Page 1

2017 #13

TESLA'S BACK! Model X näyttää suunnan tulevaisuuteen

MUOTIRAPORTTI! Katse vuoteen 2017

KAUPUNKI KE SKIÖSSÄ: KOSKETUS A MSTERDA MIIN KE STÄVÄÄ KE HITY STÄ: SÄ HKÖA UTOT / EKOLOGISTA MUOT I A E L ÄM ÄNTAPA: NYC 24/7 / TERVEYTTÄ TENNIKSESTÄ KOE AJ O: A UDI TTS / B MW M2


SPECIALFÄLGAR JA SOSIAALINEN VASTUU 03

AATU & YMPÄRISTÖ

Vähäinen ympäristökuorimitus on meidän kaikkien etu. Siksi onkin tärkeää toimia sekä ajatella pitkäjänteisesti ja toimittaa pitkän elinkaaren omaavia, laadukkaita tuotteita. Myös käytöstä poistettujen tuotteiden kierrätys on osa tätä ympäristöystävällistä toimintaa. Meille on erittäin tärkeää, että tuotteemme päätyvät asianmukaisesti kierrätykseen elinkaarensa päätteeksi eivätkä jää rasittamaan luontoa. Alumiinin korkea markkinahinta toimii osaltaan hyvänä kannustimena jälleenmyyjillemme käytöstä poistettujen tuotteiden kierrättämiseen. On sitten kyse kuljetuksista, jätehuollosta tai energiatehokkuudesta, niin pyrimme aina työskentelemään ennaltaehkäisevästi ja minimoimaan ympäsitökuormituksen.

ARVOT

Yrityksen perusarvot ovat tehneet Specialfälgarista halutun työpaikan. Tehokkuus, huolellisuus sekä ratkaisukeskeisyys kuvaavat henkilöstömme ominaisuuksia. Nämä ydinarvot ovat olleet mukana jo aikanaan yrityksen perustajilla ja arvot ovatkin vuosien mittaan houkutelleet mukaan joukon samanhenkisiä ihmisiä, jotka tänä päivänä muodostavat Specialfälgarin yhtenäisen tiimin. Nämä arvot kiteytyvät hyvin sloganissamme: ”Speed with spirit and care”.


S I S Ä L T Ö

# 13  2017 10

Specialfälgar koeajaa BMW M2

38

Artikkeli Amsterdam Calling

12

Artikkeli Terveyttä Tenniksellä

41

Artikkeli Kestävää kaupunkikehitystä

16

Artikkeli Watercross

42

Haastattelu Kokki Andrea Benedictus

22

Matkakertomus Malibu

44

Muotiraportti Modest Elegance

24

Muotia Los Angeles

46

Lifestyle Surf's Up!

30

Reportaasi New York 24 tunnissa

48

Reportaasi KTH Formula Student

DI

C ECOL A BE L

Kuvat: Per Norberg ja Dejan Sokolovski / Photoagency Kuvausassistentit: Jimmy Svensson ja Gene Nagata Stailaus: Modest Elegance / Dios Mio | Los Angeles / Brittany Hart - theFashionDrug.com | Gabriel Gezaw Artikkelit: Per Norberg ja Martin Vildinge Ulkoasu: Alex Mak, Per Norberg ja Nils Abrahamson Repro: Nils Abrahamson Paino: Kustantaja: Specialfälgar i Finland OY www.erikoisvanteet.fi

R

34

Specialfälgar koeajaa Uusi Audi TT

NO

8

04

Janin vannevinkit


THRIVE:

V

VÄHIMMÄISPALKALLA JA VÄHIMMÄISELINTASOLLA on todellakin eroa. Esimerkiksi vuonna 2015 tekstiilityöntekijän vähimmäispalkka Bangladeshissä oli noin 70 euroa kuukaudessa. Kun teet 12-16 tuntisia päiviä kuusi päivää viikossa ja saat vähimmäispalkalla kasaan 25% elinkuluistasi on elämässä hieman haasteita. Ikävä kyllä tämä on arkipäivää yli neljälle miljoonalle tekstiilityöläiselle Bangladeshissä. Tästä syystä työskentelemmekin vain sellaisten suunnittelijoiden ja brändien kanssa jotka voivat taata työntekijöille ainakin normaalin elintason "orjasopimuksien" sijaan.

CONSCIOUS FASHION

eli conscious fashion on ainoa selvä kehitysaskel vaateteollisuudessa. Meillä täällä THRIVE:ssä se tarkoittaa sitä, että asiakkaalle tarjotaan vaihtoehtoa "likaiselle " muotiteollisuudelle, sanoo Fredrik Alexandersson, perustaja.

ASTUULLINEN MUOTI

05


TESLA'S BACK!

MODEL X

MODEL X LISÄÄ MIELENKIINTOA

TESLA

06

Mallit: Louice Paulsson / August Örnmark

KALIFORNIALAINEN TESLA näyttää uudella Model X:llä tietä tulevaisuuteen sinulle joka haluat pysyä erossa fossiilisista polttoaineista. Sähköauto ei sinällään ole uusi keksintö. Niitä rakenneltiin jo 1800-luvun alkupuolella. 1800-luvun lopussa sähköauto oli vakavasti otettava kilpailuja polttomoottorikäyttöiselle autolle ja sähköautot pitivätkin hallussaan monia nopeusennätyksiä. On spekuloitu paljonkin, miksi polttomoottori kuitenkin syrjäytti sähkömoottorin autokehityksessä. Tämä massatuotanto toi auton lähes jokaisen saataville. Nyt sähköautot ovat kuitenkin palanneet jäädäkseen!


REPORTAASI

VANMOOF THE FUTURE OF BIKES V

perustettiin kahden hollantilaisen veljeksen toimesta joiden mielestä markkinoilta puuttui laadukas peruspyörä arjen liikkumistarpeisiin. Useat valmistajat ovat keskittyneet kevyisiin ja nopeisiin kilpapyöriin ja osa taas raskaisiin MTB-pyöriin. Veljekset halusivat suunnitella pyörän, jolla pääsee ANMOOF

VanMoofin pyörän saa myös Model S –mallina, jossa on voimakas 350 vatin sähkömoottori. Akusto on integroitu pyörän runkoon. Ulospäin pyörä näyttää normaalilta VanMoofilta, mutta tarvittaessa sähkömoottori avittaa pyörän jopa 32km/h nopeuteen. Akussa riittää virtaa jopa 120km ajaksi. Ohjaustangon ”Boost” painikkeesta voi tarvittaessa valita haetaanko nopeaa kiihtyvyyttä vaiko apua ylämäkeen. Paino 18,4 kg.

R E P O R TA A S I 07

VANMOOF

paikasta A paikkaan B tyylikkäästi ja vaivattomasti. Heidän pyörämallinsa on muodostumassa ikoniksi ja tunnistetaan runkoon integroiduista etu- ja takavaloista vaikka muutoin pyörät ovat uniikkikappaleita. Erona muihin valmistajiin, jotka usein kokoavat pyöränsä usean eri valmistaja osista esim. jarrut, vaihteet jne. suunnittelee VanMoof kaiken alusta alkaen. Esimerkiksi ketjusuoja joka suojaa ketjut koko matkalta on hyvä esimerkki tästä.

