Page 1

PALVELEMME Ma-pe 8.30-19 La 10-16 Su suljettu

Insinöörinkatu 38 • Puh. 010 617 0100 info@hervannanapteekki.fi

Hervannan Sanomat

Apteekki: Turtola sai kaivatun

Oppiminen: Ilmiöiden kautta

monialaiseen oppimiseen

Hervanta, Kaukajärvi, Lukonmäki, Messukylä, Hallila, Vuores • N:o 38 • 19.10.2016

palvelun

Sivut 2-3

ARJEN SÄÄSTÖJÄ

Vierailu: Japanilaisvieraat

tutustuivat päiväkotiin

Sivut 6-7

TURTOLA

ERÄ!

Conference PÄÄRYNÄ Hollanti

1

00

HINNAT VOIMASSA TO-LA 20.-22.10.2016 tai niin kauan kuin tavaraa riittää ellei tuotteen kohdalla toisin mainita. Tuotteita rajoitetut erät ja vain kotitalouksille! Sunnuntaisin palvelemme klo 10-21!

ARJEN SÄÄSTÖJÄ

4

Kulta Katriina

KAHVI

450-500g (4,00-4,44/kg) raj. 1 erä/tal. Ilman K-Plussa-korttia 2,95 pkt (5,92-6,55/kg)

-32%

7

Kariniemen Kananpojan

1 kg (7,99/kg) hunajamarinoitu ja miedosti suolattu Ilman K-Plussa-korttia 9,95 rs (9,95/kg)

5

maustamaton n. 1,5 kg tai maustettu n. 1 kg, raj. 2 kpl/tal.

kokonaisena n. 2,0 kg/vac.pak. Suomi

Kalamestarimme suosittelee

AHVEN- JA KUHAFILEE Viro

1,75l (1,43/l) yks. 3,39/tlk

320g (ei täysjyvä) yks. 1,65/ps. Raj. 2 erää/tal.

mild, medium, hot 230g yks. 2,25/prk

500

1,5l (0,57/l) sis. pantit 1,60 raj. 2 pkt/tal. Ilman K-Plussa-korttia 5,69/4-pack (0,68/l)

Manselainen ruokakauppa

Barilla

Findus

ei täysjyväfusilli 500g (2,00/kg) yks. 1,49/pkt (2,98/kg)

450-500g (4,00-4,44/kg) yks. 2,45/pss (4,90-5,44/kg)

WOK VIHANNEKSET

KUVIOPASTAT

120g-150g (13,33-16,67/kg) yks. 2,49/ps (16,60-20,75/kg)

400

400

2 pss

400

4 pkt

2 pss

VELJEKSET MATTILA

TOSIKYPSÄ AITOKINKKU

kg

JULKUJÄRVEN LENKKI

n. 400g

9

300g (8,30/kg)

2

95

95

5

2 prk

ARJEN SÄÄSTÖJÄ

kg

19

400

2 pss

Linkosuon

29

TACO SAUCE

200

rs

90

COCA-COLA, ZERO JA LIGHT

-16%

Santa Maria Tex Mex

SOFT TORTILLA

2 tlk

00

HK Viljaporsaan

ULKOFILEE

NAUDAN SISÄFILEE

Santa Maria Tex Mex

RUISSIPSIT

ERÄ!

Atria Takuumurea

2 pkt

kg

God Morgon

APPELSIINI- JA OMENATÄYSMEHU

99

FILEEPIHVI -19%

00

Sivu 9

kg

00

4-pack

AIDOSTI

SUOMALAISTA

49

kg

pkt

S I NULLE TÄÄLLÄ CITYMARKETISSA LEIVOTTU! Taatusti kotimaista ja uunituoretta aamusta iltaan! Chili-paprika Minipatonki 135g (7,33 €/kg)

099 pkt

Minibretzel

Riisipiirakat

199

199

6 kpl/ps 240g (8,29 €/kg)

5 kpl/ps 320g (6,22 €/kg)

pss

TURTOLA

pss

Turtolan kauppakeskus

P. 020 740 5100 • MA–LA 8–21, SU 10–21 Puhelun hinta 020-alkuisiin numeroihin lankapuhelimesta 8,21 snt/puh + 6,9 snt/min (sis alv 24%), matkapuhelimesta 8,21 snt/puh + 16,9 snt/min (sis alv 24%)


HERVANNAN SANOMAT – Keskiviikkona 19. lokakuuta 2016

2

Pääkirjoitus Kaisa Muhonen Päätoimittaja

Tekemällä oppii

K

ysyin Pohjois-Hervannan koulun ysiluokkalaisilta, mikä oli kivaa ilmiöviikossa. Yksi vastaus oli ”kun ei tarvinnut opetella mitään”. Viikon aikana oli kyllä opittu paljon, sekä omasta että toisten tekemistä projekteista. Se kävi hyvin ilmi, kun oppilaat esittelivät projektiensa lopputuloksia. Viikko erosi ehkä muista kouluviikoista siinä, että oppiminen tapahtui huomaamattomammin oman kiinnostuksen ja tekemisen kautta, ilman erillistä opettelua. On hienoa, että peruskoulun opetus on monipuolistunut. Opeteltavien asioiden ohella on tärkeää oppia, millainen on itse oppijana. Vain kokeilemalla erilaisia oppimistapoja voi löytää juuri ne tavat, joilla itse oppii parhaiten. Koulu loppuu aikanaan, mutta oppiminen jatkuu läpi elämän.

Pohjois-Hervanna tarkasteltiin kestäv

Teemaviikko: Uuteen opetussuunnitel-

maan sisältyy monialaista oppimista Kaisa Muhonen Pohjois-Hervannan koulussa ja Kanjonin koulussa vietettiin viime viikolla ilmiöviikkoa, jonka aikana peruskoululaiset tutustuivat monipuolisesti eri oppiaineita hyödyntäen tiettyyn ilmiöön. Tällä kertaa ilmiönä oli kestävä kehitys. – Uuteen opetussuunnitelmaan sisältyy vähintään viikon mittainen, monialainen oppimiskokonaisuus. Meillä tämä ei ole täysin uutta, vaan ilmiöviikkoa vietettiin jo viime vuonna, silloin yhtä aikaa Etelä-Hervannan koulun kanssa, kertoo apulaisrehtori Ilpo Nybacka. Tänä syksynä Etelä-Hervannan koulun ilmiöviikko on marraskuun ensimmäinen viikko, jonka teemana on rauha ja kriisinhallinta, koska Tampereen kaupunki on Ahtisaari-päivien isäntäkaupunki tänä vuonna. Yläkoululaiset toteuttavat ilmiöviikon tuotoksista juhlan, johon presidentti Martti Ahtisaari tulee osallistumaan. Ilmiöviikon aikana oppilaat toteuttavat erilaisia projekteja annetusta

aiheesta. Luokanohjaajat auttoivat projektien käynnistämisessä maanantaina. – Kaikki koulun opettajat ovat mukana viikon toteutuksessa, nekin, joilla ei ole omaa luokkaa ohjattavana, Nybacka kertoo. Vaikka opettaja ohjaa työskentelyä, päävastuu tekemisestä on oppilailla itsellään. – Sekä oppilaat että opettajat olivat tänä vuonna valmiimpia tähän työskentelytapaan, eli selvästi jotain on opittu viime vuodesta! Projektit toteutettiin tiistaista ja torstaihin ja viikko huipentui perjantaina juhlaan, jossa joka luokka-asteelta esiteltiin parhaita töitä, esimerkiksi videoina ja power point -esityksinä. Kestävä kehitys osoittautui hyväksi aiheeksi ilmiöviikolle. – Oppilaat ovat lähestyneet aihetta monipuolisesti, kertoo 9.A:n luokanohjaaja Sonja Pusa. Yksi 9.-luokkalaisten ryhmä tutustui Reilun kaupan tuotteisiin ja järjesti koululla makutestin, jossa testaajat

KESTÄVÄ KEHITYS „„ Kestävä kehitys on paikallista ja globaalia yhteiskunnallista muutosta,

Kampaamo kuuluu Hallilan palveluihin.

jonka päämääränä on turvata tuleville sukupolville yhtä hyvät tai paremmat toimintamahdollisuudet kuin nykyisillä sukupolvilla on.

„„ Kestävän kehityksen lähtökohtana on huoli ihmisten välisestä eriarvoi-

suudesta ja elämän perustan muodostavien ekosysteemien elinvoimaisuuden ehtymisestä.

„„ Ekologinen kestävyys edellyttää, että ihmisen toiminta asettuu luonnon

Lue s. 5

kantokyvyn rajoihin siten, etteivät luonnon monimuotoisuus tai ekosysteemien toimivuus vaarannu.

„„ Sosiaalinen kestävyys ilmenee tasa-arvona, oikeudenmukaisuutena ja

myötätuntona.

„„ Taloudellinen kestävyys perustuu elinkeinoelämän sopusointuun luon-

non kanssa. Se voi ilmetä luonnosta otettujen raaka-aineiden tehokkaana hyväksikäyttönä, tuotantoprosessin energiatehokkuutena ja tuotteen kierrätettävyytenä.

LUKIJAKUVA

Lokakuussakin kukkii! Ahvenisjärven rannalla voi vielä lokakuun puolivälissä ihailla kukkaloistoa, samalla kun puisto putoilleet lehdet kerääntyvät pensaan päälle.

Kaukajärvellä kunnostetaan Riipuksenpuisto HerSa Kaukajärvellä kunnostetaan Riipuksenpuisto turvallisemmaksi ja viihtyisämmäksi. Puiston leikkipaikka, aidat ja kalusteet uusitaan. Myös puistokäytävää kunnostetaan ja jatketaan. Riipuksenpuiston kunnostussuunnitelma on nähtävänä 24.10. asti. Puisto on tarkoitus kunnostaa vielä tämän vuoden aikana. Suunnitelmaluonnos löytyy puistosta, palvelupiste Frenckellistä osoitteesta Frenckellinaukio 2 B ja Tampereen kaupungin verkkosivuilta osiosta asuminen ja ympäristö. Riipuksenpuisto sijaitsee Riipuksenkadun ja Solkikadun välisellä alueella, ja se rajautuu pohjoisessa ja etelässä kerrostaloalueeseen ja itä-

puolella Juvankatuun. Puiston alueella on kookasta puustoa. Puiston itäosassa on pieni pelikenttä ja leikkipaikka ja länsiosassa on puustoista rinnettä. Puistokalusteet, aidat ja osa leikkivälineistä ovat käyttöikänsä lopussa eivätkä täytä enää nykypäivän turvallisuusvaatimuksia. Leikkipaikalta poistetaan huonokuntoisin välineistö, mutta hyväkuntoiset keinut ja hiekkalaatikko säilytetään. Uusina välineinä puistoon tulevat ryhmäkeinu, pienemmille lapsille sopiva kiipeilyteline-liukumäki, triplakeikkatangot, karuselli ja jousikiikut.

Leikkipaikan ja sen viereisen kiinteistön välissä olevaa kävely- ja pyöräilyväylää kavennetaan ja rajataan ruohokivikaistalla kiinteistön asfalttipihasta. Käytävää jatketaan länteen Solkikadulle asti. Juvankadulta Solkikadulle ulottuva kävely- ja pyörätie on talvikunnossapidettävä. Leikkipaikka ja käytävät valaistaan Puisto kookas puusto säilyy muutoin, mutta uuden käytäväosuuden tieltä poistetaan puustoa. Itäosan pieni pelikenttä poistetaan, ja sen pinta sovitetaan ympäröivään maastoon ja nurmetetaan. Itäosasta poistetaan pensaikkoa, ja sinne istutetaan hevoskastanja ja pihtakuusi.


Keskiviikkona 19. lokakuuta 2016 – HERVANNAN SANOMAT

3

an koulun ilmiöviikolla vää kehitystä saivat maistaa tavallista tuotetta ja Reilun kaupan tuotetta tietämättä, kumpi on kumpi. Testaajat äänestivät suosikkiaan kahvista, teestä, mehusta ja suklaasta. Matematiikan tunnilla juuri harjoitellut prosenttilaskujen taidot tulivat käyttöön, kun ryhmä laski tulokset. Paitsi testin tuloksia, ryhmä laski myös tuotteiden prosentuaaliset hintaerot. – Reilun kaupan tuotteet ovat hieman kalliimpia, mutta ei niin kauhean paljon, oppilaat totesivat. Muutama arveli, että voisi kotona ehdottaa Reilun kaupan tuotteiden kokeilua. Yksi ryhmistä otti omaksi aiheekseen muodikkuuden ja ekologian yhdistämisen. – Pohdimme, miten vanhoista vaatteista voidaan tehdä käyttökelpoisia ja trendikkäitä, jolloin ei tarvitse aina ostaa uutta, ryhmän jäsenet kertovat. Projektin aikana oppilaat muun muassa kävivät tutustumassa UFF:n valikoiman laatuun ja hintaan sekä tuunasivat omia, käyttämättömäksi jääneitä vaatteitaan muodikkaammiksi, jotta ne tulisivat taas käyttöön. – Yllätyimme siitä, kuinka halvalla UFF:sta voi saada hyviä vaatteita. Ryhmä neuvoo tekemään löytöjä myös omasta vaatekaapista: – Käytä kaappisi vaatteita, etteivät ne ole siellä turhaan!

paremmin nyt ja on ollut hauska tehdä yhteistä projektia. Ilmiöviikon päätteeksi oppilaat ar-

vioivat omaa ja toisen työskentelyä ja lopputuotosta. Myös opettaja antoi oman arvionsa.

Maistatus käynnissä. Reilun kaupan tuotteita tutkiva ryhmä järjesti koululla makutestin, johon osallistui sekä oppilaita että opettajia. Kaikkiaan maistajia pisteellä kävi yli 50.

Mitä ilmiöviikko on opettanut? – Esimerkiksi ajankäyttöä, videoeditointia ja tiedonhakua, 9.-luokkalaiset vastaavat. – Luokkakavereihin on tutustunut

Ashkanaz ja Xheneta yhdessä kuvasta puuttuvan Isran kanssa tutkivat omassa projektissaan ekologisuuden ja muodikkuuden yhdistämistä. Tytöt muun muassa tuunasivat käyttämättä jääneistä vaatteistaan uudenlaisia, jotta ne tulisivat taas käyttöön.

Ryhmäläiset olivat tehneet äänestyslaatikot, joihin makutestiin osallistujat äänestivät numerolla mielestään parempaa vaihtoehtoa neljän eri tuotteen kohdalla. Lopullinen tulos oli, että Reilun kaupan kahvi vei voiton 56,6% äänistä, muissa tuotteissa tavallinen oli enemmän maistajien mieleen.

Annalan Salviapuistoon rakennetaan käytäväverkostoa vaiheittain HerSa Annalassa sijaitsevan Salviapuiston yleissuunnitelmaluonnos on nähtävänä maanantaihin 24. lokakuuta asti. Viheralueelle rakennetaan käytäväverkostoa alueen kävely- ja pyöräily-yhteyksien parantamiseksi. Suunnitelmaan voi tutustua puistossa, palvelupiste Frenckellissä ja Tampereen kaupungin verkkosivuilla, josta suunnitelmat löytyvät osiosta asuminen ja ympäristö. Salvianpuistossa kunnostussuunnitelma on esillä kahdessa kohdassa, Kaipasenrinteen kadun kääntöpaikalla sekä Karosen koulun koillisenpuo-

leiselta puistokäytävällä. Salviapuisto sijaitsee Annalan itäosassa. Salviapuiston käytäväverkostoa toteutetaan vaiheittain. Uudet yhteydet ovat asemakaavan mukaisia. Ensimmäisessä vaiheessa 2016– 2017 rakennetaan yhteys Kaipasenrinteen uudelta asuinalueelta nykyisiin reitteihin. Uutta, turvallista ja viihtyisää reittiä pääsee Kaipasenrinteen asuinalueelta Annalan kouluihin ja Karosenpuiston alueleikkipaikalle. Myöhemmin käytäväverkostoa

jatketaan itään päin kohti alueellista ja seudullista ulkoilureitistöä. Annalan kävely- ja pyöräreitistön parantamista on esitetty 18.8.– 30.9.2016 nähtävillä olleessa yleiskaavaluonnoksessa. Tavoitteena on luoda kävelijöille ja pyöräilijöille toimiva ja turvallinen liikkumisympäristö ja kattava väyläverkosto, joka turvaa lähipalvelujen, joukkoliikennepysäkkien ja virkistysalueiden hyvän saavutettavuuden. Virkistysyhteyksien tulee jatkua myös keskuspuistoverkostoon.

Bai Wei

Asian Shop Ark. 10-20 la 10-18 su 12-18 Kauppakeskus Duo Hervanta, Tampere Puh. 050 5778 776

Kaikki RIISI NOODELIT

-20% Ostaessasi vähintään 5 kpl

Tervetuloa!


HERVANNAN SANOMAT – Keskiviikkona 19. lokakuuta 2016

4

Hervantalaisyrityksen palvelu auttaa potilasasiakirjojen siirtoa HerSa Joensuun kaupunki on valinnut hervantalaisyritys Atostekin eRA Siirto -palvelun vanhojen potilastietojen siirtämiseksi Finstar-potilastietojärjestelmästä Kelan Kanta-arkistoon. Atostekin eRA Siirto –palvelu muuttaa vanhat potilastiedot Kantaarkiston edellyttämään muotoon ja toimittaa tiedot edelleen Kelan arkistoitaviksi. Arkistointivelvoite täyttyy näin pysyvästi ja vanhoja potilastietoja voidaan katsella Kanta-arkistosta kaikilla yhteensopivilla järjestelmillä. Joensuussa vanha Finstar on ollut toiminnassa enää arkistointivelvoitteen ja vanhojen tietojen katselutarpeen

vuoksi, joten tietojen siirron jälkeen sen käyttö ja ylläpito voidaan lopettaa ja maksut loppuvat. – Suomessa on satoja kuntia ja sairaanhoitopiirejä, joissa on edelleen käytössä vanhoja potilastietojärjestelmiä, jotka eivät ole Kanta-yhteensopivia. Atostekin eRA Siirto -palvelun avulla vanhat potilastiedot voidaan siirtää tällaisista järjestelmistä erittäin kustannustehokkaasti Kantaarkistoon, Miika Parvio Atostekista kertoo. – Asiakkaamme säästää rahaa, täyttää lakisääteisen arkistointivelvoitteen ja ratkaisee vanhojen potilastietojen siirto-ongelman, summaa Parvio Atostekin ratkaisun etuja.

Yrittäjä, varaa paikkasi p. 0400 422 805 / Johanna tai hsilmo@hervannansanomat.fi www.hervannansanomat.fi

Maahantuojan edustaja Rauha Lehtinen paikalla to ja pe klo11-17 Osallistu Arvontaan ja voita Jenny Nilkkurit ja Avokkaat! Arvontaan voit osallistua liikkeessämme tai Facebook sivuillamme Tunnelin Kenkä / kenkacity.fi !!! Arvonta suoritetaan Ma 24.10.!!

-päivät TO-LA 20.-22.10. Koko ARA– mallisto

-20%

”Älkää ikinä lopettako kirjastoa”

HerSa Hervannan kirjastossa toteutettiin Hervanta-päivien aikana asiakaskysely. Asiakkailta kysyttiin, mitä palveluja he kirjastossa arvostavat. Asiakkaat saivat tehdä myös ehdotuksia ja esittää toiveita, kehuja ja kritiikkiä. – Kyselyyn osallistui 80 kävijää, kertoo aluekirjastonjohtaja Marjut Pohjalainen. – Hervannan kirjasto sai hyvin myönteistä palautetta ja sen palveluja selvästi arvostetaan. Perinteinen kirjojen ja muun aineiston lainaus oli ykkösasia, ja myös VIP-lainoista pidetään. Kirjastossa on aina saatavilla VIPpöydässä uusia kirjoja. Vip-lainojen laina-aika on vain viikko eikä niistä voi tehdä varauksia.

Kyselyssä asiakkaille tärkeiksi palveluiksi nousivat myös asiakastietokoneet ja tulostusmahdollisuus. Aineiston varausmahdollisuus ja erityisesti lasten aineiston varaamisen maksuttomuus ovat hyviä asioita. – Henkilökunnan ammattitaito ja palvelualttius saivat kiitosta monissa vastauksissa. Kirjaston tapahtumat ja taidenäyttelyt saivat myös kiitosta. – Monille lapsille Hervannan kirjaston teatteriesitykset ja konsertit ovat olleet ensi kosketus teatterin ja

musiikin maailmaan, Pohjalainen toteaa. Risuja saatiin koneiden toimimattomuudesta. – Jotkut myös kokivat kirjaston liian meluisana, Pohjalainen kertoo. – Nykyisin kirjastoissa ei vaadita hiljaisuutta. Hiljaista tilaa tarvitseville Hervannan kirjaston toisessa kerroksessa on lukusali. Asiakaspalvelusta voi lainata käyttöönsä lukusaliin läppärin. Suihkulähdettä joku piti kirjaston sydämenä ja jonkun toisen mielestä vesilähde on liian äänekäs. – Kahvio olisi luksusta, mutta sitä emme pysty järjestämään. Onneksi kahviloita on kirjaston läheisyydessä useampikin.

Aikuisten äänikirjoja ja isotekstisiä kirjoja toivottiin kirjastoon lisää. – Niitä hankitaan niin paljon kuin ilmestyy, Pohjalainen kertoo. Myös erikielisiä aineistoja toivottiin lisää. – Lainaamme Helsingin kaupunginkirjaston monikielisestä kirjastosta kirjoja niillä kielillä, joille Hervannassa on tarvetta. Pääkirjastossa on lisäksi laaja vieraskielisen kirjojen kokoelma. Hervannan kirjastossa on ompelukone, jota käytetään paljon. Asiakkaiden vastauksissa toivottiin myös porakonetta, peitetikkikonetta ja koko-

naista askarteluhuonetta, jossa olisi käsityövälineitä, joita ei ole itse varaa hankkia. – Ehkä joskus tulevaisuudessa voi olla erilaisia koneita lainattavana. Siitä ei kuitenkaan ole mitään päästöstä tehtynä. Useassa palautteessa toivottiin takaisin kirjojen kierrätyskoria. Kierrätyskorista luovuttiin, koska kirjastoon tuotiin suuri määrä kirjoja, jotka joutuivat suoraan jätekuljetukseen. – Jopa omat jätepaperit saatettiin tuoda kierrätyskoriin, Pohjalainen harmittelee. Kirjastokorttia toivottiin sähköiseen muotoon, jolloin se olisi kännykässä aina mukana. – Varmaan tuokin on tulevaisuudessa arkipäivää. Pohjalainen toteaa tyytyväisenä, että kaiken kaikkiaan kirjaston palveluja arvostettiin ja kehuttiin. – Yhdessä palautteessa mainittiin suomalaisen kirjastolaitoksen laadukkuus ja korkea taso. Vuosia ulkomailla asunut asiakas piti kirjastolaistosta loistavana. Kirjastotila on merkittävä jo itsessään. Eräs vastaaja kertoi, että ”kirjastot ovat minulle lepoja turvapaikkoja”. Toinen taas toivoi ”Älkää ikinä lopettako kirjastoa”. Vastauksista kerätty kooste on nähtävissä Hervannan kirjastossa.

TARJOUKSET

Ara Siro Gore-tex nilkkuri

100,-

-sahat alk.

www.kenkäcity.fi

(125,-)

Ara Mukava Gore-tex Gore-tex Nilkkuri kävelykenkä -Hyvä kumipohja

112,(140,-)

MS 181

Tilavuus: 31 cm3 Teho: 1,5 kw/2,0 hv

79,90

299,-

(99,90)

Tullikatu 6,Tullintorin kauppakeskus, p. 03 212 4921 Av. ma–pe 9.30–18.30, la 10–16 Tykkää meistä!

399,-

käytävämatot netistä

Kairon Ruusu 80 ja 100

PAINEPESURI Metalllinen pumppu

60,67,70,80,90,100,120,133,200 Kairo Laatta 80 ja 100

mp

ta ro S Kai

alk.

80 elim ro K

GE 150 SILPPURI

Teho: 2500 W 3 x testivoittaja!

yli 200 rullan valikoima outlet-hintaan -30-40% leveyksiä:

199,-

159,-

80

Kai

REPPUPUHALTIMET

KAIRO-sarja kestävä matto

alk.

