEN

250

CONFERENTIE

300 FEEST

250

RESTAURANT

WWW.RUWENBERG.NL

HHHH

HOTEL ZUIDERDUIN Hotel Zuiderduin ligt in Egmond aan Zee op 100 meter van het strand. Het hotel heeft de beschikking over 550 kamers en 33 zalen, variërend van een vergaderzaal van 30 m2 tot een zaal van 1.000 m2 voor grote congressen, evenementen en feesten. In het hotel is een restaurant aanwezig dat plaats biedt aan 700 gasten; op dezelfde verdieping is onder meer een bistro en een gezellige bar te vinden. De accommodatie beschikt verder over een zwembad, diverse sauna’s, een wellness center, een fitnessruimte, een squashbaan en een bowlingcenter met 8 moderne bowlingbanen. Als u meer wilt weten over de zee aan mogelijkheden, kunt u contact opnemen met de salesafdeling van het hotel: sales@zuiderduin.nl of tel. 072-7502020. WWW.ZUIDERDUIN.NL

076|QM HERFST 2015

AANTAL

550 33 KAMERS

ZALEN

2

RESTAURANT PERSONEN

800

CONFERENTIE

1500 FEEST

700

RESTAURANT


HOTELOVERZICHT

WOUDSCHOTEN HOTEL & CONFERENTIECENTRUM Woudschoten Hotel & Conferentiecentrum ligt verscholen in de Zeister bossen, op een 45 hectare groot landgoed, dat overgaat in het Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug. Tussen al dit groen bieden wij, in een sfeervolle accommodatie, een compleet product met diverse faciliteiten en een helder prijsbeleid. Het enige dat u hoeft te doen, is concentreren op het doel van uw verblijf. Wij verzorgen de rest.  www.woudschoten.nl

GOLDEN TULIP HOTEL CENTRAL De 12 multifunctionele vergader-, en feestzalen zijn voorzien van interactieve schermen, Apple TV, nieuw geluidssysteem, gratis Wi-Fi, airconditioning, optimale geluidsisolatie en een speciaal duurzaam lichtplan met led verlichting die zorgt voor verschillende kleuren en sferen. Met een reeks aan mogelijkheden en faciliteiten is Golden Tulip Hotel Central het kloppende hart in de binnenstad van ’s-Hertogenbosch. Het hotel beschikt daarnaast over o.a. 125 kamers, een prachtige 14e-eeuwse gewelvenkelder, restaurant, brasserie, twee hotelbars en een fitnesscentrum op de 7e etage met uitzicht op de Sint-Jan.  www.hotel-central.nl

HOTEL MITLAND UTRECHT Hotel Mitland is een rustig gelegen 4-sterren hotel aan de rand van Utrecht waar service en gastvrijheid de hoogste prioriteit hebben. Wij beschikken naast 14 multifunctionele vergaderzalen (allen voorzien van daglicht) over een restaurant met prachtig terras, 141 luxe hotelkamers, een bowlingcentrum en een zwembad met sauna én fitnessruimte. Wij zijn praktisch gelegen op slechts 10 minuten rijden van het stadscentrum, enkele minuten van de A27 en in een rustig en groen stadspark. Verder beschikt ons gehele hotel over gratis WiFi en zetten wij al jaren in op een duurzame bedrijfsvoering.  www.mitland.nl

ALEXANDER HOTEL Met een unieke ligging op loopafstand van zee en strand is het Alexander Hotel een ideale locatie voor uiteenlopende zakelijke bijeenkomsten. Het hotel telt 8 multifunctionele zalen allen voorzien van airconditioning en natuurlijk daglicht. De zalen beschikken over moderne audiovisuele middelen en in het hele hotel is er gratis toegang tot wifi. Het hotel heeft hiernaast ook 62 comfortabele hotelkamers, een á la carte restaurant en een gezellige loungebar. Hotelgasten kunnen kosteloos gebruik maken van het naast het hotel gelegen Azzurro Wellness Center en het ruime afgesloten parkeerterrein. Als u tijdens uw bijeenkomst toe bent aan een wisseling van omgeving kunt u terecht bij Alexander Beach Club. In dit permanent geopende strandpaviljoen is het mogelijk met uw gezelschap te lunchen, dineren of de bijeenkomst af te sluiten met een gezellige borrel.  www.alexanderhotel.nl HERFST 2015 QM|077


INTERVIEW

POSTILLION HOTELS VERLEGT GRENZEN ALS NIEUWE EXPLOITANT VAN CONGRESCENTRUM WTC ROTTERDAM

‘WE COMBINEREN HET BESTE VAN TWEE WERELDEN’ Het was geen vooropgezet plan. In de zoektocht naar een nieuwe locatie in de Randstad keek Postillion Hotels in eerste instantie vooral naar Amsterdam, maar viel het oog bij toeval op het World Trade Centre Rotterdam. Een locatie zonder hotelkamers, maar met ‘fantastische mogelijkheden’, ook internationaal, zo oordeelde de directie al snel.