VanMoof ottaa askeleen eteenpäin uudella älypyörällään. Pyörässä on mm. integroitu lukko joka avataan älypuhelinsovelluksella (tai hätätilanteessa avaimella, jos puhelin ei ole käytettävissä). Lisäksi pyörään on asennettu paikannusjärjestelmä, mikäli pyörä päätyisi vääriin käsiin. Tällöin VanMoof lähettää ”recovery teamin” matkaan hakemaan pyöräsi takaisin (todella James Bond tyylistä!). Mikäli pyörää ei löydetä kahden viikon kuluessa, saat tilalle uuden pyörän veloituksetta. Tämä on VanMoofin tapa saada ihmiset ostamaan arvokkaampi pyörä ilman, että sen turvallisuudesta pitää kantaa jatkuvasti huolta. VanMoofin pyörissä on vastaavaa tekniikka kuin hybridiautoissa. Pyörä käyttää sähköntuotantoon integroitua dynamoa, josta se saa virran älyominaisuuksilleen. Pyörä painaa älyominaisuuksista huolimatta vain 14,3 kg.


Janin tyylivinkit vanteisiin

TYYLIVINKIT VANTEISIIN

AUTOSI UUSI TYYLI

JANIN

08

Kuten uusit vaatekaappisikin sisältöä aika ajoin , niin annan muutaman tyylivinkin ”pukea” autosi uuteen tyyliin! Advanti Black Pearl

Nitro Sabre

CSP 17 Blk/Pol

Nitro Spark

Hienostunut vannemalli mustana jossa katseenkiinnitäjinä toimivat hiotut puolien reunat sekä kiillotettu kehä. Vanteen syvä ”concave” muotoilu sekä selkeät linjat tekevät tästä elegantista uutuudesta mielestäni oivan kumppanin isompiin autoihin esimerkiksi Audi A7:n , Škoda Superbiin tai vaikkapa Mercedeksen E-sarjaan.

Suunniteltu erityisesti Volvokuljettajia silmälläpitäen. Moderni seitsemänpuolainen design joka korostaa hienosti autosi muita yksityiskohtia. Saatavilla kahtena eri versiona; perinteinen hopea tai nykytrendin mukaisesti mustana (kuvassa) jossa on kiillotetut puolat korostamassa muotoilua. Todellinen piste i:n päälle esimerkiksi uuteen S90/ V90 –malliin

Moderni ja hieman kulmikas muotoilu viidellä tuplapuolalla, värityksenä mattapronssi. Tuo mukanaan hieman sporttisuutta esimerkiksi VW Golfiin, Ford Focukseen, Škoda Octaviaan tai miksipä ei myös BMW 1-sarjaan.

Tässä mustanpuhuvassa vanteessa on voimakas viisipuolainen muotoilu ja kiilloitetut pronssinsävyyn viimeistellyt puolat. Sinulle joka haluat erottua massasta! Saatavilla useisiin automalleihin, mutta sopii mielestäni ehkä parhaiten japanilaisiin autoihin, kuten esimerkiksi Lexukseen.


www.yokohama.se


BMW M2

SPECIALFÄLGAR KOEAJAA: BMW M2

SPECIALFÄLGAR KOEAJAA

10

M2

on tehnyt sen jälleen! Uusi M-malli on jälleen nähnyt päivävalon ja on odotettu lisä M-mallistoon. Jokainen 3-sarjan malliversio on aina uuden mallin myötä kasvanut mitoissaan. Ehkäpä juuri tästä syystä BMW M3 E30 (1988-1992) korimalli on noussut lähes ikonin statukseen ja sen hintalaput pyörivätkin uuden M-sarjan autojen tasossa. Pienelle, kompaktille M-sarjalaiselle on ollut kysyntää ja nyt M2 on täällä!

USEIMMAT MALLIT JOTKA lähtevät Münchenin tehtaalta ovat perinteisesti BMW-käytöksisiä, ajajan autoja. Mutta M2 (joka muuten valmistetaan Leipzigissä) vetää merkin mukanaan aivan uuteen kamppailuun, jota suurimmaksi osaksi ovat hallinneet ns. ”hot hatch” –mallit. Nämä lainsuojattomat katujen kovikset kuten Mercedes A 45 AMG, VW Golf R, Audi S3 sekä Honda Type R. Autot jotka ovat parhaimmillaan radalla tai mutkaisella vuoristotiellä, jossa ajokortin olemassaolo on jatkuvasti pelissä. BMW:n valttikortti tässä sarjassa on takaveto, jolloin matkantekoa voi niin halutessaan ajoittain seurata sivuikkunasta tuulilasin sijaan.

SAKSALAISTA INSINÖÖRITAITOA BMW ON SUUNTAVAKAA, sulavaliikkeinen ja looginen. Puhdasoppiset varmasti iloitsevat siitä, että BMW on valinnut voimanlähteeksi juurikin suoran kutoskoneen, jota vielä avitetaan Twin-Power turbolla. ”Old school” –henkiset valitsevat vaihteistoksi perinteisen 6-lovisen manuaalivaihteiston ja saatavilla on toki myös edistynyt seitsemänvaihteinen DCT automaatti, jollainen on koeajamassamme autossa. 7-vaihteinen DCT on vaihdoissaan äärimmäisen nopea ja kaiken kruunaa koeajoautoon asennettu Akrapovic-pakoputkisto. Äänimaailma on todella mahtipontinen ja ainoastaan paranee kun kierroslukumittari lähestyy 6500 kierrosta minuutissa. Todennäköisesti putkisto ei ole ruksittavissa tehtaan varustelistalta, mutta lähes pakkohankinta sille, joka päättää palkita itsensä ja hankkia M2:n. Muutoin auton varustus on jo vakiona lähes täydellinen. BMW on myös lanseerannut GoPro sovelluksen jonka voi synkronoida auton kierrosaikamittarin kanssa. Tämä kertoo paljon siitä, minkälaiselle kohderyhmälle auto on suunniteltu.


SPECIALFÄLGAR KOEAJAA 11

MIELESTÄMME BMW on osunut napakymppiin tällä uudella M2:lla. Hintalappu on M-sarjan autoksi kohtuullinen vaikkakaan kotimainen autovero ei tätä mallia kovin suopeasti kohtele. M2 on oiva valinta, mikäli haluat arkikäytössä toimivalta autolta myös äärimmäistä urheiluauton suorituskykyä. Ainoa dilemma on saatavuus. Tuotannosta valmistuvat autot viedään käsistä eri puolilla maailmaa.

BMW M2

RENGASTUS on kunnioitusta herättävä. 265/35 takana ja 245/45 edessä. Vannekoko on 19 tuumaa. Pyöränkotelot eivät ehkä ole aivan yhtä brutaalit kuin 1M Coupe -mallissa, mutta antavat autolle kuitenkin riittävän maskuliinisen efektin. Keulassa on vahvasti sukunäköä ja nopeasti katsottuna onkin vaikea erottaa onko kyseessä M2 vai M3. Pakollisina tietoina mainittakoon, että 0-100km/h taittuu ajassa 4,3 sek (DCT automaatilla) ja huippunopeus on rajoitettu 250km/h… Todelliset hurjapäät valitsevat lisävarustelistasta M Driver´s -paketin vajaan 3000EUR hintaan. Tällöin huippunopeus nousee 270km/h lukemiin ja mukana tulee BMW Driving Experience –ajokoulutus, jotta auton käsittely sujuisi entistäkin jouhevammin.


