Page 1

2017 #36

TESLA'S BACK! Model X er veien til fremtiden

MOTEREPORTASJE! Looks for 2017

B Y I FOKUS: T OUC HDOWN I A MSTERDA M B ÆR E KR AFT IG UTVIKLING: EL B ILER / ØKOL OGISK MOTE L I VSST I L : NYC 24-7 / TENNIS I SENTRUM PR ØVE KJØRER: A UDI TTS / B MW M2


SPESIALFELGER OG SOSIALT ANSVAR 03

VALITET OG MILJØ

Det er et mål at den virksomheten man driver har minimal innvirkning på miljøet. Derfor er det viktig å tenke langsiktig, og levere produkter av høy kvalitet som har lang levetid. Det er også viktig å tenke gjenbruk, noe aluminiumsfelger er et utmerket eksempel på. Den høye prisen på aluminium motiverer til gjenvinning av felgene i stedet for å kaste dem. Videre må det jobbes forebyggende med effektive og gjennomtenkte transportløsninger, avfallshåndtering og energiforbruk.

VERDIER

Firmaets grunnleggende verdier er det som gjør Martins til en ettertraktet arbeidsplass. Å være effektiv, ha hodet på rett plass og vise stor omtanke er tre nøkkelegenskaper som alle ansatte må ha. Disse grunnverdiene er noe som allerede fantes i de som grunnla firmaet, og det har gjennom årene tiltrukket seg likesinnede og bidratt til å beholde nøkkelkompetanse. Essensen av disse grunnverdiene kan oppsummeres med ”Speed with Spirit and Care”.


I N N H O L D

# 36  2017 10

Spesialfelger prøvekjører BMW M2

38

Reportasje Amsterdam Calling

12

Reportasje Tennis i sentrum

41

Artikkel Bærekraftig byutvikling

16

Reportasje Watercross

42

Intervju Kokk Andrea Benedictus

22

Reisereportasje Malibu

44

ModeReportasje Modest Elegance

24

Motereportasje Los Angeles

46

Lifestyle Surf's Up!

30

Reportasje New York på 24 timer

48

Reportasje KTH Formula Student

DI

C ECOL A BE L

Foto: Per Norberg og Dejan Sokolovski / Photoagency Fotoassistenter: Jimmy Svensson og Gene Nagata Styling: Modest Elegance / Dios Mio | Los Angeles / Brittany Hart - theFashionDrug.com | Gabriel Gezaw Reportasje: Per Norberg og Martin Vildinge Layoutidéer: Alex Mak, Per Norberg og Nils Abrahamson Sats og repro: Nils Abrahamson Trykk: Ansvarlig utgiver: Martins Agenturer A/S www.martinsfelger.no

R

34

Spesialfelger prøvekjører Nye Audi TT

NO

8

04

Henriks Stiltips


THRIVE: er den eneste, åpenbare utviklingen av klesindustrien. For oss på THRIVE handler det om å tilby forbrukeren mulighet til å gjøre et bedre valg i den mildt sagt skitne moteindustrien’’ forklarer gründeren Fredrik Alexandersson.

DET ER EN STOR FORSKJELL på en minstelønn og en lønn til å leve av. For eksempel tjente tekstilarbeidere i 2015 med en garantert minstelønn i Bangladesh i gjennomsnitt kr. 680 per måned. Problemet er at det koster ca kr. 2700 per måned å leve i Bangladesh. Når du arbeider 1216 timer per dag, 6 dager i uken for en minstelønn som bare når opp til 25% av hva som er nødvendig for å nå "break-even", blir hverdagen litt av en utfordring. Dessverre er dette er virkeligheten for over fire millioner tekstilarbeidere i Bangladesh. Det er derfor vi bare jobber med merker og designere som garanterer gode arbeidstider og lønnsnivå, fremfor slavekontrakter og minstelønn.

CONSCIOUS FASHION

A

NSVARLIG MOTE eller conscious fashion

05


TESLA'S BACK!

MODEL X

MODEL X ØKER SPENNINGEN

TESLA

06

Modeller: Louice Paulsson och August Örnmark

MED TESLA MODEL X viser selskapet fra California igjen veien videre for sjåfører som ønsker å unngå fossilt drivstoff. Den elektriske bilen er definitivt ikke ny, allerede i første halvdel av 1800-tallet ble det bygget elbiler, men på den eksperimentelle nivået. I slutten av 1800-tallet og begynnelsen av 1900-tallet var det en meget seriøs konkurrent til biler med forbrenningsmotor . Forbrenningsmotoren gikk seirende ut dengang, og hva var de virkelige årsakene til det har det vært spekulert i. Uansett, nå er den elektriske bilen tilbake, og denne gangen for å bli.


REPORTASJE

VANMOOF THE FUTURE OF BIKES V

VanMoof ble startet av to nederlandske brødre som mente det ikke fantes ordentlige sykler til daglig pendling. Mange fabrikanter satser på raske og lette racere og MTB-er som takler mer og mer ekstremt terreng. Derfor ønsket de i stedet å frakte folk fra A til B på en morsom, rask og problemfri måte. ANMOOF

VANMOOFS SMARTBIKE er også tilgjengelig som en modell-S. Oppsettet er likt, men Model S har et kraftig batteri i det nedre rammerøret som driver en 350 watts motor i sykkelens fremre nav. Sykkelen ser ut som en hvilken som helst annen VanMoof, men med den elektriske motoren gir det kraftig hjelp som fungerer opp til 32 km / t i opp til 120 km. På styret finnes en "boost knapp" som gjør at man kan velge en umiddelbar økning av akselerasjonen eller gi ekstra kraft oppoverbakkene. Vekt 18,4 kg.

R E P O R TA S J E 07

VANMOOF

Deres design har nå blitt ikonisk og kan lett kjennes igjen på at for- og baklysene er integrert i rammen, selv om det meste på deres sykler er unikt. I motsetning til de fleste andre produsenter som setter sammen sine sykler med deler fra etablerte leverandører av for eksempel hjul, styre og bremser, så har VanMoof designet sine sykler fra grunnen av med sine egne unike løsninger. Kjedebeskyttelsen som omslutter kjeden er et typisk eksempel på deres fokus på funksjonelle løsninger.

MED SIN NYE SMARTBIKE tar VanMoof konseptet et par skritt videre. Sykkelen har en integrert lås som åpnes via bluetooth med smarttelefon (en spesiell nøkkel finnes som et alternativ). I tillegg installerte de en sporingsenhet i sykkelen som eieren kan aktivere dersom sykkelen blir stjålet. Da sender VanMoof ut en "recovery team" for å finne og returnere sykkelen til sin eier (veldig James Bond-stil!). Hvis sykkelen ikke blir funnet i løpet av to uker, får eieren i stedet en ny VanMoof. Dette er en ekstra sikkerhet som gjør at folk tør å investere i en dyrere sykkel som de kan ha i flere år fremover uten å bekymre deg for at den skal bli borte. VanMoofs smartbike har teknologi lignende det en hybridbil har. Sykkelen bruker en dynamo i navet for å lade seg selv og sine smarte komponenter. En spesiell ripefri lakk brukes på rammeverket som integrerer sykkelkabler og elektronikk på en tiltalende måte. Den veier bare 14,3 kg.