P

ostillion Hotels is sinds 1 april de nieuwe exploitant van het beurs- en congrescentrum World Trade Centre Rotterdam. De Nederlandse keten met zes hotels heeft haar zevende vestiging gedoopt met de naam Postillion Convention Centre WTC Rotterdam. “We zijn trots op onze nieuwe locatie in de havenstad en de internationale kansen die hier liggen”, zegt Erik-Jan Ginjaar. Hij is sinds vorig jaar regio-directeur West. Onder zijn verantwoordelijkheid vallen voortaan de hotels in Dordrecht, Bunnik en het congrescentrum in Rotterdam. “We oriënteerden ons op Amsterdam en toen we werden gewezen op het World Trade Centre in Rotterdam. Een prachtige locatie, echter zonder hotelkamers. Toch zijn we er voor gegaan. Het is een hoog aangeschreven congres- en vergadercentrum op een strategisch mooie locatie. Deze stap past in de strategie van Postillion om enerzijds nationaal verder te groeien als aanbieder van zakelijke faciliteiten en anderzijds ook om ons verder te positioneren op de internationale markt van congressen en beurzen. De overname verstevigt onze positie als specialist met prachtige congres-, evenement- en beursfaciliteiten in het zakelijk hart van Rotterdam.”

Unieke plek In Rotterdam beschikt Postillion over 37 vergader- en congreszalen. De grootste plenaire zaal kan duizend gasten herbergen. Daarnaast is er nog een expositieruimte, die plaats biedt aan vierduizend gasten en een restaurant annex brasserie. Ginjaar: “Het is een unieke plek voor congressen en beurzen. Alleen de hotelfa078|QM HERFST 2015

Tekst & Beeld Sjoerd Geurts

ciliteiten ontbreken. Dat is natuurlijk jammer. Maar we hebben wel de wens om daar hotelfaciliteiten aan te bieden. We zijn al in gesprek over de mogelijkheden.” De overname in Rotterdam ging overigens niet zonder slag of stoot. Er was een ‘gewenningsperiode’ nodig voor alle partijen. “Het team van WTC vond het eerst maar vreemd dat een ‘wegrestaurant’ het congrescentrum overnam. Een gedachte die teruggaat naar de oorsprong van Postillion in 1979, toen Postiljon nog met een ‘J’ werd gespeld. In Rotterdam waren we niet bekend. Wij hebben inmiddels bewezen dat we met ons Meet Work Stay concept en de internationale klantportfolio veel meer zijn dan een wegrestaurant. We moesten echt aan elkaar wennen. Binnen de Postillion organisatie vergaderen we regelmatig, dat waren ze in Rotterdam niet gewend. Daar dopten ze hun eigen boontjes. Door goed naar elkaar te luisteren is er nu één organisatie ontstaan.” “We hebben het beste van twee werelden weten te combineren in een stad met internationale allure. De congresspecialist uit Rotterdam met de gestructureerde organisatie zoals Postillion al jaren is.” “Zoals gezegd leren we enorm veel van elkaar. Een voorbeeld? In Rotterdam wisten ze precies hoe je goede offertes maakt die ook internationaal aanspreken. Met een stuk beleving. Wij kenden weer USP’s zoals de formule Brainfood, waarmee we heel bewust aandacht schenken aan de voedingsmomenten tijdens congressen en onze meeting host die de gasten vanaf de eerste minuut serviced en kennis laat maken met het ‘warme gevoel’ dat Postillion graag


wil uitstralen. De combinatie van deze twee werelden maakt ons beiden sterker.”

Benchmark Nu de mistbanken van de crisis ook in Nederland zo langzamerhand zijn verdwenen, roert Postillion zich nadrukkelijk op de meetingmarkt. De overname van het WTC past daarin. “We hebben onszelf als doel gesteld om in Nederland de benchmark te worden op het gebied van congressen, vergaderingen en zakelijk ontmoeten. Met het WTC krijgen we prachtige nieuwe mogelijkheden. Maar vergeet niet onze centraal gelegen locatie in Bunnik. Daar loopt het zo goed dat we zelfs hebben besloten om het reeds verbouwde Bunnik nog maar eens uit te breiden met een extra zaal voor 1.500 mensen. Die is inmiddels gereed. Het succes van Bunnik is het succes van Postillion.” Volgens Erik-Jan Ginjaar ligt het concept Meet Work Stay aan de basis van de aantrekkende zakelijke markt bij Postillion Hotels. ‘Meet Work Stay’ richt zich op de zakelijke reiziger die veel onderweg is en het maximale uit zijn tijd wil halen. “Iedere vestiging heeft vergaderarrangementen en is uitgerust met business­ points met wifi en faciliteiten die voorzien in de behoefte van de zakelijke reiziger. Alles binnen handbereik. Die formule blijkt een succes. Wij ontzorgen relaties op alle fronten.”