REPORTAASI

TENNIS

TENNIKSELLÄ R E P O R TA A S I

12

TERVEYTTÄ


ehkä enemmän kuin koskaan. Muotimaailma on ottanut tenniksen estetiikan käyttöönsä kuvauksissa ja tennistä nähdään myös musiikkivideoissa. Merkit kuten Björn Borg ja Fred Perry ovat kasvattaneet suosiotaan jatkuvasti. Stan Smithin ikoninen Adidaskenkä vilisee kadulla lähes jokaisen fasionistan jalassa. Monacon jet-set elämä on arkipäivää monille ATP Tourin pelaajille. Suomessa jokavuotinen Bermudan kannu –turnaus on synonyymi huippujääkiekkoilijoiden ja muiden julkkisten läsnäololle. ENNIS ON PINNALLA

13

TENNIS

TENNIS ERINOMAINEN vaihtoehto mikäli haluat kohottaa kuntoasi, mutta crossfit on mielestäsi liian brutaalia eikä golfissa ei ole riittävästi toimintaa. Tarvitset vain mailan ja muutaman pallon. Toki mukavat kengätkin on hyvä hankkia, mutta alkuun pärjäät hyvin nykyisillä lenkkitossuillasi. Tenniksessä aktivoituvat kaikki kehon osat. Jalat ja keskivartalo saavat liikettä kun pinkaiset pallon perään ja seuraavassa hetkessä olet jo vastaanottamassa pelikaverisi lyhyttä verkkolyöntiä. Kädet, olkapäät ja selkälihakset saavat osansa,

R E P O R TA A S I

TENNIKSESSÄ ON AINA ollut glamouria. Samaa glamouria kuin golfissa. Mutta samalla kun golfetiketti on enemmän perinteitä kunnioittava ja jopa tiukka, ovat tennistähdet olleet ikään kuin rocktähtiä tässä vertailussa. Björn Borgilla ja John McEnroella oli vuosia tiukka kilpailu maailman ”tennisuroksen” tittelistä joka keräsi runsaasti katsojia 80-luvun puolivälissä. Edellä mainituista varsinkin McEnroe oli tunnettu kuumakallena, joka usein saikin varoituksia ja nuhteita tuomareilta. Seuraava sukupolvi Andre Agassin johdolla toi mukanaan uudet tuulet. Agassi pitkine hiuksineen, korvakoruineen ja värikkäine peliasuineen edusti kaikkea muuta kuin perinteitä. Pelillisten ansioiden lisäksi tennistähtien yksityiselämä herätti runsaasti kiinnostusta. Agassi oli naimisissa Brooke Shieldsin kanssa, kun taas Borgin vaimo oli kuuluisa malli, Jannike Björling ja myöhemmin italialainen laulaja Loredana Berté. Tenniksellä myös tuntuu myös tienaavan hyvin. Vaikkakin miehet keräävät kärkisijat tenniksen tulotilastoissa, eivät naispelaajatkaan tyhjätaskuja ole. Serena Williams ansaitsee pelkästään sponsorituloja yli 20 miljoonaa dollaria vuodessa. Tennispelaajat eivät kerää sponsoritulojaan pelkästään mailamerkkejä tai urheiluvaatteita mainostamalla. Rafael Nadal esimerkiksi mainostaa Hilfigerin pukumallistoa maailmanlaajuisesti.


REPORTAASI

kun palautat palloa verkon yli. Pelin tiimellyksessä myös kuntosi kehittyy huomaamatta. Eikä pidä myöskään unohtaa tasapainon ja kestävyyden kehitystä. Tennis on erinomainen laji sovitettavaksi tiukkaan arki-aikatauluun, sillä jo puolituntia kerralla riittää hyvin. Kannattaa toki aluksi varata muutama oppitunti paikalliselta tennishallilta, jotta saat perusasiat iskostettua selkärankaasi.

TENNIS

KÄVIMME RUOTSISSA, Göteborgissa tutustumassa perinteisen Ullevin Tenniskerhon toimintaan. Täällä harjoittelevat edustavat ikäluokkia junioreista senioreihin ja mahtuu joukkoon myös eliittipelaajia. Nykyiset tilat on rakennettu vuonna 1992, mutta jo vuodesta 1901 on tällä paikalla pelattu tennistä.

R E P O R TA A S I

14

»Monet ehkä luulevat, että tennis on ainoastaan yksilölaji, eikä siinä ole samaa sosiaalista kanssakäymistä kuin esimerkiksi jalkapallossa tai jääkiekossa. ”Tämä ei ole totta”, saamme vastaukseksi, kun kysyimme tätä Ullevin tenniskerholta. ”Klubillamme kaikki ovat yhtä, niin vanhemmat kuin nuoretkin. Lisäksi senioripelaajamme tapaavat kerhotiloissamme kerran viikossa torstaisin ja paikalla on joka kerta noin 100 henkeä.« Tennis ei ole trendi – tennis on tullut jäädäkseen.


www.hankooktire.com

Be one with innovation Hankook Tire and Real Madrid

BE ONE WITH IT


REPORTAASI

WAT E R C R O S S

MIRANDA TJÄRNSTRÖM

R E P O R TA A S I

16

»MIKÄLI HALUAT JOTAIN TODELLA PALJON JA OLET VALMIS SIIHEN PANOSTAMAAN, NIIN SUKUPUOLELLA EI OLE MERKITYSTÄ LOPPUTULOKSEEN«


MOOTTORIKELKALLA VEDESSÄ AJAMINEN KUULOSTAA HIEMAN ERIKOISELTA. MITEN SE ON KEKSITTY JA MITEN SE ON KEHITTYNYT KILPAILUMUODOKSI?

Pikkuveljeni Robin vei minut kesällä 2010 Lyckselen moottoriviikoille katsomaan watercrossia. Jo silloin halusin kokeilla tätä uskomatonta lajia. Lisäksi vain miehet kilpailivat tuolloin watercrossissa josta sain lisäpotkua päätökseeni olla lajin ainoa naiskilpailija. Seuraavana talvena ostin ensimmäisen kelkkani ja kesän 2011 aikana modifioin kelkkaani vesillä ajamiseen.

MILLAISELLA KELKALLA SINÄ/TE AJATTE? ONKO SE VAKIOKELKKA VAI VAATIIKO LAJI JOITAIN MUUTOKSIA KELKKAAN?

Vakiokelkasta poistetaan istuin, tuoreöljyjärjestelmä sekä korvataan vetopyörästön öljy kasviperäi-

MILLAISET OVAT TAVOITTEESI JA TULEVAISUUDEN SUUNNITELMASI WATERCROSSIN SUHTEEN?

Tärkein tavoitteeni on seistä korkeimmalla korokkeella! Tähän mennessä paras sijoitukseni on ollut kakkossija. Lisäksi haluan toimia esikuvana ja kasvoina lajille, erityisesti nuorien suuntaan. Mikäli haluat jotain todella paljon ja olet valmis siihen panostamaan, niin sukupuolella ei ole merkitystä lopputulokseen.

17

WAT E R C R O S S

POHJOISRUOTSISSA AJETAAN VARMAANKIN KELKALLA JO HETI KUN ON OPITTU KÄVELEMÄÄN, MUTTA MILLOIN SINÄ ALOITIT KELKKAILUN NIMENOMAAN VEDEN PÄÄLLÄ JA MIKSI PÄÄDYIT TÄMÄN LAJIN PARIIN?

seksi, jotta kelkan upotessa vesistöön ei pääse haitallisia aineita. Suurin moottorikoko useimmissa kilpailuissa on 1050cc, mutta on myös kilpailuja joissa on käytössä jopa ilokaasulaitteita. Tehoa on rajoitettu lähinnä turvallisuussyistä. Kelkkaan pitää myös kiinnittää poiju pitkän narun päähän, jotta kelkan upotessa se saadaan nopeasti paikallistettua ja nostettua. Kilpakelkassa tulee olla telamatto ja edessä sukset, kuten normaalissakin moottorikelkassa, mutta näitä saa toki modifioida. Vuosi vuodelta nähdään edistyksellisimpiä ratkaisuja. Merkki ja malli on kuljettajan valittavissa. Itse ajan vuoden 2005 Ski-doo Renegadella joka on rakennettu 800 kuutioisesta 860 kuutioiseksi lisätehon saamiseksi.