Henriks stiltips

S T I LT I P S

DETALJER SOM GJØR EN FORSKJELL

HENRIKS

08

Det er alltid gøy med nye klær til vårgarderoben og da slår vi et slag for å style bilen din slik at den får et nytt og friskt utseende. Advanti Black Pearl

Nitro Sabre

CSP 17 Blk/Pol

Nitro Spark

Spektakulært felgdesign i glanset svart med "milled spokes»" - freste kanter på eikene - og polert kant. Felgens konkave dybde og rene linjer gjør den ideell i store størrelser til større, elegante biler som Audi A7, BMW 6-serie Coupé og Mercedes E-Class Coupe.

Denne syv-eikers felgen er spesielt utviklet for Volvo-eieren, og har et moderne designspråk som har formet det Gøteborgbaserte bilfirmaet. Felgen finnes i to varianter, enten lys sølv metallic, eller (som på bildet) glanset svart med en polert front. En skikkelig godbit til store størrelser som S90 / V90.

En tøft og moderne design med femdoble eiker, malt i matt bronse med matchende emblem. Sitter pent på de bilene du ønsker å gi et mer sporty utseende, enten det er en VW Golf, en Ford Focus, en BMW 1-serie eller hvorfor ikke en Volvo S60.

Denne stilige felgen har femeiket design med blank, svart lakk og polert front. Det som gjør den spesiell er at den også har en bronsefarget klarlakk. Noe for de som leter etter et alternativ til trendene som gjelder nå i forskjellige mørke nyanser. Tilgjengelig for de fleste biler, men de tar seg kanskje best ut på japanske modeller, som for eksempel Lexus.


www.yokohama.se

Komfortabelt miljödäckmed Komfortabelt miljødekk med våtgrepp topp bästa veigrep for mellomför mellanstora och store og premiumbiler. Lavt premiumbilar. Lägre ljudnivå støynivå pga av et spesielt via en speciell design av mønsterdesign og dekkside. mönster och däcksida. Gummiblanding med innhold Gummiblandning med apelsinolja ochog silica sänker av appelsinolje silica senrullmotståndet och en til ker rullemotstand ogger bidrar lägre bränsleförbrukning. lavere drivstofforbruk.

Högprestandadäcket med Høypresentasjonsdekk med perfekt grep våtgrepp, perfekt på våtgenuin vei, topp balans mellan ochog balanse mellomsport sportskomfort. Överlägsen komfortkjøring. stabilitet i högaOverlegen farter. stabilitet i høy hastighet.

Ettdrivstoffbränslesnålt Et og och miljövänligt däck miljøvennlige dekkför for småbilar och mindre småbiler og mindre familiefamiljebilar. Bra våtbiler. Bra grep våt vei, grepp, tyst ochpå slitstarkt. stillegående og slitesterkt.

En generasjon ny generationSUV/4x4 av SUV/4x4Ny däck. Tyst och dekk. Stille ogkomfortabelt. komfortabelt. Lämpligt stadskörning, Bra dekkför i by og på momotorvägar men även för offtorvei, men også offroad.för road. Innehåller apelsinolja Inneholder appelsinolje for grepp och minsta miljöpåverkan. grep og miljøhensyn.

Drivstoffog miljøvennlige Bränslesnåla. Miljövänligadekk. däck.


BMW M2

SPESIALFELGER PRØVEKJØRER: BMW M2

SPESIALFELGER PRØVEKJØRER

10

M2

har gjort det igjen! En ny M-bil har nok en gang sett dagens lys, og det er en etterlengtet variant av M-versjon som er produsert denne gangen. For hver ny utgave har 3- serien vokst i både bredde og lengde. Kanskje dette er grunnen til at BMW M3 E30 versjonen (1988-1992) oppnådde en ikonisk status med prislapp som er i nærheten av det samme beløpet for nye M-biler. En liten, smidig og kompakt M-bil har vært etterlengtet. Og, nå er BMW M2 Coupe her!

DE FLESTE BILENE som forlater fabrikkområdet i München er som alltid, typisk for BMW, kjørevennlige. BMW er jo tradisjonelt en førers drøm. Men med BMW M2 (som i og for seg er produsert i Leipzig) tar merket på alvor opp kampen i segmentet som i stor grad domineres av den såkalte "hot hatches». Her snakker vi om biler som Mercedes A45, VW Golf R, Audi S3 og Honda Type R biler som gjør seg aller best på bane eller på svingete veier i hastigheter som setter førerkortet i fare. På BMWs plus-konto er selvsagt at bilen har bakhjulsdrift og dermed en fryd for alle som synes det er gøy å få en sladd på bilen litt nå og da…

TYSK INGENIØRKUNST BILEN ER LETTSTYRT, kjapp og reaksjonssterk. For en puritaner er det garantert en glede at BMW har investert i en rett sekssylindret motor som også er utstyrt med Twin-Power Turbo. Bilen kan leveres med en 6-trinns manuell girkasse for alle som virkelig ønsker å gå for "old school", eller med en avansert 7-trinns girkasse som sitter i bilen vi prøvekjører. Den 7-trinns girkassen veksler utrolig rask og Akrapovic -systemet som sitter i bilen vi prøvekjører lyder helt utrolig, med en metallisk overtone som blir til et ubeskrivelig hyl når turtelleren går til 6500 o / min. Ikke originalt M-klasse tilbehør, men vel verdt sine 4990 Euro for de som velger en M2. Utstyret er mer eller mindre komplett som standard, inkludert skinninteriør, cruisekontroll, klimaanlegg etc. BMW har også utviklet en GoPro-app som kan synkroniseres med en Laptimer funksjon. Det signaliserer ganske tydelig hvilken målgruppe de har siktet seg inn på…


SPESIALFELGER PRØVEKJØRER 11

VI MERKER OSS AT BMW TREFFER BLINK

med den nye M2. Prislappen er for denne type bil overkommelig. Om ikke et røverkjøp, så i alle fall rimelig. Bilen er en hverdags bil hvis man ser bort fra relativ høy kjørestøy og litt stiv fjæring. Bilen er romslig nok både for passasjerer og bagasje. M2 er rett og slett en uslåelig bil for de som ønsker å kjøre fort på både bane og vei, og samtidig ha en praktisk nytteverdi av bilen. Dilemmaet er heller hvordan du får tak i en. BMW har ligget på etterskudd med leveranser og bilene som er sendt til Sverige så langt har allerede vært solgt. BMW M2 er ingen dusinbil.

M2 FØLES PRISMESSIG RIKTIG. Den største konkurrenten er faktisk lillesøster m240i (tidligere M235i). M2 og M240i har i utgangspunktet samme motor og samme turbo, men M2 har en forhøyet effekt på 320-370 hk ved å inkludere stempler fra M3 / M4 og et omarbeidet kjølesystemet. Den største forskjellen på bilene (bortsett fra rent kosmetisk) er nok fjæringen og hjuloppheng. M2 vil også ha en aktiv differensial mens M240i ikke har diff i det hele tatt originalt, men kan oppgraderes med M Performance LSD (ikke aktiv diff). Det som kan tale for M240i er at den er lettere å leve med i hverdagen, fordi den har adaptiv fjæring i motsetning til M2 sin ikke-justerbare. Men, uansett hvilken av bilene du velger så får du en av de mest optimale ytelsesbilene som finnes på markedet rundt en halv million.

