Page 1

Week 4, Woensdag 25 januari 2012

Zorgen voor iemand met dementie

ctief

A

pagina 9

NIEUWERKERK

A/D

IJSSEL

Lokaal muziektalent laat weer van zich horen

NIEUWERKERK

Taizé-viering in De Bron In kerkgebouw De Bron aan de Ringvaartlaan wordt op zondag 5 februari weer een zogeheten Taizé-viering gehouden. Een Taizé-viering heeft een meditatief karakter door zang, lezing, gebed en stilte. De liederen zijn eenvoudig en worden door het gelegenheidskoor ingezet, waarbij iedereen wordt uitgenodigd mee te zingen. Door de herhaling krijgt dit zingen een meditatief karakter. Verder zijn gebed en stilte belangrijke elementen in de viering. De kerkdienst met liederen in diverse talen begint om 17.00 uur. Medewerking wordt verleend door de cantorij van de Bron en diverse muzikanten. Als u mee wilt oefenen dan graag aanwezig zijn om 15.30 uur.

NIEUWERKERK A/D IJSSEL – Mattanja van Oudenaarden, ouderenadviseur in de gemeente Zuidplas, organiseert op woensdag 25 januari twee bijeenkomsten over mantelzorg. ’s Middags van 13.30 tot 15.00 uur en ’s avonds tussen 19.30 en 21.00 uur. Mantelzorgers hebben een zware taak. De zorg voor een naaste met dementie wordt vaak als vanzelfsprekend gezien en komt vaak neer op één persoon. Om niet overbelast te raken of te vereenzamen moet de mantelzorger zichzelf behoeden voor emotionele en lichamelijke overbelasting. Overbelasting ontstaat vaak sluipend. Het is belangrijk de gezondheid van de mantelzorger in de gaten houden. Vanaf het moment van de diagnose zijn er veel vragen en onzekerheden. Lotgenoten kunnen met elkaar ervaringen delen, elkaar steunen, informeren en helpen. Carien van Nierop zal deze bijeenkomst begeleiden. Carien is gepensioneerd en heeft jarenlange ervaring als maatschappelijk werker. Verder was zij tot vorig jaar coördinator van Stichting Mentorschap Rotterdam. De rode draad in haar werk was het begeleiden van mensen met dementie en hun mantelzorgers. Nu is zij vrijwilliger bij Alzheimer Nederland als belangenbehartiger en geeft informatie in Alzheimercafés. Locatie van de bijeenkomst is het steunpunt aan De Meidoorn 1a in Nieuwerkerk aan den IJssel. Aanmelden kan telefonisch via tel. 0180310050. Bij aanmelden graag aangeven naar welke tijd de voorkeur uitgaat. De toegang is gratis.

Jaarvergadering PCOB Op woensdag 8 februari staat weer de jaarlijkse jaarvergadering van de PCOB, afdeling Zuidplas op het programma. En dat betekent ieder jaar een paar extraatjes. Deze keer een voorlichting van de ouderenadviseurs én na de pauze een luchtig gedeelte met óf een quiz óf een paar rondjes bingo. Aanvang: 14.00 uur. Een half uur eerder dan normaal dus! Plaats: de zaal van het Hervormd Kerkelijk Centrum, zoals gebruikelijk.

Amateurensembles speelden afgelopen zaterdag op ‘Kamermuziek aan de IJssel’ in de Muziekschool.

Nordic walking Iedere zaterdagochtend doet de ouderenbond PCOB in Nieuwerkerk aan nordic walking. En wie mee wil, mag mee. De start is om 9.30 uur op de parkeerplaats bij de ijsbaan in het Hitlandbos, aan de Hitlandselaan. De deelnemers gaan een klein uur lopen en houden ook een koffiepauze. Voor meer informatie: bel tel. 0810-312404 (na 16.30 uur) of mail naar w.bakkeren@telfort.nl.