R E P O R TA A S I

Ihmiset ovat uteliaita kokeilemaan erilaisia asioita ja mitä moottorikelkalla veden päällä ajamiseen tulee, niin sitä on kokeiltu ensi kertaa noin 40 vuotta sitten Ruotsissa. Silloin oli kyse siitä, että eteenpäin piti päästä vaikka syksyllä ja keväällä jää ei vielä olisikaan kunnolla kantanut. Kilpailumuodoksi se on kehittynyt täällä ruotsissa viimeisimpien kahdeksan vuoden aikana, mutta Yhdysvaltojen Grantsburgissa lajin parissa on kilpailtu jo neljänkymmen vuoden ajan. Aluksi se oli vain lähinnä yleisön viihdyttämistä sillä kuka pääsee pisimmälle, kenellä on hauskin asu tai kuka kaatui näyttävimmin. Oikeastaan nyt vasta viimeisen viiden vuoden aikana laji on saanut tuulta alleen ja kehittynyt radikaalisti. Nyt lajista on tullut vakavasti otettava laji jossa kilpaillaan mestaruuksista. Parhaimmillaan vauhdit kohoavat 120km/h ja samalla pujotellaan poijuista muodostettua rataa. Jotta tämä ei olisi turhan helppoa on radalla myös hyppyri joka takaa lisää ohitusmahdollisuuksia, mutta samalla myös riskejä. Watercrossista on muodostumassa suosittu laji ja kuljettaja- sekä yleisömäärät ovat kasvussa. Hyvin järjestetty kisa täällä Ruotsissa kerää 5000-7000 katsojaa.

NIMI:

Miranda Tjärnström IKÄ:

26

ASUU:

Skellefteå AMMATTI:

Autojen mainosteippausten asentaja 2008/2009 :

Jääkiekon Ruotsin mestaruus Solna AIK 2011:

Ensimmäinen kokeilu moottorikelkalla vedessä KILPAILUKELKKA:

Ski-doo Renegade 860cc, ’05


LAND ROVER

DEFENDER DEFENDER

KLASSIKKO JO SYNTYESSÄÄN

LANDROVER

20

Specialfälgarin valikoimasta löydät Defenderiin TD Ranger vanteen.

ENSIMMÄINEN LAND ROVER esiteltiin jo vuonna 1948 Amsterdamin Motor Showssa. Sen oli suunnitellut Roverin insinööri Maurice Wilks. Kulmikkaasta ja nelivetoisesta uutuudesta tuli välittömästi menestysmalli. Ensimmäisen vuoden tuotanto, 8000kpl myytiin loppuun hetkessä. Seuraavan vuoden 24000 auton tuotanto myytiin loppuun yhtä nopeasti kuin ensimmäinenkin. Pian tuotantotahti olikin 1000 autoa viikossa. DEFENDER KEHITTYI vuosien varrella ja teki vaikutuksen jopa englannin kuningattareen josta tulikin vakioasiakas. Vuonna 1976 voitiin juhila miljoonan tuotetun auton rajapyykkiä. 1990 ESITELTIIN UUSI Land Rover malli, Discovery. Samalla klassikkomalli sai lisänimen Defender. Vuonna 2015 saavutettiin jo kahden miljoonan valmistetun Defenderin raja, kunnes vuonna 2016 tuotanto lopetettiin ja viimeinen auto rullasi tuotantolinjalta maailmaan. Eräänlainen aikakauden päätös -klassikon jäähyväiset.


CO NTR OL AND PR E CISI ON HAVE NEVER BEEN SPORTI ER Superior wet and dry braking performance

Precise and responsive steering at high speeds

Very good controllability, especially while cornering


REPORTAASI

Eat, shop, sleep, do

IN MALIBU! MALIBU

MALIBU sijaitsee Los Angelesin piirikunnassa Kaliforniassa. Malibu on tunnettu paitsi fantastisista rannoistaan myös kuuluisista asukkaistaan, johon kuuluu näyttelijöitä sekä muita viihdemaailman silmäätekeviä. Alueen talot on rakennettu vieri viereen tyynenmeren rannalle ja täällä kuuluisuudet nauttivatkin Kalifornian auringosta ympäri vuoden yksityisrannoillaan. Listasimme alle muutaman tavan viettää unohtumaton viikonloppu Malibussa. AVIATOR NATION

Rentoa surffauksen inspiroimaa muotia 70-luvun twistillä. Käsintehtyjä surf -henkisiä vaatteita, joista huokuu rauha, rakkaus ja surffaus. Shoppailun lomassa voit rentoutua paikallisten tapaan myymälän loungessa johon bloggarit kerääntyvät inspriroitumaan jääkahvinsä äärelle.

R E P O R TA A S I

22

AMERICAN APPARELL

Michael Aviation Nationista

”Made in Downtown L.A.” ja kauppa Malibun parhaalla paikalla. Päivitä arkivaatteet sesongin trendien mukaisiksi lompakkoystävälliseen hintaan. Oiva paikka vaikkapa kotiin unohtuneen uima-asun hankintaan. Suoraan kaupasta pääset Topanga rannalle auringonpalvontaan.

MALIBU FARM CAFÉ

Ruotsalaisen Helene Hendersonin kehittämä ”farmilta-pöytään” konsepti. Aluksi hän järjesti päivällisiä sekä ruoanlaittokursseja pihoilla. Mutta kun hän kokeili pop-up konseptia Malibu Pierissä 2013 oli ravintolan suosio taattu. Malibu Cafélla on tällä hetkellä todellinen sosiaalisen median hype ja aivan ansioista. Laiturin päässä sijaitseva kahvila ja rannalla sijaitseva ravintola täydentävät toisiaan. Lyömätön paikka nauttia illallista samalla kun ihailet auringonlaskua.

M A L I B U SURF SCHACK

Vuokraa tai hanki lauta omaksi ja varaa samalla oppitunti Malibun rantaan lyövien aaltojen kesyttämiseen. Surf Shack perustettiin jo vuonna 1972 ja se onkin tunnettu ammattimaisista opettajistaan. Kun voimat on ensin käytetty aalloilla tasapainoiluun, niin tuliaiset voit kätevästi hankkia Surf Shackin omasta vaatemallistosta. ROSENTHAL TASTING ROOM

Jättimäiset kalusteet pysäköintialueella ovat hyvä maamerkki. Sisällä voit maistella huippuviinejä samalla kun nautit livemusiikin tunnelmasta. THE M MALIBU

Hotelli sijaitsee keskeisellä paikalla Malibun sydämessä. Hotellilla on oma kattote-


Paikallisväestö ei aja pelkästään Ferraria tai Maseratia. Hyvä maku jokatapauksessa.

R E P O R TA A S I

Aviator Nationissa työskentelevän Michaelin mukaan Malibussa on aivan erilaiset aallot kuin esimerkiksi Venicellä tai Santa Monicalla. Ilmeisesti täällä on ne parhaat…

23

MALIBU

rassi sekä uima-allas. Ranta sijaitsee kadun toisella puolella ja shoppailumahdollisuudet sekä ravintolat aivan kävelyetäisyydellä. TAKE A HIKE!

Malibusta löydät useita mahdollisuuksia patikointiin. Solstice Canyon Hike on erityisen suosittu sen varrella olevien raunioiden sekä mahtavien näköalojensa vuoksi.

MALIBU COUNTRY MART

Ostoskeskus jossa poikkeuksellisen rento tunnelma. Täältä löytyy jokaiselle jotakin. Vaikkapa uudet treenivaatteet Lululemonilta tai Yoga Smogalta. Trendikkäät naiset löytävät itsensä Wild Fox tai Planet Blue myymälöistä samalla kun herrat tekevät löytöjä John Varvatos tai Ted Baker –shopeissa.