BMW M2

DEKKENE PÅ EN M2 er 265/35 mm bak og 245/45 mm fremme på 19’’ felger. Skjermbreddene er kanskje ikke så brutale som på forgjengeren 1M Coupe, men de gir bilen et svært muskuløst utseende. Fronten har tydelige likheter fra de større M-bilene og rett forfra kan den være vanskelig å skille fra M3 / M4 for et utrent øye. Den obligatoriske 0-100 km / t tar 4,3 sekunder med automatgir. Topphastigheten er begrenset til 250 km / t, men dette kan økes til 270 km / t hvis du velger M Drivers Package som ekstrautstyr.


REPORTASJE

TENNIS TENNIS

I SENTRUM R E P O R TA S J E

12


JELDEN har tennis vært så på moten som i 2017. Moteverdenen har omfavnet tennisens nøytrale estetikk i sitt figurative uttrykk, og det vises både i motebilder og musikkvideoer. Merker som Fred Perry og Bjørn Borg er mer populære enn noensinne. Stan Smiths ikoniske adidassko er å se på hver eneste moteikons føtter. Jetsetlivet i Monaco er hverdagen for mange av Tour-spillerne. I Sverige er tennisuka i Båstad synonymt med kjendiselitens tilstedeværelse, hvor fest og sammenkomster står øverst på agendaen.

ULLEVI TENNISKLUBB

Ble grunnlagt allerede i 1944 og er den mest sentralt plasserte tennisklubben i Sverige.

13

TENNIS

VIL DU SELV KOMME I FORM, men tror crossfit er for usofistikert og golf gir deg litt for lite action? Da er tennis noe for deg.

R E P O R TA S J E

TENNIS HAR ALLTID HATT en aura av glamour rundt seg. En parallell kan trekkes til golf, men mens golfen er full av tradisjoner og en stram fremtoning så har tennisstjerner vært rene rockestjerner i forhold. Bjørn Borg og John McEnroe hadde sin rivalisering som trollbandt publikum på 80-tallet. Sistnevnte med sine verbale angrep mot dommerne som ofte førte til advarsler og bøter. Den neste generasjonen med Andre Agassi i spissen tok endringen i sporten et steg videre når han i tillegg til langt hår og øredobber, også begynte å spille i fargerike klær, noe som var alt annet enn tradisjonelt. Disse spillerne har også levd i offentlighetens lys i tillegg. Agassi var gift med Brooke Shields, mens Borg hadde relasjoner med fotomodell Jannike Björling og deretter den italienske sangeren Loredana Berte. Tennisspillere har et rykte på seg for å tjene gode penger på spillet sitt. Selv om menn tjener mest, så ligger ikke damene langt etter. Serena Williams tjente $ 20 millioner i året inkludert sponsorinntekter mens Roger Federer på et år tjente $ 43 millioner ... Tennisspillere markedsfører mer enn bare sportsklær og racketer. Tommy Hilfiger rekrutterte Rafael Nadal som deres ambassadør til å markedsføre deres kleskolleksjon på et globalt nivå. Samlingen inneholder også undertøy og parfyme.


TENNIS

REPORTASJE

R E P O R TA S J E

14

Alt du trenger er en racket og noen baller. Sko er viktig, men i utgangspunktet fungerer det med dine gamle joggesko. Fordelen med tennis er at du bruker hele kroppen. Underkroppen for å starte, stoppe, bøye deg ned og hoppe. Armer, skuldre og rygg blir brukt til å slå, mens all løpingen på banen gir god kondisjon. Spillet gir både bedre balanse og utholdenhet. 30 minutters spill holder lenge. Perfekt for alle som har problemer med å få trening inn i kalenderen. De fleste steder i landet vårt har lokale tennisklubber og det er ikke vanskelig å få reservert tidspunkter. Start med noen treningsøkter med en trener for å få i gang spillet. Det blir mye mere gøy når du har lært deg noen av grunnteknikkene. Vi var på på Ullevi Tennis Club. Der spiller juniorer og seniorer side om side med aktive elitespillere. Det er en hyggelig atmosfære i klubbens to etasjer med kafeen midt i. Mange tror kanskje at tennis er en solosport, og at det sosiale livet i lagspill som fotball eller hockey ikke finnes i tennis, men det stemmer ikke i det hele tatt. I vår klubb omgås man uansett alder. Våre seniorer samles en kveld i uka i vårt klubbhus og omtrent 100 mennesker møter opp hver torsdag. »Mange tror kanskje at tennis er en solosport, og at det sosiale livet i lagspill som fotball eller hockey ikke finnes i tennis, men det stemmer ikke i det hele tatt. I vår klubb omgås man uansett alder. Våre seniorer samles en kveld i uka i vårt klubbhus og omtrent 100 mennesker møter opp hver torsdag.« Tennis er ingen trend - tennis er kommet for å bli.


www.hankooktire.com

Be one with innovation Hankook Tire and Real Madrid

BE ONE WITH IT


REPORTASJE

WAT E R C R O S S

MIRANDA TJÄRNSTRÖM

R E P O R TA S J E

16

»ENTEN DU ER GUTT ELLER JENTE ER ALT MULIG SÅ LENGE DU HAR ET STERKT ØNSKE OM DET SELV«


KJØRING MED SNØSCOOTER PÅ VANNET HØRES LITT SPESIELT UT, HVORDAN DUKKET IDEEN OPP, OG HVORDAN HAR DET UTVIKLET SEG TIL Å BLI EN KONKURRANSEFORM?

Det var i løpet av sommeren 2010 at min yngre bror Robin dro meg med til Lycksele under Motoruka for å se på Watercross for første gang. Allerede der og da ble jeg overbevist om at jeg skulle teste denne utrolige sporten. Da var det bare gutter som konkurrerte og det motiverte meg bare enda mere til å bli den eneste jenta. Den kommende vinteren kjøpte jeg min første scooter og før sommeren 2011 var min scooter klargjort for kjøring på vann.

Vi bruker en vanlig snøscooter der vi må fjerne setene, og bytte til en mindre lukket bensintank for å beskytte miljøet mot lekkasje. Maksimalgrense på motoren er 1050cc i de fleste konkurranser, men det er konkurranser hvor det er lov med med lystgass. Kubikken er begrenset hovedsakelig for vår egen sikkerhet når det går fort unna på vannet. En selvutløsende bøye med et tau festet til styret må være påmontert scooteren, slik at du kan lett kan finne igjen scooteren om den skulle synke, og raskt og enkelt kunne berge den. Den skal være utstyrt med belte og front med to ski, ellers kan man modifisere på forskjellige måter, men disse er de tre viktigste kriteriene for å konkurrere. For hvert år som går blir det mer og mer avanserte ombygginger av snøscootere. Hvilket merke og valg av snøscooter er opp til hver enkelt sjåfør. Selv konkurrerer jeg med en scooter av typen ski-doo Renegade 800cc, årsmodell 2005, som igjen er ombygget til en 860cc for mer effekt.

17

WAT E R C R O S S

I DE NORDLIGE DELER AV SVERIGE ANTAR JEG AT MAN BEGYNNER Å KJØRE SNØSCOOTER OMTRENT SAMTIDIG SOM MAN LÆRER Å GÅ, MEN NÅR BEGYNTE DU Å KJØRE PÅ VANNET, OG HVORFOR BEGYNTE DU MED DET?