-koiraperheille -toimistoon

lev. 80

Elisabeth sarja

439,-

POISTOJA hja ipo Kor ,-/m 12

>> Katso uittokalusto.fi Hinnat sis. 24% alv.

lev. 80

120x170 140x200 160x230 200x290

e Alic m -/ 12,

osta netistä

www.mattokotiin.fi

Koko Uittokaluston laaja tuotevalikoima toimitusmyyntinä Ahlmanintie 56 | 33800 Tampere | 03 222 5585 | tampere@uittokalusto.fi


Keskiviikkona 19. lokakuuta 2016 – HERVANNAN SANOMAT

5

Hius- ja meikkistudio Royalin yrittäjät palvelevat Hallilassa Kaisa Muhonen Kampaamo on kuulunut Hallilan palveluihin jo lähes yhtä kauan kuin kaupunginosa on ollut olemassa. Palvelujen keskittymässä, osoitteessa Männikönkatu 2, palvelee nyt Hiusja meikkistudio Royal. – Oma kampaamo oli ollut aina haaveenani ja nyt olen päässyt haavetta toteuttamaan, kertoo noin puoli vuotta sitten yrittäjäksi ryhtynyt Tiia Järvinen. – Huomasin ilmoituksen myytävänä olevasta kampaamosta ja otin siitä selvää. Mietin asiaa pitkään ja päädyin lopulta siihen, että tähän tilaisuuteen pitää tarttua. Järvinen on ollut alalla 12 vuotta. Viimeisimmäksi hän työskenteli Kaukajärvellä, joten tuttuja asiakkaita on Kaakkois-Tampereen alueella. – Hallila ei ollut ennestään minulle tuttua seutua, mutta tässä on päässyt jo tutustumaan hyvin hallilalaisiin. Hius- ja meikkistudio Royalissa työskentelee vuokratuolilla myös Jonna Jalasvirta. – Valmistuin kaksi ja puoli vuotta sitten ja tulin suoraan tänne Hallilaan yrittäjäksi vuokratuolille, Jalasvirta kertoo. – Opiskeluaikoina ajattelin, että haluaisin työskennellä keskustassa,

mutta olenkin viihtynyt täällä erittäin hyvin! Asiakaskunta on mukavaa ja täällä pääsee tekemään töitä monipuolisesti, joten miksipä täältä lähtisi pois. Asiakaskunnan monipuolisuus tekeekin työstä mielekästä nuorille yrittäjille. – Lähiökampaamokin voi olla trendikäs! Kouluttaudumme koko ajan lisää ja pysymme ajan hermolla, jotta voimme palvella asiakkaita parhaalla tavalla. Suuri osa asiakaskunnasta tulee lähialueelta: Hallilasta, Lukonmäestä ja Hervannasta. Kauempaakin tulijoita asiakkaissa on. – Kulkuyhteydet ovat hyvät niin bussilla kuin omalla autollakin ja meillä on asiakkaille ilmainen pysäköinti, mitä moni arvostaa, Jalasvirta kertoo. Kummallakin yrittäjällä on myös meikkaajan koulutus, joten asiakkaita palvellaan myös sillä saralla. – Olemme tehneet erilaisia juhlaja kuvausmeikkejä. Esimerkiksi hääporukat ottavat mielellään samasta paikasta molemmat palvelut, meikin ja kampauksen, Jalasvirta kertoo. – Työskentelemme tarvittaessa yhdessä niin, että toinen tekee meikkejä ja toinen kampauksia. Syksyn ilme hiusmuodissa on rento

Vuokratuolilla toimiva Jonna Jalasvirta ja kampaamoyrittäjä Tiia Järvinen toivottavat asiakkaat tervetulleiksi Hius- ja meikkistudio Royaliin. ja luonnollinen. Pian koittava pikkujouluaika tuo mukanaan glitterit ja kimalteet juhlakampauksiin. – Rentous on kuulunut kampauk-

Huipputarjous! Aamulehti loppuvuodeksi Päivittäin vain

2�28 € Saat lahjaksi heijastinkassin.

15038

16.9.2015 •

1881 Perustettu

LEHTI AAMUAAMULEHTI

001332 6 414880

Keskiviikkona

aamulehti.fi 3€ Irtonumero Painos

••

15038

6 414880 001332

Keskiviikkona 16.9.2015 • Perustettu 1881

N:o 253 (43 538) Viikko 38 134. vuosikerta

N:o 253 (43 538) Viikko 38 134. vuosikerta

aamulehti.fi Irtonumero 3 € Painos

••

, aSi penkilTä Ton Seur GraT n. Lähes kahden miljardin porilaiSia • äSSiSTä Tyhjin käSi Toilomarahapaukku euron paiS kun ilveS Tyhjin käSin. GraTTon SeuraSi penkilTä, kun ilveS paiSToi äSSiSTä porilaiSia •

UrheilU a20–21

UrheilU

n en miljardiku Lähes kahdara hapauk euron lom

●●Jos lomarahat puolitettaisiin kaikilta suomalaisilta työntekijöiltä, työnantajien kustannukset pienenisivät kaksi miljardia euroa. ●●Lomarahanipistys olisi lähes puolet hallituksen säästöpaketista. • UUtiset a4–5

Tanja alanen

on Yrityksissä paljon aineellista ja aineetontyönteYritys ta etua, jota palkan lisäksi. muuta se kijät saavat esiin, mitä kesvoisi tuoda lisäksi. Niistä tarjoaa palkanvoi syntyä yhteisymkustelemalla miten palkkoja voimärrys siitä, leikata.” tarvittaessa

yrittäjä, OmaTalousjohtaja Oy, Espoo

EmIl B oByrEV

Euroopan pakolaiskriisi

Takavuosina Helsingin yössä kiitivät mustat autot ja ruokajuomana oli musta monopoli, mutta niillä eväillä päätettiin työrauhan hinnasta.

Kauppiin tarvitaan apuvoimia UUtiset a8

YK: ”Unkarin tilanne on hälyttävä”

a20–21

Yrityksissä on paljon aineellista ja aineetonta etua, jota työntekijät saavat palkan lisäksi. Yritys voisi tuoda esiin, mitä muuta se tarjoaa palkan lisäksi. Niistä keskustelemalla voi syntyä yhteisymmärrys siitä, miten palkkoja voidaan tarvittaessa leikata.”

Matti Pitko

mattipitko223@ gmail.com

ihMiset B4

daan • työntekijöiltä, Yhden tuska alanen aja Oy, Espoo koskee kaikkia Tanja suomalaisilta ia euroa. yrittäjä, OmaTalousjoht kaikiltaTunnetko . • UUtiset a4–5 tämän viljan? kaksi miljard hat puolitettaisiin • pienenisivät säästöpaketista ●●Jos lomara hallituksen kustannukset na työnantajien istys olisi lähes puolet• Lestadiolaisesta Takavuosiyössä tähtijuontajaksi? MenoMini Helsingin Pakaroiden ●●Lomarahanip mustat autot UUtiset a18–19

LäheiseT

kuiTu

Vinkki: se maistuu aamupuurossa. Maa- ja kotitalousnaiset vievät koulujen ja lasten kautta tietoa koteihin viljatuotteista ja hyvistä kuidun lähteistä.

Kun yhden perheenjäsenen mieli murtuu, koko joukon arki muuttuu. Onneksi tukea on nyt saatavilla myös sairastuneen omaisille. ihMiset B1–3

BaoByrEV T v-k svo EmIl

UUtiset a9

Euroopan

pakolaisk

riisi

Kauppiin tarvitaan apuvoimia •

UUtiset

k i r jaT

Kaarle Hurtig on kulkenut poikkeuksellisen tien Tornion lestadiolaisyhteisöstä median ja markkinoinnin maailmaan.

TanssiTTaMinen on iloisTa urheilua

Anna-Leena Härkönen avaa Tampereella proosaklubin ja Antony Beevor kertaa Helsingissä Ardennien taistelun vuonna 1944.

ihMiset B8–9

Jarmo 040 545 2422, Juha 0400 629 290, Kari 0400 736 220

Tule vaihtoautokaupoille Lielahteen!

Ihanaa proosaa, hurjaa sotaa Tamperelainen Tia-maria Sokka kantaa tällä hetkellä maan parhaan twerkkaajan titteliä. Kyse

on musiikkivideoista tutusta tanssityylistä, jonka ytimessä on takamuksen kiivas liike ylös ja alas. Seuraavaksi Sokka lähtee etsimään uutta valioluokan pyllynhytkyttäjää. MenoMini 4–5

Ystävällistä ja joustavaa palvelua. Taninkatu 3, 33400 Tampere www.leimu-rajala.fi

KUlttUUri B10–13

UUtiset

kiitivät ana ja ruokajuom oli musta monopoli, eväillä mutta niillätyörauhan päätettiin hinnasta.

Matti Pitko@ mattipitko223 gmail.com

a8

YK: ”Unkarin tilanne on hälyttävä”

ihMiset B4

Läheise

T

Yhden tuska koskee kaikkiaen mieli

perheenjäsen muutKun yhden joukon arki murtuu, koko tukea on nyt saataomaisille. tuu. Onneksi villa myös sairastuneen

a18–19

Lisäetu! Tammikuun lehdet kaupan päälle! •

kuiTu

Tunnetko tämän viljan?

aamupuuros iset vieVinkki: se maistuu kotitalousna sa. Maa- ja lasten kautta tietoa ja vät koulujen a ja hyvistä koteihin viljatuotteist kuidun lähteistä.

UUtiset

a9

k i r jaT

, Ihanaa proosaa hurjaa sotaa

TamHärkönen avaa Anna-Leena ja Antony Ardenpereella proosaklubin Helsingissä Beevor kertaa vuonna 1944. nien taistelunB10–13

ihMiset B1–3

T v-k a svo

a Lestadiolaisest i? tähtijuontajaks

on kulkenut Kaarle Hurtig tien Tornion ja poikkeuksellisen hteisöstä median lestadiolaisy in maailmaan. markkinoinn

MenoMini n PakaroideMinen TanssiTTa on iloisTa urheilua

ihMiset B8–9

629 290, 2422, Juha 0400 Jarmo 040 545 0400 736 220 Kari

toTule vaihtoau n! kaupoille Lielahtee ja

titteliä. Kyse twerkkaajan ylös ja alas. maan parhaan tällä hetkellä on takamuksen kiivas liike 4–5 MenoMini Sokka kantaa ytimessä äjää. nen Tia-mariatanssityylistä, jonka pyllynhytkytt Tamperelai ista tutusta valioluokan on musiikkivideo lähtee etsimään uutta Sokka Seuraavaksi

Ystävällistä joustavaa palvelua.

33400 Tampere Taninkatu 3, .fi www.leimu-rajala

KUlttUUri

Tilaa helposti verkossa → aamulehti.fi/tarjous Tai soita 010 665 8102* Arkisin klo 8.00–17.00. Puhelu maksaa 0,088 € / min. Tarjous on voimassa 31.10. saakka viimeistään 3.11.2016 alkaviin tilauksiin ja on tilattavissa kotimaassa talouksiin, joihin ei ole voimassa olevaa Aamulehden tilausta.

siin jo pari vuotta. Esimerkiksi erilaiset lettikampaukset ja kiharat ovat olleet suosittuja. Tiukkoja nutturoita ei enää juuri näy, Järvinen kertoo.

– Kaikki lähtee tietenkin asiakkaan toiveista. Lisätietoa: www.studioroyal.net


HERVANNAN SANOMAT – Keskiviikkona 19. lokakuuta 2016

6

VALLANKUMOUKSELLINEN SHINEX VAHAUS

PALVELEVA PESUKATU AVOINNA ARKISIN 08-21 LAUANTAISIN 08-18 SUNNUNTAISIN 11-18

TERVETULOA

XPRESSWASH.FI 100% TÄYTTÄ VAHAA • USKOMATON KIILTO

Säälänkatu 2 33710 TRE 040 630 3000

KATSASTUSASEMA

TURTOLASSA kauppakeskuksen vieressä Rento meinink i!

• RIPEÄ PALVELU • EDULLINEN • LÄHELLÄ 100% KOTIMAINEN

Ma-Pe 9–17 La 9–14

www.katsastuspark.fi

Ketjuihin kuulumaton

Turtola sai kaivatu apteekin kauppake Kaisa Muhonen Maanantaina 17. lokakuuta Turtolan kauppakeskuksessa vietettiin Turtolan apteekin avajaisia. Apteekki oli tervetullut ja kauan kaivattu lisä kauppakeskuksen palvelutarjontaan. – Avajaispäivän tunnelma on ollut todella hieno! Ensimmäiset asiakkaat tulivat sisään heti kello 9, kun ovet avattiin, kertoo apteekkari Kristiina Järvinen. Apteekki toimi aikaisemmin pääkirjasto Metson ja Aleksanterin kirkon kulmassa nimellä Tampereen Kirkko-Apteekki. Viimeiset reseptiasiakkaat palveltiin vanhassa paikassa vielä perjantaina 14.10. kello 13. Kun Turtolan apteekkia ryhdyttiin suunnittelemaan, paljon hyviä huomioita saatiin apteekin henkilökunnalta, joka on ollut alalla pitkään. – Kysyimme myös kanta-asiakkailtamme, mikä heidän mielestään apteekissa kannattaa säilyttää, Järvinen kertoo. Apteekin tilat suunnitteli VMP-Interior. – Erityisesti suunnittelija Annukka Keräselle kuuluu iso kiitos. Tilojen muutostöistä vastasi Kesko, jonka kanssa yhteistyö on sujunut todella hyvin. Uusissa tiloissa tavoitteena oli saada hyvin opastava visuaalinen ilme. – Toki henkilökunta auttaa aina mielellään, mutta moni apteekin asiakas myös arvostaa sitä, että löytää itse nopeasti etsimänsä tuotteet, Järvinen kertoo. Apteekin takaosassa on kuusi reseptipalvelupistettä. Apteekista löy-

Hanna Holopainen ja Kristiina Järvinen ovat tyytyväisiä Turtolan apteekin ilmeeseen. Suuret, selkeät tekstit auttavat löytämään tarvittavat tuotteet nopeasti ja leveät käytävät ovat esteettömät kulkea.

24 Pesulassa tulee puhdasta jälkeä jo puolessa tunnissa Kaisa Muhonen Turtolan kauppakeskuksessa asiakkaita palvelee 24 Pesula. Kyseessä on itsepalvelupesula, johon ei tarvitse ajanvarausta. Koneet on jaettu pyykki- ja mattokoneisiin, kummassakin pesuohjelma kestää puoli tuntia. Kaikki ohjelmat sisältävät allergisoimattoman ja hajusteettoman pesuaineen. Pyykeille ja kodintekstiileille on käytössä myös erillisiä kuivausrumpuja, joissa nopeimmillaan kuivaus kestää 15 minuuttia. Maksu tapahtuu joko kolikoilla tai puhelimella: jokaisella koneella oma maksupalvelunumero, johon soittamalla kone käynnistyy automaattisesti. Pesun hinta lisätään seuraavaan puhelinlaskuun. Sirpa Nieminen on käyttänyt 24 Pesulaa muutaman kerran. – Esimerkiksi peittoja olen käynyt pesemässä täällä ja olen ollut hyvin tyytyväinen pesujälkeen. Sellaiset tekstiilit, jotka eivät mahdu kotikoneeseen tai joille ei ole kotona kuivatustilaa, on mukava käydä pesemäs-

Sirpa Nieminen poikkesi tyttärensä Tiina Loppisen kanssa 24 Pesulaan. Itsepalvelupesulassa Nieminen arvostaa helppoutta ja nopeutta. sä täällä. Pyykkikoneita Nieminen kuvailee helpoiksi käyttää. – Kuivausrummun kanssa jouduin ensin hieman miettimään, mutta se-

kin onnistui, Nieminen naurahtaa. – Kyllä tätä voi suositella, puhdasta tulee ja nopeasti. Lisätietoa: www.24pesula.fi


Keskiviikkona 19. lokakuuta 2016 – HERVANNAN SANOMAT

7

un eskukseen

Syksyn Jakamisen päivää vietetään lauantaina HerSa Jakamisen päivä on mahdollisuus hyvään mieleen sekä lahjoittajalla että lahjan saajalla. Hyvä pannaan kiertämään tavaran ja palvelun muodossa Jakamisen päivä -avustustapahtumassa Pelipuiston seurakuntakodilla, osoitteessa Teekkarinkatu 17. Jakamisen päivä –tapahtuma järjestetään puolivuosittain. – Nyt on hyvä aika tehdä syyssiivous ja tuoda ylimääräiset hyväkuntoiset tavarat ja vaatteet Pelipuiston seurakuntakodille ennen tapahtumaa, perjantaihin mennessä, vinkkaa Kaisa Plomp Tampereen Eteläisestä seurakunnasta. Lahjoittajina tapahtumassa on yksityisten tahojen lisäksi myös yrityksiä.

– Jakamisen päivässä tarjotaan voileipiä, kahvia ja teetä. Lisäksi on rajallinen määrä ruokakasseja. Ilmaiseksi saa ottaa omaan tarpeeseen hyväkuntoisia käytettyjä vaatteita, kodintekstiilejä ja leluja. Verenpaineen mittauspistekin löytyy. Mikäli kaikki lahjoitetut tavarat eivät löydä uutta omistajaa lauantaina, seurakunta antaa ne eteenpäin muualle lahjoitettavaksi. Jakamisen päivään odotetaan aikaisempien kertojen perusteella 200–400 henkeä. Tapahtuman järjestää Eteläisen seurakunnan diakoniatyö. – Mukaan vapaaehtoiseksi voi vielä ilmoittautua puhelinnumeroon 050-4304473, Plomp vinkkaa.

Yksinäistä ikäihmistä voi pian taas muistaa joulukukalla

42 vuotta Tampereen Kirkko-Apteekissa palvellut Mervi Rahkonen auttaa asiakkaita nyt Turtolan apteekissa. - Olihan vanhasta luopuminen haikeaa, mutta on myös todella hienoa lähteä vielä uusiin haasteisiin uudessa paikassa. Työmatkakin lyheni merkittävästi, Rahkonen kertoo. tyy myös pieni leikkinurkkaus, jotta perheen pienimmät viihtyvät apteekkireissun ajan. Uudet, entistä laajemmat tilat ovat mahdollistaneet laajemman valikoiman. – Ja jos jotakin ei löydy heti, sitä tilataan, Järvinen toteaa. Erityisesti kosmetiikka on päässyt enemmän esiin Turtolan apteekissa. – Meillä on hyvin edustettuina

kaikki keskeiset sarjat, joten erityyppisille ihoille sopivia tuotteita löytyy. Henkilökuntaan kuuluu myös kosmetologi. Avajaispäivänä uusi apteekki herätti kiinnostusta. Asiakkaita houkuttivat paikalle paitsi tarjoukset, muun muassa popcorn-tarjoilu. Uutta apteekkia poikkesi katsomaan myös kanta-asiakkaita vanhas-

ta paikasta. – Näyttää oikein valoisalta ja avaralta. Mukavan näköinen, kiittelivät Markku Lehtinen ja Pirkko Tuomola. Tampereen Kirkko-Apteekin parhaaksi puoleksi kumpikin nimesi henkilökunnan, joka nyt palvelee Turtolassa. – Aivan ihana henkilökunta ja aina niin hyvä palvelu!

Influenssarokotukset alkoivat Tampereella HerSa Influenssarokotukset alkoivat Tampereen kaupungin terveysasemilla maanantaina. Neuvoloissa ja koulu- ja opiskeluterveydenhuollossa aloitetaan riskiryhmiin kuuluvien rokottaminen heti rokotteiden saavuttua. Terveysasemilla annettavaan rokotukseen voi varata ajan Tampereen kaupungin verkkosivulta osoitteessa www.tampere.fi/soteasiointi. Ajan voi varata myös terveyspalvelujen neuvonnasta, joka vastaa joka päivä kello 7–22. Neuvonnan puhelinnumero on 03 10023. Samoin neuvolasta kannattaa kysyä rokotusaikaa tai varautua ottamaan se normaalin neuvolakäynnin yhteydessä. Perinteiseen tapaan kaupunki järjestää aikuisten rokotuksille omistetun rokotuskampanjapäivän. Tänä vuonna se on lauantaina 12.11., ja rokotuksia annetaan kello 8–15 Hatanpään, Hervannan, Tipotien ja Tammelan terveysasemilla. Vaikka rokotukseen voi kampanjapäivänä tulla myös ilman ajanvarausta, jonotukselta välttyy varaamalla ajan etukäteen. Myös Omapihlaja rokottaa omia potilaitaan 12.11. kello 8–15 Hervannan ja Kehräsaaren terveysasemilla.

Raskaana olevat naiset ja alle kouluikäiset lapset rokotetaan omassa neuvolassa normaalin käynnin yhteydessä tai erikseen sovittuna ajankohtana. Maksuttomaan rokotukseen oikeutetut koululaiset ja opiskelijat rokotetaan koulu- tai opiskeluterveydenhuollossa. Aiemmin rokottamattomat alle 9-vuotiaat lapset tarvitsevat kaksi rokotusta kuukauden välein, jolloin ensimmäinen rokotus suositellaan otettavaksi marraskuun aikana. 24–35 kuukauden ikäiset lapset voidaan rokottaa myös nenäsuihkeella, jolloin ei tarvita toista rokoteannosta. Neuvolaikäisten lasten ja raskaana olevien on mahdollista saada marraskuun alusta influenssarokotuksia myös Neuvolakioskista keskiviikkoaamuisin 8.30–11.30. Osassa neuvoloista järjestetään myös avoimia rokotusaamu tai -iltapäiviä, joihin voi tulla ilman ajanvarausta. Tiedot ajankohdista saa omasta neuvolasta. Maksuttoman kausi-influenssarokotuksen saavat seuraavat ryhmät: 65 vuotta täyttäneet, 6–35 kuukauden ikäiset lapset, sairautensa vuoksi lääketieteellisiin riskiryhmiin kuuluvat henkilöt, raskaana olevat naiset, varusmiehet ja -naiset sekä tammikuussa 2017 varusmiespalveluk-

seen astuvat. Myös riskiryhmiin kuuluvien läheisillä on mahdollisuus maksuttomaan rokotukseen. 50 vuotta täyttäneitä kehotetaan harkitsemaan myös pneumokokkirokotusta, elleivät he ole sitä ole aiemmin jo saaneet. Pneumokokkirokotteen hankkimiseen tarvitaan resepti, jonka saa soittamalla oman terveysaseman reseptipuhelimeen. Rokote täytyy ostaa apteekista, mutta se voidaan pistää erikseen tai influenssarokotuksen yhteydessä. Pneumokokkirokote antaa hyvän suojan vakavia tauteja, kuten keuhkokuumetta, aivokalvontulehdusta ja verenmyrkytystä vastaan. Kausi-influenssakotukseen tulevilla olisi hyvä olla Kela-kortti tai neuvolakortti mukana. Rokottamisen helpottamiseksi kannattaa pukea päälle vaate, jonka hihan saa helposti nostettua ylös. Rokotuksen jälkeen on syytä varautua odottamaan rokotuspaikalla noin 15 minuutin ajan. Jos rokottamisen jälkeen tulee ongelmia, kannattaa soittaa Terveyspalvelujen neuvonnan numeroon 03 10023. Se vastaa joka päivä kello 7–22.

HerSa Yksinäisiä vanhuksia ilahdutetaan joulukukilla jälleen tänä vuonna, kun jo seitsemännen kerran järjestettävä hyväntekeväisyyskampanja Ole Joulupukkina Seniorille käynnistyy marraskuussa. Viime vuonna ikäihmisten hoivapalveluita tarjoava Home Instead Seniorihoiva ja yhteistyötahot välittivät yli 6000 joulukukkaa yksinäisille vanhuksille. – Joulukukka on kaunis tapa tuoda jouluiloa tuntemattomalle. Toivottavasti mahdollisimman moni osallistuu tänäkin vuonna, kertoo Home

Instead Seniorihoivan viestintäpäällikkö Heidi Tetteh. Kukkalähetysten saajiksi valitaan yksinäisiä ja vähäosaisia vanhuksia, jotka erityisesti ilahtuvat siitä, että joku muistaa. Kampanjaan voi osallistua 14.11. lähtien ostamalla lahjoituskukan valikoimalleen lahjansaajalle kampanjaan osallistuvasta kukkaliikkeestä. Kukat toimitetaan vastaanottajille joulunalusviikolla. Kukan lahjoittajat ja vastaanottajat pysyvät tuntemattomina. Joulukukkakampanja toteutetaan aikavälillä 14.11.–19.12.

Huipputarjous! Kulmien 3D KestoPigmentointi 250,(sisältää myös ii-vaiheen)

silmien KestoPigmentointi ylä- tai alarajat

(sisältää myös ii-vaiheen)

200,-

Hiusten leiKKauKset -10% riPsienPiDennyKset

-10%

Tarjoukset voimassa lokakuun loppuun saakka. Syysterveisin, Kirsi KauKajärven Parturi-KamPaamo Juvankatu 6, Tampere

Puh. 040 412 9188 Avoinna ark. 10–17 tai sop. / la sop.


HERVANNAN SANOMAT – Keskiviikkona 19. lokakuuta 2016

8 VAPAALLA

Kansainvälinen viikko saapuu Hervannan kirjastoon HerSa Ensi viikko on kansainvälinen viikko Hervannan kirjastossa. Maanantaina 24. lokakuuta kello 18 kuullaan kirjailijavieraana Elina Hirvosta. Hirvosen esikoisromaani Että hän muistaisi saman oli Finlandia-palkintoehdokkaana. Se on käännetty seitsemälle kielelle. Hirvosen afrikkalaisista siirtolaisista kertova dokumenttielokuva Paratiisi – kolme matkaa tässä maailmassa on palkittu useasti Tiistain ohjelmaan kuuluu Kielikahvila kello 17–18.30. Keskiviikkona 26.10. kello 12 puhumassa vuoden pakolaisnainen Rita Kostama. Haastattelijana on Naistarin toiminnanjohtaja Kirsti Viljanen.

Lauantaina 29. lokakuuta luvassa on ohjelmaa lapsille. Kello 11.30– 12.30 kirjastossa on intialaisen perinnetaiteen työpaja lapsille ja kello 13 Teatteri Mukamas esittää näytöksen Kolme Kiliä. Nukketeatterin keinoin toteutettu perinteinen satu herää eloon musiikin säestämänä. Esitys sopii perheen pienimmille. Maanantaina 31.10. kello 18 saa vielä vuoron Kohdataan kulttuureita -lukupiiri, illan teemana Irak. Lukupiirissä keskustellaan Hassan Blasimin kirjasta Vapaudenaukion mielipuoli ja katsotaan teemaan liittyvä elokuva. Kaikki tapahtumat ovat maksuttomia ja avoimia kaikille.

NY24h-leirillä opittiin yrittäjyyden merkityksestä HerSa Viime viikolla Tredun Hepolamminkadulla vietettiin kaksipäiväistä NY24h -leiritapahtumaa. NY 24h -leirillä nuoret perustavat kuvitteellisen yrityksen vuorokauden ajaksi. Yrittäjyyttä harjoitellaan learning by doing fun -periaatteella samalla kuin opiskelijoiden oma idea palvelee opetuksen tarinana. Opiskelijoiden kanssa liikeideaa kehittämässä olivat Janne Korpinen Milcon Oy:stä, Arja Ranta-aho Fluente Kumppaneista sekä Miko Rinne Pirkanmaan Teleurakoinnista.Leiri rakentuu rastitehtävistä, yhteisluennoista sekä tietoiskuista. Leirillä luo-

daan liikeidea, jota kehitetään eteenpäin yhdessä asioista oppien ja ideoita työstäen sekä kehitetään esiintymistaitoja innostavassa ympäristössä. NY 24h -leirin tavoitteena on saada oppilaat asettamaan tavoitteita ja ottamaan vastuuta sekä omasta että ryhmänsä toiminnasta. Leirillä sovellettava interaktiivinen ryhmäoppiminen kehittää nuorten vuorovaikutus- ja neuvottelutaitoja sekä ongelmanratkaisukykyjä. Leiri auttaa nuoria ymmärtämään, että yrittäjämäistä toimintatapaa, taitoja ja ominaisuuksia tarvitaan kaikessa työssä ja työelämässä.

Jääkö Hervannan Sanomat joskus saamatta? ILMOITA JAKELUHÄIRIÖISTÄ: Tampereen Ykkösjakelut P. (03) 3140 4200 www.ykkösjakelut.fi/jakelupalaute

KUPLIVAA ELÄMÄÄ

Mitä, missä, milloin?

Lähetä oma tapahtumavinkkisi: hsyhd@hervannansanomat.fi KIRJASTO Kielikahvila: Kielikahvila kokoontuu tiistaisin klo 17.00–18.30 Hervannan kirjaston lukusalissa. Kielikahvila on kaikille avoin keskusteluryhmä, jossa harjoitellaan suomen puhumista. Siellä autetaan ja rohkaistaan puhumaan suomeksi. Kielikahvila sopii niin maahanmuuttajille kuin äidinkielenään suomea puhuville. Osallistuminen on maksutonta. Sampolan ja Hervannan kirjaston kielikahvilaa vetävät Punaisen Ristin Tampereen osaston vapaaehtoiset ja yhteistyökumppanit. Tarjolla teetä ja kahvia sekä mukavaa yhdessäoloa. Kirjailijavieras: Ma 24.10. klo 18 Hervannan kirjastossa kirjailijavieraana Elina Hirvonen. Hirvosen esikoisromaani Että hän muistaisi saman oli Finlandia-palkintoehdokkaana. Mukanetti: Mukanetti päivystää tietotorilla kello 10–13 joka keskiviikko. Nettivinkkaus: Pe 21.10. klo 1314 Eroon roskapostista. Tuleeko sähköpostiisi liikaa mainoksia ja roskapostia? Katsotaan miten roskapostia voi estää tulemasta ja miten viestejä voi suodattaa Gmail -sähköpostissa.

liohjaaja Ninni Vatula-Heikkinen 050-4369274. To 20.10. klo 10.15 Yhteislaulua, ravintolasalissa, 12.00 TOIVO –Mummusikaalin yhteisötaideryhmä, 12.45 Kuvataideryhmä, taidetila, 13.30 Yhteislaulua, ryhmäkodissa, 14.30 Kuvataideryhmä, ryhmäkoti. Pe 23.10. klo 12.00 Saunaklubi omatoimisille. La 24.10. klo 12.00 Iloa musiikista, ohjaajana Marjatta Aarne. Ma 24.10. klo 9.30 Voimaa ja tasapainoa – ryhmä seisten 1, 10.30 Voimaa ja tasapainoa – ryhmä seisten 2, 10.00 Seniorineuvola sairaanhoitajan vastaanotto ilman ajanvarausta, 12.00 Muistijumppa, Nääsville, 13.00 Piipoo kuinka tahdon itseäni kohdeltavan. Ti 25.10 klo 10.00 Tarjan jälkiviisaat, 10.00 Seniorineuvola sairaanhoitajan vastaanotto ajanvarauksella, 10.30 Liikettä niveliin – liikunnallisia pelejä, 12.00 Senioritanssiryhmän harjoitukset, 13.00 Jari Hiltunen esiintyy, 14.00 Tuolijooga ilmoittautuneille, 15.00 Arkeen voimaa ryhmän jäsenille, Ke 26.10 klo 10.00 Lähitorin sosiaaliohjaajan vastaanotto ajanvarauksella, 10.00 Selkäryhmä, ilmoittautuneille, 11.15 Tuolijumppa, 13.00 Palvelukeskuksen sauna-aika, 13.00 Jorma Uusimäkelä musisoi.

YHDISTYKSET: MUSEOT: Poliisimuseo: Poliisimuseo: av. tipe 10-15, la 12-17. Perusnäyttely 900 vuotta Suomen poliisin historiaa. Erikoisnäyttely Voimaa ja vaativia tilanteita. Ilmainen sisäänpääsy.

RYHMÄT: AA: Alkoholiongelma? AA voi auttaa sinuakin. Hervannan AA-ryhmä, Pelipuiston seurakuntakodilla (Teekkarinkatu 17) perjantaisin klo 18. Messukylän Vuohenojan AA-ryhmä, Vuohenhiekankatu 1 D, kulku myös pyörätuolilla. Kokoontuu tiistaisin klo 18. Keinupuisto: Tiedustelut: sosiaa-

Eläkkeensaajien Tampereen yhdistys (ETY): Hervannan kuntosalikerhon kuntosalivuorot syksy 2016: 18.8.–8.12. torstaisin klo 10.00–11.30. Kevät 2017: 12.1.– 18.5. torstaisin klo 10.00–11.30. 13.4.2017 ei vuoroa. Hervannan Eläkkeensaajat: Ma 24.10.16 klo 14.00-14.45, uusi harrastus, Latinobic yksilötanssi. Vauhdikas, hauska saa tulla kokeilemaan. Heti perään jatketaan keppivenyttelyllä. Ma ATK-opetusta klo 9-11 Hervannan kirjastolla. Ma Kuntosali Vaparilla klo 12-13. Ma Keppi- ja venyttelyjumppa klo 14.30, sali 108. Ti Senioritanssi klo 12-13 Keinupuisto, liikuntasali. To Boccia Vapari Iso balettisali klo 10-12. To 20.10.16 klo 12-14 Sukkamummot, Naistari. Kotisivut www.hervanta.elakkeensaajat.fi Hervannan Karjala-seura: Hengellinen piiri ke 19.10 klo 18 Pelipuiston srk-kodilla. Srk-past. Ilmo Käki. Siivoustalkoot Hervannan kirkolla ma 24.10. klo 9.30-12. Järj. Kulkuniekat. Kahvitarjoilu. Käsityökerho ti 25.10. klo 17. Omat neuletyöt. Suomen Kädentaidot-messut Pirkkahallissa 18.20.11. Lippuja Anulta. Sukututkimuskerho to 3.11. klo 17 Hervannan kirjaston tietotorilla. Perinneruokakerho to 3.11. klo 14 Hallilan srk-kodilla. Kunnon Kulkuniekat liikkuvat joka ma, ke ja pe klo 10-n.11.30. Kok. Vaparin eteen klo 10. Tied. Harri puh. 040 833 9002. Hervannan Tiedotusyhdistys ry: Yhteystiedot: puheenjohtaja Petri Pekkola (pekkolanpete@gmail. com) ja sihteeri Anja Mulari-Ikonen (anja.mulariikonen@gmail. com). Jakamisen Paikka ry, työllistämisyhdistys: Avoinna ma-pe klo 9-15. Mahdollisuus tietokoneen käyttöopastukseen ja ohjelmistoasennuksiin Mediapajassa. Tervetuloa tutustumaan myös Cafe Pelipuistoon vaihtamaan päivän kuulumisia ja lukemaan aamun lehti! Tervetuloa! Pelipuiston srkkoti, Teekkarinkatu 17. facebook:Jakamisen Paikka ry. Puh. 045 854 3830.

KlubOK Tampere ry: Hathajoogaa suomeksi ja venäjäksi. Hervannan Vapaa-aikakeskus, Iso Balettisali. Lauantaisin 27.8.10.12.2016 klo 13:00 – 14:30. Hinta: 5 EUR/kerta. Oma matto mukaan. Harjoitus sopii aloittelijoille ja kokeneille. MLL Annala: annala.mll.fi. Perhekahvila Tuulenpesä tiistaisin klo 9.30-11.30 Annalan koulun nuorisotiloissa (koulun takaosassa). Tervetuloa mukaan! MLL Hervanta: hervanta.mll.fi. MLL:n perhekahvila Maitoparta torstaisin klo 9-12, Insinöörinkatu 68, kerhohuone. Käynti sisäpihan puolelta. Parasta Lapsille ry: Iltakylä alle kouluikäisten lasten perheille Hervannassa joka toinen torstai klo 18-19.30. Ruovedenkatu 7, Toimelan Lapset ja Nuoret. Mukavaa yhdessä tekemistä koko perheelle. Leikkiä, askartelua ja muuta toimintaa toiveiden mukaan. Toiminta on maksutonta ja illan päätteeksi tarjoamme iltapalan. 8.9., 22.9., 6.10., 20.10., 3.11., 17.11., 1.12., 15.12. Yhteystiedot: Parasta Lapsille Tampereen osasto ry Pirjo Salmi p. 044 945 9221 / suomisalmipipsa@suomi24.fi tai Sirkka Lindroos p.040 758 5940 / sirkka.lindroos@pp1.inet.fi. Raqs Jamila ry: Tiistaisin 6.9 alkaen Cinolassa itämaisen tanssin alkeet klo 17-18 ja jatko 18-19. Järjestää Raqs Jamila ry www. raqsjamila.fi, 0503398744. Tampereen Hervantalaiset ry: Yhdistyksen kuntosalivuorot maanantaisin klo 11-12 ja perjantaisin klo 14.30-15.30 Vaparilla.Kuntosalimaksut ja niiden maksaminen selviävät yhdistyksen www-sivuilta tai toimistolta. Syksyn ensimmäinen taidenäyttely: Anna Singh 11.10. - 3.11 avoinna Venlantuvan aukioloaikoina. Kuvataidekerho maanantaisin klo 15-18. Tiistaisin klo 12-15 Värityskerho Värkkäri ja Tuulantei-kuoron harjoitukset klo 15-17. Pekan ja Kallun karaoket parillisilla viikoilla vuorotellen keskiviikkoisin alk. klo 12. Parittomien viikkojen keskiviikkoina yhteislaulua klo 12-15. Uudet aukioloajat: Toimisto avoinna ti-to klo 12-15 p.040 7221125 ja Venlantupa avoinna ti-to klo 9-15 p. 041 5184717 Teekkarinkatu 5B. Lisätietoja hervantalaiset.fi ja facebook.com/venlantupa Tapaamispaikka Täky: Täky on aikuisille suunnattu sitoutumaton, ilmainen ja päihteetön vapaa-ajantoimintapaikka Hervannassa (Ruovedenkatu 20). Tarjolla on yhdessäoloa, ajanvietettä ja retkiä. Aukioloaikamme ovat keskiviikko ja torstai klo 16-20 sekä perjantai ja lauantai klo 17-21. Yhdistyksen sivuilta löydät Täkyn tapahtumakalenterin (www.yst. net/tapaamispaikkataky). Tykkäämällä Facebook-sivuistamme pysyt ajan tasalla tapahtumista. Puh. 050 5935665 (aukioloaikoina). Tervetuloa mukaan! YSTI ry/ Verkko: Maksutonta vapaaehtoisapua ja vertaistoimintaa Hervannassa (Ruovedenkatu 20). Uudet vapaaehtoiset ovat tervetulleita mukaan toimintaan! Puhelinpäivystys arkipäivisin klo 1012, p. (03) 3170 826. Tiistaikahvilassa (Toimela, Ruovedenkatu 7) 25.10. kello 11:30-13:30 askartelua syksyn lehdistä. Lisätietoa toiminnasta: www.yst.net/verkko


Keskiviikkona 19. lokakuuta 2016 – HERVANNAN SANOMAT

9

ETELÄINEN SRK Kastetut: Tuure Edvin Huotari, Mila Sofia Amalia Hägg, Lilja Mari Kokkarinen, Sanna Elina Talvikki Mikkonen, Aurora Maria Muurinen, Lilia Hertta Pajarinen, Eino Allen Ilmari Riikilä, Kaisla Lumikki Timlin Avioliittoon kuulutetut: Tuomas Ilmari Kankkunen ja Maija Pauliina Kosonen Kuolleet: Saima Annikki Jokela 99, Anna Katri Santala 92, Erkki Ensio Heinonen 88, Maila Tellervo Pekkanen 84, Ritva Helinä Niemi 79, Veikko Ilmari Taari 72

20 VUOTTA SITTEN

Japanilaisvieraita kiinnosti kovasti Hokauksen päiväkodin tiedepainotteisuus. Osa ryhmästä seurasi lasten tiedetuokiota kuvaten ja kirjoittaen kaiken muistiin.

Päiväkodin arjessa ihmetytti ulkoilu myös pakkasella Kaisa Muhonen Lokakuun alkupuolella ryhmä japanilaisia lastentarhanopettajia ja muita varhaiskasvatuksen työntekijöitä vieraili Suomessa tutustumassa suomalaiseen varhaiskasvatukseen. Tokion Global kidsin 16-henkinen ryhmä vieraili Pirkanmaan alueella eri päiväkodeissa, kouluissa ja iltapäiväkerhossa. Yksi vierailukohde oli Päiväkoti Hokaus Mäyränmäessä. – Pilke Hokaus kiinnosti vieraita, koska se on uusi päiväkoti, jossa pai-

notetaan luonnontieteitä, kertoo päiväkodin johtaja Kirsi Kurkinen. Kaksituntisen vierailun aikana ryhmä seurasi päiväkodin arkea tulkki Petri Niemelän avustuksella. – Kerroimme heille toiminnastamme ja osa ryhmästä pääsi metsäretkelle alle 3-vuotiaiden lasten kanssa. Se oli suuri elämys, koska metsästä löytyi marjoja, joita saattoi laittaa suuhun ja syödä. Niin ei voi tehdä Tokiossa, Kurkinen kertoo. Osa ryhmästä seurasi lasten tiedetuokiota kuvaten ja kirjoittaen kaiken tarkkaan muistiin.

– Heitä kiinnosti hyvin paljon myös keittiön toiminta, kuinka ruokailu tapahtuu ja mistä ruoka tulee. Vierailu Hokauksessa onnistui hienosti. – Tunnelma oli oikein hyvä ja saimme tuulahduksen kansainvälisyyttä uuteen päiväkotiin. Lapset olivat valmistautuneet vieraiden tuloon etukäteen. He olivat muun muassa tutkineet maailmankartalta, missä Japani on ja kuinka pitkä matka sieltä on Vuorekseen. – Oli myös mielenkiintoista kuulla

hieman japanilaisesta varhaiskasvatuksesta, Kurkinen toteaa. – Suomalaisessa varhaiskasvatuksessa japanilaisvieraita ihmetytti se, että ulkoilemme säällä kuin säällä ja myös pakkasella. Päiväkoti Hokauksen tiedepainotteisuus herätti myös paljon kysymyksiä ja keskustelua. – Tärkeintä tiedetuokioillakin on leikki, yhdessä tekeminen ja oivaltaminen. Sen halusimme välittää vieraillemme. Vierailu päättyi kiitoksiin, lahjoihin ja lukuisiin valokuvien ottoon.

OSTA, MYY, VAIHDA, VUOKRAA, LAHJOITA

hersa.mainostaja.com

Ilmoituksen jättäminen

Nainen, 55/160/58, etsii kunnollista miestä ystäväksi, keskusteluseuraksi, ehkä myöhemmin elämänkumppaniksi. (1182305)

1 Ilmoitukseen vastaaminen

Luonnossa vaeltamisesta ja matkailusta kiinnostunut, mukava, vapaa, nuorekas, keski-ikäinen nainen haluaisi tutustua vastaavaan mieheen. (1181464)

Soita 0700 - 511 100, näppäile 9 ja ilmoitusnumero. Kuulet ilmoituksen halutessasi voit yhdistää puhelun ja voitte jutella heti - tai jättää viestin niin ilmoittaja voi soittaa sinulle.

Myydään

SOITTAMALLA Soita 0600 41 33 68 (pvm). Toimi ohjeiden mukaan. Hinta 5,09e/ilmoitus.

TEKSTIVIESTILLÄ Kirjoita Rivi5 (väli) HER (väli) ilmoitustekstisi. Mainitse viestissä myytkö/ ostatko/ vaihdatko/ vuokraatko/ lahjoitatko, tuote, lyhyt kuvaus ja hinta. Max. 160 merkkiä

Sekalaiset

Esimerkki

Rivi5 HER Myydään Toyota Corolla XSi -98 Sedan siisti. Hp. 2300e Lähetä viesti numeroon 173197. Ilmoituksen hinta 5€ Ilmoitukseen tulee automaattisesti lähettävän kännykän numero, jos haluat toisen numeron, lisää se ilmoitustekstin loppuun.

INTERNETISSÄ hersa.mainostaja.com Netissä voit jättää myös kuva- ja kehysilmoituksen. Maksutapa verkkopankki sekä luottokortti.

Julkaiseminen

Neuvonta joka päivä klo 10-18 numerossa 0400 808 654. e-mail: neuvonta@movika.fi

PL 118 OU

Keskiviikon lehteen ilmoitus on jätettävä viimeistään sunnuntaina klo 14.

Neuvonta

Hirsitalojen varastotyhjennys. Sauna/aitta 15+7m2 4290e. Mökki/sauna 26+11m2 5790e. Okt 1 krs 122m2 18900e. Tilaukset: P. 0503202222, www.laavuvaara.fi

Ota uusi suunta elämääsi! Luotettava auttaja/ennustaja, myös unet. Ti-su klo 10-24, 1,99e/min. Ei seksilinja. Sari, p. 070084444.

Mies, 55-65v. Jos olet luotettava miehekäs mies, olen niin yksin, tule. (1180594) Luotettava ja raitis sekä asiallinen, +65v mies kaipaa lämmintä ystävää ilman sitoutumista. Kiva nainen, +60v, vastaa Hervannan tai Treen alueelta. (1183951) Muodokas nainen, n. 55-65v. Luotettava, 58v mies etsii ystävää. (1183543)

Oon 50v ohittanut naisimmeinen ja etsin ystävää tavallisesta, suomalaisesta miehestä. (1182873)

Sinä kiva, pienehkö, hoikka, Treen nainen. Tääl olis kuusikymppinen, mukava, ok-näk., savuton, Treen mies, jolla asiat kunnos, vail vaki- + matkaseuraa. Kaksin parempi. (1184046)

Täällä olisi 64v nainen vapaana. Olen avoin, lämmin, huumorintaj. Sinä herrasmies, joka arvostat itseäsi ja muita ja jos ripaus romantiikkaa löytyisi ja pilkettä silmäkulmassa. (1183438)

Etsin tasokasta, vapaata naista Pirkanmaalta, jolla näkö ja koko ok. Olen itse myös Pirkanmaalta ja minulla myös näkö ja koko ok, olen kuusikumppinen kaveri. Saa sinulla olla myös pieniä paheitakin. (1183989)

Etsin sinua luonnossa viihtyvä, erähenk., vapaa, mukava, luotettava, pitkähkö, +60v mies. Olen vastaava, reipas, nuorekas nainen. (1182908)

Olen romanttinen ja hellä, 54v, kotona viihtyvä mies. Etsin sinua samoin tunteva, 40-60v, suomalainen, uskovainen nainen Treen läh. (1183912)

Täällä vapaa, 66/162/M nainen, ok-näk., etsii vapaata, huumorintaj., mukavaa, 62-68/+170, ok miesystävää. Luonto, musiikki, liikunta ym. (1181806)

Lisää ilmoituksia teksti-tv:ssä

MTV3 & Sub s.830, Nelonen s.550

Kokoomuksen kaupunginvaltuutettu Tapio Rajamäki on tehnyt valtuustoaloitteen liikennemerkin pystyttämisestä Louhoskujan ja Kanjoninkadun liittymään. Hervannan lukion liikenne- ja ympäristöprojektissa Kanjoninkadun liikenneturvallisuus todettiin huolestuttavaksi. Lukiolaiset mittasivat katua ajavien autojen nopeutta tutkalla ja ylinopeutta ajoi 71 prosenttia autoilijoista. Hervannan Sanomat 16.10.1996 Hervannan Kelan toimistossa tehdään parhaillaan remonttia. Toimisto remontoidaan ja yläkerrasta saadaan uutta tilaa 180 neliötä. Remontti valmistunee joulukuun alkuun mennessä. - Asiakkailta pyydämme kärsivällisyyttä ja ymmärrystä. Etenkin puhelinpalvelussa voi olla häiriöitä, sillä käytössä on tavallista vähemmän linjoja, kertoo toimistonjohtaja Eila Hyttinen. Hervannan Sanomat 16.10.1996

Hervannan Sanomat – aidosti paikallinen

hervannansanomat.seuraajokaiselle.fi SOITTAMALLA

TEKSTIVIESTILLÄ Kirjoita HER (väli) ILMOITUSNUMERO (väli) viestisi. Lähetä viesti numeroon 173193. Numerosi pysyy salaisena.

Esimerkki

HER 123456 Hei, luin ilmoituksesi ja kiinnostuin. Olen 35v. tumma...

2 Ilmoituksen jättäminen SOITTAMALLA Soita 0600 41 33 68 (paikallispuhelu) ja jätä ilmoitus. Saat ilmoitusnumeron sekä salakoodin. Sinulle voidaan soittaa, lähettää tekstiviestejä tai jättää viesti vastaajaan.

TEKSTIVIESTILLÄ Kirjoita: HER (väli) ILMO (väli) ilmoitustekstisi. Mainitse tekstissä sukupuolesi, millaista seuraa etsit ja miltä suuntanumeroalueelta. Lähetä viesti nroon 173193. Numerosi pysyy salaisena.

YRITYSILMOITTAJA

Esimerkki

HER ILMO Olen 32v. nainen ja etsin 32-38v miestä 03-alueelta.

Pidätämme oikeuden muokata, lyhentää tai olla julkaisematta ilmoitustanne. Prostituution ja vastaavien seksuaalipalveluiden markkinoiminen on rangaistava teko (rikoslaki 20:9.1), tällaisia ilmoituksia ei julkaista.

3 Oma ilmoitus: vastaukset SOITA 0700 - 511 100, näppäile 8. Kuulet saamasi viestit (myös tekstiviestit) ja voit soittaa kaikille vastaajille. TEKSTAA Saamasi viestin alussa on vastaajanro esim. V2. Kirjoita: V2 (väli) vastaustekstisi. Lähetä nroon 173193. Esimerkki

V2 Kiitos vastauksesta! Olen huumorintaj., vaalea nainen.

4 Oma ilmoitus: sulkeminen SOITA 0600 41 33 68 (pvm), näppäile 2. TEKSTAA SULJE (väli) ILMNRO (väli) TUNNUSLUKUSI. Lähetä numeroon 173193. Puhelut numeroon 0700-511 100 1,22e /min +pvm, tekstiviestit numeroon 173193 1,20e /kpl.

hersa.mainostaja.com

ONNITTELU- JA PERHEILMOITUKSET


HERVANNAN SANOMAT – Keskiviikkona 19. lokakuuta 2016

10 LUKIJALTA Kolumni

Veikko Lindroos

Kirjoittaja on Hervantaa rakastava vapaa kirjoittaja

Pimeän pirtin pelastus

P

imenevät illat eivät paina synkkyyteen, ne muodostavat lapsuudesta tutun kodikkaan oman tilan, piilopaikan, joka saa lukemisen myötä mielikuvitukselle siivet. Toki tietokirjat ovat myös ehdoton must. Olin nelilapsisen yksinhuoltajaperheen kuopus, avainkaulalapsi. Silloin katu kuunteli, mutta tutustuin kuusivuotiaana kirjojen äärettömään valtakuntaan ja sain avaimen kiehtovaan valtakuntaan. Dekkareita sai narikasta, pahvikantisia, näihin lapsuuteni isäpuoliin, pystykauluksisiin yksityisetsiviin samastuin mieluusti. Nykyään Reijo Mäen Varekset ovat kovan suuruusluokan tähtiä, kansainvälistä laatua. Vaareksen tavoin olen vienyt aikoja sitten sädekehäni panttilainaamoon. Onneksi Aino Havukainen ja Sami Toivonen ovat kirjoittaneet pikkuväelle ja lapsenmielisille, meikällekin, kiehtovan opuksen Tatu ja Patu etsivinä. Tapaus Puolittaja. Oiva ensimmäinen askel tuleville dekkaristeille.

Runoilla ei aineellisesti rikastu, mutta ne antavat kuolemattoman pääoman varsinkin silloin, jos niihin tutustuu jo lapsena.”

Olen julkonut satakunta runoa sanomalehdissä, ehkä kokoan ne vielä kansiin. Totuushan on se, että runoilla ei aineellisesti rikastu, mutta ne antavat kuolemattoman pääoman varsinkin silloin, jos niihin tutustuu jo lapsena. Suomen lasten runotar on orjatyövoimaton timanttikaivos; se pitäisi olla jokaisen lapsiperheen kirjahyllyssä. Saman voi sanoa Lastenlaulujen juhlakirjasta; sisältää CD:n, jota kuunnellessa pääsee muun muassa kapteeni Koukun völjyyn. Historia on aina kiinnostanut minua. Tiesin jo henkselinkokoisena ainakin tohtorinhatullisen verran. Tosin vanhat hissankirjat, historialliset romaanit olivat usein varsinaisia satukirjoja. Disinformaatiota. Niissä vilisi jaloja kuninkaita, aatelisneitoja, konnia ja sankareita. Kaksi uunituoretta kirjaa poistavat tehokkaasti unihiekkaa itsekunkin silmistä: Kimmo Rentolan Stalin ja Suomen kohtalo sekä Olavi Lempisen Rautaesiripun takana ovat ammattitaitoista, rankkaakin luettavaa. Luukku mikro- ja makrokosmokseen. Tieto-Finlandia ainesta. Ranskalaiset kirjailijat ovat usein laatuisia. Laatuisia ovat myös Helena Petäistön matkaoppaat. Näiden loistavien opusten avulla siirtyy ilman passia etelän vilinään, lämpöön ja värikylläisyyteen. Lentävänä mattona toimii oma sohva tai lepotuoli. Ja lorun lopuksi Juban Viivi ja Wagner. Sikamainen selfie. Ei tosikoille. Mutta sopii meille parisuhdekoulua käyneille vapauttavaksi laakiksi, on sallittua nauraa itselleenkin! Mukavaa syksyä, syystalvea:)

LUKIJALTA-palstalle

tarkoitetut kirjeet osoitteeseen: Hervannan Sanomat, PL 99, 33721 Tampere tai hs@hervannansanomat.fi.

Myös nimimerkkikirjoituksissa on oltava toimituksen tietoon jäävät kirjoittajan nimi, osoite ja puhelinnumero. Toimitus pidättää oikeuden lyhentää tekstejä tai jättää julkaisematta.

Voimakas kansalaisyhteiskunta on välttämätön Toimiva aktiivinen kansalaisyhteiskunta on yhteiskunnan perusedellytys, muuten demokratia ei oikein toimi. Politiikalla ja demokratialla on vain sumea liitto, sana demokratia ei sinällään takaa mitään... Nuori Paavo Haavikko tiivisti asian nerokkaasti kysymällä: ”Kun kansalla on valta, niin kenellä se on?” Se tarkoittaa, että valtaa käyttävät etujärjestöt kuten Ay-liike ja vastaavasti EK ja EVA, erilaiset lobbarit ja organisaatiot. Sana demokratia tarkoittaa paljaimmillaan vain enemmistön valtaa: Kuka eniten hankkii äänestäjiä karsinoihin. On päivänselvää, että erilaiset marginaaliryhmät kärsivät, huonoosaiset ja syrjäytyneet eivät yleensä äänestä. Myös vanhukset, vammaiset ja mielenterveyspotilaat ovat heikoilla. Vahvat viiteryhmät määräävät politiikan suunnan. Ainoastaan valpas kansalaisyhteiskunta ja yhden asian liikkeet pitävät heikompien puolta. Kirjailija sosiologi Jari Ehrnrooth on jopa tuominnut nykyisen hyvinvointiyhteiskunnan valheellisena. Hän on järjestelmän kriitikko. Hänestä tasapäistäminen on väärin: Koska

ihmisten lahjakkuuserot ovat päivänselviä, ne ovat jopa välttämättömiä yhteiskunnan dynamiikan ja luovuuden vuoksi. Jo evolutiivinen kehitys on todistus siitä... Sitä on turha kieltää. Voi, voi! Pelkään hänen olevan ainakin osittain oikeassa, jossain mielessä ihminen todellakin on ”oman

Ihmisten luomia ongelmamme ovat, ihmiset ne voivat myös korjata – muulla tavalla ei oikein voi ajatella.” onnensa seppä”. Ei voi olla laitaa, jos puolet kansasta elää pelkkien Kelatukien varassa. Eri asia on, että miten hän sitten järjestäisi yhteiskunnan toiminnat? Emmehän me voi mennä pelkkään sosiaalidarwinismiin, kai? Kun Neuvostoliitto kaatui, jotkut riemuitsivat kapitalismin voittaneen... Sanoisin sen olevan pelkkää

pötyä! Ei kapitalismi ole voittanut. Läntiset valtiot ovat sekatalousjärjestelmiä, julkinen puoli ja valtion toiminta on voimakasta. Kapitalismin valtaa rajoitetaan tämän päivän maailmassa lukemattomin keinoin, muun muassa työmarkkinasopimuksin sekä työsuojelu- ja kuluttajasuojelulakien avulla. Koko hyvinvointivaltion palvelu- ja tulonsiirtojärjestelmä on sitä. Vasemmistopuolueet toimivat aktiivisesti, jopa USA:ssa Sandersin tarkoittamassa merkityksessä. Kansalaisyhteiskunta mahdollistaa erilaisia etujärjestöjä ja yhden asian liikkeitä. Tietenkin on myös vasemmiston puolueet. Sanalla sanoen: ”Pyrkimys sosiaaliseen oikeudenmukaisuuteen on yhtä vanha ajatus kuin ihmiskunta”. Ei pyrkimys semmoiseen yhteiskuntaan, joka takaa myös heikompien oikeudet mihinkään kuole. Ihmisten luomia ongelmamme ovat, ihmiset ne voivat myös korjata – muulla tavalla ei oikein voi ajatella. Onneksi meillä on avoin yhteiskunta, jossa valpas media tuo erilaiset epäkohdat esiin. Kaikkialla ei ole niin. Juha

Ollako vai eikö olla raitsikka?

Kyllä lehmät lentää, jos raitsikka saadaan palvelemaan Tampereen asukkaita tasapuolisesti sekä taloudelli-

Hämeenkatu revitään auki pitkäksi toviksi, joten monen yrittäjän edessä on konkurssi.”

sesti kannattavaksi sijoitukseksi. Joukkoliikenne kehittyy koko ajan emmekä me nyt tällä hetkellä tosiaankaan tiedä, mitä on tarjolla lähitulevaisuudessa. Hämeenkatu revitään auki pitkäksi toviksi, joten monen kivijalkayrittäjän edessä on konkurssi. Pääväylän varrella olevan yrittäjyyden elvytys kestää vuosia. Hankkeen valmistuttua huomataan muiden kaupunkien käyttävän uutta tekniikkaa joukkoliikentees-

sään. Tätäkö me todella haluamme? Nyt pitäisi kokonaisuutta tarkastella ilman puoluesidonnaisia kytköksiä. Valtuutetuilla on nyt näytön paikka ymmärtää tämän hankkeen myös negatiiviset seuraamukset eikä tuijottaa konsulttien yltiöpositiivisia selvityksiä asian tiimoilta. Mummovainaa jo aikanaan totesi, että kyllä demokratia aina järjen voittaa! Huolestunut veronmaksaja, Risto Kajanto

Juujuu, totta kai, paitsi että ei sittenkään On meillä kyllä tässä maassa melkoinen hallitus, se täytyy sanoa! Ilmeisesti on keksitty keino, jolla kaikki vaalilupaukset voidaan helposti pitää: Ei muuta kuin käännetään kelkkaa aika ajoin. Ensin täyttä höyryä yhteen suuntaan, jarrut pohjaan, täyskäännös, ja taas mennään ihan vastakkaiseen. Ihme on, jos ei tällä koohotuksella osuta jokaikiseen vaaleja ennen luvattuun asiaan! Eri juttu sit-

ten, jos se sattuu olemaan se ensimmäinen suunta, joka sittemmin perutaan. Viimeisimpänä nyt tämä Ylen uutisoima lisärahoitus korkeakouluille, kun niiltä ensin on leikattu. Kyllähän se hienolta kuulostaa, että lisää rahaa koulutukseen. Paitsi kun on ensin leikattu. Niin herää väkisin kysymys, että onko lopputulos sitten plus-miinus-nolla vai olisiko niin, että miinuk-

selle jäädään kuitenkin, mutta kivaltahan se näyttää, kun ollaan lisärahoituksia jaeltu. Seuraaviin talviolympialaisiin kun tässä jo valmistaudutaan, niin onhan Suomen valmennusjohto hereillä ja tarkkailee näitä hallituksemme monilahjakkuuksia: siellä on sellaisia pujottelijoita, että käännöksessä ei mene edes sekunnin sadasosaa! Voiko kansa äänestää väärin?

TEKSTARIT Lähetä mielipiteesi tekstiviestinä numeroon 0401990190. Kirjoita viestiin HS LYHYET, mielipiteesi sekä nimi tai nimimerkki. Viestin hinta on normaali tekstiviestiveloitus. Toimitus pidättää oikeuden lyhentää viestejä tai jättää niitä julkaisematta. ---

Nyt ois valttikortit sellaisella siivouksen yrittäjällä, joka maksaa hyvälle siivoojalle enemmän kuin minimipalkan. Siivooja --Sisäänpäin lämpeäviä klikkejä, naapurien kyylääjiä ja mustamaalausta, sitä on Hervanta! En jää kaipaamaan, kun täältä nyt vihdoin

pois pääsen. Maireasti aina jaksetaan kehua omaa lähiötä ja unohdetaan, että ne on ne ihmiset, jotka paikasta tekevät hyvän tai huonon. Hervantalaiset kyllä pilaisivat paremmankin asumapaikan. Kamala Hervanta ---


Keskiviikkona 19. lokakuuta 2016 – HERVANNAN SANOMAT

PARHAAT VINKIT 11

LUKIJAKUVA

HAMMASHOITOJA

TERVEYSPALVELUT

ERIKOISHAMMASTEKNIKKO Olli Heikkilä Insinöörinkatu 23, Duo II-krs.

0400 331 868

Hervannan Sanomat

Vatsan hyvinvointiin!

Maitohappobakteeri + B Ratiopharm

100 kaps (21,50)

14,90

– aidosti paikallinen

Keskisenkatu 5, Tre • (03) 3143 9500 apteekki@kaukajarvenapteekki.fi Palvelemme: MA-PE 9-19, LA 9-15

TYÖSUORITUKSIA

Harkitsetko asuntosi myyntiä? Kaarto LKV myy asunnot edullisilla ja kiinteillä välityspalkkioilla.

Hieroja Tommi Rytilahti 30 min 25,45 min 33,-

www.KaartoLKV.fi tai soita 044 700 0097

60 min 39,90 min 60,-

Myös koti- ja yrityskäynnit sekä lahjakortit! Orivedenkatu 26 B 15, 33720 Tampere

ASIANAJOTOIMISTOT

§

p. 050 597 6310

Asianajotoimisto

KIMMO MÄKELÄ KY KIMMO MÄKELÄ, Asianajaja, VT, OTL

03-3186 431

HUVIT

Insinöörinkatu 40, 33720 TAMPERE

www.kimmomakela.fi asianajotoimisto-makela@co.inet.fi

Isolammenkatu 2, Kaukajärvi, Tampere p. 040 966 0946 Avoinna ma-to 14-24, pe-la 11-03, su 11-24

ASIOINTIPALVELUT

PERUNKIRJAT

• Kauppakirjat • Testamentit ym. Joustavasti asiakkaan luona. Myös iltaisin ja viikonloppuisin. Ilmainen puhelinneuvonta.

ASIOINTIPALVELU

PEKKA VALTONEN Kesän muistoja: Kyllä kesä on ihanaa aikaa! Kuva: Tarja Salomäki

Joka pe Live musiikkia ja joka la DJ paikalla sekä KARAOKEA.

P. 3753 218, 0400 335 443

TAPAHTUMAT

KIRPPUTORIT KAUNEUSPALVELUT

KIERRÄTYSPISTE SELLERI

S Y Y S TA R J O U S Ripsien kestovärjäys, kulmien muotoilu ja kestoväri Jalkahoito

Maksuton noutopalvelu kierrätettäville kodin tarvikkeille ja huonekaluille. P. 050 575 7032 / noutolomake.fi

15,45,-

Ahlmanintie 70, 33800 Tampere selleri.net

Tarjous voimassa 31.10.2016 asti.

Kauneushoitola Taivaanranta Haiharankatu 15 D 36, Kaukajärvi, Tampere p. 040 5717133 • www.taivaanranta.fi

SALVAGE AUTO

www.salvageauto.fi

Täyden palvelun hautaustoimisto Hervannassa

Puh. 050 3075364

Hepolamminkatu 26, 33720 Tampere (Hervanta/Rusko) OSTOKSILLE

Novita erä! 7XL t-paita 10,FLeece-torkkupeitto (125x160 cm)

Kylmäsuonkatu, Duon vieressä Palvelemme 9.00–17.00

p. (03) 318 2002

Päivystys 24h 040 540 6682

toimisto@hervannanhautauspalvelu.fi

www.hervannanhautauspalvelu.fi

Postitusosoite: PL 99,33721 Käyntiosoite: kauppakeskus Duo, Insinöörinkatu 23 Avoinna: ma-pe 9.00-16.00 Julkaisija: HerMedia Oy Painopaikka: Alma Manu Oy, Tampere Ilmestymispäivät: keskiviikko

Painosmäärä: n. 22 000 kpl Jakelualue: Hervanta, Hallila, Hankkio, Finninmäki, Lukonmäki, Kaukajärvi, Annala, Haihara, Viiala, Turtola, Messukylä, Vuohenoja, Korkinmäki, Muotiala, Vuores Jakelu: Tampereen ykkösjakelu Jakeluhuomautukset: 03-3140 4200

Puhallinorkesteri Harmo Su 23.10.2016 klo 15

Haiharan taidekeskus Haiharankatu 30 johtaa Antti Mäkelä Puffetti

Vapaa pääsy

Kulttuuripalvelut

AUTOILU

Kolarikorjaamo, Maalaamo, Pesu

MUUT PALVELUT

Viihteellinen syyskonsertti

3,-

30 isoa maaLaismuNaa 4,! 10 magNumjääteLöä 5,-erä

Sauli-Cityn tavaratalo Hepolamminkatu 37, 33720 Tampere

Ark. 9-18, la 9-15

Toimitus: Päätoimittaja Kaisa Muhonen hs@hervannansanomat.fi tai kaisa.muhonen@hervannansanomat.fi p. 050 408 6274 Ilmoitukset: Myyntijohtaja Johanna Nordlund johanna.nordlund@hervannansanomat.fi p. 0400 422 805

Sivunvalmistus: Seema Oy p. 044 5322 300 Aineistoaikataulu: Ma klo 14 mennessä Aineistot: hsilmo@hervannansanomat.fi Yhdistykset: hsyhd@hervannansanomat.fi

Pe 21.10. klo 18 La 22.10. klo 14 klo 15

Русский вечер – Venäläinen ilta Sukkot-päivä Israel-rukous – Marianne Katajisto Valittu, vainottu kansa Petri Ronkainen ja Ulla Ingman-Ronkainen klo 18 Sukkot-juhla Kari Salo ja Olavi Rajahalme, Debora-kodin terveiset Kyllikki Koskela Ylistys Ulla & Pete Su 23.10. klo 16 Lehtimajanjuhlan päätös Fiona Sorbala, Toivo Mäki ja Timo Penttilä Ma 24.10. klo 6.30 Aamurukous klo 18 Let’s talk – maahanmuuttajille Ke 26.10. klo 18.30 Rukousvoimaa-ilta – Jarkko Juusela Hervannan Katukappeli, Kauppakeskus Duo, Insinöörinkatu 23, 2. krs. 045 120 9316 | www.katukappeli.com

Arkistointi: Toimitus ei säilytä eikä palauta aineistoa, jota ei ole pyydetty palauttamaan. Lehti ei vastaa ilmoituksen poisjäämisen aiheuttamasta vahingosta. Lehden suurin vastuu ilmoituksen julkaisemisessa sattuneesta virheestä on ilmoituksen hinta. Mediatiedot tarkemmin www.hervannansanomat.fi

Kaisa Muhonen

Johanna Nordlund


HERVANNAN SANOMAT – Keskiviikkona 19. lokakuuta 2016

12

TÄNÄÄN

äi ne n lo ss a Ve ps äl ) lo Sa m as sa ta ta en os lk (E nt in en Pe lt a

u8 Ta ko ja n k at A L L E stoerien a E r a R v E n P e d M TA yymälästä Tehtai ti y lä p ih a

KE TO PE LA SU MA TI

S Y N N E J H Y T U P P LO NYT KAIKKI POIS!

UP-m M y yd ä ä n P O P n e Tamper e

sohvia

s alennu

-50-80%

3-ist.

199 3-ist.

vuodesohvia sta Sohvatukeva sti helpo vuode! pari

-50-80%

s alennu

-65%

MANHATTAN 2-ist. VUODESOHVA

167

divaani-

sohvia

(498,-)

Alk. Sara-kankaalla.

-80%MANHATTAN

199

88

-50-80%

99

(498,-)

-80%

Väri: sin. Petauspatja myydään erikseen. Saatavana muita kokoja.

n ine

15

VUOKATTI BLUE -JENKKISÄNKY Koko: 160x200cm

167

Alk. Sinuhe-kankaalla.

Alk.

25

moottorisänkyjä

sänkyjä

-80%

-50-80%

-50-80% -50-80%

jenkki-

s alennu

(1295,-)

Tiedustelut sähköpostitse osoitteeseen: tampere@suomensankytukku.fi

Alk.

oisKaksitus! jous

249

Alk. Sara-kankaalla.

Koko: 160x200cm

Samassa talossa Vepsäläinen (Entinen Pelkosen talo) Sisäänkäynti yläpihalta

HOLIDAY HOLIDAY -PETAUSPATJA -PETAUSPATJA Koko: 80x200cm Koko: 160x200cm

s alennu

VUOKATTI BLUE -RUNKOSÄNKYPAKETTI

2-ist. 188,- (622,-)

FINLANDIA GRANT -JÄTTIDIVAANISOHVA

(995,-)

tie

10-19 10-19 10-19 10-16 12-16 10-19 10-19

ma-pe 10–19, la 10–16, su 12-16 puh: 040 632 6467

patjoja

(695,-)

n keaa Muh luun! olei

-VUODEKULMADIVAANI

an

Sisäänkäynti yläpihalta

petaus-

-64%

Koko: 120x200cm

Alk. Sara-kankaalla. Saatavana myös useilla nahkaväreillä.

s alennu

Tukeva parivuode + vuodevaatelaatikko!

-50-80%

sänkyjä

CLASSIC-KALUSTO

Takojankatu 8

l ev

klo klo klo klo klo klo klo

Takojankatu 8, 33540 Tampere

tu

älä

-50-80%

nka

Ta k o j a n k a t u

Ka

varastoerät

mo

ps

kulmasohvia

-50-80% jenkki-

Sam

19.10. 20.10. 21.10. 22.10. 23.10. 24.10. 25.10.

Ve

S is ä ä n k ä y n

Sä Suom nk ytu en kk u

K a lev a

(598,-)

Moottorisänky vartaloa myötäilevällä jousituksella!

s alennu

-70%

Väri: sin. Petauspatja myydään erikseen.

199

(998,-)

s alennu

Saaga Plus -moottorisänky. 90x200cm. Väri: sin. Petauspatja myydään erikseen.

-80%

MAUKASTA TASARAHALLA! Arla Loputon kermajuusto 1,1kg (3,64kg) raj. 2/tal.

4€ 4€ kpl

-26-37 % Kariniemen Kananpojan fileesuikaleet

250-300 g, ei pintamaustetut myös UUTUUS lime-korianteri ja

siivet 700 g (2,86-8,00/kg)

4€

Ilman korttia tai yksittäin 2,69-3,19 rs (3,84-12,76/kg)

2

RS

HK Viljaporsaan piknikpaisti

kg

-42 % Ingman Laktoosittomat maustetut kermajäätelöt 1 l, rajoitus: 2 pkt/talous

Ilman korttia 3,49 pkt

HK Viljaporsaan herkkupaisti n. 1,2 kg

Tumma rypäle 500 g (2,00/kg) Espanja

2€ pkt

1€ rs

n. 1,5 kg tai

-66 % Ingman Maustetut kermajäätelöt

1 l, rajoitus: 2 pkt/talous

Ilman korttia 2,99 pkt

1€

Hinnat voimassa

TO-SU 20.-23.10., ellei toisin mainita.

Pietilänkatu 2, 33720 Tampere, puh. (03) 358 0100 Palvelemme ma–la 8.00–21.00, su 11.00–19.00

pkt

19.10.2016  
Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you