LOS ANGELES

MUOTIA

MUOTIA

24

Male White Shirt: Tribe Kelley Mesh Shirt: MLTV Pants: Cohen & Sons Sneakers: Zara Female Top: The Order Pants: Booker Heels: AMI Clubwear Rings: Charles Albert Chokers: Zara


OS

MUOTIA

ELE

NG

LA

S

25

LOS ANGELES Mallit: Sonny Henty/Two Management ja Maja Simonsen/Vision Los Angeles Puvustus: Brittany Hart/The Fashion Drug


LOS ANGELES

Shirt: Michael Stars Jacket: Azul-by-Moussy Jeans: Cohen & Sons

MUOTIA

26

Sweatshirt: Jacket: MLTV


Dress: Luciana Balderrama Pants: French Mauve Bracelets & Rings: Charles Albert

MUOTIA 27

LOS ANGELES

Bodysuit: The Order Bra: The Order Rings: Charles Albert Pants: Art Dept. Shoes: AMI Clubwear

Female Top & Skirt: N12H Choker: Zara Rings: Charles Albert Male Shirt: MLTV Jeans: Cohen & Sons


LOS ANGELES

Glasses: Dior Jacket: Booker Shirt: Dusty Skirt: N12H RIngs: Charles Albert Shoes: AMI Clubwear

MUOTIA

28


ACCESSORISE THEM WITH YOUR FAVOURITE CAR. (CAR NOT INCLUDED)

UUDEN SUKUPOLVEN P ZERO™

Pirelli P Zero™ - räätälöityä suorituskykyä vuodesta 1986 lähtien. Yli kolmekymmentä vuotta Pirellin P Zero™ –renkaat ovat olleet merkittävimpien autonvalmistajien valinta maailman parhaimmille autoille. Kokemukseen ja huipputason teknologiaan perustuen Pirelli on tuonut markkinoille uuden P Zero™ –renkaan, joka on räätälöity tulevan sukupolven autoille ja suunniteltu tarjoamaan yhä paremman ajokokemuksen. Kun haluat personoitua suorituskykyä, P Zero™ on sinun renkaasi. Lisätietoja osoitteesta Pirelli.com. Uudet P Zero™ –renkaat ovat nyt saatavilla, ainoastaan tässä kuvassa näkyvää värillistä versiota on valmistettu rajoitettu erä ja sitä on saatavilla vain tietyissä rengaskoissa. Lisätietoja saadaksesi ota meihin yhteyttä, limitededition@pirelli.com.


REPORTAASI

N Y C SEVEN

NEW YORK

2 4

R E P O R TA A S I

30

E

LIN NYBERG on työskennellyt hiusstylistinä New Yorkissa nyt kuusi vuotta. Tätä ennen hän työskenteli kampaajana Ruotsissa, mutta päätti toteuttaa unelmansa asumisesta New Yorkissa. Nyt hän huolehtii päivittäin hiustyyleistä mainosfilmeihin, musiikkivideoihin, televisioon sekä muotikatalogeihin. Elin on huolehtinut mm. Victoria´s Secret muotinäytöksien, Aerosmithin Steven Tylerin ja Miss Universe kilpailijoiden hiustyyleistä.

ELININ ASIAKASKUNTAA löytyy ympäri USA:ta, mutta myös muualta maailmasta. Suurin osa töistä on New Yorkissa, mutta hänellä on ollut työtehtäviä myös Miamissa, Texsasissa,

Meksikossa ja Curacaossa. Mikäli kalenterista löytyy tilaa, tekee hän mielellään hääkampauksia. Useimmiten hän stailaa ruotsalaisia morsiamia jotka järjestävät häänsä New Yorkissa. ELIN EI ELÄ tyypillistä New Yorkin hektistä ja kiireistä elämää kuten monet muut. Yksityisyrittäjänä päivät ovat epäsäännöllisiä, jolloin on kiireisimpiä aikoja ja toisinaan taas ei. Elin rakastaa yksityisyrittäjyyden mukanaan tuomia mahdollisuuksia ja vapautta. Vapaapäivinä hänellä on ympärillään upea kaupunki jossa aika kuluu huomaamatta. Toki arki on New Yorkissa sama kuin muuallakin, sanoo Elin. Juoksen asioilla, työskentelen, valmistelen tulevia projekteja, teen


ruokaa ja käyn kuntoilemassa, kuten tein ruotsissakin. Ero on siinä, että täällä on joka asiassa paljon enemmän valinnanavaraa. Elin muutti muutamia kuukausia sitten East Villageen, mutta on tätä ennen ehtinyt asumaan esimerkiksi Brooklynissä ja Harlemissa. Hänen mielestään on mukavaa vaihtaa asuinaluetta ja huomata kuinka jokaisella alueella on oma persoonallisuutensa. Hän on kotiutunut East Villageen hyvin, koska se on erittäin eloisa ja siellä vallitsee hyvä henki naapureiden välillä. Täällä on lisäksi ihania pieniä ravintoloita, kauppoja, baareja ja ilmapiirikin on hieman rennompi.

R E P O R TA A S I 31

NEW YORK

SEURASIMME ELININ VAPAAPÄIVÄN KULKUA… 06.30 – Päivä alkaa Dumbon huippusuositulla alueella aamukahvilla hyvän ystäväni Christinen kanssa, joka myöskin on muuttanut ruotsista unelmansa perässä New Yorkiin. Tavatessamme meillä riittää aina puhuttavaa ja sen teemme mielellämme kaupungin parhaan kahvin seurassa, Brooklyn Roasting Companyn kahvilassa. Kannattaa ottaa alle kaupunkipyörä ja pyöräillä Manhattan bridgen yli ja sen jälkeen jatkaa kävellen Brooklyn bridgen yli. Samalla pääset ihailemaan Manhattanin siluettia. Maisemaa johon en ikinä kyllästy. . 09.00 – Kävely East Riverin varrella. Mielestäni kävely East River parkissa on ihanaa. Silloin näet kaikki kolme erittäin kaunista siltaa toisensa jälkeen ja taustalla on näkymät Brooklyniin. Täällä on lisäksi rauhallisempaa kuin esimerkiksi Hudson Riverillä, joka on todella suosittu.


REPORTAASI

VAHVIN OMINAISUUTENI:

Osaan pitää itseni rauhallisena stressaavissakin tilanteissa. Alallani suunnitelmien nopeat muutokset ovat arkipäivää ja asiakkailla on korkeat odotukset. Tällöin on tärkeää olla rauhallinen eikä stressata. Pitää luottaa itseensä ja ammattitaitoonsa. MOTTONI:

NEW YORK

Mottoni jo lapsesta saakka on ollut ”Asioilla on tapana järjestyä”. Mitä ikinä tapahtuukin, niin siihen on aina olemassa ratkaisu. Elämä on paljon helpompaa, kun muistaa että kaikki ei aina mene suunnitelmien mukaan ja se on ihan ok.