HVILKEN TYPE SCOOTER KJØRER MAN, ER DET EN STANDARDMODELL ELLER KREVES DET MODIFISERINGER FOR Å KJØRE PÅ VANN?

R E P O R TA S J E

Ja, opp gjennom tidene har folk testet det meste, og det er 40 år siden noen forsøkte å kjøre scooter på vannet her i Sverige. Da handlet det først og fremst om å komme seg frem på høsten og tidlig vår da isen ennå var usikker. Det å konkurrere i nettopp dette er noe som har utviklet seg i løpet av de siste åtte årene i Sverige, mens i Grantsburg i USA feiret de sitt 40-årsjubileum i sommer i denne konkurranseformen. Til å begynne med var det stort sett en publikumsattraksjon der det handlet om underholdning, hvem som kom lengst og man kunne vinne en premie for det morsomste kostymet eller en bra salto. Det er særlig nå i løpet av de siste fem årene som sporten har virkelig tatt av, og utviklet seg radikalt. Sporten har nådd et meget seriøst nivå, og vi konkurrerer både i SM og EM. Hastigheten på vannet er ca 120 km / t på det meste og vi kjører slalom mellom bøyer som er lagt ut på vannet. For å gjøre ting enda mer komplisert så vi har vi lagt inn et hopp, samt et alternativt spor som skal tas for å skape muligheter for forbikjøring. Watercross har blitt en svært populær sport i Sverige og tiltrekker seg flere og flere sjåfører og et større publikum. En godt organisert konkurranse trekker 5000-7000 tilskuere.

HVA ER MÅLET DITT, OG DIN FREMTID GENERELT?

Mitt største mål er å stå på på toppen av pallen! NAVN:

Miranda Tjärnström ALDER:

26

BOR:

Skellefteå GØR:

Hovedsaklig montering av foliedekor på kjøretøy for Skellefte Reklame 2008/2009 :

SM Gull med Solna AIK i ishockey 2011:

Premieretur med snøscooter på vannet KONKURRERER MED:

Ski-doo Renegade 860cc, ’05


LAND ROVER

DEFENDER DEFENDER

EN KLASSIKER BLIR BORTE

LANDROVER

20

Till Land Rover Defender tillhandahåller Spesialfelger TD Ranger.

I 1948 dukket den første Land Rover opp på Amsterdam Motor Show. Den var designet av Rovers ingeniør Maurice Wilks. Med sin kraftige konstruksjon og funksjonelle lavgir ble den umiddelbart en suksess, og det første året ble hele produksjonsopplaget på 8000 biler raskt solgt unna. Kapasiteten økte året etter, og hele 24000 biler ble produsert og solgt unna på kort tid. Snart var produksjonsraten oppe i 1000 biler i uka. DEFENDER FORTSATTE å utvikle seg gjennom flere tiår med oppdaterte versjoner, og en spesiell kunde som stadig kom tilbake var dronningen av England. I 1976 var det produsert 1 million biler. I 1990 ble det lansert en ny Land Rover-modell, Discovery, og den klassiske modellen ble deretter kalt Defender. Land Rover Defender ble fortsatt produsert med samme design, men med litt forskjellige spesialutgaver og spesielle fargevalg. I 2015 var to millioner biler produsert, og i begynnelsen av 2016 rullet den siste Defender ut fra fabrikken. Slutten på en æra - og en ekte klassiker forsvinner.


CO NTR OL AND PR E CISI ON HAVE NEVER BEEN SPORTI ER Superior wet and dry braking performance

Precise and responsive steering at high speeds

Very good controllability, especially while cornering


REPORTASJE

Eat, shop, sleep, do

IN MALIBU! MALIBU

MALIBU LIGGER ca. tre mil nord for Santa Monica langs Pacific Coast Highway 1. Kjent for sine fantastiske strender og kjendisenes favorittområde å bosette seg i, er Malibu et vakkert område som bader i det magiske, Californiske sollyset nesten hver dag hele året. De fleste hus ligger vegg i vegg og har gjerne sin egen private strand. Derfor beholder kystlinjen sitt myteomspunnende stempel. Surf Rider Beach ved Malibu Pier er den mest kjente offentlige stranden. Her går det i surfing fremfor solog strandliv. Vi lister gjerne opp noen tips for en herlig dag eller helg i Malibu.

22

AVIATOR NATION

R E P O R TA S J E

Avslappet surf-inspirert mote med tydelige 70-talls-vibber. Håndlagde plagg med herlige detaljer og en aura av fred, kjærlighet og surfing. Shopping kan kombineres med å henge i butikkens kafè-område, der lokalbefolkning og bloggere samles med laptops og iskaffe. AMERICAN APPARELL

Michael på Aviation Nation

"Made in Downtown L.A.", butikken med førsteklasses beliggenhet i Malibu. Her kan du handle sesongens trender innen basisklær eller tilbehør til hyggelige priser. Om ikke annet, kan man slå til med en

ny badedrakt og slå seg ned på Topangastranden utenfor butikken. MALIBU FARM CAFE

Svensken Helene Henderson har bygget opp dette økologiske farm-to-table konseptet. I begynnelsen laget hun middager og holdt matlagingskurs på gårdene. Men etter å ha testet en pop-up aktivitet på Malibu Pier i 2013 ble det en umiddelbar suksess. I dag har Malibu Farm Café et gullkantet rykte. Og det med rette. Ved enden av moloen finner du kaféen og restauranten ligger på stranden. Restauranten kan man leie til private arrangementer også. En uslåelig beliggenhet for å nyte en fantastisk middag med utsikt til den vakre solnedgangen. (Enkelt å finne parkering). MALIBU SURF CHESS

Du kan leie eller kanskje kjøpe deg et surfbrett , og bestille time for å lære å mestre bølgene som bryter fra Stillehavet mot Malibus strender. Surf Chess har eksistert siden 1972 og er hyggelige og imøtekommende med profesjonelle medarbeidere. Når du er ferdig med å surfe, kan du kjøpe med deg souvenirer fra Surf Shacks egen kleskolleksjon.


Ifølge Michael, som jobber på Aviator Nation ved siden av kaien, er bølgene helt annerledes her enn i Venice og Santa Monica. Selvfølgelig har Malibu de beste… R E P O R TA S J E

Lokalbefolkningen kjører ikke bare Bentley og Ferrari. Men, de har allikevel god smak.

23

MALIBU

ROSENTHAL TASTING ROOM

De enorme møblene på parkeringsplassen utenfor er et kjent landemerke. Vel innenfor, finnes et hav av smaksprøver. Her får du finfine viner og ofte levende musikk å nyte vinen til.

TAKE A HIKE!

Malibu har mange fine turstier. Solstice Canyon Hike er spesielt populær da den går til forbi to forskjellige hus som er skadet på grunn av skogbranner. MALIBU COUNTRY MART

M MALIBU

Det eneste hotellet med sentral beliggenhet i Malibu er The M Mailbu. Men, hvem trenger alternativer? Hotellet har egen solterrasse med basseng. Rett over gaten er stranden. Og, shopping og fine restauranter er innen fem minutters gange.