Compleet veranderd Wil je een succesvolle locatie worden, dan moet je volgens ErikJan Ginjaar wel innoveren en flexibel zijn. “De meetingmarkt is

Erik-Jan Ginjaar: ‘We hebben onszelf als doel gesteld om in Nederland de benchmark te worden op het gebied van congressen, vergaderingen en zakelijk ontmoeten’

compleet veranderd. Boekingen worden bijvoorbeeld steeds later gedaan. Ik kreeg vandaag een aanvraag binnen voor een tweedaags congres voor honderdvijftig man voor over twee maanden. Zo’n korte leadtijd was enkele jaren geleden niet voor te stellen. Heel bizar. Congressen en meetings worden ook steeds interactiever. Met goede audiovisuele ondersteuning, kortere plenaire bijeenkomsten en veel breakouts. Wat dat betreft is het mooi dat we met Rotterdam ook een compleet andere visie op de congres- en meetingmarkt hebben binnengehaald. Ook daar leren we van elkaar. In Rotterdam werd bijvoorbeeld gewerkt met een dedicated netwerk. De organisator krijgt dan een eigen wifinetwerk, met eigen codes waarmee hij zijn gasten informatie kan toesturen over het congres of een plattegrond. Dat is een mooie USP die we al hebben gekopieerd naar bijvoorbeeld Bunnik.” Erik-Jan Ginjaar voorziet mooie tijden voor de meetingmarkt en ‘zijn’ Postillion Hotels. “We keren niet meer terug naar de periode van voor 2007. Er is een nieuwe werkelijkheid ontstaan. Maar er liggen veel nieuwe kansen. Als we kijken naar de ontwikkelingen bij Postillion Hotels dan zien we dat de zakelijke bijeenkomsten in de Randstad echt aantrekken en dat we in het oosten van Nederland weer meer leisuregasten trekken, die nu wel weer geld over hebben voor een overnachting. Dankzij onze zakelijke faciliteiten, bijvoorbeeld in Bunnik en Rotterdam, kunnen we ons nog nadrukkelijker richten op de nationale en internationale congressen. En dat zijn we ook van plan. We zien een mooie toekomst voor ons met de huidige locaties en daarnaast is uitbreiding nog steeds actueel….” < HERFST 2015 QM|079


HOTELOVERZICHT

POSTILLION HOTEL AMERSFOORT VELUWEMEER Postillion Hotel Amersfoort Veluwemeer combineert een eigentijdse sfeer met een prachtig uitzicht over het Veluwemeer. Het hotel heeft een groot terras aan het meer met een eigen aanlegsteiger. Met gratis gebruik van het wellnesscenter vormt het hotel een ontspannende uitvalsbasis. Alle hotelkamers zijn aangepast volgens milieubewuste richtlijnen en dit geldt ook voor het restaurant en de 12 multifunctionele ruimtes voor vergaderingen, bijeenkomsten of partijen. Veel van deze zalen bieden een prachtig uitzicht over de Randmeren of de jachthaven. Postillion Hotel Amersfoort Veluwemeer beschikt tevens over een business point speciaal ingericht voor korte meetings, besprekingen of flexwerken.

AANTAL

83 12

KAMERS

ZALEN

1

RESTAURANT PERSONEN

410

CONFERENTIE

WWW.POSTILLIONHOTELS.COM

HHHHH

POSTILLION HOTEL DORDRECHT AANTAL

77 17

KAMERS

ZALEN

1

RESTAURANT PERSONEN

700

CONFERENTIE

Postillion Hotel Dordrecht is in 2013 geheel gerenoveerd. Mede dankzij de goede bereikbaarheid en gratis parkeergelegenheid is het hotel dus dé ideale uitvalbasis voor al uw zakelijke afspraken. Met een vergaderoppervlakte van 1673m2 is Postillion Hotel Dordrecht uniek in Dordrecht! Alle hotelkamers zijn geheel gerenoveerd en zijn voorzien van luxe faciliteiten voor een ontspannen en comfortabel verblijf. Tevens beschikt het hotel over een sfeervol restaurant met ruim terras, een gezellige bar, een fitnessruimte en een business point voor korte meetings, werkbesprekingen of om te flexwerken. Postillion Hotel Dordrecht is winnaar van de nationale award: ‘Beste Congreslocatie van het Jaar 2014’