R E P O R TA A S I

32

11.30 – Lounas The Buchers Daughter –ravintolassa. Vihreää, terveellistä ja trendikästä. Suosikkini täällä on avokado toast yhdessä mango smoothien kanssa, mutta heidän gluteenittomat pannukakkunsa ovat myös kokeilemisen arvoisia. 12.30 –Shoppailua Nolitassa ja Sohossa. Yleensä pyörähdän Adidaksen lippulaivamyymälssä (610 Broadway) josta ostan treenvaatteeni. Klassista, mutta aina uusinta uutta ja monia limited edition malleja. Korkokenkien ostaminen on huippua New Yorkissa sillä täällä todellakin on valinnanvaraa. Vinkkinä voisin antaa Vince Camuton myymälän. Kengät ovat korkealaatuisia, mutta kohtuuhintaisia. Ja ne ovat todella mukavat jalassa! Hiuksille ja hiusmuotoiluun suosittelen paikkaa nimeltä Ricky´s (375 Broadway). Täältä ostan suuriman osan työssäni tarvittavista asioista. Koruihin satsaan mielelläni. Erika Weineriltä löydät uniikkikappaleita arkeen ja juhlaan. (173 Elisabeth Street). Vaatehankintarepertuaarini koostuu alkaen Zarasta (Broadway Soho) aina

Helmut Langiin. (14 Prince Street, Nolita). Soho on paikka jossa shoppailla, mutta kun haluan hieman rauhaa ihmisvilinästä menen Nolitaan, joka on muutaman korttelin päässä Sohosta. Siellä voit käveleskellä rauhassa ja nauttia välipalaa ikkunaostoksien lomassa. Erittäin ihana alue. 16.00 – Päivittäiselle mehuannokselleni pysähdyn Juice Press –ketjun mehubaariin. Juice Press baareja on ympäri New Yorkia. Suosikkimehuni täällä on nimeltään Mother Earth. Todellinen viherboosteri joka myös puhdistaa elimistöä. 19.00 – Nautin ilta-auringosta. New Yorkista löytyy monia hauskoja kattoterassibaareja. Jimmys at the James baarista on suorastaan maagiset näkymät. Heillä on jopa uima-allas iltapäivän hengailuun. (15 Thompson Street). The Standard East Village (25 Cooper square) on myös hauska ja hieman erilainen kuin sisarpaikkansa Meatpacking districtillä.


BOOSTED AQUAPLANING RESISTANCE

SILENT DRIVING PLEASURE New sidewall technology cuts and filters sound waves before they enter the cabin.

Aerodynamics used on plane wings and Formula 1 cars accelerate the water away from between the tyre and the road.

UNIQUE WEAR INDICATOR

MINIMISED FUEL CONSUMPTION Rolls ultra-lightly in the best categories of the EU tyre label. Fuel savings up to 0.6 l/100 km.

Worn tyres have a red stripe around the circumference to warn about the risk of aquaplaning. AA classified sizes.

FREE ADDITIONAL SERVICE

BETTER MILEAGE Rubber compound that tolerates hard use under demanding conditions offers 15% better wear resistance.

The Hakka Guarantee will replace a punctured tyre free of charge if it is accidentally broken by an obstacle.

A KK HA E TE AN AR GU

NOKIAN HAKKA GREEN 2

OPTIMAL SECURITY ON WET ROADS. nokiantyres.com


SPECIALFÄLGAR KOEAJAA 34

A U D I T T 2 . 0 T F S I Q U AT T R O R O A D S T E R


SPECIALFÄLGAR KOEAJAA 35

A U D I T T 2 . 0 T F S I Q U AT T R O R O A D S T E R


K

sukupolven Audi TT on terävälinjaisempi ja varustettu aggressiivisemmalla keulailmeellä kuin edeltäjänsä. Kylkilinja on onnistuneen hauska ja muodot alkavatkin jo uudistuneesta keulasta. Peräpäähän istutetuissa LED valoissa on sukunäköä edeltäjiinsä.

A U D I T T 2 . 0 T F S I Q U AT T R O R O A D S T E R

OLMANNEN

SPECIALFÄLGAR KOEAJAA

36

PITUUS ON KÄYTÄNNÖSSÄ pysynyt ennallaan, mutta akseliväliä on aavistuksen kasvatettu. Myös painoa on saatu pudotettua 50kg. Tämän auton kanssa on helppo elää. 230 hevosvoimaa ja loistava pito, kiitos Quattron, kiidättää auton 0-100km/h 5,6 sekunnissa. Pohjolan oloissa arvostaa urheilullista autoa jolle on käyttöä myös talvikelillä. Tämä on hyvä perustelu siinä vaiheessa kun autokuume alkaa nousemaan. Aurinkoisena kesäpäivänä Audin kangaskatto päästää auringonsäteet ohjaamoon kymmenessä sekunnissa, napin painalluksesta. Kattoa on saatavilla kolmessa eri värissä, niille jotka eivät tyydy klassiseen mustaan kangaskattoon. KULJETTAJAN PAIKALLE istahdettessa tuntee heti olevansa tutussa Audi ympäristössä. Laatuvaikutelma on vahvasti läsnä ja hallintalaitteiston kruunaa mahtava TFT-näyttö. Moottorin sporttinen ääni kuuluu mukavasti ohjaamoon vaikka katto on ylhäällä, mutta pääsee toki oikeuksiinsa vasta kun kangaskatto on avattu. Istuimet ovat sporttiset, mutta eivät kuitenkaan liian kovat, jolloin pidemmätkin siirtymät sujuvat mukavissa merkeissä. Lisävarusteena saatava S-line Sport paketti tuo mukanaan vielä lisää luksusta ohjaamoon. AUDIN INSINÖÖRIT ovat tehneet työnsä tämän sporttisen moottorin yksityiskohtien kanssa. Putkisto antaa kaasupoljinta nostettaessa mukavan sporttisen, mutta hienostuneen ”röpinän”, kuin vain muistuttaakseen voimavaroistaan. Mikäli kuuntelet mieluummin musiikkia kuin moottorin ääniä, on lisävarustelistalta ruksattava Bang&Olufsen Advanced Sound System ehdottomasti hintansa arvoinen. 12 kaiutinta sijoiteltuna optimaalisesti ohjaamoon tuottaa huikean äänimaailman, kuuntelit sitten Metallicaa tai vaikkapa klassista konserttia. AUDI TT ROADSTER 2.0 TFSI QUATTRO on hienosti muotoiltu sportti ilman, että se häiritsee ketään. Se on hienostunut ilman, että se kerskuu. Se on nopea, mutta samalla äärimmäisen helppo ja mukava. Kiitos nelivedon auto istuu hienosti tiessä ilman, että se tuntuisi raskaalta tai kovalta. Pakoäänissä on asennetta, mutta ei häiriöksi asti. Se on viehättävä, mutta ei liikaa huomiota herättävä. Sen voit hyvillä mielin jättää autotallin ulkopuolelle naapureiden ihailtavaksi. Tätä on Audi TT Roadster 2.0 TFSI Quattro.


REPORTAASI

Amsterdam

CALLING NEW YORKISTA AMSTERDAMIIN vuotta sitten Jessica toteutti suurimman unelmansa. Hän vaihtoi arkisen toimistotyön Göteborgissa hektiseen mutta samalla mahtavaan elämään New Yorkin mainosmaailmassa. Asunnon hankkiminen, viisumi, työpaikka ja yksisuuntainen lippu olivat pyö-

N

nen silloinen esimiehensä ei innostunut loma-anomuksesta. ”hän nauroi minulle ja kysyi: Oletko tosissasi?”. Pysyin kannassani ja sain lomani.

rineet mielessä jo kauan. ”- Kun pääsin muuttamaan sinne, josta olin aina unelmoinut en voinut kuvitellakaan koskaan asuvani muualla”.

UNELMAT JOTKA MUUTTUVAT

AMSTERDAM

ELJÄ

R E P O R TA A S I

38

NELJÄ VUOTTA hän eli unelmaansa New Yorkissa. Mutta kun hän sai tarjouksen One thousandilta (nuorten yksityisyrittäjien globaali verkosto) lähteä viikon risteilylle Brittiläisten Neitsytsaarien ympäri tunsi hän, että on aika pitää tauko pitkiksi venyneistä työpäivistä ja kokea jotain muuta. Hä-

Se oli maaginen viikko. Se muutti elämääni monilla tavoin, sanoo Jessica. Autiosaaria, riippumattoja, uimista, leiritulia, drinkkejä rantabaareissa ja ennen kaikkea tauko Manhattanin maailmasta, jossa kaiken tuli olla täydellistä. Huomasin, että unelmani ulkopuolella on maailma joka voisi tarjota jotain muutakin. Hän tapasi jopa nykyisen avopuolisonsa matkallaan ja se todennäköisesti vaikutti siihen, että Jes-


»PIENI AUTO ON NÄPPÄRÄ SUURKAUPUNGISSA. HELPPO PYSÄKÖIDÄ JA SAMALLA SE ON VÄHÄKULUTUKSINEN JA YMPÄRISTÖYSTÄVÄLLINEN.«

R E P O R TA A S I 39

AMSTERDAM


REPORTAASI

sica halusi nähdä muutakin kuin vain New Yorkin. Jessica alkoi matkustella ympäri Eurooppaa ja sai enemmän perspektiiviä nykyiseen elämäänsä New Yorkin ja töiden ulkopuolella. Jessica tajusi, että on jonkin uuden aika. Rakkaus ja Amsterdam kiinnosti yllättäen enemmän kuin New York.