På Malibu Country Mart råder et fantastisk avslappet tempo . Her finnes overfylte butikker med de riktige merkene for unge og gamle, med helsebringende juicer og det siste innen treningstøy fra Lululemon og Yoga Smoga. Trendy jenter i alle aldre handler utenfor L.A.-baserte Wildfox og Planet Blue. John Varvatos og Ted Baker er eksempler på butikker som tiltrekker mennenes kjøpelyst.


LOS ANGELES

REPORTASJE

R E P O R TA S J E

24

Male White Shirt: Tribe Kelley Mesh Shirt: MLTV Pants: Cohen & Sons Sneakers: Zara Female Top: The Order Pants: Booker Heels: AMI Clubwear Rings: Charles Albert Chokers: Zara


OS

ELE

R E P O R TA S J E

NG

LA

S

25

LOS ANGELES Modeller: Sonny Henty/Two Management och Maja Simonsen/Vision Los Angeles Styling: Brittany Hart/The Fashion Drug


LOS ANGELES

Shirt: Michael Stars Jacket: Azul-by-Moussy Jeans: Cohen & Sons

R E P O R TA G E

26

Sweatshirt: Jacket: MLTV


Dress: Luciana Balderrama Pants: French Mauve Bracelets & Rings: Charles Albert

R E P O R TA G E 27

LOS ANGELES

Bodysuit: The Order Bra: The Order Rings: Charles Albert Pants: Art Dept. Shoes: AMI Clubwear

Female Top & Skirt: N12H Choker: Zara Rings: Charles Albert Male Shirt: MLTV Jeans: Cohen & Sons


LOS ANGELES

Glasses: Dior Jacket: Booker Shirt: Dusty Skirt: N12H RIngs: Charles Albert Shoes: AMI Clubwear

R E P O R TA S J E

28


ACCESSORISE THEM WITH YOUR FAVOURITE CAR. (CAR NOT INCLUDED)

NY VERSJON P ZERO™

Pirelli P Zero™ custom-made performance since 1986 I mer enn 30 år har P Zero™ vært førstevalget til de mest prominente bilprodusenter for verdens beste biler. Basert på denne erfaringen og nyskapende teknologi har Pirelli nå lansert det nye P ZERO™. Dekket er spesialtilpasset neste generasjons biler utviklet for å skape den ultimate kjøreglede. P ZERO™, dekket med skreddersydde egenskaper. Les mer på Pirelli.com De nye P ZERO™ dekkene er allerede tilgjengelig, den fargede versjonen vist på bilde er kun tilgjengelig i noen dimensjoner for en begrenset periode. For ytterligere informasjon, kontakt oss på limitededition@pirelli.com


REPORTASJE

N Y C 4

SEVEN

NEW YORK

2

R E P O R TA S J E

30

E

LIN NYBERG har jobbet

som frisør i New York i seks år. Før det jobbet hun som frisør i en salong i Sverige, men bestemte seg for å følge sine drømmer om å bo og leve i NYC og jobbe med styling for photo shoots. I dag jobber hun med forskjellige oppdrag, alt fra ledere i magasiner, look books for motefirmaer, reklamefilmer, musikkvideoer, TV og kjendiser. Noen av Elins oppdrag har vært for W Magazine, Victorias Secret Fashion Show, Steven Tyler fra Aerosmith og Miss Universe.

KUNDENE BEFINNER SEG over hele USA, men også i utlandet. De fleste jobbene er i NYC, men hun har også hatt oppdrag i Miami, Austin, Texas, Mexico og Curacao. Dersom kalenderen viser noe ledig tid, tar hun gjerne på seg oppdrag som bryllupsfrisyrer, og ofte styler hun svenske bruder som kommer til NYC for å gifte seg. Elin lever egentlig ikke det typiske, hektiske NYC- livet som mange andre gjør, noe hun er utrolig takknemlig for. Ettersom hun er freelancer styrer hun sin egen hverdag, noen perioder jobber hun ekstremt mye og andre ganger er det roligere perioder. Elin elsker friheten som yrket gir henne, og når hun har fri så har hun en by som er helt fantastisk å tilbringe tiden sin i. Selvfølgelig, det er en hverdag her i NYC akkurat som


det også er hjemme, sier Elin; Jeg gjør ærender, arbeider, forbereder mitt arbeid, lager mat og trener, akkurat som jeg gjorde i Sverige. Forskjellen her er at jeg har muligheten til å gjøre akkurat hva jeg vil, hvis jeg vil, fordi alt finnes her. Elin har bodd noen måneder nå i East Village, men har også bodd i andre deler av byen, blant annet i Brooklyn og Harlem. Hun synes det er fint å flytte litt rundt nå og da, for alle områdene har sin egen sjarm og spesielle egenskaper. Hun trives veldig godt i East Village på grunn av at den er så utrolig levende, og har et herlig nabolag. Den er full av små koselige restauranter, kafeer, butikker og barer, og det er litt mer avslappet enn på vestsiden. R E P O R TA S J E 31

NEW YORK

VI SPURTE ELIN HVA HUN GJØR EN DAG... 06.30 – Starter dagen i det superpopulære området Dumbo over en morgenkaffe med min venn Christine, som også forlot Sverige for å finne sitt drømme liv i The Big Apple. Vi har alltid veldig mye å snakke om og gjør det så gjerne over en kopp av byens beste kaffe fra Brooklyn Roasting Company. Et tips er å ta en bysykkel og sykle over Manhattan Bridge og deretter gå over Brooklyn Bridge med utsikt over Manhattans skyline, en syn jeg aldri blir lei av. 09.00 – Tar en spasertur langs East River. Jeg synes East River Park er en fin spasertur der man kan se alle de tre broene etter hverandre som er utrolig vakre, med utsikt over Brooklyn. Dessuten er det litt mindre folk der ute i forhold til å gå langs Hudson River som er veldig populært.


REPORTASJE

MIN STERKESTE EGENSKAP:

Jeg kan forbli rolig i stressede situasjoner. I min bransje er det vanlig med høyt tempo, høye forventninger, at man jobber effektivt, og selvsagt gjør kunden fornøyd. Da er det viktig å være rolig og stabil og ikke stresse seg selv. Du må stole på deg selv og din kompetanse. MOTTO:

Mitt motto siden jeg var liten har alltid vært "det ordner seg". Uansett hva som skjer, er det alltid en løsning, og livet blir mye enklere hvis du innser at alt ikke alltid blir som forventet, og det er ok.

– Lunsj på The Butchers Daughter. Grønt, sunt og trendy. Jeg liker best deres avokadotoast og gjerne med en mango smoothie. Men de glutenfrie pannekakene er vel verdt et forsøk også.

