Page 1

DECEMBER 2012 ISSUE 1


Välkommen till Grafit! Här kan du läsa om allt du behöver veta om grafisk design. Vare sig du är amatör eller expert har vi alltid något som kan vara intressant för just dig.

Sofia Hedlund

Sandra Hinas

Camilla Hellström

Joel Hervall


4

Grafit

6

Arkitektkopia

8

OAS Reklambyr책

12

Designprocess

16

Mallsidor

18

Formatmallar


4

Namnet Grafit kom vi fram till av att vi lekte med ordet grafik och termer runt omkring. När vi sedan skulle ge titeln en form bestämde vi att loggan skulle vara stilren, enkel, svartvit, skarp och tung fÜr att passa tidningens innehüll.


5

S

å gott som alla företag, föreningar och myndigheter har loggor. En logotyp förblir oftast oförändrad, men ibland byts den ut för att visa att företaget vuxit ur sina gamla kläder. Att designa en logga kan vara hundra gånger klurigare än man tror, då det finns så många olika saker att tänka på. Som till exempel, en sak man ofta glömmer, loggans storlek. Den ska fungera som en pytteliten ikon på datorn lika väl som på en stor affisch utan att försämra sin kvalité. En logga ska lätt förknippas med sitt företag och vad det står för, den ska vara lätt och känna igen och komma ihåg.

”enkelhet

är nyckeln till briljans ”

10

Arbeta med vektorer

(För att bibehålla bildens kvalité vid storleksjusterigar)

Håll dig till två eller kanske tre färger

råd att tänka på

Anpassa den till mörka bakgrunder Använd inte fler än två typsnitt Se till att den funkar i svartvitt Se till att den passar temat Tänk inte för överdrivet Använd inte foton Inga övertoningar Få specifik kritik Text & Bild: Joel Hervall


6


7

Sedan starten 1951 har Arkitektkopia etablerats på en rad orter runt om i Sverige. År 2002 blev Jönköpings kopieringscentral en del av kedjan och är numera ett välkänt digitaltryckeri på orten.

E

n av företagets delägare Jari Tropp har varit med från början och var en av dem som år 1981 startade Jönköpings kopieringscentral. För tio år sedan valde de att gå in i franchisingföretaget Arkitektkopia och har under åren växt sig allt större. De anlitas idag av allt från privatpersoner till små och stora företag. Till de största kunderna hör Cycle Europe, Länsförsäkringar och Svensk fastighetsförmedling. Ett typiskt uppdrag är att trycka mäklarbroschyrer och affischer. De erbjuder även bland annat att skriva ut högkvalitativa ritningar och scanna för att till exempel trycka gamla dokument. Enligt Jari själv, är i stort sett inget omöjligt och det mesta går att ordna. För att hänga med i den snabba utvecklingen inom digitaltryck har tryckeriet nyligen investerat i en ny digitalskrivare och kan numera erbjuda tryck upp till 1200 dpi. Eftersom de använder sig av digitaltryck går de flesta färger att trycka och både RGB och CMYK fungerar bra. Med hjälp av flera olika tekniker så som laser, bläckstråle och sublimering finns det en mängd olika lösningar för att ge kunden det den vill ha. Arkitektkopia i Jönköping kan trycka upp till en bredd av 1,60 meter. För bredare produkter tar man hjälp av ett labb i Göteborg där man kan trycka upp till fem meter i ett stycke. Genom att sy ihop delar kan man uppnå en oändlig variation av storlekar. Att ge kunden det han eller hon vill ha har varit ett motto som ständigt eftersträvas.

”kunden ska alltid få vad han eller hon vill ha ”

Text: Sandra Hinas Foto: Joel Hervall


8

reklambyrå

Det var när Johan Vågerdal för tre år sedan hade sin praktik som han insåg att han själv ville ta chansen att starta ett företag. Han hade då en hjälpande hand finansiellt som hjälpte honom att komma igång och starta företaget OAS.


10

-en källa till framgång.

J

ohan tog sin högskoleexamen i grafisk design

och webbutveckling på Högskolan i Jönköping, och att jobba på en stor reklambyrå var då aldrig något som intresserade honom. Att starta eget var istället det enda alternativet. Den tanken han hade när han startade var att han ville starta något som kunde växa, inte bara företaget i sig utan också de kunder som anlitade reklambyrån. Av detta framkom deras kännetecken, olivträdet. En symbol för något som dem hjälper växa, alltså kunden. Tanken var egentligen att varje kund skulle få sitt eget olivträd som de sedan skulle ta hand om och hjälpa ett växa, men de insåg ganska fort att det blev för jobbigt när kunderna blev fler. Det hjälpte inte heller att de faktiskt inte vet hur man tar hand om en växt. Hela upplägget runt företaget är att man ska komma till ett lugnt och harmoniskt ställe som känns och är en källa till framgång, eller som namnet visar, en oas. OAS är en någorlunda ung reklambyrå men ändå erfarna inom vad de gör. Inom reklam är det ofta bra att ha ett ungt sinne då utvecklingen går så fort att de yngre ofta kan mer av vad som är attraktivt idag. Det händer till och med att killarna på OAS får hjälpa andra äldre reklambyråer med vissa

jobb. Deras fokus ligger på digital marknadsföring,

och med det senaste inom telefoner och surfplattor verkar de som om detta kommer vara det ända som finns inom några år. Många äldre företag har det svårt nu när allt övergår till digital teknik eftersom deras område ofta är tycksaker, men OAS känner enbart att de växer. De har valt precis rätt område utifrån vad som behövs idag. Deras nytänkande sätt när de gäller reklam attraherar kunder då formgivning och design är kundernas sätt att få sina egna kunder. OAS tycker själva att deras specialitet är webbsidor, vilket endast är till deras fördel då webbdesign idag kan vara ett av de största källorna inom reklam. Den största fördelen de har är ändå all den kompitens de har inom alla olika områden som finns inom området design. Det enda som de tre killarna tar hjälp av utifrån är från en copywriter och tryckerier, annars löser de allting själva, och har än så länge aldrig sagt nej. Är kunden nöjd är vi nöjda säger de två killarna när vi besöker reklambyrån. Deras framtidsdrömmar för företaget OAS är att de ska bli störst i Jönköping och som det ser ut och låter idag verkar inte detta vara en dröm så mycket längre till. Text: Camilla Hellström Foto: Joel Hervall & Sofia Hedlund


11 Webbsidor E-handel Programmering Mobila tj채nster Appar SEO Internetstrategi Grafisk profil Reklam Trycksaker Fotografi Film & animationer Sociala medier


14

Innan du kan börja arbeta måste du såklart veta vad det är kunden vill ha. Första steget i den grafiska processen är att samla all information du kan genom att anordna ett möte med kunden där ni går igenom dess plan med projektet. De viktigaste frågorna att få svar på är målgrupp, vad det är kunden vill förmedla, om de vill sälja eller informera, kostnad och vad kunden själv har för önskemål om resultatet.

NÄR DU SKA STARTA ETT NYTT PROJEKT ÄR DESSA STEG VÄLDIGT BRA ATT GÅ IGENOM FÖRE OM DU VILL FÅ ETT SÅ BRA RESULTAT SOM MÖJLIGT. DU SPARAR BÅDE TID OCH ENERGI PÅ ATT PLANERA I FÖRVÄG VAD DET ÄR SOM SKA GÖRAS OCH HUR DU SKA TA DIG DIT. TEXT & BILD: SOFIA HEDLUND

När du samlat på dig så mycket information du kan om kunden och dess projekt är det dags att skissa fram olika idéer på hur resultatet skulle kunna se ut och därefter få kundens godkännande. Om kunden är nöjd med det du fått fram och inte vill ändra något är det dags att börja tänka på den grafiska delen.vaa


15

Det är nu det är dags för att få kreativiteten att flöda. Innan du börjar designa är det bra att försöka få fram flera olika förslag på hur produkten kan se ut. Ditt mål är att komma på något nytt och annorlunda som kan skilja det från resten, om nu inte kunden vill att det ska göra det. Bra sätt att komma på idéer är att sitta i en grupp och brainstorma, skissa, leta efter inspirationskällor eller helt enkelt bara ta en promenad.

Innan du börjar designa på riktigt är det bra att skissa ut en layout för det förslag du gillade mest. På detta sätt kan du försäkra kunden om att du är på rätt väg genom att visa enklare förslag på färdiga produkter, till exempel logotyp eller grundelementen på en hemsida.

När du nu är klar med att skaffa information och fått godkännande på dina idéer kan du börja arbeta med den faktiska designen. Det är även en fördel i detta steg att ta fram två eller fler förslag på produkten till din kund. Det kan du behöva göra i flera steg och varje gång visa dina framsteg för kunden. Detta gör att du kan kombinera det som kunden vill ha från olika förslag och då också få en så nöjd kund som möjligt.


16

Mallsidor i Adobe Indesign

E

n mallsida fungerar som en strukturmall för layouten till ett dokument. Den blir som en bakgrund som appliceras på samtliga dokument eller uppslag som tilldelats samma mall. Oftast innehåller en mallsida återkommande logotyper, sidnummer, sidhuvuden och sidfötter. Man kan också använda dom för lägga in tomma rutor och på så sätt skapa plats för kommande text och bilder. De används för att underlätta arbetet med att snabbt kunna infoga innehåll i form av bilder och texter och samtidigt få en enhetlig och sammanhängande layout. En väl fungerande mallsida sparar med andra ord mycket tid när det kommer till att få fram en välstrukturerad och attraktiv information. Det underlättar också om du vill ha ett återkommande tema på layouten på dokument som skapas vid olika tidpunkter. Vid arbetet med till exempel ett magasin binds nummer ihop och skapar på så sätt en behaglig igenkänningsfaktor hos läsaren.

Att skapa en ny mall

1 2

3

Gå till sidpanelens meny. Välj “New Master”.

Fyll i: • Prefix på max fyra bokstäver som används för att märka sidminiatyrerna i sidpanelen med utvald mallsidas prefix. • Namn på malluppslaget. • “Based on Master” kan du eventuellt välja en befintlig mallsida att basera den nya mallsidan på. • Antal sidor som du vill ha i malluppslaget. Tio sidor är det maximala värdet. Tryck OK och sedan har du skapat en ny mall.


17

Att använda mallsidor

Att redigera en mallsida

För att applicera en mall på en sida drar du mallsidans ikon till en av sidminiatyrerna. Om du vill använda den på ett helt uppslag drar du istället mallsidan till ett av hörnen av hela uppslagsikonen. Mallsidan visar sig på dokumentet som en prickad kant runt alla objekten som tillhör samma mall. Att tillämpa en mallsida på flera sidor går också bra. Ett sätt är att först markera sidorna som du vill applicera mallen på och sedan hålla ned Alt-knappen samtidigt som du klickar på en mallsida. Via sidpanelens meny går det även att applicera mallsidan på specifika sidnummer. Om du vill kunna ta bort en mallsida markerar du först en eller flera mallikoner i sidpanelen. Sedan klickar du bara på papperskorgsikonen.

Det går när som helst att redigera och ändra layouten för redan befintliga mallsidor. Gå till sidpanelen och dubbelklicka på den mallsida du vill ändra. Genom listrutan längst ned i dokumentfönstret går det också bra att markera mallsidan. Efter att du sedan gjort de ändringar du vill kommer de automatiskt uppdateras på de sidor du valt att tillämpa mallen på. Det är inga problem att i efterhand ändra mallens namn eller prefix. Att välja en annan mall att basera mallsidan på eller att justera antalet sidor på malluppslaget går också att lösa. I sidpanelens meny finns det ett alternativ som heter “Master option for“ där du kan utföra eventuella ändringar. Text & Illustration: Sandra Hinas


18

Formatmallar i Adobe Indesign

E

n formatmall är en typ av strukturschablon och är en ypperlig chans att på ett lätt sätt få kontroll på texten och dokumentets typo-

grafi. Alla redigeringar av textstrukturen görs automatiskt på de dokument som fått en och samma formatmall och resulterar på så sätt ett återkommande och väl uppbyggt textinnehåll. En bra typografering gör hela skillnaden och avgör den slutliga kvalitén på hela arbetet. Adobe Indesign är ett av flera program som används för att skapa strukturerade och eftertraktat attraktiva text- och bilddokument. Följ med i vår snabbguide här nedan och lär dig utnyttja Indesigns möjligheter till god texthantering.

Att skapa en ny formatmall

1 2 3 4

Gå in på “Type” i huvudmenyn och klicka fram sidomenyn som heter “Paragraph styles”. I sidpanelens meny klickar du på “New Paragraph style”. Ett nytt fönster öppnas och väl därinne ställs du inför en rad av olika möjligheter och inställningar att välja till den nya formatmallen. Fyll i namn på den nya formatmallen, exempelvis “Rubrik”, “Ingress”, “Brödtext” osv, och välj dess typografi såsom textstorlek, typsnitt, radavstånd m.m. Tryck OK och en ny formatmall har lagts till i sidpanelens lista.


19

Typo grafi . Ä

r en Rub rik och bred ter hant m fö 20p r kon verk så a t. et at tt tex s t e n t på b t ästa ens bud utforma sk är es m t tetis öjliga s ap förm exter kt til ltala ätt, och edlas God sam nde l vikti äsbarhe f ö r Ing läsa tidigt g t En lå t mål fö har und ren. res r det ng b er lå s

ger e ng t eprö typo id inom n behag vad erfa grafiska varit e tt r l h i en g typo a grafi are läsu het krin ntverke pple t börj Det gr n. velse g vad so . ar m und m h lägg ed a ar ut göra an tt veck stilso en lång för den de typo lats r t a g r e t d r xt so afisk val: rada , spalt m aa lä b v den stånd. T redd ell mpligt t ska pub rbetet e y e l y text ta den h xtens o r radlän psnitt, t iceras en b m g y a lir på r att til fång b d, juste pgrad, al ri lämp lgå, s å att anseras ng, lig n då m ivå a vset arginale mot t för tillfä rna runt llet.

Brö

14p t ku rsiv .

dte

xt

10p t.

Att använda en formatmall

Att redigera en formatmall

För applicera en formatmall på ett textstycke klickar du först på valt textblock och sedan på den tänkta mallikonen. Givetvis går det markera och ändra på flera textrutor samtidigt. Om du vill ändra till en annan sorts formatmall markerar du textblocket igen och klickar sedan på en annan mallikon. För att radera en hel mall markerar du den och klickar därefter på papperskorgsikonen i sidpanelen. För att du lättare ska kunna hålla reda på olika sorters formatmallar går det också utmärkt att gruppera in dom i mappar. En ny mapp skapar du lättast genom att trycka på den lilla mappikonen längst ned på sidopanelen för formatmallarna. Mappar är också smidiga att plocka fram vid ett senare tillfälle.

Det går alltid att ändra inställningar på en mall i efterhand. Gå till sidopanelen med formatmallar och dubbelklicka på den mall du vill justera. Utför eventuella ändringar och tryck OK. Alla ändringar kommer automatiskt att ändras i de textblock som tilldelats denna formatmall. Ett tips är att studera redan befintliga magasin och böcker som du tycker har en snygg layout och sedan fundera på varför just den typografin fungerar så bra och hur du kan utnyttja det uppläget på ditt egna arbete. Testa sedan flera olika alternativ, för oftast är det inte den första idén som är den bästa.

Text & Illustration: Sandra Hinas


grafit  

ett intressant designmagasin

grafit  

ett intressant designmagasin

Advertisement