AMSTERDAM TULI LUOKSENI

AMSTERDAM

New York oli unelma jonka eteen Jessica teki kovasti töitä – Amsterdam vain tapahtui. ”- Minusta tuntuu, etten mennyt Amsterdamiin vaan se tuli luokseni”, sanoo Jessica. Amsterdam on erittäin kansainvälinen kaupunki monine kansallisuuksineen. Ihmiset ovat avoimia, uteliaita ja kaikki ymmärtävät englantia. Jessica pitää siitä että Amsterdam on lähellä kaikkea – vain tunnin lentomatkan päässä useimmista Euroopan suurkaupungeista. Se on Euroopan keskus.

R E P O R TA A S I

40

Hän on nyt asunut Amsterdamissa lähes puolitoistavuotta ja vetää omaa Jessicais toimistoaan. Hänellä on edelleen asiakkaita New Yorkista la LA:sta. ”Voidaan sanoa, että aikaerosta johtuen olen amerikkalaisten palveluksessa iltaisin ja eurooppalaiset saavat huomioni päiväsaikaan.” Täällä Jessicalla on enemmän aikaa kehittää ideoitaan ja intohimojaan. Eräs ideoista on lähellä sydäntä, Bisco-CoCo . Se on aktiivisten ihmisten kookosöljy iholle. Rakastan kookosöljyä ihonhoidossa – ja olenkin joutunut aiemmin hankkimaan sitä lasipurkissa ruokakaupoista. Silloin ajattelin, että tähän on oltava toinen ratkaisu. Halusin tuotteen joka toimii ihmisten normaalissa elämässä, mutta on myös samalla vähän ”chic”. Tähän mennessä on vastaanotto ollut loistavaa. Ihmiset rakastavat tuotetta ja tuntuukin siltä, että Biso Cocon matka on vasta alussa. Olen aina seurannut sydäntäni ja kymmenen vuoden kokemuksella brändinrakentamisesta on mielestäni etuoikeus saada rakentaa sitä omalle tuotteelleen. Kaikki mitä rakastan toteutuu Biso Cocossa; desgin, yhteistyö, terveellinen elämä, liiketoiminta ja luovuus. Olen todella onnellinen, että matkani päätyi tänne ja tuntuu siltä, että tämä on elämäni seuraava kappale.

NIMI:

Jessica Johansson IKÄ:

34

ASUU:

de Pijp, Amsterdam AMMATTI:

Biso Coco:n, orgaanisen ihonhoitosarjan perustaja. Taiteellinen johtaja Jessicais –yrityksessä


TAXI KESTÄVÄN KEHITYKSEN AALLONHARJALLA AMSTERDAMISSA

M

AAILMANLAAJUISESTI kasvihuonepäästöistä noin 21 prosenttia syntyy maakuljetuksista. Eli kujletussektori tuottaa viidenneksen näistä haitallisista päästöistä, jotka johtavat ilmaston lämpenemiseen. Fossiilisten polttoaineiden päästöt myötävaikuttavat vuosittain seitsemään miljoonaan kuolemaan sydän- ja verisuonitautien muodossa. Näistä kuolemista 600.000 tapahtuu euroopassa.

R E P O R TA A S I 41

K E S TÄVÄ Ä K A U P U N K I K E H I T Y S TÄ

AMSTERDAM, niin kuin monet muutkin keski-eurooppalaiset suurkaupungit, työskentelevät jatkuvasti kestävän kehityksen äärellä. Yksi kehitysprojekteista on järjestää Scipolin lentoaseman asiakaskuljetukset kokonaisuudessan sähköautoilla. Tähän projektiin on tilattu jopa 170 Tesla Model S –sähköautoa joka on suurin yksittäinen tilaus Teslalle sen historiassa. Erittäin tervetullut toimenpide Amsterdamin kaupunkiympäristön parantamiseksi. Loistava esimerkki, josta myös suomen poliitikot voisivat ottaa mallia!


ANDREA BENEDICTUS

HAASTATTELU

H A A S TAT T E L U

42

KOKKI: ANDREA BENEDICTUS Hoxton/Soho House

A

ndrea tulee pienestä italialaisesta Pescaran kaupungista, Adrianmeren rannalta. Täällä hän aloitti ruoanvalmistuksen pienessä perheen omistamassa ravintolassa, josta muutti Lontooseen työskennelläkseen siellä neljä ja puoli vuotta. Lontoon jälkeen Andrea siirtyi Pohjois-Amerikan gastronomian maailmaan ja työskenteli Cerroni´s ravintolassa West Hollywoodissa, Soho Beach Housessa Miamissa sekä Toronton filmifestivaaleilla Soho House Pop-up ravintoloissa. Tämän Pohjois-Amerikan turneen jälkeen piipahdus Lontooseen, josta matka jatkui toiselle puolelle maapalloa Australiaan, jossa Andrea työskenteli Michelin ravintolassa. Lopuksi Andrea palasi Eurooppaan, tarkemmin Istanbuliin jossa oli mukana avaamassa Soho Housen neljättä Cerroni´s ravintolaa ja tällä hetkellä hän työskentelee Lotti´s ravintolassa Amsterdamissa.

MITEN ELÄMÄ AMSTERDAMISSA EROAA ARJESTA MIAMISTA?

MIKÄ OLI ENSIMMÄINEN TYÖPAIKKASI HOXTONISSA/SOHO HOUSESSA?

Onhan tämä loistava tapa elää, mutta ei se helppoa ole. Eteen tulee vaikeita tilanteita ja sen miten ne käsittelet, määrittelee hyvin pitkälti tulevaisuutesi tiimissä ja ravintolassa.

MILLAISTA ON TYÖSKENNELLÄ LONTOOLAISESSA KOEKEITTIÖSSÄ KEHITTELEMÄSSÄ UUSIA RUOKA-ANNOKSIA?

MITÄ OVAT TULEVAISUUDEN SUUNNITELMASI JA UNELMASI?

Ensimmäinen paikkani oli kahdeksan vuotta sitten Mayfairin Cerroni´s ravintolassa.

Se vaatii paljon kommunikointia, pitkiä päiviä keittiössä ja ennen kaikkea paljoin maistamista! Tätä työtä täytyy kerta kaikkiaan rakastaa, jotta saa parhaat maut esille jokaisesta ruokalajista.

Maailmassa ei ole paikkaa johon Miamia voisi verrata, jokainen kaupunki on uniikki, mutta Miamin energia on poikkeuksellista.

MITÄ MIELTÄ OLET KASVISRUOASTA? ONKO SE VAIN TRENDI VAI ONKO KASVISRUOKA TULLUT JÄÄDÄKSEEN?

Ennen työskentelyäni Soho Housessa luulin, että kasvisruoka on vain kasviksia lautasella. Tämän jälkeen ymmärsin, että kasviksista voi loihtia fantastisia ruokalajeja. Eikä sinun tarvitse olla kasvissyöjä arvostaaksesi näitä makuja.

ONKO TERVEYS JA KESTÄVÄ KEHITYS TÄRKEÄÄ?