NEW YORK

11.30

– Shopping i Nolita og Soho. Jeg tar alltid en tur til Adidas flaggskip (610 Broadway), hvor jeg kjøper treningsklær og joggesko. Klassisk, men alltid med de siste utgavene og mange limited edition-modeller. Å shoppe «heels» i NYC er alltid gøy for det er så mye bra å velge mellom, men et tips er å besøke Vince Camuto. Skoene deres er av høy kvalitet til en overkommelig pris. Og de er faktisk utrolig behagelige å gå i! Når det gjelder hår og hårstyling kan jeg anbefale Ricky (375 Broadway). Der har de det meste av hva jeg trenger i jobben min. Smykker er noe jeg liker å legge litt ekstra penger i. På Erica Weiner finnes unike smykker både til hverdags og til fest (173 Elizabeth Street). Klær handler jeg overalt, fra Zara (Broadway Soho) til Helmut Lang (14 Prince Street, Nolita). Soho har det meste av shopping12.30

R E P O R TA S J E

32

tilbud, men når jeg ønsker å komme vekk fra de store folkemengdene, jeg går et par gater øst til Nolita. Her kan du kan rusle rundt i fred og ro, vindushoppe eller ta en liten matbit. Et utrolig koselig område. 16.00 – For å få dagens friske juice går jeg innom Juice Press. En kjede som du finner i mange steder steder i New York. Min favoritt er Mother Earth. En virkelig grønn historie som gir deg masse energi og bidrar til å holde kroppen ren fra innsiden. En kraftpakke av grønnsaker! 19.00 – Nyter kveldssolen. Det er mange fine takbarer. Jimmy At the James har en magisk utsikt. De har også et basseng om man har lyst på et ettermiddagsbad. (15 Thompson Street). The Standard East Village (25 Cooper Square) er også alltid hyggelig og har en litt annen stemning enn sine «søsken» i Meatpacking district. Jeg elsker å slappe av på takterrassen i huset der jeg bor i East Village.


BOOSTED AQUAPLANING RESISTANCE

SILENT DRIVING PLEASURE New sidewall technology cuts and filters sound waves before they enter the cabin.

Aerodynamics used on plane wings and Formula 1 cars accelerate the water away from between the tyre and the road.

UNIQUE WEAR INDICATOR

MINIMISED FUEL CONSUMPTION Rolls ultra-lightly in the best categories of the EU tyre label. Fuel savings up to 0.6 l/100 km.

Worn tyres have a red stripe around the circumference to warn about the risk of aquaplaning. AA classified sizes.

FREE ADDITIONAL SERVICE

BETTER MILEAGE Rubber compound that tolerates hard use under demanding conditions offers 15% better wear resistance.

The Hakka Guarantee will replace a punctured tyre free of charge if it is accidentally broken by an obstacle.

A KK HA E TE AN AR GU

NOKIAN HAKKA GREEN 2

OPTIMAL SECURITY ON WET ROADS. nokiantyres.com


SPESIALFELGER PRØVEKJØRER 34

HELT

A U D I T T 2 . 0 T F S I Q U AT T R O R O A D S T E R


SPESIALFELGER PRØVEKJØRER 35

A U D I T T 2 . 0 T F S I Q U AT T R O R O A D S T E R


A

sin tredje generasjon er skarpere i sine linjer med et betydelig mer aggressivt utseende enn sine forgjengere. Dette er en bil med veldig fine linjer i alt fra den karakteristiske frontens single-grill til de tydelig markerte LED-lyktene bak, som til tross for sin nye design tar arven etter første generasjon ett steg videre inn i fremtiden. UDI TT

A U D I T T 2 . 0 T F S I Q U AT T R O R O A D S T E R

LENGDEN ER STORT SETT UFORANDRET,

SPESIALFELGER PRØVEKJØRER

36

mens akselavstanden har økt noe, samtidig som vekten reduseres med 50 kg. Dette er en behagelig bil å kjøre. En bil som er lett å leve med. Med 230 hk og fantastiske veigrep takket være quattro , gjør bilen fra 0-100 km / t på 5,6 sekunder. Dette er også en sportsbil som funker like bra på vinteren som på sommeren, noe som kan være trøstende når man tenker på investeringen man har gjort. Antall dager i året som gir deg ekte glede ved å kjøre med taket nede, som for øvrig felles ned på 10 sekunder, er vanligvis altfor få… (taket til cabriolet veier bare 3,9 kg og er tilgjengelig i tre forskjellige farger for de som ikke nøyer seg med klassisk svart utseende). VEL PÅ PLASS I FØRERSETET føler du deg umiddelbart hjemme i Audis solide miljø. Kvalitetsfølelsen er på topp hele veien, instrumentpanelet føles nytt og moderne med alle data tilgjengelig på en veldig fin TFT skjerm. Lyden fra eksosanlegget høres selv med taket på men kommer til sin fulle rett med taket nede. Setene føles sporty, men ikke harde, og innbyr til en fantastisk langdistansekomfort. Den valgfrie S-line gjør interiøret mer luksuriøst, og gir samtidig eksteriøret mere sporty og litt ekstra edgy med en subtil spoilerkit. Ingeniørene har gjort en utmerket jobb med å trimme motoren og gi den en passende liten eksoståke på gasspådrag. Blir du lei av motorlyden, kan du høre på et svært hyggelig lydanlegg fra Bang & Olufsen som leverer høy kvalitet på det du hører på, enten det er Kanye eller Metallica. Anlegget gir et fantastisk lydbilde. AUDI TT ROADSTER 2.0 TFSI QUATTRO

har skarpe linjer uten å være støtende for noen. Den er luksuriøs uten å være prangende. Den er rask, men utrolig lett å kjøre. Chassiset gir godt grep i kombinasjon med firehjulstrekk, men bilen føles aldri myk eller hard. Eksoslyden gir særpreg, men oppleves ikke som for høylytt eller støtende som eksempel fra Mercedes AMG biler. Hele bilen føles solid og luksuriøs, men ikke for ekstravagant. Den er attraktiv, men ikke oppsiktsvekkende. Kort sagt. En perfekt bil i et land hvor janteloven hersker. Du kan parkere den i oppkjørselen uten å skjemmes. Helt konge!


REPORTASJE

Amsterdam

CALLING AMSTERDAM

FRA NEW YORK TIL AMSTERDAM OR FIRE ÅR SIDEN realiserte Jessica en av sine største drømmer. Å komme seg vekk fra hverdagen på kontoret i Gøteborg til et hektiskt, men fantastisk liv innenfor reklame i New York. Hun hadde jobbet hardt for å komme dit - alt fra det praktiske arbeidet med å finne et

sand (et globalt nettverk for unge gründere), følte hun at hun trengte å ta en pause fra sine 12-14 timers arbeidsdager og oppleve noe annerledes. Hennes tidligere sjef var i tvil "- Han lo og spurte om jeg mente det alvorlig, men jeg stod på mitt og fikk til slutt ferie"

R E P O R TA S J E

38

sted å bo, arbeidsplass og visum, til det å faktisk ta skrittet fullt ut med å kjøpe enkeltbilletten, forlate Sverige, trygghet og starte på nytt. "- Da jeg flyttet dit var det alt jeg hadde drømt om og jeg kunne ikke forestille meg at jeg noensinne ville ønske å bo noe annet sted." I FIRE ÅR LEVDE HUN UT sin New Yorkdrøm. Men da hun fikk tilbud om en ukes seiltur rundt British Virgin Islands gjennom One Thou-

DRØMMENE ENDRET SEG

DET BLE EN MAGISK UKE som forandret hennes liv på så mange måter, sier Jessica. Øde øyer, hengekøyer, bade fra båten og fra land, bål, drikke cocktailer på strandbarer, stjerneklare netter, og fremfor alt for å ta en pause fra Manhattan og alt annet, var fantastisk. Jeg skjønte at det var en verden utenfor min drøm som kanskje kunne tilby enda mere.


