Page 17

RONDVRAAG

Edwin Nunnink  

Als we de recente berichtgeving mogen geloven staan vrijwel alle economische indicatoren op groen. Wij vroegen ons af of deze tendens ook merkbaar is bij organisatoren en leveranciers van beurzen.

Profiteert de beurzenbranche mee? “

Hans van Leeuwen, Trendwatcher & expert in leisure Pleisureworld

‘Beurzen hebben alleen bestaansrecht omdat er beurshallen zijn’ “Het gaat economisch helemaal niet goed. Ik was vorige week in Amerika voor de IAAPA Attractions Expo en daar was het internationale sentiment slecht. Er is een duidelijke teruggang te zien in China en de onrust in de wereld is funest voor de opkomende landen. Je ziet dat de top drie Nederlandse bedrijven die in die markt wereldwijd actief zijn voor de komende twee jaar nog wel een gevulde orderportefeuille hebben, maar dat was vroeger voor

een langere periode. De rest van de bedrijven heeft het moeilijk en de mindere bedrijven zijn al verdwenen. En als je omzet hebt, mag je blij zijn als er ook nog een marge tussen zit.” “Ik ben het afgelopen half jaar op beurzen geweest in Moskou, Dubai, Duitsland, Amerika, Nederland en België en ik zie nu na 35 jaar duidelijk hoe de beursvloer een afspiegeling is van hoe het er op dat moment voor staat in een regio of industrie. Landelijke beurzen veranderen in kleine nichebeurzen of zijn alleen nog van regionale betekenis. De grote bedrijven presenteren zich tegenwoordig vaak alleen op internationale beurzen en laten de nationale beurzen links liggen. “De Europese en Amerikaanse beurzen merken dat China zich terugtrekt. Chinese bedrijven kregen 50 tot 75 procent subsidie op direct kosten voor een buitenlandse beursdeelname. Die is nu gestaakt.”

“Nieuwkomers in de markt als Airbnb, Uber en de vele start-ups, hebben het beursplatform helemaal niet nodig. Er zijn ook internetfora – zoals doggydays en de mama’s – waar mensen met dezelfde interesses zich organiseren. Je kunt als bedrijf je beter daar profileren dan op een beurs.” “De behoefte om te ontmoeten blijft. Alleen de manier waarop is veranderd. Vroeger liep je alle dagen op de beursvloer om kennis en informatie op te zuigen. Nu lopen daar de beslissingsnemers niet meer. Die ontmoet je nu bij ontbijtsessies of diners, backstage tours en kennissessies. De beursvloer is nog maar bijzaak” “Je ziet echter weinig innovatie in de beurzensector. Beursorganisatoren houden zich te weinig bezig met storytelling en de customer journey. Beurzen hebben alleen bestaansrecht omdat er beurshallen zijn. Anders niet.”

www.expovisie.nl17

Expovisie 626 Winter 2015  

IN DEZE EDITIE - Case: Oosterberg op Elektrotechniek | Interview: Bart Strijker predikt digital first | Beurlocaties: Beurs op braakliggend...

Advertisement