Todellakin on. Korkealaatuiset raaka-aineet ovat avain herkulliseen ja terveelliseen ateriaan.

ONKO TOTEUTTAMASSASI MAAILMANMATKAAJAN ELÄMÄSSÄ GLAMOURIA?

Haluan vielä jonain päivänä avata oman eksklusiivisen italialaisen ravintolan. Työskentely Soho House & Co: ssa on antanut minulle tähän paljon inspiraatiota.


FI


MODEST


ELEGANCE Harmaan eri sävyjä

Takki: Clubs and Spades, 85€ Paita: WeSC, 40€ Kengät: Jim Rickey, 139€ laukku: Tiger of Sweden, 599€ Farkut: Tiger of Sweden Jeans, 159€ Aurinkolasit: Ray-Ban, 161€ Osta netissä: stayhard.fi


SURFING

SURF 'S UP! LIFESTYLE

46

1.

2.

Surffiasut löydät osoitteesta surf.se, auton lähimmältä Lexus -myyjältä sekä vanteet hyvinvarustetuista rengasliikkeistä kautta maan.


4. 3.

LIFESTYLE 47

SURFING

6.

5.

7.

8.

1. LEXUS NX200H 2. VANNE CSP 16 M.GUN 3.ION RASHGUARD 4. BIC SURFWAX 5. BIC SHORTBOARD 6,7 6. MÄRKÄPUKU 7. ION LEASH 8. MAGMA SURF BOOTS


REPORTAASI

KTH FORMULA STUDENT

Kirjoittaja: Erik Nilsson Kokemus: Runko- ja ergonomiavastaava sekä kuljettaja Nykyinen positio: Projektijohtaja

R E P O R TA A S I

48

KILPAILETTE FORMULA STUDENT LUOKASSA, MIKÄ ON TUNNUSOMAISTA TÄSSÄ SARJASSA?

Formula Student on kilpasarja jossa lähes kaikki fokus keskittyy insinööritaitoon. Osallistujat edustavat eri yliopistoja ympäri maailmaa. Yli 400 yliopistoa neljästä eri maanosasta on mukana. Suurimpana erona normaaleihin kilpasarjoihin on, että kuljettajalla ei saa kansainvälistä kilpailulisenssiä. Kilpailuihin osallistuvien yliopistojen skaala on laaja, on erikokoisia budjetteja ja toki erilaisia konsepteja, mutta kaikki kilpailevat samassa sarjassa. Kilpailu ei ole vain ajosuoritteinen, vaan siellä arvostellaan myös auton muotoilua sekä kustannuksia (auton rakennuskustannukset listahinnoin). Autosta tulee pitää myös ”myyntiesittely” kuvitteellisille rahoittajille.

MITEN VUOTENNE ON SUJUNUT TÄHÄN MENNESSÄ?

Tämä vuosi on ollut meille hyvä. Kilpailimme yhdessä 60 muun tiimin kanssa Italiassa, Autodromo Riccardo Palettilla. Staattisessa osiossa, jossa arvostellaan muotoilua ja auton esittelyä, saimme uramme parhaat pisteet ja siitä täytyy olla tyytyväinen. Itse ajosuoritus meni ihan ok, mutta ei täydellisesti. Saimme automme valmiiksi vasta pari päivää ennen kilpailua ja kerkisimmekin ajaa vain yhden testiajon ennen varsinaista kilpailua. Kilpailu alkaa katsastuksella jossa käydään koko auto läpi jokaista ruuvia myöden ja hyväksytään sääntöjen mukaiseksi. Katsastus sujui osaltamme nopeasti ja olimmekin kolmantena sähköautona valmiit katsastuksesta. Tämä antoi meille aikaa hieman testata autoa ennen kilpailua. Kilpailussa on neljä eri ajosuoritusta; Skidpad, kiihtyvyys, autocross ja kestävyysajo (endurance). Skidpadissa ajetaan keiloista muodostettua kahdeksikkoa. Sitten oli vuorossa kiihdytys joka suoritetaan 75 metrin matkalla. Näiden jälkeen siirryttiin autocrossiin, josta saimme todella hyvän ajan, mutta kestävyysajossa meille tuli sähköongelmia


www.kthformulastudent.se

Vaikea vastata KTH:n puolesta, koska olemme opiskelijoita. Mutta yleisellä tasolla KTH:lla on käynnissä useita ympäristö- ja kestävän kehityksen projekteja jatkuvasti. Tiimimme osalta voin sanoa, että kierrätämme osia aiemmista projekteista niin paljon kuin mahdollista, emmekä aina rakenna autoa uusista osista. Vuodesta 2010 asti olemme kilpailleet sähköautoluokassa, joka osaltaan herättää uusia ajatuksia sekä tietotaitoa sähköautotekniikasta. Sähköauto on mielestämme sitä kestävää kehitytystä, kunhan sähkö tuotetaan ympäristöystävällisellä tavalla.

FORMULA STUDENT KONSEPTI ON JO ITSESSÄÄN KIINNOSTAVA, MUTTA VOITKO KERTOA HIEMAN ITSE AUTOSTA. TEKNISET RATKAISUT JNE.

Viimeisin automme on tosiaan sähkömoottorilla toimiva ja toimii itse valmistetulla 600V/6,3kWh akustolla. Akku koostuu 270 Li-Po solusta. Moottorin huipputeho on 160kW, ja jatkuva teho 40kW. Olemme kuitenkin rajoittaneet maksimitehon 80kW:n kilpailuja varten. Vaihteisto on asennettu suoraan moottoreihin. Maksimi vääntö-

ONKO AUTOSSANNE TEKNIIKKAA, JOTA VOITAISIIN TULEVAISUUDESSA NÄHDÄ SARJATUOTANTOAUTOISSA?

Toki. Yritämme suunnitella automme aina tulevaisuutta silmälläpitäen. Kehittelemämme sähköjärjestelmä on varmaankin lähinnä sitä, että se olisi toteutettavissa myös sarjatuotantoautoon. Sähköautomarkkinoiden kasvaessa tulevaisuudessa on suuri mahdollisuus siihen, että kehittelemämme järjestelmä löytyy sarjatuotantoautosta. Monet aiemmat opiskelijat jotka ovat olleet mukana projekteissa ovat saaneet työpaikan autoteollisuudesta ja ovat siellä viemässä oppejaan eteenpäin.

49

KTH FORMULA STUDENT

KUINKA KTH TOIMII PROJEKTISSANNE YMPÄRISTÖARVOJEN NÄKÖKULMASTA?

momentti on 550Nm, joka on polttomoottorista poiketen käytettävissä koko ajan. Auto on 3150mm pitkä, raideleveys 1100mm ja korkeus 1080mm. Putkirunkoinen auto painaa 219kg. Kustannussyistä olemme käyttäneet hiilikuitua ainoastaan istuimessa, ratissa ja auton pohjassa. Vanteet ovat 13 tuumaiset OZ Racingin valmistamat magnesiumvanteet.

R E P O R TA A S I

ja jouduimmekin harmiksemme keskeyttämään. Keskeytyksestä huolimatta saimme raavittua kokonaiskilpailun seitsemänteen tilaan riittävät pisteet kasaan. Tähän sijoitukseen voi olla ongelmat huomioon ottaen tyytyväinen.


astron. the world’s first gps solar watch. As Novak Djokovic travels the world, his Astron GPS Solar keeps him on time, adjusting automatically to his time zone at the touch of a button and using just the power of light. With dual-time display, Astron is simply the world’s finest GPS Solar watch.

*If there are changes in the region / time zone, manual time zone selection may be required.

www.optura.se

Special Wheels Magazine Spring 2017  

Lifestyle, motor, travel, fashion, sustainable development and other exiting stuff!

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you