»MED EN LITEN BIL ER DET LETT Å PARKERE SAMTIDIG SOM DEN ER SNILL PÅ DRIVSTOFF OG ER MILJØVENNLIG.«

R E P O R TA S J E 39

AMSTERDAM


REPORTASJE

sin nåværende samboer på denne reisen - og det var sannsynligvis grunnen til hvorfor hun ønsket å se hva som var utenfor New York. Jessica begynte å reise mer frem og tilbake til Europa, hun fikk et større perspektiv på hvordan hun levde og var i stand til å reflektere over livet på en helt annen måte enn da hun var oppslukt av New York og jobb. Jessica følte det var på tide med noe nytt. Kjærligheten og Amsterdam tiltrakk henne mer enn New York. HUN MØTTE OGSÅ

AMSTERDAM

AMSTERDAM KOM TIL MEG

R E P O R TA S J E

40

NEW YORK VAR DRØMMEN drømmen som Jessica jobbet for - Amsterdam bare skjedde. "Det kjennes som om Amsterdam kom til meg i stedet,» sier Jessica. Amsterdam er en veldig internasjonal by med mange muligheter og folk er åpne, nysgjerrige og alle snakker engelsk. Jessica liker at det er så nær alt - det tar ikke mer enn en time å fly til de fleste byer i Europa. Den er som et europeisk sentrum. HUN HAR BODD I AMSTERDAM i nesten ett og et halvt år, og driver sitt eget byrå, Jessicais. Hun har fortsatt kunder fra New York og LA. "Du kan si at mine amerikanske kunder får meg på kveldene, og de europeiske har min oppmerksomhet på dagtid." Jessica får mer tid til å utvikle sine ideer og lidenskaper her. En av ideene ligger hennes hjerte nærmest og har resultert i Biso Coco - hennes baby. Det er en kokosolje som faktisk fungerer i en aktiv livsstil. JEG ELSKER KOKOSOLJE – og har brukt det i mange år, men har alltid måtte kjøpe glasskrukker med olje i dagligvarebutikk og har alltid følt at det må være en bedre måte å presentere produktet på. Jeg ønsket å lage et produkt som praktisk sett fungerer i folks liv, men som også føles elegant. Så langt har responsen har vært stor, folk elsker produktet og emballasjen og det føles som Biso Cocos reise bare så vidt har begynt.

JEG HAR ALLTID FULGT HJERTET MITT og med ti års erfaring i å bygge opp en merkevare og foretak, er det et privilegium å designe og bygge noe for seg selv. Alt jeg elsker å holde på med finnes i Biso Coco; design, emballasje, business, trivsel, samarbeid, produksjon og kreativitet. I dag er jeg så glad for at min reise har bragt meg hit, og det føles så riktig at dette er en del av mitt neste kapittel.

NAVN:

Jessica Johansson ALDER:

34

BOR:

I de Pijp, Amsterdam GØR:

Grunnlegger av Biso Coco, en helorganisk kokosolje for aktive mennesker, og Art-/Creative director for Jessicais.


TAXI BÆREKRAFTIG BYUTVIKLING I AMSTERDAM de totale utslippene av klimagasser står landtransport for ca 21% på verdensbasis. Det betyr at denne sektoren bidrar med en femtedel av den menneskelig påvirkning av klimaet som fører til oppvarming. Videre bidrar utslipp fra forbrenning av fossilt drivstoff til syv millioner dødsfall hvert år over hele verden på grunn av hjerte- og karsykdommer som er forårsaket av ulike typer av partikkelutslipp. Nærmere 600.000 av disse dødsfallene skjer i Europa.

R E P O R TA G E 41

BÆREKRAFTIG BYUTVIKLING

BYEN AMSTERDAM, så vel som mange andre sentraleuropeiske byer, jobber mye med bærekraftig utvikling. Et prosjekt i denne utviklingen er å få til en avtale for taxinæringen til og fra Schiphol lufthavn ved å bruke kun elektriske biler. Ikke mindre enn 170 Tesla Model S er bestilt, noe som er den største enkeltordren så langt i Teslas historie. Et svært velkomment bidrag til å bedre bymiljøet i Amsterdam, og et lysende eksempel på tiltak som alle politikere både på lokalt og nasjonalt nivå bør merke seg!


ANDREA BENEDICTUS

INTERVJU

INTERVJU

42

KOKK: ANDREA BENEDICTUS Hoxton/Soho House

okken Andrea kommer fra en liten by i Italia som heter Pescara, sprengt inn i fjellet ved Adriaterhavskysten. Her begynte han å lage mat i en liten familierestaurant, og kort tid etter flyttet han til London og bodde der i fire og et halvt år. Etterhvert byttet han ut London med USA hvor han jobbet på Cecconi's i West Hollywood, Soho Beach House i Miami, og Soho House Pop-Up på Toronto Film Festival. Etter denne turneen i USA vendte han tilbake til London. Deretter dro han videre til den andre siden av jorden, til Australia, hvor han jobbet på en restaurant som er å finne i Michelin-guiden. Til slutt reiste han tilbake til Europa for å være med på å åpne Soho Houses fjerde Cecconi's i Istanbul, og nå er han å finne på Lotti's i Amsterdam. Det neste på agendaen er å være med på åpningen av den sjette Cecconi's i pittoreske Barcelona.

HVORDAN ER LIVET I AMSTERDAM I FORHOLD TIL MIAMI?

HVORDAN FIKK DU DIN FØRSTE JOBB PÅ HOXTON / SOHO HOUSE?

Ja, det er et fantastisk liv, men dette livet er ikke for alle. Det kan være mange vanskelige situasjoner, og hvordan man håndterer disse er med på å avgjøre suksessen med temaet ditt og restauranten.

Jeg startet min karriere på Soho House åtte år tidligere, på Cecconi's i Mayfair.

HVORDAN ER JOBBEN MED Å KOMPONERE NYE RETTER I TESTKJØKKENET I LONDON- RESTAURANTEN?

Det krever mye diskusjon, lang tid på kjøkkenet, og best av alt, veldig mange smaksprøver! Vi må virkelig elske jobben vår for å få frem de aller beste smakene i hver enkelt rett.

Det er ingen by i verden som kan sammenlignes med Miami, hver by er unik, men energien i Miami er eksepsjonell.

HVILKET FORHOLD HAR DU TIL VEGETARMAT, ER DET BARE EN TREND ELLER NOE SOM ER KOMMET FOR Å BLI?

Før Soho House tenkte jeg at vegetarmat bare var grønnsaker på en tallerken, men etter denne opplevelsen lærte jeg at du kan lage fantastiske retter med bare grønnsaker som du ikke trenger å være vegetarianer for å sette pris på.

ER HELSE OG BÆREKRAFTIG UTVIKLING VIKTIG?

Alltid, og ingredienser av høy kvalitet er nøkkelen til et utsøkt og sunt måltid.

ER DET ET GLAMORØST LIV Å VÆRE EN VERDENSBORGER SOM REISER RUNDT OG LAGER MAT?

HVA ER DINE DRØMMER OG VISJONER FOR FREMTIDEN?

Det å bli en virkelig god kokk, og en dag åpne min egen eksklusive, italienske restaurant takket være all inspirasjon som jeg har fått gjennom å jobbe med Soho House & Co i mange år.


MODEST


ELEGANCE

GrĂĽnyansene passer fint sammen med pasteller.

Jakke: Clubs and Spades, 749 kr Genser: WeSC, 349 kr Sko: Jim Rickey, 1199 kr Veske: Tiger of Sweden, 4 999 kr Jeans: Tiger of Sweden Jeans, 1399 kr Solbriller: Ray-Ban, 1449 kr Bestill online: www.stayhard.se


SURFING

SURF 'S UP! LIFESTYLE

46

1.

2.

Surfeutstyret finner du hos surf.se, bilen hos din Lexus.forhandler og felgene hos ditt dekkverksted.


4. 3.

LIFESTYLE 47

SURFING

6.

5.

7.

8.

1. LEXUS NX200H 2. FÄLG CSP 16 M.GUN 3.ION RASHGUARD 4. BIC SURFWAX 5. BIC SHORTBOARD 6,7 6. VÅTDRÄKT 7. ION LEASH 8. MAGMA SURF BOOTS


REPORTASJE

KTH FORMULA STUDENT

Skrevet av Erik Nilsson. Forrige stilling: Chassie- og ergonomileder og fører Nåværende stilling: Prosjektleder

R E P O R TA G E

48

DU KONKURRERER I SERIEN "FORMULA STUDENT", BESKRIV HVA SOM KJENNETEGNER DENNE SERIEN!

Formula Student er en konkurranse hvor nesten all fokus ligger på det på ingeniørmessige. Deltakende lag representerer ulike universiteter verden over. Det er over 400 universiteter som deltar i konkurransen og lag fra 4 forskjellige kontinenter. I motsetning til konvensjonelle konkurranser der du vil ha de beste sjåførene i bilene er det ikke tillatt å ha sjåfører med internasjonal konkurranselisens i Formula Student. Det er stor bredde i konkurransen, lag med alle slags budsjetter og selv med svært forskjellige konsepter konkurrerer i samme klasse, i enkelte konkurranser og i andre konkurranser forbrennings - og elbiler separat. Konkurransen er ikke bare for å teste bilens ytelse, man konkurrerer også i å presentere bilen sin som om den var masseprodusert. Man forsvarer også sin design av bilen ovenfor dommere i konkurransen, og til slutt sammenligner man deltagende bilers kostnader opp mot standardtabeller for kostnadene ved produksjon av skreddersydde deler samt kjøp av standardkomponenter.

HVORDAN HAR ÅRET VÆRT SÅ LANGT?

Dette året har gått bra for oss. I år konkurrerte vi i Italia på banen Autodromo Riccardo Paletti der mer enn 60 lag konkurrerte fra ulike land. I den statiske delkonkurransen design og presentasjon, fikk vi flere poeng enn vi tidligere har fått, noe som vi var veldig fornøyd med. I de dynamiske delkonkurransene, altså når du kjører, gikk det greit, men ikke bedre enn det. Vi var klare med bilen kun få dager før løpet som gjorde at vi bare fikk prøvekjørt bilen en gang før konkurransen. Før konkurransen går vi igjennom hver eneste lille skrue og alle sjekkpunkter, det gikk raskt for oss i år, og vi var tredje første elektriske bil ferdig med inspeksjonen. I og med at vi var tidlig ferdig med besiktigelsen, rakk vi også å teste bilen før konkurranserundene startet. Det er fire forskjellige kjøremodus, skid pad, acceleration, autocross og endurance. Skid pad går ut på å kjøre i en åtte-talls bane som vi klarte bra, vi fikk også til et godt løp i acceleration 0-75m. Deretter, når det kom til autocross og endurance, som er en trang kjegleløype, så gikk det veldig bra i autocross som er en


www.kthformulastudent.se

Vi kan ikke svare for KTH siden vi bare er studenter ved KTH, men det er allment kjent at skolen har en mengde ulike miljø- og bærekraftige prosjekter som de kjører aktivt på. For lagets del prøver vi å resirkulere så mye materiale og deler fra tidligere biler som vi har mulighet til for dermed å redusere sløsing. Siden 2010 har vi bare konkurrert i elbilkategorien, noe som i seg selv bidrar til nye ideer og kunnskap om elbil-teknologi. Elektriske biler er, slik vi ser det, bærekraftig i fremtiden, bare man er sikker på at strømmen kommer fra gode, miljøvennlige kilder.

I TILLEGG TIL HELE KONSEPTET MED FORMULA STUDENT ER VELDIG INTERESSANT, SÅ ER SELVE BILEN DERE HAR BYGGET ENDA MER SPENNENDE. KAN DU FORTELLE OSS LITT OM HVORDAN DEN ER BYGGET OPP; TEKNISKE LØSNINGER, YTELSE OG SÅ VIDERE?

Vår siste bil har en elektrisk motor på hvert bakhjul og drives av et 600V selvkonstruert batteri på 6.3kWh. Batteriet består av 270 Li-Po-celler som blir overvåket for temperatur og spenning. Motorene har toppeffekt på 160kW og 40kW kontinu-

ER DET TEKNOLOGI I DENNE BILEN SOM KAN BLI IMPLEMENTERT I FREMTIDIGE BILER FOR VANLIG BRUK PÅ VEIEN? AERODYNAMIKK, ELEKTRONIKK ELLER BATTERILØSNING?

Absolutt, vi prøver å være i forkant på alle områder på bilen vi bygger. Elektronikksystemene vi utvikler er det som ligger nærmest en implementering for konvensjonelle biler. I og med at elbilmarkedet vokser, er det en god sjanse for at systemene vi utvikler vil bli funnet i vanlige biler i fremtiden. Modeller som regenerativ braking, traction control, launch control og torque vectoring er også svært nær implementering i vanlige biler. Mange tidligere medlemmer som har jobbet med å utvikle disse systemene hos oss har fått jobb i bilindustrien der de jobber med å skape enda flere modeller.

49

KTH FORMULA STUDENT

HVORDAN ARBEIDE KTH, OG TEAMET I DETTE PROSJEKTET, MED MILJØ- OG BÆREKRAFTIGE ASPEKTER I VIRKSOMHETEN?

erlig effekt. Vi er begrenset til å bruke maksimalt 80kW i konkurransen. Vi har designet egen girkasse med girutveksling 3.7 som er montert direkte på motoren. Det maksimale dreiemomentet som kan oppnås er 550 Nm per bakhjul, som vi kan få ut hele tiden, i motsetning til en tradisjonell forbrenningsmotor. Bilen er 3150mm lang, 1100mm sporvidde og høyde 1080mm. Bilens totalvekt er 219kg og har et chassis av stålrør. Setet, rattet og gulvet er de eneste delene i karbonfiber i og med at mye fokus er på produksjonskostnadene i konkurransen. Bilen har 13" felger i magnesium fra OZ Racing.

R E P O R TA G E

kort variant, men dessverre oppsto det elektriske problemer da vi kjørte endurance som tvang oss til å avbryte. Totalt sett, poengene vi klarte å skrape sammen holdt til en syvende plass blant el-bilene, noe som vi var veldig fornøyd med.


astron. the world’s first gps solar watch. As Novak Djokovic travels the world, his Astron GPS Solar keeps him on time, adjusting automatically to his time zone at the touch of a button and using just the power of light. With dual-time display, Astron is simply the world’s finest GPS Solar watch.

*If there are changes in the region / time zone, manual time zone selection may be required.

www.optura.se

Spesialfelger Magazine våren 2017  

Livsstil, motor, reiser, mote, hållbar utveckling og annet kult!

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you