NIEUWERKERK A/D IJSSEL - Onder de naam Kamermuziek aan den IJssel werd afgelopen zaterdag een avond georganiseerd waarop diverse amateurensembles optraden in de aula van de Muziekschool in Nieuwerkerk aan den IJssel. De opzet was hetzelfde als vorige jaren: ongeveer tien minuten per ensemble en wie niet zelf speelt, zit in de zaal als publiek. Daarnaast was uiteraard ook publiek welkom dat alleen kwam luisteren. Op het programma stonden boeiende en afwisselende optredens met onder meer stukken voor twee piano’s, piano en fluit, piano en zang en een klarinetkwintet.

Komende vrijdag:

Lampionnenoptocht ter ere van jarige koningin NIEUWERKERK A/D IJSSEL - Stichting Evenement organiseert ook dit jaar weer een lampionnenoptocht naar aanleiding van de verjaardag van de Koningin. Echter, dit keer niet op datum zelf (31 januari), maar een paar dagen eerder op vrijdag 27 januari. Gestart wordt vanaf winkelcentrum Dorrestein ter hoogte van Verhage en hier wordt ook geëindigd. Dit is ook de plek waar om 18.30 uur wordt verzameld. Voor iedereen is er warme chocolademelk en voor de eerste 40 deelnemers is er bovendien een gratis lampion beschikbaar. Deelnemers kunnen natuurlijk ook eigen lampionnen meenemen. De optocht

begint om 19.00 uur en er wordt een stempelkaart uitgedeeld. Bij de start, finish en tijdens de route kun je stempels verzamelen. De kinderen krijgen bij terugkomst na inlevering van een volle stempelkaart een attentie. Tot slot stelt Stichting Evenement drie cadeaubonnen beschikbaar voor de leukste zelfgemaakte lampion.

Ontmoetingsruimte Meidoorn open

Workshop over overbelasting bij mantelzorgers ZUIDPLAS - De ouderenadviseurs in Nieuwerkerk organiseren een informatieavond voor mantelzorgers, waarbij onder meer overbelasting bij mantelzorgers aan de orde komt. De nadruk ligt op het verzorgen van een naaste met dementie. Op woensdag 25 januari zijn er twee bijeenkomsten in De Meidoorn in Nieuwerkerk. Om niet overbelast te raken of te vereenzamen moet de mantelzorger zichzelf behoeden voor emotionele en lichamelijke overbelasting. Dat is één van de onderwerpen die aan bod komt. De bijeenkomst is verder bedoeld voor lotgenoten. Zij kunnen met elkaar ervaringen delen, el-

kaar steunen, informeren en helpen. Carien van Nierop begeleidt deze bijeenkomst. Carien is gepensioneerd en heeft jarenlange ervaring als maatschappelijk werker. Verder was zij tot vorig jaar coördinator van Stichting Mentorschap Rotter-

dam. De rode draad in haar werk was het begeleiden van mensen met dementie en hun mantelzorgers. Tegenwoordige is zij vrijwilliger bij Alzheimer Nederland als belangenbehartiger en geeft informatie in Alzheimercafés. De bijeenkomsten worden gehouden van 13.30 uur tot 15.00 uur en van 19.30 uur tot 21.00 uur. Deelname is gratis, maar wel graag vooraf aanmelden voor de middagof avondsessie. Aanmelden kan via tel. 0180-310050.

Sporten, acteren en dansen op Thorbecke Voortgezet Onderwijs

Bazar Ora et Labora op 4 februari

De ruimte is nu gezellig ingericht waar onder het genot van koffie of thee de senioren elkaar kunnen ontmoeten. Alle ouderen zijn welkom op 1 februari. De organisatie wil wel vooraf weten of u komt, zodat zij kan zorgen voor ‘iets lekkers’ bij de koffie. Daarvoor kunt u bellen naar tel. 0180-310050. Na de opening zal de Huiskamer van maandag t/m donderdag van 10.00 tot 12.00 uur geopend zijn. U bent dan vrij om binnen te wandelen. Er is altijd iemand aanwezig met wie u een praatje kan maken. De koffie is gratis.

NIEUWERKERK A/D IJSSEL Eén keer in de maand is er in jongerencentrum ‘t Blok een speciale zondagmiddag in de kroeg. Zo ook zondag 29 januari. Joost staat achter de bar en iedere keer is er wel iets te doen. Deze keer is de wedstrijd Feyenoord-Ajax op de nieuwe televisie in ‘t Blok te volgen onder het genot van een drankje. De kroeg gaat om 14.00 uur open.

nog veel meer. In het ‘restaurant’ is er keuze uit koffie met wat lekkers, soep, tosti’s, slaatjes enzovoorts. De hele wordt ook een workshop zeepketting maken gegeven, waar mensen voor 6 euro per persoon aan kunnen meedoen.

Komende zaterdag:

Woensdag kroegavond in ‘t Blok

No Label feest in ’t Blok NIEUWERKERK A/D IJSSEL – Komende zaterdag 28 januari wordt in jongerencentrum ’t Blok aan het IJsermanpad weer een No Label feestgehouden. De entree is gratis en het feest duurt tot 02.00 uur. No Label feesten zijn feesten naam zegt het al: er is geen waar meerdere stijlen door vast label op deze feesten, elkaar worden gedraaid; het het gaat van happy hardcore feest van de DJ’s. Denk aan tot hip hop, en van reggae tot house, club electric, NL hop, house. Wel nieuw dit jaar is drumm and base, jungle en dat er ook live-muziek is. nog veel meer. No Label, de

NIEUWERKERK A/D IJSSEL Woensdag 1 februari om 10.00 uur gaan de deuren open van de Huiskamer voor senioren in de Meidoorn 1A. Wethouder Jan Verbeek is aanwezig bij de ingebruikname.

Voetbal kijken in ’t Blok

NIEUWERKERK A/D IJSSEL – In het Hervormd Kerkelijk Centrum aan de J.A. Beijerinkstraat 53 wordt op zaterdag 4 februari een nieuwe editie van de bazar van vrouwenvereniging Ora et Labora gehouden. Bezoekers kunnen er van 10.00 tot 16.00 uur terecht. Tijdens de bazar zijn leuke woonaccessoires, landelijke kleinmeubelen, leuke cadeauartikelen en bloemen en planten te koop. Ook kunnen bezoekers terecht voor tweedehands boeken, zelfgemaakte kettingen, een grabbelhuis, kaas, een handwerkkraam, eigengemaakte stoofperen en

Agenda

Actief kennismaken met het TVO. (foto: Ruben Bolsius)

NIEUWERKERK A/D IJSSEL - Voor kinderen uit groep 8 zijn het enerverende weken. Ze moeten kiezen naar welke school ze volgend jaar gaan. Om ze te helpen kiezen, zijn er op veel scholen kennismakingsdagen. Twee weken geleden kwamen kinderen uit Nieuwerkerk kennismaken met Thorbecke Nieuwerkerk. Ze kregen een ochtend sport in de sporthal of dans en dra-

ma - de onderbouwprofielen die Thorbecke heeft. Het was

heel gezellig om zoveel enthousiaste, blije, opgewonden kinderen in huis te hebben. Op 24 en 27 januari zijn er profieldagen op de locaties Prinsenlaan en Tattistraat. Opgeven kan via de website www.tvo-rotterdam.nl.

NIEUWERKERK A/D IJSSEL Woensdagavond 25 januari is de kroeg van jongerencentrum ’t Blok als altijd geopend voor de ‘breek van de week’. Michiel staat achter de bar en verzorgt de muziek en de drankjes. Even lekker uit de sleur met elkaar aan de bar hangen of een potje tafelvoetbal spelen. De bar is geopend vanaf 20.30 uur.

0125_09_KANAAL  

Voetbal kijken in ’t Blok Komende vrijdag: NIEUWERKERK A/D IJSSEL – Komende zaterdag 28 januari wordt in jongerencentrum ’t Blok aan het IJs...