WWW.POSTILLIONHOTELS.COM

080|QM HERFST 2015


HOTELOVERZICHT

POSTILLION HOTEL ARNHEM AANTAL

83 12

KAMERS

ZALEN

PERSONEN

300

CONFERENTIE

Postillion Hotel Arnhem biedt 12 multifunctionele zalen en vergaderruimtes tot maximaal 300 personen en is eenvoudig te bereiken via de A12. U kunt gratis parkeren op ons eigen parkeerterrein en de meetinghost zal u en uw gasten persoonlijk ontvangen, begeleiden en de nodige assistentie verlenen om uw meeting naar wens te laten verlopen. Alle 83 hotelkamers zijn voorzien van basisfaciliteiten en zijn aangepast volgens milieubewuste richtlijnen. Dit maakt Postillion Hotel Arnhem een ideale uitvalbasis voor workshops, trainingen, conferenties en bijeenkomsten.

WWW.POSTILLIONHOTELS.COM

POSTILLION HOTEL HAREN GRONINGEN Het Postillion Hotel Haren Groningen is een comfortabel 3-sterren hotel en ligt zeer gunstig ten opzichte van de stad Groningen. Het hotel is gelegen naast de A28 in Haren en is uitgerust met een sfeervol restaurant, gezellige bar, 8 multifunctionele zalen en vergaderruimtes tot maximaal 350 personen, 97 comfortabele hotelkamers die zijn aangepast volgens milieubewuste richtlijnen. Bij het hotel kunt u gebruik maken van gratis parkeergelegenheid. Daarnaast heeft het hotel een Business Point voor korte meetings, werkbesprekingen of flexwerken.

AANTAL

97 8

KAMERS

ZALEN

1

RESTAURANT PERSONEN

350

CONFERENTIE

WWW.POSTILLIONHOTELS.COM

HERFST 2015 QM|081


HOTELOVERZICHT

HHHHH

POSTILLION HOTEL UTRECHT-BUNNIK Winnaar “Beste Congreslocatie van het Jaar” 2012 en 2013! Het hotel telt 30 multifunctionele zalen en vergaderruimtes tot maximaal 1500 personen en is eenvoudig te bereiken via de A12. U kunt gratis parkeren en de meetinghost zal u en uw gasten persoonlijk ontvangen. Het hotel heeft de classificatie van vijf vergaderhamers, met een uitzonderlijke 100% score en de hoogste status op gebied van maatschappelijk verantwoord ondernemen; het gouden Green Key certificaat. Alle 79 hotelkamers zijn aangepast volgens milieubewuste richtlijnen en dit geldt ook voor het restaurant en de multifunctionele ruimtes voor vergaderingen, bijeenkomsten of events. Daarnaast heeft het hotel een Business Point voor korte meetings of flexwerken.

AANTAL

79 30

KAMERS

ZALEN

1

RESTAURANT PERSONEN

1500 CONFERENTIE

WWW.POSTILLIONHOTELS.COM

HHHHH

POSTILLION HOTEL DEVENTER AANTAL

96 15

KAMERS

ZALEN

1

RESTAURANT PERSONEN

250

CONFERENTIE

Winnaar van de Dutch Hotel Award 2014! Postillion Hotel Deventer is de ideale uitvalsbasis voor uw zakelijke ontmoeting of ontspannen weekendje weg! Het hotel is in 2013 gerenoveerd en beschikt over 93 kamers, waaronder een aantal comfortkamers met extra faciliteiten en 3 suites. Het hotel heeft de maximale classificatie van 5 hamers ontvangen als congres- en vergaderlocatie. Het hotel biedt 15 verschillende conferentiezalen, alle voorzien van airconditioning. Voor kleine exclusieve bijeenkomsten, tot maximaal 12 personen, staan onze luxe boardrooms tot uw beschikking. Voor korte meetings, werkbesprekingen of als flexibele werkplek kunt u daarnaast gebruik maken van ons business point.

WWW.POSTILLIONHOTELS.COM

082|QM HERFST 2015


MEETINGPLANNER

084|QM HERFST 2015

Profile for Het_Portaal_Uitgevers

QM Herfst 2015  

IN DEZE EDITIE: Olaf Laurs van Medilex | Zo communiceer je optimaal met de media | Foodtrucks op zakelijke evenementen | Preview ibtm world...

QM Herfst 2015  

IN DEZE EDITIE: Olaf Laurs van Medilex | Zo communiceer je optimaal met de media | Foodtrucks op zakelijke evenementen | Preview ibtm world...

Advertisement

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded