Page 1

Hesklepper 16 november 2008 Jaargang 32, Nr. 2

Donderse Dingen

Oet Baar!

• Pagina: 25

• Pagina: 36

Hoe gastvrij is Lunteren

Wat gaat het weer doen de komende tijd

DE HESKLEPPER Uitgave van Scouting Lunteren Jaargang 32 Nummer 2

Welpen Gezwets Vlak voor het uitkomen van deze Heskleppers gingen de Welpen een weekendje op kamp. Lees hun avontuur op: • Pagina’s: 11

Groepskamp

Kerstdiner

Nieuwe informatie over het groepskamp. En een Groepskamp quiz voor de locatie! • Pagina: 30 • Pagina: 31

De KIKS heeft zelfs voorgeproefd dit jaar. Lees hun verhaal en de uitnodiging op: • Pagina: 22 • Pagina: 39

En natuurlijk de Lapzwans top 20, puzzels en heel veel meer...!


Hesklepper 16 november 2008 Jaargang 32, Nr. 2

COLOFON Hesklepper 16 november 2008 Jaargang 32, Nr. 2

INHOUDSOPGAVE • 3

Colofon De Hesklepper is hĂŠt groepsblad van Scouting Lunteren. Het verschijnt vijf maal per jaar in een oplage van 160 stuks. Leden kunnen een bijdrage aan De Hesklepper leveren door kopij (liefst per e-mail) in te leveren bij de redactie. De redactie behoudt het recht kopij in te korten of niet te plaatsen. Wij bedanken ... voor hun bijdragen Daphne Carstens, Wilma Tahalele, Sandra Pipping, Julius Prins, Jojanneke de Koning, Marloes den Otter, Wouter de Baar. Redactie Bas de Koning Michel Pipping Rens van der Linde Kees Jan Westra Puzzels Kees Jan Westra Vormgeving Michel Pipping Illustraties Speltakken Fotoarchief Scouting Lunteren Drukker Print Service Ede Redactie-adres redactie.hesklepper@scoutinglunteren.nl Kopijdate Kopij voor de volgende hesklepper is in te leveren tot 25 januari. De volgende Hesklepper verschijnt 31 januari.

Inhoudsopgave Gezeur Van Een Redacteur Bever Babbels Kabouter Krabbels Welpen Gezwets Padvindsters Roddels Verkenner Verhalen RSA Zolder KIKS Koffiehoek Donderse Dingen Nationale Scouting Loterij Groepskamp Groepskamp Quiz Puzzelpagina Ontdek je plekje Lapswans TOP 20 Oet Weer met de Baar Professor Pannenkoek Kerstdiner Het woord is aan... Groepsagenda Wie trakteren er...? Kleppertjes Adressen & Telefoon

5 6 8 11 13 17 21 22 25 29 30 31 32 33 34 36 38 39 41 44 45 46 47


(ADVERTENTIES)

Hesklepper 16 november 2008 Jaargang 32, Nr. 2

Hesklepper 16 november 2008 Jaargang 32, Nr. 2

GEZEUR VAN EEN REDACTEUR • 5

Door Michel Pipping De herinneringen aan de Zomerkampen beginnen nu te vervagen bij de speltakken. De opkomsten lopen weer in volle gang. Maar wees gerust! Wij als leiding zijn met zijn allen zelfs al druk bezig met het volgende zomerkamp. Namelijk een fantastisch Groepskamp. Waar & thema, blijven nog even geheim. Maar alle data voor de speltakken kunt u wel in deze Hesklepper terugvinden. Maar ook vragen we de hulp van ouders in deze Hesklepper bij het voorbereiden. Ook is er een prijsvraag aan het groepskamp gekoppeld. Kan jij raden waar het Groepskamp is? Verder natuurlijk al het speltaknieuws. Iedereen heeft de laatste maanden weer een bijzonder programma vol uitdagingen en plezier gehad. Zo heeft de RSA een casinoavond voor de regio georganiseerd, en zijn er voor het eerst KIKS leden overgevlogen naar de DJIH tijdens een spectaculair weekend waarbij de gastvrijheid van Lunteren getest werd. Ook de bijzondere aandacht voor het Kerstdiner, al sinds jaar en dag georganiseerd door de KIKS, het beloofd ontzettend sjeik en lekker te worden dit jaar. Dus regel alvast een pak of mooie jurk, om de show te stelen dit jaar!

Zoals beloofd deze Hesklepper twee nieuwe rubrieken. Een daarvan is ‘Oet Weer met de Baar’. Wij hebben namelijk een echte weerman in ons midden sinds kort. Hij zal vanaf nu elke Hesklepper zijn licht schijnen over het weer van de komende maanden. (let wel: resultaten uit het verleden bieden geen garantie voor de toekomst) De andere nieuwe rubriek is koken met Professor Pannenkoek. Elke Hesklepper een recept wat prima te bereiden is door de jeugdleden (eventueel met wat hulp) en lekker voor jong en oud. Wat kunnen jullie de komende Heskleppers verwachten? Stukje bij beetje meer informatie over het Groepskamp. Een verslag over de Pooltocht en natuurlijk het Kerstdiner. Maar ook meer informatie over Scouting 2010. Huh? Wat is dat hoor ik jullie denken! Scouting bestaat namelij in 2010 maar liefst 100 jaar in Nederland. Naast dat je bijvoorbeeld een nieuw uniform krijgt, gaat er natuurlijk ook flink gefeest worden. Hoe en wat hoor je in de volgende Heskleppers.


6 • BEVERBABBELS

Hesklepper 16 november 2008 Jaargang 32, Nr. 2

Hesklepper 16 november 2008 Jaargang 32, Nr. 2

BEVERBABBELS • 7

De bevers hebben echt weer hun beste beentje voortgezet en een hele boel gedaan afgelopen weken! Door Daphne Carstens Er zijn 8 nieuwe Bevers geinstalleerd! Ook onze (nieuwe) Leiding Lappezak (Edwin) is geinstalleerd! Welkom allemaal!! Omdat het dierendag was mochten alle bevers hun knuffel mee nemen en we hebben mooie hokken gemaakt! We hebben ons gesminkt en spelletjes gedaan. We zijn naar het Najaarsspel geweest in Ede. Dit was een grote spelletjes dag voor de Bevers, Welpen, Kabouters, Esta’s en Dolfijnen uit de hele regio! We hebben ons daar de hele middag goed vermaakt, spelletjes gedaan, gedanst, muziek gemaakt, quizvragen beantwoord en ons best gedaan om met de bevers een mooi lied te zingen! Omdat wij zo goed ons best hebben gedaan die dag hebben wij een mooie gouden ster gekregen! (Deze hangt natuurlijk in ons lokaal!) Afgelopen zaterdag (de dag dat jullie dit lezen) is de Sint weer in het land aangekomen! De Bevers hebben mooie lampionen gemaakt. Aankomende zaterdag kunnen de Bevers uitslapen! Wij hebben namelijk s’middags opkomst, we gaan de hele middag spelletjes doen en koken! Als het s’avonds dan donker word en wij met alle pappa’s en mamma’s een hapje hebben gegeten gaan wij met ons zelfgemaakte lampionen een toch lopen! Voor de komende weken gaan we er natuurlijk ook leuke opkomsten van maken!

BeverPraatjes: Luco: Moet ik echt me jas aan? Ik heb toch een (bever) vacht! Else: Waar is Lappezak? Vast limo drinken bij Frederick! Aram: Mijn vaders heeft een Quat Tim: Nou en, Mijn vaders is pas Cool, die heeft een bolderkar! Eva: Pompedom, waar moet ik limonade pakken? Ouke-Tjeerd: Pakken, Pakken? Laat de Sint het maar niet horen! Zoiets hoor je te krijgen!


8 • KABOUTERKRABBELS

Hesklepper 16 november 2008 Jaargang 32, Nr. 2

Hesklepper 16 november 2008 Jaargang 32, Nr. 2

KABOUTERKRABBELS • 9

Een nieuw seizoen betekent ook altijd nieuwe kabouters. En omdat die nieuwe kabouters wegwijs gemaakt moeten worden in thema van de kabouters, begonnen we met een drie weken durende verkenningstocht door het wonderlijke Bambilië. In die drie weken hebben we Bambilië helemaal doorkruist en zoveel mogelijk dorpjes aangedaan. Door Bas de Koning We begonnen in het grensdorpje Snorrega, hier leerden we een kaboutertaal die we gebruiken tijdens de opkomsten. Van daar trokken we verder naar Miegenum waar we het kaboutergeheimschrift hebben geleerd, heel handig voor als je iets wilt schrijven wat alleen kabouters mogen lezen, zoals dit: wij zijn toch leukste speltak.

de

Via het Wilde Woud waar we een gekkedieren-geluidenspel deden gingen we naar Keverkapelle en Bromberg, een dorpje dat bekend staat om z’n dieren en dat kwam mooi uit want het was toevallig dierendag! Vervolgens trokken we verder naar de Onbekende Heuvels waar, zoals de naam al zegt, eigenlijk nog maar heel weinig kabouters geweest zijn. Ook over het ontstaan van de Onbekende Heuvels is veel onduidelijkheid, maar gelukkig wist Rero het ware verhaal over het ontstaan van de heuvels te vertellen. We sloten onze grote reis af in Andoornborg waar vele kasteelruïnes staan. Hier speelden we een handelsspel waarbij we in drie verschillende groepjes allerlei spullen bij een aantal kastelen

konden kopen, om die vervolgens weer met winst bij een ander kasteel proberen te verkopen. Aan het eind van het spel bleek dat de “VOC-mentaliteit” van Balkenende nog springlevend is anno 2008 want de kabouters waren keiharde handelspartners. ;-) Na deze grote verkenningstocht wisten de nieuwe kabouters al heel veel over Bambilië, maar ze wisten bovenal dat de kabouters erg leuk zijn en dus werd het tijd om officieel kabouter te worden. Op één november werden dan ook drie nieuwe kabouters geïnstalleerd: Anne Lotte, Anouk en Femke. We zijn blij dat ze er bij zijn, maar dat is nog niet alles. We hopen volgende week weer vier nieuwe kabouters te installeren en dan zijn we helemaal compleet!

Verder hebben we de afgelopen tijd nog een bijzondere opkomst gehad, welke bij de kabouters inmiddels een soort traditie geworden is, namelijk de fietshike. In twee groepen gingen de kabouters per stalen ros op weg om de verschillende routes te volgen. Zo waren er een aanwijzingen-, vragen-, kruispuntjes- en strippenkaartroute. De laatste twee routes zijn niet gemakkelijk, maar toch wisten de kabouters de routes, zonder fout te gaan, uit te rijden. Halverwege was er een drinkpost op een mooie boerderij, wat later het huis van Tikan bleek te zijn. Nadat we genoten hadden van lekkere limonade en een heerlijk stuk taart (waar we de welpen zeer dankbaar voor zijn), was het tijd om de boerderij te bekijken. Vooral de kalfjes en hond Ed vielen in de smaak bij de kabouters...

Dit was zo’n beetje wat ons bezig heeft gehouden de afgelopen weken en maanden, de volgende keer weer nieuwe Kabouter Krabbels, maar dan van de hand van de kabouters zelf!


10 • WELPEN GEZWETS

Hesklepper 16 november 2008 Jaargang 32, Nr. 2

Zijn we net thuis van het herfstkampje van de welpen ben ik vergeten een stukje door een paar Welpen te laten schrijven voor de Hesklepper en onze deadline is over iets meer dan een uur, zal ik zelf maar wat schrijven want jullie willen vast weten hoe het met de welpen gaat?! Door Wilma Tahalele Het kampje was dus echt gezellig, dan vergeet je weleens wat. Zaterdagochtend om 10.00 uur kwamen bijna alle welpen met hun bagage. ’s Ochtends hebben we eerst een handelsspel gedaan, want we werken 3 weken aan ons insigne “winkelen”. Er waren verschillende posten waar je diamanten, ijzer en tulpen kon kopen. Ook mocht je handelen en ruilen. Behalve dat het een leuk spel was zijn we ook heel vies geworden worden het handelsgebied was nogal nat en glibberig. Met onze vieze kleding zijn we ’s middags lopend naar Lunteren Stad gegaan omdat Sint Nicolaas aankwam, we gingen natuurlijk ook voor de pepernoten en die hebben we ook heel veel gekregen. We hebben helaas geen liedjes mee kunnen zingen want we hadden steeds onze mond vol. Toen de Sint op het Nieuwe Erf was zijn de welpen gaan werken aan de volgende opdracht: Koop de ingrediënten voor je pizza. leiding had de bodem al gekocht ieder nest kreeg en paar euro om rest te kopen: salami, ham, ananas

De en de en

geraspte kaas of wat de welpen maar lekker vonden. Slim was natuurlijk om in de diepvries je favoriete pizza te pakken en naar de ingrediënten te kijken. Het resultaat was boven verwachting: een pluim voor alle PIZZA bakkers. Zaterdagavond hadden we kampvuur en vierden we de verjaardag van Kaa en Chil, we hadden voor allebei een mooi cadeau: een mandarijn, ze waren zichtbaar ontroerd. Uiteraard hebben ze ook getrakteerd Kaa op satéstokjes en Chil op marshmallows en die 2 traktaties bleken samen een overheerlijke kampvuur snack. Na een zeer goede nachtrust (mag eigenlijk niet jokken maar ’s morgens om half 5 gewekt worden door deze kanjers is heel bijzonder) hebben we alles opgeruimd, buiten gespeeld en tot slot hutten en wapens gemaakt. Toen kwamen de ouders al weer om hun kinderen op te halen. Het was gezellig, WELPEN JULLIE ZIJN DE BESTE !!!!!!!!!!!

Hesklepper 16 november 2008 Jaargang 32, Nr. 2

WELPEN GEZWETS • 11


(ADVERTENTIES)

Hesklepper 16 november 2008 Jaargang 32, Nr. 2

Hesklepper 16 november 2008 Jaargang 32, Nr. 2

PADVINDSTERS RODDELS • 13

Bij de padvindsters is de afgelopen weken weer veel gebeurd. Wil je weten wat? Lees dan maar mee… Door Kees Jan Westra Pionieren met saté-prikkers.. Zaterdag 15 november hebben we allereerst gepionierd, maar dan op miniwijze: Met Saté-prikkers en kaarsvet. Dat blijkt heel erg lastig te zijn, dus de volgende keer doen we het gewoon weer met pionierpalen en touw. Ook hebben we de nieuwe rondes bekend gemaakt. We hebben nu drie rondes; de Dassen, Vossen en Spechten. In de nieuwe rondes hebben we allereerst nog de tenten van het herfstkamp ingeleverd en daarna nog een aantal programma-ideeën voor het nieuwe jaar bedacht. Installatie Zaterdag 8 november werd er geïnstalleerd. Na enkele weken bij ons te hebben meegedraaid, werden Jacintha, Feline, Anita, Sanne, Lucinda en Geert geïnstalleerd. Ook Ezra en Charlotte gaan we binnenkort nog installeren. Heel hartelijk gefeliciteerd en veel plezier bij de padvindsters! LOST: Het herfstkamp van de regio Vrijdag 31 oktober en zaterdag 1 november was het Herfstkamp van de regio. Vrijdagavond namen we eerst afscheid van Noortje die in verhuisd naar België. We aten gezellig met elkaar Vlaamse frieten en genoten van een ‘Belgisch biertje’. Geen paniek, het bleek gewoon vla met yoghurt te zijn. ’s Avonds was er een groot kampvuur waarin de ‘jongens tegen de meiden’ werd gespeeld. Natuurlijk waren de meiden


14 • PADVINDSTERS RODDELS

Hesklepper 16 november 2008 Jaargang 32, Nr. 2

Hesklepper 16 november 2008 Jaargang 32, Nr. 2

PADVINDSTERS RODDELS • 15

de glorieuze winnaar van de spelshow. Na wat te drinken konden we nog even warm worden bij het kampvuur en toen naar bed. Niet om te slapen natuurlijk… Zaterdagochtend waren er diverse posten waar je primitieve dingen kon doen. De padvindstersleiding had een post waar je vissen kon stomen in krantenpapier op houtvuur. Natuurlijk moest je de vis wel eerst zelf even schoonmaken. Maar er waren ook posten waar je kon pionieren, op primitieve wijze vuur kon stoken, of met een A-frame moest lopen. ’s Middags was er nog een groot spel in de zandafgraving. Omdat het regende en koud was, werd het spel wat eerder afgebroken. Het was een leuk spel, maar omdat iedereen het zo koud had en kletsnat werd, vonden we het niet zo erg. Nadat we alle spullen hadden ingepakt en opgeruimd, kon iedereen naar huis. Knoopjes: Nare dingen! Zaterdag 25 oktober hebben we ook iets aan technieken gedaan, kaart en kompas. Maar we hebben ook heel heftig bulldog gedaan. Geen knoopje was veilig en we weten nu dan ook dat onze padvindsters echte bikkels zijn! Stoken en schilderen Zaterdag 11 oktober gebruikten we om de vogelhuisjes te schilderen, maar ook om eens lekker te stoken. Het doel was om met één lucifer een vuurtje maken. Dat was een mooi doel, maar het lukte bijna niemand. Sanne lukte het echter wel! Uiteindelijk kreeg iedereen het vuur wel aan en als we het maar een paar keer oefenen, lukt het bij iedereen wel! Gelukkig konden we op het kampvuurtje van de Bevers onze appels met suiker en kaneel poffen.

Vogels weer onder dak dankzij de padvindsters Op zaterdag 4 oktober hebben we met vogelhuisjes gemaakt. Remco (de vriend van Anouk) heeft voor bouwpakketjes gezorgd, waarvoor dank. Gewapend met hamer en spijkers en een niet meewerkende boor, hebben we allemaal

een vogelhuisje kunnen maken. In de week erna werden de vogelhuisjes geschilderd. We hopen dat ze inmiddels bij iedereen ergs opgehangen zijn. En we horen graag de verhalen over nestelende vogeltjes. Verder hebben we die dag nog enkele knopen geleerd. Omdat we met zoveel nieuwe padvindsters zijn, besteden we daar weer veel aandacht aan.

Plannen voor de komende maanden hebben we natuurlijk ook weer. Jullie hebben daar zelf de 15e aan kunnen bijdragen, wat we ermee doen, zien jullie binnenkort in het nieuwe programma!


(ADVERTENTIES)

Hesklepper 16 november 2008 Jaargang 32, Nr. 2

Hesklepper 16 november 2008 Jaargang 32, Nr. 2

VERKENNER VERHALEN • 17

Ook voor de Verkenners is het nieuwe jaar weer aangebroken. Het natuurlijke verloop van verjonging heeft zijn beloop gehad en er zijn weer veel avonturen beleeft. Door Julius Prins Afscheid Na een prachtig zomerkamp hebben wij afscheid genomen van een groep oude verkenners. Zij hebben voor zover ik heb bekeken hun sporen bij de Verkenners wel verdiend en nu is het tijd om hun geluk te gaan beproeven bij de RS. Repie, Lodo, Vangel, Peter en Langedarm, veel plezier bij de Rowans en de

Sherpa’s. Nieuwe aanwinst Natuurlijk hebben wij er ook een paar nieuwelingen bij gekregen die nu de kans krijgen om zich zelf te ontplooien en een prachtige tijd te hebben bij de Hessen. Marien, Joost, Jelle, Duc, Bob, Martijn en Evert, Welkom. Stormbaan Na het spectaculaire overvliegen van de Verkenners en de Welpen is het tijd voor een paar echte padvinders avonturen. Zo hebben we een stormbaan gemaakt waar de nieuwe Verkenners gelijk de kans kregen om de o zo


18 • VERKENNER VERHALEN

cruciale sjorringen en knopen te leren. Een stormbaan is natuurlijk niks zonder competitie dus alle verkenners hebben zo hard mogelijk geprobeerd de snelste te zijn. De winnaar is niet bekend, maar hij was zeker snel. Appeltaart Een Verkenner zonder zelfgemaakte appeltaart is eigenlijk geen Verkenner. Het was dan ook uitgesloten dat we niet weer eens appeltaart op houtvuur gingen maken. Nadat we onze buikjes hadden volgepropt met een verkoolde substantie hebben we nog lekker geblijfuitmijgat..

Hesklepper 16 november 2008 Jaargang 32, Nr. 2

Recordpogingen Verkenners houden ervan om de beste te zijn. Recordpogingen zijn dan ook de orde van de dag. Bij deze opkomst hebben we met succes geprobeerd enkele records uit het scouting book of records te breken. We hebben onder andere met zoveel mogelijk Verkenners touwtje gesprongen, hoofden gestapeld, met zoveel mogelijk Verkenners op een kratje bier staan en papieren vliegtuigjes gevouwen en gekeken welke het verst kwam. Kaarsvet en water Wat de Verkenners sinds kort weten is dat je kokend kaarsvet niet moet blussen

Hesklepper 16 november 2008 Jaargang 32, Nr. 2

VERKENNER VERHALEN • 19

met water. En dat als je dus tijdens een zomerkamp of thuis een vlam in de pan krijgt je dit nooit moet blussen met water.

bezig geweest om de heide op te schonen. We gaan kleine boompjes weghalen, omdat die de groei van de heide tegen houden.

Insigne Sinds vorige week zijn de Verkenners bezig met een insinge, Houtveste welteverstaan. Dit houd in dat je kennis moet hebben van het bos en van verschillende houtsoorten. Dat je met bijl, zaag en mes kunt omgaan. En dat je weet hoe een bosbeheerder met een bos omgaat. De eerste opkomst zijn we bezig geweest met de bijl en de zaag. Volgende week als deze Hesklepper word uitgedeeld dan zijn de verkenners

Komende weken Verder gaan de Verkenners de komende opkomsten Sinterklaas vieren, kaarsen maken en een kerstboom hakken voor het kerstdiner.


(ADVERTENTIES)

Hesklepper 16 november 2008 Jaargang 32, Nr. 2

Hesklepper 16 november 2008 Jaargang 32, Nr. 2

RSA ZOLDER • 21

Pokeren in Flower Power–Stijl! Door Sandra Pipping Zaterdag 8 november was het weer zover; de casino avond voor rowans en sherpa’s. Alleen was die dit jaar natuurlijk leuker dan jaren hiervoor, want wij organiseerde deze leuke avond! Voorbereidingen liepen soms wat moeizaam, maar uiteindelijk was avond zeker geslaagd! We zijn om 1 uur ’s middags al begonnen met de voorbereidingen. Dat hield in dat we alle lokalen leeg moesten halen en de apparatuur klaar moesten zetten. We hebben nog een aantal dingen geknutseld om het er allemaal leuk uit te laten zien! Ook moesten we de enorm zware tafels voor het casino sjouwen. Daarna nog even lekker onze koude patat op eten, en toen konden onze gasten komen! Het flower power casino begon en het was al snel gezellig. Samen met Robin stond ik in de keuken drinken te verkopen,

twee andere verkochten muntjes en in de lokalen stond de rest de spellen te leiden. Er werd veel geld gewonnen, geld verloren en natuurlijk ook vals gespeeld. En uiteindelijk was er een winnaar, die onder het feest bekent werd gemaakt: De Langenberg Rowans! De avond werd gezellig afgesloten met een feest! Iedereen stond lekker op de dansvloer te dansen en te kletsen. Of ze zaten lekker in het ‘drankhok’ een biertje te drinken, dat was wel anders dan eerst. Voortaan bij regioactiviteiten voor rowans en sherpa’s wordt er wel alcohol geschonken, maar dan in een apart hokje en daar moet je het dan ook opdrinken. Nadat alle groepen al aardig snel waren vertrokken, konden wij alle zooi gaan opruimen. Toen dat klaar was hebben we nog gezellig duf op de banken gezeten, om vervolgens om half 3 ’s nachts een actief potje bulldog te spelen! Ik vond het een geslaagde casino avond! En volgens mij spreek ik dan namens de hele rsa!


22 • KIKS KOFFIEHOEK

Hesklepper 16 november 2008 Jaargang 32, Nr. 2

KIKS KOFFIEHOEK • 23

Hesklepper 16 november 2008 Jaargang 32, Nr. 2

Bij de jongste speltakken werd er half september overgevlogen zo kwamen er ook bij de stam nieuwe leden bij. Thomas, Angelien, Stephanie, Edwin en Dave zijn bij de KIKS gekomen. Door Jojanneke de Koning Overvlegen En dat is nogal een verandering, geen begeleiding meer, van jeugdlid naar volwassen lid, niet meer op zaterdag opkomst elke week maar eens in de 2 weken op vrijdag, kerstdiner regelen voor de hele groep, greppeltocht met 200 deelnemers elk jaar goed regelen en uitvoeren! En dat is nog maar een greep van alle activiteiten die de KIKS doen. Over het welkomstweekend willen we niet zo uitgebreid vertellen het was ieder geval erg leuk! Vanaf het moment dat ze de (NIEUWE) Kiks polo’s mochten aantrekken hoorde ze bij de leukste stam van de regio, en tsja wie wil dat nu niet?

“Oude lui weg, jong volk erbij.” Maar goed waar mensen komen, gaan ook vaak mensen weg! Nu zijn Bo, Bas en Tim naar jarenlange inzet als penningmeester, voorzitter of actief lid van de KIKS vertrokken naar de Donders jongens ik hier stam! Afgelopen vrijdag hebben ze hun eerste opkomst gehad, de wijnproeverij. We zijn erg benieuwd hoe hen dat bevallen is na zo lang weg te zijn bij een groep. Ook al zijn ze overgevlogen 1 van de 3 hebben we alweer even zien langskomen bij een KIKS-opkomst!

ZOT Op de laatste zaterdag van van oktober was de ZOT de zuiylensteinse oriëntatietocht. Hieraan namen veel scouting Lunteren mensen deel. Het was zoals elk jaar weer een mooie tocht (heb ik van horen zeggen) en daarna weer een spetterend feest! Natuurlijk willen wij even vol trots melden dat Julius en Ruud, beide KIKS-leden, geëindigd zijn op de 2e plaats van het volwassenenklassement! Mannen : HULDE! Bierproeverij Op 14 november hebben we de jaarlijkse bierproeverij gehouden. Elk jaar proeven we “blind” bier om zo tot onze favoriet te komen! Welke gemiddelst het hoogst scoorde wordt het merk dat we als we een opkomst hebben als biertje nuttigen. Zo is een einde gekomen aan jarenlang hobbezakken over welk kratje gekocht moest worden voor die maand! Afgelopen 2 jaar stond met stip op nummer 1 Dommelsch! We hadden een paar flesjes Dommelsch meegenomen om afscheid te nemen van “ons” merk! Maar achterfa bleek dat niet nodig te zijn… De merken waarmee geproefd werd: Palm, Export, Heineken, Grolsch, Duvel,

Amstel, Alfa, Dommelsch, Hertog Jan, Bavaria en Bavaria Malt. Iedereen had nogal een grote mond dat ze de Malt er zo zouden uithalen. Maar nee hoor meenigeen had het fout! Achter een groot schot werden de glazen met een scheutje gevuld., daarna door onze charmante bediening naar de mannen en 2 vrouwen gebracht. Ze roken, keken en proefden! En na lang beraad over of de telling wel eerlijk was is dit de top 3 geworden: Nummero 3: GROLSCH! met een gemiddelde van een 6.5. Nummero 2: HEINEKEN! met een gemiddelde van een 7.2. Nummero 1: DOMMELSCH!!!!! met een gemiddelde van een 7.5. Dus

achteraf

hadden

we

geen

afscheidsflesjes hoeven te kopen! En dan nu: 1 van de hoogtepunten van het jaar! Het KERSTDINER!!! Op 14 november hebben de koks voor een select gezelschap verschillende recepten gekookt! Alles viel in de smaak maar we hebben een menu samen gesteld dat ten eerste ongelofelijk lekker is! Voor jong en oud! Maar ten tweede ook hartstikke deftig! Nu zijn jullie natuurlijk allemaal erg benieuwd wat we eten… Als je eens goed kijk naar de foto dat we aan het voorproeven zijn kan je er misschien iets uithalen wat we gaan eten!!! Op een andere bladzijde kan je lezen hoe je je op kan geven en je heb ook allemaal een mooi papiertje mee naar huis gekregen dus we hopen jullie allemaal 20 december te zien!!!


Hesklepper 16 november 2008 Jaargang 32, Nr. 2

Wij zoeken:

Kerstballen Kerstslingers & overige kerstspullen! Bent u op het kleurtje in uw boom uitgekeken, is het verouderd of om wat voor reden wilt u het wel kwijt?! Wij zijn er blij mee! Zo kunnen wij elk jaar met uw oude spullen ons kerstdiner prachtig aankleden! Lever het in bij de groepsleiding van uw kind, zo komt het op de goede plek terecht! Dank u wel alvast! Groeten de KIKS

Hesklepper 16 november 2008 Jaargang 32, Nr. 2

DONDERSE DINGEN • 25

Hoe de eerste lichting KIKS-leden overvloog naar de Donders Jongens Ik Hier-stam...

Toen de OLD Commissie langzaamaan begon op te ruimen, was dat voor ons het teken om op zoek te gaan naar een nieuwe plek om gratis te borrelen.

Door Bas de Koning Donders, we (Bodo, Tim en ondergetekende) konden het ons nauwelijks meer herinneren... overvliegen...hoe was dat ook alweer? Het was namelijk zeven jaar geleden dat we voor het laatst overvlogen, destijds naar de KIKS. In zeven jaar tijd waren we verknocht geraakt aan die mooie speltak en het idee om die periode af te moeten sluiten was wel even moeilijk. Toch wisten we dat we eigenlijk geluk hadden. Waar voorgaande generaties tot voor kort in een gapend gat vielen, konden wij dus overvliegen naar de DJIH. Zo gezegd, zo gedaan...

Waar anders dat te doen, dan in de zogenoemde ‘biefstukbuurt’? (Als u Lunteren ten oosten van de spoorlijn vergelijkt met Lunteren ten westen van de spoorlijn, de ‘spekbuurt’, begrijpt u waar de naam vandaan komt...) Als we toch gratis borrels moesten regelen, dan maar beter een goed slokje in een kapitale villa dan een blik exportpils in een rijtjeshuis...

Op vrijdagavond rond negen uur moesten wij onze opwachting maken in het bruisende hart van Lunteren: het Nieuwe Erf. Daar aangekomen bleek ons een even originele als interessante opdracht te wachten. We moesten namelijk de gastvrijheid van Lunteren testen (naar het voorbeeld van het BNN-programma ‘Hoe gastvrij is...’). We kregen een camera en een briefje met wat we precies moesten doen mee en zo konden we op weg. Het eerste dat we moesten doen om de gastvrijheid van Lunteren te testen was ergens een borrel (bij voorkeur Lunters Neutje) regelen. Dit bleek echter niet heel moeilijk, want toevallig had de OudLunterse Dag Commissie een barbecue op het Nieuwe Erf. De contacten waren snel gelegd en de borrels zo mogelijk nog sneller ingeschonken, dat begon goed!

Zo gingen wij op zoek naar een grote villa waar geen grijze haren boven de vensterbanken uitstaken, maar dit bleek nog vrij lastig te zijn. Toen we uiteindelijk een huis gevonden hadden wat aan onze wensen voldeed, pakten we de camera erbij en besloten we aan te bellen. De heer des huizes reageerde op de vraag of we een borrel mochten komen drinken echter met een welgemeend ‘Ammahoela!’, maar gelukkig was zijn vrouw stukken gastvrijer en zodoende kwamen we toch binnen. Het besluit om aan te bellen bleek de juiste te zijn, want al snel zaten we met een heerlijke borrel gezellig te kletsen en werden er zelfs hapjes voor ons gemaakt. Toen we eindelijk opstapten was het al elf uur, dus moesten we ons haasten om nog ergens anders een borrel te regelen. Nadat de gastvrijheid in de biefstukbuurt een dikke voldoende had gekregen besloten we de spekbuurt toch ook maar een kans te geven...dit bleek helaas geen verstandige keuze. Het


38 • DONDERSE DINGEN

tijdstip zal ongetwijfeld meegespeeld hebben, maar we vonden slechts iemand die zelfs na drie keer aanbellen nog doorsliep op de bank voor het raam, een verontwaardigde man die geen borrel in huis had (“Ten eerste ben ik hier niet van gediend en ten tweede drink ik niet!”) en een Molukker die wilde gaan slapen en zelfs in het Moluks niet over te halen was om toch een drankje voor ons in te schenken... Gelukkig hadden we reeds op het Nieuwe Erf bij iemand van de OLD commissie een slaapplek (opdracht twee) besproken dus besloten we hem maar op te zoeken in de kroeg waar ze inmiddels naar toe gegaan waren. Ook daar kregen we nog enkele gratis borrels (onze portemonnees hadden we in moeten leveren, dus betalen was er sowieso niet bij), alvorens op weg te gaan naar de slaapplek. De slaapplek bleek een bouwkeet te zijn aan de rand

Hesklepper 16 november 2008 Jaargang 32, Nr. 2

van het bos waar we zelfs van de luxe van een bed konden genieten, iets wat niet elk scoutingweekendje gegeven is... De volgende ochtend gingen we naar het huis waar de bouwkeet vlakbij stond en daar kregen we een heerlijk ontbijtje (opdracht drie) en een gezellig praatje. Na een avondje gratis drinken smaakten de gebakken eieren opperbest! Omdat het alweer tijd was om onze opkomst te draaien kwam hiermee een einde aan het testen van de gastvrijheid van Lunteren. Al met al kunnen we zeggen dat het daar prima mee gesteld is, maar dat je in de late uurtjes de spekbuurt maar beter kunt mijden. Het blijkt dat het ontbreken van liquide middelen geen belemmering hoeft te zijn om een goede avond te hebben in ons mooie Lunteren: er zijn altijd wel mensen te vinden die je geven wat je wilt.

Hesklepper 16 november 2008 Jaargang 32, Nr. 2

DONDERSE DINGEN • 39

Na de opkomsten begon het tweede gedeelte van het welkomstweekend. We moesten een aantal kunstvoorwerpen verzamelen om deze vervolgens te laten taxeren bij Donderse Jongen Jeroen bij het Rijksbureau voor Kunsthistorische Documentatie in Den Haag waar een taxatiedag was. Nadat wij op vernuftige wijze een aantal ware pareltjes bemachtigd dachten te hebben, viel het ons zwaar om te horen dat geen van de meegebrachte spullen van grote waarde was. Zelfs het Arabische mirredoosje bleek een goedkoop prul uit India te zijn. Dat het vakgebied van de taxateur eigenlijk prenten en schilderijen uit de 19e eeuw is, willen we hierbij echter niet onvermeld laten... ’s Avonds was het tijd voor de afsluitende activiteit: een heuse Ierse pubquiz. Kees Jan en Charlotte hadden de bar in het Houten Hes omgebouwd tot Ierse kroeg

en vijf verschillende tafeltjes met KIKS en DJIH-leden streden tegen elkaar om de prijzen en eeuwige roem. Het team met de mysterieuze naam ‘BOGS – Gokken is voor mietjes’ bleek na een lange en spannende strijd het slimste te zijn en ging er dan ook vandoor met bovengenoemde zaken. Na de pubquiz werden de beelden die we gedurende onderdelen daarvoor hadden gefilmd bekeken en kwamen we tot de conclusie dat een groot deel van het materiaal (op de vijf minuten na dat de camera ongemerkt had aangestaan tijdens het lopen in het donker) regelrecht naar BNN opgestuurd kan worden voor een nieuwe uitzending. Het was een zeer leuk weekend en als de activiteiten van de DJIH allemaal zo leuk zijn, vermoed ik dat we al snel geen heimwee naar de KIKS meer zullen hebben!


(ADVERTENTIES)

Hesklepper 16 november 2008 Jaargang 32, Nr. 2

Hesklepper 16 november 2008 Jaargang 32, Nr. 2

NATIONALE SCOUTING LOTERIJ • 29

De uitslag is bekend! OpDeNationaleScoutingLoterij2008 6 november 2008 is de trekking geweest en op de volgende nummers is er een prijs gevallen. Deuitslagisbekend!Op6november2008isdetrekkinggeweestenopdevolgendenummersiser eenprijsgevallen.

Hoofdprijs 1e prijs 2e prijs 3e prijs 4e prijs 5e prijs 6e prijs 8x 8x 8x 80x 80x 80x 800x 800x

Volkswagen Fox t.w.v. (incl. BPM en BTW) euro 10.750,Philips Flat TV t.w.v. euro 3.999,Philips Flat TV t.w.v. euro 2.999,Philips Flat TV t.w.v. euro 999,Philips Harddisk/DVD-recorder t.w.v. euro 499,Philips Harddisk/DVD-recorder t.w.v. euro 499,Philips Harddisk/DVD-recorder t.w.v. euro 499,-

224361

555041 213423 214165 319792 423436 337748 lotnummers die eindigen Philips lcd TV t.w.v. euro 379,op 45374 EUREKA, vier-persoons koepeltent El Capitan, t.w.v. lotnummers die eindigen euro 289,95 op 65801 lotnummers die eindigen Garmin Etrex Euro GPS t.w.v. euro 175,op 62533 lotnummers die eindigen Gambit Pilot verrekijker 8x40, t.w.v. euro 34,op 2134 Victorinox "Original Swiss Army Multi-tools", t.w.v. lotnummers die eindigen euro 23,95 op 9661 lotnummers die eindigen Parker balpen/rollerballset, t.w.v. euro 13,90 op 6503 lotnummers die eindigen Walibi World dagkaart, t.w.v. euro 27,op 379 lotnummers die eindigen Parker jotter balpen, t.w.v. euro 6,25 op 735

 OokwilikgraagNaomiTahalelefeliciteren.Zijisdegrotesupersellervandegroepenheeftde Ook wil ik graag Naomi Tahalele feliciteren. Zij is de grote superseller van de groep meestelotenverkocht.Omhaarblouseprijktdannuookdegrotesupersellerbadge!Jehebthem en heeft de meeste loten verkocht. Om haar blouse prijkt dan nu ook de grote supersellerbadge! Je hebt hem verdiend, proficiat! verdiend,proficiat!

Volgend jaar weer een kans om mee te dingen als superseller met de Nationale VolgendjaarweereenkansommeetedingenalssupersellermetdeNationaleScoutingLoterij Scouting Loterij 2009! 2009!  


30 • GROEPSKAMP Het is alweer 10 jaar geleden dat er een groepskamp met heel Scouting Lunteren heeft plaats gevonden. Een kamp waarbij alle speltakken op dezelfde plek en tijdens dezelfde periode op kamp gaan. Door Wouter de Baar Wat houdt zo’n kamp nu in? Een groepskamp is een kamp waarbij voor een deel een gezamenlijk programma gedraaid wordt, maar is er ook nog genoeg ruimte voor programma met je eigen speltak. Jullie zullen het met ons een zijn dat dit veel te lang geleden is, maar volgend jaar zal het weer zo ver zijn! Van 11 tot 18 juli 2009 (zet het alvast in de agenda!) zullen we ons namelijk gaan verplaatsen naar een plek hier wat verder vandaan. De exacte locatie houden we nog even geheim, maar we kunnen al wel vast wat meer vertellen. Zo hebben wij gehoord dat de leiding die donderdag de 9 juli al aanwezig zal zijn om het één en ander op te bouwen. De Padvindsters en Verkenners komen de zaterdag erna (11 juli) en die gaan dan ook gewoon een week op kamp (tot en met zaterdag 18 juli). De Kabouters en Welpen komen van maandag de 13 tot en met vrijdag de 17 juli langs. Tot slot komen de bevers van dinsdag 14 tot en met vrijdag 17 juli op bezoek. Ofwel: een hele week van komen en gaan, maar vooral veel gezelligheid! De komende maanden zullen we stukje bij beetje wat informatie vrijgeven over thema en locatie. Tijdens het

Hesklepper 16 november 2008 Jaargang 32, Nr. 2

St. Joriskampvuur zal er een grootse introductie zijn op het thema, compleet met alle themafiguren en vol spektakel als een leuk voorproefje. Nog even geduld dus, maar at we wel kunnen vertellen is dat de leiding ergens in December naar een musical zal gaan ter voorbereiding op het thema... Je kan dus altijd al bij hen gaan zeuren en raden! Zo’n groepskamp is altijd een heel geregel, maar misschien vindt u het wel leuk om een handje mee te helpen in de voorbereidingen. Hierbij kan bijvoorbeeld gedacht worden aan wat knutselwerk of naaiwerk. Zo moeten er mooie borden geverfd worden, kamptotems geknuteseld worden & de themakleren genaaid worden. Heeft u interesse? Schroom dan niet, maar stuur een mail naar secretaris@scoutinglunteren.nl of spreek de leiding aan. Er zijn nog genoeg klusjes die geklaard moeten worden! Mochten er nog andere vragen zijn kunt u natuurlijk ook altijd bij ons terecht. Nog even alle speltakdata op een rij: Bevers: 14 juli t/m 17 juli Welpen: 13 juli t/m 17 juli Kabouters: 13 juli t/m 17 juli Verkenners: 11 juli t/m 18 juli Padvindsters 11 juli t/m 18 juli RSA 10 juli t/m 18 juli Staf & Stam 09 juli t/m 18 juli

Kan je niet wachten op het Groepskamp & wil je weten waar we heen gaan? Kijk op de volgende pagina voor de prijsvraag die er is uitgeschreven voor het raden van de Groepskamp locatie!

Hesklepper 16 november 2008 Jaargang 32, Nr. 2

GROEPSKAMP QUIZ • 31

De komende Heskleppers kun je proberen de kamplocatie te raden! Hoe? Dat leggen we uit. We beginnen met de kaart van Nederland. Deze is opgedeeld in 4 vakken. Denk jij dat het kamp in bijvoorbeeld vak A plaatsvindt? Stuur dan een mailtje met daarin VAK B en je naam, naar groepskampquiz@scoutinglunteren.nl

Volgende keer geven we het antwoord & vertellen we wie er door zijn gegaan naar ronde 2. In dezelfde Hesklepper zoomen we verder in op het gedeelte van Nederland waar het groepskamp zal plaatsvinden. Dus mail je oplossing voor 1 januari naar groepskampquiz@scoutinglunteren.nl


26 • KLEURPLAAT

Hesklepper 16 november 2008 Jaargang 32, Nr. 2

Hesklepper 16 november 2008 Jaargang 32, Nr. 2

PUZZELPAGINA • 41

Kan jij de volgende puzzel oplossen? Succes!

Zoek de volgende woorden in de onderstaande woordzoeker. Succes!!! welpen, zeevenkeners, boot, bevers, winter, zomer, leiding, vallen, gras, blauw, boekje, schoonmaken, vegen, roeien, dasring, geel, wit, site, beginnen, openen, afsluiten, water, bloes, zomerkamp, pinksterkamp, das, club, rotterdam, clubhuis, tegels, drinken, eten, nest, bak, varen, spel, rennen, waterspel, varen, landspel, land, steiger, kwaad, boos, blij, verdrietig

G B L O E H B Q P R R C G O W O B B B T E H G A I

P K A O N N L L C J O O F W K O E U E S P H R F X

S I N K S E O B S F E A E Q O V L E P S D N A L I

E S D T R G E R W T I P W T E C C A S O D F S P Q

S G S V E E S A D B E M C R R E G I E T S A N A H

Z G P T N V A L L E N A S S I U H B U L C U A D R

J R E S E O X I W Q S K V N P U S S U C S O R W R

O A L X K E J P M A K R E T S K N I P S D I A H K

P S S W N Z X M D G O E R W W R T T P R N T C S O

X S A H E F R S A N X M D Z I E N E J K E O B O T

D A O M V A E E V D N O R P N T L E E R K A B O T

M E A B E I M N L D R Z I T T A H N S E A R P B G

R T S E E D O F T G O E E F E W N P N T M E G R R

R E M O Z Y Z F H L N H T D R F E D E N N N N Q S

B N X R N D I G N H E E I T X L R A N E O N D N L

T L A U W V A R E N G I G F O D A S N T O E W E X

R O A C N D K N P E E C D I L R V R I E H N M M T

G N G N E Q Y A L U M V C I F E A I G O C D R M A

F E W I D J N S E Z E E V E N K E N E R S R S N S

S L O I I E A R W U A L B T K G C G B A T G M Z G

Sinds kort is er de nieuwe rubriek ‘Ontdek je plekje’. Plekken in ons eigen Houten Hes of de directe omgeving ervan worden in detail gefotografeerd, en jij mag raden wat het is en/of waar het zich bevind. Wederom hebben we geen oplossingen voor de vorige editie van Ontdek je plekje binnen gekregen. Hoewel we wel een aantal maal het goede antwoord ‘in de wandelgangen’ hebben gehoord. De vorige keer hebben we een foto gemaakt van het bord wat hangt bij de trap naar boven en waarop je kunt lezen “Wasserij Ming Li Fo”. Dat bord is ooit gemaakt voor een familiekamp in het thema Lucky Luke. Kijk er maar eens naar. Deze keer het alziend oog. Je kunt het wederom binnen vinden, en hoewel het een oog is, zal het nooit knipperen. Kijk eens goed rond en stuur je oplossing naar hesklepper. redactie@scoutinglunteren.nl Succes! Vorige ‘Ontdek je plekje’

Nieuwe ‘Ontdek je plekje’


34 • LAPZWANS TOP 20 Zoals altijd heeft de Welpenleiding een selectie gemaakt van de grootste blunders en niet door onze beugel kunnende streken.

Wij wensen jullie veel leesplezier, en vergeet niet: de Welpenleiding heeft de volgende keer weer een scherp oog open voor niet nobele streken of daden. Suggesties zijn nog steeds welkom op: lapzwanstop20@ scoutinglunteren.nl De Welpenleiding

Hesklepper 16 november 2008 Jaargang 32, Nr. 2

1. Rens vd Linde: loopt tijdens de ZOT een tandverkoudheid op. TANDVERKOUDHEID ?!?#?*? Ja hij heeft een niet bestaande ziekte. Zijn kiezen hebben op de tocht gelegen. Hou voortaan je mond maar dicht, daar doe je jezelf en héééél veel anderen een plezier mee. 2. Michel Pipping: WAT moeten we voor je doen? Wil je soms geld, niet dat je daar mee om kan gaan (zie nr 5), of kunnen we je op een andere manier omkopen? Maar mogen we alsjeblieft alsjeblieft alsjeblieft de kampfoto’s van 2007????? 3. Redactie Hesklepper: van de 1e plek verdreven in deze magnifieke lijst, maar in het voorwoord vermelden dat ze vol zitten en wat moesten schrappen en vervolgens 2 bladzijde wit laten is toch nog goed voor de 3e plek.

Hesklepper 16 november 2008 Jaargang 32, Nr. 2

LAPZWANS TOP 20 • 35

4. Wouter de Baar (Baloe in zijn jeugd): noemt het wiebelen en schudden met zijn zwemband van overdadig eten: buikdansen. 5. BORIS/ERIC WESTERHUIS: Suggereert dat M. Pipping de kredietcrisis veroorzaakt heeft. Degene die daar verantwoordelijk voor is moet toch redelijk belangrijk zijn. Pipping en belangrijk…….zeg nou zelf. 6. Niels Budding: GORE TAAL, nog wel bij het regiospel ook. 7. Vangelis Stekelenburg: Gaat naar het ZOT feest zonder hem (ooit) gelopen te hebben. 8. Mark Franken: Zet bij de welpenopkomst hutten bouwen X-treme een partytent neer! 9. De onverlaat die de Bever overvliegdam heeft gesloopt. 10. Gerwin Hassink: zegt vlak voor de opkomst “Installeren” af, omdat hij moe was of iets anders vaags. Daar worden wij pas echt moe van. 11. Beverleiding: Deelt Haasje Over (regioblad) uit i.p.v. de Hesklepper. Enige overeenkomst is dat ze dit keer allebei geel waren. 12. Jeroen Kapelle (Bagheera b.d.)

We hebben nog geen echte reden maar voor het uitkomen van het blad maakt hij vast wel een blunder, heeft ook met zijn leeftijd (bijna 39) te maken, maar daar praat hij liever niet over, dus u bent gewaarschuwd. 13. Mart Harinck: Gaat boven in de boom zitten bij boompje verwisselen. 14. Jojanneke de Koning: is er trots op nog nooit in deze lijst der lijsten gestaan te hebben. Mogen wij u even wijzen op de Hesklepper jaargang 30 nr 2, jaargang 29 nr 1 en jaargang 28 nr 1. 15. Dave Bos: parkeert zijn scooter in de sloot. 16. De Rowans en de Sherpa’s: Maken hun eigen lokaal niet af, waardoor de KIKS “de witte muur”nu hebben geclaimd. 17. Rens Harinck: Gaat net als zijn oudere naamgenoot dansen op de tafels in het stamlokaal. 18. Bo van Leeuwen: Weet niet zeker bij welke stam hij zit. 19. De Welpenleiding: ja, u bent verbaasd dat dit geweldige team er zelf ook instaat. Reden: vergeten tijdens het zomerkamp 1 welp op de groepsfoto. U zult begrijpen dat de betreffende welp ons verlaten heeft. 20. De Welp: Die zich onzichtbaar maakt als we de groepsfoto gaan maken.


Hesklepper 16 november 2008 Jaargang 32, Nr. 2

OET WEER MET DE BAAR

van mij hoef je maar te vragen naar een dag in november 2005 en deze noemen direct deze avond. Het was namelijk de avond van 25 november, een datum waarop het weer de veroorzaker was van maatschappijontwrichtende omstandigheden. Door het KNMI werd er een weeralarm afgegeven voor zeer zware windstoten tijdens winterse buien en zware sneeuwval. Terwijl ik op het station van mijn toenmalige woonplaats Arnhem sta komt de sneeuw met bakken tegelijk uit de hemel vallen. De bussen rijden niet, de treinen rijden niet en ik heb geen auto. Voor mij was het eigenlijk ondoenlijk om het middelpunt van Nederland op deze manier te bereiken. Daarmee loopt niet alleen voor mij een gezellig avondje in de soep, maar ook voor de andere donderse dames en heren. In mijn rugzak zit namelijk een essentieel onderdeel voor die avond: de kabouterlimonade.

Hesklepper 16 november 2008 Jaargang 32, Nr. 2

Enigszins ontstemd wil ik door het witte landschap van de Gelderse hoofdstad teruglopen naar huis met de troost dat ik daar wat lekkers te drinken heb. Gelukkig biedt Kees-Jan uitkomst. Mijn aanwezigheid (of die van de kabouterlimonade?) is namelijk zo belangrijk dat hij me, ondanks de barre weersomstandigheden, wel op wil komen in Arnhem. Hulde Kees, want het werd een zeer geslaagde avond!

Tja, daar zit je dan. Met je grote mond heb je toegezegd voor iedere Hesklepper iets over het weer te schijven. Precies 7 uur na de deadline ben ik nog altijd niet begonnen aan mijn eerste bijdrage en ook is mijn writersblock nog niet voorbij. Wellicht dat het zware voorbereidingsweekend voor het groepskamp daaraan bijdraagt, maar

ach… Aan het werk de Baar! Terwijl ik aan het brainstormen ben over een geschikt onderwerp dwalen mijn gedachten opnieuw af. Ik moet denken aan een gezellig avondje met de oudere jongeren van Scouting Lunteren (ofwel DJIH-stam), welke plaats heeft gevonden in november 2005. Enkele collega’s

Niet alleen de gezelligheid was bijzonder, maar ook het wakker worden op zaterdag 26 november (voor de Welpenopkomst) in een bosrijke én besneeuwde wereld. Terwijl de koffie doorloopt en Michel eieren staat de bakken kijk ik, geheel in mijn eigen wereld, op mijn gemak naar buiten. Dat is genieten! De herinnering aan deze avond en ochtend brengen me terug naar de realiteit. Zou dit jaar het weer in deze periode opnieuw voor

dergelijke omstandigheden zorgen? Ik ga eens op onderzoek uit. Het fijne aan mijn werk is dat ik de hele dag met modellen werk. Welke man kan dat nou zeggen? Helaas zijn het computermodellen… Niet meer dan een heleboel ingewikkelde berekeningen en dat maakt het al een stuk minder aantrekkelijk. Ik besluit de lange-termijngrafieken van de twee belangrijkste computermodellen eens iets nader te bestuderen. Dit zijn het Amerikaanse en het Europese model. Op het gebied van de temperaturen valt volgens het Europese model weinig te verwachten. De berekeningen tonen allemaal dat de maand november volgens het meerjarig gemiddelde gaat verlopen. De neerslagberekeningen zijn ook niet erg hoopvol, want deze geven aan dat er minder neerslag dan gemiddeld zal vallen. Geen sneeuw dus! Het Amerikaanse model is misschien iets hoopvoller. Hier wordt vlag voor de 25e november namelijk een koude bovenlucht berekent en ook wordt er door dit computermodel duidelijk meer neerslag berekent. Ik ben benieuwd wat het uiteindelijk gaat worden, maar gezien de huidige berekeningen lijkt het me onwaarschijnlijk dat 25 november 2005 zich binnenkort herhaald. Wat het ook mag worden en wat wij het ook van denken of vinden, het weer heeft altijd gelijk! Tot de volgende keer!


38 • PROFESSOR PANNENKOEK

Hesklepper 16 november 2008 Jaargang 32, Nr. 2

KERSTDINER • 39

Hesklepper 16 november 2008 Jaargang 32, Nr. 2

Welkom in deze nieuwe rubriek, koken met Professor Pannenkoek. Elke editie van de Hesklepper een nieuw recept wat naast makkelijk te bereiden is vooral ook verrassend lekker! Lunteren, november 2008 Buiten wordt het kouder, eerder donker, en je ziet de pepernoten alweer een poos in de winkel

In deze eerste editie: Flensjes met gecarameliseerde mango. Een heerlijk toetje voor de zoetekauwen onder ons. Voor de ouders, de alcohol in van de rum verdampt grotendeels, dus uw kind kan dit ook gerust eten. Twijfelt u toch, gebruik dan siroop.

liggen. Belangrijker: ook de kerstverlichting zie je overal opduiken, het einde van het jaar 2008 is in zicht! Wanneer je al wat langer op scouting zit weet je hoe we het jaar altijd afsluiten: met een KERSTDINER gemaakt door de KIKS! Heel scouting Lunteren is uitgenodigd om aan te schuiven op zaterdag 20 december! Deze dag geen uniformen, we verwachten de dames in een mooie jurk en de mannen in een goed pak! Dit jaar word het diner extra bijzonder, het is namelijk in

Ingrediënten voor 4 personen 125 gram bloem 2 eieren 2,5 dl melk 30 gram boter 1 eetlepel zonnebloemolie 2,5 dl slagroom 1 zakje vanillesuiker 50 gram kristalsuiker 1 mango 30 ml witte rum 4 eetlepels poedersuiker Bereiding • Maak van de bloem, de eieren en de melk een flensjesbeslag en laat even rusten. • 1 eetlepel boter smelten en mengen met de olie; gebruik deze vetstof om minstens 8 flensjes te bakken. • Mango voor in blokjes snijden. • De blokjes mango bedruipen met de rum.

ons eigen troephuis. Het Houten Hes zal voor 1 avond omgetoverd worden in een deftig, sfeervol en goed restaurant. Het gebouw is niet al te groot is en we willen geen eten tekort/teveel hebben. Daarom werken we dit jaar met opgavestrookjes of opgave via de mail! Wanneer je je NIET opgeeft kunnen we ook NIET op je rekenen! We verwachten je tussen 18.00 en 18.15. Vanaf 20.15 kan je worden opgehaald.

• Slagroom kloppen met de helft van de suiker en de vanillesuiker. • Boter verhitten met de suiker en hierin de blokjes mango kort carameliseren. • Blokjes mango droogdeppen met keukenpapier en mengen met de slagroom. • De flensjes bedekken met het slagroom mangomengsel en oprollen. • Op voorverwarmde bordjes schikken en daarop de gecarameliseerde mango schikken. • Wat poedersuiker rond de flensjes strooien Klaar en genieten maar!!!

Tot de 20ste!

…….....................................…. van de speltak ……………….…………… komt naar het Kerstdiner. Ik heb wel/geen dieet! (nl……………………………..…………………………..) Opgavestrookje uiterlijk de opkomst van 13 december bij je eigen leiding inleveren of mail dat je komt naar:

kerstdiner@scoutinglunteren.nl Wil je op het kerstpodium een toneelstukje, zangstukje of muziekstukje opvoeren kan je dat ook op dit mailadres laten weten!


(ADVERTENTIES)

Hesklepper 16 november 2008 Jaargang 32, Nr. 2

Hesklepper 16 november 2008 Jaargang 32, Nr. 2

HET WOORD IS AAN... • 41

Volgende week word ik geïnstalleerd als verkennerleider. Een mooie mijlpaal in mijn scouting carrière waarmee ik het jeugdlidschap voorgoed vaarwel zeg. Waarom wordt Julius Prins verkennerleider? Nou dat is een lang verhaal. Het begon allemaal 25 jaar geleden. Een grote, sterke Lunteraan ontmoete een schone Edese, en familie Prins was een feit. Op een warme zomerdag ,4 augustus 1990 werd Julius Rex Prins geboren te Ede. Met tussenpozen van 2 jaar volgden zijn twee broers Max en Mees. De eerste drie jaar van mijn leven woonden we in Malawi, een mooi land

in zuidoost Afrika. Een onbezorgde tijd met veel fruit, warmte en water. Toen vertrokken we uit Afrika en gingen we weer in Lunteren wonen in huize Magda. Een prachtig huis date en verhaal op zich waard is. Vlak bij het bos, een perfecte uitval basis voor een stel ravotten als Julius, Max en Mees. Veel padvinders activiteiten waren al orde van de dag voordat ik het woord padvinderij uit kon spreken. Toen ik de bevergerechtigde leeftijd bereikte ben ik niet onmiddellijk bij de hessengroep gegaan. Zo kwam het voor dat mijn jongere broer Max eerder op scouting zat dat ik. Ik was natuurlijk donders jaloers en op een leeftijd van 9 jaar ben ik bij de welpen gekomen. Twee jaar heb ik bij de welpen gezeten,


42 • HET WOORD IS AAN... een tijd van onbezorgd ravotten in het bos onder leiding van oa Anne-jan, Ruben, Michel & Rik. Bij de welpen verlangde ik al naar de dag dat ik naar de verkenners mocht. In het jaar 2000 was het dan eindelijk zo ver. Overvliegen naar de verkenners. Het echte werk kon beginnen. Onder leiding van Bertus, KeesJan Herman, Rik en Michel. Later ook Rens en Geert-Jan, ondernamen we allerlei avonturen. Hakken, katapulten pionieren, appeltaart bakken op houtvuur, hikes, bulldoggen en nog veel meer. De dingen die mij altijd zijn bijgebleven zijn de zomerkampen, de weekendjes en natuurlijk de scoutingwedstrijden. Verkennerzomerkampen zijn een speciaal fenomeen dat ik nog nooit ergens anders ben tegengekomen. Een perfecte mix van ruigheid, avontuur, techniek, sociale omgang en cultuur. Met Kameraden Masco en Maarten de raarste gekkigheid uithalen. Tijdens de zomerkampen hadden we ook echt de tijd om een mooi pionier object te maken. Mooie torens, boten, vlotten. We hebben zelfs een houtgestookte warme douche gemaakt. Geniaal! Tijdens de scouting wedstrijden kregen we de kans om onze kwaliteiten eens te laten zien aan heel scouting Nederland. Ikzelf heb meegedaan aan 4 regionale scouting wedstrijden en twee landelijke. Je mag naar de landelijke als je eerste of tweede wordt bij de regionale. De eerste keer werden we 16e de tweede keer 10e de derde keer 2e en 14e op de landelijke. De laatste keer werden we 1e en 10e op de landelijke. Een mooie prestatie al zeg ik het zelf.

Hesklepper 16 november 2008 Jaargang 32, Nr. 2

Na 5 jaar werd het tijd om afscheid te nemen van de verkenners. Het liefst was ik bij de verkenners gebleven, maar helaas. Bij de RSA had ik het gevoel dat ik een beetje geremd werd door de toenmalige leiding. Desalniettemin een mooie tijd gehad. Het zomer kamp in Wiltz was ook een week waar veel verhalen over te vertellen zijn. Momenteel zit ik bij de stam, hierover kan ik helaas niet schrijven want dat is geheim. Wacht maar totdat je zelf bij de stam zit. In mijn leven heeft scouting en grote rol gespeeld. Het is een enorme verrijking voor je leven. Je leert al op jonge leeftijd om zelfstandig te zijn, verantwoordelijkheid te nemen, voor jezelf te zorgen en natuurlijk krijg je er goede vrienden. En zo kom ik weer bij het feit uit dat ik volgende week tot vaandrig gekroond wordt. Ik vind het gewoon leuk om met de verkenners om te gaan en ook lekker zelf te ravotten. Daarnaast hoop ik dat de jongens een net zo een mooie tijd hebben als ik er heb gehad. ‘Ode aan Baden Powel’ Een Ferme linkerhand, Julius Prins PS, Ik raad iedereen het boek van bovenstaan aan: Scouting for Boys. Prachtig boek vol mooie verhalen en bovendien het nut van scouting. Iets dat vooral door buitenstaanders niet altijd wordt begrepen. Het woord is de volgende keer aan Anouk Visscher. Kan ze mooi vertellen wat ze ooit bij de Jan Hilgers deed!

Hesklepper 16 november 2008 Jaargang 32, Nr. 2


Hesklepper 16 november 2008 Jaargang 32, Nr. 2

Hesklepper 16 november 2008 Jaargang 32, Nr. 2

r

Novembe

af (19) KIKS & St (17) Borren n A a RS -J rt 16 Ba riet Franken en (41) 19 Marg ique van Herwaarderhuur V 20 Angel ers (12) nn ke er V ast (13) n der Ga erkenners 24 Thijs vavan de Doorn V abouters (10) K (6) 24 Bram Keg Bevers 26 Suze Elzenaar a d 28 Frie

Januari

(39) Bestuur 4) Gijsbertsen DJIH & Staf (2 2) n Ja ter (3 01 G te Dols JIH ot D rl 0) ha C (1 5 0 l Smeets Kabouters (9) 05 Mic he ckert rs te ou b a Fo K (10) 08 Roos oogland Kabouters (10) 09 Puck H n de Jong en p Wel 12 Berdie-Jan Reemst ers (13) Padvindst af (18) 13 Harm Rosendal St & S IK K e (8) 16 Ann s Kleene Kabouters 30 Thoma Dijkshoorn 31 Anouk

r

Decembe

& Staf e KIKSpen n der Lind Wel 02 Rens van Nicola Bevers 09 Giulia Mol DJIH 10 Yvette n Redder DJIH 10 Herma esterhuis elpen 13 Eric W r Steenbergen W A RS 20 Woute n Vulpen- KIKS 26 Jan vaankestijn 28 Jos Bl

(22) (10) (7) (35) (37) (9) (16) (21)


46 • KLEPPERTJES

Hesklepper 16 november 2008 Jaargang 32, Nr. 2

Dit keer een aantal ou de kleppertjes van men sen die nog steeds op zoek zijn naar hulp & een aantal nieuw e kleppertjes! Heb je wat te kleppen? Geef het door via de m ail of bij de redactie via: redacti e. hesklepper@scoutingl unteren.nl

13 ers gaan en k De Padvindst a m rststukjes de december ke ners van bewo is u voor sh g t verzorgin Honskamp (heDaarvoor zijn we in Lunteren). bakjes (plastic), op zoek naarersieringen voor kleine kerstv en lint. Mochten in kerststukjes er hebben, dan jullie wat ov het fijn vinden zouden wij bruiken voor de om dit te ge kan afgegeven bakjes. Het iemand van de worden aan iding. Wij zijn elke Padvindsterslend aanwezig en zaterdagochte aan onze bruine je herkent ons ankt alvast! blousen… Bed

Kijk oo website: k eens op d e www.sco utinglunt eren.nl Er staan bij en weer nieuwe fot gekletst er word gezel o’s lig op het fo rum. Gezocht: Ouders die willen het voor meeknutselen ? info er Me p! kam eps Gro ris@ reta sec naar: Mail scoutinglunteren.nl

Gezocht: Kerstspullen voor!r sieringen voor het kerstdine Ook een kleppertje plaatsen? ver Zoals oude kerstballen!

Mail naar: redactie.hesklepper@scoutinglunteren .nl

Geef ze aan je leiding

Gezocht: Verkennerhoed, vies mag, kapot niet! Bel Julius 06 21 11 00 13

Hesklepper 16 november 2008 Jaargang 32, Nr. 2

ADRESSEN & TELEFOON • 47

BEVERS Kinderen van 5-7 jaar Opkomst: zaterdag van 9.30 tot 11.30 Inl.: Simone van Dijk (0342-423147) beverstaf@scoutinglunteren.nl

KOFFIE IS KLAAR STAM (KIKS) Jongeren (M/V) van 17-23 jaar 1x per 2 weken op vrijdagavond Inl.: Rens van de Linde (06-50616269) kiks@scoutinglunteren.nl

WELPEN Jongens van 7-10 jaar Opkomst: zaterdag van 9.30 tot 11.30 Inl.: Gerwin Hassink (06-51239125) welpenstaf@scoutinglunteren.nl

DONDERSJONGENSIKHIER.NL Ouderstam (M/V) van 23-99 jaar 1x per 4 weken op zaterdagavond Inl.: Kees Jan Westra (06-44856969) djih@scoutinglunteren.nl www.dondersjongenshier.nl

KABOUTERS Meiden van 7-10 jaar Opkomst: zaterdag van 9.30 tot 11.30 Inl.: Bo van Leeuwen (06-51764317) kabouterstaf@scoutinglunteren.nl VERKENNERS Jongens van 10-14 jaar Opkomst; zaterdag van 12.30 tot 15.30 Inl.: Jojanneke de Koning (06-52047496) verkennerstaf@scoutinglunteren.nl PADVINDSTERS Meiden van 10-14 jaar Opkomst: zaterdag van 10.00 tot 13.00 Inl.: Kees Jan Westra (06-44856969) padvindsterstaf@scoutinglunteren.nl ROWANS & SHERPA’S Jongens & meiden van 14-17 jaar Opkomst: zaterdag van 13.30 tot 16.30 Inl.: Rik Kroesbergen (06-26526272) rsabegeleiding@scoutinglunteren.nl

HET HOUTEN HES Boslaan 95 6741 KE Lunteren 0318-485630 (alleen op zaterdag!) SECRETARIS & LEDENADMINISTRATIE Wouter de Baar Van der Hagenstraat 249 6717 DT EDE 0318-844306 secretaris@scoutinglunteren.nl VERHUUR HET HOUTEN HES Angelique Herwaarden (06-22374883) verhuur@scoutinglunteren.nl GEBOUWENBEHEER Bert-Jan Bitter (06-30327517) Henk Klaassen (0342-400705) gebouwenbeheer@scoutinglunteren.nl GROEPSBEGELEIDING Tiny de Koning (0318-483569) Brigitta Rosendal (0342-415827) groepsbegeleidsters@scoutinglunteren.nl


Hesklepper 16 november 2008 Jaargang 32, Nr. 2

Tuurlijk. Waar een wil is, is een weg. Helaas zijn er op de mijne wegwerkzaamheden.

32/2  

hesklepper 32/2